Page 1

handboekje excursie antwerpen 3 september 2010


Een initiatief van: Harro Wieringa Landschapsarchitect harro.wieringa@dsv.rotterdam.nl 06-17510865 plein06 stedelijk ontwerpbureau Schiekade 830 Postbus 299 3000 AG ROTTERDAM info@plein06.nl 010-4665795 06-14532577 (Robbert Jan) 06-48955185 (Koen) In samenwerking met: AG stadsplanning Antwerpen


aanleiding Antwerpen kent verschillende voorbeeldige gebiedstransformaties waarbij industrieel erfgoed, kwalitatieve openbare ruimte, visionaire ontwikkelaars, creatieve herbestemming, slimme stedenbouw, een integraal proces, moderne architectuur en een doordacht onderhoud/beheersplan hand in hand lijken te gaan. De drie projecten die we gaan bezoeken zijn: -

Park Spoor Noord

(transformatie spooremplacement)

-

‘t Eilandje (Museum aan de Stroom)

(transformatie Havengebied)

-

Antwerpen CS en omgeving

(transformatie stationsgebied)

We bezoeken deze projecten met een gemengde groep. Het doel hiervan is om van elkaars disciplines (ontwikkelaars, ontewerpers en beheerders) en organisaties (particuliere bureaus en gemeenten van verschillende grootte) te leren en wijzer te worden. We willen je een dag aanbieden die begeleid wordt door de verantwoordelijke projectleiders van de AG Stadsplanning Antwerpen. Deze mensen kunnen ons alles vertellen over het vertrekpunt, het proces en de uitwerking van deze projecten.

3


Parkspoor Noord Cargo Zomerbar 2 Het Eilandje FelixArchief 3 Schelde

Historische Binnenstad Antwerpen

Centra Fietshave Centraal Station en omgeving 4

1


dagProgramma 10.05

Verzamelen bij Fietshaven Centraal Station Antwerpen, Fietshaven is gelegen bij metro- en fietstoegang van het Centraal Station onder het Astridplein.

10.15

Op de fiets naar Park Spoor Noord

10.30

Ontvangst met koffie en gebak in koffie/ lunchbar Cargo in Park Spoor Noord.

11.00

Toelichting en rondleiding Park Spoor Noord onder begeleiding van projectleider Sofie Schoeters, AG Stadsplanning Antwerpen.

12.45

Verzorgde lunch in Cargo zomerbar.

14.00

Presentatie en rondwandeling ‘t Eilandje gegeven door projectleider Leo Verbeke, AG Stadsplanning Antwerpen. Start Felix

aal Station en, Astridplein

stadsarchief. 16.00

Toelichting en Rondleiding Station CS en omgeving projectleider Jeroen Pasmans, AG Stadsplanning Antwerpen

17.30

Afsluitende borrel bij het Centraal Station Grand CafĂŠ Paon Royal, Koningin Astridplein 25

5


antwerpen De stad Antwerpen heeft zich door de eeuwen heen sterk ontwikkeld als handelsstad. Deze handel kon tot stand komen door de logistieke mogelijkheden die Antwerpen kon bieden. Al vroeg lag de stad op een goede strategische plek in het water- en wegennet waar later de trein nog eens aan werd toegevoegd. De handel maakte van Antwerpen een rijke stad wat terug is te zien in haar architectuur. Echter door de tijd heen ontstond schaalvergroting in de handel. Het logistieke netwerk had daarom meer capaciteit en ruimte nodig. Deze ruimte lag steeds verder buiten het centrum van Antwerpen. Dit leidde tot transformatie van deze verouderde logistieke gebieden. Wij nemen jullie dan ook graag mee naar drie grootste gebiedstransformaties waar Antwerpen de laatste jaren plannen voor heeft ontwikkeld.

7


“Het park komt werkelijk tegemoet aan de nood aan open, groene ruimte op deze plek in de stad waar dankzij een goed ontwerp dagelijks goed gebruik van gemaakt wordt.” “De afstemming van het park zelf op de omliggende straten had verkeerstechnisch vlotter voorzien kunnen worden.”


parkspoor noord

Periode: 2006 - 2008

Sofie Schoeters, AG Stadsplanning Antwerpen Park spoor noord is een uitgestrekt stedelijk landschapspark met het accent op groen, licht, ruimte, ontspanning, cultuur en sport. Dit grote stadspark kwam tot stand na het vertrek van de Nationale Maatschappij van de Belgisch Spoorwegen. De behoefte vanuit de stad voor een dergelijk park op deze plek was groot, vanwege alle extreem dicht bebouwde omliggende wijken met relatief weinig groen. De wijken kennen een multi-culturele bevolkingsopbouw waarvan een behoorlijk percentage bewoners een relatief lager inkomen kent. Naast het realiseren van het gewenste groen was de programmering dan ook een uitdaging. Deze moest laagdrempelig zijn maar wel kwaliteit uitstralen. Een deel van de programmering kon zijn plek krijgen in de bestaande bebouwing. Hiermee werd het cultuurhistorisch erfgoed bewaard en kende de huisvesting van het programma meteen karakter.

9


“De omvorming van een voormalige stadshaven tot een bruisende stadswijk aan het water, met functiemix en voor verschillende doelgroepen.”

“De veelheid aan publieke ruimte maken wonen aan het water vlakbij het centrum mogelijk.”


‘t eilandje Periode: 2005 - heden

Leo Verbeke, AG Stadsplanning Antwerpen ‘t Eilandje is een stadsvernieuwingsproject voor de oude stadshavens (stammende uit de 16de eeuw). Door de wegtrekkende industrie die zich verplaatste naar de verderop gelegen grotere havens kwam het gebied vrij voor nieuwe ontwikkelingen. De ligging van het gebied dicht tegen het stadscentrum en de goede ontsluiting rondom het gebied maakte deze locatie tot één met groot potentieel. De ontwikkeling voorziet in een mix van zowel wonen, werken als recreëren waarin historisch erfgoed samengaat met moderne architectuur. Een grote rol is weggelegd voor openbare ruimte die het bindmiddel is tussen de verschillende soorten architectuur en tevens het platform is waar gebruikers en bezoekers elkaar ontmoeten.

11


“De ombouw van het Centraal Station was een technisch huzarenstukje.”

“De ontwikkeling van Kievit fase I heeft ons ook geleerd om de tweede fase op een andere manier te benaderen; zowel qua participatie als ruimtelijk.”


Station CS

Periode: 1998 - 2007

Jeroen Pasmans, AG Stadsplanning Antwerpen Het Centraal Station van Antwerpen kampte met een aantal problemen. De perronoverkapping was hard aan vervanging toe, er was een groot capaciteitsprobleem en het station diende beter te worden aangesloten op het internationale treinnetwerk. Een technisch huzarenstukje werd bedacht van een meerlaags station. Ondanks al deze niveaus (waarvan het grootste deel onder de grond) werd het geheel zo dat het zonlicht tot in het onderste niveau beleefbaar bleef. Naast de vernieuwing van het station werd ook meteen nagedachte over de toevoer van het station. Naast de ontwikkelingen aan het station zelf werd daarom ook nog eens een ondergrondse parkeerplaats/ fietsenstalling aangelegd en het voorplein vernieuwd.

13


deelnemerslijst Ontwikkeling/Corporatie Sjoerdtje Giesen Woonbron Marius Heijn ERA Contour Marlies Mulder

Ymere

Willem Peeters Homburg Bas Roon

Fakton

David Tuinzing Concire Joost Versluijs ERA Contour Ontwerp Dennis Broos Broos de Bruijn Architecten Koen de Boo

plein06

Vincent de Bruijn Broos de Bruijn Architecten Rachna Deenstra

dS&V

Aviva Joosting

dS&V

Jolanda Schiffart

gemeente Groningen

Tim Tutert

plein06

Robbert Jan van der Veen

plein06

Harro Wieringa

dS&V

Beheer en Realisatie Rob Hogt Projectleider Openbare ruimte Gerben Kok

gemeente Eindhoven

Gert-Jan Lith OKRA Marinus Ponse Ponse Groenadvies

15


Handboekje Excursie Antwerpen  

In september 2010 heeft plein06 een excursie georganieerd voor het kennisatelier. De eerste excursie ging naar Antwerpen

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you