__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 181

Color is the new black

pieten overdreven, of nergens voor nodig. Maar dat maakt Kloeg niet echt uit. Zijn kleurenpieten zijn er juist voor de mensen die het wél een goede oplossing vinden. Hoewel mensen de pieten erg mooi vinden, worden ze nog niet heel veel gehuurd. ‘De meeste klanten kijken er naar, vinden het mooi, en zeggen daarna “maar wij doen gewoon zwart hoor”, of “we zullen het er over hebben”.’

Het gaat Kloeg er vooral om dat mensen een geïnformeerde keuze maken. Door een alternatief te presenteren, geef je mensen in ieder geval de mogelijkheid om te kiezen voor een Piet waar ze achter staan. Daarnaast zorgt het bieden van een alternatief ervoor dat mensen moeten nadenken over wat ze nu eigenlijk willen in hun eigen viering. De kleurenpieten van Kloeg brachten een media-explosie teweeg.

‘De kleuren zijn vaak gewaagder, dat is wel een drempel voor mensen, die vinden het dan ineens eng.’

Kleurenpieten.nl lichtte de fotoserie van Kloeg uit, waarna zijn firma direct in de spotlights stond. Hij deed een radiointerview en haalde een recordaantal bezoekers op de facebookpagina van zijn bedrijf. Dit bracht positieve kanten met zich mee, maar het plaatste het bedrijf ook plots in een grotere discussie. ‘Ik vraag me dan wel af of ik daar het juiste platform voor ben.’ Toch deinsde de ondernemer hier niet voor terug. Hij wilde immers mensen laten nadenken over het onderwerp. En dat is gelukt.

181

Voor Kloeg is het, na een korte terugblik op zijn alternatief, duidelijk. Een Kleurenpiet maakt de viering weer sprookjesachtig. Het brengt de magie terug in een verhaal dat voor kinderen zo leuk is. Maar het veranderen van een traditie moet ook op een gestage manier gebeuren. ‘Gewoon rustig aan, mensen een klein beetje een spiegel voorhouden, om te laten zien dat het leuk en aardig is, maar je ook aan mensen om je heen moet denken. Niet te snel.’

Colour is the new black Mark Kloeg’s Firma Kloeg rents formal wear. For all types of events - official and unofficial - shoppers can visit his store in Delft. During his student days in the United Kingdom, Kloeg discovered that the figure of Zwarte Piet raised questions. By offering his customers alternatives, like Color Piet or Soot Piet, he hopes to get people thinking about the tradition. He does not force change, but encourages it.

Profile for PIET

Piet magazine  

Een handboek voor een moderne sinterklaasviering

Piet magazine  

Een handboek voor een moderne sinterklaasviering

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded