Page 1

HELA DENNA TIDNING ÄR EN ANNONSBILAGA FRÅN PITEÅ KOMMUN HELA DENNA TIDNING ÄR EN ANNONSBILAGA FRÅN PITEÅ KOMMUN

1

MADE INPITEÅ En tidning från Piteå kommun Full med intervjuer, reportage och information.

Charlotte Kalla &

16 SM-sporter till Piteå

Världsrekordförsök:

Största snögumman


HELA DENNA TIDNING ÄR EN ANNONSBILAGA FRÅN PITEÅ KOMMUN

2

Välkommen till en mästerlig folkfest för alla

P

Foto: Maria Fäldt

iteå är en liten stor evenemangsstad med erfarenhet att anordna stora årligt återkommande musik-, sport- och mässarrangemang. Vi har som den hittills nordligaste värdstaden fått förtroendet att arrangera SM-veckan, ett förtroende vi naturligtvis är mycket stolta över och ska förvalta väl. Piteå kommun har i många år jobbat med utvecklingen att bli en ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar kommun. Det är därför extra roligt att få berätta att hela arrangemanget är ett miljömärkt event där hållbarhet är viktigt i alla delar. Viktiga ledord är mångfald och tillgänglighet – att alla ska känna sig välkomna och ha möjlighet att delta. Under veckan går kultur och sport hand i hand. På våra arenor kommer mästarna att koras och tillsammans med Piteås kulturföreningar bjuder vi in dig till En mästerlig folkfest i centrala Piteå. Det blir ett brett utbud av aktiviteter och underhållning för alla åldrar. Vi hoppas att du som besökare hittar det som passar just dig. SM-veckan i Piteå kommer med andra ord att bli en idrotts- och folkfest utöver det vanliga. Må bästa kvinna och bäste man vinna!

Varmt välkommen till Piteå! Helena Stenberg & Peter Roslund

Foto: Magnus Johansson

Äntligen är det Piteås tur!

Kommunalråd Piteå kommun

Per Lenndin Projektledare, SM-veckan

Som vi har väntat, längtat och förberett oss, lite som känslan inför Julafton då man var barn. Vi har besökt VM i Falun, SM-veckorna i Umeå, Sundsvall och Örebro och samlat in kunskap för att SM-veckan i Piteå ska bli den bästa SM-veckan hittills. Piteå har växlat upp den stora idrottsfesten och tillsammans med kulturen bjuder vi in dig till En mästerlig folkfest. Vi startar veckan söndag 24 januari med vintertrav, sparktävling och en sprakande invigning med bland andra The Magnettes, två unga kvinnor från Pajala på väg ut i världen och samisk pop från Jokkmokk i form av Kitok. Under veckan bubblar det av kultur och dans inne i centrum. I kulturtältet kan du njuta av god mat och dryck och underhållning, vintermarknad och aktiviteter. Du bjuds på inspirerande föreläsningar med bland annat 2 x Niklas, Niklas Myhr, Piteås profes-

MADE IN PITEÅ är en tidning som produceras av Informationsenheten på Piteå kommun. Detta nummer trycks i 125 000 ex som distribueras i hela länet samt norra västerbotten. Nästa nummer kommer i maj med tema sommar i Piteå. Manusstopp 1 april 2016.

Ansvarig utgivare: Maria Norberg-Johansson Grafisk form: Eva Lestander Skribent: Britta Elfving Persson Foto: Angelica Larsson, Ulf Gustafsson, Bildbyrån, Piteå kommuns bildarkiv Annonser: Piteå-Tidningen, Norrland event och konsult

sor på Chapman University USA i Sociala medier samt Piteås OS-silvermedaljör Niklas Jonsson. Den idrottsliga delen i vår mästerliga folkfest drar igång på allvar onsdagen den 27 januari. Hela sexton olika idrotter kommer att kora sina mästare på arenor över hela Piteå. Våra fina arenor Lindbäcksstadion, LF Arena, Norrmalmia, Pite Havsbad och Piteå motorstadion kommer att fyllas av svensk idrottselit och vi hoppas att du är med och hejar fram dina favoriter. SM i längdskidor med vår egen Charlotte i spetsen är förstås en självklar publikmagnet. Det finns dock en lång rad andra spännande idrotter att bekanta sig med som vi berättar mer om i bilagan. Köp årets julklapp i Piteå till dig själv och dina nära och kära, entrémössan som ger dig tillgång till hela SM-veckans idrottsupplevelser. Välkommen till en mästerlig folkfest!


HELA DENNA TIDNING ÄR EN ANNONSBILAGA FRÅN PITEÅ KOMMUN

3

ALPINRODEL | CURLING | CYKELTRIAL

PITEÅ

er! x ä v eå t i P

DANSSPORT | DRAGHUND | JUJUTSU | LÄNGDSKIDOR | RALLYCROSSPRINT | RALLYSPRINT | RULLSTOLSCURLING | SKICROSS | SKIDORIENTERING | STADIONCROSS | STYRKELYFT | TAEKWONDO | X-TRIAL

www.pitea.se/smveckan

4

Världsrekord! Vi hoppas alla att snögumman på Berget kommer att spräcka alla rekordgränser.

6

Möt Rejne SM-veckan och Piteå kommuns maskot. En glädjespridare och sann supporter som älskar all sport.

9

Mästerlig konsert öppnar folkfesten. Kom till Norrmalmia söndagen den 24 januari. Gratiskonserten är det officiella startskottet för den mästerliga folkfesten och SM-veckan.

10

Lindbäcksstadion - en arena för framtiden och förberedelserna inför den stora folkfesten i slutet av januari pågår för fullt.

12

Curling är en av sporterna på SM-veckan, lär dig allt om sporten på fem minuter.

16

Möt Charlotte Kalla vi har fått en pratstund med henne. Hon skickar dessutom en filmad hälsning.

18

Få koll på alla idrotter. Den idrottsliga delen i vår mästerliga folkfest drar på allvar igång onsdagen den 27 januari. Här hittar du arenor och hur idrotterna utövas.

+ TITTA! När du ser denna symbol innehåller reportaget filmat material. Använd din telefons QR-läsare för att titta.

SM-mössan = din biljett SÅ HÄR FUNKAR DET:

1

2

3

Köp en mössa!

Ta på dig mössan.

Gå och se på idrott.

Vill du vara med och skapa en mästerlig folkfest? Som volontär är du en viktig del i helheten av arrangemanget. Oavsett arbetsuppgift gör du med ditt värdskap skillnad för deltagare och besökare. Ta chansen att uppleva en mästerlig SM-vecka och anmäl ditt intresse på pitea.se/smveckan

1

Made in Piteå finns på webben. www.pitea.se/madeinpitea SM-VECKAN, MILJÖMÄRKT EVENT SM-veckan i Piteå är ett miljömärkt event och det jobbas nu för att hela arrangemanget ska genomföras på ett hållbart sätt och belasta miljön så lite som möjligt.

SM-mössan din entrébiljett

Köp din mössa här!

AFTER BRUNCH

GRILL & CHILL

Kom in i värmen och ta del av vår smaskiga brunch. Vi dukar upp med snittar, prinskorv, våfflor, bacon, ostar, frukt och mycket mer!

Fredag den 29/1 kl. 17.00 - 20.00 179:-/p Barn 10:-/år upp till 12 år.

Lördag 30/1

Ladda upp inför helgens finaler med vår grillbuffé.

Kl. 12.00 - 16.00 199:-/p | Barn 15:-/år upp till 12 år.

VINNARMENY

SM PAKETET

Tvårättersmiddag 295:Statts Biff Rydberg med svensk oxfilé serveras med lök, äggula, smörstekt tärnad potatis och senapscréme. Valfri förrätt eller dessert.

• Dubbelrum • Frukostbuffé • Entré till relaxavdelning

1090:-

Pris fr. 1090:-/rum/natt

Erbjudandet gäller under v. 4 2016.

Boka via www.piteastadshotell.com alt. 0911-234000 Made in Piteå PST 132x185.indd 1

2015-11-30 10:44:36


HELA DENNA TIDNING ÄR EN ANNONSBILAGA FRÅN PITEÅ KOMMUN

4

ANE AIMLAMRRON

ANERA FL MUCITSUC

AILON

Vid Kårhuset på universitetsområdet pågår ett hisnande världsrekordförsök. Lagom till invigningsdagen ska en fyrtio meter hög snögumma NM AH ARRON resa sig mot skyn. NEKRAPTSNOK KIVSOR – Vi hoppas kunnaÅvara E L U L med T O M och 4 E sätta en rejäl start på SM-veckan, säger Anders Westergren, en av initiativtagarna.

Världsrekord!

IXAT

P

ATA

-MS TEGROT

MEHRARDNAV

GÅG

P P

P

Största snögumman RAMMOS SIPPOL

NEKRAPSUHDAB

Det nuvarande rekordet har staden Bethel i USA som 2008 på kvällstid under tre veckor. Tanken är att även engagera uppförde en snögumma på hela 37.21 meter. Nu har tretton pitebor och studenter på olika sätt. eldsjälar siktet inställt på att bygga en ännu högre. Arbetet sker genom volontärer via en nystartad – Det är verkligen ett riktigt rekord och inget som några ideell förening med stöd av kommunen och privata polare slänger ihop på en helg, säger Anders Westergren som företag i Piteå. Om allt går enligt planen kommer förklarar att idén till projektet föddes redan för ungefär ett och den resliga snöskapelsen att avtäckas på självaste ett halvt år sedan, utifrån ambitionen att sätta Piteå på kartan invigningsdagen den 24 januari. Men det stannar även vintertid. inte där. E D drivkraft D U R A GärR inte O B bara att slå ett världs Skapelsen blir en enorm snöskulptur, en cirka fyrtio me –NVår ter hög konformad snögumma med en kjol som vid marken rekord utan att så ett frö till en återkommankommer att mäta 30-40 meter i diameter. Det enda som skulle de vinterfestival, säger Anders Westergren. NEGGAB kunna sätta stopp för projektet är snötillgången. Totalt kommer I Bethel känner man till vad som är på gång A I L O N A R NIVS det att behövas omkring 10 000 kubikmeter snö, vilket motsva- iÖPiteå. rar ungefär 4 000 ton. – De tycker att det är roligt och önskar Projektet är noggrant planerat och kräver ordentlig infraoss lycka till men hälsar att de kommer att struktur. All snö som röjs från stadens gator och torg ska den ta revansch om vi lyckas. Det skulle ju vara närmaste tiden omdirigeras till universitetsområdet. Snögumjättekul om vi kunde turas om att ta rekordet av man kommer att byggas upp med hjälp av traktorer, pistmaskivarandra. ner och lyftkran. Förhoppningen är att den 10-15 meter höga basen ska bli klar innan årsskiftet. Därefter kommer alla involverade att söka ideell arbetskraft i sina respektive bekantskapskretsar för att bilda skiftlag som kommer att jobba intensivt

NMAH ARD

40 meter SROFKIS DATSKRYK

473 GÄV

ELÖB NYBEJÖ ADNULMEH

NOIDATSROTOM NÖGRAV

Snögumman N Ö T S R E L Linvigs E M söndag 24 januari vid Kårhuset

NATNÄLG

N

DABSVAH ETIP

NYB-MS NEBBÄRROTS RÄKSNETS

ÅETFELLEKS TOM 4E N


HELA DENNA TIDNING ÄR EN ANNONSBILAGA FRÅN PITEÅ KOMMUN

5

SVERIGES STÖRSTA

EKOLOGISKA OCH MILJÖMÄRKTA

SORTIMENT. HÅLLBAR KONSUMTION Var och en av oss kan bidra till en hållbar utveckling genom våra dagliga val. Sortering av avfall, återvinning och energisparande är kanske det man tänker på främst. Men faktum är att vår matkonsumtion nog har ännu större påverkan än de tre åtgärderna tillsammans, om man ser från jord till bord. Vi på Coop vill göra det lätt för dig att handla hållbart. Vi erbjuder Sveriges största sortiment av ekologiska och miljömärkta produkter. Dessutom är nära hälften av Coops färskvaruförsäljning i Norrland närproducerad.


HELA DENNA TIDNING ÄR EN ANNONSBILAGA FRÅN PITEÅ KOMMUN

6

Rejne älskar all idrott Illustration: Anton Stenvall

Han är en glädjespridare av stora mått, en sann supporter som älskar att röra sig i vimlet. Möt renen Rejne, Piteås nya maskot som gör storslagen entré lagom till SM-veckan. Det har varit på gång ett tag men nu kan vi berätta. Den vita renen Rejne flyttar till Piteå och blir stadens officiella maskot. Och hans allra första uppdrag blir att röra sig i vimlet och sprida glädje och lycka under SM-veckan och Den mästerliga folkfesten.

Piteå har fått en egen maskot Stora evenemang som VM och OS har sina maskotar– lyckobringare som får positiv uppmärksamhet, skapar engagemang och lättar upp stämningen på ett okomplicerat sätt samtidigt som de sätter en plats eller händelse på kartan. Renen Rejne, som gör storslagen entré under SM-veckan, är Piteås nya officiella maskot. Idén om en vit ren har utvecklats med utgångspunkt i att renen finns i Piteås stadsvapen. Den vita renen symboliserar dessutom välgång och lycka. Rejne är en riktig glädjespridare, en sann kompis med hjärtat på rätta stället som kommer att representera och synliggöra turist- och eventstaden Piteå i alla möjliga sammanhang. Under SM-veckan kommer Rejne att åka runt till de olika arenorna och ge prov på supporterpassion i sin renaste form genom att heja på de aktiva. Med sin enorma entusiasm kommer han att höja stämningen hos publiken och bland besökare. Rejne kommer naturligtvis även att synas i centrum bland de spännande kulturarrangemangen.

Renen Rejne kommer helt enkelt inte att lämna någon oberörd. Och han är här för att stanna.


Slutspurt på * höstkampanjen! Slutspurt på Encore SE

höstkampanjen!*

Med höstens bästa erbjudanden på pool och spa!

Co

Välkommen till Folkpool Piteå.

Slutspurt på * Slutspurt på höstkampanjen! höstkampanjen!*

Nu 69 990:Ord. 81 700:-

Encore SE Encore SE

N

Comfort XL

Nu 69 990:-

Snöslunga på köpet vid köp av spabad

Ord. 81 700:-

Nu 69 990:-

Värde 13 990:-**

Ord. 81 700:-

Vilka förväntningar har du på SM-veckan? Jag tror att det kommer att bli hur bra som helst. Det blir fantastiskt att få uppleva alla olika idrotter och att få möta och heja på alla Folkpool Piteå duktiga tävlande som kommer hit till Piteå. För att inte tala om allt Noliagatan 9B skoj som kommer att hända inne i stan. Hela Piteå kommer ju att Tel 0911-150 60 myllra av folk från när och fjärran.

O

Comfort XL

Med höstens bästa Berätta, erbjudanden på pool och spa! Rejne, du är Piteås nya maskot. hur känns det? Det är så grymt kul, jag känner mig hedrad Välkommen till Folkpool Piteå.och riktigt taggad. Piteå Med höstens bästa erbjudanden på pool och spa! är en skön mix av sommarskoj och vinteraktiviteter, ett ställe där Välkommen till Folkpool Piteå. kul är det förstås att mitt det är mycket spännande på gång. Extra första jobb blir under SM-veckan. Jag älskar ju sport av alla de slag.

Nu 58 990:Ord. 68 800:-

Nu 58 990:Ord. 68 800:-

Öppettider Vard

Snöslunga på köpet vid köp av spabad

10-17

Värde 990:-** Snöslunga på13köpet vid köp av spabad

folkpoolpitea.se

Värde 13 990:-**

* Se hela kampanjen på folkpool.se. Var kommer man att träffa dig de här dagarna? ** Vid köp av spabad för under 50 000:- erhåller kunden ej den snöslunga bilden visar. Man kan räkna med att jag kommer att dyka upp lite överallt, i stan Folkpool Piteå Öppettider och på alla idrottsarenor. Jag ska göra allt jag kan för att hålla publiVard 10-17 Noliagatan 9B ken varm i kläderna och för att stämningen ska ligga på topp. * Vid köp av spabad för under 50.000:-

Tel 0911-150 Folkpool Piteå60

folkpoolpitea.se Noliagatan 9B

Öppettider Vard

10-17

Folkpool Uppsala

erhåller kunden ej den snöslunga bilden visar.

Finns detTel något som man inte bör missa? Kungsgatan 107, Uppsala 0911-150 60 * Se hela kampanjen på folkpool.se. Under SM-veckan finns ju alla chanser att kolla in lite mindre idrotfolkpoolpitea.se Telkunden 018-39 82 50 bilden visar. ** Vid köp av spabad för under 50 000:- erhåller ej den snöslunga ter som normalt inte brukar få så stor uppmärksamhet. Själv ska jag Öppet se folkpooluppsala.se * Se hela kampanjen på folkpool.se. ** Vid köp avinte spabad för skicross under 50 och 000:-taekwondo, erhåller kunden den snöslunga bilden visar. till exempel absolut missa två ejsporter som är med i SM-veckan för allra första gången. Varför ska man komma till Piteå den sista veckan i januari? Framför allt ska man komma hit för att det kommer att bli en mästerlig folkfest. Det kommer att finnas något för alla, även för de som inte tycker att sport är det bästa som finns. Jag ser verkligen fram emot att få hälsa alla välkomna hit.

Folkpool Piteå Noliagatan 9B, Piteå Tel 0911-150 60 Öppettider Vard 10–17

Julhandla VILT hos oss - här finns något för alla!

ETT BRETT SORTIMENT:

Följ Rejne! Rejne tipsar!

Håll koll på vad jag gör genom att följa mig på Facebook och på Instagram. Jag kommer snart att berätta en hemlighet!

rejneipite @rejneipite

• Ren & älg • Hjort & rådjur • Vildsvin • Fjällröding • Ripa, tjäder, ankbröst • Hjortron, lingon & blåbär • Glögg, saft, sylt (även åkerbär) , sirap & marmelad • Chokladpraliner, knäck & lakrits • Lemmelkaffe, kaffeost & tunnbröd • Stenugnsbakat surdegsbröd • Takspånstallrikar

Vi har d de mjue goda, k de hår a & KLAPP da ARNA

Torkat k suovas, ött, Gahkku, gurpi, bjö renkorv, rnkorv, älgkorv

PRESENT & JULKLAPPSTIPSTIPS! • Fina mathantverk • Slöjd (knivar & kosor) • Souvenirer • Hantverk • Presentkorgar, lådor & påsar • Lokala hantverk • Presentkort Välkommen in för personlig service! / Karina & Jerker

Aronsgatan 1, Piteå (vid ICA Kvantum) 0911-810 00 • www.karinasviltbutik.se Mån-fre 10-18 • Lör 10-16 • Sön 12-16


HELA DENNA TIDNING ÄR EN ANNONSBILAGA FRÅN PITEÅ KOMMUN

8

Foto: Shutterstock

Foto: Scandinav bildbyrå

Invigningskonserten i Norrmalmia kommer att bli som en stor härlig påse norrländskt gott och blandat.

J.P Nyströms orkester

Kitok

Tänk snö, evighetslånga myrar och lite norrbottnisk jävlaranamma. Invigningskonserten i Norrmalmia får en pampig och stämningsfull inramning med många intressanta artistakter.

The Magnettes

Mästerlig konsert öppnar folkfesten NU I NyA STORA FRÄSCHA lOKAlER STORGATAN 67, PITEÅ (mITT EmOT SySTEmbOlAGET) Varje dag under nästa vecka, 16-21/11, kl 14-17: Vi bjuder på varmkorv, kaffe och dryck • Presenter till barnen

Måndag 16/11 kl. 16.30 Lördag 21/11 kl. 12.30 Magi, trolleri & illusioner

• MOBILTELEFONER • MOBILABONNEMANG 67, Piteå • 0911-22 10 10 • www.telemaklarna.se •Storgatan TILLBEHÖR

MOBILTELEFONER • MOBILABONNEMANG • TILLBEHÖR • SERVICE • MOBIL FÖRSTÄRKNING • KAMEROR • KOMRADIO • FÖRETAGSFÖRSÄLJNING • TELEFONVÄXLAR

• SERVICE

• MOBILFÖRSTÄRKNING • KAMEROR • KOMRADIO • FÖRETAGSFÖRSÄLJNING • TELEFONVÄXLAR

dag under nästa vecka, 16-21/11, kl 14-17: der på varmkorv, kaffe och dryck • Presenter till barnen Välkommen in!

kl. 16.30 kl. 12.30

& illusioner Storgatan 67, Piteå • 0911-22 10 10 • www.telemaklarna.se

OBIL FÖRSTÄRKNING • KAMEROR • KOMRADIO • FÖRETAGSFÖRSÄLJNING • TELEFONVÄXLAR

Öppettider: Vardagar 08.00–18.00 • Lördagar 10.00–15.00

Konserten söndagen den 24 januari är helt gratis och blir det officiella startskottet för den mästerliga folkfesten och SM-veckan. Ambitionen har varit att skapa ett blandat program med norrbottniska förtecken och internationell prägel. – Det ska bli en varm upplevelse som visar upp vår kultur och samtidigt blickar utåt även mot sånt som kanske inte ens norrbottningarna själva tänker på som norrbottniskt, säger Dan Engman som haft uppdraget att sätta ihop programmet. Kvällen bjuder på tre musikakter. The Magnettes, som består av Pajala-tjejerna Sanna Kalla och Rebecka Digervall, är en färgstark duo som förutspås bli Sveriges nästa stora musikexport. Med magisk pop som bygger på starka melodier och texter från egen kultur och samtid har The Magnettes bland annat gjort stor succé i USA och England. En annan spännande artist som intar scenen är Magnus Ekelund alias Kitok, rapparen från Jokkmokk som tagit hiphopen till nya nivåer under sitt samiska släktnamn. Kitoks hittills största hit ”Paradise Jokkmokk” hade över en miljon streams på Spotify bara någon månad efter release. Det blir även folkmusik i form av rutinerade J.P. Nyströms orkester. Gruppen bildades i Malmberget på 70-talet och spelar instrumental folkmusik och visor präglade av norrbottnisk och tornedalsk folkmusiktradition. J.P. Nyströms orkester kan titulera sig riksspelmän och har även turnerat i länder som Kanada och Japan. För det speciella tillfället har kompositören Folke Antonsson specialkomponerat ett kör- och orkesterverk som kommer att framföras av elever och lärare från Musik- och dansskolan i Piteå. Det kommer även att bjudas på dans koreograferad av Patrik Häggström, bland annat känd från dansföreningen Exiled Dance Crew i Luleå. Konferencier blir skådespelaren och entreprenören Charlotte Lindmark. Invigningskonserten i Norrmalmia kommer med andra ord att bli som en stor härlig påse norrländskt gott och blandat.


HELA DENNA TIDNING ÄR EN ANNONSBILAGA FRÅN PITEÅ KOMMUN

Delta i folkfesten! ENTRÉ 245:-

LÖRDAG 30 JAN PÅ STUDIO ACUSTICUM Folkets Hus och Parker livesänder Turandot från Metropolitan. Sveriges stora stjärnsopran Nina Stemme gjorde sin Met-debut med Senta år 2000. Nu deltar hon för första gången i en av Mets livesändningar i den krävande rollen som Puccinis isprinsessa.

GRATIS!

LÖRDAG 30 JAN kl 20.00 PITEÅ KYRKA Musikgruppen VAIMO uppträder med sånger på samiska, finska och meänkieli. Pia-Maria Holmgren sång/gitarr. Seppo Härkönen sång/elgitarr Maria Ruottinkoski sång. Christina Lundh bas. Jörgen Gustavsson piano. Dick Ask cajuntrumma.

GRATIS!

GRATIS!

MÅNDAG 25 JAN kl 19.00 PÅ KROKODIL Författarsamtal med Stina Stoor, född 1982, bor och verkar i sin barndomsby, Balåliden, utanför Bjurholm. Hon tilldelades Umeå novellpris 2012 och publicerade den uppmärksammade novellen Ojura året därefter. För novellen Gåvan mottog hon Sveriges Radios novellpris.

GRATIS!

LÖRDAG 30 JAN kl 19.00 KALEIDO En monolog med Charlotte Lindmark. Hoppet som finns i oss alla visar äntligen upp sig för mänskligheten! Nu är hon ute på världsturné för att berätta hur en arbetsdag kan se ut, vilken funktion hon har men framförallt för att förklara hur mycket vi människor behöver henne. Var beredd på en kväll med studs.

GRATIS!

9

Vi tycker att sport och kultur går hand i hand. Vid sidan om alla sportarenor bjuder vi därför in till En mästerlig folkfest. Tre närliggande torg och en vintermarknad med norrländska förtecken skapar en härlig inramning och sköna mötesplatser i vintermörkret. Piteås kulturföreningar kommer att fylla såväl officiella som inofficiella scener med kultur i alla möjliga former. Hela veckan kommer vi att kunna njuta av musik, dans, teaterföreställningar föreläsningar och utställningar i stadens alla hörn. Det mesta är dessutom alldeles gratis. Känn dig varmt välkommen. KULTURTÄLTET BY WIBAX Navet i centrum blir ett stort kulturtält med norrländsk touch, intill Kulturtorget vid Stadsberget. Här kan du njuta av god mat och dryck samt underhållning i form av livemusik och andra artistakter ända in på småtimmarna. I tältet kommer det även att finnas möjlighet att följa SM-tävlingarna via storbildsskärm. Onsdag och torsdag kl.11-01 samt fredag och lördag kl.11-02. FAMILJETORGET Rådhustorget blir ett familjeområde där det kommer att finnas ett samiskt utomhuscafé med möjlighet att följa tävlingarna på storskärm. Intill caféet byggs ett lekland i snö och is. Här kommer återvinningsmarknaden Reprisen att anordna Leksakotek och Sportotek– ett sätt att byta in en sak man inte behöver längre mot något som någon annan lämnat in. Här kommer även Arjeplogskonstnären Dan Lestander att visa sitt video- och fotoverk Dreams and Wishes på en stor snövägg (torsdag och fredag kväll). Måndag 25/1-söndag 31/1. Caféet håller öppet alla dagar mellan kl.10-16. LJUSTORGET På Byxtorget ligger fokus på dekorationer och installationer inspirerade och skapade av snö, is och ljus. VINTERMARKNAD I anslutning till Kulturtorget anordnas en genuin vintermarknad med försäljning av mat, hantverk och andra produkter från den norrländska regionen. Marknaden håller öppet onsdag-fredag kl.10-18 samt lördag och söndag kl.11-15.

SÖNDAG 24 JAN NOLIAOMRÅDET Det blir en minst sagt fartfylld och spektakulär inledning av SM-veckan när Pitebygdens Travklubb arrangerar vintertrav i centrala Piteå söndagen den 24 januari. Med start vid Noliaområdet kommer hästarna att springa två och två i full fart 150 meter längs Kyrkbrogatan för att gå i mål vid Nygatan. Tävlingen kommer att avgöras genom en utslagstävling med kval, semifinaler och final.

MÅNDAG-SÖNDAG kl 12.00 KALEIDO Roland Pantze och Anders Sunna visar måleri i Konsthallen. Utställningen är ett samarrangemang mellan Piteå kommun och Piteå Sameförening.

tipsar! Rejne

Ett mycket hett tips är att hålla koll på uppdateringar och nyheter omkring det breda programmet på pitea.se och i andra medier.


10

HELA DENNA TIDNING ÄR EN ANNONSBILAGA FRÅN PITEÅ KOMMUN

Illustration: Monarken

Lindbäcksstadion – en arena för framtiden Inomhusskidåkning, hotell, camping, stugby och ny infrastruktur. Lindbäcksstadion genomgår en förvandling som kommer att sätta Piteå på kartan året runt i framtida vintersportsammanhang.

På Lindbäcksstadion pågår förberedelserna för fullt inför den stora folkfesten i slutet av januari. Det stora dragplåstret är förstås SM-tävlingarna i längdskidåkning som arrangeras här för fjärde gången. Dessutom kommer skidorienteringen, draghundstävlingarna, alpinrodel samt den för SM-veckan nya grenen skicross att avgöras på denna arena. Vision 2017 Den uppmärksamme kommer att upptäcka att det vid sidan om detta även pågår andra stora saker vid Lindbäcksstadion. I samband med att Piteå arrangerade SM i längdskidåkning år 2010 gick piteåföretaget Lindbäcks Bygg AB in och köpte namnet, som tidigare var Vallsberget. Ägaren Erik Lindbäck, som själv brinner för skidåkning, såg området som en oslipad diamant och började tillsammans med några innovativa entreprenörer att skissa på en storslagen idé. Det resulterade i Lindbäcksstadion Vision 2017, ett storslaget framtidsprojekt som nu är påbörjat.

Skidtunneln blir SM-entréhall Charlotte Kalla, som sedan flera år tävlar för klubben Pite Elit, gick i våras in som delägare i Darkathlon, det utvecklingsbolag som i nära samarbete med Piteå kommun ska göra verklighet av visionen. I våras satte hon symboliskt spaden i jorden för en skidtunnel som så småningom ska bli hela 1800 meter lång. Den första etappen på 400 meter kommer att stå klar lagom till SM-veckan då den kommer att fungera som entréhall för alla besökare. Det kommer då att vara några minusgrader och ligga 5 cm snö på golvet i tunneln som blir 15 meter bred och 4,5 meter hög. Kombinerad skid- och däcktesttunnel Skidtunneln kommer i första hand att användas för att förlänga säsongerna för skidåkningen. Pite Elit hör till de allra bästa skidklubbarna i Sverige och även inom skidskytte är Piteå på stark uppgång med tävlande på landslagsnivå. Lindbäcksstadion kommer i själva verket att fylla ett behov för skidåkare från


Illustration: Monarken

Nya Passat Alltrack. Frihetsmaskinen.

Det kommer även att byggas nya vägar, hotell, camping, stugby, restauranger samt en serviceanläggning.

FAKTA Lindbäcksstadion Vision 2017 Vision 2017 handlar om att utveckla en vinterarena i världsklass möjlig att använda för träning och tävling året runt. I visionen ingår bland annat en 1 800 meter lång skidtunnel för längdskidåkning och däcktest, en väg upp till Vallsberget där det också byggs ett högt alpint starttorn, en tunnel för alpin skidåkning, en modern stugby nära längdspåren och slalombacken samt två hotell; ett vid foten av Vallsberget och ett på toppen. Därutöver planeras för restauranger, en campinganläggning, en ny skidlift och en stor läktare intill den nybyggda servicebyggnaden. Projektet genomförs av utvecklingsbolaget Darkathlon AB i nära samarbete med Piteå kommun.

FÖRMÅNSVÄRDE FRÅN

Pris från 333 700 kr.

1929

1870

KRONOR*

KRONOR**

Utrustad med bland annat: 4MOTION fyrhjulsdrift DSG-växellåda Adaptiv farthållare, ACC, inklusive Front Assist och City Emergency Brake App-Connect (MirrorLink & CarPlay) Bluetooth handsfree Chassi höjt med ca 25 mm Climatronic, 3-zons klimatanläggning ergoComfort förarstol med tiltfunktion och förlängningsbart lårstöd Körprofilsval inklusive Offroad profil Lättmetallfälg Ancona 17 tum Radio Composition Media Bränsleförbrukning blandad körning 5,1-6,9 l/100 km. CO2-utsläpp blandad körning 135-157 g/km Indikativt förmånsvärde netto per månad exklusive bränsle vid 50% marginalskatt: För exakt förmånsvärde se www.skv.se **Volkswagen Leasing 36 mån (exkl moms). 30% särskild leasingavgift 50% restvärde, rörlig ränta baserad på VWFS basränta (jun 2015). Uppläggnings- och administrationsavgift tillkommer. Vi reserverar oss för eventuella ändringar och avvikelser. Miljöklass Euro 6. Bilen på bilden är extrautrustad.

Öppettider Må–To 8-18. Fre 8-17. Lö 10–14. Piteå: Oktanvägen 6, 0911-23 40 50 www.mullers.se Boka din service på www.mullers.se

Dick Andersson Tommy Westerlund Thomas Pettersson David Granudde Hallvärd Säljare Säljare Säljare Piteå 0911-23 40 57 Piteå 0911-23 40 56 Piteå 0911-23 40 60 Piteå 0920-24 29 73

Helt enkelt bättre

Delägare Darkathlon AB: Swedia Capital, Staffan Persson Lindbäcks Group, Erik Lindbäck Arctic Falls, Jonas Jalar Partner Invest, Marcus Isaksson Charlotte Kalla Investeringskostnaden beräknas bli ca 450 miljoner kronor.

Mälardalen och norrut. Det finns dock ytterligare en dimension som kommer att göra platsen unik. En del av skidtunneln kommer nämligen att användas för däcktest under våren och sommaren när det är lågsäsong för skidåkningen. Företaget Arctic Falls, som har världsledande däcktestanläggningar i Älvsbyområdet, har gått in som delägare i projektet. Med tunneln på Lindbäcksstadion öppnas fantastiska möjligheter att förlänga säsongen även i den branschen, något som tidigare knappt varit möjligt på det norra halvklotet. En arena för framtiden Nästa steg blir att planera för fortsättningen av skidtunneln och resten av området. Tanken är att även utveckla möjligheterna för utförsåkningen och extremsporterna, bl.a. genom en skidtunnel för alpin skidåkning och en funpark. Det kommer även att byggas nya vägar, hotell, camping, stugby, restauranger samt en serviceanläggning. Lindbäcksstadion ska bli en anläggning för utveckling av skidsporten och andra näringar året om. En plats för stora sporthändelser. Nu ser vi fram emot den närmaste som kommer den sista veckan i januari, avslutar Erik.

LEASING FRÅN

Erica Rhenström jobbar med utvecklingen av bredband via fiber i Piteå.

Tävlingar till tusen

Vi hoppas alla Pitebor går ”man ur huse” och upplever SM-veckan live. Tävlingarna kan du självklart också följa via vårt bredbandsnät med tv-, internet och telefonitjänster upp till 1 000 megabit. PS. Som elhandelskund hos oss kommer du att ha möjlighet att köpa SM-mössan till reducerat pris, för mer info titta i nästa fakturabilaga eller ring 0911-648 00.

Du följer väl oss på:

facebook.se/piteenergi 0911-648 00 • www.piteenergi.se


HELA DENNA TIDNING ÄR EN ANNONSBILAGA FRÅN PITEÅ KOMMUN

12

Rejne tipsar!

Curling På fem minuter

Curling går ut på att lagen försöker få sina egna stenar närmare boets mittpunkt (tee) än motståndarnas bästa sten, antingen genom att placera sina egna stenar bättre än motståndarnas eller genom att slå bort deras bästa stenar.

TEE

LAGET: Ett curlinglag består av fyra spelare och varje lagmedlem spelar två stenar omväxlande med motståndarlaget.

8 POÄNGBERÄKNING: När omgången är färdigspelad får ett av lagen poäng för varje sten som ligger i eller berör boet och som ligger närmare mittpunkten än motståndarnas bästa sten. Det kan bli maximalt 8-0 i en omgång.

1998 blev curling en officiell olympisk sport. VARFÖR HETER DET CURLINGFÖRÄLDRAR? Uttrycket ”curlingföräldrar” syftar på föräldrar som på alla tänkbara sätt ”sopar undan” hinder och besvärligheter för sina barn. Och precis som med stenarna i curling tycks syftet vara att få barnen att stanna kvar i boet så länge som möjligt.

8

STENEN: De flesta curlingstenar som används i modern curling har tillverkats av en speciell typ av granit, Blue Hone, som hämtats från den lilla skotska ön Ailsa Craig och som tål att krockas med på curlingisarna. Denna stensort börjar emellertid ta slut och numera används också en walesisk stensort som heter Trefor.

CURLEN: En curlingsten som spelas korrekt, roterar kring sin egen axel och gör en bågformad linje över banan mot målet. Kaptenens kommando bestämmer om stenen skall spelas medurs (inhand) eller moturs (outhand). Kaptenen visar med utsträckt arm vilken rotation stenen skall ha.

ISEN: Varmt vatten strilas i omgångar ur vattenkannor så att små knottror bildas på isytan. Det kallas pebbling. Knottrorna minskar friktionen och gör att stenen glider lättare. Det är förstås väldigt viktigt att isen inte lutar åt något håll eller har ojämnheter. Isens egenskaper skiljer sig mellan olika banor och hallar. Rätt luftfuktighet och temperatur i hallen är två faktorer som har betydelse. Curling är en precisionssport där mycket små marginaler avgör resultaten på elitnivå.

HOG LINE Stenen måste släppas före denna linje.

BACKLINE


HELA DENNA TIDNING ÄR EN ANNONSBILAGA FRÅN PITEÅ KOMMUN

Titta!

13

+

HUR TILLVERKAS CURLINGIS? Hur blir isen knottrig? Varför ska den vara det? Använd din telefons QR-läsare för att titta. på videoklippet. Eller surfa till www.pitea.se/madeinpitea Håkan Pålsson och Anders Eskilsson från Skellefteå curlingklubb ser till så att allt går som på is under curlingtävlingarna på LF-arena.

Curling på hög nivå i LF Arena Den allra yttersta curlingeliten kommer till Piteå för att göra upp om SM-medaljer. Men först ska ishallen förvandlas till en högklassig curlingarena.

För många av oss är curling kanske framför allt en tv-sport som fångar uppmärksamhet under OS, inte minst tack vare de svenska landslagens imponerande framgångar. Under SM-veckan öppnas möjligheten att bekanta sig med sporten och landets allra bästa spelare på nära håll. Rutinerad arrangör Mästerskapet arrangeras av Svenska Curlingförbundet. Eftersom det inte finns någon curlingverksamhet i Piteå är den lokala arrangören Skellefteå Curlingklubb som kommer med ett trettiotal funktionärer. Under tävlingsdagarna kommer även Piteå Bouleklubb att ställa upp med volontärer. Från Skellefteå Curlingklubb kommer bland annat Håkan Pålsson och Anders Eskilsson, två riktiga curlingentusiaster med stor rutin från större tävlingar. – Vi hade bland annat ett elitseriesammandrag för två år sedan så vi vet hur det går till, säger Håkan Pålsson. Duon kommer inledningsvis att hjälpa till när det blir dags att göra curlingisen i LF Arena, ett arbete som tar vid hela fem dagar innan tävlingarna börjar. Totalt kommer det att anläggas sex banor, vilket sker med hjälp av expertis och efter konstens alla regler.

– Det kommer i stort sett att bli OS-kvalitet på arenan när banorna är klara, säger Anders Eskilsson. Mästare på plats Mästerskapet kommer att pågå från onsdag-söndag och avgörs genom ett grundspel och slutspel med finaler. Totalt kommer Sveriges åtta allra bästa damlag och sexton herrlag till SM-veckan. Bland annat kommer vi att få se Lag Sigfridsson, Sveriges ledande damlag som tävlar för Skellefteå Curlingklubb. De ligger trea på världsrankingen och har bland annat har ett EM-guld från 2013 samt en silvermedalj från OS i Sotji 2014. För Lag Edin, som är regerande europa- och världsmästare och rankade tvåa i världen på herrsidan, blir tävlingen i Piteå säsongens enda på svensk mark. I toppen finns dock flera starka lag som kommer att vilja slåss om de ädlaste medaljerna. Under veckan avgörs också SM i rullstolscurling.

Se Sverigeeliten tävla på LF arena onsdag-söndag


JULKLAPPSTIPS! HELA DENNA TIDNING ÄR EN ANNONSBILAGA FRÅN PITEÅ KOMMUN

14

Kupévärmare i miniformat. Termini 1350

Alkotestare Dräger Alcotest 3000 Art.nr. KI D8320760. Proffsutrustning för alla. Denna alkotestare har sitt ursprung i polisens utrustning med mätsäkerhet.

Art.nr. DA 430052. 67% mindre än sina föregångare. 1350 W. Garanti 5 år. Ord. pris 895:-

495:-

Art.nr. 1131004. Kompakt och superpraktisk brikettgrill. Det fyrkantiga formatet gör Go-Anywhere® enkel att stuva undan i husvagnens förvaringsutrymme eller i bagageutrymmet. Perfekt för både direkt och indirekt värme.

649:- 3.495:-

Se pr i

Se T!

NU

Go-Anywhere® Briketter

Se

Mekanikersats 92 delar Art.nr. K 25015 2 st kompletta hylsnyckelsatser (1/4”, 1/2”) samt både block- och lednycklar, 30 olika bitsverktyg. Mått: 350x350x85 mm. Ord. pris 2430:-

NU 995:-

Skruvmejselsats

Art.nr. K 63067. Långa gummerade handtag för maximal vridstyrka. Innehåller 4 st med mest vanliga skruvskallar. Ord. pris 330:-

149:-

Sladdlös borrmaskin/ skruvdragare BS 18 Quick

Art.nr. 602217500. Lätt kompakt borr/skruvdragare i extremt kompakt design för mångsidig användning. 2x18V / 2Ah Li-ion. Levereras i plastlåda. Ord. pris 2.249:-

Art.nr. 101030. Spark för vuxna. Färg: lackerad björk, röd eller blå.

1.390:-

p

Skärbräde set

Art.nr. 17176. Praktisk och funktionell skärbräda från Weber Style™ som består av en grundskärbräda i bambu. De tre medföljande vinylskärbrädorna läggs ovanpå när du ska skära kött, fisk, bröd eller grönsaker. Utrustad med extra djup saftskåra och glidsäkra hörn. Ord. pris 759:-

349:-

Stekhäll/Muurikka med handtag Art.nr. 810101. 48 cm i diameter med ca. 22 cm långa löstagbara ben som ingår.

NU 1.494:Sparkar T7

T!

e riS

Spark

Art.nr. 10021. Höj- och sänkbart handtag. 35 mm breda plastmedar för lätt åkning i mjuksnö. Passar från 7 år.

998:-

eT!

Se

iS pr

Art.nr. 916620, 916621, 916622.

Innehåller bitshållare med snabbchuck och magnet. Ord. pris 154:-

NU

59:-

MXS 5.0 batteriladdare 12 volt

Art.nr. CT 56305. MXS 5.0-laddaren innehåller samma moderna teknik som tidigare bara funnits i CTEK:s proffsprodukter. MXS 5.0 har funktioner som undersöker och visar om batteriet kan laddas och bibehålla laddning, en speciell rekonditioneringsfunktion som återställer skiktade och djupt urladdade batterier, unik underhållsladdning och ett läge för optimerad laddning under kalla vinterdagar. MXS 5.0 klarar även laddning av krävande batterier (t.ex. Optima). Hela laddningsprocessen går att följa på den unika displayen. MXS 5.0 är en helautomatisk 8-stegsladdare som ger 0,8A eller 5A för 12V-batterier mellan 1,2 och 110Ah och den lämpar sig för underhållsladdning upp till 160Ah.

peltor radiohörselskydd

Art.nr. HRXS7A-01. FM stereoradio. Bygel: rostfritt stål med steglös höjdinställning. Ej audioingång. 9 V batteri medföljer. Ord. pris 799:-

NU

BODEN | GÄLLIVARE | KIRUNA | LULEÅ | PAJALA | PITEÅ | SKELLEFTEÅ | UMEÅ

599:-

Bitskassett Screw Gold

599:-

www.laitis.se

695:-

– ett självklart val


HELA DENNA TIDNING ÄR EN ANNONSBILAGA FRÅN PITEÅ KOMMUN

15


Titta! En investering för miljö, ekonomi och hälsa. Med balanserad ventilation från Fläkt Woods andas du och din familj alltid ny, syrerik och filtrerad luft och kan återvinna upp till 83% av värmen i luften. En investering för både ekonomi och miljö men framför allt för familjens hälsa.

Tel. 0911-650 47 · wixners.com

+

CHARLOTTE KALLA har lämnat en hälsning till oss. Använd din telefons QR-läsare för att titta på videoklippet.

Eller surfa till www.pitea.se/madeinpitea

Hon är en av Sveriges genom tidernas största och mest älskade sportprofiler. En stark förebild och ovärderlig ambassadör för skidsporten som är inne på sin tionde säsong på landslagsnivå. I frånvaro av stora mästerskap är årets stora mål att lyckas bra i den totala världscupen där hon hittills aldrig stått på pallen. Extra stort fokus kommer att ligga på Tour de ski och den helt nya Ski Tour Canada. Men däremellan kommer hon till Piteå för att delta i det svenska mästerskapet på hemmaarenan Lindbäcksstadion. Vi har fått en pratstund med Charlotte Kalla.

”Det är speciellt att tävla

5 januari Enligt seden har vi förberett en fullspäckad Trettondagsafton med flera band och en härlig festbuffé! Några utav kvällens band är: Great Gig tillsammans med Storstryk, Noise Reduction och Martinez. Läs mer på www.pite-havsbad.se

Charlotte Ka emot att ko

Du åker över världen och representerar Sverige i stora sammanhang. Hur känner du inför ett SM som dyker upp mitt i säsongen? – SM har en lägre prioritet resultat- och tävlingsmässigt. För mig blir det ett led i träningen och jag missar ingen världscuptävling den helgen så det är bra. Men att tävla hemma är speciellt eftersom det är den enda gången på året som vi får möjlighet att åka i klubbens kläder. Vi vill ju marknadsföra vår sport och inspirera barn och ungdomar att prova längdskidåkning. Det är jätteviktigt att synas på hemmaplan så att våra fans får se och träffa oss i verkligheten. Jag minns själv hur det var till exempel med Lina Andersson som var min förebild när jag växte upp. Att läsa om hennes framgångar i lokaltidningen och veta att hon skulle vara ett stenkast hemifrån. Att hon fanns på riktigt. Det betydde jättemycket. Vi vet att du har ditt hjärta i hembyn Tärendö, ditt hem i Sundsvall och tävlar för Piteå Elit. Men vad betyder Piteå för dig? – Piteå betyder mycket. Jag har nog varit mer i Piteå än i Tärendö de senaste åren.


HELA DENNA TIDNING ÄR EN ANNONSBILAGA FRÅN PITEÅ KOMMUN

17

i klubbens kläder”

Kalla ser fram omma till hemmaarenan Det är det ställe där jag förbereder mig för tävlingar och mästerskap. Och här har jag min tränare, min mentala coach och min styrketränare. Jag är så glad att jag tillhör en så bra klubb som Piteå Elit. De är professionella och det finns en framåtanda och fokus på att varje individ ska utvecklas utifrån sina förutsättningar. Dessutom hämtar jag mycket inspiration från förebilder inom näringslivet i Piteå, där finns mycket att lära som går att omsätta till idrottsvärlden. Ja, i våras gick du in som delägare i Darkathlon, det utvecklingsbolag som har stora planer för Lindbäcksstadion med bland annat en lång skidtunnel.Vad innebär det för dig att vara med och utveckla den visionen? – Skidtunneln betyder otroligt mycket i min satsning. Vi skidåkare söker hela tiden möjligheter att förlänga säsongen. För att bli en bra skidåkare krävs det att man har sina mil i benen. Tyvärr går det inte längre att förlita

sig på natursnön, inte ens i Norrbotten som är ett vinterlän. Att lära sig åka energisnålt och så effektivt som möjligt, det lär man sig bara genom att åka skidor på snö. Så jag ser det här som en jättestor möjlighet. Här finns människor som är beredda att satsa och det var en stor anledning till att valde att tävla för Piteå Elit. Att lämna min moderklubb Tärendö var inget lätt beslut eftersom jag vet att det finns så mycket stolthet i byn. Du har många träningstimmar på Lindbäcksstadion. Hur skulle du beskriva tävlingsbanorna? – De är tuffa och utslagsgivande. Man har nyttjat terrängen bra. Den är rolig och händer mycket. Men sen gillar jag också motionsspåren, både med och utan skidor under fötterna. Och rullskidbanan är en stor tillgång som ger möjlighet till bra träning sommartid. Om du tänker tillbaka på alla SM som du har hunnit med under åren, finns det något särskilt trevligt SM-minne?

– Ja, det var faktiskt riktigt kul att tävla i Piteå senast 2010. Det var sista tävlingarna innan vi skulle åka över till Kanada och mitt första OS. Jag fick ett bra genrep där på 10 km skate och det blev ju sedan guld i Vancouver. Så det var en väldigt speciell upplevelse och ett fint SM-minne. Kommer du att hinna se några andra sporter under SM-veckan? – Som det ser ut nu kommer det inte att bli så mycket tid för det. När jag inte tävlar kommer jag nog att försöka klämma in något extra träningspass. Men vi får se, kanske hinner vi med att besöka någon sport som ligger i anslutning till SM-byn. Jag får kolla lite vad de andra klubbkompisarna säger.

Längdskidåkningen avgörs på Lindbäcksstadion onsdag, torsdag, lördag, söndag.


HELA DENNA TIDNING ÄR EN ANNONSBILAGA FRÅN PITEÅ KOMMUN

18

Hela sexton olika idrotter kommer att kora sina mästare på arenor över hela Piteå. SM-veckan öppnar möjligheter att ta del av såväl självklara publikfavoriter som mindre kända idrotter och sportutövare. Den idrottsliga delen i vår mästerliga folkfest drar igång på allvar onsdagen den 27 januari. Varje tävling arrangeras av respektive förbund i samarbete med lokala arrangörer som representerar idrotterna och ser till att skapa professionella och sportsliga evenemang.

LF-ARENA NORRMALMIA

LF ARE NA AC U S TIC U M

NO L I A

B AC KC ITY TAXI

PITEÅ CITY

NO RRA H A M N GÅG

P

M O T ST O R F O RS E N

VÄ G 374

P

ATA

RO SV I K E 4 M O T L UL E Å

P P

S MTORG E T

V ÄS TRA KAJE N

Illustration: Helikpter

K O NST PA RK E N

V A ND RA RH E M

SOMMAR LOPPIS

B ADHU S P ARK E N S ÖDRA HAMN P ITE ÄLV

S IKFORS VÄG 374

KYRKSTAD

L Å N G T R Ä SK B O RG A RUD D E N VÄG 373

LILLP ITE

B ÖLE ÖJE B Y N

BAGGEN

NOLIA

SV I NÖ RA

HE MLU NDA S V E NS B Y N

MOTORSTADION V A RG Ö N G L Ä NT A N

LINDBÄCKSSTADION

M E L L E RST Ö N

PI T E H A V SB A D

SM-BYN ST O RRÄ B B E N E 4 MOT S KE L L E F T E Å

ST E NSK Ä R

ARKE OLOG S TIG E N

JÄ V RE SM-veckans huvudsponsorer

Partners

F I SK E C A M PE N

Lokal partner

Sändande bolag


HELA DENNA TIDNING ÄR EN ANNONSBILAGA FRÅN PITEÅ KOMMUN

LF-ARENA Stadioncross

Stadioncross är en komprimerad variant av skotercross. Den största skillnaden är att banan är betydligt kortare och mer teknisk. Kännetecken är snabba intensiva heat med extrema hopp och stora kurvor. Den kortare banlängden gör det möjligt att flytta in banan på exempelvis en fotbollsplan. Inspirationen till stadioncross kommer från USA. SM i stadioncross kom till när SM-veckan arrangerades för första gången 2009. Det är en riktigt publiksport tack vare den goda översikten över hela banan. Arena: LF Arena Förbund: Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet Lokal arrangör: Infjärdens Racing SK

Curling/Rullstolscurling

Curling är en precisionssport som spelas med tunga granitstenar på en specialpreparerad is. Sporten går ut på att komma närmast en given punkt på banan. Ett lag består av fyra spelare som spelar två stenar var i varje omgång. Skippern bestämmer hur laget ska spela och utföra slagen. Poängen i en omgång räknas när samtliga 16 stenar är spelade. En match i tio omgångar varar i cirka tre timmar. Det som skiljer rullstolscurling från curling är att stenen skjuts iväg med en lång pinne. En match i rullstolscurling består av sex omgångar och det förekommer ingen sopning. Arena: LF Arena Förbund: Svenska Curlingförbundet Lokal arrangör: Skellefteå Curlingklubb

NORRMALMIA

Längdskidåkning

Längdåkningen förväntas i vanlig ordning locka storpublik då Sveriges bästa utövare och stora profiler kommer till Piteå som för fjärde gången står som värd för SM i längdskidåkning. Banorna vid Lindbäcksstadion håller sedan tidigare hög klass men har förfinats och breddats på flera ställen för att ge såväl skidåkare som åskådare optimala förutsättningar. De distanser som står på programmet är 10/15 km klassisk stil (damer respektive herrar), stafett fri stil (3x5 km/3x10km), sprint fri stil samt skiathlon (7,5+7,5km/15+15 km). Arena: Lindbäcksstadion Förbund: Svenska Skidförbundet Lokal arrangör: Piteå Skidallians

Skicross

Skicross föddes i USA i mitten av 1990-talet och är i jämförelse med andra skidsporter en ganska ny gren. Nu är sporten för första gången med i SM-veckan. Skicross är en riktig publiksport med mycket action och hög fart. Tävlingsmomentet går ut på att fyra åkare kör samtidigt nerför en backe med doserade kurvor och stora hopp. Eftersom skicross innehåller mycket närkontakt är risken för kollisioner stor och utslagsgivande. Efter ett antal utslagningsheat följer en final där den som är först över mållinjen vinner. Arena: Lindbäcksstadion Förbund: Svenska Skidförbundet Lokal arrangör: Svenska Skidförbundet

Skidorientering

19

MOTORSTADION Rallysprint

Rallysprint är en specialvariant inom rallysporten som har blivit mycket populär de senaste åren. Tävlingen körs på en specialsträcka om cirka 3 km som börjar på rallyväg och avslutas inne på motorstadion. Banan är täckt av snö och is och bilarna körs med dubbdäck. Kampen om SM-titeln avgörs genom kval, semifinaler och en final där först i mål vinner. Rallysprint är en tät sport fylld av action och fart. Den korta bansträckningen gör att tävlingen är tillgänglig för publiken. Arena: Piteå Motorstadion, Haraholmen Förbund: Svenska Bilsportförbundet Arrangör: Piteå Motorsällskap

Rallycrossprint

Rallycrossprint är en hastighetstävling på sluten bana som körs på vinterunderlag med snö och is. Banans längd är ungefär 1000 meter och tävlingen består av flera heat, semifinaler och en final där först i mål vinner. Varje heat körs med 6-8 bilar samtidigt. Korta och händelserika heat med tuffa närkamper mellan förarna ger en spännande upplevelse för publiken. Arena: Piteå Motorstadion, Haraholmen Förbund: Svenska Bilsportförbundet Arrangör: Piteå Motorsällskap

Skidorientering blev tävlingsidrott redan i slutet av 1800-talet och är, precis som det låter, orientering på skidor. Förutom skidåkning handlar sporten om kartläsning och vägval. Banorna har täta spårsystem som ställer stora krav på åkaren. En skatestark åkare väljer kanske en längre väg med breda spår medan en mer klassisk åkare kan planera att åka ett kortare och smalare spår. En annan utmaning är att inte köra förbi ett valt spår i de höga hastigheter som åkarna håller. Arena: Lindbäcksstadion Förbund: Orienteringsförbundet Lokal arrangör: Piteå IF Orientering

Jujutsu är japanska och betyder mjuk teknik eller följsam konst. Disciplinen är en stridskonst som tillhör den japanska kulturen. Vissa stilar har kvar den traditionella prägeln medan andra har renodlats till idrotter. Gemensamt för alla är en mångsidig kamp med slag, sparkar, ledlås, kast och tekniker på marken. Inom idrotten finns tre tävlingsformer: en kamptävling som är indelad efter viktklasser, en partävling där man möter ett annat par samt Ne waza– en markkamp där kampen mestadels sker nere på mattan. Arena: Norrmalmia Förbund: Svenska Kamp- och Budoförbundet Lokal arrangör: Piteå Ju-Jutsuklubb

Alpinrodel är en variant av den olympiska grenen rodel som körs i en specialbyggd bana bestående av höga iskanter och doserade kurvor. Den största skillnaden är att alpinrodel körs på banor som saknar höga snö- och iskanter. Banan består av hårt packad snö istället för is. Rakorna är platta och kurvorna är inte doserade men kan ha en viss lutning. Kälken består av två trämedar där den främre delen är uppböjd och bildar två horn som föraren använder vid styrning. Vinner gör den som tar sig ner längs den utstakade banan snabbast. Arena: Lindbäcksstadion Förbund: Svenska Bob och Rodelförbundet Lokal arrangör: Svenska Bob och Rodelförbundet

Foto: Bildbyrån

Alpinrodel

Jujutsu

Taekwondo

Dans

SM avgörs i bugg & rock’n’roll (lag) samt tiodans (par). I bugg & rock’n’roll-grenarna deltar klubbarna med lag i grenarna bugg, dubbelbugg, boogie woogie, lindy hop och rock’n’roll. Mästerskapet består av en uttagning och en final. Det lag som får högst sammanslagna poäng vinner. I tiodans ingår standarddanserna modern vals, tango, wienervals, slowfox och quickstep samt de latinamerikanska danserna rumba, samba, cha cha cha, paso doble och jive. Vinner gör det par som dansat ihop flest poäng efter tio danser. Arena: Norrmalmia Förbund: Svenska Danssportförbundet Lokal arrangör: Dansföreningen Piteswänget

LINDBÄCKSSTADION

SM-BYN Styrkelyft

Styrkelyft har funnits som sport i Sverige sedan 1960-talet. I styrkelyftstävlingen genomförs tre delmoment i ordningen knäböj, bänkpress och marklyft. Lyftaren har tre försök i varje delgren där den högsta godkända vikten i respektive sparas till ett sammanlagt resultat. Varje lyft bedöms av tre domare som godkänner eller underkänner lyftet och majoritetens beslut avgör vad resultatet blir.
 Om lyftaren misslyckas med samtliga tre lyft i en delgren innebär det diskvalificering. Arena: SM-byn, Kongressen Förbund: Svenska Styrkelyftförbundet Lokal arrangör: Öjeby AK

Foto: Bildbyrån

Taekwondo betyder ”fotens och handens väg” och är ett självförsvarssystem med tusenårigt koreanskt ursprung som har förädlats till en modern kampsport. Nu gör sporten för första gången entré i SM-veckan. Taekwondo främjar bland annat individens koncentration, självförtroende, mod och personliga utveckling. Det är en fartfylld och spektakulär sport som kräver stor skicklighet i taktik, strategi och explosiv snabbhet. Arena: Norrmalmia Förbund: Svenska Taekwondoförbundet Lokal arrangör: Skellefteå Taekwondo, Soo Shim

Cykeltrial

Cykeltrial är en spännande och spektakulär cykelsport där det gäller att ta sig över grupperade sektioner bestående av avancerade hinder utan att sätta foten i marken och utan att någon del av cykeln (förutom hjulen) nuddar marken. Nyckeln till ett lyckat åk är balans, stabilitet och kontroll i extrema situationer. Den cyklist som får minst straffpoäng på kortast tid vinner. Arena: SM-byn, Piteåmässan Förbund: Svenska Cykelförbundet Lokal arrangör: SCF och NTS Timing

Draghund

Draghundssporten är en av världens snabbast växande idrotter. I draghundsstil deltar ekipage bestående av fyra, sex, åtta eller ännu fler hundar. Förarens uppgift är att stå på släden och styra spannet på bästa sätt genom snäva kurvor i hög hastighet och att lägga in en spurt uppför branta backar. I nordisk stil tävlar man med pulka eller lina och föraren åker skidor bakom hunden. Här krävs en snabb stark hund och en skicklig fristilsåkare. Arena: Lindbäcksstadion Förbund: Svenska Draghundsportförbundet Lokal arrangör: Storfors SK

X-trial är en spännande motorcykelgren som inte handlar om fart utan balans. Sporten går ut på att ta sig runt en bana uppbyggd av konstgjorda hinder inom en bestämd tid. Förarna ska ta sig fram genom olika bansektioner med svårigheter och trånga svängar utan att sätta ner fötterna eller ramla. Tävlingen är uppbyggd i kval och en huvudtävling där de fyra bästa förarna går vidare till en final. Varje fotnedsättning genererar en prick och den med minst antal prickar vinner. Arena: SM-byn, Piteåmässan Förbund: Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet Lokal arrangör: Sme MK och NTS Timing

Foto: Bildbyrån

X-trial


Ett nytt kapitel med många goda sidor.

Prova vårt nya mjuka ekologiska tunnbröd Akka. En naturligt god fortsättning på vår resa mot ett bröd som gör lika gott som det smakar. Följ med på polarbröd.se


2015262

Med passion för svensk industri Som ledande ingenjörs- och konsultföretag bidrar ÅF till en hållbar framtid. Vi är ett starkt team av konsulter inom energi, industri och infrastruktur som förser våra kunder med lönsamma, effektiva och hållbara lösningar. Nyligen valdes ÅF dessutom till ingenjörernas drömarbetsgivare i Sveriges största karriärundersökning.* Våra tjänster omfattar hela processen från tidiga skeden med förstudie och design till genomförande, driftsättning och uppföljning. Följ våra framsteg och hitta våra lediga tjänster på afconsult.com *KarriärBarometern 2015 – Universum


Julklappsbutiken

Piteå säger välkommen! Boka boende I Piteå kan man bo enkelt eller lite lyxigare, på en större anläggning eller i en lite mindre - en natt eller flera, valet är ditt! Många av hotellen har fördelaktiga paketpriser där entré till SM-veckans tävlingar ingår i priset!

Åk gratis buss Under SM-veckan kommer det att gå gratis bussar från Pite Havsbad till centrala Piteå och till Lindbäcksstadion Alla ska kunna vara med Alla ska känna sig välkomna och ha möjlighet att delta i SM-veckan, därför är tillgängligheten under arrangemanget viktig. SM-veckan samarbetar med Frösunda assistans som erbjuder hjälp under själva arrangemanget.

Luleå Köpmantorget, 0920-22 16 30 Kalix Galleria Kalix, 0923-120 90 Boden Kungsgatan 32, 0921-140 40 Piteå Storgatan 47, 0911-350 36 Skellefteå Nygatan 52 A, 0910-145 55

LINDBÄCKSSTADION En mötesplats för stora och små mitt bland alla tävlingar på Lindbäcksstadion. Barnaktiviteter och scoutverksamhet. Välkommen till kyrkkåtan där kaffe serveras över öppen eld.

FÖRELÄSNINGAR Kyrkcenter, Nygatan 23 Piteå

20.00

måndag 25 januari Biskop Hans Stiglund

tisdag 26 januari Niklas Jonsson, OS-silvermedaljör

KONSERTER Piteå kyrka

MUSIKANDAKTER Havsbadskyrkan

20.00

20.00

Kören C & Hör

Dennis Lundqvist, Lars Sjöstedt

onsdag 27 januari torsdag 28 januari Arctic Light

fredag 29 januari Hortlax Gospel

lördag 30 januari Vaimo

onsdag 27 januari

torsdag 28 januari Familjerna Sandlund, Gösta Degerman

fredag 29 januari Rainer Lind, Mats Björk

lördag 30 januari Sofiakören

SAMARR: EFS, PITEÅ KRISTNA RÅD

www.svenskakyrkan.se/pitea

Foto på Arctic Light: Maria Fäldt. Illustration: Amanda Mendiant

kyrkans program på sm-veckan


HELA DENNA TIDNING ÄR EN ANNONSBILAGA FRÅN PITEÅ KOMMUN

På Pite Havsbad får man bland annat uppleva SM i styrkelyft som avgörs i Kongressen.

23

Pite Havsbad spänner musklerna under SM-veckan Pite Havsbad blir platsen där alla möjliga idrotter får möjlighet att bo och umgås tillsammans. SM-veckan har för första gången fått en SM-by. Fenomenet med en speciell plats där idrottsutövare bor tillsammans under större tävlingar känns igen från stora mästerskap och olympiska spel. Däremot är det helt nytt för SM-veckan. Pite Havsbad har alla förutsättningar som behövs. Här finns kapacitet att ta emot ett stort antal gäster och möjligheter att anordna olika typer underhållning och aktiviteter. Inför den stora händelsen har fördelaktiga boendeerbjudanden gått ut till alla idrottsklubbar. Målet är en levande SM-by med skön stämning mellan utövare från olika idrotter på ett och samma ställe.

Foto: Bildbyrån

Tre spännande sportevenemang Det är också till Pite Havsbad man åker för att uppleva tävlingarna i styrkelyft som kommer att avgöras i Kongressen och de spektakulära sporterna X-trial och cykeltrial som tar plats i Piteåmässan. Under veckan kommer det även att anordnas kvällsunderhållning och olika aktiviteter med sport och lek för allmänheten vid Pite Havsbad. Planen är bland annat att köra upp skidspår och att bjuda in skolelever till olika evenemang. Kanske blir det även ett och annat världsrekordförsök ute vid Sveriges Riviera.

Upplev mästerligt boende under SM-veckan

Välkommen in i värmen

Boka boendet idag! Vi erbjuder stora, hemtrevliga rum med själ och historia. Relax med bastu och ångbastu. Fri träning på Step In. Biograf, med mera.

Byggnaden ritades 1887 av Axel Kumlien, samme arkitekt som ritade Grand Hotel i Stockholm.

När du vill bo rofyllt och avnjuta en härlig frukostbuffé, bara 3 km från Piteå City. Vi tar dig till och tillbaka från SM-veckan i Piteå (och alla andra veckor också). För visst är det skönt att sätta sig i en varm och skön buss i smällkalla vintern? Varje gång du väljer att ta bussen är du snäll mot miljön och du åker säkert. Dessutom är det enkelt och prisvärt. Välkommen in i värmen! Busstider och kundservice 0771-100 110 www.ltnbd.se

Boka två nätter, få en entrémössa* på köpet! Boka tre nätter, få två entrémössor* på köpet! Dubbelrum från 1 285:-/natt Enkelrum från 1 085:-/natt *Entrémössan ger dig fri entré till SM-veckan, värde 295:-/styck

För mer info ring 0911-779 50 el mejla info@furunasethotell.se www.furunasethotell.se


24

HELA DENNA TIDNING ÄR EN ANNONSBILAGA FRÅN PITEÅ KOMMUN

Stadioncross

–Motorsport? en fartfylld publikfavorit Snabba heat, höga extrema hopp och snäva omkörningar. – Stadioncross är en riktigt spektakulär sport. Förarna hanterar skotrarna på sätt som man inte trodde var möjligt, säger Tobias Eklund från SVEMO.

Under SM-veckan blir konstgräsplanen på LF Arena skådeplats för stadioncross som är en variant av skotercross med skillnaden att banan är betydligt kortare och mer extrem. Den direkta närheten till åskådarna gör sporten till en favorit som brukar locka storpublik. – Att se stadioncross är en häftig upplevelse, säger Tobias Eklund. Snö och kyla Arrangörsmässigt kräver tävlingen stora förberedelser eftersom banan måste börja prepareras flera veckor i förväg. Först läggs ett lager med snö och is som skydd på konstgräsplanen så att den inte kommer till skada. Detta byggs på med minst två meter packad snö längs själva banan. När tävlingsdagen närmar sig kommer det att byggas stora och små hopp med hjälp av

pistmaskin. Platåhoppen kan bli ca 3,5 meter långa och uppemot 20 meter långa. – Vi hoppas på snö och kyla så att vi kan börja spruta konstsnö redan i december, säger Tobias som beräknar att det kommer att behövas ungefär 10 000 kubikmeter av den varan. Landets bästa skoterförare Trettio utvalda förare får starta SM. De tio bästa från fjolåret SM är direktkvalade. Resterande kommer att väljas ut av förbundssektionen, baserat på tidigare tävlingsresultat. – Det är den absoluta Sverigeeliten som kommer till SM, förklarar Tobias. Fjolårets vinnare Petter Nårså från Moskosel har lämnat återbud eftersom han tävlar X-games samma helg. Mathias Johansson från Älvsbyns MS, som kom på tredje plats i fjol,

kommer dock av allt att döma till Piteå. Nytt för i år är att det även blir en damklass med 10 utvalda deltagare. Stadioncross har varit med i SM-veckan sedan den arrangerades för första gången, i Sundsvall 2009. Tobias Eklund har varit engagerad sedan starten. Förutom att han fungerar som domare och representerar förbundet SVEMO jobbar han nära arrangörsklubben Infjärdens Racing SK inför det kommande mästerskapet, som totalt kommer att behöva omkring 100 funktionärer. – Vi hjälper varandra, vi vill ju göra en så bra tävling som möjligt.

Se Sverigeeliten tävla på LF -arena lördagen den 30 januari.


HELA DENNA TIDNING ÄR EN ANNONSBILAGA FRÅN PITEÅ KOMMUN

25

Foto: Maria Fäldt

FAKTA Stadioncross I varje heat startar tio förare. Banan består av rakor, kurvor och hopp. Ju längre tävlingen fortgår, desto gropigare och mer tekniskt avancerat blir underlaget. Alla kör tre kvalheat vardera på ca 5 minuter. De sju förare som har högst poäng efter dessa kvalificerar sig direkt till final. Förarna på plats 8-17 kör ett ”sista chansen-heat” där de tre bästa går vidare till finalen där de 10 bästa möts. Här räknas inga poäng– först över mållinjen vinner.

Stadioncross körs i klassen Pro Open. Skotrarna är specialbyggda för snöskotercross, har 150 hästkrafter under huven och väger knappt 200 kg. En Pro Open-maskin får trimmas så långt greppet och motorn klarar av med begränsningar för kubikantalet, ljudvolymen och vissa säkerhetsdetaljer. Förarna kör i heltäckande klädsel och skyddsväst som täcker rygg och bröst samt kängor med höga skaft. Alla måste bära godkända hjälmar och skyddsglasögon. För att få tävla i stadioncross-SM krävs elitlicens.

Foto: skotercross.se

Foto: skotercross.se

”Nytt för i år är att damerna ska vara med och köra.”


HELA DENNA TIDNING ÄR EN ANNONSBILAGA FRÅN PITEÅ KOMMUN

26

Den är en av världens största kampsporter. Nu deltar taekwondo för första gången i SM-veckan. – Jag tror inte att det finns en idrott med lika mycket fart och action, säger Joakim Sjöberg från Soo Shim Taekwondo i Piteå.

FAKTA Taekwondo Taekwondo betyder ungefär ”fotens och handens väg” och är i grunden ett självförsvarssystem som har utvecklats ur tusenårig koreansk stridskonst. Sporten kom till Sverige på 1950talet och praktiseras i två olika stilar: ITF (International Taekwondo Federation) och WTF (World Taekwondo Federation). Båda går under Svenska Taekwondoförbundet. Så går det till: Tävlingskampen utkämpas på en åttakantig matchyta. Spelarna identifieras med hjälp av varsin färg, röd eller blå. En match består av 2-3 ronder à 1,5-2 minuter beroende på nivå, kön, ålder och tävlingens utformning. Poäng ges för träffar på kroppsvästen och huvudet. Benslag är betydligt viktigare och mer förekommande än handslag. Höga hopp, snurrande rörelser och olika benkombinationer som utförs i ett snabbt tempo ökar svårighetsgraden och ger högre poäng. Slag mot huvudet eller tekniker under bältet är förbjudna. För att räkna träffar används bland annat elektroniska sensorer. Den utövare som har flest poäng i slutet av matchen vinner. Vid oavgjort resultat avgör domaren vem som varit överlägsen. Utrustning: elektronisk kampväst, elektroniska fotskydd, hjälm, tandskydd, armskydd, suspensoar och handskar.

Taekwondo är en taktisk sport som blir allt mer avancerad blir desto högre upp i åldrarna och graderna man kommer. Sporten brukar liknas vid schack i fråga om strategi och logiskt tänkande.

Taekwondo – en ny sport i SM-veckan Sett till antalet utövare har taekwondo utvecklats till en av världens mest snabbväxande idrotter. I Sverige finns omkring 150 klubbar och ca 7000 aktiva utövare. Soo Shim Skellefteå räknas till en av Europas mest framgångsrika klubbar med aktiva i både lands- och OS-lag, bland annat Elin Johansson som är rankad etta i världen i sin viktklass. Skellefteåföreningen startade 2010 en filial i Piteå. Intresset har vuxit och sedan ett år tillbaka är Soo Shim Piteå en enskild förening med omkring 45 medlemmar. I höstas flyttade de in i en egen lokal som har ställts i ordning med ideella insatser från aktiva och föräldrar. Klubben har nära samarbeten med de andra Soo Shim-klubbarna i Skellefteå, Örnsköldsvik, Gävle och Älvsbyn. – Vi har en fantastisk gemenskap och jättefin sammanhållning, säger Joakim Sjöberg som själv var aktiv

på 90-talet och nu är hängivet engagerad i sporten, bland annat som tränare. Taekwondo är en fartfylld sport som kräver stor skicklighet i taktik, strategi och explosiv snabbhet. Precis som i andra kampsporter finns ett bältessystem som visar hur långt man har avancerat. – Det tar sina år att få svart bälte. Under tiden växer man och kommer till insikt om olika saker. Taekwondo är en sport som inte bara får dig att utvecklas fysiskt utan även mentalt och socialt, förklarar Joakim Sjöberg som har utsett fyra unga lovande talanger att representera Soo Shim Piteå under SM-veckan. Juniorerna Filip Wikström, 17 och Claes Hammarsten, 15 kommer att delta i det officiella mästerskapet medan Christoffer Nilsson, 14 och Linus Vesterlund, 10– som är kadett respektive minior–

tävlar utan att göra upp om SM-tecken (se separat artikel). De har legat i hårdträning sedan i somras med många tuffa träningspass varje vecka i taekwondo, styrketräning och kondition. – Som tränare ser man när någon sticker ut och har rätt inställning till träning. Om man är talangfull och beredd att träna hårt så kan man få chansen, säger Joakim Sjöberg som ser en positiv utveckling för hela sporten. – Det har hänt mycket sedan 2000 när taekwondo blev OS-sport. De aktiva tränar mer och hårdare när det finns ett högt mål att sträva mot och då kommer utvecklingen.

SM i taekwondo avgörs i Norrmalmia den 28-29 januari.


Soo Shim Piteå kommer med fyra deltagare till SMveckan. Från vänster Linus Vesterlund, Christoffer Nilsson, Filip Wikström, Claes Hammarsten och tränaren Joakim Sjöberg.

En framtidsstjärna med stora mål I SM-veckan arrangeras tävlingar för juniorer och seniorer. Alla förbund har dock möjlighet att bjuda in sina yngre åldersgrupper. De tävlar inte om SM-tecken, men får medaljer, pokaler och på köpet värdefulla erfarenheter. En av dem som fått chansen är tioårige Linus Vesterlund från Blåsmark utanför Piteå. Han har tränat taekwondo i fyra år och visar enligt tränaren Joakim Sjöberg redan prov på stor talang och en hängiven inställning. Strax före sommarlovet var Linus en av fyra från Soo Shim Piteå som fick erbjudande om att satsa mot SM-veckan. – Jag blev jätteglad när jag fick frågan, säger Linus som tränar hårt och målmedvetet fem dagar i veckan– två dagar på hemmaplan och tre dagar hos Soo Shim i Skellefteå. Vissa dagar blir det dubbla pass med betydligt äldre kamrater. I somras fick familjen nästan ställa in en semesterresa för att Linus inte ville missa träningen. – Han var beredd att stanna hemma men vi löste det genom att han fick testa att träna med ungdomar på ett läger i Helsingborg, säger mamma Jessica Vesterlund. I år har Linus vunnit guld och blivit utsedd till bästa fighter i alla tävlingar som han ställt upp i. Nu siktar han mot att vinna sin klass under SM-veckan och längre fram hägrar ännu större mål. – Ja, självklart. Jag vill ta svart bälte och tävla i VM och OS. Det finns anledning att lägga namnet Linus Vesterlund på minnet.

Vill du ha billigare skoterförsäkring? Fler försäkringar ger större rabatt, så enkelt är det! Med din boendeförsäkring som grund samlar du fler försäkringar – till exempel skoterförsäkringen – hos oss, det tjänar du på. Har du dessutom ditt lönekonto på Länsförsäkringar Bank får du ytterligare rabatt på alla dina försäkringar hos oss. Och du, glöm inte att du kan prata skoterlån med oss också.


Foto: Janne Danielsson/SVT

Vinterstudion sänds från Piteå under SM-veckan och leds av Yvette Hermundstad.

SVT sänder från alla arenor

Sveriges Television är medarrangör i SM-veckan och ska se till att varje enskild idrott får synas i tv-rutan. Totalt kommer det att sändas mer än 60 timmar sport. I och med att det är så många evenemang som ska bevakas samtidigt är SM-veckan en av de allra största produktioner som sportredaktionen gör under året. SVT kommer med 70-80 personer till Piteå, vilket faktiskt är fler än de som fysiskt fanns på plats i London under OS 2012. Sändningarna startar onsdagen den 27 januari. Samtliga idrotter som deltar kommer att bevakas, antingen i SVT 1 eller SVT Play. Tyngdpunkten ligger på lördagen och söndagen när Vinterstudion finns på plats och sänder hela dagarna med programledaren Yvette Hermundstad. Sveriges Television kommer att sända omkring 60 timmar från SM-veckan i SVT 1 och SVT Play. Dessutom blir det inslag i Gomorron Sverige, Sportspegeln och de regionala nyheterna.


Logga in på 1177.se Just nu utformas SM-scenen som ska byggas upp inne i Småstaden. Li Skarin är en av initiativtagarna och programledarna.

SM-scenen blir en samlingspunkt i centrum

SM-scenen i Småstaden blir en självklar mötesplats för alla som rör sig i centrum under SM-veckan. – Vi kommer att ge sammanfattningar från de olika arenorna och vill samtidigt förmedla känslan av att det händer mycket i stan, säger Li Skarin, programledare och ansvarig för arrangemanget. Mitt i gallerian Småstaden byggs en SM-scen där det bland annat blir möjligt att följa stora delar av Sveriges Televisions sändningar från mästerskapstävlingarna via storbildsskärm. Under sändningsuppehållen kommer det att bjudas på olika aktiviteter från denna plattform. Vi kommer att få möta gäster i form av idrottsutövare från de olika sporterna, framför allt lokala stjärnor från Piteå och Norrbotten. Det blir även intervjuer med andra intressanta nyckelpersoner och massor med underhållning i form av artister och musik i olika former. Det kan bli aktuellt med någon prisutdelning på SM-scenen och med stor sannolikhet kan vi räkna med ett och annat besök av Piteås nye maskot, Renen Rejne. I anslutning kommer det även att anordnas aktiviteter för publiken och kringarrangemang som utställningar och föreläsningar med anknytning SM-veckan. Det som händer vid SM-scenen kommer till viss del att streamas och livesändas på pitea.se.

Du kan till exempel förnya recept, avboka en tid eller följa dina läkemedelskostnader. E-tjänsterna fungerar lika bra på mobil och surfplatta som på dator. Gå till 1177.se och klicka på Logga in. Med Mobilt BankID eller e-legitimation kan du logga in direkt. När du loggat in ser du vilka mottagningar och e-tjänster du har tillgång till. Lägg gärna till 1177 Vårdguiden som genväg på hemskärmen i din mobil eller surfplatta. Läs mer på 1177.se/e-tjanster

Välkommen till

Polar Hotel  Konferens, hotell, eller weekend – hos oss finns 82 hotellrum, 132 bäddar och konferensrum för upp till 70 personer.

 Beläget i centrala Älvsbyn.  På hotellet finns även Bastu, Gymavdelning, Relaxrum,

Håll utkik efter aktuellt program för exakta tider på www.pitea.se/smveckan

Loungebar, Restaurang, Event.

Konferenspaket fr. 1315kr per person / Del i dubbelrum

+

Titta!

Dagskonferenser fr. 360kr per person

LI SKARIN har lämnat en hälsning till oss. Använd din telefons QR-läsare för att titta. på videoklippet. Hotellet ligger centralt och nära till badhus, bio, skidspår och affärer.

Eller surfa till www.pitea.se/madeinpitea

Välkommen till en lugn och trivsam miljö med ett personligt bemötande.

Polar HotellStorgatan 29, 94231, Älvsbyn Tel. 0929-557 40, info@polarhotel.com www.polarhotel.com


Mässor och Event | Konferenser | Uthyrning | Projektledning

Vi skapar mötesplatser som utvecklar Norrland

Hos oss träffas mer än

250 000 människor varje år

Företaget Nolia AB:s syfte är att skapa attraktiva mötesplatser som ger positiv tillväxt hos näringsliv och samhälle i Norrland. Vi gör det genom att arrangera mässor och andra event. Vi erbjuder även konsulttjänster som projektledning och uthyrning av lokaler, möbler och annan utrustning.

Kommande evenemang

16 feb-3 mars

15-17 april

Nolia Karriär Lulleå, Umeå, Sundsvall, Östersund

Nolia Trädgård Umeå

Utbildning- och rekryteringsmässa för dem som söker utbildning eller yrke efter gymnasiet eller längre fram i livet.

Norrlands egen trädgårdsmässa för gröna stunder redan i april.

6-8 maj

14-16 juni

Nolia Vår Luleå

Euro Mine Expo Skellefteå

En mässa för hela familjen. Full med inspiration för våren.

Internationell mässa och konferens för gruvindustrin.

www.nolia.se


HELA DENNA TIDNING ÄR EN ANNONSBILAGA FRÅN PITEÅ KOMMUN

Kostnadsfria seminarier under SM-veckan

31

Rejne tipsar!

SISU Idrottsutbildarna erbjuder i samverkan med Piteå kommun kostnadsfria kvällsföreläsningar. Anmälda har förtur, drop-in i mån av plats. Anmäl dig på: www.sisuidrottsutbildarna.se/norrbotten

STOPPTID!

FILM:TREVLIGT FOLK

Historisk tillbakablick, där SVT:s Jens Lind pratar om modiga, fantastiska kvinnor inom idrotten. Tisdagen den 26 januari, kl. 17.30–19.00 Nolia City konferens, Piteå

Som första afrikanska lag någonsin har Somalia precis anmält sig till bandy-VM. De unga spelarna bor i Borlänge och ingen av dem har någonsin stått på ett par skridskor. En film producerad av Filip och Fredrik. Eftersnack i integrationens tecken. Onsdagen den 27 januari, kl. 19.00–21.00, Kaleido, Piteå

Tack! Dessa lokala företag skapar tillsammans med 16 idrotter ”En mästerlig folkfest” Wibax, BDX, Elektroscandia, Arkitekthuset Monarken, SCA, Massamedia, ICA, Sparbanken Nord, Smurfit Kappa, Pite Havsbad, Piteå-Tidningen, PiteEnergi, Polarbröd, Helikopter Brand Design, Müllers bil, Bravida, ÅF, Laitis, Hyreslandslaget, Piteå Handel & Trädgård, Nolia, Frösunda, Bygma, Beijer, Mekonomen Piteå, NLL

Välkommen att beställa...

SM-Blommorna

SM-blomman tål kyla bra, den beställer ni smidigt och enkelt via oss och får den levererad till er tävlingsplats eller annan plats enligt önskemål.

ATT TA STÄLLNING I REGNBÅGENS FÄRGER

IDROTT OCH KULTUR – EN FRAMGÅNGSRIK FÖRENING

Kiruna Hockey berättar om att ta ställning, bryta normer, sin HBTQ-certifiering och de uppmärksammade regnbågströjorna. Fredagen den 29 januari, kl. 18.00–19.30, Kaleido, Piteå

Östersunds fotbollsförening berättar om sin satsning på kultur och den nya coachen - i kultur. Fredagen den 29 januari, kl. 19.30–21.00, Kaleido, Piteå

GRATIS!

Alla föreläsningar är gratis!

• Tulpaner a • Fräscha fin r krukväxte öer • Impecta fr

Stor SM bukett

Mellan SM bukett

Vi är blomlevoferfaicnietörll under SM-vec kan

BE YOUR BRAND - HUR,VAR & NÄR FÖRMEDLAR DU VEM DU ÄR? En av världens främsta i sin bransch, ger tips på hur du använder sociala media för påverka omvärldens bild av dig och skapa ett intresse kring det du gör. Lyssna till Niklas Myhr, utflyttad USA-baserad Piteåbo som går under namnet ”The Social Media Professor”. Fredagen den 29 januari, kl. 19.00–21.00, Pite Havsbad, konferens

• Pres enter • Pres entkor t

Interflo ra blommo gram Liten SM bukett

Barn SM bukett

Blommogram • Bröllop • Begravning • Trädgård • Aktiviteter • Presenter

Anmäl dig på: www.sisuidrottsutbildarna.se/norrbotten

Öppettider: Vard 9-18 • Lör 9-14 • Sön 11-14 Hamnviksvägen 2, Öjebyn • 0911-600 15 info@piteahandelstradgard.se • www.piteåhandelträdgård.se


32

HELA DENNA TIDNING ÄR EN ANNONSBILAGA FRÅN PITEÅ KOMMUN

Årets tillväxtföretag i Piteå 2015 Varmt tack för utmärkelsen, och tack till alla er som bidrar till den nödvändiga satsningen på fler gröna jobb i landet.

Här ligger en världsledare på tillväxt SunPine i Piteå är världsledande inom tillverkning av andra generationens biodrivmedel och visar att Sverige är långt framme vad gäller ny, grön teknik och gröna jobb. Vi startade vår produktion 2010 och producerar nu ca 100.000 m3 råtalldiesel/år vilket motsvarar två procent av Sveriges årliga förbrukning av diesel. Vårt arbete bidrar till att minska Sveriges koldioxidutsläpp med 250.000 ton per år. Råvaran är en restprodukt från den svenska skogsindustrin och det hållbara svenska skogsbruket. Under nästa år producerar vi: • Råtalldiesel. Som tillsats i dieseldrivmedel. • Harts. Råvara för tillverkning av t.ex. tryckfärger och lim. • Bio-olja. Används som energiråvara i pappersindustrin.

SUNPINE ÄR FÖRST I VÄRLDEN med att producera andra generationens gröna diesel baserad på skogsråvara. Tallolja är basen i framställningen av SunPines förnyelsebara produkter som i slutänden blir bl a Preems ACP Evolution diesel. Företaget startade 2006 och omsätter idag mer än 1 miljard och sysselsätter direkt och indirekt 100 personer. SunPine AB • 941 22 Piteå • Tel. 0911-23 28 00 • www.sunpine.se

Made in Piteå - En mästerlig folkfest  

MADE IN PITEÅ är en tidning som produceras av Informationsenheten på Piteå kommun. Detta nummer trycks i 125 000 ex som distribueras i hela...