Page 1

- eksklusiv foredragsholder hos plan4u - 70 200 449 – info@plan4u.dk – www.plan4u.dk

RASMUS ANKERSEN

Kunsten at fejle godt


Kunsten at fejle godt

En af mine søndagsafhængigheder - udover en friskpresset appelsinjuice på min italienske stamcafé - er NY Times’ web-feature ”Corner Office”, hvor journalisten Adam Bryant bringer highlights fra sit ugentlige interview med en hotshot af en CEO. Efter at have pløjet mig igennem vel tæt på et par hundrede interviews, er jeg begyndt at se et mønster i topchefernes svar. På et eller andet tidspunkt undervejs i interviewene ender hver eneste CEO i den samme konklusion: den vitale betydning af fejl, fiaskoer og modvind. Jeg nævner det for dig, fordi jeg dybest set synes, det er en smule paradoksalt. Her har vi nogle af verdens mest succesfulde erhvervsledere, som øser ud af deres vigtigste success-lektioner, og næsten alle taler med nærmest uimodståelig begejstring om, hvor fantastiske det er at begå fejl. En af dem er, Jeff Katzenberg, CEO i Dreamworks, en af verdens mest succesfulde filmproducenter: -Hvis du ikke gør det acceptabelt at fejle, er det umuligt at skabe originale film. I en verden, hvor vi som virksomhed bliver straffet brutalt hårdt, hvis vi begår fejl, arbejder vi benhårdt for at give vores 2000 medarbejdere forståelsen for, at vi forventer og kræver, at de tager risici. Tænk over det og læs det gerne igen. Det er jo intet mindre end et gigantisk paradoks. Jeff Katzenberg leder en hæderkronet mastodont af en filmproducent. Hvis han og hans team fejler, kommer der ingen i biografen og ser deres film. Hvis der ikke er et publikum, tjener Dreamworks ingen penge, og hvis de ikke gør det, går der formentligt ikke lang tid, før selv Katzenberg bliver losset ud af vagten. Med andre ord: Der er ikke råd til at fejle. Alligevel forsøger han stædigt i sine bestræbelser på at undgå, at hans film fejler, at få sine medarbejdere til at elske at begå fejl. Hvordan hænger det lige sammen?

- eksklusiv foredragsholder hos plan4u - 70 200 449 – info@plan4u.dk – www.plan4u.dk

Mange medarbejdere føler sig bondefanget i fejlenes paradoks. Topledelsen taler dunder: ”Failure is not an option”, mens HRafdelingen opmuntrer: ”Dare to fejl”. Men hvordan hænger det egentligt sammen? Hvad er det, de forsøger at sige? Og hvem har ret? Performancespecialist og forfatter, Rasmus Ankersen, giver sit bud på, hvordan en virksomhed bør forholde sig til fejl.

RASMUS ANKERSEN

af Rasmus Ankersen


- eksklusiv foredragsholder hos plan4u - 70 200 449 – info@plan4u.dk – www.plan4u.dk

Forskel på fejl Nu er det vigtigt at forstå, at dette naturligvis ikke betyder, at ledere blot bør give deres medarbejdere mandat til at lave fejl på stribe i blinde. Forskellige forretningsmodeller og fag har forskellige risikoprofiler (Jeg ville for eksempel nødigt være ombord på et fly, hvor piloten har fået den samme brief af sin chef, som Jeff

RASMUS ANKERSEN

Vil du være bedre, eller vil du se god ud? Min påstand er, at næsten alle seriøse virksomhedsledere har stillet sig selv det spørgsmål på et tidspunkt. Er du leder, har du nemlig denne problematik helt inde på livet hver dag. Ofte kommer fejlparadokset til udtryk ved, at topledelsen har lagt en ny strategi og tordner ned igennem organisationen: ”Failure is not an option”. På samme tid står HR-afdelingen og råber: ”Dare to fail”. Men hvad skal medarbejderne lytte til, og hvad er mest rigtigt? Det første, det andet, eller måske begge dele? Et af de bedste bud på, hvordan man skal forholde sig til fejl, står den amerikanske Stanford University-professor, Carol Dweck, bag. Hendes teorier om menneskers og organisations mindset har gjort genlyd i hele verden. Dweck påviser med sine berømte studier, at mennesker ofte har enten et ”fixed mindset” eller et ”growth mindset”. Mennesker med et fixed mindset er primært drevet af den øjeblikkelige sociale bekræftelse og ønsket om at se god ud. De vil for enhver pris undgå at lave fejl. Derfor undgår de udfordringer og søger konstant hen i situationer, hvor de er 100% sikre på, at de ser gode ud. De bruger deres tid på at dokumentere, hvor gode der, snarere end på at udvikle sig. Hele organsationer kan være infiltreret af et ”fixed mindset” Det er vigtigere for dem at se gode ud, end det er at blive bedre, og de spiller lidt populært sagt mere for at undgå at tabe, end de spiller for at vinde. Jeg behøver vist ikke nvne, at et ”fixed mindset” er gift for ethvert potentiale, om end det er ret almindeligt. Mennesker og organisationer med et growth mindset derimod bærer et helt andet syn på det at fejle. De er bestemt motiverede af succes og stræber ambitiøst efter at opnå det, men de ser ikke succes som en nødvendig demonstration af deres selvværd. For dem er fejl nødvendig feedback på rejsen mod succes, og de opsøger udfordringer for at flytte sig til det næste niveau. Fejl kan stadig være en smertefuld oplevelse, men de lader sig ikke definere af deres fejl.


- eksklusiv foredragsholder hos plan4u - 70 200 449 – info@plan4u.dk – www.plan4u.dk

Desværre er mange ledere mere bange for fejl end de er for middelmådighed. Det burde være omvendt. At lave fejl er som at brække et ben. Smertefuldt, men hurtigt repareret med den rigtige behandling. Middelmådighed er som en kræftsygdom, der usynligt kommer snigende og sætter sig fast i en grad, så der ofte ikke er nogen kur. Som den amerikanske filminstruktør bag succeser som Titanic og Avatar, James Cameron, har beskrevet sit vigtigste ledelsesprincip: ”Failure is an option, but fear is not”.

RASMUS ANKERSEN

Katzenberg gav sine medarbejdere i DreamWorks, eller for den sags skyld opereres af en mave-tarm-kirurg, der er alt for eksperimenterende). Selvfølgelig er der forskel på fejl, og derfor bør ingen CEO’s anspore medarbejdere til at fejle i blinde. At fejle godt handler derimod om at fejle på en formålsdrevet måde med nogle klare mål for øje. Fidusen er at skabe en organisationskultur, hvor den slags stræben ikke blot er mulig, men også støttet og stimuleret. Fejl må aldrig blive ligegyldige. De skal tages alvorligt som de lektioner og navigationspunkter, de er. Det er reaktionen på fejlen, der er afgørende, men på bundlinjen er det styrende princip for en leder den samme, som det er for sportsfolk og musikere, der vil skabe toppræstationer: Frygten for at fejle forstørrer chancen for at fejle. Det er det paradoks, som enhver ledere skal finde sin balance i.

Kunsten at fejle godt  

Klumme i Berlingske Nyhedsmagasin skrevet af Rasmus Ankersen

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you