Page 1

Äntligen kommer våren! Vi sätter igång med trädgårdsarbetet och ser fram emot sommaren. Möt Helén Isaksson-Nyman, vars passion är frön.

p

Villaguiden VÅREN 2010

Förtält i trä nya modellen Vi visar smarta och roligt inredda husvagnsförgårdar.

Nya fönster kan löna sig Med moderna modeller håller du nere elkostnaderna.

n e m m o k Väl ! n e t e h g i l k r e v l l i t Öppna dörren till trädgården och det är bara ett par steg till sandlådan, gungställningen, poolen och hängmattan. Som ni har för er själva. Ja, livet i en SmålandsVilla är att leva lite friare. Och bo billigare än i lägenhet.

www.smalandsvillan.se

FOTO: MARIA JOHANSSON

Helén älskar att experimentera Tålamod ger fin kompostmull Rätt näring och fukthalt är viktigt för nedbrytningen.

Husbygge med all inclusive Läs mer på www.myresjohus.se


2 VILLAGUIDEN  Piteå-Tidningen · Onsdag 14 april 2010

2 Villaguiden

”Försäkringsbolagen kan sitta på lösningen”

E

fterfrågan på hantverkare tycks aldrig stå i balans med tillgången. Det är mycket märkligt, men som alltid finns det en lösning. Det klagas ofta och högljutt på hantverkarna i Sverige. De saltar räkningen, dyker inte upp på utsatt tid, och när de väl kommer så vänder de i dörren för att genast åka och ”hämta grejer.” Ibland håller dessutom jobben en kvalitet som får en att undra varför man ens anlitade dem från första början. Jag hårddrar det här, men jag vill få fram en poäng. Så vänta lite innan du plockar fram de ruttna tomaterna. Hemmafixandet i Sverige ökar lavinartat. Aldrig har folk grejat hemma så mycket som de gör nu, och min teori är att detta beror på det stän-

diga underskottet på hantverkare. Hemmafixandet orsakar samtidigt skador för enorma belopp i våra hem. Till och med förloras människoliv. Och detta kostar i sin tur försäkringsbolagen enorma belopp. Lösningen: Svenska försäkringsbolag skulle kunna spara enorma summor på att stimulera, sponsra eller kanske till och med anordna egen utbildning av hantverkare. Den idén bjuder jag på alldeles gratis. Under förutsättning att jag kan få fatt i en rörmokare nästa gång jag behöver det. Stellan Löfving redaktör

Innehåll 24–25 10–11

18

22

Så undviker du svåra vattenskador 6 Spännande inredning i förgårdar 8–9 Digital-tv: Stor guide för villaägaren 10–11 Helén i Norrfjärden såld på frösådd 18–19 Enkla tips inför fasadmålningen 22–23 Mer än bara gräs i trädgården 24–25 Skydda bilen från vädrets makter 28–29

Skrota skumsläckaren

I många svenska hem finns brandsläckare, och en stor andel av dessa är skumsläckare. Det är egentligen inte optimalt, enligt Brandskyddsföreningen. Pulversläckare är väsentligt mer effektiva. Dessutom är pulversläckaren billigare, både i inköp och i kraft av längre serviceintervaller.

Foto: lINuS HallSéNIuS/tV4

Antalet försäkringsskador på värmepumpar ökar, och det gäller även reparationskostnaderna. Försäkringsbolagen Solid och Folksam tror att det beror på att tillverkarna prioriterar billiga komponenter framför kvalitet.

Avslöja fuskfirman – innan du anlitat den

Framtidens kök blir hemmets hjärta

Naturvårdsverkets kampanj ”Små avlopp – ingen skitsak” informerar om fastighetsägares skyldighet att se till att deras avlopp är nog effektiva.

... av svenskarna skulle köpa en ny bostad innan man sålde den gamla, enligt Svensk Fastighetsförmedling.

Foto: ElEctrolux

Plattorna som renar luften Econox är en är en platta som renar luften genom en fotokatalytisk process. I höstas gjordes den första anläggningen i Sverige i Malmö.

Foto: StarKa.SE

Kampanj om små avlopp

65% Ill: NaturVårDSVErKEt

Konceptet Heart of Home har utvecklats av Electrolux som en vision av hur framtidens kök kan komma att se ut. Det är en fantasieggande vision där man integrerar köksbord, matlagningsyta och bardisk i en enda enhet. Några kokkärl behövs inte – i stället formar användaren själv ett kärl direkt i det formbara ytmaterialet och ställer sedan in önskad värme och tillagningstid med ett enkelt drag med handen.

2010 kommer finska Catmarina att satsa i Sverige. I sitt sortiment har företaget fem husbåtar och två bastubåtar. Den näst största modellen heter 21400 och har en boyta på 42 kvm med ett sovrum. Priset ligger på cirka 185 000 euro, och då tillkommer frakt. – Om du har en strandtomt, men inte får bygglov, då kan du lägga dit en husbåt, förklarar Claes Johnson på CC Marin-utveckling, som representerar Catmarina.

Sedan 1991 har priset på ett fritidshus i Sälen stigit med 153 procent. Under samma period har räntorna sjunkit med 60 procent. – Ju tidigare du köpte ditt fritidshus desto bättre affär, säger Claudia Wörmann, analysansvarig på Mäklarsamfundet.

Foto: JaNNEM/FlIcKr. coM (cc)

Svenska föräldrar sparar i snitt 500 kronor per månad till sina barn, visar en undersökning från Länsförsäkringar. Om föräldrarna får bestämma vad barnen ska använda det till hamnar boende överst på listan. Längst ned hamnar resor.

Pumpar har blivit sämre

Finska bastubåtar till Sverige

153%

Koll på det senaste Sparar till barns boende

Foto: cataMarINa

våren 2010

TV4:s serie Fuskbyggarna med Martin Timell och Lennart Ekdal har satt fokus på fusk i byggbranschen. Hur slipper man fuskfirmorna? Ofta får man rådet att ta kreditupplysningar på firman, men de verkliga bedragarna försätter sina bolag i konkurs regelbundet och startar nya. Kolla därför de personer som sitter i bolagets ledning och styrelse. De finns hos Bolagsverket. Kolla om de suttit hos många konkursade bolag. Sedan kan man även göra en kreditkontroll på dem.

Ansvarig utgivare: Matti Lilja, Piteå-Tidningen. Projektledare: Kristin Groth. Layout: Uppdragsmedia, http://uppdragsmedia.se. Redaktör: Stellan Löfving. Omslagsfoto: Scanpix. Tryck: Tryck i Norrbotten AB. Redaktionell kontakt: bilagor@ttspektra.se Annonsering lokalt: Piteå-Tidningen Riksannonser: CS Media AB, clas@csmedia.se, 0702-58 90 67. VILLAGUIDEN produceras i samarbete med nyhetsbyrån TT Spektra.


69 95

18900

/m2

2895 00

1780 /m

1345

/m


4 VILLAGUIDEN  Piteå-Tidningen · Onsdag 14 april 2010

4 Villaguiden

FOTO: ANDERS WIKLUND/SCANPIX

VÅREN 2010

Sänkt energigräns. De nya byggreglerna kräver energisnålare hus. Antalet kilowattimmar som ett hushåll får förbruka per kvadratmeter och år har plötsligt halverats.

Tuffa energikrav skakar branschen

Tillbaka till modell skokartong. Nyfunkisperioden med stora fönsterpartier och innertak upp till nock är förmodligen ett minne blott. Åtminstone när det gäller eluppvärmda hus. Och dit räknas även hus med värmepump. overkets nya tuffa krav när det gäller effekt- och energiförbrukningen för nyproducerade eluppvärmda hus har skakat om småhusindustrin och tillverkarna av värmepumpar. – I ett slag var våra frånluftsvärmepumpar oanvändbara. De klarade inte av de nya kraven, säger Fredrik Bäckman på Nibe, som är den största tillverkaren av villavärmepumpar i Europa. Nu håller Nibes konstruktörer på att ta fram en ny frånluftsvärmepump, NIBE F 750, som skall kvala in under Boverkets normer. Men det är inte utan problem.

B

Sådant innebär bara energiförluster. Dessutom måste de förbättra klimatskalet genom ökad isolering, högre täthet och bättre fönster och dörrar, säger Fredrik Bäckman.

Krävs energismarta hus – Vi klarar det inte utan hjälp av småhustillverkarna. De måste säga till sina arkitekter att hålla igen på stora fönsterpartier och tinnar och torn.

Två nya byggregler Det finns två stora skillnader mot de gamla byggreglerna när det gäller eluppvärmda hus. Den ena är att gränsen för energianvändningen har halverats. Alltså hur mycket energi – kilowattimmar (kWh) – som huset får förbruka per kvadratmeter och år. Den andra är att det även har införts en effektbegränsning uttryckt i kilowatt (kW) för hur mycket el som får installeras till att värma upp ett hus. Sammantaget vållar de här nya reglerna problem för småhusbranschen. Av de nuvarande värmepumparna är det alltså än så länge bara berg- och jordvärmepumparna som har möjlighet

Sverige är indelat i tre klimatzoner Klimatzon 1: Norrbotten, Västerbotten,

Många väljer bergvärme Det finns småhusfabrikanter som har gått så långt att de har valt att ha bergvärme som standardval. – Våra kunder har stora möjligheter att själva välja hur deras hus ska se ut. Och då blir det ofta ganska stora enplanshus med rejäla fönsterpartier. Och då finns inget annat alternativ än berg- och jordvärme, säger Bo Bengtsson, som är teknisk chef på Trivselhus. Men det är inte överallt det går,

För bostäder med elvärme är den maximala energiförbrukningen för värme, varmvatten och ventilation begränsad till följande:

Klimatzon 1:

Jämtland.

95 kWh/m2 och år.

Klimatzon 2: Västernorrland, Gävleborg, Dalarna, Värmland.

75 kWh/m2 och år.

Klimatzon 3: Övriga.

att klara de nya normerna. Men även här får man se upp. – Det är lätt att trampa fel och hamna i effektfällan, eftersom vi måste räkna in all tillförd effekt. Alltså vad kompressorn, värmepatronen och annan kringutrustning kräver. Man måste vara vaksam så att man inte drar på sig för mycket installerad effekt, säger Fredrik Bäckman.

Klimatzon 2:

Klimatzon 3: 55 kWh/m2 och år.

eller är tillåtet, med den typen av värmepumpslösningar. Därför sitter Bo Bengtsson och funderar över andra mer energi- och effektsnåla lösningar. – Dessutom är trenden tydlig. De här kraven som vi ser nu är inte de sista, utan det lär komma ännu tuffare regler. Därtill ökar kostnaderna hela tiden för energin. Så vi har tagit fram ett lågenergihus och skissar även på ett så kallat passivhus, med ett minimum av aktiva värmekällor, säger Bo Bengtsson. De nya reglerna började gälla fullt ut från årsskiftet och berör, än så länge, alltså endast nyproduktion. Det är i första hand kommunerna som ska se till att reglerna efterlevs, vilket sker först i samband med att bygglovet granskas. Men sedan ska även den verkliga energiåtgången mätas. Det ska ske under en sammanhängande tolvmånadersperiod och före det att huset är mer än två år gammalt. Roland Fransson

Förutom kraven på energianvändning införs även ett krav på högsta tillåtna eleffekt för uppvärmning enligt följande:

Klimatzon 1: 5,5 kW upp till 130 m2, därutöver tillägg på 0,035 kW per m2 överstigande 130 m2. Klimatzon 2: 5,0 kW upp till 130 m2, därutöver tillägg på 0,030 kW per m2 överstigande 130 m2. Klimatzon 3: 4,5 kW upp till 130 m2, därutöver tillägg på 0,025 kW per m2 överstigande 130 m2.


*


FOTO: Jessica Larsson

6 VILLAGUIDEN  Piteå-Tidningen · Onsdag 14 april 2010

”Det är när vattnet inte kan rinna av från taket utan i stället pressas uppåt och in under takskarvar som takläckage uppstår”, förklarar Kenneth Westling, skadereglerare vid Dina försäkringar.

Många vattenskador väntas i snöns spår Den stora snömängden har gjort att vissa fått se sina tak ge vika i vinter. Långt fler kommer att få erfara att tak på hus och sommarstugor läckt in vatten och att vattenskador uppstått i samband med snösmältningen.

A

tt skotta bort snö från taket är något många fått göra i vinter – både en och två gånger. Vad många inte tänker på är att ett tjockt isolerande snötäcke i kombination med isbildning därunder kan orsaka frostbrytningar på taket där konsekvenserna blir tydliga först i samband med snösmältningen. Vatten rinner in och vattenskador uppstår. På Dina försäkringar i Piteå har telefonerna gått varma de senaste dagarna. Det är nästan uteslutande samtal från folk som upptäckt att villataket eller sommarstugetaket inte hållit tätt. Problem med mycket snö – Det här är ett stort problem i år och folk ringer hit för att anmäla sina vattenskador. Vad inte många känner till är att om man inte förebyggt genom att skotta av snö från taket är det inte säkert att försäkringen gäller. Vi gör bedömningar från fall till fall, säger Peter Ericson, vd för Dina försäkringar.

Skadereglerarna Kenneth Westling och Lars Johansson har just nu bråda dagar. Sedan en tid tillbaka får de ta emot ett tiotal samtal i veckan från oroliga villaägare som drabbats av takläckage. Ger tips och råd – I de flesta fall räcker det med att vi förklarar för de som drabbats vilka regler som gäller och att vi ger tips och råd om hur de ska få stopp på läckaget, säger Kenneth Westling. I så gott som samtliga fall blir man enligt skadereglerarna kvitt läckaget om man gör sig av med snön. – Det som händer är att det bildas is mellan taket och snötäcket. Värme som stiger upp från taket gör att isen smälter och vatten rinner ner längs taket. Om vattnet inte kan rinna undan fylls det på och pressas uppåt och in under skarvarna där det sedan rinner in i huset, säger Kenneth Westling. Vissa takdelar mer utsatta På vissa delar av taket råder ökad risk för att läckage uppstår. Det är i

vinkelrännor, vid skorstenen, runt takkupor och i anslutning till skärmtak och brotak. Kenneth och Lars vill poängtera att det sällan är en katastrof om man drabbas av takläckage i villan. – Ofta slutar det bara med att man får en ”ros” på tapeten. Då kan det räcka med att lufta för att torka upp fukten. Frostbrytningar som det handlar om i det här fallet leder inte till några bestående takskador, säger Lars Johansson. Ylva Lindgren ylva.lindgren@pitea-tidningen.se 0911–645 16

Åtgärder Skotta av taket Håll isfritt vid takfoten Se till att taket är välisolerat så att inte värme stiger upp Se över kallvindan. Den ska vara rätt isolerad och ventilerad Ha rätt dimensionerade snörasskydd Använd en gummiklubba för att avlägsna is

Lars Johansson och Kenneth ­Westling jobbar som skadereglerare vid Dina försäkringar. Den senaste tiden har många människor hört av sig till försäkringsbolaget sedan de upptäckt att deras tak släpper igenom vatten.


Genomför dina drömprojekt! NYHET! Nu är det läge att komma igång med förnyelse därhemma. All ny inspiration och kunskap du behöver finner du hos oss.

Eco WOOD

fr.

369:per rulle

Floor in a box är en unik nyhet från Tarkett. Det självhäftande vinylgolvet i behändiga boxar med handtag gör det enkelt att lägga och förnya hemma.

Passar utmärkt att lägga i barnkammare, sommarstuga, sovrum och andra utrymmen med lättare slitage. Golvet finns i mängder av färger & mönster. I varje box finns 2 kvm. NYHET!

199:per kvm

Eco WOOD Easy up tapet med naturlig har-

moni. Spännande mönsterväggar, som leker med ljuset, skuggorna och avtrycken från naturen.

Varm, härlig känsla med äkta trägolv!

279:–/m2

Med våra Residence trägolv har vi ett brett sortiment av olika träslag och mönster.

Nymålat! IDEO Väggfärg

20%

Coloramas egen kvalitetsfärg! Glans 7. 3 och 9 liter. Pris fr. 428:-

Coloramas egen kvalitetsfärg! Glans 3. 3 och 9 liter. Pris fr. 287:-

279:–/m2

Residence är ett 7 mm tjockt äkta trägolv. Golvet har en slitstark lack för att hålla länge.

rabatt på hela sortimentet. Badrumsmöbler, badkar, duschväggar m.m.

IDEO Takfärg vit

Ek 3-stav mattlackad

Rökt ek 3-stav mattlackad

289:–/m2 Vitlaserad ask 3-stav mattlackad

Gäller ej kampanjvaror.

Härliga mattor för alla tillfällen! Alla våra mattor passar såväl heltäckande som måttanpassade. Du som väljer en matta från oss får en matta i just den stil och färg du önskar och som fyller sin funktion i det rum och den plats du vill ha den, vare sig det gäller stugan, båten, husvagnen eller bara hemma.

Duschvägg

Igloo round

Klarglas 90x90 cm

3.995:Ord. 5.995:-

Erbjudanden och kampanjer gäller t.o.m. 30/4 eller så länge lagret räcker.

BODEN Lulevägen 35, 0921-513 00 GÄLLIVARE Lasarettsgatan 19, 0970-130 55 HAPARANDA Företagsvägen 4, 0922-123 20

KALIX Köpmannagatan 15, 0923-101 38 KIRUNA Österleden 12, 0980-825 50 LULEÅ Hummergatan 5, 0920-20 12 20

PAJALA Tornedalsvägen 2A, 0978-101 65 PITEÅ Fläktgatan 10, 0911-23 19 90 ÄLVSBYN Storgatan 8, 0929-557 50


8 VILLAGUIDEN  Piteå-Tidningen · Onsdag 14 april 2010

Familjen Berglund från Norrfjärden har en egen boda för skidor, spadar och snöskyfflar. Mamma Maria och barnen Hugo och Ella lastar in grejer.

Det är detaljerna som gör det! I ett glasskåp i förgården förvaras te- och kaffemuggar.

Snyggt med röda värmeljus på en vit hylla mot en vit, timrad vägg.

”Gräddhyllan” kallas platserna högst uppe i Storklinta.

Vitt och fräscht är modellen. Här en nybyggd förgård som inom kort ska få mer inredning.

Förgård modellen fö Plats för förvaring, plats för barnen eller plats för övernattande gäster i en praktisk hörnsoffa. Allt fler vintercampare bygger även till en förgård för att få några extra kvadratmeter. PT spanade in både smarta, roliga och trendiga lösningar på Storklinta skidcenter i Jörn.

F

ör tio–femton år sedan var en förgård eller ”spikertelt” (som det också kallas) en rätt så ovanlig syn, men den norska idén är nu här för att stanna. På Storklinta skidcenter i Jörn är det få husvagnar som inte har den extra byggnaden sammanfogad med vagnen. – Det känns som att det exploderade för tre år sedan ungefär, säger Joakim Johansson, Rosvik, som byggde sin förgård för två år sedan. Frun Susanne, som stått för skissandet, är riktigt nöjd och menar att det avlånga fönster fram ger extra ljus, inomhus är det också vitt som gäller för att skapa en rymligare känsla. Perfekt med två ytor Familjen Danielsson från Piteå har en enklare förgård som de köpt begagnad. Huvudsyftet är förvaring av kläder, skidor och barnvagnen. Men i det extra rummet finns också ett litet bord med stolar. – När barnen sitter här ute och vi

inne i vagnen så får man två ytor att ville ha det. Men bra förvaring kändes vara på, säger Linda Danielsson som viktigt, säger Marianne och visar runt menar att familjen aldrig skulle klara i den superplanerade förgården fräscht sig utan sin förgård. inrett i svart och vitt. Här finns en egenbyggd hörnsoffa – Men samtidigt, när jag själv var liten så stod vi också här i Jörn. Då var som enkelt kan förvandlas till två vi tre barn i fasängplatser för miljen, men utan barnen på natten, förgård. Vi körde givetvis platt-tv både skoter och och på natten kan åkte slalom, men även luftmadrasjag minns inte att ser läggas ut. det var något pro- Tjusig skylt som hälsar gästerna väl– Som mest sov blem med att rym- komna. vi nio personer här hos oss under mas allting ... man har kanske blivit bekvämare (skratt). påsken, det gick jättebra! En förgård kan hålla inomhuskliTrendigt och välplanerat mat och ge en extra yta på ungefär Via Danielssons får vi tips om 10–15 kvadratmeter. Förgården ska en riktigt tjusig förgård. Det är hos dock enkelt kunna flyttas med hjälp av familjen Dahlberg/Metsävainio från exempelvis en traktor. En del bygger Svensbyn som står sin första säsong i sina själva, men det har också blossat Jörn. upp fler företag på marknaden som erbjuder olika modeller och storlekar. – Vi har planerat och byggt den själva, jag kikade in i många andra förAtt den extra ytan är viktigt för att gårdar innan för att ta reda på hur jag familjelivet ska fungera och underlät-

tas är den bild som målas upp efter att PT pratat runt med husvagnsägare. Nästan bara Pitebor När barnen tar hem kompisar kan de vuxna stänga dörren och sätta sig ute i förgården istället. Den som har den största platt- tv:n får vara värd för grabbkvällen när det är en vikigt hockey-match på tv. Kommer besökare ordnas enkelt extra sängplatser fram. Kläderna torkar med hjälp av värmen från gasolkaminen och skotorken. Med hjälp av förgården blir husvagnen mer som ett mindre fritidshus. Att 90 procent av camparna i Jörn är Pitebor drar inte ifrån. Och visst är det enklare att vara social om det finns plats att umgås på. Under sommaren och hösten lär säkert fler spikertelt tillverkas, nästa vinter är det dags att campa igen. Laila Bäckström laila.backstrom@pitea-tidningen.se 0911–645 25


VILLAGUIDEN 9

FOTO: MARIA JOHANSSON

Piteå-Tidningen · Onsdag 14 april 2010

Systrarna Evelina och Fanny Larsson tar det lugnt en stund vid familjens barbord inne i förgården.

Marianne Metsävainio, Svensbyn, visar en del av förgårdens smarta förvaring. En egenbyggd stomme rymmer Ikea-backar som i sin tur rymmer mängder av mössor, vantar och halsdukar. Intill en byrå med plats för vanliga kläder.

En skotork finns i var mans förgård.

r moderna campare

I Storklinta står förgårdarna på rad. Ett helt gäng Rosvikare som trivs med husvagnslivet: Längst fram: Evelina Larsson. Längst bak från vänster: Andreas Svanljung och Joakim och Susanne Johansson. Raden framför från vänster barnen Signe, Fanny, Agnes, Mikaela och Izabella.

Thomas Berglund i systern och svågerns förgård (med perfekt utsikt mot backen) tillsammans med barnen Aline, Elin, dottern Evelina och Robin.

Tidningar istället för vinflaskor förvaras i ett ställ.

Linda och Tova Danielsson i familjens enklare förgård där skor, kläder, skidor och barnvagenen förvaras. ”Man skulle inte klara sig utan den”, säger mamma Linda.


10 VILLAGUIDEN  Piteå-Tidningen · Onsdag 14 april 2010

6 Villaguiden

VÅREN 2010

Det är inte längre så enkelt som det en gång var att titta på tv, framför allt inte för villaägaren. Här finns informationen som hjälper dig i valet mellan antenn, parabol och kabel-tv.

Guide: Så här funkar dagens tv et här med tv har blivit ganska krångligt på senare år. Särskilt för villaägare, som måste försöka välja det smartaste sättet att få in tv-signalen i huset. 2007 släcktes den sista biten av det analoga tv-nätet i Sverige. Den 29 oktober för att vara exakt. Sedan dess har alla tv-utsändningar i landet varit digitala.

D

Det var enklare förr – men inte bättre. Utbudet av tv-kanaler och olika sätt att få dem har

FOTO: TELIASONERA

FOTO: INDISAMARAJIVA/FLICKR.COM (CC)

Digitalt sen 80-talet En stor del av tv-sändningarna i landet var redan digitala långt tidigare. Många som sett på tv via exempelvis parabol eller kabel har tittat på digital tv ända sedan 80-talet. I de flesta flerfamiljshus finns

numera central tv-distribution, oftast genom så kallad kabel-tv. På ett fåtal platser i Sverige har dessutom enskilda fastighetsägare fått tillgång till kabeltv, men det tillhör undantagen. I stället måste husägaren välja ett annat sätt att få in tv-signalen i huset. Vanligtvis står då valet mellan satellit-tv via parabol, marksänd digital-tv via en traditionell tv-antenn eller tv via kabel i form av exempelvis bredband. Vilket sätt är bäst? Vad är billigast, och vad ger bäst kvalitet? Som konsument är det alltid bra att vara påläst. Därför tänkte vi hjälpa dig en bit på vägen genom att helt enkelt förklara lite mer om de olika sätten att få in tvsignal i ditt hus. Stellan Löfving

Stort utbud av kanaler med parabol. Har du en parabol på taket kan du välja mellan många kanaler. Nackdelen med paraboler är att de kan vara känsliga för hårt väder.

Den nya tidens kabel-tv. Med tv genom bredbandet får du kanalerna genom samma nät som internet och telefon. Du behöver ingen parabol eller antenn.

Satellit-tv

Bredbands-tv

Satellit-tv-signalen distribueras, som namnet antyder, via satelliter som svävar ute i rymden. Signalen tas emot här på jorden av en parabolantenn. En stor fördel med det här systemet är att det ger dig möjlighet att ta in tv från i princip hela världen. En nackdel är att själva parabolen kan vara en aning känslig för yttre fak-

torer som väder och vind. Om den är korrekt monterad utgör detta normalt inga problem, men livslängden är inte evig. Jämfört med den traditionella tv-antennen är dock parabolen mindre känslig för naturliga hinder som topografi och hårt väder. Den svenska marknaden kontrolleras i princip av två bolag, Viasat och Canal Digital.

Kabel-tv är inte särskilt vanligt förekommande i villor, eftersom den här formen av distribution kräver att man gräver ned en helt ny kabel i marken. Däremot säljs allt mer tv som levereras via bredband eller fiber. Telia erbjuder till exempel sin så kallade triple play-tjänst med telefoni,

bredband och digital-tv i samma paket till kunder som är anslutna till deras fibernät. Även flera av de andra bredbandsleverantörerna erbjuder tv-tjänster via internetanslutningen. För att detta ska fungera krävs dock en viss kapacitet på bredbandsuppkopplingen.


Piteå-Tidningen · Onsdag 14 april 2010 FOTO: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX

VÅREN 2010

Villaguiden   VILLAGUIDEN 117

Det senaste i tv-världen Det här innebär hd-tv Hd är en förkortning som dyker upp allt oftare i tv-sammanhang. Att det handlar om bättre bild och bättre upplösning vet de flesta vid det här laget. Trots det är förvirringen stor kring de olika begrepp som cirkulerar. Allt handlar om de punkter som bygger upp tv-bilden. Punkterna ligger i rader och upplösningen handlar om antalet punkter och rader. Standard defi nition: 576 rader. Det är formatet som våra gamla tjock-tv kört med i många år. Hd ready: Minst 720 rader. Kan visa högupplöst innehåll, men inte de mest avancerade bilderna. Ibland kan bilden i stället förvrängas. Hd ready 1080p: Minst 1080 rader. Kallas även Full hd, och är det framtidssäkra formatet. Märket garanterar bland annat även att apparaten kan visa minst 24 bilder per sekund. Hd-tv: Det här märket visar att din tv har en digital mottagare. Dessutom uppfyller den hd readykraven ovan. Hd-tv 1080p: En tv med digital mottagare som klarar kraven för hd ready 1080p.

Titta på tv – i din dator

minst sagt blivit några fler de senaste åren. Det är lätt att bli förvirrad. Men bara lugn, Villaguiden vet hur allt funkar.

Så kallade mediacenter finns i allt fler svenska hem. Ett mediacenter är i princip en dator som försetts med speciell programvara för att kunna spela upp mediafiler som exempelvis bilder, ljud och film, och även lagra filerna på ett överskådligt och lätthanterligt sätt. Microsoft har utvecklat en särskild variant av sitt operativsystem Windows för ändamålet, Windows Media Center. För att kunna se på vanlig tv behövs dock vanligtvis både programvara och någon extra utrustning som kan översätta tv-signalen till ett språk datorn förstår. Det kan till exempel vara i form av ett tv-kort eller en usb-enhet.

Trött på sladdar?

Tv genom vanlig antenn och en box. Statliga Teracoms dotterbolag Boxer, med den animerade figuren Robert i frontlinjen, dominerar den svenska marknaden för marksänd digital-tv. GRAFIK: BOXER/TANJA ADELL

Marksänd digital-tv Den marksända digital-tv:n levereras bara av ett bolag, Boxer. Boxer plockar in signalen till din tv genom en traditionell tv-antenn som redan sitter monterad och klar på många svenska hus. I idealfallet kan man bara sätta in sin gamla antennsladd i en digitalbox av rätt typ och köra vidare.

Man behöver en box med kortläsare

Vill man ha mer innehåll än bara de fria kanalerna i sin tv får man räkna med att lägga lite pengar på ett abonnemang. Dessutom behöver man en box med kortläsare. Har man otur behöver man dessutom justera in sin antenn, eller kanske till och med byta den helt.

I dagens trådlösa samhälle känns det otidsenligt med antennkablar drällande överallt. Det finns dock utrustning för trådlös överföring av tv-signaler. Tänk bara på att signalen kan störas rejält av till exempel mobiltelefoner. En alternativ lösning är faktiskt att använda husets elnät för att överföra signal från ett rum till ett annat. Den typen av utrustning finns hos vissa elektronikhandlare och går under beteckningen HomePlug.

Billigaste lösningen: Fria kanaler med box Den riktiga budgetversionen är att köpa en enkel digitalbox för en femhundring och koppla den till sin traditionella tv-antenn. Sedan kan man titta på det som kallas de fria kanalerna utan någon abonnemangskostnad. Det finns riktigt billiga digitalboxar som bara tar emot de fria kanalerna, och om du lägger till någon hundralapp eller två så kan du få en box som dessutom är förberedd för att ta emot de kodade kanalerna. De så kallade fria kanalerna sänds okodat. Det innebär att du kan se dessa utan att ha ett programkort. För närvarande kan du som har digital-tv se SVT1, SVT2, SVT24, Barnkanalen, Kunskapskanalen, tv4, tv6, The Voice, Axess tv och Aftonbladet tv utan kort.


12 VILLAGUIDEN  Piteå-Tidningen · Onsdag 14 april 2010

Slitstarka trädgårdsmaskiner -från världens största motortillverkare

Erbju da t o m nde 30/4.

HRX 537, slitstark klippare med HF2417, åkgräsklippare med multifunktionsdäck. variabel mulching.

UMK 435, tystgående trimmer med låga vibrationer.

WX15, lätt fyrtaktspump för förflyttning av vatten och bevattning.

Boka tid kamp igtt o m anj 30/4.

FG 205, tystgående och högeffektiv jordfräs.

HS550, lättstartad snöslunga som kan kasta snön 8 m.

EU30i, elverk med låg vikt och utfällbart Nya BF60, fyrtakts utomhandtag. Perfekt för sommarstugan! bordare med trollingfunktion.

PITEÅ MC & MOTOR AB POWER EQUIPMENT

Nygatan 40 PITEÅ • Telefon 0911-910 www.piteamc.se

40

Vi kan värmepumpar! Visst är din villa värd det bästa! Vår bästa luftvärmepump Super Scroll, med den senaste tekniken, ger dig upp till 65 % besparing.

För hela din anläggning. – Både produkten och installationen.

HOS OSS ÄR DU I YRKESMANNENS TRYGGA HÄNDER!

Värmepumparna levereras alltid installerade, intrimmade och klara! Hos oss kan du alltid känna dig trygg! T RAGE

VD ROTA AV:

50% DRA

AV

EN TNAD S O K ARB.

Renovera ditt badrum eller något annat rum i din bostad? Vi hjälper dig från start till mål! Vi samarbetar med ledande installatörer inom el, VVS och målning, erbjuder gratis hembesök samt lämnar fasta priser. Ring eller besök oss i butiken så tar vi fram ett förslag! www.piteagolv.se

FRITT E T N RÄ ll upp ti er! nad 24 må Öppet: Vard 09-18. Lörd 10-14.

Måndag-fredag 07.00-16.00

SVERIGES STÖRSTA VITVARUKEDJA

Nelabhuset. Backen, Piteå. Tel. 0911-23 23 23.

Fabriksgatan 20, Piteå Tel 0911-170 30 ETT FÖRETAG I GOLVKEDJAN


Dina Försäkringars fordonsförsäkringar har Sveriges nöjdaste kunder för andra året i rad.* Vill du också bli det?

Vill du vinna en 42-tums tv och andra fina priser? Gå in på vår webb, svara på några enkla frågor och skriv en slogan, så har du chansen. Passa också på att läsa om alla våra trygga försäkringar. Kanske upptäcker du varför vi har Sveriges nöjdaste kunder för fjärde året i rad!* Läs mer och tävla på www.dina.se. Tävlingen är öppen för alla som vill delta.

Rätt villaförsäkring är en viktig del av tryggheten i ditt liv. Om olyckan är framme ska du få den hjälp du behöver. Med vår försäkring kan du lita på att du är bra skyddad om något händer ditt hus. Vi vet vad villaägare i Norrbotten behöver och vi finns alltid nära dig med vår lokala och förstående skadereglering.

Många minns säkert att Dina Försäkringar Nord bytte namn från Piteortens Försäkringsbolag förra året. Men vår historia började i Öjebyn redan år 1856. Så länge har vi varit det lokala och trygga alternativet bland försäkringsbolagen – och det ska vi fortsätta vara under många år framöver!

Dina Försäkringar Nord. Aronsgatan 6, Piteå. Tel 0911-23 18 80. Älvsbyn. Tel 0929-139 50. www.dina.se *Dina Försäkringar rankas högst i kategorierna sakförsäkring (för fjärde året i rad) samt fordonsförsäkring för privatkunder (för andra året i rad) samt sakförsäkring för företagskunder (för tredje året i rad) enligt SKI, Svenskt Kvalitetsindex 2009.

Busiga hundar kan råka ut för det mesta. Försäkra din kompis hos oss och skydda dig mot höga veterinärkostnader.


FOTO: MARIA JOHANSSON

14 VILLAGUIDEN  Piteå-Tidningen · Onsdag 14 april 2010

Hmm, kan det finns liv här? För tredje året i rad testar Helén Isaksson-Nyman att så baggsöta.

För många är den här helt perfekt.

Thermia Diplomat Optimum G2 är värmepumpen som kan sänka dina uppvärmningskostnader med mer än 75 %, samtidigt som du får tillgång till marknadens bästa varmvattenproduktion. Men det är inte säkert att det här är helt rätt modell för dig. Ditt val är mer omfattande än att bara utgå från en riktigt bra värmepump. Som certifierade installatörer har vi lång erfarenhet av att välja rätt åt våra kunder. Välkommen till oss så tittar vi på vad som är bäst för just dig.

www.thermia.se

Furuvägen 37 • Telefon 0911-370 40

- välbefinnande

Kampanj!

Helén Isaksson-Nyman får hjälp av barnebarnet Elina Isaksson, tre år, med att vattna. Nu börjar årets intensivaste period för trädgårdsentusiasterna. Inne i växthuset förvaras frösådder i stora mängder.

Helén odlar si Snömassorna ligger fortfarande kvar i trädgården, men i växthuset pågår febril aktivitet för Helén Isaksson-Nyman i Norrfjärden. ”Jag tänker nog trädgård dygnet runt”, säger entusiasten som gärna ger sig ut på outforskad mark när det gäller frösådd.

F INGLASNINGAR

Ditt hus förtjänar en ny dörr! Svensktillverkade vackra ytterdörrar som tålmodigt står emot vädrets makter!

20-30% rabatt

Vi monterar,

ör den trädgårdsintresserade som brukar tillbringa mycket tid på olika diskussionsforum på internet är signaturen ”Helén från Piteå” bekant. PT undrar nyfiket vem denna entusiast kan vara och hittar (efter lite detektivarbete) hennes telefonnummer och bokar en tid för att träffas. – Mina vänner säger att jag skulle kunna vara sponsrad av ”Läkerol” – makes people talk, ni vet! När det gäller frösådd och plantering överhuvudtaget så kan jag prata hur mycket som helst, säger Helén Isaksson-Nyman lite varnande när hon tar emot i hemmet i Norrfjärden. Hemmabakad sockerkaka och kakor dukas fram i det rymliga suterränghuset och Helén berättar entusiastiskt om sitt stora intresse – trädgård – som tar den mesta av hennes tid i anspråk.

du utnyttjar ROT-avdraget och staten betalar halva jobbet!

Öppet måndag-fredag 07.00-16.30

Fabriksg. 5, Piteå. Tel. 0911-170 70 www.karlssonsglas.se

Läser på nätterna Under sin yrkesverksamma period hann Helén bland annat med att jobba i blomsteraffären i Norrfjärden och hos Forsells blommor inne i stan. I dag är frösådd och plantering hennes stora hobby.

– Jag har fibromyalgi och går hemma sjukskriven sedan några år tillbaka. Det är fruktansvärt jobbigt med värken och vissa nätter kan jag inte sova alls, så då ligger jag vaken och läser trädgårdsböcker och trädgårdstidningar istället. Jag tänker nog trädgård dygnet runt (skratt). Snöat in på rönnar I vanliga fall brukar Helén testa runt 450 olika frösorter varje år, men i år har antalet bantats ner till cirka 200. Nu är det mer ovanliga frösorter från andra länder som exempelvis Kanada som är utmanande. – Mitt stora intresse är att experimentera med frösådd. I år har jag helt snöat in på rönnar. Har planterat sju olika sorter som, vad jag vet, aldrig testats på att plantera här i Sverige tidigare. Det blir spännande. Sedan 80-talet för Helén anteckningar över sina frösådder och sedan några år tillbaka är de väldigt detaljerade med uppgifter om när och vad hon frösår, hur hon gör, var krukan ställs, när det gror och när det blev omskolat. – Det är väldigt bra med

anteckningar. Då kan man ju gå tillbaka i tiden och titta hur man gjort tidigare med en frösådd om man till exempel misslyckas. Jag har mängder av pärmar ... Fungerar inte en viss storts frön att planteras, så försöker Helén envist igen, igen och igen. I år testar hon bland annat baggsöta för tredje året i rad och kejsarinnans förkläden för fjärde året i rad. Envishet – Man får aldrig ge upp! Jag brukar säga att det inte är fröet det är fel på utan mig. Årets intensivaste period börjar nu för Helén när alla frösådder (som förvarats kallt på en mängd olika ställen under vinter) ska planteras om inne i växthuset. Där ska de sedan vattnas och pysslas om. – När jag känner mig deppig och har mycket ont så sätter jag mig ofta i växthuset en stund, det gör mig lycklig och harmonisk. – Trädgård är friskvård för mig! utropar Helén Isaksson-Nyman. Laila Bäckström laila.backstrom@pitea-tidningen.se 0911–645 25


Piteå-Tidningen · Onsdag 14 april 2010

  VILLAGUIDEN 15

Karl Nilsson, Helén Isaksson-Nymans farmors far, hade också ett stort trädgårdsintresse. Helén är övertygad om att han ”vakar” över hennes planteringar.

Läs mer på nätet

www. tomclothier.hort.net (såråd) www.jelitto.com (beställ frö-katalog) www. magnar.aspaker.no (såråd) www.algonet.se/~sta-bod/frosida.htm (såråd) www.tradgardsamatorerna.nu (här finns bland annat STA:s växtlista) www.helens-tradgard.se (Heléns egen webbsida) www. helenstrdgrd.blogspot.com (Heléns blogg) www.odla.nu www.alltomtradgard.se www.tradgardsriket.se

n passion

Tänker du måla om ditt hus och har fått slut färg? Kolla då in vårt stora utbud av annonser i Piteå-Tidningen.

Abonnera på PT redan idag så bjuder vi på resten av april.

Ring vår kundtjänst telefon

0911 – 646 20 eller maila oss på

abonnemang@pitea-tidningen.se Våren är på väg! Fröna har blivit till plantor för entusiasten Helén Isaksson-Nyman i Norrfjärden.

Växter. BHär har bland annat naverlönnen börjat att växa sig stark.

Odling. Lobelia drivs upp i torr­bricketter.

Sådd. I år sår Helén Isaksson-Nyman sibirisk korkek, naverlönn, pingernöt och baggsöta.


16 VILLAGUIDEN  Piteå-Tidningen · Onsdag 14 april 2010 Ny stil med gardiner

ns in e r vå mit r a h kom u N ner i ard

g Låt dig inspireras av allt från sobra toner och lantlig still till lekfulla färger och mönster.

Ljusare tider med nya fönster – monterat och klart från Wisy!

Ps. Hos oss kan du måttbeställa: Lamellgardiner, Plisségardiner, Persienner, Rullgardiner, Silhouette. 10% rabatt gäller t.om. 24/4 Välkommen in möt våren med oss på gardingalleriet!

Låt nya fönster släppa in vårsolen! Wisy är ett av Sveriges ledande företag inom försäljning och montering av svensktillverkade kvalitetsfönster.

Storgatan 47, Piteå. Tel 0911-133 61 • www.gardiner.nu

Du får ett prisförslag där både produkter och montage ingår - kort sagt vi tar hand om hela din fönsteraffär så du får tid över till annat.

ett erbjudande Kontakta oss NU för tstå.* som är svårt att mo - 2010

28/3 *Gäller till och med den

Boka ett kostnadsfritt hembesök.

www.wisy.se

Anders Lundström 0911-164 40, 070-687 28 82

Kullen Växthuset Just nu! Härdade penséer i 40 olika färgkombinationer

Här hittar du årets fröer, krukväxter, snittblommor, jord m.m.

Är du trött på den storblommiga gardinkappan som skymmer sikten i köksfönstret? Då är det hög tid att byta gardiner. Men innan du slår till och hänger upp nya gardiner finns det några saker som är bra att tänka på, det tipsar tidningen Allt i hemmet om. Har du små fönster? Välj en gardinstång som är bredare än fönstren så ser de större ut. Om du har lågt i tak, sätt gardinstången nära taket, eller häng gardinerna i en takskena. Då känns det rymligare. Om du vill att fönstren ska verka större på höjden sätt stången en bit ovanför fönstren. Vill du dölja stången går det fint att göra det med exempelvis en hiss- eller rullgardin. När fönstren sitter längs med ena kortsidan av rummet känns det ofta avlångt. Låt gardinstången gå längs hela väggen i stället för enbart längs med fönstret så framstår det som bredare.  TT Spektra

Tipsa oss!

72018 inled med PT Tips 72018 inled med PT Bild 64600 Ring in ditt nyhetstips redaktionen@pitea-tidningen.se

Du hinner... innan snön försvinner. Passa på att fixa hemmets insida för när snön är borta är det dags för utsidan! Hos oss hittar du väggfärg, takfärg och alla andra färger du behöver för att förändra hemmets insida. Vi blandar rätt färgkulör och hjälper dig komponera dina rum med välkända tapetmärken som Boråstapeter, Decor Maison, Eco, Fiona, Gripsholm, Midbec, InTrade, Duro med mera. Välkommen in! Öppet vardagar 8-17 Oktanvägen 4 Piteå (vid OK) Tel. 0911-125 47

2.495:3:-) (ord.pris 5.15

Välkommen in!

Hälsar Annica med personal. Kullen tel 0911-660 50, Taktvägen 5

Hjärtsjukdom är vår tids folkdödare. Hjälp oss ändra på det. Det finns skickliga forskare. Det finns forskningsuppslag. Men det saknas pengar. Ge fler hjärtan chansen att klappa längre. Ring!

H JÄRTS JUKDOMARNA SKA BESEGRAS

NORDISK FÄRGTRADITION SEDAN 1882

Kampanjpris!

Öppet: Vardagar 10-17, lördagar 10-14

REA

Badrumsinredningar

Ring 0200 - 89 19 00

eller pg 90 91 92-7 eller www.hjart-lungfonden.se

Vi öppnar inom kort med en ny spännande produkt. Se öppningsannons i trädgårdsspecial den 5 maj

Barbros

Perenner & Träd Pålberget 0768-39 77 80 www.barbrosperenner.se

ÄLVSBYNS NYA Inredningsbutik

2 Rum & Kök Det senaste inom inredning och trender

Utförsäljning av ett antal utställningsex. Ifö Sign 6860 med mjukstängande hårdsits

Öppet: vardagar kl 08.00 - 16.00 • Batterigatan 6, Piteå. • Tel 0911-927 70

Välkommen in! titta även in på: 2rumokok.blogspot.com

Storgatan 10 Tele 0929-122 10


18 VILLAGUIDEN  Piteå-Tidningen · Onsdag 14 april 2010

8 Villaguiden

VÅREN 2010

Det kan finnas många skäl att byta eller renovera sina fönster. Med stigande energikostnader finns besparingar att göra. Men tjänar man in investeringen? Svaret på den frågan är långt ifrån självklart.

FOTO: FREDRIKSANDBERG/SCANPIX

Spara energi med nya fönster

Tätare fönster kan sänka dina elkostnader. För 10–15 år sedan skulle linolja frälsa fönstren – men moderna treglasfönster spelar i en helt annan liga.

oderna fönster kan spara massor av energi och ge ett inomhusklimat som är lättare att kontrollera. Besparingen är givetvis avhängig av ålder och slitage på de befintliga fönstren men utvecklingen har gått snabbt de senaste åren. Fönstren har blivit mer energisnåla, samtidigt som energipriserna hår gått upp kraftigt. Enligt Energimyndigheten kan så mycket som en tredjedel av värmen försvinna genom vanliga tvåglasfönster och dåligt isolerade dörrar i en normalstor svensk villa. Att renovera gamla fönster framhålls sällan som ett vettigt alternativ

M

i dag, möjligen med undantag för äldre hus där fönstren utgör en viktig del av det visuella helhetsintrycket. Så sent som för 10–15 år sen rådde dock andra tongångar. De äldre fönstren är ofta byggda av det allra finaste virket, från träd som vuxit långsamt. Om sådant trä vårdas rätt kan det hålla enormt länge, och med den motiveringen spreds en linoljeimpregnerad feber över landet. De nya fönstren utklassar de gamla Ur energisynpunkt kan de äldre fönstren däremot aldrig konkurrera med de moderna treglasfönstren med kassetter gjutna med industriell precision. De moderna fönstren förses i stäl-

let ofta med en aluminiumbeklädnad som skyddar träet mot väder och vind. Kan ta många år att tjäna igen Rent ekonomiskt är kalkylen inte alltid självklar. Att byta samtliga fönster och balkong- och ytterdörrar i en normalstor villa kan gå på en bra bit över 100 000 kronor, en stor investering som tar ett antal år att tjäna in även med dagens höga energikostnader. Ser man enbart till pengarna kan det faktiskt gå att räkna hem en renovering av befintliga fönster i vissa fall. Nya tätningslister, fönsterkitt och färg kostar några tusenlappar. Sedan ska förstås jobbet göras. Och om fönstren

inte är från den gyllene eran före den stora svenska bostadsboomen som inleddes på 60-talet är livslängden faktiskt begränsad. Förr eller senare kommer rötan, och då blir man ändå tvungen att byta. Andra anledningar till fönsterbyte Kalkylen handlar inte bara om pengar. I ett hus med dragiga gamla fönster, där gardinerna fladdrar vid blåsigt väder, kan man få en drastisk förbättring av inomhusklimatet. Dessutom gör man miljön en stor tjänst genom att man kan dra ned på energiförbrukningen. Stellan Löfving

9 tips till dig som gör jobbet själv Försök inte göra jobbet ensam. Fönstren är tunga och otympliga att handskas med. Skruva fast klossar i öppningen. Fönstret ska passa in precis mellan klossarna. Skruva fast en tvärslå på utsidan som stöd för fönstret.

Väg av klossarna undertill noga, så att fönstret står rakt. Ha gott om kilar så att du kan justera fönstret horisontellt. Kilarna är tänkta att hålla hela fönstret på plats.

Lägg kilar nedtill i öppningen innan du lyfter i fönstret. Montera karmskruvarna rakt så att inte fönstret drar snett när du skruvar åt. Använd inte fogskum för att isolera runt fönstret. Fogskummet kan deformera fönstret, och dessutom

omöjliggör det all justering i efterhand. Dra in skruvarna tillräckligt långt så att täckbrickorna går att få på plats utan några bekymmer.


VÅREN 2010

Villaguiden 9   VILLAGUIDEN 19

* Råd&Rön/Konsumentverket, augusti 2005

FOTO: ANDREAS JONSSON

Piteå-Tidningen · Onsdag 14 april 2010

Stor besparingspotential. De smarta fönstren ska släppa in så mycket solvärme som möjligt på vintern – och så lite som möjligt på sommaren.

Smarta fönster framtidens melodi Smarta fönster kan bli en lösning för att minska energiförbrukningen i våra framtida hem. Det visar en ny forskningsstudie. De smarta fönstren släpper in maximalt med solvärme på vintern, medan de minimerar värmeinsläppet på sommaren. Doktoranden Andreas Jonsson från

Uppsala Universitet har forskat kring idén med smarta fönster. Han presenterade sin avhandling i januari och konstaterar att det finns en stor besparingspotential, men att det krävs väl fungerande kontrollmekanismer som styr fönstrens funktion.

Ljuset avslöjar fönstret. Så här ser treglas utan energiskikt ut.

Tvåglas utan energiskikt: 2,8 Tvåglas med energiskikt: 1,8 Treglas utan energiskikt: 1,9 Treglas med ett energiskikt: 1,5 Treglas med två energiskikt: 1,1

FOTO: MAMBOMAN1/FLICKR.COM (CC)

U-värdet är den magiska siffran i fönstersammanhang. Värdet avslöjar hur mycket värme som fönstret släpper igenom. Fönstertillverkarna är inne i en kapplöpning om det lägsta värdet, och några av de stora leverantörerna marknadsför nu fönster med 0,9 i U-värde. Om du vill få en uppfattning om vilket U-värde ditt fönster kan du göra stearinljusttestet: Släck i rummet när det är mörkt ute och tänd ett ljus nära glaset. Titta hur många gånger lågan reflekteras i fönstret. Fyra reflektioner innebär att du har tvåglas, sex reflektioner betyder treglas. Om en av reflektionerna har avvikande färg, betyder det troligen att ett av glasen har ett energiskikt. med ledning av den här informationen kan du få en hyfsad gissning om fönstrens U-värde:

FOTO: CHRIS CAMPBELL/FLICKR.COM (CC)

Kapplöpning om den magiska siffran

Välbefinnande

Lucka mot himlen. Ett fönster upp mot det stora blå är inte alls dumt, men tänk på att takpannornas placering har stor betydelse för var fönstret kan moteras.

Ett fönster i taket – varför inte? Ett takfönster, eller flera, kan förändra ett rum mycket påtagligt. Ljusinsläppet ökar rejält och skapar en helt ny känsla av rymd och luft i rummet. Att montera ett takfönster är inte så svårt som man kanske kan tro. Det finns färdiga monteringssatser i bygghandeln som innehåller allt man behö-

ver och som är relativt enkla att följa för den normalhändige. Tänk dock på att du inte kan bestämma exakt var takfönstret ska sitta enbart genom att titta på insidan. Takpannornas placering på utsidan har stor betydelse, och det måste kontrolleras innan man beslutar exakt placering.

Att välja Elitfönster är att investera i välbefinnande. Då kan du njuta av en bestående känsla av både komfort och trygghet. Välbefinnandet kommer när du satsar på verklig kvalitet och är klok nog att tänka långsiktigt när du väljer fönster. Välbefinnande kan också vara att välja självrengörande glas och därmed minska behovet av tvätt och puts.


20 VILLAGUIDEN  Piteå-Tidningen · Onsdag 14 april 2010

VÅRSTÄDNING! Högtryckstvättar och grovdammsugare köper du hos oss.

Många olika modeller att välja bland från Nilfisk Alto, Kärcher och Stihl.

• MOTORSÅGAR från Stihl • GRILLAR i stor sortering • GASOL - påfyllning ex: PC10 300:-

Bänkskivor i Trädgårdsten! vår nya katalog Natursten! Beställ via e-mail, telefon eller Förnya ditt kök med en snygg och praktisk bänkskiva i natursten! Kontakta oss eller någon av våra återförsäljare för info!

kom in och hämta den! OBS! Så fort snön töat bort kommer vi att förnya vår populära visningsträdgård. Välkommen att inspireras.

Öppet: vardag 07-16.30

Nilfisk Alto

C125.3-8 PAD "All inclusive"

1.995:-

Fläktgatan 26, Piteå • 0911-21 14 15

VI BYGGER!

Lågenergihus, sommarstugor, garage, friggebodar, förråd m.m.

Kom gärna och besök oss! Vi finns på Kompositvägen 2, Öjebyn

VI TILLVERKAR grundelement och ställbara betongplintar Box 24, 943 21 Öjebyn Tel. 0911-668 00 Mail: info@bothnia-granit.se www.bothnia-granit.se

VI SPRUTAR lösullsisolering EKO-villa

Bygg Center AB Piteå 0911-102 00 • 070 - 200 14 82 bciprolf@hotmail.com

• Egen plåtverkstad • El- o VVS• Fönsterbyten installationer • Takbyten • Badrum-Kakel • Ritningar & bygglovshandlingar

Kontakta oss för prisuppgifter och offerter!

SUPERPRIS!

10.990:Portland Divansoffa

Stor generös U-soffa med plats för många. I tyg, grå eller svart. Mått 330x220/150 cm. Nackstöd 795:-

Aroma Bord med 6 stolar

Oljad massiv ekmöbel med exklusiva detaljer i granit. Bord 200x100 H75 cm.

9.990:KLASSISK RE STORSÄLJA

P! SÄNGKLIP

Kontinentalsäng 180x200

Klädd i exklusivt svart möbeltyg Cortina. Pris komplett med bäddmadrass och ben.

sat Begrän antal!

Resårsäng 90x200

Dubbelfjädrande. Pris inkl bäddmadrass exkl ben.

SJUBILEUM ! PRIS

1.795:-

9.995:-

Magnum Divansoffa

Tyg Cortina. 318x170x108 cm.

9.990:-

Öppet: Månd 10-19, tisd-torsd 10-18, fred 10-17, lörd 10-14

egen

KÖP NU - BETALA I DIN EGEN TAKT! RÄNTEFRITT

KVALITET DESIGN & KOMFORT. E4, Byske (ca 35 min bilresa från Piteå). Tel 0912-100 79


BZYk€gV]jh[€gYj [~ggZh€YVcV]~g#

Ett husköp är en stor affär. Men sett på 50 år står själva köpet bara för en bråkdel av kostnaden. Den största kostnaden står faktiskt uppvärmningen för. Därför bygger vi riktigt energisnåla hus – från grunden konstruerade för att hålla energiförbrukningen låg. Och för att vara säkra på att huset blir just så energisnålt som vi tänkt bygger vi med äkta totalentreprenad. Vi sköter allt – från grundplatta till taknock. Och du får en enda kontaktperson att hålla reda på. Inte fjorton. Det blir inte dyrare än andra hus. Bara enklare. När allt är klart, P-märks huset av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Det är din garanti för att huset håller måttet. Även om 50 år.

9j]^iiVgY^cad`VaVVj`idg^hZgVYZig~]jhh~a_VgZe€ aW]jh#hZZaaZgiZaZ[dc%)*+Ä)**%%#K~a`dbbZc#

9€[€gYjg€YbZYÓZg i^aa[~aaZc[Žgh€YVcV]~g#

Nya Classic 140. 139,5 m2 på ett plan.


14 Villaguiden VILLAGUIDEN  Piteå-Tidningen · Onsdag 14 april 2010 22

VÅREN 2010

Så lyckas du med Med kunskap och noggranna förberedelser blir resultatet av husmålningen både snyggare och mer hållbart. n välmålad träfasad är inte bara vacker att titta på. Färgen är en viktig del av husets skydd mot fukt och ultraviolett strålning. Men färg åldras och kräver underhåll. Den tappar i lyster, torkar och kan spricka eller mögla. Förr eller senare blir du tvungen att måla om. Här är några tips som hjälper dig att komma igång.

E

fritt. De flesta menar att du kan måla plastfärg på olje- och alkydfärg, men inte tvärtom, men det finns få absoluta sanningar. Den säkraste lösningen är att ta reda på vilken färg du redan har och följa färgtillverkarens rekommendationer.

Rätt tid Ett lyckat målningsarbete kräver ett rent och torrt underlag, en temperatur på minst fem grader och skugga på fasaden. Sen vår och tidig sommar är bäst, men en torr höst kan också fungera.

Kompletta färgsystem De flesta tillverkare erbjuder kompletta färgsystem, med matchande produkter som är testade och fungerar bra ihop. Det är viktigt att du följer tillverkarens rekommendationer både vad gäller rengöring av underlaget och själva målningen för att du ska ha en chans att hävda din rätt om färgen inte håller måttet.

Rätt förarbete Förarbetet är halva jobbet, om inte mer. Är fasaden tidigare omålad ska ändträ och andra utsatta ställen behandlas med grundolja, innan hela fasaden målas med grundfärg. Är den målad sedan tidigare måste lösa färgrester skrapas och hela fasaden tvättas. Är underlaget i riktigt dåligt skick kan det bli tal om att skrapa bort färgen helt och börja om.

Läs på och jämför Folksam genomförde 2005–2007 ett forskningsprojekt där 40 olika fasadfärger utsattes för väder och vind fyra olika platser i landet. Forskarna studerade framför allt sprickbildning och mögelpåväxt och efter två år visade 15 av färgerna ett acceptabelt resultat. Mer information om studien finns på Folksams hemsida.

Specialmedel för mögel Möglande fasadfärger verkar ha blivit ett allt vanligare problem på senare år. Har fasaden mögelfläckar måste du tvätta den med speciellt mögeltvättmedel.

Så här tar du reda på vilken färgtyp du har Slamfärg – mörknar av vatten. Du ser att virket blir blött. Eventuellt färgar den av sig. Plastfärg – ta t-sprit på en trasa och gnugga. Den färgar av sig på trasan. Olje- eller alkydfärg – lut, det vill säga kaustiksoda i vatten, löser upp färgen efter en liten stund. Fredrik Moberg

Plast, olja, alkyd och slam – vad kan målas på vad? Det finns många av färgtyper (se faktaruta) och de kan inte kombineras

Inte så lätt som det ser ut. Det är inte bara att plocka upp penseln och börja måla. Det är

Färgguide Oljefärg Oljefärg har olja, vanligen linolja, som bindemedel. Den tränger in i porerna och är vanlig som grundfärg. Den har relativt lång torktid och rinner lätt. Den måste därför målas tunt och i fler lager än andra färgtyper. Oljefärg kan i allmänhet inte brytas till valfri nyans och blir matt när den åldras.

Alkydfärg Alkydfärgen är en vidareutveckling av oljefärgen. Den har god inträngningsförmåga, vilket gör att den är vanlig som grundfärg. Den har något kortare torktid än oljefärgen och rinner inte lika lätt. Den kan därför målas i tjockare lager. De flesta alkydfärger kan brytas till valfri nyans. Tidigare var lösningsmedlet alltid lacknafta, men numera finns vattenbaserad alkydfärg.

Plastfärg, latexfärg, akrylatfärg Plastfärger går under många namn. Den gemensamma nämnaren är att plastmaterial används som bindemedel. De är i allmänhet vattenbaserade, torkar fort och kan målas i relativt tjocka lager. Däremot tränger inte plastfärger in i träporerna. Plastfärg får därför aldrig målas direkt på obehandlad träfasad, utan föregående grundmålning.

Slamfärg Slamfärg består i princip av färgat pulver som blandas med vatten. Den mest kända slamfärgen är Falu Rödfärg som tillverkas av rester från kopparutvinning. men slamfärger finns även i andra kulörer. Slamfärg kan bara målas på ohyvlat trä och kan inte målas över med andra färgtyper eller kulörer.


VÅREN 2010

FOTO: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX

fasaden

Villaguiden   VILLAGUIDEN 2315

* Råd&Rön/Konsumentverket, augusti 2005

Piteå-Tidningen · Onsdag 14 april 2010

viktigt att följa färgtillverkarens råd kring rengöring av underlaget och själva målningen.

Grundolja Innan grundfärgen läggs på en trären fasad ska ändträ och andra utsatta detaljer behandlas med grundolja, som impregnerar och skyddar mot fukt.

Lasyr Lasyr kallas färg som innehåller mindre pigment och är därför mer eller mindre genomskinlig. Den skyddar sämre mot UV-ljus men är i övrigt precis som vanlig färg och finns som olje- och plastbaserad.

Välbefinnande Att välja Elitfönster är att investera i välbefinnande. Då kan du njuta av en bestående känsla av både komfort och trygghet. Välbefinnandet kommer när du satsar på verklig kvalitet och är klok nog att tänka långsiktigt när du väljer fönster. Välbefinnande kan också vara att välja självrengörande glas och därmed minska behovet av tvätt och puts.


24 VILLAGUIDEN  Piteå-Tidningen · Onsdag 14 april 2010

10 Villaguiden

VÅREN 2010

Gräsmattan har en given plats i svenska trädgårdar men allt fler inser fördelarna med andra alternativ, som grus eller stenplattor.

Rätt känsla under dina sommarfötter et är bara att slå upp vilket reklamblad som helst från valfritt byggvaruhus under våren. Det kryllar av plattor och grus. Företagen tycks helst av allt vilja utrota vår kära svenska gräsmatta – själva fundamentet varpå svenska villaträdgårdar vilar.

där reklamblad i brevlådan, drabbas man lätt av ett starkt sug efter sten i olika former. Det är en liten arbetsinsats som ska utföras, men sen slipper man ju klippa!

Estetiskt tilltalande med grusgång Men kanske gör byggvarumånglarna oss en tjänst ändå. För handen på hjärtat: är det inte lite tråkigt när hela trädgården bara är en enda stor gräsmatta? Trägårdsestetiken kanske får sig en liten knuff i rätt riktning om vi börjar blanda material och låter en slingrande grusgång eller några trampstenar bryta upp den gröna diktaturen.

Möjligen är det så en del svenska villaägare tänker när de hyr en släpvagn och rullar till byggvaruhuset för att köpa sig en pall med stenplattor, eller kanske ett lass grus. Men de allra flesta drivs av en helt annan vision: Mindre gräsklippning. Att klippa gräs är både ansträngande och tråkigt, särskilt på de där svåråtkomlinga ställena. Långa smala tarmar med höga kantstenar eller träd, buskar och rabatter där man inte kommer riktigt intill. Trots att man har klippt ser det inte riktigt klart ut förrän man har gått ett varv med trimmern också. Så när man har trälat runt med gräsklipparen i sitt anletes svett för femtielfte gången, och hittar ett sånt

Grus

Gräs

Plattor

Grus är förhållandevis billigt och enkelt att få på plats. När markberedningen under och runtom är klar, är det bara att tippa i gruset och kratta ut det. Dessutom finns det dekorationsgrus som är riktigt, riktigt snyggt. Grus har en förmåga att sprida sig. Särskilt om man ofta har små barn i trädgården kan man hitta grus lite överallt. Dessutom är det lite besvärligt att skotta snö på grusade ytor, eftersom gruset gärna följer med. Man kan inte heller räkna med att grusade ytor blir ogräsfria, eftersom frösått ogräs sprids med vinden.

Gräsmattan är en klassiker i svenska trädgårdar. Den hör sommaren till, är skön att gå på, ger fin grönska och passar utmärkt till roliga fritidsaktiviteter som badminton och fotboll. Den kan gå ganska lätt att lägga med hjälp av färdiga rullar. Gräsmattan kräver mycket skötsel. Vill man ha den snygg räcker det inte med att klippa, man måste även trimma, gödsla, toppdressa, vertikalskära och ibland till och med dränera på blöta ställen. Färdigt gräs på rulle är ganska dyrt. Om man sår själv tar det ganska lång tid innan den blir fin.

Plattor är snygga och ger ett exklusivt intryck. Man får en mycket robust yta och om man gjort jobbet rätt slipper man i princip underhåll. Lägger man grövre plattor, minst fem centimeter tjocka, får man dessutom en yta där man kan ställa tyngre saker. Sin bil, till exempel. Plattor kostar en del att lägga, både i form av pengar, svett och värkande rygg och knän. Underarbetet måste göras noggrant för att minimera risken för ogräs, sättningar och andra problem.

D

Både för- och nackdelar Det där är absolut korrekt men ändå inte riktigt hela bilden. Om man inte gör jobbet ordentligt och rätt från början, så är risken ganska stor att man inte uppnår den arbetsbesparing man väntat sig. I stället byts gräsklippandet mot annat arbete. Gräset, gruset och plattorna har alla sina för- och nackdelar, och det är dem vi ska kika närmare på. Stellan Löfving

:r``Z8hf8a^ffZŸ

Alternativ till gräs. Grus och plattor har sina

’’’oZk_+k8bgm^8[+kcZ8f^]8]^m8obdmb`Zlm^Ÿ

E!g`Z8_ng]^kZk8i!8Zmm8bgo^lm^kZ8b8lbmm8a^f’8 E^]8 JGL¦Zo]kZ`^m8 h\a8 ]^8 e!`Z8 kgmhkgZ8 k8]^m8^g8[kZ8b]#8Zmm8iZllZ8i!8cnlm8gn’8>k!`Zg8k8[ZkZ8oZ]8lhf8ldZ8ikbhkbm^kZl˜8grmm8d+d—8 mZi^ml^kZ8 hf—8 grZ8 _+glm^k’’’^ee^k8 grmm8 okf^lrlm^fŸ8 Nec^k8 ]n8 Zmm8 bglmZee^kZ8 ^g8 okf^¦ infi8_!k8]n8e`k^8[h^g]^dhlmgZ]8_k!g8]Z`8—8h\a8i^g`ZkgZ8mbee[ZdZ8bghf8ƒ¦†8!k’ E^k8bg_hkfZmbhg8i!“8ppp’[hl\aoZkf^’l^

9kob]lcZnk“8AgeZg]lk+k89:—8ˆ‡„ˆ¦ˆ8‚…8Þ8Dn[hk89:—8ˆ‡„ˆ¦ƒ…€8„ˆ8Þ8;hf_hkm—8ˆ‡„ˆ¦ƒ…‚8†ˆ8:h]^g“8CbehOZmmNdmZkgZ8b8:h]^g89:—8ˆ‡€¦€‡8…„8 Dne^!“8?kglk+k8b8Fhkk89:—8ˆ…ˆ¦‚8€ˆ8€‚8Þ8Jh[^km8:hlmk+f8=g^k`b^gmk^ik^gZ]—8ˆ…ˆ¦€ˆ8€‚8…€


Piteå-Tidningen · Onsdag 14 april 2010 FOTO: HASSELFORS GARDEN

VÅREN 2010

  VILLAGUIDEN 2511 Villaguiden

Smarta tips för trädgården Samkross och bergkross Samkross kallas även 0–18, och är osorterad makadam. Siffrorna 0–18 står för att det är en blandning av allt från 0 till 18 mm i diameter. Den här blandningen ger ett starkt bärande lager, i och med att kornen av olika storlek låser fast varann.

Stenmjöl eller sättsand? Om du frågar i byggvarhuset vad du ska lägga dina plattor i, blir svaret ofta att du ska använda sättsand. Men stenmjöl är oftast att föredra, eftersom det har samma egenskaper, men inte alls gillas av exempelvis myror.

Marktäckande växter En variant som kan vara värd att kolla på i vissa lägen är marktäckande växter, särskilt om det handlar om en yta som man inte går på. Då kan det vara mycket vackert att plantera växter som myskmadra, hasselört eller vallört.

Bästa grusknepet: Använd markduk Om du lägger grus, välj en rejäl markduk under ditt bärlager med samkross. Då slipper du flerårigt ogräs från rötter i marken under. Du kan även lägga ett lager markduk under gruset om du vill, men då måste gruslagret vara ganska tjockt, så inte duken tittar fram.

Bästa gräsknepet: En rad med stenar Om du anlägger gräsmatta, köp till billig marksten och lägg i kanten på ställen där det är svårt att komma till, exempelvis vid husväggen, intill rabatter med kanststen och så vidare. Se till att markstenen ligger något lägre än gräsmattan, så kan du bara köra över plattorna och slipper gå med trimmer.

Bästa plattknepet: Rätt fogsand

fördelar – du slipper slita med gräsklipparen. Men det finns en del saker att tänka på innan du lägger ut gruset.

Entitan 135 m2:

691.000:-*

När du har lagt ut dina plattor ska du fylla fogarna med fogsand. Lägg då gärna några kronor extra på den speciella fogsanden. Den skapar en miljö i fogen som gör det extra svårt för ogräs att växa. Det finns även en stenmjölsvariant som har den goda egenskapen att den ”läker” sprickor i fogen när det regnar.


VILLAGUIDEN  Piteå-Tidningen · Onsdag 14 april 2010 26 12 Villaguiden

VÅREN 2010

FOTO: CLAUDIO BRESCIANI, HASSE HOLMBERG, FREDRIK SANDBERG, INGVAR KARMHED/SCANPIX

Trädgårdens egen

Guld värt för dina växer. Med näringsrik kompostjord kan du få fart på din trädgård ordentligt, men att lyckas med komposteringsprocessen kan vara svårare än det ser ut. Villaguiden

Om du vill få det att växa så det knakar i din trädgård, ska du absolut ha en kompost. Du blir av med avfall från kök och trädgård och i utbyte får du massor av godis till dina växter. omposten är lite av en modepryl, konstigt nog. Vissa perioder har den närmast varit en gröna vågen-accessoar, för att sedan bli ett mer eller mindre obligatoriskt inslag i svenska villaträdgårdar. Men oavsett kompostens eventuella trendighet – eller avsaknad av sådan – så är det en smart och naturlig uppfinning som alla borde dra nytta av. Tyvärr är kompostering lite svårare än många tror. Det är komplicerade processer som pågår i komposten, och för att lyckas bör man ha kännedom om vissa grundläggande faktorer.

K

Läget är viktigt Försök placera din kompost på rätt plats i trädgården. Gärna nära dina odlingar, där du sedan ska använda den färdiga myllan. Men det ska också gärna vara i skuggan av träd eller buskar. Att det växer in rötter i komposten gör inget. Eftersom de suger upp en del

av överskottsnäringen kan det till och med vara bra. Storleken påverkar temperaturen Komposten får inte vara för liten, då har den svårt att hålla temperaturen uppe. För att få en optimal process bör temperaturen ligga mellan 35 och 55 grader. Behållare eller hög? Det finns färdiga kompostbehållare i handeln, men de fyller egentligen ingen större funktion mer än att se prydliga ut. En hög på marken, täckt av löv eller halm, eller en hemsnickrad behållare fungerar precis lika bra. Om du väljer att satsa på en behållare, se till att den är tillräckligt stor. Och köp absolut inte en behållare med tät botten! En kompost måste ha kontakt med marken för att fylla sin funktion. Det är där mikoorganismerna finns. En komposthög utformas som en

Så får du det snyggt

limpa som är cirka 1,5 meter bred och max en meter hög. Sedan kan du göra den så lång du vill. Inga grova grejer För att mikroorganismerna i komposten ska klara att bryta ned materialet, måste det finfördelas. Om man lägger för grova eller stora bitar i komposten, kommer det helt enkelt inte att brytas ned ordentligt. En kompostkvarn kan vara ett sätt att lösa detta problem. Samtidigt bör innehållet i komposten vara en blandning av riktigt smått och lite större grejer, för att hålla lufttillförseln igång. I botten lägger du ett lager med ris eller kvistar, så att det blir luftigt. Sedan är det bara att fylla på. Hög fukthalt håller myror borta Alltför torr kompost är troligen den allra vanligaste orsaken till att komposten misslyckas. Det här är inte särskilt

Komposthögen pryder inte alltid sin plats i trädgården. Ibland kan den helt enkelt behöva döljas, eller åtminstone snyggas till. Det gäller även soptunnan. Det finns många knep att ta till. Man kan plantera en häck runt om, och den händige snickrar rätt enkelt ihop en skyddande skärm av några stolpar och med täta spjälor emellan.

väl känt men faktum kvarstår: om komposten blir för torr avstannar processen. Dessutom kan man få problem med myror och andra skadedjur. Fukthalten bör ligga runt 50–60 procent, ungefär som en urkramad tvättsvamp. Tillsätt lite näring För att sätta fart på nedbrytningen bör man helst tillsätta lite gammal kompost, eller åtminstone lite trädgårdsjord. Ha tålamod med komposten När din behållare blivit full, eller du nått den storlek du vill ha på din hög, bör du låta den vila minst ett par månader. Täck med löv eller halm för att isolera lite. Om du har tur kan komposten vara klar efter tre månader. Har du otur kan den behöva pysslas om i upp till två år. Se till att den håller fukthalten, och om du har bråttom kan du vända den emellanåt. Då snabbar du på nedbrytningen. Stellan Löfving

Om soptunnan (eller komposttunnan om du bor i en kommun med central kompostering) är av rätt typ, kan du välja att tapetsera den med en blomstrande soptunneklädsel. Finns att köpa i välsorterade trädgårds- och inredningsbutiker eller hos webbutiker med någon liknande inriktning.


Piteå-Tidningen · Onsdag 14 april 2010

VÅREN 2010

godisfabrik

  VILLAGUIDEN 27 Villaguiden 13

Kompostera ännu mera! Svart plastsäck: Enkelt och billigt Ett enkelt sätt att kompostera mindre mängder är att helt enkelt använda en vanlig svart sopsäck, gärna av lite kraftigare kvalitet så att den inte går sönder. Lägg bara i trädgårdsavfall, inget hushållsvfall, och blanda i ordentligt med jord, kompost, färska grästorvor eller liknande. Efter 3–4 månader kan du med lite tur ha finfin mylla i säcken.

Varmkompost: Metod för alla matrester Om du vill kompostera alla matrester, även animaliska produkter som kött och fisk, bör du satsa på en varmkompost. Annars kan det bli problem på vintern. Varmkomposter finns att köpa färdiga, men det går också att bygga en egen med hjälp av internet. Vanliga frågor – jordnära svar. Vad ska man tänka på om man vill bygga en egen kompost? Och vad för slags avfall kan man kompostera egentligen? Vi har svaren.

Dopingkompost: Avfallet i marken

har kavlat upp ärmarna och dykt ner bland maskar och äppelskrutt för att sålla ut de bästa knepen för en lyckad kompost.

Det här tricket går stick i stäv med all gängse vetenskap. Men det kan ändå nämnas som en liten rolig parentes: Bland brittiska trädgårdsfantaster med fäbless för odling av jättepumpor, finns en liten men högljudd falang som komposterar på sitt alldeles egna vis. Man gräver ned avfallet direkt i odlingsbädden. Processen äger då rum i marken, sannolikt med stort kväveläckage som övergöder omgivande vattendrag. Pumporna växer och blir gigantiska, men trots det kan denna metod knappast rekommenderas. Don’t try this at home, helt enkelt!

SÅ AVANCERAD ATT DET ÄR ENKELT. HUR ÄR DET MÖJLIGT? NIBE™ F1245 | BERGVÄRMEPUMP Nya NIBE F1245 är effektivare än sina föregångare och ger dig kontroll över uppvärmningen genom en revolutionerande användarvänlighet. Det gör att du på ett begripligt sätt kan ta kontroll över din uppvärmning. Intuitiv och sparsam Nyskapande display och enkla menyer gör att du smidigt kan styra förbrukning och överblicka exempelvis drifttid, eller skapa egna, personliga inställningar. Det innebär både sänkt energikostnad med upp till 80% och minskad koldioxidpåverkan! Effektiv Du får allt varmvatten du behöver – när det behövs; ny teknik med hög effektivitet ser till att förråden alltid är fyllda. Smidig komplettering Smart design ger dig möjlighet att utöka med de tillbehör du tycker behövs i just ditt hushåll, exempelvis ventilationsenhet eller poolvärme. Allt styrs via värmepumpen och du behåller dessutom de rena, snygga linjerna. Ljudet av tystnad NIBE F1245 är byggd för att låta så lite som möjligt, med bland annat ljudisolerad kyldel och kraftigt reducerade resonansnivåer. Det betyder att du hör tystnad, snarare än ett svagt ljud.

NYHET

Läs mer om NIBE F1245 på www.nibe.se/nyhet


28 VILLAGUIDEN  Piteå-Tidningen · Onsdag 14 april 2010

16 Villaguiden FOTO: BERTIL ERICSON/SCANPIX

VÅREN 2010

Ge din bil tak över huvudet Inte bara att tuta och köra. Med garage eller carport håller du bilen is- och snöfri på vintern, och mindre het under soliga sommardagar. Men det finns mycket att tänka på innan du tar

Garage eller carport kan ge besparingar i form av ökad livslängd för din bil. Du måste bara bestämma vem som ska göra jobbet – och om det räcker med ett tak, eller om du vill ha väggar också. e ändrade bygglovsreglerna kan ge en garageboom i Sverige. De nya reglerna medger byggnation upp till 15 kvadratmeter utan bygglov, och då kan man plötsligt bygga något som faktiskt rymmer åtminstone en mindre bil. Valet mellan carport och garage är i första hand av ekonomisk art. Ett garage har många fördelar gentemot en carport, men är dyrare.

D

Pengarna är inte allt Fast som alltid handlar kalkylen inte bara om kronor och ören. Det kan finnas ett antal andra faktorer som gör att man faktiskt föredrar en carport, helt bortsett från priset. Det kan vara av rent estetiska skäl, att en carport passar bättre på den plats man tänkt placera den, eller helt enkelt på grund av att det skulle bli alltför kostsamt att bygga ett garage på just den platsen. Det kan bero på markförhållanden eller omgivande byggnader. Frågan om bilens härbärge kan helt enkelt vara ganska komplex, eftersom den innefattar ett enormt spektrum av

möjligheter. Hela vägen från ett enkelt skärmtak till ett isolerat uppvärmt garage med vatten, el och hela baletten. Behoven avgör, men också fysiska och ekonomiska förutsättningar. Och kanske är det en fråga som måste besvaras först, innan du avgör om du ska satsa på carport eller garage: ska du göra jobbet själv, eller ska du köpa färdigt? Eller ska du kanske till och med köpa ett halvfabrikat? Den händige vill förstås bygga själv. I lösvirke. Dels för att få allt exakt enligt de egna önskemålen, men också för att kunna njuta av känslan att ha byggt något själv. Kanske fi nns också det ekonomiska argumentet med även på den här nivån, för visst finns det pengar att spara för den som gör jobbet själv, under förutsättning att man värderar den egna arbetsinsatsen till noll kronor. Många vill inte bygga själv Den ohändige vill kanske lyfta luren och ringa ett samtal för att några veckor senare kunna trycka på fjärrkontrol-

len och se porten till det splitter nya garaget glida upp. Kanske vill vederbörande även ha någon form av garanti, någon att kunna ringa vid eventuella framtida problem. Men skalan mellan händig och ohändig har många schatteringar. Steget från en hög med lösvirke till det där trycket på fjärrkontrollen är ganska stort. Byggsatser ett bra mellanting Där kommer byggsatserna in. Det finns ett antal företag som säljer monteringsfärdiga carportar och garage direkt till konsument, och även många av de stora byggkedjorna har modeller i olika storlekar. Priserna för de monteringsfärdiga modellerna sträcker sig från cirka 15 000 kronor och uppåt. Då ingår exempelvis inte färg, den kostnaden måste också in i kalkylen. Stellan Löfving

Allt över 15 kvadratmeter kräver bygglov När det gäller bygglov, så är de nya regler som nyligen börjat gälla tillämpliga även på garage och carportar. Allt över 15 kvadratmeter kräver bygglov, och om du är närmare tomtgränsen än 4,5 meter måste du ha grannens tillstånd, oavsett storlek på bygget. 15 kvadratmeter rymmer en liten bil, om du vill ha plats med något större hamnar du nog över bygglovsgränsen trots allt.


VÅREN 2010

Piteå-Tidningen · Onsdag 14 april 2010

Villaguiden   VILLAGUIDEN 2917

Garage 15 kvadrat Garage på 14,9 kvm som inte kräver något bygglov. Byggyta: 14,9 kvm. Pris: 36 500 kronor. Mer info: www.mellby.com

Carport Car 15P Carport med ovalt tak och förråd på cirka sex kvm. Byggyta: 28 kvm. Pris: 45 800 kronor. Mer info: www.carporten.se

Garage G40 Garage med sadeltak som säljs oisolerat i grundutförandet. Byggyta: 24 kvm. Pris: 54 600 kronor. Mer info: www.bjorklidens.se

Carport Lennart 30 Carport med förråd på åtta kvm och plats för en bil. Byggyta: 33 kvm. Pris: 36 900 kronor. Mer info: www.polhus.se

upp hammaren eller ringer en byggfirma. Så som bygglov, tomtgränser och fastighetsavgift.

Garage eller carport – tänk på det här Ekonomi, estetik och behov är avgörande faktorer för den som vill skydda bilen från vädrets makter. Carport Om du bestämmer dig för att satsa på en carport är det ändå värt att överväga om du inte ska passa på att dra fram el till ditt bygge. Kombinerar du carporten med en motorvärmare har du uppnått mycket av det som ett garage kan erbjuda. Värmaren kan spara in en hel del i form av minskat slitage på motorn, och kanske även minskade bränslekostnader. Om du dessutom mest kör korta sträckor, kanske motorn aldrig ens hinner bli varm. Vind, snö och regn måste kunna härja fritt utan att din konstruktion påverkas. Det bör du tänka på både när du väljer placering och konstruktion. Många väljer att konstruera sin carport på ett sätt som gör det möjligt att i ett senare skede uppdatera det till något som mer påminner om ett garage.

Garage För att du ska uppnå den grundläggande vitsen med ett garage, nämligen att skydda din bil från väder och vind, så krävs egentligen bara ett tak och fyra väggar. Möjligheterna därutöver är enorma, och den som tillbringar mycket tid i sitt garage vill förstås ha värme, ljus, el, vatten, avlopp och kanske till och med ljud – och varför inte ett kylskåp, när vi ändå är i gång? Ambitionen på sikt har betydelse redan från början. Den som vill bygga ett rejält och komfortabelt garage får räkna med grävarbeten innan man gjuter sulan som garaget ska stå på. En gjuten platta med sockel av lecablock hindrar fukt från att vandra upp och ger dig en stabil och robust konstruktion. Satsar du på den här nivån handlar det om en investering som kan rassla iväg en bra bit över 100 000 kronor. Samtidigt höjer du förstås värdet rejält på din fastighet.

Porten Garageport är en lite större investering än man kanske tror. En tämligen ordinär eldriven port kan lätt gå lös på 15 000 kronor. Se därför till att ha med den posten i budgeten redan från början och undersök marknaden ordentligt. Det finns i huvudsak tre olika typer av portar: Takskjutsport: Består av horisontella sektioner som glider upp på en skena i taket. Tar inget utrymme framför, och du behöver till exempel inte skotta bort snö för att komma in i garaget. Vipport: En enkel, robust och billig konstruktion som kräver utrymme både framför och innanför porten. Slagport: Den traditionella garageporten med två dörrar där den ena låses fast med spanjolett. Konstruktionen är ganska känslig, dörrarna kan lätt slå sig. Dessutom krävs plats på framsidan, vilket innebär skottning på vintern.

Fastighetsavgi� Fastighetsskatten är numera ersatt med en så kallad fastighetsavgift, och det är ganska troligt att den inte alls påverkas av ett eventuellt bygge av garage eller carport. – Då måste taxeringsvärdet ligga över brytpunkten, förklarar Erik Rydelid, som är expert på taxeringsvärden hos Skatteverket. Brytpunkten ligger på cirka 850 000 kronor, och enligt Erik Rydelid ligger ungefär hälften av alla enfamiljsbostäder i Sverige över den brytpunkten. En carport ger en poäng i Skatteverkets beräkning av taxeringsvärde. Ett garage för en bil ger två, medan ett tvåbilsgarage ger fyra poäng. Hur mycket poängen sedan betyder för taxeringsvärdet varierar mellan olika delar av landet. Du kan räkna själv i Skatteverkets webbformulär: http://korta.nu/taxering


30 VILLAGUIDEN  Piteå-Tidningen · Onsdag 14 april 2010

18 Villaguiden

VÅREN 2010

Lågkonjunkturen har ha� en dämpande inverkan på utvecklingen av nya husmodeller för den svenska marknaden. Men några nya modeller är på väg ut, och här kommer ett litet axplock.

Husnytt Passivhus för den lilla familjen

FRAMEHOUSE Boyta: 127 kvm. Antal rum: 5. Pris: 1 950 000 kronor. Övrigt: Passivhus i ett plan från nystartade

ZipHouse som lanserar en serie hus byggda av självbärande isoleringselement under våren. www.ziphouse.se

Klassiskt enplanshus med moderna drag HALLAND 130 Boyta: 130 kvm. Antal rum: 5. Pris: 2 050 000 kronor. Övrigt: Ny variant i Hallandserien, där för-

Öppen planlösning och ryggåstak

äldrarna försetts med ett master bedroom med varsin klädkammare och eget badrum i ena änden av huset. www.borohus.se

CLASSIC 140 Boyta: 140 kvm. Antal rum: 6. Pris: 1 895 300 kronor. Övrigt: En ny variant av

Två plan med dubbla punschverandor HÄGGEN Boyta: 216 kvm. Antal rum: 7. Pris: 2 025 625 kronor. Övrigt: Lantlig känsla och traditionellt stuk

med öppna ytor. Huset är byggt med det nya energisystemet Energy-SmartSystem. www.hjaltevadshus.se

LB-hus Classic-serie. Enplansvilla med möjlighet att förlänga taket ut över uteplatsen. www.lbhus.se

Enplansvilla med pool för familjen VILLA BJÖRKVIK Boyta: 140 kvm. Antal rum: 6. Pris: 1 879 000 kronor. Övrigt: Smart planlösning med en väl

avgränsad del för barnen med två sovrum och ett allrum, samt en utomhuspool. www.vargardahus.se


Björklidenhus var länge känt som en liten uppstickare i husbranschen. Nu, efter att ha ökat vår försäljning med över 40 procent på ett år, är det dags att stryka ”liten”. Allt fler upptäcker Björklidenhus och inser att inte alla pengar behöver gå till boende. I ett Björklidenhus har du råd att både leva och bo.

Nyckelfärdig Villa Trendig från 1579 000 kr

Genom Energihus 2010 tar vi på Björklidenhus upp kampen mot ökade energikostnader. Gå gärna in på vår webbplats för att läsa mer om den nya tidens krav på energiåtgång.

Vi har en ny huskatalog på gång, håll utkik på vår webplats!

www.bjorklidenhus.se Huvudkontor Telefon 0171-47 10 40


bredd 1

00 cm,

bredd 50 cm, höjd 116 cm, djup 42 cm bredd 5

höjd 11 6 cm, d

jup 42 c

m

jd 84 cm

0 cm, hö , djup 42 cm

cm, höjd bredd 100

p 42 cm

84 cm, dju

Gallery Byråer Olika storlekar.

899:-/st ord 4500:- - 6000:-

MAKALÖS REA PÅ KVALITETSMÖBLER

Upp till 90% rabatt Först till kvarn! Begränsat antal!

Remember Postbräda Bredd 8 cm Höjd 80 cm

Ord 150:-

Golvlampa Vertigo

Supermodern i rostfritt stål och plexiglas. Höjd 140 cm. Färger röd eller svart.

Exklusiv Matgrupp Monte Carlo Valnöt 180x100 cm

Ord 24.200:-

Ord 4.000:-

29:- 499:- 9999:-

Provence Matbord

Agnes Stol

Barbord Becky I valnöt.

Ord 5.600:-

Ord 1.300:-

399:-

Massiv teak 180 x 100 cm.

Svartbetsad. Tyg

Ord 1.600:-

Barstolar Molly Ek

999:Betala efter semestern 30/9

Köp nu, betala 30/9 2010 utan extra avgifter. 0% ränta, 0:- uppläggningsavgift 0:- aviavgift ng. Efter sedvanlig kreditprövni

Ord 1.400:-

399:- 299:-/st

Barock Matbord Svartlack, 2:a sortering 160 x 100 cm.

Ord 4.000:-

399:-

Matgrupp i hög kvalité Dansk design i lackad valnötsfaner. Matbord Öresund Ø138 cm H 75 cm 4 Stolar Lucas i skinn

Ord 10.000:-

Inkl 4 stolar

3.999:-

Vardagar 10-18, Lördag 10-15, Söndag 12-15

BACKCITY PITEÅ Tel. 0911- 23 96 00

Profile for Piteå-Tidningen Piteå-Tidningen

Villaguiden  

Villaguiden våren 2010. Bilaga till Piteå-Tidningen den 14 april 2010.

Villaguiden  

Villaguiden våren 2010. Bilaga till Piteå-Tidningen den 14 april 2010.

Advertisement