Page 1

Het blad van/voor muziekliefhebbers

9 oktober 2015 | nr. 321

NO RISK DISC:

LUCAS HAMMING


K S I R N

C S I D

MANIA 321

LUCAS HAMMING Ham

CD

LP

(PIAS) Vol lof waren we eerder dit jaar over de debuut-ep van Lucas Hamming en gelukkig laat de energieke gitarist ons niet lang op zijn eerste album wachten. Als nieuwe huisband van De Wereld Draait Door en met veel airplay op 3FM ligt de lat hoog, maar die had gerust nog een stuk hoger neergelegd mogen worden. Wie hem live gezien heeft, kent zijn energie en sterke gitaargeluid, en gelukkig wordt dat één op één op de plaat voortgezet. Een stevig rockgeluid klinkt consistent door in de zonder uitzondering zeer sterke songs. Zijn in opener Never Let You Down de Arctic Monkeys nog vaag op de achtergrond als invloed aanwezig, tijdens het schrijven van Write Me Again heeft ongetwijfeld Roger McGuinn goedkeurend mee staan kijken. Als

maar naar voren halen, waarin Hamming niet alleen

er dan toch een prijsnummer gekozen moet worden

bewijst op gitaar zijn mannetje te staan, maar zich

zullen we het licht psychedelische Fast And Loose

ook als zanger in bochten weet te wringen die voor anderen niet te halen zijn. Of toch maar Till It’s

LUCAS HAMMING LIVE IN DE WINKELS: Do. 8 okt. Concerto Amsterdam (18:00) Vr. 9 okt. Velvet Leiden (16:00) Vr. 9 okt. De Waterput Bergen op Zoom (19:30) Za. 10 okt. Velvet Delft (13:00) Za. 10 okt. North End Haarlem (16:00) Zo. 11 okt: Velvet/Paagman Den Haag (13:00)

Gone, gitaarpop in de hoogste versnelling met zeer fraai arrangement. Onnederlands goed, werd er vroeger nog wel eens gezegd, en als dat betekent dat Lucas Hamming zijn belofte versneld heeft ingelost en meekan met de gitaarrocktop uit welk land dan ook, dan halen we bij deze die term weer van stal. (Jurgen Vreugdenhil)

3


MANIA 321

POP & ROCK

LUISTER TRIP

DEAD WEATHER Dodge And Burn

CD

LP

(Ada/Warner) Met het verdwijnen van The White Stripes en

Inhoud POP

5

INTERVIEW KURT VILE

14

BINNENKORT BINNEN

32

LIVE IN DE WINKELS

34

REISSUES

41

HEAVY

46

ROOTS

48

JAZZ & FUSION

51

SYMFO

53

DANCE

53

HIPHOP & SOUL

55

WORLD

56

KLASSIEK

57

TV SERIES/DOCUMENTAIRES/MOVIES

60

COLOFON

65

ADRESSEN

66

MANIA OVERZICHTSPAGINA

67

de bloeiende solocarrière van Jack White dacht u misschien even net als ons dat we weinig meer zouden horen van The Dead Weather, maar vijf jaar na Sea Of Cowards is hier dan toch de opvolger. Alison Mosshart is weer de zingende frontvrouw, die vocaal uitstekend uit de voeten kan met het gitaargeweld van Dean Fertita en White zelf, hoewel die laatste vooral de drums bemant. Zeker de openers I Feel Love en Buzzkill(er) laten duidelijk horen dat White met zijn soloalbums een flinke groei heeft gemaakt, aangezien de strakke gitaarpartijen meer aan nummers als Sixteen Saltines doen denken dan aan het eerdere Dead Weatherwerk. Het krankzinnige Three Dollar Hat laveert tussen een door White gezongen moderne countryblues, losjes gebaseerd op Frankie And Johnny, en knallende speedpunk met Mosshart in de hoofdrol. Er is veel te beleven op dit zeer energieke album dat een vergelijking met White’s beste werk moeiteloos doorstaat. (Jurgen Vreugdenhil)

4


POP & ROCK

Pop & Rock BLITZEN TRAPPER All Across This Land

sinds begin 1980, zijn wel degelijk nog altijd going

CD

LP

strong. De hoogtijdagen van Girls On Film (iedere

Het leek er altijd een beetje op dat

oudere jongere herinnert zich de bijbehorende videoclip

Blitzen Trapper niet kon of wilde kiezen.

nog) en Rio zijn weliswaar vergleden maar de band, die

Americana, folk, country, indie, classic rock, het kon

ongelofelijkerwijs nog steeds draait om oudgedienden

allemaal naast elkaar bestaan. Geen ramp, maar de

zanger Simon Le Bon, toetsenist Nick Rhodes en bassist

samenhang kwam het niet altijd ten goede. Hoe

John Taylor, is nog steeds populair. Daarbij zijn de

anders is dat op All Across This Land, waarop degelijke

mannen steeds met de tijd meegegaan wat ook weer

rootsrock de boventoon voert. De riffs zijn simpel, maar

te horen is op Paper Gods. Ondersteund door een keur

pakkend en effectief. Bovendien krijgen de composities

aan gastmuzikanten, zoals Nile Rodgers, Mark Ronson,

daardoor meer lucht, waardoor alles simpelweg

Mr Hudson, Janelle Monáe, Kiesza, en John Frusciante,

verdomd lekker klinkt. (Martijn Koetsier)

zijn er op deze plaat een dozijn uptempo songs met een flinke housebeat te horen. Vanwege die housebeat

DURAN DURAN Paper Gods

CD

moet ik de eerdergenoemde oudere jongere even waarschuwen: ga eerst luisteren of je de nog immer

2LP

Duran Duran, bestaan die nog? Ik kijk er

magnifieke stem van Le Bon vindt opwegen tegen

niet van op als u dat zou vragen maar

dat housegeweld. Maar de rave party liefhebber kan

de golden boys van de new wave, die al meegaan

ongehoord de plaat aanschaffen. (André de Waal)

ROBIN BORNEMAN Folklore 1: The Waving

CD

LP

(Kroese Recorrds) De uit Oss afkomstige singer-songwriter maakte drie jaar geleden al veel indruk met het in eigen beheer uitgebrachte Home. In de tussentijd zat hij niet stil; hij deed de vocalen bij Dearworld en toerde de hele wereld over met Trans-Siberian Orchestra. Nu is tijd voor een nieuwe soloplaat, het eerste deel van wat een drieluik belooft te worden. Folklore I: The Waving Days is een rijk gearrangeerde plaat, waarop Borneman laat horen dat hij als songschrijver grote stappen heeft gezet. Folklore laat vaak dezelfde sfeer horen en voelen als op Home, maar de diversiteit van Folklore is veel groter. Verstilde momenten met herfstachtige sferen worden afgewisseld met stevige rock en gaan daarna over in ongekend mooie soundscapes. Het knappe daarbij is dat Borneman erin slaagt om binnen die diversiteit toch een onderliggende, gemeenschappelijke sfeer in de nummers te leggen waardoor Folklore I: The Waving Days aanvoelt als één mooi geheel. (Erik Damen)

5


POP & ROCK

POP & ROCK BESTEL NU IN EEN VAN ONZE WEBWINKELS

BOY We Were Here

2CD DELUXE

S

LP

(Groenland/V2)

T

Het vanuit Hamburg opererende Duits-Zwitserse duo Boy debuteerde drie jaar geleden met het met zonnige popliedjes gevulde Mutual Friends. Opvolger We Were Here laat een wat stemmiger en intiemer geluid horen. De songs van Sonja Glass en Valeska Steiner verleiden hierdoor net wat minder

A

gemakkelijk, maar laten ook meer diepgang horen. Het duo is de afgelopen jaren in vocaal opzicht flink gegroeid en durft op haar tweede plaat te kiezen voor een subtiele instrumentatie die de vocalen meer aan de oppervlakte brengt. Het pakt prachtig uit. Boy heeft met We Were Here een lekker in het gehoor liggende popplaat gemaakt, maar het is ook een popplaat die je van de eerste tot de laatste noot wilt ontrafelen. Dat is deels de verdienste van de zeer verzorgde en afwisselende instrumentatie (met een vleugje dreampop), maar het zijn uiteindelijk vooral de stemmen van Sonja Glass en Valeska Steiner die je inpakken. Boy is een blijvertje, dat is duidelijk. (Erwin Zijleman)

CHVRCHES Every Open Eye

CD

CD DELUXE

LP

(Vertigo/Universal) Het Schotse Chvrches maakte in de herfst van 2013 met The Bones of What You Believe de beste synthpopplaat van het betreffende jaar. Met Every Open Eye probeert de band uit Glasgow dit kunststukje nu te herhalen en dat zou best wel eens kunnen lukken. Chvrches maakte op haar debuut lekker in het gehoor liggende synthpop die met een been in de jaren tachtig en met een been in

E

P L

L A

P

A

T J E S

het heden stond. Every Open Eye klinkt vergeleken met zijn voorganger een stuk moderner en leunt wat zwaarder op de zang van Lauren Mayberry, maar grossiert net als deze voorganger in heerlijk aanstekelijke synthpopdeuntjes. Waar het op The Bones of What You Believe even duurde voordat de interessante onderlaag aan de oppervlakte kwam, laat Every Open Eye eerder horen dat het niet alleen een aanstekelijke, maar ook een hele knappe plaat is. Wanneer je eenmaal bent verdwaald in de vele lagen van de instrumentatie en verleid wordt door de prima zang van Lauren Mayberry weet je het: topplaat. (Erwin Zijleman)

ELVIS COSTELLO Unfaithful Music

2CD

(Universal) Vooruitlopend op de 13 oktober te verschijnen autobiografie van Declan MacManus komt er een fraai dubbelalbum uit met een persoonlijke keuze uit zijn eigen werk. Natuurlijk zult u zeggen dat hij dat al vaker heeft gedaan, maar meestal ging het dan om louter hits of rarities. Nu heeft hij gekozen voor de songs die het dichtst bij hemzelf staan en ook in het boek worden aangehaald, zoals Accidents Will Happen, Riot Act (over het opkomende fascisme in Engeland eind jaren zeventig), Shipbuilding (over de Falkland oorlog), het sterke Deep Dark Truthfull Mirror (van Spike), indringende nummers als I Want To Vanish en All The Rage en natuurlijk onmiskenbare hoogtepunten (toch ook nog een paar hits) als Alison, Oliver’s Army en Watching The Detectives. Kortom er valt hier volop te genieten van zijn kundige songschrijverschap, plus drie exclusieve ‘audiobook sketches’, niet eerder gepubliceerde foto’s uit zijn familie fotoboek en ook nog twee onuitgebrachte liedjes (zo kennen we hem weer!), te weten April 5th met Rosanne Cash en Kris Kristofferson en I Can’t Turn It Off uit 1975, onder de naam D.P. Costello. (Ruud Verkerk)

6


POP & ROCK

COMMON LINNETS II

CD

LP

(Universal) Terwijl de awards en gouden platen blijven binnenstromen heeft het creatieve proces bij Ilse De Lange en haar muzikale partner J.B. Meijers gelukkig niet al te lang stilgestaan. Het tweede album is inmiddels een feit. Samen met drie Amerikanen Jake Etheridge, Matthew en Rob Crosby zijn de Linnets nu officieel een band en geen duo meer, iets wat vooral duidelijkheid schept. De liedjes klinken hechter dan ooit en bevatten naast klaterend heldere gitaren vooral niet te versmaden meerstemmige zangpartijen met referenties aan CSN&Y en de sound van Fleetwood Mac. Van het rockende openingsnummer We Don’t Make The Wind Blow tot aan de schitterende afsluiter Proud is het genieten geblazen van een album dat klinkt als een klok en dat de gouden status van The Common Linnets wereldwijd zal consolideren. (Ruud Verkerk)

7


POP & ROCK

GRAND CRU

NEW ORDER LP VAN DE DUBBEL-PLETE IS MUSIC COM AAR OP OOK LEVERBINYL! CLEAR V Music Complete

CD

2LP CLEAR VINYL

2LP

(Mute/PIAS) Al bij de eerste tonen van Music Complete is er het feest der herkenning: de uit duizenden herkenbare zang van Bernard Sumner vaak in combinatie met vrouwenstemmen, de stuwende bas (niet langer van Pete Hook maar nu van Tom Chapman), de sterke ritmes, de soms te overheersende discodreunen. Kortom, tien jaar na de voorlaatste plaat Waiting For The Sirens’ Call is er niet veel veranderd in het New Order-geluid. Wel in het New Order-kamp want naast de komst van Chapman is toetseniste Gillian Gilbert terug om naast oudgediende drummer Stephen Morris en de sinds 2001 aanwezige toetsenist/gitarist Phil Cunningham

beste om je over te geven aan de New Order-

haar bijdrage weer te leveren. Op Music Complete

dreun om zo in een aangename dancefloortrance

staat geen Blue Monday, dat is wellicht iets teveel

te geraken. En vergeet niet naar de single Restless

gevraagd door de sterke nadruk op de elektronica,

op YouTube te kijken, vintage New Order! (André

maar er zijn wel degelijk zo nu en dan glimpen van

de Waal)

het Joy Division-verleden te horen. Verder is het het

8

sounds-venlo.nl • kroese-online.nl • velvetmusic.nl • waterput.nl • de-drvkkery.nl • platenhuis-het-oor.nl • northendhaarlem.nl • platomania.nl


BESTEL NU IN EEN VAN ONZE WEBWINKELS

POP & ROCK

S

ELLEN TEN DAMME Alles Draait

CD

T

(Mars/PIAS) Wij kennen Ellen als een multitalent met een groot hart voor muziek. Haar theatershows zitten altijd vol opwekkende, intelligente en soms ondeugende liedjes. Alles Draait is haar derde Nederlandstalige album

A

en een hernieuwde samenwerking met ‘muze’ en Libris Literatuur Prijswinnaar Ilja Leonard Pfeijffer die op zijn beurt in zijn geliefde Genua en op het eiland Ibiza veel inspiratie put uit wat Ellen hem allemaal heeft te vertellen. Middenin de wereld staan, hoe gruwelijk die soms

E

ook is, dat is haar motto. Liedjes over het lot van de vluchtelingen op het eiland Lampedusa, de kinderen die ze nooit had, haar ekster Arie en Verona Van Leur die begon als turnster en eindigde als pornoster... Robin Berlijn tekende weer voor de productie en speelde alle de band. Mijn Manier is Ellens eigen My Way, een persoonlijk lied over o.m. de ziekte die ze

DEERHUNTER Fading Frontier

CD

L

L

gitaarpartijen, maar bij de nog lopende show Thuis Bij Ellen staat dat allemaal gewoon op overwon. ‘Ik heb het allemaal op mijn manier gedaan.’ (Ruud Verkerk)

P

A

LP

(4AD/Beggars) I’m Living My Life. Er is iets aan de fut- en emotieloze manier waarop Bradford Cox die woorden in het gelijknamige nummer als een mantra blijft herhalen. Het contrast met de venijnige rock ‘n’ rollplaat Monomania kon nauwelijks groter. Van extraverte introspectie naar introverte

P

A

T J E S

wereldbeschouwing. Fading Frontier laat Deerhunter weliswaar op zijn kalmst en toegankelijkst horen, maar van een werkelijk sereen album is geen sprake. Daarvoor blijft de indierockgroep uit Atlanta nog steeds te cryptisch, grillig en raadselachtig. Ook het nummer Breaker, het eerste volwaardige duet tussen Cox en zijn collega-songwriter Locket Pundt, getuigt daar van. Op het eerste gehoor een lieve, haast idyllische midtempo popsong, ware het niet dat de onderhuidse spanning permanent voelbaar blijft. Fading Frontier is een album als een prettig bedwelmende narcose, die de melancholie echter louter versterkt wanneer na amper een half uur de verdoving is uitgewerkt. Fascinerende band, en een groeiplaat van jewelste. (Max Majorana)

EAGLES OF DEATH METAL Zipper Down

CD

LP

(Universal) Na een afwezigheid van zeven jaar kon Josh Homme, naast zijn carrière als frontman bij Queens Of The Stone Age, een gaatje in zijn agenda vinden om samen met zijn brother-in-riffs Jesse Hughes een nieuwe langspeler te produceren met zijn andere band uit de Palm Desert scene: Eagles Of Death Metal. De vuurdoop was al eerder dit jaar op Pinkpop, met als hoge uitzondering Homme achter de drumkit. Zipper Down is het uiteindelijke resultaat. Een plaat die bol staat van de vernieuwende, vuige, smerige en harde rock. Het album is geproduceerd door oprichter Homme zelf, dus dat betekent garagerock doordrenkt van een onvervalst desertrockrandje. Volgens Homme zelf is het album een filosofie geworden van het leven zoals het zou moeten zijn: ‘You should not zipper up, but zipper down and let it all hang out!’ En dat lukt al meteen goed met het ijzersterke intronummer Complexity. Bijzonder is de cover van Duran Duran’s Save A Prayer. Maak je maar vast klaar voor een ‘oorgasme’, want dat is waar Zipper Down op aanstuurt. (Marjan Kok)

9


THE NEW ALBUM OUT NOW! CD | LP | Digital Download

HIGHER TRUTH

HET INDRUKWEKKENDE NIEUWE STUDIO ALBUM VAN CHRIS CORNELL Produced by Brendan O'Brien (o.a. Pearl Jam, Bruce Springsteen, Soundgarden) 1CD | 1CD DELUXE | 2LP | DIGITAL DOWNLOAD

FACEBOOK.COM/UNIVERSALMUSICLEGENDS

10


BESTEL NU IN EEN VAN ONZE WEBWINKELS

LUISTER TRIP

POP & ROCK

PLATO IN MANSION24 IN APELDOORN Dat de winkel Mansion24 op het Leienplein in Apeldoorn anders dan anders is, wordt de

JOHN GRANT

bezoeker snel duidelijk! Menswear, accessoires,

Grey Tickles, Black Pressure

hair, music en café worden onder één dak

(Bella Union/PIAS)

gepresenteerd waarbij service, smaak en

John Grant is de man die we kennen als

vakmanschap hoog in het vaandel staan. Een

leadzanger van de rockband The Czars. Sinds 2010

unieke winkelbeleving: van een kostuum tot

besloot hij solo te gaan en heeft sindsdien twee

knipbeurt en van bakken vol vinyl tot een biertje

platen op zijn naam staan waarvan Pale Green

van de tap!

Ghost tot nu het meest geprezen is. Zijn nieuwe

Mansion24 heeft alles voor de man onder één

plaat Grey Tickles, Black Pressure is opgenomen

dak. Dit heeft geresulteerd in partnerships

in Dallas, waar producent John Congleton (o.a.

met muziekwinkel Concerto/Plato en de van

St. Vincent en Franz Ferdinand) de laatste hand

oorsprong Apeldoornse kapper Tommy Hagen

legde aan dit veertien tracks tellende album. Het

van de Amsterdamse kapperszaak Tommy’z Toko.

nummer Down Here wandelt als een cocktail van

Daarnaast maakt een café met gezellig terras

klanken je oren binnen waarbij je als luisteraar de

onderdeel uit van dit nieuwe totaalconcept.

keuze krijg op welke tune je je wilt focussen. De

Plato is dus weer terug in Apeldoorn met een

tekst is daarentegen universele levenswijsheid:

ruime sortering cd’s, dvd’s en natuurlijk bakken

‘And what we got down here is oceans of longing

vol vinyl! Iedere zondagmiddag kun je er gratis

and guessing games and no guaranties. And you

genieten van live-muziek, check de Live In

work so hard to be in control, and now you’re

de Winkels-rubriek in deze Mania voor het

laughing at yourself ‘cause you can’t let it go.’

oktoberprogramma. www.mansion24.com

Grant is een genie. Op 18 november staat hij in

CD

2LP

De Melkweg, Amsterdam. (Linda Rettenwander) Openingstijden wo. 10:00 – 18: 00 uur do. en vr. 10:00 – 22:00 uur za. 10:00 – 18:00 uur zo. 12:00 – 18:00 uur

11


POP & ROCK

BESTEL NU IN EEN VAN ONZE WEBWINKELS

LANA DEL REY Honeymoon

CD

2LP

(Polydor/Universal) Het lukte Elizabeth Woolridge Grant maar niet om door te breken in de popmuziek, tot ze zich Lana Del Rey noemde en de wereld veroverde met het bijzondere Video Games. De door een fraaie videoclip ondersteunde single werd warm onthaald door de kritische muziekpers, maar haar debuutalbum Born To Die werd ten onrechte verguisd. Op haar debuut en op opvolger Paradise koos Lana Del Rey af en toe voor de stemmige sixtiespop van Video Games, maar minstens evenvaak voor wat plattere uptempo electropop. Die electropop werd aan de hand van Dan Auerbach op Ultraviolence uit 2014 verruild voor een avontuurlijker en rauwer geluid, waarin invloeden uit de sixties en het heden samensmolten. Honeymoon is het volgende hoofdstuk in de carrière van Lana Del Rey en laat wederom horen dat ze over voldoende kwaliteiten beschikt om serieus genomen te worden. Op Honeymoon domineren dromerige klanken die herinneren aan de jaren zestig en natuurlijk ook aan Video Games, maar Lana Del Rey heeft haar nieuwe geluid ook voorzien van meer diepgang, subtiele invloeden uit de jazz en eigentijdse elektronica en is ook nog eens beter gaan zingen. Het levert een stemmige en vaak verrassende plaat op, die zich langzaam maar zeer nadrukkelijk opdringt en de concurrentie mijlenver achter zich laat. Dat Lana Del Rey veel meer is dan de zoveelste popprinses is na vier uitstekende platen in ruim drie jaar tijd wel duidelijk. (Erwin Zijleman)

12


POP & ROCK

BESTEL NU IN EEN VAN ONZE WEBWINKELS

S

GREEN HORNET Never Enough

CD

LP+CD

T

(Excelsior) Vuige garagerock, we lusten er wel pap van tegenwoordig. Midden jaren negentig was er minder vraag naar, maar de drie leden van Green Hornet hadden daar maling aan en bewijzen nu al bijna twintig jaar

A

dat de aanhouder wint. Nog steeds voorzien van drums, gitaar en bovenal het Philicorda-orgel, pakken ze de draad op hun nieuwste album weer op waar ze hem in 2007, met hun vorige, lieten liggen. Bovenal is men erin geslaagd het live-geluid, daar waar Green Hornet pas echt tot zijn recht komt, op de plaat te vangen, waardoor de luisteraar in knallende fuzzrijke songs als Howl en Bring It On geen moment rust gegund wordt. De vocalen zijn doorleefder en daardoor soulvoller dan ooit. Back To The Top schreeuwen ze uit in het gelijknamige nummer. Alsof ze daar ooit zijn weggeweest. (Jurgen Vreugdenhil)

DON HENLEY Cass County

CD

CD DELUXE

LP

(Capitol/Universal)

E

P L

L A

Sommigen bidden om vrede, anderen om wat extra tijd en weer anderen om de overwinning. Allemaal zinloze gebeden als het gebed om regen zonder resultaat blijft. Het is een van de ontwapenend nuchtere constateringen die Don Henley doet in het prijsnummer Praying For Rain, over de klimaatcrisis, van zijn fantastische soloplaat Cass County, vernoemd naar zijn geboortegrond in Texas. Het (pas) vijfde album van de 端ber-Eagle krijgt hier en daar te nadrukkelijk het stempel country and

P

A

T J E S

western opgedrukt. Zeker, die stijl komt er veel op voor maar dat geldt ook voor (oudere) Eagles-platen. Cass County is vooral het werkstuk van een legendarische muziekman uit het zuiden die het aandurft om zijn leeftijd, 68 jaar, als pluspunt te presenteren. Niemand hoeft Henley iets wijs te maken. Hij heeft het allemaal al gehoord en gezien, zingt hij op No Thank You, ook al een voltreffer, waarin realiteitszin en cynisme een harmonieus huwelijk aan gaan. Die houding klinkt ook door in de muziek. Vernieuwingsdrang nul komma nul maar alles klopt, aan elk nummer is keihard gewerkt, elk nummer neemt de luisteraar binnen een halve minuut in de houdgreep, zangtechnisch is Henley in topvorm en ook als producer toont hij zijn grote klasse. (Wim Koevoet)

HURTS Surrender

CD DELUXE

LP

(Columbia/Sony Music) Surrender is het derde album van het uit Manchester afkomstige synthpopduo Hurts. Met de vorige plaat Exile was de doorbraak definitief voor Hurts. Het album verkocht in grote aantallen, de concerten werden uitstekend bezocht en de band kreeg gouden platen over de hele wereld. Single Under Control werd zelfs een dikke hit. Op Surrender is wederom gebruik gemaakt van de succesformule. Producer Jonas Quant zit weer achter de knoppen en kreeg daarbij assistentie van Stuart Price (Madonna, The Killers), Ariel Rechtshaid (Haim, Vampire Weekend). Some Kind Of Heaven ging het album al vooraf en op deze single horen we dat het geluid van de band weliswaar onveranderd is, maar toch genoeg nieuwe invalshoeken kent om te blijven boeien. (Bert Dijkman)

13


INTERVIEW POP & ROCK

Interview met Kurt Vile Door: Ruben Eg Met B’lieve I’m Goin Down… overtreft Kurt Vile zich voor

meer thuis werken. En toen ging ik touren, tekende

het zesde album op rij. De duistere en tegelijk vrolijke

ik bij Matador en deed ik dit soort persdingen. Ik

gitaarpop van het voormalige lid van The War on Drugs

vroeg me echt af hoe ik in hemelsnaam nog een

mag nu al genomineerd worden voor de plaat van dit

song kon schrijven. Maar nu kan ik het ook op

najaar.

tournee, zelfs tijdens het opnemen van een plaat. Ik kan ter plekke een nummer schrijven in de studio. Ik

Een jaar na een optreden in Paradiso verschijnt al weer

kan nu 100 procent doen wat ik doe. Ik hoef er niet

een nieuw album. Ben je tijdens die tournee al aan de

de voor tijd te nemen.’

opvolger van Wakin’ On A Pretty Daze begonnen? ‘Ik denk dat I’m An Outlaw het eerste nieuwe nummer

Jouw albums klinken altijd alsof jij ter plekke in

was waar ik vorig jaar in de zomer aan begon.

de kamer speelt, maar dan met steeds betere

Ongeveer een jaar geleden ben ik begonnen aan

apparatuur.

B’lieve I’m Goin Down…. Pffff (lacht) Ik weet eigenlijk

‘Cool. Dat is precies wat het is: ik zit in jouw kamer.

niet meer wanneer ik nu precies begonnen ben.

En ik heb ditmaal inderdaad betere apparatuur.

Tegenwoordig kan ik wel overal muziek schrijven. En

(lacht)’

dat doe ik nu ook. Overal.’ Thuis opnemen is er niet meer bij? Was dat ooit anders?

‘Ik heb de mentaliteit van een artiest die thuis

‘Ik had vroeger in Philadelphia overdag een baantje.

opneemt, maar ik hoef niet specifiek thuis zelf

In de avond schreef en nam ik liedjes op. Dus het was

op te nemen. Tock zou ik dat wel graag weer

14


INTERVIEW

willen doen. Ik heb een opnameapparaat gekocht.

vertelt hoe hij moet spelen. Dat zou hun natuurlijke

Veel gemakkelijker dan ProTools, dat ik een keer

reactie beïnvloeden.’

in de wanhoop heb aangeschaft. Natuurlijk ga ik mijn nummers niet met ProTools opnemen. Teveel

Heb je een voorbeeld waarbij iemand je volledig

pop-upschermen en berichten; teveel computer

verraste?

en te weinig muziek. Ik had vroeger een digitale

‘Wheelhouse. Absoluut. Stella en Dave (Scher, red)

achtsporenrecorder. Die stond in mijn eigen ruimte die

reageerden zo goed. Ik voelde mij nederig dat ze er

was volgepakt met apparatuur. Ik denk dat ik daar weer

waren. Ik had dit nummer met niemand anders kunnen

in kruip.’

opnemen. Niemand had bij hen in de buurt kunnen komen. Zelfs als het met anderen bijna zoals dit had

Begin je steeds wat tokkelend op een gitaar aan

geklonken, had ik gezegd dat het nummer nog niet af

nummer?

was.’

‘Min of meer. Je pakt een gitaar als je inspiratie hebt, een akoestische

Is het toeval dat je bij Dust

of elektrische, en gaat wat

Bunnies aan Sam Cooke denkt?

tokkelen. Dat is gewoon wat ik

‘Ik zing natuurlijk “Don’t know

doe. Het gaat natuurlijk.’

much about history”, waarna ik

Dat tokkelen hoor je niet zo vaak.

much about the shape I’m”. Het

de tekst verdraai in “Don’t know ‘Ik heb het opgepikt toen ik banjo

refereert aan Wonderful World en

speelde. Die had ik gekregen van

Oh Well van Fleetwood Mac met

mijn vader. Op mijn veertiende

Peter Green. Ik voeg ze een beetje

nam ik een paar lessen. Ik

samen. Een knipoog. Hoe heet

werd direct gek op tokkelende

die gozer van dat nummer Blurred

gitaristen. Zelfs op The White

Line ook al weer? Die had ook wat

Album van The Beatles hoor je het. Op de muziek van

van Sam Cooke gebruikt. Ik hoef de erfgenamen maar

Jim O’Rourke was ik natuurlijk gek. En die was weer

een klein percentage van mijn royalties te betalen, en

beïnvloed door John Fahey en al die Appalachian

hij een heleboel. Interessant waar je wel en niet mee

Fingerstyle-gitaristen waar mijn vader ook van hield.

kunt wegkomen.’

Op zeker moment pikte ik allemaal op. Maar wie is er tegenwoordig goed in tokkelen op een gitaar? Steve

De contrast tussen jouw doorgaans duistere teksten en

Gunn, een goede vriend van mij, is geweldig. Maar

vrolijke muziek is altijd erg intrigerend.

hij gebruikt fingerpicks, en ik niet. Dus: ik ben in voor

‘Dat is het leven nietwaar? Het is niet allemaal negatief.

een wedstrijdje. Ik ben klaar voor een duel met een

Ik ben een opgewekt en vrolijk persoon, ben dankbaar

uitdager.’

voor wat ik heb en de mensen om mij heen. Maar ik ben ook realistisch. Er is genoeg waar je treurig van

Hoe belangrijk is drums voor jouw nummers? Die hoor

wordt. Het beste is om dit te combineren en het te

je namelijk altijd sterk.

accepteren.’

‘Heel belangrijk. En ik drum nooit op mijn platen. Stella Mozgawa (van Warpaint, red.) is een ongelooflijke

Waar komt jou inspiratie vandaan?

drummer. Ik denk nu meer aan de drums dan

‘Ik smijt geen dingen er uit of verzin maar wat.

voorheen. Maar ik zoek muzikanten uit van wie ik weet

Misschien was ik in het verleden wat psychedelischer.

dat ze goed werk leveren. Er zijn een paar drummers

Dit is wat meer innerlijke strijd of vreugde. De manier

in mijn leven. Van iedereen met wie ik speel weet ik

waarop ik mij voel en niet 100 procent in woorden kan

dat ze iets proberen met hun eigen emoties bij mijn

uiten komt er wat meer poëtisch of minder realistisch

muziek. Als ik het niets vind dan zeg ik het natuurlijk.

uit. Klinkt dat een beetje logisch?’

Maar ik ben niet iemand die iemand vooraf precies

15


BESTEL NU IN EEN VAN ONZE WEBWINKELS

POP & ROCK

S

JEAN-MICHEL JARRE Electronica 1: The Time Machine

CD 2LP

T

(Columbia/Sony Music) Jean-Michel Jarre, de pionier van de toegankelijke elektronische muziek – wie kent zijn krakers Oxygene uit 1976 en Equinoxe uit 1978 niet – maakt nog steeds muziek die tegenwoordig vooral raakvlakken

A

heeft met pure ambient, house en trance. Het beproefde recept voor oudere knakkers om in de smaak te vallen bij de jeugd van nu is om de samenwerking te zoeken met hedendaagse populaire muzikanten, en dat doet Jarre dus ook op Electronica P1: The Time Machine, het eerste deel uit een tweeluik. Zo vind je op dit eerste deel maar liefst zestien tracks waarin de Fransman een duo vormt met o.a. Boys Noize, ex-Depeche Mode Vince Clarke, AIR, Fuck Buttons, Moby, Laurie Anderson, Armin van Buuren, Massive Attack en Lang Lang. Voor de fans van de vroegere Jarre zit hier niet zoveel tussen, maar ze zullen wel geïnteresseerd zijn in de track die Jarre met Tangerine Dream heeft gemaakt en die inderdaad tot de hoogtepunten van

E

P L

L

de cd behoren. Voor de dansvloer heeft Electronica P1 echter wel veel te bieden. (André de

A

Waal)

TOM JONES Long Lost Suitcase

CD

(Caroline/Universal) Bedoeld als auditieve aanvulling op de begin oktober te verschijnen eerste en enige biografie, het zeer toepasselijk getitelde Over The Top And Back, is Long Lost Suitcase in wezen deel drie van een trilogie op

P

A

T J E S

die terugweg uit diezelfde titel, waarop Sir Tom Jones zijn serieuzere wortels blootlegt uit zijn volledige legendarische loopbaan. Jones’ weergave van klassiekers als Hank Williams’ Why Don’t You Love Me Like You Used To Do, The Rolling Stones’ Factory Girl en Willie Nelsons Opportunity To Cry zeggen iets over de impact die deze op hem moeten hebben gehad om nog maar te zwijgen van Gillian Welchs Elvis Presley Blues (hoogtepuntje!). Van The Byrds tot Billy Boy Arnold: Jones zit hoorbaar lekker in zijn vel weer, net als op voorgangers Spirit In The Room en Praise & Blame. Een hele andere Jones dan die in de jury van (BBC’s) The Voice onlangs. Dat wordt vast weer ouderwets wegduiken voor de damesslipjes! (Albert Jonker)

ELLIOT MOSS Highspeeds

CD

LP

(PIAS) Highspeeds is het indrukwekkende debuut van multi-instrumentalist, songwriter, producer en beeldend kunstenaar Elliot Moss, afkomstig uit New York. Sinds 2014 treedt hij op met een vijfmansformatie waarmee het materiaal van Highspeeds het podium al heeft gezien. Op de cd neemt hij echter de productie (opname en mix) voornamelijk zelf voor zijn rekening. Zo veelzijdig als de man is, zo veelzijdig is zijn muziek. Highspeeds is voornamelijk op elektronische leest geschoeid, maar gaat veel verder dan dat. Een goed verstaander hoort Radiohead (Faraday Cage), maar ook Al Jarreau en Stevie Wonder (Best Light) zijn waarneembaar. Het ingetogen Even Great Things is een adembenemend rustpunt tussen de vele ritmische en organische patronen. Highspeeds bracht hij eerder al uit in eigen beheer, maar de internationale markt kreeg er gelukkig lucht van. Een wereldwijde release is het gevolg. Een doorbraak bij het grote publiek mag nu niet uitblijven. (Luc van Gaans)

16


MAJICAL CLOUDZ Are You Alone?

CD

LP

Na het indrukwekkende Impersonator (2013) is het duo Devon Welsh en Matthew Otto van Majical Cloudz terug met een tweede

LUISTER TRIP

POP & ROCK

plaat. Invloeden van Radiohead (Kid A) en The Smiths (There Is A Light That Never Goes Out) zijn hoorbaar, al blijft het geluid uniek. De kwetsbare, pure teksten van Welsh en het minimalistische, sferische karakter dat Welsh de nummers continu meegeeft maken van Are You Alone? een indringend en puur album. (Jelle Teitsma)

VRIJDAG

13 NOVEMBER 2015

VELVET MUSIC NIGHT: DARWIN DEEZ (US) INDIEROCK | NL AANVANG: 20.30 ENTREE: â‚Ź 11.00

JULIA HOLTER Have You In My Wilderness

CD

LP

(Domino/V2) Loud City Song, het indrukwekkende derde album van Julia Holter, werd twee jaar geleden door met name de alternatieve muziekpers

WWW.BIBELOT.NET POWER STAGE

overladen met recensies vol superlatieven. Terecht, want de door Pitchfork als avantpop omschreven muziek op deze plaat klinkt

VELVET MUSIC NIGHT

nog steeds betoverend mooi. Waar Holter op

In samenwerking met Poppodium Bibelot

elektronica, maakte ze op Loud City Song veel

organiseert platenwinkel Velvet Music Dordrecht

meer gebruik van klassieke instrumenten als

concerten van nieuwe artiesten die het verdienen

blazers en strijkers, die haar sound nog meer

in de spotlight gezet te worden. Qua stijl kan het

diepte gaven. Loud City Song klonk tegelijkertijd

alles zijn: pop, wereldmuziek, indierock, singer-

net iets toegankelijker, zonder dat Julia Holter

songwriters, het maakt niet uit, als het maar

ook maar iets aan eigenzinnigheid inboette.

bijzonder en van hoge kwaliteit is. Tijdens de

Live klonk het materiaal misschien zelfs nog

zesde editie op vrijdag 13 november 2015 staat

wel beter. Reikhalzend keken we dan ook uit

de Amerikaanse Darwin Deez op het programma.

naar haar nieuwe plaat die de titel Have You In

Ben je een avontuurlijke muziekliefhebber en

My Wilderness heeft meegekregen. Deze ligt

houd je ervan om muzikaal verrast te worden,

in verlengde van zijn voorganger, maar dan

kom dan op een van de Velvet Music Nights langs!

nog mooier, natuurlijker en spannender. Ook

Let op: Velvet Music Dordrecht-klanten ontvangen

vocaal heeft Julia Holter aan zeggingskracht

bij Velvet een verlaagde entreeprijs van 7,50 per

gewonnen en dus is deze bijzondere plaat in alle

ticket. Of koop een kaartje en de nieuwe cd van

opzichten opnieuw een stap vooruit. (Marco van

Darwin Deez samen voor slechts 22,50!

Ravenhorst)

haar eerste twee albums vooral leunde op

17


POP & ROCK

LUISTER TRIP

HALF WAY STATION Dodo

CD

LP

Half Way Station is goed onderweg om door te breken. Frankrijk is al lang overstag voor de sensuele, donkere rootspop van de Rotterdammers – nu wij nog. De groep nam sinds de debuutplaat uit 2012 de tijd om heel veel te spelen en schreef geduldig aan nieuw materiaal. Dat resulteert nu in een begenadigd dynamisch en gelaagd album, bestaande uit 8 nummers en 2 intermezzi, waaruit hoorbaar blijkt hoe ver het vijftal inmiddels vooruit is gegaan. Prachtig vormgegeven, trouwens. (Max Majorana)

ISBELLS Billy

CD

LP

De Belgische band Isbells maakte met het in 2012 verschenen Stoalin’ de plaat die Fleet Foxes maar niet meer wil maken.

NO BLUES Oh Yeah Habibi

Opvolger Billy is somberder en meer ingetogen, al zijn CD

de fraaie harmonieën en de stemmige instrumentatie

(Continental/V2)

gebleven. Op Billy gaat voorman Gaëtan Vandewoude

Met hun zelf ontworpen Arabicana slaat NO

terug naar zijn jeugd in soms bijna verstilde en zwaar

Blues al zes albums lang een brug tussen de

melancholische songs. Billy vraagt daarom wat meer

traditionele Arabische muziek en de folkblues van

tijd, maar maakt uiteindelijk net zoveel, zo niet

het Amerikaanse achterland. Hoewel ze al die

meer indruk dan de zo bejubelde voorganger. (Erwin

tijd de voor de hand liggende politieke insteek

Zijleman)

hebben weten te vermijden, maakt de huidige stand van zaken het onvermijdelijk om er in ieder

OPTICKS

geval iets over te zeggen. The World Is Turning en

Opticks

Gods Move verhalen van de spanningen tussen

Er komt uit de Achterhoek ook nog

zowel het politieke als het religieuze oosten en

wel eens muziek die helemaal niets te

westen. Bovenal spreekt echter de muziek, met

maken heeft met de legendarische rockers Normaal.

als vanouds de wisselwerking tussen de Arabische

Opticks is zo’n band en zij laten zich beïnvloedden

u’d van Hatham Safia en de gitaar van Ad van

door Radiohead en Pink Floyd. De band debuteert op

Meurs als muzikaal middelpunt. Die laatste

het Bandbus Records label van bevriende muzikant

kennen we natuurlijk nog als The Watchman, en

Arthur Adams – tevens een gelijkgestemde muzikale

zijn Amerikaans beïnvloedde vocalen contrasteren

ziel. Opticks valt op door fraaie meerstemmige zang

mooi met de heldere Arabische zang van

en spannende songs die vaak in een climax uitlopen.

dezelfde Safia. Wat Dirtmusic en Tamikrest voor

Vooral het gitaarwerk kan wel eens bombastisch

de elektrische blues van de Touaregs doen, doet

uitpakken, maar het is altijd smaakvol en melodieus.

NO Blues nu al tien jaar lang voor de akoestische

Prima plaat dus die ook nog een alleen op warm vinyl

variant, een spannend muzikaal treffen op basis

verschijnt. (Bert Dijkman)

van wederzijds respect en de allesoverheersende liefde voor muziek. (Jurgen Vreugdenhil)

18

LP


POP & ROCK

BESTEL NU IN EEN VAN ONZE WEBWINKELS

EDITORS

IN DREAM IS VERKRI OP LIMITED GOUD VIJGBAAR ALS GELIMITEERDE DU NYL EN BBEL-CD! In Dream Deluxe

2CD

LP GOUD VINYL

(PIAS) Het eerste wat opvalt bij beluistering van de nieuwe Editors is dat deze nogal somber klinkt. Nu waren onze Engelse vrienden al nooit de lachebekjes van de familie, daarvoor waren ze teveel beïnvloed door Joy Division, maar nu zien ze het blijkbaar helemaal niet meer zitten. In ieder geval niet met gitaren want de signatuursound van de band, het felle en breed uitwaaierende gitaargeluid, is nagenoeg verdwenen. Daarmee klinkt deze vierde release vooral naar de rustiger en elektronisch georiënteerde songs zoals die op de vorige plaat, The Weight Of Your Love, te vinden waren en op de opener van de derde plaat In This Light And On This Evening. Het vertrek van geluidsbepalende gitarist Chris Urbanowicz echoot duidelijk na. Daarmee is In Dream ook automatisch een groeiplaatje geworden want het merendeel van de tien songs pakt niet meteen. De fans van de eerste twee Editorsplaten zullen waarschijnlijk niet al te veel van hun gading vinden op In Dream, een conceptplaat over dromen die zanger Tony Smith het laatste jaar had; de latere fans en liefhebbers van de stem van Smith in combinatie met epische violen zullen juist wel blij zijn met deze plaat. Ik ben alleen benieuwd wat ze van het zwaar door het Bronski Beat-nummer Smalltown Boy geïnspireerde Our Love zullen vinden. (André de Waal)

19


POP & ROCK

BESTEL NU IN EEN VAN ONZE WEBWINKELS

LOS LOBOS Gates Of Gold

CD

LP

(Proper-Bertus) Al meer dan veertig jaar (!) maakt Los Lobos een volstrekt eigen mengelmoes van rock, Tex-Mex, latin, blues met een vleugje soul. Dat resulteerde al in vele indrukwekkende albums, met als absoluut hoogtepunt het experimentele Kiko. Dat experiment heeft de band achter zich gelaten, zo blijkt op Gates Of Gold, het eerste studioalbum in vijf jaren. Geen nieuwe paden die worden ingeslagen dus, maar de Chicago-blues van I Believed You So, fraaie ballads als Song Of The Sun en het titelnummer, het soulvolle When We Were Free en het lekker gruizige Too Small Heart. Spaanstalige nummer ontbreken evenmin, zodat Gates Of Gold bovenal onderstreept dat Los Lobos nog altijd een van de beste rootsrockbands van 2015 is. En als ze platen van deze kwaliteit blijven afleveren, waarschijnlijk ook van 2025. (Henri Drost)

20


PEACHES Rub

CD

2LP

Het is haar eerste album sinds zes jaar. In de tussentijd werkte ze aan nieuw materiaal en werkte ze samen met Kim Gordon van

LUISTER TRIP

POP & ROCK

Sonic Youth en Feist. Het is ook haar zesde album en Peaches wil nog steeds provoceren. De provocatie zit voornamelijk in de teksten, de zware technobegeleiding is inmiddels bekend. Daarmee is ze wel iemand die taboes doorbreekt. En ook weer een fijn album. Peaches rules. (Erik Mundt)

YORICK VAN NORDEN Happy Hunting Ground

CD LP+CD

(Excelsior) Alweer komt Excelsior met een jonge gast op de proppen die met plaat nummer één meteen de spijker op de kop slaat. Hij komt uit Haarlem en hij weet verduiveld goed hoe een pakkende popsong in elkaar zit. Hij weet ook dat er in de sixties een bandje was (tip: het begint met een B en het komt uit Liverpool) dat de ultieme standaard voor het popliedje gezet heeft. Maar

PEEL SLOWLY AND SEE PRESENTS: HOWARD

ondanks dat de elf songs duidelijk wortelen in de

Peel Slowly And See brengt na acht uitverkochte

Free Fall Down en Gamblin’ Mama ademen rootsy

edities op 30 oktober weer een bijzondere avond.

westcoastpop, Divide And Rule is elektrische Neil

Onder de noemer Peel Slowly And See Presents

Young en Who Knows, Maybe (melancholiek) en

treden in Gebr de Nobel de bands Howard (USA)

Stranglehold (uitgelaten) verwijzen inderdaad

en Matt Winson (NL) op.

naar B uit Liverpool. Wie met zo’n rijkdom aan

Peel Slowly And See Presents: Howard & Matt

songs nog vindt dat de psychedelica er aan

Winson

ontbreekt komt op Gonna Try For The Sun en

30 oktober, 20:00

Tangiers ruimschoots aan zijn trekken. En alsof

Gebr. De Nobel

dat allemaal nog niet mooi genoeg is, sluit van

Kaartverkoop per 12 september via Velvet

Norden af met I Fly A Kite, een prachtige kleine

Music Leiden en Gebrdenobel.nl

ballad. (Louk Vanderschuren)

popgeschiedenis, klinkt Happy Hunting Ground van deze tijd. Al was het alleen maar vanwege zijn veelzijdigheid: Blood Money, Hard Road Up,

21


POP & ROCK

BESTEL NU IN EEN VAN ONZE WEBWINKELS

SAYBIA No Sound From The Outside

CD

2LP

(V2) Nadat Saybia in 2007 het album Eyes On The Highway uitbracht sloeg enkele maanden later voor zanger Søren Huss het noodlot toe als zijn vriendin bij een auto ongeluk om het leven komt. Saybia last een pauze in en een zware tijd breekt aan voor Søren. Toch brengt hij na die zware tijd twee soloalbums uit en werkt hij met bassist Jeppe aan nieuwe Saybia-nummers. In 2014 en 2015 wordt dan in Los Angeles en Kopenhagen het nieuwe album No Sound From The Outside opgenomen. No Sound From The Outside is met recht een comebackalbum geworden waarbij sommige songs als het titelnummer refereren aan de rampzalige periode. Saybia brengt zijn songs altijd al met veel gevoel, niet alleen in stijl, maar zeker ook door de intrigerende en pijnvolle stem van Søren. Een stem die door alle gebeurtenissen alleen maar rijper en gevoeliger is geworden. Het nieuwe album toont herinnering, vertwijfeling, verwerking, hoop en een nieuwe weg. Een nieuwe weg die met het aan de beginperiode van Saybia denkende One Minute Man goed wordt ingezet. (Ron Loontjes)

22


POP & ROCK

BESTEL NU IN EEN VAN ONZE WEBWINKELS

S

OH THUNDER Oh Thunder

T

CD

Het debuut van de nieuwe Nederlandse band rond de klassiek geschoolde Rosalie Wammes uit Amsterdam. Ze speelt de harp, schrijft alle nummers en zingt. De sfeer is wonderlijk, het vliegt van cabaret

A

naar rap naar pop en soul. De harp is niet dominant aanwezig, maar de zang van Wammes is wel sterk op de voorgrond. Het zorgt voor een eigen geluid, dat versterkt wordt door de bezetting van de band. Het vijftal zonder gitarist kent verschillende

E

toetsenspelers en in Oliver Emmitt een trombonespeler. Uiteindelijk zit het groepsgeluid ergens tussen Moloko en Amy Winehouse in. Wonderlijke, eigenzinnige muziek, niet goed in een categorie te vangen. Opgenomen door Jan Schenk klinkt het album fris en helder. Er zijn zowel dit eigenzinnige en fraaie debuut. (Erik Mundt)

Sermon On The Rocks

CD

L

L

momenten van verstilde schoonheid als uitgelaten vrolijkheid. De band was een jaar bezig met

JOSH RITTER

P

A

(Pytheas/V2) Nadat hij twee jaar geleden zijn scheiding verwerkte in het muzikaal kale en tekstueel directe The Beast In Its Tracks, brengt Josh Ritter op zijn achtste album weer zijn karakteristieke verhalende teksten en rijke arrangementen. ‘I wanted to make something grand. I wanted it to swing hard’, laat hij in een begeleidend schrijven weten. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: daar is hij op

P

A

T J E S

Sermon On The Rocks glorieus in geslaagd. De opgewekte eerste single Getting Ready To Get Down is exemplarisch voor een fijne plaat waar het spelplezier vanaf spat. In muzikaal opzicht doet Ritter weinig wat hij niet al eerder deed, maar qua sfeer klinkt Sermon On The Rocks toch net weer even anders dan voorgaande albums. De voornamelijk uit oude bekenden bestaande band is heerlijk op dreef en de van QOTSA en Emmylou Harris bekende Trina Shoemaker zorgde voor een warme en sprankelende productie. Een nieuw hoogtepunt in een steeds indrukwekkender oeuvre. (Marco van Ravenhorst)

ALEX ROEKA Voort!

CD

(Excelsior) Het verhaal is opgetekend door Bert Wagendorp en te mooi om hier niet te herhalen. Na negen albums nam Alex Roeka een sabbatical om eens een jaartje andere dingen te gaan doen. Er begon iets te knagen. Roeka bezocht een psychiater. Snel weer liedjes gaan schrijven, luidde het advies. Zo ontstond Voort!, het wonderschone tiende album van de Noord-Brabantse notariszoon, die op zijn eenenveertigste debuteerde met Zee Van Onrust en zich ontpopte tot één van Neerlands beste tekstschrijvers. In het openingsnummer Ik Wil Leven blaakt Roeka nog van zelfvertrouwen, in Mooie Meid klinkt hij al kwetsbaarder en vanaf Samen Alleen (met de prachtige openingszin ‘Onze liefde is vreugde en ramp / Een noodsprong, een redding, een kramp’) is de spagaat des levens volop aanwezig. Voort! is veertien nummers lang kippenvel en tranen maar ook vreugde (Als Een Rollende Steen), mede dankzij schitterende arrangementen van Reyer Zwart. Een instant klassieker. Oh ja: vanaf 24 oktober is Roeka op tournee. (Jan Doense)

23


POP & ROCK

BESTEL NU IN EEN VAN ONZE WEBWINKELS

S

SILVERSUN PICKUPS Better Nature

CD

LP

T

(New Machine/Warner) Al lange tijd geldt Silversun Pickups als een band voor de fijnproever. Met reeds drie uitstekende albums op hun naam is het nu tijd voor een breder publiek. Gezien de lijn die de vorige albums hadden is

A

een doorbraak op handen, want met iedere plaat liet de groep een groei horen die op Better Nature tot volledige wasdom komt. Toen de band in 2006 debuteerde met Carnavas was de band een veelgevraagd voorprogramma van o.a. Wolfmother, Snow Patrol en Foo Fighters,

E

met de opvolgers Swoon en Neck of the Woods werd de lijn gestaag voortgezet. Het nieuwe album verschijnt op het eigen label New Machine en laat het gitaarwerk van Brian Aubert wat meer naar de achtergrond komen ten gunste van de keyboards van Joe Lester. Een goede zet, karakter. (Bert Dijkman)

A

WAVVES CD

L

L

want het totaalgeluid dat nogal eens richting Smashing Pumpkins ging, heeft nu meer eigen

V

P

LP

(Universal) Toen in 2009 Wavves hun gelijknamige album uitbracht, was iedereen het eens dat dit wel een heel charmant debuut was. Met een do it yourself attitude overgenomen uit de punk en een flinke dosis urgentie in de songs vond de band aansluiting bij de huidige generatie. De band komt uit San Diego en heeft in Nathan Williams een songschrijver die vooral in zijn teksten uitblinkt.

P

A

T J E S

Met onderwerpen als verveling, het roken van wiet, skaten en surfen is Williams een typische twintiger van nu. Hij is een creatief baasje die naast zijn werk voor Wavves veelvuldig te vinden is als gast op albums van bijvoorbeeld Best Coast, Fucked Up en zijn eigen zijstapbandjes Sweet Valley en Spirit Club. Deze samenwerkingen resulteerden in nieuwe inspiratie voor het vijfde album van de band waarop een uitgekleed geluid te horen is. De plaat werd vooraf gegaan door een serie boze tweets van Williams waarin hij zijn platenmaatschappij als een stel geldwolven neerzette. Het proces om deze plaat te maken was dan ook niet gemakkelijk, de boosheid resulteerde wel in een serie songs die wederom de urgentie van het debuut hebben. (Bert Dijkman)

YOUTH LAGOOON Savage Hills Ballroom

CD

LP

(Fat Possum/PIAS) Kleine jongens worden groot – zo ook Trevor Powers aka Youth Lagoon. Eerst was er in 2011, ogenschijnlijk uit het niets, The Year Of Hibernation. Opgekropte teenage angst uiteengevouwen in aangrijpende, dromerige liedjes. Diens opvolger Wondrous Bughouse liet de twintiger al wat verder uit zijn schulp kruipen: het album zat boordevol kwispelende psychedelica å la Flaming Lips. Jongste worp Savage Hills Ballroom klinkt ten opzichte van het debuut ronduit joviaal. Youth Lagoon trekt definitief de deur van de puberslaapkamer dicht en is in volle bandbezetting onderweg naar de middelgrote zalen. Hoe precies? Met compacte synthpop en een flinke dosis relatieve radiovriendelijkheid. De drietrapsraket Officer Telephone, Highway Patrol Stun Gun en The Knower is exemplarisch voor het nieuwe zelfvertrouwen van Powers. Zijn breekbare jongensstem wordt niet meer onder stoelen of banken geschoven, maar weerklinkt als een unique selling point luid en duidelijk op de voorgrond. Hoogtepunt: het even dwingend als meeslepende Rotten Human. (Max Majorana)

24


PUGWASH Play This Intimately

CD

LP

Pugwash is zo’n naam die je zomaar nietsvermoedend over het hoofd zou kunnen zien, maar hou je van crafty pop en The Beatles

LUISTER TRIP

POP & ROCK

dan is het een goed idee om deze plaat eens aan een nader onderzoek te onderwerpen. Ontdekt door Andy Partridge van XTC die de groep liet debuteren op zijn eigen Ape Records, is dit Ierse gezelschap uit Dublin alweer zo’n vijftien jaar actief. Toch is Play This Intimately As If Among Friends pas hun zesde album. De invloeden van eerder genoemden zijn duidelijk te horen, maar het dozijn popsongs is als twaalf bonbons in een doosje. Niemand minder dan Ray Davies en Jeff Lynne verleenden hun medewerking, alsmede hun grote held Andy. Klaterend helder geluid, prachtige en catchy melodieuze liedjes, Pugwash heeft het allemaal in huis en verdient het absoluut om gehoord te worden. (Ruud Verkerk)

SUNDAY KIDS RAGE AGAINST THE MACHINE

Sweet One

Live At Finsbury Park 2010

(Suburban)

DVD

De Amsterdamse rockband Sunday Kids brengt

BLURAY

CD

LP

Een optreden van Rage Against The

hun tweede album uit. De band werd opgericht

Machine staat immer voor een drietal

in 2013 en kende al veel voorspoed. Hun muziek

kernbegrippen: energie, boosheid en een (politieke)

werd eruit gepikt voor de reclame van het Grolsch

boodschap. Die combinatie blijkt anno 2015 nog immer

bier Kornuit, ze werden de meest spelende band

zeer veelzeggend. Wanneer je deze dvd bekijkt, kún

uit de popronde van 2014, en hun album kreeg

je al die bekende nummers bijna niet zonder emotie

lovende recensies in binnen- en buitenland. Het

ondergaan. Hoor je kreten als ‘your anger is a gift!’

is ook helemaal terecht. De energieke muziek

en ineens zit je met een gebalde vuist voor de buis.

van het viertal doet soms denken aan bands

Anders gezegd: ‘het is geen show, het is de realiteit’,

als Black Keys en getuigt van een voorliefde

zoals de rockband in 1993 zelf al eens meldde in

voor americana en Amerikaanse rock, blues

een interview. Extra mooi aspect? Dit optreden in het

en soul. Het wordt in een strak zittend jasje

Londense Finsbury Park was gratis toegankelijk. De

gegoten en met een onwaarschijnlijke energie

band gaf het omdat een Brits echtpaar rondom de

over de toehoorder uitgeserveerd. Buiten een

kerstdagen in 2009 heel Engeland opriep om massaal

succesvolle Engelse tour, speelden ze ook in

het nummer Killing In The Name te downloaden. Dit

de voorprogramma’s van Lucinda Williams en

zodat de winnaar van de Engelse talentshow X-Factor

Beth Hart en maakten veel indruk. Mischa den

dat jaar eens niet de toppositie van de Britse charts

Haring, frontman van T-99, en Hans Hanneman

zou bemannen. Het lukte en in de zomer van 2010

produceerden dit tweede album, dat volwassener

gaf RATM een gepassioneerde show als beloning.

is dan het debuut. Er zijn psychedelische

Oh ja: alle gelden van de toenmalige downloads van

momenten, maar ook afslagen richting surf

deze single én van een spontane inzamelingsactie

en garagerock. 2015 is voor Sunday Kids. (Erik

op Facebook (185.000 pond) zijn naar een goed doel

Mundt)

(Shelter) gegaan. (Dennis Dekker)

25


POP & ROCK

LUISTER TRIP

U.S. GIRLS Half Free

CD

LP

Sixties girl groups (Phil Spector), elektropop, flarden noise en dubeffecten; U.S Girls kneedt het tot een prettig geheel. Aangenaam weird en behoorlijk aanstekelijk, net als op eerdere albums. Wellicht volgt nu ook buiten Canada meer bekendheid. Want inderdaad, het U.S. in de groepsnaam is een grapje net als de meervoudsvorm aangezien dit in feite een soloproject is van zangeres Meghan Remy. (Willem Jaap van Essen)

BARRENCE WHITFIELD & THE SAVAGES Under The Savage Sky

CD

LP

Vanaf opener Willow is duidelijk dat rhythm ’n’ bluesshouter Whitfield voorlopig geen gas terugneemt. Sterker nog, de gitaarriffs klinken harder en gemener dan ooit eerder in de dertig jaar dat hij

SON LITTLE Son Little

CD

nu al op de podia rondspringt. I’m A Full Grown Man LP

introduceert op dit album ook de blazers die uiteraard

(Epitaph/PIAS)

voor de nodige soul zorgen. Soulpunk van de bovenste

De muziek van Son Little is lastig te vangen in

plank, zodat Black Joe Lewis, Vintage Trouble en andere

een genre. ‘Soul music for the hip hop generation’

discipelen nog even weten wie het eerste was. (Jurgen

omschreef hij het zelf, maar die omschrijving vinden

Vreugdenhil)

we te beperkt. Son Little is een muzikant die genres overstijgt en vele invloeden in zijn muziek laat

WINERY DOGS

doorschemeren. Hij toerde de afgelopen jaren met

Hot Streak

o.a. Mumford & Sons, Kelis, Curtis Harding en Selah

Voor velen kwam in 2013 The Winery

Sue en dat bewijst ten overvloede dat zijn muziek

2LP

Dogs’ debuutplaat uit de lucht vallen.

niet in een hokje past. Son Little heet eigenlijk

Een veelgehoord vooroordeel dat we weer te maken

Aaron Livingston, is geboren in Los Angeles waar hij

hadden met een supergroep die zo nodig hun gefröbel

de eerste stappen in de muziek zette. Hij verhuisde

moest laten zien, werd in de kiem gesmoord door

naar New York en New Jersey en vond onderdak

een van de hoogtepunten in het muzikale jaar uit te

in de muziekscene van Manhattan. Livingston

brengen. Hot Streak is de opvolger van de band met

verhuisde weer, dit keer naar Philadelphia, en

Richie Kotzen, Billly Sheehan en Mike Portnoy en

ontmoette The Roots en RJD2 met wie hij snel

kenmerkt zich opnieuw door het hoge peil. Dat de

ging samenwerken. De ep Thing I Forgot was zijn

heren allen virtuoos zijn mag als bekend verondersteld

eerste wapenfeit en werd zeer goed ontvangen.

worden, dat zij dat ook op Hot Streak weer

Terecht, want op de ep en helemaal op zijn eerste

ondergeschikt maken aan het goede songmateriaal is

volwaardige album horen we allerlei muzikale

te prijzen. Dat de heren ook weer zoeken naar nieuwe

stijlen in een samenhangend geheel. Zijn stem staat

muzikale horizonten, heeft tot gevolg dat Hot Streak

in de soul en de gospel, de muziek laat zowel oude

opnieuw een spannende, fraaie plaat is. (Hermen

als nieuwe geluiden toe, we horen funky stukken,

Dijkstra)

gitaargerichte songs, kortom een mengelmoes die lang blijft intrigeren. (Bert Dijkman)

26

CD


POP & ROCK

JANET JACKSON Unbreakable

CD

(Ada/Warner) In 2008 verscheen Discipline, het laatste album van Janet Jackson voor Island. Jackson was ontevreden over de gang van zaken bij het label en ging op zoek naar een andere maatschappij. De dood van haar broer een jaar later zorgde ervoor dat Jackson even geen zin meer had in de wereld van de popmuziek. Toch ging ze met een nieuw team aan de slag en met nieuwe producer Rodney Jenkins werden de eerste stappen gezet. Het hele project werd echter al snel geschrapt en pas in 2013 kondigde Janet aan dat ze weer aan het werk was voor een nieuwe plaat, dit keer onder de vertrouwde leiding van Jimmy Jam en Terry Lewis. Gastrollen zijn er o.a. van Missy Elliott en J. Cole en het geluid doet vooral denken aan Rhythm Nation 1814 ut 1989. Een oud geluid in de setting van nu en met de nodige referenties aan haar overleden broer en relativiteit van het leven. Jackson is inmiddels weer aan het optreden in de Unbreakable tournee, de eerste single van het album No Sleep werd natuurlijk een hit en de rest van het album klinkt uitstekend. (Bert Dijkman)

27


Interview met Jonathan Donahue en Grasshopper van Mercury Rev Door: Ruben Eg Met The Light In You ontwaakt Mercury Rev uit een

elkaar af te stellen. Dus ben ik maar gewoon met

winterslaap van maar liefst zeven jaar. ‘Wij wonen in de

Jonathan begonnen. En dat verliep eigenlijk heel goed.’

bergen. De tijd loopt daar anders. Zeven jaar voelt voor

Donahue: ‘Dave blijft bandlid. Maar het liep bij dit

ons niet zo lang als voor de muziekindustrie’, verklaren

album gewoon zo. We zijn gewoon begonnen. En het

zanger Jonathan Donahue en gitarist Grasshopper.

ging erg natuurlijk.’

Jullie wonen in Catskill Mountains?

Heeft het album een thema?

Grasshopper: ‘Ongeveer anderhalf uur rijden van New

Donahue: ‘Er zit wel een soort sprookjesachtig,

York. Alles gaat daar in zijn eigen tempo.’

kinderlijk verhaal in van een onzekere duisternis

Donahue: ‘Ik woon boven op een berg en Grasshopper

naar een plek van verlossing en licht. Ik denk dat

in de vallei. Door het plattelandsleven hebben we niet

dit eigenlijk wel in al onze muziek zit. Zo’n sprookje

het gevoel dat we ons moeten haasten. We hadden

voor kinderen begint, je bent onzeker, verwilderd,

graag drie jaar geleden iets uitgebracht. Maar kennelijk

overweldigd en bang. “Hé, ik ben in een bos en ik heb

waren de songs toen nog niet waar ze moesten zijn.’

geen idee wat er aan de hand is.” Halverwege beland je op een pad dat je nog niet gezien had, en word je

Hoe nauw werken jullie samen?

uit dat bos geleid. Central Park East is het hele album

Grasshopper: ‘We schrijven apart. Soms slechts kleine

in een een notendop. Een jongeman of tiener die door

fragmenten, die we opnemen op cassettes en met

een gigantisch psychedelisch park loopt. Hij beseft hoe

elkaar uitwisselen. We vullen de fragmenten van

klein hij is in dat enorme ding en probeert er iets van te

de ander aan, helpen met schrijven en vice versa.

begrijpen.’

Vanuit daar bouwen we verder, voegen instrumenten toe, plaatsen er dingen bij, halen dingen weg tot het

Gebaseerd op een fictief park, of Central Park in New York?

genoeg vorm heeft en we horen dat het nummer

Donahue: ‘Central Park. Dat heeft een metaforische

groeit.’

magie. Inspirerend. Het is grootser dan de mensen erin.’ Grasshopper: ‘Het is er altijd magisch, omdat het een

The Light In You is het eerste Mercury Rev-album

kleine oasis in het midden van een van de grootste steden

zonder Dave Fridmann?

in de wereld is. Je voelt je er even in het platteland,

Grasshopper: ‘Dave woont in dezelfde staat, maar wel

op het gras, in de dierentuin. Een beetje surrealistische

op zes uur afstand. Hij had het heel druk met andere

plek. Als je je omdraait zie je een wolkenkrabber op de

bands, en mijn vrouw was zwanger geworden. Dat

achtergrond. En soms zie je helemaal geen gebouwen,

heen en weer gereis zagen we enerzijds niet zo zitten,

terwijl je midden in de stad zit. Het heeft die mystiek en

en anderzijds bleek het erg lastig onze schema’s op

allure. Terwijl het ooit een moeras was.”

28


POP & ROCK

BESTEL NU IN EEN VAN ONZE WEBWINKELS

MERCURY REV The Light In You

CD

LP+CD

(Bella Union/PIAS) Autumn’s In The Air heet een van de liedjes op het perfect getimede nieuwe album van Mercury Rev. Opzienbarend is de titel van dit fraaie nummer niet, want de psychedelische droompop van Jonathan Donahue en Grasshopper roept eigenlijk altijd de geur en kleur van de herfst op, het meest misschien wel op de klassieker Deserter’s Songs (uit 1998 alweer). Zeven jaar hebben we moeten wachten op The Light In You, maar de opvolger van Snowflake Midnight bewijst in alle opzichten dat Mercury Rev ook in het tweede decennium van de eenentwintigste eeuw nog bestaansrecht heeft. De plaat gaat van start met het prachtige en langzaam opgebouwde The Queen Of Swans dat uitmondt in een typische Mercury Revclimax compleet met blazers. Het is slechts een van de vele hoogtepunten op dit evenwichtige album, het eerste dat werd opgenomen zonder Dave Fridmann. De afwezigheid van de voormalige bassist en producer is nauwelijks hoorbaar, aangezien het door de band zelf geproduceerde The Light In You precies klinkt zoals een Mercury Rev hoort te klinken. Nieuwe wegen worden dan ook nauwelijks ingeslagen, hoewel Donahue, Grasshopper en vaste bassist Carlos Anthony Molina richting het einde voorzichtig aan het experimenteren slaan. In de voor Mercury Rev begrippen euforisch klinkende afsluiter Rainy Day Record lijken ze zelfs even te flirten met de Pet Shop Boys. Het merendeel van de overwegende sterke liedjes wordt echter gekenmerkt door de betoverende en meeslepende die we van deze uit duizenden herkenbare band gewend zijn. The Light In You is daarmee hun beste album sinds All Is Dream. (Marco van Ravenhorst)

29


POP & ROCK

BESTEL NU IN EEN VAN ONZE WEBWINKELS

HENNY VRIENTEN Alles Is Anders

CD

LP

(vanaf 27-11)

(Topnotch/Universal) ‘Een plaat met liedjes die ik écht leuk vind, meer “pastiches”, in tegenstelling tot mijn vorige cd die veel serieuzer van toon was.’ Zo omschrijft Henny Vrienten zijn nieuwe plaat. Welke kwalificaties je er ook aan wilt geven, met Alles Is Anders onderstreept Vrienten zijn vakmanschap, zijn passie voor muziek en zijn toonaangevende rol in de Nederlandse popmuziek. Dankzij de constante warme klankkleur en de hoge kwaliteit liedjes verveelt Alles Is Anders geen moment. Net als op zijn vorige plaat (En Toch) komen ook weer persoonlijke aangelegenheden aan bod. Zijn vrouw wordt bezongen in de romantische plaatopener Een Ander Hart. Over dochter Meke gaat het liedje Zo Was, Zo Is Het waarin ze van vader een hart onder de riem krijgt na diverse teleurstellingen in de liefde. Diezelfde dochter is met haar fluwelen stem te horen op het wonderschone liedje Zelfs De Wind. ‘In een stad als Amsterdam rijdt veel vrouwelijk schoon rond op de fiets, maar de schooltas op de bagagedrager dooft alle verlangens’, aldus Vrienten. De familiebanden worden verder aangehaald met zoon Polle die meezingt in de koortjes en zoon Xander, inmiddels gevierd bassist van Jet Rebel. En met Jan Hendriks van de Doe Maar-familie is het cirkeltje rond, mooi en fascinerend. (Luc van Gaans)

30


POP & ROCK

Presentatie van de nieuwe cd van Henny Vrienten. Hij organiseerde een luistersessie bij hem thuis en Mania mocht erbij zijn. Door Luc van Gaans Een mooie nazomerdag in hartje Amsterdam. De voordeur van het sfeervolle grachtenpand opent en Doe Maar voorman en bassist Henny Vrienten stapt naar buiten. ‘Of we binnen willen komen of nog even

Alleen zijn bescheiden buikje en grijzende kuif verraden

van het zonnetje willen genieten?’ We kiezen voor

zijn leeftijd. 67 jaar is hij inmiddels, maar daar wil

het eerste, schudden handen en direct voelt het alsof

hij niets van weten. Hij zwaait vaderlijk verliefd naar

je al jaren bij hem over de vloer komt. Dat moment

zijn jonge zoontje die het huis in en uit loopt. Aan de

typeert de man: gastvrij en bijzonder vriendelijk. In

muren hangen trotse foto’s van zijn kinderen, inmiddels

zijn huisstudio hangen vele gitaren aan de muur en

vijf in getal. ‘Mijn dochter Meke en zoon Polle zingen

staan er tientallen als museumstukken uitgestald op

mee op de nieuwe cd Alles Is Anders. Toch willen zij

de vloer. ‘Je zou het niet zeggen, maar ik hanteer

niet verder in de muziek. Maar zoon Xander, een betere

een hoge drempel voor welke gitaren ik aanschaf. Ze

bassist dan ik, speelt op mijn plaat en de twee jongste

moeten vooral “vintage” zijn. En ik gebruik ze allemaal,

kinderen zijn met niets anders bezig dan met muziek.

bijvoorbeeld in de liedjes die ik maak voor Sesamstraat.

Hoe zou het toch komen?’ zegt hij knipogend.

Die vragen stuk voor stuk om een ander sfeertje en dus een andere gitaar. Ik heb het geluk dat mijn vrouw me

Of hij nog steeds de drive voelt om nummer 1 te zijn?

toestaat ze te kopen, ook al zijn ze soms prijzig. Het is

‘Nee, dát niet meer. Maar ik ga het ook niet uit de weg.

je gereedschap Henny, zegt ze dan.’ Zodra hij begint te

Ik vind nog steeds dat ik een goed verhaal heb, dus ik

vertellen over zijn gitaren en de verhalen die ze bij zich

wil gehoord worden.’ Ik heb Henny niet gevraagd of er

dragen is de passie voelbaar. ‘Ik kan er hele dagen over

nog Doe Maar plannen zijn, maar het contact met de

praten. Net als George Kooymans, ook zo’n gitaarfreak.’

bandmaatjes is nog altijd intens. ‘Zo heb ik Ernst Janzs alle liedjes voor de nieuwe plaat laten horen, op gitaar aan de keukentafel. Hij vond dat ik alles alléén moest opnemen. Maar zo’n plaat wil ik pas maken ná het komende drukke jaar.’ Voorlopig lijkt het erop dat we nog lang van het vakmanschap en de vitale mens Henny Vrienten kunnen genieten. ‘Het gaat niet beter worden’, zo luidt zijn motto dat hij tijdens mooie momenten gebruikt. ‘Niet beter? Eerst zien en dan geloven…’ is daarop mijn antwoord.

31


POP & ROCK SPECIAL

BESTEL NU IN EEN VAN ONZE WEBWINKELS

BINNENKORT BINNEN 23 oktober

Clean Pete - Aan Het Licht De Jeugd Van Tegenwoordig - Manon Fat Freddy’s Drop - Bays Gazpacho - Molok Killing Joke - Pylon Mogwai - Central Belters Joanna Newsom - Divers Pauw - Macrocosm Microcosm Rod Stewart - Another Country Walter Trout - Battle Scars Trixie Whitley - Porta Bohemica Golden Years Of Dutch Pop Music 30 Oktober Anathema - A Sort Of Homecoming Arbeid Adelt - Slik Boy & Bear - Limit Of Love British Sea Power - Sea Of Brass Martin Courtney - Many Moons El Vy - Return To The Moon Fridolijn - Catching Currents Guy Garvey - Courting The Squall Jelka van Houten - Hard Place For A Dreamer The Jam - Fire And Skill; The Jam Live Maison Du Malhour - Stomping Ground Alanis Morissette - Jagged Little Pill Colector’s Edition James Morrison - Higher Than Here Van Morrison - Astral Weeks Deluxe Elvis Presley - If I Can Dream Rolling Stones - From The Vaults: Tokyo Dome 1990 JW Roy - Dry Goods & Groceries Various - Back To The River: More Southern Soul Stories 1961-1978 Velvet Underground - Loaded Reloaded 6 November Beatles - 1 Leo Blokhuis - Het Grote Top 2000 Kijk En Luisterboek The Chills - Silver Bullets Bob Dylan - Cutting Edge; Bootleg Series 12 Ellie Goulding - Delirium Natalie Merchant - Paradise Is Here Queen - Live At The Odeon 1975 Seal - 7

32


POP & ROCK

KURT VILE

HET NIEUW IS VERKRIJGE ALBUM VAN KURT VIL DRIEDUBBE BAAR OP GELIMITEER E D L-LP MET BO NUSTRACKS E !! B’lieve I’m Going Down

CD

2LP

LIMITED 3LP

(Matador/Beggars) Het blijft een wonderlijke combinatie, de uiterste relaxte flow en vlijmscherpe focus die Kurt Vile steeds weer in zijn muziek laat horen. Een soundtrack voor de onverbeterlijke stoner, maar net zo goed een feestmaal voor de hongerige muziekverslinder. Natuurlijk viert de laidback coolness van Vile ook weer hoogtij op zijn nieuwste album B’lieve I’m Doin Down... maar hij lijkt steeds beter te weten wanneer en hoe hij deze het meest op de voorgrond moet toelaten. Zo gelukzalig als op voorganger Wakin On A Pretty Daze is het daarbij lang niet altijd. Vaak genoeg keert de blik naar binnen en voeren donkere klanken de boventoon. Die herinneren aan doorbraakalbum Smoke Ring For My Halo en laat tegelijkertijd ook zien hoe enorm hij sindsdien gegroeid is. Opener Pretty Pimpin giet dat sombere gemoed bijvoorbeeld in een onweerstaanbaar bluesy en loom swingende folkrocker. De compactheid van die prachttrack is tekenend voor de rest van de plaat. Steeds minder fladdert Vile weg in zweverige gitaarsolo’s en krijgt zelfs de piano steeds meer ruimte, zoals in het wonderlijke melodieuze vlechtwerk van Life Like This. Meer dan ooit lijken elke maat, elk ritme en elke melodie met ambachtelijke precisie te zijn geconstrueerd. Je zou kunnen vrezen dat hij daarmee ook wat van zijn vrijmoedigheid verliest, maar niets is minder waar. Kurt Vile weet beter dan ooit wat hij wil en vaart op B’lieve I’m Goin Down... twaalf nummers lang in een kaarsrechte koers naar een nieuw en indrukwekkend hoogtepunt toe. (Matijn Koetsier)

33


POP & ROCK

BESTEL NU IN EEN VAN ONZE WEBWINKELS

JOE JACKSON Fast Forward

CD

2LP

(V2) Oorspronkelijk wilde Joe Jackson die album uitbrengen als veir ep’s, opgenomen in vier verschillende steden: New York, Amsterdam, Berlijn en New Orleans. Hij besloot de zestien nummers toch samen te voegen en het resultaat is een ware tour de force. Met een voortdurend wisselende bandbezetting (in Amsterdam o.a. leden van Zico 103 en het Concertgebouworkest, in Berlijn Greg Cohen, in New York Bill Frisell en bandlid van het eerste uur Graham Maby). Het tempo is overwegend rustig, maar in Neon Rain en Junkie Diva springt Jackson uit de band en A Little Smile is pure pop. De covers Good Bye Jonny en Televisions See No Evil maakt Jackson zich volledig eigen, waardoor Fast Forward zijn beste album sinds jaren is. (Henri Drost)

LIVE IN DE WINKELS CONCERTO AMSTERDAM

PLATO GRONINGEN

10-10 Oh Thunder 15:00 16-10 Canshaker Pi 17:00 19-10 Hollis Brown 16:00 24-10 Clean Pete 16:00 25-10 Fridolijn 14.00 25-10 Pauw 16.00 01-11 JW Roy / Leon Verdonschot 14:00

17-10 Sabrina Starke 16:00

PLATO APELDOORN MANSION24

SOUNDS VENLO

10-10 Bertolf 15:00 11-10 Oh Thunder 16:00 17-10 Killing Cult Society 16:00 24-10 The Maureens 16:00

17-10 Anna Coogan 14.30

PLATO DEVENTER / DE HIP 10-10 Bertolf 13:00 11-10 Oh Thunder 14:00 23-10 Mimile & Katarina Vermeulen 16:00 24-10 The Maureens 14:00 34

KROESE ARNHEM 24-10 Leeways

KROESE NIJMEGEN 24-10 Leeways


NU GOEDKOOP!

POP & ROCK

Bonobo – North Borders Tour Live

Curtis Harding – Soul Power

Fink – Hard Believer

Matt Simons – Catch & Release

My Morning Jacket – The Waterfall

Pixies – Indie Cindy

The Black Keys – Brothers

The Smashing Pumpkins – Monuments To An Elegy

Wende – Last Resistance

Normaal – De Wilde Joaren

Spoon – They Want My Soul

Andy Burrows – Fall Together Again

35


POP && ROCK ROCK POP

BESTEL NU IN EEN VAN ONZE WEBWINKELS

GREGORY PAGE Let’s Fall In Love Again

CD

LP+CD

(V2) Weinig artiesten zijn zo schaamteloos nostalgisch als Gregory Page. Al zijn platen klinken alsof ze in de jaren twintig en dertig zijn opgenomen. Meestal zijn de nummers zelfgeschreven, maar voor zijn nieuwste plaat, coverde Page – in Nederland inmiddels veel bekender dan in thuisland Amerika – tien liedjes uit zijn favoriete tijdperk. Let’s Fall In Love is een ode aan Tin Pan Alley en bevat klassiekers als The Glory Of Love, I Can’t Give You Anything But Love en When You’re Smiling, maar bevat ook vergeten liedjes die hij leerde kennen via zijn mentor Lou Curtiss, een groot kenner van de muziek uit begin twintigste eeuw. Een andere vriend, Jason Mraz, fungeerde opnieuw als producer, en in de uitstekende band trekken jazzpianist Sky Ladd en Duncan Moore en Chris Klich (beiden sax en klarinet) regelmatig alle aandacht naar zich toe. Wie zich eerder liet betoveren door de heerlijk nostalgische wereld van Gregory Page zal ook deze keer weinig weerstand kunnen bieden. (Marco van Ravenhorst)

PRINCE HitnRun

CD

(Universal) Prince schudde in de jaren tachtig de klassiekers uit zijn mouw, maar sindsdien maakt hij het de liefhebbers niet gemakkelijk. Veel van de platen die Prince sindsdien heeft uitgebracht staan vol met goede ideeën en momenten, maar zijn over de hele linie niet consistent genoeg. Dat geldt tot op zekere hoogte ook weer voor het bijna uit het niets verschenen HITNrUN Phase 1. De plaat opent met flarden 1999 en Let’s Go Crazy en tilt het geluid uit het verleden vervolgens het heden in. HITnRUN leunt op de bijdragen van gastzangeressen als Judith Hill, Rita Ora, Curly Frizz en Lianne La Havas en wordt gedomineerd door co-producer Joshua Welton. Laatstgenoemde heeft het vertrouwde Princegeluid voorzien van een nogal zwaar aangezet elektronisch R&B- en funkgeluid. Het klinkt meer dan eens onmiskenbaar als Prince, maar is op hetzelfde moment ver verwijderd van zijn zo karakteristieke geluid uit de jaren tachtig. Net als de vorig jaar verschenen platen is HITnRUN Phase 1 een plaat die bol staat van goede ideeën en memorabele momenten, zeker wanneer Prince zich ontworstelt aan de gastzangeressen en zijn co-producer. HITnRUN Phase 1 is natuurlijk niet zo goed als zijn beste werk, maar is veel beter dan de platen die Prince direct na zijn hoogtijdagen maakte. (Erwin Zijleman)

36


POP & ROCK

ad platonamia02.indd 1

23-09-15 14:31

VINYLMANIA DE JEUGD VAN TEGENWOORDIG MANON Limited Edition op roze vinyl, 500 stuks

EXCLUSIEF IN DE MANIAWINKELS! DE LP VERSCHIJNT IN DECEMBER

STEVEN WILSON TRANSIENCE De perfecte introductie tot de wereld van Steven Wilson en zijn solowerk op een gelimiteerde vinyl only uitgave. 13 tracks geperst op een driezijdige lp plus een ets op kant 4. Strikt gelimiteerde versie met een digitale download card. Dubbel 180-grams vinyl in een gatefold sleeve.

VINYL-ONLY LIMITED EDITION

37 37


VINYLMANIA PETER GABRIEL 1 T/M 4

PLACEBO Placebo

Without You I’m Nothing Black Market Music Sleeping With Ghosts Meds

MADRUGADA GRIT

Limited Edition geel vinyl

38


VINYLMANIA CONCERTO 60 RELEASES 300 EXEMPLAREN, GENUMMERD EN OP 180 GRAMS VINYL VANAF 13 NOVEMBER VERKRIJGBAAR

FUGEES - THE SCORE

JANIS JOPLIN - PEARL

Solid orange & gold mixed vinyl

Solid red en black mixed vinyl

CYPRESS HILL - BLACK SUNDAY

STEVIE RAY VAUGHAN - LIVE ALIVE

Clear vinyl

Solid yellow & transparent green mixed vinyl

In samenwerking met Music On Vinyl

39


POP & ROCK

TUG OF WAR

PAUL MCCARTNEY TUG OF WAR & PIPES OF PEACE CLASSIC SOLO WORKS TO RECEIVE ARCHIVE COLLECTION REISSUE TREATMENT OUT NOW

PIPES OF PEACE

EXCLUSIVE BONUS FEATURES TO INCLUDE 2015 REMIXES OF “SAY SAY SAY” AND ENTIRE TUG OF WAR ALBUM, PREVIOUSLY UNRELEASED TRACKS & DEMOS, NEVER BEFORE SEEN VIDEO FOOTAGE ALSO AVAILABLE AS 2CD AND 2LP

DON HENLEY CASS COUNTY NIEUW ALBUM VAN

‘THE VOICE OF THE EAGLES’

MET MEDEWERKING VAN MICK JAGGER, MERLE HAGGARD E.A. 1CD | 1CD DELUXE | 2LP | DIGITAL DOWNLOAD

FACEBOOK.COM/UNIVERSALMUSICLEGENDS

40


REISSUES

Reissues JACK BRUCE

WOLFMOTHER

Sunshine Of Your Love; A Life In

Wolfmother 10th Anniversary

Music

2CD

2CD

De vorig jaar overleden bassist zal

2LP

De lekkerste rockplaat uit de jaren

voor altijd verbonden blijven met zijn eerste powertrio

nul? Daar hoeven we niet lang over na te denken.

Cream. Van hen zijn dan ook de nodige tracks

Ouderwetse, moddervette, groovende riffs en een

verzameld op dit carrièreoverzicht, waaruit blijkt dat

zanger die het midden houdt tussen Robert Plant

de man nog veel meer in zijn mars had. Klassiek

en Ozzy Osbourne. De perfect smerige kruising

geschoold, en zichzelf beschouwend als jazzmuzikant,

tussen Black Sabbath en Led Zeppelin, in dertien

zocht hij de complexiteit van de muziek vaak op in de

(welja) nummers. Dit kunstje wisten ze niet meer te

fusion, blues en rock van zijn soloalbums en diverse

overtreffen, maar ze hadden de lat ook hoog gelegd.

andere muzikale collaboraties met onder andere Ginger

Nu met twintig extra b-kantjes, demo’s en remixen.

Baker en Gary Moore. (Jurgen Vreugdenhil)

Smullen maar! (Louk Vanderschuren)

GARBAGE

(As Heaven Is Wide) en pure poëzie (Milk).

Garbage 20th Anniversary

Voor de jubileumeditie werden de

2CD

analoge masters digitaal opgefrist.

2LP ROZE VINYL

(PIAS)

Op het bijbehorende tweede schijfje

1995 was een jaar vol grote

staan bekende b-kantjes, zoals #1

muzikale verschuivingen. De

Crush en Subhuman. Twintig jaar later is Garbage nog steeds een van

algemene focus verschoof van de VS naar Groot-Brittannië, alternatief mocht weer naar

de meest iconische albums van de jaren negentig.

pop klinken en er kwam interesse in ‘sterke, muzikale

(Cecile Bol)

vrouwen’. Precies op dat moment was er ineens Garbage, het roze debuutalbum van de gelijknamige band. In Garbage kwam alles samen: drie Amerikaanse oude rotten (waaronder Butch Vig, producer van Nirvana’s Nevermind) en de Schotse Shirley Manson die vele tienermeisjes inspireerde tot rood haar en smokey eyes. Muzikaal was Garbage alles tegelijk: aanwezig en luid, maar ook donker en beheerst, met elementen van electro, industrial, goth, shoegaze én pop. Hierdoor paste Garbage in het straatje van vrijwel elke muziekliefhebber. De depressieve, wraakzuchtige nummers (Only Happy When It Rains, Not My Idea, Vow) hielpen mening meisje door haar puberteit. Voor volwassenen was er de andere kant van Garbage, zoals anti-homodiscriminatie (Queer), anti-godsdienstfanatici

41


REISSUES

VARIOUS

en rock ‘n’ roll, maar ook met oog voor bijvoorbeeld

40 Years Bear Family Records

de fifties, blues, folk, doo wop en de Duitse

3CD+DVD+BOEK

muziekgeschiedenis. Aangevuld met een behoorlijk

Eigenlijk zijn de prachtige uitgaves van

boekwerk, staat deze jubileumbox eigenlijk meer in het

Bear Family op zichzelf al genoeg reden tot een feestje,

teken van feest en muziek dan dat het de historie van

maar het Duitse label kon haar veertigjarig bestaan

het label uit de doeken doet. De nieuwsgierige moet

niet ongemerkt voorbij laten gaan. Met hun uitstekend

het daarvoor vooral hebben van de dvd, waarop een

gedocumenteerde verzamelaars en oeuvre-overzichten,

drie kwartier durend tv-item uit 1996 staat, waarbij

vaak in de vorm van lijvige boxen, mag Bear Family

oprichter Richard Weize ons rondleidt door het bedrijf.

gerekend worden tot één van ‘s werelds beste

Uit de drie cd’s die voor gelegenheid zijn gevuld met

reissuelabels. Ze zijn een autoriteit in de genres country

(lokale) muzikale vrienden en artiesten, blijkt wel de

DAVID BOWIE Five Years (1969-1973)

12CD BOX

13LP BOX

(Parlophone/Warner) Five Years: 1969-1973’ is de eerste set in een reeks van nieuwe David Bowie box sets. De box set bestaat uit tien albums verdeeld op twaalf CD’s en bevat al het materiaal dat Bowie officieel uitbracht tussen 1969 en 1973. Alle albums zijn opnieuw gemasterd en bevatten tracks die niet eerder zijn verschenen op CD. Exclusief in de boxset is het nieuwe compilatie album Re:Call 1 – een 2CD met non-album tracks, single versies en b-kantjes. Ook bevat de compilatie een nooit eerder uitgebrachte versie van de single edit van All The Madmen, en de originele versie van Holy Holy die eerder alleen verkrijgbaar was op de originele Mercury vinyl single uit 1971. Daarnaast bevindt zich in de box de 2003 stereo remix van The Rise and Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars door de originele producer van het album Ken Scott; voorheen alleen verkrijgbaar op DVD met de LP/DVD versie van de 40e verjaardags editie van het album. In de box set zit ook een nieuw boek van 128-pagina’s. Het boek bevat zeldzame foto’s, productie notities van het opname proces van elk album van Tony Visconti en Ken Scott, originele reviews van de albums uit de betreffende periode, en een kort maar krachtig voorwoord van The Kinks frontman Ray Davies. Uniek voor de CD boxset is verder dat de CD’s goud gekleurd zijn, in plaats van het standaard zilverkleurige. (Red)

SMALL FACES The Decca Years

5CD BOX

(Universal) Als Small Faces in 1965 met hun debuutsingle What’cha Gonna Do About It een dikke hit scoren, lijkt deze groep een gouden toekomt tegemoet te gaan. Onder keihard management van de legendarische Don Arden behoort de groep al snel tot de eredivisie van de nieuwe Britse bands. In zanger/gitarist Steve Marriott en bassist Ronnie Lane heeft de band tevens een sterk songschrijversduo, al mislukt hun eerste poging de hitparade te halen. Met de komst van keyboardspeler Ian McLagen krijgt de bezetting haar definitieve vorm en wordt de eerste lp gemaakt. Deze box heeft voorbeeldig de jaren 1965-1967 waar de groep voor Decca platen maakte, in beeld en geluid gebracht. De eerste schijf bevat alle hits, de b-kantjes en de tracks van diverse ep’s, de tweede en derde zijn beide albums die de band voor Decca maakte, de vierde is gevuld met een schat aan rarities en outtakes en de vijfde is samengesteld uit de vele BBC-sessies die de band deed. Een voorbeeldig boekwerk maakt de box compleet. In 1967 breekt de band met Arden en Decca en gaat met Andrew Loog Oldham en diens label Immediate een uiterst creatieve periode beginnen. (Bert Dijkman)

42


REISSUES

waardering voor dit label. Voor de gelegenheid werden

OTIS REDDING

de schijven gevuld met enkel liedjes over beren en

Otis Blue/Otis Sings Soul

zelfs Bear Family zelf. Tussen de veelzijdige klanken en

Op het derde album dat Otis Redding

muzikanten vallen er een paar grote namen op, zoals

2CD

uitbrengt is voor het eerst alles compleet.

Deke Dickerson, Chip Taylor, Chuck Mead en niemand

De songs, de band, de studio, iedereen is in de vorm van

minder dan Ry Cooder. Het geheel geeft zo warempel

zijn leven en niet in het minst de man zelf. Het album is nu

de indruk van een familiaire groep mensen, waarbij

opnieuw uit in een uitgebreide editie. Schijf een heeft het

de liefde voor muziek en het uitgeven van nauwkeurig

album in mono, alternatieve versies, singles en zes tracks

verzorgde pareltjes vooropstaat. (Corné Ooijman)

live in de Whiskey A Go Go. De tweede bevat het album in stereo, een alternatieve verse van de hit Respect en vijf tracks live in Europa. Vijf hele dikke sterren. (Bert Dijkman)

PAUL MCCARTNEY Pipes Of Peace Tug Of War

2CD

2CD 2CD+DVD BOX 2LP 3CD+DVD BOX

2LP

(Universal) Dat Tug Of War en Pipes Of Peace de nieuwe uitgaven waren in de Archive-reeks hadden we bij de aankondiging niet gelijk verwacht, Red Rose Speedway leek de meeste aanspraak te maken. Dat deze twee platen tegelijkertijd komen is echter geen verrassing aangezien je de platen kan zien als tweeluik. Zo werden Ballroom Dancing (TOW) en Keep Under Cover (POP) als eerste opgenomen in de sessies die zouden leiden tot deze twee platen. Broertjes dus. De platen worden in allerlei configuraties uitgebracht waarvan de boxen met hun fraaie boekwerken, frutsels en dvd’s natuurlijk de kers op de taart zijn. Overigens bevatten die dvd’s clipjes, wat achtergrondbeelden en in het geval van Tug Of War een minidocumentaire. Het sterke Tug of War werd uitgebracht in 1982 en hoewel Denny Laine nog wel te horen is, was het de eerste plaat na het uiteenvallen van Wings. Deze vrijheid had tot gevolg dat McCartney naast Laine een hele trits muzikanten uitnodigde om te participeren waarvan Stevie Wonder, Eric Stewart (10CC), Carl Perkins, Stanley Clarke en natuurlijk Ringo dan de bekendsten zijn. Voor deze gelegenheid is de plaat opnieuw gemixt, aangezien de digitale mixmogelijkheden op het moment van uitkomen nog in de kinderschoenen stonden. McCartney vond het kennelijk tijd worden om daar wat aan te doen. De boxversie bevat overigens ook de originele mix. Naast hits als het titelnummer en het zoete duet met Stevie Wonder Ebony And Ivory, bevat Tug Of War ook het wonderschone voor John Lennon geschreven Here Today en Wanderlust. De extra schijf bevat de b-kanten Rainclouds, de solo Ebony en I’ll Give You A Ring naast een achttal demo’s die zeer de moeite waard zijn en aangeven hoe Macca zijn nummers gaandeweg nog bijschaaft. Pipes Of Peace werd gedeeltelijk tegelijkertijd opgenomen met Tug Of War en werd uitgebracht in 1983. Hoewel de plaat dezelfde feel heeft, mede door gebruikmaking van dezelfde muzikanten als TOW, is hij door het net wat minder sterke songmateriaal als geheel iets minder goed. Dit zal mede komen doordat McCartney druk was met de commerciële flop Give My Regards To Broadstreet. Er valt echter genoeg te genieten. Het bevatte in het titelnummer en in het duet met Michael Jackson Say Say Say twee flinke hits en bovendien is hier naast een aantal mooie popliedjes de fraaie ballad So Bad terug te vinden. De bonusschijf bevat weer de gebruikelijke combinatie van b-kantjes en demo’s, een leuke toevoeging maar niet altijd relevant. De 2015 remix van Say Say Say voegt wat mij betreft niets toe, ik had liever gezien dat de uitgebrachte It’s A Live-In World-versie van Simple As That terug te vinden was. (Hermen Dijkstra)

43


REISSUES REISSUES

BESTEL NU IN EEN VAN ONZE WEBWINKELS

ACERECORDS BETTYE SWANN Very Best Of

BIRTH OF SURF VOLUME 3

Hoewel er in het verleden

Birth Of Surf Volume 3

al vaker compilaties van

Was het eerste deel volgens

haar verschenen zijn, is dit

Ace de beste in het genre

het eerste overzicht van

ooit verschenen, dan was

de gehele carrière van de

deel twee (nog beter,

southern soulzangeres. Beginnend bij het kleinere

echt waar!) niet nodig geweest. Des te interessanter

Money Records in 1964 nam ze later ook voor Capitol,

en verrassender is het derde deel nu voor de échte

Fame en Atlantic op. Altijd werd haar diepe soul

verzamelaar van dit ondergeschoven kindje van

voorzien van een flinke dosis country, waardoor haar

de rock(gitaar)historie, dat floreerde eind vijftig tot

unieke sound eigenlijk nooit is geëvenaard. Essential

halverwege de jaren zestig (althans, de eerste eh, golf).

soul stuff. (Jurgen Vreugdenhil)

Chronologisch (de eerste twee uit 1959) en boordevol hits en rariteiten, b-kanten en maar liefst zéven voor het eerst op cd, die werkelijk astronomische bedragen doen op veilingsites. Pipeline Magazine en Ace besparen ons een hoop geld zo! (Albert Jonker)

Boeken ROBERT HILBURN

JAAP VAN EIK

Johhny Cash: De Biografie

Deep Purple: Alles Harder Dan Al Het

Robert Hilburn had in 1968 de eer als

Andere

enige journalist aanwezig te zijn bij het

Weer een fijn nieuw deel in de serie

legendarische concert van Johnny Cash in

Rockklassiekers. Deze keer gaat het over

Folsom Prison. Hij volgt de carrière van

de Britse hardrockpioniers Deep Purple.

Cash al tientallen jaren en geldt dus als een connaisseur.

Van Eik schreef eerder het deel over Focus waarin hij

Cash heeft in zijn leven diverse mythes in het leven

geen blad voor de mond nam en ook de geschiedenis

geroepen en Hilburn ontrafelt in deze biografie de leugens

van Deep Purple is van Spinal Tap-achtige klasse en

van de werkelijkheid. Naast een uitstekende beschrijving

een dankbaar onderwerp voor een boek. Van Eik

van wat Cash dreef in zijn muziek gaat hij ook uitgebreid

beschrijft onverbloemd de conflicten tussen Blackmore

in op het persoonlijke leven. Natuurlijk komen daarin zijn

en Gillan, het schaamteloze ontslag van bandleden, de

verslavingen en wederopstanding onder leiding van Rick

drugsproblematiek van Mark III en IV en natuurlijk de

Rubin aan bod en dan blijkt de waarheid minstens zo

wederopstanding van Mark II en de huidige formatie

interessant als de mythe. Heilig boontje June Carter Cash

met Steve Morse op gitaar. Het boek sluit af met een

bijvoorbeeld, is toch niet zo verheven als ze pretendeert

heldere discografie en is rijkelijk voorzien van foto’s en

te zijn. Hilburn interviewde niet alleen de belangrijke

archiefmateriaal. (Bert Dijkman)

mensen uit de omgeving van Cash, ook interviewde hij de Man In Black en diens vrouw een paar maanden voor de dood van Cash in 2003. (Bert Dijkman)

44


REISSUES

BOB DYLAN

Op 6 november verschijnt deel 12 in de Bootleg Series van Bob Dylan. We hebben een fraaie serie boeken in de winkels over deze legende en ze zijn ook nog een schappelijk geprijsd!

TREASURES OF BOB DYLAN - BRIAN SOUTHALL

BOB DYLAN: NYC 1961-1964

Treasures of Bob Dylan vertelt

Ted Russell voor het eerst van deze

het verhaal van Dylan als nooit

jonge artiest middels een recensie

In 1961 hoorde freelance fotograaf

in de New York Times. Dylan werd

eerder. Met vele foto’s en unieke memorabilia beschrijft het boek zijn leven vanaf de jonge jaren

al snel gewillig onderwerp voor zijn camera en

in Minnesota, de zoektocht naar succes in New York

we zien unieke beelden van Greenwich Village,

en zijn baanbrekende werk en onmetelijke invloed

vriendin Suze Rotolo en de folkclubs waar Dylan

op de popmuziek en cultuur.

optrad.

DYLAN GOES ELECTRIC ELIJAH WALD

DYLAN DISC BY DISC

Vijftig jaar geleden trad Bob Dylan

wordt hier besproken door een keur

voor het eerst elektrisch versterkt

aan muzikanten en journalisten.

op. Het Newport Folk Festival trilde

Questlove van The Roots, Rodney

De complete discografie van Dylan

Crowell, Jason Isbell, Suzanne

anno 1965 op zijn grondvesten en de tournee die volgde werd met boegeroep

Vega, Ric Ocasek van The Cars en een hele serie

onthaald. Elijah Wald onderzoekt in dit boek de

muziekcritici beschrijven alle albums en de impact

culturele, historische en politieke invloeden van dit

die ze hebben gehad. Fraai geĂŻllustreerd met uniek

breekpunt in Dylans carriere.

fotomateriaal.

WHO IS THAT MAN? IN SEARCH OF THE REAL BOB DYLAN - DAVID DALTON

NO DIRECTION HOME: BOB DYLAN - ROBERT SHELTON

Dit boek werd een paar

de definitieve biografie over Bob

jaar geleden uitgebracht ter

Dylan. Shelton kent Dylan al vanaf

gelegenheid van het feit dat Dylan

Robert Shelton scheef in 1986

de vroege jaren in New York en

vijftig jaar geleden debuteerde met zijn eerste

weet als geen ander de passie en genialiteit van

album. In deze biografie interviewt David Dalton

Dylan te beschrijven. Dit is een van de weinige

vele mensen uit de naaste omgeving van Dylan;

boeken waar Dylan zelf aan meewerkte en alleen

familie, vrienden, muzikanten, allen laten ze horen

daarom al een must. Het boek geldt anno nu als

hoe het is om met de man te werken. Dalton

een standaardwerk.

interviewde voor dit boek o.a. Joan Baez, Keith Richards, Bobby Neuwirth, Kris Kristofferson, Suze Rotolo, Clive Davis en Tom Petty.

45


HEAVY

Heavy MALEVOLENT CREATION Dead Man’s Path

CD

plaat nummer twaalf! De heftige thematiek van dood en verderf wordt andermaal ondersteund door het

LP+CD

De oude Dogs Of War van Malevolent

handelsmerk van de Amerikanen: felle, razendsnelle, maar

Creation zijn weer op oorlogspad. Het

o zo soepele en lekkere deathmetal. Malevolent Creation

interbellum sinds Invidious Dominion uit 2010 wordt

bestaat inmiddels al meer dan 25 jaar maar heeft nog

deze keer bruut doorbroken met Dead Man’s Path;

niets aan overtuigingskracht ingeboet. (Menno Valk)

ZWARE JONGEN RAMMSTEIN Rammstein In Amerika

2DVD

2BLURAY

(Universal) Rammstein vierde onlangs een triomfantelijke terugkeer naar een Amerikaans podium, met een uitverkocht concert in Madison Square Garden in New York, het eerste concert op Amerikaanse bodem in tien jaar tijd. Deze dvd bevat het concert in Madison Square Garden, evenals een documentaire en een twintig minuten durende film over de totstandkoming van Rammsteins zesde album Liebe Ist Für Alle Da. De documentaire werd door de groepsleden zelf geïnitieerd, is een fascinerende chronologische ontdekkingsreis langs de geschiedenis van de band en bevat unieke privé-beelden; vanaf het prille begin achter het IJzeren Gordijn en de grote doorbraak na de val van de Muur tot de samenwerking met David Lynch, de arrestatie van twee bandleden in 1999 in Massachusetts en het afscheid van Amerika na de aanslagen van 11 september. Naast de band is een groot aantal bekende collega-artiesten waaronder Iggy Pop, Chad Smith (Red Hot Chili Peppers), Moby, Melissa Auf der Maur, Marilyn Manson, Kiefer Sutherland, Steven Tyler (Aerosmith), Jonathan Davis (Korn), CJ Ramone, Scott Ian (Anthrax), Slipknot, System Of A Down, KISS en Taylor Momsen te zien. (Red)

CHILDREN OF BODOM I Worship Chaos

CD

LP

(Nuclear Blast/PIAS) Children Of Bodom heeft zich sinds het debuut Something Wild uit 1998 ontwikkeld van een demonisch stiefbroertje van Stratovarius tot een succesvolle, goed geoliede metalmachine. Op deze opvolger van Halo Of Blood uit 2013 staat de combinatie van pittige deathmetal met melodieuze (neoklassieke) invloeden weer als een bunker. De groep rond zanger/gitarist Alex Laiho weet tegenwoordig met stuwende ritmes en melodieus gedubbeld gitaarwerk getuige prachtnummers als My Bodom (I Am The Only One) en Morrigan het gat te vullen dat In Flames na albums als Whoracle en Clayman heeft achter gelaten. Daarnaast is het prettig om te constateren dat de groep ondanks het succes nog steeds furieus voor de dag kan komen door geloofwaardige trash/ death/black-elementen in haar aanstekelijke nummers te verwerken. Zo gedreven als op I Worship Chaos heeft Children Of Bodom sinds Hate Crew Deathroll uit 2003 niet meer geklonken. (Dries Klontje)

46


HEAVY

BRING ME THE HORIZON That’s The Spirit

CD

W.A.S.P. Babylon

2LP

Bring Me The Horizon werd in 2003

CD

LP

Blackie Lawless is gedurende zijn gehele

opgericht in Sheffield, Yorkshire en

dertigjarige muzikale carrière al een

begon als metalband. Toe aan hun vijfde album, en

arrogante, zelfingenomen eigenwijze blaasbalg. Ook nu

inmiddels van invloeden als Poison The Well gegroeid

hij het christelijke geloof heeft omarmd. Als muzikant is

naar een eigen geluid, dat ze ook buiten de metal fans

hij echter onverslaanbaar, want de nieuwe twaalfde plaat

oplevert. Dit nieuwe album is toegankelijk, maar barst

van W.A.S.P. (We Are Sexual Perverts) staat weer vol met

van de zware riffs en grote refreinen. De afgelopen

lekkere, heel herkenbare en pakkende heavymetalsongs

twee jaar werd het vijftal veel gedraaid en kregen ze

met vurig gitaarwerk waarin de schelle, knerpende strot

goede kritieken. Terecht. (Erik Mundt)

van Lawless heerst en de riffs ouderwets voelen als eens ontspannen rugwind. (Menno Valk)

ZWARE JONGEN GRAVEYARD Innocence & Decadence

CD

LP

(Nuclear Blast/PIAS) Tussen de zirkonia van de retrobands die teruggrijpen naar de jaren zeventig (hard)rock en psychedelica, schittert de heldere briljant van Graveyard. De Zweedse retrorockers hebben met hun tweede en derde cd (Hisingen Blues en Lights Out) een intense en dynamische dimensie toegevoegd aan een fantastisch maar uitgesleten genre. Op de nieuwe, vierde plaat Innocence & Decadence is de wervelende afwisseling tussen hard, zacht en de rauwe strot van zanger/gitarist Joakim Nilsson echter een stuk minder prominent aanwezig. Graveyard verkent een breder spectrum van de pop- en rockmuziek en laat zich dit keer vooral inspireren door de blues, terwijl in Too Much Is Not Enough zelfs een gospelkoortje opduikt. Innocence & Decadence is een heerlijke, authentieke en brede rockplaat maar Graveyard klinkt teveel als een Ferrari die voornamelijk in de bebouwde kom rijdt. (Menno Valk)

MY DYING BRIDE Feel The Misery

CD 2LP

(Snapper/Suburban) De titel van dit nieuwe, dertiende studio album van My Dying Bride spreekt boekdelen. De groep draait inmiddels zo’n 25 jaar mee in het Britse doommetallandschap maar heeft door de jaren heen haar fascinatie voor melancholie en mistroostigheid behouden. Muzikaal gezien grijpen ze met Feel The Misery, net als hun collega’s van Paradise Lost, na een experimentele periode weer deels terug naar de stijl van hun (baanbrekende) werk uit de jaren negentig. Ook gitarist Calvin Robertshaw is sinds 1998 weer teruggekeerd op het oude nest en zelfs het oude bandlogo is in ere hersteld. Opener And My Father Left Forever, handelend over de dood van de vader van zanger Aaron Stainthorpe, zet de toon. De band grossiert weer in lange, dynamische songs met slepende gitaarriffs, melodieuze leads, emotionele zang en smaakvolle inkleuring door toetsenist/violist Shaun MacGowan. Pluspunt is ook dat Stainthorpe naast zijn cleane zang ook weer regelmatig zijn gruntzang in de strijd gooit. De sombere klasse die de groep op Feel The Misery etaleert zal de liefhebber van melancholieke metal dan ook bijzonder positief stemmen. (Dries Klontje)

47


HEAVY

KILLING CULT SOCIETY Fallout

zoals re-amping, soundreplacing of wat dan ook, what

CD

you hear is what you get! Het merendeel van de tracks

Hardcore Death Punk schreeuwt de

wordt gecompleteerd door samples en soms zelfs door

biografie van de nieuwe Nederlandse

dansbare beats waar een knipoog naar Ministry of

band Killing Cult Society, een luidruchtig ensemble van

NIN niet wordt verhuld. De combinatie van old school

doorgewinterde muzikanten die elk hun persoonlijke

geweld en de samples zorgen ervoor dat er constant

muzikale invloeden doen gelden op het debuut

wordt uitgedaagd om verder te luisteren. Op Fallout

Fallout. De band bestaat uit (ex-)leden van Sin7sins, de

vinden we ook een aantal gastbijdragen terug, zo

kouwemakkers, Burst! en The Lucifer Principle. Killing

voorziet Peggy van de Belgische band Bliksem, Frozen

Cult Society heeft gekozen voor een rauwe old school

(Madonna!) van een compleet nieuwe feel en brult de

sound, zoals we die uit de jaren negentig kennen van

oorspronkelijke zanger van The Gathering, Bart Smits,

bands zoals Sepultura. Geen modern productie gedoe

ook een flink pootje mee. (Bram Dietergem)

ZWARE JONGEN QUEENSRYCHE Condition H端man

CD

LP

(Century Media) Met de ruzie over de naam achter de rug, is Queensryche de band met Todd La Torre als frontman. De band heeft gekozen om het ingeslagen pad, met wat we voor het gemak maar even het debuut uit 2013 zullen noemen, door te trekken. Dat wil zeggen dat de experimentele zoektocht van de laatste twintig jaar opzijgezet is voor een geluid dat duidelijk teruggrijpt op de vroege periode van de band. Een voorbeeld is Hellfire: het opent als het broertje van My Empty Room en grijpt ook in de rest van het nummer duidelijk terug op Operation: Mindcrime. Zanger La Torre lijkt zijn draai definitief gevonden te hebben en komt meer dan prima uit de verf. Dat zijn zangstijl wel heel veel raakvlakken met zijn voorganger heeft, mag de pret zeker niet drukken. Wie echter denkt dat er hier sprake is van een simpele herhalingsoefening heeft het mis, Condition H端man bevat niet alleen goede songs maar is bovendien fraai geproduceerd. Hierdoor klink de plaat wel degelijk fris en modern en kan ze misschien de mensen die ooit afgehaakt zijn weer interesseren voor de band. Al met al kunnen we rustig stellen dat Condition H端man een prachtige plaat geworden is van een band die aan zijn tweede jeugd begonnen is. Hulde. (Hermen Dijkstra)

Roots FRANKIE LEE American Dreamer

Na jaren van omzwervingen ontmoette hij technicus CD

LP

luisteren en eigen muziek te realiseren. Op dit fraaie

maar zijn familie verhuisde naar

debuut doorleefde americana, soundtrack van een

Minneapolis. Nadat zijn vader was overleden op zijn twaalfde, ging Lee zwerven. Hij ontmoette Merle Haggard en woonde en werkte zes jaar in Austin, Texas.

48

Patrick McCarthy, o.a. REM en U2, die hem leerde

Frankie Lee werd geboren in Mississippi,

leven onderweg. Aanrader. (Erik Mundt)


KOREY DANE Youngblood

CD

LP

Ze zijn er nog. Liftend door de USA, met een John Steinbeck-roman in de achterzak en een liedje van Bob Dylan neuriënd. Korey

LUISTER TRIP

ROOTS

Dane, met zowel Japans als Cherokee bloed in de aderen is er zo één. Pendelend tussen zijn moeder in LA en zijn vader in de woestijn rond Joshua Tree schreef hij de prachtige songs van Youngblood. Country, met name door de bijna altijd aanwezige pedal steel, maar wel met mooie accenten van een mooie scheurende leadgitaar. Vaak melancholiek, zoals in het trieste Heaven Won’t Let Me In, soms up-tempo zoals in Louisiana Sundance, een song die klinkt als geschreven door het countrybroertje van Tom Petty. Zijn mooie netniet-rauwe stem klinkt geloofwaardig en door het leven getekend, ondanks zijn 25 lentes. Muziek van de oude stempel ? Zeker! Maar zelden nog zo tijdloos en mooi gebracht. (Jurgen Vreugdenhil)

ISRAEL NASH WILL MATLA New Orleans

Silver Season

CD

CD

LP

(Loose/Bertus)

Zanger/gitarist Will Matla was al in de

Met de verhuizing van New York naar Dripping

late jaren zestig actief in de Haagse

Springs, Texas maakte ook de John Fogerty in

muziekscene en had een top 10-hit met de band

Israel Nash Gripka plaats voor Neil Young. Daarbij

Moody Sec. De liefde voor Amerikaanse rootsmuziek

verdween ook het achtervoegsel Gripka. Israel

loopt als rode draad door zijn carrière en culmineert

Nash’ vierde album is in navolging van Rain Plans

in dit in eigen beheer uitgegeven album. De tien

(2013) dan ook een retroklassiek jaren zeventig

nummers op New Orleans klinken stuk voor stuk

Westcoast-album. Nash voert op Silver Season

als klassiekers, maar zijn op één na oorspronkelijke

zijn fascinatie voor de Harvest-Neil Young nog

composities. Matla kent zijn pappenheimers, zoveel is

verder door dan op de voorganger – wat al zo’n

duidelijk. (Jan Doense)

wonderschone plaat was. Dat betekent dat naast Nash’ heerlijk nasale zang de weg vrijgemaakt

DUKE ROBILLARD The Acoustic Blues & Roots Of

wordt voor prachtig gitaarwerk en een amechtig CD

jankende pedal steel. In negen traag slepende

Op zijn nieuwste album, inmiddels

songs zuigt Nash de luisteraar binnen naar een

meer dan veertig solo of begeleider,

ouderwetse wereld waar lang haar en denim

demonstreert Duke Robillard zijn liefde voor akoestische

regeerde en Crosby, Stills, Nash & Young, The

blues, folk, country en jazz. Hij houdt vooral van

Byrds en The Eagles de dienst uitmaakten. Met

de periode tot 1940, maar geen retro hier, maar

geweldig uitgesponnen songs als LA Lately en

enthousiast uitgevoerde muziek. Robillard speelt meer

Strangers als superieure hoogtepunten. De rest

dan dertig jaar de muziek waar hij van houdt, maar de

doet er bijzonder weinig voor onder; kortom een

laatste jaren gaat hij dieper. Daarom een fijn en warm

jaarlijstjesplaat voor de americana-liefhebber.

album van een ervaren en veel gelauwerde muzikant.

(Wiebren Rijkeboer)

(Erik Mundt)

49


ROOTS

POP & ROCK BESTEL NU IN EEN VAN ONZE WEBWINKELS

ERIC BIBB & JJ MILTEAU Lead Belly’s Gold

S

CD

(Dixiefrog/Bertus)

T

De Amerikaanse troubadour Eric Bibb en de Franse mondharmonicavirtuoos Jean-Jacques Milteau delen een diepgewortelde bewondering voor Huddie Ledbetter alias Lead Belly. Die bewondering, niet alleen voor de muziek van de pionier van de Amerikaanse folkblues maar evenzeer voor

A

de waardigheid die hij altijd wist te behouden ondanks een door raciale vooroordelen en meerdere gevangenisstraffen getroebleerd levenspad, resulteerde in dit fraaie album. Lead Belly’s Gold bevat nieuwe interpretaties van bekende en minder bekende door Lead Belly

E

gecomponeerde of vertolkte nummers (o.a. Midnight Special, Goodnight Irene, Where Did You Sleep Last Night – ook bekend dankzij Nirvana), aangevuld met enkele nieuwe composities waarin Bibb en Milteau hun held bezingen. Zoals Lead Belly de kloof tussen zwart en blank verkleinde (na zijn ontdekking door John en Alan Lomax was hij één van de eerste zwarte Amerikaanse zangers die ook populair werden bij een blank publiek), slaan Bibb en Milteau met dit in Parijs opgenomen album een brug tussen de nieuwe en de oude wereld. (Jan Doense)

JOE BONAMASSA Live At Radio City Music Hall

CD+DVD

CD+BLURAY

P L

L A

2LP

(Masco-Provogue/Bertus) Joe brengt sneller cd’s uit dan God die kan beluisteren, maar niet zo snel dat ik die niet kan recenseren. Want daar ploft alweer een nieuwe release op mijn mat, deze keer een dvd/cd van Joe’s eerste concert in de befaamde Radio City Music Hall in New York, opgenomen in januari 2015. Weer een

P

A

T J E S

nieuwe release, moet dat nou, zult u zich afvragen. Ja dat moet, want Live At Radio City Music Hall bevat twee nieuwe nummers en negen nog niet eerdere uitgebrachte songs, en dat is toch niet slecht voor een 75 minuten durende uitgave. Verder weet je wat je krijgt van de hardest working man in the blues: een knaap die zichzelf en zijn gitaar flink opzweept en geselt. Er zit een vrij lang akoestisch stuk bij van vijf songs, maar daarna gaat het weer van het bekende dik hout enzovoorts met zijn elektrische band. (André de Waal)

JOE ELY Panhandle Rambler

CD

(R’er/V2) Op tournee met The Clash (Lubbock Calling), als een derde van The Flatlanders met Butch Hancock en Jimmie Dale Gilmore of als onderdeel van Latijns-Amerikaanse supergroep Los Super Seven (met half Los Lobos, Freddie Fender en Doug Sahm): als op iemand de term rootsrock van toepassing is, dan is het Joe Ely wel. De scheidslijn van honkytonk, Texas country, Tex-Mex en rock ‘n’ roll is Ely’s handelsmerk. Deze eredivisie der authentieke singer-songwriters is dunbevolkt. Het is veelzeggend dat op Panhandle Rambler, Guy Clarks Magdalena wordt gecoverd en ook Butch Hancocks When The Nights Are Cold. Dat niveau dus. Lloyd Maines’ elegante slide en de Friese flamencogitarist Teye Wijnterp – geen onbekende voor wie Ely volgt – leveren sfeerbepalende ondersteuning bij Ely’s doordachte melancholie, afgewisseld met strijdlustige rockertjes met een gevoel dat bij het westen van Texas past als olie. Sterretje extra voor de prachtige titel en hoesfoto en een diepe buiging voor deze éminence gris. (Albert Jonker)

50


Jazz & Fusion

LUISTER TRIP

JAZZ & FUSION

TONY BENNETT & BILL CHARLAP Silver Lining: The Songs Of Jerome Kern

CD

2LP

Hoewel Hollywood en Broadway synoniem zijn (waren) aan het oeuvre van de Amerikaanse componist Jerome Kern (1885-1945) leeft zijn naam vooral voort in de jazz. Onbedoeld welteverstaan, want Kern had een hekel aan de jazzy arrangementen van zijn liedjes. Toch zijn een aantal van zijn meer dan 700 composities standards geworden in het American Songbook. Op Duets II coverde Tony Bennett met Faith Hill al

IBRAHIM MAALOUF

The Way You Look Tonight, dat Bennett op Silver

Kalthoum

Lining nog eens dunnetjes overdoet met de ervaren

Red & Black Light

Amerikaanse jazzpianist Bill Charlap, die we onder

(Universal)

meer al tegenkwamen op Bennetts eerste Duets (I

Twee bij elkaar behorende albums die deze

Left My Heart In San Francisco). Het smaakvolle en

productieve trompettist en componist dit najaar

zeer welgeslaagde Silver Lining zal op zichzelf een

het licht doet zien: Red & Black Light is een ode

onvermijdelijke standaard worden, wedden? (Albert

aan de hedendaagse vrouw, Kalthoum eert

Jonker)

vrouwen die de loop van de geschiedenis hebben

CD CD

veranderd, in het bijzonder de legendarische Egyptische zangeres Umm Karthoum, een icoon in de Arabische geschiedenis. Maalouf heeft samen met pianist Frank Woeste het lied Alf Leila Wa Leila (1001 Nachten), een van de grootste successen van de Arabische diva, gearrangeerd voor zijn jazzkwintet en als basis gebruikt voor een plaatlange suite. Waar Kalthoum akoestisch van opzet is, gaat Red And Black Light juist richting electropop en wereldmuziek. Heel toepasselijk, tenslotte is dat album opgedragen aan de moderne vrouw, waarvan Maalouf denkt dat zij een fundamentele rol zal spelen bij het creÍren van een betere toekomst. Het resultaat is een zeldzame en schitterende dialoog tussen traditionele Arabische muziek en moderne jazz. (Jos van den Berg)

51


JAZZ & FUSION

ECM AKTIE 2 VOOR 25,-!

14,99 PER STUK. De 2 voor 25,- actie geldt alleen in de winkels.

52

OP=OP

Amna Alaoui - Arco Iris

Arvo Part - Symphony 4

Arvo Part - Lamentate

Arvo Part - Passio

Anouar Brahem - The Astounding Eyes Of Rita

Anouar Brahem - Barzakh

Hilliard Ensemble - Arbos; Arvo Part

Wolfert Brederode Quartet - Post Scriptum

Matthias Eick - Skala

Jan Garbarek - In Praise Of Dreams

Tord Gustavsen - Changing Places

Keith Jarrett - La Scala


DANCE SYMFO

Symfo

S T A

TESSERACT Polaris

CD+DVD

2LP

(K-Scope/Bertus) Zou de overstap van metallabel Century Media naar het meer eclectische

E

gezelschap van Kscope een nieuw geluid voor TesseracT inluiden? Polaris is vooral een optelsom van wat de Britten op hun twee eerdere studioalbums lieten horen. Zanger Daniel Tompkins is weer terug op het oude nest, na deze eer op Altered State aan Ashe O’Hara gegund te hebben. De combinatie van zware, hoekige gitaarpartijen, de nadrukkelijk aanwezige bas, ambientpassages en slepende melodieën vormen ook hier weer de rode draad. Het knappe van TesseracT is dat de instrumentale acrobatiek en het gelaveer tussen

P L

L A

voor een surroundmix en die is voor enkele euro’s extra dan ook leverbaar als limited edition. (Martin Kikkert)

Dance

S T

DISCLOSURE CD

A

CD DELUXE 2LP

(Island/Universal) De (garage)house van Disclosure kenmerkt zich door meeslepende melodieën en aanstekelijke grooves. Debuutalbum Settle sloeg in 2013 meteen aan. Er stonden ook singles tussen als Latch, die en passant de carrière van Sam Smith een flinke boost zou geven. Niet zo vreemd dat de muziekwereld sindsdien in de rij staat voor de broers Guy en Howard Lawrence die samen Disclosure vormen. Op het eveneens prima

E

P L

L

Caracal barst het daarom van de samenwerkingsverbanden. Gregory Porter op de al vooruitgesnelde single Holding On. En wederom Sam Smith. Daarnaast horen we ook nog Kwabs, The Weeknd en Lorde. Al deze verschillende vocalisten zorgen er tevens voor dat elk nummer z’n eigen sfeer heeft. Zonder dat het een allegaartje wordt, want daar waken ze bij Disclosure goed over. De katachtige snuit op de voorkant is overigens van een caracal, een wilde katachtige uit Afrika en tevens lievelingsdier van Howard. (Willem Jaap van Essen)

CHK CHK CHK (!!!) As If

CD

A

T J E

muzikale extremen nergens tot geforceerde composities leidt. Dit is muziek die bij uitstek geschikt is

Caracal

P

LP

A

P

A

T J E

‘weirde’ versie van popmuziek maken. Dit doen ze met losse songstructuren, vele stemvervormingen en

Op hun zesde langspeler komt !!!

verrassende wendingen. Het doet echter geen moment

(spreek uit: chk chk chk) met een

af aan de dansbaarheid van de muziek. De intrigerende

samensmelting van funk, disco en house. Zoals in een

muziek van !!! houdt je continu gevangen in hun

interview aangegeven, wilt de band op dit album een

groove. (Arnout de Vries)

53


DANCE

BESTEL NU IN EEN VAN ONZE WEBWINKELS

ST. GERMAIN St. Germain

CD

2LP

(Parlophone/Warner) St. Germain brengt zijn derde album uit: Real Blues. Een album dat acht nieuwe nummers telt die elk een waar kunstwerk an sich zijn. Hoewel de naam St. Germain mogelijk associaties met een zonnige zondagochtend op een balkon inclusief zwarte koffie, een croissant en de Le Monde oproept, geeft de eigenlijke naam van de man die schuilgaat onder St. Germain een heel andere indruk. Ludovic Navarre. Hierbij flitsen er toch eerder beelden langs van een Rus met bontmuts die op weg is naar zijn werkkamer waar hij over een krakende houten vloer naar zijn piano loopt om te werken aan een melancholische symfonie. Goed, back to St. Germain. Vijftien jaar hebben we moeten wachten op dit nieuwe album. Automatisch vraag je je af of er in zijn vorige album genaamd Tourist wellicht een hidden message zat, want waar is St. Germain al deze tijd geweest? Gefascineerd door Afrikaanse muziek bracht Navarre veel tijd door in de meer Afrikaanse wijken van Parijs waar hij onderzoek deed naar met name de traditionele Malinese muziek die hem inspireerde voor Real Blues. De in 1973 geboren Fransman werd vooral bekend door zijn eerste album, eind jaren negentig, toen St. Germain zich in dezelfde beweging bevond als Daft Punkt en Cassius. De artiesten die house wisten te mixen met electro en acid jazz. St. Germain is terug. En hoe. Jazz, dub, hiphop, dance en blues; Real Blues heeft het allemaal. Navarre staat op 10 november in Utrecht, Tivoli Vredenburg. (Linda Rettenwander)

54


Hiphop & Soul

LUISTER TRIP

HIPHOP & SOUL

CON BRIO Kiss The Sun

CD

Con Brio put rijkelijk uit een halve eeuw soul- en funkhistorie. Vooral Marvin Gaye en D’Angelo dienen als voorbeelden. Afgelopen zomer toerde het uit San Francisco afkomstige gezelschap ook door Nederland (o.a. Into The Great Wide Open). Deze ep toont aan dat ze meer zijn dan een leuke live-act. De arrangementen zijn lekker jazzy, inclusief Hammondorgel en de nodige blazers. (Willem Jaap van Essen)

NICOLE WILLIS & THE SOUL INVESTIGATORS Happiness In Every Style

CD

LP

Vintage soul uit Finland. Je zou van

ESKA Eska

CD

(Naim/Bertus)

minder van je stoel vallen, maar als we dat in Nederland

‘Kijk naar me. I’m a round, black woman. Dan

kunnen maken, waarom dan niet ook een stuk dichter

ben ik een soulzangeres, toch?’, aldus de

bij de poolcirkel? The Soul Investigators bewijzen dat het

Engelse singer-songwriter Eska onlangs in een

kan en meer dan. Misschien net iets te vaak leunend

interview. Waarmee ze maar wilde aangeven dat

op de grooves van Marvin Gaye’s What’s Going On

haar muzikale horizon aanzienlijk verder reikt.

voorzien zij Nicole Willis (in 1963 in VS geboren en

Want wat Eska doet zou je evengoed als folk of

o.a. achtergrondzangeres bij The The) van de perfecte

elektronica kunnen betitelen. Vaak tegen een

begeleiding op hun vierde gezamenlijke album. Het is

achtergrond van orkestrale arrangementen. De

funky, soulvol en verdomd aanstekelijk. Keep it coming.

soul zit ‘m bij Eska vooral in de sfeer. Dat is vooral

(Henri Drost)

te danken aan haar doorleefde stem. En hoewel dit haar debuutalbum is, draait de oorspronkelijk

LIZZ WRIGHT Freedom & Surrender

uit Zimbabwe afkomstige Eska Mtungwazi al CD

LP

zo’n vijftien jaar mee als sessiezangeres en

Op haar nieuwe, vijfde album werkt

tekstschrijver. Haar ep Gatekeeper uit 2013

de Amerikaanse zangeres Lizz Wright

smaakte echter naar meer. Met behulp van onder

samen met o.a. Larry Klein, bekend door werk met

anderen topproducer Matthew Herbert vormen

Joni Mitchell en Madeleine Peyroux. In een mengeling

de sterkste nummers van die ep het startpunt van

van soul, blues, gospel en jazz wervelt ze door dertien

een volwaardig album. Waarop laatbloeier Eska

nummers, waaronder drie verrassende covers. Ze heeft

aantoont met meerdere disciplines uit de voeten

een fantastische stem, die alles moeiteloos aankan en

te kunnen. Zoals intense ballads (Boundaries),

wordt begeleid door topmuzikanten als drummer Vinnie

aanstekelijke reggae (Heroes & Villains) en fijne

Colaiuta. Alles aanwezig voor een topalbum. En dat is

souljazz (To Be Remembered). (Willem Jaap van

het. (Erik Mundt)

Essen)

55


HIPHOP & SOUL

SABRINA STARKE Sabrina Starke

CD

(PIAS) Een album naar jezelf vernoemen: ga er maar van uit dat het altijd het meest persoonlijke album van een artiest betreft. Sabrina Starke is daarop godzijdank geen uitzondering. Waren haar vorige albums al bepaald niet gespeend van (al dan niet) zelf vergaarde levenswijsheid, dan lijkt Starke zich op haar officieel vierde album zowat te hebben heruitgevonden via soul search. Krachtig, kritisch, eerlijker dan ooit tevoren – en dat zegt wat in haar geval – schotelt zij ons stralend een thematiek van zelfbewustzijn en dromen voor, gegoten in authentieke singer-songwriter soulpop die ergens tussen Donny Hathaway, Minnie Riperton, Terry Callier en Bill Withers in zou kunnen zitten, mits in de jaren zeventig gemaakt. Die laatste is natuurlijk niet zo gek gezien haar prijswinnende (Radio 6 Soul & Jazz Award voor Beste Album) project met het Metropole Orkest rondom deze wat teruggetrokken held die zeer onder de indruk was. Gespierde introspectieve persoonlijkheden met een gouden keeltje zijn tegenwoordig dun gezaaid maar één van hen heeft zojuist een nieuw hoogtepunt aan haar discografie toegevoegd: Sabrina Starke! (Albert Jonker)

World BIXIGA 70 III

CD

BACHAR MAR KHALIFE Ya Balad

LP

CD

LP

Bixiga 70 bestaat vijf jaar en komt uit

De klassiek geschoolde Libanese pianist

Sao Paolo in Brazilië. Het tienkoppige

huist al jarenlang in Parijs, maar op zijn

gezelschap mixt Afro-Cubaans met Angolees, latin

nieuwste album is het duidelijk dat hij zijn Libanees-

met Afrika, soul met Braziliaans en blazers met pop.

Arabische roots met trots in ere houdt. Oude gedichten

Inmiddels is het een toonaangevende band op het

en folksongs uit Libanon en Egypte vormen de basis

gebied van instrumentale muziek en dit derde album,

voor een zeer bezwerend en intrigerend album, dat

dat live in de studio werd opgenomen, bruist en

minimalistisch in aanpak lijkt, maar rijk gevuld is

schittert van de verschillende geluiden. Iedere muzikant

met de tradities uit het Midden-Oosten. Net als zijn

is belangrijk en daarom een hoogstaand album. Fraai

vorige album geen lichte kost, maar een openbaring

album. (Erik Mundt)

voor degene die het de juiste aandacht geeft. (Jurgen Vreugdenhil)

56

56


Klassiek ARVO PÄRT/ROBERT WILSON

LUISTER TRIP

KLASSIEK

The Lost Paradise en Adam’s Passion Accentus – ACC321 en ACC20333 (DVD) [3446356 en 3446357] Robert Wilson – die al langere tijd onder de indruk van de muziek van Arvo Pärt is – vraagt tijdens een congres in Vaticaanstad of de Estse componist met hem wil samenwerken. Arvo Pärt zegt ja tegen de meest avant-gardistische regisseur van dit moment. Het resultaat zijn twee dvd’s met een registratie van Adam’s Passion en een uniek beeldportret van Arvo Pärt. In The Lost Paradise wordt Pärt gedurende een jaar gevolgd, thuis in Estland en op reis naar Japan en Rome. Uniek omdat Pärt vrijwel geen mededelingen doet over zijn privéleven. Nu laat Pärt een camera toe

ARVO PÄRT – MUSICA SELECTA

en horen we de bescheiden componist in twee talen

Diverse uitvoerenden

praten. Adam’s Passion is een door Wilson geregisseerd

ECM New Series – 4811905 (2cd) [3454591]

ballet, waarbij de dansers in perfecte harmonie zijn

Vanaf 1984 heeft ECM New Series veertien

met de verstillende en soms overweldigende muziek

albums met muziek van Arvo Pärt uitgebracht,

van Pärt. Wilson en Pärt hebben met elkaar gemeen

waaronder veel premières. Manfred Eicher

dat ze met licht kunnen schilderen. Na een speciaal

raakte tijdens een autorit gefascineerd door

geschreven Sequentia volgt Adam’s Lament, Tabula

Tabula Rasa. Zozeer dat hij alles op alles moest

Rasa en Miserere waarin Adam en de boom de spil van

zetten om de componist te achterhalen. Dit leidt

het verhaal zijn. In The Lost Paradise zegt Pärt hierover

tot de eerste ECM New Series uitgave, waardoor

dat hij zich afvraagt wie de grootste zonde heeft

het grote publiek kennis met de muziek van

begaan, Eva of Adam. Een intrigerende vraag bij twee

Arvo Pärt maakte. Bij de tachtigste verjaardag

geweldige dvd’s. (Wil Zenhorst)

brengt ECM dit album met twee cd’s met de persoonlijke voorkeuren van Eicher. Het album

BEETHOVEN – LIEDER & BAGATELLEN

opent met Es sang vor langen Jahren, gevolgd

Werner Güra (tenor), Christoph Berner

Gideon Kremer en Keith Jarrett. Een prachtige

(fortepiano J. B. Streicher, 1847)

collage met muziek van Arvo Pärt in de geest

Frates, het eerste werk dat Eicher opnam met

Harmonia Mundi – HMC902217[3435822]

van de componist. Voor wie Arvo Pärt nog niet

Niemand denkt bij Beethoven als eerste aan de

kent, is dit een prachtig album om met zijn

componist van liederen, maar dat dit onterecht is,

muziek kennis te maken. (Wil Zenhorst)

toont Werner Güra. Zijn vertolking van een aantal van Beethovens liederen, zeker in combinatie met het energieke spel van Cristoph Berner, maakt duidelijk dat Beethoven ook in intieme setting een groot componist is. Om iedereen over de streep te trekken, nam Berner ook nog een aantal bagatellen op die menig componist naar de prullenbak verwijzen. (Henri Drost)

57


KLASSIEK

LE CONCERT ROYAL DE LA NUIT

BIBER –MISSA SALISBURGENSIS

Ensemble Correspondances,

La Capella Reial de Catalunya, Le

Sébastien Daucé

Concert des Nations, Jordi Savall

Harmonia Mundi – HMC952223/24 (2cd+boekwerk) [3417123]

Alia Vox – AVSA9912 [3439581] In juni 2015 was de Missa Salisburgensis te horen bij de

Dit jaar is het 300 jaar geleden dat Louis XIV

opening van de achtste koorbiënnale in Haarlem. Eerder

overleed. Als absoluut vorst heeft hij door zijn lange

vond in januari een opvoering plaats in Wenen door

regeerperiode een onuitwisbare stempel op Frankrijk

een gezelschap onder leiding van Jordi Savall. Deze

achtergelaten. Als vijftienjarige danst Louis XIV diverse

had net twee dagen ervoor de cd-opname gemaakt in

rollen in Le Concert Royal de la Nuit, dat in 1653 het

een kasteel in Spanje en voerde het programma live

begin van zijn regeerperiode markeert. Dit allegorische

uit. Pas sinds 1970 gaat men ervan uit dat het werk in

ballet beschrijft de uren van de nacht om te eindigen

1682 geschreven is door Biber. Hij deed dit voor het

bij de zonsopgang: een glorieus slotballet met in de

1100-jarig bestaan van het bisdom Salzburg. Het is een

hoofdrol de koning in een zonnekostuum. Een boeiende

prachtig meerstemmig werk uit de barok met een grote

reconstructie van dit ballet, dat indruk moest maken op

bezetting. Het volume is, mede door de akoestiek,

de adel en de inwoners van Parijs. Naast een mooie

net als de uitvoering bij vlagen overweldigend. (Peter

opname van de balletmuziek is er een geïllustreerd

Simmers)

boekwerk met afbeeldingen van de kostuums die

PABLO NERUDA – THE POET SINGS

tijdens dit ballet werden gedragen. (Wil Zenhorst)

THE COMPLETE WARNER RECORDINGS

Conspirare and Conspirare Chamber Players, Craig Hella Johnson

Itzhak Perlman (viool)

Harmonia Mundi – HMU807637 [3435821]

diverse uitvoerenden

Een Chileense dichter, beroemd geworden onder de

Warner Classics – 2564 615069 (77 cd) [3428174]

naam Pablo Neruda, schreef een groot oeuvre. Hij

Ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag brengt

inspireerde drie hedendaagse componisten tot een

Warner de complete opnames van de Israëlische

viertal werken. Ze variëren in duur, in klankkleur en

violist Itzhak Perlman in een fraaie box uit. Het betreft

begeleiding, maar tonen een geheel: de bewondering

hier de oorspronkelijke EMI- en Teldec-opnames, in

voor de teksten van Neruda. Ratcliff gebruikt Latijns-

replica’s van de originele albums. De kwaliteit van het

Amerikaanse ritmes bij Ode aan de gewone dingen,

gebodene is enorm, maar zo mogelijk nog interessanter

Kirchner onderstreept met zachte en vloeiende klanken

dan de met vele prijzen overladen registraties van het

twee liefdessonnetten en Grantham put uit Twintig

standaardrepertoire, zijn de schijven gewijd aan minder

liefdesgedichten en een wanhoopslied een werk met

bekende en nieuwe werken. Ook de uitstapjes richting

een bijzondere rol voor de viool als extra stem naast

jazz en ragtime worden niet vergeten, waardoor deze

sopraan en bas. Oprichter en artistiek directeur Craig

box niet alleen het beste overzicht van Perlmans

Hella Johnson laat het gezelschap schitteren. (Peter

oeuvre is, maar ook een gevarieerde reis door vier

Simmers)

eeuwen biedt, met de viool als stralend middelpunt. (Henri Drost)

58


KLASSIEK BESTEL NU IN EEN VAN ONZE WEBWINKELS

INSTRUMENTAAL KLASSIEK VOCAAL KLASSIEK

MAX RICHTER – FROM SLEEP Max Richter (piano) & Grace Davidson, ACME DG – 4795257 [3423490] Als reactie op ons jachtige bestaan componeert de Engelse componist Max Richter een acht uur durende lullaby voor zijn kinderen en uiteraard voor zijn publiek om in de nacht tijdens de slaap te beluisteren. Richter heeft de Goldberg variaties van Bach in zijn achterhoofd. Hij laat zich ook inspireren door eigentijdse muziek en wetenschappelijke regels voor wat de ideale mix aan klanken moet zijn. Het resultaat is een ambiant, filmisch en eigentijds muziekdocument met klanken van piano synthesizer, strijkkwartet en de stem van Grace Davidson. Het acht uur durende werk is bedoeld om slapend te ervaren, dit album met een samenvatting van een uur is om bewust naar de muziek te luisteren. Prachtige rustgevende muziek om een drukke dag van je af te schudden. (Wil Zenhorst)

MOZART – DOUBLE PIANO CONCERTOS Lucas & Arthur Jussen (piano), Academy of St Martin in the Fields, Sir Neville Marriner DG – 481 2132 (2cd) [3444944] Na hun albums met muziek van Beethoven, Schubert en de Franse impressionisten is het nu voor Lucas (22) en Arthur (18) Jussen tijd om hun eerste orkestalbum uit te brengen. Van jongs af aan hebben de pianospelende broers uit het Gooi de dubbele pianoconcerten van Mozart (KV242 en KV365) op hun repertoire staan. Afgelopen zomer namen zij deze werken in London op met het wereldberoemde Academy St Martin in the Fields onder leiding van de legendarische 91-jarige chef-dirigent Sir Neville Marriner. Zowel Marriner als het orkest zijn onder de indruk van de kwaliteit en het perfecte samenspel van de broers. Naast deze twee pianoconcerten bevat het album de pianosonate KV381 voor piano vier handen en een bonustrack. Het boekje met teksten van Peter Buwalda maakt dit bijzondere album compleet. (Wil Zenhorst)

LUDOVICO EINAUDI – ELEMENTS Ludovico Einaudi en Band Decca – 481 1970 [3443991] Ludovico Einaudi is een fenomeen. De eerste single van zijn nieuwe album Elements bracht hij tegelijkertijd uit als download, videoclip en bladmuziek – dat is nog eens met het ene been in de traditie staan en het andere in het huidige tijdsgewricht. Er is geen zaal die Einaudi niet uitverkoopt en tegelijkertijd scheert zijn muziek voortdurend rakelings langs nietszeggende liftmuziek. Dat is op Elements niet anders. De fans zullen het allemaal geweldig vinden, en ‘the haters gonna hate’ om Taylor Swift maar aan te halen. (Henri Drost)

INSOMNIA Aurora Orchestra, Nicholas Collon Warner Classics – 2564 608223 [3425072] Slapeloosheid, wie heeft daar zo nu en dan niet last van? Tenor Allan Clayton, dirigent Nicholas Collon en het Aurora Orchestra nemen het als uitgangspunt voor Insomnia, waarop naast Brittens Nocturen ook nummers van R.E.M. (I’ve Been High) en The Beatles’ Blackbird een prominente plaats krijgen. Is daarmee het resultaat vooral slaapverwekkend? Nee, integendeel. Zonder uitzondering zijn de arrangementen inventief en Claytons stem houdt ons beurtelings wakker en zingt ons liefdevol in slaap. (Henri Drost)

59


INSTRUMENTAAL VOCAAL BESTEL NU IN EEN VAN ONZE WEBWINKELS

KLASSIEK KLASSIEK

THE SOUND OF ARVO PÄRT Diverse uitvoerenden Erato – 2564 608073 (3cd) [3428170] Vrijdag 11 september is het tachtig jaar geleden dat Arvo Pärt werd geboren in het door Rusland bezette Estland. In het begin behoort hij tot de groep avant-garde componisten. Zijn eerste compositie voor symfonieorkest is in de seriële stijl en dat viel niet in goede aarde bij het Sovjetregime. Pärt verdiept zich in kerkelijke muziek en oude polyfone muziek. Dit heeft grote invloed op zijn composities. In de jaren zeventig begint hij de stijl te ontwikkelen waardoor Pärt vooral bekend is geworden. Hij noemt dit zelf tintinnabular, naar kleine bellen. Pärt’s tintinnabular heeft als basis enkele harmonieën en minimale melodieën. Dit album bevat drie cd’s met zowel muziek van voor zijn omslag naar tintinnabular en daarna. De opnamen – uitgevoerd door Estse uitvoerenden – bevat zowel instrumentale als vocale werken. Een mooi overzicht van één van de gezichtsbepalende componisten uit de twintigste eeuw. (Wil Zenhorst)

SCHUMANN – PIANO CONCERTO & PIANO TRIO NO. 2 Alexander Melnikov (fortepiano), Freiburger Barockorchester, Pablo HerasCasado Harmonia Mundi – HMC902198 (cd+dvd) [3427377] Uit het oeuvreoverzicht van Robert Schumann blijkt onmiskenbaar dat de piano zijn instrument is. Toch is Schumann bijna twintig jaar bezig geweest om een pianoconcert te schrijven. Het resultaat (Schumann ziet het als een combinatie van een symfonie, een concerto en een grote sonate) is een prachtig pianoconcert, dat bruist van energie. Isabelle Faust, Alexander Melnikov en Jean-Guihen Queyras, besloten tijdens een tour om alle werken van Schumann voor piano, viool en cello op historische instrumenten te spelen. Het resultaat is een initrigerend pianoconcert op fortepiano, met begeleiding van de Freiburger Barockorchester onder leiding van Pablo Heras-Casado. Het album wordt afgesloten met het tweede pianotrio gespeeld door de drie initiatiefnemers. Schumann beluisteren op authentieke instrumenten brengt je zeker dichter tot de componist. (Wil Zenhorst)

TV Series OUTLANDER SERIES 1

WALKING DEAD SEIZOEN 5

Outlander volgt het leven van Claire

Rick Grimes (Andrew Lincoln) en zijn

Randall, een getrouwde verpleegster die

groep overlevenden zijn in de minderheid

in 1945 op mysterieuze wijze ontwaakt in

en ogenschijnlijk kansloos in afwachting

het Schotland van 1743. Ze komt terecht

van hun lot, dat in handen ligt van de

in een onbekende en levensbedreigende wereld.

ontvoerders bij Terminus. Meer dan ooit is de groep

Wanneer ze wordt uitgehuwelijkt aan Jamie Fraser

op elkaar aangewezen om te overleven in de wereld

- een moedige en charmante jonge Schotse strijder -

van de doden. Het spectaculaire vijfde seizoen van

ontstaat er een gepassioneerde affaire die haar doet

de hitserie The Walking Dead bestaat uit zestien

wankelen. Want hoe kiest ze de man van haar leven

afleveringen.

als ze zich letterlijk in twee compleet verschillende werelden bevinden?

60

60


TV SERIES

KIJKTIPS THE CLIFF Regie Reynir Lyngdal Cast: Björn Hlynur Haraldsson, Maria Ellingsen, Jóhann G. Jóhannsson Seizoen 1. Bij een bizar ongeluk op een bouwplaats raakt de bestuurder van een graafmachine zwaargewond. De plaatselijke politie onderzoekt de zaak en krijgt hulp van Helgi Runarsson. Al gauw blijkt dat er op de plek van het ongeval een nieuwe energiecentrale zal worden gebouwd. Tegen die plannen bestaat veel verzet. Er zijn dus ook veel verdachten... Seizoen 2: The Lava Field. Helgi Runarsson krijgt opdracht om een verdacht geval van zelfmoord te onderzoeken op een stil schiereiland. De samenwerking met zijn onervaren partner Gréta verloopt moeizaam. Naarmate het bewijsmateriaal steeds onheilspellender wordt, komen er ook geheimen naar boven die Helgi zelf heel lang verborgen heeft gehouden.

GRAND HOTEL 2 Cast: Adriana Ozores, Amaia Salamanca, Yon González De rode draad in het eerste seizoen werd gevormd door de moord op het kamermeisje Cristina, die uiteindelijk werd opgelost door haar broer, de kelner Julio. In dit vervolg ziet Julio zich opnieuw geconfronteerd met een mysterie: zijn collega-kelner Andrés wordt geëlektrocuteerd. Julio is vastbesloten aan te tonen dat er opzet in het spel is geweest. Samen met Alicia beraamt hij een gevaarlijk plan om erachter te komen wie de schuldige is. Intussen heeft Belén nog steeds een brief waaruit blijkt dat haar echtgenoot de ware erfgenaam was van het fortuin van de familie Alarcon. Zij wil het bewijsstuk zo snel mogelijk overhandigen aan de politie, voordat Doña Teresa het kan vernietigen...

WENTWORTH SEIZOEN 1 Regie Kevin Carlin Cast: Danielle Cormack, Nicole da Silva, Kate Atkinson, Celia Ireland Wentworth is een eigentijdse interpretatie van de legendarische Australische tvserie Prisoner, waarvan tussen 1979 tot 1986 maar liefst 692 afleveringen werden uitgezonden. Het verhaal draait om Bea Smith, die net in de gevangenis is beland. Zij is aangeklaagd wegens poging tot moord op haar man en moet in de cel afwachten hoe haar proces afloopt. Naast het feit dat ze haar dochter erg mist, wordt ze geconfronteerd met de voor haar volkomen vreemde wereld achter de tralies. Het is een harde leerschool, maar Bea blijkt een slimme leerling en weet zich beetje bij beetje omhoog te werken in de hiërarchie.

61


TV SERIES

BLUE SEIZOEN 1

KNICK SEIZOEN 1

Regie: Rodrigo García

The Knick is de nieuwe baanbrekende

Cast: Julia Stiles, Kathleen Quinlan, Eric

dramaserie van Oscar-winnend regisseur

Stolz

Steven Soderbergh, met in de hoofdrol

Blue is een mooie en intelligente jonge

Oscar-kandidaat Clive Owen. Het is het

vrouw die een dubbelleven leidt. Overdag heeft ze

begin van de twintigste eeuw, en het Knickerbocker

een keurig maar nogal saai kantoorbaantje, ’s avonds

Hospital (bijnaam ‘The Knick’) in hartje New York kampt

verdient ze bij als callgirl. Dat extra geld heeft ze nodig

met geldproblemen en een grote uitstroom van rijke

om als alleenstaande moeder voor haar dertienjarige

patiënten. De hoop is gevestigd op Dr. Thackery die,

zoon Josh te kunnen zorgen. Blue probeert ervoor

samen met de chirurgen, de zusters en het andere

te zorgen dat haar omgeving niets weet van haar

personeel worstelt om zichzelf en het ziekenhuis boven

escortwerk. Haar collega’s op kantoor en haar familie

water te houden. The Knick biedt een fascinerend

hebben geen idee. Maar het valt niet mee om de twee

perspectief op een aantal belangrijke kwesties van

werelden gescheiden te houden. Zo zien we in de

het begin van de twintigste eeuw (waarvan de

eerste aflevering al dat Blue seks heeft met een man

meeste tegenwoordig nog steeds relevant zijn), zoals

die bij nader inzien een kennis uit haar jeugd blijkt te

rassenverhoudingen, klassenverschillen, snelle (en

zijn. Hoe lang zal ze haar geheim weten te bewaren?

ongereguleerde) wijzigingen in farmaceutisch beleid, drugsverslaving en meer.

CRIMSON FIELD SEIZOEN 1 Cast: Oona Chaplin, Hermione Norris,

WEISSENSEE SAGA 2

Suranne Jones, Kevin Doyle

Regie Friedemann Fromm

Deze indrukwekkende Britse dramaserie

Cast: Florian Lukas, Hannah Herzsprung,

volgt het wel en wee van een team

Uwe Kockisch

van artsen, verpleegkundigen en vrouwelijke

Het tweede seizoen van deze

vrijwilligers tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het drukke

veelgeroemde dramaserie begint halverwege de jaren

noodhospitaal in Noord-Frankrijk waar zij werken, is

tachtig, in het toenmalige Oost-Duitsland. Het is ruim

in feite een tent, niet ver van de frontlinie. Dag in

vijf jaar geleden dat Julia Hausmann werd gearresteerd.

dag uit zetten de mannen en vrouwen hier alles op

Haar moeder werkt met grote tegenzin voor de Stasi,

alles om zoveel mogelijk gewonden op te lappen,

in de hoop dat Julia het daardoor in de gevangenis iets

zodat de oorlogsmachine kan doordraaien. Daarbij

minder zwaar heeft. Julia’s geliefde Martin Kupfer is

komt ook veel geestelijk leed om de hoek kijken; de

de dans ontsprongen dankzij zijn vader Hans, generaal

gewonden zijn vaak zwaar getraumatiseerd door wat

bij de Stasi. Toch heeft Martin alle banden met zijn

ze in de loopgraven hebben meegemaakt. Het verhaal

familie verbroken en gezworen dat hij zijn broer Falk

begint als Kitty Trevelian besluit de narigheid uit haar

nooit zal vergeven dat hij hem en Julia heeft verraden.

verleden achter zich te laten en zich met twee andere

Ook de andere leden van het gezin hebben het zwaar.

jonge vrouwen, Flora Marshall en Rosalie Berwick,

Het huwelijk van Hans en Marlene Kupfer is voorbij.

aan te melden als vrijwilliger. Wanneer de drie aan

Hans voert ondanks protesten van zijn vrouw en zoon

land gaan in Boulogne, belanden ze direct in de harde

campagne voor radicale hervormingen van de Stasi

werkelijkheid van de oorlog.

en de Partij. Falk maakt zich ernstige zorgen over zijn huwelijk en zijn carrière bij de Stasi. Tot overmaat van ramp wordt zijn zoon ook nog ernstig ziek. En uitgerekend Martin is de enige die het leven van de jongen kan redden...

62


DOCUMENTAIRES

Documentaires DIOR & I

die als de nieuwe artistiek directeur van Dior zijn eerste

Regie: Frédéric Tcheng

haute couture-collectie creëert. De verwachtingen van

Regisseur Frédéric Tcheng maakte eerder

de buitenwereld zijn hooggespannen. Van de eerste

prachtige films over de modewereld zoals

ideeën tot de uiteindelijke modeshow zien we hoe de

Diana Vreeland: The Eye Has To Travel

onverstoorbare Simons en zijn toegewijde, charmante

en Valentino: The Last Emperor. Nu presenteert hij een

en vaak humoristische medewerkers energiek en

nieuw meesterwerk over een legendarisch mode-

liefdevol te werk gaan. Een magische film waarin Tcheng

instituut. In Dior And I krijgen we een unieke inkijk in

de dagelijkse druk in het modehuis laat voelen, een

de doorgaans gesloten wereld van modehuis Christian

elegante buiging maakt naar de geschiedenis van Dior

Dior. Tcheng volgt de Belgische ontwerper Raf Simons

en een hommage brengt aan de naaisters in het atelier.

KIJKTIPS NELSON N05 Regie: Carmen Cobos De Vijfde Symfonie van Dmitri Sjostakovitsj uit 1937 is een emotioneel en beladen meesterwerk. De Russische componist moest het vertrouwen van dictator Jozef Stalin terugwinnen en tegelijk zijn persoonlijke signatuur zien te behouden. De Letse dirigent Andris Nelsons (1978) snapt als geen ander die twee gezichten van De Vijfde. Als kind leefde hij onder een communistisch regime waar geen plek was voor eigenzinnigheid, maar waar muzikaal talent wel werd gestimuleerd. In dit fascinerende portret van regisseur Carmen Cobos zien we hoe Nelsons heel behoedzaam het Koninklijk Concertgebouworkest zijn wil oplegt. Voor zijn uitvoering van Sjostakovitsj’ Vijfde benadert de aimabele dirigent de symfonie als het gevoelsmens dat hij is: via de emotie in de partituur. Tegelijk toont de film het jachtige leven van een superster. Net zoals een populaire dance dj verdeelt de jonge Nelsons zijn schaarse tijd tussen de grootste orkesten ter wereld: Boston, Berlijn, Wenen en Amsterdam.

Movies GERONIMO

wanneer alles escaleert, zal Geronimo hemel en aarde

Regie: Tony Gatlif

bewegen om de waanzin in de wijk te stoppen.

Cast: Céline Sallette, Rachid Yous, David Murgia Zuid-Frankrijk. Een bloedhete

GIRL WALKS HOME ALONE AT NIGHT

augustusmaand. De jonge opvoedster Geronimo probeert

Regie: Ana Lily Amirpour

de gespannen sfeer tussen de jongeren van de Saint-

Cast: Sheila Vand, Arash Marandi,

Pierre wijk tot bedaren te brengen. Alles verandert

Marshall Manesh, Mozhan Marnò

echter drastisch wanneer Nil Terzi, een tienermeisje van

In de schaduwen van Bad City doolt een meisje rond. In een

Turkse afkomst, haar gedwongen huwelijk ontvlucht met

hijab en streepjes t-shirt, de straatverlichting ontwijkend,

haar geliefde Lucky Molina, een jonge zigeuner. Hun

achtervolgt ze dorpsbewoners. Als het nodig is laat ze haar

vlucht leidt tot een confrontatie tussen de twee clans en

vampiertanden zien aan de inwoners van Bad City, een

63


MOVIES

wetteloos gat vol onderwereldfiguren, drugsverslaafden en

FACE OF AN ANGEL

pooiers. Als ze op een nacht alleen naar huis loopt, ontmoet

Regie: Michael Winterbottom,

ze Arash, een Iraanse James Dean lookalike compleet

Cast: Daniel Brühl, Kate Beckinsale, Cara

met klassieke Amerikaanse wagen en een peuk in zijn

Delevingne, Rosie Fellner

mondhoek. In het holst van de nacht springt de vonk over.

Regisseur Thomas Lang krijgt de kans het boek te verfilmen over de controversiële rechtszaak van

JURASSIC WORLD

student Jessica Fuller en de moord op haar huisgenoot

Regie: Colin Trevorrow

Elizabeth Pryce. Om de zaak verder te onderzoeken

Cast: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Ty

reizen Simone Ford, schrijver van het boek, en Thomas

Simpkins, Judy Greer

af naar Italië waar de moord heeft plaatsgevonden.

Exact 22 jaar nadat Steven Spielberg het

Ze komen terecht in een krankzinnig mediacircus,

pad naar Jurassic Park effende, werd op Isla Nubar een

waardoor Thomas ernstig begint te twijfelen aan de

attractie geopend die nog indrukwekkender en populairder

motieven van degenen die zich zowel met de film als

is: Jurassic World. Om de bezoekerscijfers op peil te houden

de rechtszaak bezighouden. Thomas besluit van koers

hebben de beheerders van het park een nieuwe, genetisch

te wijzigen en niet verder mee te gaan in de hype

gemodificeerde hybride gecreëerd die ze Indominus Rex

rondom het geweld en de beschuldigingen. Hij zal een

hebben gedoopt. Het schepsel is groter, sterker en vele

film maken ter ere van het slachtoffer om juist haar

malen intelligenter dan eender welke dinosaurus die ooit op

leven, liefde en vreugde aan de wereld te laten zien.

Aarde rondzwierf. Maar het geheimzinnige nieuwe ras blijkt ook veel gevaarlijker dan iemand had kunnen voorzien.

KIJKTIPS DUKE OF BURGUNDY Regie: Peter Strickland Cast: Sidse Babett Knudsen, Chiara D’Anna, Fatma Mohamed In een statig maar vervallen landhuis op het Engelse platteland spelen de gereserveerde wetenschapper Cynthia (gespeeld door Sidse Babett Knudsen, bekend van de Deense tv-serie Borgen) en haar vriendin Evelyn (Chiara D’Anna) steeds weer hun spel van dominantie en onderwerping. Cynthia is de vrouw des huizes en Evelyn speelt de rol van het onschuldige dienstmeisje dat zich met haar grote groene ogen en porseleinen gezicht onderwerpt aan de vernederingen van haar dominante meesteres. Maar de grenzen tussen spel en werkelijkheid beginnen te vervagen wanneer Cynthia laat blijken niet voortdurend te willen voldoen aan Evelyns honger naar straf. Het is maar de vraag wie de touwtjes in handen heeft in dit gecompliceerde liefdesverhaal van de Britse regisseur Peter Strickland (The Berberian Sound Studio, 2012) dat zich afspeelt in een weelderige vrouwenwereld.

EX MACHINA Regie: Alex Garland Cast: Alicia Vikander, Domhnall Gleeson, Oscar Isaac, Sonoya Mizuno Ex_Machina, van schrijver/ regisseur Alex Garland (28 Days Later, Sunshine), laat een tijd zien in de niet al te verre toekomst waarin kunstmatige intelligentie echt tot leven komt. In het huis in de bergen van een begaafde internet miljardair doet een jonge man mee aan een experiment; het testen van kunstmatige intelligentie in het lichaam van een schitterende robot-vrouw. Het experiment wordt een psychologisch gevecht, een driehoeksverhouding, waarin loyaliteit wordt verscheurd tussen man en machine.

64


MOVIES

BINIEUS & ACHTERGRONDEN L E D N I D P O N , S A W L K E M A WE FILMS, INTERVIE

THE PARADISE SUITE

EELKE MAAND ALLE NIEU

5 Stort € 3 g p rekenin 53 70 of meer o 5 A 0438 6 sterdam NL51ABN g Fuurland, Am tin tnv Stich ur’ & adres ate ovv ‘Don

! TS OEP FILUMR A N K R A N T. N L O D D S ? W O R AATSTE FILMNIEUW

COLOFON Hoofdredactie Bert Dijkman Redactie Jorn van der Linde, Dick van Dijk, Henri Drost, Menno Borst Vormgeving Eric-Jan Westen, e.westen@westerstorm.nl Druk Drukkerij Sintjoris nv, Merendree België Medewerkers Niels Achtereekte, Jos van den Berg, Frits Broekema, Cecile Bol, Ron Bulters, Erik Damen, Dennis Dekker, Jan Doense, Henri Drost, Hermen Dijkstra, Ruben Eg, Sanna Marije van Elst, Willem Jaap van Essen, Jesse Frelink,

Luc van Gaans, Jeroen van Heukelom, Barend Florijn, Jan Jasper, Albert Jonker, Martin Kikkert, Dries Klontje, Stefan Koer, Martijn Koetsier, Wim Koevoet, Marjan Kok, Bram van Kolfschoten Stephan Lam, Ron Loontjens, Max Majorana, Erik Mundt, Corné Ooijman, Bram Peeters, Rena Postma, Marco van Ravenhorst, Linda Rettenwander, Wiebren Rijkeboer, Peter Simmers, Martin Smeets, Jelle Teitsma, Menno Valk, Louk Vanderschuren, Rik Veenhuijsen, Paul van ‘t Veer, Ruud Verkerk, Cees Visser, Jesse Voorn, Jurgen Vreugdenhil, Arnout de Vries, Jan de Vries, André de Waal, Michel Weber,

Jeroen Wierstra, Enno de Witt, Erwin Zijleman, Wil Zenhorst. Adres Postus 71, 7400 AB Deventer, email: redactie@platomania.nl Abonneren: Abonneer je door €20,- over te maken voor 10 nummers naar IBAN NL67INGB0682214655 o.v.v. mania abonnement. Vergeet niet je naam en adres erbij te vermelden. Voor Belgische lezers is het bedrag 30,- i.v.m. hogere portokosten. IBAN NL67INGB0682214655 BIC INGBNL2A Mania 322 verschijnt op 6 november 2015

65


ADRESSEN

ADRESSEN CONCERTO Utrechtstraat 52-60 1017VP Amsterdam 020 6235228 info@concerto.nl www.concerto.nl PLATO Brink 21 7411 BS Deventer 0570-745093 deventer@platomania.nl PLATO MANSION24 Leijenplein 5-9 7311 EE Apeldoorn 0634234900 apeldoorn@platomania.nl Oude Ebbingestraat 41-43 9712 HB Groningen 050-3135055 groningen@platmania.nl Klokkensteeg 14 8011 XV Zwolle 038-4225354 zwolle@platomania.nl

SOUNDS Parade 66 5911 CE Venlo 077-3510625 info@sounds-venlo.nl www.sounds-venlo.nl

VELVET MUSIC/PAAGMAN Frederik Hendriklaan 217 2582 CB Den Haag

VELVET MUSIC Havik 7A 3811Ex Amersfoort 033-4621065 amersfoort@velvetmusic.nl

BOEKHANDEL BROEKHUIS Wemenstraat 45 7551 EW Hengelo hengelo@boekhandelbroekhuis.nl

Maandereind 40 6711AD Ede 0318 615403 ede@velvetmusic.nl Boterstraat 10 1811 HP Alkmaar 072-2200205 alkmaar@velvetmusic.nl www.pop-eye.nl Rozengracht 40 1016NC Amsterdam 020-4228777 amsterdam@velvetmusic.nl

Vrouwensteeg 4-6 2312 BZ Leiden 071-5149689 leiden@platomania.nl

Vriesestraat 110 3311 NS Dordrecht 078-6141481 dordrecht@velvetmusic.nl

Voorstraat 35 3512 AJ Utrecht 030-2310826 utrecht@platomania.nl www.platomania.nl PLATO DOMINICANEN Dominicanerkerkstraat 1 6211 CZ Maastricht 043-4100010 muziek@boekhandeldominicanen.nl

Tolbrugstraat 12 4811 WN Breda 076-5212569 breda@velvetmusic.nl Oude Binnenweg 121A 3012 JC Rotterdam 010-4134423 rotterdam@velvetmusic.nl

Lange Poten 41 2511 CM Den Haag

Markstraat 12 7511 GD Enschede enschede@boekhandelbroekhuis.nl Koornmarkt 24 7607 HZ Almelo almelo@boekhandelbroekhuis.nl  www.boekhandelbroekhuis.nl DE WATERPUT Bosstraat 36 4611 ND Bergen op Zoom Tel 0164-237418 info@waterput.nl DE DRUKKERIJ Markt 51 4331 LK Middelburg Tel 0118 886 874 muziek@drukkerijmiddelburg.nl NORTH END HAARLEM Marsmanplein 19 2025 DT Haarlem 023-5375745 www.northendhaarlem.nl

KROESE Rijnstraat 31 6811 EW Arnhem 026-3705116 arnhem@kroese-online.nl

Nieuwe Rijn 34 2312 JE Leiden 071-5128157 leiden@velvetmusic.nl

‘T OOR Leeuwenstraat 44 1211EW Hilversum 035-6216579 hilversum@platenhuis-het-oor.nl

Molenstraat 126 Nijmegen 024-3221346 nijmegen@kroese-online.nl

Voldersgracht 3 2611 ET Delft tel. 015-2133020 delft@velvetmusic.nl

Brouwerstraat 10 1315BP Almere Stad 036-5302306 almere@platenhuis-het-oor.nl

www.kroese-online.nl

www.velvetmusic.nl

www.platenhuis-het-oor.nl

DE MANIA IS OOK VERKRIJGBAAR BIJ: Poort Music Voorstreek 6 8911 JN Leeuwarden

Mollema Music World Voorstraat 11 8801 KZ Franeker

Jan Cas Sombroek Havenstraat 3 1131 BS Volendam

Music machine Paardestraat 11 6131 HA Sittard

Pieter v. Os Snellestraat 44 5211 EN ‘s-Hertogenbosch

Blue Music Oude straat  24  8261 CP Kampen

Evelyn Novacek Meint Veningastr. 132 9601 KJ Hoogezand

Hekman Muziek Torenstraat 34 9671 EE Winschoten

Cd-Teek Kleine Berg 52 5611 JV Eindhoven

Get Back Music Voorstraat 203 3311 EN Dordrecht

Popeye Drienerstraat 9 7551 HJ Hengelo

Free Music Hi Fidelity Turfmarkt 12 2801 HA  Gouda

Satisfaction Oranje Nassaustraat 29 6411 LE Heerlen

CD-Kiosk De Schakel 3 5341 CM Oss

66


HIPHOP MANIA & SOUL 321

BESTEL NU IN EEN VAN ONZE WEBWINKELS

N RISKDISC LUCAS HAMMING Ham

GRAND CRU NEW ORDER Music Complete

LUISTERTRIPS

DEAD WEATHER Dodge And Burn

JOHN GRANT Grey Tickles, Black

JULIA HOLTER Have You In My Wilderness

NO BLUES Oh Yeah Habibi

YORICK VAN NORDEN Happy Hunting Ground

SON LITTLE Son Little

SUNDAY KIDS Sweet One

ISRAEL NASH Silver Season

IBRAHIM MAALOUF Kalthoum / Red & Black Light

ESKA Eska

67


Profile for Plato & Concerto

Mania 321 zonder link  

Mania 321 zonder link