PIVA brochure 1e graad 2023-2024

Page 1

2023-2024

Toon, Nathalie & Koen heten jou van harte welkom op PIVA!

Heb je een passie voor voeding of toerisme? Dan ben je bij PIVA op de goede plek. Onze bevlogen leerkrachten delen graag hun vakkennis en ervaring met jou. Vanaf het eerste jaar geniet jij van een topopleiding. Wij vinden samenwerken heel belangrijk. We willen dan ook grensverleggend zijn in teamwerk. Samen zorgen we ervoor dat PIVA een veilige thuishaven wordt waar je talent kan groeien en waar jij een mooie toekomst tegemoet gaat. Je leert bij ons op een boeiende en leuke manier. Tijdens je tijd op PIVA zal je heel wat buitenlandse ervaringen opdoen. Je zal helemaal jezelf

kunnen zijn tijdens toffe meerdaagse uitstappen, projectweken en op onze sportvelden. We nemen je graag mee op ontdekkingstocht doorheen onze

school.

Toon Veelaert, algemeen directeur

Nathalie Trické, pedagogisch directeur

Koen Van Helden, technisch directeur

2
3

1

8 REDENEN OM VOOR PIVA TE KIEZEN

Onze leerkrachten staan klaar om je te ontmoeten en van jou een vakspecialist te maken. Ze hebben zelf al jarenlange ervaring in hun vakgebied en wonnen al heel wat nationale en internationale wedstrijden.

2 Leren doe je best samen. Een onthaalweek, teambuildings,meerdaagsespelletjesmiddagen, … Bij PIVA ben je goed omringd.

3 PIVA is jouw veilige thuishaven. Met een sterk antipestbeleid zetten we in op jouw welbevinden.

4

4 Jouw ouders zijn onze belangrijkste partners. Speciaal voor hen organiseer jij bijvoorbeeld het peterschapsdiner en tover je de school om tot een restaurant voor je familie. En de sterrenchefs en maîtres? Dat zijn jullie. Je ouders zijn ook welkom op de ouderraad om samen school te maken.

5 Dankzij stages in binnen- en buitenland ben je prima voorbereid op je toekomst als vakspecialist of op eventuele hogere studies.

6 PIVA is een groene school. Vlak bij een gezellig park en dicht bij het openbaar vervoer kan jij veilig en gezond opgroeien.

7 Je krijgt les in goed uitgeruste praktijklokalen.

8 Kwalitatief onderwijs tegen de beste prijs: daar staat PIVA voor. Je weet op voorhand wat je schooljaar maximaal zal kosten.

5

LESSENTABEL VAN 1STE EN 2DE JAAR

6

Je start in de A-stroom wanneer je de lagere school succesvol hebt afgerond en een getuigschrift hebt behaald.

A-stroom B-stroom 1A 2A 1B 2B LEVENSBESCHOUWING 2 2 2 2 LICHAMELIJKE OPVOEDING 2 2 2 2 NEDERLANDS 4 4 4 3 FRANS 3 3 1 1 ENGELS 1 2 WISKUNDE 4 4 4 3 NATUURWETENSCHAPPEN 3 2 3 2 TECHNIEK 2 2 6 2 AARDRIJKSKUNDE 1 1 GESCHIEDENIS 2 1 MAATSCHAPPELIJKE VORMING 2 2 ECONOMIE + ICT 1 1 1 1 ARTISTIEKE VORMING 2 1 2 1 LEESLABO 1 1 1 LABO VREEMDE TALEN 1 VOEDING EN HORECA TOERISME (enkel voor 2A) 4 6 4 12 TOTAAL AANTAL UREN 32 32 32 32 7

DE EERSTE GRAAD

1STE EN 2DE JAAR

Het slagersvak is een kunstvorm. Je tovert een heel karkas om in allemaal prachtige stukken vlees.

“Het leukste op school vind ik de praktijklessen want je leert er allemaal lekkere gerechten maken.”
8
- Des, 1Ab

Kan jij al pannenkoeken in de lucht gooien en weer opvangen zoals Jolien van 2A?

“Ik zie mezelf later als chocolatier samen met mijn klasgenoten Ward en Luuk.”

- Sabian, 1Ab

In de les techniek leerje een vogelhuisje maken.

9

De eerste graad heeft een eigen keuken die speciaal is uitgerust en aangepast aan onze jongste leerlingen.

Tijdens het Peterschapsdiner bedienen de leerlingen van de 1e graad zo’n 200 gasten met fierheid: “Zo fijn om te zien; de passie, de ernst en het enthousiasme van de leerlingen!”

De eerstejaars leren elkaar beter kennen op meerdaagse in Mol, één van onze krachtigste manieren om een thuishaven te worden voor onze leerlingen.

Wekelijks organiseren we een spelletjesmiddag met Uno, Weerwolven, Jungle Speed, schaken... Je kan uit meer dan 15 spelletjes kiezen.

2A gaat op verkenning in Antwerpen, bezoekt de luchthaven van Deurne... en proeft zo van een opleiding toerisme.

11
12

2de GRAAD DUBBELE FINALITEIT (TSO)

VERKENNING VAN ONZE

VERSCHILLENDE AFDELINGEN

3de GRAAD DUBBELE FINALITEIT (TSO)

SLAGERIJTECHNIEKEN

SLAGERIJ- EN TRAITEURTECHNIEKEN

BAKKERIJTECHNIEKEN BAKKERIJTECHNIEKEN

SPECIALISATIEJAREN

TRAITEUR EN VLEESSPECIALITEITEN

HORECA

HORECA

BANKETBAKKERIJ EN CHOCOLADEBEWERKING

TOERISME

TOERISME

2de GRAAD FINALITEIT

ARBEIDSMARKT (BSO)

3de GRAAD FINALITEIT

ARBEIDSMARKT (BSO)

SLAGERIJ SLAGERIJ

GASTRONOMIE EN EVENTS

RESTAURANTBEDRIJF EN DRANKENKENNIS

BAKKERIJ BAKKERIJ

HOTELRECEPTIONIST

DUAAL

RESTAURANT EN KEUKEN RESTAURANT EN KEUKEN

13

TOERISME

BEN JIJ DE REISLEIDER VAN DE TOEKOMST?

Je bent een creatieve en flexibele ontdekkingsreiziger. Je weet mensen enthousiast te maken voor een evenement of uitstap. Je kan geen museum voorbij lopen zonder er even in te duiken. Je hebt een talent voor taal.

De opleiding Toerisme bij PIVA geeft je een basisvorming in talen, toeristische bestemmingen, kunst en cultuur. Praktische oefeningen en stages in binnen- en buitenland trainen je communicatieve vaardigheden en je reisorganisatietalent. Samenwerkingen met verschillende Europese scholen en uitwisselingsprojecten met China verruimen jouw blik op de wereld.

“PIVA organiseert elk jaar een buitenlandse stage voor 6 toerisme, een once in a lifetime-ervaring.”
- Phaedra
“Toerisme is reizen in tijd en ruimte, want je leert niet enkel over geschiedenis of innovatie, maar je ontdekt een heleboel onbekende plaatsen.”
14
- Jolanda

X VERDER SPECIALISEREN?

Onze leerlingen kunnen onder andere verder studeren aan de hogeschool richting toerisme of intercultural relations.

PIVA-leerlingen werken nu als HR assistent voor Sportpaleis Antwerpen en als flight attendant bij Tui Fly.

15

HORECA TOVER JIJ ALS CHEF DE LEKKERSTE GERECHTEN OP TAFEL?

Je houdt van lekker eten. Je bent vlot in de omgang en gaat voor een verzorgde service.

Je wil in de keuken creatieve nieuwe gerechten leren maken en je gasten hiervan laten genieten. In de zaal wil je een aanspreekpunt zijn voor je gasten en hen een tot in de puntjes verzorgde service bieden. De didactische restaurants van PIVA bieden een schat aan praktijkervaring.

Onze opleiding Horeca is veelzijdig met internationale allure die je de kans biedt om uit te groeien tot een toekomstige chef-kok, hotelbediende, wijnkelner, traiteur ... Aan jou de keuze!

“De ondersteuning van The World’s 50 Best Restaurants 2021 met leerlingen van PIVA liep heel vlot. Ik heb enkel maar positieve dingen gehoord. Wij hopen dan ook dat we in de toekomst nog evenementen op deze manier kunnen doen om zo ons steentje bij te dragen bij het opleiden van de collega’s van de toekomst.”

- Tom Bossuyt van KMDA Elisabeth Catering

“Wat is er mooier dan mensen gelukkig maken met lekker eten en een glaasje wijn?”
- Alex
16

X VERDER SPECIALISEREN?

Kies voor een 7de jaar. In de richting horeca biedt PIVA drie opties:

» Gastronomie en events

» Restaurantbedrijf en drankenkennis

» Hotelreceptionist

17

BAKKERIJ

BAK JIJ STRAKS DE VERRUKKELIJKSTE KOFFIEKOEKEN?

Je wil creëren en iets bijzonders maken van een beperkt aantal ingrediënten. Ook het fijnere werk en decoreren van banketproducten intrigeert je. Je ziet bakken als een ambacht dat je met veel passie en creativiteit uitvoert.

Je werkt in modern uitgeruste werkplaatsen. Bovendien heeft PIVA aparte lokalen voor specifieke bereidingen zoals een chocoladelokaal, suikerwerkplaats, ijsroomatelier …

Na deze opleiding kan je aan de slag in een sector waar er steeds vraag is naar gemotiveerde arbeidskrachten en heb je een stevige basis om later een zelfstandige carrière uit te bouwen.

- oud-leerling Vincent Geeraerts

- Jens Van Bouwel van Pastry Solutions, Unizo Starter van het jaar 2019

“Na een opleiding bakkerij kan je ook terecht bij een chocoladebedrijf, waar je als productontwikkelaar pralines maakt op vraag van de klant.”
“Alles begint vanuit passie en vakkennis, deze twee heb ik echt wel meegekregen in mijn opleiding bij PIVA.”
18

X VERDER SPECIALISEREN?

Kies voor een 7de jaar Banketbakkerij en chocoladebewerking. De opleiding bestaat vooral uit praktijk - van gelegenheidsgebak tot chocoladesculpturen - en is de kers op de taart voor elke bakkerijstudent.

19

SLAGERIJ

VERWERK JIJ EEN KARKAS TOT PRACHTIGE STUKKEN VLEES?

Van het uitbenen van een koe tot het maken van vleeswaren, vlees staat centraal in de opleiding slagerij. Je bereidt de heerlijkste meeneemgerechten en panklare producten. Slager is een knelpuntberoep, er zijn duizenden openstaande jobs in loondienst. Je kan als zelfstandig slager aan de slag of in een leidinggevende functie in de vleeswarenindustrie of warenhuisketens.

- Niels Haiverlain, winnaar van de Beker van Ben Weyts op Meat Expo 2021

- Natan Marschang, winnaar van de Juniorcup op Meat Expo 2021

“Uitbenen doe ik het liefst. Dat is een bijzondere handeling. Alles begint daarbij. Het is iets wat je moet aanvoelen.”
“Slagerij is ten onrechte niet zo populair want in ons beroep genieten we meer van vakantie en hebben minder te maken met nachtwerk.”
20

X VERDER SPECIALISEREN?

Kies voor een 7de jaar Traiteur en vleesspecialiteiten. Hier krijg je een mooi overzicht van de koude keuken en kant-enklare gerechten. Dit mag in geen enkele moderne slagerij ontbreken.

21

PIVA IN DE PRAKTIJK: ZES STERREN

BROODJESZAAK

De leerlingen van het tweede jaar maken elke dag verse broodjes voor de hele school. Het broodje brie met honing en het broodje met ei en spek zijn de toppers van de Broodjeszaak.

FREE FLOW

In Free flow, het zelfbedienings–restaurant van PIVA, kunnen leerlingen, leerkrachten en schoolpersoneel genieten van een warme maaltijd bereid door leerlingen van het vierde jaar.

BISTRO VERMEERSCH

In deze ‘Bistro’ doen de leerlingen van de 5de en 6de jaren kookervaring op en leren ze een echt publiek te bedienen. Leerlingen van de 3de graad en familie en vrienden kunnen hier lunchen.

Reserveren doe je online op piva.be/restaurants.html

22

HOF VAN LEYSEN

In het restaurant Hof van Leysen verwelkomen de leerlingen van de 6de en 7de jaren externe gasten. Ze leren er creatieve gerechten bereiden en serveren die volgens de regels van de etiquette aan de gasten.

WINKEL BAKKERIJ

In de winkel bakkerij kan je de producten kopen die de leerlingen in de werkplaatsen gemaakt hebben. Je vindt er altijd iets lekkers als je op zoek bent naar een tussendoortje.

DE SLAGERIJWINKEL

De slagerijwinkel is de motor van de slagerijafdeling. Zo goed als alles wat uitgebeend, afgepeld, versneden, gemalen, gecutterd, bereid en afgewerkt wordt, wordt hier te koop aangeboden.

23

PIVA GAAT INTERNATIONAAL

Een buitenlandse stage werkt blikverruimend. Voor onze leerlingen is het een manier om hun taal- en sociale vaardigheden te vergroten. Je maakt niet alleen kennis met nieuwe technieken en producten, je leert ook werken in een internationaal team.

In de derde graad organiseert PIVA zowel klassikale stages van twee tot vier weken, als

individuele stages van vier tot zeven weken. Pas afgestudeerde leerlingen kunnen kiezen voor een stage van vijf maanden.

PIVA maakt al meer dan 20 jaar deel uit van een netwerk dat 18 scholen in 16 Europese landen verbindt.

PIVA organiseert sinds 2008 een uitwisseling met de 55th High School in Beijing, China.

Leerlingen van het 6de jaar

Toerisme trokken voor vier weken naar IJsland.

24

PIVA neemt jaarlijks deel aan AEHT, een internationale wedstrijd voor hotelscholen.

Leerlingen krijgen de kans om stage te volgen in het buitenland, met financiële steun van Erasmus. 7BBC volgt een stage bij Lenôtre in Parijs.

We gidsen niet enkel onze leerlingen naar het buitenland maar ontvangen ook studenten uit Italië en andere Europese landen.

25

OUD-LEERLINGEN

JENS VAN BOUWEL

Oud-leerling Jens van Bouwel heeft een eigen zaak in Schilde, Lornoir by Jens. Amper één jaar open, werd Jens’ delicatessenzaak reeds opgenomen in de lijst ‘Chocolatiers van het Jaar 2023’ van Gault&Millau. Eerder, in 2019, kreeg hij samen met Serge Lamoral van Pastry Solutions de UNIZO-prijs voor ‘Starter van het Jaar’.

“PIVA heeft een zeer grote rol gespeeld in mijn leven. Ik heb er mijn passie ontdekt, een zeer goede opleiding genoten, vrienden en mijn vrouw leren kennen ... Tot op de dag van vandaag heb ik nog steeds veel aan PIVA. ‘Respect geven, is respect krijgen’, dat is één van de zaken die ik ontdekt heb tijdens mijn opleiding. Leerkrachten zijn zelfs na de uren bereid - en nu nog steeds - om vragen te beantwoorden over alles wat met bakkerij te maken heeft.”

X Lees het verhaal van Jens op www.piva.be/oudleerlingen

Butcher’s Store

KIRSTEN GRASMICHEL

Kirsten Grasmichel volgde in PIVA de opleiding slagerij. Na stages in binnen- en buitenland kon ze meteen aan de slag in Butcher’s Store in Berchem. Ze werkt nu bij Butcher’s Craft, de groothandel van De Laet & Van Haver gespecialiseerd in dry aged rundvlees en ambachtelijke charcuterie.

“In het 7de specialisatiejaar slagerij heb ik dankzij PIVA en Erasmus+ stage gelopen in Zweden. Een fantastische ervaring waarbij ik veel verantwoordelijkheid leerde nemen en ondervond hoe ze daar te werk gaan.”

X Lees het verhaal van Kirsten op www.piva.be/oudleerlingen

OUD-LEERLING BAKKERIJ
26
OUD-LEERLING SLAGERIJ

De Koolputten RUBEN LAMIROY

Ruben Lamiroy, sous-chef in restaurant en feestzaal De Koolputten in Waasmunster, sleepte de titel ‘Eerste Kok van België 2021’ in de wacht op het culinair topconcours De Prijs Prosper Montagné. Hij heeft al een mooi traject afgelegd bij verschillende toprestaurants, te beginnen met stages in sterrenrestaurants, in het 6de jaar in De Pastorale en in het 7de jaar in Nuance.

“De basistechnieken leer je op PIVA. Een goede saus maak je nog steeds met de beste fond. En de mooiste garnituren heb je enkel met een perfecte snijtechniek. In de wedstrijd ’Eerste Kok van België’ kreeg ik de hoogste score van de keukenjury, dit zijn de punten op handvaardigheid en techniek – met dank aan PIVA.”

X Lees het verhaal van Ruben op www.piva.be/oudleerlingen

Hotel Van der Valk ASHLEY ANTONISSEN

In 2010 studeerde Ashley Antonissen af in de richting Toerisme. Ze ging aan de slag in het toenmalige Scandic Hotel aan de receptie. Binnen het hotel heeft ze verschillende functies doorlopen. Sinds 2017 is Ashley hotelmanager van Hotel Van der Valk, “een bijzondere functie met veel uitdagingen en mijns inziens een van de leukste jobs die er zijn!”

“Bij Van der Valk Antwerpen zijn we zeer hands-on, dit wil zeggen dat je overal een beetje moet kunnen meedraaien zodat we onze service level hoog kunnen houden. De basis die ik heb meegekregen tijdens mijn opleiding op PIVA en meer bepaald de combinatie van de theorie en praktijk, helpt me zeker bij mijn dagelijkse werkzaamheden.”

“Als je een uitdagende richting wilt volgen waar je enorm veel van mee krijgt en ook nog een leuke tijd kan beleven, zou ik zeker voor Toerisme kiezen. Wat mij vooral aantrok was de variatie in de lessen.”

X Lees het verhaal van Ashley op www.piva.be/oudleerlingen

OUD-LEERLING HOTEL
27
OUD-LEERLING TOERISME

Paniflower TOM HELLEMANS

Tom Hellemans volgde in PIVA Hotel en aan de hogeschool professionele bachelor voedings- en dieetkunde. Na een schakeljaar ging hij voor een masteropleiding Industrieel ingenieur, toegepaste biowetenschappen: voedingsindustrie aan de UGent. Zijn onderzoek leidde vervolgens tot een job in Research en Development bij Paniflower.

“Als je jouw passie wil ontwikkelen is PIVA een omgeving waarin je dat ten volle kan. Een opleiding aan PIVA biedt een absolute meerwaarde voor eender welke vervolgopleiding in het voedingsgebeuren. Met de nodige wilskracht is niets onmogelijk en heb je meteen een mooie bagage mee!”

X Lees het verhaal van Tom op www.piva.be/oudleerlingen

PIVA praktijleerkracht

JELLE DE GROOF

Jelle De Groof kon na een succesvolle stage meteen bij producent

Zeelandia aan de slag als proefbakker-demonstrateur.

September 2022 keerde hij terug naar PIVA en deelt nu zijn kennis en enthousiasme voor het bakkersambacht met de derdejaars.

“Vanaf het moment dat ik de schoolbanken van PIVA had verlaten, wist ik dat ik ooit graag les zou willen geven in deze school. PIVA is een school met heel toegewijde en toffe leerkrachten. Je kan er jezelf zijn en er zijn duidelijke afspraken van wat mag en niet mag. Dit zorgt voor een duidelijke structuur en een veilige thuishaven voor leerlingen.”

X Lees het verhaal van Jelle op www.piva.be/oudleerlingen

OUD-LEERLING HOTEL
28
OUD-LEERLING BAKKERIJ

UNIFORM

PIVA is een uniformschool. Zo kom je altijd stijlvol naar school. Neem een kijkje op de website van Veys Bedrijfskleding: www.veysbedrijfskleding.be/product-categorie/schooluniformen/

BEREIKBAARHEID

PIVA is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Het treinstation Antwerpen Zuid ligt vlak bij de school. Er zijn tramhaltes op wandelafstand in de Jan van Rijswijcklaan en in de Brederodestraat/Montignystraat. Voor de schoolpoort is een Velo-station. De school heeft zelf ook een ruime bewaakte fietsenstalling.

DAGINDELING

Het is mogelijk dat leerlingen van de 1e graad één dag in de week les hebben tot 16.20 uur en bijgevolg een andere weekdag slechts tot 14.30 uur.

Aanvang Einde 1ste lesuur 08.30 uur 09.20 uur 2de lesuur 09.20 uur 10.10 uur Voormiddagpauze 10.10 uur 10.20 uur 3de lesuur 10.20 uur 11.10 uur 4de lesuur 11.10 uur 12.00 uur Middagpauze 12.00 uur 12.50 uur 6de lesuur 12.50 uur 13.40 uur 7de lesuur 13.40 uur 14.30 uur Namiddagpauze 14.30 uur 14.40 uur 8ste lesuur 14.40 uur 15.30 uur
29

INSCHRIJVEN IN PIVA VOOR HET EERSTE JAAR?

Inschrijven doe je via ‘Meld je aan’ (https://meldjeaansecundair.antwerpen.be/).

WAAROM AANMELDEN IN ‘MELD JE AAN’?

‘Meld je aan’ is een centraal aanmeldsysteem op initiatief van het Lokaal Overlegplatform Antwerpen dat alle secundaire scholen in de regio Antwerpen vertegenwoordigt. Dankzij ‘Meld je aan’ moet je niet dagenlang aanschuiven voor de schoolpoort en krijg je gelijke kansen om je kind in te schrijven in de scholen van jouw keuze.

HOE AANMELDEN?

De website van ‘Meld je aan’ wijst je stap voor stap de weg naar PIVA.

• Tussen maandag 27 maart en vrijdag 21 april ( tot 17.00 uur) kan je online aanmelden voor het eerste jaar secundair onderwijs schooljaar 2023-2024.

• Je gebruikt ‘Meld je aan’ ook als je kind recht op voorrang heeft (broers of zussen op PIVA of kinderen van personeel op PIVA).

• Op 11 mei 2023 worden de resultaten bekendgemaakt en weet je waar je je kind zal mogen inschrijven. Jouw plaats is gewaarborgd voor deze school.

• Vanaf 16 mei 2023 kan er officieel worden ingeschreven op PIVA na afspraak.

Meer info:

https://meldjeaansecundair.antwerpen.be/faq

BEN JE NIET AANGEMELD VIA ‘MELD JE AAN’?

Vanaf 16 mei 2023 kan je je kind inschrijven indien er nog vrije plaatsen over zijn. De aangemelde leerlingen die PIVA als school kregen toegewezen, hebben voorrang.

Zoek je nog een plek voor een ander leerjaar dan het eerste? Neem rechtstreeks contact op met PIVA.

30

Individuele rondleidingen

Zaterdag 11 maart 2023

Opendeurdag

Zaterdag 22 april 2023

Info en inschrijven op piva.be/nieuwinpiva.html

Contactgegevens

PIVA

Desguinlei 244 2018 Antwerpen

Telefoon: 03 242 26 00

E-mail: info.piva@provincieantwerpen.be

K www.piva.be

F PIVAAntweren

Q piva.antwerpen

piva_antwerpen

V.U. Toon Veelaert, Algemeen directeur PIVA
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.