Page 1

Tussenspurt

➤ Jaargang 12 nr 3 • September 2010

➤ Gratis nieuwsbrief van het Wielermuseum Roeselare

In dit nummer ➤ WieMu-nieuws ➤ Vriend

– p. 2

van de maand – p. 3

Themajaar 2010 Roeselare op de fiets

Jean-Pierre Monseré. Voor altijd 22 Mark Van Hamme stelt op 11 september in het Wielermuseum een nieuw boek voor over het leven van Jean-Pierre Monseré.

➤ Fietsers ➤ Shop

afstappen! – p. 7

– p. 7

Het vertelt het verhaal van de eenvoudige volksjongen die internationale sportheld wordt. Het heeft niet alleen aandacht voor de renner, maar ook voor de persoon Jempi en zijn familiale omgeving. Auteur Mark Van Hamme: “Stap voor stap belicht het boek het hele leven van de wereldkampioen. Leuke verhalen uit zijn kindertijd, zijn eerste wielerwedstrijd, zijn dominantie bij de jeugd tot die glorieuze zondag in Leicester. Ook beschrijf ik het dramatische ongeluk en schenk ik aandacht aan de gevolgen ervan. Vele veiligheidsvoorschriften die ook vandaag nog van toepassing zijn, zijn het gevolg van de dodelijke val van Monseré.”

Zonnekoning

➤ Varia

– p. 8

Polenplein 15 - 8800 Roeselare Tel. 051 26 87 40 wielermuseum@roeselare.be www.wielermuseum.be Dagelijks open van 10 tot 17 uur. Gesloten op maandag, zon- en feestdagen.

Mark Van Hamme heeft Monseré nooit kunnen loslaten. Als kind al was hij een grote fan en later groeide de interesse voor het verhaal achter de sportman. “Ik leerde Jempi kennen omdat hij vaak op bezoek kwam bij de broers De Vlaeminck die bij ons in de buurt woonden. Hij maakte een grote indruk op mij. Vriendelijk, joviaal en toegankelijk. Jean-Pierre was voor mij op dat moment als het ware de verpersoonlijking van de ‘zonnekoning’. Als jong renner probeerde ik hem soms na te doen. Ook zijn speelsheid en immer vrolijke karakter probeerde ik te imiteren. Zijn dood in maart 1971 was dan ook een totale ontnuchtering.”

➤ Mark Van Hamme

Na veertig jaar zoekwerk acht Mark Van Hamme nu de tijd rijp om al die verhalen in een boek te bundelen: “hoe meer ik mij verdiepte in zijn levenswandel en levenshouding, hoe interessanter en boeiender het verhaal werd. Vaak betrap ik er me op dat ik mezelf zit af te vragen hoe het allemaal zou gelopen zijn indien die zware Mercedes Jempi’s pad niet had gekruist op die lange baan tussen Lille en Gierle…” Het boek Jean-Pierre Monseré. Voor altijd 22 kost 39,90 euro en is vanaf 11 september te verkrijgen in de shop van het wielermuseum.


WieMu-nieuws

Redactioneel

De voorjaarsklassiekers zijn al een tijdje achter de rug, de Tour zorgde voor een spannende en warme zomer, het WieMu maakt zich op voor de najaarsklassiekers. Ondertussen stellen we verheugd vast dat jullie respons groot is. Niet alleen

Vernieuwde en uitgebreide vriendenkring uit de startblokken De oproep om vriend van het Wielermuseum te worden, werd massaal beantwoord. Gepassioneerden van de fiets, wielerfanaten, verzamelaars, organisatoren, wielertoeristen, enz. sloten aan bij de vzw.

