Page 1

PÅ HUGGET

Din guide till Piteås fiskevatten


18 REPORTAGE  Piteå-Tidningen · Fredag 17 juni 2011

Lisbeth och Roland Sundström, Piteå, njöt av att vara ute i naturen och fiska.

Bertil Berg, Öjebyn, fiskade bekvämt tillbakalutad i sin campingstol.

Svensby fiskevårdsförening har en speciell brygga vid Djuptjärn som är anpassad för funktionshindrade fiskare.

En håv är bra att ha för att få iland fisken utan att bli blöt om fötterna.

En spännande kamp mellan fisk och fiskare är på väg att avslutas.

Regnbågarna nappar i sj SVENSBYN Vitsjön, Djuptjärn och Nottjärn ligger i skogen omkring 15 kilometer väster om Piteå. Det är Svensby fiskevårdsförenings vatten och stora mängder fisk planteras varje år. PT var med vid fiske­premiären i Djuptjärn.

Sebastian Carlsson Berg, 7 år, och från Sjulsmark, fick hjälp av sin morfar Hans Berg.

Det gick inte att ta sig torrskodd runt Djuptjärn, men på vissa ställen var det väldigt promenadvänligt.

Klockan 18.00 gick startskottet. Eller startskott och startskott – en siren ljöd så att det ekade mellan träden runt Djuptjärn. Ett hundratal fiskeentusiaster kom till premiären trots det grådisiga vädret och regnet som hängde i luften. Det dröjde bara några få minuter innan den första fisken landades och Svensbybon Tord Karlsson var en av de första som fick napp. Barnbarnet Wilma Karlsson, 10 år, fångade skickligt upp regnbågen med håv. – Jag gissar att den väger omkring åtta hekto. Den fastnade på mitt bottenmete som jag agnar med powerbait, säger Tord Karlsson.

Större fisk Det var mest regnbåge som drogs

är mest ute efter att träffa kompisar och vara i naturen. Jag fiskar gärna sommartid, men aldrig på vintern, berättar Lindkvist.

Ger bort fångsten

PÅ HUGGET upp den här kvällen i Djuptjärn. Vikten på de flesta låg strax under kilot, men en och annan större fisk fastnade också på kroken. Roland Lindkvist, Roknäs, fick en riktigt fin regnbåge som vägde uppåt två kilo. – Själv tippar jag på 1,7 kilo. Den nappade på ett skeddrag som jag alltid brukar få fisk på. Såväl gädda som abborre, öring och regnbåge gillar det, berättar han. Roland Lindkvist har varit på fiskepremiären i Svensbyn de senaste fem vårarna och fiskelyckan har varierat under årens lopp. – I fjol kammade jag noll. Jag är väl egentligen ingen fiskare, utan

Fångsten brukar han oftast ge bort, även om han äter alla sorters fisk själv. – Men rökt abborre är bättre än regnbåge, tycker Roland Lindkvist. Karl-Anders Nyström, ursprungligen från Roknäs, och Inga-Maj Nyström bor på Hertsön i Luleå. De har varit på fiskepremiären i Svensbyn 15 år i följd och brukar bo några dagar i husvagn. Paret är vana fiskare. – Vi brukar köpa årskort och förra säsongen fick vi sammanlagt 108 fiskar. Men det var inte bara här, berättar Karl-Anders. När PT pratade med dem hade de fått var sin regnbåge och även tidigare år har fiskelyckan varit god. – Jag har dragit upp en troféfisk på fem kilo i Vitsjön. Det var en gullspångsöring och jag fick den på ett gäddrag, säger Inga-Maj.

Åtta i styrelsen Svensby fiskevårdsförening leds

av en styrelse på åtta personer. De flesta av dem bor i Svensbyn och ordförande är Staffan Eriksson. I år jobbade han och missade premiärdagen. – Tråkigt. Jag brukar alltid sköta starten, men nu fick någon annan göra det. Vi brukar ha sommarpremiär första av alla – i månadsskiftet maj/juni och sedan är det öppet till september, berättar Eriksson. Föreningen sätter ut fisk för drygt 100 000 kronor per år. I Vitsjön odlar man egen regnbåge i två kassar och i den ena är det lite större fiskar. – Vi släpper ut 100 av dem per vecka under sommaren. Jag tycker föreningen ligger på en lagom nivå när det gäller fiskmängd och omsättning, säger ordföranden. Svensby fiskevårdsförenings tre sjöar är välskötta och det är spångat runt dem så att man i princip kan gå torrskodd. – Vi har också eldstäder med jämna mellanrum och de brukar vara förberedda med ved. Vitsjön och Djuptjärn har två toaletter vardera och Nottjärn har en, säger Staffan Eriksson. Anders Thelin

anders.thelin@pitea-tidningen.se 0911–645 20


Piteå-Tidningen · Fredag 17 juni 2011

  REPORTAGE 19

Bertil Berg, Öjebyn, fiskade stundtals stående och stundtals bekvämt tillbakalutad i sin campingstol. 

FOTO: Gunnar Westergren

Svensby fiskevårdsförening har flera fina bryggor i Djuptjärn som är bra att stå på när man fiskar.

jöarna utanför Svensbyn Roland Lindkvist, Roknäs, visar upp sin regnbåge som beräknas väga knappt två kilo. ”Jag fick den på ett skeddrag som alltid brukar ge fisk.”

Kusinerna Elis Wennberg, 2 år, och Lilly Renberg, 4 år, myste mest vid elden. Men Lilly drog också upp en regnbåge med viss hjälp av sin pappa.

Wilma Karlsson, 10 år, från Svensbyn och landade en fin regn­båge som hennes morfar Tord Karlsson fick på kroken.

Sikfors Arnemark

FAKTA Svensby fiskevårdsförening

Rosvik

Svensby fiskevårdsförening Kopparnäs

n Medlemmar: Drygt

200. Styrelsen består av åtta personer. n Sjöar/vattendrag: Vitsjön, Djuptjärn och Notträsk. Samtliga ligger utanför Svensbyn. n Typ av fisk: Regnbåge, röding, öring, harr och lake. n Odlar egen fisk?: Ja, odlar regnbåge eftersom det är lättast och mest lönsamt. Den egenodlade regnbågen kompletteras med köpt. n Pris på fiskekort: 80 kronor.

n Fiske-

Långträsk

regler: Man får dra upp fyra fiskar per kort. Premiärdagen är det ett spö som gäller, övrig tid är det tillåtet att använda två. n Anpassat för funktionshindrade?: Ja, Djuptjärn har handikappbrygga.

Fårön Sandön

Lillpite

Piteå

Svensbyn Hortlax

Renön

Munksund

Blåsmark Hemmingsmark

Källa: Svensby fiskevårdsförening

Jävre


20 REPORTAGE  Piteå-Tidningen · Tisdag 21 juni 2011

Flytring gör det möjligt att fiska av alla områden på en sjö och är fullt tillåtet i Lillbrännträsk och Nävertjärn.

Den här regnbågen högg på ett drag under premiären i Lillbrännträsk.

Sjulsmarks skoter och fiskevårdsförening har satsat på att skapa grillplatser runt sjön. Veden behöver du inte ta med dig, den finns på plats.

I kassar på sjön förvaras regnbågar som ska växa till sig innan de släpps ut.

Marcus Holmberg håvade två granna regnbågar på 15 minuter.

Hugo Karkiainen drar upp ännu en fin regnbåge. ”Fiske är kul” sa Hugo som tre

Drömrödingen lockar SJULSMARK Mitt i skogen utanför Sjulsmark ligger den. Sjön som lockar hundratals fiskare från hela fyrkanten. Alla med samma mål: att fånga dröm­rödingen. Flera över 3 kilo har fångats och rekordet är på 4,6 kilo. Fiskekontrollanten är då och då på plats för att avslöja tjuvfiskare.

Tre regnbågar på 20 minuter. Roger Bergström hade en lyckad fiskepremiär i Lillbrännträsk. ”Ja nu är kvoten fylld så det är bara att köpa ett till fiskekort. Det är nästan inte kul man ska ju få kämpa lite för att få fisk ...”, sa han.

Sjulsmarks skoter och fiskevårdsförening har satsat hårt på att utveckla Lillbrännträsk. Utfallet har blivit en succé. – Besöksmässigt är vi störst i fyrkanten. Vi har riktigt bra siffror, säger föreningens Stefan Forsstén. Framförallt vinterpremiären i februari är stor. – Det är vårt huvudarrangemang då brukar vi ha cirka 250 besökare och mer ryms nästan inte på sjön. Det finns ingen sjö i Piteå ­eller Luleå som kan matcha sådana siffror. Vi är störst, säger Forsstén.

Stor fisk Flera anledningar till succén finns. En är förstås fisken som har rykte om sig att vara riktigt stor. I sjön finns flera bamserödingar på över tre kilo. – Vi satsar på kvalitén på fisken. Här vet folk att de kan få rik-

PÅ HUGGET tigt stor röding, man vet att möjligheten att få sin drömfisk finns och det lockar folk. Tidigare i år kom en röding på 3,8 kilo upp. Flera rödingar på över fyra kilo har också landats senaste året. När PT besöker sjön en tidig och varm junikväll är det premiär. ­Roger Bergström, Piteå, tar fram sin yxa och hugger med baksidan av den i hjäl en regnbåge på kilot. – Min andra på tre kast, så visst nappar det. Men helst av allt skulle jag vilja ha en storröding, det är den jag söker, säger han.

Fyller kvoten En bit längre bort står Ingemar och Iris Wälivaara från Rosvik. Även Ingemar drar snabbt upp två regnbågar.

– Den första tog redan på andra kastet, säger han medan regn­bågen krokas loss från draget. För paret från Rosvik är Lillbrännträsk lite av ett smultronställe. – Det är så jättefint ordnat här. Det finns gått om grillplatser och ved. Vi är här sommar som vinter, säger Iris. Under premiärens första halvtimme dras konstant nya regnbågar upp, flera fiskare fyller snabbt kvoten på tre fiskar. Föreningens mål är också att det ständigt ska finnas bra med fisk i Lillbrännträsk, Nävertjärnen och Brännträskbäcken. – Vi sätter ut 2,5–2,8 ton per år. Ingen i Piteå slår oss på det, det är väldigt mycket, säger Stefan Forsstén.

Egen odling Den stora mängden gjorde att föreningen nyligen investerade i en egen odling av regnbåge. Två kassar av regnbåge kommer att sättas ut med ett par veckors mellanrum under sommaren (dock inte när det är för varmt) och hösten. Allt för att mycket fisk ska finnas i sjöarna. I ena kassen finns mindre fisk, i den andra stor på över två kilo.

– Priset blir lägre då vi planerar själva, säger Forsstén. Totalt sätts 1,4 ton regnbåge ner utöver den normala planteringen. Öring finns också i sjöarna, men den kommer inte att planteras närmast tiden. – Det är svårt i dagsläget. Den är dyr och odlingarna vill ha snabbväxande fiskar.

Stridbar fisk Föreningen erbjuder alltså även fiske i Nävertjärnen och Brännträskbäcken. Den senare innehåller även bäckröding. En stridbar fisk som inte längre får planteras. Därför är bäcken bara öppen för fiske två veckor i sommar. – Vi är väldigt rädd om beståndet och vill inte att det ska bli utfiskat. Som tur är klarar bäckrödingen att reproducera sig. Varför har era sjöar blivit så ­populära?

– Vi har satsat väldigt mycket på utveckling senaste fyra–fem åren. Vi har spångat, fixat eldstäder och ved. Dessutom försöker vi vara lyhörda och lyssna på fiskarnas önskemål, säger Stefan Forsstén. Per Sandberg

per.sandberg@pitea-tidningen.se 0911–645 31


Piteå-Tidningen · Tisdag 21 juni 2011

  REPORTAGE 21

Hans Olsson (blå keps) och Eje Eriksson fick sälja över 200 fiskekort till premiären i Lillbrännträsk i början av juni.

Bara runt en minut hann gå innan första regnbågen var bärgad under premiären. Den följdes av många många fler.

e gånger på 20 minuter behövde pappa Fredriks håvhjälp. 

FOTO: Robert Lundberg

Leif Karkiainen fick en grannlaga uppgift att ta loss sin lina och drag från ett träd.

r fiskare till Sjulsmark Bryggan i Lillbrännträsk gör det lättare att nå ut med draget på djupare vatten.

Spångar har lagts ut runt Lillbrännträsk för att öka tillgänligheten. Hugo Karkiainen är redan en riktig storfiskare. Han drog upp tre regnbågar på mindre än en halvtimme under premiärkvällen. ”Fiske är kul” sa han.

Sjulsmark

Sikfors Arnemark

Sjulsmarks fiskevårdsförening

FAKTA Sjulsmarks skoter-

och fiskevårdsförening

n Medlemmar: 200–250. n Sjöar/vattendrag: Lillbrännträsk, Brännträskbäcken,

Kopparnäs Långträsk

n Odlar egen fisk?: Ja, men två tredjedelar köps in från Umlax. n Pris på fiskekort: 80 kronor. 120 kronor premiärer och dagar i

anslutning till dem. Fiskekortslådor finns vid sjöarna. n Fiskeregler: Man får dra upp tre fiskar per kort. Premiärdagen är det ett spö som gäller, övrig tid är det tillåtet att använda två. n Anpassat för funktionshindrade?: Näverträsk har handikapp­brygga. n Är flytring tillåtet?: Ja.

Fårön Sandön

Lillpite

Nävertjärnen. n Typ av fisk: Regnbåge, röding, öring, bäckröding.

Rosvik

Piteå

Svensbyn Hortlax

Renön

Munksund

Blåsmark Hemmingsmark Jävre


32 REPORTAGE  Piteå-Tidningen · Fredag 24 juni 2011

Informationsrik tavla.

”Jag går och fiskar ...”.

Den stora stugan vid Holsträsket är städad och välordnad. Dessutom försedd med handikappramp.

I Holsträsket finns flera båtar att hyra, bland annat en som är handikappanpassad.

Middagen är ordnad.

Välordnat och fiskrikt NORRFJÄRDEN Morgonfisket är avklarat och Håkan Strandberg, Luleå, puttrar sakta in med sin privata båt. Fiskelyckan har varit god. Två fina rödingar ska filéas och halstras. – Det har varit en bra morgon, säger han och gör fast båten vid bryggan. Det stora Holsträsket på cirka 170 hektar ligger strax norr om Norrfjärden (sväng av vid Harrbäcken). Det är en sjö med mycket fisk och även om det självfallet är lättare att fiska av sjön från båt, så fungerar även landfiske tillfredsställande. Precis som i många andra sjöar med inplanterad fisk är det bottenmete med powerbait som bete som är effektivast. Det är med det betet som Håkan Strandberg har fångat sina morgonrödingar. Nu är han nöjd och belåten. – Det är bra fiske här och ett underbart ställe. Jag har fiskat här i säkert 30 år, berättar han.

Med husvagn Håkan Strandberg är pensionär och har köpt säsongskort för hus-

vagnen. Fisket vid Holsträsket är hans liv under sommarhalvåret. Han är inte ensam om att parkera husvagnen på den stora grusplanen. En bit bort sitter Luleåparet Sven-Erik Wallström och ­Marianne Gustavsson och dricker kaffe vid sin husvagn. – Det är en bra förening som har hand om det här. Välordnat, ordning och reda och så får man ju fisk, säger Sven-Erik Wallström. Även Sven-Erik har morgonfiskat. Från stranden har han bottenmetat och fått en regnbåge på kroken. Den ska senare avnjutas på kvällsmackan. – Vi filéar och sätter glaze på den innan vi steker. Det är himmelskt gott.

Sven-Erik Wallström bottenmetade från bryggan samtidigt som Håkan Strandberg puttrade mot stranden.

Stor fisk Är det bottenmete som gäller?

– Ja, oftast, men wobbler och tunga flugor fungerar också bra, säger Wallström och berättar om en yngre släkting som fick en öring på 5,2 kilo för ett par år sedan. Fast värsta fiskehistorien har ändå sambon Marianne att förtälja. – Jag fiskar inte så mycket själv, men en morgon när Sven-Erik var ute med båten kom en fiskgjuse som blev lite skrämd av mig. Han

tappade en regnbåge och jag tog rätt på den. Gissa om Sven-Erik blev paff.

Välordnat Vid Holsträsket finns en rymlig stuga med handikappramp. Nere vid bryggan ligger flera båtar, bland annat en handikappbåt,

som man kan hyra. Den stora sjön har flera vikar och uddar. Dessutom en liten holme mitt i sjön. Längs stränderna finns flera eldstäder och bivacker. Holsträsket har öppet även vintertid och lockar då en hel del skoterburna pimpelfiskare. Många parkerar husvagnen här under sommar-

halvåret, men det finns inte rinnande vatten och el. – Vi är här hela sommaren, men på helgerna blir det mer folk. Då brukar vi fara hem till Luleå, säger Sven-Erik Wallström. Torbjörn Carlsson

torbjorn.carlsson@pitea-tidningen.se 0911–645 23


Piteå-Tidningen · Fredag 24 juni 2011

Holsträsket är en stor sjö på 170 hektar. I sjön simmar regnbåge, röding och öring samt ett flertal andra fiskarter. FOTO: Gunnar Westergren

  REPORTAGE 33

Holsträsket passar även för fiske utan båt.

Sven-Erik Wallström och Marianne Gustavsson med hunden Bosse tillbringar sommarhalvåret i husvagn vid Holsträsket. Fiske och avkoppling i skön förening. Håkan Strandberg, Luleå, hade en lyckad morgon i Holsträsket. Två rödingar nappade på hans powerbaitkulor.

Sjulsmark

Sikfors Arnemark

FAKTA Norrfjärdens fiskevårds­-­

Rosvik

område

Kopparnäs

n Medlemmar: Styrelsen bestående av sju personer. n Sjöar/vattendrag: Holsträsket (samt Harrträsket och

Tranuträsket). n Typ av fisk: Regnbåge, öring, röding samt naturligt bestånd av abborre, gädda och sik i Holsträsket. Ingen ädelfisk i övriga sjöar. n Odlar egen fisk: Ja, föder upp i egen kasse. n Pris på fiskekort: 100 kronor dygnet. n Fiskeregler: Fyra ädelfiskar per kort. Två spön är tillåtet. n Handikappanpassat: Ja, så väl stuga, toa som fiskebrygga. n Är flytring tillåtet: Ja. Dessutom finns roddbåtar att hyra.

Långträsk

Lillpite

Fårön

NorrfjärdensSandön fiskevårdsförening Piteå

Svensbyn Hortlax

Renön

Munksund

Blåsmark Hemmingsmark Jävre


32 REPORTAGE  Piteå-Tidningen · Lördag 2 juli 2011

Kent Wikman och Leif Lidman berättar om Öjebyns fiskesektion. På våren sätts regnbåge ut i Nybodatjärn och Altertjärnen. Vintertid är det röding som gäller i Hamnviken.

Svanparet har häckat i många år vid Nybodatjärn.

Huggvillig fisk – men upp ÖJEBYN Hugget är stenhårt och regnbågen hoppar högt i ett försök att komma loss. Det är en stor fisk som gör rejält motstånd. Kanske simmar den fortfarande kvar i Altertjärnen norr om Öjebyn. Fisken gick loss precis vid strandkanten, men den hade hur som helst blivit återutsatt. Att äta regnbåge från dyiga tjärnar ligger inte särskilt högt på gourmettoppen. Därmed inte sagt att ­Altertjärnen är en dålig sjö. Tvärtom ligger den vackert belägen, omgiven av sanka stränder och skog. En ganska typisk put and­ ­take-sjö i Piteå kommun.

Hundrtals kilo – Vi sätter ut regnbåge på våren. Det varierar mellan 300 och 500 kilo. Mest sätter vi i Nybodatjärn, men får jag välja tycker jag att Altertjärnen är en trevligare och mer avskild sjö, säger Leif Lidman som är ordförande i Öjebyns fiskesektion. Från några platser går det att flugfiska i Altertjärnen, men för flugfiskare är Nybodatjärn ett bättre alternativ. Vid Altertjärnen finns det bivacker och eldstäder i

PÅ HUGGET

Bryggorna runt Nybodatjärn är i stort behov av renovering. båda ändarna av sjön. Vid den närmaste finns också två kastbryggor. Det är en långgrund tjärn och en hel del näckrosor och annan växtlighet gör den relativt svårfiskad.

Behöver renoveras Till den intilliggande Nybodatjärn är det möjligt att köra bil ända ner till sjön. Här finns en stuga och eldstad, brygga och en lång spångad del. Problemet är att de båda nämnda tjärnarna är i stort behov av renovering. Trävirket har ruttnat och en del mindre bryggor ligger under vatten.

– Vi är medvetna om att underhållet är eftersatt. Jag har jobbat ideellt med det här i 20 år och vi behöver få in lite nytt blod i styrelsen. Dessutom är ekonomi begränsad, så det vore inte dumt om någon ville sponsra det virke som behövs, säger Leif Lidman. Ett annat problem, enligt Lidman, är att tjärnarna ligger en smula otillgängligt och därmed ofta är utsatta för tjuvfiskare.

Flugfiske Nybodatjärns stränder är sanka med myrar i båda ändarna. Det

är en lättfiskad tjärn och den som gillar flugfiske har bra möjligheter. Förutom regnbåge finns det gott om abborre. I Nybodatjärn häckar sedan flera år ett svanpar och ibland har tranor gjort likadant. Överhuvudtaget är fågellivet rikt och i den omgivande skogen finns gott om älg och björn. – Det är många som sett björn här. En gång i tiden tillhörde tjärnarna landstinget, men för cirka 20 år sedan tog Öjebyns fiskesektion över. Förutom de två nämnda

tjärnarna förfogar fiskesektionen över Hamnviken, som vintertid bjuder in till rödingfiske. Dessutom ansvarar fiskesektionen för en del av Piteälven.

Text

Torbjörn Carlsson 0911–645 23

torbjorn.carlsson@pitea-tidningen.se

Foto

Gunnar Westergren 0911–645 45

gunnar.westergren@pitea-tidningen.se


Piteå-Tidningen · Lördag 2 juli 2011

  REPORTAGE 33

Altertjärnen är grund och dyig, men den ligger vykortsvackert.

Nybodatjärn är lättfiskad, även för flugfiskare. Men när PT fiskade med haspel var det bara abborren som var på hugget.

Nedskräpning är tyvärr en vanlig syn i naturen. Många människor skiter av outgrundlig anledning i att ta hand om sitt eget skräp.

FOTO: Gunnar Westergren

rustning behövs snarast Den stora regnbågen bjöd på en härlig kamp. Höga hopp, kraftfulla rusningar innan den återgick till friheten.

Fågellivet är rikt kring Nybodatjärn.

Sjulsmark

Sikfors Arnemark

FAKTA Öjebyns viltvårdsområde

fiskesektion

Öjebyns fiskesektion Kopparnäs

n Medlemmar: Cirka 100. n Sjöar/vattendrag: Nybodatjärn, Altertjärnen och

Hamnviken. n Typ av fisk: Regnbåge. Röding i Hamnviken. n Odlar egen fisk: Nej. n Fiskekort: 60 kronor dygnet. n Fiskeregler: Tre fiskar per kort. n handikappanpassat: Nybodatjärn. n Är flytring tillåtet: Nej, inga flytetyg.

Långträsk

Rosvik Fårön Sandön

Lillpite

Piteå

Svensbyn Hortlax

Renön

Munksund

Blåsmark Hemmingsmark Jävre


16 REPORTAGE  Piteå-Tidningen · Torsdag 7 juli 2011

Väntan är en bottenmetares lott.

Sjön suger och vid bivacken grillas det korv.

Nyfångad och färsk regnbåge. Middag för två.

Gemenskap och humor präglar samvaron vid Gäddtjärn i Koler.

Skön samvaro och fiskelycka vid Gäddtjärn KOLER Stämningen är minst sagt god och kaffet från svartpannan tillsammans med torkat renkött smakar förträffligt. Dessutom är det inga problem att få stridbara regnbågar att hugga i Gäddtjärnen.

PT följer med Lage Öhman och Torkel Fahlgren, som representerar Koler fiskevårdsförening. Det är eftermiddag och av tidsskäl väljer vi att besöka den närliggande Gäddtjärnen som bara ligger några meter från vägen mellan Koler och Storsund. För det ska sägas, fiskevårdsföreningen förfogar också över Larssonstjärnarna som hyser rö-

ding och i viss mån öring. – Vi har satt ut 200 kilo röding i vår och det blir lika mycket till hösten. Tyvärr lyckades vi inte få tag på någon öring, säger Lage Öhman.

Gott om regnbåge Men nu är vi vid Gäddtjärnen och på elden står svartpannan med välkomnande kaffe. Torkel Fahlgren skär ner torkat renkött i sin kopp, men vi andra nöjer oss med att äta det som tilltugg. Längs stranden sitter några gubbar och Margit Johansson från Piteå och bottenmetar. Det är trögfiskat, men efter en stund får Margit till sin glädjefisk. – Det är mest bottenmete som

gäller, men visst går det att fiska med drag och fluga också, säger Öhman. Den myckna vegetationen gör det svårt att hantera flugspöet och att vada i den sanka tjärnen är knappast att tänka på, men favoritdraget svart vibrax fungerar som det ska. På ett par minuter hugger en regnbåge och strax därefter landas en på närmare kilot av undertecknad. – Vad har du för drag, ropar Torkel Fahlgren som än så länge inte fått något.

Gemytligt vid elden Fahlgren är en hejare på fiskehistorier och för den delen andra historier också. Han berättar om

PÅ HUGGET

dan. Men det var ingen fisk på. Vid elden över kaffet tråkar gubbarna varandra, men under gemytliga former. Det är mest äldre bybor som träffas och fiskar här, men vid premiären var det en del yngre som löste fiskekort. Gäddtjärnen är, som sagt, väldigt lättillgänglig, men om det blir fler fiskebesök i Koler så är det Larssonstjärnarna som gäller. Text

vinterns pimpelfiske när han lade ifrån sig spöet och plopp, innan han visste ordet av försvann det ner i hålet. – Det roliga är att vi hittade pimpelspöet för ett par dagar se-

Torbjörn Carlsson 0911–645 23

torbjorn.carlsson@pitea-tidningen.se

Foto

Gunnar Westergren 0911–645 45

gunnar.westergren@pitea-tidningen.se


Piteå-Tidningen · Torsdag 7 juli 2011

  REPORTAGE 17

Torkel Fahlgren från Kolers fiskevårdsförening har många roliga fiskehistorier på lager.

En välmatad regnbåge i Gäddtjärn högg på den svarta vibraxspinnaren.

Godare kaffe än det som kokats i svartpannan över öppen eld är svårt att hitta.

Det är lite trögfiskat för Margit Johansson, Piteå.

Sjulsmark Sikfors Arnemark

FAKTA Koler fiskevårdsområde n Medlemmar: Cirka 40. n Sjöar: Larssonstjärnarna, Gäddtjärnen

samt Bänkerträsket och Lyckoträsket. n Typ av fisk: Regnbåge i Gäddtjärnen,

röding (och öring) i Larssonstjärnarna. Ingen ädelfisk i övriga sjöar. n Fiskekort: 100 kronor dygnet. n Fiskeregler: Fyra fiskar per kort. Endast ett spö. n Handikappanpassat: Nej. n Flytring: Nej.

Rosvik Kopparnäs

Koler fiskevårdsförening Långträsk

Fårön Sandön

Lillpite

Piteå

Svensbyn Hortlax

Renön

Munksund

Blåsmark Hemmingsmark Jävre


14 REPORTAGE  Piteå-Tidningen · Lördag 9 juli 2011

Storfiskaren Mats Andersson från Norrfjärden tar hand om en regnbåge. ”Jag kom hit för att visa dem hur det går till, sade han.”

Rolf Broström från Älvsbyn såg ut att ha det skönt vid vackra Stortjärn.”Jag är ingen storfiskare men har ändå dragit upp en ...”

Gott om regnbåge i STORTJÄRN Med van hand drar ”storfiskaren” Mats Andersson från Norrfjärden upp en fin, nära kilot tung, regnbåge ur vattnet i Stortjärn, inom Lillpite fiskevårdsförenings område. – Jag kom till premiären för att visa de andra hur det går till,säger Mats Andersson något tjuvroligt när han krokar av fisken. – Jag fiskar inte så mycket. Men här har det ju gått bra. Hittills tre fina regnbåge, säger Mats Andersson, som agnat med powerbeat. Ett bottenmete där kroken ligger dold i en slags luktande kula. Den kittlade fisken den här kvällen och att det var ett lyckat val bekräftades av att PG Myrestam från Lillpite också drog fisk med powerbeat. Han hade två regnbågar vid ryggsäcken.

Aktiv förening Robert Sandström är ordförande för Lillpite fiskevårdsförening, ett anrikt fiskesällskap som startade i början av 1950-talet. – Vi är en aktiv förening där medlemmarna ställer upp på ett bra sätt, säger Robert Sandström,

PÅ HUGGET när vi besöker Stortjärn premiären dagen före midsommarafton. – Ser någon att något måste göras blir det gjort! Vid Stortjärn har föreningen satsat mycket tid och pengar på att skapa en välbesökt fiskeoas.Här finns stuga med bastu, och gäststuga med åtta bäddar.Grillplatsen under tak är väl tilltagen och den senaste arbetsinsatsen skapade tio husvagnsplatser med utsikt över sjön. – Vi har dessutom ett 20-tal bivacker med grillplatser runt sjöarna. Allt är satsat av medlemmar men vi har också fått bra stöd från sponsorer, säger vice ordföranden Peter Selinder. Under tiden Rolf Boström från Älvsbyn väntar på napp berättar

En fisk är på gång. Stortjärn inom Lillpite fiskevårdsområde bjuder på fint fiske med många stora regnbågar i sjön. Robert Sandström att föreningen sätter ut cirka 2,4 ton ädelfisk varje säsong, mest i Stortjärn och Pithuorsträsk.Det sker varannan vecka för att så många som möjligt ska få fisk. – Det kostar oss 80 000 kronor per år. Det är dyrt att köpa in fisk, men det går runt med hjälp av fiskekortsförsäljning och medlemsavgifter, säger Robert Sandström, som förklarar att föreningen köper in osorterad fisk för att den ska självföryngra sig.

De firrar som drogs upp när PT följde fisket, vägde cirka åtta hekto.Men det går bamsingar i sjön. – Ja, för ett par år sedan var det en som drog upp en regnbåge på 6,8 kilo, säger Peter Selinder.

Stolt över flodkräftan Lillpite fiskevårdsförenings vatten omfattar en del av Lillpiteälven, där Robert Sandström och Peter Selinder är stolta över den goda förekomsten av flodkräfta. Kräftfiskepremiären sker första

fredagen i augusti och fisket pågår ett dygn. – Det är då vi rekryterar nya medlemmar. Man måste vara medlem för att få fiska kräfta, säger Robert Sandström, som uppger att föreningen vårdar kräftvattnen mycket väl eftersom det tar tio år innan en kräfta vuxit så mycket att den kan hissas upp ur vattnet. Tommy Norin

tommy.norin@pitea-tidningen.se 0911-645 00


Piteå-Tidningen · Lördag 9 juli 2011

  REPORTAGE 15

PG Myrestam från Lillpite kopplar av vid spöet. Han fiskade med powerbeat, ett lyckat val för PG för när PT var där låg två fina regnbågar på backen.  FOTO: Jens Ök vist

Stortjärn är handikappvänligt. Det finns ramper ned till sjön och vid anläggningen finns också en handikapptoa.

”Vi är en mycket aktiv förening”, säger Lillpite fiskevårdsförenings ordförande Robert Sandström.

vackra Stortjärn Mats Andersson krokar av sitt bete – en powerbeat ur regnbågens käft. Den här firren har beseglat sitt öde, nu väntar stekpannan. Lillpite Fiskevårdsförening har, med hjälp av sponsorer, satsat stora pengar på bland annat bivacker.

Vice ordföranden Peter Selinder och ordföranden Robert Sandström kockar. Den här här kvällen bjuds det på god kebab i den väl tilltagna grillkåtan.

Sjulsmark Sikfors Arnemark

FAKTA Lillpite fiskevårdsförening n Medlemmar: 50 n Sjöar/Vattendrag:Lillpite älv

mellan Sjulnäs-Åträsk. Stortjärn, Pithuorsträsk, Södra Sågbergstjärn, Aborrtjärn. n Typ av fisk:I sjöarna: Regnbåge, Öring, Röding. I älven:inhemsk öring, harr, aborre, gädda, flodkräfta. n Odlar egen fisk: Nej. Den köps in från Kusfors fiskodling, Boden. Öring köps från Lycksele. n Pris på fiskekort:80 kr/dygn. Fem eller fler som fiskar: 60 kr/

dygn. Årskort: 750 kr. Fiskekort säljs vid åtta försäljningsplatser samt via föreningens hemsida. n Fiskeregler: Premiären: Max ett spö. Övrig tid max två spön. Max fyra fiskar per kort. Förbjudet med fiske från båt eller flotte. n Anpassat för funktionshindrade: Ja, vid Stortjärn finns handikapptoa och ramper. Vid Pithuorsträsk ramper. n Är flytring tillåtet?: Nej.

Rosvik

Lillpite fiskevårdsförening Långträsk

Kopparnäs

Fårön Sandön

Lillpite

Piteå

Svensbyn Hortlax

Renön

Munksund

Blåsmark Hemmingsmark Jävre


20 REPORTAGE  Piteå-Tidningen · Lördag 16 juli 2011

Kevin Karlsson hade fått en pilbåge tillverkad av mamma! Roligare än att fiska ...

Bertil Berg och Roland Sundström grillade korv att äta i brist på fisk. ”Men korv är lika gott” menade de.

Torrbergstjärn ger känslan av en fjällsjö SJULNÄS Torrbergstjärn saknar tillopp och får sitt vatten från underjordiska, kalla källor. Med den vackra naturen intill vattnet blir känslan nästan som att fiska i en fjällsjö. På fiske­premiären var det en hel del besökare som fick napp.

Tjärnen (som ligger mitt i ett naturreservat) är också ett populärt utflyktsmål och här finns både flera välbehållna vindskydd, eldstäder, toaletter och kastbryggor. – Det är jättemysigt här och så finns det så bra grillplatser, säger Carola Karlsson, Blåsmark som är här och fiskar och tar det lugnt med familjen.

Det kan vara lite svårt att hitta för den som inte varit här förut, men cirka 15 kilometer efter en skogsbilväg från Sjulnäs ligger Torrbergstjärn. Här är flugfiske, spinnfiske, mete, pimpelfiske och även fiske med flytring (med särskilda bestämmelser) tillåtna.

Det är en varm, men en lite blåsig kväll så myggen håller sig på avstånd. Vattnet är spegelblankt och i en liten dunge en bit från land ligger lommen och ruvar på sina ägg. Trivselfaktorn är hög. En av de 30-talet personer som hittat hit på fiskepremiären (och

Myggfritt

fått grundplåten till det nya flugspöet från mina före detta elever på Hortlaxskolan. De är så otroligt gulliga! säger han och kastar ut ännu en gång. Någon fisk vill dock inte nappa ännu, men kvällen och natten är lång ...

PÅ HUGGET dessutom hittat en egen brygga att stå på) är nyblivne pensionären Sture Sandberg, Djupviken: – Det är faktiskt min första dag som pensionär i dag och jag har

tats i området, som gräddporing, lappticka och den säreget doftande osttickan. Eftersom området är ett naturreservat finns en hel del föreskrifter – dock ingenting som påverkar fisket.

Påverkar inte fisket Ovanför tjärnen tornar Torrberget upp sig 200 meter över havet, intill tjärnen finns spår från forna tiders människor. Bland annat finns ett 20-tal härdar kring sjön som visar var samerna haft sina kåtor. Men faktum är att reservatet än i dag nyttjas som vinterbetesland av Semisjaur-Njarg sameby. Många sällsynta svampar har också hit-

Text

Laila Bäckström 0911–645 25

laila.backstrom@pitea-tidningen.se

Foto

Maria Johansson 0911–645 38

maria.johansson@pitea-tidningen.se


Piteå-Tidningen · Lördag 16 juli 2011

  REPORTAGE 21

Sture Sandberg, Djupviken, testade flugspöet som han fått i pensionspresent av sina elever på Hortlax skola.

Linda Holmkvist var på fiskepremiären med pappa och lillebror. ”Än så länge är det bara brorsan som fått fisk”

I brist på nyfångad fisk att grilla smakade korv nästan lika bra.

Räkor kunde också fungera som bete.

Carola Karlsson, Blåsmark, sönerna Kevin, tre år och William, fem år och bullmastiffen Barbro hade en mysig kväll vid tjärnen. Stövlar, flytväst och annat som en fiskare kan behöva.

Det finns många olika sätt att förvara ”flugor” på.

Storlommen ropade ut över sjön. Sjulsmark

Sikfors Arnemark

FAKTA Sjulnäs Fiskevårdsområde ner n Sjöar/vattendrag: Torrbergstjärn n Typ av fisk: Öring och röding planteras ut n Odlar egen fisk? Nej, men köper fisk och prövade att kratta lekbotten för att få en föryngringsyta förra sommaren, detta ska även ske i sommar. n Pris på fiskekort: Dygnskort 80 kronor, årskort 500 kronor (speciella fiskekort för flytring) n Fiskeregler: Max fyra fiskar och två spön per fiskekort n Anpassat för funktionshindrade: Nej

Rosvik

Sjulnäs fiskevårdsförening

n Medlemmar: Cirka ett 50-tal, styrelsen består av sju perso-

Kopparnäs Långträsk

Fårön Sandön

Lillpite

Piteå

Svensbyn Hortlax

Renön

Munksund

Blåsmark Hemmingsmark Jävre


14 REPORTAGE  Piteå-Tidningen · Tisdag 19 juli 2011

Fiskevårdsföreningens raststuga ligger vackert belägen på en udde i Korpträsket.

Ved forslas till raststugan av fiskevårdsföreningens styrelse. För att minimera vedstölderna så får besökarna själva kapa och klyva torrfurorna.

Om man vill sova över i stugan vid Korpträsket finns extra breda bänkar.

Små, söta bivacker i form av avkapade båtar finns på några ställen vid stranden. 

Vackert och njutbart fiske i Korpträsket ÖJEBYN En av sommarens hetaste dagar besöker PT Korpträsket, en av Hemmingsmarks fiskevårdsförenings tre inplanterade sjöar. En helt underbar dag med svalkande båttur ut till raststugan, där ordföranden Nils Granberg inte bara får gädda på kroken.

Ett tiotal sommarstugor ligger vid det 40 hektar stora Korpträskets strand, strax utanför Hemmingsmark. PT:s fisketeam får åka båt ut till fiskevårdsföreningens raststuga, vackert belägen på en udde. Ute på sjön får vi beskåda vackra näckrosor, originella vindskydd och en

vacker, ganska lågländ natur. Barndomens fiskeminnen väcks till liv och både reporter och fotograf ångrar att fiskespöet inte finns med i vår lilla packning.

Fint läge Nils Granberg, däremot, har spöet med sig men väntar med fisket för att istället koka kaffe i den sotiga kaffepannan. – Det finns folk som är avundsjuka på raststugans läge här på udden. De vill köpa den. Någon försäljning är dock inte aktuell, då stugan är ganska välbesökt, särskilt på vårvintern när skoteråkarna besöker sjön för fiske, sol och rekreation. Nils är glad att den fått vara ifred från vandaler, något som tyvärr inte gäller

PÅ HUGGET fiskekassen som ligger i en av sjöarna. Två gånger har den länsats under årens lopp. I maj sätts cirka 300 regnbågar ut i Korpträsket. På hösten sätts

ytterligare fisk ut, då mellan 1 500 och 2 000 fiskar sammanlagt i Korpträsket och Dyngkotjärn. Rekordfisken, en regnbåge på sex kilo som landades i Korpträsket, fotograferades och bilden sitter prydligt på väggen i raststugan. – Ja, det var spännande innan den fisken var på land. Kvinnan fiskade med ett rostigt skeddrag och trodde hon fått en gädda på kroken. När hon insåg att det var en jätteregnbåge och saknade håv, hoppade hon helt sonika ner i det kalla vattnet som nådde henne upp till halsen och tog fisken i händerna, säger Nils Granberg.

Originella bivacker Det är spångat runt hela Korpträsket och små, speciella bivacker

i form av itusågade träbåtar finns på ett par ställen. Föreningen har dock planer på att spånga mer både i Korpträsket och Lappträsket så att rörelsehindrade kan ta sig ner till stranden och fiska. När kaffet är urdrucket greppar Nils fiskespöet för att se om det kan bli någon fångst trots att det bästa fiskevädret kanske inte är sol och värme. Efter en stunds enträget kastande fick han dock en något ovanlig fångst på kroken – PT:s fotograf! Turligt nog fastnade inte hullingen mer än att den lätt kunde lossas igen. Ett gott skratt senare nappade en gädda på ett par kilo. Catrin Renlund

catrin.renlund@pitea-tidningen.se 0911–645 16


Piteå-Tidningen · Tisdag 19 juli 2011

  REPORTAGE 15

En gädda på två kilo högg på Nils Granbergs spinnare i Korpträsket.

FOTO: Camill a Berglund

Gratis roddbåt finns att låna för den hugade fiskaren.

Kaffe i sotig panna över öppen eld är livet för en fiskare.

Vackra näckrosor på väg att slå ut förgyller fisketuren på Korpträsket.

Sjulsmark Sikfors Arnemark

FAKTA Hemmingsmarks

Rosvik

fiskevårdsförening

Kopparnäs

n Medlemmar: 150 n Sjöar/vattendrag: 26 sjöar. Mesta fisket sker i Korpträsket,

Dyngkotjärn och Lappträsket n Typ av fisk: Regnbåge i Korpträsket och Dyngkotjärn, samt

rester av öringbestånd i sistnämnda. Lappträsket har snart premiär för harrfiske. Ingen ädelfisk i övriga sjöar. n Odlar egen fisk: Ja, föder upp i egen kasse n Pris på fiskekort: Dagkort 60 kronor, årskort 500 kronor n Fiskeregler: Max fyra fiskar och ett spö per fiskekort/dag n Anpassat för funktionshindrade: Nej n Flytring: Ja. Dessutom finns roddbåt att låna gratis

Långträsk

Fårön Sandön

Lillpite Svensbyn

Piteå

Renön

Munksund Hortlax Hemmingsmarks fiskevårdsförening Blåsmark Hemmingsmark Jävre


14 REPORTAGE  Piteå-Tidningen · Tisdag 2 augusti 2011

Hundratals regnbågar i Kvarntjärnen väntar på den fiskesugna.

Sune Berglund, ordförande i Långträsk fiskevårdsförening, fiskar gärna regnbåge i Kvarntjärnen. Föreningen förfogar dessutom över Flakaträsket som kan erbjuda öring och röding.

Kvarntjärnen – i toppskik

LÅNGTRÄSK Sol och nästan vindstilla. Det är kläckningar och överallt suger regnbågar i sig oförsiktiga stora sländor som landar på den vackert belägna Kvarntjärnens vattenyta. En härlig vakorgie på kastavstånd från land.

Det finns många vackra sjöar med inplanterad fisk i Piteå kommun. Kvarntjärnen tillhör definitivt toppskiktet. Från Långträsk når man sjön längs en cirka tre kilometer lång och slingrig grusväg. Vi har med oss Sune Berglund, ordförande i Långträsk fiskevårdsförening, och han guidar oss via ”pensionärsstigen” till sjöns djupare östra del. – Vi kallar det pensionärsstigen för att det är nära och lätt att gå ner här. Dessutom är det mest gubbar

kerligen att vada ut på sina ställen. Botten är relativt fast och till en del stenig. Hur mycket fisk sätter ni ut?

PÅ HUGGET som sitter bottenmetar här, säger han förklarande.

Regnbågen vakar När vi kommer ner till strandkanten ser vi åtskilliga vak nära land, men tyvärr är träd och buskar besvärande omständigheter för flugfiskare. Därmed inte sagt att det är omöjligt och det går sä-

– I vår har vi satt ut cirka 300 kilo regnbåge och det blir lika mycket till hösten. Det finns nog kvar en del öring och röding i sjön. Dessutom abborre och en och annan gädda. Den utsatta regnbågen ligger på 0,5 – 0,8 kg och några är större än så. En av gubbarna som bottenmetar är Lennart Åhman från närliggande Björkliden. Han har fått sig två regnbågar till middag och känner sig nöjd. – Det är mest folk från närområdet som fiskar här. Det är välordnat och städat i strandmiljön. Fina eldplatser med tillgång till ved. Dessutom förfogar skoterklubben över en stuga vid sjön. En stuga som är öppen för allmänheten och vill man sova

Lennart Åhman med dagens fångst. Två regnbågar i perfekt matstorlek. över är det helt okej. Förutom Kvarntjärnen ansvarar fiskevårdsföreningen för Flakaträsket och Holmtjärnen. Den sistnämnda ligger i träda, men Flakaträsket är en omtalad sjö. En gång i tiden i Domänverkets ägo och känd för att hysa stor öring. – Det finns öring och röding i sjön. Vi sätter ut öring på senhösten där. Men nu ska Flakaträsket med omnejd bli naturreservat och då blir det striktare regler i områ-

det, berättar Sune Berglund. Vid de båda nämnda sjöarna är det möjligt att stå med husvagn och det finns också tillgång till wc. Text

Torbjörn Carlsson 0911–645 23

torbjorn.carlsson@pitea-tidningen.se

Foto

Gunnar Westergren 0911–645 45

gunnar.westergren@pitea-tidningen.se


Piteå-Tidningen · Tisdag 2 augusti 2011

  REPORTAGE 15

Kvarntjärnen är en vacker skogssjö och det är möjligt att flugfiska från vissa strandpartier.

tet av vackra skogssjöar Sjulsmark Sikfors

Skoterklubben äger den fina stugan och det är til�låtet att övernatta där.

Långträsk fiskevårdsförening

Arnemark Rosvik Kopparnäs

FAKTA Långträsk fiskevårdsområde n Medlemmar: Cirka 50. n Sjöar/vattendrag: Kvarntjärnen, Flakaträsket och Holmtjärnen (vilande). n Typ av fisk: I första hand regnbåge i Kvarntjärnen. Öring (och röding) i Flakaträsket. n Odlar egen fisk: Nej. n Pris på fiskekort: 100 kronor per dygn.

Långträsk

Fårön Sandön

Lillpite

Piteå

Svensbyn Hortlax

Renön

Munksund

Blåsmark

n Fiskeregler: Tre fiskar per kort. Endast ett spö. n Handikappanpassad: Nej. n Är flytring tillåten: Nej.

Hemmingsmark Jävre


16 REPORTAGE  Piteå-Tidningen · Lördag 6 augusti 2011

När man parkerat bilen vid grusvägen leder en stig på mestadels spångar in i skogen. Efter cirka 300 meter når man Flakamyrtjärn. Stefan Siikavaara och Esa Raudasvirta är riktiga flugfiske­fantaster och Flakamyrtjärn är vattnet de gärna åker till. ”Det är ett väldigt naturskönt område”, konstaterar de.

Flakamyrtjärn är cirka en och en halv hektar stor och ungefär åtta meter på djupaste stället. Det är en myrsjö med sedimentbotten.

Flakamyrtjärn efter väg 373 är Piteå Sportfiskeklubbs pärla. Myrsjön är av det mindre slaget, vilket gör att man

Flakamyrtjärn – en harm PITEÅ Det är en av de varmaste dagarna på sommaren och fisket är inte på. Minst sagt. Det vakar ibland men ingen av de inplanterade regnbågarna i Flakamyrtjärn vill hugga på kroken. Svalare dagar är dock sjön en pärla bland pärlor.

Den så kallade boobieflugan ska efterlikna den stora nattsländan när den lägger ägg och används med sjunklina.

Det står Kvarntjärn på skylten som pekar in mot skogen, men det stämmer inte. Den lilla myrsjön heter egentligen Flakamyrtjärn. För att ta sig dit kör man väg 373 mot Arvidsjaur och svänger vänster efter Önusberget. Tre kilometer in på en grusväg kan man parkera bilen, och sedan är det bara cirka 300 meter kvar tills man når den lilla oas som Flakamyrtjärn utgör. – Det är mycket fina insektskläckningar och vattenkvalitén är jättefin. Det är den finaste sjö vi har, säger Stefan Siikavaara, en av de aktiva i Piteå Sportfiskeklubb. Stigen genom skogen leder fram till en öppen plats med eldstad. På kullen bakom finns ett vedförråd,

PÅ HUGGET

känna att man kommit bort, ljudet från vägen tränger inte heller hit. De två flugfiskefantasterna pratar mycket om den fina miljön, men också om det rika insektslivet. Här frodas stor nattslända, som är nyckeln till att regnbågarna trivs så bra. Två gånger per år planterar sportfiskeklubben ut fisk i sjön. – Man kommer inte hit för att få någon bamsing, men vi ser till att det alltid finns fisk, säger Esa Raudasvirta.

Öppen året runt ett utedass och en spartansk stuga, där folk har övernattat. Platsen är idealisk för flugfiske – fiske med fluga är också det enda som til�låts i sjön. – Sjön är en och en halv hektar, det är lagom stort, man kan komma nära fiskarna, säger Esa Raudasvirta, ordförande i sportfiskeklubben.

Favoritsjö Flakamyrtjärn är hans absoluta favoritsjö dit han återvänder så ofta han får tillfälle. Den ligger på lagom avstånd för att man ska

Flakamyrtjärn är också öppen för fiske året runt. – Vår målsättning är att man ska kunna komma när som helst. Eftersom de är en sportfiskeklubb och inte en förening jobbar de mycket med utbildningsverksamhet, där fokus nu ligger på ungdomar mellan 8 och 15 år. Det handlar om flugbindning och flugkastning och Flakamyrtjärn är ett populärt utflyktsmål. – Här är det mysigt, konstaterar klubbordföranden nöjt. Sofia Fjällström

sofia.fjallstrom@pitea-tidningen.se 0911–645 00


Piteå-Tidningen · Lördag 6 augusti 2011

  REPORTAGE 17

Vid sjön finns en eldstad, ett vedförråd, utedass och en mycket spartansk stuga, som det dock går att övernatta i, om man inte behöver för många bekvämligheter.

Stefan Siikavaara var 15 år när han började flugfiska. Nu jobbar han uteslutande med sitt stora intresse bland annat genom utbildningsverksamhet.

kommer nära fisken. Här står Stefan Siikavaara och kastar på skuggsidan. 

FOTO: Jens Ök vist

Flakamyrtjärn är en lugn oas inte så långt från väg 373 mot Arvidsjaur, men trafikljudet tränger inte fram över skog och myr.

onisk pärla för fiskare Det rika insektslivet vid Flakamyrtjärn gör att de inplanterade regnbågarna trivs och frodas.

Den stora nattsländan är en av nycklarna till att regnbågarna trivs så bra i Flakamyrtjärn. Nattsländan är stor och en riktig mumsbit för de inplanterade fiskarna.

Sjulsmark Sikfors Arnemark

FAKTA Piteå Sportfiskeklubb

Rosvik

Piteå sportfiskeklubb

n Medlemmar: Cirka 60 n Sjöar/vattendrag: Flakamyrtjärn, Badhustjärn

Kopparnäs

n Typ av fisk: Regnbåge n Odlar egen fisk: Nej

Långträsk

Sandön

Lillpite

n Pris på fiskekort: 80 kronor per dygn n Fiskeregler: Tre fiskar per kort. Endast ett spö. Inga levande beten. I

Flakamyrtjärn gäller bara fiske med fluga. n Handikappanpassad: Nej

Fårön

Piteå

Svensbyn Hortlax

Renön

Munksund

Blåsmark Hemmingsmark Jävre


14 REPORTAGE  Piteå-Tidningen · Tisdag 16 augusti 2011

”Ju fler som fiskar och löser fiskekort, desto mer regnbåge kan vi köpa för inplantering”, säger Jan Sandberg.

Så ser den ut, den inplanterade regnbågen.

Full rulle.

Johan Andersson, 14, tar det vackert när han står parkerad på bryggan och matar ut draget i Nordtjärn i

Arnemarks fiskeeldorado ARNEMARK Inramningen är vacker som en praktfull pastellmålning. Och som lök på laxen simmar färgglada regnbågar omkring och suktar efter lite drag i Arnemarks tre rofyllda tjärnar. Inte alla samhällen kan stoltsera med fisketjärn mitt i byn. Det kan ­Arnemark – i dubbel bemärkelse. Isaktjärn är den första som möter besökare från Piteåhållet. Ytterligare lite längre fram ligger Nordtjärn, til�lika badplats i byn. Några kilometer utanför byacentrum finns även storslagna Frängstjärn. Arnemarks fiskevårdsföreningen har onekligen en stor naturskatt att förvalta. – Dessutom passerar ju Piteälven här förbi, tillägger Jan Sandberg, ­föreningens sekreterare.

Fylla andra sinnen Sportfiskare i Arnemark som inte får fångstpåsen fylld har stora möjligheter att fylla andra sinnen med välbehag. – Många tycker att det är vackert här. Rogivande och naturskönt, kon-

staterar Jan Sandberg mellan spö­kasten från bryggan på Nordtjärn. Det vakar i vattnet och det är inte tusenbröder som studsar omkring på ytan. – Vi planterade 300 kilo regnbåge i Nordtjärn i maj i år. De flesta mellan 0,8 och ett kilo. De övriga tjärnarna fick samtidigt 150 kilo fisk vardera, berättar Sandberg.

Ett kilo mindre Ett kilo regnbåge försvann dock från Isaktjärn i samband med PT:s besök. Arnold Pettersson, gammal bybo nu bosatt i Piteå krokade en fin firre.

– Jag är i byn på fiskebesök 10–15 gånger per år. Det är alltid lika kul, även om värmen den här sommaren gjort fiskarna slöa, förklarar Pettersson. Fiskevårdsföreningen i byn har inga medlemmar, bara en styrelse. Alla pengar som kommer in från fiskekortsförsäljningen används för inköp av planteringsfisk. Utsättning sker i slutet av maj och i samband med skolstarten hålls traditionsenligt fiskepremiären då i princip hela byn ger sig i kast med spöna. Och de som dessa gånger blir utan napp – de kan alltid fånga in andra natursköna intryck från en storslagen bygd. Text

Jan Westerberg 0911–645 22

jan.westerberg@pitea-tidningen.se

Foto

Sofia Wellborg 0911–645 00

sofia.wellborg@pitea-tidningen.se

Arnold Pettersson ­ ppskattar fångsten u till ett kilo. Kanske lite drygt till och med.


Piteå-Tidningen · Tisdag 16 augusti 2011

Arnemark. 

  REPORTAGE 15

Ett kilo regnbåge sprattlar förgäves på vattenytan i sin kamp mot sportfiskaren Arnold Pettersson. Platsen är Isaktjärn i Arnemark.

FOTO: Sofia Wellborg

får det att vattnas i mun Med snabba kaströrelser försöker Stina Sandberg, 15, få en regnbåge på kroken.

Nordtjärn är en av tre planteringssjöar i Arnemark. De två andra ­heter Isaktjärn och Frängstjärn.

Sjulsmark Sikfors Arnemark Rosvik

Arnemarks fiskevårdsförening

FAKTA Arnemarks fiskevårds­förening

Kopparnäs

n Sjöar: Frängstjärn, Isaktjärn och Nordtjärn (som även utgör

badtjärn). n Typ av fisk: Inplanterad regnbåge. n Odlar egen fisk: Nej. n Pris fiskekort: 70 kronor per dygn. n Fiskeregler: Tre fiskar per kort. n Övrigt: I Nordtjärn, som även kallas Berglunds tjärn, har badande företräde före fiskare. Fiskekortet gäller även för delar av Piteälven ned- och uppströms förbi Arnemark. n Anpassat för funktionshindrade: Det är fullt möjligt för exempelvis rullstolsburna att fiska från badbryggan i Nordtjärn.

Långträsk

Fårön Sandön

Lillpite

Piteå

Svensbyn Hortlax

Renön

Munksund

Blåsmark Hemmingsmark Jävre


16 REPORTAGE  Piteå-Tidningen · Onsdag 17 augusti 2011 Sommarens varma väder har inte gynnat fisket men nu kommer hösten och ny ädelfisk ska sättas ut vilket bör locka sportfiskare till Höträsket.

Den rullstolsanpassade stora bryggan är avstängd på grund av rasrisk.

Höträsket erbjuder en avkopplande miljö. Underbara höstdagar med napplystna regnbågar, gäddor och abborrar väntar sportfiskarna.

Höträsket – lättillgängligt fiskevatten i lugn miljö HORTLAX Till Höträsket i södra utkanten av Hortlax kommer man för att fiska och/eller bo i en lugn och lättillgänglig miljö. Det skriver Höträskets sportfiskeförening på sin hemsida.

Föreningen, som bildades 2001 och har ett 50-tal medlemmar, planterar ut ädelfisk två gånger om året. I våras satte man ut 500 kilo regnbåge och i september blir den en ny utsättning. Men eftersom den 17 hektar stora och som mest 5,5 meter djupa sjön aldrig har rotenonbehandlats finns det också gädda, abborre och mört i Höträsket. I slutet av 1990-talet härjade bävrar vid Höträsket. De fliti-

ga, vasstandade gnagarna byggde dammar och dämde upp Höträskbäckens utlopp med påföljd att vattennivån i sjön steg och träsket fylldes med humusämnen. Vattnet blev brunt och grumligt och den tidigare så populära

badplatsen avfolkades, trots att det är absolut ofarligt att bada i Höträsket. Det är helt och hållet en estetisk fråga, berättar fiskeföreningens kassör Anders Berglund. – Brun utan sol må vara populärt, men inte på det här viset, skämtar Berglund. Fiskarna och fisket påverkas knappast av den höga humushalten i vattnet, i varje fall inte negativt. Den fantastiska sommar som vi fått njuta av i den här delen av landet med många soltimmar och värme har dock haft en negativ inverkan på fisket i det förhållandevis grunda Höträsket. Fisken trivs inte när vattentemperaturen blir för hög.

Ny utplantering Men nu närmar sig ju hösten

Sportfiskeföreningens kassör Anders Berglund lägger ved på grillplatsens eldstad. med betydligt svalare väder och nästa utsättning av regnbåge borde locka en hel del sportfiskare till denna fiskesjö, som är mycket lättillgänglig tack vare att man kan köra bil ända ned till strandkanten

om nödvändigt. Det är ju bra för rörelsehindrade personer, men tyvärr har den stora, rullstolsanpassade bryggan börjat rasa samman och får inte användas.

Text

Foto

0911–645 27

0911–645 45

Rolf Hallgren rolf.hallgren@pitea-tidningen.se

Gunnar Westergren gunnar.westergren@pitea-tidningen.se


Piteå-Tidningen · Onsdag 17 augusti 2011

  REPORTAGE 17

Regnbåge, gädda, abborre och mört döljer sig under Höträskets svårgenomskådliga yta.

Anders Berglund, till vänster, och Johan Eriksson är kassör respektive ordförande i Höträskets sportfiskeförening. Den lättillgängliga fiskesjön ligger strax söder om Hortlax.

Ett tranpar flyger över Höträsket. Hösten är definitivt på väg och det är bra för fisket. Fiskekort kan man köpa dygnet runt från självservicelådan vid infotavlan.

Sportfiskeföreningen kan även erbjuda övernattning i två stugor med tillhörande servicebyggnad (timmerstugan till höger).

Sjulsmark Sikfors Arnemark

FAKTA Höträskets sportfiskeförening

Rosvik

n Sjö: Höträsket söder om Hortlax.

Kopparnäs

n Typ av fisk: Regnbåge, som sätts ut två gånger om året, samt

gädda, abborre, mört. n Pris fiskekort: 80 kronor för dygnskort, vintertid 60 kronor. Årskort kostar 800 kronor för icke-medlemmar. n Fiskeregler: Max tre ädelfiskar och två spön per dygnskort. Barn under 15 år fiskar gratis i målsmans sällskap. Fiske med båt utan motor tillåtet. n Övrigt: Vid sjön finns två stugor för uthyrning, en servicebyggnad och en grillstuga. n Anpassat för funktionshindrade: Ja, men den rullstolsanpassade bryggan är avstängd på grund av rasrisk.

Långträsk

Fårön Sandön

Lillpite

Piteå

Svensbyn Hortlax Blåsmark

Renön

Munksund

Höträskets sportfiskeförening

Hemmingsmark Jävre

På hugget-serien  

Guide Piteå kommuns fiskevatten

På hugget-serien  

Guide Piteå kommuns fiskevatten

Advertisement