Petrus församling hösten 2019

Page 1

H Ö S T E 1N

2 0 1 9


2. Välkommen 4. Gudstjänster 5. Vem är Petrus? 6. Barn och familj: Anne Koivula 7. En plats att växa: gemenskap 8. Alphakurs 9. Musik i Petrus 10. För barn 11. För ungdomar 12. Något för alla 14. Café Torpet 15. Diakoni Mission 16. Framåt tillsammans: familjevän 17. Julen 2019 18. Ta kontakt Anställda Petrus kansli Skogsbäcksvägen 15 09-2340 7100 må–ti 10 – 13 on 13 – 16 to–fr 10 – 13

RENOVERING AV HJÄRTAT den här sommaren har varit en lite annorlunda sommar för mig och min familj. Vi har renoverat hela källarvåningen i vårt lilla hus i Kårböle och jag har tillbringat större delen av dagarna under mark. Jag och en kompis grävde ut många ton med grus och betong, tills armarna kändes som spaghetti. Ibland föll en tegelsten på tårna och ibland blev benen rivna av armeringsjärn. Det innebär en hel del jobb och kan ibland göra rätt så ont när man renoverar. medan jag stått i källaren och grävt har jag ofta tänkt på en annan husbyggare. Jesus var hantverkare, tektón på grekiska. Det är någon som arbetar med konstruktion, det kan vara både i sten och i trä. Det är någon som vet hur man gör, ibland nästan vad vi idag skulle kalla för ingenjör. Jesus vet hur man renoverar hus men han vet också hur man renoverar liv och människor. den kände författaren C.S Lewis berättade en gång en liknelse om renovering. ”Tänk dig att du själv är ett levande hus.” skrev han. En dag kommer Gud för att renovera huset. Du blir glad, för det är något du längtat efter. Det är vissa saker som behöver fixas. ”Gud har större och vackrare planer för Till en början kanske du förstår vad dig än du själv vågar Gud gör. Han fixar rör och ledningha. Så ge plats åt ar, tätar hålen i taket osv. Det är sådant som du visste att behövde göras honom att göra sin och därför blir du inte överraskad. renovering i ditt men sen fortsätter han. Gud hjärta och ditt liv hamrar och ställer till på ett sätt som den här hösten.” du inte kan se någon mening med. Det gör till och med lite ont ibland. Vad i all världen är det han håller på med? Förklaringen är att han bygger ett helt annat hus än du hade tänkt dig – bygger ut en ny flygel här, en ny våning där, reser torn, anlägger trädgård. Du hade trott att du skulle göras till en enkel liten stuga, men han bygger istället ett palats. Gud vill själv komma och bo i det.

2


gud har större och vackrare planer för dig än du själv vågar ha. Så ge plats åt honom att göra sin renovering i ditt hjärta och ditt liv den här hösten. Gud vill göra något magnifikt och storslaget av ditt hjärta. Och han vill själv bo i det.

Daniel Björk, kyrkoherde

PULSFEST Puls fyller 10 år! Kom och fira vad Herren gjort med lovsång, vittnesbörd, middag och program.

15.9.2019 kl.15.30 Vi vill fira ett decennium av viktiga gudsmöten, stora bönesvar, gemenskap och frivillighet. Välkommen! 3


VI SES PÅ SÖNDAG ÅGGELBY GAMLA KYRKA

På söndag är det fest! I Petrus firar vi tre gudstjänster varje söndag: i Munksnäs, i Åggelby gamla kyrka och Petruskyrkan. Gudstjänsterna har lite olika stil så kom med och hitta din egen favorit. Välkommen på gudstjänst med kyrkkaffe nu på söndag. Det är veckans höjdpunkt!

Högmässa söndag kl. 12 Brofogdevägen 12

MUNKSNÄS KYRKA

Högmässa söndag kl. 10 Söndagsskola för barn, kyrkkaffe Tegelstigen 6

PULS 10-ÅR

Vi vill fira ett decennium av viktiga gudsmöten, stora bönesvar, gemenskap och frivillighet. Ställ in dig på en härlig gudstjänst där vi firar vad Gud gjort i våra liv och vår församling. Efterfest med nostalgiska inslag och en middag du inte vill missa! Petruskyrkan 15.9 kl 15.30.

PULS

.

En gudstjänst i nyare stil för alla åldrar. I Petruskyrkan kl. 15.30. Kom på kaffe innan gudstjänsten. Barnkyrka och Cool Kids ordnas varje söndag.

4


VEM ÄR PETRUS?

VILL DU STÖDA?

Petrus församling täcker hela västra och norra Helsingfors. Det är ett dynamiskt och mångsidigt område, precis som människorna som bor där. Du är varmt välkommen med i vår verksamhet, var du än bor. Petrus blev till när de tidigare församlingarna Markus och Lukas slogs samman år 2009. Församlingen har ca. 6700 medlemmar och är idag en fräsch och modern församling med mångsidig verksamhet för alla åldrar. Kanske också du hittar en gemenskap som passar just dig? Jesus exempel och undervisning är grunden för allt vi gör. Hans exempel är enastående. Han visar ett liv med frid och frihet. Vi tror att han visar det allra bästa sättet att leva, för oss och vår värld. Kom gärna in på en kopp kaffe så berättar vi mera. Petrus är din församling!

Stapelstaden Brobacka

Sockenbacka Munkshöjden Munksnäs

Haga

Ring I Dammen

Månsas

Storskog

Forsby

Åggelby

le Lahtis

Malm

Rönnbacka Grinddal Vik

by

Lassas

Bocksbacka

Baggböle

Ko tt

Malmgård

Staffansby

Parkstad

Mosabacka

Svedängen

Tusbyleden

n ede usl eh ast Tav

n ge svä hti Vic Kåna la

Kårböle

Tomtbacka

den

Majstad

Granö Lövö

Vi är Petrus!

5

Vill du stöda nya, viktiga satsningar i församlingen som diakoniprojekt eller lärjungaskolan Transform? Pro Markus och Pro Lukas är två ideella föreningar som varje år stöder och hjälper de mest behövande i församlingen och nya viktiga satsningar. Du kan bli stödjande medlem i föreningarna Pro Markus r.f. eller Pro Lukas r.f. så får du veta mer om hur du kan bidra. Kontakta ordförande Johannes Perret, johannes@perret.nu angående info om Pro Markus och Stig-Olof Fernström, stiga@bof.nu, för info om Pro Lukas.


VÄ L K O M M E N A N N E ! Församlingspastor för barn och familjer

ANNE KOIVUL A Vad ser du fram emot med att jobba i Petrus? Att bli en del av en levande gemenskap, Kristi kropp, samt att få jobba med frivilliga och anställda. Jag har hört mycket gott om människor i Petrus och känner redan några, men väntar på att lära känna många nya. Att få be tillsammans är något som jag tycker särskilt mycket om.

Födelseort

Varför vill du jobba med barn och familjer?

Favorit bibelord

Varje barn är unikt och därför är barn så roliga att jobba med. De är äkta, de låtsas inte vara något annat än den de är. Jag tycker om att leka, skratta, sjunga, spela och lyssna, vilket man kan göra då man jobbar med barn. Att få vara en trygg kristen vuxen i barns liv och få se barn lära sig något nytt är fascinerande. Det är inte alltid lätt att vara ett par idag, oberoende om man har barn eller inte. Jag vill gärna vara med och skapa kontakter mellan människor i samma livssituation för att bygga vänskap och stöd i vardagen.

Frid lämnar jag kvar åt er, min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger. Känn ingen oro och tappa inte modet. Joh 14:27

”Varje barn är unikt och därför är barn så roliga att jobba med. De är äkta, de låtsas inte vara något annat än de är.” Du bytte studiebana, hur blev du präst? Jag har haft en kallelse till andligt arbete sedan barndomen, men min väg till prästvigningen var lång. Först efter att jag studerat annat och varit i arbetslivet, kände jag mig färdig för prästyrket.

6

Helsingfors

Förebild En är broder Roger, från Taizé, hela hans liv inspirerar mig. Han riskerade sitt eget liv för att rädda andra från döden under krigen. Även hans ödmjukhet, viljan att inte vara stor utan låta Gud vara stor, är inspirerande.


Nästa läsår börjar 3.9.

E N P L AT S A T T VÄ X A

Att vara församling är att dela livet och växa tillsammans.

SMÅGRUPPER

Benjamin Sandell 050-3795703

I Petrus finns hemgrupper för alla åldrar och livsskeden. De leds av frivilliga och träffas oftast hemma hos någon för gemenskap och goda samtal över en kopp te. Hör av dig till församlingspastor Benjamin, så berättar han mera. Vi ses!

TRANSFORM

Ett år med Jesus. Förändras. Förändra. Transform är en ett år lång lärjungaskola, i hjärtat av Petrus församling, mitt i vardagen. Det är för dig som vill växa till att bättre förstå din identitet i Kristus och bli uppmuntrad att leva ut din kallelse som lärjunge i världen. Anmälan till hösten 2019 stänger 15.8.19. Mer info/anmälan finns på: http://www.transform.fi/

..anpassa er inte efter den här världen, utan låt er förvandlas (eng. be transformed) genom förnyelsen av ert sinne så att ni kan pröva vad som är Guds vilja. – Rom. 12. Har du frågor? Ta kontakt! Ida-Maria Pekkarinen: ida-maria.pekkarinen@evl.fi

7

T R A NHar Sdu F frågor? ORM

Förändras. Förändra. Ida-Maria Pekkarinen:

ida-maria.pekkarinen@evl.fi

”Transform har gjort väldigt stor skillnad. Jag tror det har varit en jättebra början på mitt mera ’vuxna, självständiga’ liv. Att ha lärt känna Gud och sig själv bättre och veta vad som är värt att sträva efter i livet. Att få ha upptäckt sina gåvor, styrkor och svagheter har haft väldigt stor betydelse för mig, och att få vara med i en så ärlig gemenskap.” ”Året har varit ett livsförvandlande äventyr där saker jag inte förutsåg att skulle hända i mig hände.”

NÄR? Nästa läsår börjar 3.9. Vill du förändras? Kom med! Lärjungaskolan Transform har undervisning två gånger i veckan, på tisdagar och torsdagar, så du kan jobba eller studera på sidan om och samtidigt utrustas till ett liv med Jesus. www.transform.fi


ALLA HAR FRÅGOR

Vad är dina frågor? Om tron, om livet. Kom med och upptäck mer.

LIV. TRO. MENING. PETRUSKYRKAN ONSDAGAR KL. 18, START 25.9 ALPHA är ett tillfälle att utforska livet och tron under 11 kvällar med mat, gemenskap och goda samtal. Kursen är för helt vanliga människor oberoende av tidigare kunskap eller bakgrund. Runt om i världen ordnas Alpha i kyrkor, på caféer universitet m.m. Testa du också! Välkommen. Vad uppskattade du mest med alphan?

Mikael Karring veterinär

"Jag ville gå kursen för att träffa andra kristna, diskutera och kontrollera min syn på kristendomen med andra likasinnade. Upplägget på Alphan tyckte jag var bra och jag uppskattade den varma och glada gemenskapen och livliga diskussionerna."

Vad uppskattade du mest med alphan? Jasmin Sundbäck studerande

”Jag valde att gå Alpha eftersom jag länge velat lära mig mer om kristendomen och bibeln. Jag visste inte var jag skulle börja men när jag hörde om Alpha kändes det mest logiskt att börja där. Jag uppskattade de super bra filmsnuttarna vi kollade på, de intressanta diskussionerna och gemenskapen.”

8


MUSIK I PETRUS MUSIKEVENEMANG OCH KONSERTER Kyrkomusikens dag Torsdag 19.9

Peter

På kyrkomusikens dag ordnas det konserter runt om Helsingfors i olika kyrkor.

Julmusik Lördag 14.12 kl. 17

Liisa

VILL DU SJUNGA? KÖRERNA STARTAR IGEN

Kom in i julstämning med att sjunga De vackraste julsångerna. Kören Petrus Vokalensamble uppträder tillsammans med blåsorkestern Tonvirveln. Johan Cantell, Peter Hilli m.fl.

Att sjunga i kör är bra för välmåendet. Körsångare sägs vara mer utvilade, lyckliga och fulla av energi. Dessutom träffar man nya vänner och har en regelbunden gemenskap. Petrus församling har körverksamhet i olika former, kom med!

De vackraste julsångerna Lördag 30.11 kl. 17

En ny barnkör startar till hösten! Se mer info på nästa sida.

Julstämningen är säker då man samlas i Åggelby gamla kyrka av trä och sjunger de mest omtyckta julsångerna tillsammans. Lovsång från Petrus lovsång finns på Spotify och YouTube!

Petrus vokalensemble Varannan onsdag kl. 19 Start 11.9 Petruskyrkan, Skogsbäcksvägen 15

Allsångsstund Varannan onsdag kl. 12.30 Start 18.9, slut 11.12 Petruskyrkan, Skogsbäcksvägen 15

Lovsångsgruppen Varannan tisdag kl. 18 Start 17.9 Munkshöjdens kyrka, Tegelstigen 6

För dig som sjungit i kör tidigare. Vi sjunger i olika stämmor och uppträder ibland på t.ex. mässor.

För alla sångglada, oberoende av tidigare kunskap. Vi sjuger tillsammans utav glädjen att sjunga.

Kör för alla. Kören medverkar under Förbön och tack-kvällarna i Munkshöjdens kyrka.

9


Joina gruppen Petrus Kidz på Facebook och häng med!

BARN OCH FA M I L J E R

BARNKYRKA Barnkyrka för barn under skolåldern och CoolKids för skolbarn ordnas under Puls-gudstjänsterna kl. 15.30, Petruskyrkan.

MUSIKLEK

En rolig stund för dig med barn 0-5 år. Kaffe efteråt! Malms kyrka tisdagar kl. 10 Anne Koivula Kommunalvägen 1 3.9-10.12

SÖNDAGSSKOL A

Hagasalen torsdagar kl. 10 Anne Koivula Vespervägen 12. 6.9-12.12

Söndagsskolan ordnas under Munksnäs-gudstjänsten. Söndag kl. 10, start 8.9 Munksnäs kyrka, Tegelstigen 6

K NAT T E K Y R K A En härlig stund för de små söndag 27.10 kl. 10 i Petruskyrkan. Träffa andra familjer, sjung roliga sånger och ta del av en spännande bibelberättelse. Efteråt blir det mat o lek i barnrummet. Passar extra bra förbarn under skolåldern men alla är välkomna med!

BARNKÖR

Petrus barnkör startar igen! Kom med och sjung och ha roligt tillsammans onsdagar kl. 15-16 i Petruskyrkan. Alla är välkomna med oberoende av tidigare sångkunskaper. Kören startar 11.9.

DAGHEMMENS JULKYRKA Musiklek-familjerna är även välkomna. 4. 12 kl. 9.30 Södra Haga kyrka 10.12 kl. 9.30 Malms kyrka 17.12 kl. 9.30 Munksnäs kyrka 18.12 kl. 9.30 Petruskyrkan

10

Kom och testa barnrummet!


PETRUS YOU T H

Petrus Youth är ett gäng härliga ungdomar som ordnar läger, ungdomssamlingar, skriba och mycket annat. För att det är roligt och för att man växer mest och bäst tillsammans. Kom och testa!

HÖSTWEEKEND

HJÄLPIS

En helg ute på Lekholmen 13-15.9 för alla sommarens konfirmander och hjälpisar, samt andra intresserade. Vi chillar, badar bastu och har annat program. Kom med om du vill uppleva lekisandan en gång till!

Hjälpledarutbildningen börjar igen på höstterminen. Att vara hjälpledare är till och med ännu roligare än att gå skriban. Hör av dig till ungdomsteamet om du vill hänga med på hjälpledarutbildningen.

T R Ä F FA R Yay! Nya ungdomsträffar med gemenskap och energi startar till hösten. Vi chillar, äter, spelar, har bra musik och snack kring olika teman. Följ med Petrus Youth appen och Instagram då hösten närmar sig. Det här blir spänannde, så kom med förväntan och ta med en kompis!

Ida

Jonte

facebook.com/petrusyouth instagram: @petrusyouth_ snapchat: petrusyouth

11

Ladda ner Petrus Youth webappen via petrusyouth.fi


NÅGOT FÖR ALLA GEMENSKAP DAGSCAFÉ Udda veckors tisdagar kl. 13 Start 10.9, slut 19.11 Skogsbäcksvägen 15 Andakt, kaffe och litet program. Mera info ger Bodil Sandell.

B ÖN/LOVSÅNG FÖRBÖN OCH TACK Jämna veckors tisdagar kl. 19 Start 17.9, sista gången 10.12 Munkshöjdens kyrka, Raumovägen 3 Barnpassning ordnas. Vi ber gärna för dig. Kom med och be, eller skicka dina förbönsämnen. Förbönstelefonen är öppen måndagar kl. 14.30-16.30, samt Förbön och Tack kvällar kl. 18-19. Tel. 09 2340 7171. E-post: pray.petrus@evl.fi eller brev: Petrus församling, Förbön och Tack, Skogsbäcksvägen 15, 00630 Helsingfors.

MORGONBÖN Tisdag och torsdag kl. 9 Petruskyrkan, Skogsbäcksvägen 15 Starta dagen med rätt fokus! Tisdagar morgonandakt och lovsång samt torsdagar morgonbön med lärjungaskolan Transform.

MÅNADSLUNCH MED ANDAKT Onsdag kl. 12.30 18.9, 16.10, 13.11, jullunch 4.12 Skogsbäcksvägen 15 Lunch, program, samtal och gemenskap. Anmälan till Bodil Sandell eller Gunilla Riska senast samma veckas måndag.

SAMTALSGRUPP FÖR MÄN

VÄGEN VIDARE

Måndag kl. 19 16.9, 14.10, 11.11, 2.12 Café Torpet, Köpingsvägen 48 Kaffe och diskussion kring aktuella ämnen som har beröring till den kristna tron. Stig-Olof Fernström

Sex onsdagar Start 25.9 kl. 18 Café Torpet, Köpingsvägen 48 Sorgekursen är för dig som mist någon. Kvällsmål, samtal och hjälp att bearbeta sorgen. Ronny Thylin, Camilla Norkko.

12


BIBEL

EVENEMANG

ROTAD I ORDET

BJÖRKEBODAG

Måndag 23.9, 28.10, 18.11, 9.12 kl. 18 Malms kyrka, Kommunalvägen 1 Stig-Olof Fernström, Leif Nummela, Henrik Perret och Allan Franzén tar oss på en resa djupare in i Bibeln. Olika teman varje gång.

Onsdag 14.8 Björkebo, Nummela Välkommen med på en trevlig dag på lägergården Björkebo i Nummela. Mer info av Bodil Sandell eller Gunilla Riska.

BIBELEFTERMIDDAG Onsdag 11.9, 25.9, 6.11, 20.11 kl. 13 Hagasalen, Vespervägen 12 Bibelundervisning och kaffeservering med Stig-Olof Fernström.

PULS 10-ÅR! Lördag 15.9 kl. 15.30 Petruskyrkan Vi firar ett decennium av viktiga gudsmöten, stora bönesvar, gemenskap och frivillighet. Ställ in dig på en härlig gudstjänst där vi firar vad Gud gjort i våra liv och vår församling. Efterfest med program middag du inte vill missa!

KESWICKMÖTE

KVINNOR KVINNOBRUNCH

10-12.10 Andreaskyrkan Det årliga ekumeniska Keswickmötet innehåller bön, bibelstudium och själavård. Temat är Jesus min Herre och min Gud, huvudtalare är Bo Brander. www. keswick.fi

Lördag 16.11 kl. 10.30 Petruskyrkan, Skogsbäcksvägen 15 Varmt välkommen på den traditionella kvinnobrunchen med god mat och inbjuden talare. Anmälan till kansliet eller Britta Lassus, britta.lassus@gmail.com/ 050-327 1948.

PETRA-FRUKOST

FOKUS-HELG

Lördag 14.9, 12.10, 9.11 kl. 10 Café Torpet, Köpingsvägen 48 En inspirerande frukost för alla kvinnor. Intressanta gäster, härlig frukost och trevligt sällskap. Näring för både kropp och själ. 8€/5€ (stud/senior/vårdledig). Mera info på webbsidan.

Fredag-söndag 4-6.10 Enä-Seppä Vi åker som församling till lägergården Enä-Seppä för att spendera en helg i gemenskap, söka Gud och inspireras. Häng med på en helg av goda samtal, mat, lekar och tid i Guds närvaro.

13


CAFÉ TORPET VÄLKOMMEN

Café Torpet är Petrus församlings mysiga café i hjärtat av Södra Haga, bredvid Hoplax tågstation. Vi har Hagas bästa kaffe, från Johan & Nyström, utsökta lokala bakverk och en prisbelönt “lekborg” för de minsta i familjen. Vår sopplunch serveras kl. 11-14. Kom in och njut en stund!

FESTLOKAL

Torpet är också den perfekta lokalen för dina fester och kalas upp till ca 40 personer. Ta kontakt med Anu så fixar vi det!

ALL DAY BREAKFAST

Långfrukost lördag jämna veckor, kl. 9.30-13. Unna dig en skön start på helgen med Torpets utsökta frukost! Frukost serveras även vardagar kl. 9-11.

ÖPPET må-fre kl. 9-17 lö 9.30-13, jämna v. Köpingsvägen 48

Anu Kuokkanen 050-358 9310 caféansvarig

HS Nyt-bilagan listade Café Torpet som ett av Helsingfors bästa restauranger med lekplats. Kom och testa själv!

14


DIAKONI OCH MISSION Församlingens diakonissor finns till för dig i livets olika skeden. Ta kontakt om du behöver stöd och hjälp eller bara vill ses och prata en stund.

Bodil Sandell 050-380 3925 Tel.tid kl. 8-9, varje dag diakonissa

PETRUS VÄNTJÄNST

Nina Nybergh 09-2340 7126 ti-to diakonissa

Vill du glädja och stöda en medmänniska ibland? Det finns ensamma som så gärna vill få besök en stund. Ta kontakt med Britta Lassus och kom med!

Gunilla Riska 050-576 8643 Tel.tid kl. 9-10, varje dag diakonissa

britta.lassus@gmail.com 050-327 1948

Petrus församling har missionärer i olika delar av världen. Missionsbruncherna är en chans att samlas kring en god frukost, njuta tillsammans och höra mer om missionsverksamheten av gäster från olika håll i världen.

15


F A M I L J E VÄ N N E R Många barnfamiljer upplever att vardagen känns utmanande och ensam. Det kan vara svårt att hinna eller orka med allt. Genom Petrus församlings projekt Framåt tillsammans kan du få kontakt med en familj som du får vara en vän för. Du får vara där för

att lyssna, uppmuntra och kanske vara det par extra händer som ibland är till stor hjälp i vardagen. Familjeväns-verksamheten är gratis för barnfamiljerna och baserar sig på frivilliga personer som väljer att ge av sin tid under en viss period som kan vara allt mel-

A T T VA R A VÄ N ”Jag bland annat hämtade barnen från skolan, hjälpe dem göra läxor och lekte med dem i parken. De kändes fint att få möjligheten att ge av min tid åt någon som behöver hjälp. Jag tyckte även själv att det var super roligt och kände mej så uppskattad av familjen.”

”Det är i början spännande, att bygga en relation till sin vänfamilj från grunden. Det är inte självklart att stödbehovet alltid är så tydligt, men viktigaste är att ge tid och visa att man bryr sig. Vi övar på lyhördhet och lär oss hur vi kan visa omtanke till medmänniskor.”

16

lan 2 månader och upp till 1 år, då du träffar familjen ca. en gång i veckan. Under tiden som familjevän får du även handledning från Petrus församling. Gör en praktisk skillnad i människor liv kring dig genom att finnas där för någon annan i vardagen!

INFO Kajsa Sjöberg 0504310163 kajsa.sjoberg@evl.fi


JULEN 2019 ÄNNU KÄNNS VINTERN och julen förhoppningsvis avlägsen. Men även detta år kommer den. Låt julens budskap komma nära i år och ge dig glädje, frid och hopp i år. Jesus kom för din skull. Kom och fira en av världshistoriens största händelser med oss!

FÖR CA 2019 år sedan föddes till vår jord en härskare, en kung, en frälsare. Han var inte alls som hans samtid trodde att han skulle vara. Vi som församling vill fira att vår frälsare och Gud föds till oss i den sårbaraste möjliga skepnad – som ett nyfött barn!

LILLAJULFEST 1.12

Fira advent tillsammans! Petrusmässa, eget program för barn, och julgröt efteråt. Vi ses! 1.12 kl. 15.30 Petruskyrkan

J U LT I D E N I P E T RU S JULAFTON 24.12

Vi får tillsammans samlas kring det viktigaste i julen - Jesus barnet. Julböner kl. 13 Sockenbacka kyrka kl. 14.30 Södra Haga kyrka kl. 14.30 Kårböle kyrka kl. 15 Malms kyrka kl. 15.30 Petruskyrkan kl. 16.30 Munksnäs kyrka Julnattens gudstjänst kl. 23.30 Åggelby gamla kyrka

JULDAGEN 25.12

kl. 7 Julmorgonens gudstjänst, Munksnäs kyrka kl. 12 Åggelby gamla kyrka

JULANNANDAG 26.12

Julannandagens gudstjänst Plats och tid i annonsering.

NYÅR/TRETTONDAG Gudstjänster 1.1 kl. 12, Petruskyrkan 6.1 kl. 10, Petruskyrkan

JULMUSIK

De vackraste julsångerna 30.11 kl.17, Petruskyrkan Julmusik och konsert 14.12 kl.17, Kottby kyrka

SJÄLVSTÄNDIGHET

Vi firar Finland 6.1 med gudstjänst och tårta! kl. 14, Petruskyrkan Uppvaktning vid hjältegravar kl. 11 Södra Haga kl. 12 Sockenbacka kl. 13 Munksnäs

17

JULAFTON HOS KYRKOHERDEN

Välkommen hem till familjen Björk! Hör av dig till Rebecka om du själv eller nån du känner inte har någon att fira jul med.


Daniel Björk 050-432 3305 kyrkoherde

DIAKONI

PRÄSTER

ANSTÄLLDA I PETRUS FÖRSAMLING

Ronny Thylin 050-380 3548 kaplan

Nina Nybergh 09-2340 7126 ti-to diakonissa

MUSIK

Tuomas Metsäranta 050-380 3920 församlingspastor

DIAKONI

Peter Hilli 040-831 4876 kantor

Liisa Ahlberg 050-5229690 kantor

KANSLI

Benjamin Sandell 050-379 5703 församlingspastor hemgrupper lärjungaskap Anne Koivula församlingspastor barn och familjer

Gunilla Riska 050-576 8643 tel. tid. kl. 9-10 diakonissa

Janne Silfverberg 09-2340 7112 församlingssekreterare

Pauliina Kittilä 050-576 3172 informatör

Bodil Sandell 050-380 3925 tel.tid. kl. 8-9 diakonissa

18


PETRUS KANSLI

KONTAKTA OSS

ÖVRIGA

Jonathan Silfverberg 050-591 8795 skriftskolteolog

Ta gärna kontakt! Besök oss i den förnamn.efternyrenoverade namn@evl.fi Petruskyrkan

ÖVRIGA

UNGDOMAR/SKRIBA

må–ti 10 – 13 09-2340 7100 on 13 – 16 Petruskyrkan, Skogsbäcksvägen 15 to–fr 10 – 13

Ida-Marie Skogvik 050-522 8684 ungdomsarbete

Anu Kuokkanen 050-358 9310 Café Torpet

Niklas Pajunen Teknik

Rebecka Björk 050-522 9098 projektkoordinator

S T O R T TA C K Tack till er alla frivilliga som varje vecka ger av sin tid och sina talanger för att göra Helsingfors lite bättre tillsammans med oss. Församling gör man tillsammans!

Ida-Maria Pekkarinen

050-4752091 projektsekreterare Transform

Kajsa Sjöberg 050-431 0163

projektledare Stöd för familjer

Eva-Lina Sandell Värdinna

19


Testa Alpha i höst! Petruskyrkan Onsdagar kl 18.00 Start 25.9

FRÅGOR OM LIVET? Testa Alpha

Mer info och anmälan:

www.petrusforsamling.net/alpha

20