In juni kwam de nieuwe Raad van Bestuur voor een eerste keer samen en werden al een aantal krijtlijnen voor het najaar vastgelegd: de promotie van het Wielermuseum wordt aldus een eerste speerpunt.

wordt onze website en het museum druk bezocht, ook onze verschillende nevenactiviteiten vallen in de smaak. Je kan de expo ‘Eendracht maakt macht?’ nog tot 2 oktober bezoeken en we verwachten je zeker voor onze WK-special op 25 september en onze herfstklassieker ‘Jongens en koerswetenschap’, een praatavond over de evolutie van voeding, verzorging en training in het wielerpeloton. Ook ons themajaar 2010 Roeselare op de fiets kent een nieuw hoogtepunt met de voorstelling van het boek Jean-Pierre Monseré. Voor altijd 22. Ondertussen bereiden we 2011 grondig voor. We verwelkomen twee nieuwe medewerkers, zorgt een nieuw bestuur voor een doorstart van de vriendenkring en

Website en vernieuwde opstelling lokken bezoekers Na de winterstop in januari begon het WieMu het nieuwe jaar fris en monter. Een vernieuwde opstelling, een fris logo en gloednieuwe website tonen dat het WieMu leeft en evolueert, net zoals de geschiedenis die we brengen. Bezoekerscijfers die stijgen en de kritieken over het uitgebreidere aanbod en de vernieuwde Monserézaal zijn lovend. Ook het nieuwe educatieve pakket voor

klassen uit tweede en derde graad lager onderwijs wordt veel gevraagd. Heel wat mensen bezochten de website. Zelfs vanuit China, Australië en de Filippijnen kregen we digitaal bezoek. Ben je nog niet ingeschreven op de nieuwsbrief, surf dan zeker naar www.wiemu.be, registreer je en blijf steeds op de hoogte van ons reilen en zeilen.

denkt een uitgebreid wetenschappelijk comité mee na over de koers van het WieMu. Want fietsen is en blijft onze passie. Vive le vélo! De redactie

Colofon

‘Tussenspurt’ is de nieuwsbrief van het Wielermuseum Roeselare. Verschijnt 3 keer per jaar Gratis verkrijgbaar. Redactie: WieMu, Polenplein 15, 8800 Roeselare Werkten mee aan dit nummer: Dries De Zaeytijd, Patrice Van Laethem, Tineke Debaene Lay-out en druk: Grinta! Publicaties, Bruggestraat 105, 8700 Tielt.

Luc Martens, Botermarkt 2, B-8800 Roeselare, T 051 26 87 40, F 051 25 32 13, wielermuseum@roeselare.be www.wielermuseum.be

2

Nieuwsbrief Wielermuseum Roeselare

Jules Vandergunst nieuwe voorzitter van de Vrienden van het Wielermuseum

“Rol van ambassadeur opnemen” Het Wielermuseum heeft een bloeiende vriendenkring die sinds kort heel wat nieuwe leden telt. In elke Tussenspurt presenteren we u voortaan een lid van deze Vrienden. Deze keer –ere aan wie ere toekomt- de nieuwe voorzitter: Jules Vandergunst. Jules’ engagement in de Vrienden van het Wielermuseum dateert niet van gisteren. “Als echte Roeselaarnaar en voorzitter van een wielerclub vroegen ze mij halfweg de jaren zeventig om in de sportraad te zetelen. Daar stond ik mee aan de wieg van Roeselare fietst. Het Wielermuseum ligt Jules na aan het hart.” Ik ben door het fietsen en het wielrennen gepassioneerd en heb een meer dan grote interesse voor geschiedenis en erfgoed. Ik bezoek regelmatig musea en historische sites en ik maak tijdens fietsuitstappen altijd tijd vrij voor wat cultuur en bezienswaardigheden. Vooral in Frans-Vlaanderen fiets ik graag. Ik probeer nu terug wat te fietsen na mijn ongeval van vorig jaar (Jules miste een bocht in de Pyreneeën en brak zowat alles wat gebroken kon worden, nvdr). Maar dan als echte recreant: ik geniet nu van een rustig tempo, van de omgeving waarin ik fiets, van een stop onderweg voor een gezellig terrasje of een lekker etentje. De tijd van de 30 km per uur is voorbij”, zegt Jules.

Wielerbond

Een wetenschappelijk comité voor het WieMu Om de wetenschappelijke koers van het Wielermuseum te ondersteunen, is sinds enige tijd een wetenschappelijk comité werkzaam. In 2010 bestaat dit comité uit Pascal Delheye (sporthistoricus), Herman Laitem (auteur en journalist), Ferdy Callewaert (voormalig conservator WieMu), Wim Lagae (prof. Sportmarketing), Jan Boesman (auteur en journalist), Dries Vanysacker (historicus) en Patrice Van Laethem (historicus/conservator WieMu) en Dries De Zaeytijd (historicus/wetenschappelijk medewerker WieMu).

Foto’s: Wielermuseum Roeselare Verantwoordelijke uitgever:

Vriend van de maand

Dries en Thomas versterken de ploeg Het WieMu verwelkomt twee nieuwe medewerkers. Medewerker Dries De Zaeytijd wordt vanaf september de nieuwe wetenschappelijke medewerker van het WieMu. Thomas Ameye zal zich bezig houden met de publiekswerking. Welkom Dries en Thomas!

Als gepensioneerde zaakgelastigde van de vroegere Nationale Bank in Roeselare kan Jules nu zijn welverdiende vrije tijd quasi volledig spenderen aan zijn grote liefde: de fiets. Sinds 1975 bekleedt hij tal van functies binnen de wielerbond. “Eerst provinciaal sportafgevaardigde dan Nationaal commissaris van de UCI, lid van de Raad van Bestuur van de KBWB WestVlaanderen, secretaris en nu voorzitter van de Wielerbond Vlaanderen (WBV), afdeling West-Vlaanderen.” Als sportafgevaardigde en commissaris zorgde Jules voor het naleven van de reglementen. “Ooit verstopte een renner zich tijdens een wedstrijd in Ruddervoorde gedurende 2 ronden in een korenveld. Om dan de laatste ronde weer aan te sluiten

en zo in de uitslag opgenomen te worden. Maar de aankomstrechter had het gezien. De renner werd uit de uitslag geschrapt en bedacht met een fikse boete. Een renner die aan de wagen ging hangen, was natuurlijk de meest voorkomende inbreuk. Ik probeerde altijd het voordeel van de twijfel te geven. Als je niet zeker bent dat iemand buiten de lijntjes kleurt, mag je niet straffen, vind ik”.

Professioneel In al die jaren is de stiel serieus geëvolueerd. “Geprofessionaliseerd”, vult Jules aan. Vroeger moesten we nog een gewoon fototoestel op een staander op een toren aan de finish plaatsen en moesten we manueel foto’s nemen, het filmpje ter plaatse ontwikkelen en het negatief in een lens steken om te kunnen zien wie als eerste de aankomstlijn passeerde. Per dag is Jules zeker een paar uur bezig met de administratie van de Wielerbond. “Er komt heel wat bij kijken. Je moet met de computer kunnen werken, met mensen, ze aansturen, coachen, je moet noties hebben van o.a. de vzw-wetgeving, van fiscaliteit of sociale zekerheid, je moet soms meerdere talen kennen. Door die professionalisering is het niet altijd evident om mensen te vinden die zich daar na hun werkuren nog eens mee bezighouden.”

Ambassadeur Daarom is Jules heel tevreden dat heel wat nieuwe mensen zich hebben geëngageerd in de vriendenkring van het WieMu: “belangrijk is dat we als vrienden die rol van ambassadeur van het Wielermuseum kunnen opnemen. We moeten aanwezig zijn op wielerwedstrijden om promotie te voeren voor het WieMu. Ook kunnen we wielertoeristen naar hier halen. Dat is volgens mij een belangrijke doelgroep. Laat ze aan het WieMu afspreken om samen aan hun fietstocht te beginnen. Ook als inschrijvingsplaats voor wielerwedstrijden heeft het Wielermuseum heel wat potentieel. Het kan perfect als onthaalpunt en ontmoetingsplaats fungeren voor wielerwedstrijden en voor wielertoeristen”.

Van Springel Zelf was Jules een grote fan van Herman Van Springel. “Ik zakte door mijn stoel toen hij in 1968 de Tour alsnog verloor van Jan Janssen tijdens de laatste afsluitende tijdrit. Als tijdritspecialist had Van Springel zeker voldoende met de 16 seconden voorsprong op zijn Nederlandse rivaal. Niet dus. Hij kwam uiteindelijk 38 seconden te kort om die Ronde van Frankrijk te winnen. Ik was zo ontgoocheld. In die mate zelfs dat ik vandaag nog twijfel aan de correctheid van de tijdsopname van mijn Franse collega’s”, grapt Jules tot slot. Jules Vandergunst is verkozen tot voorzitter van de Vrienden van het Wielermuseum voor een termijn van zes jaar.

Vandergunst volgt Hoornaert op Jules Vandergunst volgt als voorzitter van de Vrienden Geert Hoornaert op. De gewezen leraar en schooldirecteur zet zich o.m. via onderzoek en publicaties al jaren in voor het behoud van het Roeselaarse patrimonium. Het Wielermuseum dankt Geert Hoornaert voor zijn jarenlang engagement in de vriendenkring.

Nieuwsbrief Wielermuseum Roeselare

3


WieMu in beeld

WieMu in beeld:

Nieuw

Jij en je WieMu-trui De WieMu-trui is al een tijdje op de markt en reeds door velen aangekocht. Het WieMu wil nu wel eens weten wat jij allemaal doet in je ondertussen favoriete kledingstuk. Stuur een leuke foto van jou met je WieMu-trui naar wielermuseum@roeselare.be en misschien sta jij dan de volgende keer wel in Tussenspurt.

Shop ➤ Inrijden vernieuwde Monseréroute.

➤ Onthulling infobord langs vernieuwde Monseréroute.

Weer heel wat nieuwe boeken, fietskaarten en hebbedingen in de aanbieding. Natuurlijk wordt de shop steeds aangevuld zodat je voor meer info over ons aanbod best eens langskomt, informeert via telefoon of mail of een kijkje neemt op www.wiemu.be. 1. Bikepointer: 6 euro De bikepointer is een handige houder voor je fietsknooppunten.

➤ Ontvangst van vips criterium JP Monseré.

➤ Thor Hushovd signeert in WieMu voor Natourcriterium.

2. Roularius MTB-route: 2 euro Een ideale mix voor een unieke mountainbike ervaring. Afstand: 41 km 3. Merckx 525: 49,50 euro Een combinatie van tekst, foto’s en een oplijsting van de 525 overwinningen uit zijn grootse carrière. (uitgeverij Kannibaal)

➤ Gedeputeerde Patrick Van Gheluwe overhandigt eerste Flandriens-

➤ Praatavond Vrouwen op de fiets met Grace Verbeke, Heidi Van de

fietsroute aan burgemeester Luc Martens.

Vijvere en Angelique Dupré.

➤ Carlos Barredo signeert in WieMu voor Natourcriterium. 4

Nieuwsbrief Wielermuseum Roeselare

➤ Theaterwandeling tijdens museumnacht werd succes.

Aanwinsten In de voorbije periode werd onze collectie opnieuw uitgebreid met een aantal schenkingen en aankopen. Van Eugène Platteeuw (Roeselare) ontving het museum een koersfiets van het merk La FrancaiseDiamant, daterend van voor de Eerste Wereldoorlog. Ieperling Freddy Vandevelde gaf net als Prosper Naeyaert (Eernegem) diverse fietsonderdelen en werktuigen een nieuwe bestemming in het museum. Ferdi Missiaen (Roeselare) schonk een paar door Camiel Verbrugghe handgemaakte fietssschoenen. Werner Lesage (Roeselare) breidde de bibliotheek uit met een Engelstalig encyclopedie over de geschiedenis van de fiets. Mr. Raeds (As) bezorgde het museum een krantenknipsel met een verslag over een militaire wielerwedstrijd uit de jaren 1950. Eliane Vos (Berchem) schonk net als Louis Schatteman (Mollem) een toeristenfiets uit de jaren 1950. René Bouten deponeerde in het museum een set monsters van houten velgen en gardeboes uit het interbellum.

Onder de aankopen valt een originele Zwitserse doaunefiets uit 1947 te noteren, 2 affiches van het merk Philips Philidyne uit de jaren 1930, een groepsfoto met onder meer Philippe Thys en Leon Scieur uit 1911 en de allereerste Flandriakoersfiets die uitgerust werd met Shimano-onderdelen in plaats van Campagnolo. Via bruiklenen van onder meer Walter Decocker en Fred Vannieuwenhuyze werd de fotocollectie van het museum uitgebreid. Frank Vandewalle leende onder meer 2 overwinningsbekers van de Trofee Monseré en de originele nationale kampioenentrui van Paul Haeghedoren uit.

Heb je zelf nog een oude fiets op zolder staan? Een collectie oude sportkranten of –foto’s? Of een authentieke wielertrui? Neem dan vrijblijvend contact op met het Wielermuseum.

4. Hoe Lucien Van Himpe de Ronde won: 19,95 euro Dit boek reconstrueert de intriges en strategiën achter de triomf van Van Impe, maar staat ook stil bij de merkwaardige, soms tragikomische verhalen in de marge. (uitgeverij Houtekiet) 5. Eddy!: 15 euro Eddy! is een must voor alle wielerliefhebbers maar ook voor al wie de mens achter Merckx beter wil leren kennen. (uitgeverij Houtekiet)

➤ Louis Schatteman bij zijn toeristenfiets van het merk Liviano. Nieuwsbrief Wielermuseum Roeselare

5


Aankondigingen

Op, naast en rond de fiets

Fietser symbool voor onderdanigheid tijdens nazi-regime

Ook dit najaar en met de start van het nieuwe jaar, staat er heel wat op de agenda van het WieMu.

Naar jaarlijkse gewoonte is er opnieuw de nationale Aardig-op-weg-Week van 16 tot 22 september 2010. Doel van deze week is om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van duurzame mobiliteit en het nut hiervan. Iedereen met de fiets dus naar het Wielermuseum!

Net zoals vorig jaar verlaat het WieMu even zijn vertrouwde stek en vind je het terug op de expo-area van de Safety Jogger Classic te Oudenaarde op zondag 19 september 2010. Doe je mee met dit grootse VTT en cyclo-evenement, breng ons dan zeker een bezoekje. We zullen paraat staan met alle info over onze najaarsactiviteiten.

Praatavond: Eendracht maakt macht? De Belgen en het WK Wielrennen N.a.v. de gelijknamige expo praten een aantal oud-renners over de eendracht (of het gebrek er aan) in de Belgische WKploegen door de jaren heen. Een boeiende avond vol terugblikken naar vorige WK’s en reeds vooruitblikken naar het komende WK in Melbourne. Inschrijven via wielermuseum@roeselare.be of 051 26 87 40 en maak deze avond gratis mee. Afspraak om op 25 september om 20 uur in de Vélodroom van het WieMu.

WK-nacht in het WieMu op 3 oktober? Heb jij zin om met je familie of vrienden een nachtje vol wielerplezier te beleven 6

Nieuwsbrief Wielermuseum Roeselare

in het WieMu? Tel je al af naar het WK wielrennen in de nacht van zaterdag 2 op zondag 3 oktober in Melbourne en wil je dit met gelijkgestemde zielen bekijken en beleven? Laat ons dan zeker iets weten op wielermuseum@roeselare.be vóór 18 september en we zorgen voor een groot scherm en aangepaste animatie.

Praatavond: Jongens en koerswetenschap Dat wielrennen meer is dan enkel hard trappen en de beste fiets hebben, wordt duidelijk tijdens deze avond. Verzorgers en sportdokters geven toelichting bij de evolutie van training, voeding en verzorging bij fietsers en renners. Of hoe de pasta de biefstuk verdrong. Inschrijven op wielermuseum@roeselare.be of 051 26 87 40 en wees er gratis bij op 28 oktober. Start om 20 uur in de Vélodroom van het WieMu.

Spinn-in goes retro Op donderdag 21 oktober is het weer zo ver: The Spinn-In kaapt het Wiemu en zorgt weer voor vier sessies spinningplezier in het museum. De spinningsessies worden volledig ondergedompeld in de wielergeschiedenis en opgeleukt met aangepaste beelden en muziek. Wil je er net als vorig jaar bij zijn en genieten van de unieke sfeer, schrijf je dan in via 051 26 87 40 of wielermuseum@roeselare.be

Fietsverhalen

In november wordt het WieMu om van te smullen. De Week van de Smaak in november is alvast een goede smaakmaker voor de tijdelijke expo rond Belg Gustaaf Deloor die de allereerste editie van de Vuelta won in 1935. In 1936 ging hij opnieuw met de zegebloemen naar huis. De Week van de Smaak zet Spanje als gastland in de bloemetjes en daarom wil het WieMu de bezoeker wel eens laten kennismaken met de Spaanse eetgewoonten toen “onze” Gustaaf naar het verre Spanje trok. Wat is het verschil in Spaanse en Vlaamse eetgewoonten tussen bijna 80 jaar geleden en nu? Watertandde de oervlaamse renner Deloor bij deze exotische kost of prefereerde hij het konijn met pruimen van moeder de vrouw? De week van de Smaak loopt nationaal van 11 tot 21 november en je kan komen watertanden van 11 november tot 11 december 2010 in het WieMu bij de expo over Deloor en de Vuelta.

Project Fietsen Circus Marcel en jeugdtheatergezelschap Luxemburg verzorgen op 15 en 16 januari 2011 in hun tent op het Polenplein een prachtig verhaal over leren fietsen. Scholen zijn welkom op 13 en 14 januari 2011. Naar aanleiding van deze bijzondere jeugdtheatervoorstelling besloten De Spil en het WieMu om een project op te zetten rond ‘Fietsen’. Kijk zeker uit naar de babbelbox in jouw buurt. Deze gaat de hort op met de vraag “Wat was jouw eerste fietservaring?”. Het Wielermuseum verzamelt al deze getuigenissen om ze aan zijn collectie toe te voegen. Wie de voorstelling bijwoont, kan nadien meedoen aan allerhande activiteiten in het WieMu. Meer info en inschrijven: www.despil.be

“Fietsers, afstappen!” Als fietser heb je wel eens het bord gezien dat je vraagt af te stappen bij wegwerkzaamheden, slechte wegen, wandelpaden, op een steile helling.... In nazi-Duitsland had de dwingende boodschap op zo’n bord een compleet andere, meer symbolisch beladen betekenis. De SS, de elitetroepen van Adolf Hitler, hadden sinds 1934 de leiding over de nazi-concentratie- en uitroeiingskampen. Een aantal van die SS’ers had in zijn bureau een op zijn minst merkwaardige leuze aan de muur prijken. Op een blad papier, ingekaderd of los aan de wand was de boodschap “fietsers, afstappen” te lezen. Deze op het eerste gezicht alledaagse boodschap had voor de nazi’s een symbolische betekenis. Als je als fietser afstapt, buig je automatisch het hoofd en kijk je naar de schoenen van de persoon naast de fiets. Die houding stond voor de

onderdanigheid en het blinde geloof van de SS’ers in hun oversten. Een pas aangestelde commandant van een concentratiekamp getuigde dat hij het ‘warm kreeg’ bij het zien van de leuze. Voor de oversten zelf had de rijdende fietser dan weer een extra betekenis. Een fietser kijkt altijd naar beneden en ziet de pedalen onder zijn voeten ronddraaien. Dat staat voor de ondergeschikte soldaten die zonder nadenken bevelen uitvoeren en zich als radertjes in het systeem inpassen. En wie maar een radertje is in een groter geheel, kan makkelijker onderdeel zijn van een algemeen routineus arbeidsproces, zoals de nazi-misdaden en –genocides werden uitgevoerd. De leuze ‘Fietsers, afstappen’ werd ook toegepast op de gevangenen in de nazikampen. Het was hen veelal verboden om rechtstreeks oogcontact te hebben met de bewakers. In hun ogen kijken, leverde

steevast lijfstraffen, zo niet de doodstraf op. Het hoofd naar beneden houden was de boodschap. Voor buitenstaanders lijkt deze uitdrukking nogal vergezocht. Maar ‘Fietsers, afstappen’ is de perfecte illustratie van de aparte woordenschat die de nazi’s hanteerden.

Waar was u op...

16 augustus 1970, de dag dat Jean-Pierre Monseré wereldkampioen werd In deze rubriek brengen we u voortaan een authentiek belevingsverhaal rond een historisch koersfeit. Deze keer vertelt Mark Van Hamme hoe hij Jempi Monseré over de meet zag gaan in Leicester. Mark Van Hamme, auteur van het boek Jean-Pierre Monseré. Voor altijd 22 weet nog zeer goed dat hij op die zomerdag (hoewel het helemaal geen zomerweer was) samen met zijn vader naar tv zat te kijken. “Ik deelde vaders geluk toen Jean-Pierre met zijn armen wijd open gespreid over de meet zoefde in Leicester. Mijn pa was niet iemand die overdreven uitbundig kon zijn, maar toen kende zijn blijheid geen

grenzen. En dat straalde natuurlijk af op mij. Korte tijd nadien kreeg ik van mijn vader een regenboogshirt op kindermaat. Hoe dikwijls heb ik het gekende zegebaar niet nagebootst op die witte kalklijn, die getrokken was vlak voor het huis van mijn ouders in Balgerhoeke? Ze was misschien niet zo mooi, maar zeker wel zo belangrijk als die in Leicester. Het was ook nog de tijd dat we ons zo emotioneel konden vereenzelvigen met onze idolen. Zonder dat er ook maar iemand meewarig over deed… Integendeel, het was de tijd dat ook de volwassenen met een koerspetje (waarop de naam van hun favoriet keurig vermeld was) het Vlaamse land rond trokken. Naïef? Misschien wel, maar toch zo mooi en gelukkig makend”.

Nieuwsbrief Wielermuseum Roeselare

7


Varia

WieMu@villa vanthilt! Op zondag 27 juni verzorgde het Wielermuseum het decor van het tv-programma ‘Villa Vanthilt’, dat in het teken stond van de fiets en de Tour. Presentator Marcel Vanthilt interviewde wielerkenner Michel Wuyts over de evolutie van de fiets. Een aantal Roeselaarse fietsen illustreerden het verhaal van Wuyts. Als toemaatje testte Marcel hoogstpersoonlijk de hoge bi. Of hij zich nu ook dergelijke fiets zal aanschaffen, is niet bekend...

1ste VDB Forever Classic en Memorial Frank Vandenbroucke

Ter nagedachtenis van Frank Vandenbroucke werd op 6 juni een herdenkingstocht georganiseerd onder de naam ‘VDB Forever Classic’. Onder meer Ploegsteert, Oudenaarde en Sint-Eloois-Winkel werden aangedaan. Ongeveer 1.200 wielertoeristen met o.a. boezemvriend Nico Mattan en oud-ploegleider Patrick Lefevere reden de tocht van 100 km. Op 5 oktober wordt de allereerste Memorial Frank Vandenbroucke gereden, de 1.1.-wedstrijd Binche-Doornik-Binche. Frank was de laatste die deze wedstrijd won onder zijn oude naam.

Kunstbox Eddy Merckx Limited Edition

Op 15 juni verscheen bij uitgeverij Kannibaal de kunstbox ‘Eddy Merckx Limited Edition’, een werk van Karl Vannieuwkerke en Stephan Vanfleteren met exclusieve foto’s en relikwieën. Van dit werk werden slechts 150 Nederlandstalige exemplaren gemaakt. Het boek met volgnummer 1 werd door Eddy Merckx persoonlijk overhandigd aan koning Albert. Naar aanleiding van de 65ste verjaardag van ‘de Kannibaal’ verschenen naast de kunstbox ook nog een boek van Jan Wauters, Stefan Van Laere en Michel Wuyts.

Onze Man op de Ventoux Bijna 1.900 sportievelingen beklommen op 19 juni de Mont Ventoux in het kader van de Sporta-actie ‘Ventourist/Ventousiast’. Eén van hen was WieMu-diensthoofd Patrice Van Laethem die net als alle andere deelnemers rekening moest houden met een erg strakke wind. Op een aantal momenten was de top van de Kale Berg zelfs gesloten waardoor heel wat deelnemers rechtsomkeer hebben moeten maken.

Agenda 11/09/2010: 1ste All-Bouw Classic,Iepersestraat 183, Roeselare 11/09/2010: Boekvoorstelling: Jean-Pierre Monseré voor altijd 22, WieMu Roeselare 12/09/2010: Vrijbostocht, Taverne Melrose, Sationsplein 38, Roeselare 15/09/2010: 40ste Grote Herdenkingsprijs JP Monseré, Retie 17/09/2010: Gardeboecriterium, Sint-Eloois-Winkelsestraat, Oekene 18/09/2010: Rally WTC De Bevernaar, Parochiaal Centrum, Beveren 18/09/2010: WAOD koers, Sint-Eloois-Winkelsestraat, Beveren 18/09/2010: Gardeboeclassic, Kampioenschap van Roeselare voor Wielertoeristen, Sint-Eloois-Winkelsestraat, Oekene 19/09/2010: Safety Jogger Classic, Lindestraat 58, Oudenaarde 19/09/2010: Zet je kinderen veilig op weg, via Gezinsbond Roeselare 19/09/2010: Rally WTC De Bevernaar, Parochiaal Centrum, Oekene 19/09/2010: Fietstocht “Erfgoed, per fiets en met smaak”, site Het Rokken, Roeselare 25/09/2010: Praatavond: Eendracht maakt macht, WieMu Roeselare 25/09/2010: Wieler-en voetbalbeurs, stedelijke sporthal Eeklo 26/09/2010: Roeselare-Kruiseke-Roeselare, Taverne Melrose, Sationsplein 38, Roeselare 10/10/2010: Wedstrijd O.V.W.F., Mgr.Catrystraat 82, Beitem 21/10/2010: Spinning in het WieMu, meer info op www.wiemu.be 28/10/2010: Praatavond: Jongens en koerswetenschap, WieMu Roeselare 13/11/2010: 14de Monseré VTT, Sint-Idesbald, De Zilten 52, Roeselare 11/11/2010 - 11/12/2010: Expo: Week van de Smaak-Spanje rond Vuelta winnaar Gustaaf Deloor 03/12/2010: Boekvoorstelling: Praten met grote en kleine Flandriens uit Vlaanderen, WieMu Roeselare 8

Nieuwsbrief Wielermuseum Roeselare

Tussenspurt september/oktober 2010  
Tussenspurt september/oktober 2010  

Tussenspurt is het magazine van WieMu, het nationaal Wielermuseum in Roeselare