Page 1

THE

WAAAIT STAR EXPRESS

WWW.DERESERVEN.BE

EXTRA EDITION: JAN KIMPE

DE BLAUW WITTE TRANSFER VAN DE EEUW CIJFERS EN LETTERS: STATISTIEKEN

TOEN KIMPE NOG JANTJE WAS

VERBALE COMMUNICATIE HOE JAN TE KEER GAAT OP HET VOETBALVELD


1

SPELERSFICHE JAN KIMPE Voornaam: Naam: Geboortedatum: Geboorteplaats: Positie: Ploeg: Aansluiting: Woonplaats: Nationaliteit: E-mail: Lengte: Gewicht: Burgerlijkie Stad: Vorige clubs: Beroep: Droom: Favoriete ploeg: Favoriete speler: Favoriete eten: Favoriete film: Favoriete kleur: Favoriete muziek:

OPMERKELIJK...

Jan Kimpe 17/11/1979 Brugge Verdediger Oudenburg 07/2001 Olsene België jankimpe@hotmail.com 186 cm 76 kg JUST MARRIED SK Eernegem Bediende Dat Adinkerke-Oudenburg eens niet eindigt op 2-1 Club Brugge Verheyen Gert wosten van Roger Het leven van Ernst Happel Zal ik eens diep over nadenken… Kampioeneploate van Club Brugge anno ’88, film muziek van ‘het leven van Ernst Happel’

* Met zijn 29 jaar is jan niet de oudste speler van de ploeg *Jan zijn droom is ondertussen reeds twee maal in vervulling gegaan. De blauw-witte vedetten konden de sterren van Adinkerke reeds 2 maal verslaan in eigen huis * Jan mag dan wel trouw zijn aan zijn links back positie. In zijn jeugd speelde hij als verdedigende middenvelder menig tegenstander naar huis.


2

CIJFERS EN LETTERS Jan Kimpe

Gespeelde matchen Gespeelde minuten Doelpunten Assists Geel Rood

2005 2006 2007 2008 2006 2007 2008 2009 19 21 12 1515 1461 970 2 2 1 1 3 0 0 3 2 1 4 0 0 0 0

TOTAAL 52 3946 6 3 10 0

• Der Kaiser scoort gemiddeld om de 986 minuten (obv laatste 3 seizoenen). Zijn doelpunten behoren steevast tot de categorie “Juweeltjes” (zie verder). • Der Kaiser pakte dit seizoen al 4 gele kaarten in 12 matchen, oftewel 1 kaart per 3 matchen. Een rode kaart kreeg hij de afgelopen seizoenen niet, al kwam hij er net voor de winterstop tegen Middelkerke heel dicht bij. Al zal hij hier wellicht niet mee akkoord gaan. Naar eigen zeggen had hij de scheidsrechter in zijn zak.

Reconstructie van de laatste 5 doelpunten van der Kaiser. • 11/02/2006: KWSO – Aartrijke: 4-0 Een eerste opmerkelijk doelpunt. Jan was een tiental minuten compleet onzichtbaar (hij had het veld om dringende redenen even verlaten) waarna hij plots vanuit het niets ten tonele verscheen. Hij dribbelde vervolgens 2 man waarna hij met een prachtige krul in de winkelhaak voor de bevrijdende 2-0 zorgde. • 07/10/2006: Aartrijke – KWSO: 0-6 Een knappe crosspas van Verlaecke werd door een al even mooie actie van Jan afgerond. De 0-4 stond op het scorebord. • 14/04/2007: KWSO – Spermalie: 2-1 Bartje zette Sabbe mooi voor doel. Deze was niet egoïstisch en legde opzij voor de schreeuwende Jan, die knap afwerkte en zo voor de beslissende treffer zorgde: 2-1. • 16/12/2007: Torhout – KWSO: 1-5 In een ondergesneeuwd veld ging Jan op wandel in de grote rechthoek. Hij schakelde 3 man uit en plaatste de bal beheerst voorbij de doelman: 0-3. • 03/10/2008: Gits – KWSO:2-3 In de gietende regen bracht Jan ons na een solo op 1-3. Net genoeg, want Gits milderde nog tot 2-3.


3

Dé blauw witte transfer van de Eeuw. Men praat er niet veel over, dat hoeft ook niet. Stil is het ook wanneer je doorheen het West Vlaamse Oudenburg fietst, je snuift er in de Bekestraat naast de beeklucht weldegelijk iets aangenaams doch uiterst merkwaardigs op. De buitenstaander blijft op zijn honger zitten. Immers, achter de blauwwit geschilderde poort ontmoet je neus de lucht van een groene welriekende vlakte. 2 witgeschilderde stalen contructies nodigen je al meteen uit een bal te nemen en je ding te doen. Dat moet ook ene ‘Jan Kimpe’ ondervonden hebben toen hij voor de eerste maal, juli 2001, aankwam na meer dan vijf en een halve ongeduldige minuten in de auto gezeten te hebben. Slechts enkelingen hebben het geluk gehad de commotie en de meerwaarde te beleven van wat dan nog een doodgewone transfer moest worden. Een transfer die wel degelijk beredeneerd was, maar bijlange niet voorspeld bleek te zijn. Het moet net na de eerste selectie van Christophe Vanhee bij de Fanions geweest zijn toen ene Jan Kimpe de jeugdrangen in Eernegem niet onopgemerkt aan het doorlopen was. Dit was ook het toen nog goede oog van één der betere scouts in West-Vlaanderen , Roger Vanhee niet ontvallen. Dagen zoniet wekenlang zenuwachtig heen en weer gebel, getrouwtrek tussen de verschillende besturen. Ruzies en veel, heel veel ‘mantel der liefdes’ zorgden er uiteindelijk voor dat alles in kannen en kruiken geraakte. Na minder dan een maand was eindelijk de lang verwachte kogel door de kerk. De officiële transferdocumenten werden ondertekend en Jan Kimpe toonde de wereld het truitje met rugnummer 5. In kleine lettertjes stond ook nog vermeld dat er onder geen enkele voorwaarde aan dit truitje mocht geraakt worden. Ook niet gedurende zijn

afwezigheid, al was hij nog op huwelijksreis of iets dergelijks. Het moest en het zou onaangeroerd in de zak blijven liggen.

Het duurde nog niet al te lang of Kimpe manifesteerde zich als zijnde een trotse drager van het WSO embleem op de linkerborst.

Bijgeloof.

Het hart ging algauw snel harder blauw - wit kloppen. Insiders noemen het aangeboren, anderen denken dat het groeide door de jaren heen. Onder de robuuste toren van de kerk van Oudenburg speelde nu de kathedraal van Eernegem. Zo wou men het, zo geschiedde het. En Roger Vanhee, toen nog rechtstaand aan de

De krabbel werd geplaatst. Niks werd aan het toeval overgelaten, over de transfersom werd niks gelost. Logisch ook, beide partijen gingen voor wat men noemde een win-win overeenkomst. Later bleken de Kanaries aan deze overstap wel lelijk hun broek te scheuren.


zijkant, zag trots dat het goed was. Heel soms kan je hem daar nog altijd opmerken, als zijn benen niet ‘te moeie’ zijn.

Een wijze voetballer, en och God zoveel meer dan alleen maar een verdediger. Een sterke man der Kaiser.

Clubliefde. Dat gevoel schijnt een mens nooit meer los te laten. De Beckenbauer van Oudenburg.

En zoals het in alle boekjes omschreven staat: achter elke sterke man schijnt een nóg sterkere

vrouw te staan.Jan Kimpe heeft deze zin vandaag in de realiteit bevestigd. Tutto il meglio insieme!

HET UITSCHIJTERKE (Naar ‘Het Schrijverke’ van Guido Gezelle) O kimpelende winkelende Kimpeding met dat waait star majootje aan, wat zien wu toch geren met uw kopke flink al vragend op de tegenstander gaan! Gij vraagt en gij roept en gij crochet zo snel, al zie ‘k u noch arrem noch been; gij wendt en gij weet uwen weg zo wel, al ziet ge géén toog, geen één. Hoe doet gij dat toch? Verklaar het en zeg het ons, toe! Verdikke, wa zegt ge? Hoe doet gij dat toch? kgeloof dat ge nog een poapegaai zijt op de koop toe!

PANINI: Jan Kimpe Polyvalente linksback die ondanks zijn leeftijd nog maar aan zijn tweede club toe is. Vaste waarde in de kampioenenploeg. Kan tot ergernis van vele trainers moeilijk zwijgen tegen scheidsrechter, medespelers en tegenstanders. Eens in vorm een moderne verdediger die voor heel veel aanvallende impulsen zorgt en mee voetbalt. Speelt liever op zaterdagmiddag dan zondagmorgen. Perfect tweevoetig.


4

DER KAISER EN ZIJN VERBALE COMMUNICATIE Onderstaand artikel is geen fictie maar gebaseerd op waar gevoerde dialogen waarvan ondergetekende jarenlang getuige mocht zijn aan de zijde van de hoofdrolspeler. Waarschuwing: omwille van de inhoud en het woordgebruik in enkele passages is dit artikel niet geschikt voor gevoelige personen, -12 jarigen, arbiters en onze toekomstige tegenstanders. Wie ooit samen met ‘Der Kaiser’ (zo wordt Jan genoemd onder zijn Waait Star vrienden) op het veld heeft gestaan, zal het weten. ‘Der Kaiser’ hecht enorm veel belang aan verbale communicatie. Menig tegenstanders kunnen ervan meespreken, al zien velen onder hen ‘Der Kaiser’ zijn communicatie eerder als pure intimidatie. Om het met de wijze woorden van meester zelf te zeggen: ‘Deur tegen de tegenstander te zevern, zien ze nie meer bezig met hunder spel en sta je in feite al 1 – 0 voorn’. Aangezien een wedstrijd 90 minuten duurt en ‘Der Kaiser’ daarvan het leeuwendeel verbaal weet op te vullen, heb ik mij hierna moeten beperken tot enkele extracten uit zijn rijk gevuld oeuvre. Wat vooraf gaat aan een wedstrijd is uiteraard de voorbespreking en de opwarming, twee aspecten die onze goeie vriend eerder ziet als een noodzakelijk kwaad maar ook hier laat hij zich reeds gelden. ‘Komaan é gasten, wakker hé, scherp vanaf den eerste minute’. Tot dusver alleen nog maar positieve geluiden maar dan begint de opwarming (waarbij o.a. vijf potjes na elkaar liggen waartussen de oefeningen gebeuren) en heeft hij al zijn eerste slachtoffer in het vizier. Der Kaiser: Vanhee (alias The captian): Der Kaiser: Vanhee:

‘Vanhee, waarom na da gele potje?’ ‘Dan kun we de oefening een beetje langer doen’ ‘Wa vor zever is da, da blauwe potje is toch ver genoeg’ ‘Komaan Jan, ge goat er nie dood van goan’

Met de nodige non verbale communicatie en in het ploegbelang zet ‘Der Kaiser’ zijn opwarming verder tot het blauwe potje uiteraard. Een paar oefeningen verder voelt hij het weer kriebelen. Der Kaiser: Vanhee: Der Kaiser: Vanhee: Der Kaiser:

‘Vanhee, wanneer goan we stretchen?’ ‘O we warm en’ ‘Ken al warm’ ‘En waarom zwit je ton nie?’ ‘Ik zwit nooit, ik oen me vocht ip’

Onverstoord zet Vanhee zijn opwarming voort, gooit er nog enkele versnellingetjes tegenaan alvorens op ‘Der Kaiser’ zijn eisen in te gaan. De wedstrijd begint. Als een leeuw die zijn prooi gadeslaat, taxeert ‘Der Kaiser’ zijn tegenstanders en den arbiter om in te schatten welk vlees hij in zijn kooi heeft. Jan begaat z’n eerste fout. Der Kaiser (nu nog diplomatiek): ‘Tis just arbiter’


Even later wordt Sabbe teruggefloten voor offside. Der Kaiser (al ietsje minder diplomatiek): Arbiter (beleefd): Der Kaiser: Arbiter (al ietsje geïrriteerd):

‘Mo arbiter toch, oe kun je da zien, je stoat er 50 meter van’ ‘Mijnheer, komt e ki hier, we zien hier om te voetballen en niet om te zeveren.’ ‘Das just, mok vien wel da je een bitje meer meugt lopen, ton goa je da wel zien’ ‘Mijnheer, ik ga zelf wel beslissen wanneer en waar ik ga lopen’.

Gelijkaardige fase aan de overkant waar een tegenstander onterecht wordt teruggefloten voor offside. Der Kaiser: Tegenstander X: Der Kaiser:

‘Den arbiter et da goe gezien, je zie goe bezig, arbiter’ ‘En do juste zei je nog dat den arbiter een bitje meer moest lopen, wa voorn zeveraar zie je gie eigenlijk?’ ‘En wa voorn mietje zie je gie tonne?’

Arbiter roept beide spelers bij zich om ze tot rust aan te manen. Der Kaiser: Tegenstander X: Der Kaiser: ‘ Arbiter: Der Kaiser:

‘Hij is begon’ ‘Da was zeker geen offside arbiter, in gin 100 jaar’ Arbiter vien da da ventje een bitje vele meugt zeggen tegen je’ ‘Mijnheren, tis het genoeg, hé’ ‘Ja, ja, tis goed’

Een paar minuten later wordt Bartje op het middenveld onderuit geschoffeld. Arbiter fluit terecht. Der Kaiser: Arbiter: Der Kaiser: Arbiter: The captain: Der Kaiser: Bussche (onze trainer): ‘ Der Kaiser:

‘Geel, arbiter’ ‘Mijnheer, zie je doar weere?’ ‘t.Mo tis toch waar’ ‘Mijnheer, nog één opmerking en tis een kartje’ ‘Jan, ziet e ki rustig, de arbiter et gefloten, tis foute vor us’ ‘Mo Vanhee, zeg gie toch e ki iets, ge zie toch voor iets kapitein’ Kimpe goa je nu een ki stoppen met zevern’ ‘Mo Bussche, tis toch waar’

Binnensmonds blijft ‘Der Kaiser’ verder mompelen en ondertussen loopt ook zijn directe tegenstander in de val. Tegenstander Y: Der Kaiser: Tegenstander Y: ‘

‘Mo gie zie nog een bitje een zagevent’ ‘Wa zeg je?’ Da je een zagevent ziet’


Der Kaiser: Der Kaiser:

‘En gie ziet een papegaai’ ‘Couvreur, wen hier een papegaaitje!’

De wedstrijd gaat verder en ‘Der Kaiser’ begaat een obstructiefoutje. Der Kaiser: Arbiter:

‘Mo arbiter toch, hij loat hem valn’ ‘Mijnheer, ken je verwittigd’

Der Kaiser krijgt zijn gebruikelijke gele kaart. Bussche:

‘Kimpe, goa je nu een ki je bek oen’

Rust, althans wat het voetballen betreft. Tijdens de rust wordt ‘Der Kaiser’ er nogmaals op gewezen dat hij zijn mond moet houden tegen de scheidsrechter omdat hij anders riskeert rood te pakken. Der Kaiser:

‘Mo Bussche, ken nog nooit rood gepakt’

Tijdens de tweede helft dringt ‘Der Kaiser’ met een slangenbeweging het penaltygebied van de tegenstander binnen en om één of andere mysterieuze redenen valt hij. Der Kaiser:

‘Ah, ah, ah

Arbiter laat verder spelen. Der Kaiser:

‘Arbiter, da is toch een zuvere pinalty’

Arbiter wuift het protest af. Der Kaiser: Bussche: Der Kaiser: Vanhee: Der Kaiser:

‘Mo arbiter toch, wo zie je mee bezig?’ ‘Kimpe, oe je mulle of k kom je halen’ ‘Ot da gin penalty is, ton kun we beter goan veugelpieken’ ‘Rustig Jan, den arbiter et het niet goe gezien’ ‘Mo Vanhee zeg toch ge ki e twade’

Ondertussen heeft ‘Der Kaiser’ het ook aan de stok gekregen met de technische staf en toeschouwers van de tegenstander. Gelukkig buiten gezichts- en gehoorveld van de scheidsrechter. Trainer tegenstander: Der Kaiser: Trainer tegenstander: Der Kaiser: Trainer tegenstander: Der Kaiser: Trainer tegenstander: Der Kaiser: Trainer tegenstander:

‘Een beetje rustig hé, nummertje 5’ ‘Goa je gie ook begin zagen, da was toch een zuiver penalty’ ‘’k Zien het, je hebt blijkbaar vele zere’ ‘Wonderwater van onze délégué, hé’ ‘Niet moeilijk dat je nog bij de beloften’ ‘k Zien aan het afbouwen, trouwens hoevele punten en junder’ ‘Je ziet een loser vintje’ ‘Wa zeg je?’ ‘Je ziet een loser’


Der Kaiser: Der Kaiser:

‘Je ziet lik een papagaai’ ‘Couvreur ken hier nog een papegaaitje!’

De wedstrijd nadert zijn einde, tussenstand 1-0, vol spanning staat de trainer het eindsignaal af te wachten. Tijd voor een laatste wapenfeit van ‘Der Kaiser’. Der Kaiser: Bussche (in alle staten): Der Kaiser:

‘Bussche, meugen we begin pingelen?’ (= bal doelloos en risicovol rondspelen in de verdediging) ‘O je durft Kimpe, ‘t goa je beste dag nie zien’ ‘Een bitje spanninge ku gin kwaad Bussche’

Einde wedstrijd. Na een nieuwe klinkende overwinning van De Reserven (Sabbe heeft er ondertussen nog 2 tegen de netten geschoten) en na de gebruikelijke vreugdekreten komt onze spraakwaterval tot rust. Logisch ook want hij wil met volle teugen genieten van zijn eerste gerstennat. De rust is slechts van korte duur want na de eerste grootste dorst gestild te hebben start de nabespreking van de wedstrijd. De baksteen in Couvreur zijn doel (= hobbel in het veld waardoor doelman Couvreur nogal lullig naast de bal trapt), de open doelkans die Sabbe weer mist, de parachute van Paepe, de felste tackels van Imi, de aanslag op ‘Der Kaiser’, de uiteraard onterechte gele kaart voor protest, … allen passeren ze opnieuw de revue met als apotheose uiteraard de puntentelling. Neem het van mij aan de nabespreking duurt langer dan de wedstrijd zelf maar daar draait het uiteindelijk allemaal om bij De Reserven. Laat ons hopen voor Annelies dat ‘Der Kaiser’ nog lang op de Belgische voetbalvelden te zien mag zijn. Tegen wie zou hij anders zijn verhaal moeten doen?! Always yours,


5 FOTOSPECIAL

KIMPE DOOR DE JAREN HEEN


6 EEN BRIEF VAN SIMPIE

TOEN KIMPE NOG JANTJE WAS Jan, Je kwam een jaar of 6 - het kan iets meer of minder zijn - geleden terecht bij de Koninklijke uit Oudenburg. Je was er terecht gekomen via Ronny, die jou kende van bij de jeugdopleiding van de geel-blauwen. De trainer had het in het begin altijd over Jantje. De eerste weken en maanden viel je niet op door je grote mond of buitensporig gedrag: gelukkig maar. Van veel nieuwkomers hadden we al anders gezien. Wat op den duur wel opviel was je drang naar kennis. Je wou al vanaf het eerste seizoen weten hoelang je een voetbalkantine kon openhouden. Via andere mensen heb ik vernomen dat je daar in Eernegem ook erg nieuwsgierig naar was. Er schuilde dus van kindsbeen af een wetenschapper in je. Dat je nu in de medische sector bent verzeild, verbaasde dus niemand. Maar in Oudenburg heb je je wetenschappelijke kennis verder uitgediept. Dankzij jouw jarenlange studies is er eindelijk meer geweten over de mysterieuze correlatie tussen koning voetbal en Rodenbach. Weken heb je hiervoor het zoetzure brouwsel in je lichaam laten lopen, en dat allemaal voor de wetenschap. Jantje viel dan niet op door zijn grote mond. Al snel werd Jantje Jan. Dit gebeurde in de aanloop naar de verkiezingen van 2004. In dat voorjaar hadden we een eerste serieuze discussie. Jan had geen grote mond, maar niet gelijk gestemde zielen mocht hij toch proberen te overtuigen? In die tijd kwam zijn favoriete zinnentje boven. Ettelijke keren kreeg ik het naar mijn hoofd geslingerd: “Simpelaere, je moet niet zeveren. Je bent gelijk een papegaai!” Vertaald naar het Nederlands is dit: “Jouw mening is niet de mijne, en ik zal niet toegeven”. Iedereen die je goed kent van tijdens zijn wetenschappelijke experimenten, zij het nu in Eernegem (niet Ichtegem!), Gent, Oudenburg, Drongen of Zulte: allemaal zijn ze wel eens papegaai genoemd wegens een andere mening. Maar koppig zoals je op dit vlak was, koppig bleef je testen hoelang die kantine nu wel openbleef. Zelfs na het zelfde verhaal voor de veertigste maal gehoord te hebben, bleef je onverstoord zitten. Je was immers verslaafd aan de oude volkslegendes, zoals over het apocalyptische Bulskamp. Je thesis is hier een mooi voorbeeld van. Na jaren kwamen en gingen vele spelers. Zelfs Ronny werd, met enig verzet, vervangen. Intussen had je je reputatie als vaste waarde met een mening. Jan durfden ze je niet meer noemen, Jantje al helemaal niet meer. Je werd aangesproken met je achternaam, zoals het de groten betaamt: “Kimpe” was geboren. Je organiseerde al volksfestijnen voor de wetenschap, zoals de Rodenbachveertiendaagse. Bulskamp werd alsmaar apoclyptischer. Maar jij bleef staan, rechtop! En aan de toog natuurlijk. Je was het draagvlak geworden van een nieuwe boost binnen de ploeg. Die boost stuurde ons naar ongekende hoogten en plaatsen. Wie had je 4 jaar geleden gezegd dat je jaarlijks naar Bonheiden zou afzakken voor tombola, op vraag van het plaatselijke bestuur? Maar zelfs daar roepen de omstaanders bewonderend “Kimpe”, gevolgd door “nog u pinke?”. “Ja, een glas bier” was het antwoord altijd. Ondertussen raken we maar niet uitgediscussieerd over de voetbal, de zaalvoetbal, de politiek, de wereld, de koers (zelfs al kijk je niet meer!), ... Maar zelfs al doe je soms een scherpe uitspraak, over de schreef ga je niet. Daarom zit je ook elke veertien dagen samen met je advocaat in vak 114. Ik hoop ten stelligste dat we nog lang niet uitgediscussieerd zijn, daar aan de toog in Oudenburg, Drongen, A’inkerke, De Haan, Ardooie, Pittem, .... Niet alleen voor mezelf, maar ook uit naam van de wetenschap!


OP NAAR EEN FANTASTISCH HUWELIJK!

VU: De Reserven, www.dereserven.be Design: Pirlo Copy: Jantje De Plancke, Vanhee, Bartje en Simpie

DE ACHTERKANT...

WAAIT STAR EXPRESS - KIMPE  

Speciale editie van de Waait Star Express naar aanleiding van de trouw van Kimpe.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you