__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 67

De sinterklaasverhalen -nieuwestijl publiceren was niet altijd even gemakkelijk. Langarika en Goudzand Nahar hebben via crowdfunding hun boek in eigen beheer uitgegeven en het boek van Henderson verscheen bij uitgeverij SAAM, die zich specialiseert in zorg, welzijn, en onderwijs . Alleen bij de veelbekroonde bestsellerauteur Kuyper is het idee voor het nieuwe sinterklaasverhaal ontstaan in samenwerking met de uitgever, Hoogland en Van Klaveren. Hoewel volwassenen het een lastig onderwerp vinden, hebben de kinderen totaal geen moeite hebben met de nieuwe verhalen. Ze vinden die gewoon leuk; of daar nou een zwarte, rode, blauw of ongeschminkte Piet in voorkomt, dat doet er niet toe.

Deze kinderboekenauteurs zijn ervan overtuigd dat het sinterklaasfeest zal blijven bestaan, maar wel in een nieuwe vorm die past bij het moderne Nederland. Daarin is ook plaats voor een nieuwe Piet, als het verhaal maar zijn magie behoudt en voor iedereen acceptabel is. Wel vindt Langarika dat de verandering een beetje langzaam gaat, maar volgens Henderson en Kuyper is dat logisch, wil de verandering van een zo ingeburgerde traditie kans van slagen te hebben.

De vrienden van Sinterklaas Auteur: Sjoerd Kuyper Illustraties: Harmen van Straaten ISBN: 978-90-896717-0-7

Sjoerd Kuyper introduces a new Piet in his book De Vrienden van Sinterklaas. Broes and Lotte’s father is a friend of Sinterklaas. They help him deliver all the presents in time for the children. Some of Sinterklaas’ friends choose to keep their own color, while others want to be painted in different, beautiful colors. “I think Sinterklaas can remain exactly the way it is. Sinterklaas is still a beautiful, magical figure: He simply has different people helping him, people different to whom we are accustomed. That’s really it. When you read this story to children, they don’t even notice the difference. Without question, they think it’s a great story. That is really nice.”

Saskia Henderson: ‘Als het een leuk en spannend verhaal is dan vinden kinderen alles prima. Voor hen maakt het niet uit, het is meer voor ons zelf. Wij zijn opgegroeid ofwel met de pijn ofwel met de lol van het sinterklaasfeest, en wij hebben er last van.’

67

Profile for PIET

Piet magazine  

Een handboek voor een moderne sinterklaasviering

Piet magazine  

Een handboek voor een moderne sinterklaasviering

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded