__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 26

Gersloot Weekend 2016 Zoals Ernst (na jaren van afwezigheid weer eens van de partij) al beschreef in zijn Column was het weer gezellig tijdens het Gersloot Weekend op de camping van Ank en Wytze Brandsma. Traditioneel zit dit weekend op het eerste van september, gelijk met de races in Basse. Dat kwam nu ook goed uit, omdat een aantal graag daar naar toe wilden.

V

rijdagmiddag had ik met Klaas en Geeske afgesproken bij de Shell-pomp aan de A7 bij Wieringerwerf om gezamenlijk op te rijden richting Friesland. Het weer was goed en de voorspellingen ook. In Gersloot aangekomen werden we reeds verwelkomd door Gerard Beuzekom, Theo van Doorn, Frans Forrer en Ernst Hagen; zij waren al eerder van huis gegaan. Langzaam druppelden er meer clubleden en niet clubleden binnen en zetten hun tent op of trokken in een ander onderkomen. Wytze en ik gingen eerst boodschappen doen voor het ontbijt van zaterdag en zondag, waarna een lijst rond ging om pizza’s te bestellen. Deze werden gezamenlijk verorbert. Na gezellig samen zijn ging iedereen vroeg naar bed. Zaterdagmorgen na het ontbijt moesten de motoren van Wytze rijklaar gemaakt worden, wat wel wat commotie gaf. Op een van zijn fietsen, de Honda CB650F ging het nieuwe clublid, Gerard Strien rijden, maar deze had start-problemen. Om 10.30 uur vertrokken we voor de ‘Gersloot-toertocht’ met deze keer als voorganger Klaas Poutsma. Wessel Slagter zou dat eerst doen, maar had een reünie en kwam later op de dag. Klaas heeft een voortreffelijke rit gereden met plekjes die velen van ons nog niet kenden.

Hier een korte beschrijving van de route die we zaterdag naar Basse hebben gereden: Via Tijnje, Nij Beets naar Boornbergum en daar getankt. Daarna het tunneltje onder de A7 door naar Olterterp. Hier over de Poostweg, een lange klinkerweg door de bosrijke omgeving naar Hemrik. Daarna verandert het landschap en rijden we door een gebied waar vroeger veel turf werd gegraven, maar nu koeien lopen te grazen. Niet ver hier vandaan liggen de buurtschappen ‘Petersburg’ en ‘Moskou’. Eenmaal over het Tjongerkanaal voert de weg ons door ‘Egypte’, echter nu geen zandvlakte, maar nog steeds weilanden. Op een steenworp afstand rijden we langs een bekend zandcircuit n.l. ‘Prikkedam’. Dit was ooit een internationaal cross-circuit en tot de jaren ‘70 zijn er wedstrijden om het wereldkampioenschap gehouden. Uit die jaren herinner ik mij o.a. de zijspancrosswedstrijd met deelname van het bekende Zwitserse duo Haller met een Honda CB750.

26

Langzamerhand rijden we weer tussen de bomen en via Oldeberkoop en Nijeholtpade, steken we de N351 over. Op dit punt verlaten Ernst en Frans ons om rechtstreeks naar Basse te rijden om de CRT-races te bezoeken. Wij rijden verder over de Vinkegavaartweg en deze weg heeft voor mij een bijzondere betekenis. Het was op zaterdag 4 oktober 1969 toen op dit stuk rechte weg sprintwedstrijden werden gehouden. In die periode werden overal in ons land deze wedstrijden georganiseerd. Twee weken eerder was dat in Zandvoort en daar waren we getuige van een primeur van de hoogste orde.Terwijl wij op de tribune de verrichtingen van de sprintmotoren volgden, verscheen daar plotseling de motor die al maandenlang in alle motorbladen ter wereld werd beschreven. Op de tribune werd met ontzag en verwondering gereageerd op het verschijnen van de nieuwe rode Honda CB750. Wat een sensatie en wat een verwondering onder de bezoekers. Iedereen was diep onder de indruk en ik kan mij niet herinneren dat dit nadien ooit nog eens in deze mate is gebeurd.

Wat had ik graag over de hekken willen klimmen om deze motor van dichtbij te kunnen bekijken. Onverwacht kreeg ik twee weken later de kans tijdens de sprintwedstrijden in Vinkega. Daar was dezelfde rode Honda CB750 aanwezig en deed mee aan de wedstrijd. Jan Kampen was de gelukkige die deze motor naar een tijd van 13,46 seconden over de kwarmijl mocht sturen (foto volgt nog). Hier heb ik dan voor de eerste maal deze bijzondere motor van dichtbij mogen bekijken, ja zelfs aangeraakt. Dit zijn gebeurtenissen die het hele motorleven zo interessant maken. Nu zelfs nog na ruim 45 jaar en veel andere motoren die er nadien kwamen, staat deze kennismaking mij nog helder voor ogen.

Profile for Peter van der Zon

KJMV-KONTAKT3-2016  

clubblad van de Klassieke Japanse Motorfietsen Vereniging

KJMV-KONTAKT3-2016  

clubblad van de Klassieke Japanse Motorfietsen Vereniging

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded