Page 1

digital foto & print Magasinet foto &til print digital profesionelle fotografer og brugere af fotoprint

1

Pris: 80 kr.

FEBRUAR 2011 WWW.DIGITAL.DK

UDDANNELSE Klar til fremtiden

tips & tricks Tæt på Photoshop

PRODUKTER Masser af nyheder

evig rejse mod ny viden

+ VI TESTER

PENTAX 645D

+ BESKYT FOTOS

MED VANDMÆRKE

+ FOKUS PÅ VIDEO MED HDSLR


digital foto & print

Opdateret Photoshop Express

Professionel storytelling canon.dk/eos1dmk4 Når den professionelle fotograf og Canon-ambassadør Thorsten Milse befinder sig dybt inde i den balinesiske jungle i færd med at fotografere en historie om makakaberne, har han brug for et kamera, han kan stole på: Canon EOS-1D Mark IV. Dets 16 Megapixel CMOS-sensor og 45-punkts AF-system sikrer, at selv den mindste detalje indfanges helt skarpt. Og med 10 billeder/sek. i op til ISO 102.400, er dette kamera garant for, at uanset hvilken historie, han fortæller, så mister han aldrig et skud. Se, hvorfor EOS-1D Mark IV foretrækkes af professionelle fotografer.

Hvis man skulle høre til dem, der finder glæde i at lave billedredigering på sin iPhone, har Adobe netop meddelt, at man har opdateret den gratis app Adobe Photoshop Express til version 1.5 til iPhone og andre enheder med iOS 4.2. Blandt nyhederne er et nyt kameraworkflow og fuld Retina skærmunderstøttelse. Adobe Photoshop Express 1.5 har fået et nyt, hurtigt kameraworkflow, som gør det nemt at tage fotos. Brugeren kan hurtigt skyde og se de mange fotos, og bagefter er det hurtigt at redigere med de indbyggede fotoredigeringsmuligheder som eksempelvis beskæring, justering og effekter. Der er fuld understøttelse af Retina-skærme med høj opløsning på iPhone 4 og iPod Touch, så når man bruger Adobe Photoshop Express 1.5, ser fotografierne skarpe og klare ud, og selve app’en er også skarp på skærmen. Med understøttelse af multi-tasking i iOS 4.2 husker Adobe Photoshop Express 1.5, hvor brugeren slap, når han skifter til en anden app og skifter tilbage igen til Photoshop Express. En anden fordel ved understøttelse af multi-tasking er bedre upload af fotos, idet man kan. sætte fotos i kø, så de fortsætter med at uploade til Photoshop.com eller Facebook, selvom man skifter fra Photoshop Express 1.5 til en anden app. Photoshop Express 1.5 til iOS er gratis og kan allerede hentes i iTunes Apps Store. Den nyeste version kan kun bruges med iOS 4.2. Tilbage står så blot at konstatere, at foto tag­ et med mobiltelefon og fotos redigeret med mobiltelefon kun er til sjov og intet andet, men det skal der nok være nogle, der ikke er enige i.

Lige nu får du en GRATIS MKE400 Sennheiser mikrofon med i købet *

take more than pictures take stories

PROFESSIONAL

* Tilbuddet gælder frem til 31. januar 2011 hos FOTO/C & Goecker

3

Ny Canon Pixma Med lanceringen af PIXMA iX6550 er Canon klar med den til dato mest kompakte A3+ farveprinter i sit sortiment af PIXMA blækprintere. Med forbedret arbejdshastighed og avanceret software er PIXMA iX6550 ca. 30 procent mindre end sin forgænger og fremstår desuden i et særdeles elegant design, der altså kræver mindre plads på skrivebordet. PIXMA iX6550, der afløser PIXMA iX4000, er prissat attraktivt og henvender sig såvel til private brugere som mindre kontorer eller virksomheder, hvor der er brug for at printe fotos og dokumenter i stor størrelse og ikke mindst i god kvalitet. PIXMA iX6550 kan således benyttes både til fotoprint samt til print af f.eks. større regneark, kalendere, nyhedsbreve etc. Med PIXMA iX6550 følger desuden Full HD Movie Print, der gør det muligt for brugerne at printe billeder frames - fra film i HD-kvalitet, optaget med et Canon HDSLR kamera eller et Canon kompaktkamera. PIXMA iX6550 arbejder med Canons ChromaLife 100 teknologi, hvilket giver print med ekstrem lang holdbarhed, når der benyttes ægte Canon blæk og medier. Brugerne har ligeledes adgang til online tjenesten CREATIVE PARK PREMIUM, hvor der er mulighed for at downloade billeder, taget af professionelle fotografer, til personligt brug.

www.digital.dk FEBRUAR 2011 I WWW.DIGITAL.DK

nyheder


digital foto & print

digital foto & print

indhold

leder

At lære hele livet...

Photoshop Express til iPhone............................................03

Man siger som bekendt, at vi lærer for livet. Men vi lærer ikke for hele livet på én gang. Derfor er det logisk nok at mene, at videreuddannelse - gerne flere gange i løbet af livet - er vigtig. Det kan du blandt andet læse om i dette nummer.

De færreste mennesker kan i dag undvære deres iPhone, og nu er Adobe så klar med en opdateret version af Photoshop Express til den platform.

29

Desværre er det ikke alle, der forstår det, og det har ikke så meget at gøre med, hvilket fag, man arbejder inden for. Det er nok mere noget, der ligger til os som mennesker, eller måske nogle gange rettere ikke ligger til os. Hvis man tror, at omverdenen ikke udvikler sig, må man tro om igen. Det gælder både mennesker og virksomheder, at hvis man går i stå og/eller hviler på tidligere succeser, ja så har man sat udviklingen mod undergang i gang. Det lyder dramatisk, men det kan det skam også være. Bevares, der kan også være tale om egentlige fejlsatsninger, men så gælder det om at få sadlet om i tide og komme ud over bakkerne. Inden for den verden, jeg kender mest til, nemlig den fotografiske og den grafiske, kan jeg blot nævne virksomheden Corel.

Den evige rejse mod ny viden...........................................06 Fotograf Helle S. Andersen, der slår sine folder i Fredericia, holder den fagfotografiske fane højt. Hun sætter en ære i at prøve at lære noget hver eneste dag, og hvis man tror man nogensinde bliver færdigudlært, tager man fejl. Så er man ikke udlært, bare færdig, siger hun.

Produktnyheder...............................................................12 Phase One er klar med tre nye bagstykker, og Sony er klar med camcorder med indbygget projektor.

Digitalt mellemformat fra Pentax...................................... 14 Vi har haft den nye Pentax 645D mellem hænderne, og de foreløbige meldinger fra det fotografiske miljø er gode.

Produktnyheder...............................................................20

06

33

En ny og hurtigere standard for SD-kort er lanceret, men der går nogle år, før vi ser den nye teknologi bryde igennem for alvor.

Kvalificering for fremtiden............................................... 26 Photo-dk/DFF har nu i et par år haft deres kvalificeringsprogram. 42 af foreningens medlemmer har allerede gennemgået det eller er i gang.

Tips & Tricks til Photoshop.............................................. 30

Dene canadiske virksomhed har været en ener, når det gælder om at opkøbe konkurrenter eller deres produkter for effektivt slå dem ihjel. Det startede med tekstbehandlingsprogrammet Word Perfect - og hvem skulle have troet det for år tilbage. Bevares i sortimentet er stadig noget, der hedder Word Perfect Office X5, men kender du nogle, der bruger det?

Vi bringer endnu en stribe gode Tips & Tricks til Photoshop, fundet og fortalt af Photoshop troldmanden Brian Rasmussen.

Beskyt billederne med et vandmærke................................ 34 Fotograf Vagn-Ebbe Kier fortæller om, hvordan man kan beskytte sine billeder mod uberettiget brug, når de sendes i udvalg til en kunde.

Senere opkøbte man sideombrydningsprogrammet Ventura fra Xerox og fortsatte med hele paletten af fremragende produkter fra Micrografx, inklusive billedbehandlingsprogrammet Picture Publisher.

37

Tilbage er blot en række konsumprodukter og så kerneprogrammet Corel Draw, som ingen på vore breddegrader mere hører noget til. Nogle af de gamle kerneteknologier fra de opkøbte produkter eksisterer sikkert stadig, men det produktsortiment, brugerne kan vælge imellem er blevet dramatisk mindre.

digitalemedier

Så, jo - det gælder om at lære hele livet, også af de fejl, man begår. Med venlig hilsen

Video med HDSLR.......................................................... 38 At optage video med e HDSLR-kamera er i dag mere reglen end undtagelsen. men hvad skal man være vågen over for. Vi går bag om teknikken og mulighederne.

Søndre Strandvej 18 I 3000 Helsingør I tLF. 49 26 53 14

Ansvh. chefredaktør og udgiver: Henrik Malmgreen tlf. 40 72 53 14 henrik@digital.dk

Annoncesalg generelt: Henrik Malmgreen tlf. 40 72 53 14 henrik@digital.dk

Fagredaktion: Bent Nygaard Larsen photo-dk/dff tlf. 22 56 90 10 bent@digital.dk

Annoncesalg foto: Bent Nygaard Larsen photo-dk/dff tlf. 22 56 90 10 bent@digital.dk

e-mail redaktion: redaktion@digital.dk

Annoncemateriale: annoncer@digital.dk

digital foto & print Web: www.digital.dk Oplag: 5.000 (Specialmediernes oplagskontrol) Layout og produktion: Digitale Medier ApS

Henrik Malmgreen Chefredaktør

41 FEBRUAR 2011 I WWW.DIGITAL.DK

Tryk: Jørn Thomsen/ELBO A/S ISSN: 1904-7452 Abonnement og adresseændring: info@digital.dk

FEBRUAR 2011 I WWW.DIGITAL.DK

Forsidefoto: Helle S. Andersen


6

digital foto & print

digital foto & print

med andre ord om at gennemgå en uddannelse med et struktureret indhold, der gør, at den nødvendige og grundlæggende basalviden kommer til at fungere som en slags automatik i det daglige arbejde. Vi spekulerer ikke på, hvorfor en cykel holder sig oprejst på to hjul, når vi kører på den, og Helle S. Andersen spekulerer ikke et sekund på, hvorfor hun placerer en fotolampe et bestemt sted. Den bliver stillet, hvor den skal bruges, og det sker helt pr. refleks. Man kan næsten kalde det en form for betinget adfærd, helt som hunden, der har lært at sidde fint, når den viftes om næsen med en godbid. Placér en person i en bestemt positur, og Helle S. Andersen placerer lampen,

hvor den nu en gang skal placeres. Sådan er det bare.

Kunne ikke blive konditor Til spørgsmålet om, hvorfor hun lige valgte fotograffaget, svarer hun noget overraskende, at det var fordi, hun

Hun vidste dog, at hun gerne ville arbejde kreativt. Eller rettere sagt fik at vide, at det ville hun egne sig til. På et tidspunkt deltog hun nemlig på et AMU-kursus, hvor en af underviserne rent faktisk var konditor, og han kunne se, der var anlæg for kreativi-

”Der er mange gode autodidakte fotografer med blik for det gode billede, men mange af dem laver for mange fejl, ganske enkelt fordi de så at sige mangler den fundamentale, fotografiske børnelærdom”. Helle S. Andersen om det at være faguddannet. ikke kunne blive konditor. Helle S. Andersen var ung og søgende og var ikke rigtig klar over, hvad hun ville.

tet. Dengang havde Helle S. Andersen to målsætninger: Hun ville ikke være fotograf som sin mor, og hun ville

Nyhed hos Goecker Nu kan vi levere NIK Software - i boks eller som download

den evige rejse

Ny version 2.0

- mod at blive bedre

For Helle S. Andersen er det daglige arbejde som fotograf én lang uddannelsesrejse - en rejse, der først slutter den dag, kameraet lægges på hylden for sidste gang. Af Henrik Malmgreen Fotos: Helle S. Andersen

Hvis der er en, der holder den fagfotografiske fane højt, er det Helle

interview

S. Andersen fra Fredericia. Godt nok erkender hun, at der skam findes mange rigtig gode fotografer af den autodidakte slags - men til gengæld føjer hun til, at risikoen for at begå

fejl eller tage unødige omveje er langt større, hvis ikke man er faguddannet. Med det mener hun, at man kan nå langt med talent, men at talent så langt fra gør det alene. Det handler

FEBRUAR 2011 I WWW.DIGITAL.DK

Besøg www.goecker.dk/nik

Goecker A/S - Hejrevej 37 - 2400 København NV - tlf: 35 82 11 00 - www.goecker.dk Jyllandsafd.: Sindalsvej 37 - 8240 Risskov

FEBRUAR 2011 I WWW.DIGITAL.DK

7


8

digital foto & print

bestemt ikke være selvstændig. Men se bare, hvad tiden bragte. Da det kneb med en læreplads som konditor, sprang mor til, og det blev til en læreplads i hendes atelier og en uddannelse som fotograf i 1986. Resten er - som man siger - historie, for Helle S. Andersen blev i 1993 selvstændig fotograf i Fredericia og har været det siden.

Mere rejsen i sig selv Når man kommer ind i forretningen på Vesterbrogade i Fredericia møder øjet et sandt overflødighedshorn af præmieringer og anerkendelser. Blandt andet er Helle S. Andersen ikke mindre end tre gange kåret som årets fotograf i photo-dk/dff, de to af gangene endda i træk, nemlig 2009/2010 og 2010/2011. I øvrigt blev 2010 noget af et triumfens år. British Institute of Professional Photography tildelte hende en bronzemedalje for et billede, der blev udstillet i hele England, og Master Photography Association antog 8 billeder til deres Hall of Fame. Det blev ligeledes til fire medaljer i Colour art photo Danmark, og i maj sidste år opnåede hun titlen som

Qualified Master i photo-dk/dff, i øvrigt for anden gang på blot to år. Helle S. Andersen er endvidere som den første i Danmark hædret med titlen QEP i portrætfotografering af de professionelle europæiske fotografers organisation, The FEP. Men selv om hun naturligvis er glad for de mange anerkendelser på væggen, er det mere rejsen mod målet i sig selv, der betyder noget for hende. Rejsen mod mere viden og bedre billeder. En rejse, der bestandig byder på nye udfordringer.

Hvad har jeg så lært i dag? Således er hendes slogan ”Hvis du tror, du er færdigudlært, er du ikke udlært, men færdig”. Efter hendes mening kan man ganske enkelt ikke tillade sig at hvile på laurbærrene og sige, man ikke kan lære mere. Tværtimod skal man hver aften, når hovedet lægges på puden spørge sig selv ”Hvad har jeg så lært i dag?” Der skal være tid til at lege, tid til at eksperimentere, og som hun selv udtrykker det, har kvalificeringsprogrammet i photo-dk/dff for alvor været med til at give hende mod på mere og fortsat læring.

Som tidligere nævnt er det uddannelsesmæssige aspekt i høj grad med til, at hun holder den faglige fane højt. Helle S. Andersen medgiver, at der findes mange autodidakte fotografer med blik for det gode billede, men mange af dem laver for mange fejl, ganske enkelt fordi de så at sige mangler den fundamentale, fotografiske børnelærdom. I det daglige sørger fotografen fra Fredericia at sparre med gode kolleger, og har altså ligeledes sørget for løbende, faglig videreuddannelse. Til gengæld spekulerer hun ikke ret meget over det udstyr, hun benytter. Kan knapt nok huske kameramærke eller -model. Efter eget udsagn ville hun kunne være lige så kreativ med et lille kompaktkamera. Kameraet er et redskab og intet andet.

Fantastiske fotoog posterprint på rekordtid med den nye HP designjet Z6200 Den nye HP Designjet Z6200 producerer print i fantastisk hastighed og kvalitet. Printeren har helt ny farveteknologi i alle 8 farver med blandt andet kromatisk, rødt blæk. Det sikrer væsentligt større farverum, end tidligere 8 farve printere kan tilbyde. HP Designjet Z6200 er så fleksibel, at der kan produceres alt fra højkvalitets foto til backlit og POP posterprint. Med det indbyggede spectrometer kan printeren automatisk lave ICC profiler til alle kompatible medier. HP Designjet Z6200 definerer nye standarder for printkvalitet og hastighed.

Portrættet er i højsædet I studiet i Fredericia er det mest portrætter, der skydes. Lidt bryllupsfotografering og andre former for fotografering bliver det til, men det er portrætfotografiet, der er det vigtigste, og det er også inden for det felt, at Helle S. Andersen har høstet de

Er du klar til at opgradere til fremtidens printer. lær mere om HP designjet Z6200. Besøg www.hp.com/go/designjet eller ring til HP på 4812 1000

+ Fakta om

helle s. andersen Hvis man spørger Helle S. Andersen om, hvad der står på forsiden af hendes kamera, kan hun næsten ikke huske det. For hende er kameraet et redskab og intet andet. Siden 1993 har hun været selvstændig fotograf i Fredericia og er hele tre gange blevet kåret som årets fotograf i photo-dk/dff. Derudover er det blevet til et hav af andre nationale og internationale priser.

interview

introducing in its class*

FEBRUAR 2011 I WWW.DIGITAL.DK

© 2010 Hewlett-Packard Development Company, L.P. * Compared to large-format inkjet printers under €20,000 for graphic applications and based on the fastest rated color speeds, as published by manufacturers as of January 2010.


10

fleste af de anerkendelser og priser, hun har modtaget. Kendere af den fotografiske kunnen vil sige, at hun har taget det bedste fra reklamefotografiet - en metier hun bestred i fire år - med over i portrætfotografiets verden og, at hun - mere eller mindre ubevidst - benytter reklamefotografiets lyslægning for at opnå dybde i billederne. Helle S. Andersen stiller nu bare lamperne, hvor hun mener, de skal stå, men lys er én ting; udtrykket i personens ansigt en helt anden. Selv mener hun, det er stort set lige meget, om folk står på hovedet eller ej. Inderst inde ved hun med sig selv, at der nok skal komme gode billeder ud af seancen. ”Jeg ved, jeg kan”, som hun selv udtrykker det.

interview

digital foto & print

digital foto & print

Den faglige sikkerhed Her spiller den faglige sikkerhed også en rolle, for når teknikken sidder på rygraden, er der tid til at koncentrere sig om motivet. Selv mener Helle S. Andersen, at hun er god til at afkode folk og fastholde dem i den optimale position. Og frem for alt har hun en enestående fornemmelse for, hvornår billedet med stort B er i kassen. Der er jo ingen grund til at kunden skal sidde og stirre ind i objektivet længere end højst nødvendigt. Men hvorfor blev det lige Fredericia, Helle S. Andersen slog sig ned i. Ganske enkelt fordi, der i 1993 ikke fandtes andre portrætfotografer i Fredericia, så her var et jomfrueligt marked at opdyrke. I oktober 2009 overtog hun yderligere et studie i Vej-

le, som dog kun er åben efter aftale. Kunderne kommer ikke bare fra hele trekantområdet, men fra et større opland og Fyn. Helle S. Andersen har tidligere haft elever, men erkender blankt, at det nok er slut nu. Det at skulle tage sig af andres indlæring går ganske enkelt for meget ud over kreativiteten.

Har aldrig fortrudt valget I dag passes de to forretninger af Helle S. Andersen selv og en enkelt ansat. Endnu en ansættelse kan komme på tale, men skal det så være en fotograf eller en ”photoshopper”? Tja, det må tiden vise. Set i bakspejlet har hun aldrig fortrudt, hverken, at hun blev fotograf eller, at hun blev selvstændig. En tid

FEBRUAR 2011 I WWW.DIGITAL.DK

var Helle S. Andersen ansat som kata­ log­fotograf for Spies Rejser, og det var et job af de mere hektiske, så hun blev enig med sig selv om, at kunne hun klare det, kunne hun også klare at være selvstændig. Tiden har vist, at hun havde ret! Hun slutter af med at fortælle en lille historie fra det virkelige liv. En herre kommer ind i forretningen på Vesterbrogade i Fredericia og spørger om, hvilket kameraudstyr, hun bruger. Ikke fordi han har tænkt sig at lade sig fotografere, men fordi ”så vil jeg købe samme udstyr, så jeg også kan lave gode billeder”. Behøver vi fortælle, at han måtte gå med uforettet sag og et par belærende bemærkninger, han nok ikke glemmer lige med det samme?

FEBRUAR 2011 I WWW.DIGITAL.DK

”Hvis du tror, du er færdigudlært, er du ikke udlært, men færdig”. Helle S. Andersen om det vigtige i at lære hele livet.

11


12

digital foto & print

digital foto & print

Nye bagstykker fra Phase One

Camcorder med projektor Nikon har tidligere lanceret et kompaktkamera med indbygget projektor, så man kan vise sine billeder på en hvid væg midt under den fest, man er til - for selv om visningen for så vidt er ok, er det til visning af en situation i nuet, ikke til højkvalitetsvisning af feriebillederne. Men sjov er ideen, og nu har Sony så også taget den til sig. Ikke på kompaktsiden, men på camcordersiden, idet man på CES i Las Vegas viste verdens første camcorder med indbygget projektor. HDR-PJ50V hedder den, og den fås også i to andre modelversioner, HDR-PJ30V og HDRPJ10. På CES vandt HDR-PJ50V i øvrigt som årets produkt i kategorien "Digital Imaging". Men camcordere med indbygget projektor var naturligvis ikke de eneste camcorder­ nyheder på CES. Det var også modeller med integreret 3D, nemlig HDR-TD10 3D. Jo, 3D er skam kommet for at blive.

Blandt nyhederne i de nye bagstykker kan nævnes en Hi-Res Touch Screen på 3,2” med en opløsning på 1,15 megapixel. Skærmen kan vise 16 millioner farver og har en betragtningsvinkel på 170 grader. Desuden kan en hel række funktioner betjenes via skærmen. Med funktionen Focus Mask, som er hentet fra den nye Capture One 6, kan man kontrollere skarphedsplanet ved hjælp af farvede zoner på billedet, som viser hvor skarpheden er placeret. Med Live View funktionen får brugere af storformatkameraer mulighed for at tjekke komposition og skarphed på samme måde, som man gjorde matskivernes tid, og med Phase One IQ er det nu lynhurtigt at skifte fra Live View til optagelse. Desuden skal nævnes, at de nye bagstykker har batteri og weather sealing, lige som brugerne nu for første gang får både Firewire 800 og USB2/ USB 3 tilslutning. Sensor Plus teknologien giver mulighed for at skyde med et reduceret pixelantal og endnu høje­ re billedhastighed og lysfølsonhed. 80 megapixel bagstykket kan eksempelvis reduceres helt ned til 20 magapixel. De 3 nye bagstykker tilbydes i 3 vari­anter med henholdsvis 40, 60 og 80 mega­ pixel.

13

Nye Lensbabies Lensbaby har udvidet sin familie af kameraobjektiver til den kreative fotograf. Lensbaby Composer med Tilt Transformer er et objektiv, som kan tiltes trinløst op til 12,9 grader i valgfri retning, hvilket giver billeder med selektivt fokus og bløde, uskarpe omgivelser. Samtidig lanceres Lensbaby Tilt Transformer, en kuglehovedbaseret objektivadapter med fatning til Nikon-objektiv. Adapteren gør det muligt at tilte et almindeligt objektiv. Tilt Transformer findes i versioner til Panasonic Lumix G Micro System og Olympus PEN digitalkameraer. Der er desuden kommet en version til Sony Nex-modellerne. Tilt Transformer giver fotografen fuld kontrol over det fokuserede områdes placering såvel horisontalt som vertikalt og diagonalt. Størrelsen styres af den valgte blænde, mens både for- og baggrund inden for det valgte område vil være i fokus. Lensbaby Composer er et manuelt objektiv med mange kreative muligheder. Det kan tiltes til en valgfri vinkel, hvorefter fokusering foretages med den manuelle fokusring. Objektivet bliver derefter i den valgte position uden nogen form for låsemekanisme. Lensbaby Composer er kompatibel med Lensbaby Optic Swap System og levereres med et optisk dobbeltglas. Det kan nemt erstattes med andre optikker med andre kreative effekter såsom Single Glass, Plastic, Pinhole/zone plate, Soft Focus og Fisheye.

Nyt hybridkamera fra JVC På CES præsenterede JVC konturerne af et helt nyt HD-hybridkamera, der er blevet døbt GC-PX1. Det kan optage high-speed video med 300 frames i sekundet i VGA med realtime processing og realtime encoding i H.264. Samtidig kan der optages stillbilleder i en opløsning på 6 megapixel. Standard videokapaciteten er 60 fps i 1920x1080 60p med 36 megabit pr. sekund, og kameraet er forsynet med 10x optisk zoom med billedstabilisator, 32 GB intern hukommelse samt slot til SDXC-kort. Det rummer en såkaldt Back-illuminated 10 megapixel CMOS Sensor. Den præcise sensorstørrelse kendes ikke, men rygterne vil vide, at den skulle være mindst 1/4 i størrelse af en 35 mm. sensor. Kameraet er forsynet med JVC’s nye Falconbird processor, som også findes deres 4K2K konceptkamera og deres GS-TD1 3D model - en konsum 3D-camcorder, der optager dual 1080p video på 2 separate sensorer.

Digitale Medier er nu gået til fjernsynet. Hver måned præsenterer vi programmet ”digital IT, gear og grej” på Kanal Hovedstaden og Kanal København. Her sætter vi fokus på de nyeste tendenser inden for den digitale informationsteknologi. Du vil også kunne se programmerne i arkivet på vores web-TV platform. Gå ind på vores hjemmeside og læs mere.

www.digital.dk nyheder

FEBRUAR 2011 I WWW.DIGITAL.DK

FEBRUAR 2011 I WWW.DIGITAL.DK

nyheder


14

digital foto & print

digital foto & print

med en opløsning på 24,5 megapixel. Man kan selvfølgelig godt sige, at Pentax 645D er en pæn klat dyrere end både Canon og Nikon, men til gengæld får man altså mellemformatet i form af en billedsensor på 44 x 33 mm., og prisen må siges at være særdeles fornuftig set i lyset af, hvad man får for kronerne i den traditionelle bagstykkeverden. Der er således ikke nogen tvivl om, at Pentax 645D nok skal finde sit eget ståsted i det digitale kamerasortiment og ikke mindst finde sit eget publikum. Til prisen leveres kameraet i øvrigt med et 55 mm. f/2.8 objektiv.

God ergonomi Det er naturligvis muligt så at sige at få hus og bagstykke integreret andre steder, eksempelvis hos Hasselblad, og netop dette sammenbygningskoncept gik rent ind hos de to fotografer, Bo Christensen besøgte med kameraet i tasken, nemlig portrætfotografen Michael Grøn og reklamefotograf Jaenne Marie fra Lykke Rump Fotografi.

mellemformat

- med DSLR-komfort

Med det nye mellemformatkamera 645D går Pentax efter et segment midt mellem bagstykket og DSLR-kameraet. Af Henrik Malmgreen

I marts måned sidste år lancerede Pentax deres nye 645D model, et nyt, digitalt SLR-kamera i mellemformat med udskifteligt objektiv og 40 megapixel CCD-billedsensor - et kamera, det var tanken i første omgang kun skulle lanceres i Japan. Mod slutningen af 2010 blev det så annonceret, at det var på vej til Europa, og nu er det klar til salg også på det danske marked. I samarbejde med salgskonsulent Bo Christensen fra Foto/C i Århus har digital foto & print testet et af de første kameraer, der er kommet til landet, og til en pris på 69.900 kr. plus moms er det umiddelbare indtryk, at man faktisk får rigtig meget for pengene. Kameraet byder med andre ord på professionel præstation til en overkommelig pris. Sammenfattende kan man sige, at Pentax 645D har spejl-

test

reflekskameraets betjeningsvenlighed samtidig med, at det byder på bagstykkets høje kvalitet, om end man naturligvis kan komme op i langt højere opløsning, hvis man vælger et traditionelt bagstykke. Eksempelvis kan de nyeste bagstykker fra Phase One fås med opløsning på enten 40, 60 eller hele 80 megapixel.

Seriøst alternativ til DSLR Der er således ikke tale om, at Pentax 645D på nogen måde udkonkurrerer bagstykkerne i den høje ende. Til gengæld placerer kameraet sig som et særdeles seriøst alternativ til såvel bagstykker i den lavere ende som de 35 mm. DSLR kameraer, Canon og Nikon kan tilbyde. I Canons tilfælde er det EOS-1Ds Mark III med en opløsning på 21 megapixel, og i Nikons tilfælde er det D3X

FEBRUAR 2011 I WWW.DIGITAL.DK

Pentax 645 har en god info LCD skærm på toppen af huset og på bagsiden findes en stor skærm på 7,6 cm. med en opløsning på 921.000 pixels. En af de helt store fordele ved kameraet er i øvrigt, at det er særdeles look-alike et DSLR-kamera. Bagsiden ligner ethvert andet DSLR kamera, og placeringen af knapper og menuer er velkendt. Kameraet er her monteret med standardobjektivet DFA 645, 55 mm. F2.8 AL[IF] SDM AW. Ved siden af ses det helt nye objektiv smc DFA 645 25 mm. f/4 AL[IF] SDM AW.

FEBRUAR 2011 I WWW.DIGITAL.DK

Der vil naturligvis altid være en række specialbehov, hvor fotografen fortsat vil foretrække hus for sig og bagstykke for sig, men den gennemgående kommentar i forbindelse med Pentax 645D er, at kameraet er lige så enkelt at betjene som et spejlreflekskamera. Vægten på lige knapt halvandet kilo virker særdeles fornuftig, og hvis man i forvejen er vant til at håndtere de tunge bagstykker med separat kamerahus, udgør den bestemt ikke noget problem. Samtidig er kameraet ergonomisk godt udformet og byder blandt andet på det lille raffinement, at der både er mulig for horisontal og vertikal stativmontering.

Finder sig hurtigt hjemme Nogle fotografer synes måske, der er for meget mystik og hokuspokus over verdenen med separate bagstykker, men med Pentax 645D lyder den umiddelbare vurdering altså på, at her er tale om et koncept, hvor dem med rod i DSLR-

15


16

digital foto & print

verdenen straks føler sig hjemme, blandt andet fordi placering af knapper og betjening i øvrigt er meget lig hinanden. Skærmen på bagsiden er på fornemme 7,6 cm. med en

bestemt rimelig opløsning på 921.000 pixels, hvilket gør, at ikoner og menuer fremtræder klart og tydeligt. Der står Kodak på selve sensoren, men den er produceret i tæt samar-

bejde med Pentax selv. I øvrigt har Pentax’s nye SAFOX IX+ wide-frame AF-system 11 sensorpunkter med ni centralt placerede sensorer for at sikre præcis fokusering. Og netop fokuseringen er endnu en af de funktioner, der imponerer vores testfotografer. Den er ekstremt hurtig, præcis og sidder lige i øjet hver gang uden tøven og uden, at motoren står og kører frem og tilbage for nu at være helt sikker på, der er stillet skarpt på den korrekte del af motivet.

DNG-workflow Pentax 645D har dobbelte pladser til både SD- og SDHC-hukommelseskort. F.eks. kan man vælge at lagre alle RAW-billeder på ét kort og alle JPEGbilledet på det andet, eller man kan bruge det ene kort som backup. RAW-formatet er Adobes DNGformat, hvilket naturligvis betyder, at billederne kan glide direkte ind i et Photoshop eller et Lightroom workflow. Pentax har også sin egen konverteringssoftware, men den foreløbige melding fra testen lyder, at den skal man holde fingrene fra. Den er simpelthen ikke god nok. Hvis man mere er til f.eks. Phase Ones software, kan den naturligvis også sagtens benyttes, lige som der qua DNG-formatet også kan foretages RAW-konvertering via f.eks. Hasselblads software. De to billeder til venstre er samme optagelse RAW-konverteret henholdsvis i Hasselblads software, (tv.) henholdsvis i Capture One fra Phase One (th.). Det er sandsynligvis svært at se på tryk, men umiddelbart virker Capture One udgaven lidt mere skarp og sprød i udtrykket. (Fotos: Jaenne Marie fra Lykke Rump Fotografi). Billedet til højre viser fotograf Lærke Grønborg set af portrætfotograf Michael Grøn gennem Pentax-objektivet.

test

FEBRUAR 2011 I WWW.DIGITAL.DK


18

digital foto & print

digital foto & print

Fornem skarphed uden moiré Pentax 645D optager i 14-bit. ”Kun” er der sikkert nogle som vil sige, men typisk sker konverteringen fra 14 til 16-bit i softwaren, da vi endnu må vente lidt tid på native 16-bit understøttelse i de nye billedsensorer. Så 14-bit er fint nok, og det er jo i øvrigt også det, man kender fra DSLR-verdenen. Data er der imidlertid nok af i billedfilerne. Således fylder en RAW-fil i DNG-format (5440 x 7264 pixels) ca. 63 MB, hvilket gør, at det tager lidt tid at få vist et RAW billede på skærmen - ca. 10 sekunder - og med mulighed for at skyde 1,1 billede i sekundet er Pentax 645D heller ikke nogen hurtigløber i optageprocessen. Det er da heller ikke en rolle, kameraet er tiltænkt. JPEG kan lagres i 5 forskelige størrelser og 3 forskellige kvaliteter. I øvrigt imponerede det vores testfotografer, at det faktisk var umuligt at fremkalde moiré uanset motivets type. Motivet af tasken, som du ser her på siderne, ville ellers være en type motiv, hvor det meget vel kunne opstå. Desuden påpeger man meget fornem skarphed, hvilket også er blevet nævnt i de udenlandske test, vi har læst.

Et robust koncept Hvis vi skal komme med en helt nøgtern og realistisk bedømmelse af, hvor Pentax 645D vil finde sit publikum, bliver det nok hos den udegående fotograf, der vægter fleksibilitet, brugervenlighed og ikke mindst kvalitet højt. Pentax udkonkurrerer næppe high-end studiekameraet eller bagstykket, dels fordi der er nogle fotografer, som rent faktisk har behov for 80 megapixel opløsning, dels fordi der mangler oplagte studiefunktioner som f.eks. mulig­hed for at skyde direkte til computer og Live View. Til reportagefotografering, landskabsfotografering eller reklamefotografering i marken, hvor der er behov for frit at kunne bevæge sig rundt, er der imidlertid ikke nogen tvivl om, at Pentax har skabt et attraktivt værktøj. Også fordi man netop har lagt vægt på en solid konstruktion. Således er kameraet støvtæt og vejrbestandigt med 70 forseglinger samt et kamerahus i magnesium-stål legering. Derudover har kameraet indbygget DR II-vibrationsmekanisme (Dust Removal) og kan bruges i så lave temperaturer som minus 10° C. Der skulle desuden være en kapacitet på 800 billeder med fuldt opladet lithium-ion-batteri.

Jaenne Marie fra Lykke Rump Fotografi har her været helt tæt på en mascara.

test

FEBRUAR 2011 I WWW.DIGITAL.DK

Helt nye objektiver Til netop 645D har Pentax lanceret et nyt objektiv, der er specielt udviklet til digitale SLR-kameraer i mellemformatet, nemlig smc PENTAX DFA 645, 55mm F2.8 AL[IF] SDM AW. Dette nye objektiv ligeledes er støv- og vandtæt for at leve op til de skrappe krav fra fotografer, som arbejder udendørs. For ganske nylig lancerede Pentax endnu et objektiv i samme robuste klasse, nemlig smc DFA 645 25mm f/4 AL[IF] SDM AW. Monteret på et Pentax 645D kamerahus

har objektivet en brændvidde svarende til 19,5 mm i 35 mm. format, eller 15,5 mm på en analog Pentax 645. Det nye objektiv kommer på markedet i løbet af foråret til en vejledende pris på lige knapt 30.000 kr. plus moms. Dog skal det også nævnes, at man kan benytte alle Pentax 645 objektiver samt sortimentet af 6x7 objektiver, som imidlertid kræver en adapter, der betyder at en del af automatikken såsom autofokus kobles fra, men det burde næppe udgøre noget større problem.

Faktaboks Pentax 645D • • • • • • • • • •

Opløsning: 40 megapixel CCD 44 x 33 mm. Processor: Prime ISO: 100-1600 Dust Removal: Ja Autofokus: SAFOX IX: 11 med 9 crosstype Lysmåling: Matrix, centervægtet eller spot. Hurtigste lukker: 1/4000, Flashsynkronisering: 1/125 sekund Kortpladser: 2 x SDHC Søgerdækning: 98 procent

FEBRUAR 2011 I WWW.DIGITAL.DK

• Batteri: 1840 milliampere • Pris: 69.900 kr. plus moms inkl. 55mm F2.8 AL[IF] SDM AW objektiv

Testhold: Portrætfotograf Michael Grøn, Jaenne Marie fra Lykke Rump Fotografi og Bo Christensen, Foto/C i Århus. Han kan kontaktes på 20 24 92 83 for demo.

19


20

digital foto & print

bedre mikrofon fra Røde

To ny flash fra Canon Canon har annonceret to nye flash, nemlig Speedlite 320 EX, som desuden er forsynet med LED-lys, så den kan benyttes til optagelse af video under dårlige lysforhold, samt Speedlite 270EX, der nu fås i en version II med slavefunktion, så den udover at kunne benyttes som slaveflash også kan benyttes som fjernudløser af kameraet - med eller uden flash.

hurtigere standard for SD-kort Med en ny standard - UHS-II - har SD Association tredoblet hastighederne på de små SD-kort. Ved at tilføje en ekstra pin er det nemlig lykkedes at presse den foreløbigt maksimale ydelse helt op på 312 MB/s. UHS-II teknologien er dog kun tilgængelig på kort af SDXC og SDHC typen samt kort af microSDHC og microSDXC typen. Den nye specifikationsstandard er blevet døbt SD 4.0 og bliver tilgængelig i indeværende kvartal, og den byder samtidig på et mindre strømforbrug. Ultra High Speed blev annonceret i juni sidste år, og mens UHS-I kan klare 104 MB/s, kan generation to altså klare det tredobbelte. De produktnyheder, der blev lanceret på og lige efter CES i Las Vegas, handler dog foreløbig kun om UHS-I kort. Kingston er således klar med et SDHC UHS-I Ultimate XX SDHC kort, der vil kunne fås i kapaciteter på 8, 16 og 32 GB. Der er tale om et 233x kort med 60MB/sec. læse og 35MB/sec. skrivehastighed. Lexar har meddelt, at de snart sender et 128 GB SDXC kort på markedet. Kortet er et kategori 10 kort med en skrive hastighed på 133x (20MB/s), og det vil kunne fås i 64 GB og 128 GB versioner. Lige efter CES meddelte SanDisk, at de er klar med deres SanDisk Extreme Pro SDHCUHS-I-kort. Det leverer minimum 10 MB/s skrivehastighed og en læsehastighed på op til 45 MB/s for. Kortet vil kunne fås i kapaciteter fra 8 GB til 32 GB. Selv de nyeste kort lever altså langt fra op til den maksimale kapacitet i UHS-I standarden, og der vil givet gå ganske lang tid, før vi ser kort, der bare tilnærmelsesvis kommer i nærheden af UHS-II standarden.

nyheder

Den australske mikrofonproducent med det lidt besynderlige navn Røde er på banen med en ny letvægts videomikrofon, der blot vejer 85 gram med kamerasko og batteriboks, og den nye Video Mikrofon Pro har fået features specielt udviklet til "High end" video. Det vil sige, at støjoverførslen er blevet reduceret betydeligt ved hjælp af et forbedret og mere elegant ophæng samt et nyt letvægtskabel, og mikrofonen er blandt andet særdeles velegnet til lydoptagelse på et HDSLRkamera. Mikrofonen har 2-trins high-pass filter, der ikke bare dæmper ekstern støj fra f.eks. trafik, men også mekanisk støj eller motorstøj fra kameraet, f.eks. når der arbejdes med autofokusering - et kendt problem i fotografkredse. Mikrofonen kobles enkelt til kameraet med et mini-jack stik, og hvis man blot skal lave optagelser med ambient sound, er denne type mikrofon alt rigeligt, selv til professionel brug. Jeg har selv arbejdet en del med Rødes Stereo Video Mikrofon, og den klarer opgaven til bravour. Prisen på nyheden er i øvrigt identisk med prisen på stereomikrofonen.

Upgrade til Sony NEX Sony er klar med en firmwareopdatering til NEX-3 og NEX-5, som giver brugerne en række forbedrede anvendelsesmuligheder og funktioner. Med firmwareopdateringen kan brug­ erne nu anvende autofokusfunktionen sammen med et bredt udvalg af A-mount objektiver ved optagelser af både stillbilleder og HD-video.

FEBRUAR 2011 I WWW.DIGITAL.DK

Ny Qualified Master - jens nielsen Lidt spøgende kalder fotograf Jens Nielsen for Kalundborg ”udkants Danmark”, men den 51-årige fotograf siger det i spøg, for det er her han har sit virke, og det er her, han både finder sine modeller og sine motiver. Kalundborg er en industriby, og der er masser af rå miljøer, hvor han kan hente inspiration til at fotografere sine modeller, fortæller han. Og som sagt så gjort. Billedepanelet på næste side taler i hvert fald sit tydelige sprog. Egentlig er Jens Nielsen uddannet som elektriker, men har holdt om et kamera, lige siden han havde fotolære i skolen. En tid som aktiv inden for motorsport fik ham for alvor i gang med fotograferingen, og lige pludselig havde Jens Nielsen egen fotohandel og studie i Kalundborg med 7 ansatte. Siden er selve fotoforretningen solgt fra, og i dag koncentrerer Jens Nielsen sig udelukkende om selv

at trykke på knappen. Gennem årene er det blandt andet blevet til ansættelse på Kalundborg Folkeblad, og så er Jens Nielsen i øvrigt en af de fotografer, der også gør det flittigt i video og blandt andet leverer til TV Øst. Selv siger han, at man ikke kan ernære sig som portrætfotograf i Kalundborg, og derfor er der mange andre aktiviteter i hans portefølje, blandt andet traditionel pressefoto og fotografering for virksomheder. Om deltagelse i kvalificeringsprogrammet siger Jens Nielsen, at det for alvor åbnede op for helt nye muligheder, så han i dag ser på omverdenen med andre øjne. Martin Grahame-Dunn er efter hans opfattelse formidabel til at få en til at huske det, han fortæller og ikke mindst bruge det i hverdagen, og det er jo en fordel, når man godt kan lide at arbejde med mennesker og udfordre sig selv med kameraet i hånden. Det har været hårdt, men tid­en værd, siger Jens Nielsen, der også er kommet tættere på en række af sine kolleger i forløbet.

Ny Master - svend christensen Fotograf Svend Christensen fra Nibe er netop rundet de 50. Faktisk havde han fødselsdag dagen før dette interview fandt sted. Og det er vel også et meget passende tidspunkt i livet at kigge ind i mulighederne for fremtiden, så foreløbig er det blevet til titlen master photo-dk/ dff. Men skal man tro Svend Christensen, og der er vel ikke grund til andet, har han fået lyst til mere af samme slags på et tidspunkt og træder gerne et skridt op i kvalificeringssystemet. Han har arbejdet som fotograf siden 1993 i Nibe og omegn, hvor han er født og opvokset. Udannelsen fandt sted i flyvevåbenet, men han lever i dag af bryllupsfotografering og reklame, lige som han har udviklet et speciale inden for fotografering af større bygninger til industriel brug. Man kan vel nok sige, at det er lidt fra den ene yderlighed til den anden, men Svend Christensen kan godt

lide at blive udfordret, og det føler han, at han bliver i en særdeles varieret hverdag, når motiverne ikke er givne på forhånd og ligger lige for. Forretningsmæssigt er det imidlertid også vigtigt med en vis spredning. Til panelet er valgt en række bryllupsbilleder, der giver et meget fint billede af Svend Christensens situationsfornemmelse for kundernes store dag, samtidig med, at de viser hans tekniske kunnen. Om selve forløbet i kvalificeringsprogrammet siger han, at han faktisk er blevet nyforelsket i sit fag. Så kan begejstringen vist ikke udtrykkes meget tydeligere, men grundlæggende mener han, at han har genopdaget sit fag på en helt ny måde - en måde, der gør, at både han selv og andre kan se, der er sket en markant udvikling i hans billeder. Også Svend Christensen roser Martin Grahame-Dunns evner til god feed-back, en feed-back, man både husker og bruger i det daglige arbejde. Større ros kan en lærer vel ikke få.


Kvalifikation og billedkonkurrence - hvad er forskellen photodk_dff_neg.eps Mens billedkonkurrencer er en konkurrence mod andre fotografer, er kvalifikation i langt højere grad en konkurrence med dig selv.

Gør grafisk outsourcing nemt

Det handler mest om udvikling. Så længe du bevæger dig, flytter dig eller udvikler dig, vinder du. Du arbejder dig på den ene side frem mod at opnå en prestigefyldt anerkendelse af dine evner og på den anden side mod at udvikle dine evner som billedmager i en konstant indsats for at være bedre end i går.

Livslang personlig udvikling

Gennem livslang læring og uddannelse sikrer man den faglige kompetence, der er en forudsætning for at kunne gøre sig fortjent til respekt - ikke blot blandt kolleger, men måske endnu vigtigere blandt den almindelige befolkning - det vil sige vores kunder - og dermed skabe fundamentet for at kunne forlange en pris for vores ydelser, der modsvarer vores kvalifikationer. Kort sagt læring, dokumenteret kvalitet, respekt og som følge deraf øget indtjening.

Rentegning, sprogskifte, billedbehandling – vi udfører kort sagt alle former for grafisk arbejde i Photoshop, Illustrator og InDesign.

photo-dk/dff’s kvalificeringssystem Kvalificeringssystemet består af tre niveauer - master (<m> photo-dk), qualified master (<qm> photo-dk) og supreme qualified master (<sqm> photo-dk), hvor der tages udgangspunkt i den enkelte fotografs aktuelle niveau.

500 danske virksomheder lægger vægt på: • • • • • •

Fotograferne er via en såkaldt pre-screening blevet indplaceret på forskellige hold med det formål at sikre en målrettet og dedikeret tilrettelæggelse af et udviklingsprogram med udgangspunkt i den enkelte fotografs aktuelle standpunkt.

Master photo-dk (M photo-dk)

Dansk produktionschef i Bangladesh Dansk kvalitet når det er bedst Levering indenfor 24 timer Besparelser på 65% af produktionsomkostningerne Begrænset administration med kun én faktura pr. måned Højt etisk regelsæt for vores ansatte

M photo-dk fotografer har dokumenteret deres kompetence som portræt-, bryllups-, mode-, reklame­fotografer eller andet gennem præsentation af 15 billeder, der alle skal leve op til god billedmæssig og kvalitativ standard. De skal være velkomponerede og fungere visuelt kommunikerende, ligesom de skal dokumentere en velfunderet, teknisk kunnen. Bevis for, at fotografen er på vej til at udvikle en personlig stil, er en fordel.

Qualified Master photo-dk (QM photo-dk) QM photo-dk fotografer har bevist deres dybtgående tekniske såvel som kreative fortolkning af portræt-, bryllups-, mode-, reklamefotografering eller andet gennem præsentation af 20 billeder, der alle viser fuldstændig teknisk kontrol over mediet svarende til det valgte emne og den ønskede virkning. Billederne skal have en ensartet høj standard, virke enkeltvis såvel som værende en samlet helhed. Billederne skal udtrykke en bevidst valgt personlig stil.

Supreme Qualified Master photo-dk (SQM photo-dk) SQM photo-dk tildeles i anerkendelse af fremragende, originalt, kreativt og teknisk perfekt arbejde inden for et valgt speciale. Arbejdet skal være individuelt og udtrykke en ægte, personlig stil, ligesom et minimum af originalitet i tilgangen til emnet forventes. Præsentationen skal bestå af mindst 20 fysiske fotografiske værker, hvis format kan variere efter det valgte speciale og udtryk. Det er essentielt, at præsentationen har en høj standard og understøtter værkerne. En SQM photo-dk fotograf behersker fotografiet på et meget højt niveau.

Overlad den elektroniske overførsel af filer til os: 1. De billeder, du ønsker behandlet, f.eks. fritlagt, overfører du til jeres server. 2. Vi henter automatisk billederne på jeres server, når de er blevet anbragt i en bestemt mappe. 3. Vores grafikere i Asien behandler straks billederne. 4. Så snart de er færdigbehandlet, placeres billederne i mappen på jeres server, hvor vi hentede dem. 5. Du skal nu blot overføre billederne til din egen computer for at bruge dem i den videre produktion.

3 2

1

4 5

Ring til Mindworking Asia på tlf. 7025 8900 og hør mere om vores services.

Få inspiration på www.mindworkingasia.dk


26

digital foto & print

tema vide : uddannreels e

uafbrudt indvirkning på fotograffaget, ganske som med de ændrede krav til den kompetence, en fotograf i dag skal besidde. Fra at have arbejdet i et klart afgrænset fagområde skal den moderne fotograf ikke alene kunne beherske en lang række ny opgaver indenfor de digitale processer, såsom f.eks. billedbehandling, men også kunne indgå aktivt og kreativt i planlægning og udvikling af løsninger og koncepter noget der ofte sker i samarbejde med kunderne.

KVALificering

- til fremtiden

Videreuddannelse, videreuddannelse og videreuddannelse - det er mantraet for fotografen, hvis man vil være med helt fremme. Redigeret af Henrik Malmgreen

Når man hører, at Dansk Fotografisk Forening - i dag photo-dk/dff - har eksisteret siden 1879, er der måske nok nogle, der vil udstøde et lille, tørt host. Og måske med rette ville man tidligere kunne sige. Netop med henblik på at sikre, at hverken foreningen eller dens medlemmer går i stå, men bestandig udvikler sig, lancerede man i 2009 det kvalifikationssystem, der i dag er blevet en stor succes, idet 42 af foreningens medlemmer allerede har gennemgået eller er ved at gennemgå en uddannelse som henholdsvis master photo-dk, qualified master photo-dk og supreme qualified master photo-dk. Fælles for de tre programmer er, at underviseren hedder Martin GrahameDunn og fælles for deltagerne på de

baggrund

tre programmer er, at de alle melder tilbage med den konstatering, at Martin Grahame-Dunn ikke blot selv er en fremragende fotograf, men også har en særdeles veludviklet evne til at lære fra sig - noget man desværre ikke kan sige om alle undervisere. Det kvalificeringssystem, photo-dk/ dff har udviklet i samarbejde med Martin Grahame-Dunn, er selvfølgelig i overensstemmelse med de kvalifikationskrav, der finder anvendelse internationalt.

At genopdage sit fag Dagen før denne artikel blev skrevet viste DR1 et afsnit med den populære Inspector Barnaby, hvor det fotografiske miljø i en af de små byer i seriens univers spillede en central rolle. Et miljø, der blandt andet bød på bitter krig mellem den analoge verdens bagstræbere og den digitale verdens

frontløbere - for nu at trække pointen lidt hårdt op. Det er dog næppe nog­ en overdrivelse at påstå, at der de se­neste ti år er sket en større og mere dramatisk udvikling indenfor det fotografiske fag end i de foregående godt hundrede år. Den tid, hvor en fotograf lærte faget og derefter alene arbejdede med den opnåede viden i resten af sin virketid, er for længst slut. Når jeg taler med de fotografer, der har gennemgået et af de tre forløb, og spørger dem, hvad det har givet dem, lyder svarene nogenlunde enslydende og i stil med ”Jeg har virkelig flyttet mig”, ”Jeg har genopdaget mit fag” og ”Mine billeder har fået et helt andet udtryk”. Især to faktorer har medført en radikal ændring af forholdene inden for branchen. Den hastighed, hvormed den digitale teknologi har udviklet sig, og fortsat udvikler sig, vil have en

FEBRUAR 2011 I WWW.DIGITAL.DK

Vind eller forsvind For mange fotografer, der tidligere var vant til små og forudsigelige nyheder som hurtigere film, kameraer med indbyggede lysmålere og noget så avanceret som autofokus, kan omstillingen til en revolutionerende, digital verden være noget af en udfordring. Men sandheden er, at der kun er to muligheder: Vind eller forsvind. Man er nødt til at følge med udviklingen. Den store udfordring er, hvordan man griber denne udfordring an. Men egentlig er svaret ganske ligetil, nemlig gennem livslang læring. I årevis har engelske, franske, amerikanske og australske fotografer arbejdet med såvel egen som kollegernes udvikling som professionelle billed­magere. Det er dels sket via mentorfunktioner, dels via et kvalificeringssystem, der på den ene side handler om at få en prestigefyldt anerkendelse af egne evner og på den anden side handler om at udvikle evner som billedmager i en konstant indsats for at være bedre end i går.

Det vi ikke gør Fotografisk udvikling handler nemlig ikke kun om det, vi lærte under uddannelsen - den handler endnu mere

FEBRUAR 2011 I WWW.DIGITAL.DK

om det, vi siden har lært og gjort eller måske rettere ikke gjort. Det er ikke uden grund, at mange siger, at den vigtigste beslutning, man tager som fotograf, ikke er valg af udstyr, men valg af efteruddannelse. Trenden sættes ofte i store lande og metropoler, og man kan lære meget ved at følge med her - men det betyder ikke, man «bare skal gøre det, de andre gjorde sidste år» for at være med helt fremme. Man skal se, opleve, lære og fortolke selv - det vil sige skabe sin egen version af videreuddannelsen. For mange fotografer handler hverdagen om at overleve både fagligt og økonomisk. Men blot at overleve er ingen god løsning - man skal leve - både fagligt og økonomisk, og gennem kompetenceudvikling kan vi skabe eller genskabe den respekt for faget, som måske ikke altid synes at eksistere. En stærk, kvalificeret og kompetent branche er den eneste garanti for den enkeltes overlevelse. Brancher, hvor kunderne opfatter udbydere som kompetente, aftvinger respekt, og respekt er grundlaget for at forlange en pris, der muliggør mere end overlevelse.

At blive taget seriøst photo-dk/dff har dermed startet en fornyelsesproces, der skal skabe det forum, hvor fremtidens fotografer er nødt til at være medlemmer for at følge med tiden. Fornyelsen kræver, at foreningen er forgangsmand indenfor udviklingen af fotografiet gennem kurser, seminarer workshops etc. photo-dk/dff skal fremstå som den vigtigste repræsentant for faget i alle anliggender, lige fra selve fotogra­ feringen til lovgivning og uddannelse. Foreningen skal altså være en aktør,

digital foto & print

der bliver rådspurgt og en stemme, der bliver lyttet til. Målet er at skabe en slagkraftig forening, der med en stor medlemsbase vil være i stand til at løfte store opgaver og eksempelvis trække de største navne til Danmark i forbindelse med arrangementer og events. photo-dk/dff vil derfor kunne tilbyde kurser, der er tilpasset de forskellige discipliner inden for fotografiet, og med den ny profil skal foreningen være en markant faktor i den enkelte fotografs hverdag. Men det stiller på den anden side også store krav til den enkelte fotograf.

3 niveauer - 3 grader Anerkendelsen opdeles i grader og gives ved titler på 3 forskellige niveauer - master photo-dk, qualified master photo-dk og supreme qualified master photo-dk - der er progressivt sværere at opnå og som signalerer en stabil kvalitet på et højt niveau. Graderne og titlerne skal kunne opnå berettiget anerkendelse og prestige også uden for photo-dk/dff og dermed kunne anvendes i den enkelte fotografs markedsføring. En fjerde titel - honorary master photo-dk - kan alene tildeles som en æresbevisning. Fælles for titlerne er begrebet master, og samtidig henvises til indhold og niveau for titlen. Engelske betegnelser giver et internationalt snit med ord, der er dansk forståelige. De 3 niveauer svarer i øvrigt til den opdeling, som engelske fotografer benytter, mens den europæiske fotograforganisation FEP, der repræsenterer mere end 50.000 europæiske fotografer, anvender 2 niveauer. En fotografisk karriere er og bør altså være en livslang lærings- og udviklingsproces, hvor man til stadighed udfordrer sig selv.

27


28

digital foto & print

/dff

de tre niveauer master photo-dk (<m> photo-dk) <m> photo-dk fotografer har doku­ menteret deres kompetence som portræt-, bryllups-, mode-, reklame­ fotografer eller andet gennem præsentation af 16 billeder, der alle skal leve op til god billedmæssig og kvalitativ standard. De skal være velkomponerede og fungere visuelt kommunikerende, ligesom de skal dokumentere en velfunderet teknisk kunnen. Bevis for at fotografen er på vej til at udvikle en personlig stil er en fordel. Til en <m> photo-dk ansøgning kan indsendes digitale såvel som opklæbede billeder i størrelser fra 40x40 til 40x50 eller 50x50. Alle billeder skal præsenteres monteret i høj- eller bredformat, mens billederne som sådan godt kan være høje, kvadratiske eller brede. Billederne skal stamme fra mindst 5 forskellige kundeopgaver og holde sig til et speciale. Internationalt svarer graden til f.eks. Licentiate hos Society of Wedding & Portrait Photographers, Master Photographers Association, Royal Photographic Society etc.

og fungere som en samlet helhed. Billederne skal udtrykke en bevidst valgt personlig stil. Til en <qm> photo-dk ansøgning kan billeder kun indsendes opklæbet i ens størrelse fra 40x40 til 40x50 eller 50x50, således, at alle sideformater præsen­teres som enten høje eller brede op­klæbninger. Det forventes, at præ­sentationen af billederne er af høj standard. Internationalt svarer graden til f.eks. Associate hos Society of Wedding & Portrait Photographers, Master Photographers Association, Royal Photographic Society eller til FEP’s Qualified European Photographer (QEP) etc.

supreme qualified master photo-dk (<sqm> photo-dk) <sqm> photo-dk tildeles i anerkendelse af fremragende, kreativt og teknisk

qualified master photo-dk (<qm> photo-dk) <qm> photo-dk fotografer har bevist deres dybtgående tekniske såvel som kreative fortolkning af portræt-, bryllups-, mode-, reklamefotografering eller andet gennem præsentation af 20 billeder, der alle viser fuldstændig teknisk kontrol over mediet svarende til det valgte emne og den ønskede virkning. Billederne skal have en ensartet høj standard, virke enkeltvis

baggrund

Fotos: Ole Mortensen

perfekt arbejde indenfor et valgt speciale. Arbejdet skal være individuelt og udtrykke en særlig personlig stil, ligesom tilgangen til emnet forventes præget af originalitet. Præsentationen skal bestå af mindst 20 fysiske fotografiske værker, hvis format kan variere efter det valgte speciale og udtryk. Det er essentielt, at præsentationen har en høj standard og understøtter værkerne. En <sqm> photo-dk fotograf behersker fotografiet på et meget højt niveau. Internationalt svarer graden til f.eks. Fellow hos Society of Wedding & Portrait Photographers, Master Photographers Association, Royal Photographic Society eller FEP’s Master QEP etc. Det vil være vanskeligt at nå niveauet for en <sqm> photo-dk uden vejledning. En <sqm> photo-dk fotograf er spydspids i kvalificeringssystemet, og forventes at yde en væsentlig, frivillig indsats i bedømmelsesarbejdet for de øvrige grader og ikke mindst som mentorer for aspiranter. For at yde en kompetent indsats som mentor for aspiranter skal en <sqm> photo-dk fotograf være i stand til at se og forstå andres måder at se og arbejde på og derigennem støtte andre i udvikling af en personlig stil. En <sqm> photo-dk fotograf forventes at bidrage til fremme af den generelle udvikling af fotografiet gennem aktiv virke for foreningen. En <sqm> photo-dk fotograf forventes at udvise et særligt ansvar over for den livslange faglige udvikling af andre fotografer.

FEBRUAR 2011 I WWW.DIGITAL.DK

/dff

digital foto & print

tema vide : uddannreels e

Certifikater Til alle grader udstedes et certifikat med en særlig variant af photo-dk’s logo. Indehavere af grader fra SWPP, BPPA, BIPP, MFA, RPS og FEP kan ved fremsendelse af dokumentation tildeles en tilsvarende photo-dk grad, under forudsætning af, at den oprindelige grad er opnået ved direkte billedbedømmelse i den pågældende organisation. Dokumentation for dette forhold kan forlanges.

Ansøgningskriterier Alle photo-dk/dff medlemmer kan direkte søge en <m> photo-dk eller en <qm> photo-dk, mens <sqm> photo-dk alene kan søges af indehavere af <qm> photo-dk. Vejledning af en mentor tilrådes, men er ikke et krav. Deltagelse i bestemte kurser er ligeledes ikke et krav, men kan være en fordel.

Overgangsordning Indtil vi via ligestilling gennem internationale organisationer har opnået tilstrækkeligt med kvalificerede <sqm> photodk‘ere foretages bedømmelse til <m> photo-dk og <qm> photo-dk i samarbejde med Martin Graham-Dunn. <sqm> photo-dk fotografer, som forventes at foretage bedømmelse, når systemet er implementeret, skal uddannes i det internationale bedømmelsessystem for at kunne varetage opgaven som bedømmere.

Mentorfunktion Kvalificeringsudvalgets medlemmer forventes også at stå til rådighed som vejledere i opnåelse af graderne. Har en potentiel ansøger henvendt sig til et udvalgsmedlem om vejledning, kan det pågældende medlem ikke senere deltage i bedømmelsen af pågældendes ansøgning.

Bedømmelse og indleveringsfrister Qualified Master Part 1: 14. - 15. og 16. april 2011 • Master: 15. - 16. og 17. april 2011 • Qualified Master Part 2: 2. og 3. oktober 2011 • Kvalifikationsbedømmelse: 5. til 7. november 2011. Billeder skal udover opklæbet også leveres digitalt.

”Den, der står stille, mens verden bevæger sig, går i virkeligheden baglæns.”

Systemet

er opbygget i samarbejde med Martin Grahame-Dunn, Fellow i en række organisationer, Head Mentor i SWPP, medstifter af QEP etc. - og ikke mindst en god lærer og sparringspartner. En række kurser afholdes med henblik på, at flest muligt kan opnå de svære og prestigefyldte udmærkelser. Det er vigtigt at starte rigtigt. Det skal være en udfordring. Alle photo-dk/ dff medlemmer indbydes derfor til at indsende en CD med 20 af ens bedste billeder. Disse ”pre-screen” indsendelser gennemses anonymt af Martin Grahame-Dunn, og han indplacerer den enkelte på det relevante kursus.

FEBRUAR 2011 I WWW.DIGITAL.DK

I bedømmelsen af disse “pre-screens” inddrages de eksisterende potientielle SM photo-dk kandidater, da det er en relevant del af deres uddannelse til på sigt at kunne lede et dansk system, men det er alene Martin GrahameDunn der bestemmer indplaceringen. Indehavere af en ligestillet grad indplaceres på kursus til den følgende grad, hvilket vil sige, at f.eks. en ligestillet qm>photo-dk starter på sqm>photo-dk. For en ordens skyld skal nævnes, at kurser er en særdeles god måde at lære mere på, men at man kan ansøge om en grad uden at deltage i et kursus.

29


30

digital foto & print

/dff

Photoshop Fundet af Brian Rasmussen, www.workflow.dk

digital foto & print

/dff

Konvertér til JPG Skal flere billeder konverteres til JPG, TIFF, PSD eller både/og, er der hjælp at hente med Image Processor. Find den her: File>Script>Image Processor.

- Tips & Tricks

Hurtigt duplikat Lav et hurtigt duplikat af et billede ved at trykke alt ned og gå til menuen Image>Duplicate. Hvis du ikke holder alt-tasten trykket, bliver du bedt om at navngive duplikatet, før du kan arbejde videre.

Mere Shear Da Shear filteret (Filter>Distort>Shear…) kun arbejder i én retning, kan man øge sine muligheder ved at rotere canvas, før filteret anvendes. Dette gælder selvfølgelig også filtre som Fibers (Filter>Render>Fibers…), Wind (Filter>Stylize>Wind...) og andre.

Hurtigere tekstværktøj Er du træt af at vente på et preview af dine fonte, så gå til Type i præferencerne og fjern fluebenet ved Font Preview Size. Herefter er dit tekstværktøj klar meget hurtigere.

DIN NYE PORTAL www.digitalfotoprint.dk • Læs om alle de nye dslr-modeller

• hold dig ajour om kurser

• masser af nyheder

• Hold dig ajour om Efteruddannelse.

• hold dig ajour om samarbejdet med photo-dk/dff

- kvalitet til den aftalte tid

2- eller 3-øjet ALBUM -50% inden påske

Begræns effekten af justeringslag Hvis du ønsker, at et justeringslag kun skal påvirke nogle af billedets lag, kan du samle de aktuelle lag i et lagset og placere justeringslaget i toppen. Skift Settets blendingmode fra Pass Through to Normal.

Bedre farvedybde • Flottere nish • Ægte foto

SALG - SALG - SALG

• læs test og reportager fra branchen.

Som fotograf står du overfor en stor udfordring, når det gælder om at tiltrække og fastholde. Mange oplever, at kunderne er blevet færre, og der er dukket flere amatører samt semi-proff’er. op, som er parate til at løse kundernes opgaver - måske enda til en lavere pris end den du har tilbudt. I fremtiden bør fotografer arbejde mere seriøst med salg og forretningsudvikling. Derfor har vi i photo-dk/dff lavet en målrettet salgsuddannelse, der klæder det enkelte medlem på til nogle af de dicipliner, der indgår i salgsprocessen. Kurserne er opbygget i moduler og kan sammensættes efter behov og ønsker. Nogle af de emner, der berøres, er blandt andre: • Sådan får du gang i salget • Få kunderne til at lægge flere opgaver hos dig

• Tilpas din virksomhed til fremtiden • Hav det rigtige “team” omkring dig

Er du interesseret i at høre mere om kurserne, så send en mail til bnl@dff-photo.dk, så hører du fra os.

test

FEBRUAR 2011 I WWW.DIGITAL.DK

FEBRUAR 2011 I WWW.DIGITAL.DK

dff Academy

31


32

digital foto & print

EOS nyt fra Canon Med lanceringen af to nye HDSLRkameraer - EOS 600D og EOS 1100D - kan Canon nu tilbyde videofunktion i samtlige sine spejlreflekskameraer, på nær dog én enkelt model, nemlig EOS-1Ds Mark III, der med en opløsning på 21 megapixel stort set udelukkende henvender sig til modelog reklamefotografering. EOS 600D placerer sig som ny model mellem EOS 550D og EOS 60D, mens EOS 1100D afløser EOS 1000D. Førstnævnte henvender sig til den lettere øvede eller den erfarne amatør, mens sidstnævnte er EOS-seriens entry-level kamera. I forhold til forgængeren er EOS 1100D med sin HDSLR-funktion altså med til at gøre videofunktionen tilgængelig på tværs af stort set hele EOS-sortimentet, dog ikke med fuld HD opløsning, men med 1280 x 720p opløsning. EOS 60D har en sensor på 18,4 megapixel og er forsynet med Canons DIGIC 4 processor, og kan arbejde i et ISO-spænd på 100-12800, mens EOS 1100D, ligeledes med DIGIC 4 proces-

/dff

/dff

VIBORGDAGENE & BRANCHEKONFERENCE

sor, er forsynet med en sensor på 12,2 megapixel. Til gengæld er der også på en anden front sket en opgradering af EOS 1100D i forhold til EOS 1000D, nemlig i form af 14-bit billedprocessor, som nu også findes på tværs af hele EOS-sortimentet. EOS 1100D kan arbejde i et ISO-spænd på 100-6400 og er som EOS 60D forsynet med 9-punkts autofokus. Storebroderen er imidlertid forsynet med endnu et par finesser, nemlig fleksskærm, der kan foldes ud, videosnapshotfunktion, som også findes i f.eks. serien af LEGRIA-camcordere, og ikke mindst trådløs flashkontrol, som man kender den fra EOS 60D. Endvidere har Canon annonceret, at man er klar med et nyt EF-S 18-55 objektiv, lige som man nu skulle være ved at være klar med de forsinkede objektiver EF 500/600 mm. f/4 L IS USM FSL. En EF 200400 mm. med indbygget 1.4x teleconverter skulle ligeledes være klar i andet halvår af 2011.

Afholdes i uge 12 på Medieskolerne Viborg Mandag den 21. marts og tirsdag den 22. marts afholdes kursus i optagelse og redigering af video med Canon­/ Nikon DSLR kamera samt produktion af slideshow til kund­er, se kursusbeskrivelse på www.dff-photo.dk Onsdag den 23. marts afholder vi i samarbejde med Medieskolerne Viborg, branchens første konference om temaet ”Let´s Talk”.   Nu skal vi professionelle fotografer tale sammen.  Det har altid været nødvendigt, men ikke mere nødvendigt end lige nu. Mange ting vil ændre sig i de næste 5 år, og det rummer både store trusler og store muligheder.   Lad os kigge på truslerne og fokusere på mulighederne, og i en erkendelse af, at vi alle har kolleger og ikke konkurrenter få skudt os ind på, hvordan vi bærer os ad med at udvikle branchen. 

Nyt partnerprogram fra Adobe Adobe har startet 2011 med en helt ny struktur til sine indirekte salgskanaler. Et nyt partnerprogram indføres løbende og indebærer et øget samarbejde med eksisterende systemintegratorer og forhandlerne. Samtidig er Adobe gået på jagt efter nye partnere med specialistkompetencer. Det er firmaer, som kan implementere løsninger baserede på Acrobat-familien, Creative Suite samt de nye enterprise-områder som er kommet til via Adobes opkøb af Omniture (webanalyse og onlinemarkedsføring) og Day Software (enterprise content management system). ”Efterspørgslen på Adobes produkter er øget og vort udbud er blevet bredere. Det stiller nye krav til den rette salgsstøtte inden for alle kundesegmenter og produktvertikaler. Vi tilpasser nu vores kanalmodel til disse forudsætninger og til de forandringer, der sker i kanalen. Vi forstærker samtidig den nordiske partnerorganisation og øger den eksisterende distributionsaftale, siger Fredrik Rossander, Nordic Channel Sales Director på Adobe. Adobe ønsker også at øge specialistkompetencerne hos sine partnere, blandt andet gennem forskellige certificeringer og en større satsning på uddannelse. Hos de danske distributører er forventningerne høje omkring Adobes ændring­er i kanalstrukturen. ”Som en stor Adobe-distributør i Danmark glæder vi os meget over de muligheder, den nye kanalstruktur giver. Vi ser det som en styrkelse af et allerede godt samarbejde og glæder os over at kunne tilbyde flere muligheder til forhandlerne, herunder CLP-licenser”, siger Nina De Maré, der er Business Unit Manager hos Tech Data i Danmark. Et eksempel på de nye forandringer er, at Adobes CLP-volumelicensprogram fremover er tilgængeligt for hele kanalen. Dermed kan mindre systemintegratorer, specialister og forhandlere integrere Adobes produkter hos nye og eksisterende kunder under én og samme leverandøraftale.

nyheder

digital foto & print

FEBRUAR 2011 I WWW.DIGITAL.DK

FEBRUAR 2011 I WWW.DIGITAL.DK

Der bliver oplægsholdere, som vil pege på de næste års udvikling og oplægsholdere, der vil pege på mulige strategier. Men frem for alt bliver det Jer selv, landets bedste fotografer, der får mulighed for i fællesskab at sætte en kurs for branchen. Altså: ikke mere klynk. Nu er det fremad! Torsdag den 24. marts og fredag den 25. marts afholdes samme kursus som mandag/tirsdag, så du derved kan tilmelde dig de dage, som passer dig bedst. Se kursus­ beskrivelse på www.dff-photo.dk Gå ind på www.dff-photo.dk og tilmeld dig - priserne for kursus er kr. 1.495,- inkl. overnatning, fortærring samt konferencen (3 dage) og pris for konferencen er kr. 360,(1 dag) Der kan søges befordringstilskud hvis du har mere end 24 km. fra din bopæl til uddannelsesstedet og tilbage igen. Tilskud søges på Medieskolerne.

33


34

digital foto & print

/dff

/dff

Layer - Flatten Layers: Vælg ny skriftstørrelse - Arial Black, 36 punkt. Klik øverst t.v. Skriv din tekst, f.eks. Fotograf samt dit navn. Godkend ved klikke øverst på ”v” eller retur tasten. Klik på Create Warped Text. (”Galgen” øverst). Vælg Arc og Bend+100. Gør teksten aktiv ved at klikke på ikonet i Lag-paletten. Juster efterfølgende din bogstavstørrelse, så den nogenlunde passer til cirklen. Flyt/juster med Move Tool. Dublér dette tekstlag. Edit - Transform - Flip Vertical: Flyt/juster med Move Tool og Save As JPG på din computers harddisk. Gem eventuelt også i en billemappe som PSD fil med lag til senere brug. Åbn et billede i din foretrukne størrelse. Hos mig er det gennemsnitligt 4256 x 2832 Pixels fra min D3s. Du skal nu lave en Action i Photoshop I Action paletten klikker du på mappen ”Create a New

beskyt billedet - med et vandmærke Af Vagn-Ebbe Kier

Med et vandmærke i billedet sikrer du dig som fotograf mod uberettiget anvendelse af dine billeder, hvis du fremsender dem i udvalg. Når billeder først én gang er indlæst har de en evne til at forblive på computeren og kan derved risikere alligevel at blive uretmæssigt anvendt - også selv om det skulle være udvælgelsesbilleder i en lavere opløsning end det rigtige billede. I Photoshop kan et indsat navn forsøges retucheret væk med f.eks. kloning eller Content-Aware Tool, så her vil jeg beskrive en effektiv måde at indlægge et vandmærke i billedet, som gør det næste umuligt at fjerne uden, at mærket ødelægger kundens mulighed for at vurdere et godt billede før købet.

Skal fungere i alle billeder Det er vigtigt, at et personligt vandmærke fungerer effektivt både på lyse og mørke billeder samt i bredde og højdeformat. Der er tre muligheder. At lave dit vandmærke

teknik

som et mønster, som et stort logo midt i billedet eller til manuel montering ved selv at stemple på billedet. Kig først på dit kamera og se, hvilken billedstørrelse, du oftest leverer. I mit tilfælde er det et Nikon D3s, som har en billedstørrelse på 4256 x 2832 pixels, så jeg vil lave et vandmærke på 2500 x 2500 Pixels. Det beskrives her i Photoshop CS5, men kan også udføres i CS3 og CS4. Lav først dit vandmærke logo således i Photoshop: File - New: Lav det i dimensionerne 2500 pixels høj og 2500 pixels bred i 300 ppi med hvid baggrund, så du får et hvidt stykke papir. Text Tool: Brug Arial Black, 550 punkt til at skrive ”©” for Copyright. På Mac trykkes på Alt+G, på Windows Contr+Alt+C. Godkend ved klikke øverst på ”v” eller retur tasten.

FEBRUAR 2011 I WWW.DIGITAL.DK

FEBRUAR 2011 I WWW.DIGITAL.DK

digital foto & print

Set” og giver den navnet Vandmærke. Klik på ikonet ”Create New Action” og kald den 2500 Pix Vandmrk. Klik på Record - og nu begynder du at optage! Layer - Duplicate Layer Klik på Lag Mask Ikonet nederst i Værktøjspaletten File - Open - og find dit logo på harddisken. Select Color Range - og klik med pipetten på et sort sted i logoet Edit - Copy Luk logobilledet Aktivér billedet Edit - Paste Klik på Quick Mask Ikonet nederst i Værktøjspaletten Edit - Clear Select - Deselect Layer - Layer Style - Bevel and Emboss (Vælg styrken på ”Opasitet”) Layer - Flatten Image Klik på Stop i Action paletten.

35


36

digital foto & print

/dff

digital foto & print

/dff

HOTHER Vandmærke som mønster Ønsker du at lave dit Vandmærke som et tæppebombet mønster ud over billedet, kan du gøre således: Åbn dit Logo billede igen. Image - Image Size og sæt størrelsen til f.eks. 8 cm. høj og bred. Husk at opløsningen altid skal være den samme som dine billeder, 300 ppi. Edit - Define Pattern. Klik på ikonet ”Create New Action” og kald den ”8 cm. Mønster Vandmrk.” Klik på Record - og nu begynder du at optage! Layer - Duplicate Layer Klik på Lag Mask Ikonet nederst i Værktøjspaletten Klik på Quick Mask Ikonet nederst i Værktøjspaletten. Edit - Fill - Pattern og fra Custom vælger du dit mønster ”8 cm Mønster Vandmrk.” Klik på Quick Mask Ikonet nederst i Værktøjspaletten Edit - Clear Select - Deselect

teknik

Layer - Layer Style - Bevel and Emboss (Vælg styrken på ”Opasitet”) Layer - Flatten Image Klik på Stop i Action Paletten.

Dit navn eller logo som stempel

P R O F E S S I O N E LT FOTOCENTER

Find det du mangler i webshoppen - åben 24 timer i døgnet!

Dit copyright navn som stempel du frit kan placere. Åbn dit Logo billede. Image - Image Size og sæt størrelsen til f.eks. 21 cm. høj og bred. Husk at opløsningen altid skal være den samme som dine billeder 300 ppi. Edit - Define Brush Preset og giv stemplet et navn f.eks. 5 cm. Copyright. Med Brush Tool kan du kan du selv formindske penselstørrelsen og regulere både farve og opasitet. Der er sikkert andre måder at lave copyright navne i billedet, men den professionelle fordel med Bevel and Emboss er, at der altid vil være en elegant aftegning i både lyse og mørke område af billedet, som stadig giver plads til at vurdere et godt billede.

FEBRUAR 2011 I WWW.DIGITAL.DK

Hother • Bygmestervej 2 • 2400 København NV • Tlf. 33 93 13 97

FEBRUAR 2011 I WWW.DIGITAL.DK

www.hother.dk

Der er flere metoder til at lave et vandmærke i sine fotos. Artiklen her gennemgår tre forskellige måder at gøre det på.

37


38

digital foto & print

/dff

video med dslr

- i voldsom vækst

Men hvad kan man egentlig med sit HDSLR-kamera og hvad kræver det af ekstraudstyr? Det kigger vi nærmere på. Af Henrik Malmgreen

Siden Nikon som den første kameraproducent i efteråret 2008 lancerede et digitalt spejlreflekskamera med videofunktion, er tingene gået særdeles stærkt. Nikons D90 blev hurtigt efterfulgt af Canons 5D Mark II, og siden har spejlrefleksverdenen ikke helt været den samme. Men hvem er det så, der bruger videofunktionen - et kvalificeret gæt må være, at det frem for alt er i det professionelle segment, at videofunktionen for alvor er slået an. I dag optages både TV-serier og dele af spillefilm med et HDSLR-kamera, og af en eller anden årsag er det Canon,

der sidder på det marked. Blandt andet kan nævnes, at seneste runde af satireserien ”Rytteriet” er optaget med et Canon HDSLR-kamera, og eksempelvis den kendte amerikanske filminstruktør Spike Lee har også brugt både Canon EOS 1D Mark IV og et Canon EOS 7D til et dokumentarprojekt om New Orleans genopståen efter orkanen Katrines hærgen for nogle år tilbage.

Kravene til kvalitet Om det er fordi Nikon i de første kameraer med videofunktion ikke understøttede fuld HD i form af 1920x1080, men kun kunne optage i 1280x720 skal være usagt, men til

professionel film- og TV-produktion er mindstekravene trods alt både fullframe og fuld HD-opløsning. Så krævende behøver stillfotografen, der skal i gang med at lave video til sine kunder trods alt ikke være. Her kan man sagtens klare sig med 720p og en APS-C sensor. Men det er så også mindstekravet. Desværre hersker der en helt forkvaklet holdning til begrebet kvalitet, lige så snart vi f. eks. taler video, der skal vises på internettet, altså på kundens hjemmeside. Jeg er ret sikker på, at ingen professionel fotograf kunne finde på at tilbyde optagelser lavet med en mobiltelefon, hvilke jo ville svare til, at

kundens stillbilleder også skulle optages med en mobiltelefon. Kunderne selv er dog ofte af en helt anden holdning.

Glem alt om smart phones For nylig prøvede jeg selv at sælge min videokompetence til en kunde desværre uden held for her lød svaret prompte, at hvis de skulle have levende billeder på nettet, ville kunden selv lave dem med en iPhone. Både Apples og andre producenters smartphones er en genial opfindelse, hvis man har brug for at tale i telefon, surfe på nettet, sende SMS’er, og hvad man ellers nu kan bruge en smart phone til. Men lige så snart det gælder stillbilleder eller video i professionel kvalitet, er smart phonen komplet uanvendelig. I den sammenhæng er og bliver den aldrig andet end et stykke legetøj. Desværre har jeg også kolleger, der optager interview og reportager til nettet med en sådan tingest, i bedste fald med en ekstern mikrofon tilkoblet, i værste fald ikke. På verdens største messe for forbrugerelektronik, CES, som fandt sted i Las Vegas i starten af januar så jeg sågar, at man nu kan få små steadicams til det voksende udvalg af smart phones - desværre kan jeg kun sige, med mindre man gør sig klart, det kun er legetøj.

HDSLR eller camcorder Men tilbage til HDSLR-kameraerne, som generelt præsterer en aldeles glimrende videokvalitet. Hvis man har brug for et kamera, der både kan tage stillbilleder og video i brugbar kvalitet, er det i hvert fald bedre at vælge et HDSLR-kamera end en camcorder med stillbilledefunktion. Jeg tør godt vove den påstand, at

Til venstre ses en rig fra Vocas, til højre en rig fra Zaguto.

teknik

FEBRUAR 2011 I WWW.DIGITAL.DK

digital foto & print

/dff

FEBRUAR 2011 I WWW.DIGITAL.DK

der ikke findes en camcorder, der kan tage et stillbillede i professionel kvalitet. Derfor er det også interessant at se, at f.eks. Canon i deres seneste line-up af camcordere, XF 300, XF 100 og XGHA10, helt har sløjfet foto­ knappen. Det var jeg ikke lige klar over, da jeg for nylig havde XF 100 til test, så jeg brugte ganske lang tid på at lede efter den. Men jeg synes, det er en glimrende idé at være kommet til den konklusion, at en camcorder nu engang er bedst som camcorder. Til gengæld klarer sensoren i HDSLR-kameraet begge opgaver til bravour, så hvis ens videobehov er til den forholdsvis enkle side, er der bestemt ikke noget forgjort i at vælge det.

Kameraet alene gør det ikke Men træerne vokser som bekendt ikke ind i himmelen, og video med HDSLR har da også sine ulemper. For det første når man ikke langt med kameraet alene, alene af den årsag, at den indbyggede mikrofon som udgangspunkt er komplet uanvendelig. Derfor skal man som minimum sikre sig, at kameraet har mini-jack stik for tilslutning af ekstern mikrofon. Hvis ens behov primært er optagelser med ambience sound, altså den omgivende stemningslyd i optagesituationen, når man rigtig langt med en mikrofon til mellem 1.500 og 2.000 kr., og videomikrofonerne fra det australske firma Røde er et godt bud på en sådan mikrofon. Hvis ens lydbehov er mere avanceret, hedder skridtet op til en løs lydboks med to XLR-indgange, så man får mulighed for at styre både ambience sound og interviewlyd på to separate mikofoner.

XLR-indgangen kendes fra det professionelle produktionsmiljø, og med en løs lydboks fra f.eks. Juiced Link kan man ligeledes benytte sortimentet af professionelle XLR-mikrofoner, både med og uden Phantom Power, hvilket vil sige strømfødning via kameraet. Men det er et kompromis, og de optimale muligheder for medhør og styring af lyd fås kun på camcorderen.

Det kræver en rig Når man ser et set-up med HDSLRkamera i det professionelle produktionsmiljø, vil man ligeledes notere sig, at kamera og tilbehør er godt og grundigt monteret på en såkaldt rig. Her ligner kameraet et juletræ med dimser og dutter stikkende ud alle vegne, lige som det typisk er monteret med løs monitor, mattebox og udveksling til manuel fokusering.Mindre kan også gør det, men rig’en er svær at undvære. Det er ganske enkelt umuligt at optage video i en fornuftig kvalitet så at sige med kameraet i løs vægt i hånden. Kamera monteret med mattebox fra Chrosziel.

39


40

digital foto & print

Jeg har prøvet at arbejde med rigs både fra Zaguto og Vocas, og hvilken type man foretrækker er i høj grad et spørgsmål om komfort. Man skal i hvert fald ikke købe en rig uden at have prøvet den først - især fordi der typisk er tale om en investering, der som minimum koster det samme som kameraet selv. Du kan således roligt regne med at skulle af med mellem 10.000 og 20.000 kr. alt efter bestykning - men som sagt, hvis du mener det alvorligt er der ikke nogen vej uden om.

Den store 35 mm. sensor Men hvad er så den dybereliggende årsag til at video optaget med et HDSLR-kamera er blevet så populært?

/dff

Kamera monteret med videoobjektiv fra Carl Zeiss.

Jo, det er sensorens størrelse, for er der tale om en 35 mm. fullframe sensor, er det ganske enkelt muligt at arbejde med dybdeskarpheden på en måde, som ingen camcorder, der har meget mindre sensorer, kan hamle op med - med mindre vi er oppe i en camcorder eller et TV-kamera i den helt dyre klasse bestykket med lige så kostbare primeobjektiver. Desuden har man jo en fordel, at man kan benytte samme objektivsortiment uanset, om man optager video eller stillbilleder. Et nyt koncept har imidlertid set dagens lys, nemlig det såkaldte Four Thirds koncept, der for snart en del år siden blev lanceret af Olympus til stillkameraet, men som qua Panasonics nyligt lancerede AG-AF100 nu også har fundet vej ind i videoverdenen. Grundlæggende har jeg konstruktionsmæssigt aldrig rigtig kunnet se det snedige i Four Thirds konceptet, men jeg kan da godt se en fordel i, at man kan bytte objektiver på tværs af de forskellige producenters kamerahuse, idet blandt andre Sony, Leica

og Panasonic i dag også understøtter konceptet. Det samme gør Sigma og ikke mindst Leica på objektivsiden, og Leica producerer som bekendt objektiver i en absolutte topklasse. Således lancerede man sidste år Compact Prime CP.2, der er skræddersyet til at optage video monteret på et HDSLRkamera, og senere er to andre versioner kommet til, nemlig CP.2 50 mm./ T2.1 Makro og CP.2 100 mm./T2.1 CF, begge med close-focus funktion. I øvrigt har Four Thirds sensoren en rimelig størrelse på 17.3x13 mm., hvilket er langt større end de fleste andre camcordersensorer.

Mere tilbehør Af andre ting, man skal være opmærksom på er, at med mindre man benytter manuel fokusering, vil kameraets fokuseringsmotor give støj på optagelsen, og manuel fokusering er en umulighed uden rig og udvekslingsknap monteret. Desuden skal man være klar over, at man jo ikke kan kigge i søgeren under optagelse, da spejlet er klappet op, og derfor er man nødt til at benytte skærmen på kameraets bagside, hvilket kan være noget af en udfordring i solskin. Men også her er

digital foto & print

/dff

hjælpen nær, nemlig i form af en lup fra f.eks. Hoodman, der kan monteres direkte bag på kameraet og dermed skærme for det skarpe lys.

Krav til software Når det gælder softwaren, er der flere muligheder. Selv benytter jeg Adobes Premiere Pro, som i CS5 udgaven har fået native understøttelse af video optaget med HDSLR. Og jo mere native, man kan indlæse sine optagelser, jo mindre skal der renderes. Ud over mulighed for at indstille på opløsningen i kameraet, er det normalt også muligt at justere den såkaldte framerate, nemlig hvor mange billeder i sekundet, der optages med. Mulighederne varierer alt efter producent og kameramodel, men typisk vil der være tale om, at jo mindre opløsning, man optager i, jo højere framerate kan man køre - og 50 eller 60 frames i sekundet er bedre end f.eks. 25, hvis det er optagelser med action på. På disse breddegrader vil vi typisk benytte 1080p med en framerate på 25 eller 720 p med en framerate på 50 eller 60, formater der understøttes direkte af Premiere Pro. Hvis man har gået og ventet på kontinuerlig autofokus, kan man godt belave sig på at vente lidt endnu. Vi

Mere information Udvalget af tilbehør til dit HDSLR-kamera er stort og omfattende. Her er et par forhandlernavne at gå videre med: • • • •

Vocas: Holmberg Consult, tlf. 38 89 61 48 Zaguto/Chrosziel: Bico, tlf. 35 84 02 95 Hoodman: Hother, tlf. 33 93 13 97 Røde: SC Sound, tlf. 43 99 88 77

har tidligere anmeldt Nikon D7000, der blev lanceret i efteråret, netop med mulighed for at optage video med kontinuerlig autofokus.

Hvad med autofokus Nikon har valgt den kontrastbaserede fokuseringsteknologi, der helt klart har endog meget svært ved at fastholde fokus og dermed giver optagelser, hvor objektivet mere eller mindre konstant kører ind og ud af fokus, både ved optagelse af motiver i bevægelse og ganske enkle panoreringer. Sony har valgt en anden metode, nemlig den såkaldte Phase Detection teknologi, som tilsyneladende virker til at være langt bedre til at klare opgaven. Forskellen er grundlæggende,

at med Phase Detection splittes det indkomne lys, som danner motivet, op i to separate billeder, der sammenlignes, hvorefter fokus udregnes. Den kontrastbaserede teknologi arbejder udelukkende ved at måle kontrasten direkte på sensoren ud fra devisen om, at maksimal kontrast er lig med maksimalt fokus. Der foretages dog ikke nogen egentlig afstandsmåling og teknologien kan ikke afgøre, hvorvidt et motiv er i ”front focus” eller i ”back focus”. Eller rettere sagt om det bevæger sig mod eller væk fra kameraet. Phase Detection har vi dog ikke sent endnu på HDSLR-kameraer i det professionelle segment, men det kommer givet inden længe, og den teknologi er nok værd at vente på.

www.obt.dk

Abonnér på nyhederne Følg med i hvad der sker på photo-dk /dff’s hjemmeside ved brug af RSS Feed. Tilmeld dig hurtigt og gratis! Ved hjælp af RSS feeds kan du hurtigt og nemt holde dig orienteret om de seneste nyheder

HELDAGS FOTOSEMINAR MED MARK CLEGHORN Baggrunde til foto og video Lysudstyr til foto og video INSTRUKTION OG optagelser FULD FORPLEJNING Færdige løsninger til produktfoto Tilbehør for lyssætning

14. marts 2011 i Falkonér Center Strobies HotMandag Shoe tilbehør Billedpræsentation, fotomapper

på photo-dk/dff’s website.

Pris 1.250,- kr incl. moms

Tilmeld dig her: www.dff-photo.dk

NÆRMERE DETALJER OG TILMELDING WWW.OBT.DK

Besøg vores webshop www.obt.dk eller vores showroom på Rentemestervej OBT ApS • Rentemestervej 80 • 2400 København NV • tlf. 38 79 75 62 OBT ApS – Rentemestervej 80 – 2400 København NV – tlf. 3879 7562

teknik

OBT.indd 1

FEBRUAR 2011 I WWW.DIGITAL.DK

FEBRUAR 2011 I WWW.DIGITAL.DK

11-02-2011 15:47:45

41


digital foto & print

”For mig er det vigtigt, at mit kamera lever op til mine egne høje krav...” Fotojournalist og Canon ambassadør Carsten Snejbjerg

hvem er photo-dk/dff Vi er et dynamisk centrum for professionelle fotografer Dansk Fotografisk Forening - Verdens første fotografiske organisation - er stiftet i 1879. • Det er i photo-dk/dff, du finder dit faglige forum. • Det er her, du kan trække på kollegers erfaring og kompetencer. • Det er her, du finder inspiration. • photo-dk/dff giver dig et fagligt rygstød. • Få op til 100 procent tilskud til godkendte kurser. • Deltag i photo-dk/dff´s studierejser med tilskud. • Få adgang til Danmarks største netværk af professionelle fotografer. • Opnå særlige ordninger for ansatte fotografer, assistenter og elever samt branchens leverandører. • Deltag i Q-møder (gå-hjem-møder) over hele landet samt spændende workshops og landsmøde. • Deltag i efteruddannelse indenfor salg og markedsføring samt inspirationsuddannelse i internationalt anerkendt system. • Deltag i billedudstilling og billedkonkurrence, hvor du kan måle dig op mod dine kollegaer i netværket. • Få rabat og medlemsfordele hos forskellige leverandører. Udfyld ansøgningen, som du finder på www.dff-photo.dk og send den i dag til bnl@dff-photo.dk Skulle du have spørgsmål til foreningen, er du velkommen til at sende en mail på bnl@dff-photo.dk eller kontakte til foreningschef Bent Nygaard på telefon 22 56 90 10. Priser (2010) for medlemskab: Selvstændige fotografer, indehavere og leverandører: kr. 1.650,- pr. ½ år. Assistenter, flere ansatte og ansatte fotografer: kr. 825,- pr. ½ år.

Carsten Snejbjerg vandt i september 2010 prisen Grand Prix CARE du Reportage Humanitaire 2010 for sin billedserie om illegale immigranter i Calais.

Passive fotografer og assistenter: kr. 412,50 pr. ½ år.

Carsten Snejbjerg arbejder som freelance fotograf for en række magasiner og aviser og for Getty Images. Han arbejder fortsat på sit projekt om illegale migranter i og uden for Europa, hvortil han bruger Canon EOS 5D Mark II. ”For mig er det vigtigt, at mit kamera lever op til mine egne høje krav om professionalisme i alt, hvad jeg gør. Det er også et krav, at mit kamera ikke må være for stort eller voldsomt, da jeg ofte fotograferer i miljøer, hvor det kunne virke provokerende at optræde med et endnu større kamera. EOS 5D Mark II har vist sig at være det perfekte reportagekamera for mig,” udtaler Carsten Snejbjerg.

Elever (gratis i indmeldelsesåret): kr. 412,50 pr. år. Ansøgningen finder du på vores site www.dff-photo.dk

Dansk Fotografisk Forening Bodøparken 35 DK-5400 Bogense Telefon: +45 33 79 88 10 Email: bnl@dff-photo.dk Bent Nygaard Larsen - foreningschef Telefon +45 33 79 88 10 bnl@dff-photo.dk (Daglig drift & kontakt, arrangementer, medlemshvervning)

Bestyrelse Knud E. Jensen - formand kej@photodk.com (Mødeleder, fonde, kvalifikations­ udvalg, internationale relationer, FEP) Lillian Fransson - næstformand lf@photodk.com (Billedudvalg & medlemshvervning) Jens Erik Bæk - kasserer jeb@photodk.com (Økonomi, elevuddannelse & efter­ uddannelse) Peter Halskov - sekretær ph@photodk.com (Sekretær, intern kommunikation & website) Geir Haukursson gh@photodk.com

photo-dk/dff er netværks- & paraplyorganisationen for profesionelle fotografer i Danmark der arbejder målrettet for informations-, uddannelses- og netværksarbejde for vores medlemmer i alle grene af den fotografiske branche.

Forsidebillede

Carsten Snejbjerg er fotograferet af Uffe Weng

© Thomas Juul

FEBRUAR 2011 I WWW.DIGITAL.DK

43


digital foto & print I SAMARBEJDE MED

Afsender: Digitale Medier ApS • Søndre strandvej 18 • 30000 • Helsingør

DANSK FOTOGRAFISK TIDSSKRIFT

PP mærke [Converted].pdf 14-04-2009 11:07:25

MASKINEL MAGASINPOST ID-nr. 42017

Dansk Fotografisk Tidsskrift - februar 2011  

Medlemsblad for Dansk Fotografisk Forening - februar 2011

Dansk Fotografisk Tidsskrift - februar 2011  

Medlemsblad for Dansk Fotografisk Forening - februar 2011

Advertisement