Page 1

www.koli.fi

KOLIN KUTSU


”Kolilla ! Yksi elämäni suurimmista kokemuksista. Suunnitelmia. ´La Montagne´ !” — Jean Sibelius (1865–1957)

”Kolilla Karjalan luonto nousee huippuunsa.” — Juhani Aho (1861–1921) Sibeliuksen ja Ahon ohella myös monet muut kansallistaiteilijamme ovat aikanaan löytäneet inspiraatiota Kolilta. Nykyäänkin sen maisema ja ympäristö innoittaa yhä uusiin luovuuden tekoihin. Paikka, jossa on jotain alkukantaisen mystistä, jotain selittämättömän maagista. Jotain, joka täytyy nähdä ja kokea.

kokonaisuus n e in tu a a tl u in ita Koli – A a sekä laadukka

oj ja kulttuuriarv ää. ettuja luontoilla, asua ja yritt nn tu ka ti at es m is ka äl ik nv pa ai a ns pe ka U ä a. m – Yhdistel atkailupalveluj monipuolisia m


ohde 20ät1iö3n järjestämä jokavuotinen kilpailu, ik tk e R n e d o u Messusä Koli V de on Suomen ikoh perusteella. – Vuoden Retk n yleisöäänien aa lit va a aj itt jossa vo

2013 oden 2013 Hiihtokeskukseksi. keskus lin to h ii H n et Vu e d o u litsi Ko rinte Koli V skusyhdistys va raati. a toke nlandin johtam – Suomen Hiih n tekee Visit Fi na lin va n se ai Vuositt

Kolin matkailu juontaa juurensa yli sadan vuoden taakse, ja parhaillaan ollaan uuden aikakauden kynnyksellä. Uudet investoinnit, paikallinen ja maakunnallinen tuki sekä positiivinen henki vievät matkailua hyvää vauhtia eteenpäin. Tavoitteena on kotimaisten ja kansainvälisten matkailijamäärien hallittu kasvattaminen kokonaisvaltaista kestävyyttä vaalien. Hyvä esimerkki kestävän kehityksen arvostamisesta on Euroopan kansallispuistoliiton Kolin kansallispuistolle jo toistamiseen vuonna 2012 myöntämä Kestävän matkailun mallialue -sertifikaatti. Koli on osa Pohjois-Karjalan biosfäärialuetta, jonka kautta se kuuluu maailmanlaajuiseen biosfäärialueverkostoon.


KOLIN MATKAILUN TOP 5 – Business view

1

Matkailun ympärivuotisuus. Koli kuuluu niihin harvoihin matkailukeskuksiin Suomessa, joissa matkailu on yhtä vilkasta niin kesällä kuin talvellakin. Kesällä Kolilla on Suomen pisimpiä retkeilyja patikointireittejä sekä runsaasti muita aktiviteetteja melontaretkistä mönkijäsafareihin. Talvella Koli on rinne- ja latutarjontansa sekä viikkoohjelmiensa ansiosta täysiverinen talvimatkailukeskus. Alueella on myös hyvät mahdollisuudet kokousmatkailuun ja toteutetut kylpyläinvestoinnit puolestaan täydentävät rospuuttoaikojen liikevaihtoa.

2

SAAVUTETTAVUUS. Koli on suurista etelän kasvukeskuksista viikonloppumatkan päässä. Rajan läheisyys puolestaan näkyy vilkkaana venäläiskysyntänä. Myös julkinen liikenne toimii, Joensuun lento- ja rautatieasemilta on Kolille hyvät yhteydet.

3

LIIKETOIMINTATILA. Matkailun yrityskentällä on vielä hyvin tilaa. Kolilla on selkeää tarvetta uusille majoitus-, ravitsemus-, ohjelmasekä matkailun tukipalveluille. Esimerkiksi Suomen neljänneksi suurin järvi Pielinen tarjoaa todella hyvät mahdollisuudet ohjelmapalvelujen monipuoliselle kehittämiselle.

4

LAAJA TUKI KEHITYKSELLE. Pohjois-Karjalan maakuntaohjelmassa Koli on valittu matkailun veturiksi, ykköskohteeksi. Seutukunta tarjoaa kattavan tuen yrityksille osaamisen kehittämisessä ja investointien rahoituksessa. Yritystuet ovat Pohjois-Karjalassa maan korkeimmat. Yleinen ilmapiiri Kolin kehittämiselle on myönteinen.

5

KÄYNNISSÄ OLEVA KASVU. Kolin kävijämäärät ovat kasvussa ja tulevan Venäjän viisumivapauden odotetaan kiihdyttävän kasvua entisestään. Yksi merkittävimmistä meneillään olevista investoinneista on Zander Port Oy:n perhekylpylän Koli Spa Lotuksen valmistuminen Purnuniemeen. Kylpylän valmistumisen jälkeen on suunnitteilla myös hotellin rakentaminen. Break Sokos Hotel Kolin uusi hemmottelu- ja maisemakylpylä Koli Relax Spa avattiin maaliskuussa 2013. Hotellin perusteellisesta uudistamisesta valmiiksi saatiin vuonna 2012 vastaanotto-, ravintola-, kahvila- sekä kokoustilat ja kehitystyö jatkuu edelleen. Alueelle on valmistunut uusi kevyen liikenteen väylä Kolin kylältä Purnuniemeen. Loma-Kolin rinnekeskukseen rakennetaan kaudelle 2014-2015 Lastenmaa, johon kuuluvat mm. mattohissi, tuubimäki ja karuselli.


Kolin alueelle tehdään noin 200 000 käyntiä vuosittain. Pelkästään Kolin kansallispuistossa käy vuosittain noin 140 000 kävijää.

MAJOITUS: Kaupallinen vuodepaikkamäärä on noin 2 300

Hotelli 1 kpl (73 huonetta) Mökit/huoneistot noin 350 kpl Caravan-alueet 4 kpl Ravintolat/kahvilat 13 kpl Alueella on useita erikokoisia kokoustiloja, joista suurin on 200 hengen auditorio luontokeskus Ukossa. Kolin kansallispuistossa on erimittaisia ja -tasoisia hyvin varusteltuja retkeilyreittejä, yhteensä noin 80 km. Kolin kansallispuiston korkein kohta on 347 metriä merenpinnan yläpuolella (Ukko-Koli). Kolilla on monipuolinen ympärivuotinen tapahtuma­ tarjonta, joista merkittävimpiä ovat Vaarojen maraton, Kolin Retkiviikko, Kolin juhannus, Koli Ruskablues, Koli Jazz, Ahmanhiihto ja Kolin maisemahiihto.

KESÄN AKTIVITEETIT: • Patikointi- ja luontoretkeily • Melonta • Pyöräily • Mönkijäsafarit • Kalastus • Ratsastus • Järviristeilyt • Suunnistus TALVEN AKTIVITEETIT: • Hiihto • Laskettelu ja lumilautailu • Lumikenkäily • Moottorikelkkailu • Koiravaljakkosafarit • Ratsastus • Kalastus • Poroajelut • Savusaunonta Rinne-keskukset Ukko-Kolin ja Loma-Kolin rinnekeskuksissa on yhteensä 13 rinnettä, laskettelupäiviä on noin 130 vuosittain.

MAASTOHIIHTO: Suomen pisin yhtenäinen valaistu latu 25 km. Latuja yhteensä noin 60 km. Latukartta

MOOTTORIKELKKAILU: Pohjois-Karjalassa on reitistöä yhteensä noin 1 800 km. Kolin alueella on reittejä sekä maalla että jäällä.

Muut reitit (retkeily- ja palvelukartta)


Kolin alueella myynnissä olevat yritykset ovat OSUVA-yrityspörssissä ja myytävät tontit ja kiinteistöt Pohjois-Karjalan kiinteistö- ja tonttipörssissä.

Kun Koli kiinnostaa asuinpaikkana, matka-, yritystoiminta- tai sijoituskohteena, ota yhteyttä! Aki Nevalainen Yrityspalveluiden yhteyspäällikkö Pielisen Karjalan Kehittämiskeskus Oy PIKES Puh. 0400 905 829 aki.nevalainen@pikes.fi

Autamme löytämään vastaukset kysymyksiisi.

Matti Taponen Kaupunginsihteeri Lieksan kaupunki Puh. 04010 44002 matti.taponen@lieksa.fi

Veli Lyytikäinen Toiminnanjohtaja Kolin Matkailuyhdistys ry. Puh. 040 771 6652 veli.lyytikainen@koli.fi

Välimatkat Kolille Lieksan keskusta..................................95 km Etäisyys Lieksaan jäätietä pitkin 35 km Loma-Kolilta.

Lahti .......................................................388 km Oulu .......................................................343 km Helsinki .................................................490 km

Nurmes ...................................................76 km Valtimo ...................................................91 km

Noin tunnin lento Joensuuhun.

Joensuu ..................................................70 km Kuopio ..................................................151 km Jyväskylä .............................................301 km

Sortavala ..............................................204 km Petroskoi ..............................................440 km Pietari ....................................................480 km

Profile for Pielisen Karjalan Kehittämiskeskus Oy PIKES

Kolifaktat  

Kolifaktat  

Profile for pikes
Advertisement