__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 169

Pauline van der Meer Mohr

ʻIs er voor iedereen genoeg ruimte om erbij te horen, mee te doen, te delen, te aanvaarden en te worden aanvaard? En zo niet, hoe kunnen we dan innovatief genoeg zijn om daar iets aan te veranderen?ʼ

hebben beschreven hoe zijn voorkomen, positie, gedrag en houding als gevolg van veranderingen in de samenleving voortdurend zijn gewijzigd. Dat wil zeggen: ‘van lokale differentiatie naar nationale standaardisatie, van één mannelijke Piet naar honderden mannelijke en vrouwelijke pieten met verschillende taken, van een boze en agressieve boeman naar een zachtaardige clowneske kindervriend met managerskwaliteiten.’ Met de brief aan de academische gemeenschap wilde Van der Meer Mohr ruimte scheppen voor een sinterklaasviering waarin meer mogelijk is. Traditie hoeft niet de norm te zijn waar pieten aan moeten voldoen. De dynamiek rond de figuur ‘Piet’ komt goed naar voren binnen dit nieuwe debat. Hoe zien hedendaagse pieten er uit? Er zijn geen vooropgezette regels waar de nieuwe pieten aan moeten voldoen. Er is een totale herwaardering en re-interpretatie mogelijk, zodat de pieten afgestemd kunnen worden op de hedendaagse gemeenschap. Dat kan het CvB niet alleen doen; daar heeft het de input voor nodig van de gehele gemeenschap. Daarom is ervoor gekozen ruimte te scheppen, maar deze niet direct zelf in te vullen.

169

Erasmus University Rotterdam makes it happen! If there is a public debate on a certain phenomenon, then there is an invitation to study this phenomenon. The university or academy should feed the debate with knowledge and insights. That is the view of Pauline van der Meer Mohr, president of Erasmus University Rotterdam. People within that university objected to the university’s own Sinterklaas celebration. That led Van der Meer Mohr to ask the academic community at her university in an open letter: “Is there enough room for everyone to belong, to participate, to share, to accept and be accepted? And if not, then how can we be innovative enough to change?”

Profile for PIET

Piet magazine  

Een handboek voor een moderne sinterklaasviering

Piet magazine  

Een handboek voor een moderne sinterklaasviering

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded