__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 46

Interview

Anton Karel Willem Anton Isaac, oftewel Akwasi, rapper, theatermaker en dichter, maakt furore met zijn eerste soloalbum DAAR ERGENS. Voordat de veelzijdige artiest solo ging, behoorde hij tot de rauwe hiphopformatie Zwart Licht. Samen met twee andere getalenteerde jongemannen betrad hij het podium om de – vaak activistische – boodschap met een origineel geluid en vlijmscherpe teksten te verkondigen. In zijn eigen muziek is Akwasi minder anarchistisch, maar hij blijft zich uitspreken over onderwerpen als Zwarte Piet en de Nederlandse identiteit.

Met Zwart Licht maakte je muziek met een politieke boodschap. Het lijkt wel alsof je daar bewust van afgestapt bent. Ik ben er niet van afgestapt, ik heb het er alleen niet altijd over. Ik heb heel lang heel veel gezegd en heel veel gedaan tegen Zwarte Piet en mensen weten dat nu wel. Ik geloof echt in de kracht van herhaling, maar ik dacht ook: ok, ik ga nu even goed op mezelf focussen. Ik merk dat wat ik met dit soloalbum doe, net wat toegankelijker is. Hiermee open je de Uitmarkt, hiermee treed je op voor de Koningin en geef je optredens die je normaliter niet verzorgt. Hoe ervoer jij Zwarte Piet als kind? Als kind vond ik Zwarte Piet altijd wel een beetje gek. Dan ben je zes jaar en zie je Sinterklaas en Zwarte Piet. Ik – als zwart kind – werd bang van hem. Tien jaar later werd ik opeens Zwarte Piet genoemd. Dan is het van: ik lijk op hem, maar was vroeger bang voor hem en anderen ook, dus dan zijn zij bang van mij. En dat fokt echt met je geest. Wat voor effect heeft dat op je? Je wordt onzeker. Tijdens deze periode heb ik vroeger wel eens gedacht: wil ik wel zwart zijn? Ik wil m’n huid wel lichter hebben. Nu ligt dat achter mij. Ik ben blij dat ik Akwasi heet en superblij dat ik Nederlander ben, maar alleen ben ik een Nederlander plus, want ik kom hier oorspronkelijk niet vandaan en ik heb nog iets extra’s: mijn cultuur. Wie neemt dat van mij af? Niemand.

Op wat voor manier heb jij tegen Zwarte Piet geprotesteerd? Ik heb mijn steentje bijgedragen aan wat nu een sloopbal is geworden, die straks dat hele zwartepietending onderuit zal halen. Ik heb stukken geschreven, erover gesproken op televisie, radio en in debatten. Ik heb er een theaterstuk over gemaakt en nummers over geschreven. The damage will be done. Waarom is de schmink voor jou het ergst? Ik vind die schmink het meest beledigend, want die maakt je pas echt zwart. En ík moet mezelf dan – volgens de Nederlandse taal – zwart noemen. Er is heel veel gesproken over gekleurde pieten, over roetvegen, ik zeg: doe wat je wilt, al smeer je pindakaas op je kop. Maar geen zwarte schmink. Dat is gewoon een hele lullige traditie, waar ik mijzelf als Nederlander heel erg voor schaam. Waarom denk je dat het noodzakelijk is je erover uit te spreken? Ik heb een stem. Ik kan mensen activeren, informeren, overtuigen. Daarvoor gebruik ik mijn stem. Mij kun je niet monddood maken, never, want al sterf ik morgen: mijn muziek blijft de eeuwigheid ingaan. Of het nu een tekst is of een nummer, een film of een stuk – het zal er voor altijd zijn. En daarom denk ik dat het belangrijk is om mijn stem te laten horen. Met mijn woorden voel ik me sterk, zo bescherm ik mezelf. Tijdens het WK zijn we wel één land. Als een Jeremain Lens of een Leroy Fer scoort, dan is heel

46

Profile for PIET

Piet magazine  

Een handboek voor een moderne sinterklaasviering

Piet magazine  

Een handboek voor een moderne sinterklaasviering

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded