Page 1

Phonq*Festival Arnhem 31 januari t/m 2 februari 2014 Showroom Arnhem, Rozetkwartier (tegenover het Feestaardvarken)

e d n i r e k u l le

r e t win T H E AT E R

vee M UZ I E K DAN S

F I LM Phonq* in het Rozetkwartier 2 Programma 3 Plattegrond 4-5 De koekjes van de Bakmama’s! 7 Bord voor een kop! 8

K U N ST

o t g n a g e o GRATIS t

s a r r e t r e t t het win


2

.. .....

phonq* festivalkrant 2014 veel leuker in de winter!

q* honnq* PPho s r e g i s l iger l will vrij i w j i vr .......

Dank je wel! Een festival als phonq* is alleen te realiseren door samenwerking met andere mensen en partijen. We zijn heel blij dat we ook dit jaar weer op de steun kunnen rekenen van vele mensen en bedrijven die een bijdrage

leveren. Dat geldt zowel voor de voorbereiding als voor tijdens het evenement. Het zijn er zoveel, dat het on­mogelijk is om iedereen bij naam te benoemen. Toch willen we iedereen bedanken voor alle medewerking!

Beleven! Anders!

je het organiseren van een evenement niet alleen kunt leren uit boeken, mogen studenten ieder jaar een groot aantal uren in het werkveld doorbrengen. Bijvoorbeeld 80 uur, verdeeld over een aantal donderdagen in de weken voorafgaand aan het festival. Daarnaast komen nagenoeg alle eerstejaars een paar uur meewerken tijdens de op- en afbouw van phonq* en tijdens het festival.

Cultuur!

Gezellig!

Stud enten van Rijn IJss Studenten IJssel el Net als bij de vorige edities, is er ook voor 2014 een samenwerking aangegaan met het Rijn IJssel aan de Thorbecke­ straat in Arnhem. Sinds november lopen zes studenten stage bij phonq*. Zij hebben ontzettend veel werk verricht in de voorbereiding en ook tijdens het festival zul je ze zeker tegen gaan komen. Deze zes zijn eerstejaars studenten van de opleiding Event Marketing. Aangezien

Sfeervol!

Op de foto zie je van links naar rechts: Rik, José, Ilse, Nicolien, Yorick en Shari.

Facebook.com/phonq Twitter.com/phonqfestival www.phonq.org contact@phonq.org

Overdekt winterterras

Partners Partners

Warme chocolademelk woord ondernemen.” Aldus Josée Langen en Erik Vos, eigenaars van Het Lab. >> Kijk wat ze nog meer maken op de ramen links naast het winterterras of op www.hetlab.nl. Ook de betrokkenheid van De Fantasten is essentieel. Zij leveren tenslotte al sinds het eerste moment alle techniek voor phonq*. Het zijn gepassioneerde theatertechnici met als fundament creativiteit, kwaliteit en juiste omgang met het materiaal. En wat zouden we moeten zonder de samenwerking met CASA die Showroom Arnhem exploiteert? Een winterterras zonder dak erboven, dat was misschien toch iets te koud geweest nu… Overigens geldt onze dankbaarheid ook voor alle andere partijen uit het Rozetkwartier (lees daar meer over op de achterzijde) en daarbuiten (denk bijvoorbeeld aan DTO, Halfvol, Kwartiermakers Arnhem, de gemeente Arnhem en Arnhem-Direct).

Evenementen: Arnhem made in Arnhem Evenementen: made Bijna alle partijen die meewerken aan het festival komen uit Arnhem of omgeving of werken daar veelvuldig. Dat geldt niet alleen voor phonq*, maar net zo goed voor heel veel andere evenementen in de stad. Phonq* is één van de eerste evenementen in 2014, maar later dit jaar kan je nog genieten van honderden andere activiteiten, festivals en

Deze krant is een uitgave van Festival phonq* 2014. We zijn Het Lab dankbaar voor de prachtige vormgeving, de foto’s, de tekening in het hart, het meedenken en de drukwerkbegeleiding. Dank ook aan Sierk Keuning voor de teksten op pagina 7. De foto’s in deze krant zijn aangeleverd door de artiesten, bedrijven en door Judith Krebs.

ras Wiinnte terrra terrte W

... Sinds november lopen zes studenten stage bij phonq* ... Phonq* dankt alle bedrijven en organisaties die meedenken, meewerken en sponsoren. Deze krant, de poster, de website, de flyer, waren niet gerealiseerd zonder de enthousiaste inzet van Het Lab ontwerp + advies. Geen nieuwkomers, Het Lab is vanaf het begin betrokken bij Phonq. Zij bedachten de slogan ‘veel leuker in de winter’ en een rebels logo dat er steeds weer anders uit ziet. En ook de campagne om al in de zomer voor die eerste editie free-publicity te genereren: bezoekers aan de Sonsbeek Theater Avenue werden op de foto gezet met wollen mutsen en handschoenen, een slee of schaatsen. Dat leverde zo midden in de zomer hilarische taferelen op (èn nieuwe vrienden). “Wij ondersteunen phonq* graag met onze ontwerpen en adviezen; behalve dat Phonq natuurlijk een heel sympathiek en creatief festival is, is het ook nog eens duurzaam. Dat sluit goed op onze eigen doelen aan. Zo kunnen wij maatschappelijk verant-

Colofon Colofon

Vernieuwend!

evenementen. Ook dit jaar kan je weer naar onder andere Het Sprookjesfestival, Hoogte80, de Sonsbeek Theater Avenue, Park Open, het Kunstbedrijf Festival, De Geest Moet Waaien, Paasconcerten, Arnhem UITboulevard, Roofgarden en Facing Pages. En nog heeeeel erg veel meer! Houd uitinarnhem.nl maar goed in de gaten dit jaar!

Toegang tot het phonq* festival winterterras is gratis en de openingstijden zijn: Vrijdag 31 januari van 16.00 – 00.00 uur Zaterdag 1 februari van 14.00 – 00.00 uur Zondag 2 februari van 14.00 – 17.00 uur (de familie-winter-picknick is van 12.00 – 14.00 uur)

De feestdagen zijn al lang achter de rug. In januari heb je wellicht even rustig aan gedaan? Maar daarna heb je eigenlijk weer zin in de lente... De lente kunnen we niet brengen, maar wel een gezellige plek waar je iedereen weer tegenkomt. De winter wordt door phonq* nog leuker, gezelliger en warmer en dat merk je vanzelf op het winter­terras. Showroom Arnhem wordt omgebouwd tot een plek waar je kan blijven hangen met vrienden of familie. Vandaar uit kun je de voorstellingen die je wilt zien bezoeken.

In Arnhem

(on)bekenden ontmoeten

Op het winterterras is het nooit saai! Tenslotte is dit de plek waar de meeste artiesten hun parade houden. Lukt het ze om jou over te halen naar hun voorstelling te komen kijken? Of blijf je liever nog even praten met alle bekenden en onbekenden? Wat jij wil! En drink daar een lekkere beker warme chocolademelk bij! Op het winterterras vind je de unieke phonq* bar, kan je heerlijk eten bij Stella by Starlight of snoepen van één van de heerlijke koekjes van de Bakmama’s. Op zondag, in het begin van de middag, is het winterterras het decor van de familiewinter-picknick, waarbij de hele boel op zijn kop staat! Daarna is het festival nog een paar uurtjes geopend.


phonq* festivalkrant 2014 veel leuker in de winter!

mm ma ram roggra PPro

3

Heel veel voorstellingen

Tijdens phonq* word je warm onthaald en zul je van alles zien en beleven; theater, dans, muziek, film, beeldende kunst en bewegingstheater. Op zondagmiddag is er een familie-winter-picknick met kindervoorstellingen. Zie, luister, voel, proef, ruik, ontdek en bewonder wanneer je phonq* bezoekt! Ontmoet je vrienden en (on) bekenden op een unieke locatie en onder het genot van heerlijk eten en drinken. Bezoek samen met hen één of meerdere voorstellingen.

Je betaalt bij phonq* alleen voor datgene dat je wilt zien. Op het winterterras maken de artiesten parade en probeer maar eens om niet verleid te worden om ergens een kaartje voor te kopen. Dat kan bij de artiesten zelf. Een voorstelling kost tussen de € 2,- en de € 6,- en duurt, uitzonderingen daar gelaten, tussen de 15 en 30 minuten. Zo kan je een heleboel op één dag zien. Of op drie dagen phonq* natuurlijk. Tijdens phonq* kan je onder andere de volgende artiesten en voorstellingen verwachten:

Theatergroep

Speciaal voor phonq* gecreëerd door het dwaze duo Koolwijk & Gipman. Matthijs van Nieuwkerk, eat your heart out.

Niemandsverdriet speelt ‘Verloren elementen’. Doorlopende voorstelling. 18+, entree €3, met gratis glas wijn. Patrik is zijn telefoon verloren met daarop de code van de locker op Station Arnhem Centraal. Hierin zit het adres van zijn date. Aan de bar klaagt hij over al dat hem is ontvallen.

Dit is De Wereld Draait Door ‘De grote Nieuwe Arnhemse Krant (NAK) live show!’

Ridder Richard Troubadour

Paul Cherryseed zingt en vertelt hartverscheurende, vruchtbare, verlossende of vrolijke verhalen, mét hoop en goed nieuws.

Het gloednieuwe

van Liverpool via Arnhem naar Hamburg is een humoristische collage van Beatles-songs en korte teksten over een jongensdroom: De trip van the Beatles in 1960.

Rezgui Company

is een mannen dansgezelschap, bekend van hun energievolle en dynamische choreografieën. In ‘de man met de bolhoed’ spelen ze met het contrast tussen luchtigheid/humor en onderdrukking/pijn.

Het Wandelend Huis speelt

Fifi een diervriendelijke doorzaagact voor de hele familie.

Voor jong en oud

Eten en drinken

iLL Skill Squad is een formatie creatieve gekken, bij elkaar gebracht door de passie voor bewegingsvormen, muziek, emotie en kunst. Geen brug is te ver en geen obstakel te groot…

Vol gezelligheid

Julian Hertz

Theater houdt van de liefde, mooie liedjes en Oreo koekjes. Wat hij het liefste wil is mooie, kleine liedjes maken en daarmee optreden.

SPROAK! Het Wandelend Huis speelt maakt kinderen op speelse wijze enthousiast voor taal en rekenen (school). Ook andere thema’s komen aan bod: zelfstandig zijn, je eigen weg vinden en vrienden maken.

vertelt en speelt verhalen en sprookjes, zonder de Draak te steken, over Ridders & Ratten en Muizen & Luizen. Kortom, een beestachtig leuke voorstelling, vol humor en fantasie i.s.m. het Sprookjesfestival!

Rariteitenkabinet der (on)gelukkigen Kies een voorwerp en speciaal voor jou wordt het verhaal onthuld.

Zoeken is het nieuwe vinden.

Helwes en van Goudoever Ga op festival-safari! Wat kom je tegen als je het grote avontuur dicht bij huis zoekt? Als je op safari gaat op bekend terrein, in je eigen stad, op je eigen festival. Je kijkt, wordt bekeken en kijkt opnieuw.

Frank Doesburg is een singer-songwriter met het hart op de goede plek. Zijn persoonlijke songs variëren qua stijl tussen Neil Young en The Gaslight Anthem!

Miriam Moczko

De Duits-Poolse zangeres en multi-instrumentaliste gaat met haar band op phonq* festival voor het eerst alle nummers in een akoestische setting ten gehore brengen!

Marco en Marijn De voorstelling Move It vertelt beeldend, goochelend, betoverend en vol humor het verhaal van twee verhuizers: een oude rot in het vak, en een stagiair op zijn eerste dag.

Familie-winter-picknick


4

phonq* festivalkrant 2014 veel leuker in de winter!


phonq* festivalkrant 2014 veel leuker in de winter!

5


6

phonq* festivalkrant 2014 veel leuker in de winter!

k c i n k c i p ic r ic e t rte n i in -w w ie FFaamiillie Festival phonq* organiseert ook dit jaar een heel gezellige familiepicknick. Tijdens het eten kan je heerlijk smullen van acts zoals Circus Pom Pom en daarvoor of daarna kan je jezelf laten schminken! Neem je hele familie, een eigen gevulde picknickmand en een kleedje mee en kom ook! Phonq* zorgt voor de rest! Dat betekent naast alle gezelligheid op het winterterras, dat je ook twee (warme) drankjes krijgt, heerlijk kunt smikkelen bij de pannenkoekenkraam of een suikerspin eten en je kan je eigen cupcake versieren!

Natuurlijk is aan de ouders ook gedacht! Zondag 2 februari 12.00 – 14.00 uur (toegang tot het festival is na 14.00 uur gratis) De kosten zijn € 5,- per persoon, kinderen tot 12 jaar € 4,- en kinderen onder de drie betalen niets.

Reserveren

is slim en kan aan de informatiebalie op het winterterras of via familiepicknick@phonq.org.

n e k r a v r d Feestaa

ben , ik en! s e rk stj fee ardva t n a i va est ku hou n Fe eerlij aar n e k w en ls e s e dh iva r nik altij ie ple na e t s k n fe voo st i o me t op u mo ek jk nie est r hele an ko tival! g fe n rli en fes ij k Ik b natuu goed et. Ee lijk b ooi m een ij Roz heer b ik Na


phonq* festivalkrant 2014 veel leuker in de winter!

Be ten nieten genie wust ge Bewu

erras op het wintert winterterras

Alle theater-, muziek- en filmvoorstellingen gaan er goed in met een lekker hapje en drankje. Op ons zomerse winterfestival serveren we daarom heerlijke gerechten, grotendeels biologisch en met lokale ingrediënten. Zo kun je nog meer genieten van al die leuke voorstellingen. We doen dit overigens op echte borden en je eet met echt bestek, want dat geeft minder rommel. Net als phonq* mag onze wereld tenslotte ook nog jaren mee.

Daarom werken we tijdens phonq* zo min mogelijk met plastic en andere wegwerpartikelen. Die berg met afval mag wat ons betreft best wat kleiner. En zeg nou zelf; het is toch veel lekkerder om van een echt bord te eten? We letten niet alleen op wat we weggooien, maar ook op wat we bouwen. Wist je bijvoorbeeld dat grote delen van ons prachtige decor uit afvalmaterialen bestaat? Dit geldt ook voor onze bar, die door de Arnhemse kunstenaar Arno Arts ontworpen, en samen met leerlingen van het Rijn IJssel gebouwd is. Samen knutselen is veel leuker, en op deze manier nog goed voor het milieu ook. Net als ons decor en de bar gaan onze kleurrijke banieren ook jaren mee. We zetten er bewust geen datum op zodat we ze volgend jaar nog een keer kunnen gebruiken. En samen met jou zorgen

we ervoor dat we ons festival schoon, duurzaam en leuk blijft. Vele handen maken ons festival schoon en gezellig, zodat iedereen optimaal kan genieten!

Het fest ival­­café festival­ van Stel la by Stella Star light Starlight Tijdens phonq* kun je genieten van heerlijke gerechten, die klaargemaakt worden door Steven en Ruben van Stella by Starlight. Sinds kort zijn zij neergestreken in een pand in het Coehoorn gebied en ze zijn daar, zoals ze het zelf omschrijven, een ‘festivalcafé’ van aan het maken. Tijdens phonq* laten ze zien wat dat betekent; goed en lekker eten in een ongedwongen sfeer. Met veel aandacht voor muziek natuurlijk!

Wil je weten wat de pot schaft? Kom langs en we vertellen je graag onze gerechten die we hoofdzakelijk maken met seizoensproducten. Onze ingrediënten halen we allemaal uit de regio. “Ongelooflijk wie we in korte tijd allemaal

kjes koekjes De koe van de mama’s Bakmama’s Bak Wij zijn Joyce, Marry en Mieke en wij zijn de Bakmama’s. Al jaren bakken wij met liefde, zorg en trots de lekkerste hapjes en gerechten voor onze vrienden en familie. We zitten nooit stil en denken dat alles mogelijk is, zolang je er maar in gelooft en het gewoon doet. Wij vinden het daarom tijd om onze hapjes ook aan jou voor te schotelen. Want eten is zoals het leven: daar moet je van genieten en delen met anderen. Phonq* is de eerste mogelijkheid om onze baksels aan het grote publiek te tonen. Wij kiezen voor phonq* omdat de mix van muziek, dans, theater en kunst ons persoonlijk aanspreekt. Daarnaast bakken wij graag met lokale producten en dat past heel goed bij dit festival. Voor onze koekjes gebruiken we bijvoorbeeld het ambachtelijke meel van de Witte Watermolen. Onze koekjes smaken daardoor nog natuurlijker en lekkerder. Kom ons daarom (op zaterdag en zondag) opzoeken op het winterterras, en laat ons weten wat jouw favoriete koekje is!

hebben ontmoet en wat zijn er in deze regio veel verschillende streekproducten te vinden,” aldus Steven. Tijdens phonq* hebben we zowel tussendoortjes als een hele maaltijd, dus wat ons betreft kan je de hele dag op het winterterras blijven hangen. Phonq* kenden we tot voor kort nog niet omdat we allebei nog niet zo heel lang in Arnhem wonen. Maar in korte tijd zijn we hier heel enthousiast over geworden. De combinatie van theater, muziek en kunst spreekt ons erg aan. Maar het allermooiste vinden we dat dit festival tot stand komt door vele mooie samenwerkingsverbanden. Het is niet alleen leuker, maar ook heel leerzaam om samen iets moois neer te zetten. Zo werken we ook aan Stella by Starlight. We werken er hard aan met veel mensen en we zijn trots op wat het gaat worden. Je kunt er binnenkort in een ongedwongen en gezellige sfeer met familie en vrienden genieten van een gevarieerde menukaart. We hebben een kaart die past bij iedere gelegenheid. Kom bijvoorbeeld een kopje sterke koffie drinken tijdens die eerste vroege afspraak, of sluit de dag heerlijk af met een ijskoud biertje. Wij begrijpen deze momenten als geen ander. Stella by Starlight is binnenkort te vinden aan de Coehoornstraat 33 nabij Arnhem CS.

Tip van de Bakmama’s!

Een tip van de Bakmama’s: probeer onze koekjes eens met de lekkere biologische chocodrank van Tony’s Chocolonely. Dan smul je pas echt van een leuke voorstelling!

7


Phonq*Festival Arnhem H eb jjee ddee krant uit? Heb

8

phonq* festivalkrant 2014 veel leuker in de winter!

krant uit?

Gooi hem niet meteen bij het oud papier! Je kan er nog genoeg andere dingen mee doen! Kijk hieronder maar. En als je zelf nog een leuk idee hebt, maak er dan een foto van en zet hem op Facebook.com/phonq.

** ** ** ** ** *

Geef hem aan je buurman of buurvrouw Je kan er een kamer mee behangen Knip alle letters eruit en maak je eigen boek Maak er een Feestaardvarkenhoedje van Als je gaat schilderen, kan je ze op de vloer leggen zodat die niet vies wordt Leg hem onder het stro in het huis waar jouw konijn woont Gebruik de krant als inpakpapier voor een cadeau Adopteer een katje uit het asiel (het papier voor in de kattenbak heb je al) Bekleed de binnenkant van een kast Maak fish en chips en serveer ze lekker in de krant. En weet je wat je allemaal kan maken van Papier-mâché?

! p o k n e e Bord voor Pin hhet Roozenttkkwqar*ttiier in het

Showroom Arnhem ligt in het Rozetkwartier aan het Kleine Oord in het centrum van de stad. Deze ruimte manifesteert zich vanaf 2009 als cultureel platform, podium voor projecten, lezingen, tentoonstellingen, workshops, voorstellingen en ander culturele manifestaties. Eind 2012 heeft architectuurcentrum CASA het beheer en de exploitatie van Showroom Arnhem op zich genomen. De eerste twee edities van phonq* vonden plaats in Loods008. Omdat deze locatie niet meer in gebruik is en omdat wij ieder jaar een uniek festival willen bieden zijn we vorig jaar voor het eerst neergestreken in Showroom Arnhem.

Heb je net een heel mooi servies gewonnen in de bingo en wil je van je oude borden af? Of krijg je de besteklade niet meer open omdat hij te vol is? Als je de vrijdag of de zaterdagmiddag naar phonq* komt en je neemt een set van vier borden of een mes, vork en lepel mee, dan krijg je van ons een kop warme chocolademelk! Bij de informatiebalie op het winterterras kan je het inleveren. Door overbodig serviesgoed op phonq* her te gebruiken hoeven we minder plastic te gebruiken voor het eten en het drinken.

Als wij je op de hoogte willen houden van alles rond phonq* en we vragen je wat jouw e-mailadres is, dan zeg jij: q Dat vertel ik niet! q Ja, graag! Mijn e-mailadres is en ik heet q Je bent zelf een e-mailadres q Ik volg phonq* al via facebook.com/phonq of via twitter.com/phonqfestival q Nou, eigenlijk wilde ik iets heel anders zeggen Scheur dit briefje netjes uit over de scheurlijn en je kan het bij de uitgang of bij de informatiebalie achterlaten. Of plak het ergens op de muur als je een boodschap hebt voor iemand anders op het festival.

Dit deel van de Arnhemse binnenstad is het afgelopen jaar ontzettend veranderd. Tot vorig jaar hield de gezelligheid op als je voorbij de Café De Heeren van Aemstel was gelopen. Met de komst van het Holiday Inn Express Hotel kan je het hele phonq* weekend blijven logeren. En natuurlijk door kenniscluster Rozet, waarin onder andere Kunstbedrijf Arnhem, Volksuniversiteit Arnhem, het Erfgoedcentrum en Bibliotheek Arnhem zijn gevestigd, is dit een hele levendige plek geworden. Uiteraard komt dat ook doordat je in Rozet heerlijk kan werken en eten en drinken bij Momento. En wat dacht je van het geweldige Feestaardvarken tegenover Showroom Arnhem? Voor phonq* zijn dit allemaal redenen om hier nog

een keer neer te strijken en er samen met de partijen uit de omgeving voor te zorgen dat de winter nog leuker, gezelliger en warmer wordt!

Bereikbaarheid Vanaf Station Arnhem is het 10 minuten lopen door de Arnhemse binnenstad. De auto parkeren kan in Parkeergarage Rozet / Langstraat, die is om de hoek. Er zijn fietsenstallingen en de buslijnen 43 en 61 stoppen voor de deur. De meeste andere lijndiensten (stads- en streekvervoer) stoppen op 10 minuten lopen.

Festivalkrant phonq* 2014  

Dit is de mega-officiële Festivalkrant van phonq* Festival 2014. Dit zomerse winterfestival vindt plaats van 31 januari tot en met 2 februar...