Page 1

Julblad December 2011

Chimbou Olle fick mördade boxarens namn

Spännande läsning!

Lucia och uranet i Kvarntorp

Driftiga kvinnor dominerar torget

Klapparna Elever lär sig göra snyggaste paketen

Kallaste julen för Ester i Jultorp

Ny fototävling! Kumlanytt.se Julblad 2011

1

Gymnaster & brottare • Skinka & kålrot • Pyssel & frågesport


Vilken är din drömbil? Inte många får en bil i julklapp - men man kan ju alltid drömma. Men de flesta vi frågade om drömbilen hade redan en! Text och foto: Kristina Jensen

Birgitta Backlund

Kajsa Sonnerfelt Emma Salsjö

Entertainer

Ford. Vi har haft den ett tag och gillar den, och så är det en miljöbil också.

Kusiner

Inger Andersson

Linus Åkesson

Citroën, för man sitter så skönt i den.

Lamborghini eller Ferrari, för de är dyra.

Kenneth Bäck

Lennart Wilson

Volvon, för den är ny!

Körledare och regissör

Studerande

Café Dohlwitz

Körsångare och äkta man

Gamla bilar, som Corvette. Det har jag alltid gjort.

Volvo P1800, ”Helgonets bil”. Jag hade en sådan som ung.

Sven-Olov Bergvall

Ida Westling

Citroën, för jag har en så’n!

Nissan är min favoritbil. Jag kör en sådan när jag övningskör. Fast drömbilen är Mercedes.

Pensionär

Stor sortering av

Snittblommor Krukväxter Julgrupper Amaryllis m.m. 019-57 35 10 Stene Brunn 106, Kumla månd-fred kl 9-18 lörd-sönd kl 9-15

God jul & Gott nytt år 019-58 00 66, Hagendalsv. 5

2 3

Kumlanytt.se Julblad 2011

Studerande

Therese

Petra

Mia


Varsågod, en fläskpannkaka! Om jag få säga det själv så är jag imponerad av att vi kan erbjuda Kumlaborna detta nya Julblad. Vår lilla förening började att ge ut en tidning förra julen. Nu har vi gått varvet runt och detta femte nummer är som en tjockpannkaka, fullmatad med fina fläskbitar (vegetarianer, bläddra till sidan 45) eftersom det finns så mycket intressant att berätta om Kumla - mer än vi tror! Reportaget om den bokstavligt talat strålande tiden i Kvarntorp är signerat Rolf Jansson, Örebro-Kurirens förre chefredaktör, som ger ett både snärtigt och hisnande perspektiv på 50-talet. Att naturen av en ödets nyck gjorde området till ett geologiskt undantag kommer påverka Kumla under oöverskådlig tid. Det är bra att känna till historien när gruvbolag vill provborra efter den ruvande Högens dyra metaller. Ester och Olle är två Kumlabor vi möter i Julbladet som också ger perspektiv på dagens relativa välfärd. Den är inte så gammal. Ester blev såld till en fosterfamilj! Olle fick inte ha skor på sommaren för familjen var så fattig. Det gick ändå bra för de bägge och idrottskillen Olle blev rentav en kändis. Om allt fungerar delas tidningen ut till samtliga hushåll i kommunen. Att så många annonsörer visar oss förtroende är glädjande. Utan deras insats skulle det inte bli någon tidning. Tänk på det när du handlar eller behöver få något gjort. Kommande vår fyller Kumlanytt.se fem år. Vi startade med två tomma laptoppar och gjorde en hemsida. Bara i år har den hittills haft 247 000 unika besök. Det får vi vara nöjda med. Tillsammans med tidningen, våra radioprogram och tv-magasin i kabelnätet vill vi bidra till att Kumlas medborgare får veta vad som händer. Vi är ännu små och tänker inte slå oss för bröstet så att vi storknar men vi anser att den tiden är förbi när enbart en drake i Örebro - numera ägd av en miljardkoncern i Göteborg - kan bestämma vad Kumlaborna ska få veta om sin kommun. Bättre är att engagerade Kumlabor själva ser till att berätta om livet på sin ort. Mångfald är bättre än enfald. Vi är många som kan skriva, fotografera, berätta och på andra sätt hjälpa till. Det gäller bara att samla ihop oss, bilda nätverk och inse att tillsammans är vi ganska starka. Hör av dig! Och God Yul!

Lars Litzén Ansvarig utgivare 0730-94 57 58 redaktion@kumlanytt.se

redaktör Lars Litzen redaktion@kumlanytt.se PRODUKTION Piia Vaarala Piia form & kommunikation www.piia.se MEDARBETARE I DETTA NUMMER Lisbeth Axelsson Anders Björk Sune Eskelinen Kent Halttunen Rolf Jansson Kristina Jensen Pirjo Karttunen Erik Lodetti Roger Lundberg Lars-Åke Madelid K-G Mattsson Rolf Pettersson Mats Runering Marjo Vaarala Gunnar Wahlberg ANNONS Anders Björk annons@kumlanytt.se UPPLAGA

Annonsera med fördel hos Kumlanytt Den som vill nå en bred publik annonserar med fördel i någon - eller flera - av Kumlanytts medier - på webben, i tidningen, i radio eller som sponsor för vårt TV-magasin.

Totaldistribuerad samhällsinformation, Kumla kommun (ca 9 200 hushåll) samt i butiker Tryck

Vår webbsida får cirka 25 000 besök i månaden, både av Kumlabor och andra som vill hänga med. Tidningen delas ut till Kumlas samtliga cirka 9 200 hushåll - för 2012 är planeringen igång för ett vår- och ett sommarnummer.

V-TAB Örebro 2011 www.v-tab.se

Våra radioprogram sänds på webben samt framför allt i Radio 94,3 med dess breda lyssnarskara i Sydnärke.

DISTRIBUTION

Våra TV-magasin sänds i Com Hems kabelnät och kan ses av cirka 45 000 hushåll i Örebro, Kumla och Hallsberg. För annonsering, priser etc kontakta Anders Björk, tel 0730-59 38 36 eller annons@kumlanytt.se

SDR Örebro www.sdr.se ADRESS Kanal Regional - Kumlanytt Västra Drottninggatan 11 692 33 Kumla www.kumlanytt.se redaktion@kumlanytt.se Kumlanytt.se Julblad 2011

3


BYGGVARUFÖRMEDLINGEN

BYGGVARUFÖRMEDLINGEN

BYGGVARUFÖRMEDLINGEN

Fönster med U-värde från

0.77

Besök Närkes största utställning av dörrar och fönster! På 500m2 visar vi upp Sveriges bredaste program av kvalitetsprodukter från Ekstrands.

Monterat & klart

Sortimentet består av dörrar, fönster både inåtgående och utåtgående i trä, trä/alu och pvc. Runda, halvrunda och fri form. Vik-och skjutfönster partier samt garageportar.

Vinterrabatt på Våra fönster!

Med vår tjänst, Monterat & klart, kan vi även hjälpa dig med allt från urval, mätning och montering till fullt färdig installation.

Ekstrands hos byggvaruförmEdlingEn i kumla (bredvid Carlbarks motor)

Boka kostnadsfritt hembesök

med våra installatörer på BYGGVARUFÖRMEDLINGEN BYGGVARUFÖRMEDLINGEN 019-56 91 44 eller besök byggvaruformedlingen.se

BYGGVARUFÖRMEDLINGEN

Leverantör på plats torsdag

Fönster med U-värde från

0.77

Nyhetc!h

Parkett- o olv laminatg ! ER NU I LAG er. rt Flera so

Garagep

Pris exempel:

montera

Pergo Living Expression

nu

Classic Ek, 1-stav, Art nr: 72015-0806

V I H A R T IK G O LV B U

SOMMAR MonteratK AMPANJ! & Klart

(gäller t.o.m. 15/7 2011) Nu kostar det bara från 12 900 kronor* inkl moms att Fönster med få en takskjutport med automatik från tyska U-värde från Novoferm monterad och klar med ROT-avdraget använt.

ort

t och kla

rt

12 900:-

0.77

I erbjudandet ingår Novoferm ISO 20 takskjutport upp till 2500 x 2125 mm med vit mellanpanel, motor, 1 st handsändare och montage. k-värde/panel=1,0 Frakt tillkommer.

*Ord.pris 18 900 kronor.

229:-/m²

Välkommen till vår utställning i Kumla!

Nu öppnar vi Närkes största utställning av dörrar 25% och fönster!379:-/m² 379:- 379:-/m² 379:!

äggning Vi utför även golvl

Mirro skjutdörrar och inredning

MASSAR AV ÖPP NINGSERBJUDA NDEN!

/m²

Gäller t.o.m 30/11 Gäller t.o.m. 10/12 Gäller 29/9-14/10 2011

/m²

På 500m 2 visar vi upp Sveriges bredaste program av kvalitetsprodukter från Ekstrands.

Sortimentet består av dörrar, fönster både inåtgående och utåtgående i trä, trä/alu och pvc. SAGA Express G5 Klick Express G5 klick SAGA EXPRESS G5 SAGA KLICK Runda, halvrunda och fri form. Vik-och skjutfönster partier samt garageportar. SAGA EXPRESS G5 KLICK ASK VIT 3-stav 14 mm. Mattlack 1-stav 14 mm. Mattlack EK 1-STAV 14 mm.EK Mattlack Med vår EK ViT 3-STAV 14tjänst, mm. Monterat Mattlack& klart, kan vi även hjälpa dig med allt från urval, mätning Torsdag-fredag får du experthjälp av Jesper från och Mirro. www.mirro.se Erbjudanden gäller t.o.m. 1/7 montering till fullt färdig installation.

Välkomna till vårt Showroom. 500 m² utställning av dörrar och fönster.

EKSTRANDS BYGGVARUFÖRM Vi har allt för dittHOS uterum! (bredvid Carlbarks motor)

Stommar, skjutdörrar, skjutfönster och tak.

4 5

RichardJulblad Christer Kumlanytt.se 2011

Göran

BYGGVARUFÖRMEDLINGEN

/m²m²

199:-

SAGA parkett EKSAGA 3-stavPARKETT 14 mm. Lackad

EK 3-STAV 14 mm. lackad

Sveriges bredaste sortiment av fönster, MASSAR AV dörrar och portar hittar du på www.byggvaruformedlingen.se

E DLING E N I KUMLA

SOMMAR KAMPANJ

Vi måttanpassar kostnadsfritt!

199:-/

UTERUM

Boka kostnadsfritt hembesök BYGGVARUFÖRMEDLINGEN

ÖPP NINGS-

Öppet: Vard 9-17, Torsdag 9-18 ERBJUDA Tel. 019-56NDEN! 91 44 till oss! Kom!in Fordonsgatan t 3, Kumla at g di r pe OViBS hjäl hi adttarevisslk:et

Nyalternativ som

st! BYGGVARUFÖRMEDLINGEN

passar dig bä


Historien är fantastisk. De svenska generalerna krävde att Sverige skulle skaffa atombomber. I hemlighet utvecklades försöken - med uran från Kvarntorp. Det var 50-tal och man kom från halva Närke för att dansa i atomålderns Mecka.

Kvarntorps uran skulle ge Sverige atombomber

Luciapremiär i uranfabriken. I den byggnad vid Kvarntorp som kallas ”Finska kyrkan” är det 1958 premiär för Lucia. Chefens nyanställda dotter Elisabeth Garping mellan stjärngossar i arbetskläder. Miljön i lakhallen är grå. På bordet ljus, granris och saffransbullar. Utanför fabriken är det kallt och förvinter - ute i världen härskar kallt krig.

... och i fabriken strålade Elisabeth som Lucia - Oj, va´ spännande, men pirrigt. Uranfabriken i Kvarntorp är på sitt femte år. eldsjäl i Kumlas föreningsliv. Det är 1958. Elisabeth Garping, Men först nu ska det firas Lucia. Elisabeth är Kvarntorp minns hon. Både som anställd och som dotter till Evert Garping, legendarisk enda tjejen - så valet är självklart. 17 år, står vitklädd utanför Atom- - Några killar är stjärngossar, med job- platschef vid Atomenergis fabrik här. energis fabrik i Kvarntorp. Dub- barkläderna på. - Det var en trevlig arbetsplats, med bra kamratskap. belporten slår upp och därinne 53 år senare... väntar 60 män. Nu är det 2011, vi dricker kaffe på den inbyg- Kallt ute, kallt krig - Jag var så nervös. Sjunga har jag aldrig kunnat, säger Elisabeth. Bandspelaren går på. Luciasången fyller hallen där skiffern lakas ut och uranet friläggs.

gda verandan hos Elisabeth på Hagagatan. Lucian heter nu Jansson. Har nära till skratt och har firat 70-årsdag och guldbröllop med sin Rolf. Livet delar hon mellan barnbarn och som

Uranet i Kvarntorp - reportage

Lagom till Luciadagen den 13 december 1958 slår vintern till med 11 graders kyla. Snön bäddar in Kvarntorps skiffrar och den uranrika kolmstenen.

Kumlanytt.se Julblad Kumlanytt.se Julblad 2011 20115

5


Svenskt flygvapen rustar för värsta scenariot; Invasion. För även om vi är neutrala tror militären vi kan dras in i ett tredje världskrig och kräver ampert 100 svenska atombomber för att skydda oss. De ska bestycka flygplanet J35 Draken och riktas främst mot baltiska utskeppningshamnar.

Generalerna kräver 100 atombomber

Inne i Kvarntorps uranfabrik. Arbetare utan skyddsutrustning lakar fram den dyrbara råvaran som kärnkraftsteknikerna ska förädla till världens häftigaste - och farligaste - kraftkälla. Foto: Anders Engman (hämtad från Teknikens värld).

Ute i världen är det bistert kallt krig. Ungernkrisen har gjort Europa till en krutdurk. I USA får Eisenhower slaganfall. Sovjet har provsprängt atombomber och skickat upp två Sputnikar. En med hunden Lajka. Skräcken växer; ryssen dominerar även rymden.

I en sådan total kyla är det skönt med samvaro. Så trevligt att en kille som arbetar i Kvarntorps lakhall i en dikt kräver Luciatåg som tradition: ”En halvtimme det tog att allt undanstöka Sen börja´ vi åter med skiffern att böka.” Bökandet behövs. De 60 anställda har en nyckelroll. Urangruvan i Kvarn-

torp ska dels ta fram uran till framtidens civila atomenergi - men även för de kärnvapen som militären kräver och som riksdagen i beslutet om ”den svenska atomlinjen” vill forska om. Men om det senare har den unga Lucian och de anställda inte en aning. - Skulle vårt arbete i Kvarntorp kunna leda fram till en atombomb? Det har jag aldrig hört. Det tror jag inte pappa heller visste, trots att han var platschef för Atomenergi här, säger Elisabeth Jansson i dag.

“Väldigt hemligt” Joel Bergström, en av de anställda, säger i Örebro-Kuriren 1982: “… uranverket i Kvarntorp var väldigt hemligt. Experterna trodde vi var ensamma om den teknik som då användes”. Atombomb med uran från Kvarntorp? Tidningen Ny Teknik avslöjade nyligen spelet. Mycket är hemligstämplat i 70 år och ”hjärnorna” bakom den svenska linjen borta. AB Atomenergis roll i Kvarntorp var att utveckla civil kärnenergi. Men de rön som utvanns utnyttjades även av Försvarets forskningsanstalt, FOA, som underlag för kärnvapenframställning. Samarbetet bestämdes av några få invigda män på högsta chefsnivå i Stockholm.

Ett komplett uthyrningsföretag

Bomliftar, Saxliftar, Ställningar, Anläggning, Byggmaskiner Vi önskar alla gamla och nya kunder God jul och ett Gott nytt år!

Tel: 019-58 15 00 I Fordonsgatan 3 I www.hyrcenter.org 6 7

Kumlanytt.se Julblad 2011 2011 6 Kumlanytt.se Julblad


Elisabeth bläddrar i Atomenergis tidning Reaktorn, visar på reportage från provanläggningen och ”Urangruvan” i Kvarntorp. Alla andas entusiasm. Atomkraft är lösningen på allt. Precis allt. Driva fartyg och flygplan, ge värme och medicinska framgångar. Inget skrivs om någon atombomb.

Räddare i nöden Kvarntorps skiffrar har en historisk roll. Under andra världskriget var de räddare ur olje-nöden. Varje år producerades 120 000 kubikmeter olja och bensin, lika mycket gas. Framtiden för Kvarn- Joel Bergström hos torp efter kriget var en Atomenergi i Kvarnsatsning på skifferns torp: - Uranverket var biprodukter. Som uran. väldigt hemligt. Kungliga tekniska högskolan, KTH och FOA i Stockholm börjar 1946 att separera kolm från skiffer för att utveckla atomenergi.

Garping räknade på nätterna En av KTHs tekniker heter Evert Garping, Han har gått ut Teknis i Örebro med bästa betyg och arbetat i Bergslagens gruvor. Han är pappa till Lucian Elisabeth, fylld av humor och skrivglad. Han delar sin tid mellan familjen i Solna, samt att arbeta och bo i en ungkarlsbarack i Kvarntorp. Till Kumla flyttar familjen 1949. - Pappa bygger upp fabriken och får den att fungera. Det var ett jättearbete. På nätterna räknar han, och skriver ned hur försöken med kolmen och uranet gick. Han arbetar dygnet runt. - Allt som allt blir det 100 pärmar som länge förvaras i vår matkällare. Mamma tycker de luktar Kvarntorp, och var inte så förtjust. För några år sedan kom en man och hämtade allt material. Jag tror han var på Vattenfall. Kolmen med sina ”körtlar” av uran hade tidigare handplockats av två gubbar som fick använda den som bränsle hemma. Sommaren

Butik i lantlig miljö

1949 fanns i Kvarntorp 24 ton handplockad kolm. - Den gav bra värme. Men svavelsyran slammade igen, säger Elisabeth. Kraften var så stark att villapannorna frätte sönder.

“Atombomb? Det tror jag inte pappa visste” År 1954 är Atomenergis anläggning i Kvarntorp färdig. Humorn döper den till Finska kyrkan. Den har ett torn och många anställda är finländare. Atomenergi ses som framtiden. Sveriges tidningar gör reportage om kolmen som det svenska guldet. Det gula ämnet ”uranat” körs i flaskor för prov i den första atomreaktorn vid KTH på Östermalm.

“Guld” i mjölkflaskor Så här entusiastisk är Teknikens Värld 1955: ”Sommareftermiddag i Örebro. Tant Amanda står Det svenska guldet kallas uranet för under 1950-talet. Evert Garping är tekniker på trottoaren då en herrsom i mitten av 1940-talet knyts till KTH för att forska kring skiffrarnas lager av gårdsvagn av senaste modkolmsten och uran. Han leder uppbygget av försöksanläggningen i Kvarntorp. ell bromsar upp. Utrymmet bakom förarplatsen är fyllt av stora femtioliters lovar Rolf och jag oss i Brunnsparken. Rolf mjölkflaskor:- Hå, hå – det ska vara Stockhol- köper motorcykel. En Jawa 250 kubikare. - Men pappan vann ändå en halv seger. Elisamare som kör mjölk med så fina bilar. - Det är inte mjölk. Det är grädde, replikerar beth börjar 1957 på labbet hos Atomenergi i chauffören av omtanke med den gamla damen. Kvarntorp. - Jag läste en Hermodskurs i kemi. Jobbet var Ty vad skulle hon ha trott om han sagt att bilen kul även om labbarbetet inte var utvecklat. Vi var fullastad med uran?” sög upp vätskor med mun och diskade kärlen för hand, säger hon. Dansen i Kvarntorp Kvarntorp är ett Klondyke. Affärer, bostäder byggs. Dansen i Folkets hus drar folk från ”Lever ännu 33 Andersson?” halva Närke. 1957 tar Elisabeth realen i Öre- Bilderna i Teknikens värld visar på arbetare bro. Pappa Evert vill att hon ska läsa och bli med bar överkropp i uranfabriken. Någon fara tekniker som han. finns inte enligt tidningen. - Aldrig. Jag var kär och midsommarafton för- ”.. tro inte att jobbarna knallar omkring i jätte-

Välkommen till vår Julmarknad 2-4 dec och varje helg fram till jul. Vi bjuder på glögg o kaffe!

Snickarglädje Staketspjälor

Erbjudande: 20% på Quilttyger hela december!

RALA-SANNAHED

Öppet alla dagar fram till jul: mån-fre 12-18, lör-sön 10-15 • www.syospratta.se

Reinholtz Trä

070-724 86 15 • Fjugestavägen, Åbytorp

Kumlanytt.se Julblad Kumlanytt.se Julblad 2011 20117

7


Lucian från uranfabriken heter nu Elisabeth Jansson, och är en eldsjäl i Kumlas föreningsliv. Pappan Evert Garpings brev finns kvar. Hans språk är levande och humorfyllt. Pappa var pliktrogen och jobbade dygnet runt. Men sa också; läs vidare jag tror uranet inte har en framtid här, berättar Elisabeth när hon visar klippen från Atomenergis provfabrik i Kvarntorp.

lika skyddsdräkter. Strålningen är högst minimal och alldeles ofarlig.” Elisabeth sköter varje månad hälsokontrollerna. - Killarna i fabriken bär plastfilm som varnar för strålning. Vi tar urinprov och skickar till läkarna på Karolinska. En dag ringer de och frågar om ”33 Andersson ännu lever”. Jo, han var i bra form men hade inte tvättat händerna så ämnen föll ned i urinprovet.

Fotbolls-VM Det är en ny tid. I Örebro bryter tonårsmodet fram hos Backfisch. 1958 är det fotbolls-VM. På Eyravallen besegrar Frankrike Skottland med 2-1, Nya Ullevi får skifferstybb från Kvarntorp. Aktuellt börjar sända i TV. Folkets hus i Kvarntorp får cinemascope. I Bildjournalen rasar kampen

mellan Elvis och Tommy: - Jag höll på Elvis. Det året sålde hans King Creole guld i Sverige.

Elvis inkallad - tungt vatten Elvis blir 1958 inkallad i Tyskland. Inte ens en rockkung undgår det kalla kriget. Kumla är fridfullare. Till jul 1958 bygger Lithells affär ut med specerier vid sidan av korv. Kumla Julblad kan inte enas om en vinnare så idrottspriset delas av systrarna Gunda och Sigrid Norrman. Den 13 december 1958 är Elisabeth första Lucian i uranfabriken. En provanläggning för tungt vatten till plutonium byggs i Kvarntorp 1959 och är i drift i två år. Men 1964 är ändå Atomenergis tid i Kvarntorp över. Över 50 ton uran har brutits. FOA:s prov visar att Sverige industriellt kan tillverka en bomb. Motståndet växer så atombomben

Kumla Bostäder AB. Besöksadress: Köpmangatan 7, Kumla Telefon: 019-58 88 00. E-post: info@kumlabostader.se Kumla Bostäder AB. Besöksadress: Köpmangatan 7, Kumla www.kumlabostader.se Telefon: 019-58 88 00. E-post: info@kumlabostader.se www.kumlabostader.se

8 9

Kumlanytt.se Julblad 2011 2011 Kumlanytt.se Julblad 8

avskrivs (se separat artikel). Billingens skiffrar tar vid för den svenska atomlinjen. - Pappa blir kvar till 1966 för att avveckla i Kvarntorp. Han trodde inte på framtida uranbrytning utan sa att jag skulle byta jobb. Jag började på labbet vid Kemiska stationen i Örebro, gick till Örebro Kvarn och sedan Lantmännen. Rolf som hon förlovade sig med 1957 är hon trogen liksom Kumla.

Strålningsrisker och fortsatta strider Fabriken i Kvarntorp är riven. När Yxhults tillverkning av Mexisten hann flytta in tvättades lokalerna minutiöst. - Grabbarna som gjorde det bar skyddsdräkt mot strålningsrisken, berättar Yxhults förre säkerhetschef i Kurirens reportage 1982. Kvar finns stråket med kolm och skiffer. Garpingsdalen kallas den - efter Elisabeths pappa. Över den sniffar utländska företags plan efter mineraler. Enbart askhögen värderas till 10 miljarder kronor. Skiffrarna och uranet i Kvarntorp fortsätter skapa strid och frågor, även 53 år efter det att Elisabeth strålade som Lucia i uranfabriken. Rolf Jansson

Skriftliga källor: Atomenergis tidning Reaktorn, Ny Teknik, Örebro-Kuriren, Teknikens Värld, Atomenergi, bomber och kärnkraft av Statens energimyndighet, Tekniska Museet, Arkivcentrum Örebro, Staffan Ekegren; Rena himmelriket, Wikipedia


”Ett tryck på knappen och bomben kunde tillverkas” Från drumlinkullarna vid Knällinge i Sköllersta ser geologen och fysikern Jan Johansson ut över den skifferrika Närkeslätten. Få kan så mycket om Kvarntorps roll som han. - Jag arbetade vid Atomenergi i Studsvik åren 1964-1972. Mycket av uranet kom från Kvarntorp – och även Billingen. Vi var så långt framme att det bara var att trycka på knappen och bomben kunde tillverkas. Men 1970 avvecklades FOAs och Atomenergis kärnvapenprogram. På en bondgård vars rötter sträcker sig från 1500-talet ner i den rika myllan har Jan Johansson under 20 år och i 40 rum skapat Sveriges största Fossilmuseum. Här finns ber-

garter och svar på hur det ser ut under den jord vi trampar. Varje millimeter är fyllt av kunskap och stenar.

Museum i huvudkontoret? - Kvarntorp som spelat en så viktig roll för Sveriges utveckling har en egen utställningsavdelning. Med flygfoton från 1941 och framåt. Här finns säkert 5 000 detaljer och material. Ur en liten rund ask tar han fram en uran-

På sin gård i Sköllersta har Jan Johansson ett fossilmuseum där Kvarntorps hela historia har en egen avdelning. - Mycket av uranet till Studsviks reaktor kom från Kvarntorp.

stav, i ett hörn står Ytongs Mexiskylt. Bilder och tidningsartiklar trängs på bord. Ett spännande stycke historia om en tid nära – och ännu aktuell. - Tänk om Kvarntorps rika historia kunde samlas och visas. Varför skapas inte ett museum i huvudkontoret med dess vackra golv som Yxhult lämnat? undrar han.

Brännande energifrågor Frågorna är många och brännande – men

Kolmstenens magiska kraft. Att Kvarntorps kolmsten har en magisk kraft med ”körtlar av uran” upptäcktes för 100 år sedan. På bilden en uranstav på kartan över Kvarntorp.

Hos oss hittar du den mjuka önskeklappen!

Kumlanytt.se Julblad Kumlanytt.se Julblad 2011 20119

9


svaren få. Världen ropar efter framtida energi. Oljan sinar. Japans härdsmälta leder till avveckling. Vindkraft vill alla ha – men helst inte nära dem själva. - De svenska skiffrarna, som i Kvarntorp, Billingen och Jämtland tillhör de rikaste i världen. Vad som gör Kvarntorp speciellt är att skiffern här rymmer både olja och uran, säger Jan Johansson.

Värdefullt som Norges olja Han tror att Sveriges skiffrar ur energisynpunkt är lika mycket värda som Norges oljeoch gasfält. - En kvadratkilometer med skiffer och uran brukar värderas till 30 miljarder kronor. Bara

i Närke finns 60 kvadratkilometer fyndigheter. Frågan är laddad av konflikter både vad gäller miljöförstörelse och resursanvändning. Såren från förr värker även om mycket har återställts.

Politikerna avgör Tror Jan Johansson att framtidens krav om energi, arbete och ekonomi kan leda till en ny brytning? - Det är fråga som politikerna helt avgör. Liksom om samhället ur nationellt intresse anser det värt att i ett museum samla Kvarntorps värdefulla historia. Rolf Jansson

Kolmsten från Kvarntorp bidrog till Maries Nobelpris Att kolmstenen i Kvarntorp bar på en inre styrka blev tidigt känt. 1894 görs försök i Stockholm att utvinna uran ur kolm. En rostig bil av det ädla märket Mercedes är det enda som i dag vittnar om skifferbrytning och uranets guldålder i Kvarntorp. Finska kyrkan är riven och Garpingsdalen igenfylld.

Mossbanegatan 76 A, Kumla 019-57 85 16 , 019-57 85 06

Före första världskriget levererar Yxhult en vagnslast kolm till Marie Curie i Paris. Curie blev dubbel Nobelpristagare. Först i fysik för hennes forskning kring radioaktivitet. Sedan i kemi för upptäckten av radium.

Nybyggnation I Renovering och tillbyggnad Infiltrationsanläggningar I Service Värmesystem: Värmepumpar och Pannor Vattenpumpar I Konstruktioner

Peter Flodell och Mats Gunnarsson har övertagit rörelsen LV Rör, de har båda många års erfarenhet av rör branchen. Företaget som sysslar med allt inom rör kommer att drivas vidare i samma anda som tidigare. Lars Vennerstrand kommer att vara kvar och jobba med samma arbetsuppgifter som tidigare.

10 Kumlanytt.se 11 Julblad 2011 2011 10 Kumlanytt.se Julblad

Marie Curies forskning gav medicinska genombrott. Under första världskriget upprättade hon 200 mindre röntgenanläggningar för skadade soldater.


Sveriges väg till egen atombomb tog stopp Den 18 december 1958, fem dagar efter Elisabeths luciatåg i Kvarntorp, visar FOAs och Atomenergis hemliga utredning att: Sverige har teknik och resurser att tillverka en atombomb. Endast kompletterande mätningar med plutonium och försök med en snabb reaktor behövs. Men frågan är om inte projektet redan är dödfött. Kostnaderna skenar och motståndet växer bland folk, opinionsbildare och politiker. Vägen fram till en tänkt svensk atombomb är: 1945 spränger USA första atombomben. 1947 bildas AB Atomenergi för att ta fram civil kärnkraft. FOA forskar kring bomben. Det finns en viss samverkan. En anläggning för att utvinna uran byggs i Kvarntorp 1953-54. Där finns skifferfält med olja och uran. KTH i Stockholm forskar kring produktion av plutonium. Kalla kriget är iskallt. Hur ska lilla Sverige, mellan stormaktblocken freda sina gränser? Kravet hos militären, politiker, tekniker och industrin växer: En civiliserad demokrati och ett neutralt land som Sverige behöver atomvapen för att skydda sig.

Regeringen sliter med frågan Tage Erlander och regeringen sliter med kärnvapenfrågan. Socialdemokraterna är splittrade. Kvinnoförbundet med Inga Thorsson tar 1956 ställning mot en svensk atombomb. Östen Undén, Gunnar Sträng och Ulla Lindström

är motståndare. De undrar var Sverige ska bomba. 1956 Riksdagen beslutar om ”Den svenska linjen”, om forskning med civilt uran, men också plutonium till bomber. Sverige ska vara självförsörjande på atomområdet.

Den väldiga grävskopan när Kvarntorps skiffer gav guld och heta atomplaner.

Kampanj mot atomvapen

1957 ÖB vill börja tillverka atombomber. Militärens vision är tio egna bomber varje år, totalt 100. En insamling mot svenska kärnvapen startas, 95 000 personer skriver på och protesten överlämnas till Erlander. 1958 Författaren Per Anders Fogelström propagerade mot svenska kärnvapen och ger tillsammans med Roland Morell 1958 ut boken Istället för atombomb . 1959 I Kvarntorp uppförs ytterligare en provanläggning. Denna gång för tungt vatten, det projektet skrotas 1961. 1966 Atomenergis verksamhet i Kvarntorp läggs ned. Då har över 50 ton uran utvunnits. Nu tar Billingens skiffrar över 1968 Riksdagen beslutar att avstå från svenskt kärnvapen 1969 Vid FOA och hos Atomenergi avbryts kärnvapenprogrammet. Rolf Jansson

Inga Thorsson motståndare

PERSONLIGA JULKORT Beställ dina personliga julkort hos oss. 3,95:-/st inkl. kuvert (minst 20 st) Välkommen in, så hjälper vi dig! KVALITET • SERVICE • OMTANKE

Teckning: Rolf Pettersson

Bildelsnetto Hallsberg

ADR: TEGELGATAN 1 Bildelar & verktyg TEL: 0582-151 40

Tel: 0582-15140 Tegelgatan 1, Hallsberg www.bildelsnetto.se

Hagendalsv 7, Kumla • 019-57 08 44

Kumlanytt.se Julblad 2011 Uranet i Kvarntorp - reportage

11


Kumlatruppen flyger högt Onsdag kväll och det är full fart i Skogstorpsskolans sporthall. Det är den framgångsrika Kumlatruppen som genomför ett av många träningspass.

Kumlatruppen håller igång närmare 100 ungdomar som tränar flera dagar i veckan.

Just denna dag är det ett 30-tal unga gymnaster som håller igång med hopp på trampett, tumbling och fristående. - Trycket är hårt och vi kan tyvärr inte ta

emot alla, säger Sara Mattsson som är en av ledarna inom Kumlatruppen. Flera dagar i veckan är det träning för de närmare 100 unga gymnaster som ingår i Kumla-

truppen. Gymnasterna är indelade i fem olika nivåer beroende på vilken färdighet man har. - Jag tycker det sociala är viktigt, men samtidigt är det kul att känna hur man utvecklas,

VÄLKOMMEN TILL EN RIKTIG GYMNASIESKOLA Jämför oss gärna med andra - det tål vi!

Barn- och fritidsprogrammet I Bygg- och anläggningsprogrammet I Ekonomiprogrammet I El- och energiprogrammet I Estetiska programmet I Fordons- och transportprogrammet Handels- och administrationsprogrammet I Hantverksprogrammet (lärling) I Hotell- och turismprogrammet I Humanistiska programmet I Industritekniska programmet Introduktionsprogrammet - fem inriktningar I Naturbruksprogrammet (lärling) I Naturvetenskapsprogrammet I Restaurang- och livsmedelsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet I Teknikprogrammet I VVS- och fastighetsprogrammet (lärling) I Vård- och omsorgsprogrammet Särskild variant: Musikestet I Nationell idrottsutbildning: Fotboll Gymnasiesärskolan: Särskolans individuella program I Särskolans specialutformade program

www.alleskolan.eu 12 Kumlanytt.se Julblad 2011 13


se att man blir bättre som gymnast, berättar Anna Larsson.

Många vill vara med Varje höst är det ett stort tryck på att ta in nya gymnaster i Kumlatruppen som är den tävlingsinriktade delen inom Kumla gymnastikförening. - Vi brukar ha tre-fyra prova-på dagar, och det brukar vara 50-60 ungdomar som vill vara med i vår träning. Men vi kan tyvärr bara ta emot en bråkdel av alla, berättar Sara Mattsson. Anledningen är att det inte finns tillräckligt med tider i träningshallarna och bristen på ledare. I dag finns det en lång kö av nya som vill komma med i föreningen och träna gymnastik. Det är jättesvårt att avgöra vem som kan bli bra i framtiden, förklarar Sara.

Även step-up Kumlatruppen är den tävlingsinriktade delen inom Kumla gymnastikförening. I föreningen finns förutom Kumlatruppen även gymnastik för både barn och seniorer, samt en del motionsgrupper till exempel step-up träning. Kumlatruppen ägnar sig åt truppgymnastik, alltså tävlar i lag. En trupp består av 6-16 gymnaster, hur många beror på vilken tävling det är. Inom truppgymnastiken finns det olika tävlingsmoment: tumbling (på matta/voltgolv), trampett, hopp på bord (plint) och fristående som är rörelsekombinationer till musik.

Med i Sverigetoppen Kumlatruppen har varit framgångsrik den här hösten. I slutet av oktober tävlade föreningen med tre lag i Mellansvenska cupen i Katrineholm. Det blev storslam, lagen tog hem hela nio medaljer. Och i riksmästerskapen i Malmö blev det en silvermedalj för truppen som tävlade i nivå 1. - Det är oerhört glädjande med våra framgångar, och det visar att vi håller bra klass i Sverige, säger Therese Pettersson, ledare inom Kumlatruppen. Just den här kvällen är det ungdomar mellan sju och elva år som tränar i hallen. Man tränar hopp på trampett med olika typer av volter, hopp och volter över plint och tumbling alltså när man hjular och gör en serie av volter på en matta.

Emelie Berglund tittar på när ung gymnast flyger högt.

Sköna & Snygga Slippers Flera färger • Pris: 150-220 kr

Öppet: Måndag-fredag kl 13-17

019-58 81 87 Sveavägen 19, Kumla www.skoindustrimuseet.se

Svenska Skoindustrimuseet Skotillverkning Historia Försäljning Skomode

Kumlanytt.se Julblad 2011

13


- Jag tränar tre gånger i veckan, och jag tycker det är kul att känna vad man kan göra med sin kropp, berättar Alva Norin.

Disciplin och gemenskap Varför är inga killar med i träningen? - Vi har haft killar med i föreningen, men det är svårt att få dem att stanna kvar i träningen, säger Sara Mattsson. För henne och de andra ledarna är det väldigt viktigt att ungdomarna trivs, den sociala delen inom föreningen betyder oerhört mycket. - Men självklart är det också roligt att se hur de unga utvecklas och hur de hela tiden blir lite bättre gymnaster. Det är en stor drivkraft för mig, berättar Sara Mattsson. Hon har varit ledare i fyra år, innan dess var hon själv aktiv gymSe nast i Kumlatruppen. - Truppgymnastik innebär Kumlatruppen att man är disciplinerad och träna: är beredd att underkasta sig www.kumlanytt.se träningen. Men det är minst /gymnastik lika viktigt att man fungerar ihop med de andra. Text: Kent Halttunen Foto: Sune Eskelinen

Sara Mattsson hjälper Olivia Duvåker runt i baklängesvolten.

FITS YOUR LIFE - MITSUBISHIMOTORS.SE

ALLT INGÅR MITSUBISHI ASX 1,6 KOMFORT

179.900

PRIS kr. Månadsavgift 2.095 kr inkl försäkring och 3 mån låneskydd. • CD radio med 6 högtalare och AUX- och USB ingång för externa ljudkällor • Farthållare • Klimatanläggning ACC • Aluminiumfälgar • Mörktonade sidorutor bak samt bakruta.

Trygghetspaket • 8-års bilgaranti • 3-års vagnskadegaranti • Mitsubishi Assistanspaket • 3-månaders låneskydd

SISTA CHANSEN PÅ

KVARVARAND 2011 ÅRS E MODELLER

Sveriges eriges längsta bilgaranti bilgaran

Provkör så får du gå på bio*

* Provkör en av Mitsubishis bilar så får du 2 st biobiljetter. Bränsleförbrukning bl. körning från 5,9l/100 km. CO 2 från 135g/km. Finansiering enl Mitsubishi Motors Finans: Rörlig ränta per 2011-10-18 6,50%. Avbet. 36 mån, kontant 30,9%, restvärde 45%, effektiv ränta 7,61%. Gäller så långt lagret räcker. Kan ej kombineras med andra avtal eller erbjudanden. Samtliga priser är cirkapriser. Bilen på bilden är extrautrustad.

Bilförsäjningen: Stenevägen 37, Öppettider: Mån-Fre 09.00-18.00 Verkstad: Stenevägen 18, Öppettider: Mån-Fre 07.00-16.30

14 Kumlanytt.se Julblad 2011 15

Telefon växel: 019-58 96 00 Varmt välkomna!


En syföreningstant har julen i sikte året om. Varannan vecka tar hon fram sin julbonad, broderar lite på God Jul tänker på adventsauktion, även om det skulle vara i april. Det är beundransvärt. Och blomsterodlaren som förbereder julen redan efter semestern! Den julstjärna, som jag inte vet vad jag ska göra med när julen är slut, står på tillväxt ett halvår innan den tid inträffar för vilken den finns till. Det är tänkvärt. För att inte tala om julkalendern i TV. De startar väl redan i januari med inspelningarna för att rita in luckorna i juni och beordra Schurpack i Kumla att köra igång med trycket i augusti. Lussetågens övningsbestyr inleds i mitten av oktober. För min del har jag julgran i åtanke vår, sommar, höst och vinter. Jag slänger mina blickar inåt skogen när jag kör bil och kan nästan köra av vägen i min jakt på fina granar efter dikena. I år har jag sett många tänkbara.

Köpt energi kommer inte alltid att vara så här billig. Låt solen hjälpa till att producera egen värme och elektricitet.

Men jag kan tala om att det är bara fönstershopping jag ägnar mig åt. Den gran som får äran att pryda vårt hem är vanligen den första bästa. Bara den är grön och luktar gott. Ensidig, sned och vind spelar mindre roll. Även de fula ska få en chans, de mesta skavankerna kan döljas med pynt och glitter, resonerar vi i vår familj. Denna tolerans när det gäller granars fason har fört med sig en del besvär. Jag minns en natt före julafton när vi vaknade vid en krasch. Den med prydnader fullhängda granen hade drabbats av snedbelastning och farit i golvet. Allt vatten som var i julgransfoten bildade en pöl på furugolvet. Det var inte roligt att tvingas inse att granen aldrig skulle återfå jämvikten. Hela den julen och fram till trettondagen stod granen fastbunden med fyra snören i spikar i väggen. Till släktens förtjusning. På det viset har det varit med granarna år efter år, tills härom året, då vi fick tag i världens finaste gran, utsedd redan i juni.

Foto: Roger Lundberg

Jag spanar alltid efter den rätta granen

Lisbeth Axelsson, journalist och författare.

Den var lagom lång, tät, med kraftiga mörkgröna barr, jämn, med parvis ansatta grenar. Den rymde inte bara en, utan två julgransbelysningar. Det var den finaste gran vår familj någonsin haft. Väl trädd på sin fot råkade den ut för en olycka. Katten Tussan skulle ta en koll på grantoppen, klättrade upp och trädet välte med ett brak. En av de symmetriska grenarna gick av på mitten och det blev ett iögonenfallande hål i den annars så praktfulla granen. Då spjälade vi grenen med fyra långa trästickor och björntråd och hängde på några piprensarpynt från dagistiden. Det fungerade jättebra. Ingen i släkten märkte något. Nu är det advent. En bra tid på året, full av förhoppningar och förväntan! En tid för barnasinnen och granspaning! God Jul!

Längdskidor och Alpinskidor hos KumlaSportCenter för både vuxna och barn

Delbetalningskampanj i december Handla produkter i december och skjut upp din betalning till mars 2012 - mer info i butiken

www.karkulla.se 0768-910 340

Öppet: vardagar 11-19, lördagar 11-16, söndagar i december 13-18 Köpmangatan 10 I 070-235 68 38

Kumlanytt.se Julblad 2011

15


ttja et! Ny drag av rot

Passa på att se om plåtditt& tegeltak tak

Julstämning på Landals konditori! Nu till julen finns vår handgjorda marsipan i butiken, goda saffransbullar härliga bitar och kakor.

Specialiserade på rostfria sömsvetsade tak, koppar och rheinzink. Takmålning samt vattenblästring av tak. 500-800 bar utföres.

Välkomna!

www.ostmansplat.se

Östra Storgatan 2, Hallsberg I 0582-100 89 I www.landals.se

Målning

Tapetsering

samt allt i branschen förekommande arbeten. Telefon: 019-57 55 54 070-330 92 80, 070-561 06 80

16 Kumlanytt.se Julblad 2011 17

Kumla/Hallsberg

Företagsgatan 4 019-58 22 80

EL – RÖR - VENTILATION

Alla förekommande El-arbeten Alla förekommande Rör-arbeten Alla förekommande Ventilations-arbeten Kumla 019-19 62 31

Hallsberg 0582-45731


Julen 2011 står för dörren i Jultorp. En annan tid och ett annat väder. På 70-talet förde Jultorp en tynande tillvaro. Men det var då som skylten kom upp, felstavad!

Kallaste julen i Jultorp

Ester - såld av sin far - skrev dagbok om köldrekordet 1915 Kallare jul hade dittills ingen upplevt i Jultorp. Första världskriget rasade nere i Europa och redan veckan före Lucia kom det så mycket snö att auktionen i bönhuset Betania i Åbytorp höll på att ställas in. Men pastorn beslutade trots det ruskiga vädret att begivenheten skulle hållas som planerat den 11 december 1915. Kopparpannorna kom i kaffekok och folk strömmade till. Så mycket alster skulle gå under klubban att man inte hann med allt. Det blev tvunget att sälja syföreningsarbetena senare, på julgransfesten. På Lussemorgonen var det fortsatt lika bistert. Innan morgonhimlen rodnat över gården

brann det i köksspisen och Ester Ljungqvist tassade in till sina föräldrar Sofia och Lars Johan och bjöd dem kaffe och lussebullar på sängen. En kär tradition som den fromma och goda dottern var noga med att upprätthålla. Så rara föräldrar som hon hade! Gud hade stått henne bi, det var då sant och visst!

Sålde sin dotter från Kumla by I undanstoppat och glömt förvar låg köpebre-

Handla julklappen hos oss! Smycken, porslin, inredning m.m Vi designar vackra julgrupper, dekorationer & buketter. Du hittar oss på torget i Kumla Trädgårdsgatan 15. Telefon: 019-56 05 77 Öppettider fram till jul: mån-fre kl 10-18, lördag kl 10-15, söndag kl 13-18

Kom in till butiken med annonsen & få 10% på allt!

- färglägger din vardag

vet som Lars Johan undertecknat den 13 januari 1892. Då skulle Ester snart fylla två år, född i så fattiga omständigheter i Kumla by att hennes köttslige far Carl Sandsten sålt henne till Jultorp för 150 riksdaler. Vid undertecknandet lovade Lars Johan att Kontraktet för Ester. kläda, föda och kristligen uppfostra flickan tills hon var 15 år. Efter fosterfaderns signatur lades dock in en brasklapp att om Ester blev sjuk och lasarettsomkostnader nödvändiga skulle barnets biologiska far betala hälften. Och om flickan dog innan hon blev fem år skulle ersättningen gå tillbaka fördelat på 50 kronor per år beroende på när det eventuella dödsfallet skedde. Nu var Ester en frisk, ung begåvad och idog kvinna som bodde kvar och arbetade på gården och tjänade extra sommartid med städning och

Kumlanytt.se Julblad 2011

17


tvätt på Stene brunn alldeles intill. Med sirlig och driven stil hade hon börjat skriva dagbok. Den minnesvärda julen 1915 måste nedtecknas, det insåg Ester. På Annandagen fattar hon anilinpennan:

”Måtte kriget snart sluta” ”Det har varit så kallt att jag ej tror att ens far och mamma minns en så kall och snöig julhelg. Den 21 december var det – 37 grader C! Dagen före julafton började yrvädret och har fortsatt hela helgen. Ingen av oss var till julottan. Ingen av våra grannar heller. Inga vägar är ännu skottade. Men de ska ut nu och skotta. Morbror Carl kom in till oss en liten titt igår kväll. Han kom på skidor. Ingen julgran har vi haft i jul. Det har heller aldrig hänt förr. Hoppas det blir bättre en annan jul. Men vi har ju haft trevligt ändå. Vi har i alla fall fått vara friska. Men det hemska kriget rasar ännu lika förskräckligt. Tänk vad nöd och lidande, död och tårar som följa det i spåren. Även vårt land har på sätt och vis känning av det ty allt är så vådeligt dyrt. Så denna julhelg är mycken nöd rådande vilket gör sitt till att det ej är sådan julstämning som annars. Måtte kriget snart sluta!”

Olyckligt gift Ester Ljungqvist kom till Jultorp i Hardemo som tvååring. Här levde hon och arbetade hela sitt liv. Fotografen har fångat henne tillsammans med sonen Josef på väg med kaffepannan till arbetsfolket på åkern. Esters bakgrundshistoria är sorglig. Såld för 150 riksdaler! Men som tur är till bra folk i Jultorp.

Kumla Folkets Hus www.kumla.fh.se

LIVE från

Filmpremiärer i december! V 48 Arthur & Julklappsruschen 3D

Live på bio Dramaten - Två Herrars Tjänare 26 nov kl 19.00 Balett i världsklass från Bolsjoj Teatern i Moskva - Nötknäpparen 18 dec kl 16.00

Fyra år efter freden 1918 hade hon gift sig med Ohlin, ett kort och olyckligt äktenskap som ändå och turligt nog resulterat i en son, Josef. Han växte nu upp med mamma, mormor och morfar på Jultorp och alldeles intill bodde hans

v 49

Happy Feet 2 3D Simon & Ekarna

v 50

Sherlock Holmes 2

v 51

The Girl with the Drag on Tattoo Alvin & Gänget 3 (Julafton kl 10!) The Stig-Helmer Story (Juldagen)

New York i HD-kvalitet & surroundljud Händel RODELINDA 3 DEC Gounod FAUST 10 DEC Händel, Vivaldi DEN FÖRTROLLADE ÖN 21 JAN Wagner RAGNARÖK 11 FEB Verdi ERNANI 25 FEB Massenet MANON 7 APRIL Verdi LA TRAVIATA 14 APRIL

Biljettbokning 019-58 25 30 18 Kumlanytt.se Julblad 2011 19


käre lekkamrat och syssling, Birger Johansson, född 1921.

Åkte rutschkana på källarkullen - Jag minns hur roligt vi hade, säger Birger. Vintertid åkte vi alltid rutschkana på källarkullen mitt emot Josefs hus. Så brant backen var! Vinterrekordet från 1915 tycks stå sig. Inte ens de två senaste jularna har bjudit på mer kyla och snö. Kvar i byn bor Birger, närmaste granne med döttrarna Margareta och Krickan Johansson. Josef är borta. Han bodde ensam kvar på gården efter att Sofia, Lars Johan och Ester dött och avled 2002. Krickan hade lovat Josef att ordna med hans begravning och ta reda på dödsboet. Då hittade hon allt, köpebrevet och dagböckerna. Anilinskriften börjar blekna.

Bevara för eftervärlden - Min syster och jag har bestämt oss för att skriva ner böckerna så att Esters berättelser bevaras för eftervärlden, säger Krickan Johansson. Nu står julen 2011 för dörren i Jultorp. En annan tid. Ett annat väder. Idag bor här 24 människor fördelat på sju familjer. Julen 1915 bodde fyra familjer här, varav tre hette Johansson. År 1970 var Josef Ohlin den ende fastboende. Det var då skylten vid vägen sattes upp av vägverket. Felstavad! För byn heter Jultorp, inte Julstorp! Text Lisbeth Axelsson Foto: Roger Lundberg

Ladugården står kvar från Esters tid. Här i byn hade Birger Johansson och Josef Ohlin sitt paradis som barn. Vintern bjöd på kälkåkning på källarkullen. I ett av husen bodde Josef till sin död 2002. Då hittade Krickan Johansson både köpekontraktet på hans mamma och dagböckerna.

Krickan Johansson har bestämt sig för att renskriva Esters fyra dagböcker.

Jultorp, Julsta och Iul Jultorp har inte fått sitt namn efter årets stora helg eller för att man där är väldigt bra på att fira jul. Det är ett nyare namn som kan beläggas först från 1934 enligt Namnarkivet i Uppsala. Jultorp har kallats så eftersom den ursprungliga gården ingår i byn Julsta. Julsta sin tur är ett urgammalt ortsnamn, nedtecknat redan 1347, Iulstum. Här bodde vid den tiden säkerligen en man med det numera utdöda namnet Iul.

Stenevägen 15, 692 35 UMLA www.hemmastadd.se – info@hemmastadd. 019-58 27 00 019-56 94 36 0707-38 27 00 Kontakta gärna vår utesäljare Mikael Enmalm:

0707-18 88 83 – mikael@hemmastadd.s

Yul Brynner, från Julsta?

Kumlanytt.se Julblad 2011

19


Julens alla blommor... dörrkransar, enris, tallris, granris, kärvar, fågelmat, julgranar mm finns hos oss! även utkörning inom Kumla

Kumla 019-57 57 46, www.bjorkatradgard.com Öppet: månd-fred 10-17, lörd-sönd 10-14

Öppettider under jul- och nyår • • • • •

Julafton, Juldagen & Annandag jul STÄNGT Nyårsafton kl 10-14 Nyårsdagen STÄNGT Trettondagsafton kl 10-14 Trettondag jul STÄNGT

LOPPMARKNAD Lördagar kl 10-15 (ej helgdagar) Bordshyra: 150:-/bord Bokning på tel: 0582-145 80 Sista loppisen för året 17/12 Uppstart 14/1 2012

Kvarngatan 17, Hallsberg • 0582-145 80 • www.uffeslada.se • Öppet: Mån-fre 10-18, lör 10-16, sön stängt

Fågelmat

Snöraka

Prisex: Solrosfrö (strimmigt) 20 kg

från

190:-

Mjuk tomte Brasved

1 m3 (på pall)

450:-

20 Kumlanytt.se Julblad 2011 21

129:-/st 70 cm

230:-


Julkonsert med överraskningar Pingstkyrkans julkonsert har blivit en uppskattad tradition. Arrangörerna har lyckats skapa nya upplevelser med de välbekanta sångerna tack vare omsorgsfull planering med överraskande inramningar. Men de vill inte avslöja för mycket om årets konsert. Systrarna Maria Saade och Magdalena Wahlström håller i trådarna tillsammans med ljudoch ljusteknikern Mikael Rönning. - Utan honom så går det inte, säger de. Utan dem själva går det säkert heller inte. Redan vid den förra (den femte) julkonserten började planeringen för årets uppsättning. - Mitt under konserten dök det upp nya idéer, berättar Maria Saade.

Självlärd körledare Hon är ansvarig för musiken, leder den stora kören med deltagare från alla åldrar - från sju till 67. På frågan om vilken musikalisk utbildning hon har, skrattar Maria och frågar:

Maria Saade och Magdalena Wahlström bjuder in till årets julkonsert.

- Är det nån som sagt nåt? Det visar sig att Maria, som alltid sjungit i livet men inte varit så notkunnig, är självlärd som körledare. Men hon känner sig trygg i rollen och tycker hon får fram den dynamik av deltagarna som hon eftersträvar. Långt fler än Pingstkyrkans omkring 400 församlingsmedlemmar har också upptäckt Julkonserten, som i år ges vid tre tillfällen, lördag 10 december kl 16 och kl 20 samt söndag 11 december kl 16. Möjligen kan en liten krock uppstå med arrangemanget i Kumla kyrka på lördagen då Lions Lucia krönes. - Det tänkte vi faktiskt inte på, säger Magda-

lena Wahlström, men vill man så kan man gå på bägge, det finns ju alternativ.

Med egna resurser Magdalena påpekar att Pingstkyrkan sen flera år nu klarar att genomföra sina julkonserter med nästan helt egna resurser. 19 sånger framförs med en mingelpaus i mitten. - Det är roligt att kunna göra en fin julkonsert i Kumla så att man inte behöver åka till Örebro. ”Bereden väg” är rubriken på konsertaffischen men systrarna vill inte riktigt avslöja hur årets konsert är upplagd. - Man ska känna igen sig men det blir nytt, det skiljer sig mer i år än tidigare. Lars Litzén

019-57 00 67 V:a Drottninggatan 8, Kumla

www.swesafe.se Passage

CCTV

Larm

Låssystem

En enda lokal leverantör täcker alla dina säkerhetsbehov

Unlock your life with Yale Doorman

Idag är Swesafe en av Sveriges största leverantör av säkerhetsprodukter och tjänster. Öppna lösningar, hög kvalitet, leveranssäkerhet och servicevänlighet är grundbultar i vår affärsidé.

Digitalt lås för villa/ kontors dörren

3.500:- inkl moms

Allmän praktik - Sjukvård Friskundersökningar Landstingstaxa och frikort gäller Tidsbeställning Tel: 019-57 27 30 Hagendalsvägen 1, 692 30 Kumla

Elinstallationer Uthyrning Installation av ljud, ljus & bild Smarta hus Nätverksinstallationer www.alltek.se, 070-558 24 09

Kumlanytt.se Julblad 2011

21


VI HAR ALLT DU BEHÖVER! VI HAR TAPETER FRÅN ALLA KÄNDA VARUMÄRKEN:

Kom in och upptäck alla vackra tapeter! Nu är InTrade tillbaka med en ny kollektion Pip-tapeter!

Nordsjö Light & Space – en lysande nyhet!

VILKET GOLV ÄR DU? Hos oss hittar du garanterat en favorit! Vi har ett stort utbud av trägolv, klinker och plastmattor.

Annlo & Birgitta hjälper dig i butiken!

Din idé – vår design! KUMLA: Stenevägen 43. Tel: 019-56 06 50. Öppettider: Vardagar 9–18. Lördagar 9–13.

22 Kumlanytt.se Julblad 2011 23

www.nordsjoidedesign.se


Robin Lundström bjuder kompisen Martin Mård på en luftfärd hos Kumla brottarklubb. Under adventshelgen tävlar de i SM på hemmamattan.

Kumlabrottare i SM För 25 år sen arrangerade Kumla Brottarförening SM på hemmaplan. Den 26-27 november är det dags igen då SM i fristil äger rum i Kumlahallen. Två av Kumlas hopp i turneringen är Martin Mård och Robin Lundström. Kumlanytt träffade dem för att höra hur tankarna går inför SM och framtiden. 1931 bildades Kumla Brottarförening och sedan 1969, när Kumlahallen byggdes, har brottarna bedrivit sin träning i en mindre källarlokal. Träningssvetten sitter i väggarna och

nostalgin går inte att ta miste på när vi slår oss ner i ett klubbrum fyllt med gamla svartvita bilder och plaketter från svunna storhetstider när blomkålsöronen var fler.

Både Martin och och Robin fick brottningen i arv då deras pappor utövat sporten. Martins pappa Roger Mård var till och med så bra att han skulle representerat Sverige i OS i

OVE PERSSON BYGG Kumla

Snickerier Renovering Ställningsuthyrning Auktoriserat serviceombud för Nibe villavärme

070-714 60 81

Kumlanytt.se Julblad 2011

23


Robin Lundström och Martin Mård brottas i olika viktklasser och har kommit olika långt i idrottskarriären. Martin funderar på om och hur han ska satsa vidare i eliten.

Los Angeles 1984 men en skada tvingade honom att lämna återbud.

Regerande mästare Och talangen för brottning verkar ha gått i arv. Tjugoårige Martin har redan hunnit samla på sig två SM-guld och två silver. Förra året tog han guld på junior-SM i fristil i sin viktklass 60 kg. Och det är just SM i klassen fristil som Kumla, tillsammans med Hallsbergs Brottarklubb, ska arrangera. Inom brottning existerar två olika stilar, fristil och grekisk romersk. Lite kort förklarat kan man säga att inom fristil får man koppla grepp över hela kroppen, men i grekisk romerskt är det endast är tillåtet med grepp från midjan och uppåt. Martin och Robin är oense om vilken stil som är roligast. - Fristil är roligare, man får göra lite mer grejer och det är mer action, säger Martin. - För mig passar grekisk romersk bättre, där är styrkan viktigare och det blir mer höga kast, säger Robin 16 år.

- Framförallt psyket, mycket sitter i huvudet hur ens tankar går säger Martin och Robin fyller i: - Oftast är det den mentala biten som avgör, de flesta som är bra är jämnbra i styrka och teknik och då blir det mentala extra viktigt. Men sen är det så klart viktigt att ha en bra kondis med.

180 deltagare på SM När killarna får betygsätta varandra lyfter Robin fram Martins teknik, att han har en stark vilja och är aggressiv. Robins främsta egenskaper är att han är stark och har en grym kondis, enligt Martin. SM-tävlingarna väntas locka runt 180 del-

Psyket extra viktigt Vad är de viktigaste egenskaperna att ha med sig om man vill bli en bra brottare? De båda grabbarna är överens om vad som är nummer ett:

24 Kumlanytt.se Julblad 2011 25

Ungdomarna sög musten ur mig Efter dessa lockande meningar känner jag mig naturligtvis manad att prova på lite brottning. Efter ett snabbt ombyte och uppvärmning är vi igång på mattan. Jag tänker mig att min rutin ska få ungdomarna på fall, men det dröjer inte länge förrän Martin fått ner mig på mattan och kopplat ett bastant grepp. Min tidigare nyfikenhet har vid denna tidpunkt bytts ut mot osäkerhet och rädsla. Det känns som att ha en pytonorm slingrad runt kroppen när Martin klämmer åt och rullar runt mig. Så ja, brottning gör ont och både Martin och Robin känns lika stabila som två kassaskåp i kroppen när vi sparrar på mattan.

Kan storhetstiden komma åter? Jag tackar för lektionen och önskar grabbarna lycka till på SM och i framtiden. Intresset för sporten brottning är inte vad det en gång

Inredningsbutik & kafé i Kumla

“Allt eller inget” Martin är fyra år äldre än Robin och de befinner sig inte riktigt på samma trappsteg i livet. Brottning är ingen sport man blir rik på, men det krävs ändå mycket träning för att hålla sig i toppen och för Martin står karriären vid ett vägskäl. - Det här är mitt sista år som junior, sen är det satsa eller försvinna som gäller. Allt eller inget. Självklart skulle jag vilja satsa rejält på brottningen och se hur långt jag kommer. Jag har varit på lite landslagsuppdrag och så, men man måste ju kunna försörja sig med och brottningen tar mycket tid. SM blir viktigt för mig, säger Martin och drömmer sig bort med blicken. Robin som brottas i 76-kilos klassen ser lättsammare på framtiden. - Det är bara brottning som gäller för mig, det är inget annat som lockar. - Han har den roligaste tiden framför sig, flikar Martin in lite avundsjukt.

tagare till Kumla och det är inga blåbär som kommer. Klubbarna skickar bara dem som de anser har chans att vinna. Runt tio deltagare beräknas ställa upp i varje viktklass och det är ungdom, juniorer och seniorer som kommer till start. Endast män dock, då kvinnor har ett eget SM. Och jodå, brottning ser inte bara ut att göra ont, det gör ont i verkligheten också. - Det gör ont hela tiden, men man tänker inte på det. Det är mycket skallningar och grepp som känns och mattorna är inte så mjuka heller. En nybörjare som inte lärt sig landa rätt får ont hela tiden, berättar Martin.

Här fikar du i ljus & lantlig miljö Vi säljer nytillverkade inredningsprodukter i gammal stil... varför inte köpa fikabordet och stolen? Välkommen till oss på Hagendalsvägen 30 Öppettider: Onsdag-fredag kl 10-18 Lördag kl 10-16 Söndag kl 11-16 Måndag och tisdag stängt

www.kafetillsalu.se


Kumlanytts Anders Björk trodde att hans tyngd skulle fälla utslaget mot ungdomarna. Men självsäkerheten förbyttes mot rädsla när Martin klämde åt honom på mattan.

varit. När Kumla Brottarförening hade sin storhetstid på 80- och 90-talet kunde det vara 15 seniorer med på träningarna. Idag är det oftast ingen. Kanske kan ett framgångsrikt SM vända på den trenden för Kumla Brottarförening.

Förutsättningarna för att det ska gå bra för Martin och Robin finns alla fall, det fick jag känna på... Text Anders Björk Foto: Sune Eskelinen

Bonusinfo: Den klassiska näsduken som brottare förr hade i trikån har försvunnit sen fyra-fem år. Näsduken var till för att torka bort blod och svett, men numer sitter istället en sjukvårdare vid varje matta.

Bildelsnetto REDOVISNING

Din personliga redovisningsbyrå

Vi hjälper dig med:

Löpande bokföring Löneadministration Skattedeklarationer Bokslut/Årsredovisningar Deklarationer Övriga administrativa uppgifter

ADR: TEGELGATAN 1 Bildelar & verktyg TEL: 0582-151 40

Tel: 0582-15140 Tegelgatan 1, Hallsberg www.bildelsnetto.se

God jul & Gott nytt år! önskar

Algarismo redovisning AB V:a drottninggatan 33, Kumla 019-57 56 02, www.algarismo.se

Hallsberg

medlem i Västra Drottningg. 8, Kumla I 019-57 03 30 I v.parken@telia.com

Kumlanytt.se Julblad 2011

25


Damerna dominerar

15 av 20 butiker drivs av kvinnliga företagare

Tjugo butiker finns vid Kumla torg, femton av dem drivs av kvinnor. Det är kvinnor med restaurang, med inredning, sömnad, spelbutik, gardiner, fastigheter, frisersalonger samt blomster- och klädesaffärer. - Jo, vi kvinnor är företagsamma och vill helst bestämma själva, ler Kristina Jonsson på Lillemors damshop Det är måndag förmiddag och klockan är strax efter tio. Butikerna vid Kumla torg har just slagit upp dörrarna för en ny dag med handel och kommers. Kaféerna hyser redan kaffetörstiga och frisersalongerna klipper just sina första kunder. Trots den lite kylslagna novemberdagen är rörelsen kring torget redan stor. Bilar parkeras, cyklister trampar förbi, torget passeras av fotgängare. Här syns mammor med barnvagn, tanter med mops och rullator, herrar i trenchcoat med kontorsväska, unga tjejer med plastkassar, tonårsgrabbar i luva och gubbar med keps. Vid Minuten slingrar sig kön redan lång och Maestrokocken värmer sig med en rök. Butiksägare Söderberg och Åhlund tar sig tid för en konversation och guldsmeden ilar förbi med siktet inställt på Kumla spel & tobak. Av klientelet i butiken tycks majoriteten vara män. Alla med ögonen på kuponger och TV-monitorer för tips och travresultat. Anledningen till damernas inbromsningar syns istället vara åsynen av klädaffärernas och inredningsbutikernas skyltning av plagg och porslin.

Drog nyss igång sin affär - Jag tror att det är viktigt ha sin butik vid torget, det är där den största trafiken av människor finns. Ligger man i utkanten måste man nog vara ganska specialiserad för att dra kunder, säger Maria Nilsson på Klorofyll. Maria är yngst av butiksägarna vid Kumla torg. Hon drog igång sin affär så sent som i slutet av oktober i år. Öppningsdagen var det fullt med folk i butiken, en del kom för att köpa andra bara för att spana in den nya affären. - Nu gäller det bara att få kunderna att komma tillbaka. Det känns lite osäkert så här i början, men jag tror nog det ska gå bra. Klorofyll säljer presentartiklar och blommor. Maria är utbildad florist och har många idéer om hur man kan få blomsterbuketterna att se så där lite extra snygga ut. - Tanken har väl funnits på att försöka hitta en anställning, men sedan är det ju så att man helst vill bestämma själv vad som ska köpas in och hur blommorna ska bindas. Så jag startade eget. Äldst på plan i centrum är Kristina Jonsson som sålt damkläder sedan 1995. - Jag är egentligen undersköterska och delade länge det jobbet som anställd på Mims parfym.

26 Kumlanytt.se Julblad 2011 27

Men så fick jag möjlighet att köpa Lillemors damunderkläder och blev företagare på heltid. Kristina säljer klänningar, blusar, damhattar, morgonrockar och framförallt bysthållare. Ett klädesplagg som hennes kunder hellre köper lite mer privat hos henne än i en stormarknad. - Men det har ändrats en del med smygandet på senare år. Förr frågade bara kvinnor om bh:arna, men nu kommer det ibland in herrar som vill köpa något snyggt till sin dam.

ju in hela tiden. Jag tror att många kunder tror att de pengar vi får in är ren förtjänst. Men så är det ju inte, hela 60 procent av inkomsten försvinner i skatt och nästan resten går till inköp av nya varor, säger Kristina. - Ensamheten kan nog bli jobbig, jag tycker att jag redan saknar arbetskamrater, säger Maria Nilsson, som snart hoppas avhjälpa problemet med en deltidsanställd.

Konkurrens från två med M Mamma med i bakgrunden Kristina hade goda förutsättningar när hon körde igång sin butik. Dels för att Lillemors damshop, efter 25 års verksamhet var ett väl inarbetat namn bland kumlaborna. Dels för att hon hade affärsblod i ådrorna. - Mamma Berit började jobba på hattaffär när hon var 14 år och drev den själv under 30 år. Så jag är nästan född bakom disken. Även Maria har företagare i släkten. - Jag fick varken nyföretagarutbildning eller starta-eget-bidrag från Arbetsförmedlingen. Istället finns mamma där i bakgrunden och ger mig råd och hjälp. Därtill har jag också en del floristkompisar som jag kan ringa till. Det är inte fel att be andra om hjälp. De båda företagarna berättar gärna om sina arbeten. De positiva sidorna av jobbet, den stora friheten och makten att utforma sitt arbete själv, dominerar. Men där finns även några negativa. - Man kan inte koppla av helt och luta sig tillbaka mot en anställningslön, utan pengar måste

Äldst och yngst vid torget. Kristina Jonsson och Maria Nilsson har gemensamma glädjeämnen och problem som affärsinnehavare vid Kumla torg.

Visst finns där en viss konkurrens mellan butiksägarna vid Kumla torg, särskilt de inom samma gebit. Men sämjan är inte sämre mellan affärsinnehavarna än att de kan träffas ibland till både företagarfrukostar, anordnade av Kumla Promotion och mer privata samlingar. - Vi kvinnor runt torget brukar gå ut och äta tillsammans, 3-4 gånger om året. Då pratar vi om våra jobb och hur vi kan hjälpa varandra, säger Kristina Jonsson. De största konkurrenterna för kvinnorna vid torget är dock inte de andra småbutikerna, utan kolossala Ica Maxi och stormarknaderna i Marieberg. - Det här med Marieberg har man pratat om i så många år att vi har vant oss med dem nu. Vi måste jobba med vårt och satsa ännu mer tid och kraft för att bli bättre, säger Kristina. - Jag tror också kunder som vill ha en lite mer personligare service väljer småbutikerna, avslutar Maria. Text och foto: Karl-Gustaf Mattsson


r torget

Många damer kring torget, från vänster: Helene Häljeskog, Freshfood & Coffe, Elisabeth Söderberg, Bra hem, Carina Johansson, Carinas klippstuga, Ann-Louise Liljedahl, Miniomoa, Lotta Oskarsson, Kumla spel & tobak, Sara Åhlund, Åhlunds Blomstertid, Kristina Jonsson, Lillemors damshop, Karin Bodin, Svensk fastighetsförvaltning, Marie Hjortklev, Mr & Mrs Jeans, Annette Ingvald, Gardinia, Maria Nilsson, Klorofyll, Laila Söderling, Dohlwitz kafé, Britt Järn, Salong Excellent. Kumlanytt.se Julblad 2011

27


Kumla Promotion fick 4,4 miljoner

Det vill vi göra med EU-bidraget I somras blev det klart att företagarföreningen Kumla Promotion fått 4,4 miljoner i EU-bidrag till att utveckla centrumhandeln. Pengarna kommer att hjälpa 40 små handels- och serviceföretag i Kumla att möta konkurrensen från Mariebergs köpcentrum och Örebrohandeln. Det kan handla om allt från bokföring, annonsering och skyltning till seminarier och kurser. Hur hoppas du kunna dra nytta av EUpengarna? Heléne Häljeskog, Fresh food & coffee: - Vi kommer att lämna in ansökan om olika utbildningar som är specifika för vår bransch för att kunna uppfylla ännu mer efterfrågningar för kumlingarna. Karin Bodin, Svensk Fastighetsförmedling: - Vårt företag har sökt en branschspecifik

utbildning och ett par kurser tillsammans med andra företagare. Förhoppningsvis för det med sig ökad sammanhållning och bättre försäljning för dem som är med! För en egen företagare kan det vara svårt att få till bra utbildning för sig själv och sin personal, här får vi hjälp med det. Laila Söderling, Café Dohlwitz: - Jag har förhoppningar om att få lära mig bokföringsekonomi på någon kurs eller sammankomst. Likaså vill jag ha tips och idéer på marknadsföring Ann-Louise Bergendahl, Minimoa: - Jag kommer att ta del av de olika kurser som erbjuds. Det här är ju verkligen positivt för Kumlas affärsliv Intervjuer: Karl-Gustaf Mattsson

www.aramis.st Kvarngatan 22 019-58 33 18

PIZZA KEBAB SALLAD Snabbt och gott - Mycket för pengarna!

Professor: Av svenska företagare är i dag bara 30 procent kvinnor, ett förhållande som såg helt annorlunda ut för 60 år sedan då många fler kvinnor drev handel i butiker, hantverk och industrier. För att utveckla kvinnlig företagsamhet tog regeringen initiativ till en forskningsstudie. Den har nu presenterats i boken ”Kvinnors företagande – mål eller medel”. Eva Blomberg, professor i historia, är en av bokens 19 forskare. Vad har ni kommit fram till i er forskning om kvinnligt företagande? - Framförallt hur den svenska företagerskan ser ut, både som idé och i verkligheten. Men också om den tillväxt som kvinnor kan förväntas skapa och påverka med i samhällsutvecklingen. Kan man peka på några företagstyper där kvinnor ofta lyckas väldigt bra? - Nja det är ju inte lätt att mäta lycka precis. Innebär det mer pengar, personlig tillfredsställelse eller slippa chefen? Nej, det är individuellt. Det vi vet är att kvinnor oftare driver enskilda firmor och arbetar som ensamföretagare. Så de affärer som drivs av kvinnor vid Kumla torg är alltså ganska representativa för sådana företag som kvinnor ofta startar?

Bellis Blommor Vi utför vackra binderier och arrangemang till alla högtidsdagar och andra tillfällen av kvalificerade florister. Alltid färska snittblommor. Högkvalificerade krukväxter . till laga priser. Interflorabutik med presenter, choklad & nallar.

Bellis Blommor 019-57 90 55 Hagendalsvägen 18 bellisblommor@hotmail.com

28 Kumlanytt.se Julblad 2011 29


- Våga vara på bettet, kvinnor! - Ja det är de. De flesta svenska företag som drivs av kvinnor hamnar oftast inom tjänstesektorn, exempelvis parti- och detaljhandeln. Och det har varit så länge. Redan från femtiotalet när den offentliga sektorn expanderade, tillväxte även den privata tjänstesektorn. Det såg man inte då, men så var det. Hur är det med kvinnors företagande inom tillverkningsindustrin? -Där har det ju backat både bland kvinnor och män. På 30- och 40-talen fanns det mycket kvinnor inom textilindustrin. Men när företagen senare började konkurreras ut av utländska företag eller själva flyttade utomlands reducerades kvinnors företagande. Är meningen med forskningsstudien att regeringen vill få fler kvinnor att starta företag inom tillverkningsindustrin? - Nej, regeringen vill ha fler kvinnor som företagare överallt, inte särskilt inom tillverkningsindustrin. Man tror ju inte på tillverkningsindustrin längre. När de stora företagen mer eller mindre försvann i början 90-talet började alla politiker fundera på vilka industrier, arbetsgivare och arbeten som sedan skulle finnas. Och då tänkte man sig att tjänsteföretagen skulle öka, man talar ju i dag om tjänstesamhället. Där kommer kvinnors företagande in, det finns liksom en potential av kvinnor. Så det har varit

Eva Blomberg, professor i historia ger råd.

en tydlig politik från 1990-talet. Man har satsat mycket pengar på att uppmuntra fler kvinnor att bli företagare helt enkelt Vad har hänt under de här 20 åren då, har det blivit fler kvinnliga företagare? - Det är lite svårbedömt. Det ser ut som det inte hänt mycket, att det i stort sett är lika många kvinnliga företagare nu som för tjugo år sedan. Men statistik visar inte allt. Många gamla företag har lagt ner och nya har kommit istället, men pratar man om nya företag som dykt upp sedan 2007 så finns det massor av nya företag. Hur ska man få fart på nyföretagandet bland kvinnor då? - Det undrar regeringen också. Det finns ingen tydlig väg. Vår forskning visar att resultaten av den politik som förts för att gynna kvinnors företagande sällan får de resultat som förväntas.

Som exempelvis? - I Linköping kommun gjorde politikerna för några år sedan ett verkligt försök att uppmuntra kvinnorna till företagande inom omsorgen. Där blev effekten det motsatta, att fler män kom in från stora företag, tog över och konkurrerade ut de lågtjänstföretagande kvinnorna. Risken finns nu att det går på samma sätt med apoteken. Det har väl blivit fler sådana i Kumla nu kan jag tänka? - När apoteksmarknaden 2006 skulle etableras delades Apoteket upp i tre delar, en för de små företagarna, en för de stora bolagen och en för staten att behålla. Och så satte man en gräns för de här stora bolagen, att de inte fick konkurrera ut de små, och det lät ju jättebra. Men sen då, när de fem åren gått och vi fått en överetablering på området? Vad händer då? Jo de små företagen konkurreras ut av de stora bolagen. Har du några god råd att ge kvinnliga företagare i Kumla? - Javisst, var med och påverka på alla nivåer där beslut fattas om pengar till företagandet! Vår undersökning visar att de företagare som finns idag måste vara på bettet kommunalt, politiskt, i organisationer och i nätverken. Där kan man förändra och påverka så att kvinnors företagande också får tillgång till medel - annars tar manliga företagare över! Våga vara närvarande!

Kumla kommun har tre nya detaljplaner ute för samråd/utställning: • Matildelund/Ryttartorpet • Kv Skäran m fl • Korsta By 7 Hittar du ditt nästa boende bland dem? Anmäl dig då till Kumla kommuns tomtkö. Mer information finns på

www.kumla.se God jul önskar Tekniska kontoret!

under Bygga & Bo/Småhustomter alt. Samhällsplanering/Detaljplaner

PS: Det finns lediga tomter i kv Tryckaren, Skogsgläntan, Hällabrottet, Åbytorp, Sannahed och Ekeby. Illustration över Matildelund/Ryttartorpet

Kumlanytt.se Julblad 2011

29


“Roligt att få göra nåt större för Kumla” Årets Lucia i Kumla är Fhelicia Jansson, snart 18 fyllda. Hon är en van lussare i Kulturskolans kör som redan förra året var reserv-Lucia men nu blir det på riktigt med kröning i kyrkan den 10 december. - Det är roligt att bli utvald, att få göra nåt större för Kumla, säger Kumlas Lucia 2011, Fhelicia Jansson från Mossbanegatan. Kumlas Lucia, som i Lions regi tillsammans med sina tärnor får arbeta hårt den 13 december genom att besöka rader av äldreboenden och företag, väljs traditionellt av och inom Kulturskolans kör. Och i år var det dags för Fhelicia att få sina kamraters förtroende.

Började i barnkör

Fhelicia på Mossbanegatan - får stearin i håret. Som Lions Lucia kröns hon 10 december i Kumla kyrka.

- Jag började sjunga i barnkören i trean-fyran och har varit med sedan dess hela vägen, berättar Fhelicia Jansson på besök hos Kumlanytt. Ditt namn förresten, lite konstig stavning, är det för att skilja dig från mängden? - Jo, medger Fhelicia med ett skratt. Men det var faktiskt min mormor som föreslog att jag

skulle sätta in ett "h" för det hade hon gjort i sitt namn! Hon är uppväxt i Kumla och hinner fylla 18 innan hon nu få kliva fram ur tärnornas led för att bringa ljus och vacker sång på Luciadagen. - Det var väl förra året när jag var utsedd till reserv som jag började känna att det skulle vara kul att bli Lucia, säger Fhelicia. Hur kändes det då att bli vald? - Man vill ju inte verka framstå som så där ego men man blir ju glad! Fhelicia Jansson går på byggprogrammet på Allé och utbildar sig till målare, en karriärsatsning hon för övrigt delar med fler tjejer. Text: Lars Litzén Foto: Sune Eskelinen Artikeln tidigare publicerad på kumlanytt.se

Julklappstips

Hatsan 33MW Luftgevär

4,5mm-Utgångshastighet 200m/s!

önskar

God jul!

Kampanjpris

LEO:s Jakt & Fiske Trädgårdsgatan 11 692 31 Kumla

1275:-

Tel 019-22 34 35 info@leosjaktfiske.se www. leosjaktfiske.se

LIFTAR • LÄTTMETALLSTÄLLNINGAR • BYGGMASKINER

Tel: 019-56 20 54 STENE 707, 692 93 Kumla (gamla Esso-macken) Viagatan 9, Kumla 019-57 10 70 www.eklundsbilvard.se

30 Kumlanytt.se Julblad 2011 31

kumla.hyrmaskiner@gmail.com


Olle Johansson är en idrottslegend i hela Kumlabygden. Alla tycks känna ”Kimbo” som de säger, men rättstavat är smeknamnet ”Chimbou” efter en fransktalande svart boxare. Med skjortan uppknäppt till magen spanar Olle Johansson ut över Kumla torg i slutet av 40-talet.

Fattig barndom lärde Olle att aldrig ge upp Kumlas idrottslegendar Olle ”Chimbou” Johansson berättar När skolans vårtermin tog slut fick Olle ta av sig skorna och inte ta på dem igen förrän skolan började på hösten. Det gick inte an att slita på skorna på sommaren, då fick han vara barfota. Det är kanske sådant som skapar vinnarskallar. Framträdande i både boxning och bandy och beväpnad med en rapp tunga och charm, har Olle ”Chimbou” Johansson skapat sig en självklar plats i Kumlas idrottshistoria. Massor med pressklipp från tidningar som Expressen, Aftonbladet, NA, ÖK och nu insomnade Örebro Dagblad vittnar om att hans framgångar på sin tid även nådde ut över kommungränsen. Idag är han 87 år och bär på många minnen från sin idrottskarriär och den tuffa barndomen, som han gärna delar med sig av. - Vi hade det väldigt fattigt hemma, berättar Olle ”Chimbou” Johansson. Jag hade ett par byxor, en skjorta och ett par skor, det var allt. När min mor tvättade mina byxor fick jag

klara mig utan dem tills de var torra. - Till julen ville Frälsningsarmén och Vita Bandet skänka kläder till oss men det stoppade min far, sån´t var han för stolt för.

Född i Viaskogen Bror Olov Johansson är född 26 oktober 1924 i ett litet ensligt beläget hus i Viaskogen, längst söderut på nuvarande Vilundavägen. Huset hade pappa Bror byggt själv av billigt trävirke. Fadern var syndikalist och satt gärna på Svea Larssons café och diskuterade livet och världsproblemen. Han hade däremellan diverse ströjobb och nödhjälpsarbeten och var med om att anlägga Kumlasjön. Det var först flera år

senare han fick fast jobb som murare och blev en hängiven fackföreningsman inom LO.

Elva i två rum Johanssons var många och hade det tufft, liksom många andra arbetarfamiljer i 1920-30-talets Sverige. De bodde elva personer i två rum och kök; sex bröder i ett rum på övervåningen, två systrar i rummet bredvid och föräldrarna Bror och Rut och lillasyster bodde i köket på nedervåningen. Det fanns ingen el, inget vatten inomhus och utedass. - Det där tänkte man inte på, det var ju bara så. Men det jobbiga var att man aldrig fick gå tomhänt när man gick in eller ut genom ytter-

Kumlanytt.se Julblad 2011

31


ten fick skötas utomhus, sommar som vinter och vattnet hämtades från en brunn på gården. Det blev många hinkar vatten att hämta för att fylla den stora järnbyttan av järn som stod på tre ben på några tegelstenar. De sex åren i skolan tillbringade Olle på Kyrkskolan, som folkskolan kallades vid Kumla kyrka. Men han gillade aldrig skolan; det var stoj och spring hela tiden i det lilla huset så han kunde aldrig göra läxan. Så det blev skogen och den lilla gårdsplanen som gällde med fotboll och bus. Och givetvis gräva potatis och kålrötter till middagsbordet och bidra med värme genom att stjäla ved i skogen.

Många olika jobb

”Chimbou” betraktar förfallet vid sitt barndomshem i Viaskogen.

dörren. Gick man ut skulle man ta med sopor och slaskhinken och gick man in skulle man ta med ved och vatten. Så var det hela tiden. - Det jag lärde mig under uppväxttiden var vikten av sammanhållning, vi höll alltid ihop. Och sen att aldrig ge upp och att ta motgångar, jag har bara behövt tänka på hur det var när jag växte upp för att allt ska kännas bättre. Den som drog det tyngsta lasset i hushållet var ändå mamma Rut som skulle laga mat och tvätta åt elva personer utan vatten och el. Tvät-

När Olle som 13-åring slutade skolan 1937 började han jobba hos firman Holger Salén på Kyrkogatan där han satt i källaren och tillverkade skärp och väskor av små läderlappar. När yrkesinspektören kom gömdes Olle eftersom barnarbete var förbjudet och ingen under 15 år fick arbeta. En tid arbetade han på Oscaria i Örebro. - Där tillverkade jag inredningar till deras 430 butiker som de hade i hela landet. Jag åkte tåg från Kumla och Oscaria betalade månadsbiljetten. Det jobb jag haft längst är på Rinaldo Johansson, där jag jobbade i 40 år fram till pensionen. I det lilla huset bodde de allihop fram till 1942 då de flyttade till Skottvallavägen. Nu jobbade fadern Bror som murare och familjen hade det bättre ställt. Det nya hemmet hade

sex rum, kök, matrum och innebar rena himmelriket för mor Rut eftersom där även fanns tvättstuga. Här föddes den yngsta systern, Ingbritt, 1946 när modern var 44 år. Trots den tuffa uppväxten gick det inte illa för någon i den stora barnaskaran, tvärtom, många av dem blev duktiga idrottare inom flera grenar. ”Kumlas strongaste idrottsfamilj” löd rubriken i Expressen 24 april 1948, där de skrev om den stora och idrottsligt framgångsrika familjen.

Britta fick dra lasset Omkring 1947-48 fick Olle ögonen på Britta Larsson. Hon var nio år yngre, bara 14-15 år, väldigt söt och Olle började en intensiv uppvaktning. Britta var från början inte värst intresserad men Olle var envis och fortsatte att hänga efter henne. Till slut gav hon med sig och bröllopet ägde rum 1951. Året efter föddes första barnet, sonen Jim, och 1956 föddes dottern Liselotte. Att få barn hindrade inte Olle från att lika ihärdigt fortsätta idrotta, och liksom hans mor tidigare fått ta ansvar för barn och hem var det nu fru Britta som fick ta ansvar för hans barn och hem. - Idrotten tog egentligen alldeles för mycket tid och Britta fick dra ett tungt lass med barnen och hemmet. Jag tränade flera gånger i veckan och sen var det matcher på helgerna. På fredagkvällar var det boxning och på söndagarna bandy. Det var hemmet som blev lidande, jag förstår att det var jobbigt för henne, erkänner Olle idag. Lars-Åke Madelid

Miljöanpassad taksäkerhet

32 Kumlanytt.se Julblad 2011 33


En unik idrottsbegåvning

Började med fotboll - blev boxande bandyspelare Olle ”Chimbou” Johansson blev redan i unga år känd i hela Kumlabygden som en unik idrottsbegåvning. Kombinationen boxning, bandy och fotboll hör nämligen inte till vanligheterna i Sverige. - Jag började spela fotboll organiserat i IFK Kumla när jag var 15 år. Men jag var aldrig riktigt bra i fotboll, bröderna Ingemar ”Kvisten” och Åke ”Garvis” var bättre. ”Kvisten” spelade först i IFK och sedan i allsvenskan för ÖSK. Men ”Chimbou” var inte sämre än att han en gång fick till uppgift att punktmarkera Nacka Skoglund en gång på 1940-talet.

Nacka ville dela - Vi skulle möta Hammarby på Johanneshov i division 2, 1946 eller 1947, och det diskuterades hur vi skulle ta Nacka. Vi visste att om han fick bollen skulle vi aldrig få låna den. Eftersom jag hade väldigt bra kondition bestämdes att jag skulle punktmarkera honom hela matchen. Så när matchen började följde jag varje steg han tog och efter en stund tröttnade han och lade av. Han tyckte inte det var roligt längre. Vilket gjorde att vi vann matchen med 2-1. - Efter matchen var det någon som knackade mig på ryggen och när jag vände mig om, sträckte Nacka fram en flaska och sa: ”Ska du vara med och dela på den här också?” Hemmamatchen mot Hammarby förlorade Kumla med 4-0 efter att Nacka lurat ut backen Bonn-Olle Andersson bland publiken som satt på löparbanan.

Världsbutiken

Olle (i mitten på bilden) och brodern Gunnar representerade Närke-laget på en boxningsgala i Kolding, Danmark mars 1950. Olle ”Chimbou” fick lysande kritik i de danska tidningarna: ”Welterviktaren Olle Johansson visade en mängd av den boxning folk kommer för att se…Han var snabb och hade en glimrande överblick och hans slag från alla vinklar föll som pisksnärtar…”

- Min bror Åke ”Garvis” höll på med brottning men jag gillade aldrig brottning. Däremot boxning tyckte jag var väldigt kul. Jag började boxas tidigt i en källare som saknade värme så man var tvungen att hålla igång hela tiden. När Kumla boxningsklubb bildades på Håkansson café i januari 1947 gick jag med i klubben. - Boxningen var väldigt populär i Kumla, vi brukade boxas på Folkets Hus på fredagarna

och det var alltid fullsatt, 400 personer. Sen boxades vi ofta i Idrottshuset i Örebro, där BK Kelly arrangerade galor. Olle gjorde sig känd som en elegant, teknisk och stilren boxare med en snabb och rak vänster som signum. Brodern Gunnar ”Linus, var en mer hårdslående, aggressiv boxare som gick rakt fram och inte brydde sig om att gardera sig. - Jag gillade ren, varierad och snygg boxning,

Billackering, plastreparationer & mindre plåtskador

Hallsberg

Livsmedel, leksaker, korgar, presenter m.m. Öppet alla vardagar STORTORGET 1 • VÄLKOMMEN! Alltid schyssta varor Aldrig rea på mänskliga rättigheter!

Dysviks lack AB 019-31 08 75, V:a Åby Kumla

Kumlanytt.se Julblad 2011

33


er, inklusive den förargliga knocken i Karlstad. Vid fyra tillfällen boxades han på samma gala som Ingemar ”Ingo” Johansson 1948-49. - Galorna började med de lättaste viktklasserna och slutade med tungvikten. Men ”Ingo” ville alltid byta med mig så han fick boxas första matchen. Han skulle ofta på fest efteråt och ville komma därifrån så snabbt som möjligt. Han var rätt stöddig på den tiden och man hade inget att sätta emot, det var bara att lyda.

Bandy favoritsporten

Olle ”Chimbou” är framme och oroar motståndarmålvakten. -Sandplanen spolades upp natten före premiären, som på den tiden var på nyårsdagen. Och före träningar och matcher fick vi skotta bort snön på isen, traktor och plog kom senare.

där man hade en bra garde och en rak vänster som förberedde för högern. Jag tyckte inte om de stenhårda typerna som bara gick fram och slog till och sen var matchen över. Jag har aldrig velat slå sönder folk. Vi sitter och pratar boxning när Britta kommer in, sätter på kaffe och utbrister: - Jag har sett honom ligga platt på golvet som en padda. Det var sista gången jag var på boxning! Olle ser smått generad ut och förklarar: - Det var i Karlstad och jag skulle möta en svart boxare. Killens högerhandske var av

på mitten och hängde och slängde. När han vevade till med den träffade han mig på halspulsådern och blockerade blodtillförseln till hjärnan. Jag tuppade av direkt. Det är enda gången jag blivit knockad. - När man kliver upp i ringen är man världens ensammaste människa, där måste man klara sig helt själv. Den känslan skrämde mig ibland men jag var aldrig rädd för motståndaren. Olle ”Chimbou” var en erkänt skicklig boxare och under sin fem år långa karriär i Kumla boxningsklubb förlorade han bara fyra match-

Bilcenter i Hallsberg AB din aktoriserade Toyota verkstad i Hallsberg

Men boxning i all ära för Olle är bandy favoritsporten nummer ett. Idag kan få ana att bandy en gång var en av de största och framgångsrikaste sporterna som utövats i Kumla. Bortsett från speedway förstås. IFK Kumla bandy bildades på 20-talet och pendlade mellan division 2 och 3 under närmare 50 år. Och på den tiden var division 2 den näst högsta serien i Sverige. Matcherna spelade på sandplanen väster om fotbollsplanen och det var gott om folk på matcherna. - Jag gillade att åka skridskor och var duktig på det. Jag gillade farten i spelet och det är en speciell och härlig känsla att spela bandy. Jag njöt av det och längtade efter att få snöra på skridskorna och spela match. Sen fanns det en sådan fin kompisanda inom bandyn, det var väldigt roligt socialt inom klubben. När det var danskvällar på Folkets hus tjänade vi in pengar till klubben genom att sköta garderoberna.

En giftig kedja Från början spelade Olle ytterhalv men blev center i en giftig kedja tillsammans med Stig ”Osten” Pettersson och Pelle Yngvesson. Den kedjan öste in mål och var motståndarnas skräck. ”Osten” Pettersson hade spelat i ÖSK Bandy säsongerna 1953-1954, medan Pelle Yngvesson varit reserv och spelade ett antal träningsmatcher för svenska mästarna ÖSK Bandy 1957-58. Bandyarenan hade dålig och ojämn belysning, vilket ”Osten” gärna utnyttjade genom att skjuta sina fruktade skott från de dåligt belysta kanterna - målvakterna hann inte reagera förrän bollen var i mål. Men på 60-talet började bandyn trängas ut av hockeyn, som fick bättre förutsättningar genom bygget av ishallar medan bandyn på många orter aldrig fick en konstfrusen plan. Det blev döden för bandyn på många platser i Närke och i övriga Sverige. IFK Kumla lade ner sitt anrika bandylag 1970. Lars-Åke Madelid

Så blev Olle ”Chimbou” Vi är en aktoriserad Toyota verkstad i Hallsberg, vi servar och reparerar bilar. Vi har en bilskadeavdelning och samarbetar med samtliga försäkringsbolag. Öppettider: Vardagar kl 07.00-17.00 (lunchstängt kl 12.00 -13.00) Kvällsöppet varje onsdag till kl 20.00! Tegelgatan 1, 694 32 Hallsberg 0582-150 55, toyotaservice.hallsberg@telia.com

34 Kumlanytt.se Julblad 2011 35

Det var arbetskamraten Stig Sohlman, som gav honom smeknamnet. Han berättar: ”Alla skulle ha smeknamn på den tiden och jag hade varit på proffsgalan med Battling Chimbou. Konferencieren uttalade hans namn Kimbo och det var det vi trodde han hette, ingen kunde ju franska. Jag tyckte det var ett klatschigt namn och det fastnade lätt i huvudet. Och sen verkade killen vara en teknisk boxare vilket Olle också var. Så när Olle boxades nästa match började jag ropa heja Kimbo och det blev efter det hans smeknamn.”


Battling Chimbous sorgliga öde Legendariske journalisten Gits Olsson var med när Battling Chimbou boxades i Örebro. Här är utdrag av hans berättelse om Chimbous sorgliga öde. ”Det var 40-tal och kriget var slut. Den tidens stora proffsboxningspromotor i riket, Hjalle Palton, vädrade morgonluft. 30-talet hade han sysslat med boxning, och nu hade gränserna öppnats igen, nu skulle Hjalle anordna boxningsgalor! 1947 hyrde han det nya idrottshuset i Örebro. Hjalle hade hittat en hel binge gamla slagpåsar i Frankrike och kunde lova blod, svett och snytingar. Stjärnan var Battling Chimbou.” På en presskonferens på Grand i Örebro bjöd promotor Palton på grogg och cigarrer och besvarade frågor: ”- Battling Chimbou, vad är det för en? - En neger, sa Hjalle, jävla bra neger. Den färgade stjärnan skulle matchas mot en dansk knock out-kung som hette Gerhard Pedersen. Den hade vi däremot hört talas om. Han var här som flykting under kriget, for Närke runt och sopade till bonddrängar på löpande band. Han hade en höger som kunde välta hus. Hjalle sa, att det skulle bli årtiondets match.” ”Gonggongen gick och dansken Pedersen hoppade på negern med en dagsedel på stubinen. Det var enda gången i mitt liv jag sett en färgad person vitna av rädsla. Battling Chimbou blev alldeles ljusbrun och började springa baklänges i ringen. Det gick fortare och fortare, för dansken gav sig inte, och till slut var man nere i 10 sekunder på varvet. Detta pågick i två ronder, sen hann dansken Pedersen i fatt och gav Battling Chimbou en snyting så han åkte baklänges ut mellan repen. Därifrån lät Chimbou meddela att han inte kände någon lust att komma upp igen. Gerhard Pedersen vann.” Hur mycket pengar Battling Chimbou fick förtäljer inte historien men någon slant blev det väl, tror Gits och fortsätter: ”Dessutom hade Hjalle varit nere på Hollywood på Drottninggatan och ekiperat honom. Han hade vit ullig keps, vit ullig blazer och bruna byxor med knivskarpa pressveck. Och som ytterligare ett tack för hjälpen att dra publik, fick han en enkel flygbiljett Bromma - Paris. Men har man sett på maken! Tre dagar sen planet hade gått, mötte Hjalle Palton sin stjärna på SHT:s trea. Där satt en något berusad Battling Chimbou i vit keps och drack Skåne till pölsan. Han hade sålt flygbiljetten och slog runt för pengarna. Hjalle Palton köpte ny biljett till Battling Chimbou, tryckte ner honom i en taxi och bad chauffören köra till Bromma, för det gick ett parisplan i rappet. Hjalle följde med ända ut på plattan för att vara på den säkra sidan. Han såg vemodig ut, Battling,

där han satt på fönsterplats i sin vita keps och vinkade farväl till Hjalle.” Han försvann till Paris och svenska boxningsentusaister glömde honom snabbt. Men Gilts Olsson träffade något år senare pomotorn Hjalle Palton och frågade om han visste något om Battling Chimbous vidare öde. ”Hjalle såg sorgsen ut, tog cigarren ur mungipan och berättade: Battling Chimbou hade enligt uppgift verkligen landat i Paris och inte smitit under någon av mellanlandningarna som man fruktat. I sin hemstad hade han gått raka vägen upp till kvarteren i Pigalle där han hade sina polare. Längre kom han aldrig. En morgon när dagen grydde över Paris hittade man Battling Chimbou rånad i rännstenen. Han låg där spritt naken med en kniv i ryggen. Det enda han hade på sig var en vit ullig keps. Hjalle skakade på huvudet: - Det som var en sån bra neger...”

Ett klipp från en Örebrotidning efter matchen.

vunge. Han hade tagit brons i OS i Berlin 1936 och vunnit sina fem senaste proffsmatcher varav tre på KO.

Kommentarer och felslag Texten är ett utdrag från en krönika i tidningen SE skriven 1979 då ordet ”neger” ännu inte ansågs stötande, vilket det uppfattas som idag. Läsare må ha förståelse för att texten är historisk. Gits mindes även lite fel: Chimbou ekiperades inte på Hollywood utan på Turmans på Storgatan. Och proffsgalan ägde rum december 1946, den första som ordnades i Örebro. Det nybyggda Idrottshuset var proppfullt med förväntansfulla åskådare, 4 000 personer hade man klämt in. Och på en av de främsta raderna satt den unge kumlaboxaren Olle Johansson, som snart skulle få sitt smeknamn efter den boxare publiken väntade mest på att få se.

Chimbous första proffsmatch Battling Chimbou var oerhört upphaussad inför galan och hade imponerat stort när han uppvisningstränade inför den samlade presskåren. I en tidningsintervju före matchen uppgav han att han var släkt med den berömde senegalesen Battling Siki (eg.Louis Fall) som blev världsmästare 1922 men mördades i ett rasistmord i New York 1925. Chimbou hade också lovat att vinna på knockout i tredje ronden, så förväntningarna var stora när publiken bänkade sig. Men i själva verket var det här Chimbous första professionella match. Enligt webbsidan Boxrec.com gick Chimbou bara en proffsmatch och det var i Örebro mot Gerhard Pedersen - och denne var ingen du-

Torget, Kumla I 019-56 02 48

Kumlanytt.se Julblad 2011

35


36 Kumlanytt.se Julblad 2011 37


Fullsatt i studion när Torsdagskaos direktsänds. Malin Svensson och Omer är gäster medan Martin Lissel är inhoppare tillsammans med ordinaire Gustav Danielsson och Kalle Kovacs. Foto: Sune Eskelinen

De gör sitt eget radiokaos Improviserat och organiserat

På torsdagkvällarna har det blivit kaos i Kumlanytts radiostudio! Ett yngre gäng snabbsnackare har kommit loss med närsynta åsikter i aktuella ämnen. Både lekfullt och riktigt skärpt emellanåt.

Välkommen till Järsjö

Torsdagskaos heter det direktsända programmet som startade under hösten och hörs på Kumlanytts hemsida och i Radio 94,3 under en intensiv timme.

- Ibland kan det gå lite fort, men man får spetsa öronen så sätter det sig, kommenterar Erik Lodetti, ansvarig för Kumlanytts växande radioverksamhet.

Förutom Torsdagskaos görs det lättsamma magasinet Äntligen Fredag - tre direktsända timmar kl 10-13, bägge i samarbete med Studiefrämjandet. Men Erik Lodetti framhåller att

Cross

Fåtölj + pall Läder

3 995:-

Sittsäck 220L Blandade färger

695:-

Antibe

Bäddsoffa 2-bädd resår

5 995:-

JÄRSJÖ MÖBLER Etablerat 1972

Öppettider: måndag 10.00-19.00, tisdag-fredag10.00-18.00, lördag 10.00-15.00. Tel. 019-57 33 20, www. jarsjomobler.se

Kumlanytt.se Julblad 2011

37


ungdomarna gör sitt program själva. När vi härom torsdagen dök upp vid 21-tiden satt kvällens gäng och laddade med Bingolottos jubileumssändning. Kalle Kovacs, programledaren var ute och hämtade pizza. Ingen verkade liksom bry sig att dom snart skulle sända.

om Michael Jacksons läkare - populärkultur känns som grundbulten i programmet. Tidigare har man haft med kufen Oleg från Idol och kvällens program ska förstås handla om Bingolotto - samt Zlatans bok, som Kalle läst. - En fantastisk bok, väldigt jagcentrerad.

Inte medelålders Kommer med pizzor Den glade Kalle kom med pizzorna och ställde direkt upp för en intervju. - Vi berättar om veckan som gått - med mycket karaktär, sammanfattar han Torsdagskaos innehåll. Vi kanske inte tar upp så allmänna frågor utan det som vi vill klanka på och tycka till om. Det är helt subjektivt, till hundra procent. Förra veckan vände man och vred på frågan

Triumviratet i programmet är förutom Kalle den vasstungade men för kvällen frånvarande Petter Östman samt Gustav Danielsson, som mellan pizzatuggorna förklarar: - Det var faktiskt min idé att köra en timme, jag fick en vision, att programmet skulle gå direkt och att ungdomar skulle höras med en annan genre än den medelålders som annars dominerar kanalen. - Det har gått kalasbra, tycker Gustav. Vi har kul, vi har tävlingar och diskussioner. Det är den snabbaste timmen i veckan, den bara flyter iväg!

från Ungern med sina föräldrar när han var tio år, fick rådet av en lärarinna i Kumlaby att inte gå svenska 2 utan i en vanlig klass för att lära sig språket ordentligt. Och nu satsar han på att bli radioproducent, söka till Dramatiska institutet. - Nej, nu är det bara tre minuter kvar, säger han plötsligt. Mikrofonerna justeras och ett nytt kaos både improviserat och organiserat med en snygg vinjett - rullar ut i Kumlaeterns svarta torsdagkväll. Lars Litzén

Såga sommarplågan

Kalle Kovacs älskar radio och populärkultur.

Musiken är förstås viktig, man har haft liveband i studion och börjat klättra på kändisstegen - Eldkvarn är på gång för intervjuer samt Erik Amarillo, som Kalle Kovacs verkar ha ett kluvet förhållande till. - Han stod för årets sommarplåga och jag lovade mig själv att såga honom om jag fick chans att intervjua men nu har jag hittat hans seriösa sida, han har ju gjort musik till Fortet och till Melodifestivalen. Seriöst var ordet. Kalle ÄR seriös. Han kom

019-56 02 00

Teckning: Rolf Pettersson

God Jul & Gott Nytt År

Montering av Nibe värmepumpar 27/11 Livespelning på Carlings

Service av produkter från Nibe

Köpmangatan, Örebro

Serviceombud

Roger Andersson

38 Kumlanytt.se Julblad 2011 39

chasingdecoys@gmail.com


Någon dag före jul kommer eleverna i klass HA11 att finnas i Cityhuset i Hallsberg och stå till tjänst med paketinslagning. Eleverna kommer även ha försäljning av julgodis och annat som hör julen till.

Handelseleverna lär sig vinnande paketlösning Den som erbjuder sina kunder det lilla extra kan vinna matchen om konsumenternas hjärtan. Därför kan ett snyggt inslaget paket vara det som gör att kunderna väljer just din affär framför en konkurrent, både under julhandeln och under resten av året. Det får eleverna på Alléskolans Handels- och administrationsprogram lära sig. En fredag

före första Advent förvandlas därför skolsalen till en klappverkstad. De färdiga paketen kom-

mer att placeras under granen i skolans bibliotek med julhälsningar till resten av skolan.

Restaurang I Catering I Take away Lunchbuffé vardagar kl 11.30-14.30 Öppet: Vardagar kl 11-20 Söndagar kl 12-20 Lördagar stängt Götgatan 17, Kumla Välkommen! Välkommen! Välkommen!

Kumlanytt.se Julblad 2011

39


Vad är viktigt att tänka på då man slår in ett paket? Enligt Marjo Vaarala, lärare på Handelsoch administrationsprogrammet på Alléskolan, är det inte bara fråga om finesser. Hur du gör de olika momenten påverkar det färdiga resultatet.

Marjo visar hur snöret ska dras och hur en remsa med avvikande mönster ger stuns åt paketet. Lena Borg designar ett julhjärta.

God jul & Gott nytt år

Lilla Boden Säljer fotogenlampor, reservdelar & samlarprylar Trädgårdsgatan 9, Kumla Tel: 019-57 58 78 Öppet: tisdag-torsdag kl 14-18

Kumla Redovisning erbjuder små

och medelstora företag ett stort urval av administrativa tjänster såsom:

Konstgräs på vintern, lite kort fakta nedan om IFK Kumla Ökad aktivitet med 33 % under 2011 = ca 4500 mer deltagare på 6 månader. • Seriesegrare för herrlaget i div. 4 • Seriesegrare för P99 • Seriesegrare för P98 (bilden ovan)

40 Kumlanytt.se Julblad 2011 41

Löpande bokföring Löner Moms Årsbokslut Deklarationer m.m. Kontakta oss gärna för mer information

070-584 34 59


Här några handfasta tips som alla kan ha nytta av: •

Ta inte för mycket omslagspapper åt gången, måtta är bäst.

Klipp och vik papperskanterna med omsorg.

Använd inte för mycket tejp.

Slå gärna in paketet med ett lager tidningspapper närmast klappen så blir det svårare att gissa vad det är, samtidigt som det skyddar innehållet.

Snåla inte med snöret.

Använd med förkärlek flera olika sorters papper på samma paket. Välj grundfärg på innersta pappret och matcha med ett annat som bara till en del täcker hela paketet.

Återanvänd tidningar och reklamblad och utnyttja sådant som du redan har hemma. Vanliga natursnören blir jättefint på paket, tygband likaså. Remsor av gamla tapeter kan göra paketen urläckra.

Gör egna, handritade etiketter och dekorationer så blir det mer personligt.

Stå gärna upp när du slår in paketen så går det lättare!

Robert Pettersson formger med gamla tapeter, natursnöre och påklistrade dekorationer.

Johanna vinner över Jessica i en julklappsduell, men det var snubblande nära oavgjort.

Paketduell Paketövningarna på Alléskolan avrundas med en duell. I potten ligger, förstås, två julklappar. Det gäller att snabbast slå in en ömtålig docka av porslin. Tidningspapper innerst, omslagspapper runtomkring och snöre ska på för att

Ellinor Karlssons kreativa återanvändning av en tv-tablå.

Klockor som syns... & smycken som värmer Välkomna

30%

på ICE klockor

så långt lagret räcker!

önskar guldsmed Carina Fransson med personal V:a Storgatan 1, Hallsberg Öppet: vardagar kl 10-18, torsdagar fram till jul kl 10-19, lördagar fram till jul kl 11-14

få godkänt. Johanna Hellkvist får sig en riktig match av Jessica Johansson men drar längsta snöret. Text och foto: Kristina Jensen

Teckning: Rolf Pettersson

Massage & friskvård Marie-Louise Pettersson

www.mlpcoaching.se Kumlanytt.se Julblad 2011

41


Läkarmottagning Kvartersdoktorn är en privat mottagning dit alla är välkomna, oavsett var du bor. Vi finns på Götgatan 5 i Kumla. Ni kan nå oss via telefon, mail, vår hemsida eller personligen komma in till receptionen. Tel: 019-609 00 22 Mail: info@kvartersdoktorn.se www.kvartersdoktorn.se Välkomna!

• • •

Hälsokontroller Intyg (bl a körkort, adoption, friskintyg mm) Akuta infektioner och bokade läkarbesök

Vaccinationer Vi utför alla typer av vaccinationer.

Laserbehandlingar • • • • • •

Permanent hårborttagning Tatueringsborttagning Hudföryngring Behandling av kärl, pigment, hudbristningar, acne och rosacea Borttagning av vårtor och ärr Rynkreducering och andra laserbehandlingar

Hudkirurgi Vi opererar olika typer av hudförändringar (farliga och ofarliga).

Viktnedgång • Unik VLCD-produkt (lågkalorimat). Viktnedgång med upp till 4 kg / vecka. • Coachning (individuellt, via telefon eller i grupp) för dig som önskar detta. • Viktnedgång på distans, oavsett var du bor. Även webbhandel. Hos oss får du bestående viktnedgång oavsett om du vill gå ned 2 kg eller 150 kg.

Hyreslediga lokaler i

Multekhuset

Vi kan erbjuda en egen våning på plan 3, samt lagerlokaler. Kontakta Göran Karlsson på 073-9016162 eller receptionen 019-583210

42 Kumlanytt.se Julblad 2011 43


Pirjos julbord Julen närmar sig, liksom julstressen. Kumlanytts medarbetare Pirjo Karttunen planerar julmaten tidigt, köper så mycket av livsmedlen som hon kan i förväg för att undvika impulsköp. Som det proffs hon är - Pirjo arbetar som kokerska hos kommunen - förbereder hon mycket julmat i förväg, som hon sedan fryser in och tar fram till julbordet. När man lagar julmaten hemma, så är ett grundtips att delegera uppgifterna till sina nära och kära - man behöver ju faktiskt inte göra allt själv! Och försök laga lagom mycket mat, även om det kan vara svårt men rester kan ju frysas in. Foto: Sune Eskelinen

Julskinka med apelsingriljering 1 lagom stor färdigkokt skinka Griljering: 1 äggula 2 msk osötad senap 1 msk honung 1 msk ströbröd Rivet skal från 1 apelsin Gör så här: Blanda samman äggula, senap, honung, ströbröd och apelsinskal. Pensla blandningen över skinkan. Griljera skinkan i nedre delen av ugnen i 200 grader, ca 10-15 minuter eller tills skinkan fått vacker färg.

Kumlanytt.se Julblad 2011

43


Köttbullar med ansjovis

Gör så här:

600 g köttfärs

Rör ihop creme fraiche, lök, rom, räkor och dill. Vänd ner sillen.

Cornflakespanerad skinka. Panerad med ägg och cornflakeskross, stekt i panna

Sallad på julskinka

Potatisgratäng på julskinka

0,5 dl grädde

Pizza

1 kokt pressad potatis

Pastarullar med julskinka och zuccini. Använd färska lasangeplattor

Julskinksröra med chili creme fraiche och äpple, ananas (se recept nedan)

1 liten gul lök

1 ägg 8-10 ansjovisfiléer 2 msk ansjovisspad 1 tsk salt Svartpeppar Ev. 1 msk dijonsenap för mer smak Gör så här: Hacka löken fint och stek den lätt.

Låt sillen rinna av. Skala och hacka löken.

Snabba enkla potatishalvor Potatis Olja eller margarin Grillkrydda

Julskinksröra

Riven ost

300 g skinka

Gör så här:

1 burk creme fraiche (2 dl), paprika chili smak 1 burk (2 dl) vanlig creme fraiche

Skär ansjovisfiléerna i små bitar.

Borsta eller skala potatisen, halvera dem och lägg dem i en ugnsform.

Blanda alla ingredienser till en smet.

Pensla potatisen i olja eller margarin.

1-2 äpplen, rivet eller i tärningar

Stek i stekpanna.

Strö över grillkrydda. Toppa med riven ost.

2 tsk osötad senap

Sätt in i ugnen på 200 grader i 20-30 min.

Vitpeppar Salt

Skärgårdssill 1 pkt 5-minuterssill (450 g) 1 liten rödlök

140 g ananasskivor

Resterna av julskinkan

Gör så här: Strimla skinkan, skär ananasen i mindre bitar, grovriv äpplet eller skär det i små tärningar.

50 g skalade och hackade räkor

Alla brukar få över rester av julskinkan, här kommer några enkla tips på vad du kan göra med skinkan som blir över:

50 g stenbitsrom

Omelett med julskinka

Vänd ner skinkan, ananasen och äpplet.

2 msk hackad dill

Ärtsoppa med julskinka

Skinkjansson

Servera gärna med potatishalvor och grönsallad.

2 dl creme fraiche

44 Kumlanytt.se Julblad 2011 45

Blanda creme fraiche, senap och kryddorna.


Vegetariska alternativ “Julskinka” på kålrot 1 kålrot, ca 500 gram Buljong: 1,5 liter vatten Grönsaksbuljong 5 kryddpepparkorn 5 vitpepparkorn Några lagerblad Griljeringssmet: 3 delar skånsk senap eller valfri senap 1 del tomatpuré 1 del ljus sirap

Det blir lite kladdigt, men prova att strössla skorpmjölet över och sen kasta lite på sidorna. Gräddas i ugnen ca 20-30 minuter på 225 grader.

2 dl skorpmjöl Ev. 1 msk potatismjöl Gör så här:

“Julskinka” på rotselleri

Koka upp en buljong med kryddpeppar, lagerblad, tomatpuré och grönsaksbuljong.

1 st rotselleri

Buljongen ska vara ganska kraftig för att riktigt tränga in i kålrotens hjärta.

Vinäger

Skala kålroten och koka den i ca 1 timme, det varierar lite efter storlek. Den ska vara hållfast, men ändå mjäll och lätt att skära upp - prova dig fram.

Buljong

Själva griljeringssmeten gör du av 3 delar grovkornig senap, 1 del tomatpuré och 1 del sirap. Tillsätt ev. lite potatismjöl för att det ska bli hållfast och lite klibbigt.

Fårskinnstofflor Vetevärmare Saltlyktor m.m. Tel: 0582-150 50 Stortorget 1 Hallsberg

1,5 dl riven ost (t ex cheddar)

Salt och peppar Ev vitlök

1 ägg 1 matsked senap

Gör så här:

1 matsked ströbröd

Kör alla ingredienser i en mixer till en konsistens som lätt går att forma till små bollar.

1 tesked honung

Koka upp 1 liter buljong och låt sedan bollarna koka med i ca 5-8 minuter.

Gör så här:

Lägg rotsellerin på en plåt och griljera den med griljering som du blandat av honung,

4 olika prisklasser - beställ nu!

1,5 dl mandel

½ gul lök

Lagerblad

När du täckt hela kålroten ska vänder du den i skorpmjöl över hela ytan.

JULKORGAR fr 160 kr

Vegetariska köttbullar

1,5 dl ströbröd

När kålroten svalnat av så är det bara att pensla på smeten.

- med brett & ekologiskt sortiment

Grädda i ugnen på 225 grader i ca 15 min.

3 ägg

Koka en hel skalad rotselleri i ca 40 min tilsammans med buljong, några lagerblad och lite vinäger.

Hälsokosthandel

senap och ströbröd.

De sväller upp vid kokning. Stek dem därefter gyllenbruna i en stekpanna. Tips: Man kan koka bullarna och frysa in, för att vid ett senare tillfälle steka dem.

Succén fortsätter!

Fotopositiv tar dina i finrummet på

Tidsbokning via telefon.

070 - 207 98 12

www.fotopositiv.se - När dina foton spelar stor roll Kumlanytt.se Julblad 2011

45


Har Du stopp i avloppet, läckande kranar eller problem med värmen? Behöver Du nytt och fräscht i badrum eller kök? Lördag 10 december kl 16.00 & 20.00

Vänd dig till:

Söndag 11 december kl 16.00

Kumla VVS

Vuxen 120 kr

Barn 50 kr

Förköp: www.kumla.pingst.se Förbutiken Ica Nära, Folkets Hus Insamling till barn som föds och växer upp i Burundis fängelser

019-58 04 24 070-491 80 22

Välkommen!

Bildelsnetto Hallsberg

ADR: TEGELGATAN 1 Bildelar & verktyg TEL: 0582-151 40

Tel: 0582-15140 Tegelgatan 1, Hallsberg www.bildelsnetto.se

Se Kumlas Lucia på Kumla bibliotek 13 december kl 13.30

Kom och fira in det nya året på Kumla Torg

Musik, sång, nyårstal och fyrverkeri

För mer info: www.kumla.se

Anlita alltid en riktig glasmästare! Bilrutor • Stenskottslagning • Solfilm • Planglas • Plexiglas Böjer och limmar inramningar • Speglar • Slipningar Fönsterrenovering • Fönsterbyten • Inglasningar av balkonger och altaner

Med önskan om en God jul & ett Gott nytt år! Affärsgatan 1, 692 72 Hällabrottet Telefon: 019-58 11 93, 0760-91 38 49 • www.kumlaglas.se Öppet: Måndag-fredag kl 7.00-16.00, lördag-söndag stängt



    

•  ELINSTALLATIONER 

•  INTELLIGENTA HUS INSTALLATIONER OCH MULTIMEDIA   

•  CENTRALDAMMSUGARE, SERVICE, REPARATION OCH INSTALLATION  

Hos oss kan du dra nytta av RUT- och ROT-avdrag

 • INDUSTRI/FASTIGHETSAUTOMATION

• PLC-PROGRAMMERING

Propellervägen 6, 702 26 Örebro Tel: 019-361030 Fax: 019-362040

www.elpc.se

46 Kumlanytt.se Julblad 2011 47


Händer i december Utställning i Kumla Konsthall 6 oktober - januari 2012

The Metropolitan Opera: Händel, Rosalinda Lördag 3 december kl 18.30 på Kumla Folkets Hus

Adventskonsert: Bengt Johansson Lördag 26 november kl 18.00 i Fylstakyrkan

Julutställning: Adventskalendrar och julsaker vi minns 3 dec 2011 - 4 jan 2012 i utställningshörnan, Kumla bibliotek

Julmarknad i Kumla Söndag 27 november kl 13.00-18.00 på torget och biblioteket

IFK Kumla Hockey - Tranås AIF IF Onsdag 7 december kl 19.00 i Weiderman Buss Arena

Adventskonsert i Kävesta folkhögskola Söndag 27 november kl 12.00, i Aulan

The Metropolitan Opera: Gounod, Faust Lördag 10 december kl 19.00 på Kumla Folkets Hus

Korsordsjour på Kumla bibliotek Måndagar och onsdagar kl 10.00-12.00 på Kumla bibliotek

Julkonsert i Pingstkyrkan Lördag 10 december kl 16 och kl 20 och Söndag 11 december kl 16

Stickcafé Tisdagar kl 17.00-19.00 på Café o Le vid Kumla bibliotek

Luciakonsert i Kumla kyrka Lördag 10 december kl 17.00

Berättarstund på sagomattan Tisdagar och torsdagar kl 10.00 på Kumla bibliotek

Sagostund på arabiska Måndag 12 december kl 10.00 i Sagorummet, Kumla bibliotek

Föreläsning: Älskade, förbannade tonåring Tisdag 29 november kl 18.30 på Kumla bibliotek

Luciafirande Tisdag 13 december kl 13.30 på Kumla bibliotek

Utställning: Stickat och virkat 29 november - 31 januari 2012 på Skoindustrimuséet

IFK Kumla Hockey - Gislaveds SK Onsdag 14 december kl 19.00 i Weiderman Buss Arena

IFK Kumla Hockey - Mariestad BoIS HC Onsdag 30 november kl 19.00 i Weiderman Buss Arena

Läs som en tok - få en bok! Pågår 21 december - 9 januari, Kumla bibliotek

Utställning: Kävesta folkhögskola 3 dec 2011 - 10 jan 2012 i Kumla utställningshall, biblioteket

Nyårsfirande i Kumla Lördag 31 december från kl 23.15

www.orebrotown.com

den officiella guiden till Örebro, Kumla, Hallsberg och Lekeberg kultur & nöje • aktiviteter • sport • uteliv • sevärdheter • shopping utflykter • övernattning • gruppaktiviteter och mycket, mycket mer...

Kumlanytt.se Julblad 2011

47


Tävla med foto och film och vinn tusenlappen! Tema: Vad är Kumla för dig?

Speedway på Sannahed betyder mycket för många kumlingar men kan det vara en vinnarbild? Foto: Sune Eskelinen

Kumlanytts senaste fototävling med bilder av humlor visade på ett stort intresse och vi vill gärna locka fler att delta. Denna gång utvidgar vi tävlingen med en film/videoklass. Det nya temat Vad är Kumla för dig? kan vara värt att fundera på för vi utvidgar nu prissumman: vinnaren i varje klass får 1 000 kr men även tvåan och trean belönas med 500 kr var. Sista dag för att sända in ditt bidrag är 17 februari 2012. Juryns ordförande är Kumlanytts fotograf Sune Eskelinen, övriga medlemmar presenteras senare.

byggnader eller egentligen vad som helst. Bifoga gärna en förklarande text. Ett foto som sticker ut från mängden och inte bara är vackert utan även intressant att titta på brukar ha större chanser när juryn gör sin bedömning. Du får skicka in max tre foton. Bilderna ska vara tagna under år 2011 eller 2012. De mejlas till kumlaformig@kumlanytt.se

Sticka ut från mängden

Film, klipp eller animation?

I fototävlingen gäller det att ta ett foto på något du förknippar med Kumla, som betyder något särskilt för dig. Bilden kan vara på människor,

I film/videotävlingen handlar det om rörliga bilder, som alltså på något sätt beskriver vad Kumla är för dig. Det kan till exempel vara en

kortfilm, ett reportage, ett filmklipp filmat med mobilen eller kanske en animation. Filmaren måste själv äga, eller ha förvärvat, rätten till allt ljud- och bildmaterial i filmen. Så även musik. Filmen får vara max tre minuter lång, inklusive för- och eftertexter. Filmen ska vara producerad år 2011 eller 2012. Skicka in din film, som filmfil via internet (www.skickafilen.se) eller som en bränd fil på skiva till: Kumlanytt, V:a Drottninggatan 11, 692 33 Kumla. Exempel på filformat som kan vara passande att leverera filmen på: Mov, mpg eller mp4.

Kumlas enda vedugnspizzeria!

Dagens lunch

Serveras kl 11.00-14.00

Pris fr. 69:-

Husmanskost Pizza • Pasta Kebab • Sallad Öppettider: Mån-fre kl 11.00-22.00 Lör-sön kl 12.00-22.00 Tel. 019-57 58 60, Stenev. 28, Kumla Vi använder endast färska råvaror!

48 Kumlanytt.se Julblad 2011 49


Vet du detta om Kumla? Här får du lite huvudbry. Det som står i texten och som följs av en fråga är sant. Två av de tre svarsalternativen är dock inte sanna och kan ibland vara så oriktiga att de är helt bortom all rim och reson! Av Mats Runering, mottagare av Kumla kommuns kulturpris 2011

1.

Mellan Blacksta och Sannahed ligger en mängd dödisgropar. Den mest kända dödisgropen i kommunen ligger dock på annan plats. Vad kallas den platsen idag? 1 Länsmansgropen x Kumlasjön 2 Sänkan på Lekebacken

9.

Numera är det självklart att Kumla torg ligger där det ligger. Före 1909, under stationssamhällets tid och under municipal samhällets första tid, låg salutorget dock på annan plats. Vilken? 1 Vid Odengatan där ICA Maxis bilparkering ligger idag x Vid Drottninggatan, där Solbacka ligger idag 2 Vid Sveavägen, platsen som idag heter Johannesplatsen

2.

”Eriksgata” kallades den resa som den av upplänningarna vid Mora stenar utanför Uppsala valde kungen under medeltiden måste göra genom vissa landskap i främst Svealand. Vilken av följande byar låg vid den väg som utnyttjades vid Eriksgatan? 1 Kumla by x Vallersta 2 Skyberga

10. Det är oro på all världens börser och Grekland och Italien är utsatta för tryck från de mer stabila länderna i Eurozonen. Det finns i Kumla en offentlig serviceinrättning som styrs från Frankfurt, vilken då? 1 Handelsbanken x En klocka 2 En friskola

3.

Vem/vad är Finkvägen i Sannahed uppkallad efter? 1 Områdets karaktärsfågel pilfinken x En arrest i området 2 Den kvinna, kallad ”Finkel-madammen”, som serverade spirituosa vid Gröna paviljongen

4.

Idrottsparken i Kumla är troligen unik i Sverige genom att en och samma person under en och samma kväll satte två världsrekord. Vem var det? 1 Henry Kälarne Eriksson x Nora-Anna 2 Werner Hardmo

5.

Ännu i början av 1980-talet låg taxistationen framför ett av Kumlas vackraste hus. Vad heter huset? 1 Villa Solgården x Burénska villan 2 Villa Sofielund

6.

Sedan 1989 ligger Sveas Café vid torget. Caféet ingår i det i Närke och Sverige välkända ”Sveas Bageri och Konditori”, ett företag som ett flertal gånger omnämns i kumlasonen Håkan Nessers romaner. Vem står bakom namnet ”Svea”? 1 Svea Larsson x Svea Ohlsson 2 Svea Johansson

7.

Första gången film visades i Kumla var 1898 och då i logen Nathanael (korsningen Hagendalsvägen/Södra Kungsvägen. 1949 öppnade en modern och för filmvisning specialbyggd biograf. Vad hette denna biograf som således var den första i Kumla som var byggd enbart för filmvisning? 1 Reobiografen x Röda Kvarn 2 Saga

8.

Vid årsskiftet 1941/42 blev Kumla municipalsamhälle stad och måste då givetvis skaffa sig ett stadsvapen. En kumlabo lämnade ett förslag som antogs av stadsfullmäktige och slutligen fastställ des av regeringen 1945. Vem var kumlabon? 1 Föreståndare Manfred Ingenäs x Folkskollärare John Norlander 2 Överlärare Erik Ekdahl

Hur mycket kalk kom från fyren? Här syns en modell på Stenarbetsmuseet av kalkhanteringen. Foto: Mats Runering

11. Under perioden januari – oktober 1884 revs i Yxhults kalkgruva 13 stycken kalkfyrar. Den största av dessa var fyr nr 4 som gav 3453 hektoliter kalk. 20 arbetare var sysselsatta och åstadkom tillsammans 492 dagsverken med kalkfyr nr 4. Dags förtjänsten var 1:71 kronor. Om man skulle lagra kalken från fyr nr 4 i ett fyrkantigt torn med invändigt mått 300 cm x 400 cm – hur högt upp i tornet skulle den lagrade kalken då sträcka sig? 1 19 meter x 29 meter 2 39 meter 12. Det har funnits en portföljfabrik i Kumla, var låg den? 1 Sannahed x Ekeby 2 Åbytorp 13. Vilken kumlabo har skrivit ”Jag har hört om en stad ovan molnen...”? 1 Evert Sahlberg x Frans Mikael Franzén 2 Lydia Lithell

Rätta tipsraden, se nedan. Mats Runering kommer i början av december på kumlanytt.se berätta mer kring några av svaren. Besök sidan för att lära dig mer om Kumlas historia!

Rätta tipsraden: 1) x, 2) 1, 3) x, 4) 2, 5) 1, 6) 1, 7) 2, 8) x, 9) 1, 10) x, 11) x, 12) 2, 13) 2.

Kumlanytt.se Julblad 2011

49


Gunnars knepiga korsord Den lärde Gunnar Wahlberg har knåpat ihop ett nytt korsord för Julbladets läsare. Lösningar ska vara redaktionen tillhanda senast 31 januari 2012. Tio priser till de först öppnade rätta. Sänds till Kumlanytt, V:a Drottninggatan 11, 692 33 Kumla eller lämnas i brevlådan (gaveln Kvarngatan). Märk kuvertet med Korsord. Vågrätt 1. 25/12 7. Viadukt 10. Blev kejsare 1804 11. T.ex. Jona 12. Bilmärke 13. Mjukt läder av getskinn 15. Grek. havsgud av lägre klass 17. Fru Brantings signatur 18. Den i Ulm är världens högsta 19. 5-7 dm hög bärbuske i mossar 20. Mellanskoleexamen till 70-talet 22. Latinskt namn på fot 24. Indisk änkebränning 25. Religion med 5 grundpelare 27. Böjlig ribba el. linjal 29. Ödla 30. Inträffa 31. – Fellows 33. Hjälporganisation 34. Något som ligger i tiden 36. Adelstitel i GB 38. Hårig bror i bibeln 40. Vanlig metall i jordskorpan 42. Pagina

Namn: _______________________________ Adress: ______________________________________ Lodrätt 1. Planet/Romersk gud 2. Kung, stupad nära Thermopyle 3. Vindhastighetsmätare 4. Lasse i –, känd sjörövare 5. 45-varvare 6. T.ex ”gråben” för varg 7. Konfession 8. Försvarsmin. 1985-91 (förnamnet) 9. Asiatisk vildåsna 14. Har känd pyramid i Egypten

Höstbladets korsord - här är vinnarna Närmare 40 personer hade sänt in lösningar på korsordet i Kumlanytts Höstblad. Under överinseende av konstruktören Gunnar Wahlberg drogs tio rätta lösningar men vi fick hålla på en stund. Det visade sig att flera hade stupat på diverse knepigheter. Vågrätt 19. Fru Rembrandt ställde till problem, rätt ska vara Saskia och inget annat. Biobiljetter på Folkan sänds till: Kerstin Johansson, Järnvägsg., Birgitta Halldin, Götgatan, Siw Wallin, Lövegatan, UllaBritt Dellegård, S:a Kungsv., Astrid Joberger, Bondgårdsg, Eivor Larsson, Råbergag., Widar Andersson, Bondgårdsg., Ingrid Eriksson, Villag., Britt Neander, Löve kvarn, Astrid Gustafsson, Köpmang. Vi gratulerar! Facit Höstblad Vågräta: 1 Grebbestad 9 Robust 10 Osiris 12 Bu 13 Dig 14 Lans 16 Yrhätta 18 CP 19 Saskia 21 Taj 22 Sion 23 Ems 25 Mi 26 NJ 27 Lob 28 Kant 30 BL 31 Dravel 33 Bolognese 34 Lim 35 Mitra 36 Anm 37 Ti 38 Rt 39 Uganda Lodräta: 1 Grodyngel 2 Evighetsblomma 3 Bristsjukdom 4 Eos 5 Sb 6 Tuba 7 Asuncion 8 Dt 11 Sir 14 Lassinanti (Obs! Borde varit med två ”t”, konstruktören medger felet...) 15 Spanjolett 17 Ta 20 Ki 24 Mobbing 25 Margit 29 Tver 32 Esarp 34 Lau

50 Kumlanytt.se Julblad 2011 51

16. Äldre tullavgift 21. Ni 23. Tomhetskänsla 25. Minsta bokstaven i grek. alfabetet 26. Söka förlika 27. Ernst, revykung från förr 28. Eg. ”avgud” 32. Bör té få göra 35. Fylla 37. Avisa 39. Har busstrafik i Stockholm

Vinnarna i Höstbladets teckningstävling Stort grattis till vinnarna i Höstbladets teckningstävling! • • • • • • • • • •

Isabelle Pettersson Elena Husmuz Oliver Ahlberg Rehn Isabelle Sandberg Sophie Tindra Strömberg Cassandra Jakobsson Ida Modin Alice Svensson Elias Dahlin

Vi hoppas på fler fina teckningar i Julbladets nya tävling här intill.

Välkommen med din teckning!


Se hit alla barn - ge tomtefar och tomtemor lite färg! Färglägg teckningen ovan. Lämna eller posta till Kumlanytt, V:a Drottninggatan 11, 692 33 Kumla, senast fredag 16 december. Vi visar teckningarna i våra skyltfönster! Dragning av tio vinnare som får en julklapp! Besked före julafton.

Namn: Telefon: Kumlanytt.se Julblad 2011

51


Vi renoverar hela fasaden, upp till

GRATTIS KUMLABOR

50%

vi bjuder på kaffe med kaka!

Toshiba C660D

Billigast i Sverige enligt Prisjakt den 18/11

En otroligt prisvärd dator med 16,6” TruBrite-skärm, 2GB internminne och 250GB hårddisk Förr 4.995:-

Hifipaket av högsta klass, Internetradio, 160GB hårdisk, Spotify inbyggt med en ny mjukvara, SoundSphere högtalare gör att du upplever artisten framför dig Förr 10.995:-

Samsung 64D8005 64” Full-HD Plasma med 3D och Smart-TV 600HZ, Gå ut på Facebook eller twitter och Google talk samtidigt som du titta på tv, Appar i tv:n som t.ex TV4 play, Inbyggt nätverkskort Förr 32.995:-

NU 24.995:-

!

Philips MCi900

Billigast i Sverige enligt Prisjakt den 18/11

NU 3.495:-

Billigast i Sverige enligt Prisjakt den 18/11

i hela butiken

NU 6.895:-

Det är billigare att handla på hemmaplan!

Billigast i Sverige enligt Prisjakt den 18/11

Billigast i Sverige enligt Prisjakt den 18/11

Philips 40PFL9705

Samsung 55C655

40” DIREKTLED TV, Vunnit pris som Europas bästa TV, Smart TV med trådlös anslutning, Inbyggd digitalbox, USB

55”Full-HD LCD, ”Bästa köp enligt tidningen Bild & Ljud”, Crystal Design, Nätverkskort DLNA ,4 HDMI

Otroligt, har kostat 27.995:-

Förr 19.995:-

NU 9.995:-

NU 9.995:-

Årets galnaste kampanj!

En ännu galnare kampanj!

KOM IN OCH HÄMTA EN SAMSUNG INSPELNINGSBAR HDTV-BOX MED 250GB HÅRDDISK GRATIS VÄRDE 3.495:SE ÖVER 60 KANALER FÖR 99:-/MÅN (ORD PRIS 349:-/MÅN) I TRE MÅNADER FRITT BYTE TILL MINDRE PAKET FRÅN 159:-MÅN.

Gäller ny kund

kumla 52 Kumlanytt.se Julblad 2011

BUTIKEN MED DEN PERSONLIGA SERVICEN

Västra Drottninggatan 41 • Tel 019-57 14 66 • Öppettider: mån - fre 9.30-18 (lunch 13-14), lör 10-14

Kumlanytt.se Julblad 2011  
Kumlanytt.se Julblad 2011  

Kumlanytt.se är en webbsida som förmedlar nyheter och händelser i Kumla kommun. De distribuerar även en tidning till samtliga hushåll i Kuml...

Advertisement