Page 1


STUDENTINFO & INHOUDSOPGAVE Voor u ligt, of staat, mijn strategisch plan met een vernieuwend concept voor een EDM evenement, met veel plezier in elkaar gezet ter afronding van de advance course Dance. Ik heb gekozen voor een on-line magazine omdat dit naar mijn idee overtuigender overkomt. Zo heb ik rijkelijk gebruik gemaakt van foto’s die de sfeer en ambiance van het evenement, maar ook de bijbehorende tekst op de pagina ernaast illustreren. Daarnaast is het mogelijk om op de geaccentueerde tekst te klikken om direct doorverwerzen te worden naar de bron. Ik wens u veel lees- en kijkplezier.

INHOUDSOPGAVE 1. 2. 3. 4. 5. 6.

MC*EVENTS - MUSIC CONNECTS PILOT: EXPLORE VOL 1 - TILBURG LOCALS LOCATIE & GELD PILOT PROGRAMMERING COMMUNICATIE EN PROMOTIE HOE NU VERDER?

STUDENTINFO P.I.M. Kamphuis 2147063 p.kamphuis@student.fontys.nl


“Muziek legt gevoelens en patronen bloot. Het verb verbinding tussen verstand en gevoel in balans kom voordeur naar verandering op slot zit, vindt muziek


bindt het rationele met het emotionele, waardoor de mt en inzichten kunnen worden verankerd. Als de k een weg achterom.� – Karin Boerdam 2012, Tijdschrift voor Coaching


MC*EVENTS - MUSIC CONNECTS

In een het tijdperk van digitalisering en globalisering met steeds minder grenzen ontmoeten we steeds meer mensen uit verschillende culturen. Ook de muziekcultuur heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt, mede door de komst van mp3 en digitale distributiekanalen als iTunes, streamingdiensten (Spotify, Grooveshark) en P2P sharing (Napster, Kazaa, Torrents). Deze ‘revolutie’ kreeg nog eens een extra boost met de komst van Social Media. We komen dagelijks muziek tegen vanuit alle uithoeken van de aardbol. We zijn voor het aanbod van muziek niet meer afhankelijk van wat de platenmaatschappijen ons voorschotelen en luisteren naar alles waar we naar zoeken, ons wordt aangeraden door vrienden of juist per ongeluk tegenkomen. Het leggen van contacten via het wereldwijde web wordt met de dag gemakkelijker. We ‘kennen’ meer mensen dan onze voorvaderen bij elkaar en communiceren gebeurt voor de meeste mensen van mijn generatie niet meer louter in het Nederlands. Het leggen van Fysiek contact daarentegen lijkt echter moeilijker dan ooit. In de club staan we met ons hoofd gebogen naar onze smartphone, bang om nieuwe mensen te ontmoeten. Mensen uit andere culturen met andere talen en een andere smaak voor muziek.

MCevents (Music Connects Events) probeert mensen weer uit hun (fysieke) sociale isolement te halen doormiddel van muziek en evenementen. Wij slaan een brug tussen on- en offline. Anno 2014 achten wij het onmogelijk de digitale wereld te negeren. Al onze evenementen zijn daarom gebaseerd op een online platform. Een platform waarop, door middel van diverse social media, ‘bezoekers’ kunnen posten, stemmen, reageren en zodoende cocreëren. MC heeft daarbij een dubbele betekenis. De drempel om jezelf te mengen, te uiten en bepaalde muziek, informatie of visies toe te voegen op het internet is laag. In real life -tijdens onze evenementen- zijn het onze MC’s (Masters of Ceremonie, bij ons vaak met jaren ervaring als personal- of teamcoach maar met een enorme passie voor muziek) die deze drempel bij publiek, al dan niet onderbewust, proberen weg te nemen. Er ontstaan weer échte gesprekken, kennismakingen en vriendschappen op de dansvloer.


PILOT: EXPLORE VOL 1 - TILBURG LOCALS Explore is het eerste concept van MCevents. Het eerste evenement focust zich duidelijk op één doelgroep: de internationale community in Tilburg. Binnen deze community is het grootste deel student aan de Universiteit van Tilburg, Avans of Fontys Hogescholen. Tilburg ontvangt ieder jaar meer dan 500 nieuwe exchange studenten. De meesten studeren hier één semester, een deel 12 maanden of meer en een kleiner deel vindt na het semester een stage of werkervaringsplek om nog een langere tijd in Tilburg te kunnen blijven. Deze groep buitenlandse studenten is weer verbonden aan buddies, mentoren en vrienden die een steeds groter deel van de community voor hun rekening nemen. Veel buddies of mentoren hebben enorm genoten van hun semester binnen de community en blijven verbonden tot het einde van hun studie. De community leeft en is aanstekelijk, dat is onder andere terug te zien aan het groeiende (aan Tilburg gerelateerde)

internationale Facebookgroepen (allen met een groeiend aantal leden) en aan het aantal aanmeldingen als Buddy (bij Fontys ACI) of Mentor (bij I*ESN Tilburg).

en aandragen. Zie het als een cocreatieplatform waarbij MCevents de ideeën van de bezoekers meeneemt in de ontwikkeling van nieuwe Explore edities (volumes).

Explore begint als een on-line platform waarop bezoekers met één muisklik een profiel kunnen aanmaken, gelinkt aan hun Facebook of Twitter account. Door singlesign on mogelijkheden kan met iedere extra muisklik een sociaal netwerk worden toegevoegd, zoals Soundcloud, Youtube, Mixcloud, etc. Ook biedt Explore eenvoudige share-plugins en apps voor mobiele telefoons, waardoor content snel kan worden gedeeld op het Explore platform. Op deze manier kunnen gebruikers laten zien waar zijn naar luisteren, naar welke evenementen ze zijn geweest of inspirerend vinden en kunnen DJs en artiesten iets van hunzelf laten zien/horen. Net als op andere fora kunnen ideeën worden geopperd waarop anderen weer kunnen reageren

Tijdens VOL 1: TILBURG LOCALS helpen we de multiculturele community vast een handje. Tijdens het eerst evenement brengen we vier populaire stromingen binnen de dancesence in Nederland ten gehoren: Techno, Trap, Harder styles en natuurlijk ‘House’. Al deze stromingen worden vertegenwoordigd door DJs waarvan de roots in Tilburg liggen. Na met de eerste pilot, VOL 1: TILBURG LOCALS, bekendheid te hebben gegenereerd in Tilburg zullen ook de eerstvolgende edities hier plaatsvinden. De community bepaalt waar de volgend editie om draait, maar denk aan concepten als VOL 2: ONE NIGHT IN BERLIN, VOL 3: ASIAN CUISINE en VOL 4: LEKKER LATIN.


LOCATIE PILOT (VOL 1: TILBURG LOCALS) - STUDIO TILBURG Concepten voor feesten en festivals schieten als paddenstoelen uit de grond. En is sinds 2011 al sprake van overkill en als je kijken naar partyagenda’s (zoals partyflock. nl) blijft de trend zich voortzetten. Het is daarom steeds lastiger om sponsoren en geldschieters te vinden voor nieuw ideeën. Met een community-platform als ruggengraat is Explore zonder twijfel een sociaal evenement te noemen. Daarom hebben we gekozen voor een locatie die het ook mogelijk maakt om actief te socializen: Studio Tilburg. Overdag een eetcafé, ’s avonds een bar met de ambiance van een club. Studio heeft een verwarmd buitenterras en één grote ‘clubruimte’, onderverdeeld in dansvloer met verhoogd podium, een gedeelte aan de andere zijde van de hoofdbar (nr 7) waar de muziek op lager volume wordt vertoond en een balkon (binnen én buiten) met eigen bar. Deze drie delen kunnen afzonderlijk worden geopend en gesloten zodat we de ruimte kunnen

aanpassen aan de opkomst van het publiek. Wanneer alle ruimtes worden geopend biedt studio een capaciteit van bijna 600 personen. De benodigde basisapparatuur is standaard in huis; een goede PA en monitoring voor de stage evenals de standaard PioneerDJ set (uit te breiden naar wens). Er is een lightjockey aanwezig die er voor zorgt dat de lichteffecten, lasers, LED-walls en LCDschermen zich feilloos aanpassen aan de muziekstijl van de act die op dat moment speelt. Naast het sociale karakter van de bar zelf staat het management ook welwillend tegenover een pilot van Explore. Naast de kosten die we besparen door het niet huren van licht en geluid draagt studio graag bij aan de extra kosten voor het evenement zoals gages voor artiesten en de benodigde aankleding (voornamelijk t.b.v. Explore branding). Er is voldoende security aanwezig om alles in goede banen te leiden, waaronder de

toegangscontrole. Deze werkt op basis van invites via het on-line platform. Actieve memebers kunnen een toegangskaart (+1) ontvangen per-mail, waarin zich tevens een link bevindt waarmee één andere uitnodiging kan worden verstuurd aan kennis of vriend. Deze chain gaat door tot een door de organisatie bepaald aantal. Aantallen worden bepaald adv herkomst, studie, leeftijd etc. Hierdoor hebben we controle en invloed op de samenstelling van het publiek. Met het oog op publiciteit en de lage kosten is toegang tot de pilot van Explore gratis. Bij aankomst kan één e-ticket worden omgeruild tegen twee polsbandjes. Ik heb in het verleden veel evenementen georganiseerd (1, 2, 3, etc) in samenwerking met Studio. Studio heeft zich bewezen als betrouwbare partner die het erg belangrijk vindt dat alle partijen hun afspraken nakomen. Studio staat open voor nieuwe, gewaagde ideeën en is niet bang om risico te lopen.


“Dat is deze avond het geval in de ballenbak die me collectief met de meest onmogelijke naam ooit in staat. Niet alleen in de tent zelf, maar zelfs achter d behoorlijke crew.�


et de grond gelijk wordt gemaakt door een Tilburgs de EDM-scene. Het eerste wat opvalt: dat het vol de DJ-booth. Ja, het Tilburgse bangacollectief is een - Clemens Lambermont 2012, VPRO’s 3voor12


PROGRAMMERING BANGANAGANGBANGERS

SILKY BASTARD

DJ FRANCOIS

Een kersvers DJ-collectief van TRAPliefhebbers in hard en nieren, ontstaan op Fontys ACI waar alle leden de studie IEMES volgen. Met mediaoptredens in o.a. 3voor12 en Giels’ Freaknacht wierven zij binnen zeer korte tijd bekendheid in binnen- en buitenland. Eerder te horen op onder andere No Sleep (013) en Paaspop, binnenkort te zien op o.a. Decibel en Wish Outdoor – no need to say more.

Als iemand iets weet van communities dan is het wel Karim Zarouala, oprichter van Fack It! techno community. Bekend in Tilburg van zijn techno DJ-sets als Silky Bastard op o.a. Kindergarten Indoor (013) maar vooral als resident op zijn eigen Fack it! de rave (de Heuvel Gallery, Hall of Fame, en vele andere plaatsen buiten Tilburg).

Een veteraan in het genre van de ‘harder styles’ en bepaald niet onbekend in Tilburg. Draaide tijdens de vroege uurtjes in (de inmiddels gesloten) Zino en vierde zijn verjaardag melen malen met een bash in Tilburg (heuvel gallery, )

Trap

Techno

Harder Styles

STUDIO RESIDENTS CREW

Ruime selectie EDM (House/Electro/Etc) Voor onze pilot biedt studio gratis en voor niets hun eigen DJ’s aan. Hun trots - en dat is niet voor niets. Onder ander Kuif, Boy Flamboyant en Fonk zijn alles behalve onbekend in het uitgaansleven van Tilburg. Naast hun residentie in de studio sierden zij diverse mainstream maar ook underground festivals en club nights in en buiten Tilburg. De andere acts nemen 3 uur in beslag tijdens het hoofdslot van 0:00 tot 3:00. Hiervoor én hierna spinnen de DJ’s van deze crew de lekkerste EDM tracks in Studio, voornamelijk van eigen bodem!


“Het gaat om de juiste tone of voice.” -H


.� Heineken topman van Boxmeer, 2009


COMMUNICATIE EN PROMOTIE

De pilot in Studio is onze grootste bron voor publiciteit. Er hangen grote LCD-schermen in studio die het grootste deel van de avond Visuals van de LJ/VJ zullen tonen. Aan het einde en het begin van de DJ sets worden deze visuals vervangen door een twitterfeed die alle tweets met #EXPLOREVOL1 zal tonen. De organisatie zal hierop informatie en vragen mbt de spelende act tonen en onder bezoekers zal een kleine dialoog ontstaan. Hierbij hopen we natuurlijk op nieuwsgierigheid van hun volgers.

Hoewel de promotie zich voornamelijk on-line afspeelt zal er in beperkte mate gebruikt worden gemaakt van print. De banners en doeken die tijdens Explore evenementen worden gebruikt als aankelding, kunnen prima dienen ter promotie naar aanloop van het evenement. Ook zal er steeds een kleine oplage posters geprint worden die we plaatsen in o.a. universiteiten, kantines, locaties van voorgaande edities en sociëteiten zoals Capre Diem (in dit geval het thuishonk van I*ESN Tilburg).

Tijdens Volume 1 zal een fotograaf (wellicht Christaan Tobé, huisfotograaf van Studio) foto’s maken van bezoekers en de sfeer, welke later op de Facebookpagina van Explore komen te staan. Partyfoto’s zorgen makkelijk voor ‘gratis’ publiciteit omdat het (via o.a. Facebook en Instagram) makkelijk mogelijk is om foto’s aan persoonlijke profielen te koppelen doormiddel van tags. Het concept op zichzelf is uniek en nog niet eerder uitgevoerd in Tilburg. Daarom zal er, na een succesvolle editie, een persbericht worden gestuurd naar on- en offline media als het Brabants Dagblad en Tilburg.com.

Tone of Voice Niet te persoonlijk, maar met humor en vooral zelfspot. Net als bijvoorbeeld bij Heineken tovert alle copy van MCevents een glimlach op het gezicht van onze doelgroep. Alle berichtgeving en aankondigingen zijn vanzelfsprekend in het engels. Kort maart krachtig. Als de populaire buddy of mentor die nooit meer zegt dan nodig. Onbewust hoop je toch elke keer dat er nog wat volgt. Op het on-line platform van Explore is een duidelijke scheiding tussen content vanuit MCevents en de leden. Beheerders (MCevents) van het platform mengen zich niet in discussies en proberen ook om de artiesten zelf zover te krijgen om achteraf hun liveset van een Explore editie zelf op het platform te plaatsen.


HOE NU VERDER? Tijdens een verblijf in een ander land, Nederland in dit gevel, leren mensen graag van elkaars cultuur en laten anderen ook graag zien hoe het er in hun eigen land naartoe gaat. Het explore platform maakt het op een laagdrempelige manier mogelijk om deze ervaringen en smaken, op gebied van muziek, met elkaar te delen. Ik legde dit concept voor aan exchange studenten van Fontys ACI, Avans en Tilburg University. “Let me know when it happens!”, velen van hen gaven aan graag één van de evenementen te bezoeken. Ook expats of touristen die hier een langere tijd verblijven zijn vaak opzoek naar evenementen waarin zij zich makkelijk kunnen mengen. Een goede vindbaarheid in google en (int) partyagenda’s is daarom erg belangrijk. We zien ook dat communities vaak een goede basis zijn voor reallife evenementen, kijk bijvoorbeeld naar Fack it – de rave. Wanneer Explore zich bewijst al een aanslaand en solide concept, kan uitbreiding naar andere steden in Nederland niet lang uitblijven. Met

het juiste partnerschap (denk aan Heineken of uitzendbureaus voor tijdelijke studenten) kunnen volgende edities plaatsvinden in locaties die beter passen bij het thema. Zoals Club Smederij voor “One Night in Berlin”, refererend aan de rauwe technoscene en –clubs zoals Tresor. Waterjump (veel hout, zomerse ambiance) voor de “Lekker Latin”. De prijzen van artiesten gaan omlaag (gratis acts uit de community) maar voor de meeste locatie zal er licht en geluid gehuurd moeten worden. Een korte rondvraag leerde dat toegangsprijzen tot 5 euro acceptabel zijn, zolang er geen festivalprijzen worden gehanteerd voor drank. Om uit te vinden of het concept Explore inderdaad goed aanslaat bij de doelgroep is een kostendekkende pilot in een middelgrote bar/club als Studio een welkome mogelijkheid. Ook wanneer de freemium editie in Tilburg het heeft geschopt tot volgende edities met een verdienmodel, is het wijs de potentie in andere steden eerst te toetsen met een kostendekkend concept als Volume 1.

“Why haven’t I heard about this before? I know some really good DJ’s from Korea! They’re studying at Tilburg University right now. I’m pretty sure they will surprise you, you Dutchies! “ - Kyuman Kim 2014, exchange student Fontys ACI


Explore  
Explore  
Advertisement