__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 94

Column

Fotografie Dorien Grötzinger

Tweestrijd Of ik in vijfhonderd woorden wil beschrijven wat mijn gevoel ten opzichte van ZP is?

Howard Komproe

Ik zucht en merk dat ik er eigenlijk helemaal geen zin in heb. Dat ik het gevoel heb dat ik een plaat ben die blijft hangen op een kras. Dat mijn standpunt wel te destilleren valt uit een aantal interviews die ik de afgelopen jaren heb gegeven. Tuurlijk ondersteun ik het idee van de glossy. En ik ben bereid te strijden for the good cause. Aan de andere kant hoor ik de stemmen van een aantal collega’s en bekenden. Dat ik aan mezelf moet denken. Dat ik slim moet zijn en m’n potentiële publiek niet tegen de haren in moet strijken. Dan zou ik op langere termijn een dief van m’n eigen portemonnee zijn. Tweestrijd, dilemma, spagaat, keuzes, wrevel en demotivatie. Lastige cocktail aan emoties om mee te dealen. Ik bespreek het met m’n kids. De twins zijn inmiddels dertien en de meest nuchtere wezens die ik ken. Wat ze me vertellen is net zo grappig als bizar. Dat ze allang niet meer in ZP geloven. Dat ze maar deden alsof, vroeger, omdat ze het anders zo zielig vonden voor mij. Dat het ze niet uitmaakt welke kleur de man heeft, zolang die cadeaus maar komen. Ik ben weer terig bij af, geen idee wat ik moet schrijven voor die column. Meest tot de verbeelding sprekende actie van de pro-ZP’ers vond ik die van de boze ouders in Den Haag. Gewoon slecht geschminkt, met de armen overal elkaar boos staan te staan op een schoolplein. Eigenlijk was het hun lichaamstaal die me vrolijk en hoopvol stemde. Ik zag een groepje machteloze en bange ‘grote mensen’, die tegen beter weten in een kentering proberen tegen te houden. Passief, zinloos en totaal zonder ziel. Wellicht hebben de lieden uit mijn vak gelijk. Misschien besluit een aantal mensen niet meer naar mijn shows te komen, omdat ze m’n gevoel over ZP niet waarderen. Ik troost me met de gedachte dat die mensen op de Haagse helden lijken. En dan bedenk ik me dat het totaal geen gemis is als die besluiten iets anders te gaan doen op avonden dat ik optreed.

Howard Komproe: Doubt Comedian Komproe thought he had said everything he wanted to say, and anything that could be said about Zwarte Piet. But he was wrong.

Vasthouden, ten koste van alles en iedereen, zal ertoe leiden dat men verliest van zichzelf. Want wie het langst boos blijft, heeft verloren.

94

Profile for PIET

Piet magazine  

Een handboek voor een moderne sinterklaasviering

Piet magazine  

Een handboek voor een moderne sinterklaasviering

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded