Page 1

AVTORJA: Aljoša Pal in Žan Kavaš

ŠOLA: Osnovna šola ODRANCI MENTORICA: Barbara Lešnjek


AVTOR: Alojz Debeljak

ŠOLA: Osnovna šola DR. IVAN PRIJATELJ SODRAŽICA MENTORICA: Mojca Vesel IZDELAVA: Živalska celica, material: stiropor, velikost : 2r = 30 cm X 3 cm, celični organeli: jedro, mitohondriji, celična membrana.


Model je kombinacija materialov. Celična stena je škatla za jajca, celična mrenica je rjavo blago,

AVTORICA: Ana Gomilar

ŠOLA: Osnovna šola GORJE MENTORICA: Mira Žemva IZDELAVA: Model je kombinacija materialov. Celična stena je škatla za jajca, celična mrenica je rjavo blago, celično jedro je zamašek od steklenice, vakuola je modro blago, kloroplasti so bučna semena.


AVTORICA: Ana Hribar

ŠOLA: Osnovna šola STIČNA MENTORICA: Elizabeta Kadunc – Križaj IZDELAVA: Model je narejen iz papirja, plastičnih cevk, lišajev.


AVTORICA: Ana Maja Kralj

ŠOLA: Osnovna šola KOROŠKA BELA JESENICE MENTORICA: Manca Martinčič IZDELAVA: Celica je narejena iz kaširanega balona, polnilo je papir. Citoplazma je iz vate in pobarvana z vodenimi barvicami. Celični organeli so iz fimo mase. Endoplazemski retikel je iz vrvice za nakit. Celična stena je iz krep papirja. Velika je kot žoga za odbojko. Okoli je pobarvana z akrilno barvo.


AVTORICA: Ana Novak

ŠOLA: Osnovna šola LEDINA MENTORICA: Karin Starc IZDELAVA: Naredila sem živalsko celico iz ovalnega stiroporja (za CELIČNO MEMBRANO – zelene barve in za CITOPLAZMO – rumene barve), kroglo iz stiroporja (za JEDRO), obrušen stiropor (za MITOHONDRIJE), modra vata (za LIZOSOME), modre perlice (za RIBOSOME) in modro tempero (za GOLGIJEV APARAT). Celica je osnovna, funkcionalna, gradbena enota vsakega živega bitja. Deli celice: CELIČNA MEMBRANA omejuje celico in je polprepustni ovoj. CITOPLAZMA zapolnjuje celico, v njej potekajo vsi procesi, vsebuje 90% vode. JEDRO nadzoruje celico, njem je zapisan ves dedni material (kromosomi). MITOHONDRIJI poskrbijo za nastanek energije, ki jo za delovanje potrebuje celica, poteka celično dihanje. LIZOSOMI vsebujejo encime in razgrajujejo hrano. RIBOSOMI poskrbijo za nastanek in izgradnjo beljakovin. GOLGIJEV APARAT poskrbijo za shranjevanje in izmenjavanje snovi ter izgradnjo


AVTORICA: Anja Kosem

ŠOLA: Osnovna šola KOROŠKA BELA JESENICE MENTORICA: Manca Martinčič


AVTOR: Bor Kožar Koščak

ŠOLA: Osnovna šola STIČNA MENTORICA: Elizabeta Kadunc – Križaj IZDELAVA: Model je narejen iz lesa.


AVTORICA: Eva Godec

ŠOLA: Osnovna šola STIČNA MENTORICA: Elizabeta Kadunc – Križaj IZDELAVA: Model je narejen iz kartonske škatle, kosmatih žičk, plastelina, papirja.


AVTOR: Gregor Kovačič

ŠOLA: Osnovna šola STIČNA MENTORICA: Elizabeta Kadunc – Križaj IZDELAVA: Model je narejen iz kartona, PVC vrečke, plutovinastih zamaškov. ss


AVTORICA: Iris Jerant

ŠOLA: Osnovna šola LEDINA MENTORICA: Karin Starc IZDELAVA: Naredila sem živalsko celico. Uporabila sem stvari, ki sem jih

našla doma. Celica je osnovna gradbena in funkcionalna enota živih bitij. Citoplazmo sem ponazorila z belo peno iz plišaste igrače. Celična membrana je ponazorjena s posodo za shranjevanje manjših predmetov. Rdeč plastelin predstavlja Golgijev aparat. Vijoličen plastelin mitohondrij, zeleno-modra sploščena kroglica je lizosom. Rumen plastelin je jedrce, oranžen pa predstavlja jedro. Zeleno-rjav plastelin ponazarja zrnati endoplazemski retikulum (na njem so ribosomi).


AVTOR: Izidor Valič

ŠOLA: Osnovna šola STIČNA MENTORICA: Elizabeta Kadunc – Križaj IZDELAVA: Model je narejen iz kartonske škatle, plastične folije, papirja, kartona. ss


AVTOR: Jaka Kocmur

ŠOLA: Osnovna šola STIČNA MENTORICA: Elizabeta Kadunc – Križaj IZDELAVA: Model je narejen iz kartonske škatle, plastične folije, zobotrebcev, volne. ss


AVTOR: Jaka Sodja

ŠOLA: Osnovna šola KOROŠKA BELA JESENICE MENTORICA: Manca Martinčič IZDELAVA: Naredil sem model rastlinske celice. Najprej sem kupil purpeno in jo namazal po listu. Počakal sem en dan, da se je napihnila. Potem, ko se je posušila, sem jo prerezal na pol. Iz stiroporja sem naredil jedro. Za kloroplast sem tudi uporabil stiropor. Iz zelenih listov sem naredil celično steno, iz folije vakuolo ter nato vse skupaj pobarval.


AVTOR: Jan Arko

ŠOLA: Osnovna šola DR. IVAN PRIJATELJ SODRAŽICA MENTORICA: Mojca Vesel IZDELAVA: Živalska celica, material: fimo masa, velikost : 2r = 35 cm, celični organeli: jedro, mitohondriji, endoplazmatski retikel, celična membrana.


AVTOR: Jošt Adler

ŠOLA: Osnovna šola STIČNA MENTORICA: Elizabeta Kadunc – Križaj IZDELAVA: Model je narejen iz kartonske škatle, stiropora, plastičnih slamic, kartona. ss


AVTOR: Jure Kavšek

ŠOLA: Osnovna šola STIČNA MENTORICA: Elizabeta Kadunc – Križaj IZDELAVA: Model je narejen iz kartonske škatle, papirja, okrasnega traku, nitke. ss


AVTORJI: Rok Kozamernik, Kaja Larisi in njuna sošolca

ŠOLA: Osnovna šola GORJE MENTORICA: Mira Žemva IZDELAVA: Modela v ozadju izdelana iz papirja in plastelina. Spodnji desni model narejen iz gipsa. Spodnji levi model iz papirja.


AVTORJI: Ken Bobnar, Darja Hafner, Petra Hafner in Grega Štojs

ŠOLA: Osnovna šola CVETKA GOLARJA, ŠKOFJA LOKA MENTORICA: Petra Kavčič IZDELAVA: Biskvitno-tortni model živčne celice.


AVTOR: Kevin Gornik

ŠOLA: Osnovna šola DR. IVAN PRIJATELJ SODRAŽICA MENTORICA: Mojca Vesel IZDELAVA: Živalska celica, material: stiropor, velikost 20 cm X 20 cm, celični organeli: jedro, mitohondriji, endoplazmatski retikel, lizosom, centrosom, celična membrana.


AVTORICA: Klara Dovžan

ŠOLA: Osnovna šola KOROŠKA BELA JESENICE MENTORICA: Manca Martinčič IZDELAVA: Celica je sestavljena iz modelirne mase, ogrodje celice sem naredila iz posodice za skuto in ga »oblekla« z modelirno maso. Notranjost je pobarvana s svetlo zeleno, ki prikazuje celično membrano. Zunanjost je pobarvana s temno barvo in prikazuje celično steno. Organele sem izdelala iz plastelina. V organele sem »zapičila« zobotrebce in na »zastavice« napisala imena organelov. Premer je 14 cm.


AVTORICI: Klara Zver in Tjaša Marič

ŠOLA: Osnovna šola ODRANCI MENTORICA: Barbara Lešnjek


AVTORICA: Kristina Čop

Živalska celica

Rastlinska celica ŠOLA: Osnovna šola GORJE MENTORICA: Mira Žemva IZDELAVA: Zgornji model je narejen iz samih rastlinskih semen. Model rastlinske celice je kombinacija materialov, plastični pokrovček kot jedro, makaroni kot kloroplasti, modro blago za vakuolo, volna za celično mrenico, papir za celično steno.


AVTORICA: Kristina Vretenar

ŠOLA: Osnovna šola LEDINA MENTORICA: Karin Starc IZDELAVA: Naredila sem živalsko celico. Celica je osnovna gradbena in funkcionalna enota živih bitij. Uporabila sem različne materiale. Celična membrana je pozazorjena s stiroporjem katerega sem pobarvala s kožno bravo. Kakšne posebne citoplazme ni (zrak). Jedro predstavlja modro obarvani les, ki je med seboj prepleten.V njem se skriva jedrce, ki je iz plastičnega krogca. Golgijev aparat predstavlja prepletena krivulja rumeno-zelene barve. Oranžni krogli (elipsasta oblika) predstavljata mitohondij. Krivulja v obliki S predstavlja ribosome, narejeni so iz stiroporja. Na dnu zraven jedra je prepleten zrnati endoplazemski retikel.


AVTOR: Kristjan Glušac

ŠOLA: Osnovna šola STIČNA MENTORICA: Elizabeta Kadunc – Križaj IZDELAVA: Model je narejen iz plastelina.


AVTORICA: Lana Krašnja

Rastlinska celica

ŠOLA: Osnovna šola DOBROVO MENTORICA: Viljana Bric


AVTORICA: Lara Puc

ŠOLA: Osnovna šola GORJE MENTORICA: Mira Žemva IZDELAVA: Model je sešit iz blaga v blazinico in deli so različni gumbi.


AVTORICA: Larisa Florjan

ŠOLA: Osnovna šola PREBOLD MENTORICA: Metka Leskovšek


AVTORICA: Laura Zajec

ŠOLA: Osnovna šola STIČNA MENTORICA: Elizabeta Kadunc – Križaj IZDELAVA: Model je narejen iz starih oblek.


AVTORICI: Lorena in Tereza Rijavec

ŠOLA: Osnovna šola SOLKAN IZDELAVA: Izdelali sva jo iz gline. Najprej sva naredili veliko kroglo iz gline. Nato sva jo prerezali in naredili jedro. Izdolbli sva tudi vse organele, ki se nahajajo v celici (ribosome, Golgijev aparat, celično membrano, mitohondrije …). Nato sva celico še pobarvali z barvami za glino (engobe). Barve sva si izbrali sami.


AVTOR: Luka Skubin

Rastlinska celica

Živalska celica

ŠOLA: Osnovna šola DOBROVO MENTORICA: Viljana Bric


AVTOR: Luka Trpin

ŠOLA: Osnovna šola GORJE MENTORICA: Mira Žemva IZDELAVA: Model je sestavljen iz lego kock, vsaka barva predstavlja en delček celice. zelena –celično steno, črna – celično mrenico, rumena – citoplazmo, modra – vakuolo, rdeča –celično jedro


AVTORICA: Maja Toplak

ŠOLA: Osnovna šola POD GORO SLOVENSKE KONJICE IZDELAVA: Modela predstavljata rastlinsko celico (desno) in živalsko celico (levo). Za oba modela sem uporabila pokrovček od kozarca za vlaganje in plastelin.


AVTORICI: Maja Zamuda in Tjaša Mir

ŠOLA: Osnovna šola RADENCI MENTORICA: Milena Mencigar


AVTOR: Maksimilian Zabukovec

ŠOLA: Osnovna šola KOROŠKA BELA JESENICE MENTORICA: Manca Martinčič IZDELAVA: Model celice sem naredil iz kartona, papirja, papir-mašeja, modelirne mase; pri izdelavi sem uporabil še barvo, škarje in lepilo. Iz kartona sem oblikoval presek. Zmečkal sem papir in oblikoval celico. Dodal sem dve plasti papir-mašeja. Nato pobarval. Iz modelirne mase sem izdelal ostalo in še to pobarval. Nato sem vse pazljivo prilepil.


AVTORICA: Manca Turk

ŠOLA: Osnovna šola LEDINA MENTORICA: Karin Starc IZDELAVA: Naredila sem živalsko celico. Celica je osnovna gradbena in funkcionalna enota vseh živih bitij.

CELIČNO MEMBRANO sem ponazorila s plastično posodo za prašek. V njo sem prilepila črno blago, ki predstavlja CITOPLAZMO. S svetlo zelenim plastelinom sem ponazorila JEDRO in v njem z roza plastelinom JEDRCE. Vijolični plastelin prikazuje ENDOPLAZEMSKI RETIKULUM, na njem pa so prilepljene kroglice, ki predstavljajo RIBOSOME. Oranžni plastelin predstavlja GOLGIJEV APARAT, modri MITOHONDRIJ, rdeči plastelin pa predstavlja LIZOSOM. Celico sem izdelala iz stvari, ki sem jih našla doma in so me spominjale na celične organele.


AVTOR: Mario Bešić

ŠOLA: Osnovna šola KOROŠKA BELA JESENICE MENTORICA: Manca Martinčič IZDELAVA: Naredil sem model rastlinske celice. Za citoplazmo, celično steno in celično membrano sem uporabil stiropor. Žogico za igranje v vodi sem prerezal in naredil kloroplast. Vakuolo sem izdelal iz plastenke, ribosome iz pomarančnih olupkov, ki sem jih pobarval. Golgijev aparat in mitohondrij sem prav tako naredil iz pomarančnih olupkov.


AVTORICA: Maruša Zenkovič

ŠOLA: Osnovna šola KOROŠKA BELA JESENICE MENTORICA: Manca Martinčič IZDELAVA: Celico sem naredila iz kartona, slamic in jo pobarvala s tempera barvami.


AVTORICA: Meta Marn

ŠOLA: Osnovna šola DR. IVAN PRIJATELJ SODRAŽICA MENTORICA: Mojca Vesel IZDELAVA: Rastlinska celica, material: plastelin, velikost 25 cm X 15 cm X 1cm, celični organeli: jedro, mitohondriji, celična membrana, celična stena, kloroplasti, vakuola.


AVTORICA: Mina Zagernik

ŠOLA: Osnovna šola KOROŠKA BELA JESENICE MENTORICA: Manca Martinčič IZDELAVA: Celično jedro sem naredila iz volne (kvačkano), endoplazemski retikel je iz volne in perl (kvačkan), tudi Golgijev aparat sem kvačkala iz volne, lizosome sem naredila iz obrezanega cofa, mitohondrije iz žice in ribosome iz perl. Moja celica je barvna in kvačkana.


AVTOR: Nejc Hočevar

ŠOLA: Osnovna šola STIČNA MENTORICA: Elizabeta Kadunc – Križaj IZDELAVA: Model je narejen iz kartona, krep papirja, plastičnih slamic, plastelina. ss


AVTOR: Nejc Jerič

ŠOLA: Osnovna šola STIČNA MENTORICA: Elizabeta Kadunc – Križaj IZDELAVA: Model je narejen iz kartona, papirja, vrvic, folije, kroglic.


AVTOR: učenec 9. razreda

ŠOLA: Osnovna šola POD GORO SLOVENSKE KONJICE IZDELAVA: Modela predstavljata rastlinsko celico (levo) in živalsko celico (desno). Oba modela sestavljata pokrovčka od kozarca za vlaganje in plastelin.


AVTOR: učenec 8. razreda

ŠOLA: Osnovna šola KOROŠKA BELA JESENICE MENTORICA: Manca Martinčič


AVTOR: učenec 8. razreda

ŠOLA: Osnovna šola KOROŠKA BELA JESENICE MENTORICA: Manca Martinčič


AVTOR: učenec 9. razreda

ŠOLA: Osnovna šola POD GORO SLOVENSKE KONJICE IZDELAVA: Modela predstavljata rastlinsko celico (levo) in živalsko celico (desno). Oba modela sestavljata pokrovčka od kozarca za vlaganje in plastelin.


AVTORICA: Neža Pirc

ŠOLA: Osnovna šola KOROŠKA BELA JESENICE MENTORICA: Manca Martinčič IZDELAVA: Podstavek je iz slanega testa. Obroba je prav tako iz slanega testa, posuta z rdečo papriko v prahu. Jedro sem naredila iz slanega testa, ki sem ga pomočila v kavo. Vse drugo sem naredila iz raznobarvnega plastelina in klinčkov.


AVTOR: Nik Brglez

ŠOLA: Osnovna šola KOROŠKA BELA JESENICE MENTORICA: Manca Martinčič IZDELAVA: Naredil sem živalsko celico. Delal sem iz stirodurja. Obliko sem narisal s svinčnikom, izrezal pa sem s kuhinjskim nožem. Materiali so: - trši papir - stiropor Barval sem z vodenkami.


AVTORICA: Nika Kleindienst

ŠOLA: Osnovna šola KOROŠKA BELA JESENICE MENTORICA: Manca Martinčič IZDELAVA: Naredila sem rastlinsko celico. Je srednje velikosti. Delala sem jo iz gline in plastelina. Stena celice je iz gline, notranji organeli pa so iz plastelina različnih barv.


AVTORICA: Nina Merhar

ŠOLA: Osnovna šola DR. IVAN PRIJATELJ SODRAŽICA MENTORICA: Mojca Vesel IZDELAVA: Živalska celica, material: karton, velikost : 2r = 30 cm X 0,5 cm, celični organeli: jedro, mitohondriji, celična membrana.


AVTORICI: Nina Norčič in Nataša Kavaš

ŠOLA: Osnovna šola ODRANCI MENTORICA: Barbara Lešnjek


AVTORICI: Nives Krajec, Maja Prijatelj

ŠOLA: Osnovna šola DR. IVAN PRIJATELJ SODRAŽICA MENTORICA: Mojca Vesel IZDELAVA: Rastlinska celica, material: stiropor, velikost 60 cm X 60 cm x 5 cm, celični organeli: jedro, mitohondriji, lizosom, centrosom, celična membrana, celična stena, kloroplasti, ribosomi, vakuola.


AVTORJI: Nuša Benčina, Marcel Kozina, Tina Pirc

ŠOLA: Osnovna šola DR. IVAN PRIJATELJ SODRAŽICA MENTORICA: Mojca Vesel IZDELAVA: Rastlinska celica, material: stiropor, velikost 80 cm X60 cm X 5 cm, celični organeli: jedro, mitohondriji, kloroplasti, vakuola, celična membrana, celična stena.


AVTORJI: učenci 9. razreda

ŠOLA: Osnovna šola DRAGA KOBALA MARIBOR MENTORICA: Irena Prosenjak


AVTORJI: Debeljak,

Ana Benedik, Neža

Demšar,

Ana

Berčič,

Lavra

Eva

Gartner,

Nina

Kurdija, Anja Pogačar, Jernej Bavec, Kristjan Kofler in Manca Potočnik

ŠOLA: Osnovna šola IVANA GROHARJA ŠKOFJA LOKA MENTORICA: Jana Ržen IZDELAVA: Najprej smo izdelali celico. Razdelili smo si vloge ter pričeli z delom. Najprej smo vzeli kvadratno kartonsko škatlo in vanjo položili tanko rafijo. Nekaj učencev je oblepilo notranjost škatle z rumenim kolaž papirjem, ki predstavlja celično membrano, ostali pa so se zadovoljili z izdelovanjem celičnih organelov – jedro, kloroplasti, vakuola, endoplazmatski retikulum in golgijev aparat – ki smo jih naredili iz kartona in jih pobarvali z akrilnimi barvami. Nato smo jih prilepili v škatlo.


AVTORJI: Lara Oprešnik, Noa Vilčnik in Uroš Kumer

ŠOLA: Osnovna šola KAMNICA MENTORICA: Mateja Cerjan UPORABLJENI MATERIALI: fimomasa in dasmasa,koruza, žica, volna, lesene kroglice, kosmiči in testenine, blago, leseno ogrodje, gel za sveče


Slika celice z obrazložili: jedro je iz fimomase membrana je zaradi vidnost iz oranžnega blaga celična stena je iz lesa jedrce je nekoliko manjše, je iz lesa in pobarvano z vijolično barvo, za prepoznavnost pa je preko nanesen plast vročega lepila kromosomi obdajajo jedrce in so iz volne in sukanca . gladki in zrnati endoplazemski retikel smo centrosom je iz rumeno obarvane lesne kocke, naredili iz modre in temnomodre mehke žičke,ki ki jo obdaja mehka rumena smo jo poljubno zvijali. Na zrnatem smo smo z belimi žica-spominjalo nas je na sonce pikicami poudarili ribosome(tisti na membrani so iz koruze)

Mitohondrij je nastali z gubanjem dasmase,ki smo jo nato oranžno pobarvali. Obdaja jih membrana. Golgijev aparat smo naredili kloroplaste oz .plastide smo iz bele dasmase,ki smo jo naredili iz zelo majhnih zelenih pobarvali zeleno-modro barvo. bunkic. Obdaja jih plast . membrane(rumeno) So kar trije.

amiloplast v katerih so siva škrobna zrnca smo naredili iz lesenih kroglic,ki smo jih prekrili s fimomaso

Vakuola zavzema največji prostor. Narejena je iz dasmase,ki ej napolnjena z testeninami. Obdaja jo še sluzasta plast gela za sveče in vročega lepila. Pod amiloplasti se skriva vijoličen citoskelet. Narejen je iz debele žice katero smo pobarvali CELOTNO ZADEVO SMO OBLILI Z VROČIM VOSKOM(GELOM) ZA SVEČE!


AVTORJI: učenci OŠ Cirila Kosmača Piran

ŠOLA: Osnovna šola CIRILA KOSMAČA PIRAN MENTORICA: Majda Kocmut


AVTORICI: Patricija Škafar, Nives Virag

ŠOLA: Osnovna šola ODRANCI MENTORICA: Barbara Lešnjek


AVTORICA: Rebeka Hudovernik

ŠOLA: Osnovna šola GORJE MENTORICA: Mira Žemva IZDELAVA: Model rastlinske celice, pečen iz kokosove moke, nato pobarvan.


AVTOR: Rok Sinjur

ŠOLA: Osnovna šola STIČNA MENTORICA: Elizabeta Kadunc – Križaj IZDELAVA: Model je narejen iz kartona, papirja, žogice za tenis, PVC folije, zobotrebcev. ss


AVTORICA: Sara Brglez

ŠOLA: Osnovna šola POD GORO SLOVENSKE KONJICE IZDELAVA: Modela predstavljata rastlinsko celico (desno) in živalsko celico (levo). Za oba modela sem uporabila pokrovček od kozarca za vlaganje in plastelin.


AVTORICA: Sara Gorinjac

ŠOLA: Osnovna šola KOROŠKA BELA JESENICE MENTORICA: Manca Martinčič IZDELAVA: Celična stena je narejena iz DAS MASE (izboklinice na robovih iz lesenih čepkov); membrana je obarvana rumeno; jedro je pingpong žogica; endoplazemski retikel je iz vrvice, na kateri so cevaste perle – ribosomi; golgijev aparat je iz volne, centrosom iz lesene kroglice z lomljenimi zobotrebci; vakuolo predstavlja pokrovček; mitohondrij je iz bele vezice, v kateri je volna; kloroplasta sta iz vezic, škrob pa iz nabojev za zračno pištolo; ribosome predstavljajo cevaste perle; citoskelet pa tanke, med seboj povezane kovinaste ploščice; mere modela: 15 cm x 8 cm.


AVTORICA: Sara Skrt

Rastlinska celica

Živalska celica ŠOLA: Osnovna šola DOBROVO MENTORICA: Viljana Bric


AVTOR: Simon Langus

ŠOLA: Osnovna šola KOROŠKA BELA JESENICE MENTORICA: Manca Martinčič IZDELAVA: Model celice sem izdelal iz raznobarvnega plastelina, zobotrebcev, lepilnih listkov, frnikule, purpena, betona in balonov. Pobarval sem s tempera barvami.


AVTORJI: Sonja Smej, Katja Arvaj in Ines Brišar

ŠOLA: Osnovna šola ODRANCI MENTORICA: Barbara Lešnjek


AVTORICA: Špela Mohorič

ŠOLA: Osnovna šola GORJE MENTORICA: Mira Žemva IZDELAVA: Model je kombinacija rastlinskih delov, vejice, cvetni listi, zeleni listi, semena. Vsak del predstavlja določen del celice.


AVTORICA: Špela Uršič

ŠOLA: Osnovna šola STIČNA MENTORICA: Elizabeta Kadunc – Križaj IZDELAVA: Model je narejen iz kartonske škatle, papirja, vrvic, filca, semen.


AVTOR: Štefan Sever

ŠOLA: Osnovna šola KOROŠKA BELA JESENICE MENTORICA: Manca Martinčič IZDELAVA: Model celice je narejen iz gobe in risalnega papirja. Obliko in jedro sem izrezal s kuhinjskim nožem ter s škarjami. Papir sem prepogibal in ga pobarval z vodenkami in flumastri. Prilepil sem ga z lepilno pištolo.


AVTORICA: Tamara Merjasec

ŠOLA: Osnovna šola LEDINA MENTORICA: Karin Starc IZDELAVA: Naredila sem živalsko celico. To je lahko razvidno iz tega, da nima organelov, ki bi jih rastlinska celica sicer imela. Ko sem celico začela izdelovati, sem morala res dobro razmislit, kaj bi lahko predstavljalo katere organele. Seveda je pri tem igralo veliko vlogo tudi katere materiale sem imela na voljo. Celično membrano sem ponazorila z votlo kroglo iz stiroporja. V njo sem nalepila prožno žogico, ki ponazarja jedro. Mitohondrije ponazarjajo tri spolstene kroglice ( iz volne ). Za ribosome sem izbrala večje koralde ( rjave barve ), medtem ko lizosome predstavlajo koralde sive barve, ki so nekoliko manjše. Golgijev aparat sem naredila iz krep papirja. Citoplazmo predtavlja vrečka iz polivinila. Moja celica je narejena iz dveh polovic.


AVTORICA: Teja Prinčič

Rastlinska celica

Živalska celica

ŠOLA: Osnovna šola DOBROVO MENTORICA: Viljana Bric


AVTOR: Timotej Tomažin

ŠOLA: Osnovna šola STIČNA MENTORICA: Darinka Dremelj IZDELAVA: Model celice predstavlja rastlinsko celico. Narejen je iz stiropora in pobarvan z oljnimi barvami. Poleg modela je tudi legenda, ki opisuje organele. Model celice je širok 39 cm in dolg 46 cm.


AVTORJI: Tina Mužan, Tina Bernik, Tim Bernik

ŠOLA: Osnovna šola GORJE MENTORICA: Mira Žemva IZDELAVA: Spodnja modela iz lesa Model v ozadju iz stiropora.


AVTORICA: Tina Žežlin

Rastlinska celica

Živalska celica ŠOLA: Osnovna šola DOBROVO MENTORICA: Viljana Bric


AVTOR: Tomas Peršolja

Rastlinska celica

ŠOLA: Osnovna šola DOBROVO MENTORICA: Viljana Bric


AVTORJI: učenci 8. razreda

ŠOLA: Osnovna šola ANTON TOMAŽ LINHART RADOVLJICA MENTORICA: Mojca Čadež IZDELAVA: Organele smo izdelali iz plastelina, za ribosome smo uporabili mak. V plastično škatlico (lahko pokrovček od kreme) smo položili košček folije za živila. Na folijo smo vlili prvo plast voska. Na vosek smo položili organele in prelili s še eno plastjo voska. Ko se je vosek ohladil, smo celico povsem ovili s folijo. Rastlinske celice smo pustili v škatlicah, ali pa smo dodali še eno plast polivinila.


AVTOR: Uroš Dremelj

ŠOLA: Osnovna šola STIČNA MENTORICA: Elizabeta Kadunc – Križaj IZDELAVA: Model je narejen iz papirja, školjk, plastične posodice, žogice za tenis.


AVTORICA: Urška Ovsenek

ŠOLA: Osnovna šola GORJE MENTORICA: Mira Žemva IZDELAVA: Model je blazina iz blaga, vsi delci celice so našite krpe.


AVTORICA: Urška Brlek

ŠOLA: Osnovna šola STIČNA MENTORICA: Elizabeta Kadunc – Križaj IZDELAVA: Model je narejen iz kartonske škatle, papirja, slame, PVC vrečke, folije.


AVTORICA: Zala Škrabelj

ŠOLA: Osnovna šola KOROŠKA BELA JESENICE MENTORICA: Manca Martinčič IZDELAVA: Za celično membrano sem uporabila pločevinko, ki sem jo prekrila s postopkom »papir-mašeja«. Za citoplazmo sem uporabila stopljen vosek. Organele sem izdelala iz plastelina (le jedrce je iz strjenega lepila). Ribosomi so narejeni iz (prosene) kaše, lizosomi pa iz perlic in plastelina. Premer celice je 10 cm. Celica je manjša in je z zunanje strani ten barve (kožne). Jedro je vijolično (lahko se odpira in zapira). Endoplazemski retikel je modre barve in se drži jedra. Golgijev aparat je iz oranžnega plastelina. Mitohondrij pa je modro-roza barve.


AVTOR: Žiga Bradač

ŠOLA: Osnovna šola STIČNA MENTORICA: Elizabeta Kadunc – Križaj IZDELAVA: Model je narejen iz penaste žogice, vrvice, plastične kroglice.


AVTOR: Žiga Kuplenk

ŠOLA: Osnovna šola STIČNA MENTORICA: Elizabeta Kadunc – Križaj IZDELAVA: Model je narejen iz kartonaste škatle, kartona, papirja, plastelina.

Album prispelih modelov celice  

1. Pipinov natečaj)

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you