Page 1

MAGASIN | # 1  2009 Pris: 49 kr

Chablis charmerar TYLÖSAND – ETT PARADIS ÅRET OM VÄLSMAKANDE VÅRMÅLTID

MÖT SVERIGES MESTA MINGELPRINSESSA


Är du en duktig kock – eller vill du bli det?

Läcker cheesecake med Boxholms Carolineost, komponerad av prisbelönta Emma Erlandsson, elev på Hotell- och Restaurang programmet på Dackeskolan i Mjölby.

Oavsett vilket så skapar du lätt en underbar cheesecake med Boxholms Carolineost. Vår lagrade Carolineost har en fyllig smak som det är lätt att bli förtjust i. Passar utmärkt på ostbrickan, som pålägg eller som ingrediens i olika rätter. Receptet på cheesecake hittar du på www.boxholmsost.se. Bon appétit!

Älvkullevägen 7, 590 12 Boxholm

Tel: 0142-29 33 30

www.boxholmsost.se


Grattis, Sverige! P

hilipson Söderberg fyller 20 år i år! Det var nämligen 1989 vinagenturen Nils-Bertil Philipson, med en rad välrenommerade franska vinhus i sin portfölj, och Sven Söderbergs Grosshandelsfirma AB, med en rad internationella spritproducenter i sin, beslöt att gå ihop. Philipson Söderberg var fött! Och resten av resan är en mycket god historia. Apropå välsmakande; i det här numret djupdyker vi i chablis, som vi vill påstå är lika med Michel Laroche – en producent vi haft äran att jobba med i många år. Michels chabliser är högt skattade i vinvärlden och som kuriosa kan nämnas att han var först med att våga sätta skruvkapsyl på sina lyx-chabliser i 500-kronorsklassen. Och oj så rätt det blev! Vi har också tjuvsmakat på försommaren. I det här numret har vår kock Inger Malmros dukat upp till vårmåltid, och självklart serveras

de mest prisvärda vinerna till. Vi har även åkt till Hotell Tylösand, som är långt mer än enbart ett sommarparadis. Vi tittade in på finkrogen Akvarell och lät oss väl smaka. Som om inte detta vore nog får du lära känna Annika Jankell, lära dig mer om Dominikanska Republikens flaggskepp inom rom – Ron Matusalem, och vimla loss på Viking Lines M/S Cinderella där finalen av Jack Rocks ägde rum tidigare i år. Bland mycket annat. Nu laddar vi för fullt för The Berlin Tasting och därefter Volvo Ocean Race Stockholm Stopover med start i mitten av juni. Kanske vi ses på något av evenemangen? Trevlig läsning! Erik Hultberg, vd erik.hultberg@philipsonsoderberg.se

Vi har också tjuvsmakat på försommaren. I det här numret har vår kock Inger Malmros dukat upp till vårmåltid, och självklart serveras dig de bästa vinerna till! P S . A n m ä l dig till v å rt n y hetsbre v – dr y c k es v al E T – so m ges u t per m e j l . D ä r k an d u ta del a v v å ra n y heter i b u ti k och best ä lla n y heter i best ä llningssorti m entet. E n k elt och pop u l ä rt. A n m ä l dig på vå r he m sida . D S .

UR INNEHaLLET # 1 2009

12 14 18

20

Ta dig till havet

Tylösands Akvarell bjuder upp smaklökarna till dans.

Välkommen, vår!

Fira in den ljusa årstiden med välsmakande vårmeny.

Mmm…atusalem

Romromantik på högsta nivå. Experten Roland Eriksson guidar dig genom historien.

När endast det bästa är gott nog

Alla vill ha en god Chablis, och mycket finns att lära om ursprunget till det goda i glaset. Häng med på en djupdykning i ämnet.

P H I L I P S O N S Ö D E R B E R G I S PA R T O F A LT I A C O R P O R AT I O N

Philipson Söderberg AB Superior drinking experiences since 1954 Sandhamnsgatan 63 C, P.O. Box 29163 SE-100 52 Stockholm T +46 8 598 112 00 F +46 8 598 112 41 info@philipsonsoderberg.se www.philipsonsoderberg.se

Philipson Söderberg Magasin Ansvarig utgivare: Erik Hultberg, erik.hultberg@philipsonsoderberg.se Projektansvarig: Caroline Låftman, caroline.laftman@philipsonsoderberg.se Produktion: OTW Publishing Projektledare och redaktör: Katarina Sjöström, katarina.sjostrom@otw.se Grafisk form: Mats Wester, mats.wester@otw.se

Annonsförsäljning: MediaKraft, +46 8 23 45 30, www.mediakraft.se Tryck: Ekotryckredners AB, Stockholm Repro: Done, Stockholm 2008 Omslagsfoto: Magnus Glans

Prenumeration av magasin och Dryckesvalet: Besök vår hemsida www.philipsonsoderberg.se för gratis prenumeration av vårt magasin och Dryckesvalet per e-post (varannan vecka). För övriga prenumerationsärenden, kontakta oss på telefon: 08-598 112 00 eller mejla: prenumeration@philipsonsoderberg.se Tack på förhand!

3


Minglande MÅNGSYSSLARE På jobbet svingar hon sig mellan tung politik och paljetter. Hemma är hon curlingmorsa och ensam brödvinnare.   Däremellan är Annika Jankell mingelproffset som hatar kameror men älskar champagne. text EMMA OLSSON FOTO MAGNUS GLANS

on kommer från jobbet som programledare för Radions P4 Premiär, det största popkulturprogrammet på radio. Melodifestivalbevakningen är avslutad, glamourkontot fullt. – Jag har aldrig sett mig själv som en kändis, aldrig givit det någon betydelse. Och ärligt, jag har aldrig googlat mig själv. Det är nog ett skydd, för jag skulle må dåligt av att se mig själv på det sättet. Jag tittar aldrig på mig själv i speglar. Jag har en självbild som jag inte vill sabba, säger Annika Jankell. Efter tjugo år som journalist har hon snarare breddat än specialiserat sig. Förutom glamradiorollen hoppar hon in i Nyhetsmorgon på TV4. Hon är konferencier på diverse tillställningar; förra året ledde hon amerikanska demokraternas valvaka i Sverige och intervjuade Al Gore under ett stort miljösymposium.

4

– Det är ju så som livet är, man har båda sidorna. Livet är brett och smalt och det är högt och lågt och det är glädje och sorg. Och jag har hittat en position inom mitt gebit där jag får göra både och, säger hon.

Annika Jankell är en av medias få kvinnliga nöjes-

rävar. Där finns annars en massa unga tjejer i botten och ett gäng manliga veteraner högst upp. – Jag undrar när den dagen kommer när jag får leda ett program med en 25-årig kille. Äldre män kan absolut stå med en yngre tjej och leda ett program. Om man nu vill ha en snubbe vid sin sida över huvud taget, det är frågan, säger hon. Matförhållandet pendlar också mellan det stora och det lilla. – Ibland är jag sugen på en knäckebrödsskiva, och går och längtar efter den där skivan med den

där skinkan med den där senapen. Och ibland vill jag enbart ha gratinerad hummer. För mig är mat så otroligt mycket varierad längtan, säger Annika Jankell. Dryckesrelationen är mer konstant. – Champagne. Jag fick en fantastisk av ett av mina ex i nyårspresent, fast jag kommer nu inte på vad den heter, säger hon. Hur många ex har du? – De är ju några stycken. Det är fem, sex ex. Nu är jag kär. Men han bor i Lund. Så det är ett väldigt intensivt förhållande på telefon och på mejl, och vi ses när vi ses. Men han bor ju inte i New York eller Tokyo, så det är överkomligt. HON är ingen vardagsmänniska.

– Jag vill att mitt liv ska vara som i en film. Jag sätter på smöropera när jag städar. När barnen var små och hon drog dubbelvagnen på Konsum brukade hon leka att hon var med i en tv-tävling och att målet var att handla och laga god mat för en hundralapp. – Det fungerade, även om det bara var i mitt huvud, säger hon. Med två tonåringar är barnmaten nu bara ett trist minne. – Jag är inte en trendig cross-overkock hemma i köket. Däremot är jag ganska fantasirik och jag har bra självförtroende. Det är då det blir gott!


Jag är inte en trendig cross-overkock hemma i köket. Däremot är jag ganska fantasirik och jag har bra självförtroende. Det är då det blir gott!

ANNIKA i korthet

» ­­­Ålder: 47. ­­­Familj: Döttrarna Felice ”Flisan”, 16, » och Betty ”Happy”, 15, tillsammans med Thorsten Flinck.

» ­­­Bor: Gamla Enskede. först på mingelbuffén: Spett med » ­­­Tar goda såser och krustader med fyllning Se den du pratar med » ­­­Mingeltips: i ögonen och gå genom rummet i åttor, så du har ett tydligt mål.

Jag skulle kunna vinna VM i » ­­­Lagar: pajbakeri. Så småningom ska jag starta

» » »

ett pajställe De Luxe. Till nyårsafton gjorde jag hummer- och västerbottenpaj med mycket grädde. ­­­Roligare barnmat: Döp rätterna och hitta på små sagor om dem. Jag rekommenderar Kapten Rödskäggs mumsiga falukorv och Prusseluskans kalaskartoffel. ­­­Bra dejtmat: Plock. Inte blodiga biffar, även om jag säkert serverat det också. Kanske havskräftor? ­­­Äter ute: Två gånger i veckan, minst.

Spegelfobi har hon haft sedan hon var liten. Men av Annika Jankells kamerablygsel märks inte ett skvatt. Fast det kanske beror på att hon bara blir lite extra social när hon är nervös.

5


VÅRFINT VÄRRE! DESIGNERN HANNA WERNINGS RÖRSTRANDSSERIE ”HANNA” KOMPLETTERAS NU MED LILA NYHETER. MUGGAR, SKÅLAR OCH ASIETTER FINNS I BUTIK FRÅN OCH MED VECKA TOLV. PRISER FRÅN 69 KRONOR OCH UPPÅT.

FEMSTJÄRNIG ÅRGÅNG Masi Campofiorin byter årgång och det är inte till vilken årgång som helst! År 2006 är en femstjärnig årgång och det visar man med att markera etiketten med fem stjärnor. Stjärnorna står som symbol för att vinet är extra lagringsdugligt och kan sparas i 20 år, annars inga stjärnor alls. Senast det var stjärnor på etiketten var 1997. Pris 105 kr.

VÄRLDSKLASSVIN Serego Alighieri Vaio Armaron Amarone 2004 från Masi har nyligen belönats med 95 poäng av 100 möjliga, i tidskriften Dina Viner. ”Ett av årgångens bästa amaroneviner över huvud taget” och ” en verklig investering”, lyder några av hyllningsfraserna. 379 kr.

Läskande lemonad MIDORI LEMONAD ÄR GRÖNT OCH SKÖNT I VÅR! MIDORI LEMONAD 30 ml Midori Fyll glaset med is. Toppa med lemonad. (Lemonad: fruktsoda, 3 msk citron och 2 msk socker per glas)

För den frågvise ”100 svar och frågor om vin” ges ut av Kakao förlag och signerad av vinskribenten Jens Dolk (skriver för Svenska Dagbladet). Denna pocket innehåller precis vad titeln antyder. Lägg därtill pratiska tips om lagring, servering, vett & etikett, och du har en perfekt gå bortpresent! Cirkapris: 59 kronor.

6

Rörstrands produkter säljs hos de flesta varuhus och välsorterade butiker för köksgeråd.

Bäst vin till helgen? Botemedlet mot idétorka stavas Dryckesvalet.

RUFFINO REGERADE ADOLFO FOLONARI, ÄGARE och vd för Ruffino, gästade Stockholm och restaurang Pontus för att hålla provning med Ruffino Riserva Ducale Oro. Sex årgångar från 1955 via 1977, 1985 och 1990 till de båda tre Biccheri-vinerna 2001 och 2004 – nuvarande årgång – provades. Ruffino Riserva Ducale Oro är ett vin att lägga på minnet, och i källaren för den som har tålamod. Finns i ett fåtal butiker, men tas in på förfrågan. 199 kr (2321)


. Det elektroniska nyhetsbrevet är gratis, och skickas ut varannan vecka. Anmäl dig på www.philipsonsoderberg.se

SVENSKA KOCKAR BLAND DE BÄSTA I VÄRLDEN Jonas Lundgren tog silver, och bör vara rejält nöjd med sin instats i Bocuse d’Or 2009, som är kockarnas världsmästerskap. Sverige har ett gott rykte att försvara i Bocuse d’Or. Även tidigare har Sverige knipit medaljer: silver till Melker Andersson 1995 och Henrik Norström 2001. Och Mathias Dahlgren tog guld 1997. Jonas Lundgren, 30 år, arbetar i dag på på Restaurang Bagatelle i Oslo. www.gastronomisverige.se

The Berlin Tasting arrangeras för första gången i Sverige! Den världskända provningen som nu äger rum i Stockholm, är en hyllning till originalet The Berlin Tasting, som hölls i januari 2004. Eduardo Chadwick, Viña Errázuriz, Bengt-Göran Kronstam, Allt om Vin och DN och Andreas Larsson, världens bästa sommelier 2007, leder arrangemanget, som äger rum den 6 maj på Grand Hôtel Stockholm. Provningen hålls inte bara för internationell press, även vinintresserade privatpersoner är välkomna. Biljetter till provningen och efterföljande middag går att köpa genom Allt om Vin nr 4. www.theberlintasting.com

Smart vinförvaring

bubblor

Trångboddhet är ett problem på flera nivåer. Det kan till exempel vara väldigt svårt att pressa in en perfekt tempererad vinkällare i en vanlig hyrestvåa. Två nya produkter ska hjälpa vinkännare att transportera och förvara sina älsklingar. ConaisseurMate och StorageMate är gjorda i plastmaterial och rymmer sex flaskor var. De hjälper dig att förvara vin i jämn temperatur och skyddar mot skadligt ljus. För 565 respektive 289 kronor är de dina nya vinvänner. Försäljningsställen kan du lokalisera på www.madebyfagerdala.com

BOK OM

Champagnekännaren Richard Juhlin gav på sitt förlag nyligen ut boken ”Richard Juhlin Champagne Guide – den kompletta guiden över champagne”. Richard Juhlin, en av världens främsta champagne-experter, har gjort ett urval av de drygt 6 500 champagner han har provat och poäng- bedömt. Bokens 460 sidor är den mest omfattande utvärdering som gjorts av champagne. Pris 280 kr.

7


vagabond kallsup

09-02-20

13.41

Sida 1

Kallsup p책 danska


JACK ROCKS SWEDEN

RYKANDE ROCKFINAL Hela havet stormade när fem band gjorde upp i finalen av Jack Rocks Sweden 2008. FOTO Benny Lagerhult

PLISKEN. THE GENUINE FAKES. BLEECKER. THE FAST FORWARDS ». MANDYLON.   Så såg startfältet ut när finalen av Jack Rocks Sweden checkat in på M/S Cinderella tidigare i år.   Efter fem energifyllda framträdanden, ett tufft juryarbete och en rösts marginal, stod till sist Stockholmsbandet The Fast Forwards » som slutlig vinnare.   Kvartetten från Stockholm siktar högt och tänker ta sitt band så långt det går:   – Nya delmål dyker upp kontinuerligt. Det kan börja med att göra en skiva och spela på Debaser, fortsätta med att leva på musiken. Och längre bort hägrar förstås alltid Wembley, där alla deras hjältar spelat..., berättar de.   Kryssningen innehöll även ett bejublat liveframträdande från rutinerade rockrävarna i Mustasch och Renegade Five.   Priset i Jack Rocks bestod inte bara av en nyvunnen skara glada fans, utan också ny musikutrustning från JAM, sex dagar i Chris Snyders Standstraight Music Studio One med utgivning av en trespårssingel som mål och, som grädde på moset, en spelning på årets Rockweekend-festival i Kilafors. n

NU ÄR FÖRBEREDELSERNA FÖR JACK ROCKS SWEDEN 2009 REDAN I FULL GÅNG! Allt du behöver veta finns på hemsidan www.jackrockssweden.se. Konceptet Jack Rocks Sweden kommer från amerikanska Jack Daniel’s och genomförs runtom i världen.

9


Månads- Recepten! Något för morgon, middag, kväll -välj själv!”

Whiskymarinerad lax med jordärtskockcreme 4 port.

Fläskkotlett med ädelost 4 port. 4 fläskkotletter (med eller utan ben) 1 msk flytande margarin 1 tsk grovmalen svartpeppar 1 kvist timjan

600g skinn- och benfri laxfilé 1/2 dl salt, 1/2 dl socker 4 msk whisky, 1 dl Turkisk/ Grekisk Yoghurt, 200 skalade jordärtskockor 2 st äggulor, 1 dl rapsolja 1 tsk vinäger, salt och peppar dill till garnering

Såsen: 2 dl Turkisk/Grekisk Yoghurt, 2 dl mjölk 70 g ädelost 5 krossade enbär 1/2 msk Maizena, salt

Så här gör du:

Så här gör du:

Stek köttet ca 4 min. per sida. Salta och peppra. Ta upp köttet och håll varmt. Rör ner mjölk, smulad ädelost och enbär i stekpannan. Koka under omrörning tills osten har smält. Rör ut Maizena med lite vatten och red såsen med blandningen. Vispa i Yoghurt i såsen, lägg köttet tillbaka i pannan och hetta upp allt igen. Serveringstips: Servera med nykokt pasta, inlagd gurka och smörstekt svamp.

Plättar 4 port. 2 dl Turkisk/Grekisk Yoghurt 3 ägg 2 dl vetemjöl 1 msk flytande margarin 1 tsk bakpulver salt, socker, smör till stekning

Chokladsockerkaka 1 x 1,5 lit. sockerkaksform 2 dl Turkisk/Grekisk Yoghurt 100g smör, 1 dl vatten 1 msk konc. apelsinjuice 2 ägg, 3 dl socker, 3 dl vetemjöl 2 tsk vaniljsocker, 2 tsk bakpulver 2 msk kakao

Så här gör du:

Smält smöret och låt svalna. Blanda socker och kakao. Sikta mjöl, bakpulver och vaniljsocker över sockerblandningen. Rör ihop smör, ägg, vatten, juice och yoghurt. Blanda till en slät smet och häll i en smord och bröad kakform Grädda kakan i 170 grader ca 50 min. Låt vila 5 min.

Fredags-mys!

Så här gör du:

Blanda samman alla ingredienser och stek plättarna.

Serveringstips:

Skär laxen i 12 jämnstora kuber. Blanda salt och socker. Strö blandningen över laxkuberna, slå över whiskyn och låt vila i 2 tim. i kylen. Koka jordärtskockor i lättsaltat vatten. Häll av vattnet när de är mjuka. Lägg skockorna, vinägern och gulorna i en mixer. Mixa och tillsätt oljan i en tunn stråle. Rör yoghurten i blandningen och smaka av med salt och peppar. Sätt ugnen på 85 grader. Lägg laxen på en bakplåt och baka av laxen till en kärntemperatur av 55 grader.

Servera med Lindahls Yoghurt smaksatt med citronskal och vaniljsocker. Gärna lite lönnsirap.

-med Taco och våra goda såser! Guacamole 4 port. 3 dl Turkisk/Grekisk Yoghurt, 2 mogna avocado, 1 liten rödlök, 1 krossad vitlöksklyfta, 1 msk olivolja, 1 tsk citronsaft, 1 tsk paprikapulver salt och peppar.

Så här gör du: Löken rivs och blandas med citronsaft, olivolja och den krossade vitlöken i en skål. Gröp ur avocadon och mosa den. Blanda avocadomassan med lök i marinaden. Tillsätt yoghurt, paprikapulver, salt och peppar. Rör om ordentligt.

Recepttävling

LINDAHLS ReceptBank: www.lindahlsmejeri.se

vinn 3000:- varje månad! Tävlingsregler se vår hemsida!


Gabriele Olivo/Telefonica Blue/Volvo Ocean Race

VOLVO OCEAN RACE

FOLKFEST FÖR SJÖMÄN OCH LANDKRABBOR Sommarens stora händelse är helt klart när båtarna i Volvo Ocean Race anländer till Stockholm. Under tolv dagar, inför den sista etappen till S:t Petersburg, förvandlas hela Skeppsbron till en stor folkfest. TEXT henrik emilson

D

et finns många upplevelseaktiviteter som bygger på tävlingen och båtarna. Man kan gå in i en simulator som ger känslan av hur det är ombord när båten surfar på vågorna och det till och med sprutar vatten. Ja, man får låna en regnjacka, säger projektledaren, och den förre tävlingsseglaren, Ola Åstradsson. Volvo Ocean Race, som tidigare hette Whitbread Round the World Race, har gått I fem världsdelar, över fem världshav, i nio månader. Elva båtar är kvar i tävlingen som är en av världens mest krävande. Det är första gången som tävlingen kommer till Stockholm. Hamnstoppen och etapperna utgår ofta från vilka länder båtarna kommer ifrån och i detta race, som startade i Alicante i Spanien i oktober 2008, finns de två ”stockholmarna” Ericsson 3 och Ericsson 4.

STOCKHOLM STOPOVER är Sveriges största evenemang under året och beräknas locka uppåt en halv miljon besökare till Race Village på Skeppsbron. Den 16 juni beräknas målgången till Sandhamn från Marstrand för att sedan

anlända till Stockholm den 17 juni. Den 25 juni går starten igen från Kanholmsfjärden och då stänger också Race Village. Förutom att se själva båtarna och deras crew i hamn bjuds även på ett digert artistuppbåd på en scen ute på vattnet. Här finns givetvis också mat och dryck. Sjön suger som bekant och tre restauranger kommer därför att kunna servera 1 400 gäster åt gången. Traditionen att döpa båtar med en flaska champagne är gammal. En naturlig port partner till Volvo Ocean Race i Stockholm är därför Champagne Nicolas Feuillatte som sponsrar seglingsevenemang över hela världen. För en inbiten seglare, vad är russinet i kakan med hela Stockholm Stopover? – Det är tre händelser som jag verkligen ser fram emot: målgången i Sandhamn den 16 juni när båtarna kommer från Marstrand, ett In-Port Race mellan båtarna under hamnvilan den 21 juni samt givetvis när de startar från Kanholmsfjärden den 25 juni och påbörjar den sista etappen. Att åka ut och sätta sig på en skärgårdsklippa med familjen och se båtarna glida förbi då är en mäktig upplevelse, säger Ola Åstradsson.

NÄR BÅTARNA ANLÄNDER till Stockholm den 17 juni är det i ett spännande läge. De har den sista och avgörande etappen kvar till S:t Petersburg på andra sidan Östersjön. Men: – Beroende på poängräkningen och hur det har gått i etapperna innan kan det faktiskt vara så att en vinnare koras redan i Stockholm. Då blir segerfesten här! n

MER OM: Stockholm Stopover

» ­14– 25 juni 2009 » ­Skeppsbron, Gamla Stan, Stockholm kan du » ­Påföljawww.oceanracestockholm.se pågående tävling, nedräkningen till ankomst Stockholm och mycket mer.

Nicolas Feuillatte Champagne

andra världskriget sökte Ni» ­Efter colas Feuillatte lyckan i USA. När hans far dör ärver han en vingård i Champagne. Från början gjordes champagnen främst åt hans vänner i New Yorks jetset. Idag har champagnehuset vuxit till det tredje största i världen efter Moët & Chandon och Veuve Clicquot (Gula Änkan).

11


restaurangbesöket

Akvarell

EN GOD ANLEDNING ATT TA DIG TILL HAVET

SMAKRIKT I

På gourmetrestaurangen Akvarell, en av Hotel Tylösands fyra restauranger, tvekar inte köksmästaren Torsten Kjörling att blanda råvaror med varandra i udda kombinationer. Spännande matkrockar på tallriken ger alla smaker på en och samma gång. TEXT HENRIK EMILSON

H

är kommer kung av sand” sjunger Per Gessle i låten med samma namn. Det är lätt att förstå var poplegenden har fått inspirationen ifrån. Utanför Hotel Tylösand sträcker sig nämligen en milsvid sandstrand. Om Per Gessle är kung av sand så är hotellet, som han äger tillsammans med Björn Nordstrand sedan 1995, helt klart hans palats. Här finns nämligen allt och av högsta klass: sköna rum, moderna konferensmöjligheter, lyxigt spa, golfbana runt knuten, restauranger, barer och nattklubb. Kronjuvelen är restaurang Akvarell med sina sextio platser och enorma panoramafönster ut mot sanden och havet.

12

Men vi återkommer dit, för först låter vi hotellets vd Elisabeth Haglund visa oss runt i konferensrum med namn som Roxette, Beatles och Rolling Stones bland en enorm mängd guldskivor, samt peka ut skulpturer och konst på väggarna. – Det är nog det första man slås av när man kommer in i lobbyn – konsten. Vi är Sveriges största konstgalleri där det mesta är till salu, förklarar hon. BLAND ANNAT HAR hotellet en av de största sam-

lingarna av fotografen Anton Corbijn, som har plåtat alla riktiga världsstjärnor inom musik, däribland U2 och Roxette. Fotosamlingen

Akvarells kockar Mostafa Ghaedi och Dennis Säwström visar smakprov på god kokkonst Foto: Ulla Carin Ekblom.

faller sig naturlig i hotellet, för Hotel Tylösand grundades faktiskt av hovfotograf Johan Hallberg 1915. Han hade varit i Normandie och inspirerats av badorterna där. Väl hemma såg han potentialen i Tylösandskogen och började bygga ett värdshus. Då fanns inte ens en väg utan gäster kom med båt från Halmstad. Flera utbyggnader och ägare senare vilar hotellet i dag på tre ben: konferens, spa och sommar och nöje. Det som förbinder de olika aktiviteterna är den utsökta maten och drycken som intas i Restaurang Tylöshus, Bettans bar, Leif’s lounge, Pianobaren och fine dining-restaurangen Akvarell. Chef över samtliga är köksmästarna Jonas Karlén och Torsten Kjörling. – Akvarell har funnits sedan 1987 och Melker Andersson var den första som jobbade här då. Det är hotellets flaggskepp bland restaurangerna och här läggs det ner lite mer tid på maträtterna och det är mer handarbete och exklusivare råvaror inblandade. Det har alltid varit hotellets finsmakarrestaurang, förklarar Torsten Kjörling, som har komponerat tre Nobelmiddagar, varit med i Kocklandslaget och vunnit utmärkelsen Årets kock.


Torsten Kjörling och hans team på Akvarell arbetar i ett så kallat frontkök som är öppet och synligt för gästerna. De gillar att använda enkla råvaror i matlagningen, bara för att lägga till någon med lite mer exklusiv touch. – Som kalvlägg och anklever. Det blir en elegans över det när de här kontrahenterna möts. Eller som lax och vildand eller frikadeller ihop med kungskrabba i en vietnamesisk soppa – det handlar också om smakbrytningar. MÅNGA AV INGREDIENSERNA är närproducerade. Havet ligger ju utanför dörren och mycket annat kommer från den närliggande gården i Ugglarp. – Vi tar mycket grönsaker därifrån och blommor, sallatsskott och örtsskott. Fördelen med att känna ägaren är att de kan dra upp örter och grönsaker som morötter, rovor och betor i just den storleken vi vill ha i matlagningen. Samtidigt har vi möjlighet att följa säsongernas utbud mycket tätt.

Ingen måltid är komplett utan vin i glaset och med vinintresserade ägare och en vd som är sommelier är naturligtvis vinlistan noga utvald. – Till varje meny gör vi vinförslag så att man kan få ett glas av olika viner till olika rätter. Vinlistan ändras och byter karaktär hela tiden och är ganska allround. Här finns fina gamla bordeauxer, härliga bourgogner och kraftiga amerikanare, samtidigt som vi har flaskor från nya världen. Vi har också ett stort sortiment av champagne. Och vad gillar Per Gessle? – Per är också ganska allround. Han kan tycka om en klassisk Bordeaux, men han gillar även en italienare, gärna en god chablis, amerikanska viner och så är han mycket förtjust i champagner. Han är kunnig och har en förmåga att hitta rätt och plocka ut godsakerna ur vinlistan. Men var inte orolig för att godsakerna ska försvinna; vinerna räcker åt alla. På Hotel Tylösand behöver man inte vara popstjärna för att leva som en kung.

Till varje meny gör vi vinförslag så att man kan få ett glas av olika viner till olika rätter.

… andra restauranger på Hotel Tylösand

Tylöhus: Den stora restaurang» ­Restaurang en för konferens-, spa- och weekendgäster. Här finns plats för 700 bankettgäster.

lounge och terrass: Leif är upp» ­Leif’s kallad efter Per Gessles streckfigur och följeslagare genom tiderna. Här finns grillat och enklare rätter samt guldskivor, gitarrer och refuseringsbrev (!) från Per Gessles otroliga popkarriär. På sommaren öppnar Leif’s terrasser med live-musik och artister ur svenska popeliten som ger konserter.

bar: Sushi och skaldjursbar » ­Bettans som öppnar upp på sommaren. Välj från enstaka sushibitar och ostron upp till en komplett skaldjursplateau.

… skäl att besöka Hotel Tylösand

Hjortron och lera, chili och havssalt. » ­Spa: Nej, det är inte en middagsmeny utan olika kroppsbehandlingar i hotellets lyxiga spaanläggning.

Foto: Jesper Andersson.

Ett golfslag från hotellet ligger » ­Golf: Halmstad Golfklubb och Ringenäs Golfklubb. Hotellet gränsar till den milslånga » ­Sand: stranden med sina fridlysta sanddyner.

Provningar under våren Under våren har helgerna olika teman med diverse aktiviteter, ofta i maten och dryckens tecken. Det kan vara provningar av whisky, drinkar eller viner. 17–18 april leder exempelvis Philipson Söderbergs egen Johan Edström en provning av världens mest spridda druva chardonnay i ”Chardonnay i fyra olika tappningar”.

» ­Hemsida: www.tylosand.se


dryck & mat


Dagarna blir ljusa och världen byter färgkarta från grått till grönt. Med knoppar och dagsmeja kommer livslusten – och den kräver att bli matad. Nu duger inget annat än färsk fisk, de fräschaste primörerna och en pirrig syra i dryckerna. Vi firar in våren med grönt och citrus i både färg och smak.

Vårkä nslor vinexpert

Johan Edström

kock

Inger Malmros

VINTIPS JOHAN EDSTRÖM RECEPT INGER MALMROS FOTO CHARLIE DREVSTAM

Grön pesto med lantchips som drinktilltugg

Denna pesto kan göras en till två dagar i förväg och tjänar tillsammans med lantchips utmärkt som drinktilltugg. Ingredienser: 2 klyftor vitlök 50 g rucola 1 kruka basilika 4 st sardeller 1 cm pepparfrukt 75 g soltorkade tomater i olja 1 dl olja 4 msk sweetchili-sås Lantchips Gör såhär: Mixa samtliga ingredienser i mixern. Dippa chipsen i peston.

Mojito Ingredienser: 1 lime 4–5 färska myntablad krossad is 2 tsk råsocker 4 cl Matusalem 7 anõs (rom) Gör så här: Skär limen i mindre bitar Muddla lime och råsocker hårt Muddla myntan fint Häll på krossad is Häll på rommen och rör ihop allt Toppa med krossad is, mynta och kort sugrör. Samtliga recept är beräknade för sex personer.


VårKÄNSLOR

MAT: Grön PESTO MED LANTCHIPS | Grön ärtsoppa | OSTSTÄNGER | FORELL I PAKET | MESSMÖRSÅS | CITRONMARÄNGSPAJER | PORTIONSFORMAR

DRYCK: MATUSALEM 7 AÑOS | NICOLAS FEUILLATTE BLANCS DE BLANCS | CHABLIS SAINT MARTIN | LAROCHE CHABLIS GRAND CRU LES BLANCHOTS | LIMONCELLO DI CAPRI

Grön ärtsoppa

Oststänger

En klassiker som passar fantastiskt bra som förrättssoppa. Ingredienser: 1 kg djupfrysta ärter ½ purjolök (det gröna) 1 klyfta vitlök 4 dl vitt vin (till exempel Laroches L Chardonnay) 3 dl vatten 4 msk kycklingfond (till exempel Bongs flytande) 2 dl grädde 1 dl grädde till servering en bit pepparrot Champagne (till exempel Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs)

Avnjutes till soppan. Kan göras i förväg eller samma dag. Ingredienser: 5 ark vårrulledeg, stor storlek (djupfryst) 150 g lagrad appenzeller 1 ägg 2 dl olja till stekning

Gör så här: Lägg ärtor, purjolök, vitlök, vatten och vin i en kastrull. Häll på fonden och låt koka upp. Mixa och passera. Häll tillbaka i kastrullen igen och häll på grädden. Koka i ytterligare 10–15 minuter. Häll upp soppan i varm tallrik. Klicka i 1 msk vispad grädde och toppa med finriven pepparrot. Ställ fram soppan och häll i cirka 3 cl champagne i varje tallrik vid servering.

Gör så här: Dela arken på diagonalen till trekanter. Pensla hela plattan med det uppvisade ägget. Lägg på den rivna appenzellern på det bredaste stället på plattan och rulla ihop till en rulle. Värm oljan i en stekpanna och stek rullarna knapriga.

Forell i paket Ingredienser: 6 st foreller (djupfrysta portionsforeller) 2 krukor gräslök 2 krukor dill 1 purjolök 150 g färska sockerärter 150 g smör Salt och peppar Smörpapper

”Det här är en vårmiddag jag mer än gärna bjuder på. Det är en blandning av kända klassiker tillagade på eget sätt, och med inslag av Jämtland. /Inger Malmros, kock.

Samtliga16 recept är beräknade för sex personer. • Philipson&Söderberg

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Gör sex stora bitar av smörpappret. Lägg forellen på smörpappret och stick in gräslök och dill i magen på fisken. Skiva purjolöken och sockerärterna, lägg på lika mycket på varje fisk. Ta en klick smör och lägg på pappret, salta och peppra. Vik ihop och sätt in i ugnen i 20 minuter. Servera med mandelpotatis och messmörssås.

Messmörssås Såsen är smakrik och samtidigt mjuk och fyllig. Den ges sötma från messmöret. Och även de som inte tycker om messmör på smörgås, brukar tycka om såsen! Ingredienser: 2 dl vitt vin (till exempel L Chardonnay) ½ dl fiskfond (Bong, flytande) 4 dl grädde 1 dl messmör 2 krukor gräslök Gör så här: Koka ihop vin, fond, grädde och messmör till en sås. Klipp gräslök och häll i när såsen är klar. Servera till fisken.

Citronmarängpajer i portionsformar En riktig klassiker som kan göras en eller flera dagar i förväg. Ingredienser: PAJDEG: (kan göras flera dagar i förväg) 150 g smör 3 dl vetemjöl 1 äggula (spara vitan till marängen)

CITRONKRÄM: (kan också göras i förväg) 3 dl vatten 4 msk majsstärkelse skal av ½ citron saften av 1 citron 3 äggulor ¾ dl socker 1 msk smör MARÄNG: 3 äggvitor 1 ½ dl strösocker Gör så här: Hacka ihop ingredienserna till pajdegen och låt den vila kallt i en timme, spara äggvitan till marängen. Koka ihop vatten och majsstärkelsen till en kräm under omröring. Riv skalet och pressa saften ur citronen. Ta av kastrullen från värmen. Rör ner en äggula i taget i krämen och och låt den värmas upp försiktigt under omrörning utan att koka tills den tjocknar. Klicka i smöret och smaksätt med citronen. Låt krämen svalna. Sätt på ugnen på 200 grader. Tryck ut pajdegen i portionsformarna och grädda i 10–15 minuter eller tills de är gyllenbruna. Låt pajerna svalna. Lägg i citronkrämen i de kalla pajskalen. Höj värmen på ugnen till grill, 250 grader. Vispa upp vitorna till hårt skum och sätt till sockret under vispningen. Lägg på ett lager av marängen på varje paj. Sätt in dem högt upp i ugnen så det bara blir grill, men se till så att de inte bränns. Före servering, låt pajerna ”vila till sig” en stund. Servera tillsammans med Limoncello di Capri med krossad is.


dryck & mat

… Och vad ska vi dricka till?

Mojito och lantchips med pesto Matusalem 7 años | Kanske inte klassiskt att göra Mojito på lagrad rom, men drinken får en helt annan karaktär. Mycket djupare vuxnare smak som sitter kvar länge. Häftig clash mellan romens mognad och myntans superfräscha smak. Grön ärtsoppa med oststänger Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs i soppa och i glaset | Så klassiskt däremot.

Denna 2002:a har mer Blanc de Blancs-karaktär än någonsin tidigare. Fortfarande ett ungt vin med härligt fräsch syra på vinet som matchar Crème Ninon med sin gröna smak. Liten skvätt i soppan, stor skvätt i kocken och resten till gästerna. Forell i paket, mandelpotatis & dill, SOCKERÄRTER, messmörSsås Domaine Laroche Chablis Saint Martin eller Grand Cru les Blanchots | Så klart att

vi serverar Chablis till fisken; vilken kvalitet vi dricker får väl plånbok och gäster avgöra. På frågan om den tre gånger så dyra Blanchots verkligen smakar tre gånger så mycket som Saint Martin, är svaret ja. Jag vill påstå att Blanchots just nu är ett perfekt vin. Annars tillhör även Saint Martin mina favoritviner. Citronmarängpaj Limoncello di Capri krossad is i höga shotsglas | Superfräsch avslutning på

en lätt och elegant måltid där både mat och viner håller klass och finess.


DESTILLERAT

Äkta romantik Christofer Columbus kan tackas för två saker: av en slump upptäckte han Amerika, och på sin andra resa till Västindien 1493, planterade han sockerrör. Så utan Columbus kanske rom aldrig blivit till. TEXT ROLAND ERIKSSON FOTO Ron Matusalem

S

ockerrören sattes på Hispaniola (dagens Haiti och Dominikanska republiken), Puerto Rico, Jamaica och Kuba. Det subtropiska klimatet visade sig vara perfekt för sockerrörsodling. Numera är socker en vardagsvara. Men på 1400-talet och många hundratals år framåt var det en dyrbar exklusivitet. Sockerrören pressades, saften kokades, koncentrerades och kristalliserades till fast form. Snart hade alla nyupptäckta länder och öar blivit koloniserade av européer, men det fanns inget alkoholhaltigt att dricka! Och varken säd, korn eller druvor som man kunde destillera. Men under 1500-talet provade någon finurlig man att destillera utspädd jäst melass (läs: mörk besk sirap), en biprodukt som blir kvar när man utvunnit det dyrbara sockret. Resultatet blev en stark och berusande dryck, men vad skulle den heta? På Barbados kallade man drycken

18

Rumbullion som betyder ”stort tumult”, för när det dracks av den blev det nästan alltid slagsmål. Namnet förkortade man till Rum. Fransmännen å sin sidan kallade drycken Rhum, efter sockrets latinska namn Saccharum. Och på spanska blev det Ron. Andra namn var Barbados Water, Grog Demon Water, Devils Death, Kill-Devil, Red-Eye och Nelson’s Blood. I stort sett innebar alla namn att drycken var en djävul, farlig för alla som vågade sig på att smaka. Rom blev populärt bland sjömän, och framför

allt i Royal Navy där dagsransonen på en halv pint (cirka 285 milliliter) surt öl blev utbytt på alla fartyg som tjänstgjorde i Västindien, mot lika mycket stark rom, som intogs på stående fot direkt ur skopan. Att sjömännen ständigt var lite berusade, ledde till många olyckor och bråk på fartygen. År 1740 beordrade viceamiral Edward Vernon att dagsransonen skulle delas upp och delas ut vid

Typiskt för Matusalem-rom är en rätt stor sötdoft av vanilj, rostad mandel och mandelmassa,med inslag av torkade frukter och matchande smak.

två olika tillfällen, så kallad ”tot”. Och dessutom spädas med vatten 4:1, sötas och smaksättas med lime för att motverka skörbjugg. Vernons smeknamn ”Old Grogram” förkortades till ”Grog”, som vi fortfarande säger om utspädd sprit. Den dagliga romransonen inom Royal Navy upphörde inte helt förrän den 31 juli 1970, den så kallade ”Black Tot Day”. Det här var en turbulent tidsperiod; kampen om herraväldet över kolonierna var hård. Olika länders flottor bekämpade varandra, spanska och portugisiska fartyg lastade med indianguld från Nord-, Syd- och Centralamerika jagades ständigt av pirater, kapare och buckanjärer, tre yrkesgrupper som ständigt ökade. Det som också ökade var slavskeppens många resor från europeiska hamnar ner till Afrikas västkust, där de lastades överfulla med slavar som såldes i Karibien, Brasilien eller i Nordamerikas kolonier. På vägen hem till Europa var skeppen i stället fyllda med rom, guld, bomull och tobak som gav bra betalt i hemlandet. Men nu lämnar vi den mörka tidsperioden och

reser till Santiago de Cuba där de spanskfödda bröderna Benjamin och Eduardo Camp tillsammans med kompanjonen Evaristo Alvarez grundade Matusalem & Company 1872. Namnet Matusalem är spanska för Methuselah, en patriark i Bibeln som blev hela 969 år gammal. Det valdes


DESTILLERAT

för att ge märket extra pondus och att hänvisa till den åldrande lagringsprocess som används vid framställningen av romen. I Spanien hade bröderna lärt sig den så kallade Solera och Criadera-metoden som man sedan länge använt framgångsrikt där för lagring av sherry och brandy. Lagringsmetoden innebär att man har ett antal fat där de äldsta faten kallas Solera (från spanskans suelo, golv), det näst äldsta kallas första Criadera, sedan kommer andra Criadera och så vidare. Vid buteljering tappar man ur en del från Solerafatet som fylls på från ettan och vidare från tvåan ända tills man kommer till det yngsta fatet där man fyller på med nydestillerad rom. Metoden ger en mycket jämn och mjuk kvalitet, där man vet att varje flaska kommer att ha den smak och karaktär man är van vid. Kuba, som kom att stå för rom, spel och nöjen, fick sitt stora genombrott med det amerikanska alkoholförbudet ”Prohibition” mellan 1919 och 1932. Rika amerikaner, författare och kändisar reste dit där alla barer och romfabriker gick för högtryck – aldrig tidigare hade väl så många nya drinkar och cocktails skapats. Och amerikanerna fick lära sig att uppskatta både kubansk rom och cigarrer. Under Claudio Alvarez Sorianos ledning blev Matusalem-rom så populär att man under 1940-talet hade hela 50 procent av den kuban-

ska rommarknaden. Det var en ställning man höll ända tills Fidel Castro tog över 1959, då alla fabriker förstatligades och ägarfamiljen tvingades i exil. Familjen flyttade först till USA, där en mindre gren av familjen tillverkade Matusalem White & Gold av enklare typ. Men 1995 tog doktor Claudio Alvarez Salazar, sonsonson till grundaren, över märket och lade produktionen i Dominikanska republiken, ett land med liknande klimat och förutsättningar som kuba och dit alla kända cubanska cigarrfabriker redan hade flyttat. År 2002 introducerade man dagens serie med premiumrom. Melassen kolonndestilleras till cirka 95 procent alkohol för en renare smak, innan den sekelgamla Solerametoden för lagring tar vid. Man använder också främst fat av fransk Limousin-ek av samma typ som i cognac, vilka är betydligt dyrare än fat av amerikansk vit-ek som nästan all annan rom lagras i. Som ”master blenders” fungerar ättlingar till grundarna vilket även det borgar för märkets anseende. Typiskt för Matusalem-rom är en rätt stor söt

doft av vanilj, rostad mandel och mandelmassa, med inslag av torkade frukter och matchande smak. Den är kraftigast i 7 años, men tonas ner med längre lagring i den mjukare Clásico Solera 10 años och framför allt i Gran Reserva Solera 15 años, där karaktären blir mer komplex med mer integrerade toner av vanilj, choklad, fat och en behaglig kryddighet av ek.

Kuba, som kom att stå för rom, spel och nöjen, fick sitt stora genombrott med det amerikanska alkoholförbudet ”Prohibition” mellan 1919-1932.”

MER OM MATUSALEM

1872 i Santiago de Cuba av de » ­­­Grundades spanska bröderna Benjamin och Eduardo

» » » »

Camp tillsammans med kompanjonen Evaristo Alvarez. ­­­Samma ägarfamilj i hela 137 år. ­­­Använder den spanska Solerametoden för lagring. ­­­Numera ligger produktionen i Dominikanska republiken. ­­­Tillverkar fyra sorters rom, vit Platino, Solera 7 años, Clásico Solera 10 años och den som står för hela 40 procent av försäljningen, Gran Reserva Solera 15 años.

procent av exporten går till Europa, » ­­­95Skandinavien, Baltikum och Ryssland.

en riktig romfantast roland eriksson är romexpert och, som han själv uttrycker det, ”mångårigt dryckesintresserad ner till nördnivå”. Nyligen utkom även hans bok ”Rom, en handbok” som är precis vad titeln avslöjar.   – I Sverige har vi på många sätt snöat in på whisky, cognac eller calvados som en avéc. Många har nog en uppfattning om att rom är en mycket enkel sprit som bara går att blanda med cola, kanske med minnet av ungdomens överkonsumtion med efterföljande resultat! Det är det som jag försöker ändra på, för det finns mycket litet skrivet om rom på svenska. Lagrad rom hör till världens mest intressanta och smakfulla spritdrycker och har en fascinerande historia. Rom passar utmärkt att avnjuta till kaffe, choklad och till många desserter, både som smaksättare eller att dricka till. Lagrad rom matchar även en cigarr perfekt.

19


Laroch 20


he D

et var tidigare alltför riskabelt att endast förlita sig på vinet i Chablis. Frost kunde exempelvis ödelägga en stor del av en årgång vilket resulterade i nöd för familjen. Chablis var så sent som under 1950-talet en region med problem trots sitt goda renommé. Michel var djärv och förvärvade stora vinområden under 1960-talet. Han förstod att vinerna var unika. Satsningen visar sig vara helt rätt i dag, Chablis terroir ger unika viner som är svåra att kopiera i dagens mer utslätade vinvärld. Kännetecknen för en bra Chablis är friskheten, frukten och terroiren, som ger den fina mineraliteten och inte minst lagringsbarheten. Samtliga av dessa kännetecken behärskar Laroche. Michel har inte bara varit en duktig entreprenör i sitt skapande av Laroche till en av Frankrikes ledande vinproducenter, utan han har även varit en pionjär. Tidigt förstod Michel att utnyttja nya tekniker i sin vinframställning. Införandet av rostfria jästankar, noggrann hygien, skruvkapsyl samt ett intensivt arbete i vingården gjorde vinerna

VINSKOLAN LAROCHE

Chablis är ett av Frankrikes nordligaste vindistrikt. Här finns Laroche – en av landets ledande vinproducenter. Michel Laroche är femte generationen vinmakare. Men den förste i familjen som helt livnär sig på det. TEXT ANDERS LEVANDER, författare till boken ”Möten med Chablis” FOTO LAROCHE

EN MODERN VINMAKARE MED LÅNG TRADITION fruktiga och fräscha och med jämn kvalitet. Han förstod tidigt att naturen måste respekteras och vinerna tillverkas på ett ekologiskt riktigt sätt, vilket i dag är självklart. Laroche var föregångare med ett ekologiskt tänkande; vinerna blev till på köpet bättre. DET ÄR DAGS att ta död på myten om att

vinerna var bättre förr, vilket inte stämmer alls. I dag är exempelvis Laroche ett utmärkt bevis på att vinframställningen har gjort stora framsteg under senare år, inte minst i Frankrike. Kunskaper i kemi och hantering av vinstockar har gjort vinerna successivt bättre och bättre. Även Michel Laroche själv medger det. – Vi kan bland annat tacka konkurrensen från nya världen att vinerna har blivit bättre i Frankrike. I dag behöver vi anstränga oss mer för att hålla konkurrenterna stången samtidigt som kunskaperna från vetenskapen gör att vi producerar bättre viner, säger han. Laroche utnyttjar Chablis unika terroir. Vinerna kännetecknas av en stor mineralitet och fin fräsch fruktighet oberoende av år-

gång. I dag spelar inte årgången lika stor roll som tidigare på grund av större kunskaper i själva vinframställningen. Slående är vinernas möjlighet till utveckling på flaska vid lagring. Alla föredrar dock inte mer utvecklade viner utan vill dricka sina chablisviner unga. Personer som föredrar de unga friska syrorna är i klar majoritet. De flesta viner från Chablis konsumeras tidigt, alltför tidigt då vinets hela potential inte hunnit utvecklas. Personligen föredrar jag en mogen, komplex Chablis med dess utvecklade aromer av mineral, svamp och nötter. POSITIVT ÄR ATT alla husets viner finns på buteljer

med skruvkork. Det är i dag den bästa förslutningen för en Chablis. Vinerna med skruvkork riskerar inte att förstöras av de så vanliga korkdefekterna och de behåller sin friska syra bättre. Glöm det där att det endast är billiga viner som har skruvkork. Laroches stil har genom åren förändrats från mer ekfatslagrade, tyngre viner, till mer friska fräscha ursprungstypiska, och är i dag är bättre än för tio femton år sedan, även till mat. 21


Laroche Bourgogne Chardonnay Barrique Réserve 99 kr (5621) Laroche Chablis 129 kr BS (75035)

Domaine Laroche Chablis Saint Martin 145 kr (7143) Domaine Laroche Chablis Premier Cru Vaudevey 240 kr RS (028042)

Nummer 22 rue Louis Bro, den gamla klosterbyggnaden med delar från 800-talet som nu är Laroches huvudkontor.

Huset producerar åtta olika Chablis, inom samtliga fyra kvalitetskategorier. Tidigare var vinerna lite mer internationellt utslätade med kraftigare ekfatsinslag, men detta har Michel dessbättre övergivit. Ett stort vinhus som Laroche har större resurser till att göra viner på ett korrekt sätt än vad mindre odlare har. Det finns ett romantiskt skimmer och en tro på att mindre producenter skapar bättre viner, men det stämmer inte alltid. DET VIKTIGASTE ÄR vinodlarens ambitioner och

druvornas kvalitet, som sedan ska hanteras på bästa sätt. Saint Martin, ”vielles vignes”, är gjort på druvor från äldre stockar. Det är alltid ett säkert kort med en jämn kvalitet och ger ett typiskt uttryck för den unika jordmånen. Kvalitetsskillnaden i jämförelse med en standard

Visste du att…

är en pionjär. Bland annat var » ­­­Laroche han först med att införa skruvkork och för detta började han med sina prestigeviner. Michel tröttnade på korkdefekta viner. Strategin ledde till många skeptiska kommentarer från mer konservativa odlare i Chablis. Vi konsumenter är dock glada.

var en av de första i Frankrike att införa » ­­­Han kylstabiliserade rostfria jästankar. Vinerna förbättrades radikalt genom detta och blev mycket mer fräscha med bättre frukt och syra.

de l’Obédience är ett av Chablis » ­­­Réserve mest exklusiva viner som kostar mer i Chablis än vad det kostar i Sverige.

22

Chablis är väl värd den lilla skillnaden i pris. Till ett lite festligare tillfälle och om man är stadd vid kassan, kan Grand Cru-vinet Blanchot rekommenderas, som är en lättare Grand Cru med elegant struktur och friskhet. Doften är ofta blommig och smaken elegant balanserad. Vill du ha en stabilare Chablis som kräver lite längre lagring, är Grand Cru-vinet Les Clos ett intressant val. Det har mycket mineraler och en smak av kraftfull frukt och passar till allt från hummer till lagrade hårdostar. Ett tips är annars Bourgogne Chardonnay Barrique Réserve. Vinet har fin tydlig fruktighet och frisk syra med lätt ekfatstouch som gör vinet mycket användbart till mat. Det är inte en Chablis, men druvorna skördas delvis från vingårdar utanför Chablis och har mycket av den typiska karaktären av jordmånen. Det är ett bra budgetalternativ i dessa finanskrisens tider. n

Domaine Laroche Chablis Premier Cru Fourchaumes 290 kr RS (028048) Domaine Laroche Chablis Grand Cru Les Blanchots 490 kr BS (88288)

Domaine Laroche Chablis Grand Cru Reserve de L’Obedience 795 kr RS (028031)

Positivt är att alla Laroches viner finns med skruvkapsyl. Det är i dag den bästa förslutningen för en Chablis.”

är en viktig marknad för Laroche. Michel besöker » ­­­Sverige regelbundet Sverige och älskar våra kräftskivor… med tillhörande drycker.

­­­Hustrun Gwenaël driver ett antal boutiquehotell, » vilka hon själv inrett mycket smakfullt. Boka gärna ett rum då ni är i Chablis eller Sydafrika. www.larochehotel.fr | www.lavenir-lodge.com

Domaine Laroche Chablis Grand Cru Les Clos 625 kr RS (028041)

är en hängiven seglare. Han seglar mestadels kata» ­­­Michel maraner som han ritar och konstruerar själv. Imponerande! producerar även viner från södra Frankrike, » ­­­Laroche Sydafrika och Chile. Laroche arbetade som fotomodell som ung, » ­­­Michel vilket han är lite generad över i dag när det kommer på tal. » ­­­www.larochewines.com


Chablis

VINSKOLAN CHABLIS

CHARMERANDE

Chablis är tillsammans med Champagne världens mest kopierade och missbrukade vinnamn. Praktiskt taget alla vinländer har gjort ”Chablis”. I dag har de flesta länder accepterat Frankrikes krav på att respektera AOC-reglerna, men bara för några år sedan var fusket utbrett, fast nu i februari såg jag ändå en gallon jug Chablis på en supermarket i Florida. TEXT JOHAN EDSTRÖM

N

o, I am so tired of Chardonnay, please give me a Chablis instead”, bad mig den lätt blaserade amerikanska damen när jag sommelierade på Leijontornet för länge sedan… Chablis är ett av Frankrikes nordligaste vindistrikt, en del av Bourgogne, fastän det är närmare Champagne, inte bara geografiskt utan även geologiskt. Som vindistrikt är Chablis relativt litet, 4 300 hektar är planterat (jämför Champagne 30 000 och Bordeaux 100 000). Vindistrikt brukar skyllas på romarna, men utan vikingarna inget Chablis. Under sina ”handelsresor” kom nordmännen i slutet av 850-talet uppför floden Loire till staden Tours. Här i Benediktinerklostret låg den helige Martins reliker och kanske var det just dem som våra vikingar var ute efter, inte vin, kvinnor och guld! Munkarna flydde Tours och fann säkerhet vid den lilla floden Serein. Vinodlare som de var så tog de med sig sticklingar som planterades – Chablis var fött! I klostret de byggde år 869 har i dag Domaine Laroche sitt huvudkontor. Det är osäkert vilka druvsorter våra munkar hade med sig från Tours. I vilket fall så tålde de inte de stränga vintrarna på 1500-talet så då valde man en druvsort från Beaune i Bourgogne, som man helt logiskt döpte till Beaunois, i dag även känd som Chardonnay.

Närheten till Paris och fungerande transportleder (floder och kanaler) var nyckeln till framgång för vinerna från Chablis som i mitten av 1800-talet var nästan 40 000 hektar stort. I slutet av seklet duggade dock katastroferna tätt; mjöldaggen, vinlusen och 1900-talets två krig hjälpte inte heller till. Efter andra världskriget var ynka 500 hektar uppodlat, men Chablis kom tillbaka, och nu med kvalitet som ledstjärna. CHABLIS HAR ETT typiskt inlandsklimat med

heta somrar och kalla vintrar med frostknäppar långt in i april. På 1950-talet slog kylan till i omgångar, vinstockar frös ihjäl och skördarna blev minimala. Inte konstigt att Chablis var ett blandjordbruk med säd och majs ända in på 1960-talet. I dag bemästras frostnätter med sprinklersystem som kapslar in knopparna med is eller gasvärmare. Men det som gör Chablis unikt är jordmånen av fossila skaldjur blandad med lera. Liksom Champagne är Chablis byggt på kalk och krita som ger den unika karaktären av mineraler. Chablis har två jordarter: Kimmeridge och Portlandian. Kimmeridge är jordmånen för Chablis, Premier och Grand Cru och Portlandian för Petit Chablis. Eftersom Chablis är en del av Bourgogne så har man samma klassificeringssystem, med ett tillägg – Petit. Av de cirka 4 300 hektaren

är endast 100 Grand Cru. 750 hektar är Premier cru, två tredjedelar, knappt 3 000, Chablis och resten cirka 600 hektar Petit Chablis. De sju Grand Cru-vingårdarna ligger norr om staden som en enorm solfångare i rakt sydligt läge i en brant sluttning. Det var på denna sluttning som munkarna märkte att snön smälte först om våren och här planterade man de första druvorna i slutet av 800-talet. Dyrast, smakrikast och mest lagringsdugliga är Grands Cru, där Les Clos anses vara kungen. En Grand Cru är alltid god, även som ung men så otroligt mycket godare mogen. 8–15 år i källaren är lagom, priser från 350 kronor och uppåt. Premier Cru är näst dyrast och kan lagras 5–12 år, och kostar från cirka 180 till 350 kronor. Chablis av bra kvalitet kan gott lagras även den, 3–8 år, priser från 130 upp mot 200 kronor. Även Petit Chablis går att lagra även om det inte är tänkt så, upp till fem år, pris från 100 kronor. EN CHABLIS SKA vara ljust grönskimrande som

ung, mer gyllene som mogen. Doften ska vara frisk av citrus och gröna/gula äpplen och helst med ton av riven sötmandel (mineralton). Även smaken är ren med frisk men sällan aggressiv syra, elegans och finess snarare än kraft och alkohol, och gärna lång elegant eftersmak där den speciella tonen av sötmandel får komma tillbaka. Mycket i fransk vintillverkning är strikt reglerat, men inte lagringstid eller sätt. Så i Chablis precis som andra appellationer är det upp till odlaren att bestämma hur vinet ska lagras. Vissa vill lagra sina viner på ekfat, speciellt Grand Cru, medan andra anser att fatet tar bort vinets själ. n

De sju Chablis Grand Cru-lägena norr om staden. Isen från sprinklers skyddar de ömtåliga knopparna från att frysa ihjäl om våren. SEREIN

CHABLIS

23


M passion för bbq! När vi pratar om barbecue säger folk ibland att det

västern. Alla sa de samma sak: detta hantverk måste

stämmer det att det var kärlek vid första ögonkastet,

låg temperatur, inte alls som när man grillar i hög

låter som kärlek. Det har vi ofta funderat på och nog eller tuggan måste man väl kalla det. Vi glömmer aldrig första gången vi åt riktig barbecue i USA. Den

upplevelsen hänger fortfarande kvar i gommen efter mer än 20 år. Barbecue blev en passion som vi sedan dess velat dela med oss av på hemmaplan. Nu skulle vi lära oss allt från grunden och bestämde oss för att

besöka berömda barbecuerestauranger i både kän-

da och okända städer i den amerikanska södern och

få ta tid på sig. Det ska tillagas länge och varsamt i temperatur under kort tid. Sedan måste man ha ett

rökträ som ger rätt smak, gärna hickory som ger den mest klassiska barbecuesmaken. Så vi hickoryröker i

7 timmar för att få det riktigt saftigt, mört och fullproppat med smak. Därefter snabbfryser vi köttet för att behålla alla smaker och högsta kvalitet. På så sätt blir vår upplevelse av fantastisk barbecue även din. Enjoy!

Nu hittar du äntligen äkta barbecue i din butik. I kyldisken finns lådan med en hel rack

hickoryrökta, möra och saftiga Baby Back Ribs.

En påse med vår berömda barbecuesås ingår alltid.

f at ärd t ä ig ta !

Barbecue på amerikanskt vis Tillagade över glödande Hickoryved Möra, saftiga och smakrika www.bbq.se


dryckesguiden

… m m M int! M Fernet-Brancas lillasyster Brancamenta fortsätter förföra. Denna uppfriskande italienska mintlikör från Milano hämtar sin speciella karaktär från myntablad, blommor och aromatiska örter. Det specifika receptet är hemligt. Brancamenta ska drickas väl kyld, med is eller som drinkingrediens med tonic/soda.  Tips; gör som i Italien och toppa en vaniljpannacotta med Brancamenta. Förföriskt gott.

Foto: Kalle Assbring

Ursprung: Milano, Italien Karaktär: Distinkt fräsch av pepparmynta och torkade örter. Smaken är uppfriskande mintig med beska och påtaglig sötma. Lång eftersmak. Pris: 179 kr Varunr: 757-2 Volym: 500 ml Alkoholhalt: 32% Nyhet: På Systembolaget den 1 april 2009 Hemsida: www.branca.it

VÅRnyheter: Sancerre LA Chapelle des Augustins 2007 | L’Avenir Grand Vin Pinotage 2005 | Dry Sack Fino | Clos Henri Pinot Noir 2006 | Glenfarclas 25 YO | Sonoma-Cutrer Russian River Ranch Chardonnay 2006


DRYCKESGUIDEN BS = Beställningssortiment. Finns inte i Systembolagets butiker men går enkelt att beställa till valfri Systembolagsbutik via vår hemsida www.philipsonsoderberg.se. TS = Tillfälligt sortiment. Finns i vissa Systembolagets butiker under en begränsad tid. Utbudet kan variera från butik till butik. Se www.systembolaget.se

NYHETER PÅ SYSTEMBOLAGET

Philipson Söderberg har många dryckesnyheter i vår. Här presenteras ett urval, som du handlar från Systembolagets ordinarie sortiment. För fler nyheter – se varor märkta med ”NYHET” i sortimentslistan.

HENRI BOURGEOIS Firmans vingård på Nya Zeeland kommer med två härligt charmiga viner: Ljus vackert gnistrade rubinröd. Stor sensuell doft av fin pinot noir-frukt med röda bär. Kryddat med vanilj och exotiska barkkryddor. Ren och läckert förförisk frukt med frisk syra och tydligt inslag av ny ek. Lång eftersmak. Clos Henri Pinot Noir 2006

FINA FRANSOSER

95063-1........................................................pris 249 kr 120 flaskor • Lanseras 2 maj

Henri Bourgeois kommer med ännu en ung men utvecklad Sancerre. La Chapelle des Augustins är en enskild vingård som ligger sydost om staden Sancerre på sluttningen ner mot floden Loire. Jordmånen är 60 centimeter flintblandad lera på bas av kalksten; bägge stenarterna ger sitt till vinets karaktär. Vinet är jäst på ståltank men 15 procent har sedan lagrats på 300-liters ekfat för komplexitet och rondör. Går bra till skaldjur och de flesta fiskrätter. Lokal specialitet: halvera och kärna ur ett fast päron, fyll med getost, exempelvis crottin de Chavignol, grädda i 20 minuter tills osten blivit vackert gyllenbrun på ytan. Mer än gott till detta vin, som kan lagras i upp till fem till åtta år.

Vackert ljust gulgrön. Påtaglig doft av sauvignon med fläder svartvinbärsblad och nässlor. Rak ren sauvignon med frisk syra och mycket välgjord med perfekt balans mellan frukt och syra. Kliniskt ren från ekfat. Lång eftersmak med krusbär och fläder. Clos Henri Sauvignon Blanc 2007

95054-1.................................................................................... pris 199 kr 120 flaskor • Lanseras 2 maj

La Chapelle des Augustins 2007

5335-1............................................pris 189 kr Fast lansering från 1 april Från Antonin Rodet i Bourgogne kommer en elegant och stadig vit Bourgogne. Mest kända kommunen för vita viner är utan tvekan Puligny, med tillnamn efter Bourgognes finaste vita vingård, Montrachet. Här i den starkt kalkblandade lerjorden görs världens dyraste vita vin med smak som exploderar i gommen och stannar kvar i timmar. Även en relativt sett ”enkel” kommun-Puligny som denna ger bestående intryck. Vackert gulgrön med doft mot citrusskal och mogna gula äpplen, aningen rostad karaktär från nya fat. Stor men elegant smak som utvecklas starkt i glaset, härliga syror som matchar det mesta i matväg. Ännu ett mycket ungt vin som börjar visa sina kvaliteter men helst vill öppnas om tre till fem år. Vill man inte vänta så länge, rekommenderas att dekantera i två timmar. Servera till färsk eller gratinerad hummer. Hälleflundra, piggvar eller slätvar som tillagats i ugn med till exempel smör och pepparrot. Anka i apelsinsås, ugnsstekt kalv eller fläskkött med gräddsås och pressad potatis... God vit Bourgogne kan vara vanebildande! Antonin Rodet Puligny-Montrachet 2007

5336-1................................................................pris 267 kr Fast lansering från 1 april

HÖGKLASSIGA MARSNYHETER Grand Vin Pinotage 2005 från L’Avenir är något så ovanligt som ett riktigt bra pinotage-vin. Här är resultatet av vad man åstadkommer om man lägger manken till. Stort och stadigt vin med typisk sydafrikansk rökighet, men å andra sidan kraft att balansera den. Kommer från Michel Laroches vingård L’Avenir. Grand Vin Pinotage 2005

96689-1....................................................pris 260 kr Endast 240 flaskor • Lanserades 1 mars

ROSÉTIDER Lagom till våren kommer Errazuriz Estate Cabernet Rosé på halvflaska att finnas i ett större antal Systembolagsbutiker än tidigare. Vinet har en kraftig färg. Fräsch doft av jordgubbe, mogna hallon och körsbär. Fyllig smak och lång saftig eftersmak. Vinet kommer från Chile, där man äter mycket fisk, skaldjur och kyckling så vinet passar utmärkt till det. Flaskan har skruvkapsyl. Errazuriz Estate Cabernet Rosé 2007

2970-2 .................................................................. pris 39 kr 375 ml • 13,5 % • Utökad distribution från och med 1 april.

WHISKYNYHETER Skotsk maltwhisky från Speyside. Whiskyn lagras på 70 procent sherryfat, 30 procent ex-bourbonfat och har mycket fattoner i doften med kaffe, nötter och choklad. Smaken är fyllig, kraftig, med torv och med en härlig sherrysötma från faten. Eftersmaken är intensiv, lång, torr och med en lätt rökighet. Glenfarclas fick utmärkelsen ”Distiller of the year 2007”, och de som en gång provat Glenfarclas kan inte annat än hålla med. Glenfarclas 25 YO

320......................... 995 kr 700 ml • 43 % • Lanseras 1 april Nu lanseras Bowmore Darkest i ordinarie sortiment. Whiskyn är mörkt gyllenbrun i färgen och med en tydlig rökdoft. Smakmässigt möter man rök och sälta innan toffee, russin, och frukt tar vid. I eftersmaken tonar mer rök och drag av aprikos fram. Whiskyn har lagrats i 15 år på ex-bourbonfat innan man slutlagrat den på sherryfat av Olrosotyp. Den gör sig utmärkt som digestif. En lätt otippad, men fantastisk mix är till inlagd sill, där röken och sältan gifter sig med sillens syra. Bowmore Darkest 15 YO

En Cornas från kultförklarade odlaren Jean-Luc Colombo dök upp på hyllorna i mars. Les Méjeans 2006 heter vinet som är helt nytt i Colombos sortiment, med en prislapp som ligger klart under hans andra viner, eller vad sägs om under 200 kronor för en fullfjädrad Cornas med alla attribut på plats. Mörkt och koncentrerat med klädsam fatkänsla och långt liv framför sig. Vill gärna ha rådjur eller annat vilt på tallriken. Cornas Les Méjeans 2006

96864-1 ................................................................................ pris 199 kr 3000 flaskor • Lanserades 1 mars

465................................................... 549 kr 700 ml • 43 % • Lanseras 1 april

EXKLUSIVT FRÅN BREWDOG 3 600 flaskor lanseras i tillfälligt exklusivt sortiment. Mörk stout-öl som är lagrad på fat från smokehead islay whisky i sex månader vilket ger ölen en rökighet och sälta. Varje fat har unik smak från sitt respektive whiskyfat den har mognat i. Har vunnit guld på Beer World Cup. BrewDog Paradox Smokehead

11690-3......................................... 59,90 kr 330 ml • 10 % • Lanserades 2 mars 26


1

= Aperitif

2 3 = Fisk

= Skaldjur

4

5 6 7

= Fågel

= Gris

= Oxe

NYHETER I BESTÄLLNINGSSORTIMENTET Philipson Söderberg har många dryckesnyheter i vår även i beställningssortimentet! Här presenteras ett urval, som du förbeställer enkelt på www.philipsonsoderberg.se. Varorna hämtar du sedan på valfritt Systembolag. För fler nyheter – se varor märkta med ”NYHET” i sortimentslistan.

FRÄSCH CHARDONNAY Från soliga Kalifornien kommer Sonoma-Cutrer Russian River Ranch Chardonnay. Ett vin med en fräsch intensiv doft med inslag av gula rosor i början som strax blir mer traditionell chardonnay med päron, persika och citrus, liten aning rostad karaktär från ekfat. Härligt frisk med tydliga syror och komplex eftersmak med persika, syrliga äpplen och citronzest, liten men tydlig smak av fatlagring i eftersmaken. Kan lagras i upp till sex år. Gott till vinet är att sakta grilla en tjock bit piggvar, servera med kokt potatis, citron, färsk pepparrot och brynt smör. Sonoma-Cutrer Russian River Ranch Chardonnay 2006

75190-1.............................................................................199 kr 750 ml • 13,9 %

8

= Lamm

9 0

= Asia

BS = Beställningssortiment,

= Ost

= Dessert

q

= Fest

= Skruvkapsyl

* = finns även i andra flaskstorlekar

Drycker FRÅN PHILIPSON SÖDERBERG Priserna gäller från och med 1 april - 30 september 2009. Produkterna finns att köpa på Systembolaget eller beställa till valfritt Systembolag på www.philipsonsoderberg.se (gäller varor märkta BS).

champagne

88946 Nicolas Feuillatte Réserve Particulière* Champagne, FR NV BS 279,00 Elegant och smakrik champagne med fint balanserad smak. 12q 7592 Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs Champagne, FR 02 309,00 Ren, god smak med gula äpplen och nybakat bröd. Gott! 13q 88944 Nicolas Feuillatte Rosé Champagne, FR NV BS 349,00 Fin doft av röda bär och äpplen med tranbär och hallon i eftersmaken. 20q 74263 Larmandier-Bernier Terre de Vertus Champagne, FR NV BS 369,00 Stilren och smakfull biodynamisk Blanc de Blancs utan dosage. EKO 12 88943 Palmes d’Or Vintage Champagne, FR 98 BS 879,00 Stor komplex doft, smakrik med röda äpplen och friska syror. 12q

mousserande TORR ELEGANT SHERRY All sherry kommer från Jerez, Xérès – det förtorkade landet mellan Sevilla och Cadiz vid Andalusiens atlantkust i Spanien. Dry Sack Fino kommer från den välrenommerade sherry-producenten Williams & Humbert och är en ljus sherry med elegant doft av valnöt, mandel, färsk ek och salt hav. Smaken är torr och lätt med den för Fino så typiska florkaraktären. Den har bra syror och med en svagt bitter känsla av mandel och nöt i eftersmaken. Denna typ av sherry är superpopulär i Spanien. Passar givetvis utmärkt till tapas av alla de slag men med sälta. Prova till sushi, rökt kött eller fisk, även lax. Serveras välkyld, 10–12 grader. Ska inte lagras. Öppnad flaska kan förvaras några dagar i kylskåp, ska behandlas som ett vin. Dry Sack Fino

76088-1 BS................................................................................ 89 kr 750 ml • 15 %

INGA VANLIGA LÅDVINER För dig som uppskattar spanska viner och Rioja har vi specialkomponerat en exklusiv trälåda innehållandes Rioja Bordón Gran Reserva från 1994, 1996 och 1999 från Bodegas Franco-Españolas. Druvorna är Tempranillo, Graciano och Mazuela. Ljus färg med tegelröd kant. Mogen och typisk doft av jordgubbar och höstlöv i skön kombination. En doft som kan börja lite mjukt och blygt för att med lite luftning blomma ut. Smaken är som doften, lite blyg med strama syror och tanniner till en början med sedan mycket mjuk och charmig. Totalt sett väldigt mycket vin för pengarna. Passar till: fågel, gris, lamm. Gärna med ugnsbakade rotsaker med rosmarin till. Rioja Bordón Gran Reserva Collection 1994 x 2, 1996 x 2, 1999 x 2

501224-09.............................................................Pris 990 kr Innehåller även information och provningsprotokoll

7751 Henkell Trocken* Tyskland NV 69,00 Cheers to life – självklart val vid festliga sammanhang! 18q 83145 Henkell Rosé Tyskland NV BS 79,00 Halvtorr, fruktig och läskande med tydlig smak av röda bär. 14q 82157 Henkell Brut Vintage Tyskland 06 BS 89,00 Ren och bra med torr snygg framtoning i modern stil. 31q 76040 Albet i Noya Petit Albet Brut Can Vendrell Penedes, SP BS 99,00 Ren, torr och neutral cava från EKO-odlaren Albet i Noya. EKO 13q 74680 Albet i Noya Brut Rosat Pinot Noir Reserva Penedes, SP BS 129,00 Rosébubbel från vår EKO-hjälte i Penedes, mycket trevligt vin! EKO 13q 7742 Fuzion Brut, Zuccardi Mendoza, AR 07 75,00 Friskt argentinskt bubbelvin på chardonnay, pinot noir och viognier, ren och snygg. 12q

vita viner

12080 Blouberg, Distell Sydafrika 52,00 Prisvärd, populär, lättare sydafrikan. Korrekt vitt vin rakt upp och ner. 123 2410 Fontana Candida Frascati* Lazio, IT 07 64,00 Frisk, elegant med inslag av gråpäron, mandel och citrus. Nu även på magnum. 234 6481 Banrock Station Chardonnay South Australia 08 65,00 Varm tropisk frukt, citron och melon, lätt vaniljton. Bronsmedalj på Vinordic. w128 6587 Vida Orgánica Torrontés, Zuccardi Mendoza, AR 08 69,00 Aromatisk och lätt blommig, perfekt som aperitif och till sallader. EKO w128 2020 Zonnebloem Sauvignon Blanc Western Cape, SA 08 69,00 Frisk och ren sauvignon blanc med krusbär och nässlor, ren god smak. w123 6529 Errazuriz Chardonnay Sauvignon Blanc Central Valley,CL 08 69,00 Mycket frisk trevlig blandning av chardonnay och sauvignon. w123 74667 Caliterra Reserva Sauvignon Blanc Central Valley, CL 08 BS 69,00 Exotiska frukter men även örter, gräs och lime. Ett lätt vin med fräsch syra. w23 6611 Errazuriz Chardonnay Viognier Central Valley, CL 07 69,00 Litet charmtroll med viogniers blomma och chardonnays citrusfrukt. w248 6997 Masi Levarie Soave Classico Veneto, IT 07 69,00 Mjuk och tilltalande med lätt doft av melon. Torrt och perfekt matvin. 239 5649 Laroche L Chardonnay Pays d’Oc, FR 07 74,00 Ren och fin chardonnay, helt utan fat, lite minichablis i stilen. w239 75037 Fortius Chardonnay Navarra, SP 07 BS 79,00 Ren och frisk chardonnay från svala vingårdar i Navarra. 234 74662 Chardonnay Petit Albet Xarel-lo Penedes, SP 07 BS 79,00 Xarel-lo och chardonnay i mycket matnyttig förening. EKO w234 87033 Fontana Candida Santa Teresa Frascati Lazio, IT 07 BS 79,00 Djup och smakrik vingårds-Frascati med fin mandelton. 123 2173 Dopff & Irion Riesling* Alsace, FR 07 79,00 Ren riesling i finstämd stil till förrätter, sallader och pocherad fisk. w259 2415 Masi Masianco Pinot Grigio Verduzzo Veneto, IT 07 83,00 Aromatisk, generös smak med persika och melon. Bra matvin. 248

27


DRYCKESGUIDEN BS = Beställningssortiment. Finns inte på Systembolaget men går enkelt att beställa till valfri butik, till exempel via www.philipsonsoderberg.se. TS = Tillfälligt sortiment. Finns i Systembolagets sortiment under en begränsad tid. Övriga produkter ingår i Systembolagets ordinarie sortiment. Dock kan utbudet variera från butik till butik.

74719 Durbanville Hills Sauvignon Blanc Sydafrika 08 BS 85,00 Frisk och läcker mycket sydafrikansk sauvignon med syror och nässlor. 234 84575 Fetzer Chardonnay Viognier Ca, USA 06 BS 85,00 Popdruvan viognier blandad med chardonnay. Blommig med bra syror. w128 16653 Fetzer Valley Oaks Chardonnay Ca, USA 07 87,00 Typisk USA-chardonnay i frisk stil, försiktig fatkänsla och bra syror. w124 74929 Zuccardi Serie A Chardonnay Viognier Mendoza, AR 08 BS 89,00 Mer chardonnay än viognier i detta rena snygga vin. 239 85432 Errazuriz Estate Chardonnay Casablanca, CL 06 BS 89,00 Ren fin smak och balanserad fatkaraktär. Mycket stiligt vin. w234 83298 Mâcon-Villages Blanc, Georges Duboeuf Bourgogne, FR 05 BS 90,00 Ren lätt-bourgogne utan fat med god ren frukt. w239 5621 Laroche Bourgogne Chardonnay Bourgogne, FR 07 99,00 Mycket smak i ett rent och fint vin med tydlig karaktär av nya ekfat. w234 85394 G H von Mumm Riesling Classic Rheingau, TY 05 BS 99,00 Ren, tysk och fin riesling med fina syror och aningen fruktsötma. 128 85499 Dopff & Irion Pinot Gris Alsace, FR 07 BS 99,00 Trevlig med bred, lite fet smak, aningen fruktsötma i eftersmaken. 289 87347 Serego Alighieri Possessioni Bianco Veneto, IT 07 BS 105,00 Gargagnega och sauvignon blanc. Så gott, aptitligt och välgjort! 123 75044 Esporão Reserve White Alentejo, PT 06 BS 109,00 Stadig fatjäst portugis med friska syror till smakrik mat. 245 96491 Arboleda Chardonnay Casablanca, CL 07 109,00 Svalvuxen fat-chardonnay från Eduardo Chadwicks imperium. w249 6090 Errazuriz Max Reserva Chardonnay Casablanca, CL 07 109,00 Bra frukt och syra. Bästa vita vin 2008 i Wine Challenge. w245 74606 Cordier Collection Privée Prestige Bordeaux, FR 03 BS 110,00 Mogen fatlagrad Bordeaux som smakar precis som en sådan ska göra. 245 85310 Bonterra Viognier Mendocino, Ca 07 BS 129,00 Mycket viognier med amerikanska fat ger blomma och krydda. Krav/EKO 248 16632 Bonterra Chardonnay Mendocino, Ca 07 129,00 Tropisk frukt, nya fat. Bästa ekologiska vita enligt Mikael Mölstad. Krav/EKO 254 75035 Laroche Chablis Chablis, FR 07 BS 129,00 Mycket ren och typisk Chablis utan fat i lättare skolan. w239 88448 Dopff & Irion Riesling Les Murailles Alsace, FR 05 BS 139,00 Snustorr och mycket ren riesling i stram stil. Underbart lagringsvin. 239 7143 Domanie Laroche Chablis Saint Martin* Bourgogne, FR 07 145,00 Chablis i sin självklara elegans. Balanserad och ren. Inga fat. w239 82136 Dopff & Irion Gewürztraminer Les Sorcières Alsace, FR 05 BS 149,00 Elegant och smakrik gewürz med riktigt pigg syra för sin druva. 189 32253 Sancerre Les Baronnes, Henri Bourgeois Loire, FR 08 149,00 Skolboksren sancerre med rena toner av fläder och krusbär, perfekt till getost. 239 84225 Pouilly Fumé, Henri Bourgeois Loire, FR 08 155,00 Fin sauvignon med höga toner av fläder, nässlor och krusbär. 239 85893 Schloss Johannisberger Riesling Kabinett Rheingau, TY 05 BS 169,00 Halvtorr superb riesling från legendarisk mark. Smakrik & generös från ett toppår. 238 83258 Pouilly-Fuissé, Georges Duboeuf Bourgogne, FR 05 BS 175,00 Traditionell Bourgogne med bra fatkaraktär och rena snygga syror. 249 5335-1 La Chapelle des Augustins, Henri Bourgeois Sancerre, FR 07 189,00 NYHET Sancerre med alla attribut på rätt plats. 239 82135 Dopff & Irion Riesling Grand Cru Schoenenbourg Alsace, FR 03 BS 189,00 Kraftigare riesling med aningen restsötma och stadig lång smak. 259 85498 Dopff & Irion Pinot Gris Grand Cru Vorbourg Alsace, FR 03 BS 199,00 Smakrik pinot gris med inslag av ädelsötma, vill ha kraftig mat. 149 83194 Château de Chamirey Blanc Bourgogne, FR 04 BS 199,00 Vit bourgogne med tydlig mognad och balanserade fat. 294 75190 Sonoma-Cutrer Russian River Ranch Chardonnay Sonoma, USA 06 BS 199,00 NYHET Doft av gula rosor, päron, persika, citrus och en aning rostade ekfat. 24 74572 Clos Henri Sauvignon Blanc Marlborough, NZ 07 BS 209,00 NYHET Klockren sauvignon från Henri Bourgeois 50 hektar på Nya Zeeland. 294 74262 Sancerre La Bourgeoise, Henri Bourgeois Sancerre, FR 06 BS 220,00 Fatjäst Sancerre på 50-åriga stockar från flintjord. 294 5336-1 Antonin Rodet Puligny-Montrachet Bourgogne, FR 07 267,00 NYHET Klassisk vit Bourgogne! 245 74162 Sancerre Jadis, Henri Bourgeois Sancerre, FR 06 BS 290,00 Biorytmiskt odlad Sancerre från 60-plusstockar stockar från le Côte de MD. 294 88288 Laroche Chablis Grand Cru Les Blanchots Bourgogne, FR 04 BS 490,00 Så bra chablis kan bli. Ett strålande vin med perfekt balans. w234

28

vitt vin i box

2020-8 Zonnebloem Sauvignon Blanc Western Cape, SA 08 199,00 Frisk sauvignon blanc med krusbär och nässlor. Guld på Vinordic Wine Challenge! 239 6481-8 Banrock Station Chardonnay South Australia 08 199,00 Varm tropisk frukt, citron och melon, lätt vaniljton. Pigg och balanserad. 123

sött vitt vin

75039-2 Errazuriz Sauvig. Blanc Late Harvest (375 ml) Casablanca, CL 06 BS 89,00 Förförisk doft. Härligt övermogen. Ädelsöt lång frisk smak. 90 76076 Cordier Sauternes Collection Privée Bordeaux, FR 06 BS 149,00 Härlig ädelsötma och lång ren smak. 90 8181 Muscat de Beaumes de Venise, Duboeuf Rhône, FR 06 149,00 Söt och smakrik. Bästa allroundvinet till dessert, klarar till och med vanilj. 0

röda viner

2749 Royal Claret*, Bodegas Franco-Españolas Rioja, SP 06 65,00 Stilen är genomklassisk, fruktigare grund än någonsin tidigare. Fynd i DN 26.10.08 547 2310 Ruffino Chianti* Toscana, IT 07 69,00 Klassiskt Chianti till pasta eller pannbiff. Finns även på magnum! 54 74666 Caliterra Reserva Cabernet Sauvignon Central Valley, CL 07 BS 69,00 Rättfram balanserad cabernet med svarta vinbär. w567 75038 Errazuriz Cabernet Sauvignon Merlot Casablanca, CL 07 BS 69,00 Rättframt drickvänligt vin till det mesta som vill ha rödvin. w567 74664 Vida Orgánica Cabernet Sauvignon Mendoza, AR 07 BS 69,00 Frisk och lättdrucken cabernet från Familia Zuccardi. EKO w456 74571 Banrock Station Shiraz Mataro South East. Aust. 07 BS 69,00 Kryddig och mustig blend med mourvèdre. 456 2386 Masi Modello Rosso* Veneto, IT 07 73,00 ”Mini-valpolicella” från Friuli. Frisk och fräsch med bra stadga. Nu med skruvkapsyl. w459 5003 Beaujolais-Villages, Duboeuf Bourgogne, FR 07 75,00 Precis som man vill ha Beaujolais med hallon, körsbär och frisk syra. w254 75036 Fortius Tempranillo Navarra, SP 06 BS 79,00 Navarra betecknas som lillebror till Rioja men det märks inte här. 457 75040 Rioja Bordón Crianza, Bodegas Francos-Españ. Rioja, SP 04 BS 79,00 Klockren Rioja i klassisk stil men med modern frukt. 457 74773 Petit Albet Tempranillo Garnatxa Penedes, SP 07 BS 79,00 Sympatiskt rätt-fram-vin från Albet i Noya i Katalonien. EKO w457 2007 Zonnebloem Shiraz Stellenbosch, SA 07 79,00 Stadig shiraz från Stellenbosch, bra krydda, lång eftersmak. w679 6998 Masi Bonacosta Valpolicella Classico* Veneto, IT 07 83,00 Ren, fin och typisk med liten dos fat. Lätt, elegant och smakrik. 547 5106 Morgon, Georges Duboeuf Bourgogne, FR 06 89,00 Elegant vin med fin frukt bra balans och tanninstruktur. w479 6156 Masi Tupungato Passo Doble Mendoza, AR 07 89,00 Malbec + 30 procent torkad corvina ger ett generöst och rikt vin. Nu 89 kronor! 679 74904 Zuccardi Serie A Bonarda Mendoza, AR 06 89,00 Nationaldruva nr 2 efter malbec ger frukigt lättdrucket vin med stil. 459 74718 Durbanville Hills Pinotage Sydafrika 07 BS 89,00 Urtypisk sydafrikan med stor och stadig frukt till stadig mat. 567 16669 Fetzer Valley Oaks Merlot Ca, USA 06 89,00 Ett vin för alla. Inte för mycket av något men perfekt allroundvin. 547 6294 Errazuriz Estate Pinot Noir Casablanca, CL 08 89,00 Härligt god, rustik pinot noir från Chile. w247 85428 Errazuriz Estate Cabernet Sauvignon Central Valley, CL 07 BS 89,00 God cabernet från Chile med svarta vinbär och ekfat. w657 2726 Rioja Bordón Reserva, Francos-Españolas Rioja, SP 04 89,00 Mycket Riojatypisk med dillkrona och lakrits och mjuka amerikanska fat. 457 86580 Fetzer Valley Oaks Zinfandel Ca, USA 07 BS 99,00 Standard-zinfandel med lätt rostad frukt. Bra till det mesta i köttväg. 547 22018 L’Avenir Stellenbosch Classic, Laroche Sydafrika 06 99,00 Classic= Bordeaux blend. Smakrikt, fruktig till lamm & nötkött. 567 6698 Arboleda Carmenère Colchagua, CL 07 99,00 Stor och stadig med massor av frukt, örter, fat och krydda. 679 74629 Zuccardi Textual Caladoc Mendoza, AR 07 BS 99,00 Caladoc (malbec-x-grenache) ger kryddigt smakrikt vin. EKO 567 5123 Masi Campofiorin* Veneto, IT 06 105,00 Veneto och torkade druvor. Elegant men ändå kraftfullt. Femstjärning årgång! 679 88354 Moulin-à-Vent, Georges Duboeuf Bourgogne, FR 05 BS 109,00 Moulin-à-Vent är den stadigaste av alla cruer i Beaujolais. 657


1

= Aperitif

2 3 = Fisk

BS = Beställningssortiment,

= Skaldjur

4

5 6 7

= Fågel

= Gris

= Oxe

8

= Lamm

9 0

= Asia

= Ost

= Dessert

q

= Fest

= Skruvkapsyl

* = finns även i andra storlekar

74607 Cordier Prestige Rouge Bordeaux, FR 05 BS 115,00 Stadig och modernt framtonad Bordeaux med en del nya fat. 567 82112 Ruffino Riserva Ducale Chianti Classico Toscana, IT 05 BS 115,00 Upplev Toscanas värme, kryddiga dofter, fruktiga aromer, mycket Chianti. 679 6425 Fetzer Barrel Select Zinfandel Ca, USA 06 116,00 Zinfandel i tydlig Fetzerstil med ordentlig fatkaraktär. 547 84926 Errazuriz Max Reserva Cabernet Sauvignon Aconcagua, CL 06 BS 119,00 Stor och fyllig smak med bred palett av frukt- och ekfatstoner. 679 85252 Bourgogne Pinot Noir, Rodet Bourgogne, FR 07 BS 119,00 Hedervärd röd Bourgogne med bra syra och rätta tanniner. 457 87348 Serego Alighieri Possessioni Rosso Veneto, IT 06 BS 119,00 Corvina, molinara och sangiovese. Stilfullt matvin. 579 5330 Masi Toar Veneto, IT 05 119,00 Corvina och oseleta i skön förening. Stramt och gott. 647 80056 Serego Alighieri Poderi del Bello Ovile Toscana, IT 05 BS 119,00 Typiskt från sydvästra Toscana med tydliga körsbärstoner och strävhet. 457 22620 Bonterra Zinfandel Ca, USA 07 139,00 Stor och kraftig med bra fatkaraktär. Krav/EKO 679 6710 Bonterra Cabernet Sauvignon Ca, USA 06 139,00 Härlig cabernet-ton. Bästa ekologiska vin enligt Mikael Mölstad. Krav/EKO 647 74907 Zuccardi Q Tempranillo Mendoza, AR 05 BS 139,00 Zuccardi var först med tempranillo i Argentina, och är fortfarande bäst. 567 74628 Zuccardi Q Malbec Mendoza, AR 06 BS 139,00 Stadig solmogen och fyllig malbec med mycket frukt och fatlagring. 567 85797 Ruffino Lodola Nuova Toscana, IT 04 BS 145,00 Stram och smakrik Vino Nobile di Montepulciano. Vill ha mat med mycket smak. 647 86815 Rioja Bordón Gran Reserva, Fr-Españolas Rioja, SP 99 BS 145,00 Klassisk skolboks-Rioja med tydlig fatkaraktär och ursprung. 567 75043 Esporão Reserve Red Alentejo, PT 03 BS 149,00 Rustik och stram och välgjord portugis från ett av landets bästa vinhus. 679 32361 Masi Brolo di Campofiorin Veneto, IT 05 149,00 Storebror till Masi Campofiorin, från originalvingården från 1964. Brolo=vingård. 479 16536 Fetzer Barrel Select Pinot Noir Ca, USA 06 149,00 USA-pinot noir i sin prydo med integrerad känsla av nya franska fat. 654 75128 Mas Igneus FA 112 Priorat, SP 00 BS 160,00 Priorat till extrapris. Stram och stor på alla vis. EKO 679 74774 Mas Igneus FA 206 Priorat, SP 05 179,00 Modern Priorat i fruktdriven smakrik stil. EKO 679 83128 Château de Chamirey Rouge Mercurey FR 05 BS 199,00 Klockren pinot noir i finstämd Bourgogne-stil. 547 96864 Cornas Les Mèjeans, Jean-Luc Colombo Cornas, FR 06 199,00 NYHET Mörkt och koncentrerat med bra fatkänsla och långt liv framför sig. 679 74626 Seña Aconcagua, CL 98 BS 199,00 Helt moget chilenskt lyxvin, glöm inte att dekantera en halvtimme. 467 32444 Masi Grandarella Friuli, IT 04 199,00 Som en Amarone i arbetarkläder. Grov och rejäl med mycket kraft. 69 2321 Ruffino Riserva Ducale Oro Chianti, IT 04 199,00 Stor, djup, koncentrerad super-Chianti med alla attribut på rätt plats. 679 2324 Alfa Romeo Monferrato Rosso, Scrimaglio Piemonte IT 04 215,00 Fräck design. Gott till vilt, stekt eller rostat mörkt kött. 576 83410 Château Meyney, Cordier Bordeaux, FR 02 BS 240,00 Mycket smakrikt och tydligt slottsvin från Saint Estèphe. 647 74627 Clos Henri Pinot Noir , Henri Bourgeois Marlborough, NZ 06 BS 259,00 NYHET Oerhört pinot-typisk med sensuellt läcker frukt och generösa ekfat. 457 2345 Masi Amarone Costasera* Veneto, IT 05 269,00 Underbart elegant och generös amarone. Finns på dubbelmagnum. 649 74665 Zuccardi Z Mendoza, AR 05 BS 299,00 Zuccardis toppvin på malbec och tempranillo. Mycket elegant och rikt. 4567 74885 Masi Osar Veneto, IT 01 BS 349,00 The Miracle of Verona skrev NYT när de provade detta vin. 567 82293 Ruffino Greppone Mazzi, Brunello Toscana, IT 03 BS 349,00 En riktig Brunello på sitt bästa humör. Sangiovese i sin prydno. Njut. 657 2419 Serego Alighieri Vaio Armaron Amarone Veneto, IT 04 379,00 Dekantera i två timmar och njut. Till vilt och svamp. Världsklassvin i Dina Viner 09. 657

74775 Costers de Mas Igneus Priorat, SP 00 BS 399,00 Mas Ignéus prestigevin från extremrt branta vingårdar. EKO 679

83129 Seña Aconcagua, CL 02 BS 399,00 Ett av Chiles stora röda viner. Mycket cabernet, nya fat. Lååång smak. 467 85429 Errazuriz Don Maximiano Aconcagua, CL 06 BS 499,00 Stort vin från en av vinets fixstjärnor – Eduardo Chadwick. Dekantera tre timmar. 678 72749-9 Royal Claret 6 L. Bodegas Franco-Españolas Rioja, SP 06 BS 515,00 Kul födelsedag- och bröllopspresent En flaska vin (6 liter) till det stora kalaset. 457 87896 Cornas Les Ruchets, Jean-Luc Colombo Cornas, FR 05 BS 590,00 Doft av frukt och blommor. Smaken är fylld med mörk tät frukt, kryddor, örter, fat, vanilj.769 98269 Viñedo Chadwick Maipo, CL 05 TS 599,00 Ett sensationellt vin från Errazuriz ägare Eduardo Chadwick. 96 p av Parker. 679 88975 Masi Campolongo di Torbe Amarone Veneto, IT 01 BS 599,00 Amarone Grand Cru, allt i ett! Stort vin med koncentration och kraft. 649 85646 Duboeuf 12 x Crus Beaujolais, Georges Duboeuf Bourgogne, FR 06 BS 1 140,00 12 x Beaujolais från olika byar. Perfekta vinprovarlådan. Bästa lådan enligt DN. 479

Rött vin i box

75129-7 Ruffino Torgaio (2 liter) Toscana, IT 07 BS 138,00 Lätt rosenblommiga aromer, frukt av körs- & vinbär. Smak av körsbär. Bra matvin. 567 80520-8 Beaujolais, Georges Duboeuf Bourgogne, FR BS 199,00 Fyndbetecknat. Mjuk och fruktig med massor av ung charmig frukt. Utmärkt till buffé. 258 Masi Modello Rosso Veneto, IT 07 249,00 Kryddig, bärig doft av körsbär, lakrits, örter. Bärig, kryddig smak av slånbär, körsbär, örter. 459

rosÉviner

2970 Errazuriz Estate Cabernet Rosé* Central Valley, CL 07 69,00 Kraftig färg. Doft av jordgubbe, mogna hallon, röda körsbär. Finns i flera storlekar. w129 83251 Masi Modello Rosato Veneto, IT 07 BS 73,00 Underbart frisk, fruktig rosé passar lika bra till skaldjur som kycklingsallad. 235 83530 Rosé de la Chevalière, Laroche Pays d’Oc , FR 07 BS 79,00 Ljust rosa, helt torr men mycket bärig ung frisk rosé som vill ha mat. w134 74772 Albet i Noya Pinot Noir Merlot Clàssic Rosé Penedès, SP 07 BS 95,00 Mycket bra mat-rosé från penedes i Katalonien. EKO 234

Sött rött vin

74661 Albet i Noya Dolc Adrià (500 ml) Penedes, SP 03 BS 249,00 Syrah och tempranillo i portvinstappning, stram och söt på samma gång. EKO 90 87253 Serego Alighieri Casal dei Ronchi Recioto Veneto, IT 05 BS 269,00 Så här smakade Amarone innan den blev torr. God till mörk choklad. (500 ml). 90

sherry

76088 Dry Sack Fino, Williams & Humbert Jerez, SP BS 89,00 NYHET Ljus, elegant doft av valnöt, mandel, färsk ek och salt hav. Torr! 829 8209 Dry Sack Medium Dry*, Williams & Humbert Jerez, SP 89,00 En sherry med härlig gyllenbrun färg, stort djup i doft med inslag av nötter i smak. 189 96555 Pedro Ximenez Collection 12 Y.O. W. & H. Jerez, SP 149,00 Mörk, söt och koncentrerad. Underbart gott på vaniljglassen. 0

cider

1848 Boulard Cidre de Normandie Brut Normandie, FR 47,00 Äkta fransk torr cider för vuxna. Tydlig äppelsmak med goda syror. 149

calvados

58 Boulard Grand Solage Pays d’Auge, FR 295,00 Distinkt med en härlig doft och smak av äpplen från det finaste området i Calvados. 80401 Boulard X.O. Pays d’Auge, FR BS 429,00 Smak av mogna äpplen och rostade mandlar, lång eftersmak. 246 Boulard Hors d’Age Pays d’Auge, FR 519,00 Härlig doft av höstäpplen med inslag av ek, komplex och smakrik. 82101 Boulard 21 ans (500 ml) Pays d’Auge, FR BS 1 050,00 Mycket komplex calvados med inslag av mogna äpplen, tobak och torkad frukt.

grappa

347 Masi Grappa di Amarone Mezzanella (500 ml) Veneto, IT 329,00 Komplex smak med toner av hasselnöt och honung. Mycket smak med elegant avslutning.

brandy

80392 Gran Duque d’Alba, Williams & Humbert

Jerez, SP BS

360,00

Härlig komplex brandy med stor arom och inslag av vaniljtoner. Läcker mahognyton i färgen.

29


DRYCKESGUIDEN BS = Beställningssortiment. Finns inte på Systembolaget men går enkelt att beställa till valfri butik, till exempel via www.philipsonsoderberg.se. TS = Tillfälligt sortiment. Finns i Systembolagets sortiment under en begränsad tid. Övriga produkter ingår i Systembolagets ordinarie sortiment. Dock kan utbudet variera från butik till butik.

cognac

70421 Gautier Cognac VS En cognac med smak av fat, aprikos, citrus och vanilj.

likör 603

Marie Brizard Vit Cacao (500 ml)

Cognac, FR BS

299,00

Likör, FR

159,00

Mycket söt likör med kakaosmak samt tydlig vaniljkaraktär.

701 Borghetti (500 ml)*, Fratelli Branca Espressolikör, IT 159,00 Massor med rostade kaffebönor. God med is el. grädde. På vaniljglass eller i Tiramisu. 781 Limoncello di Capri (500 ml), Molinari Likör, IT 179,00 Serveras väl kyld som digestiv. Bra drinkingrediens. God i fruktsallad, glass. EKO 757 Brancamenta (500 ml), Fratelli Branca Likör, IT 179,00 NYHET Läcker digestiv med bittersötma, mint och lite inslag av anis, kummin. 32 % 723 Molinari Sambuca Extra (500 ml) Anislikör, IT 179,00 En karakteristisk, mycket söt likör med tydligt inslag av lakrits samt en ton av fläderblom. 70657 Marie Brizard Manzanita Likör, FR BS 186,00 En söt likör med smak av gröna äpplen. 799 Midori Melonlikör, US 195,00 Fruktig doft med tydlig karaktär av melon. En klassisk drinkingrediens. 638 Sève Fournier (500 ml) Fruktlikör, FR 209,00 En söt likör med en liten cognacston. Simmig smak av olika frukter. 89746 Chambord (500 ml) Likör, FR BS 235,00 Strålande elegant hallon- och björnbärslikör med vanilj och honung. Superb till drinkar. 618 Southern Comfort* Fruktlikör, US 239,00 Söt eldig smak med inslag av vanilj, päron samt lite citrus. 80530 Molinari Sambuca al Caffè Likör, IT BS 239,00 En likör med smak av kaffe och anis. Perfekt till drinkar.

rom

541 Matusalem 7 años Dom Rep. Fin elegant doft av vanilj, karamelliserat socker och kanel. 88818 Matusalem Clásico Solera 10 años Dom Rep. BS Mjuk med karamellig romsmak med choklad, vanilj och crème caramel. 88825 Matusalem Gran Reserva Solera 15 años Dom Rep. BS

249,00 365,00 450,00

Toner av choklad, vanilj, plommon och melass. Choklad, kaffe och frukt i eftersmaken.

bitter

707 Fernet-Branca* (500 ml), Fratelli Branca IT Bitter örtig kryddig smak med malört och saffran plus lite anis, kummin. 707-4 Fernet-Branca* (3 x 20 ml), Fratelli Branca IT Miniflaskor perfekta för resor. Som digestivo & vid små magbesvär.

amerikansk whiskey

585 Jack Daniel’s* (även 350 ml/3 000 ml/10 fl à 50 ml) US Söt syrlig smak av vanilj, karamelliserat socker, plommon samt lite fattoner mot slutet. 10614 Gentleman Jack US Elegant smak av färsk tobak, bränt socker blandat med typisk vaniljsötma. 70221 Jack Daniel’s Single Barrel US BS Smakbomb med frisk syra. Lite torr med choklad, läder sötlakrits och en hel del arrak. 89747 Woodford Reserve US BS En mycket kryddig, något torr bourbon med inslag av mörk choklad.

30

skotsk blended whisky

405 Morrison Islay Legend 8 Y.O. Rökig, balanserad, rund smak i Islay-stil med viss gräddighet och inslag av fat.

265,00

skotsk SINGLE malt whisky

477 Glenfarclas 12 Y.O. Speyside Highland 409,00 En whisky med härlig sherrysötma och av torkad frukt och balanserad eftersmak. 80586 Glenfarclas 15 Y.O. Speyside Highland BS 589,00 Sherrysötma och med underbara fruktoner av fikon och torkad frukt. 80221 Glenfarclas 105 Cask Strength, Speyside Highland BS 629,00 Tydlig sherrysötma och toner av torkad frukt. 10421 Glenfarclas 21 Y.O. Speyside Highland 769,00 Sherrysötma med inslag vanilj och toner av torkad frukt. 320 Glenfarclas 25 Y.O. Speyside Highland 995,00 NYHET Mycket doft av fat, kaffe, nötter och choklad. Fyllig smak av torv & söta toner från sherryfat. 80589 Glenfarclas 30 Y.O. Speyside Highland BS 2 295,00 Mycket sherrytoner och inslag av kaffe, choklad och härlig nötighet. 70495 Glenfarclas 40 Y.O. Speyside Highland BS 25 000,00 Bästa 40-årspresenten! 433 Bowmore 12 Y.O.* Islay 399,00 Fyllig, avrundad smak i robust stil med inslag av tjära. Elegant rökighet. 465 Bowmore 15 Y.O. Darkest Islay 549,00 NYHET Mörk gyllenbrun färg, tydlig rökdoft. Smak av rök, sälta, toffee, russin och frukt. 80026 Bowmore 18 Y.O. Islay BS 779,00 Stor, elegant och fyllig, varm whisky med kraftfullt ekig smak. 412 Auchentoshan 12 Y.O. Lowland 395,00 Orökig, elegant, tolvårig krämig och smakrik lågländare. 70902 Auchentoshan Three Wood Lowland BS 499,00 En fyllig whisky, med härlig fatkaraktär av mjuka sherrytoner och torkad frukt. 70903 Auchentoshan 21 Y.O. Lowland BS 1 099,00 Medelfyllig, frisk och fruktig med mild fatkaraktär och lång balanserad eftersmak.

japansk whisky

420 Yamazaki 12 Y.O. Single Malt

519,00

Smakrik, tydligt maltig whisky med viss rökighet och elegant eftersmak.

199,00 39,00

299,00 369,00 449,00 399,00

80536 Hibiki 17 Y.O. Blended Whisky BS Stor, mogen och utvecklad doft med inslag av vaniljkola, päron och rostade ekfat.

öl

1515 BrewDog Punk IPA (330 ml) Skottland En typisk Indian Pale Ale med härlig beska och smak av frukt och ljunghonung. 11690 BrewDog Paradox Smokehead (330ml) Skottland NYHET Mörk stout-öl lagrad på fat från Smokehead Islay whisky. 10 %.

899,00

18,90 59,90


Ost som gör varje frukost speciell Mer inspiration och fler vällagrade ostar hittar du på arla.se/kvibille


Returneras avsändaren: Philipson Söderberg AB Box 29163, 100 52 STOCKHOLM

2 0 2 7 1 1 1 9

smak & sinne

Marknadsförs i Sverige av ÅSÖ AB Tel. 0120-844 60 www.aso.se

nr 1 2009  

Läs om vin från Chablidistriktet tex Laroche. Annika Jankell berättar att hon älskar Champagne och är en fantasifull kreatör i köket.

nr 1 2009  

Läs om vin från Chablidistriktet tex Laroche. Annika Jankell berättar att hon älskar Champagne och är en fantasifull kreatör i köket.

Advertisement