Page 1

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2010 - 2020

www.neapeloponnisos.gr


www.neapeloponnisos.gr


Φίλες και Φίλοι µου, Πολίτες της Πελοποννήσου Εδώ και 4 χρόνια βιώνουµε όλοι µας τη χειρότερη κρίση που γνώρισε µεταπολεµικά η χώρα. Για πρώτη φορά ο Έλληνας νοιώθει τόση ανασφάλεια για την επόµενη ηµέρα. Ο οικογενειάρχης φοβάται ότι δεν θα µπορεί να ζήσει την οικογένειά του. Ο συνταξιούχος νοιώθει ευάλωτος. Ο νέος βιώνει το απόλυτο αδιέξοδο. Η πενταετία που έρχεται θα είναι η πλέον καθοριστική και το ερώτηµα αµείλικτο: Μπορούµε να ζήσουµε µε αξιοπρέπεια; Μπορούµε να κρατήσουµε τα παιδιά µας στον τόπο µας; Σ’ αυτό το περιβάλλον της αβεβαιότητας και της µιζέριας στάθηκα απέναντι, από το 2010, όταν σας ζήτησα να µε αναδείξετε Περιφερειάρχη Πελοποννήσου. Σας ζήτησα να µε εµπιστευτείτε, όχι για να εκτονώσουµε µαζί τον θυµό µας στις πλατείες, αλλά για να δουλέψουµε µαζί και να βρούµε λύσεις. Λύσεις για µας, λύσεις για τα παιδιά µας, λύσεις για τον τόπο µας. Να πάρουµε τη ζωή µας στα χέρια µας, να περπατήσουµε µε τα δικά µας πόδια, να φτιάξουµε εµείς το δικό µας µέλλον. Να καταστήσουµε την Πελοπόννησο µια πραγµατικά Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, να δηµιουργήσουµε µια ισχυρή τοπική οικονοµία µε δικά της χαρακτηριστικά που θα δίνει διέξοδο και δουλειές στους ανθρώπους που ζουν σ’ αυτόν εδώ τον τόπο. Σήµερα ήρθε η ώρα του απολογισµού. Ήρθε η ώρα να κοιτάξω στα µάτια εσάς, τους πολίτες της Πελοποννήσου, και να παρουσιάσω τα πεπραγµένα της προηγούµενης τριετίας. Να δούµε ποιούς στόχους πετύχαµε και, βέβαια, να συζητήσουµε µαζί το σχεδιασµό µας για την επόµενη περίοδο. Το σχεδιασµό που πλέον στηρίζεται σε µετρήσιµα αποτελέσµατα. Αυτά αποτελούν τα εχέγγυα για τη ρεαλιστικότητα των νέων στόχων µας. Όχι κούφιες υποσχέσεις που ξεχνιούνται την επόµενη µέρα των εκλογών. 2


Εµείς κάνουµε πράξη όσα υποσχόµαστε. Το έργο µας είναι η εγγύηση για το αύριο. Μέσα στο ιδιαίτερα δυσµενές περιβάλλον των τεσσάρων τελευταίων χρόνων, για όσα δεσµευτήκαµε, πετύχαµε. Πετύχαµε περισσότερα ακόµα και από αυτά που υποσχεθήκαµε. Αξιοποιήσαµε, µέχρι και το τελευταίο ευρώ, τους πόρους που διαχειριστήκαµε. Αποδείξαµε ότι στις δεκαετίες των παχιών αγελάδων και των γεµάτων κορβανάδων έλειπε το όραµα, ο σχεδιασµός, και η τεχνοκρατική προσέγγιση για την επίλυση των χρόνιων προβληµάτων που ταλαιπωρούσαν τον τόπο. Εµείς, µε τα λίγα, κάναµε πολλά. Και όπου δεν υπήρχαν διαθέσιµα κονδύλια, εµείς διεκδικήσαµε. Πείσαµε για το σχέδιο µας και βρήκαµε χρήµατα για να υλοποιήσουµε το έργο µας. Το µεγαλύτερο πρόγραµµα έργων υποδοµής που έχει εκτελεστεί ποτέ στην Πελοπόννησο είναι σε εξέλιξη. Έργα που επί χρόνια παρέµεναν ηµιτελή, ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν σε χρήση. Νέα έργα ξεκίνησαν. Καταφέραµε να λύσουµε ακόµα και το πρόβληµα των απορριµµάτων, ένα ζήτηµα που δυσφήµιζε τον τόπο µας σε όλη την Ευρώπη, αλλά κανείς δεν το άγγιζε. Εµείς όχι µόνο το λύσαµε, αλλά το αντιµετωπίσαµε σαν µια νέα οικονοµία µε πολλαπλά οφέλη για τον Πολίτη. Χάρις στην πολιτική µας για εξωστρέφεια αυξήθηκαν κατά πολύ οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, ενισχύοντας έτσι το εισόδηµα των αγροτών µας. Χάρις στην υποστήριξη της επιχειρηµατικής δραστηριότητας, αυξήθηκε αλµατωδώς ο τζίρος από τον τουρισµό, δηµιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Οι δύο αυτοί τοµείς αποτελούν µερικά µόνο από τα στοιχεία που συνθέτουν τη νέα ισχυρή τοπική οικονοµία της Πελοποννήσου. Γνωριζόµαστε πια καλά. Μοιραζόµαστε τις ίδιες αγωνίες. Κοιταζόµαστε στα µάτια. Εµείς δεν υπηρετούµε κοµµατικές γραµµές. Εµείς µιλάµε µόνο για την Πελοπόννησο.

Συµπατριώτες και Συµπατριώτισσές µου, µε τη δύναµη που µας γεµίζει πια η βαθιά γνώση ότι πορευόµαστε στον σωστό δρόµο και ότι µέρα µε τη µέρα ο τόπος µας αλλάζει και δηµιουργεί ρεαλιστική ελπίδα στους ανθρώπους του, σας καλούµε, οι συνεργάτες µου κι εγώ, όλους σε µια ενεργή συστράτευση. Να συνεχίσουµε όσα σηµαντικά ξεκινήσαµε. Αν οι προσπάθειές µας µείνουν στη µέση, ό,τι πετύχαµε θα χαθεί. Να εργαστούµε. Να µπορέσουµε να ονειρευτούµε ξανά. Να χτίσουµε αυτό που η Πελοπόννησος αξίζει. Παλεύουµε για µια Πελοπόννησο: Aνεξάρτητη από εξαρτήσεις και προσωπικές ιδιοτέλειες. Aυτάρκη σε αγαθά και ικανούς ανθρώπους. Aνθρωποκεντρική αλλά και Aλληλέγγυα. Eυρωπαϊκή, Iσότιµη και Yπερήφανη. Για να ζήσουµε µε αξιοπρέπεια! Για να µείνουν τα παιδιά µας στον τόπο µας!

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 3


Παρουσίαση της «Μυθικής Πελοποννήσου» στο Μέγαρο Μουσικής

Η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη µας: 2010 - 2020

Με τον Καναδό Πρέσβη, Robert Peck

Οι αρχές µας Εξωστρέφεια ✓ ✓

Η Πελοπόννησος έχει αποκτήσει πια το δικό της αναγνωρίσιµο brand όνοµα. Η Πελοπόννησος έχει γίνει της µόδας. Το αεροδρόµιο της Καλαµάτας και το λιµάνι του Γυθείου µπήκαν στο χάρτη των διεθνών πτήσεων και των διοργανωτών κρουαζιέρας.

Η Πελοπόννησος έχει αναδειχθεί σε µεγάλη εξαγωγική δύναµη της χώρας. Παρουσίασε τη δεύτερη µεγαλύτερη αύξηση µετά την Αττική στις εξαγωγές στην επικράτεια.

Η Πελοπόννησος µιλάει ισότιµα µε την Ευρώπη. ∆ιαπραγµατεύεται µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχει πια γίνει αξιόπιστος συνοµιλητής.

Αποτελεσµατικότητα ✓

Από τις τελευταίες θέσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ βρεθήκαµε στις πρώτες.

Έργα ύψους 1 δις, το µεγαλύτερο πρόγραµµα υποδοµών που έχει ποτέ εκτελεστεί στην Πελοπόννησο, βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης.

✓ ✓

Βάλαµε µαχαίρι στις δαπάνες, τις οποίες µειώσαµε πάνω από 60%.

4

Μέσα σε τρία χρόνια, κερδίσαµε, πρώτοι στην χώρα, ένα στοίχηµα δεκαετιών. Συµβασιοποιούµε το έργο της ολοκληρωµένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Σε 18 µήνες από σήµερα, η Πελοπόννησος θα είναι πια καθαρή και θα ανταγωνίζεται στο ζήτηµα διαχείρισης των απορριµµάτων της, όχι τον Ευρωπαϊκό Νότο, αλλά τον προηγµένο Ευρωπαϊκό Βορρά. Ανταποκριθήκαµε µε επιτυχία σε µεγάλες κρίσεις. Το 2011, µε τα δεκάδες καταγεγραµµένα κρούσµατα ελονοσίας στην Πελοπόννησο, ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας είχε προαναγγείλει την έκδοση ταξιδιωτικής απαγόρευσης προς την Πελοπόννησο, αν η κατάσταση αυτή συνεχιζόταν και τον επόµενο χρόνο.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο µας στο www.neapeloponnisos.gr


Με την Danuta Hübner, π. επίτροπο για περιφερειακή πολιτική στην Τρίπολη

Η ∆ιαύγεια το µεγαλύτερο όπλο του πολίτη

Εξωστρέφεια για τα ποιοτικά µας προϊόντα.

Με το τριετές στοχευµένο πρόγραµµα κωνωποκτονίας που ακολουθήσαµε, αποσοβήθηκε ο κίνδυνος, που θα δηµιουργούσε τραγικές συνέπειες για την οικονοµία του τόπου µας. Το 2013 δεν καταγράφηκε κανένα κρούσµα.

Επιλέξαµε να φέρουµε εις πέρας µεγάλα και δύσκολα έργα µε µακροπρόθεσµη προοπτική που θα φέρουν την πραγµατική αλλαγή στον τόπο µας, αντί για µικρά και εύκολα που θα µας απέδιδαν άµεσα πολιτικά οφέλη.

∆ιαφάνεια ✓

Στις εκατοντάδες δηµοπρατήσεις έργων, είχαµε µόνο δυο δικαστικές προσφυγές. Αν αυτό δεν αποδεικνύει την απόλυτη διαφάνεια, τότε τι µπορεί να την αποδείξει;

Όλες οι διοικητικές πράξεις της Περιφέρειας αναρτώνται στο ∆ιαύγεια, για να µπορεί ο πολίτης να ελέγχει και να παρεµβαίνει.

Οι συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συµβουλίου µεταδίδονται από το ∆ιαδίκτυο, για να µπορούν να τις παρακολουθούν όλοι.

✓ ✓

Τα έργα-φαντάσµατα και ό,τι κρυβόταν κάτω από αυτά ανήκουν πια στο παρελθόν. Συγκρουστήκαµε µε τη µαφία των σκουπιδιών, τη δεύτερη πιο κερδοφόρα «µπίζνα» στον κόσµο, µετά τη διακίνηση ναρκωτικών και την κερδίσαµε!

Ανεξαρτησία ✓

Γνώµονας σε όλες µας τις πράξεις είναι αποκλειστικά το συµφέρον του πελοποννησιακού λαού. Άλλωστε, στη µακρά πολιτική µας πορεία, έχουµε αποδείξει ότι δεν διστάσαµε να συγκρουσθούµε µε κοµµατικές γραµµές, όταν οι πολιτικές δεν ήταν σύµφωνες µε τις αρχές µας.

Ηγεσία ✓

Στη φουρτούνα το καράβι χρειάζεται καπετάνιο και ο τόπος κυβερνήτη. Για να βοηθήσουµε τον τόπο µας στην πιο κρίσιµη περίοδο των τελευταίων 60 χρόνων, δεν διστάζουµε να αναλάβουµε ευθύνες ακόµη και µεγαλύτερες από αυτές που µας αναλογούν. Μπαίνουµε µπροστά, δεν αναζητούµε άλλοθι και δεν κρυβόµαστε πίσω από την απραξία άλλων.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο µας στο www.neapeloponnisos.gr

5


Ευρώπη 2020 Πελοπόννησος 2020 Από τη Νέα Πελοπόννησο στην Πελοποννησιακή Αναγέννηση Φίλες και Φίλοι, Η επόµενη πενταετία είναι η πιο κρίσιµη της σύγχρονης ιστορίας της χώρας. Από παντού ακούγεται το ερώτηµα: Πώς θα πορευτούµε; Πού πάµε; Υπάρχει τελικώς διέξοδος; Θα έχουν τα παιδιά µας τη δική τους ευκαιρία ή θα χαθεί µια ολόκληρη γενιά, πληρώνοντας τα «χρέη» και τα λάθη της προηγούµενης; Ποιος θα κρατήσει σταθερά το τιµόνι της δύσκολης πορείας που ξεκίνησε; Ποιος µπορεί να εγγυηθεί την Πελοποννησιακή Αναγέννηση; Το 2010 επέλεξα να σας πω ότι «Ναι, Μπορούµε να περπατήσουµε µε τα δικά µας πόδια». Επέλεξα να µιλήσω µόνο για την Πελοπόννησο. Για τον τρόπο που µπορεί να δηµιουργήσει την δική της ισχυρή και δυναµική Τοπική Οικονοµία. Εξέφρασα την πεποίθηση ότι η Πελοπόννησος είναι από µόνη της µια κεντρική πολιτική σκηνή, µε τη δική της εξωστρέφεια και τις δικές της σχέσεις µε την Ευρώπη και τον κόσµο. ∆εσµεύτηκα να εργαστούµε όλοι σκληρά πάνω στον στρατηγικό σχεδιασµό που καταθέσαµε ενώπιον των συµπολιτών µας. Για την Πελοπόννησο έρχοµαι να µιλήσω µε την ίδια συνέπεια και σήµερα, τρία χρόνια µετά. Για την Πελοπόννησο που αντιστάθηκε στην κρίση µε όλες της τις δυνάµεις και άντεξε. Για την Πελοπόννησο που είναι πια ένα ισχυρό «όνοµα», όχι µόνο στην χώρα, αλλά και στην Ευρώπη. Για την Πελοπόννησο που είναι µια νέα εξαγωγική δύναµη.

6

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο µας στο www.neapeloponnisos.gr


Στην έκθεση αγροτικών προϊόντων ANUGA FOOD TEC 2013 στη Γερµανία

Παρουσίαση του έργου διαχείρισης απορριµµάτων

“Εµείς κάνουµε πράξη όσα υποσχόµαστε”

Για την Πελοπόννησο, που πρωτοπορεί στα κρίσιµα ζητήµατα προστασίας του περιβάλλοντος. Για την Πελοπόννησο των σύγχρονων υποδοµών. Για την Πελοπόννησο, που µιλάει ισότιµα µε την Ευρώπη και τον κόσµο. Για την Πελοπόννησο που έχει πια δηµιουργήσει το δικό της µοντέλο στη διαχείριση δύσκολων προβληµάτων που για χρόνια έµεναν άλυτα στην χώρα. Για την Πελοπόννησο που θα δώσει ευκαιρίες στα παιδιά µας. Το 2010 κατέθεσα στο δηµόσιο διάλογο ένα συνεκτικό σχέδιο, µε κοστολογηµένες δράσεις και σφιχτά χρονοδιαγράµµατα. Για όσα δεσµευτήκαµε, κάναµε τελικώς περισσότερα. Εµείς κάνουµε πράξη όσα υποσχόµαστε. Ο σχεδιασµός µας κινείται ήδη στην επόµενη ηµέρα.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο µας στο www.neapeloponnisos.gr

7


Στόχος µας η Πελοπόννησος του 2021... Λίγα χρόνια πριν την επέτειο των 200 χρόνων από το σάλπισµα της Πελοποννήσου για την παλιγγενεσία του Έθνους, ξανά η Πελοπόννησος µπαίνει µπροστά στο νέο Αγώνα για την αναγέννηση της χώρας. Για να τιµήσουµε τις θυσίες των προγόνων µας, για να παραδώσουµε κι εµείς στα παιδιά µας τον τόπο µας καλύτερο απ’ ό,τι τον βρήκαµε.

Στόχος µας, µέχρι το 2021, να κοσµούν την Πελοπόννησο υποδοµές προϋπολογισµού 1,5 δις ευρώ. Η Πελοπόννησος θα έχει αλλάξει για πάντα. • Υλοποιούµε το µεγαλύτερο πρόγραµµα έργων υποδοµής που εκτελέστηκε ποτέ στην Πελοπόννησο. Ταυτόχρονα προετοιµάζουµε µεθοδικά το πρόγραµµα της επόµενης περιόδου 2014-2021. Παρακολουθούµε µέρα – µέρα την εξέλιξη του κάθε έργου. ∆εν αφήνουµε τα εµπόδια της γραφειοκρατίας και τις δοµικές αδυναµίες του κράτους να ανακόψουν τους ρυθµούς εξέλιξης ούτε σε ένα έργο. Τα έργα – φαντάσµατα που έφερνε το µίζερο και αναποτελεσµατικό παρελθόν δεν έχουν πια θέση, εδώ και καιρό, στην Πελοπόννησο.

• ∆ηµιουργούµε υποδοµές σε τοµείς µε µεγάλη ανταπόδοση στην τοπική µας οικονοµία. Η κατασκευή του νέου λιµανιού στο Γύθειο µε δυνατότητα υποδοχής κρουαζιερόπλοιων, αλλά και το ∆ίκτυο των Μαρίνων της Πελοποννήσου, µε αφετηρία τις µαρίνες του Ναυπλίου και της Μονεµβασιάς, που είναι ήδη σε τροχιά υλοποίησης, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγµατα έργων που έχουν σχεδιαστεί µε σύγχρονα χρηµατοδοτικά εργαλεία, σε τοµείς µε µεγάλη ανταπόδοση, προκειµένου να αποτελούν βιώσιµες αναπτυξιακές επενδύσεις.

8

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο µας στο www.neapeloponnisos.gr


Έργο προστασίας των ακτών στη Μικρή Μαντίνεια

Οδικός άξονας Τρίπολης - Άστρους

"Όλες οι υποδοµές που κατασκευάζουµε εντάσσονται στον στρατηγικό µας σχεδιασµό. Όχι πια έργα για τα έργα!" • Αναδεικνύουµε µε συντονισµένες ενέργειες τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα του τόπου µας. Το αεροδρόµιο της Καλαµάτας, η κεντρική πύλη της Νότιας Πελοποννήσου στις αεροµεταφορές, παρουσιάζει τα 2 τελευταία χρόνια τη µεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στον αριθµό των διεθνών αφίξεων απ’ όλα τα αεροδρόµια της χώρας. Ο µεγάλος µας στόχος για την επόµενη περίοδο είναι ένα δεύτερο πολιτικό αεροδρόµιο στην Πελοπόννησο, µε έµφαση στις αεροµεταφορές προϊόντων και τις πτήσεις χαµηλού κόστους.

• Σχεδιάζουµε τα έργα µας, έτσι ώστε να υπηρετούν τους στόχους µας. Όχι πια «έργα για τα έργα» ή «απορρόφηση για τα νούµερα». Όλες οι υποδοµές εντάσσονται στον Στρατηγικό Σχεδιασµό της Περιφέρειας για την τόνωση του τουρισµού, την αγροτική ανάπτυξη, την προσέλκυση επενδύσεων, τη δηµιουργία θέσεων εργασίας και ασφαλώς τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των πολιτών της περιφέρειάς µας.

• ∆ιευρύνουµε την παραγωγική µας βάση. Απελευθερώνουµε χωρίς πολιτικές ή ιδεολογικές εµµονές τις δηµιουργικές δυνάµεις του τόπου µας και ενισχύουµε την υγιή επιχειρηµατικότητα προκειµένου να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας για όλους τους συµπολίτες µας. Παρεµβαίνουµε όπου χρειάζεται, είτε για να εξαλείψουµε γραφειοκρατικά εµπόδια, είτε για να ιδρύσουµε θεσµούς που υποστηρίζουν και διευκολύνουν τους µικροµεσαίους επιχειρηµατίες να βελτιώσουν την παραγωγή τους και να ανοιχτούν σε νέες αγορές. Έργα συντήρησης στο κάστρο του Άργους, Λάρισα

Έργα αποκατάστασης στο ∆ερβένι

Λιµάνι Γυθείου

9


Ισχυρή Τοπική Οικονοµία, η µόνη ρεαλιστική διέξοδος Τα µαγικά έχουν τελειώσει και οι ψεύτικες υποσχέσεις δεν πείθουν πια κανέναν. Οι περιφερειακές ανισότητες είναι µια πραγµατικότητα ακόµη και στις πλούσιες χώρες. Ο δικός µας στόχος είναι, όταν η χώρα βγει από την ύφεση, η περιφερειακή οικονοµία της Πελοποννήσου να είναι «στο πάνω ράφι» µε αναγνωρίσιµα οφέλη για τους ανθρώπους του τόπου µας. Το 2010 ανέλαβα το ρίσκο να µιλήσω για τη δυνατότητα να δηµιουργήσουµε τοπική οικονοµία στην Πελοπόννησο, µια οικονοµία µε δικά της χαρακτηριστικά που θα αξιοποιεί όλα τα τοπικά πλεονεκτήµατα και θα αναπτύσσεται µε δικούς της ρυθµούς διαφορετικούς απ’ αυτούς της υπόλοιπης χώρας. Η Πελοπόννησος πλέον αποτελεί ισχυρό brand name. Η Ιστορία, ο Πολιτισµός, το Περιβάλλον και τα Προϊόντα του τόπου µας συνθέτουν το νέο µύθο της Πελοποννήσου και ταυτόχρονα τους πυλώνες ανάπτυξης της δικής µας οικονοµίας.

➜ ➜

10

Εκτελούµε το µεγαλύτερο πρόγραµµα έργων υποδοµής που έχει εκτελεστεί ποτέ στην Πελοπόννησο. Έργα συνολικού προϋπολογισµού ενός δισεκατοµµυρίου ευρώ είναι σε εξέλιξη. Το σύνολο των δηµοσίων επενδύσεων στην Πελοπόννησο, αλλά και όλες οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας αποτελούν κοµµάτια ενός επιχειρησιακού σχεδίου, που µοναδικό στόχο έχει την ανάπτυξη ισχυρής Περιφερειακής οικονοµίας. Τα σκουπίδια από πρόβληµα τα είδαµε ως ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Η νέα στρατηγική για τα σκουπίδια πέρα από τα περιβαλλοντικά οφέλη απέφερε µια µεγάλη επένδυση 154 εκατοµµυρίων ευρώ. Η εξωστρέφεια αποτέλεσε την πρώτη µας προτεραιότητα. ∆ηµιουργήσαµε τη «Μυθική Πελοπόννησο», έναν πόλο γύρω από τον οποίο κινείται ολόκληρη η τουριστική στρατηγική της Περιφέρειας αλλά και η προώθηση των αγροτικών προϊόντων του τόπου µας. Πολλές αεροπορικές εταιρείες πλέον εκτελούν προγραµµατισµένα δροµολόγια στο αεροδρόµιο της Καλαµάτας και τα κρουαζιερόπλοια πιάνουν στο Γύθειο. Πιστεύουµε στον καταλυτικό ρόλο των µεγάλων επενδύσεων και επιδιώκουµε την προσέλκυσή τους. Αποφασίσαµε να στηρίξουµε τη µικροµεσαία επιχείρηση και τις ιδιωτικές επενδύσεις στην Πελοπόννησο. 1140 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισµού άνω των 150 εκ ευρώ είναι σε εξέλιξη.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο µας στο www.neapeloponnisos.gr


Οµιλία σε εµπορικούς ακόλουθους ξένων Πρεσβειών

➜ ➜

Υπογράφοντας το βιβλίο «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΑΝΩΘΕΝ» στη Στοκχόλµη

Χρησιµοποιούµε νέα χρηµατοδοτικά εργαλεία όπως τα Σ∆ΙΤ για να αντλήσουµε ιδιωτικά κεφάλαια. Οι Συµπράξεις ∆ηµόσιου και Ιδιωτικού ∆ικαίου (Σ∆ΙΤ) αποκρυσταλλώνουν την πολιτική µας άποψη ότι µέχρι σήµερα η ενοχοποίηση του δηµόσιου τοµέα και η καχυποψία απέναντι στον ιδιωτικό οδήγησαν σε αδιέξοδο. Μόνο µέσα από την σύµπραξη και των δύο πυλώνων µπορούµε να φτιάξουµε βιώσιµα µοντέλα. Επιβάλαµε τη διαφάνεια και τις καθαρές σχέσεις ως βασική παράµετρο του επιχειρηµατικού τοπίου στην Πελοπόννησο. Κάνουµε βαθιά τοµή στη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων µέσω του Νέου Περιφερειακού Χωροταξικού.

Μετά από τρία χρόνια όλη αυτή η προσπάθεια έφερε αποτελέσµατα:

• • • • •

Η εκτέλεση του µεγαλύτερου προγράµµατος έργων υποδοµής που έχει εκτελεστεί ποτέ στην Πελοπόννησο, αλλάζει το χάρτη των υποδοµών, ενισχύει καθοριστικά το ΑΕΠ της περιφέρειας κατά ένα δισ. ευρώ και δηµιουργεί περισσότερες από 10.000 θέσεις εργασίας. Οι εξαγωγές Πελοποννησιακών προϊόντων υπερδιπλασιάστηκαν το 2012 σε σύγκριση µε το 2008. Από τα 2,5 δισ. ευρώ έφτασαν τα 6 δισ. ευρώ σύµφωνα µε τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Το εισόδηµα του αγρότη της Πελοποννήσου αυξήθηκε. Οι τιµές στη βρώσιµη ελιά, το λάδι και µια σειρά άλλων προϊόντων όχι απλά αυξήθηκαν, αλλά είναι και καλύτερες από τις αντίστοιχες τιµές σε άλλες περιφέρειες της χώρας. Η αύξηση των αφίξεων τουριστών στο αεροδρόµιο της Καλαµάτας από χώρες του εξωτερικού ξεπέρασε το 50%. Ο τζίρος του τουρισµού ενισχύθηκε σηµαντικά συντηρώντας τις θέσεις εργασίας, και δηµιουργώντας νέες. Η ανεργία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η µικρότερη από όλες τις ηπειρωτικές Περιφέρειες της χώρας και σηµαντικά µικρότερη από το µέσο όρο της Χώρας. Η «Πελοπόννησος» αποτελεί ισχυρό brand name καλύπτοντας όλο το φάσµα των δραστηριοτήτων.

Σήµερα η Πελοπόννησος έχει τοπική οικονοµία µε δικά της χαρακτηριστικά. Είναι η ΝΕΑ ∆ΥΝΑΜΗ στις Περιφερειακές οικονοµίες της Χώρας. Αυτή η ∆ΥΝΑΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ αποτελεί την απάντησή µας στη µεγαλύτερη κρίση που γνώρισε µεταπολεµικά η χώρα και κυρίως ΕΓΓΥΑΤΑΙ ότι τα παιδιά µας µπορούν να µείνουν στο τόπο µας.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο µας στο www.neapeloponnisos.gr

11


ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ Γ΄ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2013 (ΠΟΣΟΣΤΟ %) Μ.Ο. ΧΩΡΑΣ ∆ΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ

32,30% 30,00%

∆ΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑ∆Α

28,80%

ΑΤΤΙΚΗ & ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑ∆Α

28,20%

ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

12

27,00%

27,90% 26,80% 25,10%

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

22,90%

ΚΡΗΤΗ

22,60%


Εµείς δηµιουργούµε θέσεις εργασίας Η οικονοµία της χώρας δέχτηκε το ισχυρότερο χτύπηµα της µεταπολεµικής περιόδου. Η Πελοπόννησος δεν θα µπορούσε να αποφύγει ασφαλώς την κρίση. Αντιστάθηκε ωστόσο µε όλες τις δυνάµεις της. Και έχει πια σήµερα περισσότερες ευκαιρίες ανάκαµψης. Ρεαλιστικά πιστεύουµε ότι οι δουλειές θα επιστρέψουν σύντοµα στον τόπο µας.

➜ 6.000 νέες θέσεις εργασίας θα έχουν προκύψει µέσα στην προσεχή πενταετία γύρω από τα πέντε κτηνοτροφικά πάρκα που ξεκινήσαµε να φτιάχνουµε.

➜ 2500 νέες θέσεις εργασίας θα δηµιουργήσει µέσα στο καλοκαίρι του 2015 η ανάπτυξη του τουρισµού και των τουριστικών υποδοµών που είναι σε εξέλιξη.

➜ 10.000 ή και περισσότερες θέσεις εργασίας θα δηµιουργηθούν συνολικά στην κατασκευή των έργων υποδοµής, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ήδη δηµιουργηθεί.

➜ 600 συµπολίτες µας θα εργαστούν κατά την κατασκευή των εγκαταστάσεων διαχείρισης στερεών αποβλήτων και µε την ολοκλήρωσή τους θα προκύψουν 200 άµεσες και πολλές εκατοντάδες έµµεσες θέσεις εργασίας.

➜ Το εισόδηµα του αγρότη της Πελοποννήσου που έχει ήδη ενισχυθεί, τα επόµενα χρόνια θα ενισχυθεί πολύ περισσότερο.

➜ Αυτήν τη δύσκολη περίοδο, αντισταθήκαµε στην ανεργία µε όλα τα µέσα που είχαµε διαθέσιµα. Στηρίξαµε τις επιχειρήσεις της Πελοποννήσου, ώστε να έχουν τις λιγότερες δυνατές απώλειες και σε αρκετές περιπτώσεις, µε κινήσεις δυναµισµού και εξωστρέφειας να αυξήσουν τα κέρδη τους. Σε συνεργασία µε το κεντρικό κράτος, αναπτύξαµε δράσεις υποστήριξης της απασχόλησης, όπως τα Τοπικά Σύµφωνα Απασχόλησης (ΤοπΣΑ) µε συνολικό προυπολογισµό 10 εκατοµµυρίων ευρώ και τις Τοπικές ∆ράσεις Κοινωνικής Ένταξης για ευάλωτες οµάδες (ΤοπΕΚΟ).

➜ Προωθήσαµε την έννοια της κοινωνικής οικονοµίας, δηµιουργώντας 1287 νέες θέσεις εργασίας (81,46% του αρχικού στόχου) σε προγράµµατα κοινωφελούς εργασίας. ∆ώσαµε έµφαση στους νέους, στις γυναίκες, στους µακροχρόνια άνεργους. Σε ποσοστό 50% οι θέσεις του προγράµµατος καλύφθηκαν από νέους έως 30 ετών. Το 57% ήταν γυναίκες, ενώ το 32% είχαν παραµείνει άνεργοι για περισσότερους από 12 µήνες.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο µας στο www.neapeloponnisos.gr

13


GREECE

14


Τουρισµός: Η ατµοµηχανή της Πελοποννησιακής Τοπικής Οικονοµίας Ένα νέο ισχυρό Brand «Μυθική Πελοπόννησος» ανάµεσα στις παραδοσιακές δυνάµεις. Με νέες καινοτόµες δράσεις. Με άνοιγµα νέων αγορών.

• Αντιµετωπίσαµε µε καλά αποτελέσµατα τη µεγάλη, λόγω της κρίσης, πτώση του εγχώριου τουρισµού, στον οποίο στηριζόταν ο τουρισµός της Πελοποννήσου. Κινούµαστε δυναµικά, στοχεύοντας στο άνοιγµα της αγοράς της Πελοποννήσου στον εισερχόµενο τουρισµό.

• Κατασκευάζουµε λιµενικές υποδοµές. Τα λιµάνια του Γυθείου, του Ναυπλίου, του Άστρους, του Λεωνιδίου και της Κυπαρισσίας αλλάζουν τα δεδοµένα στο θαλάσσιο τουρισµό. ∆ιαπραγµατευόµαστε µε τους διεθνείς «παίκτες» της κρουαζιέρας, ώστε όλα τα λιµάνια µας να ενταχθούν στο σχεδιασµό τους, όπως ήδη το έχουµε πετύχει µε το Γύθειο και τη Μονεµβασιά. Συµµετέχουµε ακόµα πιο εντατικά σε διεθνή fora προώθησης αυτού του είδους τουρισµού, όπως ήδη ξεκινήσαµε µε την παρουσία µας στην Έκθεση Boot της Γερµανίας.

• ∆ηµιουργούµε ένα δίκτυο από µαρίνες, µε στόχο τη διεκδίκηση από την Πελοπόννησο ενός κοµµατιού της πίττας του τουρισµού yachting, που αφήνει σηµαντικά κεφάλαια στην τοπική οικονοµία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ήδη έχουν δροµολογηθεί η µαρίνα του Ναυπλίου και σύντοµα της Μονεµβασιάς. Ολοκληρώθηκε η µελέτη για την µαρίνα του Γυθείου, ενώ τα 3 αλιευτικά καταφύγια της Λακωνίας, της Μαραθούπολης στη Μεσσηνία και του Τυρού στην Αρκαδία φιλοξενούν πια σκάφη.

• ∆ιεκδικούµε το America’s Cup, τη σηµαντικότερη διεθνή οργάνωση ιστιοπλοΐας, στην οποία έχουµε µπει δυναµικά. Στόχος µας να φιλοξενηθούν στην Πελοπόννησο οι µόνιµες βάσεις όχι µόνο της ελληνικής οµάδας, αλλά και διεθνών οµάδων, όπως και να πραγµατοποιηθεί στον τόπο µας µέρος της διοργάνωσης.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο µας στο www.neapeloponnisos.gr

15


• ∆ιαπραγµατευτήκαµε µε τις αεροπορικές εταιρείες για να κάνουµε την Καλαµάτα Πύλη Εισόδου της Νότιας Ελλάδας. Η Easy Jet πείστηκε να πετάξει για Καλαµάτα από Λονδίνο και φέτος από Μόναχο. Η Ryan Air συνδέει το Μιλάνο µε τη µεσσηνιακή πρωτεύουσα και η Aegean ενέταξε στον σχεδιασµό της νέες πτήσεις. Πτήσεις charter έχουν επίσης εντάξει η British Airways, η Condor και η Blue Panorama. Συνεχίζουµε τις διαπραγµατεύσεις µε στόχο για το επόµενο διάστηµα να πείσουµε τις µεγάλες εταιρείες να εντάξουν την Πελοπόννησο, εκτός από πτήσεις charter, και σε προγραµµατισµένες πτήσεις. Ήδη είναι σε εξέλιξη διαπραγµατεύσεις µε την British Airways. Στόχος µας για το 2014, να έχουµε 20.000 περισσότερες αφίξεις και τον επόµενο χρόνο 40.000, ως αποτέλεσµα των δικών µας πρωτοβουλιών.

• Ανοίγουµε νέες τουριστικές αγορές. Μετά την Ευρώπη, τη Ρωσία και τις χώρες των Βαλκανίων, στόχος µας είναι η διεκδίκηση πίττας από άλλες ανερχόµενες και δυναµικές αγορές, όπως η Κίνα, το Βιετνάµ και η Ινδία. Ήδη έχουµε ξεκινήσει διπλωµατικές σχέσεις, µε δεδοµένο ότι σε αυτές τις χώρες ο κύριος παίκτης δεν είναι η αγορά, αλλά οι κρατικοί ιθύνοντες.

• Συντονίζουµε τα clusters (συνεργατικά σχήµατα) των επιχειρηµατιών (ξενοδόχων, εστιατόρων, καταστηµαταρχών, συλλόγων µε δραστηριότητες στη φύση) και τους συνδράµουµε στην παρουσία τους σε εξειδικευµένες διεθνείς εκθέσεις. Όπου δεν µπορεί να βρεθεί µόνος του ο ξενοδόχος των 20 κλινών ή ο µικροϊδιοκτήτης ταβέρνας, µπορεί να προωθηθεί µια σύνθετη τουριστική εµπειρία που να τους περιλαµβάνει όλους και να τους προσθέτει αξία. Με αυτήν τη στρατηγική µπορεί να σχεδιαστεί και η διάσωση / αξιοποίηση τουριστικών επενδύσεων µικρότερης δυναµικής, που δηµιουργήθηκαν στο παρελθόν µε προγράµµατα αγροτουρισµού και σήµερα αντιµετωπίζουν ορατό τον κίνδυνο του λουκέτου, υπό το βάρος της κατάρρευσης του εσωτερικού τουρισµού και των δανείων στις τράπεζες.

• Προβάλλουµε τις φυσικές οµορφιές, τις παραδόσεις και την πολιτιστική κληρονοµιά του τόπου µας. Μέσα στα 3 αυτά χρόνια φέραµε στην Πελοπόννησο περισσότερους από 80 δηµοσιογράφους και 70 tour operators, πετυχαίνοντας µε ελάχιστα κόστη µια τεράστια υπεραξία. Άρθρα σε εφηµερίδες, αφιερώµατα σε κανάλια και διεθνή περιοδικά, που αλλιώς θα κόστιζαν µια περιουσία, έγιναν πραγµατικότητα χάρις στη συνεργασία µας µε τους τοπικούς επιχειρηµατίες. Τη νέα περίοδο σκοπεύουµε να αξιοποιήσουµε καινούργια ευρωπαϊκά εργαλεία χρηµατοδότησης του νέου ΕΣΠΑ, όπως αυτό της ολοκληρωµένης εδαφικής επένδυσης και να δηµιουργήσουµε τουριστικές διαδροµές υψηλής ποιότητας για τον επισκέπτη. Ήδη εκτελούνται έργα πολιτισµού συνολικού προϋπολογισµού 60 εκ. ευρώ. ∆ίνουµε βάρος σε θεµατικούς τοµείς τουρισµού -πολιτιστικό, θρησκευτικό, ιατρικό, γαστρονοµικό κλπ.- οι οποίοι εξασφαλίζουν υψηλότερη κατά κεφαλή δαπάνη του επισκέπτη και διευρυµένη τουριστική περίοδο.

16

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο µας στο www.neapeloponnisos.gr


• Βάλαµε τη «Μυθική Πελοπόννησο» στα σύγχρονα µέσα επικοινωνίας. Σε µια εποχή, όπου η παραδοσιακή επικοινωνία έχει δώσει τη θέση της σε σύγχρονα εργαλεία, όπως το facebook, το youtube και το twitter, η Πελοπόννησος ήταν πριν από 24 µήνες παντελώς απούσα. Σήµερα, η παρουσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου σηµείωσε το µεγαλύτερο ρυθµό ανάπτυξης καθώς και το µεγαλύτερο αριθµό followers στα επίσηµα κανάλια της σε σχέση µε τις άλλες Περιφέρειες. Στο Facebook, περισσότεροι από 34.000 χρήστες µίλησαν για το περιεχόµενό µας, δηµιουργώντας ιστορίες στο δικό τους Timeline. Περισσότεροι από 85.000 χρήστες χρησιµοποίησαν υλικό από την επίσηµη σελίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Περίπου 72.000 χρήστες ηµερησίως βλέπουν περιεχόµενο σχετικό µε την επίσηµη σελίδα της Μυθικής Πελοποννήσου στο Facebook (www.mythicalpeloponnese.gr).

• ∆ηµιουργούµε το Παρατηρητήριο για τον Τουρισµό, το οποίο θα εξυπηρετεί αφενός τις ανάγκες για πληροφόρηση σε επίπεδο φέρουσας ικανότητας του προορισµού, τις εξελίξεις στην απασχόληση, τη µέτρηση περιβαλλοντικής επιβάρυνσης /αποτυπώµατος και των επιπτώσεων στο οικοσύστηµα, και αφετέρου τη διερεύνηση δυνητικής ζήτησης και τη µέτρηση ικανοποίησης των επισκεπτών.

• Προχωρούµε στη δηµιουργία “City Break κάρτας Πελοποννήσου” για την προσέλκυση τουριστών στα αστικά κέντρα της Πελοποννήσου µε την παροχή προσφορών (εκπτώσεις στη διαµονή και εστίαση, είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους, µετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς).

• Ενισχύουµε τις λιγότερο ανεπτυγµένες τουριστικά περιοχές της Πελοποννήσου και προωθούµε την επανάχρηση του οικιστικού αποθέµατος για τουριστική χρήση προκειµένου να επιτευχθεί ο πρωταρχικός στόχος της προστασίας των παραδοσιακών οικισµών ως τουριστικού κεφαλαίου για αγροτουριστικές δραστηριότητες. Προχωρούµε στην αντιµετώπιση των κοινωνικών προβληµάτων στις µειονεκτικές περιοχές µας (υποαπασχόληση, εγκατάλειψη παραδοσιακών δραστηριοτήτων) και στον εκσυγχρονισµό και αναβάθµιση της υπάρχουσας τουριστικής υποδοµής. ΑΕΡΟ∆ΡΟΜΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΦΙΞΕΩΝ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ (ΧΙΛ. ΑΦΙΞΕΙΣ) 58,0 60

50

40

ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ 2011

30,4

33,5

30,9

30

33,4 20

10

80%

+87,7%

2009

2010

2011

2012

2013

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο µας στο www.neapeloponnisos.gr

17


Αγροτική Οικονοµία & Κτηνοτροφία, οι πυλώνες δηµιουργίας νέων θέσεων εργασίας Ο τόπος µας διαθέτει προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας που µπορούν και πρέπει να τοποθετηθούν σε αγορές υψηλών απαιτήσεων. Αγορές που αναζητούν το καλύτερο προϊόν και είναι σε θέση να πληρώσουν και την αντίστοιχη τιµή. Η αύξηση του εισοδήµατος του αγρότη αποτελεί κεντρικό µας στόχο που τον επιδιώκουµε συστηµατικά µέσα από ένα πλέγµα ενεργειών στη βάση ενός ολοκληρωµένου σχεδιασµού.

18

Αξιοποιούµε παραγωγικά τις υποδοµές που έχουν κατασκευαστεί ή είναι σε εξέλιξη, ώστε να µειωθεί το κόστος παραγωγής του αγρότη. Ούτε ένα φράγµα, ούτε ένας ταµιευτήρας δεν θα µείνει χωρίς το απαραίτητο για τη λειτουργία του αρδευτικό δίκτυο στις πλούσιες σε παραγωγή περιοχές της Πελοποννήσου. Ήδη κατασκευάζουµε δυο µεγάλα φράγµατα. Έχουµε κατορθώσει µε πολλή δουλειά και αυστηρή επιτήρηση τα καθηµερινά εµπόδια να µην µπλοκάρουν την υλοποίηση των έργων. Πρόκειται για το φράγµα του Ασωπού στην Κορινθία και το φράγµα της λεκάνης του Φιλιατρινού ρέµατος στη Μεσσηνία µε προϋπολογισµό 90 εκ ευρώ. Στο αρδευτικό της Τάκας ολοκληρώθηκε η κατασκευή του ταµιευτήρα, βρέθηκαν λύσεις στα ζητήµατα µε την αρχαιολογία στην περιοχή του Παλαντίου και πολύ σύντοµα θα δηµοπρατηθούν τα έργα ολοκλήρωσης των αγωγών και κατασκευής των δικτύων διανοµής, µε συνολικό προϋπολογισµό 40εκ. ευρώ. ∆ηµοπρατήθηκαν τα έργα του Ανάβαλου στην Αργολίδα µε συνολικό προϋπολογισµό 25 εκ. ευρώ και οι εργασίες είναι σε εξέλιξη. Ολοκληρώθηκαν τα έργα άρδευσης του αναδασµού της Κανδήλας και αντιµετωπίστηκαν σε µεγάλο βαθµό και τα έργα αποστράγγισης.

Κάνουµε πράξη το brand name «Πελοπόννησος», ώστε όλα τα προϊόντα µας να αποκτήσουν επωνυµία.

Αυξάνουµε το ποσοστό των τυποποιηµένων προϊόντων της Πελοποννήσου, που σήµερα αποτελούν το 20% επί του συνόλου της παραγωγής. Ήδη ο νέος αναπτυξιακός νόµος έχει σχεδιαστεί µε βάση αυτήν την ανάγκη προκειµένου, και µικρότεροι παραγωγοί να µπουν στην τυποποίηση και να δηµιουργηθούν συνθήκες για νέα επιχειρηµατικότητα. Η εξεύρεση των ιδιωτικών κεφαλαίων για τις επενδύσεις θα ευνοηθεί από το Ταµείο Επιχειρηµατικότητας Πελοποννήσου για τις Μικροµεσαίες Επιχειρήσεις.

Χτυπάµε τα καρτέλ που θέλουν εξευτελιστική τιµή στο χωράφι και υψηλή στο ράφι. Το «Ηλεκτρονικό Καλάθι της Πελοποννήσου» που είναι ήδη σε υλοποίηση, έχει σχεδιαστεί προκειµένου να εξελιχθεί στο «Ηλεκτρονικό ∆ηµοπρατήριο» της περιφέρειάς µας. Ο µικρός παραγωγός θα έχει και εκείνος άµεση πρόσβαση στις αγορές της χώρας, αλλά και µεσοπρόθεσµα στις διεθνείς αγορές, χωρίς µεσολαβητές. Βάση του ηλεκτρονικού µας δηµοπρατηρίου, η δυναµική περιοχή της Κορινθίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο µας στο www.neapeloponnisos.gr


Υποστηρίζουµε την οργάνωση της παραγωγής σε µονάδες µεγαλύτερης κλίµακας µέσω των οµάδων παραγωγών καθώς και την απόκτηση τίτλων ονοµασίας προέλευσης (ΠΟΠ).

Ενισχύουµε την εξωστρέφεια της Περιφέρειας µέσα από διεθνείς και ελληνικές εκθέσεις, µε τη συµµετοχή των ίδιων των παραγωγών. Στην Ευρώπη: Anuga Cologne, Sial Paris, Wirtschaftsmesse. Στην Ελλάδα: Λάδι και Ελιά, Φεστιβάλ Πελοποννησιακών Προϊόντων Πλατείας Κλαυθµώνος, Μέλι και Μέλισσα, Agroquality Festival.

Ανοίγουµε καινούριες αγορές µε την ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας για ανάπτυξη διµερών σχέσεων. Για παράδειγµα. η συµφωνία µας για συνεργασίες της περιφέρειας Πελοποννήσου µε την τοπική κυβέρνηση της Ρηνανίας – Βεστφαλίας, έχει δείξει ήδη τα πρώτα αποτελέσµατα: δύο αλυσίδες τροφίµων και ποτών θα φιλοξενούν στα ράφια τους στους επόµενους µήνες πελοποννησιακά προϊόντα. Και η συνεργασία προοιωνίζεται ακόµη µεγαλύτερες δυνατότητες.

Συντονίζουµε τα συνεργατικά σχήµατα των µικρών παραγωγών, οι οποίοι διαφορετικά αδυνατούν να βρουν τον δικό τους βηµατισµό στην εξωστρέφεια. Η Αγροδιατροφική Σύµπραξη, µια πολυµετοχική αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία που ήδη δηµιουργήσαµε και στην οποία µετέχουν δεκάδες παραγωγοί και ενώσεις, έχει σχεδιαστεί να εξασφαλίσει χρηµατοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση γι’ αυτές τις συµπράξεις. Συµµετείχαµε µε υπευθυνότητα στο πρόγραµµα «Αγροτικό Καλάθι» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επιδιώκοντας τα µέγιστα οφέλη.

Ανασυντάσσουµε την πελοποννησιακή κτηνοτροφία, µια δραστηριότητα που κάποτε ήταν βασικός πυλώνας για την Πελοπόννησο. Τα πέντε κτηνοτροφικά πάρκα, που έχουµε ήδη σχεδιάσει µαζί µε το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο, έχοντας εξασφαλίσει και χρηµατοδότηση που υπερβαίνει τα 50 εκατοµµύρια ευρώ, έχουν πολλαπλά οφέλη: θα καλύψουν σε γαλακτοκοµική παραγωγή την Πελοπόννησο (δεδοµένου ότι αυτή την στιγµή τα τυροκοµεία µας εισάγουν γάλα από την Βουλγαρία!), θα δηµιουργήσουν προστιθέµενη αξία στα τυροκοµικά προϊόντα που παράγονται, ενώ, το πιο σηµαντικό, θα δηµιουργήσουν 6.000 νέες παραγωγικές θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για επιχειρηµατικότητα.

Η Πελοπόννησος επιστρέφει στην παραγωγική διαδικασία µε δυναµισµό, τεχνογνωσία και εξωστρέφεια. Στη σηµερινή πραγµατικότητα επιδιώκουµε οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να είναι και επιχειρηµατίες. Αιχµή του δόρατος, η καθετοποίηση της παραγωγής, η τυποποίηση των προϊόντων και η επώνυµη διάθεσή τους στο πάνω ράφι της αγοράς ως εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο µας στο www.neapeloponnisos.gr

19

Πελοπόννησος 2010-2020  
Πελοπόννησος 2010-2020  
Advertisement