Page 1

FESTIVAL

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ DANSAR OCH LER 2009

Bilaga till Piteå-Tidningen n Onsdag 22 juli 2009

P


2 FESTIVAL  Piteå-Tidningen · Onsdag 22 juli 2009

R E DA K TÖ R  

Anders Sandlund · 0911-645 96 · anders.sandlund@pitea-tidningen.se

Lite som Italien Grannen med vattenkannan har sin teori klar. ”Det sägs att

folk här uppe är inbundna men under Piteå dansar och ler, till exempel, blir de italienare hela bunten. Det sprudlar om dem”, säger hon. Då är det kanske inte bara en slump att gamla folktandvården pryds i grönt, vitt och rött, nästan så att de blivande hyresgästerna kan säga att ”jo, vi har lägenhet i Italien”. Och ska vi snacka kontinentalt ser centrala Piteå, med de toppiga mattälten, just nu ut som kartan över bygden där Asterix och Obelix bor. Wimander och hans tappra galler, typ.

Vi skriver 2009. Året när vi Spotify-letar på artister vi vill

kolla upp, bävar för svininfluensa och året när varje förhoppning att det är Wilcos fantastiska ”How to fight loneliness” som spelas blir grusad när Milow – det här honom vi hör – sjunger igång sommarplågan ”Ayo technology”.

Årets program är märkt ”mer än 60 akter”. Stressfaktor:

hög. Ta all underhållning från alla scenerna och lägg upp den på rad. Det skulle bli en härlig årskonsumtion av populärkultur. Jag tänker att nästa i-phone-funktion borde bli en pausknapp av samma typ som i Adam Sandlers fjärrkontroll i ”Click”. Ovärderligt på en festival. Det är vid sidan av breda akter som Lena och Orup, Måns Zelmerlöw och BWO som de verkliga godbitarna finns. Nina Persson som festivalens självklara storstjärna, Promoe med en mycket skön svenskspråkig platta i bagaget, ett nytänt Hammerfall, Veronica Maggio (Italien igen, jo, lite) som fyller ett tomrum i svenskt musikliv och var en dominerande kraft på Trästock och pålitliga Lulefarbröderna i Rekyl. För att inte tala om mitt älskade Eldkvarn. Och så ska vi inte glömma de mindre scenerna där framtiden visar upp sig. Den dag en artist slår igenom finns inget coolare än att kunna säga ”jag var där redan när ...”. Med andra ord, ta chansen! Le chat mort, Filip Olofsson band, She’s just a window, Collision Course ... De är många. I dag Piteå, i morgon världen.

En festivalnatt för två år sedan, vid fyratiden på morgonen,

kom tre blöta och leriga grabbar spatserande längs Hamnplan, två i shorts, den tredje i bara kalsonger. ”Fan va’ kallt, fy fan va’ kallt, äre’ nån som har en cigg”, undrade en av dem huttrande medan jag och kollegan häpet betraktade den dyngsura trion. På frågan vad som har hänt berättade den röksugne att en i gänget hade fått för sig att han skulle simma mellan västra kajen och inloppet till kanalen. De andra två simmade efter. Det där med ”varannan vatten” känns som en god idé och då menar jag inte att man ska ta en simtur mellan banden.

PT-bandet är på finalplats, igen, i Kompledigt. I år är det

valfri tio i topp-hit av Shanes som ska tolkas, vilket känns särskilt spännande. Det ryktas att Telia Rocktjänst har repat två, rent av tre gånger i veckan sedan delfinalen i våras och av allt att döma blir det ett tufft startfält. Jag kan inte tala för hela vårt band, men nog darrar jag lite.

Två tonårstjejer i fotbollströja tar plats på scen på Rådhustorget, möjligen för att vakta bygget under natten och tjäna en slant åt laget. ”Hej”, hojtar den ena utsövt glatt. Jag vinkar tillbaka. ”Trevlig sommar” ropar hon. Det goda värdskapet i sin enklaste form. Jag tänker att det finns hopp för framtiden och hoppas att Tomas Riklund är informerad. Det är just en trevlig sommar jag tänker ha, för nu börjar den snart, min sommar. Sex veckor av Camilla Läckberg, Richard Hawley, sovmorgon, stugliv och den hett efterlängtade plattan med Susanna Hoffs och Matthew Sweet. Men först festival, än en gång. Härligt.

TRENDER Sofie Lundmark, projektledare vid Piteå

dansar och ler, är PTs hjälp med att urskilja stil och attityd bland den unga festivalspubliken. Som flitig besökare ser hon återkommande trender på alla festivaler hon besöker.

Trendspaning: Bland tajta jeans och popfrillor K

anske kännetecknar den ungdomliga publiken epitetet festival bäst. För målgruppen genomsyras somrarna av intensivt musiklyssnande, att hänga med kompisar och ett flackande till olika festivaler och konserter. Sofie Lundmark började som bland annat informationsvärdinna under helgerna på PDOL, 2006 blev hon ansvarig för ackreditering och boende och allteftersom har ansvaret ökat. Hennes engagemang vid PDOL passar bra ihop med den utbildning hon läser i Nyköping, KY musik & eventarrangör. – Konserter och musik är prio ett på min fritid, säger Sofie som inte bara går på konserter i den norra delen av landet, även om geografiska avstånd kan påverka. Hur många konserter hon hinner gå på under ett år har hon svårt för att över huvud taget uppskatta.

Inleder med Umeå Open För Sofies del börjar festivalsäsongen vanligtvis med Umeå Open följt av Trästockfestivalen, Piteå dansar och ler, Storsjöyran, Way Out West och Popaganda. – Det är sex festivaler som är säkra, sedan kan det bli lite mer bonus på det. Musikintresset är den främsta anledningen till att hon går på så många festivaler och konserter. Givetvis är besöken en kombination av privata och professionella intressen. Medan publiken håller sina blickar riktade mot scenen, spanar Sofie in vad som sker på hela området. – Man tar oftast med sig något när man går hem, idéer man kan spinna vidare på.

Kreativa människor

KRÖNIKA

Anders Sandlund

anders.sandlund@pitea-tidningen.se 0911–645 96

När frågan ställs till henne – vad kännetecknar den ungdomliga publiken? – svarar hon att man på klädstilen kan läsa av att det handlar om kreativa och uttrycksfulla människor. På fötterna är sneakers vanligast, färgglada eller vita converse. På byxfronten dominerar tajta

Sofie Lundmark har en gedigen festivalsäsong.  FOTO: Sofia Wellborg jeans. T-shirts med ett intensivt färgtryck är vanligt för överdelen och när det kommer till frisyrer bland killar tycker sig Sofie kunna se popfrillan. – Bland tjejer gäller den klassiska knuten, lite rufsigt så där, säger hon.

Till tältet Musiken och kompisarna står alltså i fokus, därför kanske det inte spelar så stor roll om det blir trångbott under festivalen. Tält och campingområden är vanligast men alla festivaler har inte samma utbud vad gäller boende. På Way Out West i Göteborg är möjligheten till camping starkt begränsad. – Den festivalen finns mitt i stan, där är det hotell och vandrarhem som gäller, säger Sofie. Till tältet har den musik- och teknikintresserade ynglingen förmodligen med sig en electronic soundbag som kopplas till den bärbara musikspelaren. Musiken kan dunka mycket starkare i tältet på så sätt. Annars tror Sofie att en

iPod laddad med musik av festivalens artister är en trolig accessoar dagtid.

Öppenhet Öppenhet för musik och andra människor är vad som kännetecknar attityden, men när det kommer till vilka scener som är populärast på Piteå dansar och ler bland den unga publiken blir det inte lika lätt. Babylonscenen är en hit, konstaterar Sofie, men samtidigt lockar Stora scenen med sina lika tunga akter. Vilken musikkultur står Piteå dansar och ler för?

– Allt. Det är det som är det fina med festivalen, att det är blandat och att det finns något för alla. Magnus Borg

Fotnot: Givetvis har ungdomar andra stilar än vad som anges i texten. Preppy med skräddade byxor och fluga, hängbyxor med fladdrig t-shirt och keps – allt finns representerat på en festival.


Piteå-Tidningen · Onsdag 22 juli 2009

  FESTIVAL 3

Collision Course. 

FOTO: Sanna Dahlén

Ambitiösa rockgrabbar från Piteå

n Med melodiös rock för den breda publiken på agendan och höga ambitioner när det gäller produktion och visuell framställning tar Pitebandet Collision Course än en gång plats på Piteå dansar och ler. Den här gången på Babylonscenen och med en alldeles färsk ep – producerad av välmeriterade Skelleftebon Kjell Nästén – i bagaget. Babylonscenen, torsdag 20.15

Lorentz och M Sakarias.

Ny succéduo gör PDOL-debut

n Med Marit Bergman bland gästerna debuterade Lorentz & M. Sakarias med ”Vi mot världen” i våras. Duon fick en hit med ”Mayhem” som har över en halv miljon visningar på youtube och följdes upp av singeln ”Baby”. Våren har varit en intensiv period med över 40 konserter och i sommar fortsätter det med bland annat besök på Hultsfredfestivalen, Arvikafestival och debut på Piteå dansar och ler. Duon består av bröderna Lorentz Berger och Martin Sakarias Berger. Babylonscenen, torsdag 21.30

Provokativ maskin på festivalbesök

n Med en logga misstänkt lik Wu-tang clans, spektakulära liveframträdanden och provokativa texter har Maskinen verkligen blivit ett utropstecken i svenskt musikliv. Bakom namnet står medlemmar från Afasi och Filthy och Slagsmålsklubben. Resultatet blir en slags blandning av hiphop och electro och få har nog undgåt hiten ”Alla som inte dansar” Partyvarning utfärdas redan på torsdagskvällen. Babylonscenen, torsdag 22.30

FESTIVAL – en bilaga från

ILLUSTR ATION: LINDA BACKM AN

p

Redaktörer: Anders Sandlund och Magnus Borg Redigering: Anders Sandlund, Magnus Borg, Christer Norén Ansvarig utgivare: Matti Lilja Omslagsbild: Sofia Wellborg Tryck: Tryck i Norrbotten AB


4 FESTIVAL  Piteå-Tidningen · Onsdag 22 juli 2009

R E DA K TÖ R  

Anders Sandlund · 0911-645 96 · anders.sandlund@pitea-tidningen.se

MAGGIO-POP Det lär dröja innan Veronica Maggio blir

dumpad av sina fans och den svenska musikbranschen. Om hon någonsin blir det. Sångerskan som 2006 slog igenom med ”Dumpa mig” har med flera hitsinglar från sina två album skapat ett eget poputtryck.

De lyckliga kompisarna. 

FOTO: Robert K arlsson

DLK gör comeback

n På 90-talet hade punkbandet De lyckliga kompisarna – eller kort och gott DLK – stora framgångar med låtar som ”Le som en fotomodell”, ”Dit kuken pekar”, ”Ishockeyfrisyr” och ”Dammsugarförsäljarblues” med välbesökta konserter i bland annat Piteå. Efter ett antal tysta år gjorde Euskefeurat-beundraren Mart Hällgren och hans kompisar comeback ifjol och till hösten kommer ett nytt album. Babylonscenen, torsdag 00.00

Dead by april. 

FOTO: ADAM IHSE

Enormt genomslag för Dead by april

n Möjligen årets genombrott i Musiksverige. Med singeln ”Losing you” från Robinson 2009 har metalbandet Dead by april från Angered fått ett enormt genomslag och plötsligt stod Piteå dansar och ler med en bokning som på kort tid har skjutit i höjden i popularitet. Bandets recept är att blanda melodiös metal med både ren, popbesläktad sång och klassisk brutal growl. Årets stora hit vid Babylonscenen torde vara ett faktum. Babylonscenen, fredag 23.00

Melody Club. 

FOTO: PONTUS LUNDAHL

Stilfull pop med Melody Club

n Efter fyra studioalbum och flera radiohits har Melody Club profilerat sig som ett av landets vassaste band med sin trallvänliga och karakteristiska pop. För bandet är stilen också viktig. Senaste skivan ”Goodbye to romance” är paketerad i klassisk serietidningsstil á la 1950-tal. Ett stilsäkert framförande är att vänta från svängiga Melody Club som tar melodier på allvar. Missa inte bandets turnéblogg på Expressens nöjessajt. Babylonscenen, fredag 00:45

Veronica Maggio har landat i sin pop S

om artist befinner sig Veronica Maggio i en mellanperiod: Senaste skivan ”Och vinnaren är...” kom förra våren och nu fördelar hon sin tid med att turnera och skriva nytt. Festivalpubliken i sommar kan förvänta sig att merparten av Veronica Maggios konsert baseras på just den senaste skivan. Tillsammans med fyra musiker bjuder hon på sin pop som tacksamt lånar drag från hiphop, soul och visa. – Det är mycket stråkar på skivan. Eftersom vi inte kan ta med oss en stråkorkester har stråkarna översatts till klaviatur, berättar Veronica Maggio på telefon.

Musikaliskt rastlös Första tre singlarna ”Dumpa mig”, ”Nöjd” och ”Havannamamma” från debuten ”Vatten och bröd” satte prägel för Veronica Maggios svala pop. Glöden finns i de underfundiga texterna och framförallt den ljusa rösten. Veronica Maggios uttryck har inte varit så finslipat som det är i dag. Innan den lyckade debuten var hon musikaliskt rastlös. – Jag hade inte bestämt mig för vad jag ville göra musikaliskt. Jag var med i många olika projekt och hoppade på olika tåg, säger hon. – Jag var med och gjorde drum and bass, jag gjorde egna grejer åt triphop-hållet samt att jag sjöng jazz. Det var så mycket som var kul som man ville testa. Behållningen, säger hon, från den musikaliskt rastlösa tiden är att hon lärt sig hur hon lättast skriver och samarbetar. På senaste skivan samarbetade hon med ansedda Oskar ”Kihlen” Linnros (från hiphopduon Snook och Maskinen).

Rör på sig Till skillnad från jämnåriga artister i branschen är Veronica Maggios kännetecken att hon sjunger på svenska. Att skriva och sjunga på engelska är inte aktuellt, även om hon gjort det tidigare. – Jag har inga tankar på att inte göra det i framtiden, men som det känns just nu kommer jag att fortsätta med svenska, säger hon. Modersmålet har inte visat sig vara något hinder när singlarna klättrat på listor utanför Sverige. ”Måndagsbarn” har legat på Danmarks motsvarighet till svenska Trackslistan och Veronica Maggio menar att det rör på sig i både Norge och Danmark. – Finland är lite sega, men vad sjutton? säger hon och skrattar. Att sjunga på svenska tycker

Innan Veronica Maggio slog igenom var hon musikaliskt rastlös och gjorde bland annat drum and bass, trip-hop samt att hon sjöng jazz. Med sin nuvarande pop har hon idag funnit en hängiven och stor publik.  FOTO: FREDRIK SANDBERG Veronica Maggio inbjuder till tillgänglighet. – Man beskriver sitt vardagsliv bättre på svenska. Det känns nästan lite förljuget att skriva på engelska. Man har många engelska referenser, men det blir inte lika vardagligt och tillgängligt, resonerar hon.

Inspiration till sin musik hämtar Veronica Maggio bland annat från filmens värld. – Det kan vara en filmscen som man blir jätteinspirerad av, som en känsla. Hon menar att musik oftast levererar en redan formulerad känsla, medan film står för det ordlösa.

Relationer och tonårstidens vemod återkommer i Veronica Maggios texter. Som barn var hon något av en bokmal och skrev dikter. – Jag var ingen strålande poet, det låter bättre när det är tonsatt. Magnus Borg Babylonscenen, fredag 21.15


Piteå-Tidningen · Onsdag 22 juli 2009

  FESTIVAL 5

Erik Hasle.  FOTO: Malin Hoelstad

Erik Hassle är på uppgång

n Killen med den sköna frillan, Erik Hassle, är på kraftig uppgång. Debutsingeln ”Hurtful” har spelats flitigt på radio och legat högt på svenska singellistan. I slutet av juli är han förband åt Mika på en festival, och han har också skrivit kontrakt med ett världsledande skivbolag. I augusti kommer Erik Hassles självbetitlade album ut Sverige. En hetare svensk artist går knappt att hitta. Du hittar honom på en festivalscen nära dig. Babylonscenen, lördag 20:15

Promoe, som nu satsar på sin svenskspråkiga rap, lär mötas upp av både gamla och nya fans. 

FOTO: M A JSA SUSLIN

Promoe blandar materialet friskt

Love Antell, Florence Valentin. 

FOTO: Fredrik Sandberg

Samhällsmedvetet sväng från Florence

n Stockholmska Florence Valentin, med frontmannen Love Antell i spetsen, gjorde en livlig show på Piteå dansar och ler 2003 med endast en ep i ryggen. Sedan dess har låtar som ”Spring Ricco” och ”Pokerkväll i Vårby gård” snurrat ofta i etern, med svänget och de samhällsbelysande texterna i högsätet. ”Allt ni bygger upp ska vi meja ner” heter det i en av låtarna. Kanske ligger festivalområdet risigt till när Love och Co rockar loss?

vass RAP Rapartisten Promoe har fått både kriti-

ker och fans att jubla över sitt första helsvenska album som kom i våras. Pennan är vass liksom tungan när Promoe levererar sina träffsäkra texter.

Babylonscenen, lördag 21.45

P

romoe, eller Mårten Edh som han heter, letar plånboken i bilen när PT når honom på telefon. Tidigare har han varit på posten och försökt hämta ut ett paket. Så vilsen som han låter när det gäller den borttappade plånboken kan han omöjligt låta när han söker formuleringar till sina låtar.

För sin egen skull Senaste skivan ”Kråksången” beskriver mellanmjölkens land som ett land i oro. Ett land som i stället för platta tv-apparater och magar borde söka solidaritet. Texten till hans hit ”Svennebanan” har diskuterats flitig. Gör Promoe narr av medelsvensken? Av etablissemanget? Av populärkulturen? Promoe säger att hans texter är en naturlig effekt av det han tänker på. – Min största drivkraft är inte att jag ska få någon annan att tänka. Jag har ingen speciell medveten intention om hur folk ska reagera på det. – Det är väl kul om det är ett resultat om folk tänker mer. Men jag

gör det mest för min egen skull, för att få tänka och skriva. Med sin sommarturné har Promoe en skiva att marknadsföra. Men den som gillar hans tidigare material med Looptroop rockers lär inte bli besviken.

Promoe med Looptroop – Själva materialet blandar jag friskt. Jag kör Promoe med Looptroop och Looptroop med Promoe. Men klart att blir lite mer fokus på solomaterialet. Som artist är Promoe van vid att växla mellan soloshower och Looptroop rockers. Han upplever rapkollegan Supreme som ett riktigt energiknippe på scen, själv håller han en annan position. – Jag måste stå och fokusera på att inte tappa luften och komma ihåg alla orden, säger han. Med sitt solomaterial får Promoe arbeta mer ensam. – Det kan vara svårt att ta alla beslut själv och sedan genomföra alla projekt. På”Kråksången” hjälper producenter som Astma, Filthy, DJ Large och Jimmy Ledrac till med

det musikaliska arbetet. Timbuktu och Supreme är några av gästvokalisterna. Promoes tidigare utgivning innehåller låtar på svenska, men ”Kråksången” är hans första helsvenska skiva. I likhet med Veronica Maggio (intervju på sidan intill) har Promoe vänt sig till svenskan för att fånga sina tankar. Att rappa på svenska ger honom möjlighet att uttrycka sig på fler nivåer. Engelskan kan i vissa fall vara begränsande. – Särskilt det personliga är svårt att erövra med engelskan, säger han. – Vissa nyanser är lättare på svenska. Det går att uttrycka mer av mig.

Ord som triggar För Promoe börjar skrivprocessen ofta med ett ord eller ett uttryck som i sin tur triggar tankar. Han skriver ned tankarna, till exempel på datorn, och låter dem ligga olika länge. – Tills jag sitter i studion eller hemma. Det ska vara i en miljö som är avkopplande, säger han.

– Mycket av de här låtarna på senaste skivan har jag gjort på natten, när inga telefoner ringer, så att jag inte blir störd. Sedan låter han musiken göra sitt. – Den får gå runt och runt och så sitter jag och skriver till det. När jag har fröet till låtarna går det ganska lätt att skriva resten. Ett beat som ligger färdigt kan också inspirera Promoe.

Har kommit vidare Med sig på scen i sommar har Promoe bandet Spiderdogs som backar upp med energi. Han beskriver medlemmarna som ”jävligt hungriga unga människor”. Spiderdogs har för övrigt en klubb i Stockholm med samma namn. – I början handlade det bara om att köra låtarna, men nu har vi kommit vidare och kan göra mer av en show och ta ut svängarna mer. Det kan bli bra röj och mycket tempo. Magnus Borg Babylonscenen, lördag, 23.15

Hardcore superstar.  FOTO: BJÖRN L ARSSON ROSVALL

Väletablerad sleaze från Göteborg

n Med influenser från band som Faster Pussycat och LA Guns har Hardcore Superstar från Göteborg snidat sin egen sleaziga hårdrock. Efter en paus tryckte bandet för omstart 2006 med ett självbetitlat album och gjorde en av sina mest kända låtar, ”We don’t celebrate sundays”. Sedan dess har det blivit ytterligare två album för det väletablerade bandet som bildades 1997 och sedan dess bland annat har varit förband åt AC/DC. Babylonscenen, lördag 01.00


6 FESTIVAL  Piteå-Tidningen · Onsdag 22 juli 2009

R E DA K TÖ R  

Anders Sandlund · 0911-645 96 · anders.sandlund@pitea-tidningen.se

BLUEGRASS En död katt i frysen gav upphov till gruppnamnet. Nu återvänder Le chat mort till Piteå dansar och ler. Vid lunchtid på torsdag inleder de Krokodiltorgets countryfestival.

Död katt blev levande hästjazz C

– Hur mycket man än lyssnar på bluegrass kommer man inte ifrån vad man är uppvuxen med, det här poppiga, säger David Nilsson och får medhåll av Camilla: – Det är sant. Vi är ändå tvspelsgenerationen.

amilla Neideman och David Nilsson är på besök i hennes föräldrahem i Hortlax när PT träffar dem över kaffe och kanelbullar varma från plåten. En lantlig inramning med betande hästar precis utanför huset blir perfekt för en intervju om musik i countryfacket. En gång i tiden gick de i samma klass, men de blev ett par långt senare, i Stockholm. – När jag åkte till Indien för två år sedan skulle jag lägga ut mitt rum på Blocket. Samma dag ringde David. Det hade blivit slut med hans tjej och han behövde någonstans att bo, berättar Camilla Neideman och båda skrattar gott. På den vägen är det?

– Precis. Det var då vi började spela ihop och därav namnet.

Chockartad historia Namnet var det, ja. En smått chockartad historia ligger bakom. I det kollektiv i centrala Stockholm där Camilla Neideman bodde drog hon igång operation storstädning eftersom det var så stökigt. En excentrisk kille på övervåningen blev besvärad av tanken på att frysen skulle frostas av. – ”Ni får inte röra nedersta hyllan”, sa han. Det var så dubbelt och vi frågade vad som låg där. Han sa namnet på någonting som lät som en maträtt och jag frågade vad det var. ”Det är storkatten”, svarade han. Då var det alltså den katt som han haft i 16 år. Det var verkligen vidrigt att han lagt den i vår frys och inte uppe hos sig, säger Camilla Neideman.

Extrema kontraster

Camilla Neideman är trummis i grunden. David Nilsson är klassisk pianist. I Le chat mort är de sångerska respektive banjospelare. – Den hade dött och han var för stressad för att hinna göra någonting med den, så han hade lagt in den i vår frys. För att bearbeta det hela var vi tvungna att skriva en låt, ”Dead cat blues”, säger David Nilsson. Episoden med katten blev starten för bandet?

– Absolut. Jag kom hem från en festival och var sur. Jag träffade David och vi tänkte att ”nu gör vi en blues”. Det var slumpmässigt, om än vi pratat löst om det. Tack Martin och katten, säger Camilla Neideman och skrattar gott.

Irriterande syndare Bandet har utökats och i dag ingår även Mats Gustavsson, kontrabas, och Peter Strömqvist, gitarr, i Le chat mort.

För David Nilsson som är klassisk pianist i grunden innebär bluegrassmusiken en helt annan frihet. – Jag är lite trött på att spela för knäpptyst publik som vänder sig om när någon tappar en penna, och att sitta och vara toknervös på ett annat sätt. Det är extrema kontraster. Camilla Neideman har tidigare varit trummis i så väl Pitebandet Daydream som Stockholmsbandet Montag Mania, men i Le chat mort klev hon fram till mikrofonen.

Svänget, enkelheten och utrymmet att improvisera är en del av det som tilltalar dem med den Var det ett självklart steg? stil de har tagit sig an. – Verkligen inte. Det har varit – Det är bluegrass, men ofta är min största fobi i livet. Jag tyckdet blues, er fortfarande att det rockabilly För att bear- är jobbigt att snacka och lite New inför publik. Det är beta det hela ett stort steg att äntOrleans-inslag i det. Vi var vi tvungna att ligen göra det, för det är ju syndare är väldigt kul. Förr var skriva en låt för att vi har man väl rädd för hur en trumma DAVID NILSSON. folk skulle reagera. med. SamtiDet här med rösten är digt, de som vi spelar och hänger så känsligt. Det är ju så personligt med, som spelar bluegrass, tycker och någonting man inte kan ändra att det låter bra, säger David. på. Så känner många som sjunger. Det blir en del covers, som ”Blue – Jag tycker att det känns skönt, ofta när man spelar, att det finns i moon of Kentucky” som stukats alla fall några som irriterar sig. Det om och fått annorlunda ackordsgör det lite kittlande (skratt), säger följd, men det blir också en del Camilla. egna låtar.

c

Camilla Neideman och David Nilsson i Le ch

– Jag tycker absolut att man ska skriva eget. Speciellt roligt är det att skriva egna texter, modernisera lite och inte skriva om att bygga järnvägar när man inte vet hur det är, säger David Nilsson.

Folkligt tilltal i tre olika teman på

C

ountry, progg och musik från Hälsingland är årets tre teman när Rådhustorget blir Krokodiltorget under tre dygn. Bland artisterna finns Perssons Pack, Eldkvarn och klassiska Lulebandet Rekyl. – Programmet känns riktigt bra, säger Ronny Eriksson, programansvarig för Krokodiltorget. Torsdagens countryfestival har blivit tradition. I år återvänder Le chat mort (se separat artikel), Hog hill som under våren har spelat en vecka i kinesiska Wuhan, samt ”rivalerna” i Hellbilly-beväpnade Logjammin’. Även kvällen viks för country, då med det rockigare Tumbleweed, Rockridge brothers (som inlett ett samarbete med Karla Therese

Kjellvander, men här uppträder på egen hand), Calaisa, som den här gången spränger in mer irländska tongångar i sitt koncept, samt Richard Magnusson och Rag waggon från Luleå.

Shanes i juryn På fredagen är det dags för final i Kompledigt, Krokodils tävling för arbetsplatsorkestrar. Årets obligatoriska inslag är en valfri låt från Kirunabandets Shanes många Tio i topp-hits från 60-talet. I juryn kommer Shanes-medlemmarna Lennart Grahn, Tor-Erik Rautio och Svante Elfgren att sitta och innan tävlingen drar igång kommer Lennart Grahn att göra ett eget framträdande med klassiker från bandets repertoar.

Fredagskvällen får, faktiskt, ett Hälsingland-tema när Bengan Jansson och fiolspelemannen Björn Ståbi bjuder på folkmusik och ska-gruppen Scaramanga kommer tillbaka för att på nytt uppvigla till sanslöst röj. – Scaramanga var fantastiska ifjol. Under lördagen ska de spela gatumusik på stan. Det gäller även Rockridge brothers som kan höras på stan under fredagen, berättar Ronny Eriksson. Samma kväll gör Perssons Pack en efterlängtad comeback på festivalen. Bandets framträdande på samma plats i början av 90-talet är omtalat och den här gången har Per Persson med sig tre medlemmar från Winnerbäcks band Hovet plus självaste Niclas Frisk på gitarr.

Huruvida Annika Norlin dyker upp för duetten ”Stenad i Stockholm” återstår att se.

Proggmättad lördag Lördagen går i proggens tecken. Pitebandet Kånken inleder innan det blir avbrott för Piteå-Tidningens talangjakt och utdelning av pris till Årets Pitebo i tre kategorier. Personer bosatta i Piteå: Piteå IF:s lag i damallsvenskan, Utflyttad från Piteå: Arne Berggren, ekonom, samt mental Pitebo: radioprofilen Patrik Larsson (Sven Björklund). Dagsprogrammet avslutas sedan av Sundsvallssonen Andreas Gode som tillsammans med en rad gästartister bjuder på ett program fyllt av låtar av Björn Afzelius.

På kvällen ligger tyngdpunkten på akter från Luleå när klassiska banden Rekyl och Svensk järnhantering (Norrbottens järn i ny tappning) blickar tillbaka mot en era när Luleå var en av de allra främsta städerna i svenskt musikliv. – Jag har lyssnat mycket på progg själv. Att vi får ihop i princip hela Norrbottens järn är förstås jätteroligt, säger Ronny Eriksson. Festivalen avslutas av Eldkvarn, som gör PDOL-comeback efter många, många års frånvaro. Värt att nämna i sammanhanget är att det är Piteå dansar och lers Peter Lundmark som designade bandets hemsida som lanserades i fjol. Anders Sandlund


Piteå-Tidningen · Onsdag 22 juli 2009

  FESTIVAL 7

Sir Peter Blakes skivomslag ställs ut

n Fjolårsutställningen med konst av Andy Warhol blev en jättesuccé under Piteå dansar och ler. I år är det skivomslag av Sir Peter Blake – mannen bakom bland annat Beatles klassiska Sgt Pepper-omslag – som ställs ut. Bland annat visas en Oasis-box, designad av Blake och signerad av bandet, och ett omslag från en cd av The Blockheads tillverkad i ett exemplar i LP-storlek särskilt för utställningen. Plats är Piteå museum och som vanligt är det Lulebon och musikvännen Richard Forrest som är konstnärlig ledare. Onsdag kväll är det vernissage och ”Pop art – Sir Peter Blake” fortsätter sedan augusti månad ut.

Ansiktsmålning är ett populärt inslag i barnlandet.  

FOTO: Emma Bergstr and

Pyssel, teater och ansiktsmålning i barnlandet

hat mort bjuder på musik ur den amerikanska myllan på torsdag på Krokodiltorget. 

Vad skriver du om?

– Ofta om hur jobbigt det kan vara i ett förhållande. – Det är det som känns så äkta att sjunga också (gapskratt), att man är uttråkad av personen, inflikar Camilla Neideman, men

båda tillägger att det absolut inte ska tolkas som taget ur deras relation.

Vinjett till Ernst

Sannolikheten att du har hört dem är större än du tror. Det var

faktiskt Le chat mort som gjorde vinjettmusiken till ”Sommar med Ernst” förra året. När de har fått ihop lite mer eget material ska det bli en skiva är det tänkt, men högsta prioriteringen är att få fler spelningar. Årets konsert på Kro-

FOTO: Emma Bergstr and

kodiltorget har möjlighet att bli en ”mycket röjigare” tillställning, sett till vilka låtar som ska spelas. – Att spela live är det roligaste i den här genren. Folk kan bli tokiga, säger Camilla Neideman. Anders Sandlund

n Dagprogrammet i barnlandet, fredag och lördag, erbjuder Allsång med Pite Pipkids, fotostudio där man kan bli fotograferad, samt pyssel och ansiktsmålning. Nytt för i år är en helikoptertävling under fredag och lördag, samt besök av Lule stassteater som minglar bland barnen och gör tiominutersföreställningar.

Krokodils eget torg Piteå ålstars inviger. 

FOTO: Gunnar Westergren

Största akten inviger festivalen

Calaisa, nu med irländsk touch. 

FOTO: Leif R Jansson

Rockridge brothers spelar på countryfestivalen.

Eldkvarn kommer tillbaka till Piteå dansar och ler för första gången sedan 90-talets början.  FOTO: Kotte management

n Den kallas Sveriges största festivalakt och dess medlemmar är de enda bärarna av artistpass som har målsmän med sig. Piteå Ålstars rock ’n’ rollbarnkör är tillbaka under Peter Tikkanens ledning. Barnen, som är mellan 6 och 13 år bjuder på en somrig invigning av festivalen med glädjen i högsätet. I samband med konserten görs en insamling för Världens barn i samarbete med Radiohjälpen. Stora scenen, torsdag 20.00


8 FESTIVAL  Piteå-Tidningen · Onsdag 22 juli 2009

R E DA K TÖ R  

Anders Sandlund · 0911-645 96 · anders.sandlund@pitea-tidningen.se

HJÄRTEPROJEKT Nina Persson är den största stjärnan som

kommer till årets festival. Sångerskan, som under 90-talet fick ett stort genombrott med bandet The Cardigans, turnerar nu i Sverige med hjärteprojektet A Camp.

Måns Zelmerlöw. 

FOTO: M a ja Suslin

Första gången solo för Måns

n Tidigare somrar har Måns Zelmerlöw följt med turnéproduktioner som Diggiloo, men den här sommaren bjuder han på sin första soloshow, uppbackad av ett band och flera sjungande dansare. Efter framstående placeringar i Idol och Melodifestivalen liksom vinsten i Let’s dance är Måns Zelmerlöw en av de mest folkkära artisterna i Sverige. Självklara hits som kommer att dunka från scen är ”Cara mia”, ”Brother, oh brother”, ”Work of art” och ”Hope & Glory”. Stora scenen, torsdag 21:45

Laleh. 

FOTO: PONTUS LUNDAHL

Laleh åter till norr

n I februari i år hade hon turnépremiär i Luleå, och 2006 spelade hon på Piteå dansar och ler. När Laleh återvänder till festivalscenen i norr är det med ytterligare hits i bagaget. Enkla sånger med fokus på gitarr och text eller svulstiga kompositioner uppbackad av London symphony orchestra – Laleh har visat att hon som låtskrivare och producent klarar av både och. Räkna med material från senaste skivan ”Me and Simon”, men även guldkorn som genombrottslåten och tidigare rekordhållaren på Tracks, ”Live tomorrow”. Stora scenen, torsdag 00:00

BWO. 

FOTO: Bertil Ericson

BWO levererar alltid hits

n Någon seger i Melodifestivalen har det inte blivit, trots fyra försök. Men BWO levererar alltid hits. Alexander Bard har genom sin förening av synthpop, dance och electro skapat pärlor som ”Living in a fantasy”, ”Sunshine in the rain”, ”Temple of love” och ”Lay your love on me”. Förra sommaren var BWO i Piteå två gånger: Beach party på Pite havsbad och Noliamässan. Bandet är med största säkerhet helt rätt på en gatufestival också. Marina Schiptjenko finns på synth och Martin Rolinski sjunger med sin gudastämma. Stora scenen, fredag, 20:30

Nina Persson på plats med A Camp F

ör världspubliken är Nina Persson känd som den stilsäkra sångerskan i The Cardigans. Bandet fick sitt stora genombrott 1996 med ”Lovefool”, sedan dess har skivframgångarna avlöst varandra. Den oundvikliga frågan är om The Cardigans kommer med något nytt snart. Nina Persson svarar helt ärligt: – Jag har ingen aning. Jag vet inte mer än någon annan.

Upplever skillnad Hon både skriver och sjunger i A Camp och The Cardigans, men upplever ändå skillnad. – Det är klart att det är annorlunda att vara en tredjedel i ett band än att vara en femtedel i ett band. Med A Camp är det mer att göra av allting, vi har bland annat vår eget label. A Camp är Nina Perssons solooch hjärteprojekt som hon delar med låtskrivaren Niclas Frisk (tidigare Atomic Swing och Sweet Chariots) och sin man, basisten Nathan Larsson.

Sjunger med Nicolai Pitesonen Nicolai Dunger har under en tid varit i Nina Perssons tankar för ett samarbete. På ”Golden teeth and silver medals” från senaste skivan sjunger de duett. Med Nicolai Dunger gillar hon framförallt rösten. – Vi skrev låten med honom i åtanke. När han kom till Malmö och lade sången var det helt fantastiskt. Allt föll på plats. Om Nicolai Dunger kommer att medverka på spelningen i Piteå vet Nina Persson faktiskt inte. – Det beror väl på om han är uppe i krokarna, men så långt har vi inte kommit i planerna.

Gör covers I sommar släppte A Camp en EP med covers. Bandet tar sig an låtar av bland andra Pink Floyd, David Bowie och Grace Jones. Nina Persson säger att bandet velat ta in låtarna i en ny värld. – Låtarna som är med på EP:n är ett komplement till skivan (”Colonia”) vi gjort. Jag känner lite grann att de pratar samma språk. För att följa upp temat med covers har bandet utlyst en tävling på sin hemsida. Fans som utmärker sig med covers av A Camp-låtar blir bland annat publicerade på hemsidan. Men Nina Persson har inte lyssnat på en enda cover som skickats in. – Jag tycker det är smickrande, men väldigt konstigt att höra

Niclas Frisk, Nina Persson och Nathan Larson i A Camp är aktuella med en cover-EP. På fredag kväll spelar de på Piteå dansar och ler. FOTO: Monik a Manowsk a dem. Jag kan inte svara på varför, säger hon. På frågan om hon tror att de artister som A Camp gjort covers på känner likadant svarar hon: – Antagligen känner de också något slags obehag.

För politiken Inför presidentvalet i USA spelade A Camp på galor som stöttade Barack Obama, men för Nina Persson handlade deltagandet mest om att få människor att rösta. Bland annat knackade hon dörr. – I USA är jag bara en vanlig knegare som gör volontärarbete, säger hon. – Ett högt valdeltagande ligger alltid demokraterna till gagn, ett lågt valdeltagande ligger republikerna till gagn. Att ge sig in i politiken i Sverige kan Nina Persson inte tänka sig.

– Det behövs inte här på samma sätt. Jag har ingen lust att springa omkring och valkampanja i Sverige. Här är politiken ganska okej, den är fredlig. I USA är det mer en fråga om liv eller död. Låten ”The crowning” skrevs under senaste valperioden i USA. Maktmissbruk är en av textens teman, och Nina Persson säger att samtliga i bandet nog tänker på olika saker när det kommer till textens innehåll. Lite krasst konstaterar hon att symboliskt sett ”är det några huvuden som skulle behöva rulla”. – Galna despoter som har betett sig illa. Det går att applicera på mycket.

Två hem Nina Persson bor sedan flera år tillbaka i Harlem, New York tillsammans med sin man. Medan A

Camps svenska sommarturné pågår finns basen i Malmö. – Det är väldigt hemma det också, jag har inte avvecklat det ännu. Jag har sådan lyx att jag har två hem, minst, säger hon. Nina Persson, som levt mer än halva av sitt liv utanför Sverige, har förmågan att känna sig hemma lite varstans. Hem till sin röst har hon nått på ”Colonia”. Stämman har djupnat och vunnit ny styrka. När hon började sjunga med The Cardigans hade hon knappt sjungit innan. – Det är en process som hela tiden pågår, det vore väl tråkigt annars. Allt jag kan har jag lärt mig genom att göra det, säger Nina Persson. Magnus Borg Stora scenen fredag, 22.15


Piteå-Tidningen · Onsdag 22 juli 2009

  FESTIVAL 9

Ronny Eriksson, Dan Engman. 

FOTO: Gunnar Westergren

Nyturnerat ”Euske” på stora scenen

n Likt Evert Ljusberg på Storsjöyran har Euskefeurat blivit tradition på Piteå dansar och ler. ”Folkpunk”-bandet, Pitebandens Piteband har både gamla klassiker och nya favoriter på setlistan. Nyss hemkomna från sin Sverigeturné är Ronny Eriksson, Bengt Ruthström, Dan Engman, Per Isaksson, Stefan Isaksson och Robert Lundberg klara för drabbning med hemmapubliken. Stora scenen, lördag 20.00

Fredrik Larsson, Pontus Norgren, Oscar Dronjak, Joacim Cans och Anders Johansson, det vill säga Hammerfall, kommer tillbaka till Piteå dansar och ler med en ny scenshow.

Hammerfall anfaller med nytt manskap METAL Göteborgska stoltheterna Hammerfall har inte spelat på Piteå dansar och ler på åtta år, men nu är det hög tid igen. Grundaren Oscar Dronjak ger sin syn på Hammerfalls genomslag, turnélivet och möten med sina egna idoler.

O

scar Dronjak ursäktar att han har varit svår att nå. Inspirationen har kommit krypande och med den nya riff som kan komma till användning hösten 2010 när Hammerfall troligen går in i studion igen. Det finns de som tycker att ni var bandet som gjorde hårdrocken rolig igen när ni debuterade med ”Glory to the brave”.

– Poängen var väl att det var väldigt aggressivt, deppigt och trist i hårdrocken och i musiken i stort. Hammerfall var mer eller mindre en direkt reaktion på det där med att allt skulle suga fast man gjorde det man drömde om. Det var inte okej, tyckte vi. Hur var det att spela klassisk metal i det klimatet?

– Det hade sina nackdelar (skratt). I mitten på 90-talet garvade folk när man kom upp på scenen i läder och nitar. ”Det här lät ju skitbra, men ni kan väl inte vara allvarliga med det här”. Man blev nästan förolämpad. Klart som fan att det är allvarligt, annars skulle vi inte göra det.

Lugnare turnéliv Sju album och många hundra konserter senare är det ingen som pratar om en övergående trend längre. Hammerfall har turnerat

över hela världen och blivit ett av de allra största hårdrockbanden från Sverige genom tiderna. På senaste albumet har bandet ny basist i form av nygamle Fredrik Larsson och forne Poodles-medlemmen Pontus Norgren på gitarr – Att ha Fredrik i bandet igen gav spelglädjen tillbaka. Den hade försvunnit. Det blev mer sammanhållning och han har gett en väldig stabilitet i spelandet. Det gör det enklare att få feeling. Det ska inte bara vara fem instrument samtidigt. – Pontus är en djävulskt positiv och driven kille. Han har ju varit ljudtekniker och jobbat med många stora band, bland annat Europe. Han är en suverän gitarrist, men han har också bidragit med mycket idéer till produktion och liveframträdanden. Vi bestämde oss att allt skulle upp ett snäpp eller två i kvalité. Du har kraschat en mc och minst ett hotellrum. Är du den som lever hårdast?

– Det vete fan. Jag kanske är vildast. Nuförtiden är det nog ganska jämnt. Förr i tiden söps det en hel del på turnéer. Folk gjorde det då och då, men jag gjorde det alltid. Nu har jag dragit ner på det där. Jag har börjat träna taekwondo de senaste åren. Jag får fan då-

ligt samvete. När man nått en viss fysisk nivå och sedan dricker får man nästan ångest över att man har förstört träningen. Oscar Dronjak pratar om att ”låta kroppen gå till spillo” och nämner ”vatten, en macka och ett avsnitt av Litte Britain” som nedvarvning efter konserterna och han kör gärna ett taekwondo-pass med trummisen Anders Johansson när de är ute på turné. På stora festivaler som Sweden Rock och tyska Wacken blir backstage-området som en enda stor firmafest för hårdrockmusiker. – Många av dem ser man aldrig annat än på festivalerna. Det är kul att hänga med dem, snacka lite skit och lyssna på bra musik. Jag gillar festivaler och brukar åka även när vi inte spelar. Vilket är det coolaste idolmöte du har varit med om?

– Första gången jag träffade Manowar, 1999, var jävligt roligt. Man var så ung och grön fortfarande. Jag måste nämna Udo i Accept också. Förmodligen den trevligaste snubbe jag har träffat i den här branschen. Man kan inte beskriva hur stora Accept har varit för mig (skratt). Udo uppträdde med oss på releasepartyt för ”Legacy of kings”. Jag hade en miljard frågor att ställa, men jag var så nervös.

Omvänt, minns du något särskilt möte med de egna fansen?

– När vi var i Japan första gången kom folk med plastkassar till var och en. De var fulla med gubbar, bilar, mjukdjur ... Det var väldigt konstigt, men jag har kvar alla grejer så klart.

Lena och Orup. 

FOTO: Ma ja Suslin

Lena tillbaka med omtyckt kumpan

n Melodifestival, Svensktoppshits, tre album, krogshow, sporthallsturné och nu en tur genom Sommarsverige. Samarbetet mellan Orup och Lena Philipsson har varit fruktsamt och tagit sig många uttryck. Nu får Piteå dansar och ler besök. För Orup är det första konserten i Piteå sedan den bejublade, tv-inspelade konserten på PDOL 1996. ”De ser ut som ett nyförälskat par” skrev PT:s Daniel Tukia om konserten i Skellefteå tidigare i sommar och gjorde tummen upp för showen. Stora scenen, lördag 22.15

Hur är Hammerfall-fansen?

– Vi har fans i så många åldrar, från tre till 83. De yngre är de viktigaste. De har en helt annan passion än vad de äldre har.

Hector bestulen Till Piteå dansar och ler kommer bandet med en helt ny, ren scendesign, med ramper att springa på för Dronjak och hans mannar och självklart en del pyroteknik. Något besök från bandets maskot, riddaren Hector, blir det däremot inte. Vid en konsert i Oslo 2003 blev hans bröstplatta stulen. – Det var väl ungefär femtio procent av hans utrustning. Vi har inte kunnat använda honom sedan dess. Vi hade lagt ner 25 000 på den kostymen. Vi blev lite sura. Vi får se hur det blir. Han var med i form av ett laserhologram på förra turnén. Det funkar inomhus. Anders Sandlund Stora scenen, fredag 00.30

Timbuktu.   FOTO: Fredrik Sandberg

Timbuktu en självklar artist

n I och med guldskivebelönade albumet ”Alla vill till himmelen men ingen vill dö” tog Lundapågen Jason Diakité steget ut till en större, bredare publik och tillsammans med kompbandet Damn! är han ett av svensk festivalsommars mest självklara inslag. Han är en politiskt medveten artist som medverkar i nedladdningsdebatten och inte drar sig för att skriva brev till statsministern, men det är för livesvänget och förmågan att elda publiken vi känner honom bäst. Stora scenen, lördag 00.45


10 FESTIVAL  Piteå-Tidningen · Onsdag 22 juli 2009 Konserter med gästspel på Klubb Krokodil

n Klubb Krokodil startar sitt program med själfulla Luleåsångaren Olle Nyman och hela hans band på torsdag kväll. Shy ’n’ the band från Piteå fortsätter och skruvar upp temperaturen ett snäpp med en meny av det rockigare slaget. På fredag kväll är det jazz för hela slanten. Filip Olofsson (se separat artikel) inleder med sitt band och följs av husbandet med en lång rad gäster i en så kallad sit-in samt ett framträdande av Bengan Jansson, Kicki Enqvist och Jerker Johansson kvintett. Ytterligare en sit-in avrundar kvällen. Bland gästerna Olle Nyman kommer till Krokofinns Stefan Söderlund, Annika dil. FOTO: A xel SÖderlund Lindström, Birgitta Sjömark, Stefan B Andersson, Mattias Lundqvist, Amanda Clarin och Sigge Löf. Välbeprövade bluessuccén Ramblin’ minds håller i sit-in-delen på lördagens blueskväll och gästas av exempelvis Frank Häll, Davod Basiri, David Myhr, Viktoria Johansson, Elisabeth Nyström, Erik Palmqvist, Jocke Pettersson och Tom Jonsson. Bottleneck John’s delta duo, där Östersundsonen Johan Eliasson bjuder på en musikalisk tidsresa med både covers och eget material, tar vid innan Ramblin’ minds avslutar med ett eget blåsförstärkt set. – Det är ett otroligt kul koncept. Den här typen av grej finns inte på stadsfester. Det som gör oss till mer kultur/musikfestival är inslag som cirkusscenen, Krokodiltorget och Klubb Krokodil, säger Jan Wimander, Piteå dansar och ler.

Piteåföretag gör upp i Årets Grill-Janne

n Årets Grill-Janne koras på Byxtorget under Piteå dansar och ler. Totalt är nio företag klara för semifinalstart på festivaltorsdagen där råvaran är lokalt fångad fisk. De anmälda lagen är Go Excellent, Go Business, Säkra, Playground stores, OMY, Svensk fastighetsförmedling, Lindbäcks bygg, Sara & Annika och Paus & Puls. Ett par publiklag kommer att tillkomma. Finalen äger rum på lördag eftermiddag.

R E DA K TÖ R  

Filips hjärta slår för trummorna JAZZ Det började med cello, men trum-

intresset tog över. Han älskar att spela jazz, men som musiklyssnare är Kiss ett förstahandsval. 16-årige Filip Olofssons musikvärld domineras av ytterligheter. På fredag kväll inleder han jazzklubbens program på Krokodil.

Y

nglingen från Furulund började spela trummor i årskurs fyra. Storebror Efraim visade honom grunderna till Kiss-klassikern ”Strutter” och då var det, som man säger, kört. – Jag satt och övade jävligt mycket på det, minns han när PT träffar honom i pojkrummet där hans ögonsten, ett Gretsch Catalina jazztrumset pryder sin plats.

Bröderna viktiga Efraim och mellanbrodern Petter spelar gitarr respektive bas och båda bor numera i Stockholm. Det var Efraim som introducerade både hårdrocken och jazzen för honom. Började du spela trummor för att storebrorsorna behövde en trummis eller för att du verkligen ville själv?

Paus Graffiti visar upp sig. 

FOTO: Jens Ök vist

Graffiti, skateboard och mountainbike

n Piteå dansar och ler bjuder på mer än bara scenunderhållning, mat och dryck. På Sundsgatan ställer Axels tivoli upp än en gång. Årets åkattraktioner har namn som Batman, Breakdance, Jumpin’ och Extreme fly. För den som hellre tittar på när andra är våghalsiga erbjuds mountainbikeshow av ett gäng från Strömsund vid Cirkusscenen både torsdag och fredag på dagtid. I närheten anordnar Stalebutikerna och Ipath en skateboardtävling, ”The game of skate”, i Sundsgatans klubbtält. Tävlingen görs enligt utslagningsprincip och avgörs på lördag eftermiddag. Nära släktskap med skateboardkulturen har graffitin. Under torsdag, fredag och lördag kommer Piteågrabbarna Kim Granberg och Rasmus Hjemdahl (Paus graffiti) att spraymåla bilder i storformat på uppåt 25 kvadratmeter på Partydäcket.

Många uttryck i en och samma show

n De har beskrivit sig som fyra nördiga bladerunners som styrs av en dator och pratar engelska alternativt norska med brytning. Sirqus Alfon blandar komik, akrobatik, musik och visuella uttryck till en alldeles egen typ av show. De har turnerat med bland andra Moneybrother och RiksteaGalet och musikaliskt. Sirqus terns Jam allstars och tidigare i Alfon underhåller på Cirkusår uppträdde de på P3 Guldgalan. De utlovar ”en färd kantad av pum- scenen vid Sundsgatan. pande syntar, multiprojektioner och laserstavar där bortglömda klubbhits blandas med hejdlös akrobatik”. Under Piteå dansar och ler uppträder de på Cirkusscenen vid Sundsgatan på fredag och lördag kväll. Dagtid kommer de även att dela med sig av sitt kunnande i form av en cirkusskola för besökarna.

Anders Sandlund · 0911-645 96 · anders.sandlund@pitea-tidningen.se

– Jag tyckte att det var så coolt. Jag ville verkligen spela trummor. Jag hade hört alla rockgrupperna och det lät så coolt att sitta och slå. Jag tänkte ”det ska jag göra”. En klassisk start antar jag. På den tiden var cello hans instrument, men han övade sällan. – Mina föräldrar sa att jag skulle

få ett trumset om jag började öva på cellon. Så blev det, men då var nog valet redan gjort, säger Filip Olofsson och skrattar. Vad har dina bröder betytt för dig?

– Asmycket. De har gett mig ny musik, kontakter och saker att öva på. Effe är hård när han lär ut saker. Det har varit mycket tårar, både för mig och Petter (skratt). Effe har inspirerat till att skriva egna låtar och med Petter har jag gjort mycket tajm-övningar med bara bas och trummor. Vi kan vara hårda mot varandra. Man skulle inte vara lika hård mot andra, som man kan vara inom familjen.

Kiss-fan Bland jazztrummisar hör legendariske Elvin Jones och samtida namn som Herlin Riley och Brian Blade till favoriterna. – Jag lyssnade på Brian Blade när han spelade tillsammans med saxofonisten Joshua Redman i Umeå. Det var fett. Man får en sådan inspiration att öva när man hör Blade ösa på. Han köper jazzplattor hela tiden, men om jazz är det han spe-

lar mest blir det desto mer rock när han lyssnar. Audioslave och Foo Fighters tillhör favoriterna. För att inte tala om Kiss. – Det är världens bästa band asså ... Deras låtar är aldrig dåliga och jag älskar Paul Stanleys sång. Det är helt stört. Filip Olofsson lyssnar mest på rock, men spelar mest jazz. – Det är ju väldigt mycket skillnad mellan rock och jazz. Jag försöker variera mig så mycket som möjligt och hålla det brett så att jag inte bara fastnar i en grej. Än har han inte gjort något val mellan jazzen och rocken, men han vet att det kan bli aktuellt en dag. Han skojar om skillnaden att stå på en scen inför 60 000 eller 30 personer, men menar att både och kan vara roligt. – Helst vill jag vara frontman.

Morgondagens stjärnor intar P

recis som de två senaste åren är det musikcommunityn UpSweden som presenterar demobanden på Piteå dansar och ler. – Vi har satsat på fler lokala akter i år. I fjol hade vi två Piteband och i år är det fem eller sex. Dessutom är det fler band från Luleå, berättar Johan Bergström på UpSweden i Piteå som håller i programmet för demobanden.

Fler lokala band Att det har blivit så har sin naturliga förklaring. - Hur bra banden från södra Sverige än är så är det ingen som kommer för deras skull. Ingen vet vilka de är och då blir det inga bra spelningar. För bandens skull och

för bättre stämning är det bättre att vi tar de flesta här uppifrån, att de som är med får riktigt bra spelningar, resonerar Johan Bergström på UpSweden i Piteå.

Taktisk placering Han försöker själv att välja så aktuella band som möjligt, band som nyligen har gjort ny musik eller blivit uppmärksammade på något sätt. Norsjö-bandet Eight steps to perfection är exempelvis ett nytt band med färsk demo i bagaget. – De gör musik som låter väldigt amerikansk och mainstream, men med en alldeles egen touch. En fantastisk sångare och duktiga musiker. De borde kunna bli ”sajnade” när som helst.

Placeringen av banden har skett strategiskt. Exempelvis spelar punkbandet För full hals samma kväll som De lyckliga kompisarna, men inte på samma tid. Johan Bergström hoppas kunna erbjuda besökarna bänkar den här gången. - Det är mest ungdomar kring vår scen. Det kanske inte är så dumt om de har någonstans att sätta sig ner. Jag har pratat med kommunen och jag hoppas att vi ska kunna ha bänkar längs sidorna framför scenen. Totalt spelar 14 akter. Av dem är det två som inte tillhör UpSweden, dels Coloured office paper från Gällivare som vann spelningen som pris när de spelade på Minus 30 i Luleå i vintras, dels unga


Piteå-Tidningen · Onsdag 22 juli 2009

Thomas Johansson innan förvandlingen.

  FESTIVAL 11

Redo att gå upp på scenen med Fashion Pack.

Veteraner gör ”Årets drag” DRAGSHOW För sjunde året landar QX-prisade Han är bara 16 år, men mångsidige Filip Olofsson från Furulund spelar på Klubb Krokodils jazzkväll med sitt eget jazzband.  

Det är hela grejen. Att spela in låtar skriver egna rocklåtar som han och göra sig ett namn. Att få tur- tänker spela in så småningom och nera och livnära sig på musiken. de som hört honom sjunga på ByxHan avslöjar att han, till un- torget under musik på stan-flagg dertecknads kan intyga att han förvåningatt gör det med den Man skulle har valt mediäran. aprogrammet Han spelar inte vara lika när han börfortfarande trumjar på gymna- hård mot andra som mor i ett rockband siet till hösten. man kan vara inom som startades reFotointresset dan under melfamiljen. är stort och de lanstadiet. Han stora doserna Filip Olofsson. ingår i AYJO (Arav musik ser ctic youth jazz orhan till att få ändå med råge. chestra) och på festivalfredagen är Inom musiken har han många det alltså dags för en spelning med valmöjligheter. Skulle han trött- det egna bandet innan han drar i na på trummorna kan han alltid väg på sommarkurs med etableraägna sig åt biinstrumentet alt- de namn som Martin Sjöstedt, Dasaxofon, eller varför inte bas, gi- niel Fredriksson och Karin Hamtarr och sång som också är områ- mar. Inte illa för en musiker som den han behärskar. Filip Olofsson precis har gått ut nian.

c

FOTO: robert lundberg

Det aktuella bandet är hans första i eget namn. - Det känns väldigt bra. Mäktigt, säger han.

Standards av storheter I Filip Olofsson band ingår, förutom storebror Efraim på gitarr, även Martin Wirén, tenorsaxofon, Björn Johansson, piano och Basse Hagström på bas. De kommer att bjuda på låtar av artister som Miles Davis, John Coltrane, Wayne Shorter och Bill Evans, med andra ord en del standards plus eventuellt någon egen låt. Ska du själv kolla in något särskilt på festivalen?

– Jag satsar på Veronica Maggio och sedan är väl Hammerfall ett måste om än de inte är några husgudar. Anders Sandlund

årets UpSweden-scen tjejerna i Pitebandet She’s just a window. – De verkar göra en bra grej och det är kul med nya band i Piteå, särskilt med dem som är precis i början. Vi vill presentera en mix av både genrer och erfarenhet. Det blir säkert spännande, avslutar Johan Bergström. Torsdag käll spelar She’s just a window, Beneath my feet, Malin Brudell och För full hals. Fredag kväll spelar Fristad, Captain longshot, The hoochies, 8 steps to perfection och The coloured office paper. Lördag kväll spelar Kasim Gump, Cienfuegos, Osten af Mozarella, Deinkarnation och Fakie for nothing. Anders Sandlund

Fashion Pack i Kärlekslandet. Den aktuella showen bär det kaxiga namnet ”Årets drag”. – Jag älskar Piteå och Piteå dansar och ler. Jag kan inte tänka mig en sommar utan, säger Thomas Johansson som startade Fashion Pack som 17-åring.

D

et är ingen tvekan om att man har kommit rätt. Innan Thomas Johansson svarar hinner man höra halva refrängen till Malena Ernmans ”La Voix” i luren. – Jag är helt jävla utbankad. Vi har premiär på vår krogshow på torsdag och vi hade genrep i går, men det blev natt innan vi var klara. Det gick bra, förutom att det regnade som fan. Vi fick köra en inomhusvariant i stället, säger Thomas Johansson. Det var han som startade ”eländet” för 13 år sedan. Han har spelat teater sedan barnsben. – Jag satte upp shower hemma för mamma och pappa. Till sist var mamma så trött att hon släpade med mig till en skola där man fick utlopp för sin talang. På gymnasiet skulle han delta i kulturtävlingen Kultcupen. Han hade precis sett ett program med Christer Lindarw på tv. Han älskar parodier och imitationer och bestämde sig för att satsa på dragshow. Han och kompisarna kom tvåa med en Madonna-imitation. Fashion Pack var fött och året därpå vann man tävlingen. Thomas Johansson var 17 år då och sedan dess har det rullat på.

Kunglig publik

Fristad från Umeå blandar både hårdrock och jazz i sin musik. På fredag kväll spelar de på UpSweden-scenen.

Jubileumssommaren 2006 beskriver han som galen, med 800 personer i publiken varje vecka. En annan höjdpunkt var när Fashion Pack i år fick pris som årets dragshow på QX-galan. – Det blir en kvalitetsstämpel på det man gör. Ingen utanför Stockholm har fått det priset förr. För att inte tala om en show som fick en kunglig touch. – 2004 blev vi bokade på en fest av någon som hette Uggla. Man vet ju att det är ett adligt efternamn. När vi kom dit visade det sig att det var prinsessan Madeleine och hela hennes

närmaste kompisgäng som var där. Säpovakterna kollade lite suspekt på oss när vi bar in våra grejer. Hur var gensvaret?

– Ja gud, jag vet inte hur de festar de där bratsen, men de ställde sig på stolarna och stod där och klappade händerna från början till slut när vi körde vår show. Ni är nästan hovleverantörer nu?

– Ja, precis (skratt). Man får tacka Gud att vi inte hade med något nummer om kungafamiljen just då.

Bättre läge förr Det är en nedbantad version av showen som kommer till Piteå dansar och ler. I år blir det högre Broadway-faktor och mindre parodi och imitation. – Magnus, som är ny i gänget, gör Tabita från ”Mia & Klara”. Hon är ju från Karlskoga, vår grannstad, och det är lite fejd mellan oss. Då är det kul att ha med den där galna tonårsmorsan. Sedan blir det ett paket från Eurovision song contest där vi sågar Fiolpelle från Norge vid fotknölarna och jag gör Malena Ernman med stirrig blick. Thomas Johansson gillar Piteå dansar och ler och pratar om trevligt folk, mysfaktor och bra väder. Däremot tycker han att Kärlekslandet har förlorat en del av sin charm på grund av läget. – Tidigare låg det på en bakgård, sedan på kullen vid RFSL, men senast låg det uppe på däcket och det var inte särskilt lyckat. Det blev stökigt. Det var mer charm och glädje på den gamla bakgården. I övrigt tycker jag att folk är glada och att det känns som en folkfest. Kärlekslandet är en ganska stor del av festivalen och det måste vara unikt. Fashion Pack får sällskap av nya dragshowgruppen Barbarellas i Kärlekslandet på Sundsgatan. Anders Sandlund


STORA SCENEN

KLUBB KROKODIL

VÅR STÖRSTA SCEN MED SVERIGES ARTISTELITE

JAZZ OCH BLUES MED SIT-IN UNDER KVÄLLARNA

GRILLJANNE

SIR PETER BLAKE

EN UNIK UTSTÄLLNING MED SIR PETER BLAKE PÅ PITE MUSEUM

TORSDAG, FREDAG LÖRDAG

1

KROKODILTORGET KULTUR, KONST & NÖJEN!

7

4

3

9

18

SVEVIND ENTRÉN

VÅR NÄST STÖRSTA ENTRÉ

2

NU BÖRJAR VI KÄNNA PULSEN

IVAB-ENTRÉN

TILL RÅDHUSTORGET OCH KROKODILSCENEN

13 17

Tivolit öppnar ikväll och vi börjar känna pulsen på alla gatufestivalers moder. Imorgon börjar livet på scenerna som under kvällarna tre fylls av den ena toppakten efter den andra. En härlig musikmix med något för alla smaker. Allt från Lena & Orup och Euskefeurat på stora scenen till hårdrockarna Dead By April, Hammerfall, Hardcore Superstar, hiphoparna Timbuktu och Damn!, Promoe,

punk, country, jazz och blues samt proggen på Krokodiltorget. Den avslutningen med Svensk Järnhantering, Rekyl och Eldkvarn går inte av för hackor. Raderna innan var bara ett axplock. Det bjuds många fler! Hela det mastiga programmet hittar Du här nedan och på www.pdol.se. Biljetter som vanligt via www.pdol.se, www.ticnet.se samt alla ATG-ombud

TORSDAG

KITTELFJÄLL HÄR HITTAR DU FESTEN!

1

KLUBB KROKODIL

PITE ÅLSTARS ROCK N’ROLL BARNKÖR KL 20:00

AXELS TIVOLI

ONS 18.00-01.00 TORS 11.00-17.30, 19.00-01.00. FRE/LÖR 11.0017.30, 19.00-02.00 SÖN 12.00 - 18.00

SHY‘N THE BAND KL 23:15

PDOL EVENTS

LALEH KL 00:00

2

10

BUNGY JUMP KL 11:00

12

5

6 15 10 11

PITEÅ-TIDNINGEN VÅR STÖRSTA ENTRÉ TILL FESTIVALOMRÅDET

LÖRDAG

STORA SCENEN

OLLE NYMAN TRIO KL 21:30

MÅNS ZELMERLÖW KL 21:45

BABYLONSCENEN

4

NY PLACERING FÖR VÅRT FÖRDOMSFRIA RESTAURANGTÄLT.

14

8

FREDAG

STORA SCENEN

KÄRLEKSLANDET

16

1

KLUBB KROKODIL

4

STORA SCENEN

1

KLUBB KROKODIL

4

BWO KL 20:30

PITEÅ MUSIKKOLLO FINAL KL 12:30

EUSKEFEURAT KL 20:00

SIT-IN MED RAMBLIN MINDS KL 20:30

A CAMP KL 22:15

FILIP OLOFSSON BAND KL 20:30

LENA & ORUP KL 22:15

BOTTLENECK JOHN’S DELTA DUO KL 22:15

HAMMERFALL KL 00:30

SIT-IN MED HUSBANDET KL 21:20

TIMBUKTU OCH DAMN! KL 00:45

RAMBLIN M. / HORNY MINDS KL 23:30

BABYLONSCENEN

BENGAN J. & KICKI E. JERKER J. KL 22:00

2

BABYLONSCENEN

2

UPSWEDENSCENEN

13

14

VERONICA MAGGIO KL 21:15

COLLISION COURSE KL 20:15

TEAM ALPHA KL 11:00

LORENTZ & M. SAKARIAS KL 21:30

GRILLJANNE SEMIFINAL KL 12:00

SIT-IN MED HUSBANDET KL 23:15

9

17

UPPVISNING GRAFFITI KL 12:00

DE LYCKLIGA KOMPISARNA KL 00:00

15 TRIALUPPVISNING KL 13:00 & KL 15:00

KROKODILSCENEN

3

UPSWEDENSCENEN

MELODY CLUB KL 00:45

KROKODILSCENEN

3

LENNART GRAHN FRÅN THE SHANES KL 12:00

13

KASIM GUMP KL 20:45

FLORENCE VALENTIN KL 21:45

CIENFUEGOS KL 21:45

CIRKUSSKOLA MED SIRQUS A. KL 13:30

PROMOE KL 23:15

OSTEN AF MOZZARELLA KL 22:45

SIRQUS ALFON KL 23:15

HARDCORE SUPERSTAR KL 01:00

DEINKARNATION KL 00:30

CIRKUS SCENEN

DEAD BY APRIL KL 23:00

MASKINEN KL 22:30

ERIK HASSLE KL 20:15

6

KROKODILSCENEN

PDOL EVENTS

3

10

LE CHAT MORT KL 12:00

SHE’S JUST A WINDOW KL 19:45

KOMPLEDIGT FINAL KL 13:30

BUNGY JUMP KL 11:00

HOG HILL KL 13:45

BENEATH MY FEET KL 21:00

JANSON/ STÅBI TRIO KL 20:00

TEAM ALPHA KL 11:00

LOGJAMMIN´ KL 15:30

MALIN BRUDELL KL 22:00

SCARAMANGA KL 22:15

GRILLJANNE SEMIFINAL KL 12:00

TUMBLEWEED KL 19:45

FÖR FULL HALS KL 23:15

PERSSONS PACK KL 00:00

KÅNKEN KL 12:00 14

FAKIE FOR NOTHING KL 01:30

PDOL EVENTS 10

PITEÅTIDNINGENS TALANGJAKT KL 13:30

BUNGY JUMP KL 11:00

PRIS ÅRETS PITEBO OCH PT:S TALANJ. KL 14:30

TEAM ALPHA KL 11:00

UPPVISNING GRAFFITI KL 12:00

GODE SPELAR AFZELIUS KL 15:45

GRILLJANNEFINAL KL 13:00

15 TRIALUPPVISNING KL 13:00 & KL 15:00

REKYL KL 20:45

UPPVISNING GRAFFITI KL 12:00

SVENSK JÄRNHANTERING KL 22:30

STALE’S GAME OF SKATE KL 13:00

ELDKVARN KL 00:15

UTSTÄLLNING PETER BLAKE KL 11:00

9

14

9

17

ROCKRIDGE BROTHERS KL 21:00 CALAISA KL 22:30 RICHARD MAGNUSSON & RAG WAGON KL 00:15

BARNLANDET

7

HÄR KAN DU PYSSLA OCH MÅLA, KLÄ UT DIG OCH BLI FOTOGRAFERAD I FOTOSTUDION, SJUNGA, KÖRA HELIKOPTER, TEATER, MM. FREDAG

10.00-17.00 LÖRDAG

10.00-16.00

UNIK UTSTÄLLNING

18

KÄRLEKSLANDET

5

SIR PETER BLAKE HAR SKAPAT ETT 20-TAL SKIVOMSLAG OCH MÅNGA PORTRÄTT MED KOPPLING TILL MUSIK. NU STÄLLS SAMTLIGA SKIVOMSLAG OCH ETT ANTAL PORTRÄTT UT. ONSDAG (VERNISSAGE) 18:00 TORS- – FREDAG 09.00-16.00 LÖRDAG 11.00-16.00

OMRÅDET KOMMER ATT PRÄGLAS AV DEN ÖSTERLÄNDSKA MYSTIKEN MED SINA STARKA FÄRGER, SITT ÖVERFLÖD, SIN SÅNG OCH DANS. UNDERHÅLLNING: FASHION PACK, BARBARELLA, DIAMONDS AND HITS.

DROGFRI EXIT

WATERBAR

11

EN BIOBILJETT PER DAG TILL FÖRÄLDRAR MED UNGDOMAR SOM VÄLJER DROGFRITT UNDER PITEÅ DANSAR OCH LER. LÄS MER WWW.DROGFRIEXIT.SE

TORSDAG 11:00-17:00 19:00-01:00

FREDAG OCH LÖRDAG 11:00-17:00 19:00-02:00 16

VATTENBAREN ÄR EN DEL I KAMPANJEN VARANNAN VATTEN. I BAREN SERVERAS LOKALPRODUCERAT VATTEN.

UPSWEDENSCENEN

17

13

12

18

FRISTAD KL 20:45 CAPTAIN LONGSHOT KL 21:45

GLOBAL VEEJAYS

12

CIRKUS SCENEN

3

THE HOOCHIES KL 22:45

CIRKUSSKOLA MED SIRQUS A. KL 13:30

8 STEPS TO PERFECTION KL 00:00

SIRQUS ALFON KL 23:15

THE COLOURED OFFICE PAPER KL 01:30

ETT DANSGOLV MED BRA LJUD, INSPIRERANDE LJUS, RÖK SAMT VIDEOSKÄRMAR.

TORSDAG 19:00-01:00

FRE-LÖRDAG 19:00-02:00

WWW.PDOL.SE FÖR SENASTE INFORMATIONEN OM BILJETTER BOENDE PROGRAM MM

PDOL 2009  

Festivaltidning Piteå dansar och ler