Issuu on Google+

PHONOS Programaci贸 de concerts Setembre - Novembre 2012

Amb el suport de:

Producci贸 t猫cnica: Ariadna Alsina, Pablo Fredes, Jos茅 Lozano.


Temporada de Concerts PHONOS 2012-2013 Amb el nou curs 2012-2013 presentem una nova temporada de concerts carregada d'interessants propostes musicals en les que música i tecnologia conflueixen. Després d’una estreta i llarga relació per promocionar la música electrònica, el Grup de Recerca en Tecnologia Musical de la Universitat Pompeu Fabra i la Fundació Phonos han creat conjuntament el Projecte Phonos per potenciar i desenvolupar els aspectes culturals i socials de la recerca en tecnologia musical. Entre les principals activitats es troben els Concerts Phonos, que s’estructuren en quatre cicles:

Interferències sonores | Cicle de música electrònica mixta En aquest cicle tenen cabuda projectes musicals de caire experimental o de recerca desenvolupats per estudiants, investigadors, i artistes.

Altaveus! | Cicle de música acusmàtica (octofonia) Es presenten peces tant de repertori com actuals dintre el gènere acusmàtic i reproduïdes amb un sistema octofònic

Barcelona Laptop Orchestra | Orquestra Resident L'Orquestra de Portàtils de Barcelona està formada per membres de l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya) i del Grup de Recerca en Tecnologia Musical. Un punt de trobada per la recerca de nous paradigmes per la interpretació en xarxa. Art Music of the World | Cicle de músiques clàssiques no occidentals Les músiques tradicionals no occidental es regeixen per uns paràmetres que no encaixen amb els canons musicals d’occident. Aquest cicle vol apropar-nos a diferents tradicions musicals del món.

Als concerts d'aquesta tardor hi trobareu un concert amb nous instruments interactius, ens submergirem en els espais sonors de Suècia amb el concert de Thomas Bjelkeborn, i fins i tot tindrem una Òpera amb electrònica. A continuació trobareu més detall dels concerts programats pels propers mesos, encara que esperem possibles noves confirmacions que podrien ampliar aquesta programació. Tota la informació de concerts així com de la resta d'activitats del projecte Phonos es poden trobar a la web: http://phonos.upf.edu. I també podeu estar al dia de totes les novetats a través de les xarxes socials: facebook i twitter. Esperem que gaudiu d'aquesta nova temporada de concerts.


Programació TARDOR 2012 {RdES} Xarxa Distribuïda d'Emergència Sonora

CONCERT OCTOFÒNIC A FYLKINGEN

Cicle Interferències Sonores

Cicle Altaveus!

15.09.2012 – 18:00h

18.09.2012 – 20:30h

Hangar

Fylkingen

Passatge del Marquès de Santa Isabel, 40 (Can Ricart)

Münchenbryggeriet, Torkel Knutsonsgatan 2

Barcelona

Estocolm (Suècia)

Entrada gratuïta

La instal·lació sonora i visual RdEs, d’Oscar Martin, ha comptat amb una beca Phonos de suport a la creació per a la seva realització, i es presenta en motiu de la seva finalització. {RdEs} és una instal·lació sonor-lumínica generativa i "autopoietica" que posa en pràctica teories de sistemes complexos basats en conceptes i processos tals com l'emergència i l'autoorganització. Models que provenen de diversos camps de la ciència: filosofia, biologia, ciències de la computació i l'estudi de la intel·ligència artificial (autòmats cel·lulars, xarxes neuronals, cibernètica..). Explora les possibilitats sonores i compositives generatives d'aquests models, a partir d'un sistema en xarxa de mòduls-partícula que interactuen de forma mútua i amb l'entorn seguint unes regles senzilles a nivell individual però capaços de fer emergir patrons més complexos i sofisticats a nivell de conjunt.

Fylkingen és un prestigiós laboratori de música que va néixer a Suècia l’any 1933. Des de la seva creació sempre ha mantingut un compromís amb l’experimentació i l’art contemporani. Pioner en la introducció de la música electroacústica a Suècia als anys 50, es manté com l’únic espai a Suècia que presenta una programació regular d’aquest tipus de música. En aquest concert acusmàtic amb octofonia es presentaran obres d'Edgar Barroso, Albert Llanas, Pablo Fredes, José Manuel Berenguer i Andrés Lewin-Richter. Aquesta és una col·laboració entre la Fundació Phonos i Fylkingen per promoure l’intercanvi de propostes musicals.


Programació TARDOR 2012

CONCERT AMB NOUS SISTEMES MUSICALS INTERACTIUS

MÚSICA ELECTROACÚSTICA I MIXTA LATINOAMERICANA

Cicle Interferències Sonores

Cicle Interferències Sonores

27.09.2012 - 19:00h

17.10.2012 – 19:30h

Sala Polivalent UPF Poblenou

Sala Polivalent UPF Poblenou

C/ Roc Boronat 138

C/ Roc Boronat 138

Barcelona

Barcelona

Entrada gratuïta

Entrada gratuïta

Els estudiants del postgrau de Disseny de Sistemes Musicals Interactius mostraran els seus projectes finals: nous instruments dissenyats i construïts per ells mateixos que permeten diferents experiències musicals interactives. Durant la presentació hi haurà també diferents performances per taules musicals interactives.

En aquest concert, comissariat per Claudio Lluán del Centro de Estudios de Música y Tecnología de La Universitat Nacional de Rosario (Argentina) i Daniel Schachter del Centro de Estudios en Producción Sonora y Audiovisual de la Universidad Nacional de Lanús ( Argentina), s’interpretaran amb flauta i clarinet diverses obres de d’autors iberoamericans amb un repertori de música electroacústica i mixta: Gabriel Data, Claudio Lluán, Daniel Schachter, Stella Perales, Luis Tamagnini, Sergio Fidemraizer i Gabriel Brnčić.

El postgrau de Dissenys de Sistemes Musicals Interactius (CDSIM) de la Universitat Pompeu Fabra es centra en el disseny de nous sistemes per a la creació musical en viu amb dispositius digitals. El postgrau, pioner en aquest camp, està dirigit per Sergi Jordà, investigador del Grup de Recerca en Tecnologia Musical i creador de la Reactable, un instrument musical electrònic basat en una interfície tangible, que transforma la música en una experiència tangible i visual. http://www.idec.upf.edu/curso-de-postgrado-dediseno-de-sistemas-musicales-interactivos

Els intèrprets seran: Alfredo Crespo – clarinet – i Saúl Martín – flauta. El concert comptarà amb la presència de tres dels autors: Gabriel Data, Claudio Lluán i Daniel Schachter Aquest concert compta amb el suport del Ministerio de Relaciones Exteriores y Culto de la República Argentina.


Programació TARDOR 2012

NORDIC SOUNDINGS amb Thomas Bjelkeborn

CONCERT ACUSMÀTIC AMB 16 ALTAVEUS

Cicle Altaveus!

Cicle Altaveus!

07.11.2012 – 19:30h

08.11.2012 - 19:30h

Sala Polivalent UPF Poblenou

Sala Polivalent UPF Poblenou

C/ Roc Boronat 138

C/ Roc Boronat 138

Barcelona

Barcelona

Entrada gratuïta

Entrada gratuïta

Moviments acusmàtics de l’IDKA (Institut d’Arts Digitals de Suècia), nova música electroacústica de Thomas Bjelkeborn i Olle Åberg, entre d’altres compositors.

Aquest concert acusmàtic serà comissariat per Pablo Fredes.

Thomas Bjelkeborn és un compositor suec, reconegut especialment per les seves instal·lacions interactives a diferents museus i alguns projectes musicals de gran escala en espais a l’aire lliure. El 2001 funda el Institut d’Arts Digitals (IDKA) a Suècia, un espai obert per a compositors i artistes que treballen en àudio i arts audiovisuals. En aquest concert mostraran alguns dels resultats del treball que es du a terme actualment a l’IDKA. Noisescapes des del llunyà nord d’Europa.

Inclourà obres de: Ariadna Alsina, Pablo Fredes, Adolfo Kaplan, Mario Marini i Medin Peiron. I seran reproduïdes a la sala polivalent amb 16 altaveus.


Programació TARDOR 2012 JOAN IZQUIERDO I TOMMA WESSEL Flauta dolça i electrònica Cicle Interferències Sonores

19.11.2012 – 20:00h Arts Santa Mónica La Rambla 7 Barcelona Entrada gratuïta

Joan Izquierdo i Tomma Wessel interpretaran obres d’Angel Arteaga amb flauta dolça i electrònica. Joan Izquierdo és flautista i professor de flauta de bec al Conservatori Municipal de Música de Barcelona. En l’àmbit de la música contemporània, ha contribuït a donar rellevància a l’instrument estrenant una cinquantena d’obres de nova creació per a la flauta de bec. Per aquest concert col·labora amb la flautista Tomma Wessel, fundadora del grup APSARA de música contemporània i professora del Conservatoire Royal de Brusseles. Amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona.

JOSEP M. SANTANDREU Clarinet i electrònica Cicle Interferències Sonores

24.11.2012 – 20:00h Festival Punto de Encuentro (Asociación Música Electroacústica de España) Club Diario de Levante C/ Traginers, 7. Polígono Vara de Quart. Valencia Entrada gratuïta

JM Santandreu ha estat membre de diversos grups de cambra i ha col·laborat amb diferents agrupacions musicals. Cal destacar la seva faceta de compositor per a clarinet i música de cambra així com el seu treball com a professor des de 2001 al Conservatori professional de Música Plana d'Utiel (València). Per aquest concert interpretarà obres de Carles David Perales (estrena), Edgar Barroso (estrena), i A. Lewin-Richter entre d'altres.


Programació TARDOR 2012 WOMEN – Òpera d’Aurelio EdlerCopes per veu, 3 instruments i electrònica en temps real

CONCERT ACUSMÀTIC PUNTO DE ENCUENTRO - AMEE

Cicle Interferències Sonores

Cicle Altaveus!

27.11.2012 – 19:30h

Desembre (data a concretar)

Sala Polivalent UPF Poblenou

Sala Polivalent UPF Poblenou

C/ Roc Boronat 138

C/ Roc Boronat 138

Barcelona

Barcelona

Entrada gratuïta

Entrada gratuïta

WOMEN és una projecte de composició per a una actriu-cantant, trio instrumental i electrònica en temps real concebut a partir del text Three Women de Sylvia Plath.

En el marc del festival Punto de Encuentro s’oferirà un concert octofònic amb obres de: Alejandra Hernández, Gregorio Jiménez, Andrés Lewin-Richter, Edgar Barroso i Pablo Fredes.

Un viatge per l'univers poètic de l'escriptora conduït per una composició musical i electrònica estretament relacionada als processos mecànics d'enregistrament, transformació i reproducció del so. Aurelio Edler-Copes ha rebut una beca Phonos per a la realització d'aquesta obra que s'estrena amb motiu de la seva finalització.


Campus de la Comunicaci贸 Universitat Pompeu Fabra C/ Roc Boronat 138 08018 Barcelona Contacte: sonia.espi@upf.edu

http://phonos.upf.edu http://www.facebook.com/phonosUPF https://twitter.com/phonos_UPF


Temporada de concerts