__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 59

Sinterklaasje kom maar binnen met je Piet

DAAR WORDT AAN DE DEUR GEKLOPT Daar wordt aan de deur geklopt, hard geklopt, zacht geklopt. Daar wordt aan de deur geklopt. Wie zou dat zijn? Wees maar gerust, mijn kind, Ik ben een goede vrind Het is de goede Sint Want al ben ik zwart als roet Ik meen het wel goed Hij is hier voor jou en mij. Kom er maar bij! Want ik kom van Sint Niklaas, Sint Niklaas, Sint Niklaas ‘k heb voor jou mijn kleine baas moois in mijn zak Want die lieve Sinterklaas, Sinterklaas, Sinterklaas, heeft voor jou, mijn kleine baas vast een cadeau.

‘We hopen dat onze liedjes een standaard wordt voor de komende jaren.’ Passchier (sinterklaaswolvega.nl, 6 september 2014)

Van der Vlugt in het radioprogramma DIT IS DE NACHT van 14 oktober 2014. Tijdens dit radiogesprek rijst overigens ook de vraag of het misschien niet beter is om de oude vertrouwde Sinterklaasliedjes ongewijzigd te laten en gewoon volledig nieuwe nummers te schrijven. Bram van der Vlugt: ‘Oh maar dat gebeurt voortdurend. Alleen de meeste nieuwe liedjes, hoe goed ze ook zijn, die houden geen stand. […] Die oude zijn niet uit te roeien. En omdat ze niet uit te roeien zijn, blijven ze dus. Niet omdat het moet, maar om die reden blijven ze bestaan, en dan is het wel handig om zo nu en dan eens de teksten aan te passen. Dat is eigenlijk nooit gebeurd. Het gebeurt nu voor het eerst.’ Ook de woordvoerder van de Hoofdpiet, Erik van Muiswinkel, is blij met de vernieuwde liedjes. Op de website van Passchier liet Muiswinkel weten dat de oude liedjes af en toe voor frustraties zorgde bij de nieuwe sinterklaasprogramma’s. ‘Al jaren liepen wij bij het schrijven van onze sinterklaasprogramma’s op tegen de ouderwetse teksten van de liedjes. […] Met de aanpassingen in de liedteksten kan het sinterklaasfeest wat ons betreft weer jaren vooruit!’

Ben je steeds zoet geweest Wees dan maar niet bevreesd Want dan brengt Sint Nicolaas fijn speculaas Kent jouw verlanglijstje Wees maar niet bang meisje Hij is hier voor jou en mij Kom er maar bij!

Please come in, Sinterklaas! The 25 most famous Sinterklaas songs have been given a new form. “The celebration is moving with the times, but some of the songs have not changed one word since 1850,” says Paul Passchier. Along with Thedo Keizer, he adapted some of the most famous songs. Bram van der Vlugt, the actor who used to be the ‘official’ Sinterklaas on television, says: “Most of the new songs, no matter how good they are, do not last. The old ones are impossible to eradicate. And because they cannot be eradicated, they remain. Then it is convenient every now and then to adapt the texts. That’s actually never happened before. It is happening now for the first time.“

59

Profile for PIET

Piet magazine  

Een handboek voor een moderne sinterklaasviering

Piet magazine  

Een handboek voor een moderne sinterklaasviering

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded