__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 58

Piet

ZIE GINDS KOMT DE STOOMBOOT Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan. Hij brengt ons Sint Nicolaas, ik zie hem al staan. Hoe huppelt zijn paardje het dek op en neer. Hoe waaien de wimpels al heen en al weer. Zijn knecht staat te lachen en roept ons reeds toe. Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe. Kijk, Piet staat te lachen en roept naar de kant: ‘Ik heb genoeg lekkers voor heel Nederland!’ O lieve Sint Nicolaas, kom ook eens bij mij. En rij toch niet stilletjes ons huisje voorbij.

‘Het feest is met de tijd meegegaan, maar aan sommige liedjes is sinds 1850 geen letter veranderd’ Passchier (AD, 12 september 2014)

Het schrijversduo realiseerde zich echter dat ‘nieuwe’ Sinterklaasliedjes introduceren geen gemakkelijke opgave was. ‘Want we hebben het niet over zomaar iets hé. Dit is nationaal erfgoed. Levend erfgoed. Iedereen heeft er intense herinneringen aan. Iedereen kent ze. Misschien zijn het wel de eerste liedjes en de laatste liedjes die we in ons leven uit ons hoofd kennen’, aldus Passchier in het AD. Desondanks vindt Passchier vernieuwing nodig, en niet alleen omdat de oude liedjes mogelijk racistische implicaties hebben. ‘Want wie weet nog wat kaatsenballen zijn? Andere ouderwetse dingen hebben we wel laten staan, omdat ze gewoon te mooi zijn. Zoals: makkers, staakt uw wild geraas.’ Daarnaast denkt het duo dat deze kleine vernieuwingen de overgang naar andere veranderingen binnen de sinterklaasviering makkelijker maakt. ‘De discussie over de kleur van Zwarte Piet veroorzaakt vooral veel boosheid. Wij hebben de hoop dat we met de kleine aanpassingen in de teksten van de liedjes de voorwaarden creëren om heel voorzichtig naar wat grotere veranderingen toe te werken. Het is nadrukkelijk een poging om te verbinden, niet om te verdelen. Sinterklaas moet een feest van iedereen zijn’ (Passchier en Keizer in Het Parool van 10 september 2014). Het nieuws over dit liedjesboek haalde de landelijke media, en Giel Beelen van 3FM voorspelde dat dit boek heel heftige reacties zou gaan opleveren. In een telefonische reactie in het programma van Giel op 12 september 2014 liet Passchier weten dat niet te verwachten: ‘Ik denk dat als mensen het gaan lezen en ook de uitleg daarbij, dat het absoluut niet gaat gebeuren, omdat wij nou juist helemaal geen partij kiezen. […] We hebben het juist ongelofelijk lief en gematigd proberen te doen, zodat we juist geen mensen tegen ons in het harnas jagen’. De voormalig ‘nationale’ Sinterklaas en vaste raadgever van Sinterklaas in televisie-aangelegenheden, Bram van der Vlugt, staat positief tegenover de vernieuwede liedjes. ‘Want dat zwart als roet een tegenstelling zou zijn van goed, ja dat is wel handig om dat te veranderen. Want al ben ik van de EO toch ben ik maar zo zo. Ik bedoel dat zijn dingen die onzin zijn.’ Daarnaast erkent hij dat sommige teksten verouderd zijn: ‘Je moet gewoon grote mensen van dertig nog uitleggen wat een gard is toch? Dat is onzin om dat erin te hebben’, zo stelde

58

Profile for PIET

Piet magazine  

Een handboek voor een moderne sinterklaasviering

Piet magazine  

Een handboek voor een moderne sinterklaasviering

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded