__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Edició aire lliure

Número 8 jardinarium.com

PUBLICACIÓ TRIMESTRAL DEDICADA A LA JARDINERIA I A LA DECORACIÓ

Abril de 2021

Experts a crear tardes perfectes. Editorial: Què és per a tu una tarda perfecta? Pot ser de tantes formes! Per a nosaltres, una tarda perfecta a la primavera o a l’estiu és qualsevol que puguem passar en contacte amb la natura. Envoltar-nos de plantes, de la calma i la tranquil·litat que ens aporten, sentir la vida que s’obre pas al nostre voltant, entre les flors, entre els arbres. Els ocells, les papallones, els colors que tot ho inunden... La vida en la seva màxima esplendor, al cap i a la fi. Això és el que creiem que ha de ser una tarda realment perfecta. En aquest Jardinarium News intentarem donar-te les pautes per ajudar-te a que les teves tardes siguin així de perfectes. Com crear el teu racó màgic d’ombra

on refugiar-te de la calor, com crear pantalles verdes amb bardisses per aconseguir intimitat al teu jardí o terrassa, com ajudar les teves plantes a oferir ara una màxima floració, o fins i tot els beneficis que ens aporta el consum de les fruites i verdures de temporada. Però no oblidem que és època de reunir-se amb amics a terrasses i jardins, i que el millor per fer-ho és disposar d’una bona barbacoa. També parlem d’això. Que et ve de gust alguna cosa més fresca? Doncs t’hem preparat una recepta de remolatxa amb coriandre que quedarà genial a la teva taula sota la pèrgola. I si necessites que t’ajudem en alguna cosa més, acosta’t a Jardinarium i t’aconsellarem. A viure!

Plantes vives per dir “T’estimo, mare”. No creus que un amor tan viu com el d’una mare es mereix una planta viva? Tria la teva! El 2 de maig és el Dia de la Mare, i hi ha una molt bona forma de demostrar-li que el teu amor per ella segueix tan viu com sempre: regalar-li una planta de flor. Una planta que cada dia li recordarà quant l’estimes mentre embelleix casa seva. Aquest any hem preparat algunes varietats perquè et llueixis. Comencem amb les begònies, a les que ja saps que els agrada l’ombra, com a bona planta tropical que és. Hi ha molts tipus de begònia, però nosaltres n’hem triat algunes de colors variats perquè trobis la que més li agradarà a la teva mare.

També tenim una varietat d’hortènsies que combina la intensitat del seu color amb tons verds, donantli un toc més subtil i natural. Si la teva mare disposa d’espai a l’exterior, una bona opció poden ser les enfiladisses dipladènies. Les seves espectaculars flors rosades o vermelles li donaran un toc romàntic. Però que no els toqui massa el sol! I finalment, també hem escollit aquest any alguns hibiscus. Les seves grans i belles flors ens van robar el cor, com segur robaran el de la teva mare.


PÀG. 2

JARDINARIUM

EXPERTS A OFERIR-TE EL MILLOR

Crea un decorat fresc i natural amb enfiladisses i buguenvíl·lies. Quan comença el solet ve molt de gust aprofitar els espais exteriors. Crear una zona fresca prop de la casa ens ajudarà a gaudir-també a ple sol.

PATROCINAT PER:

Ja saps que trobar raons per sortir a gaudir el teu espai exterior costa molt poc. Però si encara vols alguna raó més, crea’t un racó amb encant, bonic i fresc, i ja ningú et traurà d’allí. Estem parlant d’una pèrgola, un cobert natural, un mur verd que et protegeixi del sol i de les mirades de veïns. I hi ha moltes formes d’aconseguir això i de ferho amb estil. Al teu centre Jardinarium hi trobaràs moltes opcions que s’adapten al teu espai. Les típiques pèrgoles de fusta que no necessiten obra, les de forja, una pèrgola d’obra feta a mida... Però un cop la tinguis, el que acaba vestint aquest racó és el que acompanya a la pèrgola: la decoració i, sobretot, les plantes. Què hi podem posar? Doncs unes bones enfiladisses, és clar!

L’hedera, més coneguda com a heura, és una bona opció per a cobrir una pèrgola. És molt adaptable a tots els terrenys, suporta gairebé qualsevol intensitat d’exposició al sol, aguanta bé el fred, encara que no les gelades intenses i duradores, i no necessita grans atencions. Vaja, que si l’heura és un clàssic és per alguna cosa. A més, també és perfecta per cobrir parets, contribuint a suavitzar l’exposició directa d’aquestes al sol i, per tant, controlant la temperatura interior de la casa. El seu únic problema és que és tremendament invasiva, i hauràs de tenir cura de que no s’introdueixi per sota les teules i t’acabi provocant unes bones goteres. T’agradaria més una pèrgola amb flors? La buguenvil·lia és la teva opció. És un altre clàssic, especialment a les zo-

nes temperades on, si no hi ha gelades, pot mantenir-se en flor durant tot l’any. Però és a l’estiu quan la buguenvil·lia desplega tot el seu potencial i queda completament coberta pels potents colors de les seves bràctees (perquè el que li dóna color no són les flors, que són petites i blanques). Tingues en compte que si la plantes directament a terra, aquesta enfiladissa pot arribar fins als deu metres d’alçària. I si el que vols és envoltar-te de vida, planta una mareselva. És una de les enfiladisses que més atrauen papallones i abelles, però també als colibrís, que acudiran atrets pel poderós olor de les seves flors, i libarán de les seves característiques trompetes. Les seves arrels són potents, de manera que millor si es planta al jardí o en test gran.


PÀG. 3

Aprofita’t de les plantes que millor resisteixen la calor. Si t’acostes al teu centre Jardinarium veuràs que tenim un munt de cactus i de plantes crasses. Per què? Perquè ens agraden. Bé, i també perquè creiem que són una molt bona forma d’envoltar-nos de natura sense haver de preocupar-nos de les cures que requereixen altres plantes. Aquestes són ideals per a l’estiu: aguanten la calor com cap altra planta, poden passar llargues temporades sense que et recordis de regar-les o sense pluges si estan a l’exterior, tenen poques plagues que les ataquin... Aprofita’t d’elles!

JARDINARIUM

EXPERTS A OFERIR-TE EL MILLOR

Els materials de sempre per al jardí i la terrassa. Estem notant una forta tendència entre els nostres proveïdors per recuperar els materials naturals de sempre i aplicar-los als testos d’exterior. PATROCINADO POR: PATROCINAT PER:

Ni t’imagines la quantitat de varietats de cactus que existeixen. Vine a veure-les!

Plantes contra el canvi climàtic a Amsterdam. A Amsterdam estan realitzant un experiment per reduir la contaminació ambiental. Han creat un “cinturó protector” al voltant de tota la ciutat fent servir plantes que absorbeixen els components nocius i tòxics. I saps quina és aquesta planta màgica? La lonicera. Si et ve de gust contribuir també a netejar una mica l’aire de la teva ciutat, pots plantar qualsevol dels tipus de lonicera que existeixen, entre els quals hi ha arbustos i enfiladisses com la mareselva que, a més d’oferir-nos espectaculars i oloroses flors, atrau insectes beneficiosos per la pol·linització.

PLANTES MÉS SANES. CULTIVADES PROP TEU.

Al món de la jardineria hi ha elements que canvien contínuament, variant temporada rere temporada fruit dels gustos imperants i de les modes. Això, per una banda, ens agrada a tots perquè ens permet canviar de tant en tant, variar el que ens envolta, descobrir novetats... Però per altra banda hi ha una cosa que encara ens agrada més: que es mantinguin algunes coses sense canvis. I és que últimament estem notant entre els nostres proveïdors una forta tendència cap a la recuperació dels materials i els processos de fabricació tradicionals. Entre aquests tenim a Herstera, prestigiós fabricant de testos entre molts altres productes. L’ampliació del seu catàleg amb testos d’argila

treballada a mà, cuits en forns de llenya o aprofitant el poder calòric de les closques d’arròs, ha donat com a resultat unes col·leccions d’extraordinària bellesa natural. Les seves diferents mides, acabats i colors permeten combinar-les al teu gust. Però, com dèiem abans, també ens agrada variar de tant en tant, i una de les interessants innovacions que ens proposa Herstera en el seu catàleg és un petit punt de llum led que aporta als teus testos un toc de llum màgic, una forma d’il·luminar les plantes de forma subtil, com si la llum sortís de la mateixa planta, i que aporta calidesa a qualsevol racó exterior a la nit.

Jardineras metálicas Amplia gama de modelos y tamaños. Para exterior.

By Jardinarium w w w. h e r s t e r a g a rd e n . c o m


JARDINARIUM

EXPERTS A OFERIR-TE EL MILLOR

PÁG. 4

Què més vols? Els nostres experts estan al teu servei. El nostre equip de professionals et pot assessorar en el que necessitis perquè a Jardinarium som experts a oferir-te el millor. Els professionals que treballen as centres Jardinarium són autèntics experts a oferir-te el millor. Des dels productes que t’ajudaran a protegir les teves plantes d’una plaga fins a consells per decorar millor el teu pati, la teva terrassa, el teu balcó o fins i tot el menjador! Coneixen millor que ningú les plantes que més s’adapten a la teva zona, i et donaran els millors consells per treure’n tot el profit.

Adoba ara per potenciar la floració.

Recorda que l’aigua és molt important.

Les plantes necessiten més adob en plena època de floració.

És el moment de vigilar i regular bé la freqüència de regs.

Totes les plantes en general requereixen una sèrie de nutrients per desenvolupar-se bé, florir en quantitat i amb qualitat, donar bons fruits i resistir sequeres i gelades. Per això ara, en plena època de floració, és un bon moment per enriquir el substrat amb l’aportació necessària perquè les flors sorgeixin amb força.

Ja sabem el que passa a l’estiu: ens n’anem de vacances amb tota la il·lusió del món i, quan tornem,... Què els ha passat a les plantes!? Al jardí no tenim cap problema perquè els sistemes de reg automàtic, ja sigui per aspersió o per degoteig, funcionen amb autonomia. Però què passa amb les plantes d’interior? Per a elles hi ha també alguns recursos que et permetran oferir-los la necessària aportació regular d’aigua.

Si no estàs segur de quin és l’adob que has de fer servir, pots preguntar al teu centre Jardinarium o pots fer servir un adob universal, dels que serveixen per tot tipus de plantes. Aquests els pots trobar en granulats que s’escampen per sobre del substrat i es van desfent lentament, aportant nutrients regularment a la planta. Això és molt còmode perquè et permet oblidar-te d’abonar durant, almenys, 3 mesos. També funcionen així els adobs que trobem en barretes, que es claven al substrat i són una opció molt còmoda per a plantes en petits testos. Els adobs líquids i els solubles són d’acció més ràpida, perquè les arrels poden accedir-hi amb més facilitat. S’han d’aplicar cada 7-20 dies, segons la planta i el seu cicle, generalment des de la primavera fins a la tardor, però amb dues parades: una a ple estiu i una altra en el període de descans vegetatiu hivernal. Necessites renovar una bardissa? Ells saben quina és la millor per al teu jardí. Has de muntar una festa i no saps com decorar-la? Vine i pregunta’ls-ho. No saps què cal plantar ara a l’hort? Ells t’assessoraran perquè treguis tot el profit possible de la terra. Confia en els nostres experts! Vine als centres Jardinarium, exposa les teves necessitats i els teus dubtes, i junts buscarem el que millor s’adapti a tu en: > Plantes d’interior i exterior > Mobiliari i barbacoes > Hort urbà > Decoració > Consells fitosanitaris > Regals

¡Aplícalo y olvídate!

Plantas sin bichos con un sólo gesto Pregunta en tu centro Jardinarium o contacta: info.es@sbm-company.com

PATROCINAT PER:

Els testos amb autoreg són testos amb un dipòsit interior que s’omple d’aigua i permet que la planta s’autoproveeixi per capil·laritat. N’hi ha de diferents mides, formes i materials on escollir. Amb aquest mateix principi pots utilitzar una manta capil·lar, un sistema ideal si tens moltes plantes dins de casa. Es tracta d’omplir d’aigua la banyera o la pica, introduir un extrem de la manta a l’aigua i estendre la resta, i a sobre d’ella posar totes les plantes tan juntes com puguis. Elles mateixes s’encarreguen de recollir tota la humitat que necessiten. Els cons d’argila, adaptats a una ampolla de plàstic, són un altre mètode eficaç. També funcionen molt bé els gels de reg, que es disposen individualment en cada test i van alliberant la humitat necessària. I si vols més opcions, a Jardinarium te les explicaran. PATROCINAT PER:


JARDINARIUM

EXPERTS A OFERIR-TE EL MILLOR

PÀG.5

Per què hem de consumir fruita de temporada? Ara és molt fàcil trobar qualsevol varietat de fruita i de verdura a qualsevol època de l’any, però consumir només productes de temporada té els seus avantatges. I més encara si són locals. Per començar, té beneficis econòmics, ja que no hi ha grans despeses de transport que repercuteixin en el preu final. També es potencia als productors de proximitat, contribuint a reforçar el teixit econòmic local. A més, les fruites i verdures de temporada i locals poden completar el seu procés de maduració millor que les importades, aconseguint així més valor nutricional.

Tanques verdes i vives a jardins i terrasses. Aconseguir intimitat perquè el teu espai exterior segueixi sent privat no vol dir començar a posar parets d’obra ni tanques de plàstic. PATROCINAT PER:

Un consell pràctic i bonic: omple el teu jardí de papallones. Les papallones aporten bellesa, però també beneficis al jardí, ja que mentre s’alimenten de les flors contribueixen a la pol·linització de les plantes, el que es tradueix en llavors i fruits. Per atraure-les al teu jardí, tingues en compte que detecten més fàcilment les flors agrupades en raïms, amb pètals curts o superfície aplanada que els facilitin posar-se, i de colors vius, preferentment vermells, ataronjats, grocs, roses i morats. I si vols que et visitin fins a la tardor, planta varietats diferents per obtenir una floració esglaonada durant l’any.

PATROCINAT PER:

Obsequia les papallones amb el nèctar de les teves flors, i elles s’encarregaran de pol·linitzar tot el teu jardí.

Cada planta té necessitats diferents. Gamma completa per a nodrir, revitalitzar i reparar les teves plantes. www.compo.es

Gaudir del teu jardí o terrassa podria ser un inconvenient si no ho sents com un espai més de casa teva, un espai que, encara que sigui a l’aire lliure, estigui lliure de mirades alienes. Si aquest és el teu cas, has de saber que hi ha moltes formes d’aconseguir la intimitat necessària per sortir a gaudir amb total tranquil·litat. Construir una tàpia i plantar-hi heura al davant seria una de les formes d’aconseguir-ho. Una mica dràstica, però efectiva. L’heura, ben abonada és capaç de cobrir qualsevol paret en molt poc temps amb un atapeït mantell verd perenne, i també pots provar amb l’heura japonesa, una varietat d’heura que a la tardor és tot un espectacle de color, encara que a l’hivern es queda sense fulles i torna a deixar el mur vist. Pots instal·lar unes gelosies, que amb uns bons testos a la base et serviran de suport per a un gessamí o una mare-selva, enfiladisses que, a més de tapar encara més la vista, protegeixen de l’aire i queden precioses. Hi ha gelosies de plàstic, de fusta, metàl·liques i en qualsevol color o acabat que necessiti el teu espai. Aquestes són opcions ràpides d’aconseguir privacitat. Però n’hi ha una altra. Les bardisses són el recurs més utilitzat des de sempre per “construir” tanques al jardí. Amb elles aconsegueixes la privacitat que necessites i, si el teu jardí té vistes urbanes, gràcies a la gran pantalla verda que es crea amb la tanca aconsegueixes donar una altra dimensió a el jardí, més natural si és possible. Al teu centre Jardinarium hi ha una infinitat de varietats de plantes que serveixen per crear aquestes tanques verdes. Potser les varietats més conegudes siguin les coníferes, però aquí et parlarem de l’euonymus. Hi ha centenars de varietats, des d’arbustos fins a arbres, de fulla perenne o caduca. Les seves fulles, de diferents tons de verd segons la varietat, són ovalades i brillants. I el més important per al que aquí ens interessa: creixen bastant ràpid i són capaços de suportar podes severes per a la seva formació en bardisses. Per a això cal plantar-les en grups, i no et preocupis massa per la qualitat de terra perquè s’adapta a gairebé tot. Només necessita un bon drenatge i no descuidar el reg en les èpoques més seques de l’estiu. Ah, i també cal vigilar el pugó i les cotxinilles, les plagues que més ataquen aquesta planta.


JARDINARIUM

EXPERTS A OFERIR-TE EL MILLOR

PÀG.6

La barbacoa: menjar fora però a casa.

Aquesta nit sortim, però també ens quedem a casa. Sortir a sopar a la terrassa és quedar-se a casa? Depèn. Si et planteges un sopar amb un grup d’amics d’aquells que et fan estimar la vida en tots els seus sentits, pot ser que acabis anant molt lluny. Escapa’t del món per una nit des de la teva terrassa, omplint-la de llums, d’espelmes i torxes, crea una atmosfera màgica i aconseguiràs un sopar d’aquells que triomfen. Els teus amics en gaudiran i tu, com a amfitrió, més encara.

Sempre hem pensat que no hi ha jardí ni terrassa que estiguin complets sense una barbacoa. I quan la tinguis sabràs per què ho diem. PATROCINAT PER:

Quan surts a dinar a la terrassa o al jardí, sol passar que la sobretaula s’allarga una mica més del que és habitual. El bon ambient, la temperatura agradable, les rialles... Doncs ara, imagina’t si, a sobre, fas el menjar també aquí fora amb la teva barbacoa. El temps s’estira fins a l’infinit, i és una forma genial d’aprofitar al màxim aquest dia a l’aire lliure. A la teva terrassa no hi cap una barbacoa? No ens ho creiem. Això ho dius perquè no has vist les mini barbacoes que tenim als centres Jardinarium. Són d’allò més mones i funcionals! I si tens més espai que ningú, t’has plantejat fer-ne una d’obra? N’hi ha de prefabricades o a mida, en materials i estils diversos que segur que s’adapten als teus gustos. Però les autèntiques protagonistes són les barbacoes amb tapa. I entre elles també hi ha tot un món de barbacoes: elèctriques, de carbó, de gas, de pellets, de llenya o combinades. Si et preguntes per què és necessària la tapa, et direm que necessària no n’és pas, però que ajuda molt. La tapa contribueix a mantenir la calor a l’interior i garanteix la cocció uniforme dels aliments. Normalment tenen uns orificis de ventilació que permeten controlar la temperatura interior, i algunes fins i tot tenen afegit un termòmetre perquè no et passis ni un grau. No podem dir quina és la millor barbacoa, ja que això dependrà de què cuinaràs, de quantes vegades la faràs servir, de com t’agrada el menjar... El que sí sabem és que, t’agradi el que t’agradi, hi ha una barbacoa per a tu. Per peix o per verdures, per a carns, llagostins i musclos o fins i tot per coure pizzes, creps, castanyes, pa i pastissos! I si el que vols és cuinar alguna cosa molt diferent a la teva barbacoa de sempre, idees no en falten. Només amb una petita recerca a internet dels principals fabricants de barbacoes trobaràs un munt de receptes que et faran la boca aigua. Perquè en el món de les barbacoes està molt bé el bon rotllo, els riures i l’aire lliure, però no es tracta només d’això: poder gaudir de la millor gastronomia també té el seu què.

Loxiran® Antihormigas

L’olivera, un símbol de la nostra cultura mediterrània. Suporta perfectament llargues sequeres i freds intensos, no tolera excessos d’aigua, li encanta el sol, és capaç d’adaptar-se a gairebé qualsevol terreny i, a més, ens ofereix olives. Hi ha un altre símbol tan poderós de la cultura mediterrània com l’olivera? Potser per això s’ha convertit en un d’aquells arbres que només amb la seva presència omplen de noblesa un jardí. O una terrassa, perquè també s’adapten molt bé a viure en grans testos. Si pateixes d’al·lèrgies però, oblida’t d’ell, perquè el pol·len de les seves flors et farà patir, però si no, no ho dubtis. El seu tronc rugós i retorçat, el color verd fosc de les fulles, la seva alçada controlada (no més de cinc metres) i, en fi, la seva prestància, el converteixen en un valor segur per a qualsevol espai exterior.

“Viejos olivos sedientos bajo el claro sol del día…” que cantava Machado.

¡Novedad! 2021

Certificado Ecológico

*

Nuevo envase mini

Utilice los biocidas de forma segura. Lea siempre la etiqueta y la información sobre el producto antes de usarlo. Observe las advertencias y los símbolos indicados en las etiquetas. *Certificado Agricultura Ecológica de acuerdo con el Reglamento (UE) 2018/848 de 30 de Mayo de 2018, por Sohiscert

Distribuidor exclusivo de Neudorff Garden España Anuncio Loxiran Jardinarium 250x75,147mm 210321.indd 1

Loxiran® Trampa Cebo Antihormigas

www.neudorff.es

Líderes en Jardinería Ecológica

Loxiran® Polvo Antihormigas Premio 2021 a la empresa alemana más sostenible

21/3/21 20:05


JARDINARIUM

EXPERTS A OFERIR-TE EL MILLOR

PÀG.7

PARA PASAR EL RATO

Sabies que...

Recepta

...l’expressió “estar verd d’enveja” no és exclusiva del nostre idioma, i que això té la seva raó de ser?

Amanida de remolatxa. Les propietats antioxidants de la remolatxa i el seu contingut ric en fibra la fan perfecta per a tots. A més, gràcies al seu atractiu color i al seu gust dolç, és una molt bona manera d’afegir verdures fredes a la dieta dels nens quan fa bon temps. Esperem que triomfis amb l’amanida de coriandre i remolatxa!

“Gaudeix d’una amanida refrescant d’un color d’impacte.”

Elaboració: 1 Bull les remolatxes senceres i sense pelar fins que estiguin tendres, mentre rentes i piques el coriandre. 2 Refresca les remolatxes en aigua freda, pela-les, talla-les a daus i reserva-les en un bol. 3. Fes un guarniment amb oli d’oliva, sal, sucre, pebre al gust i el coriandre picat. 4. Afegeix el guarniment al bol amb la remolatxa i remena-ho tot bé. 5. Deixa-ho a la nevera almenys una hora perquè els sabors s’integrin completament. 6. Serveix-la freda, remenant de nou abans de posar-la a taula.

PATROCINAT PER:

William Shakespeare parlava de la gelosia com d’un “monstre d’ulls verds” a Othello. I possiblement ho feia, igual que nosaltres, per influència dels antics grecs, que creien fermament que la gelosia i l’enveja provoquen una sobreproducció de bilis. Segons ells, el to groc verdós de la bilis podia fins i tot arribar a tenyir la pell d’aquest color. Sigui cert o no, fa pensar. I encara que ho fos, per més connotacions negatives que se li busquin al color verd, aquest és un color que a Jardinarium sempre ens agradarà. Visca el verd! OP1_F1_Massó_cabecera_insecticidas_--3_TZ.pdf

1

13/3/19

13:09

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

La marca pròpia de Jardinarium t’ofereix la millor qualitat al millor preu.


PÀG. 8

EXPERTS A OFERIR-TE EL MILLOR

JARDINARIUM

APUNTA’T ALS COLORS VIUS O A LA SERENITAT DELS NEUTRES.

OMPLIR LA TEVA VIDA DE PLANTES I DE NATURA ÉS TENDÈNCIA.

ACOMPANYA LES TEVES MIGDIADES DELS COLORS DEL CEL I L’ESPÍGOL.


JARDINARIUM

EXPERTS A OFERIR-TE EL MILLOR

PÀG. 9

ELS NOSTRES MILLORS PREUS

A Jardinarium som experts en oferir-te el millor i al millor preu. Per això t’hem preparat grans ofertes que faran que aquesta temporada gaudeixis com mai.

Polvoritzador Comfort 5 l

26,95 €

Roll up 15 m amb piqueta

119,95 €

Preus vàlids del 05/04/2021 al 30/06/2021, ambdós inclosos. En cas de fi d’existències, consulteu a l’establiment pròxima disponibilitat o alternatives.

Compo Antiverdet 1 kg

Barrera Universal 1 l

Pistola insecticida sistèmic per pugó 750 ml

Insecticida polivalent sistèmic 100 ml

6,75 €

9,50 €

9,50 €

8,95 €

LU Antibarrinador 750 ml

Adob líquid geranis 1300 ml

ONE líquid universal 1 l

Sanium Pin

9,95 €

5,95 €

12,95 €

9,95 €

Et presentem la versió més sofisticada de les plantes de marca pròpia Jardinarium. MÉS DENSES MÉS GRANS MÉS EXCLUSIVES


Profile for Publicaciones

Jardinarium News - Garden Cornnatur  

Jardinarium News és la publicació trimestral dedicada a la jardineria i a la decoració. Consells, novetats, entreteniment i tot el que neces...

Jardinarium News - Garden Cornnatur  

Jardinarium News és la publicació trimestral dedicada a la jardineria i a la decoració. Consells, novetats, entreteniment i tot el que neces...

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded