__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 42

Duogesprek

Tanja Jess Tanja Jess werd bij het grote publiek bekend door de rol van Bowien Galema in GTST. In 2000 verliet ze de serie en sindsdien is zij te zien geweest in diverse films (o.a. L���!, H����������, K��� �� J�����), tv-series (B�������������, B�� B��� B����, V�� G�� L��), presenteerde zij radio- en tvprogramma’s en schreef zij columns en samen met Anousha Nzume het boek De Mama Match. Op dit moment is zij op te zien in de KRO-serie T������ en in het Theater met de voorstelling B�������������/V�����������.

Sunny Bergman Sunny Bergman is documentairemaker en schrijver. Ze studeerde politicologie en filosofie aan de Universiteit van York en werkt sindsdien veel voor de VPRO als filmmaker en columniste. Ze is bekend geworden met persoonlijke getinte documentaires. In 2007 maakte ze B������ H�������, over het onrealistische schoonheidsideaal. Deze film kreeg veel internationale prijzen en leidde dat een verwoed debat in de media over dit onderwerp. Daarna maakte ze de serie S���� S��� �� S��� – waarvoor ze de Dirk Scherpenzeel –prijs kreeg – over seksualiteit vanuit crosscultureel perspectief. De documentaire S�������� en het gelijknamige boek gaan over de dubbele seksuele moraal. Vorig jaar verscheen Z����

om publiekelijk tegen Zwarte Piet te zijn. Je beperkt je doelgroep. Heel veel BN-ers wilden wel meedoen met de Pietmakeover-actie**, maar werden teruggefloten door hun management. Mijn management heeft nooit aan de bel getrokken. Je kunt je afvragen of het wel een goed management is … haha.

��� R���, een documentaire waarin ze racisme in Nederland onderzocht naar aanleiding van het steeds heftiger zwartepietendebat. Ook deed Sunny mee aan de rechtszaak

Ik heb natuurlijk ook veel bijval gekregen. Maar dat was dan meestal in een privébericht. Dat is ook opvallend: haten doen mensen publiekelijk, maar steun betuigen ze dan weer liever privé.

tegen de gemeente Amsterdam omdat die een vergunning verleende voor de Sintintocht met (het racistische karakter van) Zwarte Piet.

*Tanja is op het moment van de ontmoeting niet blond, en noemt zich geen activist. Wel was zij een van de initiatiefnemers van de Pietmakeover-actie. **De Pietmakeover-actie werd in 2014 opgezet werd door Irene de Kom-Avogadri, Jörgen Raymann, Rossana Kluivert, Anousha Nzume en Tanja Jess. Zij trommelden een grote groep BN-ers op die allemaal een selfie-filmpje maakten waarin zij opriepen Piet een makeover te geven. De filmpjes zijn nog steeds te zien op de Facebook-pagina Pietmakeover.

Sunny: Dit debat legt natuurlijk een groter probleem bloot. Het probleem van racisme in Nederland. En dat tast ons zelfbeeld aan, Nederland als tolerante natie. Tanja: Wat ik heel sterk vond aan jouw film ZWART ALS ROET is de fietsendieftest waarin drie jongens met een verschillende huidskleur een fiets stelen. Daarin zag je het keiharde bewijs dat donkere mensen anders behandeld worden dan witte mensen. Bij de donkere jongens werd de politie gebeld, terwijl de witte jongen zelfs hulp kreeg.

42

Profile for PIET

Piet magazine  

Een handboek voor een moderne sinterklaasviering

Piet magazine  

Een handboek voor een moderne sinterklaasviering

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded