__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 55

Piet zijn kun je leren

de aanloop naar het sinterklaasfeest, had hij de hulp ingeschakeld van Opa Piet die in de slotaflevering dan ook te zien is als zwarte Sinterklaas. Op 4 december 2014 rijdt Opa Piet, geheel in originele Sinterklaaskledij, samen met Sinterklaas de nacht tegemoet. Opa Piet op een wit en Sinterklaas op een zwart paard. Boschhuizen legt in de NRC uit dat op deze manier ‘Piet gelijk wordt gesteld aan Sinterklaas’. Een moeilijke opgave Het schrijven van het Sinterklaasjournaal 2014 was voor Boschhuizen een erg moeilijke opgave: ‘…, omdat we met een volwassenenprobleem in een kinderprogramma zaten. We wilden geen politiek statement maken. Ik vind: vecht het uit bij Jeroen Pauw en in de NRC, maar laat die kinderen met rust.’ Er waren traditionele en nieuwe pieten te zien en Dieuwertje Blok vertelt in DE WERELD DRAAIT DOOR dat ze van kinderen heel veel positieve reacties heeft gekregen. ‘Van kinderen is het zo fijn dat – zeker in die leeftijd dat ze nog geloven in magie – denken dat alles

kan.’ (…) ‘Die fantasie is nog zo groot en vrij. Ze hebben Opa Piet ook gezien. Logisch dat hij van Sinterklaas een Sinterklaaspak krijgt, met hem meegaat en dat hij gelijk is aan Sinterklaas.’ Wat het SINTERKLAASJOURNAAL in de toekomst zal brengen, blijft natuurlijk een verrassing. Dieuwertje Blok hoopt vooral dat het SINTERKLAASJOURNAAL ruimte heeft gecreëerd voor creativiteit en nieuwe ideeën: “Alles is eigenlijk mogelijk. Het is vooral aan mensen zelf, die op allerlei niveaus Sinterklaas vieren, om daar een eigen invulling aan te geven.’ Voor Ajé Boschhuizen ligt de toekomst nog open. Het was dan ook niet de bedoeling om met een zwarte Sint een einde te maken aan de traditie: “Je kunt de zwarte Sint accepteren of niet, en volgend jaar verzinnen we weer iets heel anders. Wij willen juist laten zien: neem het niet te nauw. Je kunt veel kanten op met deze traditie. Wij verplichten niemand om een zwarte Sinterklaas of een Roetpiet te bestellen. Geloven is een keuze; iedereen kan zijn eigen sinterklaasfeest eruit halen. Maar op televisie is er in ieder geval iets verschoven.’ (NRC 6 december 2014)

55

Becoming a Piet takes practice This year, Dutch public broadcaster NTR will air its S������������������ for the 15th time. This television program follows Sinterklaas and his pieten as they sail from Spain to the Netherlands. During the first episode, usually around the 10th of November, the pakjesboot (the boat full of presents) is still sailing on the high seas. Sinterklaas and his pieten have great adventures and it’s always exciting to see whether they will arrive to the Netherlands on time. The 2014 intense discussions about Zwarte Piet made last year’s program particularly exciting and not only for children. In the first episode, presenter Dieuwertje Blok asked whether the pieten would still be part of the festivities. Sinterklaas replied: “Yes, they are an old fashioned, cozy tradition in the Netherlands. It has been that way for hundreds of years, and it will always remain like that.” However, a few episodes later, a variety of pieten could be seen on the screen: Besides black, there were also white and even clown pieten. The writers thereby wanted to emphasize that the party can be celebrated in many ways and that—with some learning and practice—everyone can become a Piet.

Profile for PIET

Piet magazine  

Een handboek voor een moderne sinterklaasviering

Piet magazine  

Een handboek voor een moderne sinterklaasviering

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded