Page 1

Hinta 5,90 €

Kari Aihisen, Ella Kannisen ja Vappu Pimiän jouluruokasuosikit

Joulun valikoidut herkut ja juomat

www.a-press.fi

BEAUTY ADVENT CALENDAR

Olga Temosen joulureseptit

Englantilainen Joulu Kaunis Joulukoti 2017

1


JOULUN PARAS LAHJA ON KAUNIIT KODIT -KIRJA

SUPER ALE 15 €/kpl (ovh. 59,90 €) Tutustu ja osta kirjat nopeasti www.a-press.fi

2

Kaunis Joulukoti 2017


tekijät Tämän lehden

PÄÄTOIMITTAJA Inkeri Ala-Peijari inkeri@a-press.fi Puh. 040 933 2341 TOIMITTAJAT Riitta Ekholm Effiina Jalonen Leena Kalliokoski Riitta Niskanen Anna Nummisto Laura Okko Piritta Porthan Anna-Kaisa Talvitie Katja Vihmakoski VALOKUVAAJAT Mikko Ala-Peijari Risto Ala-Peijari LEHDEN ULKOASU Mikko Ala-Peijari JULKAISIJA JA KUSTANTAJA A-Press / PhotoCom Oy TOIMITUSJOHTAJA Mikko Ala-Peijari mikko@photocom.fi Puh. 045 7750 5555

TOIMITUS Tarinatie 12 B FI-01390 Vantaa toimitus@kaunisjoulukoti.fi www.kaunisjoulukoti.fi www.a-press.fi PAINOPAIKKA Uniprint AS ISSN 1799-2249 Kaikki oikeudet pidätetään. Osittainenkin kopioiminen ilman lupaa on kielletty.

Kaunis Joulukoti 2017

3


Pääkirjoitus Tuiki tavallinen joulu

J

oulupuu on rakennettu ja joulu on jo ovella. Kodeissa alkaa myös melkoinen tohina ja touhu, kun koti pitää siivota ja saada muutenkin joulukuntoon. Vanhemmat juoksevat kilvan kaupoissa ja etsivät kuumeisesti joululahjoja perheen pienimmille. Siinä samassa saavat läheisimmät sukulaiset ja rakkaimmat ystävät myös ansaitut lahjapakettinsa aattona avattavaksi. Toivottavasti lahjoja riittää kaikille, myös niille jotka eivät aina ole olleet mallikelpoisia ja erityisen kilttejä.

Joulu on rauhoittumisen ja rentoutumisen juhlaa, joka katkaisee arjen ahertamisen ja työperäisen stressin aiheuttaman ahdistuksen. Silloin on aikaa vierailla pikaisesti läheisten ja ystävien luona vertailemassa saatuja lahjoja ja maistelemassa toinen toistensa joulukinkkuja. Jotkut menevät joulupäivänä aikaisin aamulla joulukirkkoon ja toiset vain makaavat sängyssä sulatellen pitkään iltaan jatkunutta ylensyöntiään herkullisen joulupöydän antimista. Näin ainakin meidän perheessä. Ennen kuin päästään näin pitkälle jouluun on koti saatava juhlakuntoon. Turhat arkiset tavarat ja esineet piiloitetaan ja koti siivotaan viimeisen päälle. Tämän jälkeen sisustetaan. Arkisten tavaroiden tilalle laitetaan kaikenlaisia joulun esineitä ja symbooleja tunnelman luomiseksi. Perheen isännän hankkima joulukuusi koristellaan ja huoneen valaistusta säädetään kynttilöillä. Lahjapaketit laitetaan kuusen alle houkuttelevasti kauniiseen pinoon. Jouluaattoon valmistautuminen tuntuu kaikista kovin uuvuttavalta kun tehtäviä on niin paljon. Kinkku jonka olisi voinut ostaa valmiina kaupasta, haluttiinkin valmistaa itse. Laatikkoruoat, rosollit, soseet ja puurot sotkevat keittiön ja sen laskutila on täynnä eikä astioillekaan ole tilaa. Keittiössä on meneillään jonkinlainen kaaos. Siitä kuitenkin selvitään. Joulupöytä katetaan herkullisen runsaaksi ja siitä otetaan muutama muistokuva. Onpahan sitten Facebookissa ihmettelemistä. Rauhallista joulua koko kansalle.

Inkeri Ala-Peijari Päätoimittaja

4

Kaunis Joulukoti 2017


Sisällys 8

Kynttilä luo loistoa pimeyteen

52

Minun jouluruokani

10

Joulukalenteri virittää mielen jouluun

54

Joulutunnelmaa koristeilla

12

Tervetuloa joulu!

58

Metsän tarina

14

Perinteisen joulun tunnelmaa

64

Joulun rakkaimmat herkut

24

Beauty Advent Calendar

70

”Brie on meidän kinkku”

26

Kuka on oikea joulupukki?

73

Unohda ylensyönti, nauti laadusta

28

Joulupuun somistajat

74

Joulupöytä notkuu kevyitä kasvisherkkuja

30

Joulu ulkomailla

78

Ripaus Toscanan joulua

36

Outo katalonialainen joulupukki

82

Joulupöydän yllättäjät

38

Joulunviettoa Englannissa

88

Vegaaniset jouluherkut

44

Joulu vaihdossa

90

Luvassa leikkisyyttä ja koristeellisuutta

46

Saksan tunnelmalliset joulumarkkinat

92

Joulun trendikkäimmät juomat

49

Kuumat kupit

94

Kierrätä kirjat joulukoristeiksi

50

Hittilahjat jouluun

96

Joulun jälkeen liikutaan taas

8

Kaunis Joulukoti 2017

5


6

Kaunis Joulukoti 2017


JOULU

Rauha on maassa, kynttilät tuikkivat ikkunoiden pielissä ja lämmin kanelin tuoksu tupruaa joka kulman takaa. Joulu on maailman paras tekosyy tekeytyä kotihiireksi, nautiskella suklaata enemmän kuin olisi sopivaa ja hemmotella lähimmäisiä. Mitä herkkuja tuoda juhlapöytään? Miltä näyttää joulu eri puolilla maailmaa? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saat vastauksen kääntämällä sivua.

Kaunis Joulukoti 2017

7


Kynttilä luo loistoa pimeyteen

Teksti: Katja Vihmakoski

V

alaistus on olennainen osa joulutunnelman luomisessa. Kynttilöissä on varaa valita sateenkaaren kaikissa sävyissä. Perinteisen foliopesäisen tuikun ja valkoisen kruunukynttilän lisäksi kaupoista löytää hyllymetreittäin poltettavaa. Kulta, joulunpunainen ja valkoinen ovat väriklassikoita, mutta pikkuhiljaa silmämme on tottunut myös muihin vaihtoehtoihin. On palloa, puikulaa, pätkää ja pitkää. Muotoja ja malleja on moneen makuun; on käsintehtyä, kallista designia ja kiinarihkamaa. Joulupukkikynttilästä sulaa ensin tupsulakki ja sitten parta, ja puoliksi poltettu pukki näyttää surkealta jo ennen aattoa. Moni pitääkin kauniita kynttilöitä sisustuselementteinä hennomatta koskaan polttaa niitä. Sisustus on osa joulua ja joulu on osa sisustusta. Yhä useampi alkaa kääriä kotia jouluasuun jo iltojen alkaessa hiljalleen hämärtyä. Naapurin kuusiaidassa lokakuussa tuikkiva valosarja ei herätä hilpeyttä eikä hämmästystä, ja jouluvalo- nimityksen rin-

8

Kaunis Joulukoti 2017

nalle olemme omaksumassa termin kaamosvalo. Pimeällähän valoja tarvitaan, ei vain joulun aikaan. Kynttilät ja elävä tuli eivät ole vuosikymmeniin olleet ainoa mahdollisuus tunnelman luomiseen. Erilaiset valosarjat ja ikkunakoristeet ovat tulleet tutuiksi ja rakkaiksi. Solmuun menneen valoketjun oikominen on jo perinne; miten nauha voikaan kietoutua niin tiukasti itsensä ympärille varastossa ollessaan? Valosarjoissa tuikkii, välkkyy ja värisee. Lastenhuoneiden ikkunoissa on useimmiten värivaloja, joulupukkeja ja tonttuja. Enkelit ja tähdet loistavat olohuoneissa. Ennen vanhaan tupia valaistiin päreillä. Päreet paloivat nopeasti, eikä sähkövalosta osattu uneksiakaan. Nyt voimme valita valon värin, sävyn ja tehon. Matalaenergiset led-valot ovat käteviä varsinkin ulkolyhdyissä. Tuuli ei puhalla sammuksiin haudalla lepattavaa led-kynttilää eikä pihalyhtyä sytyttäessä kulu askillista tulitikkuja. Kynttilä tuo tunnelmaa, tuoksua ja lämpöä. Tuoksukynttilät jakavat mielipiteitä, mutta harva ihminen ilmoittaa inhoavansa kynttilöitä. Lepattava liekki rauhoittaa ja juhlistaa tilan ja tilanteen. Kynttilä on joulun valo.


Kaunis Joulukoti 2017

9


JOULUKALENTERI J

okavuotinen perinne, Ylen joulukalenteri herättää lapsissa ja aikuisissa kutkuttavan joulunodotuksen. Joulukalenteri on viihdyttänyt katsojia jo 1960-luvulta lähtien. Vuosien varrella Ylen joulukalentereissa on tavattu toilailevia tonttuja, seurattu puhuvia marionettihevosia, jännitetty jänö Neposen seikkailuja susimetsässä, kuultu tunnelmallisia satuja Kylli-tädin vesivärimaalausten ohessa ja pohdittu porokuiskaajan arvoitusta. Ylen ensimmäinen yhtenäinen, tarinanmuotoinen, 24-osainen Tähystäjätontun joulukalenteri lähetettiin vuonna 1963. Mustavalkoisina piirroksina toteutetun Tähystäjätontun tarinan lisäksi kalenteriluusta putkahti pienille katsojille suunnattuja arvoituksia.

10

Kaunis Joulukoti 2017

Kuluneiden vuosikymmenten aikana joulukalenterit ovat muuttuneet 1960ja 1970-lukujen opettavaisista tarinoista, joissa Hissu harjasi hampaitaan, kävi lääkärissä tai Ilkka Koivisto tarinoi eläimistä 1980-luvulla alkaneisiin lasten draamoihin. Muistatko vielä noilta ajoilta Histamiini hevosen, tallitonttu-Rämäkän tai Olga P Postisen? Lastenkirjailijoiden kirjoittamat sarjamuotoiset näytelmät nousivat 1990-luvulla joulukalenterin aiheiksi. Heinähatun ja Vilttitossun joulukalenteria katseltiin tiiviisti 1993. Yksi kaikkien aikojen suosituimmista joulukalenterin hahmoista on ollut Kunto Ojansivun tulkitsema Tonttu Toljanteri. Tuon hyväntahtoisen tontun seikkailuja saatiinkin seurata peräti kuutena eri vuonna, ensimmäisen kerran vuonna 1998 ja viimeksi jouluna 2013.

Teksti: Katja Vihmakoski / kuvat: Jussi Pennanen ja Jorma Lehti

YLEN JOULUKALENTERI 2017: HUIMAN HYVÄ JOULU! Ylen tämän vuoden joulukalenteri kertoo kokonaan uuden tonttutarinan, uusin hahmoin. Joulukalenteri on nimeltään Huiman hyvä joulu! Se on jännittävä seikkailu, jossa kolme hyvin erilaista ystävystä oppivat ymmärtämään mitä joulu oikeasti tarkoittaa. Tarinan on käsikirjoittanut näytelmäkirjailija ja dramaturgi Kati Kaartinen ja ohjannut Olli Mononen. Ohjelman kuvauksia on tehty Lapin lumisissa maisemissa ja Mediapoliksen studioissa. Joulupukin roolissa esiintyy Jarmo Lampela ja muissa rooleissa Hannes Mikkelsson, Pertti Koivula, Hanna Raiskinmäki, Emilia Sinisalo, Minna Kivelä, Erkki Teittinen, Eero Pekkonen ja Hanna Gibson. Tarina sisältää myös uutta jouluista live-musiikkia, jota esittävät muusikot Ville Rauhala ja Pirkko Kontkanen.

Lähde: Yleisradio

virittää mielen jouluun


i

Joulukalenteri 2017: Huiman hyvä joulu! 1.12. alkaen Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa

Kaunis Joulukoti 2017

11


Tervetuloa joulu!

Teksti: Anna-Kaisa Talvitie Kuvat: valmistajien

Marraskuussa voi jo hiipiä joulukoristelaatikolle. Mutta malttia, raota kantta ja poimi esille vain valosarjat ja ikkunatähdet. Ripusta valoa kodin jokaiseen ikkunaan tai ikkunanpieleen ohikulkijoiden iloksi. Paperitähti on kaunis myös ilman valoa. Valotähdet, tiedustelut info@noortrade.fi.

Kuinka teillä koristellaan? Joulu on makuasia. Paljon palloja ja kultanauhoja vai kuusi ja kynttilät. Ihana erilaisuus luo joulukoteja, jonne menee mielellään. Kutina vatsanpohjassa alkaa jo ovella. Millehän siellä näyttää? Perinteisen joulukodin tunnistaa heti - paljon punaista. Sisällä tuoksuvat vastapaistetut piparit. On palloja ja tonttuja, joulutekstiilit ja olkikoristeita. Entä naapurissa? Punaposkinen koti, H&M Home.

12

Kaunis Joulukoti 2017


Sujauta sukanvarteen Joulusukka ei ole perinteinen suomalainen joulukoriste, mutta jokin siinä kiehtoo. Ehkä ajatus joulupukista savupiipussa, matkalla täyttämään joulusukkaa lahjoilla. Sukan voi ripustaa ovenkahvaan, sängynpäätyyn tai perinteisesti takan reunalle. Jos joulupukki tapaa jättää lahjat kuuseen juurelle, voi sukkaan säilöä joulukortteja tai käärekarkkeja. Karvainen joulusukka 14,90e, Jotex. Vihreä joulusukka 59e, Ferm Living/Royal design.

Porojen sukua Hygge korvaa koristeet Skandinaavinen joulukoti on vaalea ja koristevapaa, mutta hyggeä löytyy! On pehmeitä taljoja, sohvannurkka, johon käpertyä ja paljon valkoisia kynttilöitä – tuoksuttomia tietenkin. Tähtivalo on joulukodin sydän, Ikea.

Sirot kauriit sipsuttavat koristamaan joulukotia. Suurisilmäiset suloisuudet seuraavat jouluhulinaa tyynynpäällissä, jotka kelpaavat ympärivuotiseen käyttöön. Kauriita voi bongata myös keittiön puolelta ja kuusen oksilta. Tyynynpäällinen 7,99e ja muki 4,99e, H&M Home. Uunikinnas 9e, Bloomingville/ Royal Design.

Kaunis Joulukoti 2017

13


Teksti: Piritta Porthan / Kuvat: Mikko Ala-Peijari

Perinteisen Joulun tunnelmaa

Anttilan luomutila Näsijärven rannalla nauttii idyllisestä suomalaistunnelmasta ympäri vuoden. Joulu on vuoden lämpöinen sydän, ja Anttilaan se somistettiin perinteiseen tyyliin.

14

Kaunis Joulukoti 2017


Kaunis Joulukoti 2017

15


Y

löjärvellä Kuljun kylässä on viljelty Anttilan maalaistilaa 1800-luvulta asti. Tila sijaitsee Näsijärven rannalla maalaismaisemassa, ja sieltä löytyy muun muassa lampaita ja Aberdeen angus -emolehmiä. Tilan karja tekee myös maisemanhoitotyötä ja säilyttää näin omalta osaltaan arvokkaita perinnemaisemia. Nyt osa Anttilan tilan taloa on juuri pintaremontoitu. Tummasävyistä mäntylattiaista ilmettä vaalennettiin ja modernisoitiin, kattoon asennettiin muun muassa led-paneelit tuomaan valoa. Tärkeimpänä osana sisustussuunnittelija Sirpa Leinosen suunnittelemassa uudistetussa sisustuksessa säilytettiin tilan historia. Sukuperinteet yhdistettiin nykyhetkeen, ja tilan vanha kalusto sijoitettiin kokonaisuudessaan sille luotuun ympäristöön. Päärakennuksen tupa remontoitiin isovanhempien häälahjakalustoon sopivaksi. – Tuvan huonekalut ovat alkuperäistä Askon mallistoa 1930-luvulta, ne entisöitiin huonekalujen alkuperäisiin sävyihin, Leinonen kertoo. – Vanha ja aito oikea on tämän kohteen juttu.

ENTISAJAN JOULUPERINTEITÄ Anttilan luomutilalla asuu kolmihenkinen perhe, vanhemmat ja kolmevuotias poika. Perinteinen joulu on perheelle tärkeä, ja Leinosen suunnittelema sisustus ja joulusomistus toi kotiin perheen toivoman tunnelman ja kokonaisuuden. Leinosen kautta perhe sai muun muassa kontaktit ompelijaan ja puuseppään, ja pintaremontin jälkeen Leinonen toteutti joulusomistuksen talon 30-neliöiseen tupaan. Joulusomistuksessa tilan vanhoja tavaroita asetettiin näkyviin. Joulun perimmäistä sanomaa ilmentää talon isännän isoisoäidin vanha Raamattu vuodelta 1898. Myös rukki ja kehdossa lepäävä nukke ovat kulkeneet sisustukseen aikojen takaa, ja yksityiskohtana käytettiin talon emännän pitkään säästämiä postikortteja. Nyt tupa henkii kuusentuoksuista joulurauhaa. Kynttilän liekit lepattavat, tuohivirsut tuovat henkäyksen menneiltä ajoilta ja pipari-, omena- ja joulutorttupurkit houkuttelevat maistiaisille. – Perinteinen joulutunnelma syntyy vähäeleisyydestä, Leinonen sanoo. – Koristetta, kimalletta ja ”bling blingiä” voisi mielestäni laittaa koteihin vähemmän, ja joulutunnelmaa voi luoda pienelläkin rahalla. Olisi ihanaa, jos useammat ihmiset palaisivat entisajan jouluperinteisiin.

16

Kaunis Joulukoti 2017

JOULU JUHLAVUODELLE Perinteisesti koti puetaan jouluksi punaiseen. Jouluinen tunnelma syntyy hetkessä punaisilla verhoilla ja pöytäliinoilla, ja punaisia pahvitonttuja on mukava leikata ikkunoihin koko perheen voimin. Leinosen mielestä joulunpunaista voisi näkyä enemmänkin. – Nykyjouluissa punainen usein korvataan hopealla ja kullalla, Leinonen sanoo. – Mutta vaatteissa punainen on nyt tulossa muotiin, ja sitä kautta se muutaman vuoden päästä varmasti löytää tiensä myös sisustukseen. Ehkä punainen sen jälkeen palaa myös jouluun. Perinteisessä joulussa tunnelmaa luovat myös luonnonmateriaalit, joita Anttilan tuvassa löytyy esimerkiksi himmelistä. Himmeli tehdään lämpimässä vedessä kastellusta kaislasta tai oljesta, joita pujotellaan muotoon pellava- tai puuvillalangan avulla. Luonnonmateriaaleista voi toteuttaa myös vaikkapa havukranssin, joka syntyy pajunoksarenkaan päälle asetelluista kuusen-, katajantai männynhavuista. – Suomen 100-vuotisjuhlavuonna on hyvä hetki tehdä perinteinen juhlavuoteen kuuluva joulu, Leinonen sanoo. – Kuuseen voi juhlan kunniaksi ripustaa suomenlippunauhaa.


JOULUMIELTÄ KÄSITÖISTÄ

W

Talon emäntä Piia-Liina Anttila kutoo joulun väreissä. Piia-Liian aviomies Tapio Anttila on Anttilan tilan viides isäntä.

Kaunis Joulukoti 2017

17


NUKKEVAUVA KEHDOSSAAN

W

Monissa suomalaiskodeissa sylilapsia alettiin 1700-luvulla nukuttaa kehdoissa. Kehdot maalattiin useimmiten yksivärisiksi.

18

Kaunis Joulukoti 2017


KORISTELU JUHLAVUODELLE

W

Siniristilippunauhoista tuli suosittuja kuusenkoristeita suomalaisille erityisesti Suomen itsenäistymisen ja sotien aikaan. Tänä vuonna joulukoristelun voi tehdä satavuotiaan itsenäisen Suomen kunniaksi.

Kaunis Joulukoti 2017

19


LANKAA RUKILLA

W

Rukin avulla karstatusta puuvilla- tai villakuidusta voi tehdä lankaa. Rukit yleistyivät Suomessa 1700-luvun loppupuolella.

TUOHIVIRSUT JALKAAN

W

Tuohivirsut valmistuvat esimerkiksi koivusta, katajan kuoresta tai lehtipuiden kuoren alla sijaitsevasta niinikerroksesta. Sana ”virsu” on kulkeutunut suomen kieleen balttilaisesta ja venäjän kielestä.

HERKKUJEN HUUMAA

W

Neilikka ja kaneli tuoksuvat joulun alla suomalaiskeittiöiden piparitaikinoissa. Suussa sulavat joulutortut valmistuvat perinteisesti voitaikinasta ja luumuhillosta.

20

Kaunis Joulukoti 2017


TERVEHDYS JOULUUN

W

Joulukorttien lähettämisen perinne sai alkunsa 1800-luvun Lontoosta. Suomessa joulukortit yleistyivät 1920-luvulla, ja sähköisten joulutervehdysten suosiosta huolimatta joulu on edelleen vuoden kiireisintä postiaikaa.

Kaunis Joulukoti 2017

21


JOULUN ILOSANOMA

W

Joulun perimmäinen sanoma löytyy Raamatun jouluevankeliumista. Sen lukeminen luo vuoden suurimpaan juhlaan syvyyttä ja tunnelmaa.

22

Kaunis Joulukoti 2017


PERINTEINEN HIMMELI

W

Ennen vanhaan himmeliä pidettiin onnenesineenä: mitä suurempi himmeli löytyi tuvasta, sitä suuremman sadon tilan uskottiin antavan. Sittemmin pienessä ilmavirrassa pyörivästä himmelistä syntyi suosittu joulukoriste.

Kaunis Joulukoti 2017

23


JOULUN UUTUUSHITTI

BEAUTY ADVENT CALENDAR Tämän ohi ei kävellä – edes aamutokkurassa. Joulunodotuksen himottavin lahja on kosmetiikkakalenteri. Suomeen rantautunut Beauty Advent Calendar tuo takaisin lapsuuden maagisen joulunodotuksen. Verkkokauppojen lisäksi osaa tuotteista saatavilla myös tavarataloista. Pidä silmällä!

Teksti: Laura Okko / Kuvat: valmistajien

6.

24

Kaunis Joulukoti 2017


1. Glitter, 30e (arvo 90e), tyttömäinen kalenteri sisältää koruja, huulivoiteita, kynsilakkaa ja hiusasusteita, myymälöissä ja glitter.fi. 2. The Body Shop -kalenteri, kosmetiikan ystävän toivejoulukalenteri, joka muuntuu pelattavaksi tietopeliksi, saatavilla kolme erilaista kalenteria, hinnat 69-129e, myymälöissä sekä verkkokaupassa, thebodyshop.fi. 3. Dermosil-kalenteri. Ihania jouluyllätyksiä niin ihonhoitoon, peseytymiseen kuin kauneudenhoitoonkin, dermosil.fi, hinta 40e. 4. Babor Christmas Calendar. Todellista hemmottelua ylellisin ihonhoitotuottein, eleven.fi. Hinta 99e. 5. Lumene Nordic Beauty Calendar, 89e, monipuolista pohjolan kauneutta Lumene jälleenmyyjiltä. 6. L’Occitan-adventtikalenteri. Luukuissa voiteita, öljyjä ja hiustenhoitotuotteita. Myynnissä myymälöissä pääkaupunkiseudulla sekä fi.loccitane.com, rajoitettu erä. Saatavilla kahden hintaisia tuotteita, 49e ja 99e.

1. 5.

2.

4.

3. Kaunis Joulukoti 2017

25


Kuka on

oikea

Joulupukki?

”Joulupukki, Joulupukki, valkoparta, vanha ukki!” Perinteinen jouluvärssy toivottaa pukin tervetulleeksi iloisin mielin. Mutta kuka on tämä meille vanha tuttu, puuhkalakki, karvanuttu? Teksti: Linda Huhtinen

26

Kaunis Joulukoti 2017


R

E

akastetun harmaahapsen tarina juontaa juurensa kauas Anatoliaan, nykyisen Turkin alueelle. 300-luvulla Pyhä Nikolaus oli tunnettu hyväntekijä, joka kohdisti huomionsa erityisesti lapsiin. Myöhemmin Nikolauksen juhlapyhän tavaksi muodostuikin lahjojen antaminen perheen pienimmille. Tapa levisi sittemmin hollantilaisten mukana Amerikkaan, missä hahmo sai uudenlaisen muotonsa, Sanctus Nicolauksen muuttuessa hiljalleen Santa Clausiksi. Mainostajien ja pilapiirtäjien kynien kautta Joulupukki muutti muotoansa pulleavatsaiseksi hahmoksi, jonka kasvoja peitti muhkea parta. Viimesilauksen antoi Louis Prang, joka painatti joulukortteja punapukuisesta Joulupukista. 1800-luvun alussa Suomeen rantautunut Joulupukki oli alun perin ulkomuodoltaan nykyistä pelottavampi: harmaaseen turkkiin pukeutunutta hahmoa puettiin erilaisiin naamareihin. Hiljalleen amerikkalainen perinne sai kuitenkin paikkansa myös suomalaisessa joulukodissa, jolloin syntyi sympaattinen Joulupukki, jonka nimi on mitä luultavimmin johdateltu nuuttipukista ja kekripukista.

Joulupukin toimintatavat, asuinpaikka ja nimi vaihtelevat eri maiden mukaan. Iso-Britanniassa hänet tunnetaan nimellä Isä Joulu, kun taas Norjassa puhutaan Nisse-Tontusta. Grönlannin Joulupukin pajan edessä on maailman korkein tuttitorni, johon pienet lapset saavat lähettää tuttinsa siitä luopuessaan. Näin lapset varmistuvat siitä, että tutti on hyvässä tallessa. Islannissa Joulupukin virkaa hoitavat joulupojat, joita on nykyisin kolmetoista kappaletta. Norjalainen Nisse ei käytä poroja, vaan kulkee norjalaisittain ylväillä vuonohevosilla, joiden nimet ovat Joulutähti ja Jouluilo. Suomessa samaa virkaa hoitaa tuttu ja turvallinen Petteri-Punakuono. Myös pukin vierailuajat vaihtelevat: Venäjällä tutumpi joulutoveri on Pakkasukko, joka saapuu vasta uutenavuotena. Loppujen lopuksi Joulupukin nimet ja historia ovat kuitenkin vain aikuisten hölynpölyä. Todellisen totuuden Joulupukista tietävät vain lapset. Joulupukin ystävä, 4-vuotias Samu avittaakin aikuisia jakamalla muutaman knoppitiedon: ”Joulupukki on minun toisiksi paras kaveri. Viimeksi hän toi junaradan, lohikäärmeen ja ainakin sata karkkia. Joulupukilla on parta ja iso maha, mutta ei yhtä iso maha kuin papalla.”

Kaunis Joulukoti 2017

27


Made in Finland

JOULUPUUN SOMISTAJAT Teksti: Anna-Kaisa Talvitie / Kuvat: valmistajat

1. KIRJOJEN UUSI ELÄMÄ

Vintage-kirjojen sivuista tehdyt origamitähdet myydään kolmen pakkauksessa. Tähdet 9e/3 kpl +postikulut, Paperiaarre.

2. POHJOLAN KARHU

Kierrätysmateriaalista tehty karhu on valmistettu Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Pohjolan karhu 6e + postikulut, Metsälinnan Werstas.

3. TIITIÄISEN JOULUSUKAT

Minimittaiset Poppy’s-joulusukat ovat kotimaisia, käsin tehtyjä uniikkikappaleita. Sukat 18e/3 kpl+ postikulut, Etsy/ Poppyshome.

1.

2. 3. 28

Kaunis Joulukoti 2017


PALKITTUA LAATUA Suunnittelija Elina Mäntylän puusydän on suomalaista koivuvaneria. Valona Design-koivukoristeet 15e/kpl, MadeBy.

DIY TEE SE ITSE

Hopeapallo syntyy kuusen punoksista. Leikkaa kaksi kartonkipalloa (ø 13 cm) ja niiden keskelle pyöreä aukko. Pidä kartongit nipussa ja pyöritä punosta aukon läpi, renkaan ympärille. Leikkaa punos poikki kartonkien välistä, renkaan ulkosivusta. Pujota kartonkien väliin siimalanka ja sido napakasti. Poista kartonki ja pörrötä. Lisää ripustuslanka. Hopealanka, Sinelli.

SYDÄMEENI JOULUN TEEN Puuvillasydämet painetaan ja ommellaan Lahdessa. Puuvillasydän 13e, SydänMaami.

Kaunis Joulukoti 2017

29


Joulu

ULKOMAILLA Joulu on suomalaisille rauhoittumisen aikaa ja joulua vietetään yhdessä perheen kanssa. Suomalaiseen jouluun kuuluvat perinteisesti esimerkiksi joulurauhan julistus, kinkku, joulukirkko sekä Joulupukki, mutta miten joulua vietetään muualla maailmassa? Millaisia jouluperinteitä löytyy toiselta puolen maapalloa?

Teksti: Effiina Jalonen

30

Kaunis Joulukoti 2017


Kaunis Joulukoti 2017

31


Joulu on rantautunut länsimaista Japaniin, vaikka Japani ei olekaan kristitty maa. Japanissa joulu on todella kaupallinen juhla ja isossa osassa joulunviettoa on lahjojen antaminen. Lahjoja ostetaan niin perheenjäsenille, ystäville kuin työnantajallekin – kaikille, keiden kanssa ollaan paljon tekemisissä. Suurin ero suomalaisen ja japanilaisen joulun välillä on se, että kinkun sijaan japanilaisille maistuu joulupöydässä friteerattu kana. Kaupallisen hengen mukaisesti Japanissa joulu huipentuu käyntiin amerikkalaisessa pikaruokaravintola Kentucky Fried Chickenissä. Ravintoloiden edustat täyttyvät jouluaattona valtavista massoista jonottavia ihmisiä ja mahdollinen kotiinkuljetus täytyy tilata viimeistään kolme kuukautta ennen joulua.

32

Kaunis Joulukoti 2017

Japani


Islanti Joulupukin sijaan Islannissa seikkailee joulun aikaan kolmetoista joulupoikaa (jólasveinar). Joulupojat ovat ilkikurisia kujeilijoita ja he vierailevat kaikkien lasten luona kolmenatoista joulua edeltävänä päivänä. Lapset laittavat iltaisin ikkunalle parhaat kenkänsä, joihin yksi joulupojista käy jättämässä joko lahjoja kilteille lapsille tai mädäntyviä perunoita tuhmille lapsille. Joulupoikien nimet kuvastavat heidän luonteitaan ja sitä, millaisia kepposia heistä kukin saattaa keksiä. Joukossa on muun muassa Bjúgnakrækir (Makkaranpihistäjä), Hurðaskellir (Ovenpaiskoja) sekä Gluggagægir (Tirkistelijä).

Kaunis Joulukoti 2017

33


Venezuela Venezuelan Caracasissa käydään varhain jouluaattoaamuna kirkossa. Tämä ei poikkea paljoakaan suomalaisesta jouluperinteestä, mutta tapa miten kirkkoon matkustetaan, on suomalaisiin tapoihin verrattuna eksoottinen. Caracasilaiset nimittäin kulkevat joulukirkkoon rullaluistimilla. Kaupungin kadut suljetaan täysin autoilta, jotta kaupunkilaiset pääsevät turvallisesti kirkkoon perille.

34

Kaunis Joulukoti 2017


Australia

Lähteet: National Geographic Suomi, Momondo

Australiassa on joulukuussa kesä, joten joulua vietetään rannalla uiden ja auringosta nauttien. Jouluksi koristellaan prameasti, niin talot kuin kadutkin. Jouluateria valmistuu grillibileiden merkeissä. Joulupukki vierailee myös Australiassa, mutta porojen sijaan rekeä vetää kuusi kengurua (six white boomers). Australiassa Joulupukki vaihtaa punaisen nuttunsa shortseihin ja t-paitaan.

Kaunis Joulukoti 2017

35


36

Kaunis Joulukoti 2017


Teksti: Laura Okko

M

Outo katalonialainen joulupukki uistatko vielä tamagotchit? Ne pienet virtuaalilelut, joita ruokittiin ja hellittiin kuin pientä lasta. Katalonialaiset ovat jouluperinteessään menneet vielä pidemmälle ja kehitelleet ehkä oudoimman tradition ikinä. Joulupukin sijaan lahjat tuo hellinnän kohteena oleva puupölkky.

CAGA TIÓ Caga Tió eli suomennettuna kakkaava pölkky on hartaasti odotettu vieras jokaisessa katalonialaisessa kodissa joulun aikaan. Kummallisessa jouluperinteessä puun rungosta katkaistu pölkky kakkaa lahjat lapsille jouluaattona. Puupölkkyyn on askarreltu kaksi tai neljä jalkaa, pölkyn toiseen päätyyn on maalattu hymyilevät kasvot ja pieni puinen nenä. Takapuolta peittää lämmin viltti ja päähän on laitettu perinteinen joulusukka. Caga Tió saapuu koteihin joulukuun 8. päivänä, jolloin Espanjassa vietetään Neitsyt Marian sikiämisen juhlaa. Lasten tulee pitää pölkkyä hyvänä ja ruokkia sitä joka ilta aina jouluun asti. Mikäli Caga Tió on kohteluunsa tyytyväinen, se turauttaa lahjat lapsille jouluaattona.

RITUAALIT PÖLKYN YMPÄRILLÄ Lahjaperinne menee näin. Kun jouluaatto vihdoin koittaa on Caga Tió riittävän pullea ja valmis päästämään hautomansa lahjat ulos. Pölkky nostetaan takan ääreen ja koko perhe kokoontuu sen ympärille. Caga Tió:lle lauletaan perinnelaulu: ”Caga Tió, kakkaa pölkky, kakkaa hasselpähkinöitä ja nougaata, jos et kakkaa, me hakkaamme sinua kepillä.” Niin siinä sitten tapahtuu. Caga Tió panttaa. Lasten tulee mennä vuorotellen oven ulkopuolelle rukoilemaan lahjoja pölkyltä ja palatessaan he saavat lyödä kepillä kevyesti Caga Tió:a. Kuin ihmeestä, pölkky alkaa ulostaa lahjoja peiton alle. Rituaalia toistetaan, kunnes kaikki lahjat on jaettu lapsille.

LOPPIAISENA SAAPUVAT ITÄMAAN TIETÄJÄT Caga Tió ei tuo suuria lahjoja, sillä kolme viisasta itämaan tietäjää saapuu lahjoineen vasta loppiaisena. Joulupukki ei kuulu lahjaperinteeseen. Alun perin puinen pölkky on symboloinut lahjoja, joita maa antaa meille. Myöhemmin pölkky karnevalisoitui, sai kasvot ja lahjarituaalit. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Caga Tió tunnetaan myös nimillä Tió de Nadal, Tronca tai lyhyesti Tió. Tarvikkeet Caga Tión kasaamiseen myydään joulun alla paikallisissa supermarketeissa.

"Caga tió, caga torró, avellanes i mató, si no cagues bé et daré un cop de bastó. caga tió!"

Kaunis Joulukoti 2017

37


38

Kaunis Joulukoti 2017


Teksti: Laura Okko

”I speak now from my home and from my heart, to you all…”

MERRY CHRISTMAS!

– joulunviettoa Englannissa Englantilaisten joulussa on satumaista taikaa. Kiireetön yhdessäolo kruunaa perhejuhlan. Joulupäivä on juhlapäivä ja pukki saapuu jouluyönä savupiipusta.

Joulunodotusta Jouluvalmistelu alkaa 1. adventtina, kun kuusi kannetaan kotiin ja koristellaan. Touhua riittää koko joulukuun. Jouluaatto on vielä työpäivä. Odotus tiivistyy aattoiltaan, jolloin lapset jättävät takan ääreen yöllä saapuvalle pukille lasillisen sherryä ja makean piiraan, mince pie, sekä poroille porkkanaa.

Kaunis Joulukoti 2017

39


40

Kaunis Joulukoti 2017


Maaginen Joulupukki, Father Christmas Jouluyönä taianomainen Joulupukki, Father Christmas, lentää yhdeksän poron voimin halki tumman taivaan ja heittää lahjat savupiipusta joulusukkiin, takan ääreen ja kuusen alle jättäen valkoisia jalanjälkiä ympärilleen. Retkikunnan porot Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner, Blitzen seuraavat etunenän Petteri Punakuonoa, Rudolf the Red-Nosed Reindeer. Mikä katastrofi olisikaan, jos takan reunan eväistä ei olisi edes haukattu!

Joulupäivän juhla-aterialla kalkkunaa ja vanukasta Kun joulupäivän aamu koittaa, lapset rynnivät yläkerran makuuhuoneista jakamaan lahjoja. Keittiössä alkaa kuhina. Jouluateria on valmistettava hyvissä ajoin ennen perinteistä kuningattaren iltapäivän joulutervehdystä. Suku kokoontuu jouluaterialle. Ensitöikseen ristitään käsivarret vierustoverin kanssa ja avataan pöytään katetut paukkukarkit, Christmas Crackers. Sisältä paljastuu silkkipaperikruunu, joka laitetaan päähän, vitsi tai arvoitus ja pikkulahjoja. Huonot vitsit luetaan vuorotellen. Jouluateria aloitetaan sherryllä ja päätetään portviinilllä.

Kaunis Joulukoti 2017

41


42

Kaunis Joulukoti 2017


Joulupöydän keskiössä on kalkkuna, Christmas Turkey, joka tarjoillaan suoraan uunista paahdettujen juuresten kera. Jälkiruokana on erittäin makea mm. rusinoista ja taaleista leivottu herkkuvanukas, pudding. Ennen pöytään tarjoilua se liekitetään siniseksi ja kuorrutetaan kermalla. Muita jouluherkkuja ovat hedelmäpiiraat, mince pie ja hedelmäkakut, cake.

Joulupäivän ohjelmaa Englantilaiset osaavat hullutella perhepiirissäkin. Perinteisin seurapeleistä on pantomiimileikki, charades. Tyypillisesti hattuun on laitettu sanoja elokuvista, kirjoista tai näytelmistä ja jokainen vuorollaan esittää pantomiiminsa hilpeässä tunnelmassa.

Tapaninpäivä, Boxing Day Tapaninpäivä on Boxing Day. Kaulaan kääritään lempijoukkueen tunnushuivit ja perheet lähtevät sankoin joukoin jalkapallo-otteluihin. Myös liikkeet avaavat ovensa alennusmyynteineen niille, joita jalkapallo ei kiinnosta.

Kaunis Joulukoti 2017

43


44

Kaunis Joulukoti 2017


Joulu vaihdossa Jouluna perheet kokoontuvat yhteen. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista. Tuolit joulupöydän ympärillä voivat jäädä tyhjiksi monesta syystä. Joskus syy on lapsen ulkomaanreissu. Teksti: Katja Vihmakoski

M

erja Kauppinen tietää, miltä tuntuu ikävöidä lastaan valtameren toiselta puolelta. Hänen esikoisensa lähti muutama vuosi sitten vaihto-oppilaaksi Amerikkaan, ja perheellä oli edessään ensimmäinen joulu, kun koko 6-henkinen kööri ei ollutkaan koossa. Merjan perheessä on aina arvostettu perinteitä. Joulukirkko, ääneen luettu evankeliumi ja lahjojen jako kuuluvat aaton ohjelmaan, ja siinä jokaisella on oma roolinsa. Kun yksi oli joukosta poissa, piti uuteen asetelmaan totutella. Äiti iloitsi poikansa saamasta mahdollisuudesta nähdä ja kokea maailmaa, mutta oma ikävä piti käsitellä. – Joulun alla huomasin yhtäkkiä siivoavani vimmatusti sellaisia kaappeja, joihin en aikoihin ollut koskenut. Jossain vaiheessa tajusin purkavani ikävääni siivoamiseen. Kun hoksasin tämän, hiipui siivousinto ja ikäväkin laantui. Tiesin lapseni pärjäävän.

Amerikkalainen joulunvietto poikkeaa suomalaisesta melkoisesti. – Suurin yllätys oli se, että siellä joulua vietetään vain 25. päivä. Aatto on siellä ihan normaali työpäivä. Erot näkyivät tietysti myös ruokapöydässä. Perheen perinneherkut eli herneillä ja luumuilla ympäröity kinkku, rosolli, perunat ja kala uupuivat vaihtoperheen pöydästä. Kalkkuna on siellä joulupöydän kruunu. Jälkkäriksi tarjottiin rahkaa, hedelmiä ja makeisia. – Herkullisinta oli kuulemma sienikastike mehevän pihvin päällä, Merja kertoo. Paitsi ruokailu- ja joulunviettotavoissa, eroja on maisemissa ja säässä. Merjan poika kaipasi jenkkijoulussaan lunta, mutta Merja itse ei sitä välttämättä niin tarvitsisi. – Haluaisin kokea joulun palmujen katveessa ja auringon paisteessa. Millainenhan joulumieli silloin syntyisi? Uudessa tilanteessa perinteitä noudatetaan uudella tavalla, tai luodaan kokonaan uudet. Joulusuukon voi lähettää Skypen kautta, ja lahjat antaa, kun taas tavataan. Joulu on siellä missä rakkaatkin: sydämessä.

Kaunis Joulukoti 2017

45


Saksan tunnelmalliset

JOULUMARKKINAT Saksalaiset ovat jouluhullua kansaa. Eikä joulua ilman joulumarkkinoita. Oikeaan tunnelmaan virittäydytään lämminhenkisillä joulutoreilla adventtiaikaan.

46

Kaunis Joulukoti 2017


Teksti: Katja Vihmakoski

M

ikä onkaan ihanampaa kuin maleksia jouluisten tuoksujen ja valojen vilinässä torikojujen kapeilla käytävillä. Tuhannet keskiaikaiset torit muuttuvat joulun alla vilkkaiksi kokoontumispaikoiksi. Toreilla tehdään niin ostoksia kuin vietetään aikaa yhdessä perheen ja ystävien kanssa. Joulumarkkinoita on suuremmissa kaupungissa useita ja markkinamatkailu on suosiossa.

Kaunis Joulukoti 2017

47


Glühwein - saksalainen glögi Joulumarkkinoiden tärkein tuote on höyryävän kuuma Glühwein, mausteinen hehkuviini. Sitä siemaillaan paksusta keraamisesta mukista torin vilskeessä. Makuja on tarjolla useita. Ruokakojujen runsas valikoima kutsuu kulkijaa. Tyypillisimpiä herkkuja ovat juustot, makkarat, lihavartaat, kanelipiparkakut, paahdetut mantelit, kastanjat ja suklaahedelmät. Käsityöpuodit tarjoilevat niin silmäniloa kuin käytännöllisyyttäkin saksalaisella perinteellä, tietysti. Lahjaostokset ja herkkujen poimiminen joulupöytään hoituvat kuin huomaamatta.

Joulumarkkinat kartalla 1. BREMEN

3. DRESDEN

Hansakaupunki Bremen koristautuu adventtiaikaan huolella ja joulumarkkinoita Raatihuoneen ja Roland-patsaan ympärillä, Unescon maailmanperintökohteessa, kutsutaan maan kauneimmiksi. Historialliset kulissit, piskuiset kujat ja rakkaudella koristellut kojut pitävät huolen vieraan viihtymisestä.

Saksan vanhimmat joulumarkkinat löytyvät Dresdenistä. Striezelmarktin idylliseen markkinatunnelmaan on kokoonnuttu jo 1400-luvulta alkaen.

2. BERLIINI Berliini täyttyy joulutoreista. Tunnetuin lienee perinteinen ruokaan ja käsitöihin keskittynyt Gendarmenmarkt. Myös erityiset markkinat kuten pop-up taiteelle ja designille vihkiytynyt Holy Shit Shopping sekä huvittelua rakastavien Wintertraum ovat löytäneet tiensä kaupunkilaisten sydämiin. On itsessään jo nautinto kuljeskella kojulta toiselle ja imeä joulunodotuksen tunnelmaa.

48

Kaunis Joulukoti 2017

4. KÖLN Kölnissä joulutoreja on useita ja jokaisella niistä oma teemansa. Markkinoita on niin kulttuurinnälkään kuin homoseksuaaleille.

1.

4.

2. 3.


Kuumat kupit Joulun valikoidut juomat

Glögi on joulunajan suosittu klassikkojuoma. Alkuperäinen glögi, eli ”glühwein” on lähtöisin Saksasta ja varhaisimmat viittaukset glögiin ovat peräisin 1400-luvulta. Suomeen tämä maukas ”hehkutettu viini” rantautui Ruotsin kautta 1900-luvun alussa ja on sen jälkeen vakiintunut erityisesti joulun juhlajuomaksi.

Teksti: Effiina Jalonen Kuvat: valmistajien

Raatimme testasi ja arvioi useimmista lähikaupoista löytyvät, edulliset sekä alkoholittomat glögit ja asetti ne ominaisuuksien ja yleisarvion perusteella paremmuusjärjestykseen.

Pettämätön glögi-resepti

Hinta: 3

,29 e

1.

Hinta: 1

,95 e

2.

,89 e Hinta: 0

3.

MARLI PERINTEINEN GLÖGI

VALIO VAALEA GLÖGI

RAINBOW GLÖGIJUOMA

Ominaisuudet: Väri on vaalea ja tuoksu kanelinen. Maultaan glögi on makea ja särmikäs.

Ominaisuudet: Väri on vaahteranlehdenkeltainen, tuoksu on makea ja omenainen. Maultaan glögi on todella makea ja siinä on kuivatun aprikoosin vivahde.

Ominaisuudet: Väri on täyteläisen punainen, tuoksu neilikkainen ja marjamehuinen. Maultaan glögi on mehumainen ja pehmeä.

Yleisarvio: Kokonaisuudessaan konstailematon. Ei muuta kuin glögiä termariin, monot jalkaan ja hiihtolenkille. Valmistaja: Eckers Granini Finland Oy

Yleisarvio: Enemmän uuniomenan kuin glögin makuinen. Valmistaja: Valio Oy

Yleisarvio: Tätä glögiä voisi juoda muulloinkin, kuin vain jouluna. Maku on paljon vähemmän ”glögimäinen” kuin tuoksu. Valmistaja: Refresco Finland Oy

• • • • • • • • • •

4 dl vettä 1 dl sokeria 1-2 kanelitankoa 10 kokonaista neilikkaa 1 tl kardemumman siemeniä pala inkivääriä 1 dl mustaherukkamehua 1 plo (0,75dl) punaviiniä (1-2 dl maustamatonta alkoholia)

Keitä vettä, sokeria ja mausteita 10-15 minuuttia. Siivilöi mausteliemi. Sekoita joukkoon mustaherukkamehu ja viini. Kuumenna glögi, mutta älä enää keitä. Kaada perinteinen glögi laseihin tai mukeihin. Voit terästää glögin alkoholilla halutessasi. Lisää laseihin rusinoita ja kuorittuja manteleita. (Resepti: www.k-ruoka.fi)

Kaunis Joulukoti 2017

49


o

Trendikäs lahja koko perheelle on DJI Spark -minikopteri. Se on pieni, kämmenellä ohjattava helikopteri. Maailmalla on suureksi menetykseksi osoittautunut LOL -yllätyspallo, jolle povataan menestystä Suomessakin. Pallon sisältä paljastuu keräilynukke tarvikkeineen.

Teksti: Riita Niskanen / Kuvat: valmistajien

HITTILAHJAT JOULUUN o

Syksyn uutuus on ANKI COZMO, joka on interaktiivinen robotti. Sen yksilöllinen persoona kehittyy ajan myötä. Toinen interaktiivinen hittilelu on FUR REAL BUZZ -tiikeri, joka on valtava mekaaninen, liikkuva ja äänellä varustettu lelueläin.

Pizzafanien suosikkilahjaksi nostetaan UUNIPIZZAUUNI, joka tuo aitoa pizzeriatunnelmaa kotiin. Rapea pizza paistuu täydellisen kypsäksi korkeassa lämpötilassa jopa minuutissa.

50

Kaunis Joulukoti 2017

TÄNÄ JOULUNA VERKKOKAUPPA. COMIN LAHJAHITTEJÄ ARVIOIDAAN OLEVAN SUORATOISTOLAITTEET, INTERAKTIIVISET LELUT JA MAAILMALLAKIN SUOSITTU YLLÄTYSPALLO.


u

Vauvaperheissä myy joka joulu hyvin klassikkolelu, Brion Ride-On mäyräkoira. Vauvaperheiden suosikki ympäri maailmaa on myös uusi Tula Free to Grow -kantoreppu, jossa on joulumyyntiä varten uusia kuoseja.

Kaunis Joulukoti 2017

51


Minun

Teksti: Leena Kalliokoski / Kuvat: Ellan kuva Ofer Amir, Kari Aihisen kuva Sami Repo, Vapun kuva Viola Minerva Virtamo

jouluruokani

Kysyimme tunnetuilta syksyn ruokakirjailijoilta, millaisia ruokia heidän joulupöydästään löytyy ja mitkä ovat ne herkut, joita ilman joulu ei tunnu joululta.

Kaakaokakkua ja chiantiviiniä 2 dl punaviiniä 4 rkl kaakaojauhetta 3 ½ dl sokeria 200 g voita 4 kananmunaa 2 dl vehnäjauhoja 3 tl leivinjauhetta 2 rkl rommia voita vuoan voiteluun jauhoja vuoan jauhottamiseen

52

Kaunis Joulukoti 2017

Laita kattilaan viini, kaakao, sokeri ja voi. Kuumenna ja sekoita kiehauttamatta seosta. Ota pois liedeltä ja anna jäähtyä. Erottele keltuaiset valkuaisista ja vatkaa yksi keltuainen kerrallaan viinin joukkoon. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää viiniin sekoittaen samalla. Lisää rommi. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää vaahto varovasti seokseen. Levitä taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan ja kypsennä 160-asteisessa uunissa 45 minuttia.

Ohje kirjasta Ella - Kotona Italiassa Kuva: Ofer Amir


Kari

Vappu

Ella

TV-kokki ja keittiöpäällikkö Kari Aihisen juuri julkaistu Kape24h -ruokakirja seuraa energisen Aihisen arkea ja tarjoaa reseptejä kotiruokaklassikoihin, bistroruokaan, sekä fine dining -annoksiin. Ruuhkavuosia elävä keittiöpäällikkö rauhoittuu jouluna suvun kanssa ja vaalii kiireisen arjen vastapainona perinteitä.

Vappu leipoo -uutuuskeittokirjan tekijän, juontaja Vappu Pimiän joulupöydässä loistavat suomalaiset perinteiset herkut ja aina ripaus jotain uutta.

Monista televisio-ohjelmista tuttu toimittaja ja juontaja Ella Kanninen viettää osan vuodesta Toscanassa, Italiassa, osan Suomessa.

”Monipuolinen kalapöytä on meille tärkeä osa joulun perinteitä. Kinkku kuuluu ilman muuta meidän jouluaterialle. Sen tuoksu tuo joulun tunnelman. Perinteisten herkkujen lisäksi yritän aina välillä tuoda uusia juttuja joulupöytään. Uusimpia joulupöydän tulokkaita on saaristolaisleipä, jonka resepti löytyy uudesta kirjastani. Sen kanssa nautimme skagenröraa, klassista ruotsalaista rapusalaattia, ja mätiä.”

”Tämän vuoden joulunviettopaikkaa emme ole vielä päättäneet, mutta porkkanalaatikkoa löytyy aina joulupöydästämme. Vakiosuosikkeja ovat erilaiset graavatut kalat. Joulukinkun korvaa joulukala. Jälkiruoaksi syödään perinteisiä italialaisia joululeivonnaisia: kuivattuja rusinoita ja sukaatteja sisältävää panettone-kakkua tai tomusokerilla koristeltua pandoroa. Uuden kirjani resepteistä löytyy chianti-suklaakakku. Se sopii mainiosti joulun jälkiruoaksi”

”Joulu on ruokajuhlista pyhin ja perinteisin, silloin luodaan perheelle ja etenkin lapsille ruokamuistoja. En kaipaa uusia herkkuja jouluaterialle. Suvun yhteisestä joulupöydästä löytyvät suurimmat suosikkini: lajitelma mätiä, italian salaattia ja äidin tekemiä lihapullia sekä kotijuustoa. ”

Ravintola Savoyn keittiöpäällikön ja Roster-ravintoloita isännöivän Kari Aihisen uusi keittokirja, Kape 24h (Tammi), julkaistiin Turun ruokamessuilla lokakuussa.

Vappu leipoo (Cozy Publisching) on Vappu Pimiän kolmas keittokirja. Kirja ilmestyi lokakuun lopussa.

Ella - Kotona Italiassa (Tammi) ilmestyi tänä syksynä. Kirja avaa ikkunan toscanalaiseen elämänmenoon ruokatarinoiden ja reseptien kautta.

Kaunis Joulukoti 2017

53


Joulutunnelmaa koristeilla

Teksti: Riitta Niskanen

Kodin koristelu on tärkeää joulun tunnelman luomisessa. Kuusen hakeminen huoneen nurkkaan, kynttilöiden asettelu ikkunoille ja pöydille, ovikranssin ripustaminen ulko-oveen ja joulukukkien ostaminen saavat aikaan joulumielen.

54

Kaunis Joulukoti 2017


Kaunis Joulukoti 2017

55


J

ouluiseen sisustukseen kuuluvat kynttilöiden ja valosarjojen lämmin kajo. Ne piristävät pimeää vuodenaikaa ja luovat pehmeää valoa ympärilleen. Etenkin elävä tulenliekki rauhoittaa. Pattereilla varustettuja tuotteita saa aseteltua vapaasti seinille, kaappien päälle, kattauksiin, maljakoihin tai minne ikinä haluaakaan rennoiksi kokonaisuuksiksi. Kynttilöitä löytyy kaiken kokoisia ja muotoisina. Pienet tuikut sopivat poltettaviksi erilaisten lyhtyjen sisällä. Pitkät kynttilät tuovat juhlallista tunnelmaa joulupöytään. Näyttävää lisää saa kynttilämanseteilla. Joulupöytää voi koristaa myös puuvillaisilla ja metallisilla palloilla. Tarjolla on monia sisustuksellisia värejä, joista punainen sopii monen mielestä parhaiten jouluun. Kivaa lisäilmettä saa klipseillä kiinnitettävillä punatulkuilla, lumihiutaleoksalla tai koristekranssilla. Koristekransseja on saatavilla monista uusista materiaaleista, kuten höyhenistä ja metallista. Kranssin voi ripustaa joulukodissa seinälle, ikkunaan tai oveen. Joulukuvioiduilla tarra-arkeilla saa jouluista tunnelmaa ikkunaan, seinälle tai pöytään. Jos myymälöistä tai verkkokaupoista ei löydy mieleisiä koristeita, voi niitä tehdä itse. Trendikäs keino on valmistaa soodataikina, josta saa muotoiltua koristeta kuuseen tai muualle joulukotiin. (Lisää tietoa: blogspot.fi tai pinterest.com) Joulukoristelun värejä ja kuoseja kannattaa miettiä aina muiden sisustustrendien mukaan. Koristevalot eivät saa riidellä muun kodin ilmeen kanssa.

56

Kaunis Joulukoti 2017

SISUSTA KUKILLA Joulukukkien käytöllä suomalaiskodeissa on yhtä pitkät perinteet kuin joulukuusellakin. Suosituimpina kukkina ovat tutut joulutähdet, hyasintit, ritarinkukat, amaryllikset ja tulppaanit. Kauppapuutarhaliiton mukaan joulutähtiä valmistuu suomalaisilta kukkaviljelmiltä noin 2,3 miljoonaa, hyasintteja lähes kolme miljoonaa, tulppaaneja useita miljoonia. Viime vuosina joulun kasveina ovat yleistyneet myös punaiset tulilatvat, jouluruusu ja orkidea.


Kaunis Joulukoti 2017

57


Metsän tarina Tee itse trendikkäät joulukoristeet pelkistä luonnonmateriaaleista. Metsän antimista askarrellut kranssit ja asetelmat tuovat joulukotiin sadunomaista tunnelmaa sekä ihania tuoksuja.

Teksti: Anna Nummisto / Kuvat: Risto Ala-Peijari / Ohjeet ja toteutus Tanja Lähdeaho/Floramore Oy

58

Kaunis Joulukoti 2017


OHJE: Aloita koristeen rakentaminen valitsemalla pohjaksi oksa, jonka päälle muut materiaalit kiinnitetään päällystetyllä rautalangalla. Kuvan koristeen pohjana on noin 25 cm pitkä kuiva kuusen oksa. Kiinnitä rautalanka muutamalla kiepautuksella kuivaan oksaan kiinni. Lisää pohjaan valitsemiasi kasveja ja oksia kerroksittain pieninä nippuina. Pyöräytä kaikki materiaalit napakasti kiinni rautalangalla. Lopuksi kieputa latvaan muutama kerros rautalankaa ja muotoile takapuolelle lenkki oveen kiinnittämistä varten. Halutessasi voit lisätä puuhun koristeita liimaamalla ne ulkokäyttöön tarkoitetulla liimalla tai kiinnitä ne huomaamattomasti ohuemmalla rautalangalla.

VINKKI!

Ovikoriste

Kerää luonnosta erilaisia talvenkestäviä vihreitä ja oksia, esimerkiksi lehdettömiä mustikanvarpuja, katajaa, puolukkaa, variksenmarjaa sekä paisukarvejäkäläoksia. Koristeena voi käyttää myös käpyjä. Kiinnitykseen tarvitset vihreää päällystettyä puolalankaa.

Käytä päällystettyä vihreää rautalankaa, sillä se kestää käsittelemätöntä lankaa paremmin säätä eikä ruostuessaan sotke ovea.

Kaunis Joulukoti 2017

59


VINKKI! Voit lisätä kranssiin mustikanvarpuja myös työntämällä niitä sammalpalloihin.

OHJE:

Kranssi

Kerää luonnosta mustikanvarpuja, sammalta ja käpyjä. Kiinnitykseen tarvitset rautalankaa, päällystettyä puolalankaa, koristemetallilankaa ja kukkateippiä. Koristeeksi nauha.

60

Kaunis Joulukoti 2017

Pätki rautalangasta noin 60–70 cm pitkiä pätkiä ja niputa ne yhteen. Päällystä rautalankapötkö kukkateipillä ja kiinnitä puolalanka pötkön päähän. Kiinnitä mustikanvarvut pienissä nipuissa rautalankapohjaan kieputtamalla ne kiinni puolalangalla. Pyörittele sammaleesta varovasti erikokoisia palloja ja kiinnitä ne tiiviisti pohjaan koristemetallilangan avulla. Taita lankojen päät pallojen takapuolelle. Saat pallon napakasti kiinni pohjaan, kun työnnät sen läpi pätkän rautalankaa ja pyöräytät päät kranssipohjan takapuolelta kiinni. Voit kiinnittää sammalpalloja mielesi mukaan joko tasaisesti tai ryhmitellen. Kiinnitä mustikanvarpuja pohjaan, kunnes rautalankapötköä on jäljellä noin 4 cm. Taita loppuosa rautalankapohjasta limittäin aloituskohdan kanssa ja kieputa päädyt toisiinsa muutaman sentin pituudelta. Koristele kranssi nauhoilla.


Pöytäasetelma

Tarvitset astian, palan kukkasientä, sammalta, rautalankaa, kuivattuja hedelmiä, käpyjä, kanelitankoja sekä mieleisiäsi kestäviä luonnonmateriaaleja ja kynttilöitä.

OHJE: Kastele kukkasieni kunnolla ja asettele se haluamaasi kohtaan astiassa. Sommittele päälle sammalta ja kiinnitä sammalpalat paikoilleen pienillä rautalangasta taitetuilla hakasilla. Jos haluat asetelmaasi kynttilöitä niin valitse niille tukevat paikat jo tässä vaiheessa. Voit käyttää kynttilöiden tukemiseen valmiita pidikkeitä tai työntää kuumennetun rautalangan kynttilän pohjaan ja kiinnittää sen kukkasieneen. Paloturvallisuuden takia kynttilöiden kiinnitys on tehtävä huolellisesti.

Lisää seuraavaksi vihreitä oksia. Leikkaa oksiin terävällä veitsellä uusi imupinta – leikattu oksa on myös helpompi työntää kukkasieneen. Ryhmittelemällä materiaaleja saat asetelmasta mielenkiintoisen. Käytä koristeena kanelitankoja, mausteneilikkaa ja tähtianiksia, jotka tuovat kotiin ihanaa joulun tuoksua. Asetelmaan sopivat myös kauden kuivatut hedelmät ja pähkinät. Etenkin lahjaksi annettavassa asetelmassa on hyvä varmistaa koristeiden kiinnitys rautalangalla tai liimata ne kuumaliimalla.

VINKKI! Kostuta kukkasientä pari kertaa viikossa, niin vihreät oksat säilyvät pitkään kauniina.

Kaunis Joulukoti 2017

61


HER Kinkku, laatikkoruoat ja muut pula-ajan herkut ilmestyvät vuosi toisensa jälkeen joulupöytään, eikä moni niistä liikahda vankan, nostalgian muodostaman siteen vuoksi, vaikka kipeää tekisi. Miksi pitäytyä niin hanakasti kiinni vanhassa? Uuden kokeilu piristää ja tuottaa

62

Kaunis Joulukoti 2017


KUT säännöllisesti uusia klassikoita! Mahdollisuus palata takaisin länttäämään lanttulaatikkoa lautaselle yhden rohkean yritelmän flopatessa ei katoa. Stimuloi makunystyröitäsi suosiolla uusilla ärsykkeillä ja raikasta koko joulukuviota, haalien inspiraatiota seuraavilta aukeamilta.

Kaunis Joulukoti 2017

63


Teksti: Anna Nummisto / Kuvat: Kristiina Hemminki

JOULUN RAKKAIMMAT HERKUT 9

Tutut tuoksut herättävät aistit ja tuovat mieleen rakkaat muistot. Pakollinen suorittaminen ei kuulu jouluun, niinpä joulupöytään kannetaan vain muutama tarkkaan valittu lempiherkku

64

Kaunis Joulukoti 2017


Lastenlasten myötä joulun viettoni on muuttunut rennommaksi. Enää ei ole pakko suorittaa yhtään mitään ja jokainen saa aattona olla ja nauttia niin kuin haluaa. Oma lempihetkeni on joulupäivän aamiainen, jolloin nautiskelen alkupalapöydän kalaherkuista, hyvistä leivistä sekä teestä. Ihastelen kaunista kotia, kuusta ja nautin kiireettömästä tunnelmasta.” Jatta Heinlahti, ruokatoimittaja ja stylisti

JOULUNA EI OLE PAKKOA

TUOKSUT HERÄTTÄVÄT MUISTOT ”Joulu on kiireisen syksyn jälkeen tuleva odotettu pysähdys, jolloin elämä laskeutuu ja hidastuu. On ihanaa viritellä tuiketta, rauhoittua ja tavata läheisiä. Omat joulumuistoni liittyvät lapsuuteeni maaseudulla. Olen neljästä sisaruksesta nuorin ja viihdyin äidin apuna keittiössä. Joululeivonnaisten tekeminen alkoi jo hyvissä ajoin. Muistan keittiöstä kantautuvat tuoksut, sekä äitini kauniit kädenliikkeet, kun hän kaulitsi ja vaivasi taikinaa. Piparkakkutaikinan tuoksu on maailman paras tuoksu ja minulle se on myös ensimmäinen joulun tuoksu. On ihmeellistä, että esimerkiksi kauppiaat eivät ymmärrä hyödyntää piparitaikinan tuoksua liikkeissään. Tuttujen mausteiden yhdistelmä tuo välittömästi hyvän olon. Suomalaiset paksukuoriset juurekset ovat jouluna vielä maukkaita, joten on oikeastaan sääli tuhlata niitä laatikkoruokiin. Raskaat kermalla ja voilla höystetyt laatikot eivät ole suosikkejani, mutta isoäitini lanttulaatikkoa valmistan joka joulu. Sen maukkauden salaisuus on pitkässä kypsennysajassa. Muita joulupöydän herkkujani ovat alkupalapöydän kalat sekä perinteinen suolasienisalaatti. Kun suunnittelen joulun tarjottavia, keskityn mielelläni muutamaan elementtiin. Jouluna ei mielestäni tarvitse tarjota kaikkea vain siksi, että tietyt ruuat tai maut ovat aina kuuluneet joulupöytään. Perinteistä voi myös luopua, jos ne eivät tunnu omilta.

”Lapsuuteni jouluista muistan perinteisen kinkun ja vähän mauttomatkin laatikot sekä hyvin makean luumukermahyytelön. Ne olivat niitä sen ajan jouluun kuuluvia makuja. Kannustaisin rohkeasti valitsemaan joulupöytään sellaisia ruokia, joista itse aidosti pitää. Minun jouluherkkuihini kuuluu joka vuosi kolme minulle tärkeää elementtiä: karjalanpiirakat, waldorfinsalaatti sekä vihreät marmeladikuulat. Muuten menu vaihtelee aina fiiliksen mukaan. Nykyään ruuat ovat enemmän kasvispainotteisia ja kevyempiä. Joulussa ihaninta on se, ettei ole pakko tehdä mitään. Sen sijaan, että joulupöydän valmistelu jäisi yhden ihmisen harteille, suosisin esimerkiksi suurissa sukujuhlissa nyyttäriperiaatetta. Työtaakkaa voi helpottaa myös päättämällä muutamasta tärkeästä ruuasta ja jättämällä ylimääräiset pois. Määrällisesti tarjottavaa ei tarvitsisi olla niin ylenpalttisesti, että samoja ruokia joudutaan väkisin syömään viikkoja joulun jälkeenkin. Juhlapyhien jälkeinen ruokahävikki on valtava. Sen sijaan, että pöytään katetaan kaikki pakolliset ruuat, voitaisiin enemmän miettiä sitä, mitä oikeasti halutaan syödä ja kuinka paljon ruokaa todella kuluu. Pienelläkin budjetilla voi loihtia upean yksinkertaisen juhla-aterian. Jos rahaa on vähän, vaaditaan hieman enemmän viitseliäisyyttä. Maukkaan saaristolaisleivän voi leipoa itse, jouluntuoksuisen taatelikakun ainekset saa muutamalla eurolla eikä kinkkua tarvitse ostaa kymmentä kiloa – valmis kinkkuleikkele toimii aivan yhtä hyvin. Vaikka perinteet ovat vahvoja, jokainen päättää silti itse, mistä elementeistä oma joulu rakentuu.” Anneli Myller, toimittaja

Reseptit ja kuvat Tammen uutuuskirjasta Suurten tunteiden joulu (Kristiina Hemminki, Jatta Heinlahti, Anneli Myller).

Kaunis Joulukoti 2017

65


SIENISALAATTI 9

4–6 annosta 500 g suolasieniä, haaparouskuja yms. 1 punasipuli 1 keltasipuli rouhittua maustepippuria 2 dl kuohukermaa 1. Huuhdo suolasienet lävikössä. Keitä sienistä ensin suola pois. Tarkista suola ja keitä tarvittaessa toiseen kertaan. 2. Huuhdo sienet uudelleen lävikössä kylmällä, juoksevalla vedellä. 3. Valuta ja kuivaa sienet talouspaperilla. 4. Pilko sienet ja sipulit lähes hakkelukseksi. Sekoita sieniin maustepippuri. 5. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja sekoita sieniin.

66

Kaunis Joulukoti 2017


MEHEVÄ TÄYTEKAKKU 9

Kaunis Joulukoti 2017

67


ISOÄIDIN LANTTULAATIKKO 9

6–8 annosta 2 kg (violettipäisiä) lanttuja vettä suolaa keitinveteen 50 g sulatettua voita 2 rkl siirappia 1 tl inkivääriä 1 tl neilikkaa 0,5 tl kanelia PÄÄLLE voinokareita korppujauhoja rasvaa vuoan voiteluun 1. Kuori lantut. Kuoriminen helpottuu, kun ensin leikkaat lantut pienemmiksi lohkoiksi. 2. Paloittele lantut. Keitä lanttuja suolavedessä noin 3 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa. 3. Survo lantut soseeksi. Lisää lanttusoseeseen sulatettu voi, siirappi ja mausteet. Lisää suolaa tarvittaessa. 4. Voitele vuoka. Laita lanttusose vuokaan. 5. Painele lusikan pesällä kuvioita laatikon pinnalle, ripottele korppujauhoja ja laita päälle muutama voinokare. 6. Kypsennä laatikkoa 180-asteisen uunin keskitasolla 1–2 tuntia.

68

Kaunis Joulukoti 2017


Aattoillan menussa hurmaavat tarkkaan valitut tärkeät maut. KOSTUTUS 1,5 dl laimennettua sitruunamehua tai maitoa PÄÄLLE karpalosuklaakarkkeja, cocktailkirsikoita, pikkukiivejä, karpalojauhetta, pari rosmariinin oksaa

MAUSTEKAKKUSET

175 g voita tai margariinia 2 dl sokeria 0,5 dl fariinisokeria 3 kananmunaa 3,5 dl vehnäjauhoja 1 dl perunajauhoja 1/2 sitruunan kuoriraaste 2 tl kanelia 2 tl kardemummaa 0,5 tl inkivääriä 2 tl ruokasoodaa 1 dl maustamatonta jogurttia tai kermaa rasvaa vuokien voiteluun ja korppujauhoja jauhottamiseen PÄÄLLE sokerikuorrutetta, pieniä sokerihelmiä, tomusokeria 1. Sulata voi kattilassa ja sekoita sokerit joukkoon. Jäähdytä seos. 2. Lisää kananmunat jäähtyneeseen sokeriseokseen yksi kerral-

Vinkki!

MEHEVÄ TÄYTEKAKKU laan hyvin sekoittaen. 3. Sekoita keskenään vehnä- ja perunajauhot, sitruunan kuoriraaste, mausteet ja sooda. 4. Sekoita jauhoseos taikinaan vuorotellen jogurtin kanssa. 5. Voitele ja korppujauhota vuoat. Jaa taikina vuokiin. Jätä kohoamisvaraa. 6. Paista kakkuja 175-asteisen uunin alatasolla 20–45 minuuttia, vuoan koosta riippuen. Ota pienimmät vuoat ajoissa uunista. Kokeile kakkujen kypsyyttä puisella cocktailtikulla. Jos tikku jää kosteaksi, jatka kypsentämistä. 7. Jäähdytä kakkuja ennen kumoamista. 8. Koristele kakut haluamallasi tavalla. Liimaa pieniä sokerihelmiä sokerikuorrutteen avulla. Kakkujen päälle sataa tietenkin tomusokerilunta.

KAKKUPOHJA 200 g voita tai margariinia 2 dl sokeria 1,5 dl fariinisokeria 2 tl vaniljasokeria 5 kananmunaa 5 dl vehnäjauhoja 1 dl kaurajauhoja 1 rkl leivinjauhetta 1 rkl piparkakkumaustetta TÄYTE 1 dl pähkinävoita 1 dl appelsiinimarmeladia PÄÄLLYS JA 2. TÄYTE 1 purkki maustamatonta tuorejuustoa (200 g) 1 purkki vaniljatuorejuustoa (200 g) 4 dl tomusokeria 1 rkl karpalojauhetta tilkka kiiltävää koristelujauhetta

1. Vatkaa rasva ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat joukkoon yksitellen koko ajan vatkaten. 2. Sekoita vehnä- ja kaurajauhot sekä leivinjauhe ja piparkakkumauste. Siivilöi ja sekoita jauhoseos taikinaan. 3. Saat korkean kakun, kun käytät halkaisijaltaan 20 cm:n irtopohjavuokaa ja korotat vuoan reunoja 3 cm:n levyisellä leivinpaperilisällä. Voitele vuoka ja kaada taikina vuokaan. 4. Paista kakkupohjaa 175-asteisen uunin alimmalla tasolla 60–75 minuuttia. Kakku on kypsää, kun se on hieman irronnut vuoan reunoista. 5. Jäähdytä kakku ennen leikkaamista ja täyttämistä. 6. Sekoita keskenään tuorejuustot ja tomusokeri. 7. Leikkaa kakku kolmeen osaan. Pese käyttämäsi vuoka ja kokoa kakku siihen. 8. Kostuta alin pohja ja levitä päälle puolet pähkinävoista ja appelsiinimarmeladista ja 1/4 tuorejuustoseoksesta. 9. Laita seuraava kakkulevy päälle, kostuta se ja levitä taas samanlainen täytekerros. Nosta kansilevy päälle ja kostuta se. 10. Peitä kakku ja laita se vetäytymään jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai seuraavaan päivään. 11. Levitä loput tuorejuustoseoksesta kakun päälle ja reunoille. Puolita osa karpalokarkeista ja kierittele cocktailkirsikat karpalojauheessa. 12. Kokoa karkit, cocktailkirsikat ja pikkukiivit keoksi kakun päälle. Asettele rosmariinin oksat kuusiksi keon ympärille. 13. Sekoita keskenään karpalojauhetta ja kiiltävää, punaista koristelujauhetta. Ripottele seosta kakun päälle ja reunoille.

Kokeile eri kokoisia vuokia! Kuvan vuokien koot ovat 1 x 6 dl, 2 x 5 dl, 1 x 2,5 dl ja 1 x 1,5 dl. Kaunis Joulukoti 2017

69


”Brie on meidän kinkku” Olga Temosen jouluperinteistä osa on uusia, osa vanhoja ja osa unohdettuja. Kuusi on haettu omasta metsästä vasta muutaman vuoden ajan, mutta kasvisruokaa joulupöytä on notkunut jo vuodesta 2003. Unohdettujen sarjaan menee joululammas, josta jäljellä on vain herkullinen resepti ja hyvät muistot.

Impan joululammas 70

Kaunis Joulukoti 2017


Teksti: Anna-Kaisa Talvitie

"M

eillä joulu alkaa lelulehden saapumisesta. Lapsille se on vakiintunut joulun merkki. Lehdessä tärkeintä eivät ole lelut. Sillä pelataan pelejä – laitetaan silmät kiinni ja valitaan joku sivu ja siltä sivulta lelu. Joulu valmistuu pikkuhiljaa. Kotona laitellaan jouluvaloja ja -koristeita sekä tietenkin leivotaan. Ekat piparitaikinat tehdään lasten joulumyyjäisiin marraskuun puolella. Joulukuussa tehdään omat joulupiparit ja piparkakkutalot. Minulle joulun tekee se, että olemme yhdessä kotona. Oma talo on täydellinen joulunviettopaikka, kun sen saa kerrankin lämmittää kokonaan. Joulukuusi on minulle tärkeä ja on hienoa, että saamme hakea sen nykyään omasta metsästä. Kuusen pitää olla iso, ylettyä kattoon ja se saa ehdottomasti viedä puolet huoneesta. Joulukuusi haetaan kotiin aattoaamuna. Koko perhe on silloin sitä raahaamassa. Joulukuusen hakuun yhdistetään käynti meidän oman metsän muistolehdossa, jossa sytytämme kynttilät minun äidilleni ja Tuukan isälle. Kuusen koristeet on äidiltä perintönä saatuja. Kun koristeet tuodaan ullakolta, se on aina tosi juhlava hetki. Koristelaatikossa on joka vuosi tutut pallot, joulupukit ja puolikkaat kauriit. Ostan joka vuosi kaksi uutta koristetta, koska keskimäärin kaksi koristetta hajoaa. Isän joululammas –reseptin tarina tulee siitä, että meillä on ollut lammastila ja lampaalla oli tärkeä osa meidän ruokapöydässä. En ole vuosikausiin syönyt lihaa, mutta se valkosipulinen, kuivaksi ja kypsäksi paistettu joululammas on minulle lapsuuden muisto. Se syötiin aina kylmänä ja ohueksi siivutettuna. Meidän perheessä kukaan ei syö lihaa. Brie-juusto on meidän perheen kinkku. Se sopii täydellisesti joululaatikoiden kanssa. Keksin reseptin ystävien häissä. Siellä tarjottiin pääruokana uunibrietä, lanttua ja muita juureskuutioita. Mietin silloin, että tämä maistuu ihan joululle, miten tämä voi olla näin hyvää? Me on tehty sitä siitä lähtien joka ikinen joulu.”

Kaunis Joulukoti 2017

71


Uunibrietä ja pähkinää

OLGAN JOULURESEPTIT IMPAN JOULULAMMAS 1 iso lampaanviulu 2 tl sormisuolaa 2 valkosipulinkynttä 2 rkl dijoninsinappia mustapippuria 1 rkl kuivattua rosmariinia Hiero lampaanviulun pintaan sormisuolaa. Pilko valkosipulinkynnet pituussuunnassa neljään osaan. Tee sen jälkeen viuluun terävällä veitsellä puhkaisevia viiltoja ja upota aina yksi valkosipulinsiivu yhteen viiltoon. Nosta viulu uunipellille tai isoon uunivuokaan. Kuorruta viulu sinapilla ja ripottele päälle lopuksi mus-

72

Kaunis Joulukoti 2017

tapippuria ja rosmariinia. Paista ylikypsäksi uunissa 150 asteessa (kiertoilmalla 125 asteessa). Varaa paistoaikaa noin 1½ tuntia kiloa kohti. Liha on sopivan ylikypsää, kun grillitikulla syvälle pistettäessä lihasta nouseva neste ei ole enää punaista. Jäähdytä viulu ennen leikkaamista. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja tarjoa kylmänä minttuhyytelön ai hyvän sinapin kanssa.

UUNIBRIETÄ JA PÄHKINÄÄ NELJÄLLE 400 g briejuustoa 2 dl erilaisia pähkinöitä 1 dl kuivattuja karpaloita ½ dl juoksevaa hunajaa

Reseptit Olgan joulu –kirjasta.

Laita juusto uunivuokaan leivinpaperin päälle. Paista juustoa uunissa 225 asteessa (kiertoilmalla 200 asteessa) koosta riippuen 10–15 minuuttia, kunnes pinta saa aavistuksen väriä ja juuston sisus on juoksevaa. Paahda pähkinöitä paistinpannulla miedolla lämmöllä ilman rasvaa. Siirrä syrjään heti, kun ne alkavat saada väriä. Varo polttamasta! Ripottele pähkinät ja karpalot uunista tulleen juuston päälle ja valuta päälle hunajaa. Tarjoile heti.


Teksti: Anna-Kaisa Talvitie / Kuvat: Fazer, henkilökuva: Aki Rask

UNOHDA YLENSYÖNTI,

nauti laadusta Napa pullolleen joulun kunniaksi? Jouluna voi herkutella, mutta joulu ei ole tekosyy ylensyömiselle. Ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo, että kohtuus ja tietoiset valinnat koskevat myös jouluruokailua.

Loppuvuodesta kauppareissun houkutukset lisääntyvät, kun joulumakeiset kasataan kassojen läheisyyteen. Sitten tulevat leivonnaiset, jälkiruoat, laatikot ja kinkut. Anette Palssa tunnustaa, että joulun aika voi olla haastavaa painonhallinnan suhteen. -Kannattaa pysähtyä miettimään, että onko minun pakko syödä tätä kaikkea vain siksi, että niitä on tarjolla. Vastuu omasta syömisestä on itsellä eikä sillä, joka sitä tarjoaa. En kuitenkaan tarkoita, että kaikesta pitää kieltäytyä vaan hienosäätää itselle raja. Suomalainen joulupöytä on vuosien saatossa keventynyt ja kasvisruokia katetaan aiempaa enemmän. Muutos on poispäin köyhän kansan perinteestä, jossa joulu oli vuoden kohokohta – silloin sai lihaa ja vatsan kerrankin täyteen. Palssa muistuttaa, että ajat ovat muuttuneet. Ruoasta voi nauttia ilman hillitöntä määrää. -Kinkku, kalat ja laatikot, eivät jouluruuat oikeastaan ole rasvaisia. Tuhtius tulee enemmän määrästä kuin laadusta. Joulupöydässä on perinteisesti montaa eri lajia, vaikka porukkaa on pienempi määrä kuin koko suku. Kannattaisiko jostain karsia? Tietoinen syöminen ja keskittyminen siihen mitä syö on sivistynyt tapa suhtautua ruokaan.

Kaunis Joulukoti 2017

73


Joulupöytä notkuu kevyitä

KASVISHERKKUJA

JUHLAVA PAVLOVA

74

Kaunis Joulukoti 2017


Joulu, vuoden rakastetuin ruokajuhla, on kohta ovella. Vaikka jouluna on lupa herkutella, moni pelkää joulun tuomia lisäkiloja. Rouva Kasviksena tunnettu kotitalousopettaja ja ruokatoimittaja, Pirjo Toikkanen, taitaa kasviksilla keventämisen niksit. Pirjolta on juuri ilmestynyt Rouva Kasviksen parhaat – tietokirja, josta löytyy runsaasti ohjeita, kuinka lisätä ja monipuolistaa kasvisten käyttöä.

V

ältät jouluähkyn, kun pidät reippaat tauot aterioiden välillä ja syöt maltillisen kokoiset annokset. Jos herkkuja jakaa useammalle päivälle, ei tule ahmittua liikaa. Kannattaa myös kävellä pieni lenkki aterioiden välillä. Omassa joulupöydässäni on raikkaita salaatteja. Niihin saa näyttävyyttä ja juhlavuutta viikunoilla, persimoneilla tai granaattiomenan siemenillä. Kaikkia kasviksia ei tarvitse kuitenkaan rouskuttaa raakana. Suosin kasvisten kypsentämistä höyryttämällä ja uunissa paahtamalla. Kuoritut, paloitellut juurekset paahtuvat uunissa herkullisiksi ja kaipaavat mausteikseen vain ripauksen suolaa, rosmariinia ja tilkan öljyä. Perinteiset laatikkoruoat voi korvata tekemällä juureksista maukkaita ja soseita. Eri värisistä juureksista syntyy upea väripaletti. Käytän puna- ja raitajuurta, porkkanaa ja palsternakkaa. Rosolli on joulupöytäni kestosuosikkeja. Se säilyy hyvin. Sitä voi tehdä ison määrän kerralla ja ottaa tarjolle juuri sopivan annoksen. Rosollin kermavaahtokastikkeen olen vaihtanut kermaviili- tai jogurttikastikkeeseen. Punakaalin syvän tumma purppuran väri sopii mainiosti joulupöytään. Pieni hapokkuus, makeus ja mausteisuus korostavat punakaalin makua valmistettiinpa se tuoreraasteeksi tai lämpimäksi ruoaksi. Joulu-

pöytään hyvin sopivassa, kehittelemässäni salaatissa, punakaali saa kaverikseen mangoa ja aasialaisittain maustettua kastiketta. (resepti seuraavalla sivulla). Seuraan kasviksiin liittyviä ilmiöitä tarkasti. Tämän joulun hittikasvikseksi veikkaan ruusukaalia. Monissa maissa ruusukaalit kuuluvat joulupöytään. Ne sopivat hienosti myös suomalaiseen joulupöytään. Nykyisin viljeltävät ruusukaalilajikkeet maistuvat herkullisilta, ne ovat miedompia kuin aiemmat lajikkeet. Lämmin ruusukaalisalaatti sopii niin kinkun kuin riista-, poro-, kalkkuna ja lammasruokienkin pariksi. Paahdan öljyllä, viinietikalla, hunajalla ja suolalla maustetuttuja ruusukaaleja uunissa. Tarjoan paahdetut pienet kaalinkerät salaattina kuivattujen karpaloiden tai taatelisuikaleiden sekä saksanpähkinöiden kanssa. Joulun raikkaimmat jälkiruoat teen hedelmistä. Perinteisen täytekakun sijaan voi kokeilla marenkikakkua, Pavlovaa, ja raikastaa se pakastimesta löytyvillä marjoilla tai tuoreilla hedelmillä. Herkullinen joulumenyy syntyy perinteisiä ja uudenlaisia makuja yhdistellen. Kannattaa kattaa pöytään niitä ruokia, joista itse pitää ja nauttia niistä kohtuudella”

Teksti: Leena Kalliokoski / kuvat: Laura Riihelä

Kaunis Joulukoti 2017

75


PUNAKAALI-MANGOSALAATTI

76

Kaunis Joulukoti 2017


Pirjo Toikkanen on kokenut ruokatoimittaja, jonka kädenjälki on näkynyt maan johtavissa päivä- ja aikakauslehdissä. Kotimaiset Kasvikset ry:n viestintäpäällikkönä Pirjo Toikkanen erikoistui kasviksiin ja sai medialta lempinimen Rouva Kasvis. Rouva Kasviksen parhaat -tietokirja (Otava, 2017) sisältää yli sata kasvispainotteista, testattua ruokaohjetta ja tarjoaa lisäksi innostavaa tuotetietoutta kasviksista. Kirja etenee satokausien mukaan.

JUHLAVA PAVLOVA 4 kananmunan valkuaista 2 ½ dl hienoa sokeria (Siro) 2 tl maissitärkkelystä (Maizena) 1 tl sitruunan mehua Sitruunatäyte 2 luomusitruunaa 4 kananmunan keltuaista 2 dl hienoa sokeria 50 g voita 1 tl vaniljasokeria Lisäksi marjoja: karpaloita, tyrnimarjoja, lakkoja, granaattiomenan siemeniä tomusokeria Vatkaa valkuaiset teräskulhossa kevyesti. Muovikulhossa valkuaisvaahdosta on vaikea saada pysyvää. Lisää puolet sokerista ja jatka vatkaamista voimakkaasti. Sekoita maissitärkkelys jäljellä olevaan sokeriin. Lisää seosta vähitellen vaahtoon koko ajan vatkaten niin, että lopputulos on kovaa ja kiiltävää. Sekoita joukkoon lopuksi sitruunanmehu. Piirrä leivinpaperiarkille halkaisijaltaan 20 cm:n ympyrä vaikka lautasta apuna käyttäen. Voit öljytä alueen, jotta marenki irtoaa siitä helposti. Levitä ympyrän

sisään valkuaisvaahtoa. Nostele reunoille loppu vaahto niin, että syntyy huippuja. Paista pohjaa 125-asteisen uunin alatasolla 1 ½–2 tuntia, kunnes pinta on oljenvaalea mutta sisus kuin vaahtokarkkia. Tarkkaile paistumista. Jos pinta alkaa ruskistua liikaa, alenna uunin lämpötila 100 asteeseen. Valmista täyte. Pese sitruunat ja raasta niistä ulointa kuorta (noin 2 rkl). Puserra mehut (noin 1 dl). Vatkaa keltuaiset ja sokeri teräskulhossa ja aseta kulho kiehuvan vesikattilan päälle. Kuumenna sekoittaen, kunnes vaahto vaalenee. Lisää joukkoon kuoriraaste ja mehu. Kun seos saostuu, siirrä kulho pois kattilan päältä ja sekoita joukkoon voi ja vaniljasokeri. Jäähdytä. Nosta marenkipohja kahden lastan avulla tarjoilualustalle. Täytä keskusta sitruunatahnalla. Lisää marjat ja granaattiomenan siemenet. Tuprauta marjoille tomusokeria teesiivilän läpi.

VINKKI Pavlova pukeutuu kausien mukaan: talvella pakastettuja marjoja ja granaattiomenan siemeniä tai eksoottisia hedelmiä, keväällä raparperihilloa, kesällä metsän ja puutarhan marjoja, syksyllä herkullisia hedelmiä.

PUNAKAALI-MANGOSALAATTI ½ kg punakaalia 1 syöntikypsä mango 1 pieni (salotti)sipuli Kastike ½ dl kookoshiutaleita ½ dl vettä 2 ½ rkl ruokosokeria 1 rkl kalakastiketta (nam pla) 2 rkl limetin mehua 1 rkl vaaleaa seesamiöljyä Pinnalle 2 kevätsipulia ½ dl tuoretta, hienonnettua (thai)basilikaa Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa ja anna niiden sulautua hetki toisiinsa. Raasta punakaali ja kuorittu mango. Hienonna sipuli. Sekoita sipuli ja punakaali kastikkeeseen kevyesti nostellen. Lisää lopuksi mangopalaset. Siirrä salaatti jääkaappiin vetäytymään. Lisää pinnalle ennen tarjoilua hienonnettua kevätsipulia ja (thai)basilikaa tai shisoa. Lautasen ympärillä kuvassa on shisoa.

Ohjeet kirjasta Rouva Kasviksen parhaat, Pirjo Toikkanen, Otava 2017.

Kaunis Joulukoti 2017

77


RIPAUS TOSCANAN JOULUA Suomessa puhutaan säästä, mutta Italiassa ruoasta. Toscanan keittiön yllätyksellisyys lyö Ella Kannisen ällikällä vielä kymmenen siellä vietetyn vuoden jälkeen.

78

Kaunis Joulukoti 2017


K

aksi keittokirjaa julkaissut toimittaja-juontaja Ella Kanninen sanoo ykskantaan, ettei ole kovinkaan kummoinen kokki. Itseironiselta kuulostavan kommentin todisteeksi hän kertoi muutama vuosi sitten valmistaneensa italialaisessa kokkiohjelmassa suomalaista lohikeittoa, joka upposi maistajille ihan kohtuullisesti. ”Anopilleni Teresalle olin tarjonnut sitä kerran ennen tätä ja sen jälkeen hän on aina tuonut mukanaan pinaatit, lihapullat ja hedelmät”, naurahtaa Kanninen. Hän on asunut jo yli kymmenen vuotta Toscanassa Fianon kylässä ja oppinut nauttimaan syömisen lisäksi ruoanlaitosta. Omien sanojensa mukaan hän oli nuorempana ruokasivistymätön, mutta nyt lähikylien torikauppiaat ovat hyvinkin tuttuja ja niin ovat kauden kasviksetkin. Tästä ovat pitäneet huolen myös kasvavat 10- ja 7 –vuotiaat pojat. Joulun perhe viettää tänä vuonna Italiassa, missä juhlapäivä on ensimmäinen joulupäivä. Silloin pöydän äärelle kokoontuu suku nauttimaan pitkäkestoisesta ja yltäkylläisestä lounaasta.

Teksti: Teksti: Riitta Ekholm / Kuvat: Ofer Amir

”Jos vietämme joulua oman perheen kesken, syömme mieliruokiamme, kuten simpukka- tai äyriäispastaa tai uunissa valmistettua kalaa ja kasviksia”, sanoo Kanninen. Suomalaisen ja italialaisen joulupöydän ero on hänestä sama kuin yön ja päivän. Kinkun, laatikoiden ja rosollin tilalla Italiassa syödään aika lailla samoja ruokia kuin arkenakin, mutta ehkä entistäkin huolellisemmin valmistettuina. Tosin Italiassa ruokaperinteissä on Kannisen mukaan isoja maakunnittaisia eroja. ”Toscanassa maistuvat jouluna antipastot, tortellini in brodo eli lihaliemessä keitetyt pastanyytit, erikoiselta kuulostava Cappone eli kastroitu kukko ja Panettone-kuivakakku”, kertoo Kanninen. Lapsuusjoulun tunnelmaan hän sanoo pääsevänsä vain Suomessa, vaikka sataisi räntää taivaan täydeltä. Näin kävi viime vuonna, kun perhe oli Kannisen äidin luona viettämässä joulupyhiä. ”Pojat saivat kokea joulupukin, makkaranpaistoa vesisateessa ja perinteiset suomalaiset herkut”, kertoo Kanninen. Joulupukki on Italiassa harvinainen näky, mutta loppiaisena lapset saattavat tavata Befanan. Tämä ruma, mutta hyväntahtoinen noita on ollut perinne jo 1200-luvulta lähtien.

Kikherneitä ja mustikkapastaa Kaunis Joulukoti pyysi Ella Kannista valitsemaan lukijoille mieleisensä reseptit kirjastaan Ella - Kotona Italiassa. Hänen mielestään joulupöydän voi kattaa myös kevyesti ja ilman perinneruokia. Hän ajoi tuhat kilometriä ristiin rastiin yhdessä valokuvaaja Ofer Amirin kanssa ja kutsutti itsensä syömään ystävien sekä tuttavien koteihin. Tuloksena on reseptejä eri puolelta Italiaa ajatuksena: Nämä reseptit tekevät minut onnelliseksi. Kikhernekeitto on luomuviiniä valmistavan Roberto Corredettin tilalta. Mustikalla höystetty pasta on kirjailija Vera Valan luomus. Pääruoka on syntynyt Kannisen kotipaikassa Toscanassa.

– Satoja vuosia vanhat reseptit vetävät edelleen Toscanaan turisteja ympäri maailmaa. Mamma mia, jos niitä aletaan näprätä turhan päiten uusiksi, sanoo Ella Kanninen. Kaunis Joulukoti 2017

79


80

Kaunis Joulukoti 2017


KIKHERNEKEITTO 500 g kuivattuja kikherneitä (Kikherneet voi ostaa myös valmiiksi liotettuina ja säilöttyinä. Tämä lyhentää valmistusaikaa.) 2 valkosipulinkynttä
 1⁄2 sipulia
 2 kuorittua tomaattia ekstraneitsytoliiviöljyä suolaa Liota kikherneitä kahdessa litrassa suolattua (40 g) vettä noin 5 tuntia. Kaada vesi pois ja keitä kikherneitä 3,5 litrassa vettä noin tunti.
Kuullota hienonnetut sipuli ja valkosipuli öljyssä, lisää tomaatit ja kypsennä hetki. Siivilöi keitetyt kikherneet ja soseuta niistä 1/3 sauva- sekoittimella. Lisää soseutetut ja kokonaiset kikherneet sipulin ja valkosipulin sekaan, peitä vedellä. Jatka kypsennystä, kunnes kikherneet ovat kypsiä ja pehmeitä. Mausta suolalla ja tarjoile kuumana. Viimeistele lorauksella oliiviöljyä valmiin annoksen päälle.

CHIANTIN KUKKOA METSÄSTÄJÄN TAPAAN Keskikokoinen kukko (Reseptiin sopii mainiosti myös kana, mielellään uomukana ja mahdollisesti lähituottajalta.) 15 mustaa kuivattua oliivia 5–6 valkosipulinkynttä
 1 kuoritun sitruunan siivu 4 rosmariininoksaa salvianlehtiä
 1 dl ekstraneitsytoliiviöljyä suolaa
pippuria ja lasi valkoviiniä paahdettua vaaleaa leipää

Puhdista ja paloittele kukko. Laita kukko, oliivit, kokonaiset valkosipulin- kynnet, sitruunasiivu, rosmariininoksat, salvianlehdet, ekstraneitsytoliiviöljy, suolaa ja pippuria kannelliseen kattilaan. Keitä hiljalleen noin tunti käännellen välillä lihaa. Kaada valkoviini kattilaan noin 10 minuuttia ennen valmistumista. Nosta hieman lämpötilaa. Ota kansi pois ja anna kypsyä, kunnes viini on haihtunut.
Laita lautaselle paahdettu toscanalainen leipäviipale ja asettele päälle kukkoa ja vähän kastiketta.

Lähde: Ella - Kotona Italiassa, Ella Kanninen. Kustantajana Tammi

PASTAA MUSTIKKAPEKONIKASTIKKEELLA pastaa noin 100g per henkilö
(Itse käytän spaghetti alla chitarraa, mutta muukin pitkä pasta sopii.) 1 punasipuli
 oliiviöljyä
 100–150 g speck-kinkkua (Tämän voi korvata pekonilla,
mutta silloin pekoni on kypsennettävä kunnolla.) 150–200 g mustikoita suolaa ja pippuria parmesaania Keitä pasta runsaassa, reilusti suolalla maustetussa vedessä al denteksi.
Kuullota hienoksi silputtu punasipuli oliiviöljyssä. Lisää pieneksi suikaloitu speck-kinkku, sekoita ja lisää sitten mustikat. Anna mustikoiden pehmentyä. Tätä voi jouduttaa rikkomalla ne sekoittaessa.
Mausta suolalla ja pippurilla, tarjoile parmesaanin kanssa. ”Ruoan valmistanut Vera Vala sai tämän reseptin lahjaksi anopiltaan, joka tiesi, että Suomessa syödään paljon mustikoita.” Ella Kanninen Kaunis Joulukoti 2017

81


82

Kaunis Joulukoti 2017


Joulupöydän

YLLÄTTÄJÄT Vegaanin ei tarvitse kärsiä makujen puutteesta perinteisessä joulupöydässäkään, kun tutut klassikoruuat saavat uusia vivahteita yllättävistä mausteista ja valmistustavoista. Myös vegeruuan eettisyys sopii joulun sanomaan.

Teksti: Anu Nummisto / Kuvat: Risto Ala-Peijari, Reseptit ja kuvausjärjestelyt Imane Bellamine/Soul Mama’s Kitchen, Kuvausasistentti Hanna Rautio Ruoka-aineet lahjoitti ekomarket Ekolo, Hakaniemi

Kaunis Joulukoti 2017

83


Gourmet vegaaninen joulu Soul Mama’s Kitchenin tapaan: SEITANKINKKU 1 PKT Soul Mama's Kitchenin valmis seitankinkku

SAVUMARINADI: 6 pientä sipulia 200g rusinoita 3 valkosipulinkynttä 1 tl maustepippuria 1 dl Bio Planete -auringonkukkaöljyä 1 tl Terra Madre -inkivääriä 1 rkl kurkumaa 1 rkl currya 2 rkl Arenga-palmusokeria 84

Kaunis Joulukoti 2017

2 rkl italialaista punaviiniä 1 rkl katajanmarjoja 2 rkl balsamicoa Cristal-ruususuolaa muutama tippa savuaromia Laita öljyä pannulle ja kuullota sipulit miedolla lämmöllä. Lisää mausteet ja rusinat. Pais-ta kunnes sipulit ja rusinat ovat pehmeitä ja lisää lopuksi punaviiniä. Rusinoiden tilalla voit käyttää myös luumuja. Poimi katajanmarjat pois ja laita seos blenderiin. Lisää lopuksi savuaromia. Asettele kokonainen seitankinkku pellille tai öljytylle valurautapannulle. Levitä kinkulle siveltimellä paksu kerros marinadia. Paista seitankinkkua 150 asteessa 7 minuuttia tai vie se savusaunan lauteille ja anna hitaasti savustua 5–7 tuntia. Älä anna seitanin palaa tai kuivua. Sivele marinadia muutamia kertoja kinkun pintaan, kunnes se muuttuu rus-keaksi. Lisää balsamicoa muutamia viivoja ja sivele kinkun pintaa. Koristele manteleilla mielesi mukaan.

GLUTEENITON PANEROITU TOFUPAISTI 1 pkt savustettua tofua esim. Real Smoked Tofu

MARINADI: 2 dl vettä 2 dl kickhernejauhoa 1 dl soijajauhoa 1,2 rkl grillimaustesekoitusta 1–2 tl Cristal Himalaya -suolaa

GLUTEENITON KORPPUJAUHOSEOS: 200g gluteenitonta korppujauhoa 1 rkl grillimaustetta hyppysellinen ruususuolaa Paloittele valmiiksi savustettu tofu. Sekoita marinadiainekset ja dippaa tofusiivuja siihen. Kaada korppujauhoseos kulhoon ja pyörittele siivut jauhoissa. Uppopaista viipaleet kuumassa öljyssä.


PIPARJUURI-HERNE-PYRE 1 prk Veggie Street -omena-piparjuuritahnaa 1,5 dl herneitä 1 dl vegemajoneesia ripays Cristal Himalaya -suolaa Kaada kaikki ainekset blenderiin ja survo, kunnes pyre on karkean hienorakenteista.

PERUNALAATIKKO n. 1 kg jauhoisia perunoita 2 rkl vehnäjauhoja 3 rkl Bio Plante -kookosvoita tai margariinia 2 dl Provamel-kauramaitoa 1 dl Provamel-soijakermaa 2 tl Cristal Himayala -suolaa 2–4 rkl Arenga-palmusokeria Keitä perunat kuorineen kattilassa kypsiksi ja kuori ne kuumina. Survo perunat hyvin ja ripottele vehnäjauhot pinnalle. Sekoita. Anna seoksen imeltyä yön yli lämpimässä pai-kassa kannen alla. Perunasurvoksen tulisi olla 55–60 asteista. Kun seos on löystynyt ja maistuu hieman imelältä, lisää kookosvoi tai kasvislevite, kauramaito ja suola. Sekoita joukkoon hieman Arenga-palmusokeria, joka antaa peruna-laatikolle aidon imelletyn perunan maun, vaikka varsinainen imellyttäminen ei onnistuisi-kaan. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Jätä vuoka hiukan yli puolilleen, sillä ruoka kiehuu helposti yli. Paista perunalaatikkoa 150–175 asteessa noin 2 tuntia.

Kaada seos uunivuokaan. Paista uunissa 170 asteessa 1–1,5 tuntia. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja lisää muutama nokare kookosvoita tai kasvislevitettä.

KURPITSA-PORKKANABATAATTILAATIKKO 1 kokonainen bataatti 1 butter squash kurpitsa (pieni) 0,5 kg porkkanaa 3 dl Provamel-soijakermaa 2–3 rkl Arenga-palmusokeria n. 1 rkl Cristal Himalaya -suolaa 0,5 tl valkopippuria 1 tl jauhettua muskottipähkinää 1 rkl kanelia 1 tl inkivääriä 1–2 rkl Bio Planeta -kookosvoita tai kasvislevitettä 0,5 rkl Hanf Natur -kasvisliemijauhetta Kääri bataatti folioon ja kypsennä uunissa. Kuori ja paloittele porkkanat sekä kurpitsa. Keitä porkkanat ja kurpitsa erikseen. Kuori bataatti, lisää joukkoon kypsyneet porkkanat ja kurpitsakuutiot. Laita vihannekset blenderiin, lisää soijakerma, kookosvoi, mausteet ja survo. Aseta survos uunivuokaan ja paista uunissa 150 asteessa 1–1,5 tuntia. Ripottele hieman Arenga-palmusokeria koristeeksi.

LANTTULAATIKKO 0,5 kg lanttua 2 tl suolaa keitinveteen 2 dl Provamel-soijakermaa n. 3–4 rkl Arenga-palmusokeria 2 rkl korppujauhoja 2 reilua rkl soijajauhoa tai vegaanista kananmunan korviketta 1–2 tl Terra Madre -piparkakkumausteseosta 1 tl Terra Madre -inkivääriä 0,5–1 rkl Hanf Natur -kasvisliemijauhetta n.1 tl Cristal Himalaya -suolaa pinnalle korppujauhoa ja muutama nokare kookosrasvaa tai kasvislevitettä Kuori, leikkaa ja keitä lantut suolalla maustetussa vedessä hyvin pehmeiksi. Siivilöi kei-tinvesi pois. Lisää mausteet, Arenga-palmusokeri ja soijakerma lanttusoseeseen.

Kaunis Joulukoti 2017

85


Suklaa-pipari-cannolit mantelirouheella Kuoria varten (n. 12 kpl): n. 2 dl vehnäjauhoja + hieman leivontaan 50g kookosrasvaa tai margariinia 3 rkl sokeria hyppysellinen suolaa 2 tl kaakaojauhetta 0,5 tl piparkakkumaustetta 0,5 No Egg -kananmunankorviketta n. 0,5 dl Marsala-viiniä tai omenamehua (3/4) ja valkoviinietikka (1/4) 0,5 No Egg -kananmunankorviketta ja loraus vettä kuorien "liimaamiseen" öljyä paistamiseen (esim. maapähkinä) Laita valmis taikina jähmettymään kylmään noin 1–2 tunniksi. Kaulitse taikina jauhojen kanssa hyvin ohueksi, noin 1,5 mm paksuiseksi levyksi, cannoli-muotin ympärille. Liimaa reuna yhteen ja paista uunissa 200 asteessa 4–5 minuuttia, kunnes cannolit ovat hyvin ruskistuneet. Nosta cannolit talouspaperille ja anna liian rasvan valua pois.

TÄYTTEESEEN: 1 purkillinen kylmää Woop-Soya Whip -vaahtoa n. 100g tomusokeria murskattua pehmeää tofua 1 tl piparkakkumaustetta muutama tippa appelsiininkukkavettä tai pestyn appelsiinin raastettua kuorta 100g suklaahippuja mantelirouhetta koristeluun Dippaa jäähtyneet cannoli-putket vesihauteessa sulatettuun suklaaseen ja pyöritä dipat-tu pää mantelirouheessa. Sekoita täyte ja pursota se pursotinpussin avulla cannoleiden sisälle. Koristele tuoreilla marjoilla kuten karpaloilla ja puolukoilla. Siivilöi päälle tomusokeria. Tarjoile heti.

86

Kaunis Joulukoti 2017


IMANE, SOUL MAMA’S KITCHEN: ”Imelletty perunalaatikko on oma joulusuosikkini, sekä tietenkin itse tuottamamme sei-tankinkku. Tämän reseptin seitankinkku karamellisoitiin suklaantummanruskeaksi sa-vusaunassa, jonka lämmittäminen oli tietenkin aloitettu jo edellisenä iltana. Rakastan saunasta kinkkuun tarttuvaa hienostunutta savun aromia. Vegaaninen jouluruoka voi olla myös gourmet-ruokaa. Rakastan suomalaisia perin-neruokia, mutta haluan tuoda niihin oman twistini esimerkiksi mausteilla tai erilaisilla valmistustavoilla. Yksinkertaisistakin raaka-aineista saa loihdittua uskomattoman syviä makuja eri valmistustapoja yhdistelemällä. Olen totuttanut omaa lähipiiriäni vegeruokiin yllättämällä heidät kerta toisensa jälkeen. Kukaan ruokapöydässäni istunut ei pääse sa-nomaan, että vegaaninen ruoka olisi jotenkin tylsää tai mautonta. Päin vastoin. Vegeruo-ka haastaa mielikuvituksen ja siinä on jotain ihanan kapinallista – eettisyyttä tietenkään unohtamatta. Tutustuin seitanproteiiniin 19-vuotiaana, kun sairastuin vakavaan vatsaontelon tuleh-dukseen. Vastustin rankkoja lääkekuureja ja lääkäri ehdotti, että jättäisin pois lihan ja maidon. Aloin tutkia erilaisia proteiinivaihtoehtoja, joista saisin riittävästi puhtia fyysisesti vaativaan ravintolatyöhön. Ihastuin seitaniin, joka on vehnägluteenia. Siinä minua edelleenkin viehättävät rajattomat mahdollisuudet valmistaa erilaisia muotoja ja teks-tuureja. SOUL MAMA'S KITCHEN OLI ENSIMMÄINEN YRITYS, JOka ALKOI valmistaa kotimaista seitania markkinoille VUODESTA 2012. Tuotteen suosio räjähti ja sillä tiellä olemme edelleen. Viime jouluna teimme TAAS seitanista joulukinkun, jonka kysyntä yllätti meidät täysin. Toteutamme kampanjan myös tänä vuonna.

Ruoka on jouluna isossa roolissa. Etenkin aattona syödään hitaasti nautiskellen ja ruuasta myös keskustellaan. Vegaaniset jouluruuat sopivat perinteisten ruokien rinnalle loistavasti, sillä niiden esillepano, tekstuurit ja maut haastavat perinteiset jouluruuat. Mikään ruoka ei mielestäni ole koskaan tylsää. On vain uskallettava ajatella, miten tuttua reseptiä voisi muuttaa tai tuunata. Omaan joulupöytääni kuuluvat ehdottomasti suosikkini imelletty perunalaatikko ja sei-tankinkku. Käsintehdyt konvehdit ovat tärkeä osa jouluvalmistelujani. Saan inspiraatiota luonnosta ja esimerkiksi seitankinkun kanssa tarjottavaan ruskeaan kastikkeeseen poimin itse katajanmarjat metsästä. Seuraavaksi aion tutustua suomalaisiin pihkoihin. Marokkolainen pihka on jo yksi luottoraaka-aineistani, enkä malta odottaa, mitä voisin tehdä suomalaisesta pihkasta.”

KUVAUSPAIKKA VILLA UPINNIEMI Villa Upinniemi huokuu historiaa. Sen kaunis arkkitehtuuri, laadukkaat materiaalit sekä rakennuksia ympäröivä metsä ja meri antavat paikalle uniikin tunnelman. Villa Upinniemi on yhdistelmä vanhaa ja uutta, funkya ja retroa sekä modernia ja luksusta. Urho Kek-kosen nimikkosavusaunaa unohtamatta. Näiden reseptien herkkuja, sekä paljon muuta, pääsee maistelemaan joulukuussa Vegaaninen joulu -buffeteissa. www.villaupinniniemi.fi

Kaunis Joulukoti 2017

87


Vegaaniset jouluherkut JOULUINEN NAURISSALAATTI NELJÄLLE

Teksti: Teksti: Anna Nummisto

Nauriit:

Luumut:

600 g nauriita ½ sitruunan kuori ja mehu 1 dl sekoitettuja yrttejä (esim. kirveli, timjami, ruohosipuli ja tilli) 1 rkl voita 1/2 rkl hunajaa suolaa pippuria

400g luumuja 2 vartta rosmariinia 2 vartta timjamia 2 rkl oliiviöljyä 70g saksanpähkinöitä 100g karpaloita 130g pinaattia 300g lehtikaalia

Ohje: Pese ja paloittele luumut kulhoon ja liitä sekaan öljy, rosmariini sekä timjami. Kaada luumut pellille uunin ja paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Pese ja kuori nauriit ja paloittele. Kuori sitruuna ja purista mehu. Hienonna mausteet ja ruohosipuli. Sulata voi ja peittele nauriit sulaneella voilla sekä hunajalla. Lisää sitruunamehu ja kuori. Lisää pippuri ja suola sekä yrtit. Paahda pähkinät kuivalla pannulla kunnes ne muuttuvat rapeiksi. Pese lehtikaali sekä pinaatti. Laita isoon salaattikulhoon ja lisää karpalot, pähkinä, nauriit sekä luumut. Voit käyttää luumuista uunissa erittyneen ylimääräisen nesteen salaattikastikkeena. Jos haluat, voit lisätä sekaan paloiteltua manchegoa.

88

Kaunis Joulukoti 2017

TARA JA ANNA, BREKKU IN BED: ”Joulupöydässä voi perinteisen ylenpalttisen runsauden sijasta keskittyä muutamiin lempiruokiin sekä laadukkaisiin luomuraaka-aineisiin. Näin ehkäistään myös valtavaa joulunjälkeistä ruokahävikkiä. Jouluisessa naurissalaatissa yhdistyvät laatikoista tutut elementit sekä jouluiset maut, mutta aivan uudenlaisessa, raikkaammassa muodossa. Ei ole mitään syytä, miksei joulunakin voisi syödä kevyesti ja terveellisesti. Kannattaa miettiä, mitkä ovat itselle tärkeitä joulun makuja ja pohtia, miten omaa arjen ruokafilosofiaa voisi soveltaa myös joulupöydässä. Vegevaihtoehtoja on loputtomasti. Joulun makuja voi tuoda esiin vaikkapa mausteilla. Esimerkiksi selleristä tekemämme joulukinkunkorvike sai ylleen perinteisen korppujauhokuorrutuksen sekä neilikkakoristeet.”


Kaunis Joulukoti 2017

89


Teksti: Teksti: Riitta Ekholm / Kuvat: valmistajien

Luvassa leikkisyyttä ja

KORISTEELLISUUTTA

90

Kaunis Joulukoti 2017


Valkoinen joulukuusi pöytäkoriste Casa Stockmann hinta 19,90€ , materiaali puu. Tumma pallo Villa Stockmann hinta 6,90€ , materiaali lasi. Kultainen pallo Villa Stockmann , hinta 6,90€ , materiaali lasi. Valkoinen Casa Stockmann porokoriste, hinta 6,90€, materiaali keramiikka. Valkoinen Casa Stockmann pallo 1,90€ , materiaali muovi. Höyhensiivet Villa Stockmann 9,90€, materiaali kananhöyhen. Lumipallot kaksi kokoa hinta 3,90 / 4, 90 e, Weiste. Poropallo hinta 3,90 e, Weiste. Suomi nauhat 6,90 e, Weiste.

Tänä jouluna tunnelmaa luovat tutut eläinhahmot satukirjoista: Bambit, ketut, oravat, karhut ja pöllöt kurkkivat kuusen oksien lomasta, miten lapset kirmaavat jännityksissään.

V

alikoimassa näkyy myös selvästi sisustuksesta tuttu tummasävyinen trendi. ”Tummansiniset, viininpunaiset ja mustat pallot koristavat kuusta nyt monissa kodeissa”, sanoo suunnittelija Päivi Lyytikäinen Stockmannilta. Joulukoristeissa on hänen mukaansa ollut viimeisten sesonkien aikana vallalla kaksi vahvaa tyylisuuntausta: skandinaavinen minimalistisuus sekä juhlava koristeellisuus. Kauden hittejä ovat edelleen pelkistetyn tyylikkäät valkoiset tai hopeiset pallot,

joissa jäljitellään esimerkiksi lumen tai luonnon pintoja. Myös enkelit ovat hänen mielestään aihemaailmaltaan nousussa. ”Koristeissa on käytetty nyt erilaisia siipiä ja sulkia”, sanoo Lyytikäinen. Myös pöytäkuusien kysynnän kasvu heijastuu Lyytikäisen mukaan koristemarkkinoilla. Yhden ihmisten taloudet ja pienperheet eivät välttämättä haekaan isoa kuusta vaan tekevät joulun eri tavalla. Lapsiperheet saattavat suunnata hiihtokohteisiin tai aurinkorannoille. Kotimainen joulukoristevalmistaja Weiste Oy tuo jouluksi markkinoille Suomen 100-vuotta juhlamalliston. Koristeita on saatavilla Stockmannin tavarataloista.

Kaunis Joulukoti 2017

91


Joulun trendikkäimmät

JUOMAT Teksti: Teksti: Anna Nummisto

Valkoinen mojito Ripaus kookosta antaa mojitolle pehmeän twistin.

TARVITSET:

Tyylikkäät viileät cocktailit tuovat jouluun ripauksen uudenlaista luksusta. Pehmeä mojito, mausteinen sangria ja syntinen suklaamartini sopivat niin jouluaaton juhlapöytään kuin nautittavaksi takkatulen lämmössä. 92

Kaunis Joulukoti 2017

yhden limen mehu 8 mintunlehteä ruokalusikallisen (ruoko)sokeria 3 cl valkoista rommia 1,5 cl kookosrommia 0,5 dl kookosmaitoa kivennäisvettä granaattiomenan siemeniä

OHJE: Murskaa limemehu, sokeri sekä mintunlehdet lasissa. Täytä lasi puolilleen jäitä. Laita rommit ja kookosmaito tehosekoittimeen ja surauta tasaiseksi. Kaada juoma lasiin jäiden päälle ja sekoita. Lorauta hieman kivennäisvettä päälle. Koristele mintulla ja granaattiomenan siemenillä.


Talvisangria Tuunaa kesäklassikosta talven suosikkijuoma puolukalla ja rosmariinilla.

TARVITSET: 1 pullo makeaa punaviiniä 1 pullo siideriä 2 klementiiniä 2 omenaa 1 dl granaattiomenan siemeniä 2 dl puolukoita rosmariinia

OHJE: Erottele klementiinin lohkot toisistaan ja viipaloi omenat. Sekoita kaikki ainekset boolimaljassa ja anna juoman maustua hetki. Tarjoile trendikkäästi Mason jar -mukeista jäiden kera. Koristele rosmariinilla.

Minttusuklaa martini Kermainen suklaacocktail korvaa konvehtirasian.

TARVITSET: 4 cl kermalikööriä esim. Baileys 2 cl vodkaa 2 cl minttulikööriä 2 cl kermaa 1 tl kaakaojauhetta

OHJE: Jäähdytä cocktaillasi. Kaada jäillä täytettyyn ravistimeen vodka, liköörit sekä kerma. Ravista ja tuplasiivilöi lasiin. Koristele kaakaojauheella ja piparmintturouheella tai -tangolla.

Huom! Voit halutessasi korvata kerman ja kaakaojauheen valmiilla kaakaojuomalla. Myös maidottomat vaihtoehdot toimivat hyvin.

Kaunis Joulukoti 2017

93


Teksti: Teksti: Riitta Ekholm / Kuvat: Sarri Kukkonen

Kierrätä kirjat joulukoristeiksi 94

Kaunis Joulukoti 2017


Kirjan kiertokulku alkaa, kun lukija hullaantuu siihen. Vuosien ajan moni ystävä bongaa kirjahyllystä kiinnostavan tuntuisen teoksen. Jonkun muuton jäljiltä kirja siirtyy pahvilaatikkovaiheeseen. Sieltä puhki luetun dekkarin, klassikon tai oppikirjan matka jatkuu usein kirpputoreille, kierrätyskeskuksiin ja kirjastoihin pois hakemista odottaen.

H

yvä kirja ansaitsee jatkoaikaa: Tuunaa siitä taideteos omaan kotiisi tai joululahjaksi ystävällesi. Kun olet onnistunut tekemään yhden, saatat jäädä koukkuun ja väsätä niitä useampanakin joulukuun iltana. ”Kirjoista voi askarrella vaikka mitä”, sanoo lappeenrantalainen Aila Kukkonen. Hän on tehnyt niistä joulukuusia ja –hyrriä sekä arkikäyttöön kirjekuoria, kun kotoa ei sellaista sattunut löytymään. Nyt on työn alla kirjan sivuilla päällystettyjä pahvilaatikoita, joihin voi pakata lahjoja. ”Jos haluat ajanhavinaa koristeeseen, valitse vanhempi jo hieman ruskeansävyinen kirja ja käytä koristeina puuhelmiä ja kiinnittämistä varten kalastajalankaa tai rihmaa”, neuvoo Kukkonen. Tarvikkeita ei tarvitse hakea askartelukaupoista, vaan voi etsiä kotikaapeista löytyviä lankoja ja neuloja. Mutta esimerkiksi kilohintaan myytävät helmet Kukkonen hakee Punaisen Ristin Kontti-myymälöistä. Tarvittavat taidot ovat sivujen taittelu, reiíttäminen, leikkaaminen, sitominen ja liimaaminen. Jos tarhalaiset osaavat taitella paperista koristeita, sen osaa varmasti isommatkin.

Ohjeet: JOULUKUUSI ILMAN HAVUJA 1. Poista kirjasta kannet. 2. Taita ensimmäisen sivun oikea yläreuna kirjan selkämykseen 90 asteen kulmaan. 3. Taita taiteltu sivu vielä puoliksi kohti kirjan selkämystä. 4. Taita kirjan sivujen alapuolelle muodostunut kolmio ylöspäin. 5. Käännä taiteltu sivu vasemmalle ja taittele seuraava sivu. 6. Jatka kunnes sivusta muodostuu kaunis viuhka. 7. Liimaa ensimmäinen ja viimeinen sivu yhteen. Vinkki: Sopiva kirjan sivumäärä on noin 250. Lähde: Valo leikkii paperilla: Koristele ja sisusta paperilla, Tiina Rinne, Gummerus Kaunis Joulukoti 2017

95


JOULUN JÄLKEEN LIIKUTAAN TAAS Teksti: Katja Vihmakoski

Pehmeät paketit ilahduttavat aina. Sporttista rakasta ilahduttavat erityisesti paketista paljastuvat talviurheilutamineet.

H

iihtoon hurahtaneelle lumikengät voisivat olla uusi ja mielenkiintoinen tuttavuus. Mackenzien kohtuuhintainen lumikenkäpaketti sisältää kengät ja sauvat. Ne on valmistettu kevyestä ja kestävästä alumiinista. Kapean muotonsa ansiosta lumikengät ovat kevyet, ja kulku käy vaivattomasti.

96

Kaunis Joulukoti 2017

Talviliikkujat ovat jo pikään taitaneet kerrospukeutumisen. Villaiset välivaatteet ja erilaiset tekniset alusasut ovatkin hyviä lahjaideoita liikunnan ystävälle, mutta pukeutumisen voi myös ajatella uusiksi: innovatiivinen The North Face’n kevyttoppatakki tekee välikerrokset tarpeettomiksi. Sen pienet laserviillot avautuvat liikkuessa ja hikihöyryt haihtuvat,mutta kun liike pysähtyy, aukot sulkeutuvat eivätkä päästä lämpöä karkuun. Retkiluistelu on viime vuosina kasvattanut suosiotaan, ja lajin harrastajat toivoi-

sivat että paketteihin voisi kääriä kuulaita pakkaspäiviä. Luistimia on vaikea toiselle ostaa, mutta varusteita konttiin voi kerätä. Retkiluistelijan tarvitsemia varusteita ovat esimerkiksi teräskärkinen jääsauva, naskalit, reppu ja vedenpitävä pussukka, kompassi ja termospullo Lapsille talvi tarkoittaa punaisia poskia ja pulkkamäkiä. Perinteinen rattikelkka on saanut haastajia Snow Flyer- liukumatoista ja liukuritkin ovat muuttuneet pepun muotoisista sinisistä ja punaisista läpsykkeistä tyylikkäiksi mäkikiitureiksi.


Kaunis Joulukoti 2017

97


JOKAISEN KEITTIÖN YLPEYS Saatavilla kylmiöpakastimia, kylmiöitä, pakastimia ja viinikaappeja. Tutustu kaikkiin malleihin festivo.fi!

festivo.fi

KAUNIIT KODIT GALLERIA ILMESTYY 10.11. www.a-press.fi

98

Kaunis Joulukoti 2017


i t o k u l u o J Kaunis n ee ll i o j i k u l toivottaa

a t s i ll a h u ra

! a u l Jou

Kaunis Joulukoti 2017

99


Kauniit kodit Galleria

100

Kaunis Joulukoti 2017

Ilmestyy 10.11.

Profile for A-Press

Kaunis joulukoti 2017  

Lehti joulun vietosta meillä ja maailmalla.

Kaunis joulukoti 2017  

Lehti joulun vietosta meillä ja maailmalla.