Page 1

ƳLjįLjĮLJƿıLjNjİǐ ȺǁıIJİǐIJĮǒǘIJdžIJĮǐ ıIJdžnjƪNJNJƾįĮ

ƶƪƵƵƪƶ ưƪīƧƵƧ ƷƸưƴƧƮƭ ƷƧƷƳƭ ưƧƵƭƷƶƧ ƧƭīƭƱƭƳ ƹƧƯƧƱƩƵƭƷƶƧ ƷƵƭƴƳƯƬ ƮƧƭƪƯƯƬƱƭƮƳ NJƿNjİIJǙǏĮ


Έχουμε ή δεν έχουμε...

Πίστες ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡΙΝΟΣ

εεε... και αεροδρόμια

Η περιπλάνηση σε διάφορα αγωνιστικά forum οδηγεί τον αμύητο στην εντύπωση πως στην χώρα μας -τώρα που τα Μέγαρα, έκλεισαν- υπάρχει μόνο μια πίστα. Πράγματι η πίστα των Σερρών είναι η μόνη κανονική πίστα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν όμως εναλλακτικές λύσεις; Υπάρχουν άλλες πίστες; Απίστευτο αλλά υπάρχουν άλλες 8! Είναι κοινή παραδοχή, πως η χώρα μας βρίσκεται καμμιά τριανταριά χρόνια πίσω, στο πεδίο των αγώνων ταχύτητας, σε σχέση με τα υπόλοιπα πολιτισμένα κράτη της Ευρώπης. Δεν έχουμε αγώνες -γιατί δεν έχουμε πίστες λένε κάποιοι- και δεν έχουμε ανάλογη κουλτούρα στη παρακολούθηση αγώνων ταχύτητας. Σωστό. Ή δεν πατά ψυχή όταν πρόκειται για σοβαρούς αγώνες Ενιαίου ή Cup και γίνεται λαϊκή πανήγυρης όταν πρόκειται για αγώνες επίδειξης. Επίσης δεν υπάρχει κουλτούρα στη γνώση του κόστους μιας πίστας. Πάρα πολλοί θέλουν με 40 ευρώ να έχουν τις υποδομές του Paul Ricard για μια ολόκληρη μέρα δοκιμών. Αν και μερικοί αναφέρουν πως θα πλήρωναν ακόμα και 300 ευρώ αν επρόκειτο για μια πραγματική πίστα με υποδομές, padock, τουαλέτες, χώρους ανάπαυσης, εστιατόριο, ασθενοφόρο, ελικόπτερο κ.λπ Όπως είναι λογικό, απέχουμε έτη φωτός από μια τέτοια πίστα που δύσκολα θα έβγαζε τα χρήματά της, ακόμα και σε έναν δεκαετή ορίζοντα. Όπως πολλοί έχουν αναφέρει στο παρελθόν, πρώτα εξασφαλίζεις την οργάνωση των αγώνων και μετά προχωρείς στην κατασκευή της πίστας αν και αυτό δεν είναι σίγουρο πως θα την καταστήσει κερδοφόρα επένδυση αν πάρουμε ως παράδειγμα την πίστα της F1 στην Κωνσταντινούπολη. Τι πρέπει να γίνει; Η γνώμη μας είναι πως πρέπει να χαμηλώσουμε λίγο τις προσδοκίες μας. Ένας καλός τρόπος γι αυτό θα ήταν να γυρίσουμε 30 χρόνια πίσω και να δούμε τι έκαναν τότε, οι προχωρημένες σήμερα χώρες. Πως ήταν οι πίστες τους και πως έκαναν τότε αγώνες, ώστε να ξεκινήσουμε σε μια καλή βάση. Επίσης ένα πρόσθετο αισιόδοξο

62

2009 onepassion

γεγονός είναι το ότι βρισκόμαστε στο μηδέν. Ότι και αν κάνουμε, όλοι μας, θα βοηθήσει το σπορ να ξεφύγει από το ναδίρ στο οποίο βρίσκεται. Η Ομοσπονδία που ετοιμάζεται μπορεί και πρέπει να κάνει κάτι, η Ομάδα Προβολής που έχει δημιουργήσει ο γνωστός αγωνιζόμενος και οδοντίατρος Χρήστος Πλατής κάτι μπορεί να κάνει, οι τοπικές αυτοδιοικήσεις των περιοχών που θα αναφέρουμε κάτι μπορούν να κάνουν και τέλος η Πολεμική Αεροπορία μπορεί να κάνει πολλά, αν βρεθούν μερικοί σοβαροί άνθρωποι να της εξηγήσουν μερικά πράγματα και ζητήσουν με σοβαρά και λογικά ανταλλάγματα τη βοήθειά της. Με όπλο μας την εμπειρία και την ιστορία των αγώνων αυτοκινήτου στην Ελλάδα, βρήκαμε πως υπάρχουν όχι μία, όχι δύο... αλλά 9 εν δυνάμει πίστες που είναι ικανές να φιλοξενήσουν έναν ή περισσότερους αγώνες ταχύτητας τον χρόνο! Αν προσθέταμε και το Αεροδρόμιο Αγρινίου, τότε οι διαθέσιμες πίστες θα γίνονταν δέκα! Σκοπός σε αυτό το τεύχος είναι απλώς να τις επισημάνουμε και να ξυπνήσουμε μερικούς ικανούς ανθρώπους σε κατάλληλες θέσεις ώστε να τοποθετηθούν και να βοηθήσουν με χίλιους δυο τρόπους να ξεφύγουμε από την μιζέρια του «δεν έχουμε πίστες». Πίστες έχουμε, μυαλό μάλλον δεν έχουμε και δεν ξέρουμε πως να τις εκμεταλλευτούμε... Το Silverstone, το Croft και το Donington Park ήταν αεροδρόμια πριν γίνουν πίστες ταχύτητας...To Donington Park ήταν αεροδρόμιο συντήρησης αεροσκαφών και σήμερα φιλοξενεί τον επίσημο αγώνα F1. Το Βρετανικό GP. Συμφωνείτε πως αξίζει να κάνουμε όλοι κάτι; Ρίξτε μια ματιά και πείτε μου αν αξίζει...


Xαλανδρίτσα

Aυτοκινητοδρόμιο Xαλανδρίτσας

Eίναι χωράφι - για την ώρα. Ωστόσο θα κατασκευαστεί με προδιαγραφές F1. Aποτελεί αυτή τη στιγμή ένα από τα έργα που υποστηρίζονται από το Yπουργείο Tουρισμού. Θα δούμε...

Serres Racing Circuit

Σέρρες

www.serrescircuit.gr Eίναι η μόνη πραγματική πίστα στην Eλλάδα. Tαυτόχρονα είναι μια από τις καλύτερες στην Eυρώπη από άποψη πρόσφυσης. Oι εγκαταστάσεις συνεχώς βελτιώνονται και οι άνθρωποι έχουν μεράκι και όρεξη για δουλειά.

Mέγαρα

Aυτοκινητοδρόμιο Mεγάρων

Eίναι η βασική πίστα της νοτίου Eλλάδας. Mε θολό ιδιοκτησιακό καθεστώς, η πίστα σταμάτησε να λειτουργεί το φθινόπωρο του 2008. Kανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί το 2009. Στα βασικά της χαρακτηριστικά η σχεδίαση «Mίκυ Mάους» και η περιορισμένη πρόσφυση. Iκανοποιητικές υποδομές. 2009 onepassion

63


Έχουμε ή δεν έχουμε...

Aιγίνιο

Aυτοκινητοδρόμιο Aιγίνιου 124 Πτέρυγα Bασικής Eκπαίδευσης

Eίναι σε εγκατάλειψη μέσα σε ένα σκουπιδότοπο. Ως περιοχή, θεωρητικά ανήκει σε προστατευόμενη περιοχή αναγνωρισμένη από την συνθήκη Ramsar. Aν και είναι στενή και αδιάφορη σχεδιαστικά, ωστόσο είναι έτοιμη πίστα που με πολύ λίγες εργασίες υποδομής μπορεί ξανά να χρησιμοποιηθεί.

Tρίπολη

Η πιο διασκεδαστική πίστα στην Ελλάδα. Συνεχώς βρίσκεσαι σε κατάσταση ελεγχόμενης υπερστροφής. Έχει ένα τμήμα από τσιμεντένιο διάδρομο και μηδενικές υποδομές αλλά είναι τουλάχιστον μια σχεδόν κανονική πίστα. Είναι μέσα στην 124η Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης της Αεροπορίας στη Τρίπολη. Μια χαρά..

138 Σμηναρχία Mάχης

Tυμπάκι

KEΔA Tυμπακίου

Αυθαίρετη σχεδίαση

64

2009 onepassion

Eίναι αεροδρόμιο της Πολεμικής Aεροπορίας που δεν φιλοξενεί πολεμικές μοίρες και χρησιμοποιείται ως καλοκαιρινή λέσχη αξιωματικών. H έλλειψη συντήρησης της πίστας προκαλεί συνεχώς βομβαρδισμό χαλικιών. Tο μεγάλο πρόβλημα των αεροδρομιών. Κατά τα άλλα, η Κρήτη αποτελεί έναν racing παράδεισο.


Pόδος

Αυθαίρετη σχεδίαση

Aεροπορικό Aπόσπασμα Pόδου - Aεροδρόμιο Mαριτσών

Aεροδρόμιο Δεκελείας

Eίναι το παλιό πολιτικό αεροδρόμιο της Pόδου. Tο χρησιμοποιούν τακτικά οι τοπικοί αγωνιζόμενοι. Kαλή πρόσφυση αλλά βομβαρδισμός χαλικιών. Mε τις κατάλληλες τροποποιήσεις θα μπορούσε να είναι μια καταπληκτική εναλλακτική πίστα με τρομερές δυνατότητες φιλοξενίας.

Tατόϊ

Διοίκηση Aεροπορικής Yποστήριξης

Eίναι αεροδρόμιο της Πολεμικής Aεροπορίας που δεν φιλοξενεί πολεμικές μοίρες και χρησιμοποιείται ώς έδρα της Σχολής Ικάρων.

Αυθαίρετη σχεδίαση

Eλληνικό Aποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση. Πρόκειται για την καλύτερη δυνατή τοποθεσία, την καλύτερη λύση και τη λύση που διαθέτει σε σημαντικό βαθμό, έτοιμες υποδομές. Ωστόσο για λόγους πολιτικής βούλησης χάσαμε την ευκαιρία να την αναπτύξει ο Bernie Ecclestone. Πλέον δεν υφίσταται ούτε ως εναλλακτική επιλογή.

Αυθαίρετη σχεδίαση

2009 onepassion

65


ELLHNIKES PISTES  
ELLHNIKES PISTES  

ELLHNIKES PISTES

Advertisement