Page 109

Osim toga, proizvodi tkačnice damasta smatraju se umetničkim i starim zanatima i imaju odobrenje za korišćenje oznake „proizvod starog znata”, a 2008. godine tkačnica je bila dobitnik nagrade za luksuzni suvenir Srbije „Turistički cvet”, koji svake godine dodeljuje Turistička organizacija Srbije. Eto originalne ideje šta da poklonite nekome ko ne živi u Srbiji!

Zašto damast?

Kada sam svom dobrom prijatelju, koji veoma voli i ceni fine stvari, pričala da ću napisati ovaj tekst, oduševljeno me je pitao: „Kod nas postoji tkačnica damasta?”. Mladi ljudi uglavnom ne razmišljaju mnogo o posteljini i verovatno se vode najpovoljnijim. Međutim, zaista ima istine u onome „nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari”. Damast, inače dobio ime po glavnom gradu Sirije, odakle vodi poreklo, od davnina je

bio poznat kao dobar izbor za posteljinu. U početku je damast bio izrađen isključivo od svile, dok se danas isti izraz koristi za tkanine različitog sastava ali karakterističnog dizajna i sedefastog sjaja u istoj boji u kojoj je i materijal. Tako se ovaj naš, bezdanski damast, pravi od pamuka i svile i prepoznatljiv je po svojoj punoći i gustini materijala. „Baš zahvaljujući nepromenljivosti svojstava vlakana čak i posle više desetina godina pranja na visokoj temperaturi, ova posteljna će vas dugo služiti,” objašnjava mi Petkovićeva, i dodaje: „Prvi put sam videla ove stolnjake kod sestre, jeli smo paprikaš, a ona je rekla: Ne brinite ništa, sve se pere! Samo je važno da se poštuje proizvodna deklaracija i u tom slučaju naši proizvodi zaista dugo traju.” I obližnje čarde, u koje dolaze i Somborci i turisti na vrhunski riblji paprikaš, imaju na svojim stolovima bezdanske damastne stolnjake i nadstolnjake – i na njima nema masnih ili crvenih fleka.

Plezir magazin mart #43 2017  
Plezir magazin mart #43 2017  

Magazine devoted to fashion, art, design,music, film, lifestyle

Advertisement