Page 1

SYS

TEM

D FILMFESTIVAL

21-23 DECEMBER 2012 IN BRONKS, BRUSSEL


FILMFESTIVAL SYSTEM D IS EEN INITIATIEF VAN DE PIANOFABRIEK IN SAMENWERKING MET D’BROEJ, MJ 88,Met ZINTV ENvan BRONKS. de steun de

02 541 01 70 - colorbar@pianofabriek.be - www.pianofabriek.be

2


SYSTEM D Omdat iedereen een recht van antwoord heeft

We rollen de rode loper uit in BRONKS voor de eerste editie van het filmfestival System D. Het festival voor jong opkomend talent neemt ons mee op ontdekkingstocht door Brussel, doorheen de lens van haar jongeren. Het kiest bewust voor een eclectisch en rauw aanbod zonder vormelijke voorwaarden. Bereid je dus voor op een ongecensureerd weekend boordevol fictie, videoclips en documentaire.

3


INFO REGLEMENT 1. De regisseur van de film voelt zich jong 2. Hij/zij heeft geen school nodig gehad om zijn/haar film te realiseren 3. De film is in Brussel ingeblikt

DE PRIJZEN 1e camera 2e geluidskit 3e cadeaubon + ZINTV-vorming

PUBLIEKSPRIJS

Tijdens het festival kan iedereen stemmen op zijn/haar favoriete film! De film met de meeste stemmen ontvangt een productie ter waarde van 1000 euro met de onvoorwaardelijke steun van ZINTV en Code Rouge prod.!

4

INFO


JURY Samira El Mouzghibati

Samira El Mouzghibati is gepassioneerd door film en studeert montage / script aan de INSAS filmschool. Sinds enkele jaren leidt ze videoateliers met jongeren en produceert ze met hen heel wat kortfilms. Samira is als jonge vrouw van 23 ook lid van de scoutsgroep ‘Les Fourmis’.

Gwenael Breës

Gwenaël Brees is journalist, schrijver en regisseur en een van de oprichters van Cinema Nova in Brussel. Gwenaël is sinds 2005 lid van het comité ‘Quartier Midi’. Hij is regisseur van de documentaire ‘Dans 10 jours ou dans 10 ans…’ en schreef in 2009 het boek ‘Bruxelles-Midi, l’urbanisme du sacrifice et des bouts de ficelle’. Sinds 2009 is Gwenaël voorzitter van ‘InterEnvironnement Bruxelles’, een federatie van 80 verenigingen en buurtcomités.

Noureddine Zerrad

Noureddine Zerrad, aka Noon, is van kindsbeen af gebeten door cinema. Met de camera van zijn ouders bouwde hij zijn universum uit vol humor, actie en, niet te vergeten, martial arts. Hij maakte reeds verschillende films, waaronder ‘Djamal Disco 2’ en ‘Motorhome’. Hij stampte zijn eigen productiehuis ‘NOONZ’ uit de grond, waarin hij met zorg en passie zijn audiovisuele dromen verwezenlijkt.

Adil El Arbi & Bilall Fallah

Pas afgestudeerd aan de Sint-Lucashogeschool, rijven Adil & Bilal verschillende prijzen binnen. Hun kortfilms ‘Astaghfiero’ en ‘Broeders’ worden gesmaakt. Met hun serie ‘Bergica’ stelden ze inmiddels de Vlaamse lachspieren op de proef. Momenteel bereiden ze hun eerste langspeelfilm voor. Een veelbelovend duo!

JURY

5


DE FILMS Les bras cassés Je mening uiten over spijbelen en de gevolgen ervan kan op een grappige manier. Dat bewijzen de jongeren uit de Marollen met het aangrijpende ‘Les bras cassés’. Ze vertellen ons met deze animatiefilm vol humor hun eigen realiteit. Een eyeopener.

LOS MAROLLES Foyer des jeunes des marolles

IN COMPETITIE * BRU 2011 8’52

CATEGORIE Brossen of gaan werken?

A chacun son coin de rue Wat zorgt ervoor dat je het beu bent op school en begint te spijbelen? Een aantal jongeren gingen op zoek naar antwoorden tijdens een videoatelier van Solidarcité en maakten deze kortfilm. Wat doen ze met hun tijd, welke betekenis geven ze zelf aan spijbelen en hoe denken zij dat volwassenen hiertegenover staan? SOLIDARCITÉ PCVB

6

DE FILMS

IN COMPETITIE * BRU 2010 22’

CATEGORIE Brossen of gaan werken?


Brussels Express ‘Brussels Express’ is een muzikale ‘streetfiction’ die het heeft over de verantwoordelijkheid die de ‘grote broers’ hebben ten aanzien van jongeren. Maar ook over de fascinatie die deze laatsten hebben voor de groteren. “Als het systeem je wurgt... wurg dan het systeem eerst...” MOUSAH SAH & FRANK LUKAZ Crazystory

IN COMPETITIE * BRU 2011 21’35

CATEGORIE Brossen of gaan werken?

Façade Drie jongeren bereiden zich voor op een sollicitatiegesprek…

NAJIB CHAIRI MJ LE 88

BRU

2010

4’45

CATEGORIE Brossen of gaan werken?

Een lichtje in het donker De kortfilm ‘Een lichtje in het donker’ voert ons mee op een feeërieke reis met een aantal zeer eenvoudige maar creatieve beelden.

APTL MIKS D’Broej

BRU

2011

2’

CATEGORIE Het einde van de wereld?

DE FILMS

7


Après Deze sombere animatiefilm is als een vlucht van 5 minuten doorheen al het slechte uit de geschiedenis. Geen opkikkertje, maar wel een signaal dat ons waarschuwt voor de apocalyps.

BRU

YVES BOONE Y

2012

5’

CATEGORIE Het einde van de wereld?

Les Couilleux ‘Les Couilleux’ zijn eerst en vooral vijf vrienden in de twintig, die samen zijn opgegroeid in Ganshoren. Blagoy, Chesco, Charly, Ulrich en Maxime maakten vanuit hun eigen ervaringen deze humoristische serie over de avonturen van Brusselse jongeren.

IN COMPETITIE * BRU 2012 15’

LA TEAM COUILLEUX Mj La Cabane

CATEGORIE Webserie

Camera Quartier ‘Camera Quartier’ is een humoristische serie, naar een origineel idee van Nordine Oualdlhadj (Waldo). Het bestaat uit verschillende episodes die ons meevoeren in de leefwereld van Brusselse jongeren.

WALDO

8

DE FILMS

IN COMPETITIE * BRU 2012 23’

CATEGORIE Webserie


Casse-Pied De webserie ‘Casse-Pied’ vertelt de avonturen van een jonge Brusselaar vanuit een zeer bijzonder oogpunt.

MOHAMMED BOHO La Planche Prod

IN COMPETITIE * BRU 2012 2’22

CATEGORIE Webserie

Vous avez dit Halal? Waardoor een controverse allemaal niet gevoed kan worden! Zelfs een term als halal kan van de ene dag op de andere in de schijnwerpers komen te staan.

RACHID BAKKALI Sam Wis

IN COMPETITIE * BRU 2012 15’04

CATEGORIE Islamist of terrorist?

Question à la nul ‘Question à la nul’ is een antwoord op het programma ‘Question à la Une’ van de RTBF. In de vorm van een parodie wordt er onderzoek gevoerd naar moslims in België. Béatrice d’Acotédlaplaque werpt een licht op de meest duistere aspecten van de moslimgemeenschap.

SAMIRA EL MOUZGHIBATI Les Fourmis asbl

BRU

2010

7’47

CATEGORIE Islamist of terrorist?

DE FILMS

9


Jamal Disco 2 We beleven in deze film nieuwe avonturen met Jamal, een zeer ongewone politieman. Hij krijgt een nieuwe opdracht toegewezen, maar eveneens een nieuwe collega die zich moet aanpassen aan de discomanieren van Jamal. Samen moeten ze op zoek naar een koffer, maar ze weten niet dat alle criminelen van Brussel hier eveneens naar op zoek zijn. OPENINGSFILM * BRU 2012 80’

FARID METIOUI NOONZ

CATEGORIE Cinema!

SEC Damien, een jonge gast aan de dop, wil zijn broer wreken nadat hij hoort dat deze in elkaar is geslagen.

ALEXANDER W SMET & FERNANDO VANDEKEYBUS

IN COMPETITIE * BRU 2012 10’48

CATEGORIE Cinema!

The last dance De televisie staat aan, een vrouw lakt haar teennagels en dan wordt er op de deur geklopt.

MUSTAPHA ABATANE

The black Hole LaborArtory

10

DE FILMS

IN COMPETITIE * BRU 2011 2’16

CATEGORIE Cinema!


La Cage RPZT Jacques, trainer in de boksclub, woont samen met Anne. Clara en Sara, hun twee tienerdochters, verbergen elk een geheim voor hun ouders. Omar, hun halfbroer die in Afrika woont, komt onverwachts aan in de Berenkuil: hij komt zijn kans wagen in België.

JEEP NOVAK Zumba vzw

BRU

2011

30’

CATEGORIE Cinema!

Dr Roux Op welke manier het thema discriminatie aanbrengen? De dienst preventie van Evere creëerde het personage Dr. Roux. Wanneer Roger, patiënt in het ziekenhuis, niemand meer wil zien, heeft Dr. Roux de oplossing. Deze kortfilm werd beloond met de publieksprijs op het ‘Festival à films Ouverts’ in 2011. FRANK LUKAZ Dienst preventie Evere

IN COMPETITIE * BRU 2011 4’50

CATEGORIE Ik, racist? Nooit!

Le Banc/ La Baffe Jongeren moeten steeds omgaan met hoe anderen hen bekijken: hun manier van praten, zich kleden, zijn. Met deze twee korte spots geven de jongeren een grappige draai aan hun ervaringen

SAMIRA EL MOUZGHIBATI Les Fourmis asbl

IN COMPETITIE * BRU 2009 1’16

CATEGORIE Ik, racist? Nooit!

DE FILMS

11


Tik Tak In het station staan twee zakken zonder eigenaar...

MARTIN SANTANA Centre Multimédia

IN COMPETITIE * BRU 2012 4’3

CATEGORIE Ik, racist? Nooit!

Le mot du jour: police De Artistes Z’Anonymes maakten met deze video een litteraire minuut. Het woord van de dag is politie. [de] Politie: zelfst.naamw. (v.) Dienst voor het behoud van de orde en sociale cohesie... of men dat nu wil of niet.

IN COMPETITIE * BRU 2012 1’46

LES ARTISTES Z’ANONYMES System D prod

CATEGORIE Flik of agent?

Quand la police ne respecte pas la loi Deze video werd gemaakt in het kader van een conferentie van Comac-quartiers over de moeilijke relatie tussen jongeren en de politie in Brussel. Jongeren vertellen over hun ervaringen met de ordediensten en dan voornamelijk over het onrespectvolle en zelfs gewelddadige gedrag van de politie. Het vertrouwen van de jongeren in de politie is steeds verder te zoeken. MUSTAPHA ABATANE

DE FIL MS

The black Hole LaborArtory

12

DE FILMS

IN COMPETITIE * BRU 2011 12’43

CATEGORIE Flik of agent?


Parlons-en Een meisje. Ze zou graag over de hekken kruipen, maar dat durft ze niet, ze doet het toch. De jongens. Ze spelen onbezonnen en zien haar zelfs niet staan. De spanning is te snijden. Zij komt dichterbij, wil meedoen maar krijgt enkel grappen en onverschilligheid terug. Zij probeert opnieuw, maar het mislukt. De spanning stijgt tot op het moment dat... LUDIVINE SIBELLE & RAMZY BENTRAD - MJ La Cabane

IN COMPETITIE * BRU 2012 5’14

CATEGORIE It’s a man’s world

Le groupe découverte Een portret van jonge tienermeisjes, die niet alleen deel uitmaken van een ontdekkingsgroep maar ook gewoon vrouwen zijn. Hoe worden ze bekeken? Wat zijn hun herinneringen, hun ambities? Dit komen we in deze video te weten.

CHIRAJ GRAJAE, DOUNIA BOUJTAT, FAOUA EL KHERRAZ, HASNAE AMGHAR, NADIA CHALOUI, YOUSRA DHARY, ZAKIYA KAÏSS Le Toucan asbl

IN COMPETITIE * BRU 2012 10’

CATEGORIE It’s a man’s world

Cette prison qui est mon corps ‘Cette prison qui est mon corps’ is een kortfilm over jongeren en homoseksualiteit. Ismael is een jongere zoals alle anderen, hij stelt zich vragen over zijn leven, zijn parcours en de dingen waarmee hij worstelt. De ontmoeting met Malik, een jongere anders dan de anderen, haalt zijn leven grondig overhoop. Dit is het verhaal van de geboorte van een vriendschap. DAVID VANDERLINDEN Vision asbl

BRU

2012

25’

CATEGORIE It’s a man’s world

DE FILMS

13


Coupe Ghoroto Een jonge Marokkaanse Vlaming, de verschoppeling van de wijk, zoekt erkenning en vindt die bij 4 jonge vrienden. Maar die ontmoeting pakt verkeerd uit. Hij zal de enige getuige worden van een verschrikkelijk drama.

BILLAL FALLAH ET ADIL EL ARBI

BRU

2009

13’

CATEGORIE Raar maar haar!!

Coupe dégradé ‘Coupe dégradé’ toont de verschillende aspecten van het kapsel uit ‘de buurt ‘ : wat vertelt het kapsel van een “Maroxellois” over zijn manier van denken, waarom wil hij geen ‘toefke’? ...

IN COMPETITIE * BRU 2012 6’

JH CHICAGO

CATEGORIE Raar maar haar!

Histoire d’attente Deze film werd gedraaid in het centrum van Fedasil in NederOver-Heembeek en stelt zich vragen over het lot van de jongeren die hier opgevangen worden. Eenmaal aangekomen in ons land, worden ze te vaak aan hun lot overgelaten of van de ene instelling naar de andere gebracht. In het kader van een filmatelier, geanimeerd door Ami Borenstein, filmden de jongeren zelf deze intieme momenten, die op een rake en ontroerende manier de realiteit van deze tijdelijke opvangplaats weergeven.

ATMOSPHÈRE CPC

14

DE FILMS

IN COMPETITIE * BRU 2012 37’

CATEGORIE De jeugd staat op rood


Voix des Marolles De jongeren van de ‘Foyer des Marolles’ zijn met hun camera op zoek gegaan naar authentieke verhalen van buurtbewoners in de Marollen. Gaandeweg leren ze de wijk, haar geschiedenis en haar diverse facetten beter kennen. Het resultaat is een aangrijpende reportage die een realistisch beeld schept van de Marollen anno 2011. FOYER DES JEUNES DES MAROLLES

IN COMPETITIE * BRU 2011 28’38

CATEGORIE De jeugd staat op rood

Dit is geen leven (Pauvreté à Bruxelles) Hoewel Brussel de hoofdstad van Europa is, leven er in het centrum van deze stad, mensen in extreme armoede. Ze leven in vuile woningen, maar hopen toch dat het op een dag beter wordt. Met deze video, gedraaid in het centrum van Brussel, wou de regisseur het dagelijkse leven van deze mensen in beeld brengen. OSWALS SIMOES INDIEN

IN COMPETITIE * BRU 2012 7’48

CATEGORIE De jeugd staat op rood

DE FILMS

15


Minuut quartier Kinderen en jongeren uit Brusselse jeugdhuizen stellen hun zelfgemaakte filmpjes voor. In een reclamefilmpje, een trailer of een aflevering van ‘BREF’ - van maximum twee minuten - geven ze hun kijk op System D. Grappig, ontroerend, spannend en vooral… kort! Wie sleept dit jaar de award in de wacht? • • • • • • • • • • • • • • • • •

Ratapasta Ratatouille/D’broej (-12)
 Live Young Centrum-West/D’broej (-12)
 Smile Ratatouille/D’broej (-12)
 Op een dag zijn ze 16. Chambery/D’broej (+12)
 CocaZero Miks/D’broej (+12)
 Chambery Oh oui Chambery/D’broej (+12) Lessive Miks/D’broej (+12) Centrum-West got talent Centrum-West/D’broej (-12) Indiana Jeunesse VMJ-AJM/D’broej (-12)
 Trouwen Ratatouille/D’broej (-12) Feesten in het griezelhuis Miks/D’broej (-12)
 Van straatkind... tot wereldster Ratatouille/D’broej (+12)
 Bref, ik trok mijn plan om grappig te zijn Chicago/D’broej (-12) 2min chrono Centrum-West/D’broej (+12)
 La fin du monde Miks/D’broej (+12) Chicago Chicago/D’broej (+12) Bref, je me suis débrouillé BBA/D’broej (+12)

Meer info: www.dbroej.be

16

DE FILMS


JEUGD & BRUSSEL, het debat

18:00 ZON 23/12

Jongeren en Brussel staat gelijk aan slecht nieuws: tasjesdieven, hangjongeren, criminelen,... Is de realiteit niet veel genuanceerder dan dit algemeen en overwegend negatief beeld? Wat is de rol van de media in de constructie van dit beeld? Waarom luistert niemand naar deze jongeren, ondanks het feit dat ze toch heel wat te vertellen hebben? Zouden de media een andere rol kunnen opnemen in de toekomst? Met Moussa Sah, Waldo, Yousra Dhary, Bruno Frère en Maryam Benayad. Moussa Sah

Moussa is sinds 2008 opvoeder bij de dienst preventie van Evere en bestuurder van de jongerenvereniging Déclik. Hij oogstte zijn eerste succes met de videoclip ‘Le racisme n’a pas de visage’. Moussa blijft projecten uitwerken met de jongeren uit de wijk, telkens op een vraaggerichte manier. Hij stampte ‘Crazystory’ uit de grond, zijn eigen productielabel waarmee hij ‘Brussel Express’ realiseerde, zijn eerste kortfilm.

Waldo

Nordine Oualdlhadj, ofte Waldo, is de initiatiefnemer van de webserie ‘Camera Quartier. Een komisch programma dat ons rechtstreeks in de leefwereld van de jongeren uit de wijk catapulteert. Hij is ook is ook animator voor de vereniging Bravvo en vrijwilliger-straathoekwerker in Schaarbeek.

Yousra Dhary

Yousra Dhary is opvoedster bij de vereniging ‘Toucan’ in het hart van de Chicagowijk. Yousra is gevoelig voor het identiteitsvraagstuk bij jongeren in de samenleving en maakte met haar jongeren de kortfilm ‘Le Groupe découverte’.

Bruno Frère

Bruno Frère werkt als begeleider bij ‘Foyer des jeunes des Marolles’. Hij is een polyvalente en autodidacte kunstenaar, zowel thuis in de schilderkunst, de literatuur als in de cinema. Hij werkte met zijn jongeren aan de animatiefilm ‘Les bras cassés’.

Maryam Benayad

Maryam Benayad oft Ma Ben is een jonge talentvolle onafhankelijke journaliste. Zij voerde onder meer onderzoek naar de plaats van culturele diversiteit in de belangrijkste media van het land en dit zowel in de geschreven pers, televisie als radio.

DE FILMS

17


PROGRAMMA Vrijdag 21/12 14:00

Zaterdag 22/12

Zondag 23/12

WEBSERIE IT’S A MAN’S WORLD

16:00

17:00

18:00

RAAR MAAR HAAR

MINUUT QUARTIER (RECEPTIE) MINUUT QUARTIER (DE FILMS)

IK, RACIST? NOOIT! ISLAMIST OF TERRORIST? HET EINDE VAN DE WERELD

BROSSEN OF GAAN WERKEN? FLIK OF POLITIE?

JEUGD EN BRUSSEL (DEBAT)

DE JEUGD STAAT OP ROOD

20:00

16

OPENINGSAVOND: AVANTPREMIÈRE: JAMAL DISCO 2

PROGRAMMA

CINEMA!

PRIJSUITREIKING


SYSTEM D FESTIVAL DE FILM

02 541 01 70 - colorbar@pianofabriek.be - www.pianofabriek.be

Catalogus System D (Nl)  

Catalogus System D 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you