__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 136

Piet

rolkraag, geen oorringen en loopt niet op gympen. Bovendien zijn het er niet meer dan vier! Zwarte Piet gaat veranderen Sint en Piet waren voor de meeste mensen alleen zichtbaar bij hun publieke optredens en in koekvorm en prenten. Bij de meeste mensen kwamen ze niet thuis, noch op school. Prachtig wordt dit

Aankomst van Sinterklaas in Zierikzee ca. 1925 (coll. Gemeente-arch. Schouwen Duiveland)

Burgemeestersvrouw mevr. Fokker van Crayestein Rengerskerke speelde voor Sinterklaas op (basis)school B. in Zierikzee, 1924 (coll. Gemeentearch. Schouwen-Duiveland)

21 Stadsarchief Rotterdam; Transcript J.G. Muller’s ‘Netboek’ of 1876/1877. Dagverhaal van Sint-Nicolaas feest (5 December 1876).

22 En de rek is er nog niet uit, want sinds 2012 begint het SINTERKLAASJOURNAAL al 5 dagen voor de aankomst van Sinterklaas.

136

beschreven door het dochtertje van het schippersechtpaar Muller, dat in 1876 bij een pleeggezin in Rotterdam woont en haar 5 december beschrijft: ‘Om twee uren kwamen de kinderen op school en Mijnheer Bikkers ook. Daarna namen wij de lei, daarop schreven wij over St. Nicolaas. Om drie uren gingen sommige kinderen naar de kleedkamer om St. Nicolaas kleederen aan te trekken. Toen zij klaar waren gingen zij door de schoollokalen wandelen. Wij lachten zeer. Van der Haal en Anna gaven een speculaaspop aan de kinderen. Daarover waren wij zeer blij. Daarna gingen wij naar het eerste schoollokaal om Mijnheer Hirsch te bedanken voor de speculaaspop. Vervolgens gaven van der Maal en Anna bruidsuikers aan de kinderen. Eindelijk gingen wij om 4 uren naar huis. Ik kwam thuis, ik vertoonde mijn speculaaspop aan mijn pleegmoeder. Het werd donker. Mijn pleegmoeder stak de lamp aan. Mijn pleegmoeder vroeg mij: ‘Hebt U wel plezier/pleizier op school gehad?’ Ik antwoordde: ‘Ja!’ Daarna breidde ik een kous. Wij aten het avondmaal. Mijn pleegvader kwam om zeven uren thuis. Ik nam mijn speculaaspop uit de kast en vertoonde hem aan mijn pleegvader. Dan zette ik hem in de kast. Om half 8 gingen mijn pleegvader, mijn pleegmoeder en ik wandelen. Ik zag op den Binnenweg vele winkels, waarin vele prachtige lekkernijen liggen. Mijn pleegvader kocht boterletters, suikergoed, enz. voor mij. Om negen uren gingen wij naar huis.’21 Op straat en in winkels werden Sinterklaas en Piet langzamerhand steeds zichtbaarder dankzij de vele intochten en het gebruik van hun afbeeldingen in reclames. Heel lang beperkte zich dat tot een paar weken voor 5 december. Pas in de tweede helft van de twintigste eeuw wordt de periode waarin Sint en Piet aanwezig zijn steeds meer opgerekt; tegenwoordig zijn zij al vanaf begin november niet te missen in winkels en in het straatbeeld. Ruim drie weken voor Sints feestdag komen zij al in Nederland aan.22 Dat leidt tot de

Profile for PIET

Piet magazine  

Een handboek voor een moderne sinterklaasviering

Piet magazine  

Een handboek voor een moderne sinterklaasviering

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded