Page 1

Lucija Čizmić, Marija Pecotić, Nikolina Pleština i Karmen Kordić

BOBIS – PEKARA TO GO SEMINARSKI RAD Sveučilište u Dubrovniku Odjel za Ekonomiju i poslovnu ekonomiju Akademska godina 2017./2018.

Kolegij: Elektroničko poslovanje

Dubrovnik, Svibanj 2018.


1

UVOD 1.1 Predmet i cilj rada Predmet ovoga rada je izrada funkcionalne Web stranice pod nazivom BOBIS – PEKARA TO GO, jedne od naših najpoznatijih proizvođača slanih i slatkih delicija. Ona će omogućiti potrošačima da iz svojih toplih domova pronađu cjelokupnu ponudu BOBIS proizvoda te da naruče omiljene proizvode u željenim količinama bez odlazaka u obližnje BOBIS pekare.Web stranica je dizajnirana na način da potrošačima omogući što jednostavniji pregled naših delicija. Cilj rada je potrošačima na najjednostavniji način približiti BOBIS proizvode te im olakšati mogućnost dostave slanih i slatkih delicija. Također bismo kao osnovni cilj naveli da naši potrošači budu zadovoljni našom online uslugom.

1.2 Izvori podataka i metode prikupljanja Za izradu ovog poslovnog modela poslužili smo se vlastitim idejama,podacima sa službene BOBIS web stranice (www.bobis.hr) te konzultacijama sa BOBIS zaposlenicima.

1.3 Sadržaj i struktura rada Kroz rad ćemo detaljno razraditi način poslovanja BOBIS – PEKARE TO GO te djelovanja online narudžbe slanih i slatkih delicija.

1.4 Kratki opis poslovnog modela Online narudžba BOBIS – PEKARA TO GO je izađena kao web stranica koja bi narudžbe naših potrošača učinila što jednostavnijim i bržim, a BOBIS poslovnicama osigurala dodatnu zaradu. Na ovu ideju smo došli jer nam je cilj unaprijediti poslovanje BOBIS pekara na području Dubrovnika te kao njihovi vjerni potrošači, željeli bismo kvalitetu našeg zadovoljstva prenjeti i drugim generacijama, od najmlađih do najstarijih.


2

STRATEŠKA OSNOVA PROJEKTA 2.1 Misija, vizija i ciljevi projekta Misija ovoga projekta je prije svega omogućiti lakše narudžbe naših slatkih i slanih delicija koji se mogu kupiti u našoj BOBIS pekari. Vizija projekta je konstantno ulaganje u nove tehnologije i standarde proizvodnje. Ciljevi projekta su nam dodatno upoznati potrošače s online narudžbom kao i snalaženje zaposlenika u sortiranju i slanju primljenih narudžbi. Također bismo željeli razviti odnose s potrošačima i cjelokupnim okruženjem na način da obje strane postignu visoku kvalitetu zadovoljstva i osobnih interesa.


3

POSLOVNI MODEL 3.1 Detaljan opis poslovnog modela, vrijednosti poslovnog modela, organizacija projekta Priča o pekari BOBIS započinje davne 1949. godine kada su otvorena vrata prve radnje na splitskoj Pjaci u Šubićevoj ulici. Kako se BOBIS ubrzo istaknuo svojom kvalitetom te je potražnja za njihovim slasticama bila sve veća, proizvodnja raznih vrsta kolača i drugih slastica s vremenom se morala odvijati na čak tri lokacije. Kako je rasla tvrtka, tako se širio asortiman i broj njihovih prodavaonica diljem bivše države. Na sam oblik web stranice potaknuo nas je manjak mogućnosti koje potrošači imaju internet trgovinom te smo željeli osim mlađe populacije uključiti i one starije te im olakšati pristup našim slanim i slatkim delicijama u bilo kojemu trenutku. BOBIS – PEKARA TO GO je koncipirana kao web stranica koja bi olakšala narudžbe naših potrošača, osigurala i neke dodatne informacije o tome kako posluje pekara BOBIS, novim proizvodima, tjednim akcijama, cijenama proizvoda i cjelokupan asortiman. Kako bismo potaknuli sve naše potrošače željeli bismo im redovno omogućiti poklone narudžbom višom od 50,00 kuna u obliku pakiranih slatkih delicija poput kroštula i mandulata, koje veže duga tradicija dalmatinske kuhinje.

Pekara BOBIS će svojim vjernim kupcima omogućiti opciju registrirati se na BOBIS službene stranice kako bi mogli sudjelovati u redovitim nagradnim igrama. Potrošači koji u roku od 6 mjeseci koriste naš sustav i ostvare iznos narudžbi veći od 250,00 kuna bit će nagrađeni BOBIS ručnikom za plažu, a oni koji u roku od 12 mjeseci koriste naš sustav i ostvare iznos narudžbi veći od 500,00 kuna biti će nagrađeni BOBIS tortom Ružičasta idila.

Sama organizacija poslovnog modela se očituje na jednostavnoj i vrhunskoj usluzi.Registracija i narudžba potrošača je jednostavna i brza, što je jedna od bitnih prednosti poslovnog modela. Nakon svake narudžbe omogućili smo potrošačima mogućnost ocjenjivanja kvalitete same usluge te upis komentara kako bi oni kao potrošači i mi kao proizvođači mogli poslovati u skladnom odnosu.


4

INOVACIJE 4.1 Popis inovacija projekta    

BOBIS TO GO – online trgovina Popis svih slanih i slatkih delicija pekare BOBIS Mogućnost dostave Pokloni za vjerne potrošače

4.2 Opis inovacije koje projekt sadrži 4.2.1

BOBIS TO GO - online trgovina

Pekara BOBIS kao jedna od najpoznatijih u Hrvatskoj pa i Dubrovniku nudi mogućnost korištenja mobilne aplikacije BOBIS – TO GO radi što bržih i jednostavnijih kupnji slanih i slatkih delicija i stvaranja skladnog odnosa potrošač – proizvođač.

4.2.2

Popis svih slanih i slatkih delicija pekare BOBIS

Radi lakšeg odabira slanih i slatkih delicija omogućili smo proizvode razvrstati u nekoliko kategorija: pekarski proizvodi, kremasti kolači, lisnati program, torte te čajna peciva i pakirani program.

4.2.3

Mogućnost dostave

Cilj nam je da se u što kraćem roku narudžbe dostave na kućne adrese osim ako se ne radi o kremastim kolačima i tortama gdje je potreban duži rok dostave, maksimalno jedan dan.

4.2.4

Pokloni za vjerne potrošače

Kao što smo već naveli, našim vjernim potrošačima omogući smo poklone pakete nakon određenog iznosa narudžbi.

4.2.5


5

MODELI STVARANJA PRIHODA 5.1 Popis modela stvaranja prihoda  Zarada od novih korisnika online narudžbe – BOBIS PEKARA – TO GO

5.2 Opis svakog pojedinog modela 5.2.1

Zarada od novih korisnika online narudžbe – BOBIS PEKARA – TO GO

Za potrošače koji koriste online narudžbu BOBIS PEKARE- TO GO obavezno se registrirati ukoliko žele nakon određene svote iznosa ostvariti neki popust i dobiti nagradu. Registracijom se olakšava svaka sljedeća narudžba i efikasnija dostava. Svaka nova registracija i narudžba preko 50,00 kn, donosi BOBIS pekari prihod u iznosu od 10%. Na taj način BOBIS pekara razvija strateški plan i poslovanje.


6

KLIJENTI 6.1 Glavni klijenti Naše slane i slatke delicije nudimo svim lojalnim potrošačima, ali i onima koji žele okusiti nešto novo, jednostavno ali ukusno. Stoga smo klijente podijelili u dvije skupine:  Potrošače koji više preferiraju slane delicije  Potrošače koji više preferiraju slatke delicije

6.2 Opis glavnih klijenata 6.2.1

Potrošači koji više preferiraju slane delicije

Za potrošače koji su više skloni slanim delicijama nudimo širok asortiman slanih pekarskih proizvoda (pancerote,burek,slanac, slana pita, rupčić sa sirom ...)

