__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 31

Jerry Arens

gedrag, gekke capriolen, een afro-pruik en een gebrekkig accent. Aan deze kenmerken voldeed – en voldoet – onze Zwarte Piet ook. De afbeeldingen illustreren met welke beelden van zwarte mensen wij zijn opgegroeid. Of het nou Sjimmie, Kuifje in Afrika, de zwartepietpop en de Golliwog pop, de Blackface-traditie of Zwarte Piet is, het zijn manieren om iemand met een donkere huidskleur af te beelden als karikatuur. Trots? Het woord ‘empathie’ duikt vaak op in de discussie. Voorstanders van Zwarte Piet walsen over gevoelens en argumenten heen van tegenstanders. Vervolgens worden er argumenten gebruikt als blanke vla en jodenkoeken en waarom andere tradities, zoals het Suikerfeest, dan wel mogen en krijg je de vraag of het niet beter is om je druk te maken over iets belangrijkers. Als klap op de vuurpijl mogen de tegenstanders oprotten naar hun eigen land. Als dat gewoon Nederland blijkt te zijn, moeten ze maar naar donker Afrika, want ‘Hoe zouden jullie het vinden als we in jouw land komen en je cultuur zouden afpakken?’ Ik hoop dat niemand de ironie ontgaat van het in een adem noemen van voorouders, eigen land, donker Afrika en cultuur afpakken. Dan zijn er ook mensen die vinden er niks aan te kunnen doen wat hun voorouders hebben gedaan, maar wat als we dat nou eens op een hoger level bekijken en er niet persoonlijk, maar als Nederland? Nederland heeft zo veel om trots op te zijn. Rembrandt, Vermeer en Johan Cruyff om bijvoorbeeld. maar we hebben zelf de Nachtwacht toch niet geschilderd of een doelpunt gescoord? Waarom dan wel trots zijn op de goede dingen, maar niet achter je oren krabben over de schaduwkant?

vraag van de voorzitter van een VN-onderzoeksgroep – geven ook geen blijk van empathie. De gehechtheid aan Zwarte Piet wordt gemakkelijk afgedaan als jeugdsentiment; en een groot deel van de bevolking, wordt weggezet als racistisch, omdat deze mensen het als een leuk kinderfeest zien. Dat is in ieder geval hoe veel mensen het ervaren. Maar er is natuurlijk niemand in Nederland die bij de intocht van Sinterklaas op de kade staat met de gedachte dat de tijd om slavernijtje spelen is aangebroken. Nuance ‘Wij vinden Zwarte Piet niet zo leuk en zijn van mening dat er een aantal minder prettige en racistisch getinte elementen aan kleven, dus zouden jullie het misschien een keer willen overwegen om dat een klein beetje aan te passen?’ Een actie met deze genuanceerde stellingname had weinig uitgehaald; uitgesproken opvattingen, en extreem geformuleerde zeker, krijgen meer aandacht. Toch doet het net zo veel pijn om voor Zwarte Piet uitgemaakt te worden als het etiket racist opgeplakt te krijgen. Voor wie Sinterklaas viert, is Zwarte Piet een held die cadeautjes komt brengen. Tegelijkertijd is er ook een groep die zich er onprettig bij voelt. Zou het rampzalig zijn als we op het SINTERKLAASJOURNAAL te zien krijgen dat een boef de pakjesboot wilde opblazen, maar daarvoor een verfbom heeft gebruikt, waardoor alle pieten nu zilver zijn? Ik weet zeker dat als ik daarna tegen m’n dochter begin over Zwarte Piet, ze me zal corrigeren door te zeggen: Papa het is geen Zwarte Piet meer hoor. Het is nu Zilver Piet. Zou de intentie van het sinterklaasfeest daarmee veranderen? Ik denk het niet.

BOEM... BOEM... BOEM Two memories of December 5th: pakjesavond (gifts evening) in 1980 and in 2004. Happy memories. It was the best it could ever be. That is why it was a shock for golf player and entrepreneur Jerry Arens to discover that others associated the Sinterklaas celebration - and him - with racism. Arens now works to promote greater mutual understanding, but also for a “cool” Piet without racist traits (for example, a silver-colored Piet). “I cannot wait until my children have children. [Sinterklaas] just a children’s party? I think it’s great fun myself!”

Nederland schafte als een van de laatste Europese landen de slavernij af. Is het dan misschien verstandig om te kijken naar de vorm waarin we nu Sinterklaas vieren in plaats van met de vingers in onze oren LA LA LA te gaan zingen? Aan de andere kant valt er veel te zeggen voor de roep om empathie, maar uitlatingen als ‘Zwarte Piet is Racisme’ of ‘Waarom hebben jullie twee Sante Clauses nodig?’ –

31

Profile for PIET

Piet magazine  

Een handboek voor een moderne sinterklaasviering

Piet magazine  

Een handboek voor een moderne sinterklaasviering

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded