Page 1

portfolio

pierre linger 2018


majnabbe year: 2017 type: city plan/ housing and office building location: gothenburg port This project is divided in two parts. The city plan is presented first. Majnabbe is a closed ferry terminal close to central Gothenburg. Today a parking lot in between four major elements. The low-rise cultural area, Rรถda sten to the west, the large residential district, Majorna to the south, a green hill with historically valuable buildings to in the center and the water to the north. The city plan aims to transform the old terminal that once acted as a barrier between city and the river, into an urban link. The main entrances to the district are located to the west. From the tram tracks the unbroken sight lines towards the water gives people a strong sense of direction. When entering the new city plan, three choices are given. The straight path towards the quayside where a new ferry point is placed. The west path leading through an open park to the cultural district Rรถda sten or the east path along the new urban street.

The city plan consist of two main typologies. The urban block. A type that is used to create high density urban space which brings people and life into the area. The blocks are six stories high, have public and commercial functions in ground floor and tree lined streets run between the buildings. This typology is mainly placed on parking lot space with no historical or cultural value. Detached house. These buildings are four to five stories high and clad in stone tiles. They are used to create a more open space. There are eleven detached houses divided in two areas. One area is located to the west where the typology is better suited to meet the cultural district and the park. The other area is located in the center. The seven stone volumes standing on a floor of stone where the water eats in to the land. The structures and the water create an opening towards the hill, giving a more free sight to and from it. The cohesive materiality gives an impression of a stone monolith. A monolith climbing up from the water.


+2

V

*

+3

+2 +2

+3 +2

+2

+2

V

+1

+3

+3 +3.3

V

+2

+3

+2

VI

+3

+2 V

+3

+3

+2

+2 +3 VI

+2 +3 +1

+2

V VI

III

+2

+6

+2.5

V

+4

+3

+2

+2

+3

+3

VI

+3 +2.5

+8

+6

V V +3

+2 VI +7

+10

VI +3

+4

+2.5

+9

+3.5

VI VI V

+3 +10

+3 +3

+10

+7

+8 VI

+4

+3.5

V

V

+7

VI

+12

+3.5

+5

VI

VI VI

+3.5

+4

+5

+3

+7

city plan


majnabbe year: 2017 type: city plan/ housing and office building location: gothenburg port The second part, the building, is presented here. The idea with the public entrance floor is to create a gentle transitions from the inside to the outside, from stone to water. A movement, for body and eye. When approaching the building the eye can glimpse the river in the gap between the buildings or through the transparency of the five meter high open space inside. Closer to the building, the stone stair leading down into the water and the subtle entrance niche appears. Here the movement towards the water continues both on the outside, down the stairs, and on the inside, where the space stretches out into the water. The private entrance share the ideas of movement. When entering the hall, closing the wooden doors, light falls from above creating a vertical direction. On the left and far wall, the sky is visible through high placed perforations in the concrete. Moving up the stairs, the same perforations becomes level, and instead makes the water and ground appear. Continuing up, the staircase ends with a skylight, again making the light fall from above.

The plan is symmetrical and has an inner core where the staircase, elevators and shafts are gathered. The symmetry and rationality makes the building flexible and the housing and office floors can be varied in several ways. Apartments can range from one to four rooms and one floor can contain between one and four offices of different sizes. The facade reflects the rational plan with a gridded window setting in the square volume. The outer wall of constructive concrete is covered in large limestone tiles with a beige, gray shade. Between the stone, the concrete slab is shown marking every new floor and making the building readable from the outside. The concrete slabs give the building a more horizontal appearance and more weight to the ground. The windows stretch the full ceiling height of three meters and form light and open interiors. Niches are deep with the stone tiles following in on the sides. In every opening a cast iron railing is fixed in the walls creating French balconies.


“Here the movement towards the water continues both on the outside, down the stairs, and on the inside, where the space stretches out into the water.�

plan ground floor


plan apartments


office plan


“Closer to the building, the stone stair leading down into the water and the subtle entrance niche appears.�

perspective entrance


“The windows stretch the full ceiling height of three meters and form light and open interiors. Niches are deep with the stone tiles following in on the sides. In every opening a cast iron railing is fixed in the walls creating French balconies.�

interior perspective


“A monolith climbing up from the water.�

perspective view from pier


section


facade


“The outer wall of constructive concrete is covered in large limestone tiles with a beige, gray shade. Between the stone, the concrete slab is shown marking every new floor and making the building readable from the outside.�

principal facade section


hotel gĂśtaplatsen year: 2017 type: hotel and conference location: central gothenburg A building has many purposes. It can be like a shell that shields from the outside world. It can also have the opportunity to open up. Make people meet, enjoy and contribute to a varied and exciting cityscape. A building that turns away from the city also turns away from the people. The concept of this building is instead openness, towards the people and the city. The buildings strive for openness is first seen in the semi-transparent facade. Night time it shines on the street and by day it reveals shadows of the life inside the building. The hotel is surrounded by public space. The stone paved square surrounds and is incorporated by the volume. The public space contains functions like shops, a pond and a vantage point available from stairs. The openness of the hotel can be felt from the inside as well. The balconies covered in the translucent material creates an exciting boundary between inside and outside and give the guests choices between the openness and the more private. When you arrive to a new floor, big windows in the common areas give an immediate view towards central Gothenburg. In the conference you can also find scales of privacy in the different rooms. The terrace with the weather protected glass room inside, the assembly hall with intimate connection to the city or the calm resting area to the east. The hotel creates a lively public space where it once was a backside. And the building tells us about an idea of a shared city. The Entrance plane is fully glazed with hidden frames at floor and roof meetings. The design makes the stone tiles move almost seamless from interior to exterior. The fully glazed facade in the assembly hall is also given hidden frames that highlights the trusses. Since the roof is visible from above it is covered in cement boards which is similar in color and texture to concrete structure. The Polycarbonate - facade is attached to the concrete deck with steel profiles. At each balcony, the stone tiles is allowed to extend over the deck, creating a distinct transition between facade and floor.

“The hotel creates a lively public space where it once was a backside. And the building tells us about an idea of a shared city.�


sitplan


plan 1 entrance


plan 2 conferens


plan 3 hotel


plan 4-8 hotel


facade


section


illustrated facade

illustrated section

“The buildings strive for openness is first seen in the semi-transparent facade. Night time it shines on the street and by day it reveals shadows of the life inside the building.”

“The concept of this building is instead openness, towards the people and the city.”


view assembly hall

view entrance from east

view reception

view entrance from west


house with garden inside year: 2015 type: apartment building location: linkรถping This project is an apartment building in concrete for the housing expo in Vallastaden, Linkรถping. Consisting of six apartments, of varying sizes and shapes, the building explores social interactions as well as creating exciting space. Set on a small site, the idea was to challenge the way of living that is characterized by confined spaces, closed curtains and a lack of social connection between neighbors. To accomplish this the garden was incorporated into the house making it more accessible for the residents and at the same time releasing space on the ground. The six apartments are all given a strong connection to the garden. Either a direct access from the double height apartments, or the main stairwell or a visual connection from big light shafts. Instead of a house surrounded by a garden, this is a garden surrounded by a house. The big void inside the concrete structure in combination with the perforating shafts make light apartments and exciting space. The entrance hall is open in two directions, with the front doors emphasized by high niches in concrete, wood and glass, the people entering the building is met by a staircase lit from an overhead skylight.

sitplan


plan 1 (entrance)


plan 2 (garden)


plan 3


plan 4 (roof)


section

The six apartments are all given a strong connection to the garden. Either a direct access from the double height apartments, or the main stairwell or a visual connection from big light shafts.�

facade


section

“Instead of a house surrounded by a garden, this is a garden surrounded by a house.�


living room year: 2016 type: city plan location: gothenburg suburbs In this city plan the design of the public space had a very big impact. The main concept was to create a common “Livingroom” for all the inhabitors of the area, while at the same time create a varied and thought through living environment. The project area in the suburbs of Gothenburg is an area with big green spaces. Space that, due to an experienced insecurity, is unused. Our idea was to create an activated city park with the ambition to make people meet and bind together the neighboring districts, Bergsjön and Angered The park stretches between two important points. Gärdsåstorg, the existing square and the new square planned in our design. The park is supposed to include activities such as sport, simple crop growing, animal keeping, resting places, and a lake. Surrounding the park will be mostly housing, to create a flow of people and making the space feel safer. Mixed in with the housing is also public space. A school with library and cultural center has been given a central role in the city plan and a marketplace with an indoor area is providing a pedagogical function as well as a meeting spot.

illustrated city plan


illustrated plan - marketplace

illustrated plan - cultural and educational area

“A school with library and cultural center has been given a central role in the city plan and a marketplace with an indoor area is providing a pedagogical function as well as a meeting spot.�


1.

2.

1.

2.

Urban row house with elevated gardens create a yard together with apartment-buildings Combined low and high buildings create semiclosed space between.

3.

Terrace house turned towards south. 3. 4.

5. 6.

Block structure complemented with detached volume containing flexible row house-apartment fusion.

4.

Broken block with openings to the park and lower parts for a brighter yard. Volume created from the surroundings Sightlines and spaces breaks the form. Library Education Culture Housing

5.

6.


illustration school area

KAFÉ

SKOLA

illustration square


section

“The main concept was to create a common “Livingroom” for all the inhabitors of the area, while at the same time create a varied and thought through living environment.”


pierre linger 2018

Portfolio Pierre Linger  

Architectural Portfolio

Portfolio Pierre Linger  

Architectural Portfolio

Advertisement