Page 1

Društvo za osnivanje i upravljanje investicijskim fondovima


Platinum Invest d.o.o. Društvo za osnivanje i upravljanje investicijskim fondovima

„Zaista je sretan onaj koji zna da ima dovoljno”, govorili su stari Latini. A Vi, imate li dovoljno? Ukažite svoje povjerenje PLATINUM INVESTU i kreirajte vrijednost za sebe i svoje najmilije racionalnim ulaganjem. Zadovoljstvo naših komitenata nam je na prvom mjestu, a pristup svakom klijentu na individualnoj osnovi omogućuje nam bolje razumijevanje Vaših potreba i kreiranje investicijske strategije s ciljem ostvarivanja traženih prinosa. Odgovorno ulaganje sredstava ulagača i stabilnost uloga prioritet su PLATINUM INVESTA. U suradnji sa vodećim međunarodnim brokerskim kućama kao i s vodećim financijskim stručnjacima diljem svijeta Platinum Invest pronalazi najbolje prilike za ulaganja kako bi svojim klijentima pružili adekvatne prinose. PLATINUM INVEST upravlja imovinom triju fondova – dioničkim fondovima Platinum Global Opportunity i Platinum Blue Chip te novčanim fondom Platinum Cash. Ukoliko želite provjeriti koji je Vaš profil rizičnosti i koja bi investicijska politika bila optimalna za Vas, molimo da posjetite našu web stranicu www.platinuminvest.hr. Također Vas pozivamo da posjetite našu web stranicu ili nas kontaktirate i saznate više o prednostima ulaganja kroz Platinum fondove. Iskoristite naše akcije tijekom kojih imate pogodnosti nižih naknada!

Ukida se naplata izlazne naknade za sve udjele kupljene do 31. siječnja 2011. godine. Inače se obračunava ovisno o razdoblju investiranja: ► do 6 mjes. = 3,00 %, ► od 6 do 12 mjes. = 2,00 %, ► od 1 do 2 godine = 1,00 %, ► od 2 do 3 godine = 0,50 % ► više od 3 godine = 0,00 % Ukoliko ulagač smatra da će drugi fond ostvariti bolje performanse u budućem razdoblju može prebaciti sredstva iz jednog u drugi Platinum fond BESPLATNO, bez zaračunavanja izlazne naknade.

2


Platinum Invest nudi svojim ulagačima: ● Atraktivan prinos uz primjeren rizik ● Diverzifikaciju ulaganja odnosno rizika ● Profesionalno upravljanje sredstvima uz niže troškove transakcija ● Stalna mogućnost unovčivosti uloženih sredstava ● Dostupnost i jednostavnost ulaganja uz detaljna periodička izvješća ● Ulaganje na svjetskim tržištima putem fondova ● Ulagači mogu biti sve domaće i strane pravne i fizičke osobe.

Sigurnost

Likvidnost

• Sredstva se ulažu u najkvalitetnije vrijednosne papire na domaćem i stranom tržištu.

• Vlasnik sredstava u bilo

Sigurnost

Diverzifikacija

Platinum Invest d.o.o.

Diverzifikacija • Iako se u fondovskoj industriji prinosi ne mogu obećavati, jedan od zadataka fond menadžera PLATINUM INVESTA je minimizirati oscilacije prinosa diverzifikacijom i na taj način maksimizirati vjerojatnost ostvarenja očekivanog prinosa.

kojem od fondova PLATINUM INVESTA može u svakom trenutku „izaći” iz fonda. PLATINUM INVEST će na zahtjev vlasnika udjela u svakom trenutku bezuvjetno otkupiti njegove udjele. Udjeli su unovčivi u roku od maksimalno 7 dana od davanja naloga za prodaju.

Likvidnost

Profesionalno upravljanje • Velika većina ulagača ima

Profesionalno upravljanje

slobodna financijska sredstva, ali nema dovoljno znanja ili vremena pratiti tržišna kretanja kako bi uspješno investirala. Za PLATINUM INVEST rade stručnjaci kojima je praćenje tržišta i trgovanje vrijednosnicama posao. Novac dajete na upravljanje profesionalcima, koji poznaju zakonitosti tržišta kapitala.

3


Platinum Global Opportunity

U cilju pružanja bolje kvalitete usluga upravljanja imovinom ulagača te ostvarivanjem ciljanih prinosa, Platinum Invest d.o.o. otvorio je nove mogućnosti kreiranja portfelja, smanjio postotak upravljačke naknade te promijenio naziv investicijskog fonda Platinum Jugoistočna Europa. Novi naziv fonda je Platinum Global Opportunity. Novo ime fonda točnije odražava strukturu portfelja koji sadrži dionice brzorastućih globalnih kompanija u različitim geografskim regijama i različitim industrijama. Unatoč velikoj konkurenciji među fondovima, Platinum GO fond je u prvom dijelu studenog uspoređujući prinose dioničkih fondova u RH u zadnja 3 mjeseca i zadnjih 6 mjeseci zauzeo vodeću poziciju.

Razdoblje

Zadnjih mjesec dana

Zadnja 3 mjeseca

Zadnjih 6 mjeseci

Zadnjih 12 mjeseci

Zadnja 24 mjeseca

Platinum GO*

8,24%

13,32%

7,52%

4,49%

23,20%

MSCI World

4,99%

7,02%

7,86%

13,28%

25,38%

-1,66%

0,23%

-11,71%

-10,96%

-16,04%

Crobex

*Prinosi na dan 04.11.2010. Prinosi iz prošlosti imaju informativan karakter i ne predstavljaju indikaciju mogućih prinosa u budućnosti.

Novim ulaganjem Platinum Global Opportunity iskorištava nove investicijske prilike koje se javljaju na globalnim tržištima. Trenutno ulažemo u dionice koje kotiraju na američkim burzama (NYSE, NASDAQ) no sjedišta kompanija iz našeg portfelja nalaze se diljem svijeta. Ulaganjem u etablirane multinacionalne kompanije ali i male i srednje brzorastuće kompanije diverzificiramo portfelj fonda Platinum GO kako bi ublažili rizik te ostvarili željene prinose. Ulaganjem u velike etablirane kompanije povećavamo sigurnost dok kod malih i srednjih kompanija ostvarujemo zavidan prinos uz kontrolirano preuzimanje određenog stupnja rizika.

4


Struktura portfelja - tržišna kapitalizacija kompanija

Struktura portfelja - industrije

5


Za bolje informiranje potencijalnih i postojećih ulagača u Platinum GO fond predstavljamo vam dionički dio portfelja fonda.

Dionička struktura fonda Platinum Global Opportunuty: KOMPANIJA

TICKER

Imax Corp.

IMAX

BAIDU Inc/China

BIDU

Hrvatski Telekom

HT-R-A

NetFlix Inc

NFLX

Inversiones y Representaciones SA

TRENUTNA CIJENA

DATUM KUPNJE

% PROMJENA*

$21,65

17.9.2010.

45,35%

$110,01

17.9.2010.

27,78%

269,23 kn

6.5.2009.

27,00%

$173,57

17.9.2010.

22,86%

IRS

$15,32

17.9.2010.

17,85%

Las Vegas Sand Corp.

LVS

$45,88

14.10.2010.

17,46%

Priceline.com Inc

PCLN

$376,81

17.9.2010.

14,47%

Novo Nordisk

NVO

$104,80

17.9.2010.

12,10%

Spreadtrum Communications Inc

SPDR

$14,27

28.9.2010.

11,85%

SMTC Corp

SMTX

$3,82

17.9.2010.

11,31%

Ltd Brands Inc

LTD

$29,39

17.9.2010.

9,99%

WebMD Health Corp

WBMD

$52,28

17.9.2010.

1,52%

Tata Motors Ltd

TTM

$28,12

14.10.2010.

0,50%

Banco Santander Chile

SAN

$92,64

14.10.2010.

-1,28%

ARM Holding PLC

ARMH

$17,68

17.9.2010.

-3,76%

HeartWare International INC

HTWR

$68,34

17.9.2010.

-4,77%

Ericsson Nikola Tesla

ERNT-R-A

1.287,79 kn

6.5.2009.

-8,41%

*Postotna promjena na dan 04.11.2010. od datuma kupnje dionice. Prinosi iz prošlosti imaju informativan karakter i ne predstavljaju indikaciju mogućih prinosa u budućnosti.

IZDVAJAMO IZ NAŠEG PORTFELJA Baidu (BIDU) je kineski i japanski pretraživač interneta. Usluge ove kompanije omogućuju korisnicima pronalaženje relevantnih informacija na internetu uključujući web stranice, novosti, slike, multimedijalne datoteke te blogove kroz linkove navedene na njihovim stranicama. Kompanija također nudi druge usluge i platforme poput instant messengera i web platforme za kupoprodaju. Dizajnira i omogućuje on-line marketinške usluge i aukcije. Prodaje svoje on-line marketinške usluge direktno ali i kroz distribucijske kanale. Kompanija donekle drži monopol na kineskom tržištu Internet pretraživača zbog intervencije države kojom je onemogućeno djelovanje Google-u, najvećem svjetskom internetskom pretraživaču. Baidu je osnovan 2000. godine te se njegovo sjedište trenutno nalazi u Pekingu, Kini.

6


Las Vegas Sands Corp., (LVS) je kompanija koja upravlja višenamjenskim odmaralištima diljem svijeta. Posjeduje i upravlja sa The Venetian Resort Hotel Casinom, The Pallazzo Resort Hotelom i sa The Sands Expo i Convention Center u Las Vegasu. Također upravljaju sa The Sands Macao, The Venetian Macao Resort Hotelom i sa The Four Seasons Hotelom Macao, Cotai Strip u Macau, Kini. Kompanija također upravlja s objektima u Singapuru i Pennsylvaniji, SAD-u. Kompanija je osnovana 1988.godine te se njeno sjedište nalazi u Las Vegasu, Nevadi (SAD). Netflix, Inc. (NFLX) je američka kompanija koja pruža uslugu iznajmljivanja filmova putem interneta. Kompanija također svojim klijentima pruža posudbu igranih filmova, televizijskih serija i emisija te ostalih filmskih zabavnih materijala na DVDima. Klijenti mogu svoj DVD naručiti da im bude dostavljen na kućnu adresu ili mogu direktno gledati filmove i serije preko IP televizije i računala. Na početku 2010.godine Netflix je objavio da ima preko 12 milijuna pretplatnika. Kompanija također surađuje s izrađivačima elektroničke opreme kako bi svojim klijentima pružili uređaje za direktno gledanje filmova i serija iz Netflix ponude. Kompanija je osnovana 1997. godine te se njeno sjedište nalazi u Los Gatos, Kaliforniji. Na sljedećem grafu prikazujemo usporedbu Platinum GO fonda sa MSCI World indeksom za protekla 3 mjeseca.

Platinum GO vs. MSCI World indeks

Priceline.com Inc (PCLN) djeluje kao internetski orijentirana putnička agencija za prostore SAD-a, Europe i Azije. Nudi različite usluge uključujući kupovinu avionskih karata, hotelskih soba, rent-acara, putničkih aranžmana, putovanja brodom te ostale usluge. Kompanija također nudi indirektne usluge poput parkinga, prodaje karata za događaje, različite usluge prijevoza, razgledavanja te ostale usluge dostupne na krajnjim destinacijama. U SAD-u ova kompanija nudi svojim klijentima opcije različitih cjenovnih kategorija. Kompanija nudi svoje proizvode i usluge pod brandovima priceline.com, booking.com, Active Hotels, Agoda, Lowestfare.com, Rentalcars.com, Breezenet. com, MyTravelGuide.com i Travelweb. Priceline.com je osnovana 1997. godine te ima sjedište u Norwal, Connecticut.

Kompanije poput gore navedenih koje su tržišni lideri u svojim branšama ali ujedno i tehnološki inovatori omogućuju nam sigurno ulaganje uz očekivani prinos koji je u zadnja 3 mjeseca veći od MSCI World indeksa koji obuhvaća kompanije širom svijeta i predstavlja globalni trend na tržištu kapitala.

7


Platinum Blue Chip

Platinum Blue Chip je dionički otvoreni fond s javnom ponudom koji je namijenjen svima koji raspolažu viškom likvidnosti i spremni su ga investirati na duži rok. Portfelj Platinum Blue Chipa sačinjavaju dionice najvećih multinacionalnih kompanija diljem svijeta. Za njih je uobičajen termin blue chip, tj. one predstavljaju najsigurnije i najkvalitetnije ulaganje u vlasničke vrijednosne papire odnosno dionice.

Struktura Platinum BC fonda - Industrije

Portfelj Platinum BC fonda je u potpunosti diverzificiran što je vidljivo na gornjem grafu. Kompanije koje čine ovaj portelj dolaze iz različitih grana industrije (sirovine, komunikacijske tehnologije, farmaceutika, banke, proizvođači hrane itd.). U ovom portfelju težimo imati kompanije koje su već dokazale svoju vrijednost na tržištu. One imaju veliki tržišni udio u svojoj branši ali su ujedno i inovatori novih proizvoda i usluga što im omogućuje daljnji rast na financijskim tržištima. Dobar primjer takvog ulaganja je kupnja dionica kompanije Apple Inc.

8


Struktura BC portfelja - tržišna kapitalizacija kompanija

Platinum Blue Chip fond u 2010. godini povećao je vrijednost imovine svojih ulagača za 13,5%. Prinos fonda Platinum BC u zadnjih 12 mjeseci bio je vrlo konkurentan u odnosu na druge dioničke fondove na hrvatskom tržištu te je u navedenom razdoblju kontinuirano zauzimao mjesto među 5 najboljih fondova.

Razdoblje Prinos Platinum BC* Crobex

Zadnjih mjesec dana

Zadnja 3 mjeseca

Zadnjih 6 mjeseci

Zadnjih 12 mjeseci

5,45%

1,75%

-1,93%

11,64%

-1,66%

0,23%

-11,71%

-10,96%

*Prinosi na dan 04.11.2010. Prinosi iz prošlosti imaju informativan karakter i ne predstavljaju indikaciju mogućih prinosa u budućnosti.

Ulaganjem u Platinum Blue Chip svoj ćete novac povjeriti vrhunskim stručnjacima kojima je praćenje trendova i dubinska analiza tržišta kapitala posao. Ukoliko ste zainteresirani za izračun vrijednosti Vašeg udjela uz različite kombinacije razdoblja ulaganja i godišnjeg prinosa, posjetite našu web stranicu www.platinuminvest.hr ili nam pišite na kontakt adresu.


Platinum Blue Chip namijenjen je svima onima koji žele sudjelovati na globalnom tržištu kapitala, a za to nemaju dovoljno znanja, tehničke podrške niti vremena za analizu tržišnih kretanja.

Struktura portfelja - popis dionica: TRENUTNA CIJENA

DATUM KUPNJE

% PROMJENA*

LVS

45,88

28.9.2010.

30,01%

BASF SE

BAS

52,28

17.9.2010.

15,89%

Siemens AG

SIE

82,08

22.7.2010.

10,99%

Syngenta AG

SYNN

272,2

17.9.2010.

7,80%

Lyxor ETF FTSE

L100

6,82

22.7.2010.

5,97%

Baidu

BIDU

110,01

28.9.2010.

5,73%

Roche Holding AG

ROG

144,5

17.9.2010.

4,79%

Bayer AG

BAY

53,62

17.9.2010.

4,54%

Danone

BN

45,48

17.9.2010.

4,53%

Deutsche Telekom AG

DTE

10,41

22.7.2010.

3,43%

E.ON

EOAN

22,5

17.9.2010.

2,55%

Nestle SA

NESN

53,9

17.9.2010.

2,37%

Novartis AG

NOVN

57,05

17.9.2010.

1,15%

DirectTV

DTV

43,45

14.10.2010.

0,91%

Apple Inc

AAPL

300,98

14.10.2010.

-0,21%

Unilever NV

UNA

21,31

17.9.2010.

-1,43%

Deutsche Bank AG

DBK

41,42

17.9.2010.

-1,92%

Vmware INC

VMW

76,46

14.10.2010.

-5,63%

UBS AG

UBS

17,02

17.9.2010.

-6,38%

Cresit Suisse Group AG

CSGN

40,65

17.9.2010.

-12,77%

KOMPANIJA

TICKER

Las Vegas Sands Corp

*Prinosi na dan 04.11.2010. Prinosi iz prošlosti imaju informativan karakter i ne predstavljaju indikaciju mogućih prinosa u budućnosti.

10


Platinum Cash Novčani fondovi namijenjeni su svim pravnim i fizičkim osobama koje imaju višak likvidnosti, a trenutačno nemaju priliku investirati svoja sredstva. Ulaganjem u novčani fond sačuvati ćete realnu kupovnu moć Vašeg novca. Po pitanju sigurnosti investicije, najčešća referentna točka novčanih fondova jesu klasična bankovna oročenja. Novčani investicijskih fondovi namijenjeni su očuvanju vrijednosti te ulaganju na kratki rok. Za razliku od bankovnih oročenja, ulaganje u ovakvu vrstu fonda nije ograničeno vremenom što znači da klijent određuje vrijeme investiranja. Za Platinum Cash ulazna i izlazna naknada iznosi 0,00% te s toga omogućuje likvidnost sredstava klijentu uz prinose koji povijesno gledajući nadmašuju prinose iz bankovnih oročenja. Ulagači u novčane fondove snose minimalan rizik gubitka svojih uloga prvenstveno zbog ulaganja u instrumente niske rizičnosti kratkog dospijeća, što je značajka novčanih fondova. Naime, orijentiranost na kratki rok omogućuje bolje predviđanje kretanja na financijskim tržištima te, posljedično, reduciranje znatnijih oscilacija u imovini fonda.

GRAF Platinum Cash 1,6% 1,4% 1,2% 1% 0,8% 0,6% 0,4% 0,2% 0 03.05

03.06

03.07

03.08

03.09

03.10

03.11

Platinum Cash [kn] │1,55%

Instrument

Dospijeće

Kamatna stopa

Trezorski zapisi Ministarstva financija RH

6 mjeseci

3,25%

Trezorski zapisi Ministarstva financija RH

12 mjeseci

4,26%

Komercijalni zapisi

12 mjeseci

8,7%

Depoziti

1 mjesec

4,5%

Depoziti

1 mjesec

4%

11


Platinum Invest d.o.o. Druťtvo za osnivanje i upravljanje investicijskim fondovima Gundulićeva 23, 10 000 Zagreb Tel: 385 1 400 20 90 / 93 / 95 Fax: 385 1 400 20 91 e-mail: kontakt@platinuminvest.hr www.platinuminvest.hr

Platinum Invest Brosura  

Brosura Platinum Investa