Page 1

Een uitgave van de Marketing Associatie Amsterdam ] [ jaargang 16 ] [ nummer 2 ] [ maart 2009

M/V Marketing informaatie.nl


Gebruikt heel Nederland binnenkort jouw product? Meld je aan voor de Sara Lee Business Course

Op deze dagen leer je alle ins en outs van ons bedrijf kennen en maak je ook kennis met de

Hoe vaak krijg je de kans om een paar dagen

mensen achter de merken. Ben jij laatstejaars

mee te werken aan een nieuw concept? Tijdens

masterstudent en heb je commercieel inzicht?

de Sara Lee Business Course kun je je vanuit

Ga dan snel naar www.saraleebusinesscourse.nl

verschillende disciplines op een van onze merken

en schrijf je in voor 1 april. De selectiedag is op

storten en je commercieel talent de vrije loop

7 mei, de Sara Lee Business Course vindt plaats

laten. De Sara Lee Business Course duurt 3,5 dag.

van 7 t/m 10 juni 2009.


In dit nummer 4. InforMAAtie.nl

5. Van de hoofdredacteur

8. Evaluatie Nationale Marketing Strijd 2009

6. Bestuur zoekt bestuur

7. Van de voorzitter

10. Male vs. Female marketing

13. Feest van het jaar: Slaap Uit!

21. The Marketing Experience Game

24. Hoe is het met

14. InforMAAtie.nl in de InforMAAtie 16. Interview Crystal Clear 20. “Vandaag is rood” de promotiecampagne MAA

26. Verslag van het Amsterdam Marketing Event

27. Column Wouter de Vries Jr.

28. Marketingfacts

30. MarCo Carrière Evenement

31. Column William van Rijn

32. Talentvol

32. Twitteren

33. Verslag van het Actieve leden diner

34. Borrelfoto’s

35. Activiteiten, Colofon

3


Pra www at mee o .info rmaa p tie.n


 “Ik ben het niet 
 helemaal eens met de column van Wouter de Vries en ga op informaatie.nl mijn eigen versie plaatsen.”

l


 “Ik bekijk de 
 marketingwereld vanuit een heel ander perspectief. Met informaatie.nl heb ik eindelijk het medium gevonden om dit te delen.”


 “Ik ben dol 
op Jillz meidenpils en surf dus snel naar informaatie.nl om het videoreport bij Heineken te bekijken.”

Jouw blik op de MAA en de wereld van marketing


Van de hoofdredacteur Op de cover van deze derde editie preikt onze trots, namelijk onze leden, jij! Maar wanneer je goed kijkt, wordt duidelijk dat onze trots tweeledig is qua geslacht. Dat dit een positief punt is staat buiten kijf, maar moet ik daarom onderscheid maken in hoe ik jullie benader? Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat gender, in de wetenschap veelal ingezet als modererende variabele, er niet voor zorgt dat jij wel of geen interesse hebt in marketing. En dat is maar goed ook want deze derde editie staat wederom tjokvol met marketinginformatie en heeft als thema gendermarketing, of liever gezegd m/v marketing. Bedrijven zien steeds meer kansen in de verschillen tussen mannen en vrouwen. Zo sprak ik onlangs met de brandmanager van een drankje gericht op vrouwen. Tijdens het gesprek kwam naar voren dat gedurende een trial periode dit product ook werd gedronken door mannelijke ‘heavy-metal’ fanaten. Dat vond ik apart, want mannelijke heavy metal fanaten zijn, zonder te generaliseren, doorgaans geen afnemers van vrouwelijke producten. Deze observatie vergrootte het aantal vraagtekens die ik achter het nut van een gender specifiek product en bijhorende marketing plaatste. Kan de inzet van marketing sturing geven aan het ‘geslacht' van je product en de afnemer? Met andere woorden, kun je een product als drank vrouwelijk danwel mannelijk maken? Ik denk dat het kan, echter wat doet het met je afnemers? Drinken mannen echt geen Coca Cola Light? Deze editie zoomt in op de verschillende aspecten van deze gender thematiek. Hoe kan marketing worden ingezet om de heren en dames op de voorzijde van deze editie aan een product te binden en verschilt deze benadering per geslacht? In het artikel van redactrice Sanne wordt ingegaan op de rolverdeling in huishoudens en hoe producenten daarmee omgaan. Want wie beslist er in huishoudens, is dat de vrouw of is het de man? Op wie moet de producent zich richten en, niet geheel onbelangrijk, hoe dan? Vanuit de theorie nemen redacteuren Yori en Eelco een vlucht naar de praktijk. Als ware helden begaven zij zich in het vrouwennest van Vrumona’s Crystal Clear. Deze ‘vrouwendrank’ claimt met haar campagne ‘Women in control’ heel wat vrouwelijkheid in haar mars te hebben. Het interview geeft inzicht in het marketen van een gender specifiek product. Waar wordt in de marketing op gelet en hoe verschilt dit van marketing voor mannen. We stellen ook de hamvraag: in hoeverre heeft deze specifieke benadering eigenlijk zin? De gebruikelijke rubrieken Hoe is het met en Marketingfacts zijn speciaal in het m/v jasje gestoken. Ze brengen marketingfacts over mannen en vrouwen en in Hoe is het met

5

worden alumni Milan Slikker en Floortje Schilt gevraagd naar hun MAA verleden en huidige bezigheden. Ook benieuwd of er veel verschil in zit? De columnisten beklimmen wederom de speakerbox: Willam vraagt zich af of de mannenburger nog wel bestaat en Wouter vertelt welke grote beslissingen hij thuis neemt. Veder kijken we terug op een geslaagd Amsterdam Marketing Event waar studenten kennismaakten met potentiële werkgevers. Je leest in deze uitgave hoe de MAA via een succesvolle campagne nieuwe leden aantrok en hoe onze marketingtalenten het er vanaf brachten tijdens de Nationale Marketing Strijd in Maastricht. Naast deze verslaggeving kijken we ook vooruit. Wat brengt de MAA de komende tijd? Verschillende commissies kondigen hun evenementen aan. Zo kun je alles lezen over het MarCo Carrière Event en The Marketing Experience Game. Super mooi! In de vorige editie stelde ik je voor aan InforMAAtie.nl. Hoe gaat het ondertussen? Het gaat goed! Er worden volop berichten geplaatst door leden en partners. De webredactie van InforMAAtie.nl ging op uitnodiging naar het Heineken Media Café, om daar Marélie Steensma, brandmanager van Jillz, voor de camera te onderwerpen aan een m/v vragenvuur. Naast hun videoverslag vind je op InforMAAtie. nl ook een interview met Jason Fulton, Consumer Cultures and Innovation Manager for Nike EMEA. Jason vertelt hoe Nike omgaat met gendermarketing en geeft zijn blik op de thematiek. Kortom een prachtige editie op de mat en een mooi platform op je beeldscherm. M/V’en, veel plezier!

Pieter Vissers Hoofdredacteur Reacties op deze editie stuur je naar pieter@informaatie.nl


Bestuur zoekt bestuur 2009-2010! Wat zijn jouw ambities?

Ben jij ge誰nteresseerd in een bestuursfunctie van de Marketing Associati e Amsterdam voor het jaar 2009-2010, of wil je gra ag meer informatie kij k dan op www.ma-amster dam.nl/nieuwbestuur of neem contact op met Migal Nieuwe Weme (te l: 06-30650674 of mail: secretaris@ma-amste rdam. nl). Solliciteren kan tot en met vrijdag 24 ap ril 2009 middels het ver sturen van je motivati ebrief met CV naar bovensta and emailadres.


Van de voorzitter De derde editie van de InforMAAtie dit jaar. Het studiejaar vordert snel en voor velen van jullie is het (net als voor mij) scriptietijd. Wij gaan gewoon door. Met veel evenementen en nieuwe initiatieven. Na een geslaagde Amsterdam Commercial Night hebben we ons in stilte voorbereid op de andere evenementen. De eerste van 2009 zit er al op, op donderdag 5 februari vond het Amsterdam Marketing Event plaats. Met als thema “Marketing 2.0” en een uitstekende line-up van aansprekende bedrijven. Rond de ‘matdatum’ van deze InforMAAtie, is het tijd voor het Research & Strategy Event. Deelnemers aan het evenement ervaren dat onderzoek niet alleen gaat over cijfers en grafieken, maar vooral ook om oprechte interesse in de klant. Vandaar het thema ‘Connect with the street’. Ook april is een drukke maand met evenementen. We trappen af met een themafeest op woensdag 8 april in Club NL in Amsterdam, als minder officieel alternatief voor het gebruikelijke gala. Amper twee dagen later pakken we de bus naar het hopelijk zonnige Val Thorens, voor de jaarlijkse wintersportreis. Op de 23e organiseren we, samen met EOS en Mercurius, het MarCo carrière-event. Leuk om samen met deze verenigingen een sterk evenement neer te zetten! Om het rijtje af te maken: in mei vindt de Marketing Experience Game plaats. Een interactieve dag waar jouw marketingkennis actief in de ‘praktijk’ wordt getest. En natuurlijk mag ik het International Research Project niet vergeten. De commissie en twaalf deelnemers werken keihard aan de voorbereiding van een onderzoeksreis naar Oekraïne. Een gevarieerde groep van mensen met één gezamenlijke passie: de grens over en kennismaken met andere culturen. Met de vele uitdagingen en kansen op dit moment wordt het ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring. Naarmate het jaar vordert leren wij als bestuur ook steeds meer leden kennen. Bijvoorbeeld tijdens het actieve leden diner. Het was een mooi moment om de gezichten te zien achter de namen die we vaak voorbij horen komen. En een goed excuus om leden uit te horen over hun (eerste) ervaringen met de vereniging en met het bestuur en over hun ambities. Als er al twijfel bestaat over de noodzaak van informele activiteiten met leden, dan zijn die meteen verdwenen na zo’n avond.

7

In de tweede helft kijken we vooral ook hoe wij op lange termijn waardevol kunnen blijven voor leden. De alumni-commissie spreekt met afgestudeerde leden om te inventariseren wat wij voor hen kunnen betekenen. En zij eventueel voor ons. Samen met +3 Marktonderzoek sturen we bovendien een vragenlijst rond aan studerende leden. Op de resultaten van deze vragenlijst praten we door tijdens het eerste ledenplatform, waar we open staan voor jullie ongezouten mening over de vereniging. Kortom: het gaat goed. En er is meer. Ledenborrels worden goed bezocht en zijn erg gezellig. We hebben veel nieuwe partners, wat jou de kans geeft om kennis te maken met nog meer verschillende bedrijven. Een nieuw InforMAAtie weblog is gelanceerd en lijkt een goede aanvulling op onze site. Er zijn zelfs twitterende leden gesignaleerd... Ik sluit af met een oproep. Evenementen, magazines, weblogs en borrels hebben een doel. We zijn er uiteindelijk om jou de ruimte te geven om je te ontwikkelen en om jou met bedrijven en medestudenten in contact te brengen. Bedenk daarom goed wat jij uit je studietijd wilt halen en laat ons weten hoe wij daar een rol in kunnen spelen.

Henk-Rik Keizer Voorzitter 2008/2009

Concrete oproepen kun je mailen naar voorzitter@maamsterdam.nl


Nationale Marketing Strijd 2009 Team “Born with ID” winnaar

8

De strijd is weer gestreden: dinsdag 17 en woensdag 18 februari vond in Maastricht de 19e editie van de Nationale Marketing Strijd plaats. Dit jaar stond het marketingevenement in het teken van het thema ‘What's Your ID?’. In teams van 5 streden 190 topstudenten om de felbegeerde titel ‘Grootste Marketingtalent 2009’, een geldprijs van €2.000 en een jaarabonnement op MarketingTribune. Nadat alle teams elkaar al hadden leren kennen op de verschillende inhouse dagen, was het op dinsdag de hoogste tijd om weer samen te komen in het Bourgondische Maastricht. Nadat de 19e editie van de Nationale Marketing Strijd op een spetterende manier geopend was, kon de strijd beginnen. De winnaars van de inhouse dagen mochten zich direct bewijzen in de kwart finale van TNT. De overige teams kregen hun kans op revanche bij bedrijven als Philips, DSM, L’Oréal, Unilever en T-Mobile. Tijdens deze ronde maakten de teams nog steeds kans op een plekje in de halve finale. Een spannende ronde dus. Wat het allemaal nog spannender maakte was het feit dat de winnende teams pas de volgende ochtend bekend gemaakt werden. Om 18.00u begon het avondprogramma, wat de spanning een stuk draaglijker maakte. Voor sommigen betekende dit een recruitment diner, anderen gingen gezellig eten in het centrum van Maastricht. Om 22.00u was iedereen weer terug in het hotel, tijd voor een ontspannende hypnoseshow. Patrick Pickart stond klaar om menigeen onder hypnose te brengen. Uiteraard zorgde dit voor bizarre en hilarische momenten, onder andere door Michael Jackson imitaties, telefoongesprekken met schoenen en het eendje Kwak. Na deze show was het de hoogste tijd om, onder het genot van een borrel, verhalen over de eerste dag uit te wisselen met andere deelnemers. Dat het een geslaagde avond was bleek wel uit het feit dat sommigen na de borrel nog lang geen zin hadden om te gaan slapen. Helaas moest de organisatie hier toch een stokje voor steken, waarna de rust weer terugkeerde in het hotel.

Dag 2 De teams die op dag 1 de kwart finale wisten te winnen werden de tweede dag in alle vroegte gewekt. Vermomd als postbodes liepen de recruiters van TNT al vroeg door het hotel om de finalisten mee te nemen voor een alternatief programma. Terwijl zij met TNT op de mountainbike door de grotten scheurden waagden 15 teams een poging om alsnog een plekje in de finale te bemachtigen. Dit deden ze door aan cases te werken van bedrijven als Philips, DSM, L’Oréal, Unilever en T-Mobile. Voor de overige teams werden er workshops verzorgd. Zo mochten sommigen hun ID laten zien door met Lego te spelen bij de workshop van New Shoes Today, stond Personal Branding centraal bij Tom Scholte, werd je meegenomen op een interessante toer door de nieuwe media bij Experience Economy en ontdekten sommigen het belang van een eigen identiteit voor organisaties bij de workshop van Movimento.

Na de workshops was het tijd voor de lunch. Voor sommigen betekende dit een leerzame speurtocht door hartje Maastricht. VODW verzorgde namelijk een extern programma waarin de nieuwste trends centraal stonden. Door middel van trendspotting bij de hippe hotspots van Maastricht moesten de deelnemers een nieuw concept verzinnen voor een bank.


Tekst: Julie de Ronde

nationale marketing strijd Voor de overgebleven deelnemers in het hotel stonden uitdagende cases van Océ, Alice en HelloMyNameIsE te wachten. Ondertussen begonnen de acht finaleteams al aan de case van TNT, die als onderwerp de TNT Post Fotoservice had, een platform voor het bestellen en delen van foto’s. De finalisten werden uitgedaagd een plan te maken om bestaande gebruikers van de fotoservice te verleiden vaker gebruik te maken van de dienst. Tijdens het maken van de case konden de teams de hulp inschakelen van Fairchild Marketing voor een 5 minuten consult. Alle teams kregen ’s middags de kans de jury te overtuigen door middel van een elevator-pitch, waarna de jury zou bepalen welke 4 teams uiteindelijk mochten presenteren. Aan het einde van de dag mochten de beste 4 van de 8 finaleteams hun uitwerking presenteren aan alle aanwezigen en een vakjury, bestaande uit Jeroen Siegerink (Manager E-business Print), Tom Scholte (Scholte Personal Branding), Lisa Ploeg (Marketing Lecturer aan de Universiteit van Maastricht) en Wendy van Esveld (MarketingTribune). And the winner is…. Na het presenteren van de finalecases was het voor de jury tijd om een winnaar te kiezen. Ondertussen kreeg het publiek de kans om hun stem te laten horen via de door T-Mobile mogelijk gemaakte SMS voting. Beide partijen waren het er over eens dat het idee van team Born with ID het beste was. Team Born with ID, bestaande uit Michiel Biermans (Radboud Universiteit Nijmegen), Maartje Bongarts (Universiteit Maastricht), Freek Damen (Universiteit van Tilburg), Annemiek Schram (Rijksuniversiteit Groningen) en Paul Standaart (Erasmus Universiteit Rotterdam) mogen zich ‘Grootste Marketingtalent van 2009’ noemen. Team Born with ID, nogmaals gefeliciteerd!

Juryvoorzitter Jeroen Siegerink over het winnende team: “Born with ID zette op een bijzondere manier de kind-ouder-relatie centraal. Het team had een juiste focus op sales en onderbouwde dit met enkele actuele trends. En daarbij kozen ze een relevant en herkenbaar fotomoment, de vakantie.“

Na de presentaties en bekendmaking van de winnaar was het tijd voor een avondmaal in het hotel, waarna om 22.00u de bussen vanuit het hotel vertrokken naar het langverwachte eindfeest in de binnenstad. Uiteraard was dit feest niet compleet zonder thema. Iedereen kreeg de kans om na twee dagen je IDentiteit eens te verbergen door middel van een Bal Masqué. De sfeer was fantastisch en de fusten gingen er uiteraard in een hoog tempo doorheen. Kortom, een onvergetelijk eindfeest! De Nationale Marketing Strijd Wij als organisatie kijken terug op twee enorm mooie dagen. Dit is mede mogelijk gemaakt door de deelnemers en sponsoren. Wij willen dan ook iedereen bedanken die hieraan heeft meegeholpen! Vergeet niet om je volgend jaar weer in te schrijven, de Nationale Marketing Strijd zal dan plaatsvinden in Tilburg.

9


e l a m e F s v e Mal 10 Wanneer je acht jaar oud bent, is de wereld heel simpel. Barbies zijn voor meisjes en Lego is voor jongens. Meisjes houden van roze en jongens van blauw. Aan een willekeurig product in een willekeurige speelgoedwinkel kan je heel goed zien voor welke doelgroep het is ontwikkeld. Maar wanneer meisjes vrouwen worden en jongetjes mannen, wordt het iets ingewikkelder. Toegegeven, roze laptops zijn erg populair tegenwoordig, maar daar redt de moderne marketeer het niet meer mee. Er moet nagedacht worden over gendermarketing… Segmentering aan de hand van geslacht is niets nieuws. Maar wat doen we ermee? Bij gendermarketing draait het om de behoeften van de mannelijke én vrouwelijke consument. Het lijkt alsof het gros van de Nederlandse bedrijven hier nog geen kaas van heeft gegeten. Zij blijven steken bij stereotypen mannen en vrouwen. De meeste autoreclames richten zich expliciet op mannen. Terwijl uit onderzoek juist is gebleken dat in de Verenigde Staten in zestig procent van de gevallen de vrouw de knoop doorhakt bij de aanschaf van een auto. Waarom? Een PR-man van Volkswagen zegt in een interview met carwoman.nl zich primair Vrouwen in de VS beslissen over…

op mannen te richten omdat niemand in een vrouwenauto wil rijden. Daarom worden nieuwe bolides in de markt gezet als mannenauto, want: “dan willen vrouwen hem ook”.

Op informaatie.nl leverde dit onderwerp al interessante discussies op.

83%-87% van alle consumentenaankopen

Volgens onderzoek nemen vrouwen tachtig procent van de aankoopbeslissingen. Dit is niet heel gek, als je bedenkt dat zij Vakanties 92% ook het grootste deel van de dagelijkse boodschappen doen. Op informaatie.nl Nieuwe woning 91% leverde dit onderwerp al interessante discussies op. Zo komt het volgens Doe-het-zelf projecten 80% iemand omdat “wij [mannen - red.] de vrouw de impressie geven dat hun mening Auto’s 60% + 30% invloed op anderen doorslaggevend is. Echter heeft de man de vrouw al op voorhand in de richting gestuurd waar hij de vrouw wil hebben”. Zoals op het blog Consumentenelektronica 51% nemen ook veel bedrijven vrouwelijke consumenten niet serieus. Het lijkt erop dat marketing nog Financiële producten 89% steeds een mannenzaak is. Wervingsbureau Cobben & Van Tulder deed onderzoek naar Gezondheidsproducten 80% de verdeling van mannen en vrouwen in de Woninginrichting 94%

(Tom Peters: Re-Imagine)


Tekst: Sanne Stricker

Metroman Een metroman of metroseksueel is een man die vrouwelijke trekjes vertoont maar wel een (seksuele) voorkeur heeft voor het vrouwelijke geslacht en daarmee dus uitgesproken heteroseksueel is. De metroseksueel heeft veel aandacht voor zijn kleding, verzorgt zijn haardracht, en gebruikt in een aantal gevallen ook cosmetica. Daarnaast is hij vaak geïnteresseerd in kunst en cultuur en kan hij ook zijn emotionele kant regelmatig tonen.

2005 bestond de totale parfumomzet in Europa en de Verenigde Staten voor één derde uit mannenparfums. De scheiding tussen mannen en vrouwen werd steeds dunner in de parfumindustrie. In de jaren negentig kwam er zelfs een uniseksparfum op de markt. En tot op de dag van vandaag wordt het aanbod nog steeds uitgebreid.

Harley Davidson heeft heel wat vrouwen op de motor weten te krijgen met behulp van vrouwenmarketing. Ze kwamen erachter dat veel vrouwen wel een motor willen hebben, maar bang zijn dat ze het apparaat niet omhoog krijgen als hij zou vallen. Harley Davidson speelde hier op in door, in navolging van de populaire tupperware parties, zogenaamde Een retroman is het tegenovergestelde. Deze man houdt van garage parties te organiseren: bier, voetbal, borsthaar en is heel stoer. gezellige bijeenkomsten met Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Metroseksueel vriendinnen waar ze op een motor konden zitten en een instructeur hen er alles over vertelde. Op internet marketingwereld. Volgens het bureau wordt tachtig heeft Harley een aparte pagina voor vrouwen. Nee, procent van de marketingmanagementfuncties deze is niet roze gekleurd, maar bevat gewoon vervuld door mannen. Vrouwen zijn meer actief in de informatie waar de motorrijdende vrouw naar op ondersteunende functies, met bijna zestig procent. zoek is. Het gaat om de tone of voice, zegt Marianne Mannen maken dus de beslissingen, vrouwen voeren van Leeuwen van Sisteract in webmagazine Sprout. ze uit. In veel gevallen verklaart dit waarschijnlijk “De traditionele benadering dat je vrouwen als aparte groep ziet, werkt niet meer. Misschien was het in de het links laten liggen van de vrouwennichemarkt. jaren vijftig zo dat alle vrouwen ongeveer hetzelfde Ook mannenmarketing lijkt de plank een beetje mis te laan. Reclamemakers lijken zich op twee stereotypen mannen te richten. De metro- en retroman (zie kader). De metroman is enorm populair onder reclamemakers. Bijna tachtig procent van de Amerikaanse mannen zegt zichzelf niet in deze metroman uit de reclame te herkennen (volgens onderzoek van Leo Burnett, bekende reclameman uit Amerika). Maar het kan ook anders. De parfumindustrie is daar een mooi voorbeeld van. Decennia lang is het gebruik van parfum een vrouwenaangelegenheid geweest. In de jaren vijftig van de vorige eeuw kwamen de mannenparfums in opkomst. Deze trend zet zich nog steeds voort. In

Hoe jonger vrouwen zijn, hoe meer ze zeggen: ik ben toch helemaal niet anders dan een man?

11


12

leven hadden, maar nu kan iedereen een hele andere richting opgaan en een ander type zijn. Hoe jonger vrouwen zijn, hoe meer ze zeggen: ik ben toch helemaal niet anders dan een man? Er is veel onderzoek gedaan naar wat vrouwen aanspreekt, dat kun je in je voordeel gebruiken. Het is bijvoorbeeld bekend dat vrouwen veel informatie willen, en meningen van vrienden en familie peilen. Waar mannen makkelijk af gaan op één slogan, willen vrouwen meer weten. Traditionele reclame, met één slogan erin, is dus eigenlijk niet geschikt om vrouwen mee te bereiken. Daar kun je iets aan doen. Zorg dat je in je taalgebruik vrouwen niet afschrikt, geef meer informatie en stel een vraagbaak in. En als je ziet dat vrouwen ergens over twijfelen, zorg dan dat je ze er goed over informeert,” aldus vrouwenmarketingspecialist Marianne van Leeuwen.

Traditionele scheiding? Het valt op dat mannen en vrouwen steeds meer elkaars karaktertrekken over gaan nemen. Vrouwen rijden op Harley‘s, mannen smeren crèmepjes. Hoe komt het dat de eens zo traditionele scheiding tussen mannen en vrouwen steeds vager wordt? Vanaf het begin van de twintigste eeuw ontstonden er verschuivingen in de onderlinge machtsbalans. Vrouwen gingen betere posities innemen op de arbeidsmarkt en waren in hun inkomensvoorziening steeds minder aangewezen op mannen. Kwaliteiten die voorheen een grote rol speelden bij de partnerkeuze, zoals het beroep of inkomen van de man, werden door vrouwen gaandeweg minder belangrijk gevonden. Kwaliteiten die voorheen uitsluitend werden geassocieerd met vrouwelijkheid, zoals zorgzaamheid en lichamelijke aantrekkelijkheid, gingen vooral in de jaren zeventig steeds meer deel uitmaken van het mannelijke domein. De verhoogde aandacht voor uiterlijke verzorging bij mannen was niet alleen van belang op de werkvloer, maar werd ook instrumenteel in de relationele sfeer. Het gebruik van parfums als middel tot erotische verleiding werd ook voor mannen steeds gewoner en in parfumreclames werden niet meer alleen vrouwen maar steeds vaker ook mannen geportretteerd als lustobject. De afnemende sociale en psychische afstand tussen de seksen ging gepaard met een versoepeling in de onderlinge omgangsvormen.

Bibliografie • Aspria, M. (2007). Geuren van mannelijkheid: De verbreiding van parfumgebruik door mannen in de twintigste eeuw. Sociologie, 1, 12-32. • Fischer, Eileen, Sex, Gender Identity, Gender Role Attitudes, and Consumer Behavior, Psychology and Marketing, 11:2 (1994:Mar./Apr.) p.163 • Blog carwoman.nl (http://www.carwoman. nl/2008/06/22/mannenauto-vrouwenautogezeik/) • Marketing Online (http://www.marketing-online. nl/nieuws/ModuleItem38431.html) • Sprout (http://www.sprout.nl/artikel. jsp?id=1645599)


SLAAP UIT!

Feest!

Laat die black-tie in de kast hangen, trek je stoutste nachtoutfit of badjas aan en zet je slaapmuts op om eens een nachtje uit te gaan slapen! Ook MAA niet-leden zijn meer dan welkom!

Date: April 8, 2009 Venue: Club NL (Nieuwezijds Voorburgwal 169, near Dam Square) Partytime: 22.00h – 3.00h Line up: Folker Zwart / DJ JayP & Pitch Controller Mitch (DJ PCM) back2back Entrance: Voorverkoop 7,50 / Deur: 10,-


InforMAAtie.nl in de InforMAAtie:

ik hyve alleen first class Op 13 februari schetste Eelco Falkena de volgende situatie:

14

Je zwoegt al jaren driftig aan het opbouwen van je online netwerk. In deze imposante database bevinden zich inmiddels honderden mensen. Dagelijks gluur je even wie wat waar doet en of er nieuwe foto’s te spotten zijn. Je krabbelt jezelf als een malle door het leven heen en deelt als het even kan een ferme tik uit. Vanwege deze veelomvattende activiteiten houd je nog maar weinig tijd over. Tijd om bijvoorbeeld over de definitie van vriendschap na te denken. En dat is best jammer, want plotseling breekt de dag aan waarop je jezelf moet afvragen of jouw vrienden wel een hap van een verse, sappige Whopper waard zijn... In de Verenigde Staten speelde Burger King onlangs slim in op de trend die door trendwatchers als ‘netwerkmoe’ wordt omschreven met de ‘Whopper Sacrifice’-campagne. Amerikanen die minstens tien vrienden schrapten van Facebook mochten een hamburger op komen halen. De contacten die waren geschrapt kregen een e-mailbericht dat ze verwijderd waren in ruil voor een Whopper. Ouch! Weledelgeleerde lieden, het hoge woord is er inmiddels ook in Nederland uit: ‘Ontvrienden wordt trend voor 2009', aldus de NRC Next vandaag. Raymond Spanjar zit nog in de ontkenningsfase, maar internetters zouden volgens het artikel anno 2009 meer behoefte hebben aan kwaliteitscontacten. Wanneer zelfs vaderlands monstersucces Hyves in een crisis belandt, gaan er toch wel wat alarmbellen rinkelen. Maar zoals bij iedere trend, bieden zich ook weer nieuwe kansen aan. Dit is de Nederlandse oprichters van Elysiants niet onopgemerkt gebleven. In tegenstelling tot Hyves, LinkedIn en Facebook, is het bij hen knap lastig om lid te worden. Door de drempel voor toetreding hoog te leggen, proberen de makers een mate van exclusiviteit van de leden af te dwingen. Elysiants is de eerste invitation-only netwerksite ter wereld en omschrijft haar doelgroep als volgt: “Elysiants are known for their fortune. They have colonized most parts of the globe and like to travel firstclass through life, consuming only the best crops of the land. They gather around haute couture, exclusive parties, high valued automobiles, yachts, real estate, charity and sheer beauty. They are the rulers of this day and age and accept mortality in the lightest possible manner.” Oftewel: de gemiddelde bezoeker van informaatie.nl mag zich aangesproken voelen. Mocht je nou toch geen uitnodiging ontvangen, kun je jezelf door een éénmalige storting van $ 5.000,- alsnog aansluiten bij the happy few. Maar daar krijg je dan ook wel wat voor terug. Uit uitgebreid onderzoek is gebleken wat de wensen zijn van degene die genieten van een leven vol luxe en weelde. Zij hebben wereldwijd aangegeven behoefte te hebben om personen uit dezelfde levenssfeer te ontmoeten. Leden en kandidaat-leden kunnen elkaar ontmoeten op feesten die georganiseerd worden in onder andere Hong Kong, Dubai, Punta del Este en Beiroet. Te druk met studeren om zo ver te reizen? Geen nood, want dit voorjaar is waarschijnlijk onze eigen Jimmy Woo of de Westergasfabriek het toneel van een heuse Elysiants-fuif.


Het doel van deze site is dat onder andere verkopers van dure en luxe artikelen hun doelgroep, tegen betaling, beter kunnen bereiken. De oprichters gaan de gehele wereld over om hun “sponsoren” aan Elysiants te binden. Denk aan merken als Moet & Chandon, Versace, Aston Martin en Charmonde. Het businessmodel van de Hollandse knapen is dus eigenlijk niets meer dan een segmentatiestrategie van een bestaand concept. Door zich specifiek op de rijken der aarde te richten smeren ze inmiddels zelf ook een behoorlijke boterham. Naast het hoofdkantoor op Curaçao zijn er bijkantoren in Amsterdam, Dubai en Hong Kong en liggen de plannen al op tafel om nieuwe kantoren te openen in Miami, Moskou, Sao Paolo en Shanghai. Voor zij die niet tot de bourgeoisie behoren, rest slechts de hoop dat Burger King hun Whopper-campagne binnenkort aan Hyves koppelt. Een snelle rekensom leert dat onze coalitieleiders in ieder geval hun eigen feestje kunnen bouwen: Jan-Peter Balkenende (149955) + Wouter Bos (41978) + André Rouvoet (6313) = 198.246 vrienden / 10 = 19.824 Whoppers. Kredietcrisis anyone? Een greep uit de reacties: Pieter: “Ik heb de nieuwe valuta ontdekt, nu de Albert Heijn nog… Hoeveel ‘vrienden’ moet ik opzij zetten voor een pot pindakaas hmm…Wellicht zit er een barter deal in, zij lid van de MAA, de MAA lid van de Elysiants? Ik zeg een evenwichtig aanbod. Marijn: “Mooi stukje dit! Ik vind het soms ook zo vreemd dat bij sommige mensen de verjaardagfeestjes onwijze rustig zijn, terwijl hun Hyve 400+ vrienden aangeeft…Laten we het eerste actief leden evenement combineren met een feestje van Elysiants, in Sao Paulo ofzo?” Ron: “Eelco, ik weet niet hoe je op dit onderwerp komt maar ik vind het top! Net als het concept voor die highsociety community. Daarnaast geloof ik wel in het concept kwaliteit boven kwantiteit. Ik ga denk ik binnenkort maar eens 3 tot 4 whoppers uit m’n hyves lijst gooien.” Henk-Rik: “Erg goede campagne van Burger King. Ik moet denken aan een artikel over loyaliteitsprogramma’s, waaruit bleek dat mensen iets meer waarderen als ze er iets voor op moeten geven en als de beloning hierop aansluit (effort-reward congruity). Daarnaast speelde het een rol hoeveel moeite andere mensen moesten doen. Mensen wilden enkele cadeaus waar zij minder moeite voor hoeven te doen dan anderen. Deze misschien ook wel interessant: meerwaarde door schaarste: http://www.frank-ly.nl/omgekeerde-marketing-voor-poppetjes Ga eens kijken of ik er iets mee kan voor mijn scriptie.” Yori: Helaas heeft Facebook zich kinderachtig opgesteld en de campagne gestaakt. Gelukkig voor Burger King bracht ook dit de nodige publiciteit met zich mee.

InforMAAtie.nl is het online zusje van het InforMAAtie. Je vindt op dit blog actuele berichten, foto’s en videoreports. InforMAAtie levert vereniging- en marketingnieuws door de ogen van niemand minder dan jou. Inmiddels neemt het aantal berichten en reacties snel toe, de eerste exclusieve interviews en videoreports staan online en het blog kan rekenen op gemiddeld 2.000 bezoeken per maand. Wil jij ook je verhaal kwijt? Door het te posten op InforMAAtie.nl maak je meteen kans op een mooie prijs! De beste post wordt door de redactie namelijk beloond met een T-shirt op maat van oneMen, waarmee je ook nog eens de strijd om persvrijheid steunt. Nu op het blog: In het kader van gendermarketing interviewt gastredacteur Samantha Lie de Consumer Cultures and Innovation Manager van Nike, Jason Fulton. Daarnaast reisde de redactie af naar Zoeterwoude om gewapend met een videocamera Marélie Steensma, de Brand Manager van Jillz, te vragen hoe Heineken vrouwen aan de tap krijgt.

15


Tekst: Eelco Falkena en Yori Högemann

16

Women in Control bij Crystal Clear Welk Nederlands merk richt zich nou zo sterk op één specifiek geslacht als Crystal Clear? Reden te meer voor een interview met de Junior Brand Manager. En zo voelden wij op een winterse maandagmiddag in het warme Barça op het Marie Heinekenplein Karlijn van Ruiten aan de tand over de verschillen tussen mannen en vrouwen. Terwijl Karlijn uitlegde hoe Crystal Clear van deze verschillen gebruikmaakt in hun marketingstrategie en ons zelfs een heuse primeur gaf, nipte ze welgemanierd van haar glas Jillz. Wij hielden het toch maar bij een gewoon pilsje. Extra cold, dat wel... Crystal Clear is oorspronkelijk een merk van Hero. Sinds 2000 is het merk eigendom van Vrumona, dat onderdeel van Heineken is en eigenlijk staat voor vruchtenlimonade. Inmiddels is Crystal Clear uitgegroeid tot één van de grootste eigen merken van Vrumona. Bij de overname van Crystal Clear in 2000 werd er al 80.000 hectoliter geproduceerd, inmiddels is dat veel meer! Water met een smaakje heeft zich door deze ontwikkeling neergezet als eigen segment binnen de schappen van de supermarkt. Crystal Clear is hierin met een marktaandeel van 98% de grootste partij. Inmiddels bestaan er acht verschillende smaken, waarvan de helft koolzuurvrij en de helft koolzuurhoudend, in twaalf verschillende verpakkingsvormen.

Kun je ons vertellen hoe jullie het merk oorspronkelijk in de markt wilden zetten? We begonnen met de positionering gericht op weinig calorieën: de lichtste frisdrank van bronwater. Zo werden we sponsor van Holland’s Next Top Model. In 2006 hebben we samen met ons reclamebureau Doom & Dickson de strategie van het merk onder de loep genomen. We wilden een bredere doelgroep bereiken en hebben er toen bewust voor gekozen om te stoppen met het sponsoren van Holland’s Next Top Model. We willen niet alleen geassocieerd worden met graatmagere modellen. Uit onderzoek dat toen gedaan is bleek tevens dat maarliefst 80% van onze klanten vrouw is. Toen zijn we gekomen met de herpositionering ‘Women in Control’. Ons doel hiermee is om Crystal Clear van een product naar een merk


te laten transformeren. Klanten associeerden ons vooral met het productintrinsieke: minder dan één kilocalorie en op basis van bronwater. Dat zat al zo tussen de oren van de consument dat we er voor kozen om ons wat meer op de emotionele waarde van het merk te richten. Met de positionering ‘Women in Control’ willen we primair de doelgroep vrouwen tussen 18 en 35 aanspreken. Alleen vrouwen? Als wij nou ook graag Crystal Clear willen drinken, doet dit dan afbreuk aan het merk? Met ‘Women in Control’ willen we de kracht van vrouwen benadrukken, zonder daarbij mannen af te stoten. Iedere marketingstrategie heeft een aspiratieve doelgroep. Bij ons is dat de vrouw van 30 die midden in het leven staat. Dat wil niet zeggen dat wij de vrouw van 50 die er wat minder strak uitziet dan de vrouw in de commercials niet verwelkomen. Hetzelfde geldt voor de man. Er zit dus altijd een verschil tussen de gebruikersgroep en de communicatiedoelgroep. De slogan ‘Women in Control’ wordt heel bewust wel in onze communicatie-uitingen gebruikt, maar niet op de producten zelf. Wat is precies het verschil in benadering van mannen versus vrouwen? Uit onderzoek zijn heel veel verschillen tussen mannen en vrouwen naar voren gekomen. Het boek: “Waarom vrouwen niet kunnen kaartlezen en mannen niet kunnen luisteren” is wat dat betreft een aanrader. Hoewel het natuurlijk enorm stereotyperend is, geeft het boek volgens mij wel heel duidelijk aan dat er een verschil in denkwijze bestaat. Zo is een persoonlijke benadering voor vrouwen belangrijker dan voor mannen. Vrouwen zijn vaak op zoek naar waardering en onderlinge complimentjes. Dat zijn dingen waar wij met ons merk en onze acties heel erg

op inspelen. Maar ik denk dat het dieper gaat dan het neerzetten van twee verschillende groepen. Binnen de doelgroep vrouwen heb je namelijk ook weer oneindig veel verschillen. Uiteindelijk kies je met je strategie voor een bepaalde richting. Je blijft vervolgens altijd onderzoek doen om te kijken of die aanpak slaagt en hoe je de vrouw het beste kan bereiken.

“Een persoonlijke benadering is voor vrouwen belangrijker dan voor mannen. Vrouwen zijn vaak op zoek naar waardering en onderlinge complimentjes” In hoeverre heeft een verschillende benadering van mannen en vrouwen eigenlijk zin? Ik denk dat het een sterke toegevoegde waarde heeft. Juist omdat mannen en vrouwen zo van elkaar verschillen kun je veel explicieter in je productkeuzes en communicatie zijn. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de

Karlijn van Ruiten Geboren: 26 jaren geleden Is: Junior Brand Manager Crystal Clear aan de Universiteit Utrecht en Heeft gestudeerd: een Master Bestuurs- en Organisatiewetenschappen een Master Marketing aan de VU. d. Ik vind het heel knap dat Bewondert: Het klinkt cliché maar mijn moeder is wel een voorbeel tijd waarin werken nog een in ren combine te weten heeft goed zo zij haar werk en de kinderen helemaal niet zo normaal was als je kinderen had. dan zou het een Mini Cooper Rijdt: Geen auto. Goed voor het milieu, he? Als ik een auto zou hebben met al die files. snel zo net bijna is Dat werk. mijn zijn. Ik ga elke dag met de trein naar en het werkt gewoon. Ik heb overigens lang Belt: Ik ben een die hard fan van Nokia. Ze zijn lekker makkelijk in gebruik functionaliteit ben ik toch bij Nokia gebleven. de vanwege maar -red.), f, (Zadelho Leco van Phone getwijfeld over de lady bestond Wieckse Rosé of Heineken Extra Cold. Jillz Voordat Jillz. ch: Drinkt: Non alcoholisch: Crystal Clear natuurlijk! Alcoholis heel erg in op de trend van gehaastheid en het Echt vrouwenproduct: Rituals vind ik een heel mooi merk. Het speelt identificeren. kunnen mee sterk daar zich momentje voor je zelf. Ik denk dat vrouwen Die hebben zich op een hele slimme manier Echt mannenproduct: Ik vind Axe een heel goed marketingproduct. gepositioneerd op de man.

17


18

grappige reclame van de mannenburger van McDonald's. Daarnaast biedt het natuurlijk ook enorme kansen: deze maand lanceren wij een nieuw product dat Crystal Clear Shine gaat heten. Dat is pas ècht een vrouwendrankje, qua naam, qua smaak en ook qua design. Het is een functioneel water met B-vitaminen en Aloë Vera. Er komt een fuchsia roze en een lime groene variant: Cranberry Vlierbloesem en Appel Jasmijn. Het ziet er fantastisch mooi en vooral vrouwelijk uit. Daarin zie je de doorvertaling van onze positionering: dat wij niet alleen gericht zijn op vrouwen maar de doelgroep ook werkelijk begrijpen.

w!

u Nie

• Aloë Vera • B-vitaminen • Zuiver bronwater zonder koolzuur

WWW.CRYSTALCLEAR.NL

Lopen jullie door je specifiek op vrouwen te richten niet een groot deel van de markt mis? Ik denk dat het in marketing juist een kracht is om risico’s te nemen in plaats van in het midden te blijven hangen. Met de huidige strategie zullen we eerder veel meer nieuwe vrouwen aantrekken dan dat we mannen zullen verliezen. Je ziet dit natuurlijk ook met de case van Coca Cola Light en Coca Cola Zero. Je hebt één product en je splitst het op in twee doelgroepen. Zo’n positionering is in marketingland wel een trend aan het worden. Jullie zouden natuurlijk ook twee varianten op de markt kunnen brengen. Dat zou inderdaad best kunnen. Echter, ik denk dat wij ons nu zo krachtig hebben gepositioneerd op vrouwen dat dit alleen maar af zou zwakken wanneer we een ‘Men in Control’ campagne zouden starten. Wij willen onze strategie nog zo veel mogelijk doorvoeren zolang we erin

geloven. Bovendien zorgt target-gericht media inkopen er voor dat mannen de communicatie-uitingen minder vaak zien en uiteindelijk in de supermarkt dus kiezen voor Crystal Clear om het product zelf. Wij richten ons op reclameblokken die tussen TV-programma’s voor vrouwen in zitten waardoor een man deze commercials niet zo snel te zien krijgt. Aangezien de meeste mannen geen vrouwenbladen openslaan zullen zij ook de printcampagne niet zo snel lezen. En ook in onze online database staan (bijna) geen mannen. Ons reguliere product blijft op deze manier toegankelijk voor iedereen die het lekker vindt. Qua smaak zit onze lemon variant bijvoorbeeld heel dicht bij 7up, wat natuurlijk in expliciete zin geen vrouwensmaak is. Daarom zullen mannen zich niet laten afschrikken om een fles of pak mee naar huis te nemen. Waarom de actie voor Microkrediet voor Moeders? We hebben in de positionering van ‘Women in Control’ gezocht naar hoe we deze slogan een diepere betekenis konden geven. Microkrediet voor Moeders is een stichting die heel erg aansluit bij onze doelstellingen. Zij helpen vrouwen in Azië omdat zij erin geloven dat de kracht van vrouwen een grote bijdrage levert aan de maatschappij. De match tussen Crystal Clear en Microkrediet voor moeders was dus heel sterk. Het feit dat wij tien ontzettend mooie BN’ers hebben gevonden als boegbeeld, zoals Daphne Bunskoek, Carice van Houten en Sophie Hilbrand, heeft ervoor gezorgd dat er een heel krachtig event is neergezet. We hebben ze gevraagd om een foto drieluik te maken, welke op het PR event in de vorm van een veiling van de hand werd gedaan. De actie sloot voor ons ook helemaal aan op het DNA van Crystal Clear. Voor vrouwen, door vrouwen. 95% van de mensen die aan dit project hebben

“We willen vrouwen stimuleren om uit te gaan van hun eigen kracht en ze laten zien wat ze daarmee kunnen bereiken”


meegeholpen waren zelf ook vrouw. Dat geeft voor ons het gevoel van ‘Wauw’, dat we dit met elkaar hebben neergezet en zoveel geld (meer dan €40.000,-) hebben kunnen ophalen voor die vrouwen in Azië. Dat geeft het succes wel een extra dimensie.

Hoe goed moeten wij vrouwen begrijpen om voor Crystal Clear te kunnen werken? Zijn vrouwen betere marketeers? Voor mannen is het wel iets moeilijker om zich te verplaatsen in de vrouw maar als je daarin slaagt laat je zien dat je een goede marketeer bent. Tijdens de samenwerking met ons reclamebureau merken wij dat mannen op een andere manier naar vrouwen kijken dan vrouwen zelf. Maar we merken dat zij dit heel goed in de vingers beginnen te krijgen. Dat randje van ‘Women in Control’ moet zich niet uiten door middel van stereotypes. De nieuwe reclame van Heineken met de inloopkast/koelkast is een voorbeeld van hoe sterk je twee doelgroepen kan raken. Zowel mannen als vrouwen herkennen zich erin zonder dat er één van de twee belachelijk wordt gemaakt. Zowel mannen als vrouwen kunnen dus om de reclame lachen. Dat is een voorbeeld van hoe je als goede marketeer moet denken. Ik vind het dan ook moeilijk om te zeggen dat vrouwen betere marketeers zijn. Ik denk dat je uiteindelijk van allebei een beetje nodig hebt. Toen wij contact met je opnamen, nam je mannelijke assistent de telefoon op. Toppunt van Women in Control? De assistent is niet speciaal aangenomen omdat hij

een man is hoor! Maar het toont in ieder geval aan dat we binnen Crystal Clear, Vrumona en Heineken heel erg geloven in de kracht van de vrouw. Samen met mijn manager, Marie Monique van der Salm, ben ik verantwoordelijk voor het merk. Marie Monique is moeder van twee kinderen en werkt vier dagen per week op een enorm verantwoordelijke positie. Wij geloven zelf dan ook heel erg in de kracht van vrouwen. We zijn beiden ambitieus en willen een mooie carrière tegemoet gaan. Voor ons heeft de slogan ‘Women in Control’ dan ook een symbolische waarde. Women in Control gaat trouwens veel verder dan ambitie en carrière, aangezien maar 2% van de bevolking een academische opleiding heeft. Women in Control is met name de vrouw die alles uit het leven wil halen. Dus dat gaat ook op voor een huismoeder die naast het zorgen voor haar kinderen heel graag schildert. Binnen Vrumona zien we dat steeds meer vrouwen aan het roer komen. Ik verwacht dat deze trend zal doorzetten en geloof erin dat het ook heel goed is om zo de diversiteit binnen een organisatie hoog te houden. Zijn jullie niet bang voor een negatieve associatie met het feminisme? Nee. Er zal in onze communicatie altijd een grapje zitten waardoor we niet overkomen als de nieuwe Opzij. In onze nieuwe commercial zie je vrouwen die de Mount Everest beklimmen en het grapje is dan weer dat zij hun keukentrapje meenemen om vervolgens de allerhoogste te zijn. Het zal nooit dus zo zijn dat wij vrouwen beter willen doen overkomen dan mannen. Je zult in onze communicatie nooit een feministische uitspraak zien of een roep naar vrouwen United of iets dergelijks. We willen gewoon meer vrouwen stimuleren om uit te gaan van hun eigen kracht en ze laten zien wat ze daarmee kunnen bereiken. Vrouwen blij maken en laten stralen, dat is onze missie. Vandaar dus de naam ‘Crystal Clear Shine’! Ten slotte, hoe kan het dat jullie CEO een man is als Women in Control zijn? Vrumona heeft natuurlijk meer merken dan alleen Crystal Clear. Maar wat nog niet is kan nog komen. Die ambitie is er zeker en ik geloof er wel in dat er over een aantal jaar een vrouw aan de top kan staan bij Vrumona. Het moge duidelijk zijn: de opmars van vrouwen is nog maar net begonnen. Met talentvolle vrouwen zoals Karlijn voorzien wij in ieder geval een stralende toekomst.

19


Tekst: Frank Beunk

In geval van 20

ROOD Een goed promotieplan, één met een kop en een staart, een goede voorbereiding en uitvoering. Al een aantal maanden zijn wij als promotiecommissie bezig met het organiseren van de promotieweken. Het doel was duidelijk: zoveel mogelijk VU en UvA studenten enthousiast maken voor de MAA. Ludiek Rood Daar staan we dan, zondagavond om 20.00 uur: met een ladder onder de linkerarm en rood tape in de rechterhand, op station Amsterdam Zuid. De vele camera’s om ons heen voorspellen niet veel goeds. Dat deze camera’s in onze richting bewegen is nog minder positief. Maar goed, we zetten door. Even balanceren op de ladder en de rode letters ‘M’ en ‘A’ staan erop! Het resultaat; MAAmsterdam Zuid. De trots van de NS is in de greep van de MAA. Al met al heeft station Amsterdam Zuid ruim een week mogen fungeren als promotieplaats voor de MAA (waarvoor bij deze onze dank aan de NS). Deze actie is ook de pers niet ontgaan met een eervolle vermelding op de blog van Marketing Tribune als gevolg. Maandagochtend, 7.00 uur: Vandaag is rood! We treffen elkaar in de centrale hal van de VU. Rode ballonnen, rode cadeaus, rode truien, rode wand, rode voetstappen, rode flyers, muziek, voor we het weten kan er niemand op de VU nog om ons heen. Kortom, vandaag is rood vooral de kleur die rood hoort te zijn: de kleur van de MAA! Echter, ‘vandaag’ is betrekkelijk. In totaal zijn de VU en de UvA beiden een week in het rood gekleurd. Al vanaf het begin krijgen we veel leuke en enthousiaste reacties. Onze stand werd druk bezocht door zowel MAA’ers als niet- en nog-niet MAA’ers. We delen kitkats uit in colleges, lollies in de centrale hal, houden collegepraatjes en promotiepraatjes. Al met al kijken wij terug op een zeer geslaagde (en natuurlijk ook zeer gezellige) promotiecampagne met veel aandacht voor de MAA, drukke borrels, en bovenal veel nieuwe leden!

De promotiecommissie


Tekst: Lampros Vandoros en Dana Cotorobai

Marketing Experience Game 2009 Enter the game and beat the crisis! 21 Everyone knows about the financial crisis, many companies are severely affected by it worldwide. Marketing is one of the first business functions whose budget is sacrificed when resources become scarce. Nonetheless, marketing can be a solution to most companies’ problems by providing integrative, holistic and strategic answers to the upheavals caused by the current crisis. It can ensure the long-term survival and prosperity of businesses by adapting companies’ offer to their life-source: the customers. How can this become more visible to professionals and to students like us? The Marketing Experience Game is a real-life, practical proof of this point. The competition will allow the selected participants to discover the value of strategic marketing especially in view of limited financial resources via a simulation of real-world conditions. On the 7th of May, the 50 best candidates will face the hard facts of the financial crisis by entering a simulation of a business which tests their intelligence, strategic planning capabilities, speed of reaction and competitive spirit. The event is suitable for both local and international students, as it will be held in English. The game is currently being planned and its organisation executed. The photo is proof of our determined endeavours and the fun we have working together. As you can see, Dana on the far left and Lampros on the far right are responsible for communication and marketing; second on the left, Robert is in charge of event planning (and ensuring every minute of our meetings includes jokes), Bernice and Wouter are in it for the money by handling our external affairs, Alexandra is the chairwoman managing us, and Migal, the most experienced MAA member, offers valuable information and advice. We all have both common and specific expectations from the game, but the most important expectations in this context are yours. Will we live up to what you want from the game? And, what’s more, will you live up to the challenge? Can you beat the crisis? Test yourself and learn about the value of good marketing skills by entering the Marketing Experience Game 2009! Be on the lookout for more details on the MAA website, and mark the 7th of May in your agenda – this is one game no future marketer should miss.

The Marketing Experience Game Committee

v.l.n.r. Dana Cotorobai, Robert van den Eeckhout, Bernice Goudt, Wouter de Jonge, Alexandra Barsan, Migal Nieuwe Weme, Lambros Vandoros


iness Cou s u B t n le a T g n u o Y Nestlé

rse

s e l a S & g n i Market estle.nl pril 2009 Inschrijven vóór 8 a

via www.n

NESCAFÉ KITKAT MAGGI NESTLÉ PROFESSIONAL NESQUIK BROS NUTS NESTLÉ NUTRITION SMARTIES LION MÖVENPICK


(advertorial)

Vorig jaar in mei 2008 heeft Maartje (26, Marketing, VU Amsterdam) deelgenomen aan de Nestlé Young Talent Business Course. En met succes, want ze werkt nu bijna een jaar met veel plezier bij Nestlé in het commerciële Young Talent Programme! ‘Vanaf de maand maart had ik mij voorgenomen om serieus te bedenken waar ik mijn carrière wilde beginnen. Binnen dat jaar was ik actief binnen de Marketing Associatie Amsterdam, en komen er veel bedrijven in beeld. Door middel van verschillende Inhousedagen kon ik een idee vormen van veel grote bedrijven. De dag die er voor mij zeer positief bovenuit stak was de Nestlé Fast Moving Amsterdam Day* bij Nestlé. Tijdens deze dag viel mij al op dat er veel jonge en enthousiaste mensen werken, waar ik zelf energie van kreeg! Ik wist meteen dat ik heel graag de Business Course wilde volgen, mede omdat ik wist dat de meeste trainees tijdens de Nestlé Young Talent Business Course geselecteerd worden.’ ‘Na een weekje op het inschrijfformulier te hebben gebroed, was het een kwestie van wachten op het telefoontje... en die kwam! Ik was geselecteerd voor de Nestlé Young Talent Business Course! Vol excitement en spanning begon ik aan de drie dagen die ik nooit meer zal vergeten. Beginnend met een borrel is er direct een band met de 23 andere uitverkorenen. De volgende dag vroeg op en beginnen maar! Door middel van een strak programma vol afwisselende cases, presentaties, diners, oefeningen en meet en greets werd je de drie dagen door geleid. Tijdens deze drie dagen krijg je bewust en onbewust een zeer goed beeld van de werkzaamheden bij Nestlé en de sfeer die er heerst.’ Een ding dat duidelijk werd voor Maartje is dat een dag binnen Nestlé alles behalve saai is en dat werken leuk en afwisselend kan zijn! ‘Als ik hier aan terugdenk, voel ik weer die energie die mensen heel goed op mij konden overbrengen.’ Door de goede balans tussen spanning, ontspanning, enthousiasme en humor kijkt zij terug op zeer enerverende, leerzame, en afwisselende dagen. Na de Business Course word je door Nestlé gebeld voor een persoonlijke evaluatie. Weer een moment van spanning, want bij een goede prestatie tijdens de Business Course kun je gevraagd worden om bij Nestlé te komen werken! Dit was bij Maartje het geval en zij werkt inmiddels als Key Account Manager binnen de divisie Culinary & Drinks. ‘Het leuke is dat ook achteraf gezien, de sfeer die tijdens de Business Course aanwezig was, overeenkomt met de cultuur op kantoor. Er is dus niets mooier voorgedaan dan de werkelijkheid.’ De Nestlé Young Talent Business Course was voor Maartje een zeer leerzame en leuke ervaring die haar uiteindelijk tot een interessante en afwisselende baan heeft geleid! ‘Ik zou anderen absoluut aanraden om aan de Nestlé Young Talent Business Course (dit jaar op 13, 14, en 15 mei) mee te doen. Het is uiteindelijk dé manier om te weten of Nestlé jou kan geven wat je belangrijk vindt in een werkgever.’ * Heb jij een commerciële ambitie en ben je benieuwd naar de cultuur en de mensen van Nestlé? Schrijf je dan in voor de Nestlé Fast Moving Amsterdam Day op 20 maart a.s. Dit alles georganiseerd door Nestlé’s oud-studenten uit jouw studentenstad! Kijk voor meer informatie op www.nestle.nl.


hilt Naam: Floortje Sc r Marketing (VU) ste Ma r Gestudeerd: ior Account Manage Huidige functie: Jun TNT Post r: Huidige werkgeve MAA: de en nn bi an da 07 Ge n het IRP Brazilië 20 va r ste ee • Penningm

24

Naam: Milan Slikker Gestudeerd: Master Marketing (VU) Huidige functie: Product Manager Huidige werkgever: Nestlé Gedaan binnen de MAA: zitter • Externe Betrekkingen en Vice Voor 2006 van het IRP India 7 • Voorzitter in het bestuur 2006-200

Lidmaatschap van de Marketing Associatie Amsterdam is niet alleen goed voor je CV en voor je netwerk: ook relaties ontstaan bij de MAA. Milan en Floortje is zo’n stel. De InforMAAtie sprak met hun voor de rubriek ‘Hoe is het met...’.

Hoe is het met…

Wat hebben jullie gedaan binnen de MAA? Floortje: ‘Ik kwam voor de pre-master op de VU. Het eerste halfjaar dacht ik: “Nah, MAA?” Ik had nooit wat met verenigingen. Toen ik bij de Commercial Night was geweest waar ook werd gesproken over het International Research Project raakte ik geënthousiasmeerd over de MAA.’ Het jaar daarna heeft Floortje gesolliciteerd voor het IRP. In de IRP commissie 2007 was ze penningmeester. Milan: In 2004 is Milan lid geworden van de MAA en hij liep alle evenementen af. ‘Toen was de Nationale Marketing Strijd in Groningen en dat vond ik echt helemaal fantastisch. Toen dacht ik: “Nu wil ik ook wat gaan doen.” Er kwam een plaats vrij in het IRP India 2006, omdat iemand zijn pre-master niet haalde, dus heb ik daarvoor gesolliciteerd. In de commissie deed ik Externe Betrekkingen en was ik Vice Voorzitter.’ Dit smaakte naar meer. ‘Daarom wilde ik ook nog graag een bestuursjaar van de MAA doen. Toen ben ik nog een jaar voorzitter geweest.’ Wat doen jullie nu? F: ‘Na mijn afstuderen heb ik nog een jaartje gefreewheeld: eerst met het IRP naar Brazilië, tussendoor wat bijbaantjes gehad en nog een reis gemaakt. Ik ben sinds juli 2008 werkzaam bij TNT Post.

Ik ben daar gestart in het Commercieel Traineeship, waarin de nadruk ligt op het leren kennen van TNT breed (inclusief ’s nachts sorteren en ’s ochtends vroeg post wegbrengen). Na vier maanden ben ik ‘geland op een functie’, zoals dat in TNT jargon heet. Als Junior Key Account Manager werk ik samen met een Senior fulltime aan ING en alle labels die daar onder hangen.’ M: ‘Tijdens mijn bestuursjaar werkte ik een aantal uren in de week bij Wouter de Vries (van de columns en docent aan de VU -red). Daarna ben ik gaan solliciteren en ben ik terecht gekomen bij Nestlé. Ik ben begonnen in het Young Talent Program, in de buitendienst als vertegenwoordiger. Ik heb drie maanden lang

“Ik heb drie maanden supermarkten bezocht met een auto vol met o.a. KitKat en Maggi Hollands pannetje.”


Tekst: Ruud Ossendrijver

supermarkten bezocht met een auto vol met o.a. KitKat en Maggi Hollands pannetje. Toen ben ik begonnen als Junior Product Manager bij Nestlé Professional, dat is de tak van Nestlé die producten maakt voor de horeca en instellingskeuken.’ Milan werkt voor het merk Chef en een aantal Maggi producten, met als doelgroep chef-koks. Sinds januari is Milan geen junior meer, maar Product Manager. Jullie zijn allebei afgestudeerd in Marketing. Gebruiken jullie elkaar ook als klankbord voor jullie huidige baan? M: ‘Oh we hebben af en toe best wel discussies hoor!’ F: ‘Ik vind het heel leuk als ik iets heb meegemaakt op mijn werk dat ik dat dan aan Milan kan voorleggen, op vakinhoudelijk gebied, maar ook over trainingen, collega’s en vrijdagmiddagborrels.’ M: ‘Floortje zegt natuurlijk altijd dat ik Direct Mail moet inzetten.’ Jullie hebben allebei in het IRP gezeten en werken nu allebei bij een multinational: ooit nog een keer samen naar het buitenland om te werken? F: (Heftig ja knikkend) ‘Ja graag!’ M: De buitenlandwens is er ook absoluut bij Milan. In zijn Personal Development Plan moet hij ook zijn beschikbaarheid voor het buitenland invullen. ‘Wat ik daar heb staan, geldt voor ons allebei. Wij willen graag nog een periode in het buitenland werken. Dus als een van ons twee het aanbod krijgt om naar het buitenland te gaan, dan zullen we dat zeker doen. We zitten allebei bij een internationale werkgever, dus als Floortje een baan krijgt in bijvoorbeeld Frankrijk dan ben ik ervan overtuigd dat Human Resources bij Nestlé mij zal helpen bij het zoeken naar een functie bij Nestlé Frankrijk. Als een baan in het buitenland er niet in zit, dan nemen we allebei nog een keer een sabbatical van een half jaar voor een lange reis.’ F: ‘Het is wel allemaal afhankelijk van hoe onze carrières zich ontwikkelen. Ik zit nu in het Young Executive Program en krijg gedurende twee jaar veel trainingen en dat is super waardevol. We zitten allebei nog in onze eerste functie, dus ik denk dat als we straks met onze tweede functie bezig zijn, we concreet over dit soort stappen kunnen gaan nadenken.’ Wat hebben jullie aan jullie evaring binnen de MAA gehad? F: ‘Er zijn natuurlijk meerdere facetten met betrekking tot ervaring opdoen. Tijdens de ‘serious’ evenementen ben je bezig met je vakgebied en de bedrijven die zich komen profileren. Ik heb de activiteiten altijd heel leuk gevonden. Het is allemaal weer extra info wat je

“Na mijn afstuderen heb ik nog een jaartje gefreewheeld.” 25 meeneemt, ook qua keuzes maken waar je graag zou willen werken.’ M: ‘Wat ik het allerbelangrijkste vind, is het sociale netwerk. Ik heb veel vrienden gemaakt die ik nog steeds regelmatig zie en spreek. De MAA is heel belangrijk geweest tijdens mijn studie. Ik vond het ook oprecht jammer dat toen ik klaar was met studeren en ging werken ik geen tijd meer zou hebben voor de MAA. Als je een commissie of bestuur doet kom je echt bij bedrijven over de vloer en dan speel je jezelf al in de kijker. Ik ben ervan overtuigd dat het mij heeft geholpen bij het krijgen van mijn baan bij Nestlé. Daarnaast maak je jezelf ook vaardigheden eigen. Als je commissies doet leer je o.a. organiseren en als je het IRP doet, wat voor ons allebei geldt, doorzetten! Je praat niet over een paar duizend euro, maar over wel 50.000 euro benodigd budget. Om dat binnen te slepen is een uitdaging en een grote kick als dat lukt. Vaardigheden zijn belangrijk. De absolute nummer één is vriendschappen en een nuttig netwerk voor later.’ F: ‘De netwerken zijn absoluut heel belangrijk, maar voor mijzelf was het buiten de academische wijze naar bedrijven kijken heel belangrijk. De sprekers die je ziet en de cases die je doet tijdens zo’n marketing event maken het allemaal zoveel tastbaarder wat je na je studie eigenlijk gaat doen.’ Milan, jij had het over het netwerk, maar je hebt Floortje niet genoemd? M: (Lachend) ‘Eh ja, die had ik natuurlijk als eerste moeten noemen. Ze kwam solliciteren voor een functie in het IRP. Twee maanden later stonden we te zoenen op een MAA borrel. Dus ja, naast de vaardigheden en een netwerk kun je nog meer aan de MAA overhouden…’


Tekst: Rinske de Vries

Terugblik Amsterdam Marketing Event 2009 Op donderdag 5 februari jl. vond voor de 5e keer het Amsterdam Marketing Event plaats, dit jaar in het teken van Marketing 2.0.

26

De dag begon vroeg. Met kleine oogjes kwamen om half 9 de eerste deelnemers binnen. Na een straf bakje koffie werd iedereen wakkergeschud door Marketing 2.0 goeroe Richard van Hooijdonk, die tevens de rol van dagvoorzitter vervulde. Met zijn spetterende presentatie wist hij iedereen mee te nemen in de wereld van Marketing 2.0. Niet alleen het bereiken maar vooral het beraken van je doelgroep middels een cross-mediale aanpak was de kern van zijn verhaal. Met pakkende filmpjes wist hij iedereen te boeien en te amuseren. Eric Jan Doorenbosch, directeur van Hi, nam na een korte koffiepauze het woord van hem over. Hij hield een interessante presentatie over een jong merk dat haar doelgroep al zoveel mogelijk betrekt bij hun productontwikkelingen. Luisteren is volgens hem de belangrijkste driver voor succes. Zo co-creëert Hi haar producten en commercials met behulp van test panels, gaan zij geregeld op stap met hun doelgroep, en richtten zij een eigen community op: de Hi society. Na een korte hapering van de Powerpoint nam vervolgens Maarten Reuser van TNT het woord over. Hij gaf het publiek inzicht in een aantal interessante marketingontwikkelingen bij TNT Post. Hij liet zien dat er bij TNT veel ruimte is voor jonge marketeers om nieuwe ideeën op te zetten en meer te doen met Marketing 2.0. Het was mooi om de verschillen tussen Hi en TNT in hun ontwikkelingen op het gebied van Marketing 2.0 te zien, mede door het verschil in B2C en B2B oriëntatie. Nadat iedereen z’n buikje had rondgegeten, arriveerden na de lunch ook Heineken en Ahold. Met vier enthousiaste bedrijven konden de workshops van start gaan! Binnen de kortse keren waren de chillout spots druk bezet met groepjes brainstormende studenten. Na een kleine drie uur en een fruitbreak tussendoor, werden de meest creatieve ideeën gepresenteerd in de workshopruimtes. Natuurlijk had iedereen het zo goed mogelijk gedaan, maar uiteindelijk kon er per workshop toch maar één de winnaar zijn! Nadat de winnaars waren uitgeroepen en de prijsjes in ontvangst genomen, kon hetgeen waar iedereen al zolang naar uitkeek beginnen: de borrel! Na het gezwoeg op de cases en het presenteren van geniale inzichten, was iedereen toch wel wat dorstig geworden. Het bier vloeide daarom rijkelijk en hier en daar werd ook een wijntje of ander drankje genuttigd. Tijdens de borrel werd er nog lang nagekletst over deze enerverende marketingdag, waar ruim 90 deelnemers bij aanwezig waren en niet te vergeten vier top bedrijven, die het AME 2009 mede mogelijk gemaakt hebben. Wij zijn als commissie erg blij met de vele positieve berichten die we hebben mogen ontvangen en willen daarom iedereen nogmaals hartelijk bedanken! Met veel plezier kijken wij terug op het Amsterdam Marketing Event 2009 en wij gaan nu (6 feb.) van een heerlijke ‘vakantie’ genieten in het oh zo idyllische Holten! Groeten!

De AME-commissie 2009


drs. Wouter de Vries jr. Gendermarketing: de grote beslissingen thuis neem ik! Volgens Wikipedia wordt het begrip gender gebruikt in veel verschillende contexten. In de meest algemene definitie staat gender voor de socio-culturele aspecten van het man- of vrouw-zijn. Gender staat zo tegenover het bekendere begrip ‘sekse’. Sekse staat namelijk voor de biologische verschillen tussen man en vrouw. Het is niet aantoonbaar welke wetenschapper de eerste was die dat onderscheid tussen gender en sekse maakte, maar veelal wordt aangenomen dat dat Robert Stoller was in een boek uit 1968, 'Sex and Gender: On the Development of Masculinity and Femininity'. Het moge duidelijk zijn, op deze eventuele nietbiologische verschillen tussen man en vrouw moet een marketeer inspelen. De verschillen zijn legio. Want hoe komt het dat de ene gender weet wat buitenspel is en dat de andere gender altijd schoenen wil kopen. Hoe komt het dat vrouwen meestal het detail waarnemen en dat de meeste mannen slechts in grote lijnen hun omgeving scannen. Volgens de sekse-vooroordelen zijn dit ook nog vaak “de ronde lijnen” die nauwkeurig worden bekeken. Leuke testen die dit verschil duidelijk kunnen maken, zijn: •

Vraag zowel de man als de vrouw naar het motief en de kleur van het behang als ze drie uur lang in een bepaalde ruimte hebben gezeten. Vraag winkelende stelletjes of ze met hun rug tegen elkaar willen gaan staan en laat ze vervolgens een omschrijving geven van de kleding die hun partner op dat moment draagt.

De meeste vrouwen doen deze testjes vlekkeloos, terwijl de meeste mannen er echt niets van bakken. Sommige mannen geven zelfs een dusdanig slechte omschrijving dat een echtelijke ruzie het gevolg kan zijn: “Volgens mij draagt ze op dit moment rode schoenen en een bruine jurk”. De vinnige reactie kan dan zijn: “ik heb helemaal geen rode schoentjes, niet hier en ook niet thuis. Maar wie heeft er dan wel rode schoenen?” De pret van een middagje winkelen eindigt dan meestal abrupt. Maar wat doen marketeers nu met deze verschillen? Staan de boeken vol met aanwijzingen en nuttige tips hoe uw bedrijf het meest optimaal kan inspelen op de gender verschillen? Het antwoord is kort en bondig: nee. Deze segmentatiecriteria komen zeer magertjes aan bod. Er worden hooguit enige voorbeelden genoemd die zijn gebaseerd op biologische/sekse verschillen. Zo heb je in de marketingboeken duidelijke

voorbeelden van vrouwenmode in de vorm van hoge hakken; je kunt voorbeelden lezen over shampoos die blond maken en deo’s die fonteinen van zweet weten te stoppen en complete vrouwenkolonies gek maken van verlangen (Axe). Dat is de vertaling van ons inzicht na twee pittige jaren masterstudie. Eigenlijk schieten het bedrijfsleven en de wetenschap hopeloos tekort en vereist een serieuze segmentatie naar gender veel meer fundamenteel (wetenschappelijk) onderzoek én veel R&D. De uitkomsten moeten immers worden vertaald naar unieke producten. Dit onderzoek moet verder reiken dan 100 mannen en vrouwen ondervragen naar hun leesgedrag en/of kijkgedrag. Nee, dit onderzoek moet antwoord geven op vragen zoals: • • •

Waarin verschilt het keuzegedrag van een man met dat van een vrouw? Op grond van welke criteria wordt een man/ vrouw merkloyaal? Bij welke productcategorieën verschilt het perceived risk tussen mannen en vrouwen?

De belangrijkste vraag die wij marketeers vervolgens moeten beantwoorden luidt: hoe kunnen deze verschillen worden vertaald naar nieuwe producten en diensten zodat de organisatie meer winst op lange termijn weet te behalen? Mijn vrouw en ik hebben onze genderverschillen al jaren vertaald naar duidelijke richtlijnen binnen ons huwelijk. De belangrijkste spelregel bij ons thuis is: mijn vrouw beslist over alle kleine zaken en ik, als man, neem natuurlijk de belangrijke beslissingen. Zo is de mening van mijn vrouw bepalend als het gaat om de kleinere issues van ons leven. Is onze auto aan vervanging toe? Moet de aandelenportefeuille worden verkocht? Zullen we de hypotheek tussentijds openbreken? En, hoe regelen we onze oude dag financieel? Het is duidelijk, over zulke futiliteiten buig ik mezelf niet, als man. Deze kleine beslissingen mag mijn vrouw nemen. Indien gewenst zelfs zonder enig overleg, want dan kan ik gefocust blijven op de essentiële vraagstukken van ons huwelijk. Nu vraagt u zich wellicht af welke beslissingen ik dan wel niet neem. Recentelijk heb ik besloten dat mijn vrouw en ik vinden dat Taiwan mag toetreden tot de Verenigde Naties. U ziet, de grote beslissingen thuis, die neem ik!

27


MARKETINGFACTS (m/v) De MarketingFacts (m/v) zijn in tweestrijd! Mannen aan de ene kant, vrouwen aan de andere kant. Maar ze zijn allemaal door een man geschreven. Vond jij dat onze redacteur de mannen bevoordeelde? Vecht terug op www.informaatie.nl!

28

HAAR FACTS

Eind april vindt in Chicago de vijfde editie plaats van het M2W, het Marketing to Women Congress. Waarom marketing voor vrouwen? Bijvoorbeeld omdat vrouwen de meerderheid vormen van online consumenten. Of omdat vrouwen meer dan 80% van alle aankoopbeslissingen nemen. Maar vooral omdat vrouwen in Amerika alleen al jaarlijks meer dan zeven biljoen (twaalf nullen!) dollar uitgeven . Heeft de recessie dan zelfs gevolgen voor de rolverdeling van het gezin? Volgens de New York Times zou de recessie er wel eens voor kunnen zorgen dat vrouwen voor het eerst in de geschiedenis meer banen vervullen dan mannen. In november 2008 waren vrouwen nu verantwoordelijk voor zo'n 47 à 49% van alle Amerikaanse banen. Dan liefst maar was olven, ontslagg recente de de truc: van alle slachtoffers van ve 82% van het mannelijk geslacht. Betekent zijn baanverlies haar definitie doorbraak als kostwinnaar?

Ook in Europa doet de werkende vrouw goede zaken: van de 8 miljoen banen die sinds 2000 ontstonden binnen de EU, is 6 miljoen ondertussen vervuld door een vrouw. 59% van de Europese afgestudeerden was een vrouw. Voel jij je ook zo depressief als dat ene onuitstaanbare wijf op Hyves méér vriendinnen heeft dan jij? Britse psycholoog en verslavingsexpert David Smallwood noemt het “vriendschapsverslaving”. Dit probleem, bijkomend effect van sociale netwerksites als Hyves en Facebook, houdt in dat mensen onzeker worden omdat ze hun eigenwaarde onder andere laten afhangen van het aantal vrienden dat ze hebben. Eén op de tien Hyvers loopt kans op deze verslaving en volgens Smallwood treft het vooral vrouwen. Harley-Davidson is niet langer (m), de motorfabrikant is nu (m/v)! Harley-Davidson doopt vanaf dit jaar mei om tot de “Women Riders Month”, een maand voor vrouwelijke motorrijders, met onder andere de 3e Annual International Female Ride Day. Hoewel een vrouw op een Harley nog een zeldzaam verschijnsel is (tenminste, zonder een man aan het stuur), moet deze motorrijdende eindredacteur toegeven liever achter een vrouw aan te rijden dan een man. Onze leren motorpakken staan jullie simpelweg beter! Marketing voor vrouwen moet beter. 59% van alle vrouwen voelt zich onbegrepen door food marketers. 74% voelt dat autofabrikanten hun vrouwelijk publiek niet begrijpe n. Bij zorginstellingen slaat 66% de plank mis, bij beleggingsinstellingen zelfs 84%. In een onderzo ek van Greenfield Online liet meer dan 90% van alle vrouwen weten dat adverteerders hen niet begrijpen.

%


Tekst: Mark van Steen

De MarketingFacts (m/v) zijn in tweestrijd! Mannen aan de ene kant, vrouwen aan de andere kant. Maar ze zijn allemaal door een man geschreven. Heb jij nog wel een paar één-tweetjes voor hem? Vecht mee op www.informaatie.nl!

ZIJN FACTS Wat van ons is, blijft van ons. Zoals football. Tijdens de Super Bowl vlogen er 95 reclames voorbij, waarvan in de helft geen vrouw te bekennen was. In de 22 reclames waar vrouwen wel een hoofdrol speelden, ging het vooral om hun borsten. De vrouw doet de boodschappen, is de serveerster of de soccer-mom. Want wat van ons is, blijft van ons.

Doe geen moeite. Lekker makkelijk. Zijn het adverteerders die niet begrijpen wat vrouwen denken, of snapt de vrouw er gewoon zelf niks van? Hoe het ook zij, wie Google laat zoeken naar de termen “male marketing” krijgt zo'n 11.000 resultaten. Wie zoekt naar “female marketing” krijgt er drie keer zo veel. De conclusie ligt voor de hand: laat die vrouwen lekker, wij mannen begrijpen elkaar tenminste. Online magazine “Marketing 2 Men” geeft tien tips voor mannelijke marketin g. Met onder andere tip 3: “Men are still men”. Vergeet niet dat, hoe vrouwelijk hij ook worden mag, er nog altijd testosteron door zijn lijf giert. Of de tip “Don't feminize male brands”. Wij mannen van nu zijn best bereid een facial scrub te kopen, maar dan moet-ie niet in een roze flesje zitten. Wie zich verdiept in gender marketing, zal zien dat het vooral neerkom t op marketing voor vrouwen. Toch opvallend dan dat het juist een vrouw is (Avivah Wittenberg-Cox, consultant, ondernemer en auteur) die waarsch uwt dat “marketing to women means marketing to men too!”, en dat ”most kids have two parents, not one mom!”. Zij strijdt voor erkenning voor de man als ouder. Immers, als L'OREAL ons ervan kan overtuigen onze rimpels te haten, dan moet het producenten van babyvoeding toch ook wel lukken ons eens ertoe te zetten de kleintjes te eten te geven?

Misschien wel de grootste grap van marketingland begin deze eeuw: de metrosexueel. Hadden we heel even iedereen tuk dat ook wij mannen dol zijn op onze moisturisers en oog hebb en voor stijlvolle kleding, blijkt dat in de hoogtijdagen van de metrosexuel e man slechts één op de vijf mannen werkelijk in deze categorie paste. De populariteit van David Beckham en Orlando Bloom ten spijt blijven onze helden nog steeds Clint Eastwood, Sean Connery en John Wayne. Macht, geld en status: dat heeft niks te maken met een glad huidje. Het Deense JBS Men's Underwear slaat de spijker op z'n kop: “Men don't want to look at naked men”. De foto's zeggen meer dan genoeg.

29


Tekst: Luuk Bosboom en Hannah Welter

Beleef jouw toekomst!

Het MarCo Carrière Event 2009 30

Dit jaar vindt op 23 april voor de vijfde keer het MarCo Carrière Event plaats. Het MarCo Carrière Event is een uniek samenwerkingsverband tussen faculteitsvereniging EOS van de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Vrije Universiteit, studievereniging Mercurius van de opleiding Communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en de Marketing Associatie Amsterdam. Het MarCo Carrière Event heeft ook dit jaar weer als doel om jou als student tijdens het event kennis te laten maken met bedrijven, geïnteresseerd in marketing en communicatie, die op zoek zijn naar talent. Zowel profitals non-profitorganisaties uit verschillende sectoren zullen tijdens het MarCo Carrière Event via interactieve workshops zich aan jou als (bijna) afgestudeerde academicus presenteren. Zorg dat je er bij bent! Het thema van dit jaar is: ‘Beleef je toekomst’. Tijdens het event kom je in contact met diverse werkgevers die door middel van interactieve workshops een gevarieerd beeld geven van de vele mogelijkheden die jij als student hebt. Wie anders dan de markt zelf kan dat inzicht het beste geven? Het MarCo Carrière Event onderscheidt zich van andere carrièredagen door niet alleen bedrijvenstands aan te bieden, maar vooral de nadruk te leggen op het interactief kennismaken met werkgevers. Voor jou is deze dag dé mogelijkheid om je toekomst te beleven. Het is steeds duidelijker dat er zowel vanuit jullie als vanuit het bedrijfsleven vraag is naar een dag zoals deze. De afgelopen jaren hebben diverse internationale bedrijven hun naam verbonden aan het MarCo Carrière Event, zoals TNT, PCM uitgevers, Google en de NS. Ook dit jaar zet de commissie zich in om leuke, enthousiaste en professionele bedrijven aan het evenement te verbinden. Kortom wij zullen ons inzetten voor een leuke en informatieve dag. De inschrijvingen starten op 23 maart. Geef je dan snel op en beleef jouw toekomst tijdens het MarCo Carrière Event. Tot die tijd houden wij je op de hoogte via www.marco-event.nl. Laat deze gelegenheid om je toekomst te beleven niet voorbij gaan! We zien je op de 23ste,

Commissie MarCo Carrière Event 2009

v.l.n.r. Michel Fastenau, Arne Mosselman, Hannah Welter, Ruben Stelma, Joline Kool, Bernd Hoeksma, Luuk Bosboom


De mannenburger? “Bavaria! Bier voor echte mannen!” hoor ik terwijl een groep neanderthalers door m’n scherm rent. Een echt mannenproduct dus! De volgende reclame toont Activia. “Bevordert” de stoelgang. Een echte op vrouwen gerichte campagne want laten we eerlijk zijn, wij mannen gaan overal zitten waar we maar willen. Maar de dames hebben zo nu en dan nog wel wat moeite om op ongemakkelijke plekken de natuur zijn gang te laten gaan. Twee voorbeelden van een opkomende trend in advertising gebied. We hebben het over gender marketing/targeting en deze InforMAAtie staat er vol van. Segmentatie via geslacht. Het roept bij mij een associatie op met Hofstede (1928) die Masculiniteit versus Femininiteit opneemt in zijn model om cultuurdimensies aan te geven: 'Mannelijke waarden zijn onder meer competiviteit, assertiviteit, ambitie en het vergaren van rijkdom en weelde, waartegenover vrouwelijke waarden als bescheiden gedrag, dienstbaarheid en solidariteit staan.' Bron: Wikipedia Nou die mannelijke waarden kloppen wel en daar kan ik me persoonlijk helemaal in terugvinden. Maar met die vrouwelijke waarden ben ik het toch niet helemaal eens. Niet dat de meeste vrouwen niet solidair zijn, maar dienstbaar? En vrouwen kunnen behoorlijk competitief zijn (ga maar eens kijken om 8.30u bij de start van de Dol Dwaze Dagen van de Bijenkorf) Uiterst competitief, en zeker niet bescheiden! Om over agressie nog maar niet te spreken. Als je even dieper nadenkt en gender marketing toe wil passen, vindt er volgens mij een verschuiving plaats van de dimensies van Hofstede en moet je het model zo langzamerhand omdraaien. Ik refereer aan de metroman en de vrouw die steeds meer emancipeert. Fabrikant Bosch zag dat goed in. Ze ontdekten dat van alle enthousiaste thuisklussers maar liefst 40 procent vrouw is. Met de ontwikkeling van een lichte, eenvoudig te gebruiken elektrische schroevendraaier en boormachine won het bedrijf veel van deze klussende vrouwen als klant.

En stel je voor dat deze ontwikkeling zich doorzet. De mannen worden steeds ‘truttiger’ met hun Nivea for men dagcremes en de dames steeds cooler met hun eigen Jilzz bier, boormachines, grote auto’s en de mogelijkheid om overal uitgebreid naar het toilet te kunnen. Ik ben er bang voor. Zeker toen ik twee weken terug een leuke meid expres een mannenburger bij McDonald's zag bestellen. Wat krijgen we nou?? En die blik ook in haar ogen bij de eerste hap. Waarschijnlijk vergelijkbaar met de eerste keer dat je als man zonder gene een maskertje op laat smeren, of een pak luiers koopt zonder compensatiekrat bier. Ja mannen, daar gaan we. Hoewel, volgens mij verandert er over het algemeen niet zo veel. Wanneer we binnen de DMU de beslisser willen pakken komen we bij dure aankopen toch altijd bij de vrouw uit. Want die grote LCD komt er echt niet als de vrouw het niet wilt. En dan kan je influencen wat je wil, als de vrouw het niet wilt, komt het er niet. Vrouwen hebben en hadden uiteindelijk altijd de broek aan. Dus ik zou me in promoties sowieso niet richten op mannen. Ik zie voor- en nadelen. Panasonic moet met hun LCD 180inch televisies dus vrouwen targeten, met teksten als, “één met je woonkamer” of “Deze televisie past bij alle gordijnen”. En alle andere merken en fabrikanten moeten dat ook gaan doen. Dat betekent voor mannen meer kans op een grote televisie, speakers, vuurwerk, kratten bier, spelcomputers en meer, maar ook dat de FA en AXE commercials gaan verdwijnen. Toch jammer. Concluderend: We zien wel waar het schip gaat stranden. Ik blijf de ontwikkelingen volgen en ondertussen gewoon lekker de shampoo van mijn vriendin gebruiken en Heineken bier drinken. Hoewel ik moet toegeven dat de Amstel ballenbar enigszins mijn hart heeft veroverd.

William van Rijn Burijnmarketing.nl


MAA TALENT: Yori Högemann (23) De InforMAAtie is het talentvolste marketingmagazine van Amsterdam. Door en voor talenten. Elke editie staat een van onze talentvolle leden centraal, deze keer student en ondernemer Yori Högemann.

32

Introductie Naast het volgen van de Master Marketing aan de VU ben ik samen met MAA alumni Rick Hermans en Wouter Oosterloo in 2008 begonnen met +3 Marktonderzoek. Wij zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van kwantitatief en kwalitatief klanten- en medewerkersonderzoek. Op basis hiervan leveren wij strategisch advies. Nu zijn we bezig met o.a. een klantenonderzoek voor de Gemeente Amsterdam en met een onderzoek voor de MAA. Leermeester/bron van inspiratie? Mijn vader. Hij heeft als ondernemer altijd keihard gewerkt om zijn bedrijf goed te laten lopen. Die mentaliteit heeft hij aan mij meegegeven. Belangrijke gebeurtenis? De lancering

van onze website www.plus3marktonderzoek.nl. Na veel bloed, zweet en tranen is hij eindelijk in de lucht. Het resultaat mag er wezen. Wat wil je veranderen? Het idee dat marketing mensen vooral snelle jongens zijn met grote verhalen zonder resultaat. Dit past niet bij de manier waarop ik het vak heb leren kennen en hoe wij het in de praktijk brengen. Over vijf jaar.... Is +3 Marktonderzoek in verre onderhandeling over de overname van één van de marktleiders in de marktonderzoekwereld (of praat ik nu te veel als snelle marketingjongen?). Waarom de MAA? Ik vind het zeer belangrijk om naast je studie en werk ook sociaal bezig te zijn. Via de MAA kom je in contact met leuke bedrijven en inspirerende mensen.

twitter Op InforMAAtie.nl laten leden van de MAA frequent weten waar ze mee bezig zijn. In 140 tekens vertellen zij wat hen bezig houdt (Twitteren). In deze rubriek hun korte gedachten over het thema m/v marketing.

Ik geloof in vrouwenmarketing. Een vrouw is de nieuwe man. (Peter Paul Timp, Research & Strategy commissie, Master student marketing) Ik ben geen man, maar ik weet wel dat mooie vrouwen in reclames invloed hebben op mannen. (Bianca Neuteboom, AME commissie en deelnemer IRP, Master student marketing) Mannen willen vrouwenproducten. Ze willen er alleen niet mee gezien worden. Kijk naar Coca Cola Zero. (I.C. Sichem, Master student marketing) Vrouwen zijn veel happiger dan mannen. (Frank Beunk, Promotie commissie en deelnemer IRP, Master student marketing) Vrouwen zijn veel goedgeloviger dan mannen. (Tibor de Wit, Master student marketing) Bij mij nemen vrouwen de beslissingen terwijl ik vrijgezel ben. (Peter Paul Timp, Research & Strategy commissie, Master student marketing)

Meetwitteren op informaatie.nl? Mail snel de tekst “ik ga twitteren” naar redactie@informaatie.nl


Tekst: Eelco Falkena

33

Actieve leden diner Waar zou de MAA zijn zonder haar actieve leden? In ieder geval niet op 14 januari jongstleden in tapas restaurant Manzano aan de Rozengracht. Speciaal voor alle actieve MAA-ers was er deze avond namelijk een diner georganiseerd om ze te bedanken voor al hun opgeofferde tijd, creativiteit, beltegoed en torenhoge inzet. In een sfeervolle ambiance en onder het genot van een glas sangria en/ of cerveza werd teruggekeken en vooruitgeblikt op de vele evenementen die het studiejaar rijk is. Natuurlijk werd er vooral genoten van het moment zelf en werden er aantal Spaanse hapjes soldaat gemaakt. Zo was er een pan paella met een diameter van plusminus 70cm bereid. De albondĂ­gas (gehaktballetjes), pollo al ajillo (kippenpootjes in knoflook) en patatas bravas met alioli (jaja, nog meer knoflook!) vielen ook bij menigeen goed in de smaak. Met volle buik en driftig op zoek naar een stukje kauwgum werd ten slotte koers gemaakt richting de Pijp om aan te sluiten bij de MAA nieuwjaarsborrel. Namens alle leden, ÂĄMuchas gracias!

Wil jij ook je bloed, zweet en tranen ruilen voor bodemloze karaffen sangria? Word dan actief lid! De ervaringen die je opdoet in een commissie zorgen voor persoonlijke en professionele ontwikkeling en zijn erg waardevol voor de baan die je zult gaan vervullen bij toekomstige werkgevers. Je kunt je direct inschrijven en hierbij vermelden naar welke activiteit jouw interesse uitgaat. Voor vragen kun je altijd contact met ons opnemen. Bel onze secretaris Migal Nieuwe Weme (06 306 506 74) of stuur een e-mail naar secretaris@ma-amsterdam.


Borrelfoto’s

34

Maandelijks is er vanaf 21:00 MAA borrel in cafĂŠ van Buuren, Sarphatipark 4 te Amsterdam. De komende borrels staan gepland op donderdag 23 april en woensdag 13 mei.


COLOFON InforMAAtie is een uitgave van de Marketing Associatie Amsterdam. De InforMAAtie verschijnt viermaal per jaar en heeft een oplage van 850 stuks. Redactieadres Marketing Associatie Amsterdam Roetersstraat 11, kamer C6.05 1018 WB Amsterdam E-mail redactie@informaatie.nl Hoofdredactie Pieter Vissers Eindredacteur Mark van Steen Redactie Eelco Falkena Mark van Steen Ron Jansen Ruud Ossendrijver Sanne Stricker William van Rijn Wouter de Vries jr. Yori Högemann Medewerkers Dana Cotorobai Frank Beunk Hannah Welter Henk-Rik Keizer Julie de Ronde Lampros Vandoros Luuk Bosboom Migal Nieuwe Weme Rinske de Vries Samantha Lie Acquisitie Arnoud Botman (06-45300408) Jamie de Graaf (06-47965402) Mike Todirijo (06-43545135) René Al (06-21532294) Lidmaatschap MAA €25,- per jaar aanmelden via www.ma-amsterdam.nl Druk Thieme Media Services, Delft Vormgeving Ruud Ossendrijver Bezoek onze website www.informaatie.nl Copyrights © 2009 Marketing Associatie Amsterdam. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Agenda 8 april

Themafeest Laat die black-tie in de kast hangen, trek je stoutste nachtoutfit of badjas aan en zet je slaapmuts op om eens een nachtje uit te gaan slapen! Ook MAA nietleden zijn meer dan welkom! Venue: NL (Nieuwezijds Voorburgwal 169, near Dam Square) Partytime: 22.00h – 3.00h Meer weten? Ga naar www.ma-amsterdam.nl/feest 23 april

MarCo Carrière Event Om het pad te kiezen dat het beste bij je past, is het MarCo Carrière Event van groot belang. Het thema van dit event is “Beleef je toekomst”, waarbij je kennis met de praktijk maakt door workshops bij te wonen die gegeven worden door marktonderzoekers, strategieadviseurs en marketing communicatie adviseurs van uiteenlopende bedrijven. Deze professionals leggen cases aan je voor zodat je kennis kunt maken met de praktische toepassing van marketing en communicatie. Het evenement wordt georganiseerd in samenwerking met de studieverenigingen EOS en Mercurius. Meer weten? Ga naar www.marco-event.nl Begin mei

Marketing Experience Game Het simulatiespel en de workshops bieden voor de deelnemende bedrijven een unieke kans om ‘hands-on experience’ op te doen en zichzelf interactief bij de studenten te profileren. Voor de deelnemende student biedt deze activiteit de mogelijkheid ervaring op te doen in een situatie die zo dicht mogelijk bij de praktijk ligt. De Game is een speels evenement waarbij je met veel toonaangevende bedrijven in contact kunt komen. Het evenement vindt plaats in de tweede week van mei 2009. Meer weten? Ga naar www.ma-amsterdam.nl/game Medio juli

Internationale Onderzoeksreis Dit jaarlijks terugkerende evenement geeft enerzijds studenten de kans om marktonderzoek te verrichten in het buitenland en anderzijds biedt het projectbedrijven de mogelijkheid een op maat gesneden onderzoek uit te laten voeren. De doelstelling is om onderzoeksprojecten voor Nederlandse bedrijven uit te voeren tegen kostprijs en van hoge kwaliteit. De onderzoeken kunnen uiteenlopen van een consumentenonderzoek tot het in kaart brengen van een potentiële markt of vestigingsplaats. Deze zomer wordt het project uitgevoerd in Oekraïne. Meer weten? Ga naar www.maa-irp.nl

Aan alle Alumni! Het thema van de alumniactiviteit “Het Marketingcafé” is bekend! Kort geleden is jullie gevraagd om te stemmen op zes hot marketingtopics waarover jullie willen discussiëren, informatie en ervaringen delen. Op dit verzoek is door jullie massaal gereageerd! Binnen twee weken zal er een brief door de bus vallen met de officiële uitnodiging en bekendmaking van het door jullie gekozen thema.

Wil jij hier niet op wachten en je nu al aanmelden? Dit kan! Op www.maamsterdam.nl/alumni kun jij je inschrijven voor dit evenement, en ook zien welke oud-studiegenoten zich reeds aangemeld hebben. Ook vind je hier de datum (eind mei) en een compleet programma van de avond. Programma: 19.45 - 20.15: Ontvangst met hapjes en drankjes 20.15 - 20.30: Introductie van het thema door gastspreker 20.30 - 21.30: Discussie die geleid zal worden door …. Vanaf 21.45: Borrel om nog eens rustig na te praten over het onderwerp


‘‘Identifying Marketing Actions that drive Financial Performance’’ Do you want to be optimally prepared for managerial action in the field of marketing financial services and risk management?

MSc programme in International Business

Marketing-Finance

This one-year full-time master’s programme • Is the only programme in Europe that bridges marketing and finance • Has a unique multidisciplinary approach • Is driven by the demand of the industry • Is designed by Prof. Joost M.E. Pennings

www.unimaas.nl/marketingfinance Faculty of Economics and Business Administration

Jaargang_16_Editie_2  
Jaargang_16_Editie_2  

This edition is about gendermarketing.

Advertisement