Page 1

Gez(h)ondheid

De basis voor een mentaal en fysiek en gezonde hond


Inhoudsopgave 5. Alleen leren zijn: benchtraining 6. Voor en tegen een bench 8. Hardlopen met je hond 10. Complete voeding, supplementen en aanvullingen 11. Tellington TTouch voor honden 12. CDB Petoil voor je hond 13. Scent Puppy Project; speuren met je...pup! 14. Bewegen is gezond; bewegings richtlijnen 15. Wanneer bewegen pijnlijk wordt: artrose 17. Titeren of standaard vaccineren? 18. Socialisatie; het belang hiervan 19. Tandverzorging 20. Habituatie.... 21. Holistische gezondheids zorg; synergie 23. De waarde van essentieel belonen 25 Voer de juiste brandstof


totstandkoming Samenwerking in rare tijden: De totstandkoming van dit boek is een duidelijke vorm van samen kunnen werken ondanks.....

Contact hebben met anderen om samen tot iets moois te komen. Veel honden professionals hebben het afgelopen jaar op andere manieren hun passie moeten invullen. Contacten onderling zijn nog steeds van belang en het samenwerken des te meer.

Zoals je met je hond samen ook tot mooie dingen kan komen ondanks uitdagingen die op je pad komen.

Je hebt behoefte aan basis in kennis en kunde. En in dit boek zul je van diverse invalshoeken kennis kunnen vinden die je wellicht weer bij mogen staan, nieuwe inzichten mogen geven of gewoonweg inspiratie.

.


Met kennis van:


Alleen leren zijn; benchtraining Om maar te beginnen met het probleem waar we als mens nu ook mee te maken hebben: “alleen� leren zijn.. De magische kamerkennel ofwel bench wordt door veel mensen gezien als HET middel om je hond gewoon alleen te kunnen laten. Immers kan er weinig gesloopt worden uit frustratie of angst wanneer je opgesloten zit.

Er zijn inmiddels ook meerdere stromingen voor wat betreft het inzetten van een bench; doe waar jij je goed bij voelt. Ik geef je een aantal spelregels.

Bouw het alleen zijn langzaam op Oefen ook wanneer je thuis bent. Laat je hond nooit jankend in de bench achter. Je kunt je hond niet belonen door de bench te openen als deze zit te janken. Het is geen ultiem hulpmiddel Werk eerst aan jullie vertrouwens relatie


Voor en tegen een bench

Om een goed standpunt in te kunnen nemen deze achtergrond informatie: een hond is een roedeldier en alleen zijn is volledig tegen zijn natuur in.

Tegenstanders komen vaak met de reden dat de hond er te gemakkelijk in achter gelaten wordt; al jankend en blaffend met het idee; hij wordt vanzelf stil!

Voorstanders van een bench zien deze als een veilige haven voor je hond om fijn alleen te kunnen zijn. Echter wordt er even vergeten dat het ook een fijne plek moet zijn en dat de hond deze ook zo mag ervaren. Dat het een fijne plek is om in te liggen als je zelf ernaast zit kan het een minder fijne plek maken wanneer je er alleen in zit.

En die insteek leg ik hier even uit; het is prima als je heel even blijft wachten tot je hond stil is bij het weggaan.

Het kan een handig hulpmiddel zijn bij zindelijkheid training: Koop daartoe dan niet gelijk de grootste, of verklein deze zodat je hond even moet laten weten dat hij moet poepen of plassen. De grootste maat bench (1,20 breed) wil niet zeggen dat dit het fijnste is voor je hond: kijk gewoon of deze graag languit ligt of liever in een rolletje. En wat er in je huiskamer past natuurljk.

Tegenstanders vinden de bench een onding, omdat de hond dan geen keus heeft waar hij kan liggen. Besef dat je hond niet constant bezig is met dingen; “als....dan” maar redelijk makkelijk dingen nu eenmaal accepteert. Hij zal echt niet denken; oh ik lig nu in mijn bench, maar had liever op de bank gelegen.

Enige vorm van bench-training kan altijd in een later stadium van pas komen bijvoorbeeld na een operatie of blessure; dat hij verplicht rust moet nemen. En wie weet komen er mensen op bezoek die echt niet gediend zijn van honden.

Ga je op vakantie, dan kan de eigen bench al gauw het veilige plekje zijn om bij te komen van de indrukken.

Blijft je hond janken en blaffen als je weg bent (controleer met cameratoezicht!) dan leert deze echt niet dat alleen zijn prima te doen is. In dat opzicht; nooit naar binnen gaan wanneer je hond blaft; dat zal ook niet resulteren in een hond die “denkt” als ik ga blaffen komen ze weer terug. Je bent eigenlijk al te snel gegaan met alleen laten.

Wat gebeurd er in de kop van je jonge hond wanneer deze in paniek wakker wordt er er opeens niemand blijkt te zijn? Eerst zal deze op een redelijk rustige manier duidelijk maken: hier ben ik..waar ben jij? Ok...ik krijg nog geen reactie: dan ga ik even harder mijn best doen om te laten weten dat ik wat wil of moet...volume zal harder worden en wellicht overgaan tot joelen: als in hondentaal: groep bij elkaar roepen... Nog steeds niemand te zien (want die heeft ergens gelezen dat je nooit naar binnen mag wanneer een hond in de bench blaft)..


Benchtraining

En dit is even handig te weten; het angst centrum wordt nu geactiveerd. Van eerst harder en harder, gaat het nu naar zachter en zachter. En dat is niet omdat je hond nu aan het leren is dat het niet werkt, maar dat het angstcentrum een stress reactie oproept; blijf niet te veel herrie maken nu, want je zit blijkbaar echt alleen en als je veel lawaai blijft maken zullen (roof) dieren je horen. Je roedel is nu niet in de buurt om je te helpen.

Wellicht een ander heilig huisje dat nu sneuvelt: maak er geen feestje van dat je terug komt en begroet je hond pas als deze rustig is..Nou wanneer je volledig over de kook bent gegaan omdat je echt dacht dat je helemaal alleen op de wereld over zou blijven; dan komt de veilige haven weer in zicht en die negeren je volledig? Enig idee wat dat kan doen?

Dus ja, maak er inderdaad een niet te groot feestje van, maar het is normaal voor een roedeldier om elkaar gelijk te begroeten bij het weerzien. Iedereen die twee honden heeft en ook bewust af en toe 1 op 1 weg gaat zal ook zien dat ze elkaar altijd even begroeten als ze weer thuis komen.

Het helpt vaak ook niet om een hond alleen te leren zijn door van alles lekkers in de bench te leggen als je weg gaat. Een dier dat te veel stress heeft zal niet eens gaan beginnen met knagen of leeglikken van een Kong.

Vanuit een ander oogpunt kan je deze wel inzetten: knagen werkt stress reducerend, want er komen rustgevende stoen vrij; dus laat eerst lekker knagen en verlaat dan rustig de kamer.

Belonen met een koekje voor het feit dat je hond netjes op het huis heeft gepast of de bench niet bevuild of niet geblaft heeft zal in training opzicht geen verschil maken. De hond ziet daar geen directe relatie in. Het terugkomen van jou is al de beloning op zich. En als het goed is, ben jij leuker dan een koekje.

De eerste nachten met je pup: maak het niet te moeilijk en zet gewoon een grote doos naast je bed: wanneer je pup zich meld dan is het vaak voldoende om even een arm erin te hangen of naar buiten te gaan.

Wil je echt gelijk de bench introduceren dan is er een optie om de eerste tijd in de huiskamer erbij te slapen op de bank of logeerbed. Of vanuit de slaapkamer langzaam aan de bench iedere nacht een stukje verder weg te zetten van je eigen slaapkamer.

Mocht je meer dan 1 hond hebben train dan ook op alleen-alleen zijn!


Hardlopen met je hond; een win –win situatie Door Dorethea Bil: stuwende kracht achter www.canitrail.nl 
 Heb je al eens met je hond samen hardgelopen in de natuur? Nee? 
 Let goed op want het is niet alleen ontzettend leuk maar ook behoorlijk verslavend:)


 Heel vroeg in de ochtend is ons favoriete tijdstip om mijn hardloopkleren en mijn witte herder Quasar z’n hardlooptuig aan te trekken. Mijn trailrugzak met allerlei EHBO spullen voor mens en dier wordt gevuld met vers water en ik neem wat lekkere brokjes mee voor onderweg. Vervolgens klik ik de verende lijn aan mijn heupgordel en aan het harnas van Quasar. De lijn is niet al te lang, want ik heb Quasar graag dicht bij me.

We stappen in de auto en rijden naar een mooi natuurgebied. In mijn achteruitkijkspiegel zie ik Quasar met z’n oortjes in de nek vol verwachting om zich heen kijken…want waar gaan we naar toe. Soms gaan we met een route op het sporthorloge naar een onbekend natuurgebied. Maar vaker loop ik met een kaart op mijn mobiele telefoon in de zak om gewoon kilometers te zwerven door de natuur. Niets moet, alles kan en vooral we doen het samen!

Zo intensief in de natuur met elkaar sporten en continu met elkaar verbonden zijn door een verende lijn van 1,5 meter vraagt van ons als team om echt samen te werken. Onze hardlooptochten, oftewel canitrails, wil ik niet alleen voor mezelf maar ook voor m’n hond leuk houden. Dat betekent dus voor ons allebei een balans tussen geven en nemen. Soms mag mijn hond de route bepalen want zijn stem in onze hardlooprelatie net zo belangrijk als die van mij. Hij trekt mij met een glimlach op z’n gezicht de heuvel op en kwispelt er vrolijk op los als ik hem daarboven uitgebreid voor bedank. Ik zorg voor hem en hij zorgt voor mij… maar het overzicht houd ik.

De eerste kilometers tasten we elkaar af, wordt er flink wat geplast en gepoept en gesnuffeld aan hele interessante luchtjes. De pauzes tussen het snuffelen en piesen worden in de volgende kilometers steeds langer totdat we gewoon alleen nog maar samen hardlopen. Quasar in een ontspannen draf, oortjes naar mij gericht, staart in een blije krul en met een glimlach op z’n gezicht. Achter Quasar aan de strak getrokken lijn loop ik met alleen een aangespannen core zo ontspannen mogelijk mee in zijn tempo in eenzelfde pasfrequentie. We bewegen samen, ons tempo is identiek, onze aandacht volledig bij elkaar en de verende lijn als nonverbaal communicatiemiddel tussen ons in. Draai ik licht met mijn heup naar links, dan slaan we linksaf. Trek ik mijn navel ietsjes naar binnen, dan gaat het tempo iets lager en leun ik naar achteren gaan we langzamerhand over op het wandelen. En af en toe komt Quasar naast me lopen, kijkt me aan of raakt me even aan met z’n neus om vervolgens weer voor me te gaan lopen in zijn relaxte draf. Soms blijft hij wat dwingender naast me lopen en raakt m’n hand aan…dat is ons afgesproken teken dat hij wat wil drinken of eten. Een mooi moment om even te stoppen en hem en soms mezelf te voorzien van wat water en/of brokjes.

Actief buiten samen sporten verbonden met elkaar door de verende lijn doet iets met mij als mens, mijn hond en onze onderlinge band. Ik geniet met volle teugen van zijn ‘hond-zijn’, van de schitterende natuur waarin we lopen en het fysiek buiten bezig zijn. Er worden onderweg heel wat gelukshormonen aangemaakt die na afloop de hele dag nog om me heen blijven hangen. En als ik mijn hond tevreden in z’n mand zie liggen slapen barst ik uit elkaar van dankbaarheid … want door het canitrailen houden wij elkaar fysiek en mentaal gezond. Een mooie win-win situatie:) Mijn allerbeste Canitrail-maatje.

Met mijn volle aandacht ben ik bij de kleine vaak subtiele signalen die mijn hond onderweg laat zien. Vermoeidheidssignalen wil ik zo vroeg mogelijk kunnen oppikken om te voorkomen dat hij te ver over z’n grenzen gaat. Ik wil tenslotte dat we weer heelhuids bij de auto terugkomen. Stresssignalen in situaties waar we onderweg in terecht komen wil ik bijtijds op kunnen anticiperen. Maar ook wil ik ruimte hebben om te erkennen dat het soms van geen meter gaat, omdat ik bijvoorbeeld zelf teveel in mijn hoofd zit. Of als Quasar me de hele tijd voor de voeten loopt me besef dat ik te gespannen in mijn lijf zit.

Quasar met Dorethea in actie!


samen werken met je hond

Canitrailen met je hond kan ook samen samen!

Ook dit is werken met je hond; werken aan balans; TTouch in de praktijk

Puppies kunnen al prima leren werken met hun neus.


complete voeding; supplementen en toevoegingen Basis regel; alles met mate en zo veel mogelijk afwisselen Als er ergens wel veel discussies over kunnen ontstaan is wel: welk voer krijgt jouw hond?” Ook al geef je iedere dag brokken het aanvullen met andere voedingsmiddelen kan gezondheidsbevorderend zijn!

Voor de toevoegingen aan supplementen en andere dingen is een hele simpele stelregel. Niet iedere dag en alles met mate. Een kloddertje kwark of yoghurt op z’n tijd erover is prima. Een honden lichaam kan niet veel met zuivel; dus dagelijks een scheut karnemelk zou ik afraden. Geitenmelk en yoghurt wordt vaak beter verdragen dan koeienzuivel.

Af en toe een rauw eitje met schil is prima: je mag ervan uitgaan dat per 10 kilo lichaamsgewicht 1 ei per week een mooi uitgangspunt is. Groenten die je met mate geeft zijn kool en ui soorten, tomaten, aubergine en paprika 1 keer per week een beetje kan echt geen kwaad.

Jakult is samengesteld uit maar 1 bacteriestam specifiek voor mensen en bevat of mega veel suiker of suikervervanger. NIET geven aan je hond als probiotica. Er is speciale honden uitvoering in poedervorm of kies voor een product met natuurlijke fermenten: zoals Bio Bokashi; die is te bestellen via: www.hondjekoek.nl

Veel problemen beginnen in de darmen en vertering. Dus zorg ervoor dat die goed werken en de darmflora optimaal is. Daarmee voorkom je gewoonweg heel veel gezondheidsklachten, maar ook die kunnen leiden tot gedrag problemen.

Wanneer je je hond iedere dag hetzelfde geeft is er zelfs een kans dat het imuunsysteem heftig gaat reageren wanneer deze een keer wat anders binnen krijgt. Dan wordt vaak gezegd: hij kan niets anders verdragen. En ja dat is dan in de basis doordat de hond nooit iets anders gekregen heeft. In dat oogpunt zou ik dan ook zeer merken KVV of brokken afwisselen.

Fruit kan ook zeker; zorg alleen dat je het zoete fruit beperkt en verwijder de pitten. Denk ook eens aan dingen als zaden en pitten: pompoenpit, zonnebloempitten, lijnzaadjes, chia-zaadjes. En noten: amandelen, walnoten, hazelnoten...

Gezonde vetten: af en toe een theelepel niet ontgeurde biologische kokosolie of wat extra vierge bio olijfolie.

Regelmatig een omega 3 visolie van goede kwaliteit (die stinkt dus NIET naar vis)

Geef een “kuurtje” probiotica wanneer er antibiotica in is gegaan! Daarmee werden niet alleen slechte bacteriën gedood, maar ook de goede.

“Vroehuh” kon je nog echt vuile pens en boekmaag met vulling kopen..Helaas moet alles nu gespoeld worden voordat het verwerkt mag worden in honden voeding. Dus pens geven voor de darmflora is inmiddels niet meer van toepassing.

Bijschrift


Tellington-TTouch voor honden TTouch® velen hebben er wel van gehoord, maar weten niet precies wat het is. Het is veelomva:end, maar tegelijker=jd ook weer eenvoudig in kleinere stukjes aan te leren en te gebruiken in het dagelijks leven van je hond Deze methode is meer dan 40 jaar geleden ontwikkeld door Linda Tellington Jones voor paarden. Al snel volgden honden en andere gezelschapsdieren en inmiddels is er ook de humane variant van deze mooie methode.

Er zijn meerdere pijlers: filosofie, TTouches, grondwerk en hulpmiddelen. Deze pijlers zijn afzonderlijk in te zetten, maar versterken elkaar ook. Die versterking is wat mij betreft de kracht van de Tellington TTouch® Methode.

Filosofie
 Er wordt altijd gewerkt met respect voor dier en mens. De eigen persoonlijkheid van het dier wordt (h)erkend, hierdoor is het leerproces wederzijds. Er wordt met respect, begrip en vertrouwen gewerkt om de band tussen mens en dier en tussen dieren onderling te verbeteren.

TTouches
 Dit zijn zachte aanrakingen. Deze zijn eenvoudig aan te leren aanrakingen en helpen het dier om meer lichaamsbewustzijn te krijgen. Ook ondersteunen ze bij het loslaten van spanning in het lijf. Zelf genezend vermogen kan worden gestimuleerd. Verder kunnen ze worden ingezet ter ondersteuning van de behandeling van een fysiotherapeut of dierenarts. Maar zijn niet de vervanging van het werk van een dierenarts of andere veterinair specialist.

Grondwerk
 Hierbij wordt gebruik gemaakt van een parcours – ook wel de playground of higher learning genoemd - waar de hond in balans langzaam doorheen wordt geleid. Door de verschillende elementen die hierbij gebruikt worden. Plus het bewust geleiden met twee contactpunten. Komt het dier fysiek, mentaal en emotioneel meer in balans.

Hulpmiddelen
 Denk hierbij aan tuigen die het dier niet hinderen in de beweging en tegelijkertijd de mogelijkheid hebben om in balans aan twee contactpunten te geleiden. Deze geven de mogelijkheid om de specifieke TTouch geleidetechnieken in te zetten in het Grondwerk. 
 Daarnaast wordt er ook wel gebruik gemaakt van lichaamsbandages. Mits het dier dit aan kan – ze werken in op het zenuwstelsel en dat wil je niet overprikkelen – kunnen deze zorgen voor meer ontspanning.

Praktijk
 Tellen we deze elementen bij elkaar op, dan hebben we een op de praktijk gerichte complete methode die je voor verschillende doeleinden in kunt zetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: het opvoeden van je jonge pup, het verbeteren van prestaties van sporthonden, voorbereiden op vachtverzorging of dierenartsbezoek, het in huis krijgen van herplaatshonden of buitenlandse honden, trekken aan de lijn, overmatig blaffen etc. etc. Dit alles met gebruik van de pijlers en op basis van vertrouwen en respect voor het individu.

Practitioners
 De gecertificeerde practitioners vind je terug op de website van de beroepsverening www.TTBN.nl. De beroepsvereniging heeft accreditatie hoog in het vaandel staan. Tellington TTouch® staat nooit stil. Er zijn altijd nieuwe dingen te leren en ervaren. Een bij de beroepsvereniging aangesloten practitioner blijft van deze ontwikkelingen op de hoogte.

Ellen Angelino Tellington TTouch Practioner P2 voor Paarden én Gezelschapsdieren
 
 www.EllenAngelino.nl


CBD olie: werkzaam op het hele cannabinoide systeem CBD voor je hond; herstel de natuurlijke balans. Het cannabinoide systeem is te zien als een systeem dat zorgt voor prikkeloverdracht op celniveau, waardoor hormonen en neurotransmitters hun werkzaamheden kunnen doen waarvoor je bedacht zijn. Het cannabinoide systeem is dus altijd actief, maar soms is er hulp of ondersteuning nodig. Je hebt vast wel eens gekeken naar de verschillende CBD olien die redelijk goed te verkrijgen zijn in de drogisten. Waarin verschilt de kwaliteit?

CBD-Petoil is Raw: wat wil zeggen; onverhit tijdens de productie en erna; De olie wordt door persen en koud filteren uit de plant gehaald. Door verhitting zullen een aantal stoffen hun werking namelijk kunnen verliezen. Bij verhitting (koken) wordt er vaak eerst ethanol (alcohol) toegevoegd zodat de olie daarin makkelijk oplost; daarna halen ze de ethanol weer door destillatie uit de grondstof. De reden hiervan is dat de opbrengt hoger kan zijn, omdat je alles eruit kan koken. Er kunnen wel resten van het oplosmiddel achter blijven in de uiteindelijke grondstof.

CBD-Petoil is bio: Daarom zullen er geen restanten van pesticiden in de plant achterblijven. Ook wordt niet alleen de plant er beter van, de directe omgeving blijft op die manier ook gezonder. Insecten kunnen gewoon blijven leven en het bodemleven krijgt ook aandacht.

CBD-Petoil is full spectrum: En nu wordt het interessant en zie je dat bovenstaand te maken heeft met het full spectrum. Een full spectrum variant bevat namelijk alle van nature aanwezig zijnde flavenoiden, fenolen, cannabinoide, zuren en terpenen. Zo is het geheel meer dan de som der delen. Zeker werken de individuele stoffen ook, wanneer ze toegediend worden, maar de resultaten zijn lang niet zo krachtig. Met name de aan- of afwezigheid van de terpenen zijn voor een goede of minder goede

werking een belangrijke leidraad. Terpenen zijn vluchtige stoffen; je zult daarom geen full spectrum olie kunnen vinden die door verhitting gemaakt is.

Maar om even een concreter lijstje aan toepassing te geven:

• Natuurlijke rustgever en zorgt voor evenwicht bij spannende situaties

• het reduceert angsten

• Helpt bij chronische pijnen

• verbetert het neurologische functioneren

• ondersteunt en verbetert de vertering

• ondersteunt het algehele immuunsysteem

• verbeterd beweeglijkheid en verbetert activiteit

Op www.petoil.nl vind je verkooppunten en webshops.


Speuren met je puppy? Scent Puppy Project....Puppy speuren! Wij zij TauTrack, een heel team speurhondentrainers met jaren lange ervaring in het vak speuren en detectiewerk.

Veel hondenscholen en puppygroepen zijn gesloten. Toch wil je iets ondernemen met je puppy en niet alleen de basis zit, af, blijf. Natuurlijk hartstikke handig! Daarom zijn wij het Puppy Project gestart.

Zo'n klein hummeltje is natuurlijk helemaal TE GEK! Je hoeft niet lang na te denken om overstag te gaan en voor je het weet zit je al thuis met een puppy. Grote ogen kijken ze je aan en je smelt bij alles wat ze doen op hun ontdekkingstocht door je huis.

Tomeloze energie lijken ze te hebben. Rennen, vliegen door je huis, gooien in hun vaart van alles ondersteboven en zolang het hun eigen speelgoed is, is dat allemaal nog wel om te lachen. De kleine barstjes in de verliefdheid ontstaan door de spullen die je wel dierbaar zijn, die ook stuk gaan in deze malle 5 minuten.

Toch moet je ook weer aan het werk. Thuiswerken is natuurlijk geweldig! Maar je moet echt ook je uren maken voor je werkgever. Precies als je in een call zit, vliegt je puppy weer alle kanten op!

Wij hebben een Scent Puppy Project samengesteld. Wij begrijpen als geen ander dat je wilt gaan samenwerken met je hond. Dat je niet alleen je hond voed, maar ook wilt opvoeden. Opvoeden is niet alleen de commando's zit, af, blijf. Natuurlijk zijn deze basis vaardigheden heel erg handig en wij vergeten ze ook niet. In deze COVID tijd waarin het toch lastiger is om je puppy alles te leren, hebben wij een programma geschreven om jullie te helpen.

Wij vinden het belangrijk dat je thuis met je hond aan de slag kunt, waardoor je ook zijn neus gaat leren gebruiken. Alles bij elkaar leer jij je puppy goed kennen. En door de training en onze begeleiding heb je een puppy in huis die ook daadwerkelijk een paar uur gaat slapen!

Met ons unieke programma in Nederland maken wij gebruik van de natuurlijke driften van je hond. Samen met jou gaan we aan de slag om je hond te leren 'lezen'. Je leert over de hondentaal en samen ga je spelenderwijs aan de slag met je puppy om de basis beginselen te leren van het speuren of detectiewerk.

De basis is dat jullie elkaar gaan leren begrijpen. Vanuit die basis kan je uiteindelijk veel makkelijker ook je vervolgtrainingen gaan doen. Als de hondenscholen weer open gaan, of trainingen als speuren/mantrailen of detectiewerk waar je zo bij kunt aansluiten na het volgen van ons Scent Puppy Project.

Wij helpen je in 5 lessen de eerste stappen binnen het speuren met je puppy. Een puppy gebruikt vlak na zijn geboorte als eerste zijn neus om de 'melkbar' te vinden. Wist je dat puppies doof en blind ter wereld komen? Die neus is het eerste en het enige wat ze deze periode hebben. Hoe gaaf is het als jij als baasje daar op doorgaat voor je hond. Hij zal gelijk meer vertrouwen in je krijgen omdat jij als baasje eindelijk snapt dat zijn neus heel belangrijk voor hem is!

Neemt contact met ons op via: Speuren met je pup???

www.tautrack.nl


Bewegings richtlijnen Bewegen is gezond Maar teveel bewegen kan juist gezondheidsproblemen geven op korte of lange termijn.

Richtlijnen in het algemeen: wandel 5 minuten per maand leeftijd.

Het aller belangrijkste, de eerste maanden is kijken en dan ook echt observeren. Dat is voor zowel pup als tweevoeter!

is jouw wandeling dan 1 of 3 kilometer in die 5 minuten zul je daarin duidelijk een verschil hebben in belasting. Een snuelwandeling waarbij ieder graspolletje onderzocht kan worden is een super idee.

Pup leert de omgeving te kennen en herkennen en jij als eigenaar leert je hond lezen. Ik kan echt niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat je kleine signalen ziet er er wat mee kan.

Een vermoeide pup of hond omschrijf ik liever als een voldane hond. Die gaat lekker liggen slapen of doezelen om alles even te verwerken.

Aan jou de taak om het verschil voortijdig te mogen gaan zien. Aldus hoe dan?

Veel kleine signalen kondigen al wat aan; bij veel pups zul je meer rimpels op de kop zien, hangende oogleden en wat tragere reactie op jouw verzoeken.

Ik denk dat zeker tot een leeftijd van 4-5 maanden je eerder het risico loopt op oververmoeidheid dan dat je te weinig doet met je hond. Geestelijk hebben ze enorm veel indrukken te verwerken en heel veel energie gaat naar groei en tanden wisselen.

Echter!

Het is echt niet erg als je gezonde pup af en toe toch iets te vermoeid is geworden. Dus wees ook weer niet te voorzichtig. Pups moeten ook hun groeiende lichaam steeds weer opnieuw ontdekken. Er gaat veel energie naar het bot stelsel. Pas bij een leeftijd van rond de 18 maanden mag je er bij de meeste grotere honden vanuit gaan dat de botten volledig hard zijn en uitgegroeid.


wanneer bewegen pijnlijk wordt Artrose Artrose is slijtage aan het gewrichtskraakbeen. De kenmerken van artrose zijn schade aan en verlies van kraakbeen en de tussenwervel. Wanneer een gewricht aangetast is door artrose, dan slijt het kraakbeen dat het einde van de botten bedekt en beschermt, wat maakt dat de botten langs elkaar gaan schuiven. Verpulverd kraakbeen komt in het gewrichtsvocht terecht, wat een vreemd lichaam is op die plaats. 
 Hierdoor komen er witte bloedlichaampjes het gewricht binnen die ontstekingsstoffen afgeven. Op die manier ontstaat er dus plaatselijk een ontsteking. 
 Artrose is de meest voorkomende degeneratieve gewrichtsaandoening ter wereld.

Artrose is een complexe aandoening die op verschillende facetten ondersteuning vraagt.
 Ik zie vaak dat mensen dit wel al op de natuurlijke weg behandelen, maar ze zetten bijna nooit in op ALLE aspecten die ondersteuning vragen, waardoor hun dier in feite dus niet of onvolledig geholpen is. De grootste boosdoeners zijn lichte ontstekingen, wat o.a. te maken heeft met de verzuring van het lichaam, in veel gevallen door foute voeding. In de reguliere geneeskunde wordt er medicatie gegeven om de pijn te verminderen, maar dit pakt de oorzaak van het probleem niet aan. Deze ontstekingsremmers maken het probleem ook nog eens erger doordat ze een lekkende darm kunnen creëren. Daarnaast is de medicatie ook een overbelasting voor de lever.

De volledige behandeling bestaat uit verschillende facetten: de gewrichtsontsteking bestrijden, de pijn bestrijden én het kraakbeen opbouwen.

We moeten starten bij de basis van het probleem: gewrichtsontsteking bestrijden. 
 We moeten dus niet enkel aan symptoombestrijding doen en een pijnstiller geven, maar we moeten er voor zorgen dat er minder ontstekingen in het lichaam komen. Hiervoor is in de meeste gevallen een aangepaste voeding nodig. Brokken zijn een no-go in de strijd tegen artrose! We kunnen zelfs gericht groenten toevoegen aan het verse vlees, die een impact hebben op de problematiek.
 Qua natuurlijke ondersteuning kan men hier veel kanten uit. Ik werk het liefste met de combinatie van gemmotherapie en spagyriek, omdat die complementair werken en gezien worden als de cement en de bouwsteen voor het lichaam. Een goede ratio omega 3 – omega 6 vetzuren is ook heel belangrijk. Daarnaast kunnen de juiste algen ingezet worden om toxines af te voeren. 
 We moeten ook zeker uitsluiten of dieren last hebben van een voedselallergie of -intolerantie, omdat dit ook veel invloed heeft op artrose. Waar nodig dienen we ook aan darmherstel te doen.

Stap 2 omvat dan de pijnbestrijding. Ook op dit vlak zijn er verschillende opties mogelijk met natuurlijke ondersteuning (spagyriek, gemmotherapie, kruiden…) maar vul ik ook graag aan met MSM. Het kan de pijn en zwelling verminderen en de afbraak van gewrichten deels stoppen door de vrije radicalen weg te nemen die ontstekingen veroorzaken.

In de laatste stap gaan we de kraakbeenopbouw ondersteunen. Kraakbeen heeft 2 functies: het verminderen van wrijving tussen 2 botten die langs elkaar schuiven en het opvangen van de dreunen die botten elke dag te verduren krijgen. Kraakbeen is in feite een spons tussen de botten.

Wanneer ik honden met artrose mag behandelen dan werk ik vaak met slechts 2 middeltjes op vlak van natuurlijke ondersteuning. Ik kan die middelen zo samenstellen dat elk aspect mee aangepakt wordt. Daarnaast wordt er verder gekeken of er meer zaken nodig zijn, maar dat is individueel dus heel verschillend.

www.natuurgeneeskundeenvoedingmensendier.com


Titeren, vaccinatie Titeren of standaard vaccineren? Titeren: voor een aantal van jullie al helemaal bekend en wellicht ook een bewuste keus. Maar dat geldt ook voor standaard vaccineren.

Of een hond ziek wordt heeft te maken met het basis immuunsysteem dat zorgt voor afweer van alle bacteriën en virussen waar een hond mee in aanraking komt. Er zijn een aantal besmettelijke en vrij heftige ziekten waarvoor in de regel een hond een enting krijgt op de leeftijd van 6,8 en 12 weken. Dat wil niet zeggen dat de pup voor die tijd er direct ziek van kan worden MAAR ook niet dat een hond die 3 x volgens het schema ge-ent is voldoende beschermd is.

Bij de eerste slokken melk en al tijdens de geboorte in het geboorte kanaal krijgt een pup de nodige antistoffen binnen. In de eerste slokken moedermelk zitten heel veel waardevolle stoffen die een pup nodig heeft om het aangeboren immuunsysteem te ontwikkelen. Ook de tepelhoofden gaan een heel scala van goede bacteriën bevatten. Iedere keer dat ze drinken krijgen ze een dosis binnen.

Van moeders uit krijgen ze antistoffen tegen een aantal ziekten, waartegen gevaccineerd kan worden. Dit heet maturnale immuniteit. Dat is te controleren door een aantal druppels bloed te controlere op anti-stoffen. Nu is het zo, dat wanneer de antistoffen in het bloed nog te hoog zijn..je een grote kans loopt dat de enting niet aanslaat.

Tegenwoordig worden titerbepalingen goed geaccepteerd door instanties zoals honden hotel, douane, hondenschool etc.

Bij een titeruitslag weet je zeker of je hond voldoende anti-stoffen beschikbaar heeft voor; Hondenziekte , leverziekte en Parvo. In de strip is door een deskundige zelfs af te lezen hoeveel.

Waarom kies je voor titeren; aan de ene kant geef je op het juiste tijdstip een enting; dus wanneer de hoeveelheid anti-lichamen laag genoeg zijn dat een enting aan kan slaan. En op deze manier voorkom je een onnodige belasting op het hele immuunsysteem dat vaak toch een reactie moet geven op een enting. Je ziet regelmatig dat een pup na een enting wat hangerig en koortsig wordt.

Rabies kan niet getiterd worden en zul je zelf moeten bepalen of je dat belangrijk genoeg vind om te doen: naar het buitenland: dan is het verplicht!

Weil: daar lopen de meningen over uiteen en ook daarin zou je je even goed moeten informeren. Mijn VOOR; het is een ziekte die meer en meer voorkomt doordat we meer stilstaand en vies water hebben en ratten populaties. Daarnaast, wat velen niet weten, een met Weil besmette hond ( die nog niet eens echt ziek hoeft te ogen) kan een mens besmetten! Ook dat is iets wat je in je beslissing mee mag nemen.

Steeds meer dierenartsen bieden titer-testen aan.


Het belang van socialisatie Wat houdt het eigenlijk precies in en hoe doe je dat? Socialisatie is in feite het socialiseren van jouw hond met andere diersoorten, mensen en andere honden. Dit proces is iets wat uw pup zijn hele leven gaat doen. Het sociaal worden met… En het leren sociaal omgaan met mensen, andere honden en andere diersoorten. Denk hierbij aan je buurvrouw, de vriendjes en vriendinnetjes van je kinderen, maar ook de mensen die je tegenkomt op straat. Het is natuurlijk de bedoeling dat je hond deze leuk gaat vinden, of er in ieder geval niet bang voor gaat zijn. Dit betekent dat je hond erg veel positieve ervaringen moet opdoen met andere mensen, vreemd en bekend. Dit is iets wat jij als baasje voor moet gaan zorgen. Dat wil niet zeggen dat je de pup maar bij iedereen neer moet zetten. Maar dit houdt in dat je op een comfortabele manier je pup laat wennen aan deze nieuwe mensen. Je pup moet een keuze hebben. Ga ik naar die mevrouw toe, of blijf ik even op een gepaste afstand observeren? Beide zijn goed. Beide zijn oké. Elke pup is anders en forceren van sociaal gedrag gaat alleen maar averechts werken!

Wanneer de pup comfortabel is in de situatie, of dat dan thuis is, of tijdens de wandeling. En hij wil contact zoeken met andere mensen, zorg dan ook dat dit positief verloopt. Laat de andere mensen zich kleiner maken als ze hem willen aaien. Laat de pup naar hun toe gaan i.p.v. zij naar de pup. En laat ze hem niet direct boven op het hoofd aaien. Dit vinden de meeste honden namelijk niet prettig! Begin bij de borst en ga wanneer de pup niet weg wil verder aaien richting z’n schouder en uiteindelijk ook gewoon over het hoofd. Zo leert de hond dat niet iedereen een bedreiging is en zal hij minder snel wegduiken voor handen. 
 
 Sociaal worden binnen het gezin is daarin net zo belangrijk. Juist wanneer je ook kinderen hebt. Stel regels samen; Niet naar de pup wanneer hij slaapt, in de bench laat je hem met rust, niet naar de pup wanneer hij een botje heeft of aan het eten is, etc. Deze regels zijn belangrijk omdat je pup zich veilig gaat voelen in zijn eigen huis. En dit is een belangrijk iets! 
 Sociaal worden met andere honden is natuurlijk ook belangrijk. Maar wat hier het belangrijkste is, is dat dit op een positieve manier gebeurt. Dat het leuk is voor jou hond! Dus je puppy kun je niet socialiseren met alle honden die hij tegenkomt. Wees hier selectief in. Kies de juiste pups of volwassen honden uit voor jou pup en laat ze hier contact mee hebben. Het gaat hier niet om kwantiteit, maar echt om kwaliteit. De kwaliteit van het contact, of dit een positieve ervaring was of niet is alles bepalend voor jou pup. Een keer een minder positieve ervaring is niet direct een groot probleem voor je pup, maar houdt er wel rekening mee dat in deze socialisatie periode dit extra goed opgeslagen wordt en jouw hond misschien soortgelijke honden gaat willen vermijden vanaf dat moment.

Sociaal worden met andere dieren is vooral belangrijk wanneer je andere dieren in huis hebt, of gaat krijgen. Natuurlijk zul je hierin ook goed moeten kijken naar het soort hond dat je hebt gekozen. Heb je een jachthond in huis, dan is de kans klein dat die goed overweg kan met je konijn of cavia. Hij zal altijd vanuit z’n jachtinstinct iets met dit andere dier willen ondernemen. Dus wees altijd op je hoede wanneer je andere diersoorten in huis hebt en laat deze niet zomaar alleen met je pup of jonge hond. Zorg ervoor dat jij altijd begeleiding kunt geven aan het gedrag van jouw hond, of dat je de situatie kunt managen.


Tandverzorging Tanden zijn van groot belang ook bij je hond Het belang van een goed gebit; daar zal geen discussie over nodig zijn. Het stukje tandverzorging kent dan wel weer een aantal punten waar je wat van kan vinden.

Veel tandaanslag ontstaat wanneer er veel zetmeel gegeten wordt; bedenk maar eens hoeveel er achter blijft wanneer je zelf een mariabisquitje hebt gegeten. Voor de hond is dit te vergelijken met een bak brokken. Ook daarvan wordt door de marketing handig gebruik gemaakt door aan te geven dat die vorm van de brok van invloed is op de hoeveelheid etensresten. Nu ben ik wel benieuwd of je dat zelf wel eens uitgeprobeerd hebt; heb je bij eten van een rond koekje minder aanslag dan een vierkant koekje?. En heel veel honden kauwen echt amper op hun brokken.

binnen een minuut op in zo groot mogelijke stukken. Daarnaast: kijk eens naar de samenstelling.

Grote botten worden ook vaak aangeraden en aangeboden. Bedenk echter dat deze in de meeste gevallen te hard zijn en er is een redelijke kans van splinteren. Dragende botten van grote dieren zijn dan ook een: liever niet.

Hoe dan ook: je ontkomt er waarschijnlijk niet aan door delen van het gebit af en toe even te poetsen...

En dan is het meest hondvriendelijk om te werken met een vinger tandenborstel en een heerlijk smaakje erbij; geen kindertandpasta dus!

Dan is er nog een blik en bereid vleesvoeding als mogelijkheid; de kans is groot dat daar minder koolhydraten in zitten en minder tandplak, maar je begrijpt dat er weinig stimulatie is van tandvlees met alleen die zachte vorm.

Hier wordt af en toe gebruik gemaakt van dit setje: daarbij zitten zelfs werkzame stoen in de tandenborstel zelf.

Rauwe voeding is hoofdzakelijk in gemalen voeding te verkrijgen momenteel: daarvan weet je dan wel dat je geen koolhydraten voert en daardoor plaque krijgt, maar ook hier mis je weer de masserende werking van de voeding.

te verkrijgen via hondjekoek

Bedenk ook dat iedere keer iets eten van invloed is op speeksel en daardoor ook een grotere kans is dat veel eetmomenten een slechter gebit kan veroorzaken.

Maar hoe verzorgen we de tanden? Allereerst door aanbieden van geschikt knaagwerk in de vorm van gedroogde vlees snacks; degenen die wel eens een tandenverzorgende kauwstaaf geven: ga eens kijken naar ervoor....erna... Menige hond heeft zo’n stick

Lila loves it tandpasta


En dan is er nog habituatie.... Habituatie: het geleidelijk (passief) wennen aan terugkerende prikkels.
 


hoeft te doen. Een pup die hierin erg veel spanning opbouwt gaat blaffen naar deze dingen, of wil er heftig trekkend naartoe. Oftewel hij wil er wat mee gaan doen, dit is dus geen wenselijk gedrag. En hier zul je dan dus ook aan moeten werken.


Habituatie wil eigenlijk zeggen dat je de pup leert omgaan met dingen in zijn omgeving waar hij niets mee hoeft te doen. Er zijn ontzettend veel nieuwe dingen voor een jonge pup. Vanuit het nest opgehaald worden, moeten ze eerst wennen aan hun nieuwe huis en alle nieuwe prikkels die hierbij horen. Daar hebben ze tijd voor nodig, het is dus ook belangrijk om ze hier de tijd voor te geven. Daarna worden ze voorgesteld aan de buitenwereld. Ze zullen auto’s zien, fietsers, brommers, planten, bomen, straten, en nog veel meer. Al deze dingen zijn aanwezig in hun wereld, maar hier hoeven ze niet wat mee. Dit moeten ze dus onder begeleiding van jou als baasje ook mee om leren gaan en ontdekken.
  In alle rust prikkels voorbij laten gaan is één van de belangrijkste oefeningen die je met je hond kunt ondernemen. Ga met ze naar de markt, niet gelijk midden op de markt staan, maar ga op een afstand zitten en kijken met je pup. Ga daarna naar huis om je pup de prikkels te laten verwerken en ga de volgende keer kijken of je iets dichter bij kunt staan. Belangrijk is dat je pup zich comfortabel voelt en jij speelt hier de belangrijkste rol in! Je jonge pup op de arm nemen of tussen je benen laten zitten is prima. Je pup voelt zich zo gesteund en zal dus ook op jou gaan vertrouwen. Want; ‘als ik het spannend vind, dan is mijn baasje er in ieder geval om mij te steunen’. Dit is de belangrijkste les die je de pup kunt geven.

Ga langs een straat staan en laat al het verkeer eens passeren. Stil staan, want als je wandelt registreert je pup nog meer prikkels en dat kunnen ze vaak niet aan. Daarom gaan vele pups zitten! Ze gaan zitten om dingen te bekijken, om dingen te inspecteren en om de informatie op te slaan. Laat je dit niet toe? Zal je pup de informatie niet voldoende opslaan en zullen die prikkels spannend blijven. Bouw de rust in die je pup nodig heeft en laat hem op z’n eigen tijd bepalen wat hij wil gaan doen. Verder lopen? Of toch liever nog 5 minuten blijven staan? De wandeling zelf is niet het belangrijkste! Het is de habituatie die veel belangrijker is tijdens de wandeling.

Een passerende auto of fietser bijvoorbeeld hoeft jouw pup uiteindelijk niets mee, want ik ga ervanuit dat je niet wil dat je pup hier achterstaan gaat jagen? Dit is iets wat ze moeten leren en voor de ene hond is dat moeilijker, denk hierbij aan de border collie, dan voor de andere hond. Op een gepaste afstand (dit is voor elke pup anders) laten observeren is het beste wat je kunt doen in deze periode. Ga op een bankje zitten en laat je pup kijken. Laat hij de mensen en dingen voorbij zien gaan zodat hij leert dat het er is, maar dat hij er niet wat mee

Annet Schultzse: Ik help hondeneigenaren hun pups beter te begrijpen, waardoor de socialisatie en habituatie beter begeleid kunnen worden. Wat je hond aan kan is een belangrijk punt hierin en dit vind ik dus ook één van de belangrijkste dingen om alle baasjes bij te brengen. Samen met je hond de wereld ontdekken kan tijdens het gewone leven, maar deze begeleiding geef ik ook op mijn trainingsveld. Mijn puppy socialisatie workshop biedt de pups verschillende omgevingsprikkels waaraan ze op hun eigen tempo hieraan kunnen wennen. Ook tijdens mijn puppyklasjes besteed ik hier veel aandacht aan.


Synergie: het geheel is meer dan afzonderlijke delen Ook voor je hond! Ja, het klink in wezen wat vaag, maar ook voor de gezondheid van je hond hebben we te maken met mentale en fysieke gezondheid. Het een kan niet zonder het ander. En problemen op het ene gebied kunnen niet opgelost worden wanneer het andere compleet uit balans is.

Concreet voorbeeld: een hond die altijd maagpijn heeft; de “klacht” van de eigenaar; “ hij doet vaak lelijk naar andere mensen”. Dan zou je te snel conclusies kunnen trekken wanneer je alleen naar het gedrag kijkt: dominant, agressief, niet goed gesocialiseerd en dat soort oordelen zijn dan voor de hand liggen.

Maar ook bij honden is het kijken naar leefstijl van belang; nu zou je zeggen dat je daar ook weinig invloed op uit kunt oefenen, maar niets is minder waar!

Zoals je bij ons tweevoeters te werk kan gaan met voeding, beweging, ontspanning en mindset; zo kun je ook die peilers voor een hond gaan bekijken. Een mentaal gezonde hond krijgt voldoende uitdagingen die passen bij zijn of haar blauwdruk. Je kunt je voorstellen dat een hond uit de rasgroep “gezelschap”, veel minder behoefte heeft aan lange wandelingen door het bos dan een hond uit rasgroep: “lopende honden en zweethonden”. Een hond waarvan de bloedlijnen geselecteerd zijn op werklust zal het best lastig krijgen wanneer deze in een 2 kamer appartement bij mensen woont die er niet regelmatig op uit gaan.

Voeding; alleen daarover kan ik boeken vol schrijven (en misschien komt dat er nog wel van) want ook de marketing kreten op de verpakkingen van hondenvoeding geven alleen maar aan dat ze vinden dat ze het beste zijn voor jouw viervoeter! Nog gezonder, completer of nog betere ingrediënten en nog beter opneembaar noem maar op. Maar hoe veel keus heb je wel niet tegenwoordig?

Ontspanning: ja dat is iets waar je niet zo bij stil zal staan; maar ook een honden kop heeft op zijn tijd echt rust nodig. Om te herstellen van de wandeling zal het lijf eerder hersteld zijn dan de kop. Vooral bij gevoelige honden die in een drukke omgeving wonen is op z’n tijd een dagje niksen van belang. Veel mensen hebben een heel druk schema voor de hond om deze maar iedere dag lekker moe en voldaan te krijgen. He omgekeerde is eerder het geval...oververmoeide en overprikkelde honden. En die kans loop je, hoe raar het ook klinkt, sneller met een hond met veel werkdrift.

En dan zit je met een probleem waar je dierenarts niet gelijk raad mee weet; van alles al geprobeerd en nog steeds......

Kijk dan eens (wellicht samen met mij) naar alle peilers voor een gezonde leefstijl voor je dier. Hondencentrum Goeree is daarom opgericht als totaal centrum in het kader van je hond staat centraal. Woon je wat te ver weg, dan zijn er ook digitale gezondheids consulten mogelijk middels vragenlijsten.


De waarde van essentieel belonen

Een onderwerp die op iedere cursus toch wel weer terug komt. En niet de meest minste onderwerp.

Maar wat is nu precies een beloning? Of wie ervaart het als een beloning ervaren?
 Dit zijn vragen die je je af kan vragen en iedereen altijd zijn eigen mening over klaar heeft. 
 Eén van de meest gegeven antwoorden is toch wel dat ik als bepaal wat de beloning van de hond is en vaak is dit toch wel een brokje wat de hond iedere maaltijd te eten kregen (Er even van uit gaande dat de hond brokken krijgt).

Toch wil ik u graag aan het denken zetten en hopelijk ook van gedachten gaan laten veranderen/

Een voorbeeld om u eens aan het denken te zetten. 
 U gaat 2 keer een week proefdraaien bij 2 verschillende bedrijven. Na deze proefweek krijgt u contract aangeboden en daarna mag u keuze maken op welke u in wilt gaan. 
 Bij het eerste bedrijf krijgt u na een week werken krijgt u een contract aangeboden met het dubbele van uw huidige maand salaris. Nu gaat u een weekproefdraaien bij het tweede bedrijf. U heeft uw uiterste best gedaan en krijgt na deze week een contract aangeboden met daarin een maandsalaris voor €1,- per maand. Zelfde functie, uren en arbeidsvoorwaarden, 2 verschillende bedrijven. Op welk contract zou u dan ingaan?

De essentie is dat u nu een keuze heeft hoe u beloond wilt worden. Echter vinden we het vaak vanzelfsprekend dat de hond het maar moet doen met wat wij ze aanrijken.

Maar net zoals dat wij allemaal anders, zijn honden dit ook en ervaren een beloning allemaal anders. Een zoektocht wat leren bij de hond leuker en makkelijker kan maken.
 Nu is de ervaring van een beloning bij een hond niet altijd even vanzelf sprekend zijn, maar kunnen we dat honden wel leren. Ja, een beloning moeten we een hond vaak leren.
 Maar wat voor verschillende type beloningen zijn er nu voor een hond? Dat is eerst zaak om eens naar te gaan kijken.

Er zijn 3 beloningsvormen die we bij de hond kunnen toepassen.

Voer beloning Die is denk ik wel de meest bekendste en gebruikte beloningsvorm. Dit is uiteraard niet zonder reden. Het is namelijk makkelijk en snel te gebruiken. Vaak hebben we droge koekjes in ons zak. Het voer wat ze ook voor hun maaltijd krijgen of van die botjes die je in de winkel kan halen in grote potten. Probeer dat koekje nu eens te vervangen voor een lekker stukje honden worst. Of in mijn hond haar geval een wortel. Daar willen ze vaak net wel wat harder voor werken. Een leuk experiment om te testen om te kijken wat je hond lekkerder vind is in je ene hand het standaard voertje te doen en in de andere hand dat stukje worst. Houd beide naast elkaar. Laat de hond er aan snuffelen en trek vervolgens je handen eens rustig uit elkaar. Voor welke hand heeft je hond gekozen? De hand waar voor uw hond het lekkerdere voertje in zit. 
 Nu is dit altijd vanzelf sprekend. Je hebt honden die slecht eten en je hebt honden die alles eten wat los en vast zit.

Ook bij honden die niet zoveel met voer hebben. Kunnen we doormiddel van spelletjes de waarde van voer als beloning verhogen. Want zeg nou eerlijk, samen actiever zijn is leuker dan het saai alleen maar aan nemen

Spel Spelen met de hond, we doen het allemaal in huis. Leuk samen spelen. Maar door met de hond te spelen bouwen we ook een betere band op. Nu zien we vaak dat dit een ondergeschoven kindje is in de cursussen. We leren de hond apporteren en een commando los aan. Helaas houd het vaak aar wel bij op. Als een hond graag wil spelen is het leuk, maar we gaan er ook niet te veel moeite voor doen.

Echt samen spelen is alleen zo ontzettend leuk om te doen, vermoeiend maar leuk. Voor zowel de hond als de baas. Daarnaast kan spel ook als beloning erg handig zijn. Een basis die we bij veel wedstrijdhonden terug zien. Grote kans dat honden die niet graag eten, dit wel als beloning zien.

Aan het spelen zitten voor zowel hond als mens regels verbonden. Je moet het samen vast kunnen houden en het beide als een spel ervaren. Hoe actiever hoe leuker het vaak is en hoe je spel opbouwt en afrond kunnen het spel maken of breken. Een belangrijk aspect om in de gaten te houden. Het gebruik van juiste speeltjes kan wel essentieel zijn. Er zijn tegenwoordig hele mooie motivatie bungee speeltjes op de markt. Speeltjes die we alleen gebruiken op een trainingsveld.


• Social reward De hond moet dus genoegen nemen met alleen de baas. Een woordje, goed zo of braaf. Maar ook een aai over de bol.
 Dit is de meest moeilijkste voor de hond om als beloning te ervaren. Ze kunnen de grootste knuffelkont in huis zijn, alleen om het als beloning in ontvangst te nemen is vaak een heel ander verhaal. Vraag je hond maar eens buiten te zitten op commando en je geeft hem daarna een knuffel sessie als beloning. De meeste honden deinzen als eerst naar achter. Dit kan heel minimaal alleen met de kop zijn.

Van alle type beloningen die er zijn is de social reward toch wel de grootste en de meest moeilijkste die een hond echt moet leren. Alleen ook 1 van de meest handigste.

De waarde die een hond ervaart aan een beloning is echt per hond verschillend en kan een grote meerwaarde hebben in je trainingen om dit uit te vinden.

Het maakt je training nou eenmaal vele malen makkelijker met de juiste beloning.

Uiteraard wilt dit niet zeggen dat u ten alle tijden de meest hoogste beloning moet geven aan uw hond. Een handige maat staaf hierin kan zijn; voor nieuwe oefeningen pak ik de hoogste beloning en als de honden een oefening beheersen bouw ik de beloning af. Bijvoorbeeld, van hondenworst, naar voer, naar een stem beloning, ‘Knappe man’.

Soms kan het wel uitkomst bieden om een commando op te waarderen met hogere beloning.


Voer.... de juiste brandstof Over hondenvoeding valt enorm veel te zeggen en te vertellen. Wij vinden het belangrijk dat een hond datgene krijgt wat hij van oorsprong nodig heeft. De meeste hondenvoedingen, droog en nat, zijn vaak buitengewoon zetmeelrijk en het aandeel koolhydraten in granen, rijst, aardappelen, maĂŻs enz. is buitengewoon hoog.

Dit kan enorm veel gezondheidsproblemen geven: o.a. problemen met de alvleesklier, suikerziekte en kanker. Suiker (koolhydraten) bijvoorbeeld voedt kankercellen en bevordert ook hun groei en vermenigvuldiging. Daarnaast moet bij het voeren van veel suiker, de alvleesklier hard werken om insuline toe te dienen. Dit om de bloedsuikerspiegel te reguleren. De alvleesklier kan hier overbelast van raken. Dit kan tot het gevolgd hebben er niet meer voldoende insuline wordt geproduceerd of dat de cellen niet meer reageren op insuline. Er ontstaat dan insulineresistentie.

Het gevolg daarvan is een permanente verhoogde bloedsuikerspiegel, gewichtstoename en obesitas. De hond kan hier zelfs diabeet van worden.

Om terug te gaan naar de oorspronkelijk voeding voor een hond sta ik altijd stil bij het volgende:

Heb je weleens goed gekeken hoe een hond drinkt? Herken je het dat het vaak een waterballet is nadat je hond heeft gedronken? Een hond heeft namelijk moeite om water binnen te krijgen en maakt van zijn tong als het ware een kommetje om zo water binnen te krijgen. Hieraan kun je zien dat een hond dus evolutionair gezien vocht in zijn voeding nodig heeft voor voldoende vocht. Verspilde energie was/is zonde en water drinken kost enorm veel energie.

Ik ervaarde het onlangs zelf nog met mijn eigen hond. Ze viel wat af en ik probeerde het e.e.a. uit om haar aan te laten komen. Na jaren alleen vers en houdbare vleesvoeding te hebben gegeven ben ik daar wat brokken aan toe gaan voegen. Hoewel dit prima brokken waren heb ik dat

geweten in de hoeveelheid water die ze wilde drinken. Daar waar ze normaal een paar keer per dag een beetje drinkt, leek ze nu wel uitgedroogd. Niet zo gek natuurlijk, ze mistte een hoop vocht in haar voeding en die brokken nemen ook nog eens veel vocht op.

In onze winkel verkopen wij voornamelijk rauwe en houdbare vleesvoeding voor honden. Voor diegenen die brok willen voeren hebben wij brokken met een hoog vleesgehalte en zo min mogelijk koolhydraten geselecteerd. Ook zijn er zelfs luchtgedroogde voedingen verkrijgbaar. Wij adviseren altijd om droge brokken te verrijken door hier evt. wat vlees of groenten mixen aan toe te voegen, zodat er toch extra vocht binnenkomt.

Dit artikel is geschreven door Ramona de Brock. De combinatie van liefde voor honden en interesse in natuurlijke voeding en producten zorgden in 2012 voor de start van Hondjekoek Daarnaast is Ramona opgeleid tot OERsterk coach voor mensen.


Wil je meer weten? Dan is hier het overzicht te vinden naar je kennisbron: Canitrailen met je hond: voor informatie en cursusaanbod en evenementen: www.canitrail.nl

Tellingon TTouch Voor gezelschapsdieren en paarden www.EllenAngelino.nl

Beloningsgericht honden trainen op top sport niveau

CBD Petoil Raw, bio en full spectrum www.petoil.nl

Puppy Scent Programma Detectie Speuren www.tautrack.nl

Hondentraining op maat: Gedragstherapie www.Doggyvents.nl

Webshop Natuurlijke voeding en snacks www.hondjekoek.nl/?

Natuurgeneeskunde en voedingsadvies

www.natuurgeneeskundeenvoedingmensendier.com

www.playful-dogtraining.nl Hondentraining op maat Gedragstherapie Holistische gezondheid www.hondencentrumgoeree.nl

Profile for PetraRiedijk

Gez(h)ondheid  

Advertisement
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded