__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 174

Piet

Van zwarte schmink naar houtskool Fotografie Dorien Grötzinger

Irene de Kom-Avogadri vertelt over Roetpieten.nl Toen het debat over Zwarte Piet oplaaide, twee jaar geleden, zette dat haar opnieuw aan het nadenken over haar eigen blik op de sinterklaasviering. ‘Dit is toch eigenlijk wel raar wat we doen. De hele wereld vindt het gek, en wij laten het lekker gaan.’ Aan het woord is Irene de Kom-Avogadri, eigenaresse van The Class Company en moeder van twee kinderen.

Irene de Kom en haar goede vriendin Rossana Kluivert gingen op zoek naar een evenementenbureau dat alternatieve pieten aanbood. Toen deze bureaus nergens te vinden waren, deed zich bij Irene een vlaag van ondernemend activisme voor. Via het netwerk van The Class Company zette De Kom haar eigen roetpietenverhuurservice op. Ze begon een eigen Sinterklaas-act met roetpieten, in eerste instantie puur bedoeld voor bij henzelf thuis, maar na een golf van positieve feedback na een radio-uitzending van 538 besloot roetpieten.nl uit te breiden. ‘Toen dacht ik: ‘oh my god, dit wil ik eigenlijk helemaal niet.’ Het begon namelijk als iets principieels, en ik had helemaal niets commercieels in gedachten. Maar ja, je wilt een kind ook niet teleurstellen. Dus toen hebben we vorig jaar ook ingespeeld op de vele aanvragen.’ In eerste instantie zag De Kom roetpieten.nl vooral als ludieke actie. Het was een reactie op de aanhoudende problemen rond de sinterklaasviering. Concrete oplossingen werden tot dan toe niet aangeboden. Met de Roetpiet heeft ze zelf die oplossing gevonden. ‘Als mensen vertellen dat ze zich niet prettig voelen bij een Zwarte Piet, dan wordt er vaak ‘uitgelegd’ dat Piet gewoon zwart is van het roet. Nou oké, dan heb je dus geen kroeshaar, en geen rode, dikke lippen, en ook geen gouden oorbellen en pageschoentjes. Dus als je dat gewoon allemaal weg haalt, en de pieten dan gewoon zwart maakt met roet uit de schoorsteen.

Met die gedachte heb ik de website opgezet, om te laten zien dat het niet zo moeilijk is om een tussenweg te vinden.’ Een kleine aanpassing ‘Een van de roetpieten was mijn zwager. Ik had me op alles voorbereid voor als mijn zoontje hem zou herkennen. Dan had ik gezegd dat hij door Sinterklaas was gevraagd als helper. Hoe cool zou dat zijn? Maar hij herkende hem helemaal niet! Dat was zo maf aan het hele verhaal.’ Roetpieten zijn voor De Kom een volwaardig alternatief gebleken om Sinterklaas te kunnen blijven vieren. ‘Dit is de meest voor de hand liggende oplossing. Ik zit al lang genoeg in de entertainmentindustrie om te weten dat de pieten gewoon die kinderen blij moeten maken en gek moeten doen. De gezichten schminken met houtskool in plaats van zwarte schmink, that’s it. Dat is het enige verschil.’ De Kom heeft haar best gedaan om de roetpieten zo veel mogelijk op de traditionele pieten te laten lijken. ‘We vinden Sinterklaas allemaal een heel leuk feest voor de kinderen, en dat willen we helemaal niet veranderen. Dat is wat je zo vaak hoort. Maar dit is gewoon een simpele aanpassing. Piet is nog steeds zwart. Alleen nu is hij zwart van het roet, zoals het liedje ook doet vermoeden.’ De roetpieten-service is aangeslagen, want er kwamen veel aanvragen binnen en de media

174

Profile for PIET

Piet magazine  

Een handboek voor een moderne sinterklaasviering

Piet magazine  

Een handboek voor een moderne sinterklaasviering

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded