Issuu on Google+


Eten bij de boer?

Onder de naam ‘Eten bij de boer’ worden door heel Nederland diners op boerderijen georganiseerd voor burgers uit de directe omgeving. Tijdens het diner leren boer en burger elkaar beter kennen en krijgt de burger de kans om te zien en te proeven hoe het ervoor staat met de agrarische sector in Nederland. Voor jonge boeren ontstaat hierdoor de ruimte om zich positief te profileren in de regio. Een kok waarborgt de kwaliteit van het diner en zal (deels) koken met producten van de boerderij. Tijdens deze leuke avond is er natuurlijk ook de gelegenheid om vragen aan elkaar te stellen en elkaar beter te leren kennen. Er zal niet alleen worden gegeten, maar er is ook ruimte voor een rondleiding over de boerderij, een discussie over “overlast” die mensen ervaren, een verhalenverteller over sagen en mythen van de streek of livemuziek.

Aan de slag • • • •

De avond wordt georganiseerd door de boer zelf, met een ervaren kok uit de buurt. Plattelandsjongeren.nl en NAJK bieden begeleiding in de vorm van publiciteitsmiddelen, een startvergoeding van 150 euro, ondersteuning tijdens de voorbereidingen en de avond zelf. Er wordt, bij voorkeur, gekookt met producten van de boerderij, seizoensgroenten en (streek)producten. Je kunt een ervaren kok/ familielid vragen om te (helpen) koken, maar je bent ook vrij om ergens “Hollands eten” te bestellen. Het ontmoeten van buurtbewoners staat centraal, maar het eten moet kwalitatief goed zijn. Ook zorgen jullie voor vermaak, bijvoorbeeld in de vorm van muziek, een verhaal of discussie.

Voorbeeld ‘Eten bij de boer’ in Zuid-Beveland

“Wij als AJK Zuid-Beveland hebben via het lokale weekblad een groep mensen uitgenodigd aan de keukentafel bij één van onze leden op de boerderij. Hiermee wilden we een podium bieden aan boeren en plattelandsjongeren om informeel het gesprek aan te gaan over landbouw. Het vinden van eters was in eerste instantie lastig, maar na veel publiciteit waren er meer dan voldoende aanmeldingen. Niet alleen mensen die mee wilden eten kwamen langs, de volledige lokale pers stond te filmen en te fotograferen tijdens de eerste hap. Vooraf hadden we een aantal stellingen opgezet om ervoor te zorgen dat de discussie goed op gang zou komen. Al tijdens de soep werd er tussen onze bestuursleden en de eters flink gediscussieerd en verteld. De aanwezige mensen waren allemaal best positief over de landbouw, alleen voor sommige ontwikkelingen zoals schaalvergroting en koeien die niet meer in de wei staan, was er minder begrip. Wij hebben ons best gedaan om uit te leggen waarom we niet stil zitten in de landbouw en doorgaan met de ontwikkeling van het bedrijf. Wij vonden het de moeite waard en de gasten ook.”


‘Eten bij de boer’ in 9 stappen 1. Samenstelling team Organiseer de avond met een klein groepje mensen: gezellig en het scheelt tijd. Denk aan: de boer waar de avond plaatsvindt, de lokale AJK of plattelandsjongerenafdeling, iemand uit het dorp. Naam

Organisatie

Telefoonnummer

Email

2. Afstemming tussen boer, kok en (N)AJK over datum, locatie en inhoud programma Plan een datum ruim van te voren zodat er tijd genoeg is voor werving van eters. Datum

Tijdstip

Locatie

3. Waarom doe je mee? Ga bij jezelf na met welk doel jullie dit diner organiseren. Het project ‘Eten bij de boer’ is opgezet om het imago van de agrarische sector te verbeteren, maar ook om sociale ontmoetingen te bewerkstelligen. Bespreek wat volgens jullie het huidige imago van de agrariërs is in de regio en welk beeld jullie de gasten graag willen meegeven. Met dit diner willen wij:

4. Eters Wie moet je uitnodigen om je doel te bereiken? Denk bijvoorbeeld aan de burgemeester, ambtenaren, mensen die veel te zeggen hebben in het dorp en niet alleen je vriendengroep. Ga uit van ongeveer 10 tot maximaal 15 gasten. Grijp ook terug naar de boodschap die jullie bij punt twee hebben opgesteld: nodig de mensen uit die daadwerkelijk tot de doelgroep behoren, mensen aan wie jullie je boodschap willen overbrengen. Spreek af wie, wie uitnodigt. Wie wil je dat er komen?


5. Werving eters Persoonlijke benadering werkt vaak het beste, dus spreek mensen aan en geef ze de flyer. Daarnaast wil je bekendheid genereren binnen het dorp van dit initiatief, dus hang een flyer op bij de plaatselijke kroeg, bakker en supermarkt. Bedenk waarom iemand geïnteresseerd zou raken om op jullie uitnodiging in te gaan. Bepaal of jullie de nadruk leggen op het samen eten en het genieten van streekproducten of juist op het kennismaken met de boerderij. Op www.mijnpjposter.nl en in de Apple Store onder de naam ‘pjposter’, vind je een handig format dat je in kunt vullen en direct kunt delen op sociale media. Tevens zijn op de site van NAJK en Plattelandsjongeren.nl diverse posters en logo’s te downloaden. Als het niet lukt deze aan te passen mail dan naar Ellen@plattelandsjongeren.nl de gegevens die je aangepast wil hebben en dan mailt zij jou de aangepaste poster. Denk ook aan een advertentie in de lokale krant, de lokale radio & tv. Een voorbeeldpersbericht kun je ook op onze sites vinden. Flyer/poster uitdeel- en ophangplaatsen:

6. Het eten Vraag een lokale kok/goed kokende vriend/moeder om te helpen. Google op leuke streekgebonden of Hollandse recepten. Bij een etentje is de kwaliteit van het voedsel erg belangrijk. Zorg voor meerdere gangen, zodat je echt de tijd hebt om met elkaar te socializen. Bespreek met elkaar wat er gekookt gaat worden en wat jullie als agrariërs willen vertellen over de producten die gebruikt zijn. Maak een overzicht van de producten die jij en anderen in jouw werkgroep en omgeving beschikbaar kunnen stellen voor de maaltijd. Bedenk voor wie je reclame kan maken en vraag lokale/agrarische/streekgebonden winkels of ondernemingen of ze een bijdrage willen leveren aan de maaltijd. Bied je sponsor altijd een tegenprestatie aan. Menukaartjes heb je als het goed is al per post van ons ontvangen. Voorgerecht: Hoofdgerecht: Nagerecht: Boodschappenlijst:


7. Aankleding en invulling van de avond Zorg ervoor dat je de boel leuk aankleedt: tafelkleed, muziekje, bloemen op tafel, schaal met producten van de boerderij etc. Naast een goede maaltijd en een kennismaking met het leven op de boerderij willen we graag dat je je gasten wat extra’s biedt. Niet alleen omdat het leuk is, maar het is ook leuk om de sfeer wat losser te krijgen, oftewel echt contact te maken met je bezoek en het doet ook veel goeds voor je imago. Een paar ideeën: • Livemuziek: kan iemand uit het dorp of in je omgeving een instrument bespelen? • Vertel een streekverhaal, voorbeelden kun je vinden op onze site. • Ga in gesprek met de eters, maak van de kans gebruik om de gasten een positieve(re) kijk te geven op de agrarische sector. Maak bijvoorbeeld vragen over de “waarde van het platteland” om bij iedereen op het bord te leggen voor inhoudelijke verdieping. • Geef een rondleiding over het bedrijf en organiseer er een kleine quiz bij waar ze bijvoorbeeld een kilo aardappels kunnen winnen. • Doe een passend spel zoals koehandel of ‘Wees stoer wordt boer’, of een kennismakingsspel, een boerenbingo. • Laat iemand een sociaal project uit de regio presenteren en laat je bezoekers meedenken over een vraag waar die persoon advies over wil. 8. Maak een grove opzet van je programma: • Welkom en wandeling over de boerderij • Kennismakingsrondje • Maaltijd met informatie over de producten • Tussen de gerechten door: o Wissel van plek zodat je ook andere mensen leert kennen o Iemand die gitaar speelt o Quiz met als beloning een streekproduct o Iemand vertelt een streekverhaal. • Afsluiting en evaluatie

9. Vervolg Laat de deelnemers na de avond het evaluatieformulier invullen (zie volgende pagina) en verzamel hun e-mailadressen, zodat je hen een eventuele volgende keer weer kunt uitnodigen en zodat je deze hebt als je elkaar nodig hebt. Zorg ervoor dat je een infoflyer hebt liggen over jouw regionale afdeling, het NAJK, PJ.nl, de sponsoren etc. Schrijf een artikel in de lokale krant en regel dat er tijdens de avond goede foto’s worden gemaakt. Je organiseert dit etentje namelijk met een doel, dat bereik je sneller door het te publiceren. Als je ons jouw stuk mailt, zullen wij dit ook via onze kanalen verspreiden.


Evaluatieformulier eters Naam: Email: (voor als je de volgende keer weer uitgenodigd wil worden)

Heb je de boer voor deze avond wel eens langer dan vijf minuten gesproken?

Ja

Nee

Heb je mensen ontmoet die je nog niet kende?

Ja

Nee

Stap je na deze ontmoeting eerder op hen af om iets te vragen of overleggen?

Ja

Nee

Hoe was jouw beeld van de agrarische sector?

Negatief

Positief

Is dat beeld veranderd?

Ja

Nee

Voel je meer verbinding met de agrarische sector?

Ja

Nee

Wil je de volgende keer weer uitgenodigd worden?

Ja

Nee

Indien ja, kun je daar iets meer over zeggen:

Wil je nog iets kwijt?

Evaluatieformulier organisatoren Wij evalueren ook graag met jullie deze activiteit, zodat we er van kunnen leren: - Was het een leuke avond? - Kost het meer of minder tijd dan je verwachtte? - Zag je na de avond de meerwaarde van de creatieve invulling? - Heb je het idee dat de eters het boerenleven beter begrijpen? - Heb je het idee dat jullie elkaar nu eerder aanspreken of elkaar nog eens ontmoeten? - Zou je het nogmaals willen organiseren? - Wat heb je nodig om dit zo laagdrempelig mogelijk te maken? - Heb je nog tips of aanvullingen?

NeutraalEten bij de Boer_Draaiboek