Issuu on Google+

ingrid

de boer

Liefde voor een eigenwijze stad

Hoe luidt u 2012 uit? Op tijd stoppen met ondernemen!

magazine voor succesvol ondernemen in de regio Eindhoven

Jaargang 11/ NOV. 2012 /editie 5


ZAKELIJK BETEKENT DAT U SOMS KEUZES MOET MAKEN ...

... IETS WAAR WIJ U ALS GEEN ANDER BIJ KUNNEN HELPEN Als pur sang bedrijfsmakelaars richten wij ons op realistische vastgoedoplossingen die u verder helpen. Want ook al maakt u nu misschien even een pas op de plaats, u wilt uiteindelijk vooruit. Net zoals wij. Reden dat wij ons serieus verdiepen in al uw bedrijfsvraagstukken en -processen. Iets dat we niet alleen met het hoofd,

maar vooral ook met ons hart doen. Zonder daarbij ook maar een moment de realiteit uit het oog te verliezen. Samen met u inventariseren we de markt en zetten we eerste verkennende stappen naar een nieuwe toekomst. Een toekomst die vandaag is begonnen. Bel ons daarom vandaag nog voor een realistische kijk op zaken!

BOSSERS & FITTERS Bedrijfshuisvesting B.V.

5652 AB Eindhoven

Beemdstraat 48

T 040 - 2 50 70 60

E info@bossers-fitters.nl


Aan- en verkoop Aan- en verhuur Beleggingen

Taxaties Advies Nieuwbouw www.bedrijfshuisvesting.nl


Magazine voor succesvol ondernemen in de regio Eindhoven

jaargang 11 november 2012 nummer 5 Een uitgave van:

6

Een mensenmens

10

Berg & Partners organiseerde goed bezochte ontbijtseminars: Rendement uit talent

Postbus 1193 5602 BD Eindhoven Tel. (040) 296 31 70 Fax (040) 243 98 79 E-mail info@uitgeverijpion.nl Internet www.pionline.nl

13

Rabobank zet zich in voor duurzame innovaties

14

Tweede start geeft Yellowstone alle ruimte

16

Financiële fruitmand: financieel advies voor ondernemers

18

Wie BOV’t er in 2013?

21

De taal van de financiële wereld moet je natuurlijk wel spreken

Uitgever:

22

Kopen, verkopen, fuseren?

24

van A tot Z

26

Bedrijfsovername: een traject van keuzes

28

Wat doet u met uw vermogen na verkoop van uw bedrijf?

30

De ICT-oplossingen van 3-AX: maatwerk op regiebasis!

32

Kunst: ook financieel en fiscaal aantrekkelijk

36

De hele wereld bereikbaar vanuit Valkenswaard

40

Ondernemerscongres Noord Nederland

45

Park Center: ondernemen in het groen

46

Arbeid & Zaken Kansen in de crisis?

48

VIVE LA FRANCE

54

Blijven vernieuwen en continuïteit behouden

58

Ondernemend investeren met CapitalPort I

60

Samen staan we sterk

63

Klant heeft bij ons een naam en een gezicht

66

Kansen zien & pakken

68

Tot in de kleinste details

70

Van Stratum viert jubileum bij Dynamo

74

Ergonomie + kwaliteit = Ergonomique®

77

Een kijkje in onze keuken!

79

Explore Your Business

D & B Communicatie BV, Eindhoven (040) 293 12 68

82

Gespot op een veegmachine

84

Hoe luidt u 2012 uit?

Druk:

86

See you at Le Dakar 2013

88

Van der Valk, Ozzo

91

“Feest met personeel of relaties is beste motivatie”

93

Wat doet het servicepunt Leren en Werken?

94

Het Expat Center schaalt op!

96

Cursussen Nederlands voor hoogopgeleide internationals

98

Goede communicatie is het begin van alles

100

Geef taal ook in het bedrijfsleven een stem

102

Een taxatierapport is goud waard

106

Complete crossover met een robuuste uitstraling

110

“Het draait allemaal om mensen”

112

A Great Day By . . .

114

Creëer de juiste sfeer met Exposize

Pion Steeg

Office manager:

Christel Brussé en Monique van de Moesdijk

Hoofdredactie:

PIONmedia (040) 296 31 70

Persberichten via info@uitgeverijpion.nl

Redactiemedewerkers: Tekst: naam achternaam Edwin van de Ven, Cai Vosbeek, Ralf Stultiëns, Fotografie: naam achternaam Eva Cornuijt, Gemeente Eindhoven, Melanie Dumay, Joop Schaffels, Sabine te Braake, Lieke van Zuilekom, Hans van Gennip, Hans van den Oord, Tom Brennand, Peter Blees, Melanie Modderman, Igor van Kaam

Kop

IN

Fotografie:

John Claessens, Petra Brands, Woods Fotografie (Peter van Hout), Dré Wouters, Odette Beekmans, Ellen van Doorn, , Joris Kingma, Willeke Machiels en PIONmedia.

Advertentie-exploitatie:

Pion Steeg, Edwin van de Ven, Intro Jeroen van Haastrecht en Rob van Engelen (040) 296 31 70

Vormgeving:

Drukkerij Offset Print, Valkenswaard (040) 207 37 77

Abonnementen:

Telefoon: 040 296 31 70 Email: info@uitgeverijpion.nl Abonnementsprijs per jaar: € 40,00 (incl. btw) Abonnementen gelden tot wederopzegging en lopen automatisch door tenzij 30 dagen voor de vervaldatum schriftelijk, telefonisch of per email wordt opgezegd.

Verschijningsfrequentie 6x per jaar

Adreswijziging

Per email via info@uitgeverijpion.nl

Copyrights:

Het auteursrecht op de in dit tijdschrift verschenen artikelen wordt door de uitgever voorbehouden.


HOUD 6

84 68

36

30

Colofon / inhoudsopgave

14

100 56 goeie goeie zaken zaken magazine magazine voor voor succesvol succesvol ondernemen ondernemen 5

5


Woonbedrijf is opgericht door Woningstichting SWS en Woonstichting Hhvl. Ingrid de Boer en Marc Eggermont vormen sinds 2006 de directie van Woonbedrijf.

Tekst: Cai Vosbeek Fotografie: Ellen van Doorn

Een mensenmens

Ze zwaait de deur open, een ferme handdruk volgt: “Welkom. Waar wil je zitten? Koffie?” Het immense spandoek waarop Woonbedrijf de lopers van Marathon Eindhoven een hart onder de riem steekt, hangt voor het raam. Dit is de werkkamer van Ingrid de Boer(51), inmiddels zes jaar algemeen directeur van Woonbedrijf, de grootste woningcorporatie van Zuid-Nederland. Tijd om er eens voor te gaan zitten. Wie is Ingrid de Boer? Wat studeerde ze? Wat vindt ze belangrijk? Een ontspannen gesprek met een vrouw met een helder zelfbeeld, ambitie, de broodnodige nuchterheid en veel liefde voor een eigenwijze stad als Eindhoven: “De kracht van Eindhoven is dat het anders is. Het trekt bijzondere mensen aan. Dat voel en merk je als je hier woont en werkt.”

6


in gesprek met

“Nee, een zachte G heb ik niet”, vervolgt ze enthousiast. ”Mijn ouders komen uit Den Haag, ik heb het zo geleerd. Ik ben in Breda geboren en heb een groot deel van mijn jeugd in Eindhoven gewoond. Eigenlijk vormt deze stad een rode draad in mijn leven. Ik ben dikwijls weggegaan en steeds teruggekomen. Na mijn studie bouwkunde aan de TU/e heb ik een tijd in Tilburg, Eindhoven en Nijmegen gewoond en toen ik in 2006 terugkwam, merkte ik dat er veel was veranderd. Het is een hippe en eigenzinnige stad geworden met het accent op design en techniek. Het industriële karakter wordt in ere hersteld. De verandering zit in het benadrukken van eigenheid van de stad. Wat ik ook charmant vind, is de opbouw en de structuur; de dorpen die samen Eindhoven vormen. Ieder stadsdeel heeft zijn eigen kern en karakter. Een gegeven om te koesteren en te bewaren.”

Je hebt bouwkunde gestudeerd. Was dat omdat je de ambitie had om directeur van een woningcorporatie te worden? “Ik heb niet voor bouwkunde gekozen vanwege carrièreperspectief maar vanuit de invalshoek: vind ik het leuk? Boeit het me, zit er een uitdaging in? Dat is belangrijk. De basis voor mijn keuze ligt in het feit dat mijn ouders vroeger zelf een huis hebben gebouwd. Dat vond ik geweldig leuk. Hoe maak je van een huis een thuis? Ik hou van vormgeving, mooie materialen en kleuren. Van schoonheid. Ik heb nog even getwijfeld om binnenhuisarchitect te worden maar dat kon in mijn tijd alleen op de kunstacademie. Ik ben wel creatief in mijn hoofd maar je kunt me beter niet vragen iets te tekenen of te schilderen. Dus het werd bouwkunde. Mijn eerste keuze was de HTS in Tilburg. Uit gemakzucht eigenlijk. Daar heeft mijn vader een stokje voor gestoken. Hij zei: ‘Je hebt vwo, ga een academische studie doen’. Daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor. Hij heeft me altijd gestimuleerd om een stapje extra te zetten, de lat hoger te leggen.”

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

7


8


in gesprek met Eerst proberen, dan pas piepen? “Ja precies. Ik weet nog dat ik mijn eerste auto kocht. Toen zei mijn vader: ‘als er iets mee is, probeer het zelf te maken. Als het niet lukt, kun je nog altijd om hulp vragen’. Dat heeft me zelfstandig gemaakt. Ik heb ooit een benzinetank vervangen. Op de sloop. Heel stoer. Het kiezen voor de gemakkelijkste weg zit misschien wel een beetje in mijn karakter. Maar ik ben inmiddels zover dat ik mezelf goed kan aansporen. Hup, schouders eronder. Je kunt het best.”

jaar geleden deden we dat wel: ‘het lijkt ons een goed plan dat je met de buurt een barbecue gaat organiseren’. Zo werkt het niet meer. Bewoners moeten het zelf doen. Naarmate een buurt hechter wordt, wonen mensen prettiger, voelen zich veiliger. Als je bij Woonbedrijf huurt, woon je in een fijn huis in een buurt waarin je herkend en erkend wordt. Waar mensen iets voor elkaar over hebben. Als er problemen zijn, is de buurt in staat om die gezamenlijk op te vangen.”

Is dat ook jouw manier van leidinggeven? Schouders eronder?

Jullie timmeren behoorlijk aan de weg. Toch lijkt het alsof jullie de publiciteit niet opzoeken. Een vorm van bescheidenheid?

“Hmmm, ja en nee. Ik ben eigenlijk niet zo van de hiërarchie, van de directeuren en van bovenaf opleggen. Als het echt moet, ben ik de baas. Maar liever niet. Ik vind het prettig als mensen in beweging komen vanwege een goed idee, of vanwege inspiratie en niet omdat de directeur het zegt. In die zin pas ik goed bij Woonbedrijf want Woonbedrijf heeft geen formele cultuur waarbij een hiërarchische structuur bepalend is. Hier heerst nadrukkelijk de cultuur om ideeën, initiatieven ‘bottum-up’ te laten ontstaan. Die manier van werken heeft veel voordelen maar ook nadelen. Bijvoorbeeld dat je langer blijft polderen om tot overeenstemming te komen. En dat botst af en toe met mijn behoefte aan tempo. Mijn ongeduld en perfectionisme kan voor anderen wel eens lastig zijn. Van de ene kant stimuleer ik medewerkers om initiatief te tonen en verantwoordelijkheid te nemen, maar als ze dan met een voorstel komen, vind ik daar weer wat van. Daar zit een zekere tegenstrijdigheid in. Eigenlijk doe ik wat mijn vader deed: zetjes geven. Zo van: ‘Je kunt het wel’. Dat is volgens mij ook de essentie van goed leiderschap: het beste uit mensen te halen.”

Jij past bij Woonbedrijf, of past Woonbedrijf bij jou? “Absoluut het eerste. Woonbedrijf is zo en ik schuif aan. Bij Woonbedrijf ligt de nadruk op het belang van de klant. Daar sta ik helemaal achter. Het gaat over kernwaarden als verbindend, respect en resultaat. De manier waarop medewerkers met klanten en stakeholders omgaan: je gaat een verbinding aan om samen tot een goed resultaat te komen. En uiteindelijk gaat het om het resultaat: prettig wonen in een fijn huis in een goede buurt. Dat klinkt gemakkelijk maar de weg er naartoe is niet altijd simpel. Daar zijn 500 mensen ieder dag weer op hun eigen manier mee bezig.”

Waaraan merk ik als huurder dat ik een huis van Woonbedrijf huur? “Om te beginnen, woon je in een huis van goede kwaliteit. Geen lekkende daken of andere ongemakken. Een goed en warm huis, dat is de basis. Als dat goed is, kijken we verder. Is het een prettige buurt? Mensen leven tegenwoordig steeds meer op zichzelf, achter gesloten deuren. Het is niet meer ‘in’ om iets met je buren te doen. Wij als Woonbedrijf vinden een goede buurtstructuur echter wel belangrijk. Wij willen de betrokkenheid met de buren en de buurt niet opleggen maar laten groeien. Van onderop. Om dat te bereiken, hebben we verschillende projecten lopen die we als woningcorporatie faciliteren en ondersteunen. Dit verschilt per buurt of stadsdeel. Maar we nemen initiatieven niet over. Tien

“Bescheidenheid is een mooie eigenschap maar ik denk inderdaad dat wij wel eens te bescheiden zijn. Wat meespeelt is dat Woonbedrijf in districten is georganiseerd. Er gebeurt veel in de wijken. We hebben regelmatig contact met journalisten van het ED. Al met al krijgen we best veel publiciteit maar we laten het liefst de bewoners zelf aan het woord. En nooit grote foto’s van meneer Eggermont (red: de andere algemeen directeur van Woonbedrijf) of mevrouw De Boer. Het gaat altijd over het werk en over de buurt. En eerlijk is eerlijk, dat is prima zo. Alleen SAS3 op Strijp-S is een uitzondering. Daar slaan we wel nadrukkelijk op de trom. Waarom? Omdat het een uniek project is. Wij hebben de verantwoordelijkheid genomen om als eerste op Strijp-S te bouwen. Dat is niet niks. Zeker in deze tijd niet. En het resultaat mag er zijn. Dat mag best gezegd en gezien worden.”

Hoe wil jij dat anderen over jou denken? Wat vind je belangrijk? “Dat ik een mensenmens ben. Ik hou van mensen om me heen. Werk graag met en voor mensen en ben geïnteresseerd in de ander. En ik ben vrijwel altijd en overal hetzelfde. Of ik nu bij de bakker sta of op bezoek ben bij de minister; of ik thuis op de bank zit of op mijn werk aan de vergadertafel: ik ben dezelfde. Wat je ziet, zo ben ik.”

Kerngegevens Woonbedrijf Werkgebied Eindhoven. Regio Eindhoven, Best, Geldrop, Nuenen, Son, Valkenswaard, Veldhoven, Waalre, Eersel en Bladel Koersdoelen 1. Van wijkaanpak naar buurtbeleving 2. Van klantgericht naar klantgestuurd. 3. Van bijdrage naar zichtbaar resultaat Woningbezit: totaal 30.634 Woningbezit in Eindhoven: 23.052. Kamers en units: 2.241 Medewerkers: 459 Woonbedrijf huisvest bijna 70.000 mensen Onderhoud en revitalisering: e 84,8 miljoen Uitgaven gebiedsgericht werken: e 2,8 miljoen Aantal gebiedsgerichte activiteiten: 266

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

9


Tekst & Fotografie: Berg & partners

Berg & Partners organiseerde goed bezochte ontbijtseminars:

Rendement uit talent Groei of reorganisatie? Goed HR-beleid is al jaren een voorwaarde voor organisatiesucces Het onderscheid tussen winst of verlies is in veel gevallen toe te schrijven aan het werken met de juiste medewerkers (talenten), die de juiste prioriteiten weten te stellen en daarnaar weten te handelen. Alhoewel tarieven onder druk lijken te staan, zijn de meeste klanten nog steeds bereid te betalen voor toegevoegde waarde. Veel organisaties worstelen met de vraag hoe je op een effectieve manier talenten van managers en medewerkers mobiliseert in (sterk) veranderende marktomstandigheden. Zij kunnen immers het verschil maken en toegevoegde waarde creëren. Traditionele managementmethoden verliezen daarbij hun effectiviteit. Maar hoe realiseert u dat? De toekomstige generatie managers en medewerkers stellen andere eisen aan u als werkgever. Lifetime enjoyment in plaats van lifetime employment is vaak het credo. Dit resulteert in bijvoorbeeld nieuwe arbeidsverhoudingen en andere contractvormen. Maar hoe geeft u dat vorm in uw organisatie?

10

De 96 deelnemers namen kennis van de intrigerende ontwikkelingen op het HR-vakgebied en de veranderende context waarin organisaties heden ten dage èn in de toekomst komen te functioneren. Deze nieuwe organisatiecontext werd tijdens het seminar vertaald naar praktische adviezen rondom nieuwe organisatievormen en managementmodellen met als doel meer rendement uit talent te halen. Ook geïnteresserd geraakt? Laat u vrijblijvend inspireren tijdens een kennismakingsgesprek!

Berg & Partners • Organisatie richting en inrichting • HR-vraagstukken • MT-professionalisering • Executive search • Werving en selectie • Assessments Ten Hagestraat 8, 5611 | EG Eindhoven | Tel. 040-2431264 info@bergenpartners.nl | www.bergenpartners.nl


netwerk Guido Geenen Coaching & Training

Marcel L’Herminez i-Test Talentcenter

Imke Segers Berg & Partners

Marcel van Bergen Berg & Partners

“Een zinvolle bijeenkomst met inspirerende sprekers. Ook goed om vanuit professionele hoek bevestiging te krijgen van je ideee..n”. Antoon Donkers, Algemeen Directeur Janssen & Janssen gerechtsdeurwaarders

“Door de heldere en enthousiaste wijze van presenteren zijn we weer eens meegenomen in de veranderende wereld van HR en de toegevoegde waarde daarvan! Voor ons van groot belang, het blijft immers people’s business.

“Een inspirerende bijeenkomst die uitnodigt tot nadenken en actie”.

Toine Cuyten, directeur Cuyten Maintenance Services

Ruud Joosten, Managing Director Claranet Benelux B.V.

Harold Bijnen, Regiomanager Zuid bij Connectica

“Z eer zinvolle vroege start van de dag!”

“Inzicht: Het vermogen en de wil hebben om jezelf voortdurend aan te passen en te blijven leren, is nog belangrijker dan het bezitten van specifieke competenties. Meer dan ooit "survival of the fittest”. Peter Rijnten, HR Representative at Caterpillar Work Tools B.V.

“Een aangena me manier om de dag te beginnen, de sprekers nemen je mee door de wereld van HR, hun talent wordt jouw rendement!" Marc Pelzers RA, vennoot Joanknecht & Van Zelst

“Verhelderend seminar met o.a. de laatste trends en ontwikkelingen op HR-gebied”. Jane Kraaijvanger, HRM Habufa Meubelen

“In deze uitdagende tijd is het van groot belang dat je als bedrijf alle talenten van je werknemers optimaal benut en inzet. De adviezen van Berg & Partners, hoe je de talenten van je werknemers kunt stimuleren en optimaal benutten, heb ik als positief en leerzaa m ervaren”. Huub Boons, HR Manager Tapijtcentrum Nederland

"Het was een vroege start van de dag met veel positieve energie die onze ideee..n deels bevestigden maar ook aanzette tot nadenken in nieuwe richtingen, waardoor we zeker meer rendement uit onze talenten gaan halen!" Ellen Gijsbers, Directeur, Fresenius Medical Care Nederland B.V.

“Een bijeenkomst waar op een zeer heldere en prettige wijze het belang van mensen binnen de organisatie uiteen werd gezet. In een breed kader werden een aantal onderwerpen behandeld waarin mens, gedrag en organisatie centraal stonden. Een goed en inspirerend verhaal waar iedereen mee aan de slag zal moeten”. John Jansen, Divisie Manager, Changemanager, KSE Process Technology BV.

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

11


DE JACHT OP UW

INNOVATIEVE IDEE

IS GEOPEND!

SPECIAAL VOOR INNOVERENDE ONDERNEMERS Een innovatie succesvol in desuccesvol markt zetten eenvraagt goed om plan,een lange financiële SPECIAAL VOOR INNOVERENDE ONDERNEMERS Een innovatie in devraagt markt om zetten goedadem plan,en lange adem ruimte. Teckle,ruimte. de innovatieservice van de Rabobank, u daarbij. en betrokken. SPARRINGPARTNER, ADVISEUR, CRITICUS… Teckle SPARRINGPARTNER, en financiële Teckle, de innovatieservice van dehelpt Rabobank, helptPersoonlijk u daarbij. Persoonlijk, betrokken en precies op maat. gaat verder dan CRITICUS… een lening of krediet. uw sparringpartner. Uwofadviseur van uw financiële logistiek of uw coach van in deuwpre-seed of ADVISEUR, TeckleHet gaatis verder dan een lening krediet. bij Hetde is inrichting uw sparringpartner. Uw adviseur bij de inrichting financiële seedfase. Teckle is eenineigenwijs maatje dat u kritische stelt. Maarmaatje ook uw speurder diestelt. de weg vindt binnen het enorme innovatieve logistiek of uw coach de pre-seed of seedfase. Teckle vragen is een eigenwijs dattrouwe u kritische vragen Maarvoor ook uuw trouwe speurder die feilloos de weg netwerk van de Rabobank én daarbuiten. LENING EN ADVIES OP MAATénInnoverend betekent risico’sOP nemen. Dat maakt banken doorgaans voor u vindt binnen het enorme innovatieve netwerk van de Rabobank daarbuiten.ondernemen LENING EN ADVIES MAAT Innoverend ondernemen terughoudend. juist banken naar kansen en bedient ondernemers met een product. Teckleondernemers heeft een neus kansrijke innovaties! betekent risico’s Teckle nemen.speurt Dat maakt doorgaans terughoudend. Teckle speurt juistpassend naar kansen en bedient met voor precies het juiste product. Teckle WETEN? heeft een Wilt neusuvoor kansrijke MEER WETEN? u meer weten deze innovatieservice vancontact de Rabobank? www.teckle.nl. MEER meer weten innovaties! over deze innovatieservice van Wilt de Rabobank? Kijkover op www.teckle.nl. Of neem op metKijk hetop Teckle team van Of neem contact op met het Teckle van Rabobank(040) Eindhoven-Veldhoven via telefoonnummer (040) 293 67 80 of info@teckle.nl Rabobank Eindhoven-Veldhoven viateam telefoonnummer 293 67 80 of info@teckle.nl

Teckle, de innovatieve neus van de Rabobank www.teckle.nl

Teckle, de innovatieve neus van de Rabobank


Tekst: Eva Cornuijt Fotografie: Joris Kingma

Bankzaken

Rabobank zet zich in voor duurzame innovaties Op woensdag 14 november 2012 organiseert Johan van de Louw

Rabobank Nederland in samenwerking met Rabobank Eindhoven-Veldhoven de uitreiking van de 11de Herman Wijffels Innovatieprijs. Dit jaar wordt deze prestigieuze stimuleringsprijs voor duurzame innovaties uitgereikt in het hart van de meest innovatieve regio van Nederland: Eindhoven. Teckle, de innovatieservice van Rabobank Eindhoven-Veldhoven, sponsort de Herman Wijffels Publieksprijs. Via Facebook kan het publiek stemmen op

Olga Oosterhof

het bedrijf met het meest vernieuwende idee. Innovatieservice voor ondernemers

Herman Wijffels Innovatieprijs

“Het belangrijkste doel van Teckle is om ondernemers te faciliteren in het van de grond krijgen van hun innovatieve ideeën”, vertelt Olga Oosterhof, accountmanager Midden en Klein Bedrijf. “Juist in deze regio komen hier veel vragen over. Een reguliere bank kan hier geen invulling aan geven, maar Teckle wel. Wij gaan al in een vroeg stadium in gesprek met ondernemers die een innovatief idee hebben. In eerste instantie zijn we een sparringpartner en helpen we de ondernemer in contact te komen met de juiste partijen. Later komt ook het financiële aspect aan bod. Wij zijn niet altijd zelf de partij die kan financieren, maar kennen wel de wegen naar informal investors. Hiervoor werken we veel samen met andere partijen zoals gemeentes, Bright Move, High Tech Campus, BOM en TU/e.”

De econoom Herman Wijffels is onder andere voorzitter van de hoofddirectie van Rabobank Nederland en voorzitter van de SER geweest. Ook was hij de Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank en informateur voor het kabinet-Balkenende IV.“Toen hij in 1999 afscheid nam van de Rabobank, werd hem een fonds aangeboden, waarvan hij zelf het doel mocht bepalen”, vertelt Van de Louw. “Hij wilde dit inzetten om innovatie in relatie tot duurzaamheid te stimuleren.”Op 14 november 2012 wordt de 11de Herman Wijffels Innovatieprijs uitgereikt, in het Evoluon in Eindhoven. Een vakjury bepaalt wie de hoofdprijs van 50.000 euro of een van de andere prijzen wint en daarmee zijn duurzame innovatie verder kan ontwikkelen. “Omdat Teckle ook met innovatie bezig is, heeft Rabobank Eindhoven-Veldhoven de afgelopen jaren een bijdrage geleverd aan deze prijs, door de Herman Wijffels Publieksprijs te sponsoren”, aldus Van de Louw. “Naast een geldprijs van 5.000 euro voor de winnaar, krijgen de deelnemers nationaal en internationaal publiciteit en toegang tot ons netwerk.” De tien genomineerden zijn te vinden op de website van de Rabobank. “Die bedrijven staan op de Facebook-pagina en het publiek kan stemmen op zijn of haar favoriete innovatie”, licht Oosterhof toe.“Het bedrijf met de meeste ‘likes’ wint de Publiekprijs. Bovendien gaan zo ideeën de wereld rond. Wellicht zijn er ergens anders partijen die het interessant vinden om met deze bedrijven samen te werken. Dat is ook open innovatie.”

Coöperatie “Rabobank is meer dan honderd jaar geleden ontstaan vanuit een coöperatie, met het idee dat je samen meer kunt dan alleen”, legt Johan van de Louw, manager Bedrijven, uit. “Die coöperatieve gedachte zit dus in de genen van de Rabobank. Door ons enorme netwerk beschikbaar te stellen aan ondernemers, kunnen wij een bijdrage leveren aan innovaties. Vanuit onze agrarische oorsprong is ook duurzaamheid belangrijk voor ons.” Oosterhof vult aan: “Rabobank is lokaal betrokken en georganiseerd. Wij hebben heel korte lijnen binnen ons werkgebied. Daardoor kunnen we draagvlak creëren voor ideeën en samenwerken op het gebied van financiering. De regio Eindhoven is uniek: hier gebeurt uitzonderlijk veel op het gebied van innovatie.”

Rabobank Eindhoven-Veldhoven Kronehoefstraat 87 | 5612HL Eindhoven | Telefoon: (040) 293 60 00 info@eindhoven-veldhoven.rabobank.nl www.teckle.nl www.rabobank.nl/innovatieprijs

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

13


Tekst: Jelka van Eijk Fotografie: Petra Brands

Antoinette Willems

14


vrouw in zaken

Tweede start geeft Yellowstone alle ruimte Yellowstone International, een succesvol bedrijf dat al vijftien jaar diensten levert op het gebied van human resources, is in een nieuw jasje gestoken. Als gevolg van een management buy-out is de organisatie sinds 1 november zelfstandig met aan het hoofd Antoinette Willems, Stefano Buffoli en Karel Verhagen.

De verzelfstandiging betekent een vergrote flexibiliteit voor Yellowstone. Daarmee kan de organisatie gemakkelijker veranderingen doorvoeren en haar diensten uitbreiden. Die toch al brede dienstverlening omvat onder meer salarisverwerking, advisering, payrollmanagement en contractmanagement. Ook voor het tewerkstellen van ZZP’ers heeft Yellowstone een interessant dienstenaanbod.

Meer dan loonstrookjes Yellowstone houdt ervan als personeelszaken goed geregeld zijn. Karel: “Ons werk stopt niet bij loonstrookjes uitdraaien. Wij doen veel meer, zoals proactieve advisering voor zowel werkgever als werknemer.” Dat beaamt Stefano. Service is daarbij het sleutelwoord en hij vertelt dat Yellowstone daarin heel ver gaat. “Waar wij van grote toegevoegde waarde zijn, is in net dat stapje extra zetten. Dat beloven we niet alleen, maar doen we ook echt. Anders waren we de afgelopen vijftien jaar nooit zo prominent aanwezig geweest. We moeten ook wel, want wij kunnen niet op prijs concurreren. Tenslotte kunnen wij er niet voor zorgen dat een werknemer meer geld overhoudt, want de wet is zoals hij is.”

Frisse wind Met de management buy-out waait er een frisse wind door het bedrijf, op diverse gebieden. Zo verhuist Yellowstone op 1 december naar een andere verdieping van het kantoor aan de Beemdstraat in Eindhoven. “Het pand wordt geheel gemoderniseerd en we krijgen nieuw meubilair en nieuwe hardware”, vertelt Karel. “Dat voelt als een nieuwe start en daar was iedereen aan toe, ook onze medewerkers. We hebben er een tijd naartoe geleefd en willen allemaal iets goeds neerzetten.” Ook heeft Yellowstone een team van experts om zich heen verzameld voor onder andere de communicatie. Karel: “Voor onze corporate uitstraling werken we samen met een groep enthousiaste mensen die stuk voor stuk veel zin hebben om ons bedrijf nog steviger op de kaart te zetten.”

Complementaire partners De drie partners kennen elkaar al jaren. Antoinette Willems startte het bedrijf dat tot voor kort vijf aandeelhouders had, in

haar eentje. Zij en Karel waren daarna collega’s en Stefano was een betrokken zakenrelatie. Ze vullen elkaar perfect aan en barsten van de energie. Antoinette: “We zijn complementair aan elkaar. Stefano is specialist op financieel en HRM gebied en houdt zich bezig met alle interne aangelegenheden. Karel is jurist en fiscalist en neemt die werkzaamheden op zich. Daarnaast pakt hij samen met mij het commerciële traject op. Omdat we elkaar zo goed aanvullen, zien we ons in staat de interne en externe plannen die we al geruime tijd hebben, nu ook echt te realiseren.”

In schoenen werkgever Yellowstone heeft een internationale cliëntenkring, maar ook voor het regionale MKB is de organisatie van grote waarde. Het bedrijf heeft MKB’ers namelijk veel te bieden. Stefano: “Een ondernemer wil zich bezighouden met zijn core business, of hij nu vijf of vijftig mensen in dienst heeft. De perikelen eromheen kosten hem veel tijd, zoals het bijhouden van vrije dagen, vakantiesaldo’s en ziekteverzuim. Dat stuk nemen wij helemaal over. Heeft een medewerker daar vragen over, dan kan de ondernemer hem direct naar ons doorverwijzen. Alle administratieve handelingen liggen bij ons. Daarbij pakken wij niet alleen het papieren werkgeverschap op, maar staan we ook echt in de schoenen van de werkgever. Dat dit prettig is voor beide partijen, spreekt voor zich.”

Diensten voor ondernemers Een van de plannen die al lange tijd op stapel staat, is de nationale verloningspraktijk uitbreiden en hier een apart bedrijfsonderdeel van maken. “We hielden ons hier altijd al mee bezig, maar niet op zo’n grote schaal als we nu van plan zijn”, aldus Antoinette. “Door hier een aparte tak van te maken, kunnen we van grote toegevoegde waarde zijn. We zijn nu uit het keurslijf en worden flexibeler wat betreft het nemen van beslissingen. Voorheen werden veel beslissingen op holdingniveau genomen, waardoor niet alle plannen doorgang konden vinden. Nu doen we alles zelf. Dat is veel prettiger, want we hebben een ondernemende, pragmatische inslag en tevens een enorme drive om ons vernieuwde bedrijf uit te bouwen en tot een groot succes te maken.”

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

15


TEKST: Eva Cornuijt Fotografie: PIONmedia

Financiële fruitmand:

financieel advies voor ondernemers

Univé Preventie van bedrijfsrisico’s

Elk bedrijf heeft zijn eigen kwetsbaarheden. Soms kunnen ondernemers zich nog beter bewust worden van de bedrijfsrisico’s. Meestal zijn deze risico’s goed aan te pakken met een aantal simpele veranderingen. Hoe maakt u vervol­g­ens een verantwoorde keuze voor een zakelijke verzekering? Henry van Rijn, Mana­ger Zakelijk bij Univé Zuid, geeft advies. Goed verzekeren Ondernemen brengt kansen en risico’s met zich mee, voor het bedrijf, maar ook voor de ondernemer persoonlijk. Om zich tegen deze risico’s te verzekeren, is het goed om hier een overzicht van te hebben. Ondernemers kunnen hun bedrijf alleen goed verzekeren wanneer hun verzekeraar de ondernemer en het bedrijf goed kent. De adviseurs van Univé brengen daarom allereerst samen met de ondernemer de bedrijfsrisico’s in kaart, voor een analyse op maat. Na die analyse kiest de ondernemer zelf welke risico’s hij wel en niet verzekert. Zo helpt Univé ondernemers bij het maken van een bewuste keuze.

Preventietips Bij Univé krijgen ondernemers gratis adviezen en tips waarmee zij schade in en rond hun bedrijf kunnen voorkomen. Tijdens een bedrijfsbezoek constateren de adviseurs van Univé vaak dat met een aantal eenvoudige tips al veel bedrijfsrisico’s aangepakt kunnen worden. Bijvoorbeeld inbraakgevaar in een winkel: denk aan de plaats van de kassa, niet vlakbij de ingang, maar achter in de zaak. Of bij brandgevaar: plaats geen pallets buiten tegen de loods. Vervolgens worden alle belangrijke aandachtspunten in één keer meegenomen door Univé. Zoals gebouw en inventaris, aansprakelijkheid, ziekteverzuim en keuring van elektronische installaties. Persoonlijk Voor Univé gaat verzekeren veel verder dan het aanbieden van een passende polis tegen een aantrekkelijke prijs. Univé hecht veel waarde aan persoonlijk contact. Ondernemers kunnen bij één vast aanspreekpunt terecht. Zo weten zij altijd waar ze aan toe zijn en worden ze niet onaangenaam verrast. Volgens de Incompany 100 Award presteert Univé, vergeleken met andere verzekeraars in Nederland, het beste op het gebied van klanttevredenheid. Univé is dan ook onlangs opnieuw uitgeroepen tot beste zakelijke verzekeraar van Nederland. Meer informatie: Univé Zuid, Boschdijk 24 | 5612 AM Eindhoven 0900 22 55 555 | zuid.zakelijk@unive.nl www.unive.nl/zuid

FoedererDFK Corporate Finance

Wat te doen bij een bedrijfsovername, een management buy-in of -out, of een overdracht van een familiebedrijf? Guus van Houts, specialist in het waarderen van bedrijven, legt uit hoe FoedererDFK Corporate Finance uiteenlopende opdrachten op dit gebied aanpakt. Omdat we steeds vaker de vraag kregen een onderneming te waarderen, zijn we dat een aantal jaren geleden nóg professioneler aan gaan pakken met een eigen corporate finance-afdeling. We beschikken daarin over de combinatie van ervaring en specialisme. Bedrijfswaardering Je kunt een bedrijf op verschillende manieren waarderen. De meest correcte methode is die waarbij zowel de koper als de verkoper een goed gevoel heeft. Bij onze eigen klanten werken we altijd heel nauw samen met de desbetreffende accountant. Hij weet alles van de onderneming en kan in samenspraak met de ondernemer een goede toekomstverwachting uitspreken. Overname en overdracht In deze tijd liggen er voor ondernemers aantrekkelijke mogelijkheden om bedrijven over te nemen. Maar ook overdrachten van ouders op kinderen vinden nog steeds veel plaats. In dat geval berekenen wij wat de kinderen moeten betalen. Dit doen we altijd in samenwerking met onze specialisten van de afdeling estate planning. Er bestaan fiscaal immers allerlei

16

mogelijkheden om de onderneming zo gunstig mogelijk naar de volgende generatie te brengen. Maar dan moet je wel eerst een goede en faire prijs bepalen. Vervolgens breng je het bedrijf belastingtechnisch zo goedkoop mogelijk naar de volgende generatie. Uiteraard gebruik makend van de nodige vrijstellingen. Totaal FoedererDFK is vaak betrokken bij de verkoop van een bedrijf en neemt de totale begeleiding hiervan op zich. Niet alleen het waarderen; we helpen ook mee bij het zoeken naar een eventuele koper, het maken van een zogeheten informatiememorandum en het begeleiden van de onderhandelingen. Dat is een grote meerwaarde voor onze klanten. Bij FoedererDFK zitten alle specialismen onder één dak. Er bestaat al een vertrouwensband tussen ondernemer en accountant en bij koop of verkoop is het wel zo prettig om bij dezelfde persoon te kunnen aankloppen. FoedererDFK Accountants & Consultants Beukenlaan 60 | 5651 CD Eindhoven | 040 264 96 10 www.foedererDFK.com | g.houts@foedererDFK.com


FINANCIËLE FRUITMAND

Als ondernemer heeft u veel verantwoordelijkheden, en niet in de laatste plaats op financieel gebied. De meeste ondernemers hebben een goede basiskennis van financiën, maar moeten zich voor complexere vraagstukken wenden tot specialisten. Daar zijn deze deskundigen immers voor, zodat u zich kunt richten op uw eigen vak. Hoe kijken financiële experts naar de actuele ontwikkelingen in de markt? En welke adviezen hebben zij op financieel gebied voor u als ondernemer?

Pigmans Ras Janssen Notarissen Vast goed

De vastgoedmarkt zit al jaren in het slop. De regering probeert met diverse maatregelen de markt te stimuleren. Met deze maatregelen zijn er nog genoeg kansen voor particulieren en beleggers, zo licht Mr. Mike Giesbers van Pigmans Ras Janssen Notarissen toe. Onzekerheid over het al dan niet in stand blijven van de hypotheekrente-aftrek is een van de grote boosdoeners op de particuliere woningmarkt, terwijl de zakelijke markt vooral te lijden heeft onder de algemene economische malaise en de bankencrisis. Een van de maatregelen van de overheid is het verlagen van de overdrachtsbelasting die verschuldigd is bij de verkrijging van een woning: van 6% naar 2%. Dat scheelt een slok op een borrel! Deze maatregel gold oorspronkelijk maar van 15 juni 2011 tot 1 juli 2012, maar is kort geleden voor onbepaalde tijd verlengd. Zowel particulieren als beleggers hebben hier profijt van. Het maakt namelijk niet uit of verkrijger zakelijk of privé handelt, het gaat er alleen om dat er een woning wordt verkregen.

De regering zit echter niet stil. Onlangs is er nog een besluit genomen, dat geldt voor álle onroerende zaken, dus ook kantoor- of bedrijfspanden. Eerst gold dat bij een overdracht van een onroerende zaak binnen 6 maanden - en voor woningen verkregen in 2011 na 12 maanden - na een eerdere verkrijging, de verkrijger enkel overdrachtsbelasting verschuldigd was over het verschil tussen de koopsommen van de eerste en opvolgende transactie. Nu is besloten die termijn te verlengen naar 36 maanden, vanaf een eerste verkrijging op of na 1 september 2012. Hoewel het hiervoor benodigde wetsvoorstel nog moet worden aangenomen (Belastingplan 2013), heeft de staatssecretaris al een daartoe strekkend beleidsbesluit goedgekeurd. Kansen dus voor particulieren, maar ook voor beleggers! Neem voor specifieke situaties echter altijd vooraf contact op met een ter zake deskundige notaris. Pigmans Ras Janssen Parklaan 64 | 5613 BH Eindhoven | T (040) 264 96 49 I www.pigmansrasjanssen.nl | E notarissen@pigmansrasjanssen.nl

PRO Payroll Payrolling: zorgeloos werkgeverschap

Er zijn kosten en risico’s verbonden aan het hebben van personeel. Bedrijven gaan hier in deze tijd extra zorgvuldig mee om. Veel onder-nemers krijgen steeds meer te horen over payrolling en vragen zich af of dat iets is voor hen. Nanco van Arkel van PRO Payroll geeft uitleg. Soms nemen ondernemers onbewust risico’s. Een voorbeeld hiervan is het niet verzekeren van hun medewerkers bij ziekte. Vaak is het voor bedrijven onduidelijk welk type contract het beste past bij het soort werk dat hun werknemers verrichten. Door een payrollbedrijf in te schakelen, hoeven ondernemers zich geen zorgen meer te maken over deze administratieve rompslomp. Hierdoor kunnen ondernemers de focus leggen op datgene waar zij goed in zijn. Waarom payrolling? • Gemak: een payrollbedrijf maakt het makkelijk voor bedrijven om personeel in dienst nemen. Bedrijven verzorgen zelf de werving en selectie, maar hoeven zich niet bezig te houden met zaken als contractbeheer, salarisadministratie, (pensioen)afdrachten, arbo en ziekteverzekeringen. • Flexibiliteit: bedrijven die hun payroll uitbesteden, hebben de mogelijkheid om een keuze te maken uit verschillende soorten contracten. Het payrollbedrijf zorgt voor het afdragen van premies, het uitbetalen van het salaris en het bijhouden van verlofdagen. Bijkomend voordeel is dat bedrijven hiermee ook een aantal risico’s uitsluiten, bijvoorbeeld het risico op doorbetaling bij ziekte. Daarnaast hebben bedrijven de mogelijkheid om opdrachten tussentijds te beëindigen.

• Zekerheid: een payrollbedrijf heeft een vast stramien voor medewerkers en is deskundig op het gebied van cao’s, salarissen en pensioenafdracht. Een payrollbedrijf heeft daardoor de kennis om heel gemakkelijk vragen van medewerkers te beantwoorden. Zo weten bedrijven én werknemers altijd waar ze aan toe zijn. Eerlijk en deskundig advies PRO Payroll maakt een blauwdruk van de situatie van uw bedrijf: hoe is de salarisadministratie geregeld, wat zijn de (fysieke) kosten en is er een specifieke cao van toepassing? Uitgangspunt is dat (huidige) werknemers er niet op achteruitgaan. In het advies zal worden toegelicht of payrolling interessant is of dat het juist verstandiger is om alleen de reguliere loonadministratie uit te besteden. Voor een vrijblijvend advies op maat: PRO Payrolll Hofstraat 167 | 5641 TD Eindhoven | 040 298 23 89 www.propayroll.nl | info@propayroll.nl

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

17


Wie BOV’t er in 2013?

JCI de Kempen, onderdeel van JCI Nederland, organiseert op 25 maart 2013 voor de 18e keer de Beste Ondernemers Visie (BOV) Trofee. 10 enthousiaste leden van JCI de Kempen zijn sinds afgelopen juni druk in de weer om het evenement vorm te geven. Tijdens de Regio Business Dagen lanceerden ze vanuit hun eigen stand de datum in 2013 en vroegen daarbij tevens aan de bezoekers of zij de nieuwe winnaar van de BOV-Trofee kennen of misschien zelf in aanmerking komen voor deze prestige award. In de komende maanden zal de onderzoekscommissie vanuit de BOV-organisatie op zoek gaan naar zes potentiële kandidaten die daarvoor uitvoerig worden gescreend. In de laatste fase van dit traject zal de onafhankelijke jury een bedrijfsbezoek verrichten. Van daaruit zullen drie finalisten naar voren komen. Deze finalisten zullen nogmaals bezocht worden door de vijfkoppige jury, waarna ze zich uiteindelijk op 25 maart aan het publiek kunnen presenteren. De deskundige jury zal op die avond uiteindelijk beslissen wie van de finalisten met de BOV-Trofee naar huis mag gaan. Afgelopen jaar nam Ad van Berlo, eigenaar van VanBerlo, deze in ontvangst in het Evoluon. De jury, onder leiding van Harry van Raay, typeerde Van Berlo als een visionair die meerdere malen heeft bewezen onderscheidend te zijn door de productontwerpen van de onderneming. Van Berlo is er in geslaagd deze visie door te voeren in zijn bedrijf en een onderneming te ontwikkelen waarin de werknemers zijn visie delen en aanvullen. De uitreiking van de BOV-Trofee 2013 zal in het teken staan van talent en de wijze waarop een ondernemer zijn talent over de bühne weet te brengen. De kaartverkoop zal op 1 december 2012 van start gaan.

18

Ad van Berlo winnaar BOV-Trofee 2012 Ad van Berlo, is directeur-grootaandeelhouder en tevens grondlegger van VanBerlo. Zijn bedrijf legt zich toe op product ontwikkeling/design en product communicatie, onder het motto: “Making business from ideas”. Quote Ad van Berlo: “De BOV-Trofee is een prijs van ondernemers voor ondernemers en heeft daarom voor ons extra waarde. Een bevestiging van goed ondernemerschap, met visie en “gewoon aanpakken” mentaliteit. En dat is iets waar iedereen bij VanBerlo, op zijn eigen manier, elke dag mee bezig is.”


Netwerk

Nieuwe voorzitter BOV Annelot Moolenbeek is de nieuwe voorzitter van de 18e editie van de BOV, welke plaats vindt op 25 maart 2013. Hiermee heeft zij het spreekwoordelijke stokje overgenomen van Stefan Raap. Annelot: “De plannen voor de BOV beginnen zich al te vormen. We hebben dit jaar gekozen voor het thema 'talent'. Met dit thema kunnen we een enorm mooi en inspirerend proBruningsPhotography gramma neerzetten en laten zien wat de regio De Kempen aan talent in huis heeft. Samen met het team zijn we druk bezig om er weer een BOV-waardig evenement van te maken. Het is een ontzettende uitdaging om sponsoren, sprekers en een bekwame jury op het podium te krijgen, maar met de motivatie van het BOV-team gaat dat zeker lukken. De regio heeft enorm veel te bieden. Deze regio bruist en leeft. Kijk naar Brainport, de Slimste Regio, het ondernemende Brabantse MKB, de multinationals die in de regio gevestigd zijn, de Dutch Design week, Glow en ga zo maar door. Brabant is het industriële hart van Nederland en daar mogen we trots op zijn. Tijdens BOV 2013 willen we dan ook laten zien wat de regio allemaal te bieden heeft . We hopen dan ook weer net zo’n geweldig inspirerende en innoverende winnaar te hebben als de winnaar van 2012, Ad van Berlo. We zullen de gasten van de BOV 2013 zeker niet teleurstellen.” Tijdens de 17e editie van de BOV was Annelot verantwoordelijk voor de invulling van het programma. Het voorzitterschap geeft haar nu de mogelijkheid zelf de touwtjes in handen te nemen en om zo, samen met de andere leden van het BOV-team, een mooi evenement neer te zetten. Met haar vlieguren als (onder andere) organisator van evenementen én haar BOV ervaring zal dit zeker een succes worden. Naast deze uitdaging als BOV voorzitter is ze actief lid van de JCI de Kempen bij Team leden, die zorgt voor het

aantrekken van nieuwe leden. Het motto van de kamer, “Learning bij doing”, is Annelot op het lijf geschreven, wat blijkt uit het enthousiasme voor de BOV. Annelot Moolenbeek volgde de studie European Studies in Den Haag. In 2008 keerde ze terug naar Brabant, waar haar roots liggen. Sinds twee jaar is Annelot werkzaam in de Admirant in Eindhoven , bij GITP, een toonaangevend HR Adviesbureau. Hier begeleidt en coördineert zij projecten op het gebied van het beoordelen en ontwikkelen van individuen, teams en organisaties, gebaseerd op kennis van de psychologie.

JCI de Kempen, een bijzonder netwerk! JCI is een internationaal netwerk met wereldwijd meer dan 200.000 leden in 110 landen. Binnen de regio Eindhoven zijn er 25 jonge ondernemende mannen en vrouwen aangesloten bij JCI de Kempen. Daarmee vormen zij het lokale gezicht van JCI. Ralf Waumans is momenteel voorzitter van JCI de Kempen en legt uit wat er bijzonder is aan dit netwerk: “JCI de Kempen is een club met ambitieuze en inspirerende leden met een leeftijd tussen de 25 en 40 jaar. De diversiteit van onze leden brengt een aparte dynamiek tot stand. Vanuit de gedachte ‘learning by doing’ bieden we leden diverse uitdagingen die bijdragen aan persoonlijke ontwikkeling. Het meest bekende voorbeeld is natuurlijk de organisatie van de uitreiking van de BOV-Trofee. We zijn daarnaast continu op zoek naar activiteiten die een inspirerende werking hebben. Zo hebben we gezamenlijke activiteiten met andere Nederlandse ‘kamers’, zijn er verschillende bedrijfsbezoeken en organiseren we activiteiten met een maatschappelijk belang. Binnenkort organiseren we een gezellige avond voor Vrienden van de Thuiszorg. En dat geeft behoorlijk wat energie!” Zoals gezegd, JCI de Kempen is een bijzonder netwerk! “De kracht van JCI de Kempen is dat het een netwerk is dat naast de Brabantse gezelligheid ook echt diepgang biedt. Denk daarbij aan bijeenkomsten waarbij kennisoverdracht centraal staat, maar ook aan intervisiesessies waarbij je andere leden kunt inzetten als klankbord voor jouw persoonlijke issues. Het mooie is dat deze sessies ook veelvuldig plaatsvinden. Voor mij is dat een signaal dat er een hechte club staat die nieuwe leden met open armen ontvangt. Daar ben ik erg trots op!”, aldus Ralf Waumans. Meer informatie: www.jkdekempen.nl Twitter: @JCIDeKempen

www.boveindhoven.nl boveindhoven

kaartverkoop start op 1 december 2012 goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

19


KEER sCoreN PsV4busiNess. KoPLoPer iN ZaKeNdoeN. Zakendoen is net topvoetbal. Als je niet scoort, kun je niet winnen. Of de economie nu holt of stilstaat. U als ondernemer weet dat als geen ander. Gelukkig wordt scoren een stuk makkelijker als er een goed team achter je staat. PSV Business is uw dreamteam. Een team op 4 stevige pijlers. 1. Allereerst natuurlijk de pure voetbalbeleving. Een topteam, een topstadion en fantastische stoelen. Uw eigen luxe, vaste plek middenin een heerlijke voetbalsfeer. 2. Voetbal is onze business. En vlak daarna komt gastvrijheid. Ook daarin streven we naar de top. Met meer dan uitstekende restaurants en gezellige, stijlvolle plekken voor een drankje en een hapje. Rondom wedstrijden maar ook op alle andere dagen van de week. 3. Extra kortingen zijn nooit weg en altijd welkom. PSV4BUSINESS biedt u heel veel kansen op extra voordeel. 4. Maar de grootste kracht van het team is toch het zakelijk platform zelf. Het grootste en effectiefste van deze regio. Een netwerk waarin we u graag wegwijs maken. Dus bel (040 2505 531) of mail (business@psv.nl) ons en we leggen graag uit hoe we u in scoringspositie brengen.

We are ready to assist. Volg ons ook op f www.facebook.com/psvbusiness l www.twitter.com/psvbusiness i www.psvbusiness.nl/linkedin


arbeidsmarkt

Tekst: PIONmedia Fotografie: John Claessens

De taal van de financiële wereld moet je natuurlijk wel spreken Transparantie in de financiële wereld. De kranten staan er vol van. Financiële adviseurs moeten de kosten van de aangeboden dienstverlening duidelijk kunnen specificeren. Verder stelt de ondernemer steeds hogere eisen aan zijn financiële adviseur; hij moet verder kijken dan alleen naar de jaarrekening.

Voor Toon van den Nieuwenhof, senior consultant binnen de HCMGroup, niets nieuws onder de zon. Met www.accountantskiezer.nl bood hij, samen met een zakelijk partner, 10 jaar geleden ondernemers al een tool om op een professionele wijze een passend accountantskantoor te selecteren. Om vervolgens, op basis van een aantal heldere punten, van financieel adviseur te kunnen wisselen. Op dat moment een gat in de markt en uniek in zijn soort. Terwijl zijn compagnon zorg draagt voor de continuïteit van Accountantskiezer, heeft Toon van den Nieuwenhof zijn activiteiten inmiddels uitgebreid naar Werving & Selectie. Met de brede kennis van en ervaring in de financiële wereld, is hij al weer enige jaren succesvol actief in deze consultancy branche, vooral in de vakgebieden ‘Accountancy & Control’ en ‘Finance & Banking’. “Je kunt rustig stellen dat ik de taal van de financiële wereld inmiddels vloeiend spreek”, bevestigt Toon van den Nieuwenhof desgevraagd. “Door mijn achtergrond en ervaring beschik ik over een goede kennis van de bedrijven en kantoren, de verschillende functies en de daarbij behorende competenties. Gebruik makend van een uitstekend netwerk en van alle hedendaagse wervingsmethoden, streef ik voortdurend naar de perfecte match.”

Breed georiënteerd, scherpe focus Toon van den Nieuwenhof bedient niet alleen accountantskantoren. Ook in de bancaire sector in de regio Eindhoven - Helmond heeft hij inmiddels een goede naam opgebouwd. Maar de echte groeimarkt zit volgens Toon van den Nieuwenhof binnen het bedrijfsleven waar de vraag naar deskundige financieel professionals nog altijd toeneemt. Deze functies zijn divers en elk bedrijf is anders. Maar de opdrachtgevers en kandidaten waar ik mee om tafel ga, hebben allemaal één ding gemeen. Mensen vinden het prettig om met een ervaren specialist om tafel te gaan. Iemand die niet alleen kennis heeft van de functie(eisen) en de daaraan gerelateerde werkzaamheden, maar ook kan sparren over de branche, het bedrijf of, in geval van een kandidaat, zijn of haar carrière. We (en dan

Toon van den Nieuwenhof

spreek ik ook namens mijn collega’s binnen de HCM-Group) merken dat onze senioriteit als prettig wordt ervaren. We zijn volwaardige gesprekspartners voor zowel opdrachtgever als kandidaat.”

Leverancier wordt adviseur En daarmee onderscheiden we ons op een positieve manier in een branche, die onder meer wordt gekenmerkt door een snel verloop van contactpersonen. Toon van den Nieuwenhof: “Wij kiezen er binnen de HCM-Group echter heel bewust voor om langdurige relaties aan te gaan. Je hebt namelijk de tijd nodig om van leverancier uit te groeien tot adviseur en dat kan alleen als je elkaar de kans geeft om elkaar te leren kennen. Pas dan krijgen kreten als “proactief” en “maatwerk” inhoud en help je zowel opdrachtgever als kandidaat echt vooruit.” Human Capital Match Steenovenweg 34 5708 HN Helmond Toon van den Nieuwenhof Senior Consultant T: (049) 247 79 16 M: ( 06 ) 53 51 08 96 F: (049) 252 01 57 E: toon.vanden.nieuwenhof@hcm-group.nl/www.hcm-group.nl

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

21


Tekst: Tom Brennand Fotografie: Shutterstock

Kopen, verkopen, fuseren? Wat zijn de mogelijkheden in crisistijd? Dat veel bedrijven in moeilijkheden raken, is geen nieuws. Dreigende faillissementen zijn dagelijkse kost en vele bedrijven zijn al omgevallen. Dat klinkt negatief en dat is het ook. Toch heeft elke medaille zijn keerzijde. Tegenover doemscenario’s staan ook weer nieuwe kansen. Je kunt je bedrijf verkopen of fuseren met een ander bedrijf om uit de moeilijkheden te raken en de markt opnieuw te ontwikkelen. Door de benarde positie waarin veel ondernemers zich bevinden, kan een mooie overnamedeal die voldoet aan de wensen en verwachtingen van alle betrokken ondernemers de oplossing zijn, terwijl tegelijkertijd arbeidsplaatsen behouden blijven.

22

Bedrijf beëindigen

Bedrijf overnemen of fuseren

Er zijn tal van redenen te bedenken waarom een ondernemer wil stoppen met zijn bedrijf. De economische krimp speelt momenteel natuurlijk een rol. Door slechte omzetten en teruglopende winsten zien veel ondernemers zich gedwongen te stoppen. Maar het komt ook veelvuldig voor dat een ondernemer om andere redenen stopt. Bijvoorbeeld om met pensioen te gaan of omdat hij een heel ander pad wil gaan bewandelen. Als er geen opvolging is, lijkt het logisch het bedrijf te beëindigen. Zonde! Verkopen kan immers nog geld opleveren. De praktijk wijst uit dat slechts 25% van de stoppers het bedrijf verkoopt. De rest laat dus mogelijk veel geld liggen. Veel ondernemers zijn zich niet bewust van de waarde van hun bedrijf. Men gaat er vaak van uit dat een klein bedrijf niet te verkopen is. Dat is een misvatting. De waarde van een bedrijf zit behalve in het personeel ook in de klanten, lopende contracten, de locatie, enzovoort. Als er voldoende klanten zijn en als er omzet is, zijn ondernemingen meestal verkoopbaar. Dat geldt ook voor zzp’ers.

De crisis biedt kansen voor ondernemers die een nieuw bedrijf willen starten of die willen uitbreiden met nieuwe producten, diensten en markten. Een overname is in deze periode een redelijk voor de hand liggende keuze. Er zijn voldoende ondernemers die willen stoppen en die hun bedrijf eventueel willen verkopen. Een overname heeft als grote voordeel dat je een bedrijf voortzet met deskundig personeel, klanten en omzet. Je kunt als het ware een vliegende start maken. Een nadeel kan zijn dat de begininvestering hoger ligt. Voor onze economie is het gunstig als bedrijven worden overgenomen. Niet alleen blijven arbeidsplaatsen behouden, er vindt ook een financiële injectie plaats die de banken op dit moment nalaten of niet aandurven. Bedrijven die failliet zouden zijn gegaan omdat er geen kredieten meer worden verstrekt, kunnen door een overname overleven. Wellicht niet leuk voor de verkopende ondernemer, maar wel sociaal maatschappelijk een goede ontwikkeling. Dit geldt grotendeels ook voor fusies. Het grote verschil ligt hem daarin dat een fusie doorgaans uitbreiding van verwante activiteiten betreft en dat er medewerkers overtallig raken.


Thema

geld voor, dan is fuseren een optie. Dan zullen er waarschijnlijk wel wat medewerkers weg moeten, maar je bedrijf en je activiteiten blijven wel doorgaan. Ook de ondernemer die op het overnamepad gaat moet heel duidelijk voor ogen hebben wat hij wil en wat hij kan. Er is hoe dan ook een investering mee gemoeid. Het blijft een zorgvuldige afweging waarbij winst, maatschappelijke gevolgen, persoonlijke wensen, uitdagingen en groeikansen een rol spelen.

Bovendien krijg je er bestuurders bij, waardoor de overheadkosten toenemen. Dit hoeft geen bezwaar te zijn, afhankelijk van de structuur en het verzorgingsgebied van het nieuwe fusiebedrijf. Aan de andere kant leidt een fusie tot schaalvergroting waardoor operationele kosten beduidend lager kunnen uitvallen.

Leven en laten leven Samenvattend kunnen we stellen dat er mede door de crisis een verschuiving plaatsvindt in het bedrijfsleven. Ondernemers komen in financiĂŤle moeilijkheden en de banken geven geen extra ruimte. Dat leidt tot een situatie waarin bedrijven moeten stoppen, op zoek moeten naar een nieuwe eigenaar of fuseren. Als stoppende ondernemer moet je goed bij jezelf te rade gaan wat je voor ogen hebt met je bedrijf. Kun je en wil je het verkopen? Het geld dat je ervoor krijgt kan heel welkom zijn. Bovendien blijft datgene wat je hebt opgebouwd in stand en zijn eventuele medewerkers in dat geval niet afhankelijk van een uitkering omdat ze hun baan kunnen behouden. Wil je toch met je bedrijf verder, maar is daar geen

Stof tot nadenken In de regio Eindhoven, Den Bosch, Tilburg zijn ongeveer 28.000 ondernemers die ouder zijn dan 55 jaar en die na moeten denken over de toekomst van hun bedrijf. Zij zijn vooral actief in de horeca, industrie, bouw, landbouw en adviesdiensten. Veel opties hebben zij niet. Als ze geen opvolging hebben, kunnen ze stoppen of verkopen. We mogen er dus van uit gaan dat de komende jaren veel ondernemingen ter overname worden aangeboden. En als het aanbod groot genoeg is, staan de overname prijzen onder druk. Een extra kans voor de kopende partijen. Kortom, je bedrijf verkopen, is zeker een mogelijkheid en kan dĂŠ oplossing zijn om je bedrijf in ieder geval voort te laten bestaan. Hoe dat gaat, wat je er voor kunt vragen, wat de gevolgen zijn, enzovoort, verschilt per bedrijf. Financieel adviseurs en/of vertrouwenspersonen, zoals je accountant, kunnen hier zeker in meedenken en adviseren.

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

23


Bart Hendrix

Tekst: Lieke van Zuilekom-Bousema Fotografie: Willeke Machiels

Koop en verkoop van je bedrijf

van A tot Z

Een bedrijf kopen of verkopen is een complex traject dat een goede voorbereiding vereist. Voor zo’n belangrijk besluit is een adviseur nodig die deskundig en betrokken is, strategisch kan denken en goed kan onderhandelen. Aeternus begeleidt ondernemers in het MKB- en mid-corporate segment bij fusies, overnames en participaties en is expert op het gebied van bedrijfswaardering en bedrijfsfinanciering.

24


Thema

Bart Hendrix, senior adviseur Corporate Finance en directeur van het Aeternus kantoor in Eindhoven: “De meeste ondernemers krijgen maar één of twee keer in hun leven te maken met de verkoop van hun bedrijf. Dan is het wel verstandig dat je dit proces goed voorbereidt, om jezelf een goede onderhandelingspositie te verschaffen. Aeternus begeleidt het hele koop- en verkooptraject, van de verkennende fase tot het moment dat de contracten worden getekend. We informeren de ondernemers over wat het traject inhoudt. We maken een waardering en bepalen vervolgens samen met de ondernemer een vraagprijs. Ook voeren wij de onderhandelingen. Zodat de ondernemer de best mogelijke prijs en voorwaarden krijgt.”

Traject Het verkooptraject start altijd met een intern proces, waarbij de analisten van Aeternus research doen naar het bedrijf, de bedrijfstak en de waarde van dat bedrijf. Bart Hendrix: “Vervolgens maken we samen met de ondernemer een lijst van potentiële kopers, die we benaderen middels een informatiememorandum, een soort verkoopbrochure waarin we het bedrijf presenteren. Op deze manier interesseren we potentiële kopers, zonder dat we het bedrijf in de etalage zetten. Het laatste dat je wilt, is namelijk dat in de markt gaat gonzen dat je bedrijf in de aanbieding is. Dat zorgt voor onzekerheid, ook onder het personeel.” Met bedrijven die interesse tonen, worden verkennende gesprekken gevoerd. “Wanneer de interesse concreet wordt, beginnen de onder-handelingen. In de aftastende beginfase neemt Aeternus deze gesprekken vaak voor zijn rekening, maar op enig moment wil de koper het bedrijf natuurlijk zien. Hij wil de ondernemer spreken, die immers van de hoed en de rand van het bedrijf weet.” Aan het eind van de onderhandelingen, wanneer de prijs op tafel komt en de voorwaarden worden besproken, neemt Aeternus het proces weer over. “Wij zijn er echt voor de beste deal voor onze klant. Omdat de ondernemer vaak emotioneel betrokken is bij zijn bedrijf en omdat tijdens de onderhandelingen de spanning wel eens kan oplopen. Wij willen de beste prijs en de beste voorwaarden voor onze klant. Maar aan de andere kant zit de adviseur van de tegenpartij, die hetzelfde doel heeft voor zijn cliënt. Een leuk, maar heel heftig spel. Zeker als je je bedenkt dat ondertussen het bedrijf gewoon doorloopt.”

Toen besloot ik mijn kans te grijpen. Via mijn accountant kwam ik in contact met Aeternus. Samen zijn we het verkooptraject ingegaan.” Bart Hendrix: “In december vorig jaar zijn we gestart met de voorbereiding. Toen konden de onderhandelingen beginnen. Hierin is onder andere afgesproken dat John binnen het bedrijf werkzaam blijft. Zijn pand verhuurt hij nu aan Jislon. Ook over de medewerkers zijn goede afspraken gemaakt. Afgelopen juni zijn alle contracten getekend. De overname verliep heel soepel, omdat beide bedrijven al langer zaken deden en elkaar dus al goed kenden.” John den Bekker: “We waren al verloofd en hoefden alleen nog maar met elkaar te trouwen.”

Nieuwe vestiging Aeternus is in 2006 opgericht en is gevestigd in Venlo. “Onze meeste concurrenten zitten in de Randstad, met name in Amsterdam. Maar de afgelopen zes jaar is wel gebleken hoezeer de markt in Zuidoost-Nederland is gegroeid. Aeternus heeft inmiddels dertien medewerkers in dienst en meer dan 200 transacties begeleid. In november openen we een tweede vestiging, in Eindhoven. We vestigen ons in het pand van Joanknecht & Van Zelst, langs de A2, bij de afslag Veldhoven Zuid. De grote kracht van Aeternus is volgens Bart Hendrix dat het bedrijf onafhankelijk is. “We zijn niet gelieerd aan een bank of accountantskantoor. Dat is een groot verschil met collega-bedrijven in de regio, die van vergelijkbaar formaat zijn. Hierdoor zijn we in staat om al onze klanten objectief van informatie en advies te voorzien.” Voor meer informatie, www.aeternuscompany.nl

Internationale bruiloft Eén van de overnames die Aeternus recentelijk heeft begeleid, is die van Bimex. Dit bedrijf leverde afgelopen zomer meer dan vierduizend verkeerspaaltjes voor de wegafzettingen bij de Olympische Spelen in Londen en is in juni verkocht aan een Sekisui Jislon, een Japanse onderneming. John den Bekker, oud-eigenaar van Bimex: “Sekisui Jislon – een bedrijf gespecialiseerd in de fabricage van verkeerspalen – toonde ongeveer vier jaar geleden al interesse in Bimex. In de zomer van 2011 werd ik opnieuw benaderd.

Business analisten team Aeternus

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

25


Juul Zegers

26


Thema

Tekst: Lieke van Zuilekom-Bousema Fotografie: Willeke Machiels

Bedrijfsovername: een traject van keuzes Heeft u plannen om een bedrijf over te nemen? Vindt er binnenkort een opvolging plaats binnen uw familiebedrijf? Of wilt u uw bedrijf juist verkopen? Een goede voorbereiding is van groot belang, zowel bij de koop als de verkoop. Met een opleiding bij de Overname Academie bereidt u zich optimaal voor.

In de overnamepraktijk blijkt dat een koper of verkoper in het laatste deel van het overnameproces veel informatie moet verwerken. Je onderneming draait gewoon door maar ondertussen vergen de perikelen rondom onderhandelingen, contracten en de financiering vaak veel aandacht. De Overname Academie wil door middel van opleiding het aantal succesvolle bedrijfsovernames in Nederland verhogen. Het doel is om gedurende vijf dagdelen op een praktische manier kennis over te dragen in kleine groepen van vijf tot tien personen. De docenten zijn afkomstig uit de praktijk en zijn experts in hun vakgebied. In de leergangen staan geheimhouding en vertrouwelijkheid aan de basis voor een leerzame interactie tussen de deelnemers. Juul Zegers van de Overname Academie: “De Overname Academie heeft vooral een maatschappelijk doel. De opleiding is in het leven geroepen omdat we in de praktijk vaak merken dat bedrijfsovernames verkeerd gaan. Mensen worden te emotioneel aan de onderhandelingstafel. Afspraken worden niet duidelijk op papier gezet. Of een koper krijgt de financiering niet rond. Allemaal zaken die middels een goede voorbereiding voorkomen kunnen worden.”

Een goede voorbereiding… Afgelopen voorjaar is de eerste opleiding Bedrijf Kopen van start gegaan. Roel Uildriks was één van de deelnemers. De oud-manager besloot onlangs Océ te verlaten en te zoeken naar een uitdagende management buy-in mogelijkheid. “Ik heb de afgelopen twintig jaar diverse internationale managementfuncties vervuld, maar ben niet altijd betrokken geweest bij overnames. Door deel te nemen aan de opleiding, wilde ik een brede blik werpen op wat er

allemaal komt kijken bij een overname.” Juul Zegers: “Vragen die bijvoorbeeld beantwoord worden tijdens de opleiding, zijn: hoe moet ik me opstellen tijdens een onderhandeling? Hoe moet ik omgaan met meerdere stakeholders? Welke juridische structuur is nodig voor de overname?” De opleiding Bedrijf Verkopen richt zich op de ondernemer die de onderneming wil gaan verkopen. “Tijdens deze opleiding wordt ook behandeld of je als verkopende partij de verkoop wel goed hebt voorbereid en op welke wijze je inzicht krijgt in je persoonlijke financiële situatie.”

De waardering “Veel mensen zijn zich niet bewust van alle partijen die bij het koop- en verkoopproces betrokken kunnen worden”, gaat Juul Zegers verder. “Dit kunnen tot wel vijftien partijen zijn, van de adviseur tot de accountant en van de advocaat en de notaris tot de adviseurs van de tegenpartij en misschien wel de belangrijkste: het gezin. Als je zicht krijgt op de complexiteit hiervan en als je je als ondernemer hiervan bewust bent, kan dat enorm helpen om een goede overname te bewerkstelligen.” Veel mensen weten ook niet hoe ze een bedrijf moeten waarderen, vertelt Roel Uildriks. “Aan deze discussie werd ook tijdens de opleiding veel aandacht besteed. Je kunt juridisch en fiscaal natuurlijk alles vastleggen wat je wilt, maar het belangrijkst blijft natuurlijk dat je in staat bent om zelf te bepalen hoeveel een bedrijf nu echt waard is. Ik denk dat een opleiding als de Overname Academie hier goed inzicht in kan geven.” Voor meer informatie, www.overname-academie.nl

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

27


Danny Boonen en Hans van der Velden

Tekst: Eva Cornuijt Fotografie: Dré Wouters

Wat doet u met uw vermogen na verkoop van

uw bedrijf?

Als het gelukt is om uw bedrijf te verkopen, beschikt u over een ‘zak met geld’, die u waarschijnlijk wilt gebruiken voor uw pensioen. Maar wat gaat u precies met uw vermogen doen? Hoe kunt u dit het beste inzetten? En waar moet u rekening mee houden? Aan de hand van een financieel plan kan een vermogensbeheerder u helpen uw vermogen slim te investeren, zodat u ook na de verkoop van uw bedrijf een goed inkomen heeft. Hans van der Velden en Danny Boonen van Berben’s Effectenkantoor geven advies.

28


THEMA

Financiële planning “Na de euforie van de verkoop van zijn bedrijf, waar vaak jarenlang naartoe is gewerkt, komt het moment dat de ondernemer op een verantwoorde manier met de verkoopopbrengst verder wil”, vertelt Hans van der Velden, DSI Asset Manager bij Berben’s Effectenkantoor. “Daar ga je natuurlijk niet lichtzinnig mee om en daarom is het belangrijk om hier al ruim van tevoren over na te denken. En dus een financiële planning te maken.” Danny Boonen, Wealth Management Adviser bij Berben’s Effectenkantoor, licht toe: “Bij de financiële planning kijken we naar het totale financiële plaatje van de ondernemer. We bekijken de situatie voor en na verkoop, de uitgaven en het gewenste inkomen. Bij financiële planning kan het ook gaan om vermogensoverdracht. En we houden rekening met de partner, of zelfs de kinderen. Het is zaak om alles inzichtelijk te maken en de ondernemer een overzicht te geven van zijn financiële huishouden.” Het belangrijkste advies: “Met een financiële planning moet je eigenlijk al begonnen zijn voordat je besluit tot verkoop van je bedrijf. Als je een goed beeld hebt van de gevolgen, kun je ook alvast maatregelen treffen, mocht dat nodig zijn.”

Pensioenvoorziening “Niemand weet hoe de toekomst zich gaat ontwikkelen”, vertelt Boonen. “Daarom is het uitermate belangrijk om te zorgen voor een goede pensioenvoorziening. Ondernemers zijn vaak vooral bezig met ondernemen. Veel middelen zitten in het bedrijf en de ondernemer gaat ervan uit dat bij pensioenleeftijd zijn verkochte bedrijf zijn pensioen vormt. Maar als dat tegenvalt, zit je met een probleem.” Van der Velden vult aan: “De grootste valkuil is het geld te lang in de werkmaatschappij te laten. Eigenlijk moet je het naar de beheermaatschappij overhevelen. Anders loop je daar tot op het laatste moment risico op.”

Met het andere deel van zijn geld kan hij op een veiligere manier beleggen, zodat er altijd iets is om op terug te vallen. Vaak is veel risico nemen zelfs helemaal niet nodig om je doel te bereiken. Met een lager rendement kunnen ook alle wensen en doelstellingen bereikt worden”, aldus Boonen. “Je kunt dan beter wat defensiever beleggen”, legt Van der Velden uit. “Opschalen kan altijd, maar terugschalen is moeilijker. Ons doel is dan ook om een bovengemiddeld rendement te halen op de investeringen van onze klanten, tegen een zo laag mogelijk risico.”

Beleggingservaring “Heeft de ondernemer al ervaring met beleggen? Dat is een belangrijk om te weten”, zegt Van der Velden. “Omdat het beursgenoteerd is, kun je elke dag zien wat je beleggingen waard zijn. De vraag is of je daar tegen kunt. Die beleggingen fluctueren. Het emotionele deel van het beleggen is anders dan zelf ondernemen. Bij beleggen in beursgenoteerde zaken hebben mensen over het algemeen veel minder invloed op wat er met de waarde van die beleggingen gebeurt.”

Persoonlijke benadering “We hebben heel persoonlijk contact met onze klanten”, vertelt Van der Velden. “Als je aan tafel zit met iemand, zie en weet je veel meer dan wanneer je alleen maar belt. Zo kun je een goed oordeel geven over wat belangrijk is voor die specifieke persoon. En kun je realiseren wat hij echt wil. Dat is vooral zich geen zorgen maken over geld.” Boonen vult aan: “Onze benadering is: met de voeten op de grond. Wij beloven geen luchtkastelen. Onze werkwijze is transparant en we hebben geen eigen producten. Bovendien werken wij niet met bonussen. Dat is ook geen goede drijfveer, want dan verlies je misschien het belang van je klant uit het oog. We gaan juist voor de langetermijnrelatie en niet voor het kortetermijngewin.”

Veranderde situatie “Zaken als schenkingen, overdracht of andere plannen wat betreft de levensstandaard kunnen de situatie veranderen”, legt Van der Velden uit. “Bijvoorbeeld wanneer iemand veel wil gaan reizen, iets wat hij voorheen niet deed. Ook zijn er externe omstandigheden zoals inflatieontwikkeling. Daarom kijken we elk jaar naar het financiële plan. Voldoet het nog? Moeten we het ergens bijstellen? Het is onze taak om het verwachtingspatroon van de oud-ondernemer zo goed mogelijk te benaderen. Toen hij nog werkte, was er genoeg inkomen. Nu moet het inkomen uit het vermogen komen. Dat is toch anders.”

Over Berben’s Effectenkantoor BV Berben’s Effectenkantoor is een van de meest vooraanstaande vermogensbeheerders van Nederland, gespecialiseerd in individueel en institutioneel vermogensbeheer, wealth management, (beleggings)advies en handel in effecten. Het kantoor is in 1971 opgericht en is sinds 2004 onderdeel van de Deense Jyske Bank.

Risico’s “Een ondernemer wil over het algemeen graag kansen grijpen. Maar te veel risico nemen is niet goed. Je kunt een vermogen opsplitsen in verschillende delen: het fundament, de buffer en het zogenaamde speelgeld. Het is belangrijk dat de ondernemer dat weet. Tot een bepaald bedrag kan hij dan meer risico nemen.

Schatbeurderlaan 10 | 6002 ED Weert 0495 456 000 | info@berbens.nl | www.berbens.nl

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

29


Tekst: Eddy jansen Fotografie: John Claessens

De ICToplossingen van 3-AX:

maatwerk op regiebasis! Het bedrijf 3-AX zit op een unieke locatie in de binnenstad, namelijk in één van de businessunits van het Centraal Station. Dit jaar neemt Sven van Weely (38) het stokje over van Ger de Wit (58). “We zitten op één spoor, en de te volgen route is dus al voor een groot deel uitgezet”.

Ger de Wit richtte 3-AX al weer bijna veertien jaar geleden op en zegt: “In de afgelopen jaren zijn wij steeds blijven vast houden aan onze filosofie. De mens achter de automatisering is en blijft de belangrijkste factor. Wij zijn constant bezig om de juiste ICT’er op de juiste plaats in te zetten. De technologie is wat onze klanten en medewerkers bindt, maar wij vinden het ook belangrijk dat het op persoonlijk vlak klikt . Dit wordt in onze branche nog teveel onderschat.” Het bedrijf 3-AX is een dienstverlenende organisatie die zich bezig houdt met het op tijdelijke basis inzetten van ICT-specialisten. Het werkgebied van 3-AX ligt ten zuiden van de lijn Amsterdam - Utrecht - Apeldoorn en ten noorden van de lijn Maastricht Brussel - Gent. De naam 3-AX is niet zomaar tot stand gekomen. Door de synergie tussen klant, medewerker en machine zijn wij op het gebied van automatisering op alle platformen graag de sleutel tot ICT-oplossingen. Kijk maar eens goed naar ons logo, dan zie je de contouren van een sleutel”, zegt Ger de Wit.

Communicatief

Automatisering heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen”, zegt Ger de Wit. “De ontwikkelingen gaan zo snel, dat dit een mooi moment is om het stokje over te geven aan een jonger iemand, die gemakkelijker met al die vernieuwingen meegaat, iemand

30

die dichterbij de techniek en de nieuwe ontwikkelingen staat dan ik”. Sven van Weely vult aan: “Vroeger was een ICT’er vaak een introvert persoon voor de niet ICT omgeving, die je in een serverhok neerzette om een systeem te installeren of het probleem op te lossen. Daarnaast waren ICT’ers mensen die iets wisten, wat anderen niet wisten. Daar was ook vrijwel geen controle op mogelijk. Die tijd is niet meer. Onze mensen maken voor korte of langere tijd deel uit van een bedrijf om daar samen met de andere mensen aan een ICT-vraagstuk te werken. Onze mensen moeten ook vooral heel goed bij het bedrijf waar ze voor gaan werken passen. Ze moeten onderdeel uit kunnen maken van een team en heel communicatief zijn”. Ger de Wit: “Wij leveren maatwerk op regiebasis en hebben een groep van zo’n 35 ICT’ers, die wij op projectbasis voor korte of langere tijd bij een bedrijf detacheren.” De komen de jaren zal 3-AX uitgroeien tot ongeveer 50 á 60 medewerkers. Met een kleine staf van 4 medewerkers is 3-AX in staat om de persoonlijke binding met haar medewerkers die ‘’on the road’’ zijn te behouden.

Opleiding

Medewerkers van 3-AX zijn geselecteerd op hun persoonlijke kennis en vaardigheden, daarnaast vindt regelmatig bijscholing plaats, om de ontwikkelingen binnen de ICT-Sector te kunnen


Thema

Ger de Wit en Sven van Weely

volgen. Ook heeft het bedrijf een eigen opleiding op MBO-niveau, met een erkend diploma met Microsoft-certificering. 3-AX richt zich naast activiteiten op het gebied van programmering en projectleiding ook op het beheer van operating systemen, zoals support, helpdesk en systeembeheer. Ger de Wit: “Wij stellen onze teams ook uitgebalanceerd samen. Zie het als een voetbalelftal: ook daar in moet balans zitten. Er moet een leider in zitten, dienende spelers, er moet hiërarchie in zitten: een goed samengesteld geheel marcheert! Als er allemaal haantjes in zitten, gaat het fout.”

Beveiliging

Eén van de nieuwe speerpunten van 3-AX is internet-security. Sven van Weely: “Je merkt dat daar veel behoefte aan is, zowel bij grote als kleinere bedrijven en instellingen. Die horen ook verhalen over de mogelijkheid, dat je computersysteem van buitenaf gehackt wordt en dat onverlaten er vervolgens met jouw gegevens vandoor kunnen gaan. Het beveiligen van computersystemen is niet alleen interessant voor overheden, banken en grote bedrijven, maar ook bedrijven in het MKB kunnen daar heel veel baat bij hebben. Net zo goed als je je bedrijfspand beveiligd tegen indringers, moet je dat zeker ook met je computersysteem doen!” Naast het zuidelijke deel van Nederland, richt 3-AX zich de komende jaren ook op België, waar 3-AX ook actief is. “Wij

denken dat daar nog veel werk voor ons ligt”. Het bedrijf doet overigens niet alleen zaken met grote instellingen als de Belastingdienst en diverse overheden en multinationals. Soms doen we rechtstreeks zaken met hen, maar ook vaak via een partner, dat weer in opdracht van een bedrijf of instantie werkt. Op die manier kom je in aanraking met diverse bedrijven, instellingen en lokale overheden. Ondanks de economische crisis met de daar aan gekoppelde voorzichtigheid bij bedrijven, vind 3-AX zich de ideale partner. Of het nu om het simpel aansluiten van een pc gaat of om een compleet communicatienetwerk en alles wat daar bij komt kijken. Sven van Weely: “Vaak twijfelen bedrijven om zelf personeel in dienst te nemen. Ook dán kunnen wij een uitkomst zijn met een tijdelijke kracht. En 3-AX staat ervoor dat de prijs/ kwaliteit verhouding van haar medewerkers in balans is zodat ICT-oplossingen betaalbaar blijven. Aangezien je met uitval van een systeem of digitale inbraak vaak nog veel verder van huis bent!” Stationsplein 22a 5611 AC Eindhoven Tel +31 (0)40 - 20 55 020 Website: www.3-ax.nl E-mail: info@3-ax.nl www.3AX.nl

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

31


Fotografie: Willeke Machiels

Kunst: ook financieel en fiscaal aantrekkelijk Door Kunsthandel Art Dumay en Witlox Van den Boomen Kunst is natuurlijk in de eerste plaats bedoeld om van te genieten. Dat het daarnaast ook een waardevaste investering kan zijn is een zeer prettige bijkomstigheid. Behalve in esthetisch genot investeert men met de aankoop van kunst dus ook in de eigen financiĂŤle toekomst of die van de partner en (klein)kinderen.

32


THEMA

Informatiebijeenkomst Onlangs hielden Kunsthandel Art Dumay uit Nuenen en Witlox Van den Boomen, accountants, belasting- en HR-adviseurs uit Waalre een presentatie over Kunst en Fiscaliteit. De bijeenkomst was bedoeld voor eenieder die kunst in bezit heeft of voornemens is dit aan te schaffen. Onderwerpen die aan bod kwamen: • Kunst als vorm van beleggen: waar is het resultaat op gebaseerd? • Taxatie van kunst: hoe kan het dat bepaalde schilderijen zoveel opleveren? • Kunst… of Kitsch? • Kunst en de aangifte inkomstenbelasting; belast of vrijgesteld? • Fiscaal vriendelijk schenken en vererven van kunstwerken. • Schenken en uitlenen van kunst aan een museum.

Interessant? Bent u kunstliefhebber en in het bezit van kunst of overweegt u uw vermogen te beleggen in kunst? Dan wilt u natuurlijk alles weten over de waardeontwikkeling, de financiële aantrekkelijkheid en de fiscaliteit van kunst. Kunsthandel Art Dumay vertelt u graag uitgebreid over investeringen in kunst en Witlox Van den Boomen informeert u over de fiscale aspecten. Indien u bent geïnteresseerd in meer informatie of een presentatie aan uw adres of binnen uw bedrijf, neemt u dan gerust contact op met Melanie Dumay of Sandra Hendriks.

Kunsthandel Art Dumay Park 75 5671 GC Nuenen T: 040- 284 52 08 www.artdumay.nl

Witlox Van den Boomen Eindhovenseweg 126 5582 HW Waalre T: 040 - 221 58 05 www.wvdb.nl

Mr. drs. Sandra Hendriks (links) en Melanie Dumay

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

33


ansen zien en pakken Kolsteren Bedrijfshuisvesting Stationsstraat 8A • 6026 CV Maarheeze T +31(0) 495 58 81 11 F +31(0) 495 59 40 68 M +31(0) 683 94 76 67 E info@kolsterenbedrijfshuisvesting.nl I www.kolsterenbedrijfshuisvesting.nl

de

kleurrijke partner

Ontwerp DTP Drukwerk Mailingen Roll-up systemen Displays Websites

Dillenburgstraat 53 5652 AM Eindhoven Tel. 040-293 12 68 info@denb-communicatie.nl www.denb-communicatie.nl

D&B_Adv_GZ_214x152mm_HalvePag.indd 3

26-04-12 19:33


COLUMN COLUMN

FOTOGRAFIE: Joris Kingma

Igor van Kaam

Mormonen geloven dat de Aarde in zijn huidige vorm pas 6000 jaar bestaat. Fossielen die miljarden jaren oud zijn, zijn daar door God achtergelaten om ons mensen te doen geloven dat de Aarde door Hem is geschapen uit materiaal van andere planeten. Op dit moment is in Nederland de kabinetsformatie in volle gang. Van de heren Rutte en Samsom wordt verwacht dat zij er in november samen uit zijn. Aan de andere kant van de grote plas, in de Verenigde Staten van Amerika, komt de verkiezingsstrijd op 6 november tot een hoogtepunt. Tegenover President Barack Obama vinden wij deze keer Mitt Romney. Een zakenman en politicus, die zijn geloofsgemeenschap vindt in diezelfde Mormoonse kerk. Ik ben geen fan van Romney, zoveel moge duidelijk zijn. Obama kan deze wedstrijd winnen en niet omdat hij gelooft dat de fossielen geen Goddelijke variant op het spelletje Geocaching zijn. (Geocachen is een spel waarbij je met een GPS in de hand het land in trekt om door anderen verborgen schatten te vinden). Obama beheerst de kracht van taal, de sleutel tot ons brein. Dat Obama het eerste debat op achterstand begon, stond voor mij meteen vast. Hij stond links van Romney. Wist u dat de persoon aan je linkerhand ondergeschikt en iemand die rechts van je staat dominant is? Wat maakt dan tóch het verschil? Mitt Romney gebruikt veel negatieve woorden als: ‘cuttings’, ‘doubt’, ‘must’, ‘I want’, ‘concerned’ en ‘pursue’. Wanneer hij vertelt dat hij 12 miljoen banen gaat creëren, schudt zijn hoofd ‘Nee’.

“There you go again.” Obama horen we alleen in de ‘wij vorm’ praten, positioneert zich beleefd en gebruikt zijn handen om aan te tonen dat hij voelt waar hij mee bezig is. Dat alles binnen handbereik is. Romney staat te beschuldigen, waar Obama staat te verbinden en alle Amerikanen verenigt als ‘Commander in Chief ’. Naast het gebruik van positieve woorden als ‘opportunity, ‘succeed’ en ‘improvement’, houdt hij zich kwetsbaar aan zijn beloften. “You know, four years ago, I have said that I am not a perfect man and I wouldn’t be a perfect President.” In debatten werd Mark Rutte beschuldigd en ingemaakt, mocht zijn zinnen niet afmaken van de gespreksleiders en bleef zachtaardig, maar won de verkiezingen met een voorsprong op Samsom. Samsom, geroemd om zijn Ronald Reagan-uitstapje, ‘There you go again’: ‘Nu doet u het weer!’ hielp Rutte het zadel in. Want Rutte mag het klusje inderdaad weer gaan klaren. Wij burgers zijn toe aan kwetsbare leiders. Harde zakenmannen hebben ons de crisis in gedreven! De kracht van woorden en gebaren is ongekend en helaas bij veel mensen ook onbekend. Wist u dat de speeches van Barack Obama, die tot de beste in de geschiedenis behoren, geschreven worden door mensen met kennis van het Neuro Linguïstisch Programmeren? En dat ook Mark Rutte een NLP Practitioner training heeft gevolgd? Mag ik mijzelf voorstellen als nieuwe columnist voor Goeie Zaken? Schiet mij maar lek.

Igor van Kaa m

NLP™ Trainer en directeur van HDTO Development & Training

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

35


Tekst: PIONmedia Fotografie: John Claessens

De hele wereld bereikbaar vanuit Valkenswaard Remco van Donk kan een kleine zucht niet onderdrukken. De vraag is hem al menigmaal gesteld. Een zakenreis kun je tegenwoordig toch ook gemakkelijk zelf boeken? Een beetje handige secretaresse stelt zo een reis samen voor haar baas. Dus waarom nog langer gebruik maken van een gespecialiseerd bureau? “Het is dezelfde discussie als met de huisarts. Natuurlijk kun je zelf op internet aan de hand van je klachten kijken wat je mankeert. Maar weet je dan zeker dan je zelf de juiste diagnose stelt? En weet je ook welke medicijnen je vervolgens moet nemen? Zo is het in onze branche feitelijk ook. Natuurlijk kun je zelf een reis samenstellen, maar reis je dan ook het meest efficiënt, comfortabel en tegen de juiste prijs? Dat is een garantie die wij onze klanten kunnen geven. Onze medewerkers weten precies waar ze snel de beste oplossing kunnen vinden tegen de meest aantrekkelijke prijzen.”

36


Travel

Weten de weg “Wij weten letterlijk en figuurlijk de weg in de reiswereld”, vervolgt Van Donk. “We hebben bijvoorbeeld toegang tot internationale databanken van een diversiteit aan luchtvaartmaatschappijen, zodat we altijd de meest voordelige vlucht vinden. Bovendien kunnen we desgewenst een compleet pakket verzorgen. Van overnachting en reisverzekering tot visa en autohuurauto , de transfer naar het hotel enzovoort. Als je kiest voor FCm Travel Solutions ben je niet dan ook niet alleen verzekerd van een scherpe prijs, maar word je eigenlijk compleet ontzorgd, zodat de klant zich alleen hoeft te focussen op het doel van zijn reis.”

35 jaar ervaring FCm Travel Solutions heeft Australische roots en is gelieerd aan moederbedrijf Flight Center Limited, een gerenommeerde innovator binnen de reiswereld. Klanten profiteren van meer dan 35 jaar internationale ervaring in meer dan 75 landen. Flight Center Limited behoort tevens tot de vijf grootste spelers in de internationale markt voor zakelijke reizen. Desondanks is het bedrijf er in geslaagd door een degelijke spreiding van kantoren dicht bij de klant te blijven staan. ”De persoonlijke aanpak is de basis voor succes”, beaamt Van Donk. “Klanten kunnen altijd direct contact opnemen met een van onze medewerkers. Onze specialisten bouwen graag goede, langdurige relaties op. Doordat we elke organisatie leren kennen, kunnen we inspelen op bijzondere wensen. We analyseren altijd het reisgedrag van het bedrijf, vergelijken de huidige prestaties en adviseren over mogelijkheden om kosten te besparen. Vaak zie je dan dat het reizen ook veel efficiënter worden aangepakt. Een leuk bijkomend voordeel is daarnaast dat we door deze persoonlijke band ook vaak gevraagd worden privéreizen te regelen, maar bijvoorbeeld ook groepsreizen voor bedrijfsuitjes, familiereizen, lustrumreizen en studiereizen. Een compleet pakket waarbij de wensen en eisen van de klanten leidend zijn.”

FCm Travel Solutions onderscheidt zich overigens niet alleen door de persoonlijke service. Het bedrijf zet ook in op maatschappelijk verantwoord ondernemen. Volgens Van Donk meer dan zomaar een modeterm. “Groen reizen gaat veel verder dan het compenseren van de milieubelasting. Wij zijn in Nederland als eerste in onze branche gecertificeerd door Tourcert. Deze methode is bijna gelijk aan ISO 26000; de standaard die nog niet te certificeren is. Wij helpen bedrijven om hun klimaatimpact zoveel mogelijk terug te dringen. Binnen een straal van 500 reiskilometers is de trein bijvoorbeeld vaak een beter alternatief dan het vliegtuig. Dat wordt vaak vergeten. Om van de luchthaven op de eindbestemming te komen ben je bovendien vaak nog extra tijd kwijt, terwijl de trein je meteen naar het zakencentrum brengt.

En is het echt nodig om te reizen, of zijn er ook andere mogelijkheden? Overleg kan bijvoorbeeld ook via videoconferenties. Kortom: reizen zit ons in het bloed, maar we staan ook open voor elk goed alternatief. Daar zijn we ondernemers voor.” Niet voor niets is FCm voor het 3e jaar op rij verkozen tot Europa’s Leading Travel Management Company!

FCm Travel Solutions - Valkenswaard Bedrijvencentrum Delta Kerkhofstraat 21 5554 HG Valkenswaard Tel. +31 40 207 16 49 Fax +31 40 201 93 49 Valkenswaard@nl.fcm.travel

Powered by goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

37


SIE INNOVATIE DOEN CREATIEF DURF BETROKKEN SUCCES WINN F DOEL KRACHT PLAN LEF MISSIE GROEI TROTS PASSIE DOORZ ATIEF DURF BETROKKEN SUCCES WINNEN PLEZIER DROOM INN KEN GROEI VISIE DOEL KRACHT PLAN ACTIE LEF MISSIE GROEI PLEZIER DROOM CREATIEF DURF BETROKKEN SUCCES WINNEN GROEI VISIE ACTIEF DOEL KRACHT PLAN LEF MISSIE GROEI TRO EN DOEN CREATIEF DURF BETROKKEN SUCCES WINNEN PLEZIE NETWERKEN GROEI VISIE DOEL KRACHT PLAN ACTIE LEF MISS SIE INNOVATIE DOEN CREATIEF DURF BETROKKEN SUCCES WINN Kom dan op PLAN 7 november het OndernemersCongres u wordt DOORZ LEFnaar MISSIE GROEI TROTS en PASSIE F DOEL KRACHT een dag BETROKKEN lang geïnspireerd door topcoaches en succesvolle ondernemers. ATIEF DURF SUCCES WINNEN PLEZIER DROOM INN Met medewerking van onder andere: KEN GROEI VISIE DOEL KRACHT PLAN ACTIE LEF MISSIE GROEI PLEZIER DROOM CREATIEF DURF BETROKKEN SUCCES WINNEN GROEI VISIE ACTIEF DOEL KRACHT PLAN LEF MISSIE GROEI TRO ‘VanCREATIEF DURF krijg EN DOEN BETROKKEN SUCCES WINNEN PLEZIE NETWERKEN GROEI VISIE DOEL KRACHT PLAN ACTIE LEF MISS je energie’ SIE INNOVATIE DOEN CREATIEF DURF BETROKKEN SUCCES WINN Pieter van den Hoogenband F DOEL KRACHT PLAN LEF MISSIE GROEI TROTS PASSIE DOORZ DROOM INN ATIEF DURF BETROKKEN SUCCES‘WINNEN PLEZIER te snel? KEN GROEI VISIE DOEL KRACHT PLAN ACTIE LEF MISSIE GROEI ...?’ Of jij te PLEZIER DROOM CREATIEF DURF BETROKKEN SUCCES WINNEN RonnieGROEI Overgoor TRO GROEI VISIE ACTIEF DOEL KRACHT PLAN LEF MISSIE EN DOEN CREATIEF DURF BETROKKEN SUCCES WINNEN PLEZIE NETWERKEN GROEI VISIE DOEL KRACHT PLAN ACTIE LEF MISS BETROKKEN SUCCES WINN SIE INNOVATIE DOEN CREATIEF DURF ‘Een merk F DOELbouwen KRACHTduurt PLAN LEF MISSIE GROEI TROTS PASSIE DOORZ ’ BETROKKEN SUCCES WINNEN PLEZIER DROOM INN ATIEF DURF Annemarie van Gaal KEN GROEI VISIE DOEL KRACHT PLAN ACTIE LEF MISSIE GROEI PLEZIER DROOM CREATIEF DURF‘BETROKKEN SUCCES WINNEN ondernemers GROEI VISIE ACTIEF DOEL KRACHT PLAN LEF MISSIE GROEI TRO te gast. SUCCES WINNEN ’PLEZIE EN DOEN CREATIEF DURF BETROKKEN NETWERKEN GROEI VISIE DOEL KRACHT PLAN ACTIE LEF MISS Humberto Tan SIE INNOVATIE DOEN CREATIEF DURF BETROKKEN SUCCES WINN F DOEL KRACHT PLAN LEF MISSIE GROEI TROTS PASSIE DOORZ ATIEF DURF BETROKKEN SUCCES WINNEN PLEZIER DROOM INN KEN GROEI VISIE DOEL KRACHT PLAN ACTIE LEF MISSIE GROEI PLEZIER DROOM CREATIEF DURF BETROKKEN SUCCES WINNEN ACTIEF DOEL KRACHT PLAN LEF MISSIE GROEI TRO GROEI VISIE Meld u nu aan op ondernemerscongres.nl EN DOEN CREATIEF DURF SUCCES WINNEN PLEZIE Ontvang 50% korting (€ 100,i.p.v. €BETROKKEN 200,-) onder vermelding van de code: CKMED NETWERKEN GROEI VISIE DOEL KRACHT PLAN ACTIE LEF MISS SIE INNOVATIE DOEN CREATIEF DURF BETROKKEN SUCCES WINN F DOEL KRACHT PLAN LEF MISSIE GROEI TROTS PASSIE DOORZ ATIEF DURF BETROKKEN SUCCES WINNEN PLEZIER DROOM INN KEN GROEI VISIE DOEL KRACHT PLAN ACTIE LEF MISSIE GROEI 7 november 2012, Evoluon Eindhoven DURF BETROKKEN SUCCES WINNEN PLEZIER DROOM CREATIEF EN VISIE ACTIEF DOEL KRACHT PLAN LEF MISSIE GROEI TROTS N CREATIEF DURF BETROKKEN SUCCES WINNEN PLEZIER DROO

AMBITIE? winnen

Internet langzaam

persoonlijk jaren

1000 Geweldig!

HOOFDSPONSOR

CMYK

50 / 0 / 10 / 30


COLUMN COLUMN

Lenie Scholten

Onlangs las ik de biografie van Anton Philips, geschreven door prof. Bouman uit 1956. Het verhaal schetst een persoonlijke levensloop van een zeer succesvol ondernemer. Gespiegeld aan die levensloop beschrijft prof. Bouman de positieve ontwikkelingen in de stad Eindhoven; de sterke verwevenheid tussen Anton Philips en de stad Eindhoven wordt prachtig geĂŻllustreerd. De stijl van het boek mag dan wat gedateerd zijn, het blijft een aanrader! In die biografie komt ook Gerard, de oudste broer van Anton regelmatig naar voren. Meer uitvinder dan koopman heeft Gerard net zo goed, zeker in de beginfase, een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Philips, maar over hem hoor je veel minder. Gerard, geboren in 1858, als oudste zoon, studeert in Delft als werktuigkundig ingenieur. In de huidige tijd zou je hem denk ik een nerd kunnen noemen, iemand die geheel geboeid is door zijn vak, de techniek en daar geheel voor gaat. In 1989 richt hij in hun ouderlijk huis in Zaltbommel een laboratorium in, omdat hij denkt dat hij de kooldraadlamp goedkoper kan produceren dan de concurrenten in Engeland en Duitsland. En hij krijgt gelijk. Hij heeft wel broer Anton nodig om er een winstgevend bedrijf van te maken, maar zijn hele leven lang blijft Gerard de motor achter de noodzakelijke technologische verbeteringen van het fabricageproces, waarmee de concurrentie de kop geboden blijft. Mensen als Gerard Philips hebben wij nodig om onze Brainportambities de komende jaren waar te blijven maken. Gerard Philips is een icoon voor onze techniekambities, hoewel de gloeilamp als symbool

Eerbetoon aan Gerard Philips

van zijn inzet misschien ook wat gedateerd is. De grote achilleshiel van onze Brainportambities is de arbeidsmarkt. Nu al staan er dagelijks 14 vacatures open die niet vervuld kunnen worden, waaronder veel technische functies op alle niveaus. Daarom is het zo goed dat het VMBO en het ROC de handen ineen hebben geslagen om samen het techniekonderwijs te versterken. Dat is ook nodig. Jongeren moeten meer uitgedaagd worden om voor de techniek te kiezen, want er stromen er jaarlijks veel te weinig in. Gelukkig vindt er op dit moment in het voortgezet onderwijs een kleine kentering plaats, waar meer jongeren dan 2 jaar geleden kiezen voor een bèta profiel. Onder de voortijdig schoolverlaters van het ROC is het ontbreken van een leerarbeidsovereenkomst een van de belangrijkste uitvalredenen voor de techniek! Recentelijk heeft Wim van der Leegte, ons hedendaags boegbeeld voor het techniekonderwijs, onze noodkreet opgepakt en enkele tientallen jongeren van het ROC een plek gegeven in zijn bedrijf VDL. Dat is mooi, maar er is meer nodig. De noodkreet voor meer geschoold personeel in Eindhoven moeten ondernemers zelf oplossen. Wij stimuleren jongeren om techniek te kiezen, om goed techniekonderwijs te krijgen, om ze op school te houden, maar er is er maar een die een stageplek en werkervaringsplaats kan aanbieden. Ik hoop dat de lezers die handschoen oppakken, want de toekomst van de jongere is de toekomst van de regio Eindhoven!

Lenie Scholten

Wethouder Jeugd, Welzijn en Zorg

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

39


Tekst: ING Fotografie: PIONmedia

Ondernemerscongres Noord Nederland Marcel Beckers

“Elk jaar weer beter, informatiever en energieker.” zegt Marcel Beckers ING Regio­directeur MKB Zuid-Oost Nederland als we hem vragen naar het Ondernemerscongres. “Al vijftien jaar een sterk merk, als hèt ondernemersevenement van Nederland en we zijn er sinds het begin bij. We zijn er als ING-ers trots op dat we mede-initiatiefnemer en hoofdsponsor zijn.”

40


Netwerk

Ook dit jaar wacht hem een tot de nok toe gevulde zaal en een drukbezochte beursvloer. Het is – net als in de voorgaande edities – volledig uitverkocht, ondanks de ruime locatie. “En terecht,” zegt Beckers “Waar krijg je anders zoveel kennis, inspiratie, uitbreiding van je netwerk en weer een dosis energie om te ondernemen in twee dagen? Ik ken geen vergelijkbaar ondernemersevenement.”

Belangrijke trends Het ING Economisch Bureau publiceert voorafgaand aan het Ondernemerscongres zijn regiovisie. Hierin komen de economische prestaties van de verschillende sectoren in de regio Noord Nederland aan bod. Ook wordt er een blik vooruit geworpen: Wat zijn de belangrijkste trends waarop de ondernemer kan inspelen?

Inspiratie Een tweede belangrijk ingrediënt is inspiratie. Op het ondernemerscongres komt de bezoeker in aanraking met gedreven sprekers en topcoaches die ingaan op het behalen van successen, impulsen geven en motiveren. “Ook als niet-ondernemer ben ik hiervoor zeer gevoelig, “ glimlacht Beckers. “Deze toppers weten moeilijke vraagstukken altijd te fileren tot er een duidelijke vraag overblijft. En die is te beantwoorden door gericht actie te ondernemen. Meteen, of de volgende ochtend. Je krijgt eigenlijk als bezoeker de impliciete opdracht mee: als je iets wilt veranderen, moet je er zelf meteen mee beginnen.”

Netwerken De regiovisie is een verfijning van het in april uitgebrachte rapport “Ondernemen naar 2020 - Kansen voor ambitieuze ondernemers”. Dit rapport beschrijft vijf belangrijke trends: duurzaamheid, internet, technologie, demografie en internationalisering en de impact die deze trends per sector kunnen hebben op de afzetkansen en de bedrijfsvoering. “Een nuttig rapport voor ondernemers die kansen willen zien en benutten,” zegt Beckers. Alhoewel een flink deel van de MKB-ondernemers zich noodgedwongen vooral op overleven richt, denkt Beckers dat veel ondernemers een antenne hebben voor belangrijke ontwikkelingen waarop ze kunnen inspelen. “De economische groei zal de komende jaren op z’n zachtst gezegd niet uitbundig zijn. Daardoor wordt het nog lastiger om te ondernemen, staat het vak ondernemerschap centraal en moet je alert zijn op de mogelijkheden die er aankomen of er al zijn. Neem nu bijvoorbeeld de industrie. Technologie zal daar een belangrijke trend blijven, naast internationalisering. De Nederlandse industrie zal sterk kunnen groeien als ondernemers een rol spelen in de ontwikkeling van nieuwe technologieën, zoals bio- en nanotechnologie. Onze wetenschappers zijn al succesvol. Samenwerking met universiteiten kan hier veel opleveren. En internationaal kunnen we een stap verder kijken. Nu is nog veel van onze export gericht op West-Europa, maar juist in India, China en Brazilië en enigszins in Oost-Europa groeit de middenklasse die onze producten goed kan gebruiken.

“Misschien wel het belangrijkste van de dag,” zegt Beckers. “Voor ons als ING, maar ook voor de ondernemers. “ Het is een belangrijke doelstelling van de organisatie om het ideale klimaat te scheppen voor een hoogwaardig ondernemersnetwerk waarbij waardevolle contacten ontstaan. “En dat wordt dit jaar nog veel beter, “ zegt Beckers met enige trots “We hebben een instrument ontwikkeld, waarbij bezoekers van het ondernemerscongres via LinkedIn al kunnen aangeven dat ze er zullen zijn en kunnen zien wie er nog meer is en waar zij vooral in geïnteresseerd zijn. Zo kun je als bezoeker al vooraf heel gericht netwerken. Een mooie mix van sociale en fysieke netwerken.”

Geslaagd “Eigenlijk is het ondernemerscongres al bij voorbaat geslaagd. Het is een succesformule die steeds beter wordt. Het geeft zoveel energie dat het bijna niet voor te stellen is dat het vorige ondernemerscongres alweer een jaar geleden is. Daar sprak ik met zeer veel ondernemers en eigenlijk echoot het na een jaar nog steeds na. Elke week spreek ik wel met iemand, of kom ik een situatie tegen die rechtstreeks te herleiden is naar het ondernemerscongres. Volgens de officiële kalender duurt het ondernemerscongres maar twee dagen, maar in werkelijkheid duurt het minimaal een jaar.” Kijk voor het Ondernemerscongres op: www.ondernemerscongres.nl

Kennis delen “ING deelt haar kennis met de ondernemers, “ zegt Beckers. “Door de studies van het ING Economisch Bureau naar regio’s en sectoren, maar we vertalen die kennis ook door op bedrijfsniveau. Onze adviseurs zien zich als strategisch partner van de ondernemer. Zij kunnen een bedrijf op een aantal criteria doornemen en in een rapport vatten in hoeverre de onderneming is voorbereid op de toekomst, ook ten opzichte van zijn naaste concurrenten.” Kennis delen is ook een belangrijk onderdeel van het ondernemerscongres waar de nieuwste ontwikkelingen, handige tips en ondernemersvisies gedeeld worden.

Wilt u een gesprek met de ING? Neemt u dan contact op met Marcel Beckers Regiodirecteur MKB Zuid-Oost Nederland Email: marcel.beckers@ing.nl

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

41


Welkom bij Central Harley-Davidson DÉ OFFICIËLE H-D DEALER VOOR BRABANT!

Hét adres voor on en reparaties vo derhoud or uw motor. En specialist in customizing.

ianne Mandy en Mar l in ee kleden je geh Harley stijl.

Sinds 2004 vind je in Veghel Central Harley-Davidson, authorized dealer van Harley-Davidson. Een gezellig, bruisend bedrijf met een enthousiast team. Naast een showroom met alle nieuwe modellen van Harley-Davidson en een mooie collectie gebruikte motoren, vind je hier de grootste kleding- en accessoires shop van de Benelux. Met een uitgebreid assortiment dames- heren en kinderkleding, gadgets, accessoires en leuke cadeautjes. Ook voor niet Harley-rijders zeker een bezoekje waard! Gezellig bijkletsen kan in de sfeervolle coffee-corner, natuurlijk geheel in Harley stijl. In de werkplaats staan vakkundige technici klaar om uw motor in topconditie te krijgen en te houden. Voor reparatie, onderhoud en customizing van uw motor moet je bij Central zijn. De beste service voor de beste prijs! Vind jouw perfecte Harley-Davidson in onze riante showroom.

eest De grootste, m shop -D H e uitgebreid x. van de Benelu

AUTHORIZED DEALER

Meer dan 1500 m2 Harley-Davidson Lifestyle onder één dak! Kijk voor onze webwinkel op: www.centralharley-davidsonwebwinkel.nl

Nieuwsgierig geworden? Wij heten u van harte welkom!

voor Central staat Het team van ond ederom bekro u klaar en is w denheid. re o.b.v. klanttev Openingstijden: maandag gesloten dinsdag t/m vrijdag: 09.00 - 18.00 uur zaterdag: 09.00 - 17.00 uur

Central Harley-Davidson

Corridor 15A, Veghel Tel.: +31 (0)413-311 950 Fax: +31 (0)413-311 951 www.centralharley-davidson.nl


COLUMN COLUMN

FOTOGRAFIE: Peter van Hout

Hans van den Oord

Mijn ouders waren hardwerkende middenstanders. Zij hadden twee textielzaken. Een op het Lavendelplein in de volkswijk de Kruidenbuurt en later een op de Bredalaan. Beide zaken bestaan niet meer. Zij vertegenwoordigden een bepaalde tijdsgeest. Zo'n vijftig jaar geleden was de textielzaak op het Lavendelplein volgestouwd met bolletjes wol,jurken, ondergoed, bh's, babykleding, sokken, kousen, naaigerei en weet ik al niet meer. Klanten kwamen ook zaterdagavond aan de deur voor een paar nylons of om te bellen. Wij hadden namelijk een telefoon hangen in de gang. Veel mensen hadden in die tijd geen telefoon laat staan een televisie! Tegenover onze winkel was de Vegewinkel van tante Nel een zus van mijn moeder. Op het plein waren ook een drogist, een behanger en een visboer gevestigd. En op het plein was een badhuis waar het stervens druk was want mensen hadden ook nog geen douche. Wij hadden een douchecel achter de keuken en dat was wat. In een zijstraat van het plein was een slager en verderop een postkantoor. De slager kwam het vlees aan huis bezorgen en ook de bakker had een speciale bezorgdienst. Groenten werden dagelijks met paard en wagen aan huis bezorgd door afwisselend mijn ooms Theo en Anton die allebei een groentezaak hadden. Er was veel sociaal contact tussen de bewoners onderling. Klanten in de winkel bespraken de dagelijkse gang van zaken in de buurt. De kleinschaligheid en de sociale verwevenheid door deze buurtwinkels zijn verdwenen. Daar moest ik aan denken bij het bericht dat dit jaar maar liefst een derde van de MKBers failliet is geraakt. Door liquiditeitsproblemen vanwege wanbetalers, door stijgende kosten zoals huur en energie, alsmede door de strenge eisen van veiligheid en geluidsoverlast vooral in de horeca. Onlangs ging Café bar East op het Stratumseind door deze oorzaken failliet volgens mede-eigenaar Steef Buitelaar. Het effect van internet doet vooral speciaalzaken de das om. De bergsportwinkel aan de Willemstraat moest stoppen omdat mensen wel bij hem alle informatie gingen halen maar dan voor enkele tientjes goedkoper via internet gingen shoppen.

Experience Economy

Maar toch zie je winkeliers weer nieuwe winkels openen. Zoals bloemenzaak Oktober. Dit is echt een creatieve en inspirerende bloemenzaak. Dit zijn winkeliers met passie die passen in de beschrijving van de Experience Economy van Pine en Gilmore(1999). Deze Amerikaanse marketeers geven aan dat wij in de samenleving een ontwikkeling doormaken van grondstoffen ,producten, diensten, belevingen naar transformaties. Iedere fase voegt economische waarde toe. Grondstoffen en producten zijn tastbaar, diensten zijn niet tastbaar en belevingen zijn gedenkwaardig. Het gaat om de zintuigelijke beleving. Het overbrengen van het authentieke gevoel op de klant. Zo kun je in een gespecialiseerde zeepzaak in Breda van een rechthoekig zeepblok een stuk laten afschaven alsof het een stuk cake is. Het stuk wordt afgewogen op een ouderwetse weegschaal daarna in papier ingepakt met cellofaan en voorzien van de tekst 'met liefde gemaakt voor jou'. Dit authentieke gevoel krijg je echt niet in Eindhoven als je door het centrum loopt. Winkels in het centrum zijn vaak onderdeel van landelijke ketens waardoor het centrum als het ware een uitwisselbare formule is met andere centra in het land. Alle centra lijken daardoor op elkaar en nodigen niet direct uit om een unieke ervaring op te doen. Voor de echt leuke winkels moet je aan de rand van het centrum zijn op locaties waar nog een redelijke huur is op te brengen of in de leegstandspanden waar ruimte is voor pop up zaken. Het gaat volgens Pine en Gilmore over vier categorieën van beleving: amusement, esthetiek, educatie en ontsnapping. De ondernemers die deze aspecten kunnen combineren zijn de winnaars. Eindhoven kent veel creatieve ondernemers. Go for it zou ik zeggen.

drs Hans van den Oord voorzitter stadssociëteit Transmissie

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

43


fluitEnd naar jE WErk

units Vanaf30M

2

zElfstandig

Maar niEt

allEEn

Vanaf e 360 p/mnd excl. BtW

park

040 212 11 10 040 211 11 12

n inclusief moderne entree, keuken

n vliegensvlug parkeren

opzEgtErMijn op hEt

n units vanaf ca. 30 m2

parkeren afzonderlijk geregeld

Maar driE MaandEn gratis

n via Meerenakkerweg naar A2

n geen extra servicekosten

hurEn MEt

uitzicht

n via Beemdstraat naar binnenstad

Een all inclusive prijs voor het kantoor

onBEpaaldE tijd

MEt

n leuk, fris en inspirerend interieur

Meerenakkerplein

21-30 Eindhoven

en vergaderruimte


Waarom kiezen voor het Park Center?

vastgoed

Leuk, fris en inspirerend interieur, inclusief moderne entree, keuken en vergaderruimte Units vanaf circa 30m2 Geen extra servicekosten 3 maanden opzegtermijn Eigen parkeervoorziening Via Beemdstraat naar binnenstad, via Meerenakkerweg naar A2

Park Center: ondernemen in het groen Tekst: Ralf M.M. Stultiëns Fotografie: John Claessens

De eerste plannen voor de realisatie van het unieke bedrijfshuisvestingsconcept aan het Meerenakkerplein in Eindhoven dateren van mei van dit jaar. Vlak na de bouwvakvakantie hebben de eerste gebruikers hun intrek genomen in het Park Center. Het voormalige bedrijfspand op De Hurk – het oudste en grootste bedrijventerrein van de Lichtstad – lonkte in de afgelopen jaren tevergeefs naar een nieuwe huurder. Voor de bedrijfsmakelaars van Verschuuren & Schreppers en Colliers International reden om de krachten te bundelen. Een gerenommeerde architect heeft het pand in het afgelopen half jaar grondig onder handen genomen. En niet zonder resultaat! Zo heeft niet alleen de buitenzijde van het Park Center (Meerenakker­ plein 21-30, red.) – fraai gesitueerd aan de rand van bedrijventerrein De Hurk – een grondige metamorfose ondergaan, ook het volledige interieur voldoet inmiddels aan alle eisen van de moderne tijd. De entree en de ontvangstruimte van het Park Center zijn ruim opgezet en bij binnenkomst vallen meteen de frisse groene kleuren op. Een smaakvolle verwijzing naar de directe, groene omgeving van het pand. Zo grenst het Park Center aan de achterzijde aan een prachtig park, waar medewerkers in hun pauzes heerlijk ontspannen kunnen wandelen. Het gehele pand ademt verder een huiselijke sfeer, al met al een inspirerende werkomgeving.

'Onze medewerkers ervaren het Park Center als zeer prettig. Tegelijkertijd biedt het gebouw mij als huurder een goede kwaliteit tegen de juiste prijs.' Jan van Tuijl, Manager Facilitair Bedrijf Lunet Zorg

Voldoende doorgroeimogelijkheden Het Park Center is bij uitstek een geschikte locatie voor bedrijven en instellingen die behoefte hebben aan representatieve kantoor- en spreekruimte in een frisse, vernieuwende maar vooral inspirerende werkomgeving. Gedacht moet dan worden aan adviseurs, dienstverleners en bedrijven in de maak- en zorgsector. Kortom, van advocaat tot IT'er, het betreft de kleine zelfstandigen (zzp'ers, red.) in de breedste zin des woords. In feite richt het Park Center zich op alle bedrijven en instellingen die de zolderkamer inmiddels letterlijk zijn ontgroeid. Geïnteresseerde bedrijven en instellingen huren – tegen uiterst scherpe huurcondities en op flexibele basis – al een unit vanaf dertig vierkante meter. Tegelijkertijd biedt het Park Center huurders ook voldoende doorgroeimogelijkheden, want ook kantoorruimten tot ruim 300 vierkante meter maken deel uit van het aantrekkelijke huuraanbod.”

‘Het pand aan het Meerenakkerplein bevalt ons tot op heden goed. De kantoorruimtes zijn ruim en licht en bieden daardoor een prettige werkomgeving.’ Ting Yu Chu, Lid Raad van Bestuur Stichting Neos Dat het onderscheidende bedrijfshuisvestingsconcept in stadsdeel Strijp een gat in de markt is, blijkt alleen al uit het feit dat gerenom­ meerde partijen als Lunet Zorg (het bestuurscentrum van de organisatie is in verband met verbouwingswerkzaamheden tijdelijk in het Park Center gevestigd, red.) en Stichting Neos inmiddels al geruime tijd een aanzienlijk aantal vierkante meters huren in het Park Center.

Interesse? Rob Greijmans (T 06 1469 9363, E rob@verschuuren-schreppers.nl) en Dirk Jan Vermeer (T 06 5152 7148, E dirkjan.vermeer@colliers.com) vertellen u graag meer over de mogelijkheden van het unieke Park Center.

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

45


Tekst: Eva Cornuijt FOTOGRAFIE: PIONmedia

Arbeid & Zaken Kansen in de crisis?

Volgens cijfers van het CBS zit er al ruim een jaar een stijgende lijn in de werkloosheid in Nederland, vooral onder jongeren. In veel bedrijfstakken daalt het aantal vacatures. Het bedrijfsleven is somber over de werkgelegenheid. Maar, vergeleken met andere Europese landen, doet Nederland het niet slecht. Wij hebben de op één na laagste werkloos-

heid. Verwacht wordt dat onze economie vanaf 2013 weer gaat herstellen. Bovendien biedt de crisis ondernemers ook kansen. Wat speelt er op het gebied van arbeid en werkgelegenheid? En wat zijn de mogelijkheden? Goeie Zaken vroeg het aan een aantal experts.

TENCE INZETBUREAU

Flexibiliteit versus zekerheid De vakbonden stellen zich steeds kritischer op tegen de verdergaande flexibilisering van werk. Zij beschouwen flexwerken als een manier om kosten te verminderen. Uit onderzoek van FNV Bondgenoten begin dit jaar, is gebleken dat 75 procent van de uitzendkrachten een vast contract verkiest boven werken via een uitzendbureau. Voornaamste reden is dat zij graag zekerheid willen van inkomen. Vanuit de uitzendkracht is dit heel goed voor te stellen. Vanuit de opdrachtgever zijn flexibele krachten, in een sterk fluctuerende markt, erg welkom en soms ook noodzakelijk. En wat nu? Zekerheid van gelijk loon Per 2015 wordt de CAO voor uitzendkrachten zo gewijzigd, dat uitzendkrachten vanaf de eerste dag verloond worden volgende de inlenersbeloning. Nu kunnen uitzendkrachten de eerste 26 weken nog betaald worden volgens de CAO voor uitzendkrachten. Met deze wijziging wordt bereikt dat mensen die hetzelfde werk doen, ook hetzelfde beloond worden. Dit is ook een van de punten waar de vakbonden zich hard voor hebben gemaakt. Als uitzendkracht krijg je dan hetzelfde loon, maar heb je nog steeds geen zekerheid van loon. Zekerheid van loon Uitzendbureaus kunnen een grote rol spelen in zekerheid van loon. Maar weinig uitzendkrachten krijgen een contract. Bij Tence heeft ruim 80 procent van de flexwerkers een contract voor bepaalde tijd. Het doel is dat dit in 2020 100

ACTIEF IN WERK

(On)balans tussen uw bedrijfsbelang en uw werknemer Als een werkgever te maken krijgt met een werknemer die niet optimaal functioneert, kan er een onbalans ontstaan tussen het bedrijfsbelang en de werknemer. Dan is het wenselijk om in te grijpen. Aldwin Sanders, consulent bij Actief in Werk, licht een aantal mogelijkheden toe. Met een functioneringsgesprek, gekoppeld aan een verbetertraject, wordt uw werknemer gestimuleerd om beter te functioneren. Wanneer uw medewerker zich echter niet verbetert, dan kan een outplacementtraject een oplossing zijn. Door middel van een outplacementtraject wordt uw werknemer ondersteund bij het vinden van een andere baan. Outplacement kan ook worden ingezet bij een reorganisatie waarbij er afscheid genomen moet worden van één of meerdere werknemers. Hoe ziet een outplacementtraject bij Actief in Werk eruit? Een traject wordt altijd uitgevoerd door een vaste consulent die vanaf de intake tot de plaatsing uw werknemer begeleidt. In het traject wordt onder andere gebruik gemaakt van coaching, begeleiding, testen/assessments, trainingen en intensieve bemiddeling naar een andere baan. Eventueel hoort daar nazorg bij als uw werknemer een nieuwe baan heeft gevonden.

46

procent is. Willem Butz, directeur van Tence, licht toe: “Wij bieden mensen continuïteit en helpen hen zich te ontwikkelen, maar dan moeten zij ook altijd beschikbaar en betrouwbaar zijn. Als er weinig werk is bij het bedrijf waar ze werken, worden zij op een ander project gezet. Het kan dan zijn dat iemand tijdelijk wat minder leuk werk doet of iets minder uren werkt. Dat is de keerzijde van die zekerheidsgarantie.” Meer weten? Neem contact op: www.tence.nl

Tence Inzetbureau De Regent 2, Eindhoven (040) 244 69 88, eindhoven@tence.nl Winkelcentrum Woensel 81, Eindhoven 040-264 58 90, eindhovenwoensel@tence.nl

Waarom Actief in Werk? Omdat elke vraagstelling uniek is, levert Actief in Werk altijd maatwerk. Hierbij maken we gebruik van zowel traditionele als innovatieve methodes. Op die manier zoeken we via de kortste weg naar een passende en structurele oplossing. Daarnaast beschikken wij over een uitgebreid werkgeversnetwerk waardoor het mogelijk is snel een geschikte baan of werkplek te vinden voor uw medewerker(s). Wilt u meer weten over de inzet van outplacement, neem dan contact op met Actief in Werk.

Actief in Werk B.V. Fellenoord 130 5611 ZB Eindhoven T (040) 212 95 42 E info@actiefinwerk.nl I www.actiefinwerk.nl


arbeid & zaken

Hebben uw werknemers moeite met lezen en schrijven?

Meer weten over laaggeletterdheid en over hoe u kunt helpen dit te voorkomen en verminderen? Servicepunt Leren en Werken regio Eindhoven

Het gaat niet alleen om mensen die geen werk hebben, maar ook om mensen met een (betaalde) baan. Bovendien gaat het niet alleen om allochtone mensen. Veel mensen met een taalprobleem zijn gewoon in Nederland geboren en hebben Nederlandse ouders. In de regio Eindhoven gaat het naar schatting om 10% van de beroepsbevolking. Dat betekent dat de kans redelijk groot is dat er ook in uw bedrijf mensen werken met een taalprobleem. De gevolgen daarvan zijn niet direct merkbaar, maar ze zijn er wel. Bijvoorbeeld: • Mensen moeten meer uren maken om hun werk af te krijgen (efficiëntieprobleem). • Gebrek aan basisvaardigheden drijven de faal- en veiligheidskosten voor bedrijven op. • Laaggeletterdheid brengt hogere kosten met zich mee door ziekteverzuim en productieverlies. • 10% van de ongevallen op de werkvloer is gerelateerd aan taalproblemen.

Langer doorwerken: wat nu? De Nederlandse overheid wil dat iedereen voortaan langer gaat doorwerken. Hoe zorgen bedrijven ervoor dat hun werknemers op een gezonde manier tot hun 67e kunnen blijven werken? Volgens Cees Mertens van CB Advice moeten zowel werkgevers als werknemers zich eerst bewust worden van wat er op hen afkomt en daarna samen naar een oplossing zoeken.

Duurzame inzetbaarheid Gezond en met plezier in het werk je pensioen halen. Dat is het uitgangspunt wanneer we spreken over duurzame inzetbaarheid. Een organisatie ontkomt er op termijn niet aan om op dit punt te gaan investeren maar uiteindelijk zullen de baten de kosten gaan inhalen. Hoewel dit soort trajecten ingewikkeld is en meerdere jaren duurt, heeft duurzame inzetbaarheid dus wel degelijk voordelen.

Oplossing Werkgevers en werknemers dragen samen de verantwoording voor het zoeken naar een oplossing. Eén van de mogelijkheden is bijvoorbeeld om te starten met strategische personeelsplanning. Hiermee kan de organisatie de doorstroming van medewerkers beïnvloeden en kennis aan boord houden. Leeftijd, kennis, competenties én motivatie vormen dan de basis voor een persoonlijk meerjarenplan van de werknemer. Meer weten? CB Advice heeft ervaring in het begeleiden van projecten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Wij praten u graag bij over de mogelijkheden en kunnen snel een afspraak maken om eens geheel vrijblijvend te praten over de duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers.

CB ADVICE

Langer doorwerken Theoretisch is het mogelijk om tot je 67e door te werken. In de praktijk is dat echter niet altijd even evident. Zeker als het gaat om zwaardere beroepen. Ziet u een 67jarige verpleegster nog mensen uit hun bed tillen? Toch heeft de overheid ervoor gekozen om de AOW-leeftijd te verhogen en mogen bedrijven ‘oude’ werknemers niet zomaar op straat zetten. Hoe kunnen werkgevers – of dat nu bij grote bedrijven is of in het MKB – hun werknemers ‘duurzaam inzetbaar’ houden?

Servicepunt Leren en Werken regio Eindhoven Werkplein Mercado, Smalle Haven 109 5611 EH Eindhoven, T 040 238 5277 E info@lerenenwerken-ehv.nl I www.lerenenwerken-ehv.nl

Servicepunt Leren en Werken

In Nederland hebben 1,5 miljoen mensen zodanige problemen met lezen en schrijven dat zij daar in hun dagelijks leven problemen door ondervinden. Het is dan ook niet ondenkbaar dat er in uw bedrijf ook werknemers zijn die problemen hebben met lezen en/of schrijven, volgens Lau van den Bos van Servicepunt Leren en Werken. Maar daar kunt u kunt wel iets aan doen.

Het is dus belangrijk dat bedrijven zich hiervan bewust zijn. Elk bedrijf heeft er baat bij om te kijken naar de taalvaardigheid van zijn werknemers. Dat begint met praten. Hoe meer aandacht en begrip er namelijk komt voor taalproblemen, hoe meer mensen een cursus zullen gaan volgen en hun probleem kunnen aanpakken.

CB Advice Vonderveld 33 5583 GX Waalre T 06 5155 4072 E info@cbadvice.nl I www.cbadvice.nl

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

47


Tekst: Melanie Modderman Fotografie: Odette Beekmans

Geen restaurateur is meer veilig sinds het bekende duo ‘Peppie und Kokkie’ haar oordeel geeft. Ze beoordelen, bekritiseren en bekijken een restaurant met haar gerechten van top tot teen. Voor Pion media gaat de ‘Keuringsdienst van Zaken’ bestaande uit Martijn Docters van Docters Art en Stephan van Oppenraaij van Studio OOenO reclamemakers, iedere uitgave weer op pad. Deze keer zijn ze bij Brasserie FLO.


culinair

VIVE LA FRANCE Dat

ervaart

u

bij

Brasserie

FLO

in

Eindhoven. Voor zowel lunch als diner kunt u hier genieten van de ambachtelijke Franse keuken met zijn verleidelijke brasserie­ gerechten. Maar niet alleen de gerechten brengen u in Franse sferen. Ook het op Art Deco geïnspireerde interieur, de levendige bediening, authentieke tafelbereidingen en de geuren uit de open keuken geven u direct het gevoel in Frankrijk te vertoeven.

Internationale bekendheid Brasserie FLO vindt zijn oorsprong in Parijs. De brasseries zijn al jaren dé plek voor liefhebbers van de pure Franse keuken. Frankrijk telt inmiddels 17 brasseries FLO waaronder de beroemde Bofinger, Julien en La Coupole in Parijs. Daarnaast zijn de brasserieën van FLO onder meer te vinden in Barcelona, Reims, Lissabon, Amsterdam, Maastricht en natuurlijk Eindhoven. Dat FLO wereldwijde bekendheid geniet staat dus buiten kijf.

Sales, al klaar om de mannen hartelijk te verwelkomen. Als rasechte Brabander is Max erg enthousiast over zijn overstap naar Eindhoven. Het streven is om de kracht van Brasserie FLO nog meer onder de aandacht te brengen bij het Eindhovense publiek. “Want voor Bourgondisch genieten, zowel zakelijk als privé, bent u bij Brasserie FLO aan het juiste adres”, aldus Max. “Chef-kok Marcel van der Tang die hier de scepter zwaait is in Frankrijk door Groupe FLO opgeleid en weet het niveau te hanteren.”

Keurmeesters

Aan tafel

De ‘keuringsdienst van zaken’ die bestaat uit Martijn, Stephan en Rob is dan ook erg benieuwd hoe zij deze middag zal ervaren. De verwachtingen zijn in ieder geval hoog als het gezelschap hier in het Holiday Inn hotel Eindhoven, waar Brasserie FLO gevestigd is, voor het eerst binnenlopen. Gelukkig staan de kersverse General Manager Max Hermers en Jeroen Renders, Director of

We krijgen een prachtige tafel toegewezen en de Franse sfeer is direct te proeven. De bediening wordt deze middag met veel toewijding verzorgd door Ruud Verspaget, die niet te stijf maar zeker ook niet te joviaal overkomt. De heren voelen zich direct op hun gemak.

Powered by: www.hanos.nl

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

49


Powered by: www.claesdrank.nl

50


culinair

La mer sur un Plateau

Herfstgerecht met zonnestralen

Uiteraard kent Brasserie FLO een paradepaardje; een prachtig Fruits de Mer plateau. Daarom begint chef Marcel met een kleine knipoog naar dit gerecht, namelijk met een prachtige schaal verse oesters. Voor ieder vier stuks die qua ziltigheid in een speciaal toegelichte volgorde geproefd moeten worden. Een geweldige combinatie met de sprankelende champagne.

Het volgende gerecht dat we mogen proeven zijn de gebakken coquilles St. Jacques met bloemkool en hazelnoten op een bedje van vanillesaus. Wederom een prachtig opgemaakt bordje. De groenten zijn lekker krokant en het gerecht bestaat uit mooie texturen. Stephan geeft aan dat hij dit gerecht prima in balans vindt. De combinatie van het ziltige, aardse van de coquille samen met het zoetje van de vanille, de room en het zoutje van de ham is perfect in balans. Als een heuse poëet noemt Stephan dit gerecht een ‘herfstgerecht met zonnestralen’. Daarnaast wijst hij op de match met de wijn een heerlijke Chablis, Domaine de Vauroux, uit 2009.

Wijn en Spijs combinatie Hoewel er geen officieel wijnarrangement is gekozen, zorgt men dat er bij elke gang bijpassende wijnen worden geserveerd. Bij een blik op de wijnkaart zien de heren dat deze ook veelbelovend is. De eerste echte gang is een Ravioli gevuld met kreeft, kalfszwezerik en morilles geserveerd met een truffelsaus. Het is een prachtig en rijk gevuld gerecht en de delicate smaken zijn mooi in balans. De heren kijken elkaar glimlachend aan, dat zegt genoeg. Het is een hoogst verfijnd gerecht met volle smaken. De witte wijn die erbij geschonken wordt, is gemaakt van de Viognier druif en is daardoor lekker kruidig. Martijn licht toe, “deze bite in de wijn is nodig omdat hij anders wegvalt.” Martijn lacht, “reserveer voor mij maar vast een tafel tijdens kerst.” Met het oog op de feestmaanden is Brasserie FLO in de ogen van de heren een echte aanrader! Jeroen haakt hier natuurlijk op in en licht toe dat Brasserie FLO uiteraard geopend is in de november- en decembermaanden. “We zijn een prachtig menu aan het samenstellen en ook voor de kerstborrels en nieuwjaarsevenementen kan men hier terecht.”

Powered by:

Signature dish Martijn is enthousiast. “Je zit hier in een echte brasserie, ik ben altijd zeer onder de indruk van een open keuken, want dan zie je wat er gebeurt. Je ziet de chef en zijn team live aan het werk.” De heren praten over de witte brigade en hun capaciteiten die verder reiken dankzij de hotelfunctie die zij daarnaast ook nog moeten vervullen. En tijdens dit gesprek volgt het dessert. Na de prachtige Franse gerechten van zojuist kunnen volgens Jeroen de Crêpes Suzettes geflambeerd in Grand Marnier niet ontbreken. En zoals oorspronkelijk ook hier aan tafel bereid. Dit blijft een mooi moment. De vlam in de pan is subtiel en iedereen geniet zichtbaar. Het vers bereide ijs in combinatie met de sinaasappel partjes is simpelweg verrukkelijk. Het oordeel van de heren is unaniem. De chef zijn stijl is constant: dagverse ingrediënten, aandacht voor detail en subtiele aroma’s gebaseerd op de authentieke Franse keuken. En bij binnenkomst is de juiste FLO(w) direct gevonden.

Postbus 274 5600 AG EINDHOVEN T: 0900 – 5555 8888 E: info@dinnerbob.nl • W: www.dinnerbob.nl

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

51


VASTE WAARDE AAN TIJDELIJK WERK

WWW.FLEXARY.NL


COLUMN COLUMN

FOTOGRAFIE: John Claessens

Wat je zegt ben je zelf! Die uitspraak kennen we allemaal nog wel uit onze tijd op de kleuter- of basisschool. Een waarheid als een koe! Ook in ons huidige leven geldt: wat je zegt ben je zelf… Dat houdt natuurlijk in dat je altijd goed moet nadenken wat je zegt. En dat is nu juist wat veel mensen niet doen. Je merkt dit als je kennismaakt met vreemden in een netwerkomgeving. Jezelf ‘neerzetten’ in een ELEVATOR PITCH is essentieel voor jezelf, maar zeker ook voor de organisatie die je vertegenwoordigt. Als netwerker pur sang maak ik maar al te vaak mee dat mensen zich er heel gemakkelijk vanaf maken of soms zelfs letterlijk met hun mond vol tanden staan. Vanaf 1992 ben ik al lid van de business club van WTCE-Zakensociëteit, een club die binnenkort haar 30 jarig bestaan viert. Tijdens de vele WTCE zakenlunches en diners is het altijd vanzelfsprekend dat de tafelgasten even kort vertellen wie ze zijn en wat ze doen, kortom: een Elevator Pitch van 1 tot 2 minuten. Ik merk zelf dat een goed verhaal beter blijft hangen, maar ook dat ik iemand met een mindere of zelfs slechte pitch zelfs bewust probeer te vermijden. Een eerste indruk kun je maar één keer maken. En zoals altijd bevestigen uitzonderingen ook hier de regel. Onlangs werd mij gevraag door WTCE-Zakensociëteit om voor de Young Professionals, een nieuw initiatief van WTCE, een kort verhaal te houden over het fenomeen Elevator Pitch. Na de inleiding werd de groep van 75 young professionals opgesplitst in groepjes van 6 tot 8 personen om de Elevator Pitch te oefenen. Oefening baart tenslotte kunst! Voor veel aanwezigen was dit ook de conclusie, het heeft hen weer even op scherp gezet. Het werd een leuke bijeenkomst waarbij de deelnemers na het inhoudelijk gedeelte samen de keuken ingingen. Dit onder begeleiding

van Cis van Abbe (Koken met van Abbe), die zich als animatorkok middels een klinkende Elevator Pitch presenteerde. Onder zijn begeleiding hebben we een zeer smakelijk en gezellige avond gehad. Achteraf heeft iedereen een samenvatting met tips voor een succesvolle Elevator Pitch ontvangen. Enkele tips: • Praat vanuit je hart en toon passie. • Probeer niet volledig te zijn. • Een pitch is geen bluf. • Zorg dat je elevator pitch authentiek is. • Durf je pitch voor te lezen aan anderen en vraag om feedback. • Het volledige document is als PDF beschikbaar op www.schaffels.nl

Een goede Elevator Pitch speelt in op de ontvanger, een goede pitcher moet dus vooral kunnen luisteren en schakelen in zijn persoonlijke presentatie. Uiteraard zonder de kern van de boodschap te verliezen. Luisteren is niet alleen de basis voor een goede pitch maar ook voor het succes van je organisatie. Koester organiseert luistersessies voor organisaties met klanten. Een goede luistersessie genereert veel input voor een organisatie, van losse aandachtspunten tot de basis voor een complete strategie. Als mogelijke follow-up begeleidt Koester organisaties in hun tocht naar maximale klanttevredenheid. www.koesteruwklant.nl

Joop Schaffels

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

53


Jan Dirk van de Laar (directeur Mansveld Projecten & Services), Ruud Mansveld (algemeen directeur), en Richard Kluijtmans (directeur Mansveld Expotech)

54


Historie van

Tekst: Sabine te Braake Fotografie: Joris Kingma & Paul Raats Photography, OctoCopter.TV

Blijven vernieuwen en continuïteit behouden Wanneer je als bedrijf 50 jaar (inderdaad, 50!) succesvol weet te zijn, dan wil Goeie Zaken daar graag het fijne van weten. Hoe blijf je een topspeler in je branche? Bij Mansveld Projecten & Services en Mansveld Expotech weten ze daar alles van. “Het zit in onze genen.” vertelt algemeen directeur Ruud Mansveld.

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

55


“Vanaf de start van het bedrijf stonden ze centraal: de klanten. 50 jaar geleden was dat de visie van onze oprichter, Toon Mansveld. Tegenwoordig is deze gedachte nog steeds de kern van het bedrijf. Dat moet je als bedrijf niet alleen zeggen, je moet het ook daadwerkelijk doen. Stel je als bedrijf alles in werking om jouw klant zo goed mogelijk te helpen? Wij werken constant met de nieuwe mogelijkheden die de techniek ons biedt. Innovatieve oplossingen bieden waar onze klanten van op aan kunnen, daar gaan we voor. Wij zijn hun stabiele factor, wij regelen het voor ze.”

Techniek is een middel Mansveld heeft drie locaties in Nederland: Eindhoven, Amsterdam en Maastricht. “Wij zijn een familiebedrijf in de breedste zin van het woord. Als medewerkers zich prettig voelen bij het bedrijf en trots zijn op het bedrijf en het werk dat ze doen, dan is dat aan alles te merken. Ik vind het dan ook belangrijk dat onze klanten ons zien als mensen. Techniek is een middel, geen doel. Het zijn de mensen die het maken. Wij gaan uit van persoonlijk en professioneel: van de adviseur die een oplossing bedenkt, tot de monteur die over de vloer komt en het werk netjes maakt; alles moet in orde zijn. Het is ons streven dat onze klant zich daar comfortabel bij voelt.”

Integreren en combineren Om 50 jaar te kunnen bestaan is zakelijke continuïteit nodig. “Een manier om die continuïteit te bereiken is je geregeld af te vragen of datgene wat je doet voor je klant, ook daadwerkelijk waarde heeft voor die klant. Wij leveren geen producten, maar een dienst op maat. Wij zetten ons in om elke klant, van groot tot klein, dat te bieden wat ze nodig hebben. De grote ontwikkelingen op technologisch gebied zorgen ervoor dat er zo ongelofelijk veel oplossingen te bedenken zijn. Daar waar bijvoorbeeld eerst een alarminstallatie en de verlichting apart van elkaar werden bediend, wordt dat nu geïntegreerd. Dat verhoogt niet alleen het gebruikerscomfort, maar zorgt bijvoorbeeld ook voor energiebespa-

56


Historie van

Specialisatie en verdieping ring. De steeds intelligenter wordende oplossingen vragen ook om mensen die daar hun weg mee weten. Wij zijn een lerende organisatie en besteden veel aandacht aan het opleiden van onze mensen. Ook hier geldt dat je je moet blijven vernieuwen.”

Aantrekkelijke werkgever “In de toekomst zullen bedrijven nog duurzamer gaan opereren. De taak van Mansveld is om hen daarbij te ondersteunen. Denk daarbij aan LED-verlichting, waarmee we bijvoorbeeld een fabriek beter kunnen verlichten met veel minder energie. Ook is de toepassing van zonnecellen (PV-panelen) een sterk groeiende activiteit. Het is een feit dat er een schaarste aan goede vakmensen is. Gelukkig worden wij gezien als een aantrekkelijke werkgever en we doen er veel aan dat ook te blijven. We houden de kennis van onze mensen graag in huis. Ook als het economisch slechter gaat zullen wij niet direct saneren. We zoeken dan eerst naar andere oplossingen. Wij geloven en investeren in de vakkenniseconomie”

“Als je een vertrouwde factor voor je klant wil zijn, is het aan te raden je te concentreren op een bepaald vakgebied. In al die jaren hebben we weleens gedacht aan verbreden naar andere disciplines zoals verwarming en koeling. Maar onze focus is en blijft elektrotechniek. We bieden binnen de elektrotechniek wel een breed scala aan specialismen zoals beveiliging, ICT, duurzaamheid en integrale (zorg) systemen. Wij ontzorgen onze klanten door alles van A tot Z voor ze te regelen: advies, levering, installatie en onderhoud. Naast vaste elektrotechnische installaties heeft Mansveld haar naam ook gevestigd op het gebied van tijdelijke installaties voor de evenementenbranche en voor beurzen en tentoonstellingen. De klanten van Mansveld variëren van grote bedrijven zoals Philips, Eindhoven Airport en de RAI tot particulieren en winkeliers. Al onze klanten zijn ons even lief.”

Mansveld Projecten & Services Mansveld Expotech Le Havre 1 | 5627 ST Eindhoven T +31(0)40 259 11 11 | E info@mansveld.nl

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

57


Tekst: Lieke van Zuilekom-Bousema Fotografie: Willeke Machiels

Ondernemend investeren met CapitalPort I Voor ondernemers door ondernemers. Dat is de slogan van CapitalPort I, een investeringsfonds opgericht om te investeren in MKBbedrijven van onderscheidende ondernemers in de regio Zuidoost-Nederland. Niet alleen financieel, maar zeker ook met kennis, ervaring en met een netwerk van succesvolle ondernemers, die in het fonds investeren.

Er is veel geld nodig om plannen van ambitieuze ondernemers in Zuidoost-Nederland te kunnen financieren. Kapitaal voor spronginvesteringen, voor bedrijfsovernames en voor groei. Omdat zelfs met garantstellingen van de overheid banken slechts aan een deel van deze behoeftes kunnen voldoen, blijven groeiplannen en innovaties vaak op de tekentafel liggen. Met de introductie van CapitalPort I wordt ingespeeld op de actuele behoeftes aan (groei)kapitaal en alternatieve investeringsmogelijkheden. Peter Joosten, één van de initiatiefnemers van CapitalPort I: “De ondernemers die wij met het fonds gaan bedienen, zijn bestaande bedrijven met een omzet van circa vijf miljoen euro, die een financiering nodig hebben voor groei of waar een management buy-out of buy-in plaatsvindt.” CapitalPort I wil investeren in bedrijven die bij voorkeur actief zijn in de Techniek- en Foodsector en wil op deze manier bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de regio Zuidoost-Nederland. “Uit de Brainport rapporten blijkt dat er veel geld nodig is voor investeringen op het gebied van innovatie en schaalvergroting, om in 2020 tot de top van de technologieregio’s van de wereld te behoren. CapitalPort I wil daar graag een steentje aan bijdragen. We doen dit – naast de investering – door succesvolle ondernemers te verbinden aan ondernemers die geld nodig hebben om die innovatie of groei te bewerkstelligen”, aldus Jacques Jetten, die samen met Peter Joosten het investment team van het fonds vormt. Peter Joosten

58


Investeringsmogelijkheden

Actueel

“Ondernemers hebben meer affiniteit met ondernemen en investeren dan met passief beleggen”, vertelt Peter Joosten. “Op dat laatste heb je namelijk weinig invloed. Bovendien is de rente op sparen en obligaties op dit moment laag. Door te investeren in ambitieuze ondernemers met goede bedrijven, kunnen ondernemers in hun eigen regio investeren en een goed rendement behalen. Hun kennis, netwerk en ervaring zijn hierbij van grote waarde.” Ondernemers kunnen vanaf 250.000 euro investeren in het fonds. “Een alternatief voor beleggen op de beurs, waarbij investeerders actief betrokken worden bij het fonds”, aldus Peter Joosten. “Zo zal een deel van de ondernemers in de investeringscommissie plaatsnemen. Deze commissie beslist of CapitalPort I met een voorgestelde onderneming in zee gaat of niet.” Een andere rol die investeerders op zich nemen, is de rol van commissaris of sparringpartner, om een deelneming te ondersteunen. “Hierbij wordt natuurlijk altijd gekeken naar een goede match tussen een investeerder en de onderneming. De ervaring van iemand in de branche, de klik tussen ondernemers en welke specifieke vraagstukken er bij het bedrijf liggen, zijn daarbij belangrijke matching criteria.”

Techniek- en foodsector De focus van CapitalPort I ligt op bedrijven in de Techniek- en Foodsector, omdat deze sectoren van oudsher sterk vertegenwoordigd zijn in de regio. Jacques Jetten: “In deze sectoren zit al een hoop kennis en ervaring. En dit zijn ook de sectoren waar we in de toekomst een enorme groei kunnen verwachten, dus waar we als fonds ons rendement uit kunnen halen. Je moet investeren in waar je als regio sterk in bent.” Op dit moment is CapitalPort I druk bezig met de funding van het fonds. “De verwachting is dat begin volgend jaar de inschrijving opent voor investeerders”, vertelt Joosten. “We gaan uit van een doelgrootte van tien miljoen, zodat we acht tot twaalf ondernemingen kunnen financieren. Als we de doelgrootte hebben bereikt, kunnen we op zoek naar bedrijven die aansluiten bij het profiel en het investeringsbeleid van het fonds. We verwachten dat het fonds in het tweede kwartaal van 2013 operationeel wordt.” De looptijd van het fonds wordt geschat op negen jaar. Jetten verduidelijkt: “We hebben naar verwachting drie jaar nodig om het fondsvermogen te investeren. Dit betekent dat we twee tot vier investeringen per jaar zullen realiseren. Gemiddeld zal een investering in een onderneming vijf jaar in beslag nemen.” Daar waar het gaat om geld van anderen, is een goede en transparante governance structuur vanzelfsprekend. Tot lid van de Raad van Toezicht zijn benoemd: Ir. Jan Zuidam, Prof. Mr. Huub Willems en Mr. Ruud van Dusschoten. Het management van CapitalPort I wordt gevormd door CapitalPort Participatiemanagement BV. De directie bestaat uit Peter Joosten en Jacques Jetten en het team wordt op termijn mogelijk versterkt en uitgebreid met minimaal een investment manager. De adviseurs die hebben bijgedragen aan de totstandkoming van de structurering van de juridische en fiscale organisatie van het fonds, zijn Flip Schreurs en Luuk Hendriks van Boels Zanders Advocaten, Willem Bourgonje, Christian van der Heijden en Frans van den Berg van Joanknecht & Van Zelst accountants en belastingadviseurs en Astrid Mertens en Jeroen van Rooij van Pigmans Ras Janssen notarissen. Voor meer informatie over CapitalPort I, www.capitalport.nl

Jacques Jetten

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

59


Tekst: Lieke van Zuilekom-Bousema Fotografie: Joris Kingma

Samen staan we sterk Flip Schreurs Boels Zanders

Willem Bourgonje Joanknecht & Van Zelst 60

Jeroen van Rooij Pigmans Ras Janssen


Actueel

De combinatie van ondernemende investeerders die financial én human capital inbrengen en de focus die ligt op de innovatieve Brainport regio, maakt CapitalPort I – een initiatief van Aeternus Corporate Finance – tot een onderscheidend fonds in de Nederlandse private equity markt. Waarom moeten ondernemers juist nu investeren in andere ondernemers? En wat levert het hen op? Een gesprek met de adviseurs die betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van het fonds, Flip Schreurs, partner Ondernemingsrecht bij Boels Zanders Advocaten, Willem Bourgonje, directievoorzitter bij Joanknecht & Van Zelst Accountants en Belastingadviseurs en Jeroen van Rooij, notaris bij Pigmans Ras Janssen Notarissen.

“Ik denk dat een participatiefonds in het huidige economische klimaat erg belangrijk is”, steekt Flip Schreurs van wal. “Het is voor ondernemingen anno nu erg moeilijk om hun succes uit te venten en te financieren. Dat geldt zelfs voor succesvolle ondernemingen. CapitalPort I biedt deze ondernemingen een oplossing.” Willem Bourgonje: “Je ziet dat er in de regio nog voldoende bedrijven zijn waar nog heel goed verdiend wordt. Die bedrijven – dan wel de aandeelhouders van die bedrijven – zoeken nieuwe investeringsmogelijkheden. Simpel geld wegzetten op de bank is een optie, maar dit brengt niet zoveel op. En de beurs is toch een ver-van-mijn-bedshow voor heel veel ondernemers. Het CapitalPort I fonds biedt actieve ondernemers de mogelijkheid om betrokken te zijn bij bedrijven in de regio, die financiële middelen en kennis nodig hebben om een bepaalde groei te kunnen realiseren. Zie het fonds als een actieve manier van beleggen door ondernemers. Beleggers, ondernemers, storten niet alleen geld, maar worden tevens gevraagd om zitting te nemen in de investeringscommissie of op te treden als commissaris bij het bedrijf waarin geïnvesteerd wordt.” Jeroen van Rooij: “Je ziet dat de financiering vanuit de bancaire wereld voor bedrijven die een slag willen maken, steeds meer stil komt te liggen. Dan is het toch prachtig dat bedrijven elkaar kunnen helpen? In de meeste gevallen zie je dat ondernemers die investeren in een fonds, geen inspraak hebben in wat er uiteindelijk met het geld wordt gedaan. In de constructie van CapitalPort I daarentegen wordt juist een beroep gedaan op de kennis en kunde van de investeerder. En van zijn netwerk. CapitalPort I is echt een fonds door ondernemers, voor ondernemers.”

Port I zich op concentreert. Investeren is dan toch een optie om te overwegen?” Willem Bourgonje: “De Techniek en Food sectoren zijn voor onze regio absoluut perspectiefvolle sectoren. Al zal ook in deze sectoren natuurlijk gelden dat het ene bedrijf het buitengewoon goed doet, terwijl een ander bedrijf niet van de grond komt of zelfs ten onder gaat. Het is de kunst om hierin de juiste keuzes te maken. Een adequaat onderzoek naar het bedrijf waarin eventueel geïnvesteerd gaat worden, is hierbij een must. Het fonds werkt immers met het geld van anderen. Middels een due diligence wordt van tevoren altijd gekeken of een bedrijf op juridisch, financieel én commercieel gebied een goede bodem heeft, zoals wij dat noemen. Er wordt gekeken of een bedrijf voldoende perspectief heeft. Vervolgens beslist de investeringscommissie of de mogelijke investering doorgaat of niet.”

Puzzelstukje “Ik denk dat het fonds een puzzelstuk is dat gelegd wordt in een – op dit moment – zeer gecompliceerde puzzel van het financieren van ondernemingen”, besluit Flip Schreurs. “Ik hoop dat het fonds een heel groot deel van het gat dat er nu is, kan opvullen. Ik verwacht dat er heel veel interesse zal zijn voor de participaties. Niet alleen van ondernemers die bereid zijn om geld en kennis in te leggen, maar zeker ook van ondernemingen die met geld van het fonds een verdere groei weten te realiseren. Het is aan de fondsbeheerders om de perspectiefvolle bedrijven eruit te vissen. Daar hebben we als complete regio baat bij.”

Kansen “De ondernemingen waarin het fonds investeert, zijn bestaande ondernemingen die klaar zijn voor een volgende stap”, gaat Willem Bourgonje verder. “Om die stap te kunnen maken, hebben zij niet alleen advies, maar vooral ook financiële middelen nodig. Dat advies is linksom of rechtsom nog wel te krijgen, maar het verkrijgen van voldoende geld is in het economische getij waarin wij verkeren, lastig. Dit fonds biedt ondernemers de kans om toch de groei te maken die zij willen – en misschien wel het belangrijkst – kunnen maken, mits zij over de nodige middelen kunnen beschikken.” Jeroen van Rooij: “Hoewel velen zich nu laten afschrikken door de economische crisis, ben ik van mening dat er anno nu juist veel kansen zijn. Zeker in de business waar Capital-

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

61


Er zijn accountants en belastingadviseurs die zich niet alleen inlezen maar ook inleven

Dit kantoor heeft een werkmentaliteit. Wij dragen bij aan uw succes, zitten bovenop 煤w zaken. Professioneel en betrokken. We staan u bij met hoogwaardige kennis en onafhankelijke, brede advisering. Niet voor niets onderscheiden wij ons 贸贸k door de duur van klantrelaties. Een kwestie van inlevingsvermogen, vertrouwen en scherp blijven. Een eerste kennismaking? www.joanknecht.nl


Impressie

Klant heeft bij ons een naam en een gezicht

Conelgro Oss is er klaar voor. Na een grondige metamorfose van het bedrijfspand staat het team van vestigingsmanager Bob van de Kimmenade klaar om de groeiambitie van Conelgro verder gestalte te gaan geven. Een team dat onlangs met vier nieuwe medewerkers is uitgebreid. Van de Kimmenade geeft daarmee een duidelijk signaal af dat de combinatie van kennis van de markt en gedurfd ondernemershap ook in deze tijd leidt tot succes.

Landelijk netwerk, regionale focus Conelgro is een full-service toeleverancier voor de elektrotechnische branche. Vanuit 20 regionale vestigingen levert de groothandel A-merken op het gebied van installatiemateriaal, draad & kabel, verlichting, telematica en industrie. Van de Kimmenade bedient vanuit Oss bedrijven in de cirkel Arnhem, Tiel, Den Bosch, Eindhoven, Helmond, Boxmeer, Arnhem. Het afleveren van de producten gebeurt echter op projecten door heel Nederland. Van de Kimmenade: “Binnen 24-uur en via eigen transport. Dat zorgt er voor dat we flexibiliteit kunnen koppelen aan betrouwbaarheid, omdat we alles in eigen hand hebben. En dat wordt door onze klanten elke dag weer als een meerwaarde ervaren.”

Ken uw klant Conelgro heeft van oudsher kwaliteit en een goede service zeer hoog in het vaandel staan. We kennen ons product en onze klant”, benadrukt Van de Kimmenade. “Dat gekoppeld aan een zeer persoonlijke dienstverlening maakt dat we kunnen bogen op een stevig bestand van gerenommeerde bedrijven. Binnen Conelgro heeft elke klant een naam en een gezicht. En dat maakt dat maatwerk in de meeste gevallen meer is dan zomaar een loze kreet. We leveren niet alleen de gevraagde producten, maar denken ook vaak mee in oplossingen.”

Breed assortiment Het heeft er toe geleid dat het productengamma aanzienlijk is uitgebreid. “We zijn van oudsher een echte woningbouwgroot-

handel, maar inmiddels hebben we een gamma waarmee we ook de sectoren industrie en utiliteitsbouw en aanverwante branches waarin technisch elektronische oplossingen gevraagd worden, kunnen bedienen. In ons vernieuwde shop concept vinden onze klanten daarnaast ook sinds kort een breed assortiment gereedschap, persoonlijke beschermingsmiddelen, bedrijfskleding, werkschoenen en overige bouwmaterialen. Zo bieden we een compleet pakket voor zowel de ZZP-er als de grote (re) spelers in de diverse sectoren.”

Dynamische markt Conelgro Oss is klaar voor de toekomst. Zoveel wordt uit het verhaal van Van de Kimmenade wel duidelijk. “Natuurlijk sluiten wij onze ogen niet voor de recessie, maar wij zijn er wel van overtuigd dat deze dynamische markt ook kansen biedt. De klant is kritischer dan ooit op prijs, kwaliteit en service. Veel bedrijven zien dat als een bedreiging. Wij zien dat als een uitdaging. Als een klant de juiste keuze wil maken, moet hij kiezen voor Conelgro. Zo simpel is het.”

Conelgro BV Hunnenpad 9-11 5349 BG Oss Tel. +31 412 63 35 31 Fax +31 412 63 08 55 www.conelgro.nl

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

63


Nieuwe projectdirecteur Helicon Bedrijfsopleidingen Rob van Velthoven is onlangs benoemd tot Projectdirecteur Bedrijfsopleidingen binnen Helicon. Hij volgt Wim Peeters op die sinds 1 september jl. zijn functie als Projectdirecteur bij Helicon Bedrijfsopleidingen heeft neergelegd. Wim Peeters is een nieuwe uitdaging aangegaan binnen Helicon in de functie van Senior Projectleider op de vestiging Geldermalsen. Op deze manier heeft Helicon invulling kunnen geven aan zijn persoonlijke wensen om directer kennis te maken met de onderwijspraktijk en het bedrijfsleven van alledag. Voor Rob van Velthoven wacht een nieuwe uitdaging die hij met kennis en enthousiasme op geheel eigen wijze invulling zal gaan geven.

MediaValue werkt voor DELA DELA heeft voor haar nieuwe media initiatief gekozen voor een

Vier GIOAwards voor designbureau VanBerlo

samenwerking met het Eindhovense mediabureau MediaValue. Aan de samenwerking is eerder een bureauoriëntatie voorafgegaan. Het multimediale initiatief onder het motto “Waarom wachten met iets moois zeggen als het ook vandaag kan” is in 3 fases opgebouwd. Beginnend met bewustwording, vervolgens een activatie-deel, waarin DELA het delen van mooie woorden faciliteert en het sluit af met het tonen van de respons met mooie woorden voor wie dat verdienen. Voor het initiatief worden TV, radio, outdoor, out-of-home, dagbladen, online, DM en het eigen ledenmagazine ingezet.

De jury van de Goed Industrieel Ontwerp awards (GIO-awards) heeft maar liefst vier prijzen toegekend aan designbureau VanBerlo. De uitreiking van één van Nederlands belangrijkste designprijzen vond op woensdag 24 oktober plaats tijdens de Dutch Design Week.

Mart

Sjoerd

Werving, Selectie, Detachering en P&O DIENSTVERLENING


allicht in eindhoven

Nieuw in Eindhoven. Het Bureau van Ingrid. Communicatiebureaus Bureau & zo en Grrrom samen verder onder een boel nieuwe namen: Het Bureau van Marco, Deborah, Maartje, Marielle, Suzanne en Luc. Waarom? Vergeet ‘ouderwetse’ reclame. Vandaag willen mensen zoveel mogelijk individueel aangesproken worden, uitgedaagd om mee te doen aan campagnes. Ze willen weten wie de mensen zijn achter de merken die ze kopen en de bedrijven waarmee ze zaken doen. En u kent het gezegde: verbeter de reclamewereld, begin bij jezelf. Het Bureau van Frank, Dana en Monique is geen reclamefabriek, maar een verzameling unieke individuen die allemaal op hun eigen manier bijdragen aan het succes van ons bureau. De een creatief in woord of beeld, de ander strategisch. Of juist commercieel. Maar over een ding zijn we het eens: we willen graag werken met en voor mensen met dezelfde instelling. U vindt Het Bureau van Els, Albert, Julia, Charlotte en Hubert in een bijzonder pand aan de Hertogstraat 23 in Eindhoven.

Eindhoven Goes International In Eindhoven is altijd wat te doen en niet alleen voor de ‘locals’. Er zijn diverse evenementen die ook zeker de moeite waard zijn voor de internationale gemeenschap, die in de regio steeds groter wordt. Om publieksevenementen voor deze doelgroep toegankelijker te maken zijn een aantal evenementen in Eindhoven uitgebreid met een Engelstalig programma; International Programme@events. De internationals in Eindhoven (studenten, kenniswerkers/ expats en hun gezinnen) zijn een belangrijke doelgroep geworden voor de stad. Daarom is het gezamenlijk initiatief ontstaan vanuit the Hub Eindhoven, TU/e, Fontys Hogescholen, International School Eindhoven, Expat Center Brabant en Brainport Development en Eindhoven365 om te komen tot een internationaal programma voor bestaande evenementen; International Programme@events. De meewerkende organisaties zijn allemaal betrokken in het kader van kennisoverdracht, informatievoorziening of projectontwikkeling voor deze

Toon

Theo

internationale doelgroep.

Human Capital Match / Havani Steenovenweg 34 5708 HN Helmond 0492 477 916 www.hcm-group.nl www.havani.nl

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen


CornĂŠ Kolsteren

Kansen

tekst: Cai Vosbeek fotografie: Petra Brands

zien & pakken

September 2012. De troonrede is uitgesproken, de miljoenennota aangeboden. Economisch gezien blijft het nog even herfst. Winkelpanden staan te huur, bedrijfspanden en kantoren staan leeg. De meeste werknemers blijven stil zitten en veranderen niet van baan tenzij het echt nodig is. Toch is het niet overal somberheid troef. Zo zijn er dappere ondernemers die blijven ondernemen. Die geloven in zichzelf en in de markt. Die kansen zien en pakken. Die ondanks weer en tegenwind, de zekerheid van een vaste baan opgeven en voor zichzelf beginnen. Ondernemers zoals CornĂŠ Kolsteren, makelaar in onroerende goederen. Zijn verhaal.

66


GOEIE START Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg terecht voor een compleet pakket van diensten met het accent op commercieel vastgoed, variërend van kantoren, bedrijfshallen en winkels. Ik heb een breed netwerk, jarenlang ervaring en geef deskundig en betrouwbaar advies. Ontzorgen en tot het uiterste gaan, is mijn credo.”

Markt

“Natuurlijk is het een moeilijke markt, vervolgt Corné. “Veel kantoren staan leeg. Daarbij speelt de crisis een rol maar dat is zeker niet het enige. Er is jarenlang teveel nieuwbouw gepleegd. Daarnaast is er sprake van vergrijzing en een daling van beroepsbevolking. Ook ‘het nieuwe werken’ zorgt voor leegstand. Bij de winkels is er sprake van een verschuiving van ‘ bricks naar clicks’: winkelen via internet. Dat is begrijpelijk maar ook vreemd. Winkelen is namelijk nog steeds vrijetijdsbesteding nummer één in Nederland. Veel mensen klagen over het feit dat alle winkelstraten op elkaar lijken. Maar soms moeten we ook bij onszelf te rade gaan. We mopperen maar tegelijkertijd bestellen we via internet en kopen bij grote ketens. De kleine detailhandel krijgt het steeds moeilijker. Een oplossing voor dit probleem is niet een-twee-drie gevonden. Daarom is het juist in deze tijd belangrijk om opdrachtgevers bij de hand te nemen en maatwerk te leveren.”

‘Ik denk echt dat het leven te kort is om iets te doen waar je niet achter staat. Je moet de dingen doen die je leuk vindt en waar je goed in bent. Dat is mijn belangrijkste drijfveer.’ “Als klanten mij bellen dan begeleid ik ze van het begin tot aan het einde. Ik geef ook ongevraagd advies. Niet alleen over hoe je een goede huurder kunt vinden of over de prijs, ook over mogelijke herbestemming, fiscaliteit, wetgeving enzovoorts. Ik kijk graag bij mijn opdrachtgever over de schouder en denk mee over alle facetten van het bedrijfsonroerend goed. Een langdurige relatie is belangrijk. Je moet elkaar kunnen raadplegen zonder dat er daadwerkelijk een probleem is. Klanten stellen deze persoonlijke aanpak blijkbaar op prijs want het gaat goed!”

Optimisme Als zoon van ouders die een sportzaak runden, leek de toekomst voor Corné Kolsteren voorbestemd. Maar na de detailhandelsschool besloot hij anders. De zaak overnemen? Geen sprake van. Makelaar wilde hij worden. Na een studie aan de HEAO kwam hij in 1992 in dienst bij VB&T makelaars. In 1995 maakte hij de overstap naar DTZ Zadelhoff. Hij begon hier als makelaar kantoor- en bedrijfsruimte en in 2004 werd hij senior makelaar Retail. Corné: “Afgelopen januari merkte ik dat ik de motivatie miste; de drive om er weer een jaar voor te gaan. Het was geen tijdelijke dip en ik vroeg me af: ‘Als ik niet meer gemotiveerd ben, hoe moet ik dan mijn team aansturen en enthousiasmeren?’ Toen heb besloten om voor mezelf te beginnen. In april waren de visitekaartjes klaar en werd de naamplaat van Kolsteren Bedrijfshuisvesting op de muur geschroefd. In dit kantoor in Maarheeze kunnen klanten uit

Corné: “Als ik terugkijk op de afgelopen maanden ben ik blij met de keuze die ik heb gemaakt. Ik denk echt dat het leven te kort is om iets te doen waar je niet achter staat. Je moet de dingen doen die je leuk vindt en waar je goed in bent. Dat is mijn belangrijkste drijfveer. Ik ben geen gelukszoeker en neem pas een besluit als ik ervan overtuigd ben dat het gaat lukken. Het starten van een eigen onderneming was beslist geen impulsieve actie. Als jij me vraagt of ik een zondagskind ben dan moet ik dat beeld toch nuanceren. Mijn optimisme komt voort uit de overtuiging dat er ook in de huidige markt kansen zijn. Bedrijfshuisvesting en makelaardij is meer dan het plakken van posters. Ik ga niet alleen voor de lucratieve, grote deals. Een no-nonsense mentaliteit en bereid zijn om te werken, de schouders eronder, dat past bij mij. Daarbij staat het belang van mijn opdrachtgever voorop, ze kunnen altijd vertrouwen op mijn expertise en betrokkenheid.”

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

67


Aannemersbedrijf Van Rijswijck is een gerenommeerd bedrijf dat al meer dan 75 jaar actief is in Eindhoven en omgeving. De kracht van het bedrijf is de goede en langdurige relatie die ze met op-drachtgevers en klanten hebben. Zo valt te lezen op de website van Van Rijswijck. Maar wat vinden deze klanten en opdrachtgevers zelf? In deze editie geven we het woord aan Marike en Ton van Abeelen. Zij lieten in 2011 een keuken, kelder en terras aanbouwen.

tekst: Cai Vosbeek fotografie: Odette Beekmans

Tot in de

kleinste details

Marike en Ton zitten aan een grote tafel in een prachtig verbouwde keuken met uitzicht op een

overdekt, verwarmd terras. Dochter Bregje is net uit school en kijkt in de kelder samen met de poes naar de televisie. Vanuit de keuken kun je ze allebei op de bank zien liggen. Twee jaar geleden besloot de familie van Abeelen om een gedeelte van het huis te verbouwen. Samen kijken ze terug op een geslaagde onderneming. Ton: “De firma Van Rijswijck had al eerder een succesvolle verbouwing voor ons gedaan dus die keuze was zo gemaakt. Het was een ingrijpende verbouwing maar we hebben er geen last van gehad. Ik denk niet dat veel mensen dat kunnen zeggen.”

“Dit is nu het hart van ons huis”, zegt Marike. “Deze keuken, deze tafel. Wij houden ervan om te koken en samen met vrienden te eten. Met de kinderen erbij. Gezellig tafelen, kletsen, wijntje, kopje koffie. En kinderen moeten de ruimte hebben om samen te spelen. Als ze in de kelder naar het grote scherm kijken, zitten ze er toch bij.“ Ton: ”Toen we aan de verbouwing begonnen, hadden we geen idee wat

68

ons te wachten stond. We zijn met Jelle van Rijswijck rond de tafel gaan zitten en we hebben onze wensen kenbaar gemaakt. Aan de hand daarvan heeft hij een keuze gemaakt voor een architect. Dat was meteen een schot in de roos. Zo is de trein gaan lopen. Bij ieder beslissingsmoment bekeek de firma Van Rijswijck wat technisch mogelijk was en zette de ‘voors en tegens’ op een rijtje zodat we steeds


bouwen aan de regio

gekomen. Vervolgens kregen ze een rondleiding en moesten allemaal een planning inleveren. Daarna kwam er een totale planning op de muur te hangen. Zo wist iedereen, ook wij, waar we aan toe waren. Tijdens de uitvoering was er voortdurend overleg. Ze dachten na over alles. Aan de kleur van de kozijnen, een bijpassende voordeur, de goede dakpannen, de juiste plavuizen, het inbouwen van een geluidsinstallatie buiten en een beamer beneden. Zelfs aan een schoonmaakploeg aan het einde. En alles binnen de geraamde kosten.”

een gefundeerde keuze konden maken. Ze luisteren en adviseren bij het maken van keuzes en begeleiden bij het uitvoeren van ideeën.”

Ontzorgen “Als ik een vergelijking mag maken met mijn werk als registeraccountant en partner bij Deloitte”, vervolgt Ton, “een jaarrekening controleren kan iedereen. Maar wil je succesvol zijn, moet je toegevoegde waarde hebben. Meedenken, pro-actief zijn en oplossingsgericht werken; ontzorgen. Dat is precies wat Van Rijswijck doet. Dat kan in grote dingen zitten maar ook in kleine. Ik zal je een voorbeeld geven. De verbouwing vond plaats in de zomer. We hebben drie kleine kinderen. Medewerkers van Van Rijswijck hebben meteen een groen scherm rondom de bouwput gezet. Daar had ik niet aan gedacht. De kinderen konden veilig in de tuin blijven spelen en wij hoefden niet tegen de rommel aan te kijken. Zo zorgden ze er ook voor dat we tijdens de verbouwing konden blijven koken. De afwasmachine hebben we geen dag hoeven te missen.”

‘Meedenken, pro-actief zijn en oplossingsgericht werken; ontzorgen. Dat is precies wat Van Rijswijck doet.’ Marike: “Een aannemersbedrijf als Van Rijswijck heeft veel contacten. Zij weten precies bij wie en waar je het beste terecht kunt, welke materialen er zijn. In het begin van de bouw zijn de aannemer, de loodgieter, de elektricien, de schilder en de timmerman bij elkaar

Wijn Een van de pronkstukken van de verbouwing is de klimaatruimte in de kelder. Hierin liggen de flessen wijn op goede temperatuur en vochtigheid te wachten totdat ze ontkurkt worden. “Zie je die steunen waarop de flessen liggen? Het is net alsof die flessen zweven. Wij hebben Van Rijswijck een foto laten zien met ongeveer zo’n systeem. In overleg met leveranciers ontwikkelde Van Rijswijck het optimale oplegsysteem. Ze zoeken zelf alles uit. Hoe ver moeten ze van elkaar komen te hangen? Hoe diep moeten de schappen zijn zodat er precies een kistje met zes flessen inpast? Dat is perfectie tot in de kleine puntjes, dat is kwaliteit en echte klasse. Of mensen jaloers zijn op deze wijnkelder? Ja, hoor, ik vermoed van wel.” Denkt na. “Jelle van Rijswijk waarschijnlijk ook!”

Van Rijswijck heeft een ruime ervaring in utiliteitsbouw, woningen, verbouw en onderhoud. Uitgangspunt bij alles wat Van Rijswijck doet is Kwaliteit. Kwaliteit met een hoofdletter K, zowel in de bouw als in de opleiding van vakmensen. Aannemersbedrijf H. van Rijswijck BV Lucas Gasselstraat 6 | Postbus 175 | 5600 AD Eindhoven T: [040] 211 60 46 | F: [040] 211 30 52 E: info@vanrijswijck.nl | W: www.vanrijswijck.nl

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

69


Van Stratum viert jubileum

70


Special

Tekst: Mark Bruning Fotografie: Silas Pelsmaeker

Vrijdag 14 september vierde Van Stratum Techniek

haar

90-jarig

jubileum

bij

Dynamo. Het Geldropse bedrijf koos bewust voor het Eindhovense jongerencentrum als locatie voor hun feest. Directeur Jac van Stratum: "Belangrijkste reden om ons feest bij Dynamo te vieren was de overeenkomst die we hebben op het gebied van het ontwikkelen van talenten. Dynamo is daar heel gericht mee bezig en wij doen dat ook.

bij Dynamo

Daarom vond ik het goed passen. Verder zijn wij als Van Stratum Techniek 90 jaar jong en past Dynamo als een verrassende locatie wel bij ons. Ik kreeg dat tijdens het evenement ook bevestigd. De gasten vonden het een typische keuze." Lovend Het jubileumfeest was een daverend succes. RenĂŠe Hoekman, wethouder van Economische Zaken van Geldrop sprak lovende woorden over de jubilaris. Tinus van Stratum, vader van de huidige directeur/eigenaar Jac van Stratum, besteedde vooral persoonlijke aandacht aan zijn opvolger en het bedrijf. Directeur Kaj Hordijk van het Weverij Museum in Geldrop bedankte Van Stratum Techniek voor het sponsorbedrag van uiteindelijk 6.260 euro. Van Stratum Techniek sponsort het museum. Het geld was als cadeau geschonken door de gasten. Relaties, medewerkers en oud-medewerkers en 's avonds ook de privĂŠ-gasten vermaakten zich prima. Dynamo als locatie en de invulling en organisatie van het jongerencentrum en van Van Stratum Events maakten het tot een geweldig feest. Jac van Stratum: "De dag is voorbij gevlogen en je hebt daarna even tijd nodig om alles te laten bezinken. We hebben ons jubileum gevierd zoals ik het van tevoren had bedacht en alles klopte tijdens de middag en avond, iedereen was enthousiast. Beter kon dus eigenlijk niet."

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

71


Wij hoeven niet zo gewichtig te doen... Claassen Advocaten is een middelgroot advocatenkantoor. Aan ons kantoor zijn 10 advocaten verbonden, van wie de meesten zich hebben gespecialiseerd in één of meer rechtsterreinen. Advocaten die behalve deskundig, ook nog gewoon ‘mens’ zijn. Mensen die niet overdreven gewichtig doen maar professioneel uw belangen behartigen. Kiest u voor Claassen Advocaten, dan kiest u voor een gedegen juridische hulpverlening en betrokkenheid bij u en uw zaak.

www.claassenadvocaten.nl

hoe klein of groot uw bedrijf ook is, Randstad regelt snel de juiste mensen Is uw administratieve afdeling onderbezet waardoor uw mensen moeten overwerken om het werk af te krijgen? Of kan uw callcenter wel versterking gebruiken om al uw klanten adequaat te woord te staan? Heeft u onvoldoende orderpickers om die onverwachte spoedorders te kunnen verwerken? Is er een heftruckchauffeur uitgevallen waardoor uw vrachtwagen niet op tijd geladen kan worden? Randstad regelt snel vervangend en aanvullend personeel voor grote én kleine bedrijven. Met slechts één telefoontje staat er morgen een gekwalificeerde medewerker bij u op de stoep. Want we hebben de juiste mensen voor iedereen. Hoe klein of groot uw bedrijf ook is, we komen graag bij u langs om over uw personeelsbehoefte te praten Randstad Eindhoven (040) 265 92 85 www.randstad.nl


EDUCATIE

Tekst en fotografie: Helicon Bedrijfsopleidingen

Helicon Bedrijfsopleidingen kijkt vooruit

“Onderwijs wordt nog meer maatwerk” Steeds vaker bestaat er binnen het bedrijfsleven de behoefte om met gerichte opleidingen bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van het personeel. Helicon Bedrijfsopleidingen geeft daar al meer dan tien jaar invulling aan. Met opleidingen op de werkvloer die geheel zijn afgestemd op de gang van zaken binnen een bedrijf.

Met het bieden van bedrijfsopleidingen, cursussen en in-company trainingen zorgt Helicon Bedrijfsopleidingen ervoor dat medewerkers van bedrijven beschikken over de juiste vakkennis en competenties. Daarvan profiteert niet alleen de medewerker maar dergelijke scholing komt ook het bedrijf ten goede. Vanaf het begin wordt er gericht ingespeeld op de wensen van de opdrachtgever en de omstandigheden op de werkvloer. Het is een benadering die in de loop der jaren verder is aangescherpt, vertelt senior consultant Ton Friesen. “Ons onderwijs wordt nog meer maatwerk.” “Vanaf dag een”, vervolgt Friesen, “hebben we voor het uitgangspunt gekozen om niet zo maar een opleiding op maat aan te bieden, maar per opdracht, per bedrijf in te gaan op de doelstellingen en visie van dat bedrijf. Zodat het opleidingstraject een-op-een aansluit bij de bedrijfsfilosofie van een onderneming en de deelnemers worden geïnspireerd om hun prestaties actief te verbeteren. Ieder bedrijf is wat dat betreft verschillend, soms in grote lijnen, soms in details. Maar die details kunnen van wezenlijk belang zijn. Daarom hebben we diverse instrumenten, modellen en methodieken ontwikkeld om maatwerk te kunnen leveren.”

duidelijke doelen. Een voortraject neemt daarom heel wat tijd in beslag, afhankelijk van het bedrijf kan dat variëren van enkele maanden tot een jaar. De training zelf vraagt verhoudingsgewijs minder tijd, de implementatie op de werkvloer weer wel.”

Helicon ziet de scholing als onderdeel van de bedrijfsstrategie. Het gaat dan ook om meer dan een diploma, geeft Ton Friesen aan. Hij legt uit dat er wordt toegewerkt naar een blijvend resultaat, een verandering van gedrag. Dat kan op vele manieren, zegt hij. “Vandaar de zorgvuldige voorbereiding. Onze programmamanagers verdiepen zich in een bedrijf en de omgeving waarin het actief is, en hebben in die periode veel overleg met de opdrachtgever. Een van de eerste zaken die ze naar boven halen is de achterliggende gedachte van de scholingsvraag. Die is wezenlijk om tot een goede verdere invulling te komen.” In die voorbereidende fase stelt de programmamanager van Helicon vaak een projectgroep samen waarin de functieprofielen toekomstgericht worden besproken en vastgesteld. Daarmee wordt het vraagstuk concreet en komt er een beschrijving van het gedrag, de kennis en de vaardigheden die bij een bepaalde functie horen. Friesen:“Zo stellen we

Uit dat laatste blijkt dat de bedrijfsopleidingen van Helicon zeer praktijkgericht zijn. Ton Friesen maakt duidelijk dat alle opleidingen waar mogelijk in de eigen werkomgeving of een passende bedrijfsomgeving plaatsvinden, buiten het klaslokaal dus. Die omgeving is volgens Friesen namelijk de meest geschikte plek om het geleerde in de praktijk te brengen. Zo biedt Helicon inmiddels uiteenlopende opleidingen voor diverse sectoren. Specifiek gericht op een bedrijf, maar ook met aandacht voor de ontwikkelingen en trends waarmee dat bedrijf te maken heeft. Friesen noemt als voorbeelden de vergrijzing, het gebrek aan juist opgeleide medewerkers of het reïntegreren van mensen in een andere werkomgeving. “We blijven alert; stemmen opleidingen af op bepaalde tendensen of ontwikkelen nieuwe opleidingen. Zo blijven we inspelen op een veranderende vraag en kunnen we nog gerichter maatwerk bieden.”

Ton Friesen

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

73


Tekst: Ralf M.M. StultiĂŤns FOTOGRAFIE: John Claessens

De directiekamer van... Ernie Hiemstra

Ergonomie + kwaliteit = ErgonomiqueÂŽ Als uw redacteur zich op een druilerige vrijdagmiddag in oktober om klokslag drie uur meldt bij de receptie van Ergonomique aan de Langendijk in Eindhoven, loopt hij bij binnenkomst recht op Ernie Hiemstra af. De ferme handdruk van de oprichter van de marktleider op het gebied van ergonomische kantoorproducten in de Benelux, Duitsland en Oostenrijk wordt direct gevolgd door de overhandiging van diens visitekaartje. Oprichter of niet, een vluchtige blik op het flinterdunne karton leert mij dat ik kennelijk alles behalve oog in oog sta met de directeur of CEO van Ergonomique. Hiemstra introduceert zichzelf namelijk als eindverantwoordelijke. 74


Tijdens de uitvoerige rondleiding door het moderne pand van Ergonomique, valt meteen de grote hoeveelheid lichtinval op. Enorme raampartijen, lichtkoepels in de plafonds... volgens de eindverantwoordelijke is bij de uitbreiding van het pand in 2001 bewust voor deze in het oog springende architectuur gekozen. “Ons bedrijfspand staat dan ook letterlijk symbool voor onze open en transparante werkwijze. Zo staan ook alle deuren van onze kantoorruimtes dag en nacht open, onze vijftien medewerkers weten niet beter! Onze werkwijze betaalt zich elke dag uit, en ik ben dan ook uitermate trots op mijn enthousiaste en gemotiveerde collega's.”

Directiekamer? Na het inpandige rondje middaggymnastiek vraag ik Hiemstra vriendelijk doch dringend mij en de fotograaf voor te gaan naar zijn directiekamer, toch het doel van deze vaste rubriek. Onze smeekbede wordt echter niet gehonoreerd, zo blijkt als wij enkele minuten na de rondleiding niet in de directiekamer maar aan de indrukwekkende houten tafel in de presentatie- annex vergaderruimte op de eerste verdieping van het bedrijfspand aan een dampende kop cafeïne nippen. “Ik heb wel een eigen kantoor, maar daar staat enkel een eenvoudig bureau met bijpassende stoel. Ik hecht gewoon weinig waarde aan mijn kamer.”

Graydon Award Zoals bekend, vragen wij ondernemers in dit katern enkele voor hem of haar waardevolle voorwerpen uit hun directiekamer met de trouwe lezersschare van Goeie Zaken te delen. Zo passeerden in de afgelopen maanden onder andere antiek kantoormeubilair, schilderijen en kistjes kostbare wijn de spreekwoordelijke revue. Zoals eerder al aangegeven, levert het zeer minimalistisch ingerichte kantoor van Hiemstra nauwelijks bruikbaar materiaal op. Maar toch... na een ruim tien minuten durende zoektocht naar persoonlijke pareltjes plaatst de eindverantwoordelijke van Ergonomique een indrukwekkend ogende plexiglazen award voor de lens van huisfotograaf John Claessens.

'Ergonomique B.V. Heeft een award gekregen van Graydon. Dit wil zeggen dat u tot de top van financieel gezonde bedrijven behoort en dat relaties verantwoord zaken met u kunnen doen' Award Graydon De volledig transparante trofee blijkt afgelopen juni te zijn uitgereikt door de even onafhankelijke als gerenommeerde kredietbeoordelaars van Graydon. Hiemstra is zicht- en hoorbaar trots op de aan zijn onderneming toegekende award. “Zonder dat wij er ook maar iets van afwisten, werd de trofee afgelopen juni volledig onverwacht aan ons toegekend. Uit het bijgesloten rapport blijkt dat Ergonomique tot de drie procent meest gezonde bedrijven van Nederland behoort. Graydon kwam tot deze conclusie nadat het een grondige analyse had gemaakt van het betaalgedrag en solvabiliteit van onze onderneming. Als je onderneming een dergelijke prestigieuze award toegekend krijgt, is dat altijd prettig, maar dat Ergonomique juist in deze woelige economische tijden fier overeind blijkt te staan is natuurlijk helemaal fantastisch!”

de directiekamer een groot callcenter in Eindhoven enkele maanden voordat hij Ergonomique liet inschrijven bij de Kamer van Koophandel, red.) en toen het ook op persoonlijk vlak bleek te klikken, besloot ik haar een functie binnen mijn nieuwe onderneming aan te bieden. Gabry is vandaag de dag binnen Ergonomique verantwoordelijk voor de administratie, logistiek, IT en personeelszaken. Of zoals Gabry het altijd zelf omschrijft, ze is verantwoordelijk voor alles behalve de verkoop.”

Bedrijfsprofiel Ergonomique Ergonomique richt zich sinds haar oprichting in 1997 op het aanbieden van ergonomische kantoorproducten en advisering bij het optimaliseren van werkplekken (voor bedrijven, instellingen en stichtingen met meer dan tien computerwerkplekken, red.). De werkwijze van de eindverantwoordelijke en zijn medewerkers richt zich op het actief kosteloos en vrijblijvend beschikbaar stellen van testproducten, een handelswijze die tot op de dag van vandaag uniek is. Niet alleen in Nederland, maar in de gehele Benelux en zelfs Europa. Per week verstuurt Ergonomique niet minder dan een slordige 1.500(!) testpakketten. Hiemstra: “Hierdoor kunnen (potentiële) gebruikers zelf overtuigd raken van het nut van ergonomische hulpmiddelen. Tevreden gebruikers kunnen we desgewenst voorzien van professioneel advies. Dat doen we het liefst ter plaatse. Uiteraard ook gratis en vrijblijvend. Zo kunnen we zelf zien wat voor een bepaald bedrijf het beste is en is men dus te allen tijde verzekerd van de juiste producten.”

ErgoPols Reeds 300.000 exemplaren verkocht! Lederen design polssteun / ondersteunt de ergonomische werkhouding / uiterst comfortabel / geschikt voor links- en rechtshandigen / duurzaam en gemakkelijk in onderhoud / leverbaar in twee modellen

Kwaliteit verzekerd Het assortiment van Ergonomique (o.a. pols-, voeten- en monitorsteunen, laptopstandaards, toetsenborden, documenthouders en armsteunen, red.) is uiterst zorgvuldig samengesteld en voor het grootste deel in eigen huis ontwikkeld. Feedback van klanten over het gebruik van producten speelt daarbij een belangrijke rol. Hierdoor zijn optimale kwaliteit en functionaliteit verzekerd. De producten zijn uniek en exclusief verkrijgbaar bij Ergonomique. Het moderne productdesign zorgt tevens voor een stijlvolle uitstraling van de werkplek.

Hogere arbeidsproductiviteit Ergonomique heeft haar succes onmiskenbaar te danken aan bovenstaande werkwijze. De gratis ‘testservice’, het vrijblijvende advies op de werkplek, maar bovenal de producten zelf spelen hierin een essentiële rol. “Met het gebruik van onze producten garanderen wij een comfortabelere en gezondere werkplek. Dit zal zich uiteindelijk vertalen in een hogere arbeidsproductiviteit!”

Opmerkelijke verrassing Als ik Hiemstra naar nóg een dierbaar voorwerp vraag, moet de eindverantwoordelijke passen. Een paar minuten later verrast de oprichter van Ergonomique het redactieteam van Goeie Zaken echter met niemand minder dan zijn eigen vriendin, Gabry Cramm. Hiemstra leerde Cramm een slordige vijftien jaar geleden kennen op de werkvloer. “Gabry werkte toen net een paar maanden bij mijn vorige bedrijf (Hiemstra verkocht

Powered by:

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

75


Softmedia bedenkt, ontwerpt en ontwikkelt websites en interactieve webapplicaties. Onze kracht is de combinatie van creatief ontwerp en praktische kennis van technieken. We hebben alle ingrediĂŤnten in huis om uw website tot een succes te maken! Makkelijk te beheren en goed vindbaar in google. Kijk voor meer informatie op www.softmedia.nl


impressie

Een kijkje in onze keuken! Ja, dat zouden er veel willen en stiekem hebben enkele mensen dat ook al gedaan. Maar wij gunnen het u natuurlijk ook. Daarom een kijkje in de keuken van PIONmedia. Op het moment dat ik dit schrijf is de november-editie van Goeie Zaken, die nu voor u ligt, bijna klaar. E’ven Geduld AUB! is al twee weken voor deadline afgesloten en Eindhoven Business volop is nog in beweging. Het jubileummagazine ter gelegenheid van 30 jaar WTCE nadert de voltooiing en het jaarboek E’ven 2012 krijgt gestalte. In een geheel andere opzet waarbij de kopstukken van Eindhoven een verrassende rol zullen gaan vertolken. Kortom, wij zullen ons tot het einde van het jaar in ieder geval niet vervelen.

1 duidelijke, nieuwe website Maar ook in 2013 staat er het nodige te gebeuren. Zo wordt onze website danig onder handen genomen en is het de bedoeling dat versie 4 (we lijken Apple wel) binnenkort de lucht in gaat. Wij hadden inmiddels 5 afzonderlijke websites en daar hebben wij nu 1 hele mooie, duidelijke site van gemaakt. Voor de snelle en directe communicatie zijn facebook pagina’s aangemaakt en worden de twitter en social media acties uitgebreid. PIONmedia goes digital. Andere naam EBC En dan is er natuurlijk nog onze eigen Business Club. Het grote nieuws is dat we de naam gaan veranderen. De Eindhovensche Business Club (EBC) vinden wij te lang en niet langer origineel en pakkend. Wat de nieuwe naam wordt? Dat laten we nog even in het midden. Er moet immers wat te raden overblijven. Wat we wel aan kunnen en willen geven, is dat het Business Club bestuur voor

2013 de koppen bij elkaar gaat steken om in 2013, naast onze BusinessBorrels, met nieuwe activiteiten te komen. Nieuwsgierig geworden en nog geen lid? Een jaarabonnement kost u slecht 150 euro. U wordt dan per direct lid en kunt meteen deelnemen aan de borrels en activiteiten. Mail uw inschrijving naar info@uitgeverijpion.nl of reageer via www.pionline.nl. Naast uw inschrijving krijgt u ook een digitale vermelding op de geheel vernieuwde website. Voor alle overige vragen met betrekking tot onze magazines, Business Club, vacatures etc. etc . kunt u altijd een e-mail sturen naar pion@uitgeverijpion.nl. Smakelijk lezen Want dat we blijven vernieuwen dat zal u inmiddels helder zijn. Om in keukentermen te blijven, verandering van spijs doet eten. En wij serveren graag smaakvolle concepten. Smakelijk lezen toegewenst namen PIONmedia.

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

77


Uw medewerkers zijn uw waardevolste werkkapitaal. Maar, weet u eigenlijk hoe het gesteld is met de gezondheid van uw medewerkers? En dus automatisch ook met de gezondheid van uw organisatie? Doe mee en ontdek hoe gezond uw bedrijf is. Wie weet valt deze eer - en de bijbehorende 10.000 euro aan prijzengeld - uw organisatie ten beurt.

DEElNEmEN

VAkjURy

GAlA UiTREikiNG

U kunt online inschrijven via onze campagne-

Een erkende vakjury met wetenschappers

Als deelnemend bedrijf ontvang u een

website www.gezondstebedrijfvanbrabant.nl

en professionals beoordelen uw bedrijf. Elk

uitnodiging voor 2 personen om het gala

Deelname betekent:

deelnemend bedrijf ontvangt een waardevol

bij te wonen. Een avondvullend programma

* Kans op â‚Ź10.000,-

deskundig adviesrapport die u kunt gebruiken

inclusief diner met interessante sprekers,

* Mogelijkheden tot actief netwerken

voor nu en in de toekomst. Onder toeziend

creatieve netwerkmogelijkheden en de

* Media exposure

oog van Schäfer Notarissen zal de vakjury de

uitreiking van de winnaar.

* Deskundig adviesrapport over uw huidige

winnaar verkiezen.

situatie * Vitaal en gezonde werkvloer

PARTNERS:

W W W . G E Z O N D S T E B E D R I J F VA N B R A B A N T. N L

E fEESTElijk EikiNG GAlAUiTR 2013 fEbRUARi


young professionals

Explore Your Business WTC·E Zakensociëteit heeft in het voorjaar een nieuw initiatief gelanceerd: WTC·E Young Professionals, een club voor jonge ondernemende professionals tot 35 jaar. Ondernemerschap Via contacten en kennisuitwisseling wordt in de club het ondernemerschap verder ontwikkeld. Dit wordt gedragen door inspiratoren van het bestaande WTC·E Zakensociëteit netwerk. Hierin is een schat aan ervaring en kennis opgesloten: ‘Jong leert van oud en oud leert van jong’.

De focus van WTC·E Young Professionals • Het stimuleren van contacten tussen jonge ondernemende professionals • Het uitwisselen van kennis en ervaring • Het stimuleren van het opbouwen van netwerken • Het ontwikkelen van commerciële competenties

Meet & greet De activiteiten worden afgestemd op de ‘hedendaagse’ trends. Het jaarprogramma bestaat uit acht activiteiten: inspirerende inhoudelijke bijeenkomsten door experts en ervaren ondernemers, bijeenkomsten met leden van WTC∙E Zakensociëteit, workshops en trainingen en een social event. De young professionals krijgen tijdens de activiteiten ‘tools’ aangereikt om hun commerciële vaardigheden aan te scherpen.

Member in the spotlight Pim van de Goor (27 jaar), is een young professional werkzaam als advocaat bij Holla Advocaten te Eindhoven. Vanuit de vestigingen in Eindhoven, ’s-Hertogenbosch en Tilburg bedie­ nen ruim 70 advocaten cliënten op de meest voorkomende rechtsgebieden. Binnen Holla Advocaten zijn een tweetal partners, Coen Verberne en Ferry Weelen reeds actief binnen WTC·E Zakensociëteit.‘Op het moment dat het concept van WTC·E Young Professionals werd gelanceerd werd dit direct binnen kantoor kenbaar gemaakt. Dit leek mij een uitgelezen kans om nieuwe contacten op te doen binnen de Eindhovendse markt. Samen met mijn kantoorgenote, Marloes Hulstein, ben ik dan ook vanaf de Kick-off op 29 maart 2012 lid van WTC·E Young Professionals’.

Door zijn enthousiasme en betrokkenheid is Pim sinds oktober 2012 toegevoegd aan de commissie van WTC·E Young Professionals. ‘Het is een enorm voordeel om contacten op te doen binnen je eigen leeftijdscategorie en zo kennis en ervaring te delen. Veel leden zitten in hetzelfde ‘schuitje’ binnen hun bedrijf of onderneming. Daarnaast is het zo dat het concept goed doordacht is, bijvoorbeeld door bepaalde inspiratoren ter beschikking te stellen die een waardevolle bijdrage leveren aan de ontwikkeling van young professionals. ‘Voor de bijeenkomsten is het mijns inziens van belang om de leden kennis te laten maken met iets nieuws, iets innoverends in de regio Eindhoven. Daarnaast is het van belang dat er contacten worden opgedaan waardoor een ‘natuurlijk’ netwerk ontstaat. Dit wordt gedaan door middel van informele activiteiten met verschillende manieren van kennismaken met andere leden. Mijn doel binnen de commissie van WTC·E Young Professionals is om (nog) meer bedrijven in de regio te enthousiasmeren haar young professionals aan te melden voor dit mooie initiatief. Tot nu toe heb ik veel enthousiaste en interessante contacten opgedaan bij WTC·E Young Professionals en hoop dat er in de toekomst nog velen zullen volgen, niet dat ik daar aan twijfel overigens!

Kennis maken met Young Professionals? Neem contact op met Dian Slegers, Junior Manager WTC·E Young Professionals T: 040-237 4972 of 06- 21 71 31 08 E: dian.slegers@wtce.nl W: www.wtce.nl

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

79


m.kokx@boskampwillems.nl

Tekst: Ralf M.M. Stultiëns

Van: M.Kokx@boskampwillems.nl Verzonden: vrijdag 5 oktober 2012 21:24 Aan: r.m.m.stultiens@gmail.com Onderwerp: Goeie Zaken

Hoe kijk jij als jurist tegen dit dossier (ken jij deze uitspraak?) aan? Ik kan me namelijk niet aan de indruk onttrekken dat de werkneemster in kwestie fysiek last had van haar overhangende oogleden. Spreken we in een dergelijk geval dan ook niet over een chirurgische ingreep op 'medische gronden'?

Beste Ralf,

Hartelijke groeten, Ralf

Ik ben al enkele dagen naarstig op zoek naar een geschikt gespreksonderwerp voor deze 'ronde'. Voordat ik echter verder ga met grasduinen, wil ik jou graag vragen of jíj misschien een actuele juridische discussie in gedachten hebt? In het afgelopen jaar ging jou dat namelijk uitstekend af! Groeten, Ralf Van: r.m.m.stultiens@gmail.com Verzonden: zaterdag 6 oktober 2012 07:59 Aan: M.Kokx@boskampwillems.nl Onderwerp: RE: Goeie Zaken Goedemorgen Marcel, Dank voor het 'openen' van onze digitale discussie van deze editie van Goeie Zaken. Voor het eerst sinds onze [toch al weer langdurige] samenwerking ten behoeve van deze vaste rubriek in Goeie Zaken, heb ik deze keer helaas niet kunnen putten uit praktijkvoorbeelden uit mijn eigen omgeving. Gelukkig bood een opmerkelijk nieuwsbericht in een van de landelijke dagbladen medio juli van dit jaar uitkomst. Het artikel verhaalde uitvoerig over de juridische strijd tussen een werkneemster en haar werkgever naar aanleiding van... een facelift! De werkneemster in kwestie had kort voor het treffen in de bankjes van het kantongerecht een zogeheten cosmetische operatie aan haar gezicht ondergaan: ze had haar oogleden laten liften omdat deze voorheen kennelijk op haar wimpers hingen. Om te kunnen herstellen van de lichamelijke gevolgen van de chirurgische ingreep, meldde de werkneemster zich ziek. De werkgever accepteerde deze ziekmelding echter niet en bracht het verzuim van ruim 46 uur  in mindering op het verlofsaldo van het vrouwelijke personeelslid. Kortom, voer voor juristen in het algemeen en een 'maaltijd' voor de kantonrechter in het bijzonder. Was er sprake van ziekte? Moest het loon worden doorbetaald? Moest er onderscheid gemaakt worden tussen de opnamedag en de hierop volgende hersteldagen? De kantonrechter van dienst beantwoordde al deze vragen en kwam uiteindelijk tot het oordeel dat de ziekte door de werkneemster zelf opzettelijk was veroorzaakt. Kortom, de werkgever werd door de rechter in het gelijk gesteld en hoefde het loon dus inderdaad niet door te betalen.

80

Van: M.Kokx@boskampwillems.nl Verzonden: maandag 8 oktober 2012 10:17 Aan: r.m.m.stultiens@gmail.com Onderwerp: RE: RE: Goeie Zaken Hallo Ralf,   We mailen inderdaad wat af, het laatste jaar. Tijd om een keer af te spreken en onder het genot van een biertje eens ‘live’ onze kijk op het arbeidsrecht te delen. Je snijdt overigens een 'mooie' – en actuele! – kwestie aan. De meeste werkgevers weten inmiddels wel dat ze bij ziekte hun werknemers doorgaans maximaal 104 weken (een deel van) het loon moeten doorbetalen. Dit ligt echter anders als de ziekte opzettelijk door de werknemer wordt veroorzaakt!   Veel werkgevers balen er van als ze loon moeten doorbetalen als de uitval wordt veroorzaakt doordat de werknemer een risicovolle sport (denk aan full contact vechtsporten, basejumpen of off piste skiën) beoefent, of als de oorzaak van de ziekte ligt in alcohol- of drugsgebruik. Vanuit de gedachte dat de arbeidsongeschiktheid in deze gevallen opzettelijk wordt veroorzaakt, staken sommige werkgevers de loonbetaling. Tot op heden oordelen rechters echter dat ook in deze gevallen de werkgever het risico draagt van loondoorbetaling omdat enkel de verhoogde kans op uitval van gevaarlijke sporten etc. niet voldoende is om geen loon meer te betalen. Er is geen oogmerk om ziek te worden en dat is wel nodig, wil het stopzetten van het loon kans van slagen hebben.   Hetzelfde criterium (opzet) geldt ook bij arbeidsongeschiktheid ten gevolge van cosmetische operaties. Er is eerder wel geoordeeld dat ook dan gewoon het loon moet worden doorbetaald. De kantonrechter in Middelburg oordeelde niet al te lang geleden anders. Het ging hier om een ooglidcorrectie. De werknemer had ruim een week niet kunnen werken. De werkgever betaalde vervolgens het loon niet door met als argument dat er geen medische noodzaak was, maar dat het ging om een persoonlijke keuze van de werknemer. De vraag die de kantonrechter moest beantwoorden, was of de ziekte door opzet van de werknemer was veroorzaakt. De rechter oordeelde dat wanneer het gaat om een zuiver cosmetische ingreep (zonder medische noodzaak) en de werknemer zeker weet dat hij na de ingreep een bepaalde periode niet in staat zal zijn om zijn werkzaamheden te verrichten, dat er dan sprake is van opzet. In zo’n situatie is sprake van opzettelijk veroorzaken van ziekte en


@BOSKAMPENWILLEMS

onderwerp:

Ziek vs schoonheidsideaal in de bankjes

hoeft het loon niet te worden betaald. Dit geldt overigens niet wanneer er complicaties optreden na de operatie. Deze complicaties behoren volgens de kantonrechter niet bij een normaal te verwachten herstel en dan is er geen sprake van opzet.   Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar de gedachte dat iedere ziekteoorzaak voor rekening van werkgevers moet blijven, lijkt langzaam aan te veranderen. De vraag of er een medische noodzaak is, ligt primair bij de arbodienst. De omstandigheid dat de ziektekostenverzekeraar de operatie vergoedt, oordeelde de kantonrechter niet doorslaggevend.   Hartelijke groet, Marcel Van: r.m.m.stultiens@gmail.com Verzonden: maandag 8 oktober 2012 23:29 Aan: M.Kokx@boskampwillems.nl Onderwerp: RE: RE: RE: Goeie Zaken Goedenavond Marcel, Allereerst, heel hartelijk dank voor je snelle en zeer uitvoerige antwoord. Echter... … zoals je ongetwijfeld weet, spelen de werkneemster en haar raadsheer momenteel met de gedachte in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de kantonrechter. Insteek? De werkneemster is en blijf van mening, dat het liften van haar ogen wel degelijk op medische gronden is uitgevoerd.

verklaring van de bedrijfsarts als nieuw bewijs aan komen zetten?) en... wat zou jij haar – namens Boskamp & Willems – adviseren? Alvast bedankt weer! Fijne avond nog en groeten, Ralf P.s. Dat biertje lijkt me een puik idee; een dezer dagen maar eens onze agenda's trekken. Proost! Van: M.Kokx@boskampwillems.nl Verzonden: woensdag 10 oktober 2012 08:53 Aan: r.m.m.stultiens@gmail.com Onderwerp: RE: RE: RE: RE: Goeie Zaken Hoi Ralf, Hoger beroep? Ik zou dit zonder meer adviseren als de arbodienst of het UWV bereid zou zijn om te verklaren dat er een medische noodzaak was voor de ingreep. Ik zou het overigens ook aandurven als de behandelend specialist dit meer expliciet zou verklaren. Ik denk dat het gerechtshof dan wel te overtuigen is! Hartelijke groet, Marcel

Een medische noodzaak is in dit aansprekende dossier echter (nog) niet aangetoond; de kantonrechter beschikte namelijk niet over het oordeel van de bedrijfsarts over de noodzaak van de ingrepen. Er lag ten tijde van 'de zaak' enkel een verklaring van een plastisch chirurg op tafel, die repte over vermoeidheidsklachten en gezichtsveldbeperking door de hangende oogleden van de werkneemster. Omdat het voor de kantonrechter onduidelijk was of er daadwerkelijk een medische noodzaak aan het liften van de oogleden van eiseres ten grondslag lag, kon de kantonrechter naar eigen zeggen geen oordeel geven over de loondoorbetalingsverplichting. Maar toch... als ik het woord gezichtsveldbeperking lees, denk ik meteen aan een daadwerkelijke medische noodzaak! Wat denk jij? Heeft de werkneemster enige kans als zij in hoger beroep gaat (kan zij in dat geval überhaupt alsnog met een eventuele

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

81


Dit is het negende artikel in de reeks: ‘Op de werkvloer met…´ Een impressie van BE-ers (Bekende Eindhovenaren) die meelopen met medewerkers van Ergon. Deze keer de ervaringen van Chris Aelberts, directeur Beursgebouw Eindhoven.

Tekst: Cai Vosbeek Fotografie: John Claessens

Gespot op een veegmachine Nog nooit iemand zien glunderen? Deze mooie maandagmorgen in oktober had u de kans gehad; op het moment dat Chris Aelberts, directeur van het Beursgebouw achter het stuur van een veegmachine gaat zitten en wegrijdt. Werkelijk een glimlach van oor tot oor. Martien van Eijk is medewerker Ergon Stadsreiniging en is chauffeur op de veegmachine. Hij schudt zijn hoofd als ze even later terugkomen: “Je deed het niet slecht hoor Chris. Voor de eerste keer. Maar je bent nog niet geslaagd. Dan moet je zeker nog even oefenen. Je hebt wel je best gedaan”, voegt hij er vergoelijkend aan toe. Chris stapt uit: “Het zijn echte vakmannen, zoveel is wel duidelijk!” Een verslag van een ochtend vegen.

82


op de werkvloer

“Werken jullie altijd samen?”, vraagt Chris terwijl hij de koffie op tafel zet. Martien: “Corrie Fransen en ik kennen elkaar al jaren. Tijdens het werk zijn we helemaal op elkaar ingespeeld. Ik ben de chauffeur op de veegmachine en ik weet precies welke kant hij oploopt en waar hij begint met blazen. Ik moet hem natuurlijk goed in de gaten houden. Als je op de veegwagen zit, moet je voor, achter, links en rechts ogen hebben. We hebben een dankbaar beroep. Je ziet meteen resultaat. Ik doe het nog steeds met veel plezier.” Stilte. “Maar ja, de volgende dag ligt er weer net zoveel troep. Jullie zouden eigenlijk een keer mee moeten gaan naar het Stratumseind, of na een concert of met Carnaval. Dan zijn wij ‘s morgens om 5 uur in de stad om te vegen. Dan zie je hoeveel dronken en agressieve mensen er rondlopen. Soms kruipen ze gewoon bovenop de veegwagen. Dat kan best bedreigend zijn. Meestal proberen we groepjes mensen te ontwijken. Dan komen we later terug om schoon te vegen. Ze kunnen je behoorlijk uitdagen. Wij weten na zoveel jaar wel hoe we ermee om moeten gaan maar ik ben heel blij met een goede, betrouwbare collega.”

Chris Aelberts

Begrip Chris: “Toen we vanmiddag op de openbare weg aan het vegen waren, merkte ik ook dat de andere weggebruikers niet altijd evenveel begrip voor jullie hebben. Ze zijn ongeduldig als ze even moeten wachten. En eerlijk is eerlijk, ik weet van mezelf ook dat ik wel eens geïrriteerd ben als er een karretje voor me staat. Maar als je zelf zo’n veegwagen bestuurt, is het anders. Deze mannen zijn vakmensen. Ze doen hun werk zorgvuldig en zijn er beslist niet op uit om medeweggebruikers te pesten. Eigenlijk zou je een campagne op touw moeten zetten om meer begrip bij het publiek te kweken. Net zoals de campagne: ‘Handen af van hulpverleners.” Corrie: “Het klopt dat we iedere dag vervelende reacties krijgen van automobilisten. Mensen willen vooruit, hebben geen tijd. Alles moet vlug, vlug. Iedereen heeft haast en stress. Maar je went er ook aan. Ik laat me niet gek maken hoor, ik ben blij dat ik ondanks mijn beperkingen mooi werk heb.”

Tien jaar geleden hadden ze toch een beetje het imago van: ‘Ocherm de Ergon’. Dat is niet meer. “Ik vind dat Ergon de laatste jaren flink aan de weg heeft getimmerd”, vervolgt Chris. “Ze zijn meer naar buiten getreden. De mensen achter Ergon hebben een gezicht gekregen. Tien jaar geleden hadden ze toch een beetje het imago van: ‘Ocherm de Ergon’. Dat is beslist niet meer. Ze zijn nu een professionele speler op de markt, met trotse, vakbekwame werknemers. Ik werk zelf niet met Ergon omdat we als Beursgebouw met aannemers werken die de schoonmaak uitbesteden. Daar hebben wij geen bemoeienis mee en geen invloed op. Als dat wel zou zijn dan zou ik Ergon zien als een volwaardige partij. Gelijke monniken gelijke kappen, gelijke kansen. Iedere partij in de markt moet zijn best doen om orders binnen te halen, ook Ergon. En dat doen ze goed. Daar is niets zieligs aan. Fijne jas trouwens.”

Ergon Rooijakkersstraat 3 5652 BA Eindhoven T. 040-2387777 F. 040-2510660 E. info@ergon.nu W. www.ergon.nu

Ergon is actief in de regio Eindhoven. Ze ontwikkelen en bemiddelen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk. Naast het uitvoeren van de Wet Sociale Werkvoorziening richten ze zich op andere vormen van gesubsidieerde arbeid. Zo positioneren ze zich ook nadrukkelijk op de gemeentelijke re-integratiemarkt. Ergon telt ruim 2700 medewerkers.

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

83


Hoe luidt u 2012 uit? Voor veel ondernemers is 2012 een lastig jaar geweest. Onzekere tijden hebben veel gevraagd van de ondernemer, zijn personeel, zijn leveranciers en zijn klanten. Maar in deze tijdens is het meer dan ooit van belang dat de ondernemer zijn waardering laat blijken aan zijn personeel en relaties. Maar hoe doet hij dat? Hoe vindt hij de juiste balans tussen de kosten, kwaliteit en natuurlijk originaliteit?

In dit eindejaarskatern hebben wij een aantal ondernemers gevraagd om zich te presenteren en te laten zien dat ook in deze tijden het belangrijk is om waardering te tonen voor iedereen waarmee hij (samen)werkt. De Groof AccountantsIAdviseurs licht desgevraagd de (fiscale) consequenties van de meest voorkomende werknemersbeloningen toe. Ook wordt aan het einde van deze bijdrage stilgestaan bij relatiegeschenken. Voor dit artikel gaan we er van uit dat uw onderneming nog niet heeft gekozen voor de zogenaamde werkkostenregeling. Deze werkkostenregeling wordt in 2014 verplicht ingevoerd maar voor de jaren 2012 en 2013 bestaat nog een keuze voor de oude regeling.

1. Bonus, winstuitkering of tantième Om uw werknemers te belonen kan dit in de vorm van een bonus, een winstuitkering of een tantième. Deze beloning kan gekoppeld zijn aan een bepaalde prestatie van uw onderneming maar kan ook gekoppeld zijn aan een prestatie van uw werknemer. Natuurlijk kan ook zonder een koppeling een extra beloning worden toegekend aan uw medewerker. Al deze extra beloningen worden

84


Dossier

met loonheffing belast naar het hoogste tarief waarin de medewerker valt. Heeft de medewerker een bruto jaarsalaris van € 40.000, dan wordt de bonus, winstuitkering of tantième belast met 42%. Deze belastingheffing (maximaal 52%) is voor rekening van de medewerker zelf.

2. Kerstpakket Het aanbieden van een geschenk aan de medewerkers met de feestdagen kent een lange traditie. Vele werkgevers zetten deze traditie voort door voor de kerst aan hun medewerkers een mand met levensmiddelen en / of cadeaus aan te bieden. Voor de fiscale behandeling van het kerstpakket is de geschenkenregeling van belang. Voor deze geschenkenregeling aan medewerkers is niet van belang wanneer het geschenk wordt gegeven zodat dit ook buiten de kerstperiode kan worden toegepast. Voor geschenken tot € 70 per medewerker per jaar bedraagt de belastingheffing 20%. Deze belastingheffing is door u als werkgever verschuldigd. Indien u aan de betreffende medewerker een kerstpakket wil schenken met een waarde van € 50, dan zijn uw totale kosten € 60 (€ 50 + belastingheffing 20% x € 50). Voor de waarde van het kerstpakket wordt gekeken naar de normale winkelwaarde inclusief BTW. Hierbij mag geen rekening worden gehouden met een eventuele korting omdat u bijvoorbeeld een grotere partij aankocht.

3. Fiets van de zaak Fietsen is goedkoop, milieuvriendelijk, gezond en het vervoermiddel bij uitstek voor de korte afstand. Wanneer een medewerker de fiets voor meer dan de helft van het aantal dagen (gaat) gebruiken voor het woon- werkverkeer kan gebruik worden gemaakt van de regeling voor de fiets van de zaak. Hierbij wordt als aanvullende voorwaarde gesteld dat hiervan in de twee voorafgaande jaren geen gebruik is gemaakt. U kunt uw werknemer belonen door een fiets te schenken met een waarde van maximaal € 749. Indien een fiets met een catalogusprijs van meer dan € 749 wordt geschonken, dan is dit meerdere belast met loonheffing. Ook is het mogelijk dat u als werkgever de aankoopsom van de fiets voor een bedrag van € 749 voorschiet voor de werknemer. De werknemer kan hiervoor overuren / vakantiedagen of bruto loon inleveren om het aankoopbedrag aan u terug te betalen. Voor u maakt dit geen verschil maar voor de medewerker is dit netto voordeliger.Als aanvulling op de fiets van de zaak is het mogelijk om de fietsverzekering onbelast te vergoeden. Daarnaast mag u jaarlijks maximaal een bedrag van € 82 onbelast vergoeden of verstrekken voor met de fiets samenhangende zaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een regenpak of kilometerteller. Telefoon, smartphone, tablet of computer van de zaak De techniek staat niet stil. Waarschijnlijk hebben veel van uw medewerkers de laatste jaren de ‘normale’ mobiele telefoon omgewisseld voor een smartphone. Daarnaast wordt naast een ‘gewone’ computer steeds vaker gebruik gemaakt van een tablet zoals de iPad. Aan uw medewerker mag u een telefoon vergoeden of verstrekken als het toestel voor meer dan 10% zakelijk wordt gebruikt. Een computer blijft onbelast als deze voor meer dan 90% zakelijk wordt gebruikt. Door de voortschrijdende

techniek vervaagt de grens tussen telefoon en computer. Dit is dan ook de reden dat door de Belastingdienst nadere voorwaarden zijn gesteld. Als het apparaat de uiterlijke kenmerken heeft van een telefoon, communicatie een centrale rol speelt en het beeldscherm een maximale diagonaal heeft van 7 inch (17,78 cm.) dan is sprake van een telefoon. Hierdoor vallen de meeste smartphones onder de telefoonregeling van 10%. Het verstrekken van bijvoorbeeld de iPad kan alleen belastingvrij als deze voor 90% of meer zakelijk wordt gebruikt.

4. Opleiding Uit onderzoek onder de nieuwste generatie werknemers blijkt dat salaris niet meer als belangrijkste beloningbestanddeel wordt gezien. Sfeer, vrijheid, waardering staan hoog op het lijstje maar de absolute koploper is de mogelijkheid tot het volgen van een opleiding of training. Met dit in het achterhoofd kunt u uw medewerker ook belonen door een opleiding of cursus in het vooruitzicht te stellen. Indien de opleiding verband houdt met uw onderneming zijn de opleidingskosten aftrekbaar en in sommige situaties bestaat zelfs recht op aanvullende (loonkosten)subsidies. De medewerker ontwikkeld zichzelf verder maar zijn extra kennis en kunde kan uw onderneming net weer dat stapje verder brengen.

5. Relatiegeschenken Zoals in de inleiding beschreven worden met de feestdagen ook relatiegeschenken gegeven aan klanten en relaties. Over deze relatiegeschenken is eveneens belastingheffing verschuldigd. Er kan voor worden gekozen om de verschuldigde belastingheffing door de ontvanger te laten betalen maar hierdoor kan het relatiegeschenk een rare bijsmaak krijgen. Veelal zal de schenker de belastingheffing voor eigen rekening nemen. Voor geschenken met een waarde van maximaal € 136 bedraagt de belastingheffing 45%. Bedraagt de waarde van het geschenk meer dan € 136 en minder dan € 272 (maximumbedrag), dan bedraagt de belastingheffing 75%. Wanneer u besluit om dit jaar uw medewerkers extra te belonen kunt u afhankelijk van de sector waarin u werkzaam bent en wat voor soort medewerkers u heeft onder andere een keuze maken uit de hierboven omschreven beloningen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid uw klanten en relaties een geschenk te geven. Wij adviseren u om samen met uw accountant of adviseur de verschillende (fiscale) consequenties te bekijken om uw medewerkerkers, klanten en relaties op een slimme manier te belonen. Kortom, de mogelijkheden zijn legio, maar de keuze is aan u. Vast staat wel dat niets doen u (op termijn) altijd direct of indirect geld kost. Immers, van een gebrek aan waardering is nog nooit iemand beter gaan presteren en is een relatie ook nooit beter geworden. Wij wensen u een ondernemend 2013 toe.

Auteur van dit artikel is Mr. Willem Vennix, belastingadviseur binnen De Groof AccountantsIAdviseurs. Voor meer informatie over bovenstaand artikel of andere ondernemersvragen: www.degroof.nl

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

85


Energize your Company “Motiveren is een kwestie van doen”

Winner Motivation Concept

Succes gegarandeerd

Dé energyboost

100% anti-crisis

Vanaf €50,- p.p.*

“Energize your Company” is een unieke, verbale en muzikale energyboost die ieder bedrijf kan gebruiken. In 45 minuten ‘vertellen’ wij een inspirerend spetterend verhaal over energie en het inzetten van deze energie als uithangbord van uw organisatie. Op een unieke en opzwepende wijze worden de gasten binnen 45 minuten naar 100% energie geleid. Er is geen ontkomen aan! Uw personeel staat binnen vijf minuten op stoelen en tafels, op weg naar de "ultieme energyboost" van hun leven. Humor, muziek, interactie, videoclips, experimenten en heel veel meer in combinatie met een gezamenlijk ontbijt, lunch, diner of feestavond. Bij HV Productions nemen we het graag persoonlijk. Dat betekent dat we echt betrokken zijn bij uw organisatie. We hebben oog voor detail en met onze concepten bereikt u uw doel in een ochtend, middag of avond.

Toe aan een positieve boost? Bel vrijblijvend voor een afspraak met een van onze energiespecialisten. * informeer naar de voorwaarden.

HV Productions | tel: +31 (0)40 251 99 09 | e-mail: eyc@hvproductions.nl | internet: www.hvproductions.nl


impressie

Tekst: PIONmedia fotografie: HV Productions

See you at Le Dakar 2013 Natuurlijk had hij als sportliefhebber de woestijnrally wel eens op televisie gezien en ook op de sportpagina’s van de krant las hij altijd met interesse over de escapades van ondermeer Team De Rooij en de overige Nederlandse deelnemers. Maar sinds Henk Verhoeven vijf jaar geleden kennis maakte met ‘Le Dakar’ is hij verkocht. Om ook anderen kennis te laten maken met dit unieke sportevenement biedt HV Productions de mogelijkheid om ‘Le Dakar’ zelf te beleven. Inclusief een bezoek aan de rally, het enige echte ‘Holland Dakar House’ en een ‘Meet & Greet’ met de deelnemers.

De wereld van ‘Le Dakar’ HV Productions & ‘Le Dakar’ zijn sinds de editie van 2009 onafscheidelijk geworden”, beaamt Verhoeven desgevraagd. “Vanaf het moment dat de rally naar Zuid-Amerika verhuisde zijn we begonnen met het organiseren van verschillende activiteiten rondom deze spectaculaire rally.” Inmiddels zijn Verhoeven en zijn team niet meer weg te denken uit de wereld die ‘Le Dakar’ heet. Verhoeven: “Voor vele Nederlandse teams verzorgen wij de Hospitality en de reizen rondom start en finish. Verder organiseren wij op grote schaal volledig verzorgde sponsorreizen voor de diverse teams en ook het Holland Dakar House concept is niet meer weg te denken binnen de Nederlandse Dakar beleving. Een verantwoordelijk taak, want je vertegenwoordigd natuurlijk de teams naar haar gasten toe. Je bent als het ware het visitekaartje voor de teams. Dus moet alles op- en top verzorgd zijn.”

Meet Dakar Daarnaast staan dit jaar voor de vijfde keer op rij de volledig verzorgde Follow the Dakar VIP reizen voor Dakar liefhebbers op het programma. “Wij willen ons enthousiasme heel graag delen, maar dat doen we natuurlijk geheel in stijl”, benadrukt Verhoeven.

Het wordt wederom een reis op hoog niveau met verblijf in luxe hotels, lunches en diners op culinair topniveau, waarbij we de laatste 4 etappes van de rally op de voet gaan volgen, compleet verzorgd, inclusief een spectaculair incentiveprogramma waaronder het bijwonen van een aantal klassementsproeven en het (gedeeltelijk) zelf rijden van een proef in een 4x4 Jeep. De gasten hebben naast deze 7-daagse trip ook de mogelijkheid voor een 5-daagse ‘Dakar Finish Trip’. Verhoeven: “De programma;s worden op dag 3 samengevoegd waardoor beide groepen samen de laatste wedstrijd etappe beleven en onder andere op de slotdag te gast zijn in het ‘Holland Dakar House’, dit keer in de finishstad Santiago. Dit is dé ultieme ontmoetingsplaats voor rijders, familie, sponsoren en Dakar-fans, met dit jaar weer als groot hoogtepunt: de Slotparty op zondagavond! Een “Big Party”, waar de aanwezigen van voorgaande jaren in ieder geval weer reikhalzend naar uitkijken. Verhoeven: “De perfecte afsluiting. De zware Dakar zit er op… dan is het natuurlijk tijd om uit je dak te gaan! Want ‘Le Dakar’ is beleven in elk vezel.” Dakar zelf beleven? Voor het volledige programma: www.hvproductions.nl

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

87


Tekst en fotografie: Gemma Mulder

88


AGENDA

EVENEMENT

OZZO JAZZ CLUB Op onderstaande data wordt er in OZZO een swingende jazzmiddag georganiseerd, Een steeds wisselende jazzband zorgt voor de muzikale omlijsting. Tevens wordt er een heerlijk ‘Cajun Style’ buffet verzorgd. ZONDAG 11 NOVEMBER ZONDAG 9 DECEMBER 16:00 - 19:00 uur

Entree: gratis

OZZO CLUB NIGHT Een funky DJ zorgt voor de muziek, noteert u alvast deze datum voor een spetterende avond! VRIJDAG 23 NOVEMBER 21:00 - 00:00 uur

Entree: € 10 incl. welkomstdrankje en hapje Reserveringen via: reservations@eindhoven.valk.com | 040 2116033 | clubozzo.nl Van der Valk Hotel Eindhoven | OZZO Sushi & Lounge Aalsterweg 322 | 5644 RL Eindhoven

SUSHI @ OZZO Iedere dag geopend van 18.00 - 23.00 uur OZZO Sushi & Lounge neemt u mee op een culinaire ontdekkingstocht! Laat u verleiden door de smaak van de Aziatische keuken en geniet van alle, met zorg samengestelde ingrediënten, smaken en gerechten. Info of reserveren? T. 040 2116033 | hoteleindhoven.nl

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

89


I: www.sixthelementcatering.nl T: +31(0)6 14 30 61 29 E: info@sixthelementcatering.nl

Uw cateraar voor de kerst. Zowel zakelijk als particulier. culinaire team van Sixth Element catering heeft met aandacht een heerlijk kerstmenu voor u samengesteld. Voor de mensen die thuis kerst willen vieren met de mensen die voor hun belangrijk zijn of voor op het werk om uw personeel zich speciaal en gewaardeerd te laten voelen. De eenvoud die Sixth Element catering biedt met dit menu is van grote waarde. Het

drukke winkels te staan of uren lang in de keuken. U kunt eenvoudig online bestellen op www.sixthelementcatering.nl. Alles kan bezorgd worden zonder dat u zich ergens zorgen over hoeft te maken. U hoeft niet meer lang in

Volgens Sixth Element catering uit Eindhoven is het geheim van een onvergetelijk, geslaagd evenement: lekker eten, drinken, een perfecte locatie,

vriendelijke personeel en tevreden gasten.

Waar kun je bij VI Element catering nog meer voor terecht? Eten en drinken op locatie, buffetten, homecooking, catering op maat en cocktail- en kookworkshops.

Daag ons uit.


Tekst: Eddy Jansen Fotografie: Odette Beekmans

dossier

Van Hoof en Van Hoof Produkties neemt volledige organisatie voor haar rekening

“Feest met personeel of relaties is beste motivatie”

Wil je het einde van het jaar 2012 vieren met personeel of relaties? Of juist 2013 op een feestelijke manier beginnen? Van Hoof en Van Hoof Produkties is gespecialiseerd in het organiseren van feestelijke bijeenkomsten, van klein tot groot, van eenvoudig tot luxe, bijna alles is mogelijk. Natuurlijk kost een feestje geld, maar het verdient zichzelf terug. Bovendien is het een van de goedkoopste manieren om medewerkers te motiveren en te bedanken voor hun getoonde inzet. Of, zoals Toon van Hoof zegt: “Een eindejaars-personeelsfeest doet het vaak beter dan een bruto extraatje van datzelfde bedrag. Want dat is na één bezoekje aan Albert Heijn al weer op, terwijl de herinnering aan het geweldige personeelsfeest veel langer blijft hangen.” Van Hoof en Van Hoof Produkties is gespecialiseerd in evenementenorganisatie, artiestenbemiddeling en het organiseren van incentives. “Wij kunnen het heel simpel houden. Een accordeonist op een receptie, bijvoorbeeld. Maar, wij kunnen ook een heel uitgebreid feest compleet met decoratie, artiesten en catering organiseren, de complete beleving”, zegt Wouter Berkhout. “De persoon, bedrijf of instelling heeft er dan geen omkijken meer naar, want wij regelen álles: van het begin – het schrijven van een concept tot het einde , als alles weer opgeruimd is. Wij zijn er ook gedurende het hele proces persoonlijk bij om alles in goede banen te leiden. Ontzorgen noemen wij dat, waarbij de kwaliteit altijd voorop staat!”

Saamhorigheid en motivatie Een personeelsfeest of bijeenkomst creëert een bepaald soort saamhorigheid, men gaat toch anders met elkaar om in de ‘vrije tijd’ dan op de werkvloer. Het karakter is informeler en de sfeer gemoedelijk, men leert elkaar beter en persoonlijk kennen. Zo’n personeelsfeest verdient zichzelf als het ware terug voordat het afgelopen is!” Of het nu gaat om een feest op eigen locatie, waarbij bijvoorbeeld een bedrijfslocatie wordt ingericht voor het eindejaarsfeest, of om een samenkomst in een bestaande horecalocatie: het gaat om de achterliggende boodschap. Men wordt door de directie beloond voor de inzet en meteen gemotiveerd voor de komende periode. Maar, je kunt natuurlijk ook met je personeel ergens gaan eten waar een verrassend muziekje voor de extra beleving zorgt. Musici, die à la minute allerlei verzoeknummers kunnen spelen, bijvoorbeeld. Of een animatieteam, dat grappige acts opvoert”.

Wouter Berkhout en Toon van Hoof

Op ieder moment Natuurlijk is december de ultieme feestmaand en past een feestelijke afsluiter van het jaar hier perfect bij. Of is een bijeenkomst in januari een mooi moment om een frisse start te maken en iedereen op de juiste manier te enthousiasmeren voor het komende jaar. Maar ook van een feest op een ander moment van het jaar maken wij een onvergetelijke happening!

Van Hoof en Van Hoof Produkties BV Postbus 2144 5600 CC Eindhoven www.vanhoofprodukties.nl

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

91


Le goรปt des cocottes De smaak van franse stoofpotjes

p l kijk o hoven.n ind .floe onze w w r w voo

t kers

ls a i c spe

Cocotte Le goรปt des cocottes 17 oktober 2012 - 15 januari 2013

Een overheerlijke smaaksensatie uit

de Cuisine Brasserie. Brasserie FLO Deserveert smaak van verrassende eenpansgerechten franse stoofpotjes voor fijnproevers en levensgenieters. Zo uit de oven en verrassend lekker.

!

Tel.: +31 (0)40 235 8231

Tegen inlevering van deze advertentie verwelkomen wij u graag met een aperitief en amuse van het huis. FLO-cocotte-Goeiezaken-adv.indd 1

Je hoeft echt geen loterij te winnen om succesvol te zijn. Succes is precies dat wat je succes noemt. Als je wil slagen in de dingen die je onderneemt, zullen wij je leren hoe je geluk kunt afdwingen. Vergroot ook jรณuw lerend vermogen, nu. Pastoor van Arsplein Elf13 | Eindhoven | Informatie over training of coaching? Kijk op www.hdto.nl | info@hdto.nl | 040-2555371 | MARK, NLPโ„ข en NVNLP-gecertificeerd

16-10-12 14:58


Tekst en fotografie Leren en werken regio Eindhoven

arbeidsmarkt

Wat doet het servicepunt Leren en Werken? Ook in uw bedrijf?

Aan de slag dankzij de Werkcheque!

Werkgevers, werknemers en werkzoekenden kunnen bij het Servicepunt Leren en Werken terecht met al hun vragen over leren en werken in de praktijk. Voor werkgevers kan dat resulteren in: • ondersteuning bij instroom van personeel en maatwerkscholing • scholing van de eigen medewerkers • inzicht in subsidiemogelijkheden • voorlichting over en aanvragen van Ervaringscertificaten (EVC’s) Werknemers en werkzoekenden kunnen terecht voor: • opleidingsadvies op maat • bemiddeling naar leer-werktrajecten • hulp bij aanvragen van een Ervaringscertificaat (EVC) Servicepunt Leren en Werken regio Eindhoven Smalle Haven 109 (werkplein Mercado) 5611 EH Eindhoven T 040 238 5277 E www.lerenenwerken-ehv.nl I info@lerenenwerken-ehv.nl

Al ons advies is vrijblijvend en gratis. Scan de QR-code voor een korte introductiefilm.

Sinds april 2012 werkt de 24 jarige Sander Zengers met veel plezier als hulp meubelmaker bij Woodiez Steigerhouten meubelen in Bergeijk.

In Nederland hebben 1,5 miljoen volwassenen zoveel lees- en schrijfproblemen dat zij niet goed kunnen functioneren in onze maatschappij en op de werkvloer. Hiervan is 65% van autochtone afkomst. In de regio Eindhoven kampt ongeveer 10% van de beroepsbevolking met dit probleem. Eén op de vijftien werknemers kan bijvoorbeeld geen personeelsblad, werk rooster of bestelformulier lezen. Bedrijven kunnen zelfs veiligheidsrisico’s lopen wanneer werknemers de veiligheidsinstructies niet goed kunnen lezen. Waarschijnlijk heeft ook uw bedrijf deze mensen in dienst. Uw organisatie kan gericht aandeslagmetdeaanpakvan“laaggeletterdheid”. Zo creëert u een veilige werkomgeving, meer flexibiliteit of hogere productiviteit en u levert een maat-schappelijke bijdrage. Wilt daarover van gedachten wisselen of meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Op zoek naar een baan, en met zijn achtergrond als interieurbouwer, is Sander spontaan bij Woodiez naar binnen gestapt. Het toeval wilde dat Jurgen Jansen, eigenaar van Woodiez een vacature had openstaan bij het UWV. Jurgen had wel gehoord van de subsidieregeling Werkcheque maar wist er het fijne niet van. Omdat hij Sander een kans wilde geven heeft hij hierover informatie ingewonnen bij het Servicepunt Leren en Werken. Ondanks dat Jurgen op zoek was naar een meer ervaren meubelmaker heeft Sander, met als ruggensteuntje de Werkcheque, deze baan gekregen. Hij heeft het hier prima naar zijn zin en met de extra subsidie gaat Sander binnenkort een opleiding volgen waarmee hij zijn kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Kijk op www.werkcheque.nl voor de voorwaarden.

Wilt u als werkgever weten voor welke subsidies u in aanmerking kunt komen? Op onze website vindt u een link naar de subsidiescanner.

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

93


Tekst EN FOTOGRAFIE: Kris De Prins

Het Expat Center schaalt op!

Samenwerking op Brabant-Limburgse schaal

Het Expat Center slaat haar vleugels verder uit; de dienstverlening beperkt zich niet langer tot de provincie Noord-Brabant, maar reikt nu ook tot gemeente Maastricht. ‘En straks zullen alle Limburgse en Brabantse gemeenten van onze services gebruik kunnen maken, dat is in elk geval de ambitie,’ zegt Kris De Prins, directeur van het Expat Center. Van ambitie naar uitvoering Het Expat Center is een organisatie die invulling geeft aan de doelstellingen die worden benoemd in de ambitie van Brainport 2020. Sterker nog, het is een voorbeeld van de samenwerking op Zuid-Nederlandse schaal, iets wat het Brainport 2020 programma voorstaat. Hoe zit dat in elkaar? Brainport 2020 vormt de strategie en uitvoeringsprogramma om deze regio te brengen in de top van de Europese en wereldwijde economische regio’s. Daarbij vergelijken we ons met die regio’s die eenzelfde business-en technologieprofiel hebben. Wanneer we men z’n allen (overheid, instellingen en bedrijfsleven) de juiste condities weten te creëren, bijvoorbeeld wat betreft het investerings-en vestigingsklimaat, dan is het groeiperspectief voor de topsectoren in Zuid-Oost Nederland groot. Op verschillende vlakken moeten daarvoor zaken worden geregeld: people, technology , busi-

94

ness en basics. Dit betekent bijvoorbeeld wat betreft technology, het beter verbinden van publieke en private R&D capaciteit. Of wat betreft business bijvoorbeeld, het investeren in meer startende innovatieve bedrijven. Of wat betreft basics, het investeren in een attractieve woon-en leefomgeving voor internationale kenniswerkers. En wat betreft people heeft het alles te maken met excellent onderwijs en een hoge instroom en aantrekken van (internationaal) technisch talent. Het talent wordt uit de hele wereld naar Nederland gehaald, simpelweg omdat we zelf te weinig technisch geschoolde mensen kunnen leveren. Voor verschillende niveau’s, MBO, HBO en WO, zijn programma’s opgezet om de beste mensen aan te trekken. Brainport International Community (BIC) speelt daarin een belangrijke rol.


Expats

hopen snel de andere grote gemeenten, Venlo, Sittard-Geleen, Roermond en Heerlen, toe te voegen, en uiteindelijk alle gemeenten te kunnen bedienen,” zegt Kris De Prins. Voor de internationals is het grote voordeel dat men niet meer apart naar Rijswijk hoeft te reizen en naar het betreffende gemeentehuis, maar alles in een keer bij het Expat Center, locatie Eindhoven, kan regelen. Voor informatie die regiospecifiek is, bijvoorbeeld over wonen, cultureel aanbod, kinderopvang, etc, kan de expat terecht op de service vestiging in Maastricht (International Desk Maastricht Region), Tilburg (stadswinkel) en Eindhoven (zelfde locatie als voor formaliteiten).

Onthulling nieuwe naam en huisstijl – 22 november! De opschaling brengt hier en daar ook veranderingen met zich mee. Zo zal de naam van het Expat Center wijzigen en zal er ook een nieuwe huisstijl komen. Op 22 november zal in Maastricht een groots event plaatsvinden: naast hoge bestuurlijke aanwezigheid, een vraaggesprek met CEO’s/HR-managers en experts, zal op dat moment op ludieke wijze de onthulling gebeuren van het nieuwe expat center. We houden u dus nog even in spanning.

The Expat Center currently serves internationals and employers based in Maastricht, and has ambitions to service Venlo, SittardGeleen, Roermond and Heerlen, and eventually the entire province of Limburg. The organization is helping to realize the ambition of Brainport 2020, to place the region amongst the top European and global economic regions. Expats can have everything arranged at the Expat Center in Eindhoven. They can also receive regional information on expat-related topics by visiting the service centers in Maastricht, Tilburg and Eindhoven.

En als deze mensen eenmaal hebben besloten om zich een bepaalde periode in Nederland te vestigen, of wanneer een bedrijf mensen uitzendt naar Nederland, dan komt het Expat Center om de hoek kijken om dit proces zo goed mogelijk te begeleiden en stroomlijnen. De dienstverlening van het Expat Center is een wezenlijk onderdeel in het proces om een international te laten slagen in zijn/haar vestiging en verblijf in Nederland. Sterker nog, het is essentieel in het behoud van de international voor de regio. Samen met andere organisaties, zoals The Hub Eindhoven en BIC, zorgen we ervoor dat de international zich ook thuis voelt en niet vroegtijdig weer vertrekt. Dat betekent niet zelden een persoonlijk drama voor de betreffende international (en gezin), maar ook een grote kostenpost voor de werkgever.

Schaalvergroting – een logische stap De samenwerking op Brabant-Limburgse schaal is in het licht van de Brainport2020 ambities dan ook een logische volgende stap, ook voor het Expat Center. Op dit moment vervult het Expat Center reeds de inschrijvingen voor internationals die in Maastricht gaan wonen of werkgevers die daar gevestigd zijn. “We

On November 22, its new name and corporate identity will be unveiled at a big event in Maastricht.

Upcoming events Lichtjesroute 2012: Sept 18 - Oct 14 Dutch Design Week: Oct 20-28 Brainport International Week: Nov 4-11 GLOW 2012: Nov 10-17 Expat Center Brabant / BP2020 / BIC: Embracing the International: Nov. 22 Social media LinkedIn group: “Expat Guide Holland” Expat Center Brabant Nieuwsbrieven: www.expatcenterbrabant.com/news/ Het Expat Center Brabant Partnership Program: www.expatcenterbrabant.com/partners/ Voor meer informatie kijkt u op www.expatcenterbrabant

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

95


040 2440244 EINDHOVEN@ROTSVAST.NL WWW.ROTSVAST.NL


Tekst: Eddy Jansen Fotografie: Petra Brands

Expats

Cursussen Nederlands voor hoogopgeleide internationals Al jarenlang is easyNL een gerenommeerd taalinstituut in Eindhoven. easyNL verzorgt Nederlandse taaltraining en richt zich geheel en al op hooggeschoolde migranten en kenniswerkers, die voor kortere of langere tijd in Nederland werken en wonen. Speciaal voor bedrijven, die hun buitenlandse kenniswerkers Nederlands willen laten leren, kan easyNL heel interessant zijn. “In Eindhoven bestaat een grote expat-community. We hebben tenslotte een groot gebrek aan kenniswerkers en technici. Die worden in het buitenland geworven en wonen en werken voor kortere of langere tijd in Nederland. Eindhoven heeft zo’n 200.000 inwoners, ik denk dat zo’n tien procent in deze categorie valt”, zegt Frans Suijkerbuijk van easyNL. “En dan hebben wij het niet alleen over mensen bij bedrijven als Philips en ASML, maar ook over andere spelers, zoals TMC, Xelvin, DLL, en de TU/e. Wij moeten die kenniswerkers koesteren, want ze maken deel uit van de ruggegraat van onze economie”. Het kunnen spreken en verstaan van de Nederlandse taal door expats vindt Suijkerbuijk haast een must. “Nog niet eens zozeer voor op hun werk, want daar is doorgaans Engels de voertaal. Maar het is wel belangrijk in sociaal perspectief. Je ziet dat die mensen dan sociaal veel meer uit een bepaald isolement komen: het geeft toegang tot de maatschappij, de cultuur, ze kunnen zich in de supermarkt, in een restaurant en in hun sociale omgeving beter uiten, begrijpen mensen beter, doen contacten op en breiden hun sociale netwerk veel gemakkelijker uit. Vaak zie je dat expats eerder voor langere dan voor kortere tijd blijven. In veel gevallen is er hier méér toekomstperspectief en dat maakt de noodzaak van het kunnen spreken en verstaan van de Nederlandse taal alleen maar groter! Het deelnemen aan een taalcursus op zich is al een eerste en dikwijls effectieve uitbreiding van het sociale netwerk!” COMMUNICATIE Speciaal voor bedrijven, die meerdere buitenlandse kenniswerkers in dienst hebben, geeft easyNL cursussen onder het dak van het bedrijf. Suijkerbuijk: “Dat is voordelig voor de werkgever: het spaart het huren van cursusruimte uit. Bovendien kan de cursustijd worden afgestemd op de werktijd: overdag of ’s-avonds.” Voor werkgevers kan het betekenen, dat mensen potentieel breder inzetbaar zijn, als ze ook de Nederlandse taal machtig zijn. “Het hele proces van ‘settling down’ wordt vergemakkelijkt. Bovendien verbetert het de communicatie binnen het bedrijf: Engels én Nederlands spreken is handiger dan één van de twee.

Frans Suijkerbuijk

Bovendien zal de werknemer het waarderen, dat een werkgever bereid is om in hem of haar te investeren. Dat geldt andersom natuurlijk ook”. ACCENT easyNL richt zich in eerste instantie op verstaan worden en kúnnen verstaan. “Daar ligt het accent van onze trainingen op. We streven naar het simpel kunnen voeren van een conversatie. En op het kunnen lezen van een Nederlandse krant. Misschien niet letterlijk, maar je begrijpt wel waar het in grote lijnen over gaat. Maar het hangt volledig af van wat het bedrijf of de cursist wil. Wij werken resultaatgericht, we streven bepaalde niveaus na en we testen en we toetsen. Dat is ook plezierig voor de cursist, want die heeft dan een referentiekader. En ook de opdrachtgever ziet en merkt in de praktijk wat er is bereikt want rendement is belangrijk”. easyNL werkt met zeven docenten, die al heel lang ervaring hebben in dit specifieke metier. En mocht een cursist eens een les missen door een conferentie in Berlijn of Rome, dan lossen wij dat op met een Skype-les. Daar is internet dan weer handig voor”. easyNL Frans Suijkerbuijk 040-2113101 www.easynl.nl

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

97


Bij ons stapt u letterlijk een Italiaanse wereld in. Gevestigd in een prachtig pand hebben wij een uitstekende reputatie opgebouwd door met constante kwaliteit de originele Italiaanse keuken te serveren aan een publiek dat daarvoor steeds weer terugkomt.

Naast ons à la carte menu kunt u wekelijks genieten van de volgende aanbiedingen:

woensdag en donderdag: Facile menu à € 27,50 p.p. Het menu bestaat uit een voorgerecht, hoofdgerecht en een kop thee/koffie na.

vrijdag: 4 gangen verrassing menu à € 47,50 p.p.

zondag: 3 gangen pasta proeverij menu à € 22,50 p.p.

Inclusief 2 glazen Ortica wijn per persoon.

Iedere zondag in november.

Bij ons kunt u terecht voor uw bedrijfsborrel, diners, walking dinners of eventueel buffetten. Denk hierbij aan de komende feestmaand als u met uw bedrijf een diner of borrel wilt organiseren. Ristorante Ortica | Oirschotseweg 1 | 5684 NE Best | Tel: 0499-327617 | info@ristoranteortica.nl


Tekst: Cai Vosbeek Fotografie: Dré Wouters

LA N G U A GE S

expats

Goede communicatie is het begin van alles

“Het best bewaarde geheim van Eindhoven”, zo typeert directeur Willem van der Velden zijn toonaangevende taleninstituut STE Languages. Per 1 juli presenteert het instituut zich met een herkenbare naam, een fris logo, een nieuwe website en een interne verbouwing in het pand aan de Heggeranklaan. “Wij hebben een bijzonder trouwe klantenkring: als klanten ons eenmaal hebben gevonden, gaan ze niet snel meer weg. De afgelopen jaren hebben we ons vooral toegelegd op het perfectioneren van onze kernactiviteiten en hebben weinig gedaan aan naamsbekendheid en zichtbaarheid in de markt. Dat gaat nu veranderen. ”De oorsprong van STE ligt bij de afdeling Philips talenonderwijs. Inmiddels zijn wij uitgegroeid tot het talencentrum in Zuidoost Nederland”, aldus Willem van der Velden. “Tot onze doelgroep behoren alle bedrijven en organisaties die in aanraking komen met ‘vreemde’ talen. Naast Philips, ASML, De Lage Landen, DAF Trucks, DSM, Sabic en Océ behoren inmiddels ook veel kleine en middelgrote bedrijven tot onze klantenkring. Wij geven trainingen, afgestemd op de wensen van de cursist en aangepast aan het bedrijf waarvoor ze werken. Dat doen wij al meer dan 30 jaar en als ik zo onbescheiden mag zijn: met succes. Vooral omdat wij beseffen dat communicatie verder gaat dan het uitwisselen van grammaticaal perfecte zinnen. Communicatie gaat ook over je verdiepen in de cultuur van de ander, de gewoontes, de manier van ondernemen en zaken doen. Wij spreken de taal van de ondernemer.” ‘Mensen mensen’ Mathilde Lageman, Manager Operations and Quality: “Het afgelopen jaar volgden cursisten van 81 verschillende nationaliteiten onze trainingen. Onze ruim 80 trainers geven taal- en communicatietrainingen in meer dan 20 talen. De helft van onze trainers komt uit Nederland en de andere helft komt uit het buitenland: Engeland, Duitsland, Frankrijk, Brazilië, China, Korea, Polen of uit een ander deel van de wereld. Alle trainers zijn ‘native speakers’ of ‘near-native speakers’ en professionals op hun eigen vakgebied. Wat ons bindt, is vooral dat we allemaal ‘mensen mensen’ zijn. We werken voor en met mensen, met veel inzet en gedrevenheid, iedere dag weer.”

Communicatie gaat ook over je verdiepen in de cultuur van de ander, de gewoontes, de manier van denken, ondernemen en zaken doen. Wij spreken de taal van de klant.

Mathilde Lageman en Willem van der Velden

Willem van der Velden: “Het belang van communicatie en het vermogen om je uit te drukken in een andere taal lijkt me helder. De mogelijkheid om de weg te kunnen vragen of om je voor te stellen. Om klanten te kunnen ontvangen en orders aan te nemen. Of om veiligheidsinstructies te begrijpen. Maar vooral om in contact te komen en te blijven met die ander. Onze trainers beginnen altijd met een uitgebreide intake. Wat zijn de wensen? Wat is het beginniveau qua vocabulaire, spreek- en schrijfvaardigheid? We gaan samen op zoek naar een passend antwoord op de taalvraag: qua inhoud, duur van de training, materiaal, locatie en budget. Daarna gaan we aan de slag.” STE Languages Heggeranklaan 1 5643 BP Eindhoven T +31 (0)40 - 245 28 60 E info@ste.nl I www.STE.nl Official partner van Expat Center Brabant goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

99


Tekst: Sabine te Braake Fotografie: Joris Kingma

Geef taal ook in het bedrijfsleven een stem

Pieter Sanders, Marcel L’Herminez en Lau van den Bos

100


Educatie

Op 8 september werd de Nationale alfabetiseringsprijs in de categorie ‘Denken’ door Prinses Laurentien uitgereikt aan het Eindhovense bedrijf OOG. VOOR. LEZEN. Stichting Lezen en Schrijven reikt elk jaar prijzen uit aan organisaties en personen die zich bijzonder inzetten voor een geletterde samenleving.Met hun baanbrekende technologie van de EyeTracker realiseert OOG. VOOR.LEZEN een snellere constatering van problemen met leesvaardigheid. Mede­oprichter Marcel L’Herminez: “Met de EyeTracker testen we in een kwartier of iemand moeite heeft met de basisvaardigheid lezen. Het waarom weten we dan nog niet, dat is voor een volgend stadium in het traject, maar we weten wel waar aan gewerkt moet worden. Deze prijs is een motivatie om door te gaan.” Weg met dat taboe!

Investeren

Marcel L’Herminez zocht bondgenoten om het taboe van laaggeletterdheid te doorbreken. “Met alleen screenen wordt het probleem niet verholpen. Een opleiding en motivatie, dat is wat er nodig is.” Pieter Sanders, directeur van het ROC Ster College, en Lau van den Bos, van het Service Punt Leren en Werken Eindhoven, herkenden de strijd van L’Herminez en wilden ook hun steentje bijdragen. Pieter: “Samen zetten wij ons met hart en ziel in om laaggeletterdheid bespreekbaar te maken, zeker op de werkvloer, en er een oplossing voor te bieden. En het is niet alleen beter kunnen lezen en schrijven. Voor deze mensen gaat er een hele nieuwe wereld open. Het kunnen lezen en schrijven kun je het beste vergelijken met fietsen en schaatsen. We kunnen het bijna allemaal, maar als we het een tijd niet doen, lukt het niet meer zo best. Na enige oefening komen we weer op niveau. ”

Lau: “Aan het kunnen lezen en schrijven zijn ook financiële voordelen verbonden. Dat zou de maatschappij 500 miljoen euro kunnen besparen. En dan tellen we nog niet eens erbij op wat het extra oplevert. Elk bedrijf moet zich realiseren dat zij kosten besparen doordat de mensen minder fouten maken, minder vaak ziek zijn door stress en efficiënter werken. Daarnaast roepen wij ook de gemeentes op om een voorinvestering te doen voor de mensen die problemen hebben met lezen en schrijven. In deze tijd wordt er vaak wordt pas in mensen geïnvesteerd, als er een baangarantie aan vast zit. Deze garantie kan niet worden afgegeven voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Zij komen dan terecht in een vicieuze cirkel. Wij richten ons op de grote groep die moeite heeft met lezen en daar verbetering in kan gebruiken. Daar zitten de kansen.” In de volgende edities van Goeie Zaken vertellen Marcel, Pieter en Lau meer over hun strijd tegen laaggeletterdheid. Bedrijven die meer informatie willen kunnen contact opnemen met:

Bij ons niet, toch? Het gros van de ondernemers zal denken en zeggen: ‘Bij mij werken geen laaggeletterden.’ Marcel: “ Toch is 1 op de 11 werknemers dat wel. We spreken van laaggeletterdheid als lezen en schrijven zoveel moeite kost dat men niet volledig kan participeren in de maatschappij. Dit kan variëren van het kopen van een treinkaartje bij een automaat, tot het lezen van veiligheidsvoorschriften en het maken van een boodschappenlijstje. Het heeft niets met intelligentie te maken, maar met het missen van een basisvaardigheid. Veelal wordt er een achterstand tijdens de basisschoolperiode opgedaan. Oefenen wordt vervelend en frustrerend. Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven weten dit vaak goed te verbergen voor de buitenwereld. Hulpverleners, baliemedewerkers bij de gemeente, doktersassistenten, dat zijn de mensen die kunnen constateren dat iemand laaggeletterd is. Nu wordt er niet altijd doorheen geprikt. Het zou mooi zijn als zij kunnen zorgen dat de mensen die moeite met lezen en schrijven hebben, bij de juiste instantie terecht komen.”

Bondgenootschap Pieter: “Samen met drie andere partijen, Sacha Sibille van de gemeente Eindhoven, Marian Janssen als vertegenwoordiger van de stichting Lezen en Schrijven en Elisabeth Scholt van het bureau PSW, willen wij een bondgenootschap oprichten. Het doel is een bondgenootschap van bedrijven, organisaties, mensen die zich inzetten voor een samenleving waar niemand buiten de boot valt omdat hij of zij niet kan lezen. Laaggeletterdheid is nog steeds een taboe dat doorbroken moeten worden. Als iedereen meer op de hoogte zou zijn van laaggeletterdheid, zou dit al veel betekenen voor het aanpakken van het probleem.

OOG.VOOR.LEZEN Ten Hagestraat 8 5611 EG Eindhoven T. 06-260 747 44 E. mlherminez@oogvoorlezen.nl

ROC Ster College Frankrijkstraat 101 5622 AE Eindhoven T. 040 269 58 60 E. pca.sanders@roceindhoven.nl

Service Punt Leren en Werken Eindhoven Werkplein Mercado Smalle Haven 109 5611 EH Eindhoven T. 040 238 6053 E. l.vandenbos@lerenenwerken-ehv.nl Voor mensen die hun reken- en leesvaardigheid willen verbeteren is er de website www.ikwilles.nl. Teksten kunnen worden voor­ gelezen. Om de drempel te verlagen kunnen geïnteresseerden hun telefoonnummer achterlaten, zodat ze telefonisch worden geïn-formeerd. Speciaal voor bedrijven heeft de Stichting Lezen en Schrijven recentelijk de website www.taalwerkt.nl gelanceerd.

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

101


Tekst: Sabine te Braak Fotografie: Odette Beekmans

Een taxatierapport is waard

goud

Het hebben van het juiste taxatierapport van onroerende en roerende zaken is niet alleen op financieel gebied van waarde, het werkt ook in je voordeel bij een verzekeringskwestie. Het geeft een ondernemer inzicht in de waarde van zijn eigendommen en mocht er onverhoopt brand uitbreken, dan heeft de verzekeraar het rapport al in handen. Pieter Bakker en Nicole Fuchs van Lengkeek Taxaties (onderdeel van Lengkeek, Laarman & De Hosson) zetten de voordelen van een taxatie uiteen.

102


reportage

Tot bijna drie en een half jaar geleden behoorde Zuidoost-Nederland nog niet tot het werkgebied van Lengkeek. Die wens was er wel. “Met de overname van expertisebureau Hoeijmans in Eindhoven werd Lengkeek, Laarman & De Hosson met deze zuidelijke uitvalsbasis ook de mogelijkheid geboden Lengkeek Taxaties actief hier in de markt te zetten” vertelt Nicole Fuchs, accountmanager Zuid-Nederland. “Het heeft een tijdje nodig gehad, maar tegenwoordig weten de bedrijven, gemeenten en particulieren ons goed te vinden. Wij taxeren vrijwel alles, van kunst tot industriële machines en vastgoed.” Maar wat is nu het voordeel van een taxatierapport? We zijn toch verzekerd? Pieter Bakker, directeur: “Over het algemeen hebben ondernemers het idee dat ze goed verzekerd zijn. Als je vervolgens vraagt wat er nu daadwerkelijk vergoed wordt bij bijvoorbeeld brand, dan hebben ze daar vaak geen idee van. Met een taxatierapport is daar geen twijfel meer over mogelijk. Daarin staat namelijk de exacte waarde.” Een taxatie kan voor meerdere doeleinden worden uitgevoerd. Nicole: “Natuurlijk voor de verzekering, maar ook voor financiering. Bij dit doel gaan we anders te werk en maken we o.a. ook een omgevingsanalyse. Tijdens de intake inventariseren we waar de taxatie voor nodig is en adviseren we wat daarbij de juiste oplossing is. Het kan heel nadelig zijn om te denken ‘ach, ik heb nog een rapport liggen’ en dat te gebruiken voor een compleet ander doel. In een taxatierapport voor de verzekering staan totaal andere bedragen dan in een rapport voor financiering via een bank. Sinds de kredietcrisis is de regelgeving bij banken en verzekeringen flink aangescherpt. Pieter: “Een taxatierapport kan helpen om een financiering juist wel rond te krijgen. De banken willen zo weinig mogelijk risico lopen. Het pleit voor je als je als ondernemer alles goed op een rijtje hebt. Dit geldt ook voor een verzekering. Bedenk eens wat er bij komt kijken als je pand afbrandt. Al het materiële is verwoest, maar denk ook eens aan mogelijke bedrijfsschade. Laat je hierover informeren door een goede verzekeringsadviseur. Een verlengstuk van een goede verzekering is een gedegen taxatierapport. Dit neemt een hoop zorgen weg en schept duidelijkheid. Sprokkel na een brand maar eens alle facturen van de inventaris bij elkaar om de vervangingswaarde vast te stellen. Een vrij onmogelijke klus.” Lengkeek Taxaties heeft taxateurs in verschillende disciplines in huis. Nicole: “Iedere taxateur is een specialist op zijn of haar vakgebied: horeca, vastgoed, kunst, er is weinig wat we niet kunnen taxeren. Maar we kennen ook onze grenzen. Wij werken alleen met taxateurs die hun vakgebied van binnen en buiten kennen. Bij niet-aanwezige specialismen roepen we de hulp in van experts buiten Lengkeek. Wij stellen als voorwaarde aan al onze taxateurs dat zij staan ingeschreven in de relevante registers.

Pieter Bakker en Nicole Fuchs

Het bezoek van een taxateur opent de ogen van de ondernemer in kwestie. Pieter: “Een taxateur ziet situaties vaak vanuit een ander perspectief en denkt ook mee met de klant. Een taxatie komt tot stand door een goede wisselwerking tussen ondernemer en taxateur. Een ondernemer kan al flink wat jaren een verzekering hebben, maar in die jaren kan het bedrijf flink gegroeid zijn. Een investering in een verbouwing is dan mogelijk niet meegenomen in de dekking van de verzekering. Heb je als ondernemer een pand laten bouwen? Waarschijnlijk heb je het laten bouwen voor de beste prijs en het daar ook voor laten verzekeren. Brand het pand af, dan heb je geen tijd om weer dat hele proces te doorlopen. Je hebt er belang bij om zo snel mogelijk te herbouwen. Je bedrijf kan niet stil blijven staan. Wellicht is herbouw duurder dan de eerste keer. Een taxatierapport garandeert de juiste uitkering na een schade Daarnaast is er de inventaris. De taxateur beoordeelt vaak in overleg met de klant, welk bedrag er nodig is om gelijkwaardige nieuwe inventaris aan te schaffen. Dankzij de taxateur komt er een objectief rapport tot stand dat gebruikt kan worden bij een schade. Klanten die ooit schade hebben gehad vinden een taxatierapport gewoon een must.”

Alle voordelen op een rijtje: • Bij schade vindt er in geval van inventaris, geen afschrijving plaats naar dagwaarde. De waardering door een taxateur is bindend voor verzekeraars. • Bij schade dient het taxatierapport als bewijslast. • Het verzekerde belang ligt op het huidige prijsniveau. • Het gehele verzekerde belang is geïnventariseerd, hierbij is het risico van onderverzekering nagenoeg uitgesloten.

Lengkeek Taxaties Beemdstraat 31 5653 MA Eindhoven T. 040 - 292 93 94 F. 040 - 292 93 39 E. eindhoven@lengkeek.nl www.lengkeek.nl

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

103


1n00%

atural deep sleep

We sleep. Do you?

Schellen Slaapcomfort Aalsterweg 64, Eindhoven Tel.: 040-2441344 • www.schellenslaapcomfort.nl


COLUMN COLUMN

FOTOGRAFIE: Petra Brands

Slapeloze nachten? Heeft u zich ook weleens afgevraagd of Rutte en Samson de afgelopen weken weleens slapeloze nachten hebben gehad? Belangrijke zaken staan er de komende periode op de rol zoals het beteugelen van de Eurocrisis, het ontslagrecht, de AOW, beperking van de hypotheekrenteaftrek en dan hebben we nog maar het topje van de ijsberg gehad. Zaken die vrijwel iedereen in de portemonnee raken en waar sommige mensen dan ook reikhalzend naar uitkijken. Aan beide heren dan ook de opgave om de komende tijd hier hun hersens over te breken en Nederland economisch gezien sterker uit de crisis te laten komen. Voor ons in de praktijk zullen de plannen met betrekking tot de hervorming van de woningmarkt erg interessant zijn. De woningmarkt moet flexibeler worden, efficiënter gaan werken en meer keuzemogelijkheden bieden. Voor de koopmarkt zal voornamelijk het vraagstuk over de hypotheekrenteaftrek een belangrijk discussiepunt worden. De VVD wil niet gaan tornen aan de aftrek voor de bestaande hypotheken terwijl de PVDA deze aftrek geleidelijk aan voor iedereen wil beperken. Dat er iets staat te gebeuren met de aftrek staat buiten kijf. De hypothecaire schuldenberg is de laatste decennia enorm gegroeid en kan een daadwerkelijke bedreiging vormen voor de stabiliteit van ons land. Met het oog op het noodzakelijke bezuinigingspakket zal een beperking van de hypotheekrenteaftrek de schatkist dan ook alleen maar spekken. Ook voor de huurmarkt zullen er de komende jaren veranderingen in het verschiet liggen. De sociale huursector kampt al geruime tijd met het feit dat er te weinig aanbod is voor huurders met een middenin­ komen. Door strengere hypotheekregels, onzekerheid over de eigen financiële situatie en over de ontwikkelingen op de woningmarkt, maken huurders steeds minder vaak de vervolgstap naar een koopwoning. Hierdoor komen er minder huurwoningen vrij en lopen de wachttijden

op in de sociale huursector. Ook zal de overheid het scheefwonen proberen tegen te gaan. De extra huurverhoging van 5% voor mensen met een inkomen van meer dan € 43.000,00 welke in een sociale huurwoning wonen is vorig jaar niet doorgegaan omdat de wet niet op tijd door de Eerste Kamer is goedgekeurd. We kunnen er echter van uitgaan dat dit een kwestie van tijd is voordat (een soortgelijke) wetswijziging toch zal worden ingevoerd. Uit onderzoek is ook gebleken dat fors inzetten op het vergroten van het aanbod van huurwoningen in de vrije sector het scheefwonen kan tegengaan. Momenteel maken vrije sector huurwoningen slechts drie procent uit van de totale woningvoorraad. De rest bestaat dan ook uit sociale huurwoningen (42 procent) en koopwoningen (55 procent). Een aanzienlijk deel van de bewoners van een sociale huurwoning verdient meer dan de toegestane € 34.000 per jaar. Zij moeten eigenlijk doorstromen naar een huurwoning in de vrije sector. Daarnaast zal de vraag naar de vrije sector ook alleen maar toenemen als de economie aantrekt en er vanuit het bedrijfsleven meer vraag is naar kwalitatief hoogwaardige huisvesting.

Zowel voor de koopmarkt maar ook voor de sociale en particuliere huurmarkt zijn het dus spannende tijden. Laten we in ieder geval hopen dat eventuele nieuwe maatregelen de woningmarkt stimuleren en nieuwe kansen en mogelijkheden bieden. Dit zodat iedereen weer rustig kan slapen!

Hans van Gennip

Vestigingsmanager Rots-Vast Groep Eindhoven

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

105


Tekst: Sabine te Braake Fotografie: Willeke Machiels

Complete crossover met

een robuuste uitstraling De geheel vernieuwde Mitsubishi Outlander is sinds kort te bewonderen bij Driessen Mitsubishi in de Autowijk Eindhoven. Bij de introductie van een vernieuwd model is de eerste vraag natuurlijk: ‘Wat is er anders?’ Degene die het vergelijk tussen het nieuwe en het eerdere model het beste kan maken is de ondernemer én Outlanderrijder, Marc Sol. Goeie Zaken verkende samen met hem Eindhoven in deze complete crossover.

106


Auto & Zaken

De Outlander staat klaar voor vertrek. Marc gaat eerst op onderzoek uit en stuit op de twee extra opklapbare stoelen die in dit model standaard achterin zitten. “Dat is wel erg handig.”De kofferbak sluit automatisch met een druk op de knop: “Nog zo’n handig snufje.” Het word tijd om een stuk te gaan rijden. Marc rijdt sinds anderhalf jaar een Outlander: “Het is mijn eerste auto met een hoge instap en hoge zit. Ik wil niet meer anders. Je hebt lekker veel zicht en met mijn 1 meter 96 is het ook prettig in- en uitstappen.” Marc kan een goede vergelijking maken met het testmodel en zijn huidige auto. “Het interieur is totaal vernieuwd. Mooi met de piano-lakafwerking van het dashboard . Ik kijk bij een auto naar het comfort in combinatie met een nette uitstraling. Deze auto zie je niet zomaar over het hoofd. Dat geeft een veilig gevoel.”

Representatieve auto

Marc Sol

“Ik rijd ongeveer 20.000 kilometer per jaar, voornamelijk in de provincie Noord-Brabant. Dat is mijn werkgebied. Acht jaar geleden werkte ik voor de landelijke netwerkorganisatie Flevum. Eind 2010 kreeg ik de kans om Flevum Zuid Nederland over te nemen. Door heel Brabant kom ik in contact met enthousiaste ondernemers, in die sfeer mag ik graag vertoeven. Het laadt mijn batterijen op.” Flevum Zuid Nederland is een onderdeel van Marc’s bedrijf, Sol Business Consultancy. Hij is ook eigenaar van de netwerken van Brabant In… en hij is secretaris van het Brabants Familiebedrijven Genootschap (BFBG). “Het secretarisschap van het BFBG bevalt mij erg goed. Het is inspirerend en er heerst een sfeer van saamhorigheid. Er zijn ongeveer 200 familiebedrijven die voldoen aan lidmaatschapscriteria, waaronder de Driessen Autogroep. Ze moeten minimaal 100 fulltimers aan het werk hebben en de eigenaar moet dagelijks op de werkvloer te vinden zijn. Van al die families zijn er nu ongeveer 160 bij ons aangesloten. De wat minder grote familiebedrijven hadden ook wel oren naar een dergelijk netwerk en voor hen hebben we er ook een opgezet, nl: Verenigde Familiebedrijven Brabant”

Zee van ruimte Of Marc ooit zelf een familiebedrijf heeft weet hij nu nog niet. Feit is wel hij dat graag met zijn gezin op pad is. “Ik vind de extra stoelen een aanwinst. Ik heb twee jonge kinderen. Die zouden het maar wat interessant vinden zo achterin de auto. En als er vriendjes en vriendinnetjes meerijden is daar plaats genoeg voor. Wij gaan ook altijd met de auto op vakantie en daarvoor leent deze auto zich uitstekend. Ondanks alle ruimte zit de auto tijdens onze vakantie tot de nok toe vol én we hebben nog een dakkoffer. We slepen wel erg veel mee!” zegt hij lachend.

Leasen is wel zo makkelijk “Mijn huidige Outlander lease ik via Driessen Autolease. Het voordeel vind ik daarbij dat het one stop shopping is: levering, onderhoud en schadeafhandeling wordt geheel door hen verzorgd. Ze regelen alles direct. Ik heb dat deze zomer mogen ervaren. Op de derde dag van onze vakantie, keek een andere weggebruiker niet goed uit en botste tegen mijn linker voorwiel. De auto moest gerepareerd worden. Ik heb Driessen Autolease gebeld en dezelfde dag werd er een vervangende auto in Breskens afgeleverd. Dat kan ik echt waarderen. De keuze voor een auto gaat bij ons gezin in onderling overleg. Ik kijk natuurlijk wel of ik er zakelijk goed mee voor de dag kan komen. Ik vind deze versie van de Mitsubishi Outlander nog chiquer dan de vorige. Kleine details als Lees verder op pagina 109 goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

107


‘Ze weten de weg in de wereld.’

De kracht van ambitie

Boels Zanders Advocaten

Eindhoven | Venlo Roermond | Maastricht

Kijk op www.boelszanders.nl/internationaal voor meer informatie over onze initiatieven en ervaring over de grenzen heen.


Auto & Zaken

de afwerking van de bekleding en het dashboard maken het compleet. Hij heeft een mooie uitstraling.”

Goed geluid en niet schakelen “Mijn huidige auto was mijn eerste kennismaking met een automaat. Ik wil nooit meer een handgeschakelde auto. Dit rijdt echt fijn.” Het testmodel is ook een automaat, maar de auto is er ook in een handgeschakelde uitvoering. Wanneer je achteruit rijdt schakelt automatisch de achteruitrijcamera in en kun je perfect zien wat er achter je gebeurt. Datzelfde paneel is ook voorzien van een uitgebreid Rockford Fosgate premium audiosysteem met 9 speakers en een bluetooth functie voor handsfree bellen. “Als ik een drukke dag achter de rug hebt wil ik nog wel eens een lekker muziekje door de auto laten knallen. Even stoom afblazen.”. Het Start/stop systeem is even wennen, maar dat is van korte duur. Marc legt uit: “Met een druk op de start knop, start de auto. Sta je voor het stoplicht en houd je het rempedaal ingedrukt, dan gaat de motor uit. Bij het laten opkomen van de rem, start de auto weer. En deze auto is nog stiller dan het vorige model! Dat is echt een verschil.” Weer terug bij Driessen Mitsubishi meldt Marc dat het wel begint te kriebelen. “Ik zou hier heel graag in rijden. Ik ben erg gecharmeerd van deze auto.” De Mitsubishi Outlander is leverbaar vanaf € 31.890,-. De uitvoering waar Marc Sol in heeft gereden is de Mitsubishi Outlander 2.0-16v ClearTec CVT Instyle 2WD in de kleur U17 Titanium Grey. Deze is leverbaar vanaf € 38.504,-.

Alles over de nieuwe Outlander: De nieuwe Outlander biedt de keuze uit een 2.0 liter benzinemotor (110kw/150pk) of een 2.2 liter dieselmotor (110kw/150pk). Beide motoren zijn optioneel leverbaar met automatische transmissie en 4WD. De benzinemotor (B of C label) is verkrijgbaar als CVT-automaat, de dieselmotor (B of C label) met een zestraps automatische transmissie. De Outlander Intense (basis uitvoering) is standaard uitgerust met onder andere; 16-inch lichtmetalen velgen, dual-zone climate control, active stability en traction control (ASTC), 7 airbags, bluetooth carkit, cruise control, radio met cd/mp3 speler en 6 speakers, lederen stuurwiel met bediening, in hoogte verstelbare bestuurdersstoel, regensensor, automatisch inschakelende verlichting, parkeersensoren achter, mistlampen vóór, elektrisch verstelbare, verwarmbare en inklapbare buitenspiegels en een multi-mode keyless entry systeem.

Driessen Mitsubishi Vaalserbergweg 305 5628 CH Eindhoven T:040-2646570 E: info@driessen-mitsubishi.nl W: www.driessen-mitsubishi.nl

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

109


Geslaagde bijeenkomst Het was een geslaagde sessie, zo concludeerde Thijs Manders, Voorzitter Raad van Bestuur van TMC aan het eind van de bijeenkomst. En daar waren de circa 150 aanwezigen het mee eens. Er waren goede en afwisselende presentaties. Directeur Marjolein Berkers van de businesscel Manufacturing Support reikte als organisator van de bijeenkomst na afloop de bloemen uit aan de inleiders. V.l.n.r. Bert Stohr, Philip Ross, Marjolein Berkers, achter haar John Blankendaal, en uiterst rechts Thomas Luiten.

Tekst EN FOTOGRAFIE: Peter Blees

TMC geeft met ‘Onderweg naar Huis’ een nieuwe impuls aan samenwerking

“Het draait allemaal om

mensen”

Misschien was een foto in de presentatie

van Design Director Philip Ross van het bedrijf Fonckel nog het meest veelzeggend. Vijf mensen rond een laptop die zich - ieder vanuit eigen invalshoek - buigen over de vraag hoe je een intuïtief bedienbare designlamp (de Fonckel One) productierijp en verkoopbaar maakt. Het goede samenspel tussen deze mensen is cruciaal geweest. “En dat twee van hen elkaar in het kinderdagverblijf wel eens tegenkwamen bij het Philip Ross (links) en Bert Stohr demonsteren samen nog een keer de Fonckel One

Jong talent Frank Coerver mocht zich tijdens een 2 minuten durende pitch, presenteren als een van de jongere Werkondernemers van TMC. Hij ondersteunt Bosch Transmission Technology in Tilburg ten aanzien van de process engineering activiteiten in de productie van de ‘duwband’, een onderdeel van de continue variabele transmissie.

110

halen en brengen van de kinderen, blijkt zeker te helpen”, aldus Ross.

Frank Coerver met een duwband


John Blankendaal, Managing Director Brainport Industries:

NETWERK

Samen huilen, samen lachen De verschuiving van ‘klassiek uitbesteden’ naar ‘ondernemend samenwerken’ is cruciaal voor de ontwikkeling van Brainport regio Eindhoven. Samenwerkende toeleveranciers uit de regio dragen bij aan het succes van grote toonaangevende bedrijven als ASML, Philips, FEI en Océ. Dat betoogde Managing Director John Blankendaal van Brainport Industries, een samenwerkingsverband van inmiddels 85 eerste-, tweede- en derdelijns high tech toeleveranciers. Sleutelbegrippen: grote betrokkenheid van de toeleveranciers in een vroeg stadium van nieuwe ontwikkelingen, wederzijds vertrouwen, gelijkwaardigheid van de partners, wederzijdse afhankelijkheid, delen van risico’s en opbrengsten, delen van kennis en intellectueel eigendom. Met andere woorden: “Dit is heel iets anders dan het vroegere uurtje-factuurtje. Hier gaat het soms om samen huilen, maar meestal om samen lachen.” Blankendaal gaf een aantal voorbeelden van technische innovaties, die in gezamenlijkheid zijn ontwikkeld, zoals de Phenom Elektronenmicroscoop van FEI en MuTracx, een spin off van Océ,

John Blankendaal van Brainport Industries in gesprek met een van de deelnemers van de Onderweg naar Huis Sessie

welke een volledig digitale pcb inner layer machine heeft ontwikkeld met behulp van inktjet technologie. Bij dat laatste project is ook een multidisciplinair team van TMC betrokken geweest.

IMPRESSIES VAN ‘ONDERWEG NAAR HUIS SESSIE’ VAN TMC | 8 OKTOBER 2012 ‘Ondernemend samenwerken’ was de rode draad tijdens de Onderweg naar Huis Sessie van technisch dienstverlener TMC in het conferentiecentrum op de Strip van de High Tech Campus in Eindhoven. Met ruim 500 Werkondernemers ondersteunt TMC grote en kleine bedrijven op technisch en bedrijfskundig gebied. De businesscel ‘Manufacturing Support’ is een groeiend onderdeel van TMC. In deze tak van sport gaat het er vaak om ideeën of producten van de ontwikkelingsfase naar de uitvoeringsfase te brengen. De Fonckel is daarin een lichtend voorbeeld. De lamp is door simpele handbewegingen te besturen: je kunt de lichtstraal richten, maar ook de intensiteit van het licht en de breedte van de lichtbundel bepalen. De Fonckel maakt het licht tastbaar. Het promotieonderzoek van Philip Ross aan de TU/e lag ten grondslag aan deze ontwikkeling. “Het bleek dat je een lamp kon laten reageren op aanraking. En bij het zien van het eerste prototype, vroeg iedereen: waar is die lamp te koop? Voor mij was dat bijna een vraag uit een ander universum, daar was ik helemaal niet mee bezig.”

Inmiddels is het – na jaren – dan toch zo ver. De benodigde techniek is geïntegreerd in de lamp, die nu voor € 699 te koop is. Werkondernemer Bert Stohr van TMC Manufacturing Support speelde een grote rol in het ontwikkelen van de ‘supply chain’ waarin veel verschillende technische disciplines samenwerken. De interactietechnologie ‘Lumotion’ gaat nog tot revolutionaire verlichtingsconcepten leiden voor zakelijke toepassingen, bijvoorbeeld in de medische wereld en de automotive industrie. “Dat heeft nog meer toekomst dan de Fonckel One zelf”, denkt Stohr. De kracht van het netwerk, vertrouwen in elkaar en een goede communicatie zijn doorslaggevend geweest, meent hij. Volgens Ross is het ‘gedeeld enthousiasme in de regio voor mooie projecten zoals de onze’ ook heel belangrijk geweest.

“Het draait allemaal om mensen”, was dan ook een veelgehoorde conclusie na afloop van deze sessie.

Dagvoorzitter Charles Groenhuijsen:

“Het gaat steeds om samenwerking’ Dagvoorzitter Charles Groenhuijsen van de Onderweg naar Huis Sessie: “Het viel me bij het doornemen van de presentaties al op dat het steeds om samenwerking gaat. Je denkt: ik ga naar een hoogtechnologische bijeenkomst op de High Tech Campus. Maar vooral samenwerken loont en kennelijk zijn jullie daar heel goed in.” De derde presentator van de middag was Thomas Luiten, Operationeel Directeur van haardenfabrikant Interfocos en specialist op het gebied van Quick Response Manufacturing (QRM). Ook in de strijd voor versnelling van de doorlooptijd is de menselijke samenwerking een belangrijk punt. Minder management en overhead dragen eveneens bij.

Thomas Luiten (links) in gesprek met dagvoorzitter Charles Groenhuijsen

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

111


A Great Day By . . .

112


evenement

“Als er één evenement is dat aantoont dat Eindhoven absoluut de koploper is als het gaat om het organiseren van grootschalige sportevenementen, gecombineerd met het sportief vieren van een feestje, dan is dat wel de marathon. Dat zal iedereen die ooit heeft meegelopen of op het Stratumseind heeft staan juichen onmiddellijk beamen”. De woorden van Burgemeester Rob van Gijzel in het voorwoord van de Marathon Special - een uitgave van PionMedia - die vooraf aan het evenement verscheen. En zo was het! Op alle afstanden (De Lage Landen Marathon Eindhoven, De Lage Landen Bedrijvenloop, DELA Estafettemarathon, IAK City Run en TRUDO MiniMarathon) records en heel veel persoonlijke successen en loopplezier. En een entourage met het Marathonfestival en De Lage Landen Fanzone die op vele plekken een groot enthousiasme teweeg bracht. Een feest voor alle leeftijden met de inzet van méér dan 1.000 vrijwilligers. De foto’s spreken.

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

113


academy

miles

méér IT-opleiding in minder tijd

academy

Time Saver

méér IT-opleiding in minder tijd

Méér IT-opleiding in minder tijd Dat is het uitgangspunt van @The Academy bij het ontwikkelen van haar opleidingsconcepten. Deze filosofie sluit nauw aan op de vraag van onze klanten. Namelijk doelgericht opleiden tegen een betaalbare prijs. - Microsoft Technology - Microsoft Office - VMWare - Citrix

@ The Academy Paradijslaan 40 5611 KP Eindhoven 040 292 47 47 info@the-academy.nl www.the-academy.nl

To find new ways, you have to look in a different direction

Paradijslaan 40 5611 KP Eindhoven 040-2924747 www.the-academy.nl


Primeur Bekkers Autoschade als allereerste HiQure gecertificeerd HiQure is het nieuwe certificeringssysteem van brancheorganisatie Focwa, dat in de plaats komt van Eurogarant en vorig jaar is gepresenteerd. De nieuwe HiQure norm (High Quality) is de nieuwe gecertificeerde kwaliteitsstandaard voor autoschadeherstelbedrijven. Doel van deze norm is om consumenten en zakelijke opdrachtgevers zekerheid te geven dat de werkzaamheden die in het Focwa Eurogarant schadeherstelbedrijf worden verricht (blijven) leiden tot een kwalitatief verantwoord en veilig herstel. Tijdens het FOCWA congres van 3 oktober is het eerste HiQure certificaat in Nederland uitgereikt aan Bekkers Autoschade uit Eindhoven, lid van de Autoschade Herstel Groep. FOCWA-voorzitter Frits Huffnagel benadrukte in zijn openingsspeech dat het behalen van het eerste certificaat een belangrijke mijlpaal is voor Nederland als wereldwijde koploper in autoschadeherstel. “Het HiQure certificaat is een bevestiging, dat de weg die we ruim 20 jaar geleden zijn ingeslagen de juiste is”, aldus Harry Bekkers. “We kregen maar zeer kort de tijd om ons voor te bereiden op de inspectie. Maar als je de processen op orde hebt en altijd op de juiste manier werkt, heb je ook geen voorbereidingstijd nodig. Bovendien werkt het principe: in een keer goed, uiteindelijk kostenbesparend voor alle partijen”.

Zakenpraat

CANDEL HR LANCEERT NIEUW WERVING EN SELECTIECONCEPT Onder de naam Werving & Selectie Plus lanceert Candel HR een nieuw concept met als pluspunten een laag tarief en een hoge kwaliteit. Candel HR rekent af met hoge tarieven die kenmerkend zijn voor werving- en selectietrajecten. De eerste Plus is dat de fee niet gerelateerd wordt aan het jaarsalaris en het niveau van de kandidaat doch wordt gesteld op een vast bedrag; voor dit jaar is dat e 3.750,- per plaatsing. Als bijdrage in de vaste kosten betaalt de opdrachtgever per jaar eenmalig e 750,-. De tweede Plus is de kwaliteit. Candel HR benadert werving en selectie als onderdeel van het personeel- en organisatiebeleid, en heeft haar werkwijze hierop ingericht. Instroom van de juiste mensen heeft een directe relatie tot het beleid en de continuïteit. In het deskundig beoordelen van een CV zit voor Candel HR de toegevoegde waarde. Candel HR richt zich al meer dan 10 jaar succesvol op de ondersteuning van organisaties op het gebied van personeel- en organisatie vraagstukken. Dit varieert van beleidsvorming tot en met de pragmatische uitvoering. Betrokkenheid en pro-activiteit staan bij Candel HR voorop. www.candelhr.nl


Tekst: Lieke van Zuilekom-Bousema Fotografie: Petra Brands

Creëer de juiste sfeer met Exposize Van sfeervolle wandbekleding tot akoestische fotoframes en van verrassende winkel­ deco­ raties tot full colour lampenkappen en custom made meubelstukken. Printpartner Exposize is gespecialiseerd in grootformaat printtoepassingen in de breedste zin van het woord. Vanuit de vestigingen in Eindhoven en Hoofddorp werken meer dan dertig mensen met liefde aan de mooiste en meest kleurrijke printprojecten. Vincent van Herk

Fontys - Eindhoven

116

Geen formaat is te gek, geen inhoud te moeilijk.

Brasserie vd berg - Eindhoven


Impressie

Modez Fashionhotel - Arnhem

Exposize houdt zich bezig met grootformaat printwerk, niet alleen om een boodschap te communiceren, maar zeker ook om een bepaalde sfeer te creëren. Pas de ambiance in je restaurant eenvoudig aan, aan de sfeer van de menukaart. Tover de werkvloer met een aantal simpele aanpassingen om tot een werkplek die stimuleert en uitdaagt. Of verzacht de klinische sfeer in bijvoorbeeld ziekenhuizen, zodat patiënten de ruimte anders beleven. Vincent van Herk, directeur van de vestiging in Eindhoven: “Exposize is met name actief in de branches retail, interieur/design en standbouw. Doordat wij met alle bestaande printtechnieken op meer dan zestig verschillende materiaalsoorten kunnen printen, kunnen we mooie een-tweetjes maken. Door een bedrukt meubelstuk in een showroom te plaatsen die past bij de sfeer die het bedrijf wil uitstralen, met daarachter een passende wandbekleding, worden klanten direct in een juiste stemming gebracht. De sfeer kun je versterken door te werken met bedrukte lampenkappen of ‘floorgraphics’.” Van Herk benadrukt dat Exposize niet alleen de printopdracht zelf verzorgt. “Wij ondersteunen onze klanten graag met vakkundig advies. Vanaf het voortraject tot de montage en oplevering, brainstormen wij graag samen over de beste toepassingen en uitvoeringen.”

Sign+ Award Een goed voorbeeld van een project dat Exposize van A tot Z heeft begeleid, is het project van de Eindhovense topdesigner Kiki van Eijk, die voor het Franse modehuis Hermès vijf etalages in de Amsterdamse Bijenkorf mocht inrichten. “Kiki heeft de ontwerpen gemaakt voor de inrichting, waarna we samen op zoek zijn gegaan naar passende materialen en een geschikte uitvoering”, vertelt Van Herk. “We hebben vloerkleden, textieldoeken én bewegende marionetten beprint in een Alice in Wonderland-achtige sfeer, om het thema ‘the gift of time’ te illustreren. Een prachtig project. De kers op de taart voor ons was dat het totaalontwerp een maand later verhuisde naar de Salone designweek in Milaan,

waar het ontwerp is toegepast in de etalages van Hermès zelf. Daarnaast hebben we begin oktober met dit project de prestigieuze Sign+ Award 2012 gewonnen.”

Toiletteren met Brigitte Bardot Een ander opvallend project dat Exposize onlangs mocht verzorgen, is te zien in het Modez hotel in Arnhem, een fashionhotel waarin twintig ontwerpers een eigen kamer mochten inrichten. “Wij hebben in het hotel een flink deel van de interieurdecoraties voor onze rekening genomen”, vertelt Van Herk. “Naast verschillende wandbekledingen en glasdecoraties in de hotelkamers, zijn ook de liftschachten voorzien van een beprint minimuseum en is de ontbijtruimte – naar de sfeer van Viktor & Rolf – van een full colour 3D-effect voorzien. In dit project hebben we ons heerlijk kunnen uitleven.” “Maar we werken natuurlijk ook graag in het levendige Eindhoven”, lacht Van Herk. “Op diverse plekken zijn de decoraties van Exposize te bewonderen. In het gebouw van Fontys bijvoorbeeld hebben wij – in samenwerking met een fotografenduo – avondopnames van Eindhoven toegepast in het interieur. Als je over de verdieping loopt, lijkt het of je over de Lichtstad bij nacht uitkijkt.” In Brasserie Van den Berg aan de Nieuwe Emmasingel heeft Exposize de gang en de toiletten van pakkende prints voorzien. “De gang is rondom voorzien van een geprint bladerdek, waardoor klanten nu door een ‘groene haag’ richting de toiletten lopen, die op hun beurt zijn bekleed met wandvullende jaren vijftig foto’s van Marilyn Monroe en Brigitte Bardot. Het is wel een vreemde gewaarwording hoor, op het toilet zit je nu tegenover een gehurkt Brigitte Bardot. Dat geeft wel aan op hoeveel verschillende manieren je met full colour printing kunt omgaan. Als printpartner laten we ons graag uitdagen.” Voor meer informatie, www.exposize.nl

goeie zaken magazine voor succesvol ondernemen

117


CBL erkenning voor Helicon bedrijfsopleidingen: Het CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) heeft Helicon Bedrijfsopleidingen als eerste AOC (Agrarisch Opleidingscentrum) in Nederland een erkenning verleend. Deze erkenning krijgt Helicon Bedrijfsopleidingen voor het opleidingstraject verkoopmedewerker, wat loopt bij EMTÉ Supermarkten.

ZONDAG 11 NOVEMBER 2012

Vision Car Lease BV en Ford Luijbregts B.V. ondersteunen Sinterklaasactie Oproep van twee moeders

Beste ondernemer, Nu de dagen langzaam korten, wordt er alweer stiekem gedacht aan de winterperiode. Een periode van gezelligheid en heel veel menen kijken al uit naar de warme feestdagen. Helaas geldt dit niet voor iedereen. Terwijl onze kinderen (wij zijn beide moeder van twee kinderen) zich alweer vergapen aan de reeds binnengekomen speelgoedboekjes om hun verlanglijstje te maken, zijn er ook ouders die de bewuste boekjes angstvallig achterhouden voor hun kinderen. Dit zijn ouders die financieel niet in de gelegenheid zijn om sinterklaascadeaus te kopen voor hun kinderen, omdat ze leven onder de vastgestelde norm. Deze mensen kunnen zich wekelijks voor een gratis boodschappenpakket melden bij de stichting boodschappenmand ( de voedselbank in Valkenswaard). Maar een extraatje voor de kinderen, rondom Sinterklaas, zit er helaas niet in. Wij, als moeders, trekken ons dit erg aan. Daarom zouden wij deze kinderen dit jaar graag een cadeautje willen geven door een mooie Sinterklaasmiddag te organiseren. Het gaat om 150 kinderen. Maar u begrijpt dat wij dit niet alleen kunnen! Wij hopen daarom op financiële steun van u als ondernemer om ons doel te kunnen bereiken. Als u ons wilt helpen, willen wij u vragen om uw financiële bijdrage te storten voor 7 november aanstaande op Rabo-bankrekeningnummer 16.25.99.048, ovv Sinterklaasactie kinderen. Gelden komen direct bij de voedselbank terecht! De Boodschappenmand beschikt over een ANBI -status , bij de belastingdienst kunt u ANBI nr 814555548 gebruiken. Helpt u ons met het bereiken van ons doel? De kinderen zullen u zo dankbaar zijn (En wij natuurlijk ook).........

Publieksprijs en lustrum geven Bloed Zweet en Tranen bekendheid Genieten van Brabantse cultuur, dat was wat de ruim 40.000 aanwezigen deden tijdens de Brabantse Dag dat plaatsvond in Heeze. Het was een bruisend succes. Leden van wagenbouwvereniging Bloed Zweet en Tranen waren prachtig gekleed, de stoere mannen en liefelijke jonkvrouwen waren er klaar voor en hun prachtige wagen was spectaculair. De belangstelling en waardering voor de vereniging bleek buitengewoon groot. Een toekomst………… Meer als een vereniging Goed vertegenwoordigd door het Brabantse zakenleven kon Bloed Zweet en Tranen schitteren op de cultuurhistorische optocht. Een zeer enthousiaste lokale en Brabantse omroep belichtte het succesvolle evenement. Meerdere podia van Bloed Zweet en Tranen verzorgde Bourgondisch genieten voor genodigden en vooraanstaande zakenmensen. Deze editie heeft de vorige absoluut overtroffen. Door geweldige sponsoren maar ook door gerenommeerde sponsoren bereid gevonden te hebben kunnen de ruim 230 enthousiaste leden van deze wagenbouwvereniging onvergetelijke meesterwerken afleveren. De aanwezigen waren zichtbaar onder de indruk. 118

Bloed Zweet en Tranen is de grootste wagenbouwvereniging van de parel van Brabant, Heeze. De vereniging heeft de ambitie de aandacht te optimaliseren en met opvallende presentaties onderscheidend te zijn. De leden nodigen u graag uit voor meer informatie en een actueel aanbod: www.bloedzweetentranen.nl


Wie wil er de Slimste Advocaat De-hij-kent-uw-bedrijfvan de slimste regio ter wereld‌ door-en-door-advocaat. (Wie niet?)

EINDHOVEN - Beemdstraat 52, Postbus 8821, 5605 LV Eindhoven, T: +31 (0)40 291 06 91 BLADEL - Sniederslaan 14, Postbus 110, 5530 AC Bladel, T: +31 (0)497 36 04 60 E: info@dijkmansbergjeths.eu, I: www.dijkmansbergjeths.eu


Dit is een sinaasappel. Natuurlijk ziet u dat ook wel. En dat is ook precies ons punt. Als merkonafhankelijke leasemaatschappij geven wij u een eerlijke visie op leasing. Heel normaal vinden wij. Zo laten we u precies zien hoe de berekening van uw leasecontract tot stand komt. Positieve resultaten op reparatie, onderhoud, banden, restwaarde en vervangend vervoer aan het eind van uw contract delen we fifty-fifty. Vision Car Lease biedt u alle mogelijkheden van leasing, van operationele lease tot het beheren van uw totale wagenpark. Samen komen we tot een passend lease-advies. In alle openheid. Zoals het hoort. Vision Car Lease: Heldere taal

VISION CAR LEASE BV Kerkhofstraat 21, 5554 HG Valkenswaard, Postbus 32, 5550 AA Valkenswaard T: (040) 208 92 21 F: (040) 204 49 33 E: info@visioncarlease.com I: www.visioncarlease.com


Goeie Zaken november 2012