6.2.2

Potrošači koji više preferiraju slatke delicije

Za potrošače koji su više skloni slatkim delicijama nudimo poseban asortiman slatkih pekarskih proizvoda (pleter višnja, burkifla, štrudeli, croissanti,...), raznovrsnih torta i kolača (kremšnite, orah pita, dunavski val, ekler...). Kao posebnu slatku deliciju mogli bismo istaknuti kolač Mediteran ili „kolač djetinjstva“.

6.3 Tržišta i jezik Web stranica Tržište koje naš projekt obuhvaća ograničeno je na grad Dubrovnik. S razvojem poslovanja tržište ćemo proširiti na okolicu Dubrovnika. Sadržaj stranice dostupan je na hrvatskom jeziku.

6.4 Registracija klijenata Kao što smo već naveli registracijom potrošača se olakšava način poslovanja. Prilikom registracije potrebno je unijeti osnovne podatke (ime, prezime, adresa stanovanja, e-mail adresa, kontakt broj telefona). Svakom novom narudžbom potrošači dobivaju određeni kod narudžbe kako bi mogli imati uvid u sadržaj i iznos narudžbe.

6.4.1


7

PARTNERI 7.1 Glavni dobavljači i suradnici Pekara Bobis surađuje sa brojnim dobavljačima kako bi poslovanje teklo uspješno.Svi zajedno čine faktor uspješnosti poslovanja pekare. Pekara BOBIS usavršava kvalitetu svojih proizvoda upravo zbog vjernih i dugogodišnjih dobavljača. Sudjeluje i surađuje u sponzoriranju brojnih sportskih i humanitarnih događaja za svoje sugrađane.

7.2 Opis dobavljača Naši najvjerniji dobavljači su Podravka d.o.o. i Vindija d.o.o., koji nam dostavljaju najpotrebnije proizvode: mlijeko i mliječne proizvode, brašno,sol, šećer, kvasac, itd.

7.3 Sponzoriranja i događaji  

Potpisivanje ugovora o Generalnom sponzorstvu s KK Split Nogometna reprezentacija na sladoledu u Bobis

7.3.1


8

KONKURENCIJA 8.1 Glavni konkurenti Iako je BOBIS veliko poduzeće, ima poprilično veliku konkurenciju. Postoji nekoliko drugih vrsta pekara na području grada Dubrovnika sa sličnim proizvodima. Stoga bi ovaj pothvat online narudžbe bio drugačiji i pozitivan korak za pekaru BOBIS, što bi omogućilo veći broj novih korisnika. Kao glavne konkurente mogu se izdvojit pekare: Babić, Mlinar, Klas i Glavinić, ali je potrebno napomenuti da bi BOBIS bila prva i jedina pekara koja nudi uslugu internet narudžbe.

8.2 Sličnosti i različitosti s postojećim projektima na tržištu Kao što smo već naveli, postoji nekoliko pekara na području grada Dubrovnika sa sličnim proizvodima, ali samo na principu da se narudžba obavlja isključivo na prodajnom mjestu. Pekara BOBIS je inovator ovoga projekta u Dubrovniku, i u Hrvatskoj.

8.3 Konkurentska prednost projekta Konkurentska prednost projekta je što se prvenstveno trudimo posvetiti maksimalno kupcu, njegovim sklonostima i preferencijma. Projekt sam po sebi je jednostavan i moderan. Efikasan je zbog toga što rijetko dolazi do pogrešaka u elektroničkom poslovanju. Naš projekt je siguran jer pristup podacima iz narudžbe imaju samo ovlaštene osobe.


9

WEB HOSTING I DOMENE 9.1 Web hosting projekta WordPress je open source Content Management System (CMS), često se koristi kao aplikacija za objavljivanje bloga. Wordpress ima mnoge značajke, uključujući plug-in arhitekturu i sustav predložaka. WordPress je najpopularniji CMS u upotrebi danas.

9.2 Web domene projekta

Slika 1. WORDPRESS PAKETI .hr domena je slobodna za našu stranicu i kao takva bi glasila www.bobis2go.wordpress.com.


10 CMC SUSTAV 10.1 Popis mogućih CMS sustava za projekt CMS (Content Managament System) je sustav upravljanja sadržajem poput teksta, fotografija, ilustracija ili video sadržaja i predstavlja modularno programsko rješenje za upravljanje sadržajem web stranica nove generacije i omogućava lako, jednostavno i brzo uređivanje sadržaja web stranica, bez potrebe znanja bilo kojeg programskog jezika ili posjedovanja dodatnih skupih ili specijaliziranih dodatnih softwerskih alata. Ovakav pristup se pokazao kao vrlo korisnim jer u današnje vrijeme, više nije dovoljno postaviti web stranicu sa statičnim sadržajem i očekivati dobre rezultate. Pogotovo kad se zna da posjetitelj kao i web tražilice dodatno vrednuju stranice koje se redovno uređuju i ažuriraju. Razlikuju se komercijalni i besplatni CMS sustavi, a neki od njih su: 1. 2. 3. 4. 5.

Joomla- jako popularno rješenje, besplatan CMS sustav Wix- komercijalni CMS Wordpress- zamišljen za obavljanja blogova, besplatan Cold fusion- komercijalni CMS sustav Acorisoft- komercijalni sustav za izradu modernih web stranica

10.2 Opis CMS sustava projekta (najboljeg) WordPress je open source Content Management System (CMS), često se koristi kao aplikacija za objavljivanje bloga. Wordpress ima mnoge značajke, uključujući plug-in arhitekturu i sustav predložaka. WordPress je najpopularniji CMS u upotrebi danas. Od kolovoza 2010, verzija 3.0 je preuzeta više od 12,5 milijuna puta.


11 MARKETINŠKI PLAN 11.1 Marketinški plan projekta BOBIS TO GO je web stranicaosmišljen kao portal u kojem će svi naši potencijalni potrošači imati mogućnost pregleda i narudžbe cijelog našeg asortimana i tako se upoznati sa proizvodima kao i sa pogodnostima koje nudimo uz kupnju, iznad određenog iznosa. Web stranica je osmišljena za sve one koji žele okusiti naše proizvode, ali nisu u mogućnosti osobno posjetiti naše poslovnice.

11.2 Ključne riječi projekta -Potencijalni korisnici -Zadovoljstvo -Kvaliteta -Inovacija -Društvene mreže -Promocija -Nagrade

11.3 Tablica marketinškog plana Redn i broj 1. 2.

Oblik oglašavanj a Web banner Narodni radio, Otvoreni radio

Web adresa

Terminski plan

Troškovi

www.staples.com

35 dana

www.ragusa.com

15 dana

1kn po kliku 2000kn

Slika 2. TABLICA MARKETINŠKOG PLANA

11.3.1

Opisi oglašavanj a Oglas preko stranice Emitiranje 8 puta dnevno


12 MOBILNE TEHNOLOGIJE Kao što je ranije već navedeno, mobilna aplikacija je trenutno u izradi kako bi našim korisnicima posjet našim stranicama učinili što jednostavnijim i atraktivnijim. Na mobilnoj aplikaciji korisnici će imati sve iste mogućnosti kao i na web stranici, moći će pregledavati naše ponude te vršiti rezervacije i kupnje. Aplikacija će biti besplatna i moći će je se preuzeti na svaki pametni telefon.

13 SWOT ANALIZA PROJEKTA 13.1 Snage       

Mogućnost izbora – širok asortiman proizvoda Suvremena tehnologija Jednostavnost i pristupačnost projekta i same web stranice Klijenti štede vrijeme i novac – ažurna dostava Redovito ažuriranje novih informacija i promjena Prepoznatljivost Pristupačne cijene

13.2 Slabosti    

Otežanost starijim generacijama zbog informatičke nepismenosti Nema osobnog kontakta s korisnicima, nego elektroničkim putem Početna nepoznanost za strance Veliki broj konkurencije

13.3 Prilike      

Porast korisnika interneta Ukorak s novom tehnologijom Povećanje broja korisnika usluge Širenje ponude na dalja područja Povećanje broja partnera Jedinstven na Dubrovačkom području zbog internetske kupnje

13.4 Prijetnje  Jačanje konkurencije  Loši feedbackovi  Lažne narudžbe s lažnim podacima


 Eventualna ekonomska kriza Slika 3. SWOT ANALIZA

14 TROŠKOVI POKRETANJA PROJEKTA

14.1 Troškovi web dizajna Kako bi osmislili i realizirali web aplikaciju sa kojom je svaki korisnik u mogućnosti korištenja naše usluge unajmili smo tim stručnjaka i softwer programera koji su nam pomogli realizirati naš projekt u cijelosti.

14.2 Troškovi specijaliziranog osoblja Kako bi još više usavršili naš projekt, omogućili smo savjetovanja naših potrošača o odabranim narudžbama, od strane stručnjaka. To ujedno predstavlja još jednu od prednosti BOBIS TO GO projekta i dodatno potiče potrošače na korištenje našeg jedinstvenog projekta.

14.3 Troškovi najma S obzirom da na području grada Dubrovnika postoje dvije Bobis poslovnice, odlučili smo međusobno se ujediniti u svrhu ostvarenja i poboljšanja našeg poslovanje, zadovoljstva vlasnika samih poslovnica, i nas kao inovatora ovog projekta. Na taj način ne bismo dodatno iznajmljivali prostor, uštedivši tako na troškovima najma.

KOMPONENTA

TROŠAK


Izrada stranice

0,00

Web dizajn

2.000,00

Specijalizacija osoblja

500,00 (po osobi)

Najam

15.000,00

Održavanje web stranice

5.000,00

Usluge knjigovodstva

10.000,00

UKUPNO:

32.500,00

Slika 4. TROŠKOVI POKRETANJA PROJEKTA

15 WEB STRANICE PROJEKTA 15.1 Struktura Web stranica projekta Naša web stranica izrađena je po najmodernijim tehnologijama, u njoj prevladavaju boje privlačne oku te atraktivan dizajn. Glavni cilj pri izradi web stranice bila nam je jednostavnost ali i konkretnost sadržaja kako bi naši klijenti, ali i suradnici i dobavljači mogli na jednostavan način doći do potrebnih informacija.

15.2 Opis strukture Web stranica projekta 15.2.1 Početna Na početnoj stranici sve su osnovne informacije i pristupnica za prijavu klijenata na naš profil. Na ovoj stranici ističemo novosti i akcije kako bi našim korisnicima olakšali pretraživanje. 15.2.2 Vodič Vodič je podijeljen na naše raznolike ponude, odnosno: Slane i slatke delicije, torte te kolače. Pri odabiru željenog proizvoda dobiju se sve potrebne informacije i pogodnosti.


16 ZAKLJUČAK Korištenje interneta i društvenih mreža u svrhu reklamiranja svog poslovanja je u današnjem modernom svijetu postalo neizbježno. Jednostavnije je, efikasnije i mnogo brže od bilo kojeg drugog načina poslovanja. Upravo zbog toga smo se odlučili da u središtu našeg projekta bude online narudžba internetom. Važno nam je naše slane i slatke delicije promovirati i putem interneta, što bi zasigurno povećalo broj naših potrošača i korisnika. Kao što smo već istaknuli, vizija BOBIS TO GO projekta je konstantno ulaganje u nove tehnologije i standarde proizvodnje. Na taj način omogućujemo našim potrošačima potpunu informativnost našeg sustava i cijelokupnog projekta, što dovodi do razvijanja i poboljšanja odnosa sa samim potrošačima. Tako dolazi do obostranog zadovoljstva, što nas potiče na još veći rad i posvećenost našim klijentima.

16.1.1


17 POPIS LITERATURE Kao glavni izvor literature koristili smo službenu stranicu BOBIS 1949 (posjećeno 26.04.2018.) :

 http://bobis.hr/


18 POPIS SLIKA

Slika 1. WORDRESS PAKETI Slika 2. TABLICA MARKETINŠKOG PLANA Slika 3. SWOT ANALIZA Slika 4. TROŠKOVI POKRETANJA PROJEKTA


19 ŽIVOTOPIS KARMEN KORDIĆ Bistroće 44, 20213 ČILIPI E-mail: karmen.kordic5@gmail.com OSOBNI PODACI Ime i prezime: Karmen Kordić Datum i mjesto rođenja:27.11.1997., Dubrovnik Adresa prebivališta: Bistroće 44, 20213 Čilipi E-mail: karmen.kordic5@gmail.com

OBRAZOVANJE -Srednja Ekonomska i trgovačka škola Dubrovnik – smjer ekonomist (2012. – 2016.) -Sveučilište u Dubrovniku Poslovna ekonomija, smjer – Marketing (2016.- do danas)

RADNO ISKUSTVO -„Hotel Croatia,Cavtat“- konobarica

POSEBNA ZNANJA I VJEŠTINE -Engleski jezik, Francuski jezik -Poznavanje rada na računalu: Word, Excel, Access -Vozački ispit- B-kategorija


NIKOLINA PLEŠTINA Soline-Smokovjenac 51, 20207 MLINI E-mail: plestina.nikolina@gmail.com OSOBNI PODACI Ime i prezime: Nikolina Pleština Datum i mjesto rođenja: 04.05.1997., Dubrovnik Adresa prebivališta: Soline-Smokovjenac 51 E-mail: plestina.nikolina@gmail.com

OBRAZOVANJE -Srednja Ekonomska i trgovačka škola Dubrovnik – smjer ekonomist (2012. – 2016.) -Sveučilište u Dubrovniku Poslovna ekonomija, smjer – Marketing (2016.- do danas)

RADNO ISKUSTVO -

„Pevec d.d.“- rad na blagajni, prodavač

POSEBNA ZNANJA I VJEŠTINE -Engleski jezik -Poznavanje rada na računalu: Word, Excel, Access -Vozački ispit- B-kategorija


MARIJA PECOTIĆ Brna 527, Smokvica 20272 E-mail: marijap44@gmail.com OSOBNI PODACI Ime i prezime: Marija Pecotić Datum i mjesto rođenja: 21.03.1998. , Dubrovnik Adresa prebivališta: Brna 527, Smokvica 20272 Adresa boravišta: Branitelja Dubrovnika 27, 20000 Dubrovnik E-mail: marijap44@gmail.com

OBRAZOVANJE -Srednja škola Blato, Blato na Korčuli (opća gimnazija) (2012. – 2016.) -Sveučilište u Dubrovniku Poslovna ekonomija, smjer – Turizam (2016.- do danas)

RADNO ISKUSTVO -Galerija TZO Smokvica - Studenac T134 Brna 525, Smokvica

POSEBNA ZNANJA I VJEŠTINE -Engleski jezik, Talijanski jezik -Poznavanje rada na računalu: Word, Excel, Access -Vozački ispit- B-kategorija


LUCIJA ČIZMIĆ Sv. Križa 10a, 20000 Dubrovnik E-mail: lucija.cizmic@gmail.com OSOBNI PODACI Ime i prezime: Lucija Čizmić Datum i mjesto rođenja: 18.09.1997., Dubrovnik Adresa prebivališta: Sv. Križa 10a, 20000 Dubrovnik E-mail: lucija.cizmic@gmail.com

OBRAZOVANJE -Srednja Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik – smjer hotelsko- turistički tehničar (2012. – 2016.) -Sveučilište u Dubrovniku Poslovna ekonomija, smjer – Turizam (2016.- do danas)

RADNO ISKUSTVO -Telefonistica pri recepciji ( Hotel Dubrovnik Palace) -Prodavač – biljeter (Prirodoslovni muzej Dubrovnik)

POSEBNA ZNANJA I VJEŠTINE -Engleski jezik, Njemački jezik -Poznavanje rada na računalu: Word, Excel, Access -Vozački ispit- B-kategorija


LUCIJA ČIZMIĆ

2018 elektroničko  
2018 elektroničko  
Advertisement