Page 1

prospectus Een routekaart naar professionaliteit

Edwin Veth Rotterdamse Academie van Bouwkunst


prospectus Een routekaart naar professionaliteit

Edwin Veth Rotterdamse Academie van Bouwkunst Rotterdam 2013


voorwoord

4

rotterdamse academie van bouwkunst 6 Het bastion

8

Het Gerechtsgebouw

de gebroken gigant Rehab

de omslag Thuis

klaar over

32

48 62

Ontwerpend Onderzoek

rdm wachtdock

68

Tectonics and Structure

hommage anthon beeke Het Architectonisch Detail II

de beproeving

82

92

Het Architectonisch Detail I

3


voorwoord

‘PROSPECTUS, een routekaart naar professionaliteit’ is het resultaat van tweeënhalf jaar studeren aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst, vijf ateliers en één laboratorium gebundeld in een overzicht. Naast enkele hardcore architectuuropgaven toont dit werk ook een cross-over tussen architectuur en stedenbouw. Het werk geeft een chronologische inzage in mijn kunnen waarbij ik vertrek bij het laatste atelier en zo stapsgewijs afblader naar de start van mijn carrière aan de RAVB. Een Masteropleiding Architectuur aan een Academie van Bouwkunst volg je met passie. Zo moet je als student een onuitputtelijke dosis doorzettingsvermogen hebben en een goed gevoel voor efficiënt werken. Als beloning voor al dat harde werken krijg je op z’n tijd een welverdiende goede nachtrust. Deze zijn echter schaars, want architect word je niet van de ene op de andere dag. Zo sta je vier jaar lang op met architectuur en ga je met dezelfde gang ermee naar bed. Studeren aan de Academie is dag in dag uit, van ’s morgens vroeg op het architectenbureau tot ’s nachts in de late uren. Turen naar een beeldscherm tot de ogen een oppepper van de nodige cafeïne krijgen. Zo verklaar ik naast mijn liefde voor koffie, architectuur toch zeker wel tot de passie van mijn leven. Om deze affaire in kaart te brengen en u een beeld te geven waar ik vandaan kom zal ik bij het begin beginnen. Mijn studieloopbaan en de daaraan gelinkte praktijkervaring starten op het Grafisch Lyceum te Rotterdam, waar ik in 2004 afstudeerde in de richting Grafisch Vormgeving (DTP). Achtereenvolgens ben ik Interieurarchitectuur aan de AKV | St. Joost te Breda gaan studeren tot ik in 2009 slaagde voor mijn Bachelor-diploma. Sinds begin 2011 volg ik de Masteropleiding Architectuur aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Gedurende mijn studieloopbaan liep ik respectievelijk stage als illustrator, grafisch vormgever en (interieur-) architect voor achtereenvolgens Cartoon Unlimited, het Nationaal Natuurhistorisch

4


Museum NATURALIS en DaF-architecten. Zo heb ik mogen werken aan grote Nederlandse filmproducties als storyboarder, maar bijvoorbeeld ook aan encyclopedieën over exotische kikkersoorten. Daarnaast ben ik via een stage bij DaF-architecten direct betrokken geweest bij het ontwerp en uitwerking van de tentoonstelling, VISIONARY POWER in de Kunsthal. Dit was in het kader van het 3e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (2007). Inmiddels is dit al zo twee biënnales geleden, maar het blijft nog steeds een mooi persoonlijk leermoment. Dan tot slot ben ik gelijk met de start van mijn Masteropleiding sinds begin 2011 als ontwerper / interieurarchitect bij PLUS architecten en vervolgens, na opsplitsing van dit bureau, voor studio RTM gaan werken. Daarnaast heb ik in samenwerkingsverband met Roelof Heida Architecten competities gedaan en ben ik op projectbasis in dienst geweest bij ASWA architecten. Sinds begin 2013 werk ik voor het gerenommeerde architectenbureau MVRDV. Hier werk ik aan de meest uiteenlopende projecten en begeef ik mij met mijn vele collega’s op een internationaal niveau tussen de groten der aarde. Deze lading ervaring en de groeiende opbouw erin gaan gepaard met een stijgende lijn in mijn atelierprojecten aan de Academie van Bouwkunst. Met vijf succesvolle ateliers maak ik mij op voor het zesde en allerlaatste atelier in afwachting van een mooie afsluiting, mijn definitieve afstuderen en de bekroning op een lange studieloopbaan. Een vooruitzicht dat ik met groot enthousiasme omarm en mij op de been houdt op weg naar succes. Ik hoop dat deze Prospectus u een plezierig overzicht geeft van dit alles en u het verhaal vertelt over waar het mij heeft gebracht en naar waar ik naartoe ga.

5


6


rotterdamse academie van bouwkunst HIER WORDEN STUDENTEN OPGELEID TOT IN DE BEROEPSPRAKTIJKGERICHTE, VAKBEKWAME EN MAATSCHAPPELIJK BEWUSTE ARCHITECTEN EN STEDENBOUWKUNDIGEN DIE ZICH POSITIONEREN BINNEN DE HEDENDAAGSE BEROEPSPRAKTIJK.

7


8


het bastion

begeleiding Rob Hootsmans [Hootsmans architectuurbureau]

HET GERECHTSGEBOUW STRAALT GEZAG EN MONUMENTALITEIT UIT. IN DE GRONDVORM IS HET ONTWERP EEN GEOMETRISCHE VIJFHOEK, DAT KRACHT EN CONTROLE UITOEFENT OP ZIJN OMGEVING DOOR ZICH ALS EEN VESTING MIDDEN IN HET MEEST DESOLATE STUK MUSEUMPARK TE SITUEREN.

9


verticaliteit

Erasmus Medisch Centrum 120 m hoog

horizontaliteit

Het Nieuwe Instituut ( NAI ) hoogste punt 28 m

Museum Boijmans van Beuningen hoogste punt 49 m

Monument GJ de Jongh

analyse Structuren in situatie analyse Omliggende bebouwing

10

De Kunsthal hoogste punt 29 m


atelier het gerechtsgebouw

Op de geografische lijn tussen de rechtbank op de Kop van Zuid en de penitentiaire inrichting ‘De Schie’ in het noorden van Rotterdam verrijst een nieuw gerechtsgebouw. Als dependance van het Hof in Den Haag voorziet het in de toenemende behoefte van een groeiende metropool. Als fortificatie vormt deze nieuwkomer in het Museumpark een bastion waar de rechter nog de eervolle taak heeft van het rechtspreken. Bij wet is het gebouw een vertegenwoordiging van onze samenleving en stelt dat in haar midden centraal. Het publiek als ook de verdachte nemen een prominente plek in rond de kern. Het gezicht, de mensen achter de rechtspraak, omsluiten dit aan de randen van het gebouw. Zij kaderen zogezegd de explosieve kracht van het recht binnen hun muren. Het gerechtsgebouw straalt gezag en monumentaliteit uit. In de grondvorm is het ontwerp een geometrische vijfhoek, dat kracht en controle uitoefent op zijn omgeving door zich als een vesting midden in het meest desolate stuk park te situeren. De pentagoon verkort loopafstanden en maakt het mogelijk een complex gebouw ‘overzichtelijk’ te houden. Daarnaast biedt het overzicht over zijn omgeving. In aanzicht is er op ieder passeer-moment een unieke hoek te ervaren. Dit geeft het gebouw ondanks de repeterende gevelritmiek een dynamisch voorkomen. De gevel is opgebouwd binnen een klassieke driedeling, van een basement, middendeel en kroon. Deze drie vertegenwoordigen een programmatische indeling. In de nokken van het gebouw zetelt de macht, hier wordt recht gesproken. Het middendeel met haar staccato gevelindeling is waar de werkplekken zich bevinden. Het basement huist de ondersteunende functies en regelt de binnenkomst van verschillende verkeersstromen. Onder het basement, in de krochten van het gebouw, schuilt het cellencomplex. De verdachte voert hiervandaan ruimtelijk een continue obstructief gevecht door zich in één van de vier verkeerschachten te verslepen naar de bovenliggende zittingszalen.

11


_ straat

park _

grote zittingszalen

kleine zittingszalen

kantoren

hoofdentree cellencomplex

Conceptdiagram Organisatiesturctuur

12


referentie (boven) Bourtange, Groningen referentie (onder) Burning Man Festival (USA)

13


gevelaanZiCHten

14


15


B.

D. C. A.

A. beton in het werk gestort

Gevelopbouw Straatgevel

16

B. esdoorn hout

C. travetin plaat

D. basalt steen


17


lengtedoorsnede A

18


lengtedoorsnede b

19


douche- en kleedruimte 10 m2

eenpersoonscel 6 m2 toiletgroep gehechten 10 m2

verblijf celwacht / chauffeur 30 m2

magzijn parketpolitie 20 m2 archief parket 20 m2

verzamel cel 12 m2 pantry 10 m2

eenpersoonscel 6 m2

getuigenkamer met confrontatiespiegel 16 m2

wapenlocker 2x 1 m2

celwacht / wachtcommandant 20 m2

douche- en kleedruimte 10 m2 getuigenkamer met confrontatiespiegel 16 m2

verhoorkamer OM/ZM 30 m2

MEDEWERKERS OM / RM

spreekkamer advocaten 8 m2

verhoorkamer OM/ZM 30 m2

raadkamer verlening 50 m2 overdekte sluisruimte garage 50 m2

foullering / visitatie 20 m2

spreekkamer advocaten 8 m2

overdekte sluisruimte garage 50 m2

sanitair personeel 11 m2

ontvangstruimte met lockers 10 m2

eenpersoonscel 6 m2

plattegrond Kelderverdieping

20

douche gehechten 10 m2

sanitair personeel 11 m2

verzamel cel 12 m2

eenpersoonscel 6 m2


verblijf beveligingspersoneel 35 m2

pantry beveiligers centrale balie 20 m2

drukwerkmagazijn 25 m2

fitnessruimte 40 m2

omkleed uniformpersoneel 20 m2

portiersloge 20 m2

BEZOEKERS / ADVOCATEN omkleed uniformpersoneel 20 m2

rust en zoogruimte 10 m2

ONDERSTEUNEND PERSONEEL

dossierkamer 20 m2

entreevergroting 80 m2

controle centrale postkamer 25 m2 balie centraal service 50 m2 centrale repro 25 m2

meldkamer 20 m2

schoonmaakruimte 40 m2

foullering / lockers bezoekers 5 m2 sanitair publiek 11 m2

werkplaats TD 25 m2

archief 200 m2

gebouwbeheer TD 25 m2

medewerkers TD 25 m2

sanitair publiek 40 m2

EHBO 20 m2

foullering / lockers tribunepubliek 5 m2

magazijn/opslag berging 75 m2

automatisering 75 m2

sanitair/dou che/kleedrui mte 10 m2 garderobe personeel 20 m2

bmw en bedrijfsdokter 20 m2

TRIBUNE PUBLIEK

verblijf personeel 20 m2

plattegrond Begane grond

21


vergaderinstructieruimte 60 m2

repro / koffie 20 m2

advocatenkamer 30 m2

warme keuken / magazijn 100 m2 perskamer 20 m2

deken advocaten 20 m2

restaurant 100 m2 vergaderinstructieruimte 60 m2

wachtruimte kinderrechter 20 m2

kleine vergaderruimte 50 m2

bibliotheek 150 m2

getuigendeskundigen kamer 20 m2

spreekkamer advocaten 12 m2

kleine vergaderruimte 50 m2 spreekkamer advocaten 12 m2

inzageruimte 10 m2

inzageruimte 10 m2

spreekruimte sector 10 m2 spreekruimte sector 10 m2

enquetekamer 50 m2

spreekruimte sector 10 m2

vergaderruimte 75 m2

ontvangstruimte RC 12 m2 wachtruimte RC 12 m2 spreekkamer 12 m2

enquetekamer 50 m2

dossierkamer 20 m2

mediationkamer 50 m2

plattegrond Verdieping +1

22


werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2 repro / koffie 20 m2

werkplek 16 m2

dynamisch archief I 36 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2 werkplek 16 m2 werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2 werkplek 16 m2

6 werkplekken 48 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

sanitair personeel 11 m2

werkplek 16 m2 werkplek 16 m2

werkplek 16 m2 werkplek 16 m2

werkplek 16 m2 pantry personeel 11 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2 werkplek 16 m2 6 werkplekken 48 m2

werkplek 16 m2 werkplek 16 m2 werkplek 16 m2

werkplek 16 m2 werkplek 16 m2

werkplek 16 m2 werkplek 16 m2

werkplek 16 m2 werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

plattegrond Verdieping +2

23


werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2 repro / koffie 20 m2

werkplek 16 m2

dynamisch archief II 36 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2 werkplek 16 m2 werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2 werkplek 16 m2

6 werkplekken 48 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

sanitair personeel 11 m2

werkplek 16 m2 werkplek 16 m2

werkplek 16 m2 werkplek 16 m2

werkplek 16 m2 pantry personeel 11 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2 werkplek 16 m2 6 werkplekken 48 m2

werkplek 16 m2 werkplek 16 m2 werkplek 16 m2

werkplek 16 m2 werkplek 16 m2

werkplek 16 m2 werkplek 16 m2

werkplek 16 m2 werkplek 16 m2

plattegrond Verdieping +3

24

werkplek 16 m2


werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2 repro / koffie 20 m2

werkplek 16 m2

dynamisch archief III 36 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2 werkplek 16 m2 werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2 werkplek 16 m2

6 werkplekken 48 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

sanitair personeel 11 m2

werkplek 16 m2 werkplek 16 m2

werkplek 16 m2 werkplek 16 m2

werkplek 16 m2 pantry personeel 11 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2 werkplek 16 m2 6 werkplekken 48 m2

werkplek 16 m2 werkplek 16 m2 werkplek 16 m2 werkplek 16 m2

werkplek 16 m2 werkplek 16 m2

werkplek 16 m2 werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

plattegrond Verdieping +4

25


werkplek 16 m2

werkplek 16 m2 repro / koffie 20 m2 dynamisch archief IV 36 m2 werkkamer griffier 38 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2

werkplek 16 m2 werkplek 16 m2 werkplek 16 m2 werkplek 16 m2

6 werkplekken 48 m2

werkplek 16 m2

zittingszaal meervoudige kamers klein 80 m2

werkplek 16 m2 raadkamer RM 20 m2

werkplek 16 m2

raadkamer OM 20 m2

werkplek 16 m2

raadkamer OM 20 m2

werkplek 16 m2

sanitair personeel 11 m2

werkplek 16 m2

raadkamer RM 20 m2 werkplek 16 m2 sanitair publiek 11 m2

zittingszaal meervoudige kamers klein 80 m2

werkplek 16 m2 werkplek 16 m2

6 werkplekken 48 m2

werkkamer griffier 38 m2

werkplek 16 m2 werkplek 16 m2 werkplek 16 m2 werkplek 16 m2

plattegrond Verdieping +5

26


raadkamer OM 20 m2

zittingszaal meervoudige kamers 150 m2

slachtoffer opvang 20 m2

bodekamer centraal 20 m2

raadkamer RM 20 m2

sanitair publiek 11 m2

sanitair publiek 11 m2

raadkamer RM 20 m2

raadkamer OM 20 m2 zittingszaal meervoudige kamers 150 m2

plattegrond Verdieping +6

27


bodekamer centraal 20 m2

sanitair publiek 11 m2

sanitair publiek 11 m2

tribune

plattegRond Verdieping +7

28

tribune


oRganisatie Rechtzalen

29


30


31


32


dE gEBRokEn gigAnt

begeleiding penne Hangelbroek [Rapp+Rapp]

EEn niEuwE FunctiE En HERZiEning VAn HEt gEBouw in ZiJn HuidigE stAAt ZullEn HEt AAngEZicHt En inpAssing doEn VERBEtEREn. HEt ZAl intERActiE AAngAAn mEt dE stRAAt En mEEdoEn in HEt gEHEEl. HEt gEBouw ZAl gEtRAnsFoRmEERd woRdEn tot luXE woongEBouw VooR sEnioREn. HiERBiJ woRdt REspEctVol om gEgAAn mEt dE kwAlitEitEn VAn HEt BEstAAndE.

33


foto (boven) Sanatorium (1903) / bouw 1e vleugel OGEM (1948) foto (midden) Sloop Sanatorium / bouw 2e vleugel OGEM (1965) foto (onder) Oplevering OGEM (1966) / Albeda College (2003)

34


atelier rehab

Een modernistische gigant, neergedaald uit het niets, het ‘voormalige’ OGEM gebouw op de kruising Heemraadsingel – Mathenesserlaan te Rotterdam. Een gebouw dat werd ontwikkeld om te imponeren en status te manifesteren. Luxueus voor zijn tijd voorzien van kostbare materialisatie, maakt van het OGEM gebouw een uitzonderlijk gebouw. Helemaal losgeslagen van zijn omgeving staat het ingenesteld op de kruising van twee prestigieuze lanen. Echter heeft het zijn status verloren en fungeert het achtergesteld vandaag de dag als opleidingscentrum. Een nieuwe functie en herziening van het gebouw in zijn huidige staat zullen het aangezicht en inpassing doen verbeteren. Het zal interactie aangaan met de straat en meedoen in het geheel. Het zal getransformeerd worden tot luxe woongebouw voor senioren annex 50-plusser met een bovenmodaal kapitaal. Hierbij zal respectvol om worden gegaan met de kwaliteiten van het bestaande en wordt een verbeterslag gemaakt om het nieuwe programma van eisen naar zijn volledigheid in te passen. Dertig koopappartementen over zes lagen variërend tussen honderd en honderdvijftig vierkante meter. De ‘kleinere’ appartementen hebben een vierkamer indeling en de grotere’ vijf kamers. Een eigen berging op de verdieping en een perfecte woonkameroriëntatie (zuid/west) verplezieren het woongemak van de (scoot-) mobiele generatie. Als symbolische verwijzing naar de twee straten waaraan het OGEM-gebouw staat en de twee realisatiefasen is er een versprongen galerij aan de achterzijde van het gebouw opgenomen. Deze galerij is opgesplitst in twee armen die zich uitstrekken over twee vleugels per twee verdiepingslagen. Een verbinding tussen de twee galerijen wordt mogelijk gemaakt via een trapvolume in de oksel van het gebouw. Vanwege de geïntroduceerde galerijstructuur en ruime opzet van de appartementen is er op de begane grond een riante binnenkomst met centrale ontmoetingsplek gereserveerd. Hier kan men onderuit gezakt in een comfortabele fauteuil op de bus wachten of gezellig wat bijkletsen met de buren. Deze houding geldt voor zowel buiten als binnen de woning. Het contact met elkaar en de ander gaat via lange zichtlijnen geïnitieerd via een vertrapt rigide woningplattegrond. De verspringing in lange lijnen geeft de bewoner desgewenst de gelegenheid te ontsnappen aan het oog en een moment van rust in te bouwen, genietend van de oude dag.

35


bo uw HEEM SINGEL fase R AADS II

bo MATuwf as HENESSE eI

RLAAN

-

Conceptdiagram Organisatiestructuur verkeersroutes

36


sportruimte

ventilatie

gaarkeuken

wachtruimte

werkruimte

stalling

gasstation

recreatieruimte

trafostation

brievenbus + belpaneel

plattegrond Begane grond

37


plattegrond Verdieping 1 . 3 . 5

38


Vide

plattegrond Verdieping 2 . 4 . 6

39


40


41


gevelaanZiCHten Binnentuingevel

42


gevelaanZiCHten Straatgevel

43


0 0,1 0,2

detail dooRsnede Straatgevel

44

0,5


20m 10 5 2 1 0

isometRie Organisatie typologieĂŤn en verkeerroutes

45


46


47


48


dE omslAg

begeleiding floris Cornelisse [HappelCornelisseverhoeven] en philomene van der vliet [vlietlandfscapes]

in dit AtEliER stAAt HEt ontwERp VAn onZE woonomgEVing cEntRAAl. dE opgAVE RicHt ZicH op dE stAdsRAnd En dooRkRuist VERscHillEndE scHAAlniVEAus; VAn dE positiE VAn dE wiJk in dE stAd, dE stEdEBouwkundigE sEtting, opEnBARE RuimtE, VERkAVElingswiJZE, stRAAtpRoFiElEn En woningtypologiEËn tot En mEt dE ARcHitEctoniscHE EXpREssiE VAn dE woningEn.

49


Situatie Rotterdam Zuid, Charlois

50


atelier thuis in charlois

De stedenbouwkundige structuur van de Rotterdamse wijk Charlois kent een duidelijke opzet. Morfologisch is vanaf de rivier de Maas in het noorden bovenop het slotenpatroon een stratennetwerk en uitbreiding ontstaan in de richting van het Zuiderpark. Kenmerkend hierbij zijn de lange lijnen. Helaas worden deze in de huidige situatie doorbroken door een omheinde buitenspeelplaats en open plek dat is achtergelaten door een gesloopt woonensemble. Deze breekzone is de plek die mijn project kadert. Ik wil in mijn ontwerp de lengterichting van de wijk versterken en als visuele drager voor mijn stedenbouwkundig plan laten zijn. Binnen het plangebied wordt een omslag gemaakt om een fijne overgang en aansluiting te vinden met de bestaande situatie. Vanuit de straat wordt halverwege de structuur gewisseld met groenzones. Zo worden de lange zichtlijnen geaccentueerd. Dit wordt extra aangezet via een typologie die een combinatie vormt tussen een Beneden-Boven- (BeBo) en een kwadrantwoning. In het huidige woningaanbod domineert de BeBo en hier wil ik op aanhaken. Deze typologie maakt de omslag in het plangebied architectonisch visueel. De straat wordt zo via een getrapt woonblok omgeslagen naar groen en omgekeerd. Dit type kenmerkt zich door per woonlaag gelegen te zijn aan twee buitengevels en in totaal drie oriëntatierichtingen. Zo huist dit type een getrapt panoramisch zicht naar buiten en houdt het puntsgewijs een oogje in het zeil. Naast de kwadrant bestaat mijn plan uit nog een tweede typologie, een grondgebonden woning wordt haaks op de lijnen in oost / west oriëntatie gerepeteerd. De gesloten voorgevel staat aan een geknepen straatprofiel waardoor een stads straatbeeld wordt gecreëerd. De transparante achtergevel geeft de woning in contrast met de voorzijde een wijds uitzicht over de brede, openbare groengebieden.

51


bebouwing

groen + infra

groen + infra

groen + infra

structuur

structuur

omslag

verschoven

ConCeptdiagRam Ruimtelijke ordening

52

situatie Projectgebied, Charlois


grondgebonden 3 laags (MAAIVELD) grondgebonden 3 laags (DIJK) grondgebonden 4 laags (MAAIVELD) quadrantwoning 3 laags (OMSLAG)

53


54


55


lengtedooRsnede 1

lengtedooRsnede 2

stRaatpRofiel a

stRaatpRofiel b

56


57


typologie a + b Grondgebonden woningen

58


typologie C Kwadrant woning

59


60


61


62


KLAAR OVER

begeleiding Willemijn Lofvers [bureau lofvers]

In Het LABORATORIUM ONTWERPEND ONDERZOEK ging ik de Rotterdamse straten WEST-KRUISKADE, 1E MIDDELLANDSTRAAT en DE VIERAMBACHTSSTRAAT in op zoek naar INFRASTRUCTURELE CONFLICTEN. een analyse over VERKENning van het alledaagse, met de prangende vraag: WAAROM DINGEN ZO ZIJN EN ER ZO UITZIEN ZOALS ZE ZIJN.

63


TRAMBAAN VERHOOGT TEN OPZICHTE VAN STRAATNIVEAU

FIETSPAD

PARKEERGELEGENHEDEN

VOETGANGERSINTENSITEIT / VERHOOGDE CONCENTRATIE ROND TRAMHLATES

DEELGEMEENTE Delfshaven

CONFLICTZONES CONFLICTTYPES

CONFLICTTYPE I

64

CONFLICTTYPE II


TRAMBAAN GELIJK AAN STRAATNIVEAU

GEEN FIETSPAD

STOP & SHOP >>

DEELGEMEENTE Centrum

CONFLICTTYPE III

CONFLICTTYPE IV

65


CONFLICTZONES CONFLICTTYPES

CONFLICTTYPE I

66

CONFLICTTYPE II

CON


CONFLICTTYPE III

CONFLICTTYPE IV

67


68


rdm wachtdock

begeleiding Boris Zeisser en Maartje Lammers [24H -architecture]

in de haven van De OUDE ROTTERDAMSE DROOGDOK MAATSCHAPPIJ (RDM) doet een troosteloos ponton trouwe dienst als aanmeerplek voor de toestroom van ambitieuze studenten. echter straalt het niet dezelfde drijfveer uit als zijn omgeving. Een nieuw DRIJVEND PAVILJOEN SPEELT MET HET ELEMENT WATER en geeft de broedplaats voor jong talent een passende entree.

69


conceptModel Kinetische structuur huid

70


atelier tectonics & structure

Als opdracht werd gesteld een paviljoen voor de RDMCampus en het dorp Heijplaat te ontwerpen. Al vrij snel had ik het idee opgepakt om het paviljoen in de vorm van een drijvend wachtruimte te verwoorden. Als student van de Academie van Bouwkunst en bezoeker van Heijplaat voel ik mij gedupeerd door het trieste aanblik bij aankomst aldaar in de haven van de oude Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM). Binnen deze historische setting en plek tot ontwikkeling ligt een troosteloos ponton die dienst doet als opstap en wachtruimte voor de verbinding met het noorde-lijk deel van Rotterdam. Dit geĂŻsoleerde tuindorp midden in een van de grootste havengebieden van de wereld verdient het om de vele ambitieuze technische studenten een wachtruimte te bieden die tegemoet komt aan hun interesses. Met de ingrediĂŤnten scheepsbouw, water en kinetica ben ik gaan ontwerpen. De nadruk van dit atelier lag op de tektonische uitstraling van structuur en huid met uiteindelijk doel dit uiteinde-lijk in een mock-up (schaal 1:1) met de gestelde afmetingen van 250 x 80 x 60 cm te verwoorden. Hierin moest een beeldbepalend element al werkend worden gemaakt. Ik had als huid een schar-nierend element bedacht die in een vast herhalingspatroon schakelt. Per drie elementen past dit alles precies in elkaar. Het ging mij erom een structuur te ontwerpen die beschutting waarborgt maar toch open is en in perspectivisch aanzicht een statische golfbeweging maakt.

71


AREA AREA 120 120 m2 m2

MANIFESTATION MANIFESTATION

ELEVATION ELEVATION +1,5 +1,5 N.A.P. N.A.P.

SPACIALRES RES SPACIAL

ELEVA ELE

RAIL RAIL

-0,5 -0,5 N.A.P. N.A.P. 00:00 00:00

RAIL RAIL

00 :00

ConCeptdiagRam beweging eb en vloed

72

RAIL RAIL++PLATFORM PLATFORM

06:00 06:00

12:00 12:00

18:00 18:00


AREA AREA 120 120 m2 m2

MANIFESTATION MANIFESTATION

ELEVATION ELEVATION +1,5 +1,5 N.A.P. N.A.P.

SPACIALRES RES SPACIAL

-0,5 -0,5 N.A.P. N.A.P. 00:00 00:00

RAIL RAIL

06:00 06:00

12:00 12:00

18:00 18:00

RAIL RAIL++PLATFORM PLATFORM

ConCeptdiagRam 18:00 18:00

huid - wateroppervlak

73


bovenaanZiCHt

74


isometrie opbouw

75


76


RendeRing eb 06:00 AM - 06:00 PM -0.5m N.A.P.

77


78


rendering vloed 12:00 AM - 12:00 PM +1.5m N.A.P.

79


mock-up mdf-hout cnc gefreesd 250 x 80 x 60 cm

80


11 ficillupta eos denis aut occus eri conessundit ex el iunt elia volese simo core cum im eossit utecatis commodigniae num volu ptae. Ento debisti ssitatque porere parchiliquia quod ut ratis res asit et voluptatem

81


82


hommage anthon beeke

begeleiding Jeroen Schipper [JSA] en Theo Kupers [Theo Kupers Architecten]

GEÏNSPIREERD OP HET OEUVRE VAN DE GRAFISCH KUNSTENAAR ANTHON BEEKE EN EEN ODE AAN ZIJN LEVENSWERK ZIJN GEVAT IN EEN PAVILJOEN. BEEKE IS EEN VAN DE ICONEN UIT DE NEDERLANDSE VORMGEVINGSCANON EN WORDT ALOM GEPREZEN OM ZIJN UITGESPROKEN BEELDTAAL.

83


dubbelzijdig geprint Banier Selectie werk A. Beeke

84


atelier het architectonisch detail ii

Het werk van Anthon Beeke communiceert volgens het provocatie-principe, waarbij de toeschouwer op rauwe wijze getrakteerd wordt op, des gewenst, confronterende beelden. In zijn werk zoekt hij naar de essentie van het grafische ontwerp. het gaat hem hierbij niet zozeer om de esthetiek, maar meer om het overbrengen van een mentaliteit, ‘een gevoel’ zoals hij dat beschrijft. Vaak wordt er hierbij nog een associatief niveau en het nodige bloot aan toegevoegd waardoor de beelden nog aanstootgevender ogen. goede voorbeelden hiervan zijn te zien in de affiches die hij maakte voor toneelgroepen, tentoonstellingen en festivals. Hierin voelde hij zich creatief ongeremd. Het ontwerp dient als drager van Beeke’s oeuvre en gedachtegoed. Een persoonlijke selectie, dubbelzijdig gedrukt op textiel, omspant en beweegt zich aaneengesloten rondom een open constructie. Deze drager is opgebouwd uit drie- en vierhoekige lijsten die zich ten opzichte van de banier op de achtergrond begeeft. Met de associatie naar grafisch drukwerk, als in papierverwerking in drukkerijen, beweegt het werk zich nu via de derde dimensie rondom de passant. De open structuur en dynamiek nodigt uit om ‘binnen’ en centraal te staan in het paviljoen. Van grote afstand gezien wordt nagenoeg al direct duidelijk waar het om ‘draait’ en met enige ‘inspanning’ brengt het een boodschap over.

85


staalConstRuCtie thermisch verzinkt

dRaagRollen aluminium

dubbelZiJdig gepRint banieR Stamisol

totaal

diagRam Onderdelen

86


ConCeptsCHets Ruimtelijke vorm

87


X

X VOOR_

PLATTEGROND

D-1

(1:20)

+6500mm

D-2

+0.00mm

-500mm

-900mm

LANGSDOORSNEDE XX

dooRsnede

88

D-3

(1:20)


0/2011 . ATELIER “HET ARCHITECTIONISCH DETAIL” . EDWIN VETH (084

ELIER “HET ARCHITECTIONISCH DETAIL” . EDWIN VETH (0844480) . #1

ACE

oen is van de Beeke. X t de n. Alom en kt hij afische ij niet r meer mentahij dat iceert ipe, auwe des lden. en odige or de r ogen. ijn te maakte stelvoelde

5400mm 5100mm 5400mm

D-4

5000mm

320mm

5100mm

D-4

320mm

180mm

7000mm

1576mm

200mm 200mm

5000mm

X X

VOOR_ VOOR_

PLATTEGROND PLATTEGROND

D-1 D-1

+6500mm

(1:20)

(1:20)

+6500mm

D D-2

r van

e sekt op zich pen opgeige te rond

in ijen, a de ssant. ek nodraal te grote eg t om anning’

plattegRond

89


DETAIL-A

D

DETAIL-A

D

2

2

2

2

1 3 1 3

4 4

6 6

5 5 1

2

1

2

DE

DETAIL-C

DE

ELEMENTEN

SPECIFICATIES

ELEMENTEN KOPPELELEMENT 1

SPECIFICATIES Het element is opgebouw omsloten gelaste behuiz Het element isribben. opgebouw gelijk aan de H omsloten gelaste behuiz in thermisch verzinkt s

details 1 en 2

90

DETAIL-C

1

KOPPELELEMENT

gelijk aan de ribben. H


A

DETAIL-B

A

DETAIL-B

2

2

2

2 1 3 1 3

4 4

2

4

2

5

1

5

1

C

DETAIL-D

C

DETAIL-D

S

4

details 3 en 4

S is opgebouwd uit meerdere stalen kokerprofielen (180mm) met een aste behuizing. De behuizing is in het verlengde qua profiel is opgebouwd meerdere kokerprofielen (180mm) met een e ribben. Hetuit hele elementstalen is gelijk als de ribben uitgevoerd aste behuizing. verzinkt staal.De behuizing is in het verlengde qua profiel

e ribben. Het hele element is gelijk als de ribben uitgevoerd

91


92


de beproeving

begeleiding Jeroen Schipper [JSA] en Theo Kupers [Theo Kupers Architecten]

EEN SERIE ONTWERPOEFENINGEN OM KENNIS TE NEMEN VAN EEN WERKWIJZE WAARMEE EEN PROJECT KAN WORDEN ONTWIKKELD. Kleine oefeningen DIE PER WEEK SEPARAAT WERDEN AFGEROND EN ALS EEN VOORTVLOEIEND TRAJECT LEIDDE TOT EEN paviljoen met eigenzinnige kanten.

93


OPDRACHT 1a Hoekoplossing ontwerpen in gekozen materiaal (baksteen). OPDRACHT 1b Deuken maken in volume n.a.v. hoekoplossing. OPDRACHT 2 Textuurtoepassing ander materiaal n.a.v. hoekoplossing incl. deuk.

94


AtEliER HEt ARcHitEctoniscH dEtAil i

De opbouw van dit eerstejaars atelier aan de Academie van Bouwkunst kent twee delen. Het eerste betrof een serie ontwerpoefeningen om kennis te nemen van een werkwijze waarmee een project kan worden ontwikkeld. Hier ging men uit van kleine oefeningen die per week separaat werden afgerond en als een voortvloeiend traject leidde tot een ontwerp. Als vertrekpunt en lettend op het architectonisch detail werd de eerste opgave gevraagd om een patroon te bedenken welke binnen de drie dimensies om een kubus van zes bij zes meter kan worden gevouwen. Hierbij ging extra aandacht uit naar de hoekoplossing. Achtereenvolgens moest aan de hand van deze uitkomst een aantal esthetische deuken worden gecreĂŤerd in relatie met het patroon. Als derde oefening werd gevraagd hier een textuurconcept op te ontwerpen. De voorlaatste opgave betrof een perforatie in de vorm van een deur / raam. Deze optelling aan opgaven heeft er uiteindelijk toe geleid een maquette van het ontwerp te maken en deze met een camera obscura -techniek te fotograferen. Het nabewerken in Photoshop was hierbij uitgesloten.

1

2

3

4

1

2

4

3

opdRaCHt 2 Textuurconcept gradaties door spatiĂŤring en 2 diktes in materiaal.

95


opdRaCHt 3 Perforaties aanbrengen die deur- en raamwerk intergreren in volume.

96


97


OPDRACHT 4 Camera obscura foto’s maken van maquette.

98


99


PROSPECTUS Een routekaart naar professionaliteit

Edwin Veth Rotterdamse Academie van Bouwkunst

Prospectus [Portfolio]  

Portfolio Rotterdam Academy of Architecture

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you