Page 1

Een uitgave van de Marketing Associatie Amsterdam ] [ jaargang 16 ] [ nummer 4 ] [ november 2009

Rob Heilbron (Sapph) en Fokke de Jong (Suit Supply) vertellen over lef, intu誰tie en confrontatiemarketing

Lef in marketing


Team InforMAAtie zoekt: • Externe betrekkingen • Website technicus die bekend is met Joomla, Wordpress en video-editing Je start z.s.m.! Wil je meer weten? Neem dan contact op met Michel Fastenau (marketing@ma-amsterdam.nl).


In dit nummer 4. Nationale Marketing Strijd

5. Van de hoofdredacteur

8. Even voorstellen

10. Lef brengt marketing tot leven

16. Marketingfacts

17. Column Wouter de Vries jr.

18. Op bezoek bij Hilti

20. Terugblik IRP 2009

7. Van de voorzitter 12. Interview Suit Supply

22. Interview Sapph 26. Amsterdam Marketing Event 28. Hoe is het nu met..

30. Talentvol

31. Amsterdam Commercial Night

30. Twitteraars

32. Column William van Rijn

34. Borrelfoto’s

3


Competitive spired Thrilled ZIT JIJ IN DE LAATSTE FASE VAN JE STUDIE EN HEB JE GEVOEL

Powerful VOOR MARKETING?

DENK JIJ DAT JE DE MEEST INNOVATIEVE OPLOSSINGEN HEBT VOOR CASES VAN GROTE NATIONALE BEDRIJVEN?

WIL JIJ AANSPRAAK MAKEN OP DE TITEL

Stresse

“GROOTSTE MARKETING TALENT 2010” EN EEN GELDPRIJS VAN 2000 EURO?

Nervous

WIL JIJ 2 FANTASTISCHE DAGEN IN EEN 4-STERREN HOTEL

Bored Creative Excited

VERBLIJVEN MET ALS AFSLUITER EEN SPETTEREND EINDFEEST IN HET CENTRUM VAN TILBURG?

DOE DAN MEE AAN DE

NATIONALE MARKETING STRIJD 2010!

ergetic

OP 2 EN 3 FEBRUARI ZULLEN 165 MARKETING-MINDED ACADEMICI STRIJDEN OM ROEM, EER EN GLORIE IN NH-HOTELES IN WAALWIJK! DURF JIJ DE STRIJD AAN?

Hopefu Involved

MELD JE DAN NU VOOR 27 NOVEMBER AAN VIA:

WWW.NATIONALEMARKETINGSTRIJD.NL

1

SPONSOREN

nationale marketing strijd EEN EVENEMENT VAN

LOCATIE


Van de hoofdredacteur Als kersverse hoofdredacteur wil ik jullie allereerst verwelkomen bij de eerste editie inforMAAtie van dit studiejaar. Met een nieuw en gedreven redactieteam willen we jullie gedurende het jaar voorzien van leuke en actuele marketinginforMAAtie. We hebben er zin in! Voor jullie ligt onze debuuteditie die geheel in het teken zal staan van ‘lef in marketing’. Lef als onderscheidend vermogen, want onderscheiden is belangrijk in tijden van recessie. Dat geldt zowel voor organisaties die moeten vechten voor de aandacht van de zuiniger geworden consument en organisatie, als voor ons studenten wanneer we straks toch dat ene mooie plekje op de arbeidsmarkt willen vervullen. Wat is lef in marketing dan precies? Is lef hebben keuzes maken vanuit de onderbuik? Of van verschillende strategische calculaties de meest risicovolle kiezen? Laatstgenoemde klinkt niet erg logisch en zal menig eindverantwoordelijke afschrikken. Misschien is dat dan ook wel de reden waarom er meer ‘volgers’ zijn dan ‘trendsetters’. Succes wordt vaak niet bereikt zonder de moed om risico’s te nemen. Er lijkt dus wat lef benodigd om succes te boeken. Hoe Fokke de Jong van Suit Supply hierover denkt en hoe de benodigde portie lef zijn organisatie heeft laten opgroeien lees je in het interview dat Vincent en Tom met hem hadden. Maar waarom durft de ene organisatie dan wel snel in het diepe te springen met bijvoorbeeld een nieuw marketing medium (neem twitter) en de andere niet? Hangen ‘lef’ of gewaagde keuzes meer met de persoon samen of kan hier op aangestuurd worden? Bedacht kan worden dat dit samenhangt met persoonlijkheid maar anderzijds is in het diepe springen een stuk makkelijker wanneer er binnen de organisatie ruimte is om fouten te maken. Marco van Dijk vertelt ons in zijn artikel hoe lef marketing tot leven brengt. Hoe je met behulp van wat lef als kleiner merk tegen een groter merk op kan boksen lees je in het interview dat we hadden met Rob Heilbron van Sapph. Een interessant interview waarin hij uitlegt wat de kracht van de ‘confrontatie’ is, waarom je niet achterom moet kijken in het heetst van de strijd en waarom nieuwe marketingmethodes niet een vereiste zijn voor een florerende organisatie. Na een welverdiende periode van rust maken onze columnisten Wouter de Vries en William van Rijn ook dit jaar weer hun entree. Beiden geven hun visie op lef in marketing. Wouter de Vries laat ons inzien dat er

5

verschillende variaties van lef binnen de dienstverlening te benoemen zijn en William van Rijn legt ons het belang van lef uit voor het bereiken van de steeds slimmer wordende consument. Verder lees je in deze editie wat de Amsterdam Commercial Night dit jaar te bieden heeft, hoe het International Research Project 2009 in Oekraïne verlopen is , wat de MAA voor sportprestaties geleverd heeft bij de Dam-tot-Damloop en hoe het met oud-lid Wendela Luigies gaat. De eerste inforMAAtie van dit jaar laat zien hoe het omarmen van kansen zonder al te veel risicocalculatie kan leiden tot mooie resultaten. Ik hoop dat dit iedereen wat inspiratie geeft voor het komende jaar. Vraag je eens af of het wel terecht is dat in onze cultuur kritisch denken vaak hoger gewaardeerd wordt dan creatief denken. Kritisch denken wordt geassocieerd met een scherpe geest maar is dat wel eerlijk? Beoordelen is immers makkelijker dan bedenken. Naar mijn idee heeft dit met het openstaan voor onbekende en nieuwe dingen te maken. Velen zijn te voorzichtig. Toon lef, sta open voor kansen en veranderingen, verwelkom en omarm ze! Ik wens jullie veel leesplezier.

Michel Fastenau Hoofdredacteur van de inforMAAtie

Reacties en opmerkingen kun je sturen naar marketing@ma-amsterdam.nl


Kennismaken met een echt wereldbedrijf

Wij komen graag in contact met

Starters en Stagiairs

Slagvaardige mensen, met de wil om te presteren. Meer weten? Kijk op www.werkenbijtnt.nl of bel 0800-235 87 41.


Van de voorzitter Daar is ie dan.. mijn allereerste “van de voorzitter”! De start van een heel nieuw collegejaar en wat de MAA betreft een heel nieuw bestuur, gloednieuwe commissies met (jullie!) enthousiaste MAA'ers en een heleboel lef-momenten in het verschiet. Naast een nieuwe foto in deze rubriek, brengt dit ook een nieuw bestuursbeleid met zich mee. Deze keer zal mijn stuk in het teken staan van ons speerpunt lef. Als we het over lef hebben denk ik vooral aan momenten waarin je eigen grenzen worden opgezocht en je dingen onderneemt die je nooit eerder gedaan hebt. Met de start van dit jaar hebben mijn gloednieuwe bestuursgenoten en ik op persoonlijk vlak wel een aantal van dit soort momenten gehad, zoals speechen op de eerste ledenborrel, promotiepraatjes in stampvolle collegezalen (denk aan een massale KC-07 op de VU) en niet allerminst, ons beleid presenteren tijdens de ALV voor het enige publiek dat echt telt, jullie leden. Hiernaast willen wij met de MAA vooral (nog) meer lef tonen in dingen die wij ondernemen. Dit is niet omdat we een suf stel zijn, nee zeker niet. Wij zien ons als een groep enthousiaste, hippe maar vooral creatieve studenten. Dit is wat ons kenmerkt en wat ons onderscheidt van andere verenigingen. Daarom willen we dit nog sterker terugzien in dingen die wij ondernemen. Ik heb de indruk dat lef in marketing in het bedrijfsleven hip wordt. Hoe doen bedrijven dit? In ieder geval niet door roekeloos te zijn, maar door hun grenzen op te zoeken, en vooral dingen anders te doen dan voorheen en dan anderen. Een mooi voorbeeld hiervan vind ik, bizar genoeg, PricewaterhouseCoopers. Accountancy en belastingadvies lijkt mij geen business waarin je veel ruimte hebt om jezelf te onderscheiden. Bovendien lijkt mij dit zeker geen business die spannend te noemen is! Wat doen ze nou? Ze zijn zich gaan onderscheiden door lef te tonen. Lef is een kernwaarde binnen de organisatie geworden, waardoor ze dit van binnenuit zijn gaan leven en naar buiten toe zijn gaan communiceren. Met hun campagne “de klant is GEEN koning” wil PricewaterhouseCoopers laten zien dat het geen jaknikkers zijn en hun klanten begrijpen. Ze doen het anders dan hun concurrenten door dit gedachtegoed uit hun medewerkers te laten komen. Hun adviezen moeten toegevoegde waarde leveren en ze zullen niet klakkeloos doen waar de klant om vraagt.

7

Deze strategie legt ze geen windeieren. PricewaterhouseCoopers staat in “the big four” aan accountancykantoren en staat met deze unieke campagnes steeds meer in the picture. Dit lijkt me een mooie case om te bekijken of dit vooral werkt omdat het binnen deze unieke organisatie past en de mensen die hier werken, of dat dit wellicht een generieke successtrategie zou kunnen zijn voor hun concurrenten. Ik vermoed het eerste. Om terug te komen naar ons als MAA vind ik dit een goede case om te laten zien wat ons speerpunt inhoudt. Met het talent dat wij binnen de MAA hebben kunnen wij uitblinken in marketingcommunicatie. Onze nieuwe huisstijl en bijvoorbeeld ook onze commercial, die door onze leden zijn ontwikkeld, zijn hier het levende voorbeeld van. Daarnaast kunnen wij, door evenementconcepten aan te scherpen, nog nieuwere en uitdagendere evenementen neerzetten. Research & strategy event 2009 is hier het voorbeeld van. Ik denk in ieder geval dat we een spannend maar vooral ook een heel leuk jaar tegemoet gaan! Het bestuur en ik hopen jullie sowieso te spreken op de komende maandborrels, maar vooral ook tijdens ons meest prestigieus feestje van het jaar: de Amsterdam Commercial Night. Wij hebben er in ieder geval heel veel zin in... Ik hoop jullie ook!!!

Alexandra Kloos Voorzitter 2009/2010


Even voorstellen... 8

Arrianne de Vogel

Functie: Penningmeester en vice-voorzitter Geboortedatum: 23-08-1986 Studie(s): Msc Marketing Bron van inspiratie: Medebestuursleden Verslaafd aan: Salade à la merel en Italiaans eten Trots op: Mijn appartementje in Amsterdam Houdt niet van: Fietsen door de regen Kan niet zonder: Chocola Mooiste MAA moment: De ontmoeting met mijn weder op de ACN 2007 Over vijf jaar: MAA Alumnus

Alexandra Kloos

Functie: Voorzitter Geboortedatum: 16-01-1986 Studie(s): BSc Business administration, MSc Marketing & MSc Business Administration Bron van inspiratie: Verschillend!! Varieert van mijn reis in Indonesië & Maleisië, tot mijn bestuursgenoten of zelfs Sex & the City!;) Verslaafd aan: Winkelen... Trots op: Voorzitterschap van de MAA Houdt niet van: Negativiteit Kan niet zonder: Mijn Blackberry

Mooiste MAA moment: Amsterdam Marketing Event 2009.. was helemaal een geslaagde dag, welke ik mocht organiseren met een top commissie:) Over vijf jaar: Met een onwijs leuke uitdagende baan in consultancy, met een mooie Audi lease-auto, een flinke schoenenverzameling en een vakantieoptrekje op Ibiza.

Dorien van Mansum

Functie: Secretaris/ Interne betrekkingen Geboortedatum: 30-10-1985 Studie(s): Hogere Hotelschool, Msc Marketing Bron van inspiratie: Hamel & Prahalad, het is zo belangrijk om je kernvaardigheden te herkennen. Verslaafd aan: Wijntjes, biertjes…en Warme Tortilla’s! Die doen me altijd denken aan het jaar dat ik in Londen heb gewerkt. Trots op: Mijn broer! Mijn broer heeft het allemaal goed voor elkaar Houdt niet van: Venkel… Ik lust echt alles, behalve venkel… ik krijg er kippenvel van! Kan niet zonder: Mijn vriendinnen! Gelukkig is de hele Hotelschool club nu ongeveer in Amsterdam neergestreken en dat is natuurlijk een dolle boel. Mooiste MAA moment: Pfff..Moeilijk. Ik heb zoveel leuke momenten gehad. Een van de leukste was wel


9

v.l.n.r.: Dorien van Mansum, Bram van Eck, Arrianne de Vogel, Michel Fastenau, Alexandra Kloos, Merel Spierings de Nationale Marketingstrijd vorig jaar! En natuurlijk het actieve ledenweekend (alleen de heenreis met Bram 4 uur lang in de trein was wat minder‌ ;)) Over vijf jaar: Hoop ik een leuke baan te hebben, nog steeds in Amsterdam te wonen en lekker te genieten van mijn alumni bestaan!

Bram van Eck

Functie: Externe betrekkingen Geboortedatum: 04-09-1986 Studie(s): Beta-Gamma bachelor, Msc Business Studies Bron van inspiratie: Michael Knight Verslaafd aan: Kaas Trots op: Mijn medebestuurders Houdt niet van: Nicky Hofs Kan niet zonder: Mijn 'niet zo smart'phone Mooiste MAA moment: ALW 2009 Over vijf jaar: Is de MAA de studievereniging van Amsterdam!

Merel Spierings

Functie: Externe betrekkingen Geboortedatum: 11-01-1986 Studie(s): LLM Ondernemingsrecht, Msc Business Studies

Bron van inspiratie: Peppie van Peppie en Kokkie Verslaafd aan: Stevige tomatensoep van Unox Trots op: Robot Robin, de kleine waaghals die Bassie en Adriaan behoedt voor gevaarlijke situaties Houdt niet van: Lichaamsbeweging Kan niet zonder: Mijn immer trouwe bokje Jeffrey (= fiets) Mooiste MAA moment: Kingsen tijdens bestuursmidweek Over vijf jaar: Bevind ik mij alweer in de herfst van mijn leven

Michel Fastenau

Functie: Marketing Geboortedatum: 05-09-1985 Studie(s): HEAO CommerciĂŤle Economie, Msc Beleid, Communicatie & Organisatie Bron van inspiratie: Enthousiaste MAA leden Verslaafd aan: Cola Trots op: De MAA Dam-tot-Dam prestaties Houdt niet van: Vroeg opstaan Kan niet zonder: Google Maps in Amsterdam :) Mooiste MAA moment: Borrel na het MarCo event 2009 Over vijf jaar: Ontvang ik maandelijks een editie inforMAAtie


10

Lef brengt marketing tot leven voor hun klanten te kiezen, door Veel marketingafdelingen van bedrijven claimen lef te tonen door n van nieuwe markten om het betrede het met of tiseren automa te verder het distributiesysteem nog direct of het bedrijf daarmee dan ware potentieel van het eigen bedrijf te ontdekken. De vraag rijst klank waar de betekenis spreide wijdver een al inderdaad lef toont. Kiezen voor klanten is sowieso e niet automatisch daarme en – e ordinair een l meesta is tisering steeds verder van vervaagt. Automa betreden is voor n markte nieuwe overbodige of onterechte - methode om kosten te besparen en r heb je lef Wannee ing? market in lef k veel bedrijven het primaire bestaansrecht. Wat is nou eigenlij doen? te en wanneer doe je gewoon wat je hoort

Bedrijven claimen dikwijls onterecht lef te tonen. Het daadwerkelijk volgen van je zelfgekozen strategische richting – indien bewust gekozen - is niet echt dapper te noemen. Een grappige of aanstootgevende reclame verspreiden als je dat als bedrijf altijd al gedaan hebt heeft ook niets met lef te maken. Hiermee borduur je slechts voort op je imago en voldoe je keurig aan de verwachtingen van je eigen doelgroep.

marketingapparaat kan immers enorme voordelen hebben. Het kan bijvoorbeeld minder druk zijn in je winkels, waardoor sluiten voor verbouwingen relatief minder nare gevolgen heeft dan tijdens economische hoogtijdagen.

Er is wel lef voor nodig om je als bedrijf te onderscheiden van de concurrentie. Marketeers werken momenteel in een landschap waarin producten en diensten steeds meer op elkaar lijken en hun onderscheidend vermogen verliezen. Onderscheid vindt niet meer zo zeer plaats door je kernproduct of -dienst aan te passen, maar door je op andere manieren (beter) te manifesteren dan andere aanbieders. In dit landschap kan een gezonde dosis lef in de marketingcommunicatie het verschil betekenen tussen opgaan in de grijze massa of er juist uitspringen.

Sanoma koos ervoor om in een economisch moeilijke tijd juist het blad Libelle op te waarderen: luxer papier en uitstraling en een dikker blad, uiteraard tegen de bijbehorende hogere prijs. De oplagedaling waar de gedrukte media in de breedte al jaren mee te kampen heeft, is hiermee vooralsnog succesvol geremd. Je moet hiervoor durven vertrouwen op de toekomst en daar is natuurlijk wel wat steun voor nodig vanuit de financiële afdeling. Deze mogelijke frictie is direct de belangrijkste bedreiging voor marketingprofessionals om daadwerkelijk lef te tonen. Een gebrek aan financiële berekenbaarheid van een actie kan de financiële afdeling ertoe zetten een actie of denkrichting te blokkeren. Financieel creatief meedenken is daarmee dus een voorwaarde om succesvol durf te tonen in het marketingbeleid.

Ook buiten de marketingcommunicatie liggen mogelijkheden om lef te tonen als marketeer. Tijdens economisch mindere tijden investeren in het

Ook om het roer compleet om te gooien is flink wat lef nodig. Ooit begonnen met houtpulpverwerking als kernactiviteit is het Finse Nokia zich decennia


Tekst: Marco van Dijk

geleden gaan richten op de markt voor mobiele telefonie, die toen nog in de kinderschoenen stond. Inmiddels zal vrijwel iedereen die dit artikel leest wel eens een Nokia in bezit gehad hebben. Hoewel Nokia het in het heden weer moeilijk heeft – allicht juist door een gebrek aan lef! -, is de switch van dit bedrijf in de jaren tachtig een goed voorbeeld van succesvol lef tonen. Om lef te tonen is vaak een flinke dosis creativiteit nodig. Virals combineren deze twee eigenschappen. Deze filmpjes krijgen online veel aandacht en worden dankzij de aard ervan dikwijls vrijwillig verspreid. Een mooi voorbeeld zijn de ‘Will it blend’-filmpjes van Blendtec. Tom Dickson, Blendtec’s oprichter, illustreert in iedere aflevering hoe zijn blender gerenommeerde huis-, tuin- en keukenapparatuur tot gruis degradeert. Het risico met deze virals is, dat de verspreiding niet goed valt te controleren en daarmee de reacties niet goed in kaart te brengen zijn. Daarnaast is het maar de vraag of de kijkers van de filmpjes ook de beoogde klanten zijn. Lef tonen gaat dus meestal gepaard met risico nemen. Ruim een decennium geleden bood het internet ineens veel nieuwe mogelijkheden. Ondernemers hadden toen niet veel tijd om mogelijkheden te analyseren. Om succesvol te zijn moest snel gehandeld worden. De genomen risico’s hebben menig ondernemer succes opgeleverd. Nog vaker echter, betekende lef tonen in deze context het einde van aanwezig ondernemerschap.

Het is natuurlijk niet zo, dat lef simpelweg inhoudt dat je ‘iets anders’ doet. Ook als je het marketingbeleid van een flinke ommezwaai voorziet, moet er wel een degelijk plan achter zitten. Lef is dus meer dan zomaar iets doen. Met het tonen van lef kun je als bedrijf bijvoorbeeld je brand equity op het spel zetten. Je goede imago kan in een week tijd verloren gaan als een gewaagde communicatiecampagne niet begrepen wordt door je publiek. Door van tevoren goed na te denken wat de gevolgen zijn van een dergelijke handeling, beperk je de risico’s. Roep dus niet zomaar dat een actie van lef getuigt. Verras je doelgroep en zorg op die manier dat je je merkwaarde extra invulling geeft.

11


12

‘Gut Feeling’ Marketing Fokke de Jong aan het roer van Met 30 filialen in Nederland, België, Engeland en Oost-Europa staat kan. Zonder zich te laten omheen meer niet land pakken in een modebedrijf waar de gevestigde orde jaar geleden een negen hij huurde en, ouwing onderb le ratione en etiseer begrenzen door getheor Men verklaarde n. verkope te prijs lage pand langs de snelweg (A4) om Italiaanse pakken tegen een jaar later Negen dus. Fokke g? snelwe een langs n hem voor gek. Wie gaat er nou kleding verkope kopen. hem ván pakken die 100.000 en n verkope hem vóór heeft hij 300 mensen die pakken

Met je laatste geld een bedrijf beginnen tegen al het beter weten in, leek ons wel ‘lef hebben in marketing’. En, aangezien de schrijver van dit artikel inmiddels een jaar of vier pakken aan de man brengt voor Suit Supply was de link snel gelegd! Voor we het wisten zaten we op het hoofdkantoor voor een interview, temidden van een ongeordende verzameling oude en nieuwe collectie dassen, pakken en overhemden. Wat is de visie op marketing van Fokke de Jong? Wat is volgens hem lef in marketing?

Doorgeslagen theorie Ondanks de opvallende marketingcampagnes, de zorgvuldig uitgekozen winkellocaties en de sterke prijs/kwaliteitverhouding van zijn producten, zegt Fokke niet te werken met vooropgezet marketingbeleid. “Het is niet zo dat ik totaal wars sta tegenover de bekende marketingtheorie, maar naar mijn idee is het allemaal erg doorgeslagen. Er zijn enorm veel marketingopleidingen die vanuit de gedachte werken dat als je er veel theorie op loslaat dat je dan wat kan marketen. Maar het gaat om de originaliteit en de oorspronkelijkheid. Dat kan je niet


Interview: Vincent van Reenen & Tom Perizonius, Tekst: Vincent van Reenen

engineeren. Je kunt hier niet 3 p’s op loslaten… Of 4 p’s… Er komt er geloof ik elk jaar een bij!”

uiteindelijk 30 filialen in het Verenigd Koninkrijk zal zijn.

13

“Als je beweegt gebeurd er wat” Dit lijkt toonaangevend voor de manier waarop Suit Supply werkt. Net zoals toen met het snelwegfiliaal: gewoon proberen, op je ‘gut feeling’. Geen hermetische marktonderzoeken ondersteund door modellen, maar gewoon geloven in je idee en dat dan tot uitvoer brengen. “Als je beweegt gebeurt er wat”. Je zou kunnen vermoeden dat Fokke daar anders tegenaan is gaan kijken met de internationalisering van zijn bedrijf. Antwerpen en Londen, die recent zijn toegevoegd aan de lijst van filialen, zijn bijvoorbeeld steden waar een uitgesproken modecultuur heerst, die misschien een andere aanpak vereist om positieve aandacht te krijgen. “Nee hoor”, reageert hij, “dan moet je dat [intuïtief te werk gaan] nog veel sterker doen! In Antwerpen hebben we voor de opening van het filiaal daar midden in de winter een aantal lifters in onderbroek langs de snelweg met Suit Supply-borden laten staan. Dat haalde meteen de radio”. Ook in Londen is voor een dergelijke aanpak gekozen. Het bedrijf werkt niet met grote budgetten voor breed uitgemeten marketing- of mediacampagnes. De voorwaarde voor promotie / PR is dat het direct effect moet hebben. Zo heeft Fokke de nacht voor de opening van het filiaal op Vigo Street in Londen (in het verlengde van Savile Row, de klassieke maatkostuumstraat van Londen) een nacht doorgebracht voor de ingang van het filiaal. In een bed dat boven de ingang hing, omringd door een paar honderd wekkers, die klokslag half negen ’s ochtends afgingen. 'We zullen de gevestigde orde hier eens flink wakker schudden’, was de boodschap. Inmiddels vliegen ook in Londen de pakken als … over de toonbank, en hoopt Fokke dat dit het eerste van de

P van People Ook intern gaat Suit Supply vernieuwend te werk. Bij de groei van het bedrijf besloten ze flink te gaan investeren in een uniek opleidingstraject voor wat Fokke het belangrijkste element van zijn merk acht: de verkopers in de winkel. “De verkopers zijn de backbone van ons bedrijf. Zij zorgen ervoor dat de klant terugkeert. Maar wat de meesten [in de sector] doen is de beste verkoper store manager maken, zodat je vervolgens een slechte manager hebt en geen goeie verkopers meer. Dat is niet echt handig. Waarom gebeurt dat? Omdat een goeie verkoper wil doorgroeien. Alleen is er weinig doorgroeimogelijkheid op sales gebied in de mode. Eigenlijk is dat idioot omdat dit het belangrijkste is voor een bedrijf als Suit Supply. Daarom hebben wij een ‘Master in Sales’ opleiding samengesteld.” Het gaat hier om een opleiding waarvoor excellerende verkopers worden gevraagd om deel te nemen, om hun verkoopvaardigheden naar een hoger niveau Naam: Fokke de Jong Geboren: Smallingerland, 6 oktober 1973 Functie: Directeur en eigenaar Suit Supply Opleiding: Rechten aan de UvA (niet afgemaakt) Loopbaan: Begon tijdens zijn studie al met het verkopen van pakken en daarna Suit Supply, Suit Supply en Suit Supply!


14

te tillen. Het programma is behoorlijk intensief, deelnemers komen één dag in de week samen en de trainingen gaan wat verder dan ‘koopsignalen detecteren’. Er komt veel psychologie bij kijken, om inzicht te verkrijgen in het gedrag van de klant én in dat van de verkoper. Deelnemers worden zo af toe goed geconfronteerd met zichzelf, om onbewust ineffectief gedrag om te zetten in effectief gedrag. Met het bieden van een dergelijke doorgroeimogelijkheid in sales, is Suit Supply uniek in Nederland.

Maar ook de klant wordt betrokken bij het proces van constante serviceverbetering. De ongecompliceerde denkwijze van Fokke komt terug in de wijze waarop Suit Supply feedback krijgt van klanten en daardoor dicht bij de markt blijft staan. Van iedere klant die een pak koopt worden de gegevens opgeslagen in een centrale database. Na een aankoop krijgt de klant direct een e-mail met daarin een kopie van de bon en één simpele vraag: “Bent u goed, slecht of uitstekend geholpen?” Niks meer, niks minder. 90%

“Gewoon dingen proberen op je ‘gut feeling’”

van de klanten reageert, soms met aanvullende opmerkingen over de verkoper. De statistieken worden elke dag naar de teams gestuurd waardoor iedereen op de hoogte blijft van eigen verkoopprestaties die zo nodig kunnen worden bijgeschaafd. Ook de omzet per verkoper wordt bijgehouden. Een gunstig bijeffect hiervan is dat er een gezonde competitie heerst op de werkvloer. 500 filialen Dynamisch werken en niet al te ingewikkeld doen zijn dus de tactieken bij Suit Supply, waarbij het opleidingstraject de eerste strategische ontwikkeling lijkt om voor te bereiden op de verdere ambities van het bedrijf. Want met die 30 filialen houdt het echt niet op. ‘Hij wil 500 filialen…’ gaan de geruchten. “Tja…” reageert Fokke: “Als je het op een bierviltje uitrekent, dan zou je kunnen zeggen ‘als we succesvol zijn in Nederland en ook in Londen en België, waarom dan niet ook in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië? En als we hier in Nederland 30 winkel hebben dan kunnen we er 50 in de UK hebben en 80 in Duitsland. Dan kom je zo tot 500 winkels.” Dat hij beseft dat dit in de wereld van de retail wel heel ambitieus is , blijkt als hij vervolgens nuanceert: “Als wij over vijf jaar 100 winkels hebben denk ik dat we het goed hebben gedaan”. Waaruit blijkt dat hij dit doel dus al een stuk gewoner vindt… En het merk Suit Supply? Is dat sterk genoeg om zoveel filialen draaiende te houden? Om succesvol te worden in verschillende landen met hele verschillende opvattingen over mode? Functionaliteit en gemak bieden voor de man en daarin net even iets anders zijn dan de rest, dat zijn de peilers van het merk waar Fokke in gelooft. En hoe dat in de toekomst zal gaan, “dat voorzie ik nu niet”. “Het kan best zijn dat we af toe dingen doen die volstrekte onzin zijn, maar die toch leuk zijn om te proberen. Dat doe je ook om op te vallen.” Op onze suggestie voor een eventuele productuitbreiding (Gel? Boxershorts?) reageert Fokke wederom met een zeer praktisch antwoord, typerend voor zijn manier van denken. “Zou kunnen…maar toch…voor cosmetica zou ik naar een cosmeticawinkel gaan…Het moet wel begrijpelijk blijven voor een klant. En ook voor een verkoper


moeten de producten verkoopbaar blijven. Ik zie dat nog niet zo snel gebeuren.” Lef Inmiddels hebben we wel geconstateerd dat Suit Supply beschikt over een goeie dosis durf. Niet alleen de locatiekeuze voor filialen en de promotie worden op gevoel gedaan, de hele strategie van het bedrijf lijkt op de intuïtie van Fokke en zijn mensen te varen. Voor zover je überhaupt van een strategie kunt spreken! Wat vindt-ie zelf de meest gewaagde zet in de geschiedenis van Suit Supply? “Uiteindelijk was die eerste winkel het meest gewaagd. Die moest het gewoon meteen gaan doen. Je loopt meteen langs het randje.” En die gewaagdheid op zich bleek ook een belangrijke reden van het succes van het filiaal. “Die plek was zo raar dat we daardoor meteen veel publiciteit kregen.” En daarnaast, pakken verkopen uit dozen (wat destijds de lage prijs moest onderstrepen), was ook een concept dat enig stof deed opwaaien. Lef zien we ook in de fotocampagnes, waarvan er een aantal in Zuid-Afrika zijn opgenomen. De laatste, met het thema ‘Ambition’, is volledig opgenomen in een ‘township’, de Zuid-Afrikaanse variant van een krottenwijk. Niet bepaald de meest toegankelijke plek op de wereld. “Dat viel best mee”, vindt Fokke. In plaats van met fotomodellen te werken, poseerden dit keer de bewoners van de townships in de nieuwe linnen pakken en sportieve combinaties van de zomercollectie, waarbij ze ook werden geïnterviewd over hun ambities. “We

“Het gaat om originaliteit en oorspronkelijkheid, dat kun je niet engineeren” hebben die mensen ook geholpen om die ambities voor een deel waar te maken, soms zelfs helemaal. Alleen, we hebben dat niet van tevoren verteld, want dan waren er rellen uitgebroken.” Ook dit is weer een voorbeeld waar andere marketeers misschien allerlei beren op de weg hadden gezien en rationele bezwaren hadden gemaakt. Je kunt je voorstellen dat Fokke voor de krottenwijkcampagne niet even het ‘Elaboration Likelihood Model’ tevoorschijn heeft gehaald! Suit Supply probeert gewoon wat uit en, als het ‘oorspronkelijk’ is, werkt het ook volgens Fokke. Voor dit ‘denken zonder barrières’ is zelfvertrouwen en durf vereist. Bij Suit Supply lijken ze al vanaf het begin te beschikken over een houding van ‘wat hebben we te verliezen?’. Ook het praktijkgerichte en ongecompliceerde denken heeft zijn waarde bewezen. Eén vraag voor feedback naar de klant sturen in plaats van een hele enquête. Simpel zat, maar welke andere retailer doet zoiets? Dit alles is niet alleen (deels) de verklaring van het succes van Suit Supply, ook heeft het geleid tot een dynamische manier van besluitvorming en dito inrichting van de organisatie, waarbij sales wordt onderkend als de ruggengraat van het bedrijf. Fokke’s advies voor een nieuwe generatie marketeers? “Stop met je marketing studie!”

15


Tekst: Rez Kazzaz

Marketingfacts De eerste editie van het nieuwe collegejaar gaat over lef in marketing. Het begrip ‘lef’ komt uit het Jiddisch/Hebreeuws en verwijst naar ‘moed’. De vraag is dan natuurlijk: Wat is ‘moed’ of ‘dapperheid’? Voor we in een cirkelredenering terecht komen, kiezen we voor een meer praktische benadering. Voor ons is lef het overwinnen van een drempel met de wetenschap van de eventuele gevolgen. Hier volgen wat leuke weetjes en feiten die geassocieerd mogen worden met lef!

1616 “Marketing met ballen” concept naar De transformatie van LEGO van een traditioneel productiegeoriënteerd formuleren. niet het we kunnen anders ballen”, met g “Marketin een co-creatie model: e vanaf het LEGO was een van de eerste bedrijven die de voordelen van co-creati community begin heeft ingezien. Sindsdien heeft het bedrijf een indrukwekkende nde wijze verschille op allen die leden miljoen opgebouwd met meer dan 2,5 mogelijkheid bijdragen aan de producten van het bedrijf. Zo geven ze de klanten de daadwerkelijk om hun eigen ontwerpen in te dienen en een aantal daarvan worden nodig! in productie genomen. Kortom, klanten aan het roer, daar is lef voor

Calimeromarketing Ondernemers uit de buurt, je kent ze wel, de bakkers, snackbars, stomerije n etc. Wat heeft dat met marketing te maken, zou je denken? Best veel eigenlijk, we hebben er zelfs een term voor: ‘Calimeromarketing’. Het is eigenlijk marketing back to the basics. Marketing die een grote rol speelt voor de kleine ondernemer. Die zaakjes krijgen namelijk net zo te maken met concurrentie, van elkaar, maar ook van de retailgiganten. Zo ook Faraz, een Iranese groenteman in Amsterdam Oud-West. Door concurrentie van de Turkse en Marokkaa nse groentemannen in de straat had Faraz al moeite om het hoofd boven water te houden. Waar de andere ondernemers kunnen rekenen op een grote achterban, moest Faraz het hebben van zijn vriendelijke glimlach en een klein beetje van zijn locatie. Het voordeel van zijn locatie werd teniet gedaan doordat AH besloot om twee deuren verder een vesting te openen. De reeds krappe omzet liep nog verder terug. Wat zou je dan doen als marketeer? Faraz besloot om gebruik te maken van de klanten van AH en te kiezen voor een nieuwe formule. Na een maand verbouwen ging hij van groente tegen bodemprijzen naar Oosterse delicatessen. Momenteel is Faraz een van de meest succesvolle ondernemers in de straat, dat allemaal dankzij een gezond ondernemersverstand en een gevoel voor details. Hij besloot een ander product aan te bieden en ging door, als dat geen voorbeeld van lef in marketing is…

Stanislav daar het tegendeel van. Een samenwerking tussen het Wie zegt dat de overheid saaie communicatie maakt? Stanislav bewijst lle virale campagnes van ons land. Het filmpje is succesvo meest de van Ministerie van Justitie en Hyves heeft geleid tot een op jongeren. De kijker wordt geconfronteerd met ter promotie van de overheidscampagne ‘Veilig Internetten’ en is gericht ie. Hierbij worden gegevens van de kijker informat ijke persoonl naar zijn zoek op die een filmpje van Stanislav en zijn bende keer doorgestuurd. Hyves laat zien miljoen zeven ruim en gebruikt. Het filmpje is in totaal ruim drie miljoen keer bekeken ing te stellen en de overheid toont lef beschikk ter leden haar van s gegeven e) (openbar de door en dat ze over lef beschikk leuke bijkomstigheid is dat de viral is gemaakt door door te kiezen voor meer hedentendaagse communicatiemiddelen! Een r @ Panama. N=5, ook aanwezig op de Amsterdam Commercial Night op 12 novembe

Ken jij TED? TED brengt mensen uit de Technologie, Entertainment en Designwereld samen om revolutionaire ideeën en informatie te delen. De jaarlijkse conferentie waar sprekers in 18 minuten de presentatie van hun leven geven vindt plaats in Californie. Een van de meest gewaardeerde sprekers is Ted Robinson. Zijn hilarische presentatie is te zien op TED.com en is een absolute must see! Zijn boodschap is dat de creativiteit van kinderen in de Westerse samenleving op school in de kiem wordt gesmoor d. Een mooie quote: “if you're not prepared to be wrong, you'll never come up with anything original”. Je moet lef hebben om anders te durven denken. Voor wie de TED talks nog niet kent: www.TED.com


drs. Wouter de Vries jr.

Lef hebben = you+we+I !

Afgelopen week ben ik betrokken geweest bij de uitreiking van een “award” op het gebied van perfecte dienstverlening door front office dienstverleners. Bekende front office spelers zijn natuurlijk de medewerkers van een callcenter, maar ook de juf voor de klas is er één. De caissière van A/H zit ook in de frontlinie en niet te vergeten de stewardess die met een kunstmatige glimlach de hele kist weer een goede en plezierige reis toewenst. Dan wil ik de dames van Singapore Airlines misschien nog wel een klein beetje geloven, maar die boerenmeiden van de KLM staan toch echt voor schut als ze ons dit weer toewensen. Kunnen die blauwgekleurde modepoppen niet eens gewoon de waarheid zeggen. “Beste reizigers, we hebben u weer ingesnoerd in een veel te klein stoeltje. De reiziger voor u komt zo meteen ook nog lekker met zijn stoel naar achteren. Wij wensen u daarom goede rugklachten toe.” Dan heb je lef. Dan verdient het front office misschien geen prijs voor de geleverde dienstverlening, maar wel voor de getoonde lef en eerlijkheid. Toen de organisatie mij vroeg wie ik wilde voordragen voor een kandidatuur, moest ik lang nadenken. Mijn eerste reactie was “helemaal niemand” want de doorsnee dienstverlener ziet dergelijke contacten met de buitenwereld meer als niet te vermijden kosten, dan als een “touchpoint” waar de eigen organisatie de kans heeft haar kunsten aan de klant te tonen. Het is vaak schrijnend dat juist deze essentiële medewerkers onder aan de carrièreladder staan en een relatief klein fooitje aan het eind van de maand mogen ontvangen. Het is echter een koud kunstje om te vertellen welke tenten kansloos zijn. Dat zijn natuurlijk de kabelboeren (UPC, Ziggo) en energieleveranciers (NUON, Essent, etc), want wat deze fluttenten er na jaren van liberaliseren van brouwen, is werkelijk niets. U zult het misschien niet geloven, maar ik probeer bijvoorbeeld al vier maanden klant te worden van UPC. En ik kan u nu verzekeren: alle verhalen over het disfunctioneren van deze tent zijn absoluut waar. Ik heb de afgelopen zomer de beslissing genomen om te switchen en mijn oude vertrouwde KPN in de steek te laten. Mijn wens is niet een kleine goedkope aansluiting, maar het duurste pakket dat UPC te bieden heeft: internet+TV+telefoon. Voor die nieuwe Tv-aansluiting heb ik echter wel een speciaal kastje van UPC nodig. En het lukt UPC maar niet om dat bij mij thuis te bezorgen. Vanaf juni 2009 zijn ze al bezig. Ik heb al zeven keer gebeld

en al drie keer de toezegging gehad dat het nu absoluut zal worden geleverd. Vervolgens durft zo’n waardeloze lafbek van deze fluttent de post weer de schuld te geven. “Nee meneer het is verzonden, ik weet alleen niet wanneer en door wie, en het adres kan ik ook niet achterhalen, maar het is verzonden. Dat weet ik zeker. Bij ons ligt niet de fout, wij zijn kampioen verzenden.” De eerste keer was ik nog enigszins bereid dit slappe excuus te geloven, maar de volgende keren steeg mijn adrenalinespiegel al bij de eerste argumenten tot grote hoogte. En misschien is argument hier wel een veel te mooi woord, het zijn gewoon commerciële leugens om de kosten van het contact te minimaliseren. De uitkomst van deze schandalige dienstverlening is eigenlijk een groots monument waard waar we jaarlijks een ceremonie moeten houden met wel 5 minuten stilte! Dan krijgen al die zogeheten managers misschien eindelijk wat ze werkelijk verdienen: het schaamrood op de kaken. Voor goede front office dienstverlening is echter lef nodig. Daar moet de organisatie de medewerker zien als opbrengstenpotentieel en niet als kostenpost. Een relatief jonge tent als Booking.com zou ik misschien willen nomineren. Of Lekkerland, the convenience store! Optimaal klantgemak door goede medewerkers. Hier is de klant nog koning. En het front office wordt hier op waarde geschat, want uiteindelijk staan zij in contact met de klant! Maar de winnaar wordt toch iemand anders. Afgelopen zomer lag ik lekker op een stretcher van de Filippijnse zon te genieten. Toen de hotelgast naast mij een voor dit hotel onbekend drankje bestelde, antwoordde de ober: “Sir, what you just have asked, I am afraid this is not on our menu list, but I am sure we can and will prepair it for you”. Vijf minuten later kwam hij met ingehouden trots met het drankje aanzetten. De kracht van deze zin ligt in zijn woorden: you, we and I. Misschien dat UPC mij binnenkort eindelijk kan bellen met de volgende boodschap: YOU wilde een aansluiting van WE en I ga dat regelen. I komt langs en installeert dat kastje zelf. Lef in dienstverlenen is dus gewoon samen te vatten in: YOU (klant) + WE (organisatie) + I (een medewerker die committed is voor het contact en een beslissing durft te nemen). Geef die prijs dus maar aan die ober in de Filippijnen, want die snapte dit al lang. Die had lef!

1717


Advertorial

18

Interview Hilti Nederland Interview: Vincent van Reenen

Tekst: Rainier van Rietschoten

Zestig jaar geleden is in Liechtenstein Martin Hilti met zijn broer Eugen Hilti begonnen met het maken en verkopen van boormachines. Nu zestig jaar later is het bedrijf uitgegroeid tot een multinational, actief in 122 landen met ruim 19000 werknemers en een omzet van ruim 3 miljard euro per jaar. Wereldwijd staat Hilti aan de top met het ontwikkelen van professioneel gereedschap en bevestingsmaterialen voor de bouw- en installatiesector. Hilti Nederland is booming: in 2015 wordt een verdubbeling van het marktaandeel verwacht. InforMAAtie is uitgenodigd om achter de schermen van Hilti Nederland te kijken. Hilti Nederland is on the move. Tot voor kort maakte Hilti Nederland onderdeel uit van een Benelux organisatie. Sinds januari 2009 is Hilti Nederland zelfstandig en een aparte divisie van Hilti International. Elke dag werken 180 medewerkers met veel passie aan de ambitie om de marktpositie in Nederland verder uit te bouwen. De Hilticultuur neemt wereldwijd in de organisatie een centrale plaats in. Die cultuur kenmerkt zich door integriteit, moed, teamwork, betrokkenheid en de beste willen zijn. Of dat nu gaat om het ontwikkelen en produceren of over het contact met de klant. Het contact met de eindgebruiker is bij Hilti cruciaal. De sales organisatie van Hilti Nederland bestaat uit 80 medewerkers die elke dag minimaal 10 klantencontacten hebben. Daarnaast heeft Hilti ook nog een webwinkel en 23 Hilti Centers. Hilti levert enkel rechtstreeks aan hun klanten en levert dus niet via een tussenpersoon of groothandel. Voor een multinational zo groot als Hilti is het opmerkelijk dat het merk zo onbekend is in Nederland. Michael Kolk, Marketing Manager van Hilti Nederland legt uit: “Hilti is een bedrijf dat levert aan professionals, ons bedrijf levert aan bouwbedrijven, aannemers en timmermannen. Wij leveren niet aan de doe-het-zelver. Hierdoor is het voor ons onaantrekkelijk om aan massamarketing te doen. Hilti richt zich op Business to Business Marketing (B2B).�

Het doel van Business to Business (B2B) marketing is telkens de klant ervan te overtuigen dat Hilti gereedschap met bijbehorende verbruiksgoederen de beste oplossing voor diverse klussen is. Hilti zit met zijn producten absoluut in het differentiatiesegment: de producten zijn van een superieure kwaliteit en onderscheiden zich op het gebied van gebruiksgemak, duurzaamheid, design en garantie. Een groot verschil tussen business to consumer marketing en B2B marketing is dat er binnen een bedrijf vaak verschillende decision makers zijn: de werker wil het beste gereedschap, de inkoper wil een goede prijs en de directeur moet uiteindelijk toestemming voor de aankoop geven. Marketing in B2B heeft dan ook alles te maken met de juiste boodschap bij de juiste persoon brengen. In het overbrengen van de juiste boodschap speelt de sales organisatie een belangrijke rol. Marc Westerwaal is Verkoopleider bouw en stuurt zelf een sales team aan: “Door middel van een goede training en ondersteuning proberen wij het sales team te laten excelleren. De sales vertegenwoordigers gaan bij klanten langs, bekijken hun problemen en helpen daarbij met het aandragen van de juiste producten. Ook gaan zij onderhandelingen over de prijs aan en zijn zij het aanspreekpunt voor het bedrijf bij problemen. Zij spelen dus een kritieke rol in het overdragen van de juiste


boodschap, en dus ook in de bedrijfsmarketing.” Een ander sterk punt van de marketing is een hele sterke uniformiteit binnen het bedrijf. Het logo van Hilti is rood, de bedrijfauto’s zijn rood, de machines zijn rood, de bedrijfskleding is rood en alle advertenties in vakbladen hebben dezelfde rode huisstijl. Dit straalt veel kracht en herkenbaarheid uit. Dit maakt Hilti herkenbaar. All over the world. Omdat Hilti Nederland met 180 medewerkers een relatief klein bedrijf is met veel verschillende uitdagingen, zijn de werkzaamheden vrij divers. Pim Pasteuning is Product Manager Ankers bij Hilti. Hij is verantwoordelijk voor de productgroep ankers in Nederland. Zijn werkzaamheden bestaan ondermeer uit het trainen en bekend maken van de sales teams met de verschillende producten binnen zijn productgroep. Verder past hij het product portfolio van Hilti International aan op wat er benodigd is binnen Nederland. Hij heeft hiervoor veel contact met het hoofdkantoor. Ook is hij zijdelings betrokken bij enkele grote projecten zoals de Statentunnel en de Noord-Zuid lijn. Op deze projecten heeft Hilti Nederland een duidelijke meerwaarde gebracht voor de opdrachtgevers. Een ander mooi voorbeeld is de HSL lijn. Voor het bevestigen van de rails is een speciaal anker ontwikkeld. Het HSL miljoenen project is voor Hilti één van de grootste projecten geweest uit de geschiedenis van Hilti. De diversiteit uit zich doordat Pim de ene dag met de bouwvakkers in de klei op de Noord-Zuid lijn staat en de volgende dag op het hoofdkantoor zit om nieuwe strategieën gespitst op de Nederlandse markt te bedenken. Om er achter te komen wat de mogelijkheden voor starters zijn binnen Hilti, praat inforMAAtie met Hester Heemskerk. Zij is HR Business Partner en verantwoordelijk voor de HR afdeling. Hester vertelt:

starters met een HBO of WO achtergond beginnen in een Sales functie. Ook op stafafdelingen is het mogelijk, afhankelijk van de vacatures. Voorafgaand aan je start in sales krijg je een drie weken durende training waarin kennis wordt gemaakt met de producten van Hilti. Vervolgens ga je eerst samen met een ervaren collega de weg op en stukje bij beetje krijgt je steeds meer vrijheid om zelf je klantengroep te bewerken. Deze eerste functie doe je ongeveer 2 tot 3 jaar en daarna kijken we samen wat een logische, passende volgende stap zou kunnen zijn. Dit gebeurt aan de hand van wat de werknemer wil, waar hij nodig is en uiteraard of zijn kwaliteiten bij die functie passen.

“Binnen Hilti is voldoende ruimte om door te groeien, binnen Nederland maar zeker ook daarbuiten, op het hoofdkantoor in Liechtenstein of in 1 van de 122 landen waar we actief zijn.” De ambitie van Hilti Nederland is om uit te groeien tot 350 werknemers in 2015. Er zijn dus zeker mogelijkheden voor starters. Ook voor marketing geïnteresseerden is dit interessant. Hoewel B2B marketing misschien niet in het standaard plaatje past van een groot bedrijf als Philips of Heineken, is het zeker een bedrijfstak waarin marketing zeer serieus wordt genomen en waarin er zeer veel mogelijkheden zijn om creatief en vernieuwend bezig te zijn. Hilti is zeker interessant voor mensen die graag in een groot internationaal bedrijf willen werken waarin veel doorgroeimogelijkheden zijn en de persoonlijke groei en ontwikkeling van de werknemers centraal staat. Actuele vacatures zijn te vinden op www.hilti.nl

“Persoonlijke ontwikkeling van medewerkers vinden we binnen Hilti erg belangrijk.” “Zo krijgen nieuwkomers altijd een persoonlijk inwerkprogramma met twee weken training en daarnaast coaching on the job. Tevens is er twee keer per jaar een officieel moment om over je ontwikkeling en loopbaanwensen te spreken met je leidinggevende. Dit zijn ook onderwerpen die regelmatig in een regulier werkoverleg aan bod kunnen komen. Overigens worden medewerkers nadrukkelijk uitgenodigd hierin zelf initiatief te nemen. Je bent immers zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling. Naar aanleiding van deze gesprekken wordt op directieniveau gekeken naar eventuele doorgroeimogelijkheden voor bepaalde medewerkers, lokaal danwel internationaal. Daarnaast is Hilti trots op Our Culture Journey, een managementprogramma dat te vergelijken is met een reis. Al onze medewerkers wereldwijd beleven jaarlijks met hun eigen team twee dagen intensief de cultuur en dynamiek van Hilti en leren zichzelf en hun teamleden beter kennen. Wat kun je als starter bij Hilti allemaal doen? De meeste

To be continued! … in de volgende editie lees je hoe één van onze redacteuren een dag meeloopt bij Hilti.

Hilti. Outperform. Outlast.

19


International Research Project Oekraïne 20

Afgelopen zomer vond de 18de onderzoeksreis van het IRP plaats. Vier groepen vertrokken naar Oekraïne en één groep naar Italië. Na veel vergaderingen, het werven van deelnemers, acquisitie van bedrijven en het schrijven van voorstellen konden we eindelijk aan de fieldresearch beginnen. Na vele positieve reacties van opdrachtgevers kunnen we stellen dat het IRP 2009 een succes is geworden. Niet alleen het resultaat mag er zijn, ook het hele proces er naartoe was een onvergetelijke ervaring. Lees een greep uit de ervaringen van de verschillende groepjes die in een land terecht kwamen waar niets is wat het lijkt, waar wodka goedkoper is dan water en waar het betalen van smeergeld meer regel dan uitzondering is. Maar Oekraïne is bovenal ook een mooi land, wat nog vrij onbekend is. In augustus 2008 was de landkeuze op Oekraïne gevallen. Na zorgvuldig deskresearch waren we overtuigd geraakt van de potentie van het land. Maar de oorlog in Georgië, het dichtdraaien van de gaskraan en de wereldwijde economische crisis, waardoor Oekraïne op de rand van faillissement kwam te staan, hadden we niet voorzien. Een ding is zeker: we hebben een paar sterke verkopers in ons midden gehad. De vijf onderzoeksgroepen bestonden uit commissieleden en deelnemers. In de aanloopperiode zijn de onderzoeksvragen met de opdrachtgevers verfijnd en is de route die iedere groep ging volgen vastgesteld. Via interviews met lokale bedrijven heeft iedere groep antwoord proberen te vinden op de onderzoeksvraag.

Het groepje van NEA & SPOET had als opdracht om de wet& regelgeving over sociale dialogen tussen werkgevers en werknemers in de transportsector in kaart te brengen. “Het meest bijzondere vonden wij dat we bij vrijwel ieder bedrijf met open armen werden ontvangen. Soms leek het wel of ze de koningin met aanhang hadden verwacht. Grote vergaderzalen, heerlijke fauteuils en lokale specialiteiten (koekjes!) in overvloed. Vaak waren de grote bazen toch wel verbaasd als zulke jonge mensen op een afspraak verschenen, maar dat vonden ze dan ook wel weer interessant. Voor ons was het gemakkelijk om afspraken te maken, omdat we die bedrijven vaak echt wat te bieden hadden. Regelmatig werd er tijdens de afspraak voor ons gebeld naar andere bedrijven, waar we dan direct die middag al bij de CEO terecht konden.”

Groepje NEA op afspraak

Bij het ene groepje verliep het maken van afspraken gemakkelijker dan bij het andere groepje. Het groepje van Q&A had de opdrach t een adviesrapport voor het Retailer of the Year concept te schrijven voor de drie landen: Polen, Rusland en Oekraïne. “Met de verkregen adressenlijst gingen we op zoek naar de hoofdkantoren van de grote retailers. Door de ouderdom van de adressen zaten we soms midden in een park of hondenasiel. De verbouwingen/renovaties in de hoofdsteden zijn de afgelopen jaren in een hoog tempo doorgegaan.”

Hello I have an appointment with the CEO of this company.


Tekst: Sanne Suntjens

Ook de weg naar afspraken verliep niet bij ieder groepje even soepel. Een andere onderzoeksgroep deed onderzoek voor een pallet product iebedrijf. Zij gingen op zoek naar hout om te importeren naar Nederland. Zij hebben alle afspraken, die meestal in the middle of nowhere lagen per auto bezocht. ”Na twee dagen in de auto werden we voor het eerst aangehouden. Er zijn geen snelwegen in Oekraïne, maar als er één zou zijn dan zou je er 130 mogen rijden en dat deden we. In de verte zagen we de bekende Lada met twee dikke politieagenten staan. Er lagen veel takken en bladeren op de weg en de agenten seinden naar ons dat we 21 langzamer moesten rijden. Althans, dat dachten wij. Maar niet veel later zagen we diezelfde politieauto (maar dan met sirene en zwaailichten) achter ons aanrijden. Wij stopten en al snel werd ons duidelijk dat we heel veel geld moesten gaan betalen. Mijn rijbewijs werd ingenomen en mij zou een fikse boete te wachten staan. Alex, onze tolk bleef maar op de agenten inpraten. Aanvankelijk waren ze erg boos vanwege het negeren van het stopteken, maar even later bedaarden ze en vroegen ze naar de reden van ons bezoek aan Oekraïne. We legden uit dat we op zoek waren naar hout. De dikkerd wees naar wat bomen en zei in het Oekraïen s dat we niet ver hoefden te zoeken. Alex vertaalde de grap en we hebben allemaal erg hard en vooral nep staan lachen. Toen Marieke een paar wulpse blikken wierp op de agenten kreeg ik al mijn rijbewijs terug. Niet veel later zaten we weer op de weg, met alle Hryvnias nog op zak en een paar contacten rijker. Moraal van het verhaal: langzaam rijden, tolk en jonge dame mee.”

Na vier weken hard werken was het tijd voor het afsluitend weekend in Odessa! Eén voor één kwamen alle groepjes van alle windstreken op de party place aan. Ze zeggen ook wel dat je niet echt in Oekraïne bent geweest als je niet tenminste een keer bent opgelicht, bedreigd of dronken bent geweest van de wodka. Dit alles heeft het groepje Italië toch nog mogen meemaken tijdens die laatste vier dagen in Odessa. Zo werden we bedreigd door de bemiddelaar van het huis waar we zouden slapen, voor meer dan 500 euro opgelicht bij het eten en hebben enkelen van ons vroegtijdig af moeten haken door iets te veel shotjes wodka. Uiteraard hebben de heren van het IRP nog enkele locale dames weten te regelen, via wie wij van een mooi boottochtje konden genieten. Heren bedankt voor jullie inzet! Al met al kunnen we terug kijken op een geweldig jaar wat intensief, leerzaam maar ook een ervaring is geweest om nooit te vergeten. Via deze weg wil ik mijn commissie en deelnemers ontzettend bedanken voor hun inzet en doorzettingsvermogen om dit project tot een succes te maken. Momenteel is de commissie 2010 druk bezig met de voorbereidingen voor de ongetwijfeld fantastische reis naar India. IRP 2010 heel veel succes en geniet! Toekomstige deelnemers en opdrachtgevers kunnen voor meer informatie kijken op www.irp-maa.nl. Namens de IRP commissie,

Sanne Suntjens

Voorzitter IRP Oekraïne 2008/2009

Afsluitend weekend in Odessa


‘Een zak patat met mayo en een lekker ordinair wijf.’ 22

Interview met: Rob Heilbron, mede-eigenaar, marketing directeur Sapph

Iedereen kent ze wel de metershoge billboards van Sapph, van grote afstand staren de zwoele ogen van model Dorien je aan. Speciaal voor deze editie van de Informaatie spraken we met Rob Heilbron, mede-eigenaar en marketing genie van lingerie merk Sapph. Sapph is naar eigen zeggen het snelst groeiende lingerie merk van Europa. Binnen twee jaar is de omzet van 1,2 miljoen euro in 2007 gestegen naar maar liefst 10 miljoen euro in 2009. Informaatie heeft Rob Heilbron alles gevraagd over de marketing strategie van Sapph, hoe lukt het ze keer op keer om het nieuws te halen, maar bovenal hoe is het mogelijk dat een lingeriemerk in tijden van recessie zo goed weet te presteren. Het belooft een leuk interview te worden, aangezien Rob altijd wel goed is voor een paar mooie one liners waarmee hij vriend en vijand weet te verbazen. Sapph is in 2006 opgericht, het merk haalde al meteen de belangstelling omdat de ontwerpen toch wel erg op de ontwerpen van het succesvolle merk Marlies Dekkers leken. Meteen al blijk van een goede dosis lef. Destijds was het bedrijf nog erg klein en had het nog weinig in te brengen in ‘Lingerie land’. Pas toen Heilbron zich met het bedrijf ging bemoeien is de ontwikkeling van het merk in een stroomversnelling geraakt. De voormalige zeilkampioen en zakenman ontmoette in 2006 zijn huidige zakenpartner Cor van Schoonhoven,


Interview: Tom Perizonius & Michel Fastenau, Tekst: Tom Perizonius

die net met Sapph was begonnen. "Na tien biertjes wisten we het: we gingen samenwerken. Ik ben gek op mooie vrouwen, en de combinatie met lingerie is helemaal goed Heilbron wist meteen pagina groot het nieuws te halen. Marlies Dekkers had Sapph aangeklaagd om het alleenrecht te claimen op het bekende ‘bandje’, ‘het klimrek’, ‘het spinnenweb’ of hoe je het ook wil noemen. Heilbron: “Ik kreeg een groot pak dagvaarding binnen, ik heb vroeger nooit gelezen op school dus nu zeker niet. Het hele pak heb ik zo bij de Telegraaf neergelegd met de mededeling laat t Nederlandse Volk maar beslissen wat goed of fout is. Je moet confronterend zijn, iemand die zo hoog in de markt staat en ruzie met jou zoekt, daar moet je gebruik van maken.” Heilbron kreeg uiteindelijk waar hij op gehoopt had, de Telegraaf zag er een mooi verhaal in en wijde er een zaterdag editie aan. De andere dagbladen pakte dit op en de eerste “lingerie-oorlog” was een feit. Maandenlang was ‘lingerie land’ in de ban van de aanklacht van Dekkers tegen Sapph. Ondertussen genoot Heilbron van de felheid waarop Dekkers tekeer ging, met uitspraken als “als je een echte Rembrand hebt dan wil je toch ook geen namaak” volgens Heilbron een stomme uitspraak: “We hebben het over bepaalde producten die een trend neerzetten, wanneer iets een trend is krijg je trendvolgers, wij zijn slechts een trendvolger.”

“Recessie is ideaal om voorsprong te nemen als je goed bent” “Wij zijn de confrontatie nooit uit de weg gegaan, het heeft ons veel aan publiciteit opgeleverd, en nog steeds. Ik gooi alles in de media, iedereen heeft er inmiddels wel over gelezen, het zal moeilijk zijn voor een rechter om er nog een objectief oordeel over te vellen. Van mij mag mevrouw Dekkers nog wel even doorgaan met haar aanval op Sapph. Wij gaan de confrontatie in ieder geval niet uit de weg”.

23

“Ik kom uit de zeilerij, als Marlies aan sport had gedaan dan wist ze dat je nooit achterom moet kijken. Achterom kijken betekent onzekerheid, dan denk je shit, iemand is mij aan het inhalen”. Wat is voor jou lef in marketing? “Je moet anticyclisch denken, controversieel en consequent zijn. Vooral niet bang zijn of twijfelen en doe vooral niet wat iedereen doet. Daar val je niet mee op. Neem bijvoorbeeld onze billboards, de helft van de mensen vind het mooi en de andere helft vindt het lelijk. Ondertussen gaan ze wel in discussie met elkaar of het wel of niet ordinair is, en of je wel of niet mag photoshoppen. Daarnaast doe ik zelf de inkoop van de media en in deze tijd koop je voor minder dan de helft van de helft. Waar denk je dat dat vandaan komt.... die klachten krijg ik van de reclamecode commissie en die gaan dan linéa recta naar de Telegraaf (2,4 miljoen lezers). Vervolgens zit ik ’s avonds bij Pauw en Witteman (1 miljoen kijkers), kan je het nog beter krijgen? Je moet de confrontatie niet uit de weg gaan maar altijd tegemoet treden. Een reclamebureau kan aan mij geen dubbeltje verdienen.

Over Rob Heilbron: Rob Heilbron, 63 begon in 1978 met het importeren van O’Neil wetsuits. Later heeft hij de O’Neil kledinglijn opgezet. Dit heeft hij tot 1995 gedaan hierna ging hij het vastgoed in. In 2006 ontmoette hij Cor van Schoonhoven zijn huidige compagnon bij Sapph.


24

Bij ondernemen is het belangrijk dat je iemand hebt die een hart voor de tent heeft, iemand die er mee op staat en er mee naar bed gaat. Als je voor alles iemand in moet huren dan verdwijnt dat. Je kan wel een groot team hebben maar je moet er wel een inspirator boven hebben.

“Je moet de confrontatie niet uit de weggaan maar tegemoet treden” Ik zei vroeger altijd ik wil een zak patat met mayonaise en een lekker wijf. Mensen vinden ordinair spannend, daarin waren wij de eerste. We zijn gewoon anders dan de normale merken. Maar ook weer niet te ordinair. We weten wel weg te blijven uit de Pabo (online sexshop red.) en Christine Le Duc. “

“Natuurlijk vind ik bepaalde vormen van conventionele marketing ook goed, Albert Heijn bijvoorbeeld met die acteur, daar kan ik van genieten. Dat is voor dat soort bedrijven prima. Daar komen de reclamebureaus wel tot hun recht al vragen ze meestal te veel geld voor hun werk”. Wat vindt je van de discussie rondom het wel of niet photoshoppen van modellen? “Onze foto’s worden overdreven gephotoshopped, wij maken er een soort pin up afbeeldingen van. Omdat ik dat mooi en trendy vind. Wij veranderen niks aan de figuren van de meisjes, we maken ze niet slanker, hoogstens wat voller bij de billen en borsten. Onze meisjes hebben al een goed figuur.” Stoort het je niet dat het ‘pin up effect’ niet door iedereen goed wordt begrepen? “Ook dat is belangrijk, anders stellen ze geen vragen meer of geven ze geen kritiek meer. Ze zeggen dan: ”het is wel wat ordinair” maar ondertussen vinden ze ordinair wel heel leuk. What you see is what you get.

Waarom alleen billboards? “De billboards leveren mij veel publiciteit op. Advertenties in magazines zijn erg duur en bereiken in vergelijking met billboards weinig mensen. Ik heb voor het geld van 1 advertentie 50 billboards langs de weg. Ik word wel eens benaderd door tijdschriften, dan zeg ik schrijf eerst maar een goed verhaal over ons, daarna kijk ik of er nog wat geld over is voor een advertentie.

Meer dan 1 miljoen vrouwelijke consumenten hebben ondertussen een Sapph-beha of slip. Het drie jaar jonge lingerielabel groeit in snel tempo. Doel is om over 5 jaar 75 miljoen euro om te zetten.

Ook online doen we naast onze website nog niet veel, ik vind het internet een rommeltje. Het is heel onrustig. Ik ontmoedig het niet maar ik heb er veel gezeik mee gekregen. Als je iets roept op internet


krijgt je het er niet meer vanaf. Ik ben wel van mening dat een webshop voor ons zou werken, dat gaan we op den duur ook zeker doen.” Vorig jaar december kwam er het bericht dat Sapph de Iranese markt op ging, hoe staat het daar mee? “Dat is niet doorgegaan, mede door de onrust daar. Ik was op een gegeven moment wel in gesprek met een aantal Iranezen. De markt is erg groot, het speelt zich in societies af. De hippe feesten zijn bij mensen thuis of in besloten clubs. De manier van lingerie verkopen gaat ook anders, er worden een soort van tupperware parties gehouden. Mijn manier van marketing zou ook niet werken, misschien een halve dag. Daarna worden al die billboards neergemaaid.”

“Een reclamebureau kan aan mij geen dubbeltje verdienen” Is het dan wel verstandig om naar een land te gaan waar je je merk niet kunt neerzetten zoals je gewend bent? “We gaan er ook niet echt naar toe, zij komen naar ons toe met de vraag of ze het mogen kopen. Als ze netjes betalen vinden wij dat best. Het is zeker niet makkelijk om er naar toe te gaan en met dezelfde filosofie een markt op te zetten. Het is al moeilijk in Duitsland. Nederland is een heel progressief land, waar heel veel kan.” Is de manier van marketing voeren veranderd door de recessie? “Ik vergelijk de recessie altijd met zeilen, de afgelopen jaren hebben we windkracht 3 gehad, dat kan iedereen wel zeilen. We zitten nu in windkracht 7/8 en dan kunnen alleen de beste winnen. De meelifters vallen vanzelf af. Toen ik met O’Neil begon in 1978 kwam in 1980 de zwaarste recessie tot deze. Juist toen begon ik met iets nieuws. Ik maakte T-shirts met groot O’Neill

erop, deze gaf ik gratis weg om naams- bekendheid te creëren voor het belangrijkste product van O’Neill, de wetsuits. De T-shirts waren ontzettend populair, op den duur zijn we er geld voor gaan vragen, hierdoor ontstond de kledinglijn van O’Neill. En dat alles in een recessie, gewoon omdat ik wat anders deed dan de bestaande trends Recessie is ideaal om voorsprong te nemen als je goed bent, Als je ooit een zaak wil beginnen moet je het nu doen. Niet als het goed gaat, dan wordt je een meelifter. Je moet wel innovatief zijn, de kunst is om je kosten laag te houden.” Wat word je volgende meesterwerk? “Als je dat nu al wist is het niet leuk meer. Ik vergelijk het met radio en cd. Als je een aantal keer naar een cd luistert, is het op een gegeven moment niet leuk meer omdat het te voorspelbaar is. Radio is onvoorspelbaar, tien slechte nummers en dan één leuke dat geeft mij veel meer voldoening. “ “We gaan in de toekomst wel wat duurdere spullen maken en grote maten, daar is heel veel vraag naar. Daarnaast wil ik Arie Boomsma graag voor mijn mannenlijn, reken maar dat ik hem over water laat lopen!

25


Tekst: Tekst: Eva Kuijstermans

Amsterdam Marketing Event 2010 Iedereen kent wel een typisch vrouwen- of mannenproduct. Zo worden auto’s en bier geassocieerd met mannen en cosmetica en schoonmaakproducten met vrouwen. Sommige bedrijven proberen deze clichés te doorbreken of hier slim op in te spelen.

26

Neem Heineken: was de marketing van bier nog voornamelijk gericht op mannen, met ‘Jillz’ proberen zij ook het vrouwelijke publiek te bereiken. Maar ook Toyota heeft een geweldige reclame. Deze gaat over ‘Suzannetje’. Suzanne wordt door haar werk gebeld, terwijl ze in de auto zit, met de boodschap: ”kom zo snel mogelijk Suzannetje”. Waarop Suzanne in zichzelf reageert: “Suzannetje, Suzannetje, niks geen Suzannetje”. Ze racet door de modder heen en komt met een vuile wagen aan op haar werk. Waarop haar collega zegt: ”Ik doe het zelf wel even Suzan”. Kortom: vrouwen kunnen ook heel stoer zijn, de vrouwen van tegenwoordig zijn niet meer de huisvrouwtjes. In deze reclame wordt de stoere Toyota RAV4 gereden door een vrouw. Zo zijn er natuurlijk nog veel meer voorbeelden van hoe bedrijven zich ook op het andere segment gaan richten. Maar niet alleen het richten op het andere segment, maar ook het bewust zijn van je doelgroep en hier juist op inspelen is ontzettend belangrijk. Je voelt hem al aankomen, Gender Marketing is het thema voor het Amsterdam Marketing Event 2010. Met zijn allen zijn we druk in de voorbereidingsfase om er ook dit collegejaar weer een fantastisch evenement van te maken. Gender Marketing is hot, er zijn vele boeken verschenen over dit thema en nog steeds wordt er veel aandacht aan besteed. Met behulp van Gender Marketing kan er ingespeeld worden op de productontwikkeling, verkoop en marketing om in de uiteenlopende behoeften van mannen en vrouwen te voorzien. Maar is het inderdaad zo dat de vrouw bepaalt en de man betaalt of is dit maar een fabel? Begrijpen we wel de behoefte van enerzijds mannelijke en anderzijds vrouwelijke consumenten? Kunnen we deze behoefte identificeren en bedienen? Om dit als bedrijf te kunnen begrijpen is het belangrijk om de veranderende rollen van mannen en vrouwen te observeren. Deze veranderingen zullen moeten worden vertaald naar effectieve strategieën voor productontwikkeling, marketing en verkoop. Ben je nieuwsgierig naar de antwoorden op bovenstaande vragen en wil je weten hoe gender marketing in de praktijk wordt gevoerd, zet dan 12 februari in je agenda en zorg dat je het Amsterdam Marketing Event niet mist! Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen via www.amsterdammarketingevent.nl

Amsterdam Marketing Event commissie 2010 V.l.n.r: Eva Kuijstermans, Gwendolyn van Reeuwijk, Roeland Botman, Marjo Westerveld, Paul van Opstal, Irene Bakker.


Tekst: Mike Todirijo

Dam tot Damloop 2009 We did it! Met tijden tussen de 1:26 uur en ±2 uur hebben de hardlopers van het MAA team voor het eerst meegedaan aan de Dam tot Dam Businessloop op 20 september. De 16,1 km (10 Engelse mijl) die afgelegd moesten worden waren voor sommige zwaar, maar voor iedereen vooral erg leuk. Aangemoedigd bij de start door enthousiaste mede-MAA’ers vertrok het team vanaf de Prins Hendrikkade om 14:30 u. Aangekomen in de IJtunnel zat de sfeer er meteen goed in: een snel verzonnen MAA-lied werd uit volle borst meegezongen. In combinatie met onze mooie rode MAA-shirts vielen we dan ook op tussen de rest van de deelnemers. Binnen de Dam tot Damloop is de businessloop een aparte loop waar personeel en relaties van bedrijven aan deelnemen. Naast kleine bedrijven lopen ook goede doelen en bedrijven mee als Unilever, Sara Lee, Nestle, Ahold, KLM etc. Voor zover onze kennis reikt was de MAA binnen deze grote groep van bedrijven en goede doelen de enige studieverening die meeliep. Erg leuk natuurlijk! Het was een erg mooie dag, waardoor het redelijk warm was. De eerste drankstop kwam dan ook meer als welkom voor de meeste deelnemers. Ook hier stond tot onze verbazing weer een groep (meegefietste) MAA-supporters langs te kant om ons toe te juichen. Met dit stimulerende effect en de energie van de AAdrink begonnen sommige MAA-deelnemers het tempo iets te verhogen. Naast onze eigen meefietsende MAA-supporters was het publiek langs de kant geweldig. Dit schijnt ook één van de charmes te zijn van de Dam tot Damloop. De mensen die langs het parcours wonen of staan maken er echt een klein volksfeestje van. Waar de één met de familie wat tafels en wat stoelen in de tuin heeft om het gezellig te maken, heeft de ander een ware djbooth waar de lekkerste beats uitkomen. Weer andere mensen versieren hun tuin met o.a. spandoeken met motiverende teksten, om maar niet te spreken van de dansende mensen en de vele fanfares. Met zo’n publiek en zo’n sfeer zou je bijna kunnen zeggen dat zelfs de meest a-sportieve persoon de Dam tot Damloop moet kunnen uitlopen. Nadat iedereen de stap over de finish op de Peperstraat in Zaandam had gezet was het tijd om lekker bij te komen. Na wat champagne maakten sommigen gebruik van een sportmassage. Na wat nagepraat te hebben was het duidelijk dat het een topdag was met een goed resultaat. Op naar het UvA-voetbaltoernooi voor de volgende sportieve MAA-prestatie en wellicht tot volgend jaar met een groter MAA-team!? Voor meer informatie over de deelnemers, hun beoogde doelstellingen en behaalde tijden kijk je op ons blog InforMAAtie.nl.

27


Naam: Wendela Luigies Gestudeerd: Marketing (VU) & Strategy Gedaan binnen de MAA: Research 7 -200 2006 ie miss com er / Huidige functie: SEM Accountmanag t. ultan cons

28 Veel MAA’ers komen uiteindelijk terecht bij een grote organisatie of beginnen een eigen bedrijf. Dat werken bij een kleinere organisatie ook erg leuk kan zijn en tevens veel kansen biedt, vertelt Wendela Luigies ons. We gingen bij haar langs op het kantoor van zoekmachine marketingbureau S&D Interactive Media.

Hoe is het met…

Wat heb je gedaan binnen de MAA? “In 2006 bestond het Research & Strategy evenement pas net en het was aan ons om de 2e editie van het R&S event op te zetten. Omdat we het evenement vrijwel van nul af aan hebben opgezet, was het een erg leuke uitdaging. We hebben ontzettend ons best gedaan en ik denk dat we een mooie basis hebben neergezet voor de later volgende edities van het R&S Event. Ik moet zeggen dat het er inmiddels wel al een stuk professioneler uit ziet. Maar het is natuurlijk super om te zien dat ik bepaalde sponsoren van destijds nu nog steeds zie terugkomen bij de MAA”.  Hoe ben je bij S&D Interactive Media terecht gekomen? “Na m’n opleiding ben ik een aantal maanden op reis geweest. Toen ik terugkwam heb ik rustig op internet rond zitten kijken en toen kwam ik een Hyves advertentie tegen van S&D Interactive Media. Als bijbaan had ik ook al in de zoekmachine marketing gewerkt en die branche trok me erg aan. Ik dacht: solliciteren! Het klikte eigenlijk meteen en ik werd aangenomen. Inmiddels werk ik hier alweer ruim een jaar”. Wat is je functie binnen S&D? “Eigenlijk heb ik drie functies naast elkaar en dat vind ik ook het leuke van werken bij een kleiner bedrijf. Ik krijg de vrijheid om zelfstandig alles op te pakken waar ik in geïnteresseerd ben. Ik ben begonnen als Search Engine Advertising (SEA) consultant. Daarvoor ben ik verantwoordelijk voor de Google AdWords, Marktplaats Admarkt en Microsoft Bing accounts van zo’n 25 tot 30 opdrachtgevers. Voor hen adviseer ik in de te hanteren

campagne uitgangspunten, zet ik nieuwe campagnes op, optimaliseer ik de bestaande campagnes, en zorg ik ervoor dat hun campagnes altijd rendabel zijn. Daarnaast ben ik sinds kort ook verantwoordelijk voor de marketing van S&D zelf. Tijdens mijn sollicitatie had ik al aangegeven dit graag te willen doen en nu heb ik de verantwoordelijkheid gekregen, wat erg leuk is natuurlijk. Dit maakt het werk lekker divers. Ten slotte ben ik ook verantwoordelijk voor al onze Google Analytics diensten. Voornamelijk adviseren wij onze opdrachtgevers, op basis van de website statistieken, over hoe websites verbeterd kunnen worden. Denk aan klikpad-optimalisatie om bezoekers langer op je website te houden of om bezoekers beter door een conversiepad te leiden (met als doel uiteraard het realiseren van zoveel mogelijk online leads / aankopen). Binnenkort ga ik ook Google Analytics trainingen geven”.

“Eigenlijk heb ik drie functies naast elkaar. Dat is het leuke van werken bij een klein bedrijf”


Interview: Michel Fastenau, Tekst: Michel Fastenau

Wat heb je met zoekmachine marketing? “Een aspect wat me erg aantrekt is het feit dat het heel erg concreet is. De resultaten van een zoekmachine advertising (SEA) campagne zijn direct te meten en te controleren, waardoor een campagne op die manier altijd rendabel is voor de opdrachtgever. Juist in deze tijd is dit super, want je kan de klant beloven dat ze iets terugzien van hun geld. Daarnaast vind ik de gehele online marketing branche gewoon fantastisch. Het is zo’n ontzettend snel ontwikkelende wereld, er gaat geen dag voorbij waarin we zelf niet iets nieuws leren. Die nieuwe technieken kunnen we dan ook direct weer direct aan onze huidige opdrachtgevers leveren.” Wat wordt vaak fout gedaan door opdrachtgevers die bij jullie aankloppen?   “Waar zal ik beginnen? Er zijn zoveel dingen die nog fout aangepakt worden. Wat we bijvoorbeeld veel constateren bij SEA (o.a. Google AdWords) campagnes, is dat het doorberekenen van de resultaten nog steeds niet of nauwelijks wordt gedaan. Ongelooflijk, maar waar. Hierdoor wordt veelal onnodig geld over de balk gesmeten, omdat bedrijven zelf niet of nauwelijks inzicht hebben in de kosten en baten van hun campagne. Wij stellen, met input van de opdrachtgever, daarom van te voren een doelstelling en uitgangspunten op, en blijven voortdurend de resultaten doormeten. Zo kunnen AdWords campagnes altijd rendabel blijven. Negen van de tien keer kunnen we nieuwe opdrachtgevers een verbetering van 20 tot 30% garanderen. De mogelijkheden tot verbetering kunnen van vele factoren afhangen: De set-up en de optimalisatie van een SEA campagne worden vaak onderschat. Een campagne kan op zó veel punten worden geoptimaliseerd, waardoor de resultaten ook na lange tijd nog steeds dagelijks kunnen worden verbeterd. Eigenlijk is het nooit klaar...” Merk je dat veel MKB’ers zelf ‘aanrommelen’ met de vindbaarheid op internet? “Jazeker. Vooral startups. We vinden het ook erg leuk om met startups samen te werken en voor hen de internet vindbaarheid zo goed mogelijk te optimaliseren. Voor hen valt er natuurlijk het meeste terrein te winnen.” Wat is de toekomst van zoekmachine marketing zelf? “Mensen zoeken in elke fase van het aankoopproces. Eerst oriënteren, vervolgens specifieker zoeken / vergelijken en ten slotte wordt ook steeds vaker online de aankoop gedaan. Omdat internet nog steeds een groeiend medium is en er steeds meer online aankopen gedaan worden, zit ook (het belang van) de zoekmachine marketing in de groei. Het is steeds belangrijker als bedrijf om in alle fases

“Lef is ook kiezen voor een doelgroep die minder te besteden heeft” van het online aankoopproces vindbaar te zijn. Daarnaast is er uiteraard het feit dat de direct response goed door te meten is. In deze tijden is de ROI voor bedrijven van groot belang. Juist door deze meetbaarheid denk ik dat zoekmachine marketing blijft groeien. Zoekmachine marketing zal in de toekomst aan vele ontwikkelingen onderhevig zijn. De opkomst van nieuwe online marketing methodes, nieuwe technieken, personalisatie van de zoekresultaten en nieuwe zoekmachines zullen een grote impact hebben op de wijze waarop zoekmachine marketing het beste kan worden ingezet.” Wat is lef in marketing voor jou? Als klein bedrijfje met weinig marketingbudget toch meer bekendheid proberen te genereren op slimme wijze. “Lef is ook kiezen voor een doelgroep (in het geval van S&D Interactive Media het MKB) die minder te besteden heeft. Onze vraagprijzen zouden bijvoorbeeld voor grotere organisaties gemakkelijk te betalen zijn. We kiezen er echter voor om voor partijen te werken die wel drie keer moeten nadenken of ze de investering doen. Dit vind ik wel een vorm van lef in de marketingkeuzes. Daar staat tegenover dat het MKB over het algemeen veel sneller kan schakelen en dat maakt het werk vele malen leuker.”   Wat doe je over 10 jaar en waar staat S&D tegen die tijd? “Ik hoop dat S&D over 10 jaar de nummer één online marketing specialist voor MKB’ers is. Ik zou mezelf dan graag in een leidinggevende positie binnen S&D zien. De groei van het bedrijf moet natuurlijk niet ten koste gaan van de cultuur die hier heerst, want het draait hier echt om lol hebben in het werk, vrijheid en het persoonlijk contact (zowel onderling als met de opdrachtgevers).”

29


MAA TALENT: Wouter van Monsjou (21) DE INFORMAATIE IS HET TALENTVOLSTE MARKETINGMAGAZINE VAN AMSTERDAM. DOOR EN VOOR TALENTEN. ELKE EDITIE STAAT EEN VAN ONZE TALENTVOLLE LEDEN CENTRAAL, DEZE KEER STUDENT WOUTER VAN MONSJOU. Introductie In januari 2009 heb ik meegedaan aan de minor Entrepreneurship. Samen met zeven andere heb ik de DEE Bag op de markt gebracht: een ecologische en eerlijke boodschappentas ontworpen door Daryl van Wouw. Geen geiten-wollensokken, maar duurzaam design. We hebben in korte tijd een zeer groot en enthousiast publiek weten te bereiken, onder andere via modebladen (Ellegirl, FD, Telegraaf) en websites als Shopgids.

30

Wat wil je veranderen? Ik zou (na mijn master) een tijd in een land als Indonesië willen gaan wonen om daar een lokale economie te verbeteren: door onderzoek te verrichten, een eigen bedrijf te beginnen of bestaande bedrijven te helpen.

Over vijf jaar... Strategic consultancy of eigen bedrijf, net wat er op mijn pad komt. Waarschijnlijk in het buitenland. Maar uiteindelijk kom ik zeker weer terug naar Amsterdam. Er is niks mooiers dan op je Bron van inspiratie? Mensen waarmee je fietsje (na je werk of de kroeg) langs de samenwerkt zijn toch de mensen waarvoor grachten naar huis fietsen. je het doet. Samenwerken kan lastig of irritant zijn, maar meestal juist heel leuk of Waarom de MAA? Omdat je studenten boeiend. Je inspireert elkaar! met dezelfde interesses tegenkomt in een andere setting dan de collegebanken. Zo Belangrijke gebeurtenis? De minor leer je elkaar op een andere manier kennen Entrepreneurship heeft mij zowel in en misschien kom je hierdoor iemand tegen de theorie als de praktijk veel van het waarmee je je ondernemers ambities kan ondernemen laten zien. Nu weet ik waarmaken. bijvoorbeeld hoe je moet netwerken; waar je op moet letten met een businessplan en hoe belangrijk goede communicatie is binnen het team.

twitter Waar denken jullie aan bij 'lef in marketing'?

Zulke risico's durven nemen dat het ook je ondergang kan betekenen. Tessa Luning Bavaria neemt reclame van Amstel over. Mark van der Zanden Een conclusie trekken op basis van N=1. Ron Jansen Met zwaktes kansen benutten. Freek Hogervorst Vrouwonvriendelijke reclames van Amstel met een knipoog, terwijl de vrouw waarschijnlijk het product aanschaft. Koen Figee Het tegenovergestelde doen van wat men verwacht. Marco van Dijk

Meetwitteren op informaatie.nl? Mail snel de tekst “ik ga twitteren” naar redactie@informaatie.nl


Tekst: Tessa Luning

Amsterdam Commercial Night 2009: “Catch me if you can!” 3131

12 november 2009 ~ Panama

Toen jullie allemaal nog met jullie snuit in de zon zaten te genieten van een biertje, een wijntje en heel erg veel vakantiegevoel, waren wij, tussen onze vakantiebezigheden door, al hard aan de slag om vorm te geven aan het eerste MAA-evenement van komend jaar: de Amsterdam Commercial Night. Het commerciële, energieke en vooral ook gezellige evenement vindt dit jaar plaats op 12 november. Er is gekozen voor een vernieuwde en uitdagende locatie, namelijk het sfeervolle Panama. “Catch me if you can!” is dit jaar het pakkende thema. We begeven ons momenteel in een turbulente tijd en het is voor de bedrijven dan ook moeilijk ons als consumenten te benaderen. Wij zien en horen zoveel; hoe valt een merk of bedrijf nu op? En hoe is het mogelijk om een trend te voorspellen? Hoe maak je een reclamecampagne tot een hit? En wel zodanig dat het merk of bedrijf ervan kan profiteren? Stuk voor stuk vragen waar ieder merk en ieder bedrijf zich in meer of mindere mate mee bezig houdt. Een belangrijk onderdeel van de avond zijn de reclamefilmpjes die zijn bekroond met een “Cannes Lion”. Deze fungeren als de rode draad van de avond. Tussen het kijken naar de filmpjes door zullen interessante sprekers jullie vertellen over reclamecampagnes en –strategieën. Dit natuurlijk met als doel: er achter komen hoe je een reclame tot een succes kunt maken. Nadat de filmpjes zijn bekeken en we hebben geluisterd naar interessante lezingen is het tijd voor een gezellige afsluiting. Dus gaan de stoelen aan de kant, mag er een drankje worden gehaald, neemt DJ Rob Boskamp van radiostation Veronica plaats en mogen we uit ons dak gaan op een heuse ’90’s party! Geïnteresseerd in marketing en een gezellige avond? Schrijf je in op www.amsterdamcommercialnight.nl

Amsterdam Commercial Night Commissie 2009

Van links naar rechts, van boven naar beneden: Luana, Desiree, Tessa, Jan-Willem, Arne, Bram, Mark.


Lef in marketing 32

Lef hebben! Daar gaat het momenteel om in de marketingland. Durven, eruit springen, dingen doen die anderen niet voor mogelijk houden, opvallen, uit de band springen, de aandacht trekken. De marketeer moet actief op zoek naar HET enige echte onderscheidend vermogen. Want een strategie is leuk, je moet het alleen nog wel even gaan vertellen aan je doelgroep.. Ze moeten dus jullie als Einsteingeneratie zien te bereiken. En dat is zo makkelijk nog niet. Jij als gemiddelde inforMAAtie lezer screent een website in drie seconden en klikt weg wanneer er geen A(ida) effect plaatsvindt. Banners zie je al niet meer, reclames zap je al enkele jaren weg en mailings komen in je spam. Promotieteams, daar heb je natuurlijk geen tijd voor, je hebt een Nee – Nee sticker op de bus, in de Pathé mis je de voorfilmpjes en telefonische verkoop heb je een pokkehekel aan. Een leasebak interesseert je niet, je weet elk moment van de dag precies waar al je 246 Hyves vrienden zijn en je accepteert geen bullshit. Kortom je bent gewoon onbereikbaar… Dus komt Hyves met onethische campagnes waarin veel persoonlijke foto’s van jou en je vrienden staan, zoekt de staatsloterij de grens op met een eenvijfde loten truc, zoeken bedrijven hun heil in het sponsoren van de X-Faxtor, geeft Tink gratis benzine weg en laat 538 je jacht maken op mister X met een premie van 50.000 euro. Want voor minder, blijven wij gewoon lekker op ons Ikea bedje liggen … toch?!

Het is dus al moeilijk en het wordt nog veel moeilijker, maar ik heb nog wel wat ideeën waar wat lef voor benodigd is: • Transavia gaat mensen razendsnel uit laten stappen via de achterklep. • M&M doet stiekem Viagra tussen de andere ballen en geeft later aan dat er een productiefout was. • De alzheimerstichting geeft elke nieuwe donateur een vergeetmenietje • El Al start een Afghaanse luchtvaartmaatschappij genaamd nine-eleven. • De dubbelpinzaterdag van de Rabobank, pin 100 euro / krijg 200 euro veroorzaakt gigantische rijen voor de apparaten. • T-Mobile sponsort de Sinterklaasintocht in Schiedam waarbij hij rijdt op een magenta paard, met magenta tabbert. • Christine le Duc noemt haar nieuwe lijn “Ik Wil 'm Maxima-aal” • De landmacht test de hele Tweede Kamer op een stormbaan en tatoeëert ‘geschikt’ of ‘ongeschikt’ op hun voorhoofd. • Madame Tussauds schenkt Jan Smit het beeld van Yolanthe • Tijdens de 5 mei viering stopt de trompettist voor een Friesche Vlag Breaker, het tussendoortje dat altijd tussendoor kan. Of moeten we allemaal weer gewoon gaan puzzelen??

William van Rijn william@burijnmarketing.nl


Heb le raat f mee op

en p

Infor

maa

tie.n

“Mijn bevindingen in het paper dat ik geschreven heb vind ik interessant om te delen op informaatie.nl”


 “Ik 
 ben het niet eens met de opvattingen van Wouter de Vries over lef in marketing. Ik ga mijn eigen stuk schrijven!”


 “Ik heb een hele andere 
 kijk op marketing en met informaatie.nl heb ik eindelijk een medium gevonden om dit te delen.”

Jouw blik op de MAA en de wereld van marketing

l

33


Borrelfoto’s

34 34

Maandelijks is er op woensdag vanaf 21:00 MAA borrel in cafĂŠ van Buuren, Sarphatipark 4 te Amsterdam. De komende borrels staan gepland op 9 december, 13 januari en 17 februari.


COLOFON InforMAAtie is een uitgave van de Marketing Associatie Amsterdam. De InforMAAtie verschijnt viermaal per jaar en heeft een oplage van 850 stuks. Redactieadres Marketing Associatie Amsterdam Roetersstraat 11, kamer C6.05 1018 WB Amsterdam E-mail redactie@informaatie.nl Hoofdredactie Michel Fastenau Eindredacteur Mark van Steen Redactie Marco van Dijk Rainier van Rietschoten Rez Kazzaz Tom Perizonius Vincent van Reenen William van Rijn Wouter de Vries jr. Medewerkers Alexandra Kloos Eva Kuijstermans Mike Todirijo Nicol van Rijbroek Sanne Suntjens Tessa Luning Wouter van Monsjou Acquisitie Vincent van Reenen (06-42238276) Bram van Eck (06-26871599) Merel Spierings (06-54707985) Lidmaatschap MAA €25,- per jaar aanmelden via www.ma-amsterdam.nl Druk Thieme Media Services, Delft Vormgeving Ruud Ossendrijver Bezoek onze website www.informaatie.nl Copyrights © 2009 Marketing Associatie Amsterdam. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Agenda 12 NOVEMBER

The Amsterdam Commercial Night Een van de spraakmakende events van de Marketing Associatie Amsterdam is de “Amsterdam Commercial Night”. Deze keer vindt de ‘Amsterdam Commercial Night’ plaats in de Panama. Centraal op deze avond staan de commercials die op het jaarlijkse internationale reclamefilmfestival in Cannes bekroond zijn met een Lion. De avond wordt afgesloten met een spetterend 90’s feest! 2 DECEMBER

Themafeest Het jaarlijkse themafeest barst dit jaar los op woensdag 2 december. Hou voor meer informatie de website in de gaten. 2 & 3 FEBRUARI

Nationale Marketing Strijd 190 marketingtalenten zullen strijden in teams bestaande uit studenten van verschillende universiteiten en marketingdisciplines om de prestigieuze titel ‘Grootste Marketingtalent 2010’. 12 FEBRUARI

Amsterdam Marketing Event Het doel van het Amsterdam Marketing Event is het in contact brengen van bedrijven met ambitieuze studenten die zich oriënteren op de arbeidsmarkt. Dit jaar gebeurd dit onder het thema ‘gendermarketing’. MEDIO MAART

Research & Strategy Event Deze dag zal geheel in het teken staan van Marktonderzoek & Strategie. Hierbij word ingegaan op bestaande en nieuwe onderzoeksmethoden die marktonderzoekbureaus gebruiken en op de strategie die hieruit voortkomt. BEGIN APRIL

MAA-Wintersport Houd de website in de gaten voor de exacte datum en bestemming voor de wintersport. MEDIO APRIL

MarCo Event Het MarCo Event draagt bij in het maken van de juiste carriére keuzes. Maak gedurende deze dag kennis met de praktijk door workshops van uiteenlopende bedrijven bij te wonen. Denk aan marktonderzoekbureaus, strategie en marketingcommunicatie adviseurs. Deze professionals leggen cases aan je voor zodat je kennis kunt maken met de praktische toepassing van marketing en communicatie. BEGIN JUNI

Lustrum evenement Voor meer informatie hou je de website in de gaten. MEDIO JULI

Internationale Onderzoeksreis 2010 - India Dit jaarlijks terugkerende evenement geeft enerzijds studenten de kans om marktonderzoek te verrichten in het buitenland en anderzijds biedt het project bedrijven de mogelijkheid een op maat gesneden onderzoek uit te laten voeren. De doelstelling is om onderzoeksprojecten voor Nederlandse bedrijven uit te voeren tegen kostprijs en van hoge kwaliteit. De onderzoeken kunnen uiteenlopen van een consumentenonderzoek tot het in kaart brengen van een potentiële vestigingsplaats of markt.


Informaatie 2009-versie4  

Lef in marketing

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you