Page 1

ULTRASONIC HAWKS

Εθνικοί τελικοί Κύπρου 2013


ultrasonic Hawks

Η ομάδα

Όνομα Το όνομα της ομάδας μας είναι Ultrasonic Hawks. Σε αυτό καταλήξαμε μετά από συζήτηση καθώς θέλαμε να ενσωματώνει την ταχύτητα, την επινοητικότητα και να έχει ξεκάθαρη σύνδεση με το σχολείο μας. . Έτσι καταλήξαμε στη χρήση του γερακιού που είναι ένα ζώο που συνδυάζει τα πιο πάνω και περιλαμβάνεται στο λογότυπο του σχολείου μας και στον όρο “Ultrasonic” που παραπέμπει επίσης σε ψηλές ταχύτητες. Ο συνδυασμός τους μας έδωσε ένα αρκετά εύηχο και εντυπωσιακό όνομα.

Νικόλας Χατζηπασχάλης Υπεύθυνος Χορηγιών

Έλενα Χατζηβασίλη Υπεύθυνη Ομάδας

Νικόδημος Κωνσταντίνου Κατασκευαστής Μηχανικός

Η Έλενα επίβλεπε την πρόοδο της ομάδας, οργάνωνε συναντήσεις για να συζητήσουμε προβλήματα και να προγραμματίσουμε τα επόμενά μας βήματα. Είναι υπεύθυνη να ελέγχει τη πρόοδο του κάθε μέλους της ομάδας ξεχωριστά, καθώς και την τοποθέτηση και πραγματοποίηση χρονικών περιθωρίων.

O Νικόλας ανάλαβε την εύρεση χρηματικών χορηγιών καθώς και χορηγειών σε προϊόντα. Σε συνεργασία με τον Τάκη, σιγουρεύτηκαν ότι οι υποχρεώσεις μας προς τους χορηγούς μας πραγματοποιήθηκαν. Επίσης, ο Νικόλας επιλήφθηκε του σχεδιασμού και ανανέωσης της ιστοσελίδας μας καθώς και τα social media.

Υπευθυνότητα του Νικόδημου είναι η έρευνα και μελέτη νόμων της φυσικής για τα καλύτερο αεροδυναμικό σχήμα του αυτοκινήτου καθώς και πως να πετύχουμε χαμηλή οπισθέλκουσα και ψηλή άνωση. Συνεργάστηκε αρκετά κοντά με το Γιάννη για το σχεδιασμό του αυτοκινήτου μας σε πρόγραμμα CAD.

Τάκης Κοφτερός Υπεύθυνος Μαρκετινγκ και Επικοινωνίας

Κυπριανός Δημοσθένους Σχεδιαστής Γραφικών

Γιάννης Νεοφύτου Μελετητής Μηχανικός

Στόχος Έχουμε θέσει ένα απλό αλλά και μεγάλο στόχο στους εαυτούς μας: να νικήσουμε τους Παγκύπριους αγώνες και να εκπροσωπήσουμε την Κύπρο στους Παγκόσμιους αγώνες F1 in schools 2013 στο Austin του Τεξας, τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ως σχεδιαστής γραφικών, ο Κυπριανός είναι υπεύθυνος για το σχεδιασμό και την παράδωση όλων των γραφικών μας στοιχείων όπως το λογότυπο της ομάδας, το βάψιμο του αυτοκινήτου και το σχεδιασμό του portfolio μας.

Ο Τάκης διατήρησε επαφές με τους χορηγούς μας, φροντίζοντας να προωθηθούν ανάλογα με την κατηγορία χορηγείας τους. Ως υπεύθυνος επικοινωνίας, ανάλαβε την προώθηση της ομάδας μέσω των ΜΜΕ, κοινωνικών δικτύων και της εφαρμογής μας για android κινητά τηλεφωνα.

1

Ο Γιάννης ασχολήθηκε με το σχεδιασμό του αυτοκινήτου στο πρόγραμμα Solidworks. Έκανε συνεχείς αναλύσεις των χαρακτηριστικών του αυτοκινήτου για τη βελτίωσή τους. Σχεδίασε επίσης τους τροχούς και τα φτερά μας για την 3D εκτύπωσή τους.


ultrasonic Hawks Λογότυπο Το λογότυπο της ομάδας μας σχεδιάστηκε μετά από ανταλλαγή απόψεων και αρκετά προσχέδια,πριν την τελική ηλεκτρονική σχεδίασή του. Τα χρώματα της ομάδας είναι το μάυρο, το άσπρο, το ασημί και το πορτοκαλί και πάλι εμπνευσμένα από τα χρώματα στο λογότυπο αλλά και στη στολή του σχολείου μας. Οι έντονες μαύρες γραμμές στον περίγυρο καθώς και το μάτι δείχνουν την αφοσίωση και συγκέντρωσή μας στον προκαθορισμένο μας στόχο.

Στολή

Εταιρική Ταυτότητα

Η ταυτότητά μας

Η προσοχή στη λεπτομέρεια ήταν η κεντρική ιδέα στην εταιρική μας ταυτότητα από την αρχή της ομάδας. Αυτός ειναι και ο λόγος που διατηρήσαμε τα τέσσερα μας χρώματα στην ιστοσελίδα μας, εφαρμογές τηλεφώνων, portfolio, περίπτερο, στολές, αυτοκίνητο και προωθητικό υλικό.

Ταυτότητα του αυτοκινήτου Συνεχίζοντας την προώθηση της ομάδας, το αυτοκίνητό μας έχει τα χρώματα μαύρο και πορτοκαλί. Έτσι η ταυτότητα της ομάδας εξαπλώνεται σε όλους τους τομείς του διαγωνισμού.

Η στολή της ομάδας μας σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψην δυο παράγοντες: την εντύπωση και την προώθηση των κώριων χορηγών μας. Είναι φτιαγμένες έτσι ώστε να προσφέρουν άνεση και δροσιά για τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες που έρχονται. Το χρώμα μαύρο είναι ένα από τα χρώματα της ομάδας και το λογότυπό μας, μας κάνει να ξεχωρίζουμε. Οι φανέλλες μας ήταν μια ευγενή χορηγία από το χορηγό μας RPS Promotions PLC. 2


ultrasonic Hawks

Διοίκηση

Διαχείρηση Χρόνου

Χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα διαχείρησης χρόνου GANTT, μπορέσαμε να προγραμματίσουμε τα δικά μας χρονικά περιθώρια για την εκπλήρωση κύριων σημείων του διαγωνισμού.Για να αποφύγουμε καθυστερήσεις, οργανώσαμε την εύρεση χορηγειών στην αρχή της περιόδου. Έτσι, μπορέσαμε μετέπειτα να επικεντρωθούμε στο σχεδιασμο και στη κατασκευή του αυτοκινήτου. Η προώθηση των χορηγών μας συνεχίστηκε από τα δύο υπεύθυνα μέλη ενώ οι υπόλοιποι ασχολήθηκαν με τη δημιουργία του καλύτερου δυνατού σχεδίου.

Σύστημα διαχείρησης αρχείων

Επικοινωνία Χρησιμοποιώντας τα ακόλουθα προγράμματα / μέσα διατηρήσαμε επικοινωνία μεταξύ μας καθώς και με τους χορηγούς μας:

Χρησιμοποιώντας τον ηλεκτρονικό αποθηκευτικό χώρο ‘Dropbox’ αποθηκεύσαμε και μοιραστήκαμε μεταξύ μας αλλαγές στο σχέδιο του αυτοκινήτου, νέες ιδέες ή εύρενες που κάναμε κατά τη διάρκεια του ελεύθερού μας χρόνου, τα Σαββατοκυρίακα και κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών.

Skype TeamViewer Email Viber Facebook

3


ultrasonic Hawks CAD- Solidworks Χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα ηλεκτρονικής τρισδιάστατης σχεδίασης Solidworks, μπορέσαμε να σχεδιάσουμε το δικό μας αυτοκινητάκι για τους σκοπούς του διαγωνισμού. Το πρόγραμμα αυτό παραχωρήθηκε σε όλες τις ομάδας από τη SetApps και μάθαμε κάποια βασικά χαρακτηριστικά από το Πανεπιστήμιο Frederick.

CAEDIUM Pro Η Αμερικανική εταιρία Symscape έδειξε την πίστη της στην ομάδας μας με τη χορηγεία του προγράμματός της CAEDIUM Pro. Το Caedium είναι CFD (Computational Fluid Dynamics), δηλαδή παρουσιάζει τη δυναμική ροή οποιουδήποτε ρεουστού. Εμείς το χρησιμοποιήσαμε για να πάρουμε ακριβή αποτελέσματα για την άνωση και οπισθέλκουσα που προσθέτει ο αέρας στο αυτοκίνητό μας καθώς και πώς αυτά επηρεάζουν την ταχύτητα του αυτοκινήτου μας.

Ιστοσελίδα

Adobe Photoshop

Έχουμε δημιουργήσει τη δική μας ιστοσελίδα (www.ultrasonichawks.com) για την ενημέρωση των συμμαθητών μας, καθώς και για την προώθηση των χορηγών μας.

Το Photoshop μας φάνηκε χρήσιμη στο σχεδιασμό του περιπτέρου και της αφίσας μας.

Twitter

Mobile applications

Σε συνεργασία με το χορηγό μας Cocoon Creations έχουμε δημιουργήσει τη δική μας εφαρμογή για τηλέφωνα android και i-phone.

Έχουμε δημιουργήσει σελίδα στο κοινωνικό δίκτυο Twitter για την καλύτερη προώθηση της ομάδας και των χορηγών μας.

Facebook

Έχουμε δημιουργήσει σελίδα στο κοινωνικό δίκτυο Facebook για την καλύτερη προώθηση της ομάδας και των χορηγών μας.

Youtube Δημιουργήσαμε το δικό μας channel στην ιστοσελίδα Youtube και ανεβάσαμε διαφημιστικό σποτάκι για την πρόοδό μας καθώς και την προώθηση των χορηγών μας.

Quark Xpress Με το πρόγραμμα σελίδωσης QuarkXPress δημιουργήσαμε με ευκολία ένα υψηλής ποιότητας τελικό portfolio. Αυτό μας βοήθησε να παρουσιάσουμε σωστά την ομάδα μας και τις μέχρι τώρα ενέργειές μας.

Χρήση Τεχνολογίας

4

QR code Επίσης, δημιουργήσαμε το δικό μας κώδικα QR. Ο κώδικας αυτός μπορεί να σκαναριστεί από οποιοδήποτε smartphone και παραπέμπει στο google play store ή apple store ανάλογα με το τηλέφωνο, για να κατεβαστεί η εφαρμογη.


ultrasonic Hawks Στα πλαίσια του διαγωνισμού καταστρώσαμε επιχειρηματικό πλάνο εξέυρεσης χορηγιών. Για το σκοπό αυτό ετοιμάσαμε κατάλογο με τις υποψήφιες εταιρίες και οργανισμούς και συντάξαμε επιστολή με τις κατηγορίες χορηγιών, την οποία και τους αποστείλαμε. Ακολούθως επικοινωνήσαμε με αυτές και συναντηθήκαμε μαζί με αρκετές από αυτές στις οποίες και Χορηγός

Pd legal DKM Consultants Kouroushi Bros Multipro Ltd Vasilico Cement Works Grohe Bank of Cyprus

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Ττοφαλλάς Ξυλουργοτεχνική Λτδ Symscape

Ποσό 2000 1000 1000 1000 500 200 200 500

Υπηρεσία-υλικό

Προβλήματα που αντιμετωπίσαμε

Κόστος υπηρεσίας

Caedium software

3000

Στολές- Διαφημιστικά

1000

Mobile Applications

RPS Promotions PLC McDonalds

Γεύματα

Φούρνοι Ζορπάς

Φαγώσιμα

Ant1

Χορηγός Επικοινωνίας

Boca Bearings

Bad Boyz Designs

Η προσπάθεια αυτή για λήψη βοήθειας και επιχορήγησης από οργανισμους καρποφόρησε μετά από επίπονη προσπάθεια. Και αυτό διότι η όλη προσπάθεια συνέπεσε με την κορύφωση των επιπτώσεων από την οικονομική κρίση όπου όλοι μας αλλά ειδικότερα οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό. Η εξασφάλιση χορηγιών στις συνθήκες αυτές υπήρξε αρκετά δύσκολη. Επίσης, τα μικρά χρονικά περιθώρια που αντιμετωπίσαμε ανάμεσα στα άλλα κομμάτια του διαγωνισμού και τα μαθήματα του σχολείου εμπόδισαν αλλά δεν περιόρισαν την εξεύρεση χορηγών καθώς και την προώθησή τους.

SixSteps

6600

2500 100 200

κεραμικά ρουλεμάν

500

εκτύπωση αφίσας εκτύπωση foam board για περίπτερο web server

100

εκπαίδευση για airbrushing

Dali copy center

Σύνολο

Ο αρχικός στόχος που είχε τεθεί για τις χορηγίες ήταν η συγκέντρωση 5000 ευρώ και κάποιες άλλες χορηγίες που στοχέυαμε χορήγηση υλικού (λογισμικού) αλλά και υπηρεσιών. Οι αρχικές μας

200

Cocoon Creations

Website Cy

ενέργειες αποδείχθηκαν πολύ αποτελεσματικές καθώς έχουμε συγκεντρώσει μέχρι σήμερα το ποσό των 6600 ευρώ συν σημαντικές χορηγίες σε υλικό και υπηρεσίες. Πίο κάτω παρουσιάζονται σε πίνακα οι χορηγίες που έχουμε εξασφαλίσει.

παρουσιάσαμε την πρότασή μας. Για το σκοπό αυτό είχαμε ετοιμάσει μια σύντομη παρουσίαση.

Υπολογιζόμενο Συνδυασμένο Σύνολο χρηματικών και λοιπών χορηγιών

300 100

7800

14400 5

Marketing

Πίνακας εξόδων Τίτλος

Ποσό

Φορητός ΗΥ Cellulose dope+glue Bearings Decal paper Sculpteo 3d Print 3d Print UK Powertool

889,99 33,63 342,95 31,82 369,50 45,67 65,90

Rainbow paints

34,70

EKF CO2

23,60

Αντωνιάδης EKFwood

11,34 160

FABLAB

395,43

Airbrush

147

CUSTOMS various Bus

82,26 200

2833,75


ultrasonic Hawks Περίπτερο

Απόδoση επένδυσης

Οι επιχειρήσεις που χρηματοδοτούν την προσπάθειά μας αυτή έχουν την ευκαιρια να προβληθούν αποτελεσματικά και να διαφημιστούν σε παγκύπριο επίπεδο, γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερη σημασία και πρόσθετη αξία στους ίδιους τους οργανισμούς αυτούς.

Marketing Έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος

Πιό κάτω παρουσιάζονται μερικοί τρόποι με τους οποίους οι χορηγοί μας έλαβαν προβολή.

Ιστοσελίδα

Αφίσες

Το περίπτερό μας σχεδιάστηκε από την ομάδα μας για να δίνει μια ιδέα της δουλειάς που έγινε αλλά και για να προωθήσει τους χορηγούς μας. Εκτυπώθηκε σε foam board απο το χορηγό μας SixSteps. Επίσης θα τοποθετηθούν 2 οθόνες που θα δείχνουν σχετικό υλικό και πάγκος ειδικά διαμορφωμένος για να τοποθετηθούν τα αυτοκίνητα και άλλα υλικά μας.

Εφαρμογές κινητών

6

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης


ultrasonic Hawks ΧΡΥΣΟΙ

Οι χορηγοί μας

ΑΡΓΥΡΟΙ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

ΧΑΛΚΙΝΟΙ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΔΙΑΓΩΝΣΜΟΥ

7


ultrasonic Hawks Η φυσική πίσω από την ταχυτητα. . Το αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η ευθύγραμμη δοκιμασία ταχύτητας και για αυτό μελετήσαμε τις διάφορες μεταβλητές που θα επηρεάσουν το στόχο για ταχύτερο αυτοκίνητο. . Οι δύο βασικές θα είναι η ώθηση και οι δυνάμεις αντίστασης στην κίνηση. .

Ώθηση .. Η ώθηση στο αυτοκίνητό μας θα προέρχεται από ένα φυαλλίδιο πεπιεσμένου διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Αυτό ακολουθά τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα: αν το αντικείμενο Α ασκήσει μια δύναμη στο αντικείμενο Β, το αντικείμενο Β θα ασκήσει ίση και αντίθετη δύναμη στο αντικείμενο Α. Έτσι ενώ η δύναμη προώθησης δεν θα είναι στον έλεγχό μας υπάρχουν άλλα στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψην στο σχεδιασμό του αυτοκινήτου. Σύμφωνα με το δεύτερο νόμο του Νεύτωνα: Η επιτάχυνση ενός αντικειμένου σταθερής μάζας είναι ευθέως ανάλογη στη συνισταμένη δύναμη που δρα επάνω του (F=m.a). Έτσι όσο μικρότερη θα είναι η τελική μάζα του μοντέλου μας τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιτάχυνση και άρα και η τελική ταχύτητά του. Για αυτό το λόγο προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τη μάζα του αυτοκινήτου μας κοντά στο χαμηλότερο επιτρεπόμενο όριο των 55 γραμμαρίων. . Για να εκμεταλλευτούμε το σύνολο της ώθησης που

Θεωρητικό Πλαίσιο

ανύψωση είναι η δύναμη που ασκείται σε ένα αντικείμενο εξαιτίας της σχετικής κίνησης ενός

θα παρέχει το φυαλλίδιο θα πρέπει η κατεύθυνση την ώθησης να ευθυγραμμιστεί με το κέντρο μάζας του μοντέλου μας. Σε αντίθετη περίπτωση αν η ώθηση ασκείται ψηλότερα από το κ.μ. θα δημιουργείται ροπή πάνω στους μπροστινούς (προς τα κάτω) και πάνω στους πισινούς (προς τα πάνω) τροχούς και αν ασκείται χαμηλότερα από αυτό θα δημιουργηθούν αντίθετες ροπές που και στις δύο περιπτώσεις θα είναι αρνητικές προς το σκοπό μας. . Όπως φαίνεται και πιο πάνω το τελικό κ.μ. (με ροζ

χρώμα) είναι αρκετά επιδιώκαμε.

ρευστού, σε μια κατεύθυνση κάθετη στην κατεύθυνση της κίνησης του αντικειμένου. Η ανύψωση συμβαίνει εξαιτίας της διαφοράς ανάμεσα στην πίεση που ασκείται στην ανώτερη και κατώτερη επιφάνεια. Η ανύψωση προκύπτει από το νόμο της συνέχειας και το νόμο του Μπερνούλι. Γενικά: Lift=CL1/2ρv2S (όπου CL:συντελεστής της ανύψωσης και S:εμβαδόν της επιφάνειας). .

Ο νόμος του Μπερνούλι λέει ότι κατά μήκος ενός πεδίου ροής το άρθροισμα της στατικής πίεσης, της υψομετρικής πίεσης και της δυναμικής πίεσης ενός ιδανικού ρευστού που ρέει, είναι σταθερό. Επίσης, όταν ένα ιδανικό ρευστό κινείται μέσα σε ένα πεδίο ροής, η ταχύτητά του είναι αντιστρόφως ανάλογη της πίεσής του. .

κοντά σε αυτό που .

Σε σχέση με την έξοδο του αερίου από το μοντέλο μας διερευνήσαμε την πιθανότητα τοποθέτησης κάποιου εξαρτήματος για καλύτερη διοχεύτευση της πίεσης, πάντα μέσα στους τεχνικούς κανονισμούς του διαγωνισμού. Στο τέλος λόγω της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος και της πίεσης χρόνου δεν φτάσαμε σε κάποιο αποτέλεσμα και το αφήσαμε για μελλοντική εργασία. . . Δυνάμεις που αντιστέκονται στην κίνηση Γενικά οι δυνάμεις, εκτός της ώθησης, που θα ασκούνται στο αυτοκίνητο θα έιναι η ανύψωση και η οπισθέλκουσα. . . H

Ο νόμος της συνέχειας λέει ότι όταν μέσα σε ένα πεδίο ροής ρέει ιδανικό ρευστό (δηλ. είναι ασυμπίεστο και δεν έχει εσωτερική τριβή), η παροχή είναι σταθερή σε κάθε τομή του σωλήνα. Η εξίσωση της συνέχειας A1V1=A2V2 (όπου A: εμβαδόν και V: όγκος) και το συμπέρασμα είναι ότι σε ένα σωλήνα μεταβλητής διατομής όπου ρέει ιδανικό ρευστό, οι ταχύτητες του ρευστού στις διάφορες τομές του σωλήνα είναι αντιστρόφως ανάλογες με τα εμβαδά αυτών των τομών. .

8

Στην περίπτωση του αυτοκινήτου μας προσπαθήσαμε με μια σειρά από χαρακτηριστικά να προσθέσουμε

ανύψωση τέτοια ώστε να εξισορροπεί κατά το δυνατό το βάρος του χωρίς όμως να το υπερβαίνει με κίνδυνο να χάσει επαφή με την πίστα και να προκληθεί τριβή με το καλώδιο ασφαλείας και τους

δρομείς στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου. .

Η οπισθέλκουσα διαιρείται σε δύο βασικές υποκατηγορίες: Την αντίσταση του αέρα και τη μηχανική τριβή. . Η αντίσταση του αέρα είναι η δύναμη που ασκείται σε ένα αντικείμενο εξαιτίας της σχετικής κίνησης ενός ρευστού, σε μια κατεύθυνση παράλληλη στην κατεύθυνση κίνησης του αντικειμένου. Drag=CD1/2ρv2S (CD: συντελεστής της αντίστασης του αέρα). . Πριν να μελετηθούν οι διάφοροι τύποι αντίστασης του αέρα, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι δύο τυποί της ροής. Στρωτή ροή είναι όταν οι γραμμές της ροής συνεχόμενες και η ταχύτητα σε ένα σημείο είναι σταθερή. Τυρβώδης ροή είναι όταν οι γραμμές της ροής δεν είναι συνεχόμενες και η ταχύτητα σε ένα σημείο αλλάζει συνέχεια. Η


ultrasonic Hawks δημιουργία στροβιλισμού καταλήγει στη δημιουργία αντίστασης του αέρα. .

Υπάρχουν τέσσερις κύριοι τύποι αντίστασης του αέρα: . α) Οπισθέλκουσα μορφής: η αλλαγή από στρωτή

σε τυρβώδης ροή εξαρτάται από το ιξώδες ενός ρευστού. ( Θεωρητικά, ένα ρευστό χωρίς ιξώδες θα κατέληγε σε μηδενική αντίσταση του αέρα). Πόσος στροβιλισμός δημιουργείται εξαρτάται από το σχήμα ή τη μορφή του αντικειμένου. Τα σχήματα που ελαχιστοποιούν την αντίσταση του αέρα ονομάζονται αεροδυναμικά. Στα σχέδιά μας προσπαθήσαμε να χρησιμοποιήσουμε όσο το δυνατό πιο αεροδυναμικές επιφάνειες που να ελαχιστοποιούν την τυρβώδη ροή γύρω από το αυτοκίνητο αλλά και να μετατοπίζουν το σημείο μεταβολής της ροής από στρωτή σε τυρβώδη όσο το δυνατό πιο μακρυά από αυτό όπως επεξηγήται και στην επόμενη παράγραφο. . . β) Επιδερμική τριβή: είναι η δύναμη της τριβής που παράγεται σε τέτοια κατεύθυνση έτσι ώστε να αντιτεθεί στην κίνηση ενός αντικειμένου μέσα σε ένα ρευστό (ιξώδες: αντίσταση της ροής). Αυτή η δύναμη υπάρχει λόγω της αλληλεπίδρασης της επιφάνειας ενός αντικειμένου και του ρευστού. Η επιδερμική τριβή εξαρτάται από το εμβαδόν της επιφάνειας του αντικειμένου, την τραχύτητά του, το ιξώδες του ρευστού και την επιτάχυνση του αντικειμένου. Στην περίπτωση του αυτοκινήτου μας λάβαμε διάφορα μέτρα για να διαμορφώσουμε μια όσο το δυνατό πιό λεία επιφάνεια για να ελαχιστοποιήσουμε την επιδερμική τριβή.

Ακόμα ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ο αριθμός του Ρέινολντ. (Re=ρvd/μ). Όσο μεγαλώνει ο αριθμός του Ρέινολντ, τόσο πιο νωρίς θα είναι το μεταβατικό σημείο. Το μεταβατικό σημείο είναι το σημείο στο οποίο η ροή ενός ρευστού αλλάζει από στρωτή σε τυρβώδης. Το μεταβατικό σημείο εξαρτάται από την κατάσταση της επιφάνειας του αντικειμένου, την ταχύτητα της ροής και το μέγεθος του αντικειμένου. γ) Παρασιτική οπισθέλκουσα: πειράματα έχουν δείξει ότι η ολική αντίσταση του αέρα ενός αντικειμένου υπερβαίνει το άρθροισμα των αντιστάσεων του αέρα που παράγονται από τα διάφορα μέρη του αντικειμένου. Αυτή η αύξηση της αντίστασης του αέρα προκύπτει από την αλληλεπίδραση των ατομικών μοτίβων της ροής

μεταξύ τους. Για αυτό το λόγο στη μελέτη και το σχεδιασμό των διαφόρων μερών του αυτοκινήτου μας δεν αρκεστήκαμε σε μετρήσεις στο κάθε μέρος αλλά επικεντρωθήκαμε στις συνολικές μετρήσεις για το συναρμολογημένο μοντέλο. . . . δ) Επαγωγική οπισθέλκουσα: αυτός ο τύπος αντίστασης του αέρα παράγεται όταν ένα κινούμενο αντικείμενο ανακατευθύνει την ροή του αέρα. Η επαγωγική οπισθέλκουσα παρουσιάζεται σε αντικείμενα που παράγουν ανύψωση ή κάθετη δύναμη. Η επαγωγική 9 οπισθέλκουσα αυξάνεται όταν αυξάνεται η γωνιά προσβολής.

Θεωρητικό Πλαίσιο πλαστικού, του πολυαμίδιου που συνδυάζει πολύ καλές τιμές σε όλες τις παραμέτρους και χρησιμοποιήθηκε στην εκτύπωση σε 3 διαστάσεις . με τη μέθοδο του 3d Prototyping.

Λάβαμε υπόψη αυτό το είδος της οπισθέλκουσας ειδικά στο σχεδιασμό των αεροτομών, προσπαθώντας να ισορροπήσουμε την επιθυμητή ανύψωση με την ανεπιθύμητη οπισθέλκουσα που αυξάνονται με την αύξηση της γωνιάς προσβολής. . . Όπως προαναφέρθηκε, η τριβή στα κινούμενα μέρη του αυτοκινήτου θα είναι μία ακόμη δύναμη αντίστασης. Για να περιστρέφονται οι τροχοί ελεύθερα, ενώ οι άξονες παραμένουν στάσιμοι, τριβείς (bearings) θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν. . Διερευνήσαμε διάφορα είδη και μεγέθη για να καταλήξουμε στους καλύτερους δυνατούς ανάλογα και με τις κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες του δικού μας μοντέλου. Τελικά η συνεργασία μας με ένα από τους χορηγούς μας, την εταιρία BOCA BEARING μας οδήγησε στην επιλογή πλήρους κεραμικών τριβέων με πολύ καλά χαρακτηριστικά. . . Άλλα θεωρητικά ζητήματα .

Υλικά: Διερευνήσαμε τα διάφορα υλικά που είχαμε στη διάθεσή μας για την κατασκευή διαφόρων μερών του μοντέλου μας όπως τροχοί, άξονες, αεροτομές και άλλα. Οι παράμετροι που θα λήφθηκαν υπόψη είναι η τιμή, το βάρος, η ανθεκτικότητα και η ευκολία στην επεξεργασία. Επίσης βεβαιωθήκαμε ότι ακολουθούν όλους τους σχετικούς κανονισμούς του διαγωνισμού. Μετά από αρκετή έρευνα καταλήξαμε στη χρήση ενός είδους

Αεροτομές: Εάν χαράξουμε μια εγκάρσια τομή στο αμάξωμα, θα πάρουμε ένα ασύμμετρο σχήμα το οποίο είναι γνωστό σαν αεροτομή. Η αεροτομή λειτουργεί σαν ένας ασύμμετρος στενωμένος σωλήνας στον οποίο από την επάνω πλευρά του εμποδίου ο αέρας επιταχύνει προκαλώντας μειωμένη πίεση στην επάνω πλευρά της πτέρυγας με βάση την αρχή του Bernoulli. .

Aνάρτηση: Το σύστημα αναρτήσεων σε ένα αυτοκίνητο είναι συνδεδεμένο με το κράτημά του στο δρόμο. Αν και στη δική μας περίπτωση υπάρχουν ιδιαιτερότητες όπως το γεγονός ότι η πίστα θα είναι ευθύγραμμη και το αυτοκίνητο θα συγκρατείται σε αυτήν από δρομείς, προσπαθήσαμε να σχεδιάσουμε και θα δοκιμάσουμε την εφαρμογή κάποιου είδους ανάρτησης που θα απορροφά τους κραδασμούς κατα τη διάρκεια της δοκιμασίας με αποτέλεσμα ένα όσο το δυνατό πιο ιδανικό συνδυασμό σταθερότητα και αποφυγής δυνάμεων αντίστασης της κίνησης. Δυστυχώς λόγω της πολυπλοκότητας, των περιορισμών από τους κανονισμούς και της στενότητας χρόνου δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε κάποιο ορθολογικό μοντέλο.


ultrasonic Hawks

Σχεδιασμός

Μπροστινό φτερό

Ιδέες

Αυτοκίνητο

Τροχοί

Ειδικά αναφορικά με τους τροχούς αλλά και τους άξονες του αυτοκινήτου μας από πολύ νωρίς αποφασίσαμε ότι δε θα χρησιμοποιούσαμε τα δωσμένα αλλά θα σχεδιάζαμε δικά μας για να πετύχουμε μειωμένο βάρος και λιγότερη τριβή.

Πισινό φτερό

Προσπαθώντας να ενσωματώσουμε τις θεωρητικές αρχές στο σχεδιασμό του αυτοκινήτου μας περάσαμε από διάφορα πρωτότυπα μέχρι να καταλήξουμε στο τελικό μας μοντέλο.

10

Και τα δύο φτερά έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν άνωση στο αυτοκίνητο χωρίς να μεγεθύνουν σημαντικά την αντίσταση του αέρα. Παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά με φτερά αεροπλάνου.

Άξονες


ultrasonic Hawks Αυτοκίνητο

Ιδέες

Μπροστινό μέρος

Δοκιμάσαμε διάφορες εκδοχές για το εμπρόσθιο μέρος του αυτοκινήτου. Τελικά καταλήξαμε στο σχήμα αυτό που διοχετέυει τον αέρα προς τα πίσω μέσα από ένα μικρό κανάλι και “συνεργάζεται” αεροδυναμικά και με την αεροτομή μας.

Μεταξύ των τροχών στο πλάι του αυτοκινήτου επιλέξαμε να κρατήσουμε ένα απλό σχήμα με μικρή κλίση ούτως ώστε να “υποδέχεται” τον αέρα που περνά πάνω από τον μπροστινό τροχό και να τον κατευθύνει ομαλά πάνω από τον πισινό.

11

Πλαϊνά

Θάλαμος CO2

Σχεδιασμός

Για το μπροστινό μέρος του θαλάμου CO2 διαλέξαμε να υιοθετήσουμε ένα γνωστό αεροδυναμικό σχήμα, αυτό της σφαίρας. Η απόφαση αυτή μας έδωσε πολύ καλά αποτελέσματα στις προσομοιώσεις συγκριτικά με όλα τα άλλα σχήματα. Το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε αρχικά ήταν στη βάση όπου το κυλινδρικό σχήμα συναντούσε το επίπεδο του κυρίως σώματος και δημιουργούνταν στροβιλισμοί. Το λύσαμε χρησιμοποιώντας ένα σχήμα παρόμοιο με το μπροστινό μέρος ενός πλοίου.


ultrasonic Hawks Αξιολογήσεις-Ελέγχοι

Ιδέες

Κάτω μέρος

Σε κάθε βήμα του σχεδιασμού του αυτοκινήτου μας το βασικότερο εργαλέιο αξιολόγησης και ελέγχου που είχαμε ήταν οι προσομοιώσεις αεροδυναμικής (CFD Computational Fluid Dynamics). Χρησιμοποιήσαμε δύο διαφορετικές εφαρμογές για πιο αξιόπιστα αποτελέσματα: Το Flowworks που είναι ενσωματωμένο στο λογισμικό σχεδίαση Solidworks και το πιο εξειδικευμένο λογισμικό CAEDIUM που μας παραχωρήθηκε από το χορηγό μας Symscape.

Στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου προσπαθήσαμε να κατευθύνουμε τον αέρα που περνά κάτω από το αυτοκίνητο όσο το δυνατό πιο ομαλά για να αποφύγουμε σημεία τυρβώδους ροής ή τουλάχιστον να απομακρύνουμε σημεία μετάβασης σε τυρβώδη ροή από το αυτοκίνητο.

Στο κάτω μέρος έχουμε δημιουργήσει μικρά κανάλια για να δημιουργήσουμε περαιτέρω άνωση και για καλύτερη διοχέτευση του αέρα.

Αποφασίσαμε να δώσουμε κυκλικό σχήμα στις εσοχές των τροχών ώστε να “αγκαλιάζουν” όσο το δυνατόν τους τροχούς για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να παγιδεύεται αέρας στα ενδιάμεσα και αυτός που παγιδεύεται να διαφεύγει χωρίς να δημιουργεί αναταράξεις.

Πίσω μέρος και εσοχές τροχών

Σχεδιασμός

Επιδίωξή μας ήταν να πετύχουμε όσο το δυνατό λιγότερη οπισθέλκουσα, ένα μικρό ποσό άνωσης συγκρίσιμο με το υπολογιζόμενο βάρος του αυτοκινήτου μας και να αποφύγουμε φαινόμενα τυρβώδους ροής που θα προκαλούσαν αναταράξεις και αυξημένη αντίσταση.

Ειδικά με τη χρήση του CAEDIUM καταφέραμε να κατανοήσουμε πώς συμπεριφερόταν αεροδυναμικά το κάθε μέρος αλλά και ολόκληρο το αυτοκίνητό μας και τελικά να πετύχουμε ένα πολύ καλό, θεωρητικό τουλάχιστον, αποτέλεσμα: Οπισθέλκουσας -0,22Ν και Άνωσης 0,072Ν.

Επίσης με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε και μικρότερο βάρος.

12

Ιδιαίτερα η υιοθέτηση του σχήματος της σφαίρας μπροστά από το φυαλλίδιο του C02, οι στρογγυλεμένες εσοχές των τροχών, το εμπρόσθιο σχήμα πλοίου κάτω από τη σφαίρα και το σχήμα και η κλίση των αεροτομών ήταν αποτέλεσμα αυτών των αεροδυναμικών αναλύσεων.


ultrasonic Hawks

Σχεδιασμός

Ανάπτυξη

διάφορα είδη bearings και τελικά καταλήξαμε μέσα και από τη συνεργασία μας με το χορηγό μας BOCA Bearings στην επιλογή ενός πλήρους κεραμικού Bearing με διαστάσεις 3-10-4 mm και βάρους μόνο 1,1 γραμμαρίου. Η κατασκευή του αποκλειστκά από Νιτρίδιο του πυριτίου, η ασφάλειες από ένα καινούριο επαναστατικό υλικό το PEEK, το ενσωματωμένο λιπαντικό και η μεγάλη θερμική αγωγιμότητα του το καθιστά σχεδόν με μηδενική τριβή!

3d Prototyping

Από πολύ νωρίς είχαμε διερευνήσει τη δυνατότητα του 3d Prototyping για διάφορα μέρη του αυτοκινήτου μας, δηλαδή να σχεδιάσουμε εμείς ακριβώς όπως τα θέλαμε και αυτά να κατασκευαστούν από στρώσεις πλαστικού σε τρισδιάστατο εκτυπωτή. Τελικά συνεργαστήκαμε με ένα εργαστήριο στη Γαλλία, το Sculpteo 3d Printing, το οποίο και μας κατασκεύασε τους τροχούς, τους άξονες και τις αεροτομές με όλα τα εξαρτήματά τους. Η ακρίβεια της εκτύπωσης ήταν πολύ κοντά σε αυτό που σχεδιάσαμε και το υλικό που διαλέξαμε που ήταν το Πολυαμίδιο PA 2200 με εξαιρετικές τιμές στις βασικές ιδιότητες που ψάχναμε και ήταν το ειδικό βάρος, η αντοχή και η ελαστικότητα.

Τροχοί:

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να κρατηθεί το βάρος του ολικού αυτοκινήτου λίγο πάνω από το επιτρεπόμενο όριο και όλα τα μέρη να μας ικανοποιούν απόλυτα.

Bearings

Ειδικά αναφορικά με τους

τροχούς είχαμε καταλήξει σε δύο βασικά σχέδια που υλοποιήσαμε σε τρία διαφορετικά εργαστήρια με τρία διαφορετικά υλικά: Πλαστική ρητίνη, πλαστικό abs και τέλος το Πολυαμίδιο PA 2200 που τελικά προτιμήθηκε λόγω της πιο λείας επιφάνειας και μικρότερου ειδικού βάρους.

Μέσα από δοκιμές στο εργαστήριο σε μια διάταξη με φωτοδιόδους αποφασίσαμε ότι θα ήταν πολύ καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε μικρούς τριβείς (bearings) και στατικούς άξονες αντί άξονες που θα γύριζαν με στατικούς τροχούς. Δοκιμάσαμε 13

Άξονες

Διερευνήσαμε διάφορες επιλογές για υλικό των αξόνων μας όπως ατσάλι, μπρούντζο και χαλκό διαμέτρου 3mm. Το βασικό μας πρόβλημα ήταν το βάρος τους καθώς το ελαφρύτερο από αυτά ήταν 2,04 γραμμάρια για τον κάθε ένα και επιπλέον έπρεπε να επινοήσουμε και ένα μηχανισμό στερέωσης του bearing. Και πάλι η λύση δόθηκε με το 3d prototyping όπου σχεδιάσαμε άξονα και ταιριαστά παξιμάδια με μόνο 0,4 γραμμάρια!


ultrasonic Hawks Ελέγχοι

Σε όλα τα στάδια της διαδικασίας τελικού σχεδιασμού και τελειώματος του αυτοκινήτου, υιοθετήσαμε διάφορες μεθόδους ελέγχου όπως ήταν η πειραματική διάταξη με φωτοδιόδους που μας βοήθησε να ελέγξουμε τα διάφορα bearings αλλά και τα 3 είδη τροχών που κατασκευάσαμε.

Επίσης με αυτό τον τρόπο είχαμε ελέγξει την αρχική μας υπόθεση ότι η επιλογή σταθερών αξόνων και χρήση bearings θα ήταν καλύτερη από τη χρήση κινούμενων αξόνων.

Οδηγοί σύρματος ασφαλείας

Για την επιλογή των οδηγών που τοποθετήθηκαν στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου διερευνήσαμε διάφορες επιλογές εντός των προδιαγραφών και καταλήξαμε στη χρήση κεραμικών οδηγών, διαμέτρου 3mm από καλάμι ψαρέματος τους οποίους και διαμορφώσαμε κατάλληλα. Προτιμήθηκαν σε σύγκριση με τους βιδωτούς οδηγούς που είχαμε στη διάθεσή μας λόγω του μικρότερου συντελεστή τριβής.

Κατεργασία Βάψιμο

Με την ολοκλήρωση του σχεδιαστικού μας μοντέλου συνεργαστήκαμε με δύο διαφορετικά εργαστήρια τα οποία κατασκεύασαν με τη χρήση μηχανής CNC από δύο μοντέλα σε ξύλο BALSA. Τα δύο εργαστήρια ήταν το FABLAB στο Ηνωμένο Βασίλειο και το εργοστασιο ANDREOU Plastics στο Δάλι, κάτω από την καθοδήγηση του καθηγητή του Παν. Frederick κου Λόντου.

σκληραίνει προστατεύοντάς το από σπασίματα. Στη συνέχεια εφαρμόσαμε 3 στρώσεις ειδικής άσπρης βάσης μπογιάς για να εξομαλυνθεί η επιφάνεια και να γίνει όσο το δυνατό πιο λεία. Οι επαλείψεις διαδέχονταν λείανσης με πολύ λεπτό γυαλόχαρτο κάθε φορά.

Τα πλαστικά μέρη(αεροτομές) συγκολλήθηκαν με ειδική γόμα μοντελλισμού (clear rubber toughened cyanoacrylate).

Το ίδιο υλικό χρησιμοποιήθηκε και για τη στερέωση των αξόνων στο κυρίως σώμα.

Τέλος, τυπώσαμε τα λογότυπα των χορηγών που έπρεπε να μπούν στο αυτοκίνητο σε ειδικές διαφάνειες (water transfer decal papers) και τα μεταφέραμε στο αυτοκίνητο.

Τέλος, μετά από μαθήματα χρήσης airbrush που λάβαμε από τον χορηγό μας BadBoyz Designs και χρησιμοποιώντας το airbrush που αγοράσαμε προχωρήσαμε στο βάψιμο κάτω από την καθοδήγηση του Σχεδιαστή Γραφικών της ομάδας. Με την παραλαβή των μοντέλων, προχωρήσαμε στη λείανση του ξύλου με διαφορετικά γυαλόχαρτα, προοδευτικά με πιο λείο. Ακολούθως και αφού κατασκευάσαμε ειδική βάση βαψίματος για το αυτοκίνητό μας εφαρμόσαμε 3

στρώσεις από ειδικό υλικό (Cellulose Dope Sanding Sealer) που σφραγίζει τους πόρους του ξύλου Balsa και το

Τελείωμα

Ξεκινήσαμε εφαρμόζοντας ακρυλική μαύρη βάση μπογιάς και ακολούθως καλύπτοντας τα μέρη που θέλαμε να παραμείνουν μαύρα εφαρμόσαμε πορτοκαλί πέρλα μπογιά που αλλάζει σε χρυσό όταν βρεθεί σε έντονο φως! Επίσης σχεδιάσαμε καρώ μοτίβο στο πλάι εμπνευσμένοι από την καρώ σημαία τερματισμού της 14 Φόρμουλα 1.


ultrasonic Hawks Πανεπιστήμιο ΤΕΠΑΚ

Μια από τις συνεργασίες που επιδιώξαμε ήταν με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου(ΤΕΠΑΚ). Ο εκπαιδευτής κύριος Χαράλαμπος Τσιολής μας συμβούλεψε για γενικό σχεδιασμό αυτοκινήτου και την ενσωμάτωση αεροδυναμικής σε αυτό. Επίσης μας προβλημάτισε και μας ώθησε στη δημιουργία προτότυπων στοιχείων για την επίτευξη του καλύτερου πιθανού σχεδίου.

Μιχάλης Σιδερής Έχουμε έρθει σε επικοινωνία με το Μιχάλη Σιδερή, Κύπριο Μηχανικό Σχεδίασης αυτοκινήτων που δουλέυει τον τελευταίο καιρό στη ομάδα της Φόρμουλα Ένα, McLaren. Η επικοινωνία μας ήταν μέσω email καθώς προγραμματίσαμε και μια συνέντευξη μέσω Skype. Ο Μιχάλης έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το διαγωνισμό και προθυμοποιήθηκε να μας βοηθήσει στον καλύτερο σχεδιασμό του αυτοκινήτου μας, μέσω της εμπειρίας του. Μας έθεσε θέματα αεροδυναμικής, κέντρου βάρους, αλλαγή τροχών, επφάνειας αυτοκινήτου κ.ά.

Frederick

CNE Technology

Το Πανεπιστήμιο Frederick μας δίδαξε κάποια βασικά στοιχεία του προγράμματος Solidworks τα οποία χρειαστήκαμε για το σχεδιασμό του δικού μας μοντέλου F1 αυτοκινήτου. Επιπρόσθετα, μας δίδαξαν την εικονική σύραγγα αέρος του Solidworks, το οποίο μας βοήθησε στην ανάλυση της άνωσης και της οπισθέλκουσας κάθε καινούργιου χαρακτηριστικού του αυτοκινήτου μας.

Συνεργασίες

Αξιοποιώντας τις ποικίλες γνώσεις και τεχνογνωσία της, η CNE μας προσέφερε τεχνικές συμβουλές για το σχεδιασμό των τροχών μας καθώς και δείγματα των σχεδίων μας χρησιμοποιώντας την τεχνολογία 3D Rapid Prototyping. Είχαμε συναντήσεις με το Δρ Ηλία Ψημολοφήτη και το Δρ Σταύρο Χατζηγιάννη τους οποίους ενημερώσαμε για το διαγωνισμό, την έρευνα και τις ιδέες μας.

FxPro

Βλέποντας τη σκληρή μας δουλειά, ο χορηγός μας PD Legal μας κάλεσε στη Λεμεσό να επισκευτούμε τα γραφεία της FxPro, παγκόσμιου χορηγού της Φόρμουλα Ένα. Εκεί είχαμε τη μοναδκή ευκαιρία να δούμε από κοντά αληθινά αυτοκίνητα της Φόρμουλα Ένα. Μελετήσαμε λεπτομερώς τα χαρακτηριστικά και τα φτερά, συμπαιραίνοντας ποια προσφέρουν άνωση και ποια κατώθηση. Η έμπνευση και τα κίνητρα που λάβαμε εκείνη τη μέρα μας βοήθησαν στο σχεδιασμό του αυτοκινήτου μας.

Bad Boyz Designs Ο Χρίστος Σπύρου από την εταιρία Bad Boyz Designs μας έφερε σε επαφή με την τέχνη της αερογραφίας και αφού αγοράσαμε αερογράφο μας δίδαξε πώς να το χρησιμοποιούμε για να βάψουμε επιφάνειες. Μετά από λίγες δοκιμές, μπορέσαμε να βάψουμε τα δύο αυτοκίνητά μας.

15


ultrasonic Hawks Εαν πετύχουμε το στόχο μας και περάσουμε στους παγκόσμιους τελικούς στο Τέξας, υπάρχουν μερικοί τομείς οι οποίοι θα θέλαμε να αναπτύξουμε.

Έρευνα Στο διάστημα των 5 μηνών που θα απομείνει θα ερευνήσουμε σε ακόμη περισσότερο βάθος την αεροδυναμική σε αυτή τη κλίμακα. Έτσι, θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε το νέο μας αυτοκίνητο με στοιχεία καινοτομίας, χαμηλής αντίστασης και ψηλής άνωσης, πετυχαίνοντας το καλύτερο αποτέλεσμα.

Συνεργασίες

Θα επιδιώξουμε συνεργασίες με άλλα πανεπιστήμια και εργαστήρια τεχνολογίας για να ανακαλύψουμε νέες μεθόδους που δοκιμάζονται αυτό τον καιρό σε συναφείς τομείς. Αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει νέα υλικά ή μεθόδους κατασκευής τροχών, φτερών και αυτοκινήτου. Οι νέες μεθόδοι μπορεί να μας επιτρέψουν το σχεδιασμό χαρακτηριστικών που πρν ήταν αδύνατα λόγω της ευαισθησίας του ξύλου balsa.

Μελλοντικά Σχέδια

Χορηγοί

Παγκόσμια κλίμακα

Με την πρόκρισή μας στους παγκόσμιους θα αναζητήσουμε και άλλους χορηγούς με σκοπό να μαζέψουμε το αναγκαίο ποσό για το ταξίδι στο Τέξας-μεταφορικά και διαμονή. Πιθανοί χορηγοί είναι αυτοκινητιστικές εταιρίες, πρατήρια βενζίνης και εταιρίες τεχνολογίας. Επίσης, θα απευθυνθούμε και σε εταρίες από το εξωτερικό αφού πλέον θα έχουμε προκριθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στη συνέχεια θα επενδύσουμε στο Μάρκετινγκ και την προώθηση των χορηγών μας μέσω διαφόρων τρόπων όπως εκδηλώσεις, διαγωνισμούς, διαδίκτυο κ.ά.

Φιλανθρωπικά

Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που χρειάζονται βοήθεια. Οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμών όπως άποροι και άρρωστοι θα είναι μέρος του πρόγραμματός μας και θα τους βοηθήσουμε μέσω φιλανθρωπικών εκδηλώσεων.

16

Μιας και ο τελικός παγκόσμιος διαγωνισμός θα φιλοξενήσει ομάδες από τουλάχιστον 40 χώρες θα επεκτείνουμε την προώθηση των χορηγών μας και στο εξωτερικό. Αυτό α το κάνουμε με το να συνεχίσουμε να έχουμε τις ανακοινώσεις μας, κοιωνικά ιστολόγια και ιστοσελίδα στην Αγγλική γλώσσα η οποία είναι αναγνωρισμένη ανα το παγκόσμιο. Εκτός αυτού, θα προωθήσουμε και τη χώρα μας αφού είναι προτοεμφανιζόμενη σε αυτό το διαγωνισμό. Η Κύπρος θα γίνει γνωστή σε περισσότερο εύρος χωρών και θα ενθαρρύνουμε τον τουρισμό. Στα σχέδια μας έχουμε προγραμματίσει συναντήσεις με τον Κυριακό Οργανισμό Τουρισμού(ΚΟΤ) για να δούμε πώς μπορόυμε να βοηθήσουμε τη χώρα μας μέσω αυτού του διαγωνισμού.


ultrasonic Hawks

Μέρη αυτοκινήτου

17


ultrasonic Hawks

Τεχνικά Σχέδια

18


ultrasonic Hawks

Τεχνικά Σχέδια

19

F1 ultrasonic portfolio final sm  
F1 ultrasonic portfolio final sm  
Advertisement