Page 1

ΤΕΥΧΟΣ 16

Newsletter

-

Ελληνική

Εταιρεία

Logistics

Χρόνια πολλά!! και

Καλή Χρονιά!!

Λεωφ. Συγγρού 5, 11743 Αθήνα • Τ: (+30) 213 0387248 • T/F: (+30) 210 6717361 E: info@eel.gr • W: www.eel.gr


EDITORIAL & ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕEL 3

Αγαπητά μέλη και φίλοι των Logistics, Ένας δύσκολος χρόνος φτάνει στο τέλος του με πολλές αλλαγές τόσο από άποψη θεσμικού πλαισίου, όσο και από άποψη επιχειρηματικών εξελίξεων στον κλάδο μας. Πολλές εταιρείες έχουν συρρικνωθεί και άλλες αρχίζουν να μεγαλώνουν. Η αγορά όμως είναι ακόμα πολύ δύσκολη και οι οιωνοί για το 2012 δεν είναι καλοί. Δεν έχουμε εικόνα του τι μπορεί να αλλάξει «αύριο». Έχουμε φτάσει σε σημείο να συμπεραίνουμε ότι ακόμα κι οι κυβερνώντες δεν γνωρίζουν τι πρόκειται να νομοθετήσουν την επομένη. Σε αυτό το κλίμα της ανασφάλειας όλοι εμείς στην Ελληνική Εταιρεία Logistics δεν χάνουμε τις ελπίδες μας και συνεχίζουμε τις δράσεις μας προκειμένου να μπορέσουμε να βοηθήσουμε, όσο περνάει από το χέρι μας, τους Logisticians, την επιστήμη των Logistics και εν κατακλείδι την ίδια την ελληνική οικονομία. Όλοι γνωρίζετε ότι η εποχή των μεγάλων λόγων έχει κάνει τον κύκλο της. Άλλωστε για εμάς, τους ανθρώπους της αγοράς, τα λόγια έρχονταν πολύ μετά το έργο μας. Πάντα κρινόμασταν και συνεχίζουμε να κρινόμαστε από τα αποτελέσματα που φέρνουμε στις επιχειρήσεις που εργαζόμαστε, αλλά και από τις προσπάθειες που κάνουμε στο Σύνδεσμό μας. Γι’ αυτό δεν θα σας πούμε πολλά. Διαβάστε τι έχουμε κάνει τη χρονιά που πέρασε μέσα στις σελίδες του Logistics News και ενημερωθείτε για την πρώτη μεγάλη δράση που ετοιμάζουμε για το 2012, το Forum Επιχειρηματιών στα Ιωάννινα όπου θα παρουσιάσουμε το Master Plan στα Logistics αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης της Ηπείρου. Παρά τις δύσκολες εποχές που διανύουμε η αγορά ήδη μας στηρίζει στην πρώτη μας διοργάνωση με τις χορηγίες της και την ευχαριστούμε πολύ για αυτό, ενώ τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο, πιστεύουν σε εμάς και παρουσιάζουν τη δράση μας. Στόχος μας άλλωστε πάντα ήταν -και συνεχίζει να είναι- η ανάδειξη της επιστήμης μας. Κι αυτό είναι που τελικά έχει δώσει στην Ελληνική Εταιρεία Logistics το κύρος αλλά και τη φήμη ενός εκ των πιο δραστήριων συνδέσμων στη χώρα μας. Επειδή λοιπόν πιστεύουμε ότι με τη συσπείρωση, την κοινή προσπάθεια και τη σκληρή δουλειά μπορούμε να καταφέρουμε πολλά και καλά πράγματα για τον κλάδο μας, σας καλούμε να συμμετέχετε ενεργά στις δράσεις μας ως μέλη της ΕΕL. Επισκεφθείτε το www.eel.gr και μάθετε περισσότερα για την ιστορία μας και επικοινωνείστε μαζί μας για να συζητήσουμε για τις εξελίξεις της αγοράς. Όλες οι καλές ιδέες μπορούν να οδηγήσουν σε ένα καλύτερο αύριο τα Logistics στην Ελλάδα. Και επειδή τη χρονιά που μας έρχεται, περισσότερο από όλα, θα χρειαστούμε δύναμη, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους, το 2012 να είναι ένα έτος δημιουργίας και ευημερίας!

Με εκτίμηση, Σωτήρης Τριχάς Πρόεδρος ΔΣ Ελληνική Εταιρεία Logistics

να! Καλά Χριστούγεν λλά! Χρόνια Πο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ήπειρος: Τα Logistics στην Περιφέρεια Το Όραμα και η Πράξη.......................................... σελ. 4-5 Νέος ηλεκτρονικός κόμβος ενημέρωσης για την εφοδιαστική αλυσίδα . .............................. σελ. 7 Η Ελληνική Εταιρεία Logistics συναντά τη Σαγκάη . ......................................................... σελ. 7-8 Ελληνική Εταιρεία Logistics - ΣΕΒ - Kantor .......................................................................... σελ. 8 Δυναμική συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρείας Logistic στην ημερίδα ECITL ...................... σελ. 9 Η Ελληνική Εταιρεία Logistics στα Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης ........................................... σελ. 10 «Απελευθέρωση Οδικών Μεταφορών… 1 χρόνος μετά» .................................................... σελ. 10 Το Road Show της Ελληνικής Εταιρείας Logistics στη Μεσσηνία........................................ σελ. 13 Τα Logistics στον χώρο της Υγείας........................................................................................ σελ. 14 Νέα Συνεργασία για την κάρτα μέλους.................................................................................. σελ. 14 Πρόσκληση τακτικής γενικής συνέλευσης των μελών της ελληνικής εταιρείας logistics............. σελ. 15 Δανειστική Βιβλιοθήκη της EEL............................................................................................ σελ. 15 ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Ειρήνη Χάδιαρη - Γκιάλα, Αντιπρόεδρος Διοικητικού, Έφη Κούτσιαρη Υπεύθυνη Γραμματείας EEL, Κατερίνα Λαδοπούλου, Επικοινωνιολόγος- Δημοσιογράφος


4

Ήπειρος

Τα Logistics στην Περιφέρεια Το Όραμα και η Πράξη Το Road Show της Ελληνικής Εταιρείας Logistics για την προβολή του Master Plan στα logistics και τις εμπορευματικές μεταφορές συνεχίζεται, με επόμενο σταθμό την Ήπειρο. Η πρώτη μεγάλη διοργάνωση της Ελληνικής Εταιρείας Logistics (EEL) για το 2012 πραγματοποιείται στις 23 Ιανουαρίου στα Ιωάννινα με θέμα: «Ήπειρος - Τα Logistics στην Περιφέρεια: Το Όραμα και η Πράξη» και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων,του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας της Περιφέρειας Ηπείρου, του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, του ITS HELAS και της Πανελλήνιας Ένωσης Επιχειρήσεων Διαμεταφοράς. Μέσα από το Forum αυτό, το οποίο θα ξεκινήσει τις εργασίες του με την παρουσίαση του Master Plan της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, ο Σύνδεσμός μας φιλοδοξεί να αναδείξει το ρόλο των logistics στην ανάπτυξη της περιφέρειας της Ηπείρου προς όφελος της εθνικής οικονομίας. Κεντρικές θεματικές ενότητες της εκδήλωσης είναι: • Τα Logistics στην Πράξη, • Συνδυασμένες Μεταφορές – Εμπορευματικά Κέντρα, • Τηλεματική, Τεχνολογίες Αιχμής. Στο Forum συμμετέχουν φορείς, μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών τόσο της τοπικής κοινωνίας, όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας. Την Οργανωτική Επιτροπή απαρτίζουν οι: Χρήστος Μήτσης, Αντιπρόεδρος Operations EEL & Εμπορικός Διευθυντής Doka Hellas Α.Ε. Αλέξης Αλεξίου, Μέλος ΔΣ EEL & Logistics Manager, Alpha Grissin Α.Ε. Γιάννης Αλούπης, Μέλος ΔΣ ΕΕL & Διευθυντής Logistics, Chipita A.E. Μέγας Υποστηρικτής των δράσεων της ΕΕL είναι η εταιρεία

Χορηγοί της εκδήλωσης είναι οι:

Χορηγοί Επικοινωνίας είναι οι: • ΚΕΡΔΟΣ • Supply Chain & Logistics • Cargo Plus • Logistics & Managements • Car & Truck • ITV Ιωάννινα TV • Πρώτο Κανάλι • NRG Radio 101.5 • Melody 9.49 • Epirus on line • Πρωινά Νέα, • Ανεξάρτητος • Ελευθερία, Ενημέρωση • www.fmvoice.gr • www.supply-chain.gr Το Forum Επιχειρηματιών θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Epirus Palace. Οι εργασίες του θα ξεκινήσουν στις 14.30 και η είσοδος είναι ελεύθερη.


5 ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ

Χρήστος Μήτσης

Αντιπρόεδρο Λειτουργιών, Ελληνική Εταρεία Logistics, Εμπορικός Διευθυντής Doka Hellas ΑΕ H ελληνική εταιρεία Logistics ευελπιστεί μέσω της εσπερίδας αυτής, να φέρει όσο το δυνατόν πιο κοντά την τοπική επιχειρηματική κοινότητα και τους φορείς, με τις νέες τεχνολογίες, τις τάσεις και γενικότερα με τους διαφόρους τομείς που απαρτίζουν την επιστήμη των Logistics. Σκοπός είναι η δραστηριοποίηση και ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε τομείς οι οποίοι θα ενισχύσουν την περιφέρεια των Ιωαννίνων και κατ’ επέκταση της Ηπείρου, συμβάλλοντας στην δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης τόσο του κλάδου των logistics όσο και της γενικότερης παραγωγικής δυναμικής. Τα Logistics για τη συγκεκριμένη περιοχή λόγω της γεωγραφικής γειτνίασης με λιμάνι και με ξένες χώρες μπορούν να αποδειχτούν εφαλτήριο δύναμη για την ανάπτυξη του τόπου.

Γιάννης Αλούπης

Μέλος ΔΣ, Διευθυντής Logistics Chipita AE Ευελπιστούμε ότι η ημερίδα που διοργανώνει η ΕΕL στην πόλη των Ιωαννίνων, θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στην τοπική επιχειρηματική κοινότητα αλλά και την ευρύτερη οικονομία. Σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση των φορέων και των εταιριών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή των Ιωαννίνων, αλλά και γενικότερα στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ηπείρου, για το ρόλο των Logistics στην ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και κατ επέκταση, της οικονομίας της χώρας μας. Η παρουσίαση έργων υποδομής, ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς και ολοκληρωμένων δράσεων για την ανάπτυξη των Logistics στην πράξη, μπορούν να αποτελέσουν πλατφόρμα ανάδειξης και αντιμετώπισης των κρίσιμων προβλημάτων για τη διαχείριση εφοδιαστικών δικτύων και την εγκαθίδρυση των Logistics ως μοχλών ανάπτυξης στην περιοχή.

Αλέξης Αλεξίου

Μέλος ΔΣ EEL & Logistics Manager, Alpha Grissin Α.Ε. Στην κάθε σύγχρονη επιχείρηση ο τομέας του Supply Chain κατέχει πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχημένη πορεία της εταιρείας, οι δύο σημαντικότεροι παράμετροι που συντελούν σε αυτό είναι η εξοικονόμηση κόστους και η εξυπηρέτηση των πελατών, ειδικά αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε λόγο της διεθνής οικονομικής κρίσεως . Βασική προϋπόθεση για την βελτιστοποίηση των παραμέτρων αυτών είναι η ενημέρωση η εκπαίδευση και η ανάδειξη των logistics γενικότερα , άλλωστε αυτός είναι και ο στόχος του forum που διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Logistics στην πόλη των Ιωαννίνων που πιστεύω ότι αποτελεί μεγάλο εμπορευματικό κέντρο της δυτικής Ελλάδος λόγο τόσο των οδικών αρτηριών όσο και του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας.


Νέος ηλεκτρονικός κόμβος ενημέρωσης για την εφοδιαστική αλυσίδα

7

Δείτε στη νέα ιστοσελίδα www.metaforespress.gr όλες τις εξελίξεις για τα logistics, τις μεταφορές και τα νέα της αγοράς της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η EEL, καλοσωρίζει τη νέα προσπάθεια ενημέρωσης και πληροφόρησης των Eλλήνων Logisticians ελπίζοντας πως και αυτή θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στην καθημερινή τους πρακτική. Στην αρχική σελίδα, στη στήλη ΓΝΩΜΗ του www.metaforespress.gr διαβάστε το άρθρο του Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Logistics κ. Σωτήρη Τριχά, με θέμα: «Υπάρχει ανάπτυξη για τα ελληνικά logistics» και ενημερωθείτε για το αύριο των logistics στη χώρα μας.

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2011... ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ EEL ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ

Η Ελληνική Εταιρεία Logistics συναντά τη Σαγκάη Την Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας συνάντηση μεταξύ αντιπροσώπων της Ελληνικής Εταιρείας Logistics και του Γραφείου Λιμενικών Υποθέσεων του Δ. Σαγκάης με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Στο πλαίσιο της επίσκεψης της πενταμελούς Κινέζικης αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο κ. Jiang Yixin στην Ελληνική Εταιρεία Logistics, τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν η χαρτογράφηση της Ελληνικής αγοράς Logistics, οι ιδιαιτερότητες που καθιστούν την χώρα μας ως την ευνοϊκότερη διαμετακομιστική πύλη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και η ανάγκη σύσφιξης των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η κα Ειρήνη Χάδιαρη-Γκιάλα, Αντιπρόεδρος Διοικητικού του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, «Η ανάπτυξη της Ελλάδας στις μέρες μας είναι επιτακτική ανάγκη. Όλοι οι κλάδοι που συνεισφέρουν ουσιαστικά στο ΑΕΠ της χώρας μας θα πρέπει να ενεργοποιηθούν, να διευρύνουν τις επαφές τους, και εκτός Ευρώπης, με στόχο πάντα τη δημιουργία νέων ευκαιριών ανάπτυξης. Με αυτή την προοπτική καλωσορίζουμε μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στα Logistics ώστε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο διαλόγου για περαιτέρω συνεργασίες». Ο κ. Φώτης Δαούσης, Αντιπρόεδρος Οικονομικών του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Logistics ανάφερε, «Το παράδειγμα ενός παγκόσμιου κέντρου των Logistics όπως είναι το λιμάνι της Σαγκάης, καταδεικνύει ότι με


Η Ελληνική Εταιρεία Logistics συναντά τη Σαγκάη

8

θέληση, σωστή οργάνωση & εκσυγχρονισμένες υποδομές η Ελλάδα μπορεί όχι μόνο να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κόμβο ολόκληρης της Ευρώπης αλλά και να λάβει την θέση που της ανήκει στην διεθνή σκακιέρα της εφοδιαστικής αγοράς. Η παρούσα δυσχερής οικονομική συγκυρία επιτάσσει να ξεπεραστούν όλα όσα μας κρατούν αυτά τα χρόνια πίσω από τις εξελίξεις. Η Ελληνική Εταιρεία Logistics, μέσα από το Master Plan, έχει δείξει τοντρόπο».Από την πλευρά του ο κ. Jiang Yixin, Αντιπρόεδρος του Γραφείου Λιμενικών Υποθέσεων του Δ. Σαγκάης, επισήμανε τη θέληση να συνεχιστούν τέτοιες προσπάθειες εμβάθυνσης των σχέσεων και από τις δυοπλευρές και εξέφρασε τις ευχαριστίες της αντιπροσωπείας για την ενδιαφέρουσα συνάντηση, προσκάλεσε δε την Ελληνική Εταιρεία Logistics στηΣαγκάη για διεύρυνση των επαφών. Κλείνοντας, οι Αντιπρόεδροι EEL κα Ειρήνη Χάδιαρη-Γκιάλα και κ. Φώτης Δαούσης εξέφρασαν την βούλησή τους στην Κινεζική Λιμενική Αντιπροσωπεία για τη δημιουργία ανοικτού διαύλου αμφίπλευρης επικοινωνίας με στόχο πάντα την ανάπτυξη των Logistics. Εκτός από την Ελληνική Εταιρεία Logistics η πενταμελής αντιπροσωπεία του Γραφείου Λιμενικών Υποθέσεων του Δ. Σαγκάης, παρουσία εκπροσώπων της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, συναντήθηκε κατά τηδιάρκεια της επίσκεψής της με την Ένωση Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Θάνο Πάλλη, εκπροσώπους του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, και τη Διεθνή Ναυτική Ένωση.

Ελληνική Εταιρεία Logistics – ΣΕΒ – Kantor Μια ισχυρή συνεργασία για την ανάδειξη των Logistics Στο πλαίσιο της σοβαρής οικονομικής κρίσης που διέρχεται η οικονομία, οι επιχειρήσεις του τομέα καλούνται να διαχειριστούν σημαντικές αλλαγές και να προσαρμόσουν το εσωτερικό τους περιβάλλον για την επιτυχημένη αντιμετώπισή της κρίσης. Μια από τις πιο σημαντικές δράσεις, τη χρονιά που πέρασε, ήταν η διεξαγωγή έρευνας από την Ελληνική Εταιρεία Logistics σε συνεργασία με την εταιρεία KΑNTOR Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας, Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της μελέτης «Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης Επιχειρήσεων στον Τομέα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας» η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό του ΣΕΒ από την Ένωση της «Kantor Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε.» και την Ελληνική Εταιρεία Logistics. Ένας από τους βασικούς στόχους του ΣΕΒ είναι να συμβάλλει στην ανάκαμψη και ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων ως μοχλό ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας. Ο ΣΕΒ ανέλαβε την πρωτοβουλία εκπόνησης στρατηγικών σχεδίων ανάπτυξης κρίσιμων (νέων και ανερχόμενων) τομέων της οικονομίας, μεταξύ των οποίων και ο τομέας της εφοδιαστικής αλυσίδας. Επιδίωξη του ΣΕΒ είναι η διαμόρφωση ενός συνεκτικού πλαισίου πολιτικών που υποβοηθούν την ανάπτυξη του τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας, μέσω της πρόβλεψης των τάσεων που επιδρούν στην ανταγωνιστικότητα του. Το στρατηγικό σχέδιο εστιάζει στην πρόβλεψη της ζήτησης για νέες υπηρεσίες, στην ανάδειξη της εισαγωγής και χρήσης νέων τεχνολογιών, στις αναγκαίες επιχειρηματικές και τεχνολογικές συνέργιες, στις απαιτούμενες δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού, στις προϋποθέσεις ανάπτυξης των επιχειρήσεων, στην αντιμετώπιση των επερχόμενων αλλαγών κλίμακας και κόστους, στη διάρθρωση της αγοράς, κτλ. Στο πλαίσιο αυτό, στόχος του ερωτηματολογίου, που έλαβαν στα χέρια τους όλα τα μέλη του Συνδέσμου μας, ήταν η αποτύπωση του εγχώριου τομέα και η καταγραφή των ενδογενών παραγόντων που επηρεάζουν την απόδοση των εταιριών που εντάσσονται σε αυτόν. Τα δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για τους σκοπούς της έρευνας με την τήρηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου που διέπει την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν επισήμως το 2012.


Δυναμική συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρείας Logistic στην ημερίδα ECITL

9

Προς ένα ‘ευφυές’ και διαλειτουργικό σύστημα εμπορευματικών Μεταφορών και logistics Στις 13 και 14 Οκτωβρίου η Ελληνική Εταιρεία Logistics συμμετείχε στο 4ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο ECITL για τις Μεταφορές που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Το φετινό συνέδριο επικεντρώθηκε στη διαλειτουργικότητα μεταξύ των συστημάτων logistics και στα οφέλη όσον αφορά στην εξοικονόμηση κόστους, χρόνου και ενεργειακής απόδοσης.

Η ανάγκη για πολυτροπικά συστήματα logistics αυξάνεται συνεχώς καθώς η βιομηχανία αναζητά οικονομικές και ενεργειακά αποδοτικές λύσεις εφοδιαστικής. Την ίδια στιγμή, οι multi-τροπικές λύσεις logistics γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικές ενισχύοντας περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ των περιφερειών της Ευρώπης. Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για την υιοθέτηση των πολυτροπικών λύσεων εφοδιαστικής είναι η έλλειψη ενοποίησης της πληροφορικής με βάση το σχεδιασμό της εφοδιαστικής και των συστημάτων ελέγχου των διαφόρων φορέων που εμπλέκονται στον τομέα των μεταφορών. Παρά τη σημαντική έρευνα έχει γίνει στον τομέα αυτό, η αυγή μιας ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών σε όλους τους τομείς που εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα παραμένει ως ένα ισχυρό όραμα για το μέλλον.

Την Ελληνική Εταιρεία Logistics εκπροσώπησε στο Συνέδριο του ECITL ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Σωτήρης Τριχάς.


Η Ελληνική Εταιρεία Logistics στα Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης SPEZIAL: Griechenland Seite 8

DVZ Nr. 122

Dienstag, 11.10.2011

Logistiker bauen eigenen Rettungsschirm

Foto: ddp

In dem vom Staatsbankrott bedrohten EU-Land wird in die Schiene, Lkw und Personal investiert

Start in der Krise. Am OLP-Containerterminal, das mitten in der Krise startete, ist die stark rückläufige Importwirtschaft Griechenlands spürbar. Doch der Ausbau wird unbeirrt vorangetrieben. Von seinem Büro aus überblickt Ntagkas eine Baustelle, auf der Schienen verlegt werden. In sechs bis acht Monaten soll der Gleisanschluss ans Netz der Griechischen Eisenbahnen OSE fertig sein. 90 Prozent der Güter, die am OLP-Containerterminal umgeschlagen werden, sind allerdings gar nicht für den griechischen Markt bestimmt. MSC sammle hier Container aus dem Mittelmeer- und Schwarzmeerraum, um sie im Transhipment weiter Richtung Osten zu verschiffen, berichtet Ntagkas. An den benachbarten, ungefähr drei Mal so großen Containerterminals, welche die chinesische Reederei Cosco seit Ende 2009 betreibt, landen

brauchen einen geregelten Zugang zu Berufen im Transport- und Logistiksektor und zu Lizenzen“, sagt Trichas. Derzeit seien sieben verschiedene Ministerien involviert, künftig soll dafür ein Ministerium geschaffen werden. Auch für Logistikimmobilien verlangt Trichas Verbesserungen. Eleni Bitsiou, Commercial Manager bei dem 3PL-Logistiker Synergy, schil-

macht genau das, was der EEL-Präsident allen meist nur national aufgestellten griechischen Firmen rät: sich international auszudehnen, zunächst in die Nachbarländer. Am Synergy-Firmensitz im Athener Vorort Aspropyrgos hat das 1990 gegründete Unternehmen 22 000 m2 Lagerhausfläche gemietet. Der schrumpfende Umsatz soll durch

Fotos: Kloss

Am Containerhafen von Piräus scheint die Krise weit weg zu sein. Wendige Van-Carrier wuseln am staatlichen Containerterminal 1 der Piraeus Port Authority S.A., OLP, hin und her. Die meisten Boxen sind ockergelb wie die Hügel im Hintergrund und haben einen MSC-Aufdruck. Denn die Mediterranean Shipping Company (MSC) ist hier der mit Abstand größte Kunde. Nach Angaben von ContainerterminalManager Konstantinos Ntagkas steuert die Schweizer Reederei 90 Prozent zum Geschäft bei. 8 Prozent entfallen auf das Londoner Schifffahrtsunternehmen Borchard Lines, die restlichen 2 Prozent kommen vom benachbarten Ro/Ro-Terminal. Den Jahresumschlag schätzt Ntagkas bis Ende 2011 auf 350 000 TEU. Und diese Zahl bringt schlagartig die Krise nach Piräus. Denn das Containerterminal 1, das erst seit gut einem Jahr in Betrieb ist, hat eine Kapazität für 1 Mio. TEU pro Jahr. Mit 750 000 TEU Umschlag wäre Ntagkas schon zufrieden, aber auch seine Prognose für 2012 geht nicht über „mehr als 500 000 TEU“ hinaus.

Boxen aus Asien an. Die Privatisierung kommt in der Transport- und Logistikbranche gut an, etwa bei Sotiris Trichas, dem Präsidenten des griechischen Logistikverbands Elliniki Etaireia Logistics (EEL): „Die Investitionen in neue Containerbrücken und anderes Equipment waren überfällig. OLP hätte das selbst schon früher anstoßen müssen“, meint er.

Trotz Krise wird gearbeitet: Am OLP-Containerterminal im Hafen Piräus sind Van-Carrier im Einsatz (links), und es wird ein Gleisanschluss gebaut (Mitte). Auch am Luftfrachtterminal von Goldair Handling am Athener Airport gibt es viel zu tun (rechts).

Trichas, der zugleich Frachtchef bei Goldair Handling mit einem 6000 m2 großen Cargoterminal am Athener Flughafen ist, hat Statistiken zur Hand. Die Zahlen sind brutal. So hat der internationale Athener Flughafen Eleftherios Venizelos innerhalb von drei Jahren über ein Drittel seines Umsatzes eingebüßt. In ganz Griechenland verschlechterten sich die Einnahmen des Landtransports inklusive Pipelines im ersten Quartal im Vergleich zum Vorjahreszeitraum um 17,4 Prozent. Immerhin setzte im zweiten Quartal ein leichter Aufwärtstrend ein. Im Lagerbereich nahmen die Umsätze im ersten Quartal um 10,6 Prozent ab. Den steilen Sinkflug der griechischen Transport- und Logistikbranche will Trichas stoppen und die Weichen wieder auf Wachstum stellen. Deshalb verhandelt er seit einem Jahr als Mitglied des nationalen Logistikkomitees mit der griechischen Regierung. Ziel ist ein Masterplan Logistik, für den sich die Griechen Anregungen aus Deutschland holen. Masterplan Logistik. Die Gesetzgebung soll modernisiert werden, um Logistikhubs beispielsweise in Athen oder Thessaloniki einzurichten. Auch das auf Eis gelegte Güterverkehrszentrum in Thriassio bei Piräus, das ursprünglich vor drei Jahren starten sollte, könnte doch noch realisiert werden. Des Weiteren soll eine gesetzliche Grundlage für kleinere Hubs entstehen. Weitere Forderung: „Wir

Neukunden-Akquise 2011 auf Vorjahresniveau gehalten werden. Zu den Klienten zählen unter anderem die Getränkehersteller Coca Cola und Heinecken oder der Elektronikkonzern Toshiba. Die Ware liefern täglich 30 Lkw in der Hauptstadtregion Attika aus.

dert die Probleme: „Lagerhallen dürfen in Griechenland nur bis 11 m hoch gebaut werden.“ Im Februar ist das Unternehmen, das 42 Mitarbeiter beschäftigt und 6 Mio. EUR im Jahr umsetzt, nach Zypern expandiert. „Dort sind 17 m hohe Lagerhallen erlaubt“, informiert die Managerin. Synergy

NACHGEFRAGT und eher bei Kleinbetrieben. Wir rechnen mit Firmenschließungen und -fusionen. Wir erwarten, dass die Talsohle nächstes Jahr erreicht wird und hoffen, dass 2013 wieder Wachstum einsetzt.

Foto: EEL

Von Kerstin Kloss

Die Finanzkrise setzt den griechischen Transporteuren und Logistikern mächtig zu. Aber die Unternehmen wollen sich nicht das Genick brechen lassen und investieren in die Zukunft: Das OLP-Containerterminal im Hafen Piräus bekommt einen Gleisanschluss, der 3PL-Logistiker Synergy schafft Lkw an, und die internationale Spedition Capocci hat zusätzliches Vertriebspersonal eingestellt.

Sotiris Trichas Präsident des Logistikverbands EEL Inwieweit setzt das Sparprogramm der griechischen Regierung Transport- und Logistikfirmen unter Druck? Das Sparprogramm betrifft sowohl Transportunternehmen als auch 3PLLogistiker aller Größen. EEL hat keine Mitgliedsfirmen, sondern rund 500 Einzelmitglieder. Ihre Gehälter werden gekürzt oder sie verlieren ihren Job. Die neue Immobiliensteuer belastet alle Unternehmen mit eigenen Büros und Lägern. Bisher gab es erst wenige Pleiten

Halten Sie die vielen Streiks in Griechenland für angemessen? Transport- und Logistikfirmen beteiligen sich nicht an Streiks. Eine Ausnahme sind Ein-Personen-Betriebe, die gegen die Liberalisierung des Transportmarkts protestieren. Ich halte Streiks für keine gute Idee. Aber die Mentalität ändert sich nicht von heute auf morgen. Welche Chancen bietet die Krise für die Transport- und Logistikbranche? Durch die Krise wird es zu einer Marktbereinigung kommen. Die Unternehmen können sich stärker fokussieren. Es wird mehr Synergien geben, vor allem zwischen den Bereichen Transport und Logistik, die heute in Griechenland selten unter einem Firmendach vereint sind. 3PL-Logistiker und Transporteure sollten Joint Ventures gründen.

Künftig wird Synergy auch eigene Fahrzeuge einsetzen und dafür diesen Monat eine Tochterfirma gründen. „Für nationale Transporte schaffen wir zunächst 5 Lkw an, nächstes Jahr sollen es 20 sein. Bis 2012 investieren wir 2 Mio. EUR“, erläutert Bitsiou. Hintergrund: Wegen der bislang begrenzten Lkw-Lizenzen arbeitet der Logistikanbieter mit Subunternehmen zusammen, von denen viele die Krise nicht überleben werden. „Wir müssen ein Backup aufbauen“, erklärt Bitsiou die Firmengründung in der Krise. Um bei den häufigen Streiks in Athen einsatzbereit zu bleiben, besitzt auch die internationale Spedition Capocci mit Sitz in Aspropyrgos fünf eigene Euro-V-Lkw. Das 1981 von dem Italiener Belisario Capocci gegründete Familienunternehmen hat in der Krise ebenfalls Federn lassen müssen. „Unser Büro in Thessaloniki mussten wir schließen. In den vergangenen Jahren ist der Umsatz um 10 Prozent jährlich gesunken. Die Importe gehen stark zurück, weil weniger konsumiert wird“, berichtet der Executive Vice President und Sohn des Firmengründers, Evangelo Capocci.

10

Ο ρόλος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics έχει γίνει γνωστός και εκτός των ελληνικών συνόρων. Έτσι, σε ειδικό αφιέρωμα που ετοίμασε η Γερμανική εφημερίδα DVZeitung το φθινόπωρο που μας πέρασε για την κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά και για τους τομείς που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας μας, πρόβαλε τις θέσεις της Ελληνικής Εταιρείας Logistics. Το ρεπορτάζ αυτό αναδημοσιεύτηκε και στην Ολλανδική εφημερίδα NIEUWSBLAD TRANSPORT. Γίνεται αντιληπτό ότι οι «ξένοι» έχουν καταλάβει τη σημασία του κλάδου μας... εμείς;

Vertriebsoffensive. Das Unternehmen bietet zu 95 Prozent europäische Lkw-Verkehre an – unter anderem für Sammelgut nach Deutschland – sowie Frischwarentransporte per Luftfracht. Das internationale Geschäft macht 50 Prozent der Aktivitäten aus, die andere Hälfte bilden nationale Transporte und Logistikservices in den 15 000 m2 großen Lagerhäusern am Firmensitz. Zu den Kunden zählen der deutsche Mischkonzern Siemens, der Leuchtmittelhersteller Osram und Agfa mit Zeitungsdruck-Produkten. Mit voraussichtlich 8 Mio. EUR dürfte Capoccis Umsatz 2011 den des Vorjahres um 1 Mio. EUR unterschreiten. Die ursprünglich 125 Beschäftigten sind auf 85 geschrumpft. „Wir haben 50 Mitarbeiter entlassen, aber 10 Vertriebsleute eingestellt“, sagt der Juniorchef. Mit einer Vertriebsoffensive bietet Capocci der Krise die Stirn. Weil sich die Aufträge pro Kunde fast halbiert haben, müssen die neuen Mitarbeiter tüchtig akquirieren. Seit diesem Jahr kümmern sich erstmals sechs Beschäftigte nur um Bestandskunden. Parallel wurden die Preise gesenkt, und der Anbieter konzentriert sich jetzt auf bestimmte Märkte. „In Griechenland muss man sehr flexibel sein“, sagt der Juniorchef. Persönlich bedeutet das für ihn: „Morgens weine ich und nach DVZ 11.10.2011 10 Uhr kämpfe ich.“

«Απελευθέρωση Οδικών Μεταφορών… 1 χρόνος μετά» Στα πλαίσια υποστήριξης δραστηριοτήτων που προωθούν και προάγουν την επιστήμη των Logistics, η EEL συμμετείχε ενεργά στις εργασίες της Ημερίδας που διοργάνωσε η εταιρεία Projectyou, με θέμα «Απελευθέρωση Οδικών Μεταφορών… 1 χρόνος μετά» και η οποία διεξήχθει στα πλαίσια του πολυσυνεδρίου Capital +Vision, την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου. Τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Logistics παρακολούθησαν την εκδήλωση με έκπτωση 50% στο αρχικό κόστος συμμετοχής καθώς και τις παράλληλες άλλες δύο εκδηλώσεις της Projectyou με θέμα την έρευνα Στρατηγικών Serengeti.


Business Intelligence στην εφοδιαστική αλυσίδα

11

  Την αιγίδα της πρόσφερε η Ελληνική Εταιρεία Logistics στην ημερίδα «Business Intelligence στην εφοδιαστική αλυσίδα, Εργαλεία και μέθοδοι για την σύγχρονη επιχείρηση» που διοργανώθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου από την QlikView Hellas και την DCW Software Hellas. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας η Ελληνική Εταιρεία Logistics τόνισε πως οι εταιρείες που στηρίζονται στη χρήση μιας σύγχρονης πλατφόρμας ηλεκτρονικής διαχείρισης βελτιώνουν την κερδοφορία τους, παρακολουθούν σε άμεσους χρόνους την απόδοση της συμφωνίας με τον προμηθευτή τους, αναλύουν εύκολα και γρήγορα φορτία και διαδρομές για να πετύχουν μείωση του κόστους μεταφοράς και κυρίως βελτιώνουν τις ταμειακές ροές τους. Η ορθολογικότερη διαχείριση και η δημιουργία μεγαλύτερων οικονομιών κλίμακας μέσα σε μια επιχείρηση καθίστανται στις μέρες μας περισσότερο αναγκαίες από ποτέ.

Συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρείας Logistics σε πρωτοβουλία του ΣΕΒ για την προώθηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, η Αντιπρόεδρος Διοικητικού κα Ειρήνη Χάδιαρη-Γκιάλα εκπροσωπώντας την Ελληνική Εταιρεία Logistics είχε την ευκαιρία, κατόπιν πρόσκλησης, να συμμετάσχει σε workshop διαβούλευσης που διοργανώθηκε με θέμα την ηλεκτρονική τιμολόγηση και το οποίο διεξήχθη στα πλαίσια της συνεργασίας του ΣΕΒ με ειδική ομάδα έργου που έχει συσταθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Στόχος της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε ήταν να κατατεθούν προτάσεις, επισημάνσεις και παρατηρήσεις για το σχέδιο κατάρτισης πρότυπου ηλεκτρονικού τιμολογίου με εφαρμογή σε όλες τις συναλλαγές.


13

Το Road Show της Ελληνικής Εταιρείας Logistics στη Μεσσηνία Ανάπτυξη με Eπίκεντρο τα Logistics

Η σημασία των logistics στην ανάπτυξη της Μεσσηνίας και της ευρύτερης περιφέρειας της Πελοποννήσου κυριάρχησαν στο Road Show της Ελληνικής Εταιρείας Logistics. Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Εσπερίδας με θέμα: «Μεσσηνία- Τα Logistics στην περιφέρεια: Το Όραμα και η Πράξη» την οποία συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρεία Logistics (EEL) με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, στις 4 Ιουλίου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την ηλ εκτρονική εφημερίδα Eleftheria OnLine, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, κ. Σωτήρης Τριχάς, παρουσίασε το Master Plan των Εμπορευματικών Μεταφορών και των Logistics τονίζοντας πως οι ευκαιρίες που γεννιούνται πανελλαδικά είναι τεράστιες. Με τις κατάλληλες υποδομές τόσο οι ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις της Μεσσηνίας, όσο και νέες, μπορούν να επωφεληθούν στο έπακρο από τα σωστά οργανωμένα logistics. Σε όλες τους κλάδους, τα logistics συνδράμουν στον περιορισμό του κόστους, στην αρτιότητα της παράδοσης των προϊόντων, αλλά και στην τελική ανάπτυξη των μεγεθών. Οι κεντρικές ενότητες της Εσπερίδας που παρουσίασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους παρευρισκόμενους επιχειρηματίες, στελέχη και φίλους των logistics ήταν: Τα logistics στην Πράξη, Συνδυασμένες Μεταφορές - Εμπορευματικά Κέντρα, Εξωστρέφεια - Τεχνολογίες Αιχμής. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι: Αντιδήμαρχος Καλαμάτας κα Ντίντα Παναγιώτα καθώς και ο πρόεδρος ΣΥΝΔΔΕ&L κος Βασίλης Μπαρμπαγιάννης οι οποίοι χαιρέτησαν τις εργασίες της Εσπερίδας ενώ χαιρετισμό απέστειλε κι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων κ. Θεοχάρης Τσιόκας. Συντονιστική Επιτροπή ήταν οι: Φώτης Δαούσης, Αντιπρόεδρος Οικονομικών EEL - Logistics Director Ομίλου ΣΕΛΟΝΤΑ, Διονύσης Γρηγορόπουλος, Μέλος ΔΣ EEL - Διευθύνων Σύμβουλος LOGISTICS WAY AE, Κυριάκος Σπανογιάννης, Μέλος ΔΣ EEL – Διευθυντής Logistics FASHION LOGISTICS A.E. - ΟΜΙΛΟΣ SPRIDER STORES και Ευάγγελος Σόφρωνας, KCVB Καλαμάτας (Γραφείο Υποδοχής Συνεδρίων & Θεματικού Τουρισμού). Μέγας Υποστηρικτής των δράσεων της EEL είναι η εταιρεία JUNGHEINRICH. Υποστηρικτές της εκδήλωσης ήταν οι εταιρείες: DB SCHENKER AE, MEDFRIGO AE και METRON LOGISTICS AE, καθώς και οι: ΣΥΝΔΔΕ&L, ΠΕΕΔ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΨΥΧΟΥΣ. Χορηγοί Επικοινωνίας ήταν οι: ΚΕΡΔΟΣ, SUPPLY CHAIN & LOGISTICS, Cargo Plus, LOGISTICS & MANAGEMENT, www.fmvoice.gr και η ηλεκτρονική εφημερίδα Εleftheria on line.


14

Η Ελληνική Εταιρεία Logistics προβάλλει την σημαντικότητα των Logistics στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας

Την Δευτέρα 30 Μαίου διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Τμήματος Διοίκησης Μονάδων Υγείας & Πρόνοιας και την ενεργή υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Logistics στο κεντρικό αμφιθέατρο των ΤΕΙ Αθήνας, η ημερίδα με θέμα «Η Εφοδιαστική Διαχείριση στην Σύγχρονη Επιχείρηση – Τάσεις & Προοπτικές» Την EEL εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος Λειτουργιών κος Χρήστος Μήτσης, ο οποίος στην χαιρετιστήρια ομιλία του τόνισε την σπουδαιότητα της ορθολογικής διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας στο νευραλγικό χώρο της Υγείας.

Νέα Συνεργασία για την κάρτα μέλους

Σε συνέχεια της αποστολής της ανανεωμένης Κάρτας Μέλους στα ταμειακώς ενήμερα μέλη της EEL, ανακοινώνεται μια νέα συνεργασία που έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες και να εμπλουτίσει τα προνόμια που η κάρτα παρέχει στους κατόχους της. Ο Ξενώνας Κανέλλα, στο χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά Σερρών, με την επίδειξη κατά την έλευση της Κάρτας Μέλους EEL, προσφέρει 20% επί του τιμοκαταλόγου στις τιμές δωματίων περιλαμβανομένου του πρωϊνού και όλων των φόρων. Επίσης παρέχεται δωρεάν χρήση των αιθουσών για διοργάνωση συνεδρίων εφόσον οι σύνεδροι διαμείνουν στον Ξενώνα. http://www.xenonaskanela.gr Tηλ. Επικ: 6939210265 - 6932950107


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ LOGISTICS

15

Κατόπιν αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Logistics και σύμφωνα με το Καταστατικό του, καλούνται τα Μέλη του σε Τακτική Γενική Συνέλευση στο Ξενοδοχείο Metropolitan (τέως Χανδρής) αίθ. ΡΟΔΟΣ - στην Λεωφ.Συγγρού 385, την 11η Iανουαρίου 2012, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18.30μμ., για συζήτηση και λήψη αποφάσεων σε θέματα Ημερήσιας Διάταξης τα οποία έχουν εμπρόθεσμα ανακοινωθεί. Επισημαίνεται ότι στην ως άνω Τακτική Γενική Συνέλευση δικαίωμα ψήφου έχουν τα ταμειακώς ενήμερα Τακτικά, Ομότιμα και Συλλογικά Μέλη του σωματείου. H παρουσία όλων μας στην Γενική Συνέλευση είναι απαραίτητη και ιδιαίτερα σημαντική.

Δανειστική Βιβλιοθήκη της EEL Χρήσιμο εργαλείο στους νέους Logisticians

«Η γνώση έχει αξία μόνο όταν μοιράζεται»

Η Ελληνική Εταιρεία Logistics ακολουθώντας πιστά τον κανόνα της διάδοσης της επιστήμης των Logistics στην χώρα μας, έχει δημιουργήσει στα γραφεία της, έναν ειδικό χώρο – αναγνωστήριο όπου oι ενδιαφερόμενοι μπορούν εφόσον το επιθυμούν, να ανατρέξουν μέσα σε πολυάριθμες εκδόσεις, αρχεία περιοδικού τύπου και πρακτικά επιστημονικών εκδηλώσεων προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες τόσο για την ιστορία των logistics όσο και για τα νέα της αγοράς. Η ανάγνωση αλλά και ο δανεισμός των βιβλίων παρέχεται δωρεάν στα μέλη μας.


EEL Newsletter issue 16  

EEL Newsletter issue 16

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you