__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 194

Duogesprek Tekst Rowan Fredrik Fotografie Dorien Grötzinger

Zwarte Piet is zwart verdriet Mitchell Esajas en zijn moeder vieren geen Sinterklaas meer

Akuba Esajas (56) en haar zoon Mitchell Esajas (27) wonen allebei in Amsterdam. Pas toen Akuba in Nederland woonde deed ze nare ervaringen op in de sinterklaasperiode. Zij besloot langer Sinterklaas te vieren. Mitchell was toen een jaar of zeven. Hij studeerde later Antropologie aan de Vrije Universiteit en uiteraard legt hij een relatie tussen Zwarte Piet en het slavernijverleden van Nederland.

Mitchell is medeoprichter en voorzitter van de New Urban Collective, een vereniging die de sociaaleconomische positie van studenten en young professionals met een migrantenachtergrond wil versterken. Hij zet zich hiervoor in, omdat sprake is van structurele ongelijkheid in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. Ook is hij lid van het initiatief Kick Out Zwarte Piet, een actiegroep die vreedzame protesten organiseert tijdens de nationale intocht van Sinterklaas. Deze groep wil de wereld laten zien dat racisme niet acceptabel is, ook niet – zéker niet bij een kinderfeest. Het probleem met Zwarte Piet Het probleem met het fenomeen

Zwarte Piet is dat het discriminerend is. Akuba: ‘Vorig jaar stond ik in een winkel in Osdorp; stonden een paar oudere dames te praten over Zwarte Piet. Zij vonden dat “ze” hier komen en dat “ze” eisen dat “hun” feestje veranderd moet worden. Ik heb hen erop aangesproken en gezegd dat Zwarte Piet zwart verdriet is. Ze zeggen dat hij zwart is geworden van de schoorsteen, maar als dat al zo zou zijn, dan zou hij toch een paar strepen in zijn gezicht moeten hebben? Hoe komt hij dan helemaal zwart en waarom heeft hij dikke, rode lippen, kroeshaar en doet hij domme dingen? Dat is namelijk voor ons het probleem. Daar zijn wij tegen. Zwarte Piet moet weg omdat het discriminerend is’, aldus Akuba.

194

Mitchell legt verband tussen Zwarte Piet en het koloniale verleden. ‘Voor mij is Zwarte Piet symbool van dieperliggende discriminatie, ongelijkheid en racisme. Hij is symbool van het koloniale verleden waarin alles wat wit was, als norm werd gezien, en alles wat zwart was als inferieur en minder intelligent. Veel mensen zien dit niet, omdat zij fijne jeugdherinneringen hebben aan een leuk kinderfeest. En het is ook een leuk feestje. Maar de relatie tussen de witte man die heerst over allerlei gekleurde mensen, dat hint echt naar het slavernijverleden, en daar heb ik persoonlijk moeite mee’, aldus Mitchell. Dit is ook de reden waarom hij pleit voor heel andere hulpjes voor Sinterklaas zoals elfen of smurfen.

Profile for PIET

Piet magazine  

Een handboek voor een moderne sinterklaasviering

Piet magazine  

Een handboek voor een moderne sinterklaasviering

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded